Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΗΠΑ: Χρησιμοποίησαν 14χρονη ως «δόλωμα» για βιαστή και τη βίασε!


Τραγική (όσο και η ιδέα) κατάληξη είχε η κίνηση εκπαιδευτικών ενός σχολείου στην Αλαμπάμα, να χρησιμοποιήσουν ως «δόλωμα» μια 14χρονη, προκειμένου να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία για σεξουαλική κακοποίηση στις τουαλέτες του εκπαιδευτικού τους ιδρύματος.
Και αυτό γιατί, όχι μόνο ξέχασαν την «παγίδα» που είχαν στήσει, αλλά το άτυχο κορίτσι έπεσε θύμα βιασμού!
Το προσωπικό του Sparkman Middle School, ερευνώντας καταγγελίες ότι ένας 16χρονος μαθητής - με μακρά ιστορία παραπτωμάτων σεξουαλικής βίας - δρούσε ανεξέλεγκτος στις εγκαταστάσεις του σχολείου, συμβούλεψε τη 14χρονη να περιμένει στην τουαλέτα, ώστε «να τον πιάσουν επ' αυτοφώρω, καθώς μόνο έτσι μπορούσε να τιμωρηθεί».
Το σχέδιό τους ωστόσο είχε τεράστια… τρύπα, η οποία και αποδείχθηκε μοιραία. Κανείς από το προσωπικό δεν ακολούθησε το κορίτσι, με αποτέλεσμα αυτό να κακοποιηθεί σεξουαλικά!
Το περιστατικό συνέβη το 2010, ωστόσο μόλις σήμερα (19/9) είδε το φως της δημοσιότητας... Το αγόρι, το οποίο μάλιστα είναι ΑμεΑ, μεταφέρθηκε τότε σε άλλο σχολείο, ωστόσο επέστρεψε μετά από 20 ημέρες, αναγκάζοντας τη 14χρονη να αλλάξει τελικά εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Τέσσερα χρόνια μετά, οι υπεύθυνοι του σχολείου αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «εσκεμμένη αδιαφορία (παρά τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις), διευκόλυνση προσέγγισης θύματος σεξουαλικής βίας και ελλιπή προστασία των μαθητών»…


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/497028/ipa-hrisimopoiisan-14hroni-os-doloma-gia-viasti-kai-ti-viase#ixzz3DsrZDAFz

Λευκός Οίκος: Έρευνα για το περιστατικό με τον εισβολέα Θορυβήθηκαν στο Λευκό Οίκου, από τον εισβολέα που πήδηξε τον φράκτη, μέχρι τελικά να συλληφθεί.

Ένας άνδρας πήδηξε πάνω από το φράκτη του Λευκού Οίκου και έφτασε μέχρι τις μπροστινές θύρες του προεδρικού μεγάρου πριν συλληφθεί την Παρασκευή, προκαλώντας την εκκένωση τμήματος του συγκροτήματος λίγο αφού ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αναχωρήσει για το Σαββατοκύριακο.
Ο Όμαρ Τζ. Γκονζάλες, ένας 42χρονος λευκός από το Τέξας, πέρασε στο εσωτερικό του περιβόλου του Λευκού Οίκου στις 7:20 (τοπική ώρα, σήμερα στις 02:20 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της Μυστικής Υπηρεσίας. Ο Γκονζάλες αγνόησε τις εντολές να σταματήσει και τελικά συνελήφθη άοπλος αφού είχε μόλις περάσει τη Νορθ Πόρτικο, μία από τις κύριες εισόδους του Λευκού Οίκου.
Το γεγονός ότι ο εισβολέας μπόρεσε να προχωρήσει τόσο πολύ πριν συλληφθεί είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα συγκρότημα που φρουρείται αυστηρά από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας και ελεύθερους σκοπευτές. Συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε γειτονικό νοσοκομείο για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.
Στη διάρκεια της εισβολής, ένοπλοι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου και διέταξαν τους δημοσιογράφους και τα μέλη του προσωπικού να την εγκαταλείψουν. Βίντεο εικονίζουν τον εισβολέα να τρέχει στο γρασίδι του Λευκού Οίκου κατευθυθνόμενος προς την προεδρική κατοικία.
Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ «Κ.Ε.» «Ο Σνόουντεν είναι ήρωας για τις κοινωνίες όλου του κόσμου»

