Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία: Απόπειρα δολοφονίας του αρχηγού του φιλοκουρδικού κόμματος

Για απόπειρα δολοφονίας, γράφουν τα τουρκικά μέσαενημέρωσης, την επίθεση που δέχθηκε το θωρακισμένο αυτοκίνητο του αρχηγού του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντερμιτάς στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ‘Ντογκάν’ δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματίες. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο Ντερμιτάς κινούνταν μέσα στην πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Άγνωστος δράστης πυροβόλησε κατά του αυτοκινήτου και η σφαίρα χτύπησε στο αλεξίσφαιρο παράθυρο  στο ύψος του κεφαλιού του Ντερμιτάς.
Ο αλεξίσφαιρος ύαλος του αυτοκινήτου έχει υποστεί εμφανή ζημιά σε μια διάμετρο 3χ3 εκατοστά,  στο ύψος του κεφαλιού του αρχηγού του HDP, σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Θραύσματα από το παράθυρο του οχήματος  ελήφθησαν  και στάλθηκαν στο εγκληματολογικό εργαστήριο.
Η αστυνομία, γράφει το δημοσίευμα, λαμβάνει υπόψη της κάθε ενδεχόμενο, όπως και της απόπειρας δολοφονίας του Κούρδου ηγέτη.
 
--
 
               
 

http://greeknation.blogspot.gr/2015/11/blog-post_992.html

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

Ίδρυση και Ονομασία

Στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ο Πύργος σήμερα, τοποθετείται η Αρχαία πόλη Δυσπόντιο. Στα περίχωρα του Πύργου ήταν η αρχαία πόλη Λέτρινα, απ' όπου είχε πάρει και την ονομασία του σαν Δήμος Λετρίνων μέχρι την Δεκαετία του 1980. Η ονομασία της πόλης προέρχεται απο τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς.
Κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας ο Πύργος ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός των διερχόμενων εμπόρων που πήγαιναν προς τη Ζάκυνθο. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για πόλη 5000 κατοίκων. Με την κάθοδο των Λαλαίων επικράτησε οριστικά το τοπωνύμιο "Πύργος". Ποτέ πριν το 1778, όποτε και υπάρχουν επίσημα έγγραφα και συμφωνητικά του Γεώργιου Αυγερινού, η ιστορία δεν αναφέρει το όνομα "Πύργος".

Τουρκοκρατία

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Πύργος είχε ειδική μεταχείριση λόγω των φορολογικών προνομίων των οποίων είχε καταφέρει να κερδίσει ο προεστός Γεώργιος Αυγερινός. Η πόλη του Πύργου είχε εξαιρετική σημασία για τους Τούρκους γιατί χρησιμοποιούσαν διαφόρους Έλληνες διερμηνείς για να αναπτύξουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Στον Πύργο δεν κατοικούσαν Τούρκοι εκτός από τον Ζαπίτη και μερικές τούρκικες οικογένειες που τον πλαισίωναν. Οι πρώτοι οικιστές ήταν οι Βιλαεταίοι και οι Άχολοι. Αργότερα ήρθαν νεότεροι οικιστές, απ’ τα Κρέστενα οι Κρεστενίτης, απ΄ τη Δίβρη οι Στεφανόπουλοι, οι Βεργαίοι, οι Θεοδωρίδηδες, Ψημεναίοι, Σωτηρόπουλοι, Πιεραίοι και απ’ τα Καλάβρυτα οι Δημακόπουλοι και Θεοχαρόπουλοι.
Κατα τη διάρκεια των Ορλοφικών υπήρξαν μεμονωμένες εξεγέρσεις με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να αρχίσουν να εμπιστεύονται ακόμα περισσότερο τους προεστούς. Την παραμονή όμως της Επανάστασης του 1821 ήταν φανερό ότι υπήρχε ανησυχία μεταξύ των Ελλήνων. Παρόλα αυτά το πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο είχαν δημιουργήσει οι Έλληνες προεστοί με τους Αγάδες δεν επέτρεψε στους Τούρκους να πληροφορηθούν σχετικά με τις προθέσεις των Ελλήνων.
Αξίζει να αναφερθούν οι σπουδαιότεροι προεστοί που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην οργάνωση της τοπικής κοινωνίας κατά την Προεπαναστατική περίοδο όπως οι: Α. Γκίκας, Μ. Γιαννόπουλος, Στ. Μανωλόπουλος, Ι. Μιχαηλ, Α. Αυγερινός, Δ. Διάκος, Γ. Μήτζου, Λ. Κρεστενίτης, Άχολος, Χ. Βιλαέτης, Α. Σταϊκόπουλος και Α. Φωτόπουλος.

 Επανάσταση του 1821

Οι κάτοικοι του Πύργου ήταν από τους πρώτους που κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Στις 29 Μαρτίου ο οπλαρχηγός του Πύργου, Χαράλαμπος Βιλαέτης, ύψωσε την Ελληνική σημαία και ξεσήκωσε τους κατοίκους σε εξέγερση κατά των Τούρκων.
Ο Πύργος την κρίσιμη στιγμή δεν βρέθηκε απροετοίμαστος αφού πολλοί γόνοι σπουδαίων οικογενειών του Πύργου είχαν μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία με σκοπό την προετοιμασία της Επανάστασης. Η πόλη γνώρισε μια μεγάλη καταστροφή τον Νοέμβριο του 1825 όταν ο Ιμπραήμ με τον στρατό του βάδισε εναντίον του ανοχύρωτου Πύργου. Ο στρατηγός Κολιόπουλος, ο οποίος είχε επιφορτιστεί για την προστασία της Πόλης δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως με τον στρατό του με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του Πύργου. Στις 11 Φεβρουαρίου του 1826 οι εχθροί με αρχηγό τον Ντελή Αχμέτ εισέβαλαν στον Πύργο και κατάσχεσαν όλα τα εφόδια και τα ζώα που βρήκαν.
Σπουδαίες μορφές του Πύργου είχαν αναλάβει την εκπροσώπηση του στις Εθνοσυνελεύσεις όπως οι: Παναγιώτης Άχολος, Αγαμέμνων Αυγερινός, Νικόλαο ς Βιλαέτης και Λυκούργος Κρεστενίτης. Επίσης η περιοχή του Πύργου είχε αναδείξει ηγετικές μορφές της Επανάστασης όπως: τον Πέτρο και Γεώργιο Μήτζου, τον Χαράλαμπο Βιλαέτης και τον Διονύσιο Διάκο.
Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και για τον Μητροπολίτη Ώλενας Φιλάρετο, ο οποίος στις παραμονές της έκρηξης της Επαναστάσεως συνελήφθη απο τους Τούρκους και οδηγήθηκε στην Τρίπολη όπου και πέθανε με μαρτυρικό θάνατο.

Επί Καποδίστρια

Μετά την Επανάσταση ο Πύργος ορίστηκε πρωτεύουσα της Επαρχίας Ήλιδας.Πρώτος δήμαρχος του Πύργου διορίστηκε ο Συλλαϊδόπουλος.
Ο πληθυσμός είχε αισθητά μειωθεί ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του το αποτελούσαν νησιώτες. Η γενική κατάσταση της πόλης ήταν φριχτή αφού υπήρχαν παντού γκρεμισμένα σπίτια. Γι' αυτό το λόγο οι δημογέροντες του Πύργου στις 26 Ιουλίου του 1830 ζήτησαν την αποστολή αρχιτέκτονα για να συντάξει το σχέδιο της πόλης. Επίσης με συνοπτικές διαδικασίες κατασκευάστηκε ο Δημόσιος Οίκος με έξοδα της κυβέρνησης.
Κατά την περίοδο της εξουσίας του Καποδίστρια πραγματοποιήθηκαν πολλές εξεγέρσεις με πρωταγωνιστές την οικογένεια Κρεστενίτη. Το αποκορύφωμα των επαναστατικών κινήσεων έφτασε όταν ο έκτακτος επίτροπος της Ηλείας, Αναγνωστόπουλος, συνέλαβε τον Λυκούργο Κρεστενίτη ως στασιαστή.

