Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Κοτζιάς: Το ΥΠΕΞ δεν παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ

Το ΥΠΕΞ είναι πολύ προσεκτικό και μελετά τις επίσημες τουρκικές ιστοσελίδες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», με αφορμή τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε γελοιότητες τα όσα αναφέρουν ελληνικά δημοσιεύματα, ότι το υπουργείο παρασύρθηκε από το τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ζήτησε να σταματήσει η ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει, όπως είπε.
Ο Νίκος Κοτζιάς, τόνισε ότι εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει πως η Τουρκία είναι μια νευρική δύναμη καθώς στο εσωτερικό της έχει πολλές αντιφάσεις, ενώ πιέζεται και από την κατάσταση σε Συρία και Ιράκ. Πάντως, υπογράμμισε πως εκείνες οι τουρκικές δυνάμεις που ονειρεύονται αναθεώρηση των Συνθηκών κάνουν λάθος, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι όποιες δηλώσεις γίνονται με το βλέμμα στη Μοσούλη και όχι στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία, δεν θέλει να δημιουργηθούν κουρδικές ζώνες σε Συρία και Ιράκ.
Τέλος, για τη συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η γειτονική χώρα έχει μια δυσπιστία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για το εάν θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.
http://www.kathimerini.gr/879804/article/epikairothta/politikh/kotzias-to-ype3-den-parasyr8hke-apo-to-thlegrafhma-toy-ape

Το οθωμανικό παρελθόν θυμήθηκε ο Ερντογάν: Θα πολεμήσουμε τους εχθρούς μας στο εξωτερικό

"Η Τουρκία δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της" διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία ακόμη "πύρινη" ομιλία του
Μετά τον αποκλεισμό των τουρκικών δυνάμεων από την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στη στην ιρακινή πόλη Μοσούλη και τις εδαφικές κατακτήσεις των Κούρδων στη Συρία, ο Ταγίπ Ερντογάνπροειδοποίησε την Τετάρτη ότι η Τουρκία "δεν θα περιμένει μέχρι το σπαθί να στραφεί εναντίον της" αλλά μπορεί να δράσει μόνη της για να εξοντώσει τους εχθρούς.
Σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν έδωσε μια εικόνα της χώρας, περιορισμένης από ξένες δυνάμεις που "στοχεύουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την οθωμανική και σελτζουκική ιστορία μας", όταν οι πρόγονοι της Τουρκίας κυριαρχούσαν από την κεντρική Ασία ως τη Μέση Ανατολή.
"Από τώρα και στο εξής δεν θα περιμένουμε τα προβλήματα να χτυπήσουν την πόρτα μας, δεν θα περιμένουμε έως ότου το σπαθί στραφεί εναντίον μας, δεν θα περιμένουμε τρομοκρατικές οργανώσεις να έρθουν να μας επιτεθούν», δήλωσε ενώπιον εκατοντάδων μουχτάρηδων, τοπικών διοικητών προσκείμενων στην κυβέρνηση.
"Όποιοι υποστηρίζουν την διχαστική τρομοκρατική οργάνωση, θα τους εκριζώσουμε», τόνισε, αναφερόμενος στους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που εδώ και 30 χρόνια μάχονται κατά της Τουρκίας, εξαπολύοντας τις επιθέσεις τους από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία.
"Αφήστε τους να πάνε οπουδήποτε έως ότου τους βρούμε και τους εξοντώσουμε. Το λέω αυτό πολύ καθαρά: Δεν θα μπορούν να βρουν ειρήνη σε κανένα μέρος στο εξωτερικό".
Ο Τούρκος πρόεδρος ολοένα και ανεβάζει τους τόνους στις ομιλίες του τις τελευταίες μέρες, αντιδρώντας στο γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις επιχειρήσεις στη Μοσούλη και για τη στήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπο με το Ιράκ για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο Μπασίκα, κοντά στη Μοσούλη, καθώς για το το ποιος πρέπει να λάβει μέρος στις επιχειρήσεις στην σουνιτική μουσουλμανική πόλη, η οποία υπήρξε κομμάτι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και θεωρείται από την Τουρκία ότι ανήκει στη σφαίρα επιρροής της.
Ο Ερντογάν προειδοποίησε, επίσης, για αιματοχυσία αν ο ιρακινός στρατός στηριχτεί σε σιίτες μαχητές και υποστήριξε ότι έχει επέλθει συμφωνία με τις ΗΠΑ για ενίσχυση των επιχειρήσεων στη Μοσούλη με τουρκικά μαχητικά. Η Ουάσινγκτον, ωστόσο, έχει δηλώσει ότι είναι απόφαση της ιρακινής κυβέρνησης ποιοι συμμετέχουν στην εκστρατεία.
"Πίστευαν ότι μπορούσαν να μας αποκλείσουν από την Μοσούλη με το να μας εκνευρίσουν με το PKK και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)…Πιστεύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν τις μελλοντικές εξελίξεις με τα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων», επισήμανε. «Γνωρίζουμε ότι τα όπλα των τρομοκρατών θα εκπυρσοκροτήσουν σύντομα στα χέρια τους», προειδοποίησε.