Η Ελλάδα στην πρώτη σειρά των παρακολουθήσεων σύμφωνα με τον Χάρντινγκ * «Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα»
Ο δημοσιογράφος της «Guardian» Λουκ Χάρντινγκ απέδειξε ότι τα Πούλιτζερ δεν χαρίζονταιΟ δημοσιογράφος της «Guardian» Λουκ Χάρντινγκ απέδειξε ότι τα Πούλιτζερ δεν χαρίζονταιΣτα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εν μέσω μιας έκρηξης ψηφιακών πληροφοριών, στόχοι γίναμε όλοι μας. Ηταν βολικό για τις υπηρεσίες να συλλέγουν τα δεδομένα όλων. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν ήταν απαραίτητα αποτελεσματική -η τρομοκρατία δεν εξαφανίστηκε- και ήγειρε βαθιά ερωτήματα για την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής ** Η βρετανική κυβέρνηση εξανάγκασε την «Guardian» να καταστρέψει τα λάπτοπ με το περιεχόμενο του Σνόουντεν σε ένα υπόγειο, υπό το βλέμμα δύο μεσήλικων κατασκόπων της βρετανικής υπηρεσίας παρακολούθησης GCHQ. Ηταν μια σκηνή φαρσοκωμωδίας αλλά και μια υπενθύμιση ότι οι δημοκρατίες μπορούν επίσης να ζήσουν απολυταρχικές στιγμές
«Οι κατασκοπευτικές μέθοδοι της Υπηρεσίας ήταν απίστευτες... Εβαλε με ένα πρόγραμμα κοριούς στα φαξ των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ουάσιγκτον, στοχοποίησε το κτήριο "Γιούστους Λίπσιους" στις Βρυξέλλες, όπου γίνονται οι συνεδριάσεις και διασκέψεις σε ανώτατο επίπεδο και οι συναντήσεις υπουργών... Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία, η Τουρκία είναι φιλικές προς τις ΗΠΑ χώρες, αλλά οι πρεσβείες τους ήταν υπό παρακολούθηση... Καθημερινά η υπηρεσία συλλέγει δισεκατομμύρια αρχεία που φανερώνουν το στίγμα των χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο... Η NSA έχει τη δυνατότητα παγίδευσης των iPhone, των Blackberry, των Android».
Τα παραπάνω αναφέρονται (όχι ακριβώς με την ίδια σειρά) στο συγκλονιστικό ντοκουμέντο «ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ».
Είναι το προϊόν μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας που διεξήγαγε για την υπόθεση η παγκοσμίου κύρους βρετανική εφημερίδα «Guardian» με επικεφαλής το δημοσιογράφο-ερευνητή της, Λουκ Χάρντινγκ, και την υψηλή εποπτεία-ευθύνη του ίδιου του διευθυντή της, Αλαν Ράσμπριτζερ.
Σε βασικούς τομείς ευθύνης εργάστηκαν και άλλοι δημοσιογράφοι τόσο από την πλευρά της «Guardian» όσο και από την πλευρά της επίσης πασίγνωστης εφημερίδας «New York Times», με την οποία συνεργάστηκε από ένα χρονικό σημείο (όχι το κρίσιμο πάντως...) και μετά η «Guardian».
Η περιπετειώδης και άκρως επικίνδυνη αυτή δημοσιογραφική έρευνα απέφερε στην «Guardian» και στον Λουκ Χάρντινγκ (Luc Harding) το βραβείο-όνειρο για κάθε (αληθινό) δημοσιογράφο, το «Πούλιτζερ».
Στην παγκόσμια κοινωνία των πολιτών όμως απέφερε ένα μέγιστο κέρδος.
Την πληροφόρηση ότι μπορεί να είναι (και είναι) υπό παρακολούθηση οι πάντες για τα πάντα, όπου και αν βρίσκονται στη γη, εφόσον κάποιος εργαζόμενος στη Μυστική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ (και την αντίστοιχη της Βρετανίας με την επωνυμία GCHQ) κρίνει ότι πρέπει να παρακολουθηθούν.
Χωρίς εξαιρέσεις
Οταν λέμε οι πάντες, όμως, εννοούμε οι πάντες. Από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέχρι την καγκελάριο Μέρκελ, τον πρόεδρο Πούτιν, τον Κινέζο ομόλογό του και φυσικά πολιτικούς κατώτερου από αυτούς επιπέδου, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κ.λπ.
Αυτή η, πέρα από κάθε φαντασία, λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών των (εμφανιζομένων και αυτοδιαφημιζομένων ως) προπύργιων της Δημοκρατίας παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το νομικό πλαίσιο των άλλων χωρών και η μεγάλη προσφορά του μυστικού πράκτορα της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν είναι ακριβώς οι αποδείξεις για τις παραβιάσεις αυτές.
Ο Σνόουντεν όμως, είτε θα είχε καταλήξει κάπου σιδηροδέσμιος για την υπόλοιπη ζωή του, είτε θα είχε δολοφονηθεί, αν η δημοσιογραφική ομάδα της «Guardian» δεν είχε καταφέρει, με έναν πολύ ριψοκίνδυνο τρόπο, να αποκαλύψει το «φάκελο Σνόουντεν», παίρνοντας τα στοιχεία από τον ίδιο, υπό συνθήκες που σίγουρα θα αποτελέσουν βασικό σενάριο για πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες.
Η εξιστόρηση αυτών των συνθηκών, η παρουσίαση των συγκλονιστικών πληροφοριών και αποδείξεων για το σύστημα παρακολουθήσεων περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Φάκελος Σνόουντεν», με συγγραφέα τον Λουκ Χάρντινγκ.
Στην Ελλάδα, το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», αλλά η αντιμετώπισή του είναι η αναμενόμενη.
Το βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»Το βιβλίο του κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Καστανιώτη»Μεγαλοδημοσιογράφοι, γνωστοί συνδαιτυμόνες της εξουσίας και υπηρέτες του «Συστήματος Εξουσίας» από καίριες θέσεις σε μικρά και μεγάλα ΜΜΕ το απέφυγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Δεν το παρουσίασε κανείς, δεν ζήτησε κανείς έρευνα με βάση το βιβλίο αυτό και οι αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ για την υπόθεση του Σνόουντεν ήταν οι ελάχιστες δυνατές και στον ελάχιστο χρόνο, συγκριτικά με «συγκλονιστικά ερευνητικά ρεπορτάζ» για τις λουόμενες με στρινγκ στις παραλίες...
Τα Πούλιτζερ δεν χαρίζονται
Πήγαμε στο Λονδίνο και αναζητήσαμε στην «Guardian» τον συγγραφέα του βιβλίου, Λουκ Χάρντινγκ, έχοντας τη βεβαιότητα ότι δεν θα επικοινωνήσουμε μαζί του, πριν ο Σνόουντεν που βρίσκεται, ελλείψει καλύτερης λύσης, κάπου στη Ρωσία, καταλήξει σε κάποια αμερικανική ή βρετανική φυλακή. Δηλαδή ποτέ...
Και όμως... Σε ελάχιστο χρόνο είχαμε μέσα από μια θερμή επικοινωνία τις απαντήσεις στα ερωτήματα που υποβάλαμε και είναι και αυτή η συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», όπως και το βιβλίο, μια απόδειξη ότι τα «Πούλιτζερ» δεν χαρίζονται, αλλά κατακτώνται.
Οπως εξηγείται και στο βιβλίο, η «Guardian» και ο Λουκ Χάρντινγκ δεν παίζουν παιχνίδια που να εξυπηρετούν εχθρούς ή ανταγωνιστές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ο Λουκ Χάρντινγκ μάλιστα είναι δημοσιογράφος που, ως διευθυντής της εφημερίδας στη Μόσχα, απελάθηκε από τη Ρωσία, γιατί ενοχλούσε με τις έρευνές του την εξουσία Πούτιν.
Με την «υπόθεση Σνόουντεν» ενοχλήθηκαν σφόδρα οι εξουσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ως προς το σεβασμό των ατομικών και επιχειρηματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Μέχρι τώρα, οι δημοσιογράφοι και η εφημερίδα απέφυγαν, παρά τις απειλές, τις νομικές και προσωπικές κυρώσεις διότι πήραν, όπως αποδεικνύεται, κάθε μέτρο, ώστε να μην αποκαλύψουν μυστικά που θα έθεταν σε κίνδυνο συμφέροντα ή ζωές στις ΗΠΑ και στη Βρετανία.
Η δημοσιογραφική λειτουργία τους ήταν και είναι τόσο «αντιαμερικανική» ή «αντιβρετανική» όσο ήταν η αντίστοιχη στο «Γουοτεργκέιτ». Δηλαδή καθόλου.
Παρ' όλα αυτά, τα αρχεία που πήραν από τον Σνόουντεν τα κατέστρεψε μέσα από νομότυπη θεατρική και ανούσια διαδικασία στα υπόγεια της «Guardian» η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.