Βαυαροκρατία

Ο Βασιλιάς Όθων επισκέφθηκε τον Πύργο 2 φορές κατά την βασιλεία του. Η πρώτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1833 και η δεύτερη, η οποία έγινε μαζί με την Αμαλία, στις 8 Μαϊου 1840.
Οι αναταραχές και οι εξεγέρσεις δεν έλειψαν ούτε σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το 1840 οι αγρότες εξεγέρθηκαν εναντίον του Βασιλιά με κύριο αίτημα την κατάργηση της φορολογίας των προϊόντων τους. Αν και το αίτημα φαίνεται ουτοπιστικό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι μέχρι τότε οι κάτοικοι της Ηλείας δεν πλήρωναν φόρους γιατί είχαν ευνοϊκή μεταχείριση από τους Τούρκους Αγάδες. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση κατέστειλε την εξέγερση με την αποστολή στρατιωτικού τάγματος στον Πύργο και την σύσταση έκτακτου στρατοδικείου με πρόεδρο τον Κ. Πίσσα.
Η δεύτερη χρονολογικά, και σημαντικότερη, εξέγερση συνέβη τον Μάιο του 1848 όταν ο Λύσανδρος Βιλαέτης κατέλαβε τον Πύργο με περίπου 80 οπαδούς του και κατέλυσε τις τοπικές αρχές. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν περιορισμένη λόγω των αποτυχημένων εκβάσεων των προηγουμένων επαναστάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη γρήγορη προέλαση του κυβερνητικού στρατού ο οποίος και κατέπνιξε το κίνημα. Ο ηγέτης της εξέγερσης στον Πύργο, Λύσανδρος Βιλαέτης, κατέφυγε με 11 οπαδούς του στη Αγγλοκρατούμενη Ζάκυνθο όπου ζήτησε ασυλία. Το 1849 δόθηκε αμνηστία στους αποστάτες.
Την περίοδο 1851-1855 η ανάπτυξη της σταφίδας ήταν τόσο μεγάλη που η κυβέρνηση σύστησε Εφοριακό Γραφείο στον Πύργο έτσι ώστε οι φόροι από τα εισοδήματα των εμπόρων και των γεωργών να συλλέγονται ευκολότερα.

 Τα σταφιδικά

Η περιοχή του Πύργου αλλά και γενικότερα η Ηλεία είναι γνωστή για τις καλλιέργειες της στην σταφίδα. Μετά από την απελευθέρωση του Ελληνικού κράτους η καλλιέργεια της σταφίδας συγκεντρώθηκε σε μερικούς πλούσιους κτηματίες οι οποίοι νοίκιαζαν τα κτήματα τους στους γεωργούς με εξαθλιωτικούς όρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη της τοκογλυφίας καθώς και την αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά προϊόντα στον Πύργο. Οι κατασχέσεις και οι φυλακίσεις λόγω χρεοκοπίας ήταν καθημερινό φαινόμενο στην πόλη του Πύργου.
Την εποχή της μεγάλης ανάπτυξης της σταφίδας, ο Πύργος είχε γίνει το σταυροδρόμι του εμπορίου. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση διόρισε τον έγκριτο γεωπόνο Π. Γεννάδιο στο γυμνάσιο του Πύργου. Η σωστή οργάνωση και οι καλές κλιματικές συνθήκες έφεραν άνθηση στην καλλιέργεια της σταφίδας με αποτέλεσμα την υπερβολική σπατάλη στην κοινωνία του Πύργου. Από εκείνη την εποχή χρονολογείται και η εγκατάσταση του πρώτου προξενείου. Αργότερα εγκαταστάθηκαν στον Πύργο τα προξενεία της Ιταλίας, Νορβηγίας, Κάτω Χωρών, Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Η.Π.Α. και Γαλλίας.
Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου της σταφίδας αποτέλεσε η πρωτοβουλία του Πύργιου βουλευτή Ανδρέα Αυγερινού σχετικά με την σιδηροδρομική ένωση του Πύργου με το επίνειο του Κατάκολο (Σιδηρόδρομος Πύργου - Κατακόλου, Σ.Π.Κ.). Η σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την πόλη με το λιμάνι του Κατακόλου, μήκους 13 χιλιομέτρων, ήταν η δεύτερη σιδηροδρομική γραμμή που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα (εξαιρουμένων αυτών σε περιοχές τότε υπό οθωμανική κυριαρχία).
 
 
Ο Ανδρέας Αυγερινόςεπέδρασε σημαντικά στην ανάπτυξη του Πύργου
Τα Χριστούγεννα του 1888 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οργανωμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Δημαρχείου και διαμαρτυρήθηκε για την εγκατάλειψη του από το κράτος. Κύριοι ομιλητές ήταν οι Θαλλής Θεοδωρίδης και Α. Αθανασακέας. Παρ'όλα αυτά η κυβέρνηση δεν εισήγαγε ικανοποιητικά μέτρα για την βοήθεια τον αγροτών με κύρια συνέπεια την φυγοδικία.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 1893 πραγματοποιήθηκε Πανηλειακό συλλαλητήριο στον Πύργο και εκδόθηκε ψήφισμα στον Αντιβασιλέα από τον οποίου ζητούσε:
  • Να ρυθμιστεί νομοθετικά το σταφιδικό ζήτημα
  • Να αναβάλουν την είσπραξη των φόρων
  • Να συμβάλει και η Εθνική Τράπεζα στην ανάπτυξη του τόπου
  • Να εκλεγεί επιτροπή με σκοπό την διαβίβαση των ψηφισμάτων
Η επιτροπή η οποία ορίστηκε ήταν η εξής: Θαλλής Θεοδωρίδης, Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, Νικόλαος Βέργος, Χαράλαμπος Γκάβας, Χρήστος Διάκος και Χρήστος Μαρκόπουλος.
Στις 15 Φεβρουαρίου 1894 πραγματοποιήθηκε πάλι ειρηνικό συλλαλητήριο όπου συντάχθηκε επιστολή προς τον Βασιλιά για την τακτοποίηση των φόρων. Η επιστολή υπογράφτηκε απο τους: Ζώη Πολυζογόπουλο, Ιωάννη Λιούρδη, Δ. Καστόρχη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Φ. Αρμυριώτης, Α Αθανασιάδης και Σ. Μπαντούνας. Παρ'όλα αυτα η αδιαφορία της κυβέρνησης συνεχίστηκε. Ακολούθησαν και άλλες συγκεντρώσεις μικρότερης σημασίας.
Το αποκορύφωμα του Σταφιδικού αγώνα ήταν η εξέγερση του 1903. Στις 14 Φεβρουαρίου ξέσπασε εξέγερση στο χωριό Βαρβάσαινα. Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στον Πύργο και διαμαρτύρονταν έντονα. Το Υπουργείο Στρατιωτικών στη θέα νέων επεισοδίων διέταξε τον Γενικό Επόπτη της Χωροφυλακής στον Πύργο να είναι σε ετοιμότητα όλη η δύναμη των αντρών του με κύριο έργο την διάλυση των νυχτερινών συλλαλητηρίων. Στις 26 Μαρτίου συγκεντρώθηκε πλήθος αγροτών στον Πύργο όπου και συνέταξαν τηλεγράφημα προς τον Βασιλιά σχετικά με το μονοπώλιο της σταφίδας. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Γ. Χρονόπουλο, Α. Λεονταρίτη, Γ. Παπαστασινό και Α. Μπερτζελέτο.
Στις 16 Ιουνίου αγρότες από όλα τα χωριά με αρχηγό τον Παπαστασινό κατέβηκαν ένοπλοι στην πόλη του Πύργου. Ο υπουργός γεωργίας Λεβίδης υπέβαλλε την παραίτηση του ύστερα από τα επεισόδια. Στις 28 Ιουνίου 1903, η κυβέρνηση Θεοτόκη παραιτήθηκε. Οι αγρότες αποχώρησαν από τον Πύργο ύστερα από παρέμβαση των βουλευτών Ηλείας. Παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση διέταξε την αποστολή (1904) στρατιωτικού αποσπάσματος στον Πύργο για παν ενδεχόμενο.