"Είστε ξένοι εδώ"

Η Άγκυρα έχει μια ολοένα και αυξανόμενη αίσθηση ότι δεν έχει την δύναμη να ελέγξει τα γεγονότα που διαδραματίζονται κατά μήκος των συνόρων της, καθώς ο δυτικός συνασπισμός δυνάμεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και όχι στην απομάκρυνση από την εξουσία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, την πρωταρχική αιτία του συριακού πολέμου κατά την Άγκυρα.
Συγκεκριμένα έχει εξοργιστεί από την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) στην Συρία, την οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί χρήσιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών. Η Τουρκία, ωστόσο, τους θεωρεί εχθρούς και επέκταση του PKK.
«Γνωρίζουμε αυτές τις υποθέσεις σε αυτή την περιοχή. Είστε ξένοι σε αυτά τα μέρη. Δεν ξέρετε», δήλωσε καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του την Τρίτη με αφορμή την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως συζήτησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν το βράδυ της Τρίτης για απομάκρυνση από το Χαλέπι του Μετώπου Φατάχ αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα), χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Προειδοποιώ τις τρομοκρατικές οργανώσεις, την φανατική ιρακινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση του Άσαντ που σκοτώνει τον ίδιο της το λαό: Βρίσκεστε σε λάθος πορεία. Η φωτιά που προσπαθείτε να ανάψετε θα κάψει περισσότερο εσάς παρά εμάς», τόνισε.
«Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμμορφωθούμε με τον ρόλο που οποιοσδήποτε σχεδίασε για μας με αυτή την έννοια. Έχουμε ξεκινήσει να καταστρώνουμε το δικό μας σχέδιο», πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/to-othwmaniko-parelthon-thymhthhke-o-erntogan-tha-polemhsoyme-toys-exthrous-mas-sto-ekswteriko.4326990.html

Ποινική δίωξη κατά Δημήτρη Κοντομηνά για υποθέσεις φοροδιαφυγής

Κατηγορούμενος για βαρύτατα αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα είναι για δεύτερη φορά ο Δημήτρης Κοντομηνάς, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για την εμπλοκή του ονόματός του στις λίστες φοροδιαφυγής.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση ποινικών δίωξεων κατά του επιχειρηματία για τις αξιόποινες πράξεις της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Η υπόθεση αφορά στο ποσό των περίου 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο φέρεται να προέκυψε από τις αποκλίσεις ανάμεσα στις καταθέσεις και στα δηλωθέντα εισοδήματά του το χρονικό διάστημα 2006 - 2008.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς πάντως, αρνείται κατηγορηματικά την τέληση οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης. Αξίζει να σημειωθεί δε πως η πλευρά του επιχειρηματία είχε προσφύγει και στην Διεύθυνση Επίλυση Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να προσβάλλει τις πράξεις που εκδόθηκαν σε βάρος του από την Φορολογική Διοίκηση, χωρίς όμως ο επανέλεγχος να τον δικαιώσει.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε σε ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει εκ νέου την υπόθεση.
Πρόκειται για τη δεύτερη υπόθεση όπου ο ίδιος έχει καταστεί κατηγορούμενος, καθώς ήδη έχει παραπεμφθεί σε δίκη για την υπόθεση της χορήγησης επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικού Ταμιευτήριο, όπου και πάλι ειναι αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα.
Πηγή: News247.gr
http://www.huffingtonpost.gr/2016/10/20/koinonia-oikonomia-kontominas_n_12572738.html?utm_hp_ref=koinonia

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τη Χίλαρι στο τρίτο ντιμπέιτ

ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ... ΦΑΡΜΑΚΕΡΟ ΚΑΘΩΣ ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ ΕΠΑΙΞΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 8ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στο Λας Βέγκας και το τελευταίο ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ ενόψει των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου.
Η διάρκεια της τηλεοπτικής διαμάχης μεταξύ των υποψηφίων των Κομμάτων των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, αντίστοιχα, διήρκησε 90 λεπτά και ήταν χωρισμένη σε έξι ενότητες των 15 λεπτών η κάθε μία.
Τα ποσοστά τηλεθέασης της τελευταίας τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη τηλεμαχίαχαμηλότερα ωστόσο από το ρεκόρ που είχε καταγραφεί κατά το πρώτο ντιμπέιτ των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που μετέδωσαν αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σήμερα.
Το περιοδικό Variety έγραψε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις της εταιρείας μέτρησης τηλεθέασης Nielsen καταδεικνύουν ότι η τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ της πρώην υπουργού Εξωτερικών και του μεγιστάνα των ακινήτων συγκέντρωσε ποσοστό 39,7% στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Η πρώτη τηλεμαχία Κλίντον-Τραμπ τον Σεπτέμβριο είχε καταγράψει επίδοση46,2% στις μετρήσεις που μεταφράστηκαν κατόπιν σε ένα τηλεοπτικό κοινό 84 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Επί 90 λεπτά, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ,«σφυροκόπησε» με απτά επιχειρήματα την υποψήφια των Δημοκρατικών, σε τέτοιο βαθμό που η Χίλαρι Κλίντον, υπό το βάρος της «χιονοστιβάδας» αποκαλύψεων σε βάρος της, όπως αυτή αποτυπώθηκε σε χιλιάδες εσωτερικά emails που διέρρευσε πρόσφατα ο ιστότοπος Wikileaks, αναγκάσθηκε να «πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα», εμπλέκοντας τη Ρωσία και τον Πρόεδρο Πούτιν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