Τα αρχεία φυσικά τα έχουν σε αντίγραφα δημοσιογράφοι, αλλά (υποτίθεται ότι) δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν νόμιμα πια...
Οταν ρωτάμε τον Λουκ Χάρντινγκ αν ο Σνόουντεν είναι για τις δυτικές δημοκρατίες-κοινωνίες ένας πράκτορας των Ρώσων ή των Κινέζων, ή ένας ήρωας -υπερασπιστής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών-, απαντά ότι είναι ένας «ήρωας».
Μας εξέπληξε ακόμα περισσότερο όταν στο τέλος της συνέντευξης μας δήλωσε ότι είναι «φανατικός οπαδός της Ελλάδας», ενώ η οικογένειά του είναι ελληνομαθής και «βουτηγμένη» στην ελληνική ιστορία.
* Κατά τη γνώμη σας και σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνάς σας, η «υπόθεση Σνόουντεν» αφορά στη σύγκρουση υπερδυνάμεων μέσω των μυστικών υπηρεσιών τους ή αφορά τον κάθε πολίτη;
- Η υπόθεση Σνόουντεν αγγίζει κάθε πολίτη. Αυτό που μάθαμε είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν κατασκευάσει μυστικά ένα γιγαντιαίο σύστημα προ-ποινικής παρακολούθησης. Πρακτικά όλες οι ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες -τα e-mails, οι αναζητήσεις μας στο Διαδίκτυο, ακόμα και τα δεδομένα γεω-εντοπισμού μας- συγκεντρώνονται τώρα. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Και είναι σχετικά καινούργιο, καθώς οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν τη δυνατότητα να υποκλέψουν αυτές τις πληροφορίες τα τελευταία έξι με επτά χρόνια.
* Εχοντας διαβάσει το βιβλίο, καταλήξαμε ότι οι αντίπαλοι του Σνόουντεν (και ακολούθως της «Guardian») ήταν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις. Ποια ήταν τα κριτήριά σας (και της εφημερίδας) για τη δημοσίευση της ιστορίας και ποιο σκέπτεστε ότι είναι το βαθύτερο νόημα του Βραβείου Πούλιτζερ που έλαβε η εφημερίδα και όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επικίνδυνη υπόθεση;
- Ο Σνόουντεν ήταν ξεκάθαρος στο τι ήθελε και τι δεν ήθελε να κάνει όταν εμπιστεύθηκε τους φακέλους με τα στοιχεία σε δημοσιογράφους στο Χονγκ Κονγκ. Ο στόχος του ήταν να ξεκινήσει ένα ντιμπέιτ για το «κράτος-παρακολουθητή», τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Κατά τη γνώμη του, οι πρακτικές της NSA είχαν γίνει αντισυνταγματικές και παράνομες. Την ίδια στιγμή ο Σνόουντεν δεν ήθελε να προκαλέσει ζημιά σε σωστές και δικαιολογημένες επιχειρήσεις των υπηρεσιών. Ηταν υπέρ της λογοδοσίας και όχι κατά των παρακολουθήσεων. Η «Guardian» εξέτασε δημοσιευμένες ιστορίες μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών. Ημασταν προσεκτικοί στο να μην αποκαλύψουμε λεπτομέρειες που μπορεί να προκαλούσαν ζημιά στην εθνική ασφάλεια. Το Πούλιτζερ αποτελεί δικαίωση του ότι η κάλυψη της «υπόθεσης Σνόουντεν» από το καλοκαίρι του 2013 ήταν όντως για το καλό του δημόσιου συμφέροντος.
* Στο Μνημείο Πεσόντων των Βομβαρδιστικών της Βασιλικής Αεροπορίας στο Γκριν Παρκ του Λονδίνου υπάρχει μια εγχάρακτη φράση του Αθηναίου ηγέτη και ρήτορα Περικλή για την ελευθερία («η ελευθερία είναι η σίγουρη κατάκτηση μόνο όσων έχουν το κουράγιο να την υπερασπιστούν»). Στο βιβλίο σας, η Ελλάδα είναι επίσης μία από τις χώρες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί δίκτυα παρακολούθησης. Πρέπει όλοι οι πολίτες να ανησυχούν ότι οι ιδιωτικές ζωές τους παρακολουθούνται ή μόνο όσοι ζουν εκτός νόμου;
- Ο Περικλής είχε δίκιο. Αυτά που δείχνουν οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν είναι ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν απομακρυνθεί από το παλαιομοδίτικο μοντέλο παρακολούθησης. Στο παρελθόν οι στόχοι είναι συγκεκριμένοι -κακοποιοί, τρομοκράτες, ποινικοί, η Αλ Κάιντα, η KGB κ.λπ. Στα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, εν μέσω μιας έκρηξης ψηφιακών πληροφοριών, στόχοι γίναμε όλοι μας. Ηταν βολικό για τις υπηρεσίες να συλλέγουν τα δεδομένα όλων - «όλα τα σήματα όλες τις ώρες», όπως το έθεσε ο αρχηγός της NSA, στρατηγός (Κιθ) Αλεξάντερ. Αλλά αυτή η προσέγγιση (σ.σ. των γενικών παρακολουθήσεων) δεν ήταν απαραίτητα αποτελεσματική -η τρομοκρατία δεν εξαφανίστηκε- και ήγειρε βαθιά ερωτήματα για την ψηφιακή προστασία της ιδιωτικής ζωής.
* Κατά τη γνώμη σας, είναι ο Σνόουντεν ένας ήρωας που συνειδητά και ανιδιοτελώς υπερασπίστηκε τις ατομικές ελευθερίες στις δυτικές δημοκρατίες ή είναι ο αντίπαλος, όπως τον παρουσιάζουν οι κυβερνήσεις; Υπάρχει έδαφος για να υπονοήσει κανείς ότι έδρασε εκ μέρους άλλων χωρών και αντιπάλων αποκαλύπτοντας την υπόθεση;
- Είναι ήρωας. Οι μελλοντικές γενιές θα κρίνουν ότι έκανε κάτι γενναίο και απαραίτητο. Στην πορεία της έρευνας για το βιβλίο μου δεν ανακάλυψα κανένα στοιχείο ότι ήταν Ρώσος (ή Κινέζος) κατάσκοπος, όπως κάποιοι από τους επικριτές του έχουν σοκαριστικά υποστηρίξει. Τούτου λεχθέντος, η Ρωσία είναι ένα απαίσιο μέρος για να καταλήξει ο Σνόουντεν, χωρίς να φταίει σε κάτι. Είναι μια χώρα που γνωρίζω καλά, καθώς έζησα στη Μόσχα από το 2007 μέχρι το 2011 και που κυβερνάται από έναν απολυταρχικό ηγέτη, αποφασισμένο να επαναχαράξει το χάρτη της Ευρώπης.
Ο απεσταλμένος της Κ.Ε. Γιάννης Ντάσκας στα γραφεία της Guardian στο ΛονδίνοΟ απεσταλμένος της Κ.Ε. Γιάννης Ντάσκας στα γραφεία της Guardian στο Λονδίνο* Συμφωνείτε με τη θεωρία ότι οι κυβερνήσεις δεν εύχονται να έχουν καλά πληροφορημένους πολίτες ή θεωρείτε ότι ισχύει το αντίθετο; Υπάρχει χάσμα μεταξύ της θέλησης του λαού και της θέλησης των ηγετών του;
- Θα το έθετα ως εξής: θεωρώ ότι ως πολίτες πρέπει να επανασυνάπτουμε συμβόλαιο με την εκάστοτε κυβέρνηση σε τακτά χρονικά διαστήματα. Οι νόμοι που περνάνε στο όνομά μας δεν μπορούν να μας δεσμεύουν για πάντα. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο κομμάτι της νομοθεσίας σχετικά με τη βρετανική κατασκοπία πέρασε το 2000, πριν ανακαλυφθεί καν το Facebook ή το Twitter και όταν ο ψηφιακός κόσμος βρισκόταν στα σπάργανα. Οι κατάσκοποι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι νόμοι εξακολουθούν να επαρκούν. Κατάφωρα, αυτό δεν ισχύει. Θα πρέπει να διεκδικήσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
Το περασμένο καλοκαίρι, η βρετανική κυβέρνηση εξανάγκασε την «Guardian» να καταστρέψει τα λάπτοπ με το περιεχόμενο του Σνόουντεν σε ένα υπόγειο, υπό το βλέμμα δύο μεσήλικων κατασκόπων της βρετανικής υπηρεσίας παρακολούθησης GCHQ (σ.σ. Government Communications Headquar-ters). Ηταν μια σκηνή φαρσοκωμωδίας -το υλικό υπήρχε και αλλού-, αλλά και μια υπενθύμιση ότι οι δημοκρατίες μπορούν επίσης να ζήσουν απολυταρχικές στιγμές.
* Εχετε λάβει κάποια συμπαράσταση ή υποστήριξη από ηγέτες διεθνώς ή άλλες γνωστές προσωπικότητες για την «υπόθεση Σνόουντεν»;
- Ναι! Είχαμε τεράστια υποστήριξη από πολλούς ανθρώπους - νομπελίστες, συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, βουλευτές, άλλους πληροφοριοδότες, όπως τον Ντάνιελ Ελσμπεργκ. Ακόμα και από τον Ομπάμα όταν αποκήρυξε τις διαρροές της NSA, που «καλωσόρισε» το ντιμπέιτ που προκάλεσε ο Σνόουντεν. Αλλά υπάρχει επίσης ένα άσχημο πισωγύρισμα από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως είπα προηγουμένως, και από το κατεστημένο των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η Μητροπολιτική Αστυνομία στο Λονδίνο διερευνά αν «κάποια άτομα» που εργάστηκαν στους φακέλους του Σνόουντεν έχουν παραβεί το νόμο.