Η περίοδος της κατοχής

Στις 5 Μαΐου 1941 έφθασαν 700 Ιταλοί στρατιώτες στον Πύργο και εγκαταστάθηκαν στο 2ο δημοτικό σχολείο Πύργου ενώ μετέτρεψαν σε σταύλο το θέατρο «Απόλλων». Δήμαρχος, επί κατοχής, διορίστηκε ο Τάκης Βακαλόπουλος ενώ στη θέση του νομάρχη διορίστηκε ο Κονιωτάκης.
Η χρονιά 1943 ήταν καθοριστική για την ανάπτυξη της αντίστασης. Ο Μητροπολίτης Ηλείας Αντώνιος αποχώρησε απο τον Πύργο και συντάχθηκε με τους αντάρτες. Σημαντική βοήθεια στην αντίσταση πρόσφερε και ο Τάσης Καζάζης (ο μετέπειτα επίτιμος δήμαρχος Πύργου) ο οποίος το 1943 διορίστηκε αναπληρωτής δήμαρχος αφού ο Τάκης Βακαλόπουλους για άγνωστους λόγους διέμενε στην Αθήνα. Η προσωπικότητα του απέτρεψε πολλές φορές τους Γερμανούς να προβούν σε εκτελέσεις.
Την 4η Σεπτεμβρίου 1944 το τελευταίο τμήμα του Γερμανικού στρατού αποχώρησε από τον Πύργο. Σημαντική Πυργιώτικη μορφή του αγώνα είναι ο Μιλτιάδης Ιατρίδης, κυβερνήτης του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής». Ο δήμος Πύργου για να τον τιμήσει έστησε τον ανδριάντα του στην πλατεία Ιατρίδη.

 Πνευματική ανάπτυξη

Η πόλη του Πύργου χαρακτηρίζεται για την εντυπωσιακά αλματώδη πρόοδο που είχε στις τέχνες και στα γράμματα.

 Μουσική

Επί δημαρχίας του Πέτρου Αυγερινού ιδρύθηκε η "Φιλαρμονική σχολή Πύργου" (1874) η οποία προσκλήθηκε από την επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να παιανίσει στο στάδιο και στις πλατείες των Αθηνών. Οι ιδρυτές της σχολής ήταν ο γυμνασιάρχης Ρέντζος, ο ιερέας Προβελέγγιος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Τα έξοδα του μουσικοδασκάλου και της στέγασης του κτιρίου τα πλήρωσε από τον μισθό του ο Πέτρος Αυγερινός. Μέχρι τότε την μουσική διδασκαλία του λαού αναλάμβαναν οι εκκλησίες οι οποίες ωθούσαν το ποίμνιο στην μάθηση της Βυζαντινής μουσικής. Το 1881 ιδρύθηκε το «Σωματείον της Φιλαρμονικής Εταιρείας Πύργου ο Απόλλων». Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1932, έχουμε την ίδρυση του ωδείου Πύργου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Αυγερινός, αδερφός του δημάρχου Πέτρου Αυγερινού, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ωδείου Αθηνών(1871). Άλλες σημαντικές μορφές που επηρέασαν τα μουσικά πράγματα στον Πύργο ήταν οι μουσικοδιδάσκαλοι Ιωάννης Παρίδης και Σπύρος Μπελικ που είχαν ιδρύσει και λειτουργούσαν επιτυχώς την «Φιλοκαλλιτεχνική Ένωση» και τη «Σχολή Μπελικ» αντίστοιχα. Επίσης σπουδαίες λυρικές τραγουδίστριες οι οποίες είχαν γεννηθεί στον Πύργο, ήταν η Πόπη Τζαβάρα και η Καλλιόπη Καφετζή ενώ στον Πύργο γεννήθηκε και ένας απο τους κορυφαίους σήμερα δασκάλους της βυζαντινής μουσικής ο Λυκούργος Αγγελόπουλος.

Κινηματογράφος

Ο πρώτος κινηματογράφος του Πύργου ήταν το ιστορικό καφενείο «Κρόνιον». Το «Κρόνιον» ήταν το καφενείο της ελίτ για πάνω από 30 χρόνια. Στεγαζόταν σε κτίριο το οποίο είχε κατασκευαστεί από τον Τσίλλερ. Σε εκείνον λοιπόν το χώρο το 1913 προβλήθηκαν για πρώτη φορά κινούμενες εικόνες από έναν Ιταλό ονόματει Giovanni. Αργότερα συνέχισε τις προβολές του στο Θέατρο Απόλλων. Το 1943 στο κτίριο που στεγαζόταν το «Κρόνιον» και μετέπειτα το «Ερμείον» ξεκίνησε να λειτουργεί ο κινηματογράφος «Rex» ενώ την ίδια εποχή λειτουργούσε και το «Πάνθεον». Επίσης λειτουργούσε στην πόλη του Πύργου ο θερινός κινηματογράφος «Άλσος». Απο το 1998 φιλοξενείται στο δημοτικό θέατρο «Απόλλων» το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ολυμπία» για παιδιά και νέους.

 Θέατρο

Το πρώτο θέατρο της πόλης ήταν ένα ξύλινο πολυτελέστατο κατασκεύασμα το οποίο είχε δημιουργήσει ένας Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας. Για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τις καλλιτεχνικές ανάγκες του λαού μέχρι που το 1878, ύστερα απο δωρεά του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου, κατασκευάστηκε το λιθόχτιστο θέατρο "Απόλλων". Το νέο θέατρο ήταν ευρύχωρο και σε κεντρικό σημείο της πόλεως έτσι ώστε να εξυπηρετεί στην μετακίνηση τους πολίτες. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης εσόδων του δήμου το θέατρο εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα, το 1927, η επιτροπή του θεάτρου να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο την μεταφορά του θεάτρου στο κληροδότημα Καστόρχη. Η μεταφορά έγινε αλλά μερικούς μήνες αργότερα ακυρώθηκε λόγω διαφωνίας του δημάρχου με την διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος.

Γράμματα

Σημαντική πρωτοβουλία για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου ήταν η ίδρυση, το 1884, της «Σχολής του Λαού» που απέβλεπε στη διαφώτιση του λαού με διάφορες ομιλίες. Την ίδια περίοδο λειτουργούσε ο «Σύλλογος των Ηλείων» στον οποίο γίνονταν διαλέξεις, εθνικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Επίσης σημαντική παρουσία είχε να επιδείξει η «Λέσχη», η οποία είχε ως κύριο σκοπό την συλλογή βιβλίων. Οι πρώτες ενέργειες για σύσταση δημόσιας βιβλιοθήκης έγιναν το 1927 ύστερα από πρωτοβουλία μερικών εύπορων πολιτών. Στο τέλος του 19ου αιώνα ιδρύθηκε ο αναρχικός χριστιανικός όμιλος Πύργου. Σημαντική μορφή των γραμμάτων στην Ηλεία, ήταν ο γυμνασιάρχης Πύργου Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που επιχείρησε επιτυχημένα να γράψει την ιστορία των νεοτέρων χρόνων της Ηλείας.
Στην περίοδο της κατοχής, μαθητές του Γυμνασίου ίδρυσαν τον σύλλογο «Πυργιώτικος Παρνασσός» ο οποίος σκοπό είχε την διοργάνωση διαγωνισμών ποίησης κ.α. Την Άνοιξη του 1942 εξέδωσε το περιοδικό «Οδυσσέας» ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος. Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Τάκης Δόξας ο οποίος έφερε σε επαφή τα μέλη του συλλόγου με τον Μητροπολίτη Αντώνιο για την παραχώρηση του τυπογραφείου (σχετικά με την έκδοση του περιοδικού). Στις 29 Δεκεμβρίου του 1943 δόθηκε στο θέατρο "Απόλλων" η παράσταση "Οι Παλιοφοιτηταί". Ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις. Εκτός απο τον «Πυργιώτικο Παρνασσό» υπήρχε ένας ακόμα σύλλογος μαθητών με τίτλο τα «Φιλοπρόοδα Νιάτα», ο οποίος και κυκλοφόρησε χειρόγραφα μερικά τεύχη περιοδικού με τίτλο «Λύρα».
Κορυφαία πνευματική μορφή του Πύργου είναι ο συγγραφέας Τάκης Δόξας. Επίσης σημαντικές προσωπικότητες που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στον Πύργο είναι: ο ακαδημαικός,ιστορικός και λογοτέχνης Διονύσιος Κόκκινος, ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος, ο καθηγητής Σάκης Καράγιωργας, ο συγγραφέας Παύλος Μάτεσις, ο συγγραφέας Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος, ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος,ο λογοτέχνης Θεόδωρος Ξύδης και ο συγγραφέας Μπάμπης Τσικληρόπουλος.