H Κλίντον έσπευσε να υπεκφύγει των κατηγοριών ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα τραπεζικών κολοσσών και ισχυρών παικτών της Γουόλ Στριτ, όπως η Goldman Sachs,  κατηγορώντας τον Τραμπ ότι δείχνει μεγαλύτερη προτίμηση για τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν από ό,τι για Αμερικανούς στρατιωτικούς και ειδικούς πληροφοριών, παρερμηνεύοντας εμφανώς την άρνηση του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου να δεχθεί, χωρίς στοιχεία, τη βεβαιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα έχει προσπαθήσει να αναμιχθεί στις προεδρικές εκλογές.
Από την πλευρά του, ο Τραμπ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα της κάλπης εάν ηττηθεί, κλιμακώνοντας τους ισχυρισμούς που έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες περί «στημένων» εκλογών.
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738361/proedrikes-ekloges-hpa-pos-o-tramp-strimoxe-ti-xilari-sto-trito-ntimpeit-vids

Τραγωδία στο Λασίθι: Βρήκε νεκρό τον γιο του

Τραγική φιγούρα ο πατέρας…
Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Τετάρτης (19/10/2016) ένας 30χρονος άνδρας στο Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου.
Τον 30χρονο που - σύμφωνα με πληροφορίες ήταν πρώην χρήστης ουσιών - εντόπισε νεκρό ο πατέρας του ενώ δίπλα του βρέθηκαν χάπια.
Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της αστυνομίας καθώς επίσης και Ιατροδικαστής ενώ η σορός του μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Πηγή: cretalive.gr

Σύνοδος Κορυφής: Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία στην ατζέντα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για το Συριακό – Τι αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων

Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, η κατάσταση στη Συρία, η έγκριση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ- Καναδά CETA, το Προσφυγικό και το Brexit, θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Κατά την άφιξή τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους ενώ γρίφος παραμένει ακόμα η στάση Γερμανίας και Γαλλίας για τοΣυριακό και τη στάση που θα κρατήσουν απέναντι στη Μόσχα.
Προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει πως η ΕΕ αφήνει, σε σχέση με το Συριακό, όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά «περιλαμβανομένων και των επιπλέον κυρώσεων» κατά «των υποστηρικτών του καθεστώτος»
Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως δεν θα ληφθεί απόφαση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο.
Στην προηγουμένη Σύνοδο, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για Συριακό και Ουκρανία. Τότε η Μέρκελ είχε χαρακτηρίσει «δύσκολες» τις συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο, ενώ ο Φρ.Ολάντ μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» στη Συρία.
Όσον αφορά το Brexit, η βρετανίδα πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ενώπιον των υπόλοιπων ηγετών πρώτη φορά μετά το χρονοδιάγραμμα που έθεσε γιαενεργοποίηση του άρθρου 50 μέχρι το Μάρτιο.
Οι υπόλοιπες κυβερνήσεις περιμένουν να δουν πώς βλέπει το Λονδίνο τη σχέση που θα έχει με την ΕΕ μετά το διαζύγιο. Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι «27» ξεχωριστά έχουν υπογραμμίσει πως θα επιμείνουν στη διασύνδεση της πρόσβασης στην ενιαία αγορά με την ελευθερία μετακίνησης.
Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σημείωσε ότι έρχεται με ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» για τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Το μήνυμα ότι η Βρετανία θα εξακολουθήσει να παίζει ενεργό ρόλο μέχρι την έξοδό της από την ΕΕ και ότι στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι «ισχυρός και αξιόπιστος εταίρος».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε: «Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός». Ο Σουλτς συμπλήρωσε ότι η Βρετανία «αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Ο Τουσκ απέρριψε το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η βρετανίδα πρωθυπουργός εχθρικό κλίμα στη Σύνοδο και είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα. Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να αφήσει ανοιχτή την επιλογή της για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη δράση της στη Συρία. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να καμφθούν οι βελγικές αντιδράσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/738345/synodos-koryfis-prosfygiko-brexit-kai-rosia-stin-atzenta