* Γενικά, πιστεύετε ότι έχει υπάρξει μια μεταβίβαση της δύναμης στις δυτικές δημοκρατίες από τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες στα funds και στους μεγάλους επιχειρηματίες, επενδυτές και εφοπλιστές που στηρίζουν συγκεκριμένους πολιτικούς;
- Αυτή η ερώτηση είναι λίγο πέρα από το «πεδίο» του βιβλίου μου. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι επιχειρηματίες, οι εφοπλιστές και οι ξένοι ολιγάρχες ασκούν τεράστια επιρροή στους πολιτικούς, συχνά αρνητική. Στη Βρετανία σκεφτείτε τον Ρούπερτ Μέρντοχ -πρακτικά κάθε Βρετανός πρωθυπουργός, από δεξιά και αριστερά, του ήταν υπόχρεος. Ή στην Ευρώπη ευρύτερα σκεφτείτε τον Πούτιν, που διέφθειρε την πολιτική τάξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ειδικά μετά το τέλος της θητείας τους) μέσω συμβολαίων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Σκεφτείτε τον Σρέντερ, τον Μπερλουσκόνι κ.λπ.
* Στη Ρωσία, δημοσιογράφοι που ηγήθηκαν γνωστών ερευνών, όπως η Αννα Πολιτκόφσκαγια, δολοφονήθηκαν, στη Γερμανία δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες και στο βιβλίο σας περιγράφετε με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα για να φέρετε στο φως όλες τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν. Ποια είναι η γνώμη σας για την ελευθερία του Τύπου; Είναι δεδομένη; Πιστεύετε ότι υπάρχουν εμπόδια όταν ένας ερευνητής δημοσιογράφος προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του;
- Αυτό ακριβώς πραγματευόταν το προηγούμενο βιβλίο μου, «Mafia State»! Ημουν επικεφαλής του γραφείου της «Guardian» στη Μόσχα για τέσσερα χρόνια. Για λόγους που ακόμη δεν αντιλαμβάνομαι πλήρως η FSB -η διάδοχος της KGB- αποφάσισε από νωρίς ότι ήμουν Βρετανός μυστικός πράκτορας. Δεν μου ήταν ποτέ ξεκάθαρο πώς θα μπορούσα να συνδυάσω το να είμαι ο Τζέιμς Μποντ με το να γράφω ένα μεγάλο αριθμό άρθρων για την «Guardian». Πράκτορες της FSB υπέκλεπταν όλα μου τα τηλεφωνήματα, τα e-mail μου και διέρρηξαν επανειλημμένως το σπίτι και το γραφείο μου. Αυτό συνέβαινε συνήθως όταν έγραφα κάτι υποτιμητικό για το Κρεμλίνο ή κυνηγούσα θέματα-ταμπού, όπως ο προσωπικός πλούτος του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η FSB ακύρωσε τελικά τη βίζα μου στο αεροδρόμιο της Μόσχας και με απέλασε από τη χώρα.
* Με την άνοδο των ηλεκτρονικών μέσων, τα παραδοσιακά μέσα (όπως οι εφημερίδες) αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιστεύετε ότι υπάρχει χώρος να αναπνεύσουν τα παραδοσιακά μέσα και πού κρίνετε ότι βρίσκεται το μέλλον της δημοσιογραφίας;
- Τα παραδοσιακά μέσα αντιμετωπίζουν δύσκολες εποχές παντού. Υπάρχουν στιγμές που πιστεύω ότι εμείς, η τάξη των ΜΜΕ, είμαστε μια σικ εκδοχή των ανθρακωρύχων, που έχουν εξαφανιστεί στη Βρετανία, έπειτα από το κλείσιμο των ορυχείων τις δεκαετίες του '80 και του '90. Αλλά υπάρχουν στιγμές αισιοδοξίας, επίσης. Η «Guardian» έχει αναπτυχθεί και έχει γίνει μια επιτυχημένη παγκοσμίως ψηφιακή φίρμα - έχουμε περισσότερους από 100 εκατομμύρια μοναδικούς αναγνώστες. Τα έσοδα από ψηφιακές διαφημίσεις αυξάνονται, αν και όχι σε βαθμό που να καλύπτουν την κυκλοφοριακή πτώση. Η δομή της δημοσιογραφίας έχει επίσης αλλάξει, από κάθετη σε οριζόντια, με μπλόγκερ και αναγνώστες να συνεισφέρουν στη δημοσιογραφική διαδικασία. Είναι μια περίεργη στιγμή, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική.
* Από τη μία πλευρά παρατηρούμε μια τάση να περιθωριοποιούνται τα εθνοτικά χαρακτηριστικά και οι κυβερνήσεις υπέρ μιας πολυεθνικής ομοσπονδίας, όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την άλλη, όπως στην περίπτωση της Σκοτίας, τα εθνοτικά χαρακτηριστικά φαίνεται να υπερισχύουν. Τι πιστεύετε ότι θα επικρατήσει στο τέλος;
- Θα γνωρίζουμε περισσότερα για τη Σκοτία έπειτα από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπερισχύσει το στρατόπεδο του «Οχι» (σ.σ. στην ανεξαρτησία). Στη Βρετανία υπάρχει αυξανόμενος ευρωσκεπτικισμός, που τροφοδοτείται από τον δεξιό Τύπο και έναν αδύναμο πρωθυπουργό. Προσωπικά, είμαι υπέρ μιας μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αλλά τον τελευταίο χρόνο αισθανόμαστε σαν να επιστρέφουμε στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων του 19ου αιώνα, με τη Ρωσία να επιδιώκει μια νεο-ιμπεριαλιστική ατζέντα και επικαλούμενη την ανάγκη να «προστατέψει» ρωσικούς πληθυσμούς εκτός των συνόρων της.
* Επειτα από την πτώση των καθεστώτων του Ανατολικού Μπλοκ, πολλοί είπαν ότι ο Ψυχρός Πόλεμος ανήκει στο παρελθόν. Τώρα, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων συναινούν στο ότι μπαίνουμε σε ένα νέου είδους Ψυχρό Πόλεμο. Ποια είναι η γνώμη της «Guardian» για το θέμα;
- Η δική μου γνώμη -όχι της Guardian- είναι ότι μπαίνουμε σε μια πολύ επικίνδυνη φάση. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει μια αποστολή: να αποκαταστήσει τη Ρωσία ως υπερδύναμη και να επανασχεδιάσει τη διεθνή τάξη προς όφελος της Ρωσίας. Ζει σε μια εναλλακτική πληροφοριακή πραγματικότητα, που ενημερώνεται από τη δική του παρανοϊκή κοσμοθεωρία της KGB και την ανηλεή κρατική προπαγάνδα. Η Δύση -και η Ε.Ε. συγκεκριμένα- πρέπει να ξεκαθαρίσει τις καταστρεπτικές οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία, αν ο Πούτιν συνεχίσει σε αυτό το επεκτατικό μονοπάτι.
* Ευρισκόμενος έξω από την Ελλάδα και έχοντας πλέον ξεκαθαρίσει ότι οι Ελληνες δεν είναι ούτε τεμπέληδες ούτε οι μοναδικοί δημοσιονομικοί «παραβάτες» της Ευρώπης, πού κρίνετε ότι βρίσκεται η αληθινή κρίση στην Ελλάδα;
- Δεν είμαι ειδικός πάνω στο θέμα της Ελλάδας. Αλλά, έχοντας ζήσει στο Βερολίνο -ήμουν ο ανταποκριτής στη Γερμανία από το 2003 μέχρι το 2007-, φαίνεται ότι οι οικονομικές και δημοσιονομικές δομές της Ευρώπης λειτουργούν πολύ καλά για τη Γερμανία, αλλά πολύ λιγότερο για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, και ειδικά για την Ελλάδα. Η Γερμανία είναι πλούσια, επιτυχημένη και πολιτικά απαραίτητη - η Ελλάδα έχει περάσει πάρα πολύ άσχημα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι ενός σημείου, η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας πρέπει να χρεωθεί το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.
* Και τέλος, ποια είναι η γνώμη σας για τη σύγχρονη Ελλάδα και τις προοπτικές της εντός της Ε.Ε.;
- Είμαι φανατικός οπαδός της Ελλάδας και αισιόδοξος για τις προοπτικές της. Ο πεθερός μου είναι ομότιμος καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ειδικός πάνω στον Ομηρο και στην ελληνική τραγωδία. Η σύζυγός μου μελέτησε ελληνικά στο σχολείο. Γνωρίζω ρωσικά και μπορώ να καταλάβω τις ρίζες του κυριλλικού αλφάβητου, ενώ ανυπομονώ να επισκεφθώ την Αθήνα τον Νοέμβριο, προκειμένου να δώσω μια ομιλία στο πλαίσιο του συνεδρίου TED.