 Φιλανθρωπικές δραστηριότητες

Πολλά εκλεκτά μέλη της κοινωνίας του Πύργου επέδειξαν αξιόλογη φιλανθρωπική δραστηριότητα. Οι κυριότερες δωρεές είναι οι εξης:
  • Μανωλοπούλειο Νοσοκομείο
Ο Αθανάσιος Μανωλόπουλος στις 28 Φεβρουαρίου 1888 αποφάσισε την ανέγερση του Δημοτικού Μανωλοπούλειου νοσοκομείου με δικές του δαπάνες. Εκτός απο τον Αθανάσιο Μανωλόπουλο, χρήματα έδωσε μέσω του κληροδοτήματος του και ο πεθερός του Μανωλόπουλου, ο Ιωάννης Κανδηλιεράς. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Τσίλλερ. Επίσης το κληροδότημα Λυρή, το 1890 πρόσφερε 20 χιλιάδες δραχμές ενώ ο πλούσιος σταφιδέμπορος Αγγελής Παπαδόπουλος ανέλαβε την δαπάνη για τα πρώτα 20 κρεβάτια.
  • Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
Το κτήριο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Πύργου και στεγάζει υπηρεσίες του Δήμου. Έχει γίνει με δαπάνες του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση.
  • Λιούρδειος παιδικός σταθμός Πύργου
Δωρήθηκε το 1899 από τον Ιωάννη Λιούρδη με τον σκοπό να γίνει ορφανοτροφείο. Το 1910 σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων φιλοξενήθηκε στο οίκημα Λιούρδη σώμα στρατού. Σήμερα στεγάζεται ο Α' κρατικός Λιούρδειος παιδικός σταθμός. Επίσης σημαντικά ποσά διέθεσαν και οι κληρονόμοι του Ζώη Πολυζογόπουλου.
  • Θέατρο Απόλλων
Είναι δωρεά (1879) του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου ενώ ανακαινίστηκε τα τελευταία χρόνια με δαπάνες του συμπολίτη μας Γιάννη Λάτση.
  • Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου
Είναι δωρεά του Κωνσταντίνου Χριστόπουλου,παππού του τ.πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την "Ηλειακή βιβλιοθήκη Πύργου". Το 1953, ύστερα απο δική του πρωτοβουλία, η βιβλιοθήκη έγινε κρατική. Εκτός από τους χιλιάδες τόμους που δώρισε, παραχώρησε και το πατρικό του σπίτι στην οδό Γερμανού όπου σήμερα στεγάζονται οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης. Επίσης έχουν συνεισφέρει σημαντικά οι Στέφανος Στεφανόπουλος και Τάκης Δόξας. Ο πρώτος δώρισε 7.140 τόμους στην Βιβλιοθήκη ενώ ο δεύτερος, ο οποίος είχε διατελέσει και διευθυντής της βιβλιοθήκης, δώρισε 6.466 τόμους από την προσωπική του βιβλιοθήκη.
Άλλοι ευεργέτες της πόλης του Πύργου είναι: ο πολιτικός Ιωάννης Γιαννόπουλος, η χήρα του Βασίλη Διάκου και η χήρα Λυρή.

 Έντυπος λόγος

Οι πρώτες ενδείξεις για έκδοση εφημερίδας στον Πύργο τοποθετούνται στη χρονιά 1867 όταν εκδίδεται, για πρώτη φορά, η εβδομαδιαία εφημερίδα Η Φωνή της Ηλείας με εκδότη Γ.Ε. Δημητριάδη. Το παράδειγμα της νεοφώτιστης εφημερίδας ακολούθησαν και άλλοι ανήσυχοι πολίτες με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο να κυκλοφορούν άλλες δύο καινούριες εβδομαδιαίες εφημερίδες. Ακολουθεί μια περίοδος στασιμότητας(1868-1884) η οποία διακόπτεται από την έκδοση των εφημερίδων: ΗλείαΦίλος του λαούΣκαπανεύςΠατρομυνέτα κ.ά. Επίσης σημαντικό ρόλο στην ιστορική έρευνα διαδραμάτισε το ιστορικό πόνημα Ηλειακά (1888) του καθηγητή Γεωργίου Παπανδρέου. Στην παρακάτω λίστα αναφέρονται οι εφημερίδες που εκδόθηκαν στο διάστημα 1867-1984 στον Πύργο.

http://pirgiotis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=44&Itemid=194

Το νέο αμυντικό σχέδιο 2016 - 2020

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ενεργοποίησε το νέο αμυντικό σχέδιο της χώρας. Ισως πρόκειται για την απάντηση της Μόσχας στην Ουάσιγκτον, η οποία συγκαταλέγει τη Ρωσία στις απειλές για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Το νέο αμυντικό σχέδιο αφορά την περίοδο από το 2016 ως το 2020 και εξετάστηκε κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Βαλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στις 13 Νοεμβρίου, ανέφερε στην RBTH ο αμυντικός αναλυτής της Nezavisimaya Gazeta, Βλαντίμιρ Μούχιν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε τότε πως στο σχέδιο προσδιορίζονται οι νέοι κίνδυνοι και οι απειλές για το κράτος. Σε αυτό γίνεται επίσης αναφορά στο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του στρατού, στην οργάνωση της επιστράτευσης και στις ανά περιφέρειες αμυντικές δραστηριότητες.
Το αμυντικό σχέδιο είναι ένα σύστημα κειμένων, τα οποία καθορίζουν τις κατευθύνσεις και τα πεδία δραστηριότητας στον τομέα της άμυνας και οριοθετούν τους σχετικούς σκοπούς των υπουργείων και άλλων υπηρεσιών. Στις εργασίες αναφορικά με το σύνολο των εγγράφων συμμετέχει ουσιαστικά ολόκληρη η κυβέρνηση. Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε δηλώσει πως κατά την προετοιμασία του προηγούμενου σχεδίου, το 2013, είχαν μετάσχει 49 υπουργεία και υπηρεσίες. Το σχέδιο εκείνο ήταν το πρώτο στην ιστορία της Ρωσίας.

«Η κατάσταση μεταβάλλεται»

Στη σύσκεψη, ο Πούτιν ανέφερε ότι «η κατάσταση μεταβάλλεται, και μάλιστα γρήγορα, και ο αμυντικός σχεδιασμός πρέπει να ανανεώνεται». Για το ποιους ακριβώς κινδύνους και απειλές γίνεται λόγος στο σχέδιο, μόνο υποθέσεις μπορούν γίνουν, καθώς πρόκειται για απόρρητο έγγραφο.

Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Μούχιν, το σχέδιο αποτέλεσε την απάντηση στη νέα έκδοση της αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ, η οποία εμφανίστηκε φέτος, την 1η Ιουλίου. Στο έγγραφο που συνέταξε το Πεντάγωνο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της Ρωσίας, με τους αμερικανούς στρατιωτικούς να δηλώνουν ότι η Ρωσία υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια. Υπό αυτό το πρίσμα, στο νέο αμυντικό σχέδιο της Ρωσίας κατονομάζονται συγκεκριμένοι αντίπαλοι της χώρας και οι τρόποι αντιμετώπισής τους, θεωρεί ο ειδικός.
Κατά τον ίδιο, στο σχέδιο μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζεται ο νέος ρόλος των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες είναι επιφορτισμένες για ενέργειες που σχετίζονται με την επιστράτευση και αμυντική κινητοποίηση. Προηγούμενες στρατιωτικές ασκήσεις είχαν δείξει ότι οι περιφερειακές αρχές συχνά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις που τους έχουν ανατεθεί, όσον αφορά την επιστράτευση των εφέδρων.
http://gr.rbth.com/politics/2015/11/19/to-neo-amyntiko-shedio-2016-2020_542111

Καλτεζάς Μιχαήλ, ετών 15. Νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Τριάντα χρόνια από την 17η Νοεμβρίου του 1985

Τριάντα χρόνια πέρασαν από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Μιχάλη Καλτεζά από τον αστυνομικό Μελίστα, ο οποίος στη συνέχεια αθωώθηκε. Η δεύτερη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και οι νύχτες που μύριζαν μπαρούτι 
Ήταν η δωδέκατη κατά σειρά επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η Ελλάδα βρισκόταν στις αρχές της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1985, τριάντα χρόνια πριν, ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Ήταν η κατάληξη μιας βίαιης περιόδου καταστολής και απεργιακών κινητοποιήσεων.
Τον Ιούνη του ´85 είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά το ΠΑΣΟΚ, με Υπουργό Οικονομίας τον Κώστα Σημίτη, που σηματοδότησε τη στροφή προς μια πιο συντηρητική οικονομική πολιτική.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε τα περίφημα "μέτρα σταθεροποίησης", κοινώς, λιτότητας. Αμέσως άρχισαν οι αντιδράσεις, ενώ οι εργατικοί χώροι οργανώνονταν για αντίσταση στα μέτρα.
Οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις ήταν πολλαπλές. Ένα τμήμα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που ήθελε να υπερασπίσει την κυβέρνηση, προσπαθούσε να μπλοκάρει τις αποφάσεις για απεργίες. Τελικά διασπάστηκαν και η ΠΑΣΚΕ και η ΓΣΕΕ.
Οι συνδικαλιστές, που διαφώνησαν με τα μέτρα Σημίτη, διαγράφηκαν από το ΠΑΣΟΚ. Στις 14 Νοέμβρη, τρεις μέρες πριν το Πολυτεχνείο, έγινε γενική απεργία από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, πολλά από τα οποία έβαζαν ζήτημα καθαίρεσης της ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Τα ΜΑΤ στις 14 Νοέμβρη χτύπησαν τις απεργιακές φρουρές σε πολλούς εργατικούς χώρους.
Μετά το τέλος της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, που σημαδεύτηκε από τις λεκτικές αντεγκλήσεις μεταξύ των μπλοκ του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, άρχισαν οι πρώτες αψιμαχίες μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, μία ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε κατά μιας κλούβας των ΜΑΤ στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια πετώντας μολότοφ.
Ανάμεσα τους βρέθηκε και ο 15χρονος μαθητής, Μιχάλης Καλτεζάς. Ένας αστυφύλακας, ο 26χρονος τότε Αθανάσιος Μελίστας, πυροβόλησε τον μαθητή την ώρα που υποχωρούσε, επί της οδού Σολωμού. Μία σφαίρα βρήκε τον νεαρό μαθητή Καλτεζά κάτω από το αριστερό αυτί, σωριάζοντάς τον νεκρό.
 
Ο Αθανάσιος Μελίστας ήταν ο μοναδικός που οι συνάδελφοι του τον περιγράφουν ως πανικόβλητο και εκτός εαυτού. Βλέποντας τους νεαρούς να φεύγουν σημάδεψε καλά και πυροβόλησε. Πυροβόλησε πισώπλατα.
Μόλις μαθεύτηκε η δολοφονία Καλτεζά, ο Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Γιώργος Γεννηματάς, κατέφθασε στον "Ευαγγελισμό", όπου διακομίστηκε η σορός του, δηλώνοντας "συντετριμμένος" εξαιτίας του γεγονότος.
"Τραγωδία: Αστυνομικός εκτελεί 15χρονο στα Εξάρχεια". Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τίτλους με τους οποίους την επομένη κυκλοφορούν οι εφημερίδες της εποχής. Η φωτογραφία με τον αιμόφυρτο 15χρονο μαθητή Μιχάλη Καλτεζά νεκρό στο έδαφος, κάνει το γύρω του κόσμου.

"Αυτή η νύχτα ανήκει στον Μιχάλη"

Οι αναρχικοί κατέλαβαν το Παλαιό Χημείο στην οδό Σόλωνος και το Πολυτεχνείο.  Ήταν η δεύτερη κατάληψη την ίδια χρονιά μετά την πρώτη της 9ης Μαΐου του 1985. Η πρώτη κατάληψη έγινε σαν διαμαρτυρία για τις περιβόητες "επιχειρήσεις αρετής" της ΕΛ.ΑΣ. που συνοδεύονταν από βίαιη καταστολή.
Την επομένη δόθηκε η άδεια από την Επιτροπή Πανεπιστημιακού Ασύλου για την εκκένωση του κτιρίου από την αστυνομία. Τα ΜΑΤ επενέβησαν και με τη χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 37 άτομα. Καταγγελίες υπήρχαν για ξυλοδαρμούς αναρχικών από ασφαλίτες και μέλη της ΕΝΕΚ.
Ένας από τους συλληφθέντες ήταν και ο Κώστας Χατζόπουλος, κιθαρίστας του συγκροτήματος Γενιά του Χάους. Δύο εφημερίδες, Έθνος και Ριζοσπάστης, δημοσιεύουν την φωτογραφία του κατά την σύλληψη, και τον εμφανίζουν σαν συνεργάτη της Αστυνομίας. Στην πραγματικότητα, ο Χατζόπουλος, οδηγείται στην κλούβα, ενώ βοηθά ημιλιπόθυμο σύντροφό του, που είναι ανίκανος να βαδίσει.
Η έτερη κατάληψη του Πολυτεχνείου έληξε μετά από διαπραγματεύσεις, χωρίς επεισόδια.
Επεισόδια έγιναν και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.
 
Εννέα ημέρες αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου, η τρομοκρατική οργάνωση "17Ν" εκδικείται τον θάνατο Μελίστα, όπως ανέφερε σε προκήρυξή της. Πυροδοτεί παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο δίπλα σε λεωφορείο των ΜΑΤ στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο αρχιφύλακας Νίκος Γεωργακόπουλος και να τραυματιστούν 14 αστυνομικοί.
Στο δικαστικό σκέλος της δολοφονίας Καλτεζά, ο δράστης αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση εν βρασμώ ψυχικής ορμής και καθ’ υπέρβαση των ορίων της άμυνας. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1988 καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση, ενώ στην κατ’ έφεση δίκη αθωώθηκε (25 Ιανουαρίου 1990), επειδή το δικαστήριο του αναγνώρισε ελαφρυντικό ότι "υπερέβη τα όρια της άμυνας, εξαιτίας του φόβου και της ταραχής που του προκάλεσε η ενέργεια του θύματος".

Η απολογία του αστυνομικού ήταν η εξής:

"Όταν δεχτήκαμε την επίθεση των αναρχικών, βρισκόμουν μέσα στο όχημα. Έριχναν βόμβες μολότοφ. Μια από αυτές μπήκε στην κλούβα και πήρε φωτιά. Έτσι αναγκάστηκα να πυροβολήσω προς εκφοβισμό μέσα από την κλούβα".
Οι δικηγόροι της οικογένειας Καλτεζά υποστήριξαν ότι ο Μελίστας έλεγε ψέματα και ότι δεν βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο.
Ο Μελίστας συνέχισε λέγοντας: "Προφανώς το βλήμα εξοστρακίστηκε και έτσι έπληξε τον άτυχο νέο. Λυπάμαι ειλικρινά για το κακό που έγινε άθελα μου". Η βαλλιστική έρευνα έδειξε όμως ότι η σφαίρα δεν είχε εξοστρακιστεί. Ο ιατροδικαστής ήταν σαφής: "Το θύμα πυροβολήθηκε  ευθέως από τον κατηγορούμενο". Υπέρ του Μελίστα κατέθεσαν οι συνάδελφοι του.
Ένας από αυτούς υποστήριξε: "Εκείνη την στιγμή η κλούβα ήταν κόλαση. Αν δεν πυροβολούσε δεν θα ζούσα ούτε εγώ σήμερα. Θα είχαμε καεί ζωντανοί". Στις εφημερίδες δημοσιεύτηκαν μαρτυρίες αυτοπτών  μαρτύρων που υποστήριξαν ότι είδαν τον Μελίστα έξω από το αστυνομικό όχημα να γονατίζει, να σημαδεύει και να πυροβολεί.
 