«Σώζεται» η παραλία Κάτω Σαμικού


Θετικά φαίνεται πως είναι τα μηνύματα σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των λουομένων στην παραλία Κάτω Σαμικού, βάσει των όσων αναμένεται να προβλεφθούν στο υπό διαβούλευση Περιφερειακό Πάρκο του Κυπαρισσιακού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrisnews.com, θα «εξαιρεθεί» από τις απαγορεύσεις - περιορισμούς που περιλαμβάνει το Προεδρικό Διάταγμα για το σχεδιαζόμενο «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία».

Η Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, που έχει αναλάβει την προώθησή του, φαίνεται ότι έχει πειστεί από τα ισχυρά επιχειρήματα του δημάρχου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκη Μπαλιούκου για την εν λόγω περιοχή και όχι μόνο.

Γιατροί και νοσηλευτές κατεβαίνουν σε απεργία στις 2 Οκτωβρίου!


Η ΟΕΝΓΕ από κοινού με την ΠΟΕΔΗΝ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί διήμερο κινητοποιήσεων 1 και 2 Οκτωβρίου.

1. Το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου προτείνεται να διοργανωθούν από τις Ενώσεις Γιατρών και τα Σωματεία Εργαζομένων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕΔΗΝ συλλαλητήρια σε όλους τους νομούς που βρίσκονται στην περιφέρεια της χώρας (πλην Αθήνας), στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν κοινωνικοί φορείς (Αυτοδιοίκηση, Εργατικά Κέντρα, Επιστημονικοί Σύλλογοι, συλλογικότητες ασθενών). Το μεσημέρι της ίδιας μέρας οι Ενώσεις Γιατρών προτείνεται να παραχωρήσουν συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
2. Στις 2 Οκτωβρίου θα προκηρυχτεί απεργία σε όλο το χώρο της δημόσιας υγείας, θα διοργανωθεί συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.
Η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ προχωρούν στην κινητοποίηση ζητώντας:
- Να καταργηθεί η ΕΣΑΝ ΑΕ που ξεθεμελιώνει εκ βάθρων τη δημόσια υγεία
- Ολοκληρωμένο, ποιοτικό, δωρεάν Δημόσιο Σύστημα ΠΦΥ, περίθαλψης, αποκατάστασης
- Αποκατάσταση του Ειδικού Ιατρικού Μισθολογίου και του Ενιαίου Μισθολογίου
- Να γίνουν τώρα προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία και ΚΥ
Οι Ενώσεις Γιατρών θα ξεκινήσουν άμεσα την προεργασία, συγκαλώντας Γενικές Συνελεύσεις και ενημερώνοντας τους κοινωνικούς φορείς σχετικά με την κινητοποίησ

Τραγική αυτοκτονία: Έπεσε σε λίμνη γεμάτη με κροκόδειλους



Εξηνταπεντάχρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε μια λίμνη γεμάτη κροκόδειλους η οποία βρίσκεται μέσα σε φάρμα-ζωολογικό πάρκο της περιφέρειας της Μπανγκόκ, που είναι …
ιδιαίτερα δημοφιλής κυριακάτικος περίπατος για τις οικογένειες, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
“Η αδελφή της δήλωσε ότι το θύμα υπέφερε από άγχος και κατάθλιψη τις τελευταίες ημέρες”, δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας της περιοχής Σαμούτ Πρακάν. Το δράμα εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής μέσα στη φάρμα με τους κροκόδειλους στο Σαμούτ Πρακάν, λιγότερο από μια ώρα από τη Μπανγκόκ.
Το ζωολογικό αυτό πάρκο παρουσιάζει ένα θέαμα πάλης με τους κροκόδειλους, το “Crocodile Wrestling Show” όπως το ονομάζει, όπου οι εκπαιδευτές βάζουν τα χέρια ή το κεφάλι τους στο στόμα των ζώων, πριν στο τέλος αγκαλιάσουν τα μεγάλα ερπετά.
Το δράμα της Παρασκευής σημειώθηκε σε παρακείμενη μεγάλη λίμνη στην οποία υπάρχουν εκατοντάδες κροκόδειλοι. Πάνω από τη λίμνη υπάρχει μια γέφυρα από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ταΐζουν τους κροκόδειλους με νεκρά κοτόπουλα, τα οποία δένουν στην άκρη καλαμιών ψαρέματος.Ο διευθυντής του ζωολογικού πάρκου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι του πάρκου ειδοποίησαν την αστυνομία αμέσως μετά το συμβάν.
“Έχουμε κάνει ό,τι περνά από το χέρι μας, τοποθετώντας υψηλά φράγματα, σύστημα τηλεπαρακολούθησης και φρουρούς που περιπολούν”, τόνισε μιλώντας στην ταϊλανδική τηλεόραση. Ωστόσοη περίφραξη της γέφυρας πάνω από τη λίμνη μόλις που ξεπερνά το ένα μέτρο.
Οι κανόνες ασφαλείας, στα ζωολογικά πάρκα όπως και τα πορθμεία σπανίως τηρούνται στην Ταϊλάνδη, όπου διοργανώνονται φωτογραφίσεις για τους επισκέπτες δίπλα σε τίγρεις και κροκόδειλους.

«Απόλυτη απειλή για τον κόσμο η Ρωσία» «Κανένα σχόλιο» ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις πληροφορίες που φέρεται, σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα, να μετέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο περί απειλητικών δηλώσεων του Βλαντίμιρ Πούτιν, που στρέφονται ευθέως εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.



Σύμφωνα με αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδας «Zuddeutsche Zeitung», σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να καταλάβει την Πολωνία, τη Ρουμανία και τα κράτη της Βαλτικής. «Αν το ήθελα, ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να είναι μέσα σε δύο ημέρες όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στη Ρίγα, το Βίλνιους, το Ταλίν, τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι» φέρεται να δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το Κρεμλίνο είχε καταγγείλει τις «διαρροές» στα μέσα ενημέρωσης και είχε αντιδράσει ανακοινώνοντας ότι είναι έτοιμο να δημοσιοποιήσει την ηχογράφηση της τηλεφωνικής συνομιλίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, «για να αρθεί κάθε παρεξήγηση».
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί παράνομη την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στη διάρκεια της ομιλίας του στην Ουάσιγκτον όταν υποστήριξε ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια.
«Εάν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα παραβιάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, πρόκειται για μια απόλυτη απειλή για τον κόσμο» υπογράμμισε ο κ. Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ενώπιον των Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών, ενώ ζήτησε η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη να «μην αφήσουν μόνη την Ουκρανία» απέναντι στη Ρωσία.
Λίγο πριν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι εκταμιεύει 46 εκατομμύρια δολάρια βοήθειας, με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της αμερικανικής βοήθειας στα 116 εκατομμύρια δολάρια.
(ΠΗΓΗ: ΑΠΕ)

Τι σημαίνει η επίσκεψη Τσίπρα στο Βατικανό Εντάσσεται στο ευρύτερο παιχνίδι διεθνών - και εν μέρει γεωπολιτικών - συσχετισμών δυνάμεων


Τη στιγμή που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει οι «τροχιοδεικτικές» βολές, με σαφείς ενστάσεις στελεχών όπως ο Κ. Λαπαβίτσας και οι Ρούντι ΡινάλντιΕλένη Σωτηρίου και Ελένη Πορτάλιου (από το ίδιο μάλιστα διαδικτυακό βήμα του iskra.gr), οΑλ. Τσίπρας φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να παίξει το «μεγάλο παιχνίδι».

Εν μέσω των πρώτων εσωκομματικών αντιδράσεων στις εξαγγελίες του της προηγούμενης Κυριακής, με κριτική που κινείται είτε στην κατεύθυνση της διαχειριστικής προσέγγισης της πολιτικής, είτε στην αποσπασματική λογική των δεσμεύσεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταβαίνει στο Βατικανό για μία ομολογουμένως ιστορική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο - έστω κι αν δεν πρόκειται για τον πρώτο αριστερό ηγέτη που συναντάται με προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκκλησίας, καθώς έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων οι Φιντέλ ΚάστροΔ. Χριστόφιας κ.ά.

Το ταξίδι του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με μη κομματικές πηγές, εντάσσεται στο ευρύτερο παιχνίδι διεθνών - και εν μέρει γεωπολιτικών - συσχετισμών δυνάμεων και της επιχειρούμενης αναδιάταξης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ατύπως μεν, αλλά επιβεβαιωμένα, στην ατζέντα της συζήτησης συμπεριλαμβάνεται ακόμη και η ειρήνευση στην Μέση Ανατολή, ένα πεδίο ενδιαφέροντος στο οποίο ο Πάπας μπορεί να έχει ρόλο και λόγο, όμως ο κ. Τσίπρας μέχρι στιγμής όχι.

Ιδιαίτερη σημασία έχει δε και ένα άλλο στοιχείο: ότι τουλάχιστον έως το απόγευμα της Τετάρτης, η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχε ανεπίσημο και περισσότερο προσωπικό χαρακτήρα και δεν εντασσόταν στο πρωτόκολλο του Βατικανού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βατικανό και η συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο προσλαμβάνει ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης φυσικά της στάσης που τηρεί ο Πάπας έναντι του ζητήματος της φτώχειας, αλλά και του χρόνου κατά τον οποίο πραγματοποιείται.

Σε μία περίοδο δηλαδή γενικευμένης ρευστότητας σε όλα τα πεδία (οικονομικό, πολιτικό, και γεωστρατηγικό) στην Ευρώπη, στην περιφέρειά της και στα σύνορά της.

Υπό την έννοια αυτή, κάποιες πηγές επιμένουν ότι με την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα και την διαφαινόμενη εκλογική σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (ή Σαμαρά - Τσίπρα), ο διεθνής παράγων επιδεικνύει, αν μη τι άλλο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έφτασε στα 317,3 δισ. ευρώ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63952327


ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έφτασε στα 317,3 δισ. ευρώ

«Θλιβερή» πρωτιά της Ελλάδας στο δημόσιο χρέος σε όλη την Ευρώπη καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς στο τρίτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 317,3 δισ. ευρώ ή στο 173,4% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση 17 δισ. ευρώ ή 5,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έφτασε στα 317,3 δισ. ευρώ
Την ίδια ώρα, τα τριμηνιαία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς καταδεικνύουν το διαρκώς μειούμενο μισθολογικό κόστος για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπό το βάρος των περικοπών σε μισθούς και επιδόματα αλλά και των αποχωρήσεων λόγω διαθεσιμότητας, καθώς και τη συρρίκνωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές.
Πρακτικά σημαντικό μέρος του οφέλους που προέκυψε από το «κούρεμα» στα ομόλογα των ιδιωτών που έγινε μέσω του PSI «εξανεμίστηκε» με τη λήψη πρόσθετων δανείων από τον Μηχανισμό Στήριξης, αυξάνοντας το χρέος σε απόλυτα νούμερα.
Αναδιάρθρωση
Την ίδια ώρα, η συνέχιση της ύφεσης διατήρησε τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα υψηλότερα στην Ευρωζώνη, καθιστώντας αναγκαία ακόμη μία αναδιάρθρωσή του, που αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία τον Απρίλιο.
Ανοδικά κινούνται οι φόροι στο εισόδημα, ενώ πτώση καταγράφεται στις κοινωνικές εισφορές. Σωρευτικά, στο τρίτο τρίμηνο του 2013 το πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης εμφανίζεται πλεονασματικό κατά 631 εκατ. ευρώ, από έλλειμμα 4,4 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2012, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης περιορίστηκε στα 1,1 δισ. ευρώ από 6,3 δισ. έναν χρόνο νωρίτερα.
Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν 300,14 δισ. ευρώ (158% του ΑΕΠ). Εκτοτε κινήθηκε ανοδικά, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση του μακροπρόθεσμου δανεισμού από τους εταίρους από τα 173 δισ. ευρώ στα 236,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο τα δάνεια προς την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 64 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας και τα ποσά που χρειάστηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ .............. ΣΤΡΙΜΩΓΜΕΝΟ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ


Για περισσότερο από ένα χρόνο η κυβέρνηση έχει χτίσει την προσδοκία μιας δήθεν συζήτησης που θα άνοιγε για το χρέος αρχικά την άνοιξη και μετά το φθινόπωρο…
του Γ. ΜΑΛΟΥΧΟΥ
Πέρασε η άνοιξη, είμαστε στα μισά του φθινοπώρου, αλλά η συζήτηση όχι απλώς δεν ανοίγει, μα, αντιθέτως, επί της ουσίας κλείνει. Επιπλέον, όχι απλώς κλείνει, αλλά αυτό συμβαίνει με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο: Λίγα 24ωρα πριν ο πρωθυπουργός πάει στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου φροντίζει να κόψει τη συζήτηση πριν καν σκεφτεί η ελληνική πλευρά να αρθρώσει λέξη. Να τι είπε την…
Παρασκευή ο γερμανός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «δεν εκκρεμούν αποφάσεις. Ολες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι σε διμερές».
Τότε τι θα πουν οι δύο αρχηγοί κυβερνήσεων; «Βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην έναρξη της θητείας ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αρα σίγουρα θα γίνει συζήτηση και για το ποιες προτεραιότητες θα θέλουν να δουν η Γερμανία και η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Βεβαίως, στην Αθήνα, κυβέρνηση και διάφοροι άλλοι, έκαναν ότι δεν άκουσαν, ότι δεν είδαν, ότι δεν κατάλαβαν.
Ότι κι αν έκαναν, η ουσία δεν αλλάζει: πρόκειται για ένα ταξίδι απελπισίας, ειδικά από τη στιγμή που οι γερμανοί έχουν εγκλωβίσει τον Σαμαρά στο απόλυτο τίποτα πριν καν αυτός μπει στο αεροπλάνο.
Ας πάει λοιπόν ο πρωθυπουργός κι ας συζητήσει για τις… προτεραιότητες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τα επόμενα χρόνια, καθώς για χρέος, για φόρους, για πρόγραμμα δεν θα μπορέσει ούτε να ανοίξει το στόμα του αφού του το ξέκοψαν ήδη δημόσια.
Μπορεί επίσης να συζητήσει για τον καιρό, για το φύλλο των αγγέλων, για την προέλευση και το μέλλον του κόσμου, ή για το γιγάντιο καλαμάρι που ψάρεψαν προ ημερών στον Ειρηνικό – ή στον Ινδικό; Ε θα το βρούνε, εύκολο είναι.
Τόση συζήτηση μπορεί να γίνει και επ’ αυτών, όπως και για μία σειρά από άλλα αντίστοιχα φλέγοντα θέματα για τα οποία η Ελλάδα και ο λαός της νυχθημερόν αγωνιούν…
Όμως, το πιο κρίσιμο είναι ασφαλώς το καλαμάρι. Γιατί καταπίνει τα πάντα… ΤΟ ΒΗΜΑ

«Ο ΟΑΕΕ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΑΞΙ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΗ ΛΕΙΑ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ»


Ειδοποιητήρια κατασχέσεων των ταξί τους, στέλνει ο ΟΑΕΕ στους οφειλέτες ιδιοκτήτες τους, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές και απάνθρωπο νέο δεδομένο για τον κλάδο: Να τους αποστερεί από το εργαλείο της δουλειάς τους.
Ταυτόχρονα, αφήνει τους ιδιοκτήτες ταξί λεία στις πολυεθνικές εταιρίες που θα βρουν «τσάμπα στόλο» να αγοράσουν και φτηνά χέρια οδηγών για να τους δουλεύουν.
Σχετική Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, σε συνεργασία με την Πολιτευτή Φθιώτιδας του Κινήματος Βασιλική Δημητράντζου.
1
Το πλήρες κείμενο, έχει ως εξής:
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΑΞΙ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΣΤΟΝ Ο.Α.Ε.Ε.
κ. κ. Υπουργοί,
Στους διάφορους επιχειρηματίες οι οποίοι οδηγούνται σε απόγνωση λαμβάνοντας κατασχετήρια σημειώματα από τον Ο.Α.Ε.Ε, συγκαταλέγονται πλέον και οι οδηγοί -ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι έλαβαν παρόμοιες ειδοποιήσεις (όπως πληροφορήθηκα) από το ταμείο αυτό.
Όπως ενημέρωσαν την Πολιτευτή Φθιώτιδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Βασιλική Δημητράντζου, οδηγοί – ιδιοκτήτες ταξί του συγκεκριμένου Νομού, (αλλά σίγουρα αυτό θα συμβαίνει πανελλαδικά) τα ειδοποιητήρια που λαμβάνουν στα οποία ο Ο.Α.Ε.Ε. τους γνωστοποιεί ότι:
Θα προβεί σε κατασχέσεις ακόμη και του οχήματος ή της άδειάς τους, για οφειλές προς το Δημόσιο, είναι με τη γνώμη τους «εκβιαστικά» για να προβούν σε άμεση εξόφληση ή να οδηγηθούν σε αναγκαστικό διακανονισμό, στον οποίο όμως αδυνατούν να ανταποκριθούν αφού οι όροι του είναι πολύ ασύμφοροι!!
Η οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα οικονομικά τον κλάδο τους και τους ίδιους, αφού οι πολίτες στερούνται στην πλειοψηφία τους τα απαραίτητα για να επιζήσουν και φυσικά η μετακίνηση τους με ταξί θεωρείται σαφώς πολυτέλεια στις μέρες μας.
Για τούτο απελπισμένοι οι ταξιτζήδες, περιμένουν ώρες, ώστε να μεταφέρουν έστω και έναν πελάτη, ενώ ταυτόχρονα οι εισφορές τους στον Ο.Α.Ε.Ε. είναι πολύ υψηλές και το κόστος των καυσίμων απαγορευτικό πια, ιδίως στα πενιχρά έσοδα που έχουν από το επάγγελμά τους!.. Πολλοί οδηγοί – ιδιοκτήτες ταξί σκέφτηκαν να αλλάξουν επάγγελμα, αλλά με την ανεργία στα ύψη κάτι τέτοιο φαντάζει και είναι αδύνατο.
Με το καθαρό τους εισόδημα κάποιους μήνες να ανέρχεται στα μόλις 300 ευρώ ανά μήνα και την μηνιαία εισφορά στο εν λόγω ταμείο να είναι περίπου 400 ευρώ, αντικειμενικά δεν μπορούν ούτε καν να σιτιστούν, άρα πως είναι ποτέ δυνατόν να ανταποκριθούν σε ταμείο, χαράτσια, ΦΠΑ, ρεύμα, νερό, έξοδα συντήρησης οχήματος, ενοίκιο κ.λπ.;;;;;;;
Αυτονόητο νομίζω είναι, ότι εάν κάποιος πάψει να εργάζεται, αδυνατεί να πληρώσει οτιδήποτε και τίθεται θέμα επιβίωσης και ζωής του…
Υποθέτοντας, λοιπόν, ότι όντως κατάσχονται τα ταξί από τον Ο.Α.Ε.Ε., τα οποία είναι εργαλεία δουλειάς και όχι ακίνητη περιουσία, πώς θα εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτοί οι άνθρωποι και πώς ή με τι υποτίθεται πως θα επιζήσουν;;;;;;;
Άποψή που πλανιέται είναι, ότι εσκεμμένα και οργανωμένα βάλλεται ο κλάδος των ταξί, ώστε να εισβάλλουν πολυεθνικές εταιρείες παρόμοιου αντικειμένου και να τους προσλάβουν για ένα κομμάτι και ούτε ψωμί, αφού αγοράσουν «τσάμπα» στόλο μέσω των ήδη κατασχεμένων οχημάτων!!!!!!
Στον νομό Φθιώτιδος (επαναλαμβάνω ότι αυτό σίγουρα θα συμβαίνει σε όλη την χώρα), οι ταξιτζήδες είναι σε απόγνωση, αλλά η κραυγή για βοήθειά τους αφήνει μάλλον αδιάφορους όπως υποστηρίζουν τους πέντε συνολικά Βουλευτές του νομού, με ιδιαίτερη ευθύνη στους τρείς κυβερνητικούς, φυσικά.
Ερωτώ, λοιπόν, κ. κ. Υπουργοί:
1. Αν ο Ο.Α.Ε.Ε. προχωρήσει σε κατασχέσεις των ταξί, από τους προς αυτόν οφειλέτες, πώς θα επιβιώσουν εκείνοι και οι οικογένειές τους και με ποιόν τρόπο ακριβώς ως νεοάνεργοι θα εξοφλήσουν τις οφειλές τους;;
2. Απαγορεύεται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που χαρακτηρίζονται ως μέσα επιβίωσης πολιτών και εργαλεία δουλειάς τους;;; Αν όχι για ποιο λόγο;;;
3. Πρέπει ή όχι να προστατεύονται με νόμο οι ειδικές κατηγορίες όπως οι οδηγοί – ιδιοκτήτες ταξί, από τυχόν κατασχέσεις των οχημάτων και των αδειών τους ως μέσο άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας και επιβίωσής τους;;;
4. Θα προστατέψετε, ως οφείλετε τους Έλληνες πολίτες του κλάδου των ταξί από την καταστροφή ή θα συναινέσετε σε αυτή;;;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς – Νικόλαος Κουίκ