Συνήγορος υπεράσπισης του Μελίστα ήταν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ενώ ως συνήγοροι πολιτικής αγωγής παρέστησαν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (αργότερα πρόεδρος του Συνασπισμού και πατέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου) και ο Φώτης Κουβέλης.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Μένιος Κουτσόγιωργας, και ο αναπληρωτής του, Αθανάσιος Τσούρας, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους για λόγους ευθιξίας στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές, αλλά έθεσε σε διαθεσιμότητα την ηγεσία της νεοσύστατης τότε ΕΛΑΣ.
Με απόφαση του Τσούρα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Γεώργιος Ρωμοσιός, ο κλαδάρχης Ασφάλειας Τάξης Μανώλης Μποσινάκης και ο γενικός διευθυντής Αστυνομίας Αττικής Στέλιος Τζανάκης, προκειμένου να προχωρήσει η έρευνα σε βάθος.
Στις 30 Νοεμβρίου, μετά από εισήγηση του Θανάση Τσούρα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να επανέλθουν στις θέσεις τους οι Ρωμοσιός και Μποσινάκης με το αιτιολογικό πως δεν έφεραν καμία ευθύνη. Τον Στέλιο Τζανάκη στα καθήκοντα του Αττικάρχη αντικατέστησε ο αστυνομικός διευθυντής Νίκων Αρκουδέας.

Ο Μάνος Χατζηδάκις με αφορμή την αθώωση του Μελίστα για την δολοφονία του 15χρονου μαθητής είχε πει:

"Όταν έχω να κρίνω ανάμεσα σ’ ένα παιδί 15 χρόνων, που πετάει μολότοφ κι έναν τριαντάρη εκπαιδευμένο αστυνομικό, που κρατάει πιστόλι, εγώ είμαι με το μέρος του παιδιού και όχι του αστυνομικού. Εκτιμώ βαθύτατα ένα παιδί που εξεγείρεται και βγαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί, έστω κι αν υπερβάλλει, έστω και αν κρατάει μολότοφ.
Και δεν εκτιμώ καθόλου έναν αστυνομικό που το πυροβολεί. Ό,τι και αν έχει γίνει, όπως και αν έχουν τα πράγματα, θεωρώ τραγικό λάθος την αθώωση του αστυνομικού. Και πολύ κακό μήνυμα, που στέλνουμε στα νέα αυτά παιδιά, το υγιέστερο κομμάτι της κοινωνίας μας, που δεν έχει ακόμη διαφθαρεί, όπως εμείς".
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/kaltezas-mixahl-etwn-15-nekros-apo-sfaira-astynomikou-trianta-xronia-apo-thn-17h-noemvrioy-toy-1985.3773460.html#at_pco=smlwn-1.0&at_si=5652f323dd02edb2&at_ab=per-2&at_pos=0&at_tot=1

ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΑ «ΧΕΡΙΑ» ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ;

«Αλίμονο αν η ελληνοτουρκική συνύπαρξη περάσει στη δικαιοδοσία της Ανγκελα Μέρκελ»
Για τον... σύντροφο Ερντογάν επιτρέψτε μου να διατυπώσω μία μάλλον αιρετική άποψη: Ευτυχώς που στα χρόνια της νεότερης ελληνικής τραγωδίας βρέθηκε αυτός στο τιμόνι της γειτονικής χώρας! Αν ήταν κάποιος άλλος, μπορεί να είχαμε μπλέξει και μάλιστα πολύ άσχημα. Θα είχε φροντίσει να μας κάνει τη ζωή εξαιρετικά δύσκολη υπό τα χαιρέκακα χαμόγελα των δανειστών και τα βλέμματα απάθειας των κάθε λογής συμμάχων...
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι τον θέλουμε για στενή παρέα. Ούτε θα έπρεπε η αναγκαστική συνύπαρξή μας να περνά από τα διόδια και τα κέφια των αθεράπευτα φιλότουρκων Γερμαναράδων δανειστών. Αλίμονό μας τότε...

Εξηγούμαι λοιπόν να μη σας μπερδεύω: Σε αντίθεση με προηγούμενους Τούρκους ηγέτες, ο Ερντογάν δεν είναι ορκισμένος εχθρός της Ελλάδας. Ενας συνεπής Τούρκος πατριώτης είναι, με αυταρχικές τάσεις και σουλτανικό «εγώ». Πολιτικά χαρακτηριστικά δηλαδή που καθόλου δεν συνάδουν με τις αξίες του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από κει και πέρα, στον βαθμό που δεν μας ενοχλεί, ούτε καν σε επίπεδο καθημερινού bullying, περισσότερο από τους προκατόχους του, φρονώ ότι δεν πρέπει να ανακατευόμαστε κι εμείς στα του οίκου του. Ας φροντίσουν άλλοι «Ευρωπαίοι δημοκράτες», που κάθονται φιλάρεσκα στους χρυσοποίκιλτους θρόνους του παλατιού του, να του κάνουν μαθήματα δημοκρατίας και υποδείξεις περί κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, αντιθέτως, όλοι αυτοί οι δήθεν ευρωπαϊστές, τύπου Γιούνκερ, Σουλτζ ή Φέρχοφσταντ, που μας κουνούν σε καθημερινή βάση το δάχτυλο μόλις βλέπουν τον σουλτάνο, ξεχνούν μονομιάς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη και τις αξίες της δημοκρατίας. Κοιτούν τον Ερντογάν με λαγνεία και δέος, λες και βλέπουν τη μετενσάρκωση του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Γι' αυτό και δεν πρέπει να τους βάζουμε στα πόδια μας, όταν είναι να μιλήσουμε με την Τουρκία, σύντροφε Αλέξη!

Αν ανατρέξουμε στις σύγχρονες ελληνοτουρκικές κρίσεις, θα δούμε ότι αυτές προκλήθηκαν από κατεξοχήν κεμαλικές ηγεσίες της Αγκυρας και από το λεγόμενο «βαθύ κράτος», που μέχρι πρότινος κυριαρχούσε σε όλες τις στρατιωτικές υπηρεσίες της γείτονος. Οι εκπρόσωποι της παραδοσιακής αστικής τάξης στην Τουρκία είναι ασφαλώς περισσότερο Ευρωπαίοι και εναρμονισμένοι με τα δυτικά πρότυπα, όμως ταυτόχρονα είναι και πιο επεκτατικοί προς τη μεριά μας. Επομένως, σε στενό πρίσμα διμερών σχέσεων είναι και οι περισσότερο επικίνδυνοι. Πρέπει να το καταλάβουμε καλά αυτό.
Αντίθετα, το στρατηγικό δόγμα του νεο-οθωμανισμού, που ξεκίνησε από τον μακαρίτη τον Οζάλ και εμπλουτίζεται σήμερα με στοιχεία θρησκευτικού ιμπεριαλισμού από τον Ερντογάν, δεν επικεντρώνεται μόνο στην προς δυσμάς επέκταση. Ούτε κοιτάει μονοσήμαντα προς την Ελλάδα. Παραείναι φιλόδοξο για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την αφεντιά μας. Και με τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Αγκυρας, θα έλεγα ότι ρίχνει το βάρος στον ζωτικό χώρο της Μέσης Ανατολής, όπου οι Τούρκοι θεωρούν ότι διατηρούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι απέναντι λοιπόν είναι απορροφημένοι με αυτά που συμβαίνουν στην άλλη γειτονιά τους. Και αυτό είναι αναμφισβήτητα ευτύχημα. Δεν έχουμε λόγο να τους τραβήξουμε την προσοχή ούτε να επιδιώξουμε συμπράξεις καλής θέλησης και...gentlemen's agreements για διεθνή ζητήματα όπου η Αγκυρα έχει μία τελείως διαφορετική οπτική.

Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα των ισλαμοκανίβαλων του ISIS που αιματοκυλίζουν την Ευρώπη. Μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος με τον Ερντογάν; Σε καμία περίπτωση. Και δεν είναι μόνο η οπτική της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης. Ενα μεγάλο τμήμα της τουρκικής κοινής γνώμης αισθάνεται αλληλέγγυο με τη ριζοσπαστική αφύπνιση του σουνιτικού Ισλάμ. Γι' αυτό και το μισό στάδιο στην πρόσφατη ποδοσφαιρική αναμέτρηση Ελλάδας - Τουρκίας επέλεξε να... διαμαρτυρηθεί θορυβωδώς στην πρωτοβουλία της ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του μακελειού στο Παρίσι.
Ας μην ξεχνάμε ότι στην όλη εξίσωση μπλέκονται και οι Κούρδοι και εδώ ισχύει για τους Τούρκους το «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

Επομένως, το πρόσφατο ταξίδι του κυρίου Τσίπρα στην Τουρκία ήταν στην καλύτερη περίπτωση χάσιμο χρόνου. Ας ελπίσουμε ότι δεν ήταν ταυτόχρονα και προάγγελος μιας «αναγκαστικής συνεννόησης» Αθήνας - Αγκυρας για διμερή θέματα που εκφεύγουν του Προσφυγικού· μιας συνεννόησης με γερμανική μεσολάβηση και συντονισμό που επιβάλλεται πιθανότατα στο πλαίσιο της δανειακής ομηρίας μας. Θα πρόκειται για εγκληματικό λάθος του Ελληνα πρωθυπουργού, αν αποφασίσει να εκχωρήσει και τα εθνικά θέματα στη δικαιοδοσία των Γερμανών. Αλλωστε είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν έχει πάρει πράσινο φως για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από την άλλη ακτή του Ατλαντικού...
Γιώγος Χαρβαλιάς
http://www.dimokratianews.gr/content/55686/kai-ta-ethnika-themata-sta-heria-ton-germanon

Συναγερμός για "ύποπτες" ΜΚΟ σε νησιά που δέχονται πρόσφυγες! Τι επιδιώκουν

Μέγα θέμα έχει προκύψει με κάποιες ΜΚΟ οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα ακριτικά μας νησιά . Η δράση τους έχει προβληματίσει πρώτα απ΄ όλα τις τοπικές κοινωνίες και αρχές και ελπίζουμε και τις υπηρεσίες πληροφοριών στην Αθήνα. Είχαμε αναφερθεί σε μία απ΄ αυτές "ισλαμικής προέλευσης", η οποία δρα στην Μυτιλήνη. Κάποιες από τις ΜΚΟ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής των μεταναστών, όχι για να προσφέρουν αλλά για να ...βγάλουν φωτογραφίες -το πιο αθώο- ή για να δημιουργήουν άλλες εντυπώσεις.

Τα περιστατικά που βιώνουν οι κάτοικοι της Λέσβου για παράδειγμα είναι συγκλονιστικά και προβληματίζουν για τις προθέσεις κάποιων ΜΚΟ.

Το 
Lesvos Post δημοσιεύει ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί . Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όσα αναφέρει:

Υπάρχουν καλές 
ΜΚΟ που προσφέρουν αμέριστη συμπαράσταση στους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στην Λέσβο, υπάρχουν όμως και μερικές οργανώσεις, ΜΚΟ, εθελοντές (κυρίως ξένοι) που για μια φωτογραφία σκοτώνονται πάνω από τις βουλιαγμένες βάρκες..

Πολλές καταγγελίες φτάνουν εδώ και καιρό στα γραφεία μας για τις λεγόμενες 
ΜΚΟ που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στην Λέσβο για τις οποίες δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχει κάποιος συντονισμός και καταγραφή…

Όπως αναφέρουν καταγγελίες εθελοντές, 
ΜΚΟ και οργανώσεις που πλέον ξεπερνάνε τους κατοίκους των χωριών της Λέσβου μαλιοτραβιούνται πάνω από τις κατεστραμμένες βάρκες για το ποιος θα διαδώσει ένα παιδάκι η μια γυναίκα με σκοπό να φωτογραφηθεί από τους εκατοντάδες φωτογράφους που βρίσκονται στην Λέσβο ξένους και Έλληνες ώστε την επόμενη ημέρα να είναι πρωτοσέλιδο σε ειδησεογραφικά site και εφημερίδες της Ελλάδας η του Εξωτερικού……

Άλλες πηγές μας λένε ότι οργανώσεις και εθελοντές τρώνε από την ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στην Λέσβο απ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό ενώ άλλες καταγγελίες αναφέρουν ότι το hot σημείο πλέον για τις διάφορες 
ΜΚΟ και οργανώσεις είναι η Συκαμιά και ο Μολυβος ενώ σε αλλά σημεία της Λέσβου που φτάνουν οι πρόσφυγες δεν υπάρχει κανένας και ευτυχώς λίγοι κάτοικοι και εθελοντές προσπαθούν να διασώσουν τους πρόσφυγες από τις βάρκες.

Καταγγελίες αναφέρουν ότι το κέντρο της Μοριας πλέον διοικείτε από διάφορες 
ΜΚΟ που δεν αφήνουν να πλησιάσει κανένας άλλος αν δεν φέρουν τα διακριτικά των συγκεκριμένων ΜΚΟ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο βωμό της δημοσιότητας διάφορες 
ΜΚΟ έχουν καταλάβει παραλίες κυρίως της Συκαμιάς με σκοπό μονό αυτές να διασώζουν πρόσφυγες απαγορεύοντας την πρόσβαση σε εθελοντές και ντόπιες οργανώσεις ακόμα και σε στελέχη του λιμενικού…

Το ίδιο σκηνικό με τις 
ΜΚΟ και στο λιμάνι αλλά και στο περίφημο hot spot της Μοριας όπου εκεί έχουμε ένα μικρό πανηγύρι με ΜΚΟ, καντίνες, λεωφορεία, ταξί και ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανένας να συνυπάρχει μέσα στο δρόμο, ενώ οι πρόσφυγες «λιάζονται» στα διπλανά χωράφια…

Τα έτοιμα σούπερ των καναλιών κάτω από τις βουλιαγμένες βάρκες αλλάζουν ως προς τον αριθμό των θυμάτων και το όνομα του μεσογειακού νησιού με το τελευταίο ναυάγιο.

Οι ιθύνοντες βγαίνουν στα παράθυρα συντετριμμένοι. Τα δάκρυα και η θλίψη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν και παίρνουν για ένα-δύο εικοσιτετράωρα. Κι ύστερα η Ευρώπη αλλάζει πλευρό και κοιμάται ήσυχα και γλυκά, μέχρι την επόμενη «έκτακτη είδηση» δεκάδων ή εκατοντάδων πνιγμένων που θα τη «συγκλονίσει», βουλιάζοντας ολοένα και πιο βαθιά και η ίδια σε απύθμενη υποκρισία.