Π. Kαμμένος: Ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας;

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ διαπιστώνει διαφορές 22 δισ. ευρώ μεταξύ των ισολογισμών της ΤτΕ και του ΟΔΔΗΧ – «Πόσα πληρώνουμε κάθε χρόνο και σε ποιους» αναρωτιέται ο κ. Καμμένος.
Με μια ανακοίνωση από την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν αποκλίσεις μεταξύ των ποσών που ήρθαν από τους δανειστές και ενεγράφησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταξύ των ποσών που αναφέρει ο Οργανισμός διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Ο κ. Καμμένος χρησιμοποιεί στοιχεία που το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στην βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Γιαννακάκη απαντώντας σε σχετική ερώτησή της για το χρέος.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος ρωτάει «Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή τις τελικές υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές;» καθώς και «ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας μας;».

Διαβάστε ολόκληρη την ερώτηση που κατέθεσε προς τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο Πάνος Καμμένος:

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Το σύνολο των δανείων (για την περίοδο Μάρτιος του 2010 - Μάρτιος του 2016), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, είναι 245,6 δις. Το σύνολο των χρεολυσίων και των τόκων (για την περίοδο 2013 - 2030), σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), είναι 176,64 δις και 164,24 δις, αντίστοιχα. Δηλαδή, το σύνολο τοκοχρεολυσίων (για την περίοδο 2013 - 2030) είναι 340,8 δις ευρώ.

Συγκρίνοντας τους Ισολογισμούς της ΤτΕ και τον Πίνακα 20 της Έκθεσης Πεπραγμένων του κ. Προβόπουλου του 2014 προκύπτουν τα εξής:

Για το έτος 2010: Στον Πίνακα 20 αναγράφονται 7,92 δις περισσότερα από τον ισολογισμό (για το ίδιο έτος)

Για το έτος 2011: Στον Πίνακα 20 αναγράφονται 18,43 δις περισσότερα από τον ισολογισμό (για το ίδιο έτος)

Για το έτος 2012: Στον Πίνακα 20 αναγράφονται 14,47 δις περισσότερα από τον ισολογισμό (για το ίδιο έτος)

Για το έτος 2013: Στον Πίνακα 20 αναγράφονται 10,84 δις περισσότερα από τον ισολογισμό (για το ίδιο έτος)

Επίσης, από τον Πίνακα 20 προκύπτει:

Από το Μάρτιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2012 εισέρρευσαν στο σύστημα 22 δις ευρώ μετρητά.

Από τον Ιούνιο του 2012 έως το Δεκέμβριο του 2013 έχουν «φύγει» από το σύστημα 9,89 δις ευρώ μετρητά.

Συνεπώς, παρέμειναν στο σύστημα 12,11 δις ευρώ.

Το 2010 και το 2011 εισέρρευσαν στο σύστημα, από Ιταλία και Γαλλία, 5,26 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ (Πίνακας 22).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αναφέρεται σε σχέδια δανειακών συμβάσεων. Δανειζόμαστε πάνω σε σχέδια συμβάσεων; Υλοποιούμε μνημονιακά μέτρα πάνω σε σχέδια συμβάσεων;
2. Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή τις τελικές υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις με τους δανειστές;
3. Ποιοι είναι οι όροι δανεισμού της χώρας μας; Γιατί κρατάτε μυστικούς τους όρους δανεισμού μη δίνοντας στη Βουλή τις υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις;
4. Σε ποιον ανήκει αυτό το χρέος; Ποιον πληρώνει με το αίμα του ο ελληνικός λαός; Να δώσετε στη δημοσιότητα την πλήρη λίστα των δανειστών οι οποίοι πληρώνονται.
5. Θα καταθέσετε στη Βουλή το πλήρες «σώμα» όλων των υπογεγραμμένων (από όλους τους συμβαλλόμενους) δανειακών συμβάσεων (διακρατικών, EFSF, IMF), καθώς και την πλήρη ανάλυση πληρωτέου χρέους ανά έτος (κάτοχος, ποσόν, ημερομηνία σύναψης δανειακής και δανειακή με υπογραφές και ημερομηνία εκταμίευσης και όλες τις τυχόν μεταβολές όρων δανεισμού της κάθε δανειακής σύμβασης);
Σημειώνεται ότι η ερώτηση 5 αφορά τα στοιχεία του επισυναπτόμενου εγγράφου του ΟΔΔΗΧ.
6. Τα 5,26 δις ευρώ είναι συμπληρωματικά των 22 δις, ή είναι μέρος των 22 δις; Έχετε γνώση του πώς και πού διακινήθηκαν αυτά τα 22 δις ευρώ στη χώρα μας; Έγινε ή δεν έγινε εγγραφή τους στην ΤτΕ; Ποιος τα καταμέτρησε και τα πιστοποίησε; Πόσα πήγαν σε κάθε Τράπεζα και πόσα έστειλε η κάθε Τράπεζα σε κάθε υποκατάστημα; Πού βρίσκονται όσα «περίσσεψαν», δηλαδή 12,11 δις ευρώ;
7. Ο τότε Δκτής της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΤτΕ κ. Προβόπουλος, συνέταξε και υπέβαλε ψευδείς και παραποιημένους ισολογισμούς;
8. Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ενημέρωσε (ως όφειλε για την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ΤτΕ) το επενδυτικό κοινό, με δημοσίευση έκθεσης πεπραγμένων, την αποκάλυψη των 22 δις μετρητών τα οποία παραποίησαν τους ισολογισμούς της ΤτΕ;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Πάνος Καμμένος
Πρόεδρος Κ.Ο. «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/496951/p-kammenos-poioi-einai-oi-oroi-daneismoy-tis-horas#ixzz3DqVgeaAT

Το μνημόνιο έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ισχεύει το δίκαιο της ΕΕ στις χώρες που υπεγραψαν μνημόνια.

http://olympia.gr/2014/09/19/το-μνημόνιο-έβγαλε-την-ελλάδα-από-την-ε/

-Απίστευτη ομολογία της Κομισιόν ότι δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στην Ελλάδα -Απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Θυμάστε τις κραυγές προεκλογικά; “Γιατί κύριε;” έλεγε η γνωστή διαφήμιση… Ήταν η κτηνώδης προπαγάνδα που ταύτιζε την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ευρώ.