Ως ποτέ θα ανεχτεί η Λέσβος όλους αυτούς;;

Χρειάζεται η Λέσβος αυτήν την τουριστική προβολή;;;

Με ποια άδεια από ποιο υπουργείο βρίσκονται εδώ οι 
ΜΚΟ και οι διάφορες οργανώσεις;;;;

Πόσα εκατομμύρια έχουν διοχετευτεί έως τώρα σε 
ΜΚΟ και οργανώσεις για το προσφυγικό;;

onalert

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΩΣΟ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ

fft86_mf6557146

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τελεσίγραφο προς την Τουρκία σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ έστειλε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergey Soygu, με το οποίο προειδοποιεί τους Τούρκους ότι η Ρωσία δεν θα ανεχτεί άλλη πρόκληση κατά των ρωσικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας αφού απέρριψε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις για δήθεν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από το ρώσικο αεροσκάφος, υπογράμμισε στους Τούρκους ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Συρία και τίποτα δεν θα την εμποδίσει να πραγματοποιήσει τους στόχους της.
Ήδη στην Άγκυρα επικρατεί κλίμα μεγάλης ανησυχίας για τις συνέπειες της κατάρριψης του ρώσικου αεροσκάφους. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις και του Ερντογάν και του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, που επέμεναν ότι δεν θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις της χώρας τους με την Τουρκία.
Εντωμεταξύ τις επόμενες μέρες, όπως επισημαίνουν πολλές τουρκικές εφημερίδες κυρίως της αντιπολίτευσης, αναμένεται από ρωσικές πηγές να αποκαλυφτούν πολλά στοιχεία που θα επιβεβαιώνουν τις στενές σχέσεις των Τζιχαντιστών με το τουρκικό καθεστώς.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%bf-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83-%ce%b1%ce%b3%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%81%cf%89%cf%83%ce%bf-%ce%b1.html#ixzz3sXrKX9sw

ΕΚΤΑΚΤΟ! Με πυραύλους cruise βομβαρδίζουν οι Ρώσοι την περιοχή των Τουρκμένων στην οποία έπεσε το SU-24

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα μετά την απόδοση των ευθυνών από το Κρεμλίνο στην Τουρκία, για τα τεκταινόμενα της άνανδρης κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24, ξεκινούν τα ανελέητα όπως φαίνεται αντίποινα.
Η ρωσική αεροπορία τις τελευταίες ώρες βομβαρδίζει ασταμάτητα την περιοχή Jabal al-Turkmen ,  στην οποία κατακρεουργήθηκε  χθες από τα χέρια Τουρκμένων ανταρτών ο Ρώσος πιλότος.
Στον βομβαρδισμό συμμετέχουν έξι ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-30 και δύο ελικόπτερα Mil Mi -35S. Ο βομβαρδισμός διαρκεί  περισσότερο από 8 ώρες. Περιττό να αναφέρουμε ότι ισοπεδώθηκαν τα πάντα  από σπίτια , στον οικισμό αυτόν.
Η συριακή αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το βόρειο τμήμα της Λατάκειας που έλαβαν χώρα τα γεγονότα με το ρωσικό αεροσκάφος , έπεσαν  τουλάχιστον 4 πύραυλοι  cruise, προερχόμενοι πιθανόν από το ρωσικό καταδρομικό MOSKVA,  διαλύοντας τα πάντα στην κυριολεξία.
Ταυτόχρονα η επίλεκτη 103η Ταξιαρχία της συριακής  Φρουράς, με την υποστήριξη των Σύρων πολιτοφυλάκων  Kardahi και  τις  συριακές μονάδες του Κοινωνικού Εθνικιστικού Κόμματος της Συρίας Jabal al-Duba, πραγματοποιεί ευρεία επίθεση στην Τουρκεμνική περιοχή  εναντίον των ανδρών της περιβόητης ισλαμικής οργάνωσης Al-Nusra . Μάχες  διεξάγονται  επίσης και στην περιοχή του Burj al-Kusib.
Η 103η ταξιαρχία από κοινού με τους πολιτοφύλακες της  αλ-Νούμπα εδώ και 24 ώρες  πολεμούν στην περιοχή  Jabal al-Jabal Akrad τους Τουρκμένους .
Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr,αυτό που έχει ενοχλήσει και φανατίσει θα λέγαμε την ρωσική ηγεσία δεν είναι  τόσο αυτή  καθαυτή η κατάρριψη, αλλά η κατακρεούργηση του Ρώσου αξιωματικού από  Τουρκμένους, οι οποίοι σε πλείστα βίντεο ομιλούν καθαρά την τουρκική γλώσσα. Επίσης ο έτερος λόγος είναι η ανερυθρίαστη  παρουσία ενός τουρκικού τάγματος καταδρομών εντός της περιοχής αυτής των Τουρκμένων , στην οποία υπάρχουν και Τζιχαντιστές. Υπενθυμίζεται ότι τα Τουρκμενικά χωριά είναι 517 στον αριθμό και αποτελούν μια περιοχή στην οποία η Άγκυρα έχει «καρφώσει» την ημισέληνο και απειλεί τους πάντες. Η εκδίκηση όμως των Ρώσων , σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα κάνει «πολύ φασαρία».
Σύμφωνα με αραβικά μέσα ο υποδιοικητής της δεύτερης Τουρκεμνικής ταξιαρχίας PAS,  «Alpraslan Celik, αναφέρθηκε με αλαζονεία  σε  πολλά  τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων,  ότι ήταν αυτός που πυροβόλησε και σκότωσε τον έναν Ρώσο  πιλότο. Ο εικονιζόμενος   είναι επίσημα Τούρκος πολίτης με τουρκική ταυτότητα.!!
1448448822_380057_original
Κατά την διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μετά την γενική επίθεση των  συριακών δυνάμεων εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών,  απελευθερώθηκαν μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων της  Ghanim, JUB al-Ahmar και Deir Hanna.
Το κύριο καθήκον της επίθεσης στην Λατάκια είναι η  επανάκτηση του ελέγχου πάνω στα τουρκικά σύνορα και τα σημεία ελέγχου στις Τουρκμενικές περιοχές , που είναι υπό την εποπτεία των ισλαμιστών  ανταρτών από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Η μάχη  μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για τους Τουρκέμνους στην Συρία μόλις ξεκίνησε.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%ce%b5%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%b1%cf%8d%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-cruise-%ce%b2%ce%bf%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bf.html#ixzz3sXqVdzCj

Πόσα Τουρκικά Μαχητικά θα έπρεπε να είχε καταρρίψει η Ελλάδα; Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24, από τα τουρκικά F16 επειδή παραβίασε για 17 ‘’ όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι τον εναέριο χώρο τους , αναρωτιόμαστε πόσα θα έπρεπε να είχε καταρρίψει η Ελλάδα αν εφάρμοζε την ίδια τακτική στο Αιγαίο.
Παρουσιάζουμε παρακάτω  τον πίνακα των επίσημων τουρκικών  παραβιάσεων που δημοσιεύει το ΓΕΕΘΑ και δεν αμφισβητείται από κανένα.
http://www.geetha.mil.gr/el/violations-el/fir-violations-el.html
Αν η Ελλάδα εφάρμοζε την ίδια τακτική, όπως λέει και κάποιος φίλος στρατιωτικός , ‘’Εάν τόσα χρόνια ακολουθούσαμε και εφαρμόζαμε την τακτική των Τούρκων στους Ρώσους με ανάλογη πολιτική βούληση, σήμερα τα μεμέτια δεν έπρεπε να είχαν πολεμικά Α/Φ ούτε για δείγμα, παρά μόνο μερικά ραντιστικά αεροπλανάκια για τα χωράφια τους.
Ίσως κάποιοι μεταξύ των οποίων και οι Τούρκοι να θεωρούν τη στάση της Ελλάδας αδυναμία και να το εκμεταλλεύονται ανάλογα. Σίγουρα η πολιτική κατευνασμού που εφαρμόζει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των τουρκικών προκλήσεων,  να τους έχει αποθρασύνει και να έχουν μετατρέψει τον Ελληνικό εναέριο χώρο σε ‘’σουρωτήρι’’.  Όμως ο Έλληνας είναι υπομονετικός και ανεκτικός  προσπαθώντας τα μέγιστα για την ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή της ΝΑ μεσογείου, όμως όταν το αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με την τουρκική αλαζονεία , τότε η πρόβλεψη του φίλου στρατιωτικού είμαστε σίγουροι ότι θα βγει αληθινή, αρκεί να μην μας προδώσουν οι ηγεσίες μας πολιτική και στρατιωτική.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2015/11/%cf%80%cf%8c%cf%83%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b1%cf%87%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%b8%ce%b1-%ce%ad%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%af.html#ixzz3sXpx9LJY