Τότε γράφαμε, δυστυχώς μόνοι, αφού οι προπαγανδιστές είχαν καταφέρει να πετάξουν την μπάλα στην εξέδρα και οι ανεπαρκείς της αντιπολίτευσης να ακολουθούν στο παιχνίδι τους, ότι η Ελλάδα είναι ήδη εκτός ΕΕ από την στιγμή που υπέγραψε και ακολουθεί το μνημόνιο.

Όταν υπογράφεις ηθελημένα το πλέον αντευρωπαϊκό κείμενο που καταστρατηγεί τον ίδιο τον Χάρτη Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, τότε έχεις θέσει εαυτόν εκτός ΕΕ.

Ο συνεκτικός κρίκος αυτών των οργανισμών είναι πρωτίστως η εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου και έπειτα το όποιο νόμισμα. Η ΕΕ προϋπήρχε του Ευρώ, αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχουν χώρες εντός ΕΕ και εκτός Ευρώ.

Φαίνεται δεν είμασταν τόσο πειστικοί. Έπρεπε και μεις να ουρλιάζουμε “Και η Ελλάδα καθάρματα;” για να πείσουμε.



Οι «μνημονιακές» ελληνικές κυβερνήσεις μας έδεσαν χειροπόδαρα. Εκτός από την εθνική μας ανεξαρτησία και την ελευθερία επιλογών σε κυβερνητικό επίπεδο απωλέσαμε και την λεγόμενη κοινοτική αλληλεγγύη.

Η ομολογία ότι δεν ισχύει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και το Δίκαιο της ΕΕ στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου, έρχεται από την Κομισιόν μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσαν έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου  Κατάϊνεν είναι αφοπλιστική:

«Αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας, κατά την Κομισιόν, η τήρηση του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Κομισιόν μας λέει πως αφού «υπογράψατε» δανειακές συμβάσεις με δανειστές, τότε δεν ισχύει καμία Χάρτα Δικαιωμάτων, γεγονός που ούτως ή άλλως είναι εμφανές από το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν ενδιαφέρεται για τη διασφάλιση της επιβίωσης του ελληνικού λαού αλλά μόνον για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων.

Την ερώτηση στον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Γ. Κατάϊνεν, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, Δ. Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα, Μ. Γλέζος, Κ. Χρυσόγονος και Σ. Σακοράφα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους, αφού μνημόνευαν έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ, Cephas Lumina, αναφορικά με τα “μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ”, ζητούσαν από την Κομισιόν τη θέση της, καθώς επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για την παύση της “παραβίασης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων”.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Επίτροπος, Γ. Κατάϊνεν, κάνει απόλυτα σαφές ότι στην Ελλάδα και στις χώρες του Μνημονίου, δεν χωρούν κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα, τονίζοντας ότι “Όσον αφορά…τα προγραμματικά έγγραφα (σ.σ. τα Μνημόνια), δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της”, για να ρίξει στη συνέχεια το “μπαλάκι των ευθυνών” στην ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα”.

Καταλήγοντας στην απάντησή του ο ευρωπαίος Επίτροπος, αντί να κάνει αυτοκριτική για τα αποτελέσματα που έχουν οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα στους εργαζόμενους και την κοινωνία, δικαιολογεί τα μέτρα των Μνημονίων, λέγοντας ότι “κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος λήφθηκε εναργώς υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής, μέσω της προστασίας των ομάδων χαμηλών εισοδημάτων”.

Ακολουθούν η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση προς την Επιτροπή

Georgios Katrougalos (GUE/NGL), Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL), Kostadinka Kuneva (GUE/NGL), Emmanouil Glezos (GUE/NGL), Kostas Chrysogonos (GUE/NGL) και Sofia Sakorafa (GUE/NGL).

Θέμα: Έκθεση εμπειρογνώμονα των ΗΕ για την προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής μέτρων λιτότητας.

Πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισηγητή των ΗΕ Cephas Lumina (Report on the effects of foreign debt and other related international financial obligations of States on the full enjoyment of all human rights, particularly economic, social and cultural rights, Addendum, Mission to Greece, UN A/HRC/25/50/Add.1) διαπιστώνει ότι τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής υποβαθμίζουν την προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων που προστατεύονται από Διεθνείς Συμβάσεις των ΗΕ, αλλά και από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Η Έκθεση συστήνει στους δανειστές (άρα και την ΕΕ), μεταξύ άλλων: α) να μην παρέχουν βοήθεια υπό όρους άσκησης παρεμβατικών και ταπεινωτικών πολιτικών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα· β) να συμπεριλάβουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής· γ) να διασφαλίσουν τη διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις.

Με αυτά τα δεδομένα, ερωτάται η Επιτροπή:

1.            Πώς σχολιάζει τις θέσεις της Έκθεσης ως προς την παραβίαση δικαιωμάτων και από όργανα της ΕΕ και τις ανωτέρω συστάσεις που απευθύνονται και σε αυτήν;

2.            Τι προτίθεται να πράξει για να παύσει η παραβίαση των δικαιωμάτων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων;

Απάντηση του κ. Katainen εξ ονόματος της Επιτροπής

(17.9.2014)

Η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεών της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει αποφανθεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές, δεν παραβιάζουν τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση της δύσκολης κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα και το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος . Κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος λήφθηκε εναργώς υπόψη η ανάγκη να διασφαλιστεί ο δίκαιος χαρακτήρας της διαδικασίας προσαρμογής, μέσω της προστασίας των ομάδων χαμηλών εισοδημάτων. Το πρόγραμμα αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις για τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης, ενώ περιλαμβάνει πολιτικές που αποσκοπούν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας, τη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής των παροχών ανεργίας για τους μακροχρόνια άνεργους, καθώς και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας. Επιπλέον, δρομολογείται πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε πιλοτική βάση. Το εν λόγω πρόγραμμα θα αρχίσει το 2015 και θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα. Όσον αφορά την ανεργία, έχουν ήδη θεσπιστεί προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την πρόσληψη νέων και μακροχρόνια άνεργων.

Περιστέρη: Στο 325-300 π.Χ. ο τάφος της Αμφίπολης


https://www.hol.gr/eidiseis-ellada/article/107231/peristeri-sto-325-300-ph-o-tafos-tis-amfipolis

Άστραψε και βρόντηξε εναντίον των αρχαιολόγων συναδέλφων της η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, εκφράζοντας την αγανάκτηση της για το ότι προβαίνουν σε κρίσεις και αναφορές χωρίς να έχουν γνώση του αρχαιολογικού χώρου.
Η κ. Περιστέρη άφησε αιχμές εναντίον ορισμένων άλλων αρχαιολόγων, οι οποίοι -όπως είπε- μιλάνε " για να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης", για να σημειώσει ότι αυτές οι δηλώσεις, χωρίς βάση.
"Βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες, προσπαθώντας να έχουν πέντε λεπτά δημοσιότητας και αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας, αλλά και τον τόπο". τόνισε με έμφαση σε εκείνους που κάνουν λόγο για ρωμαϊκό τάφο.
Η ίδια έδωσε την είδηση, διατυπώνοντας τη βεβαιότητα ότι το μνημείο χρονολογείται από το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα.
"Πιστεύω ότι αυτό το μνημείο είναι ακράδαντα του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και έχουμε όλες τις αποδείξεις γι' αυτό. Είναι μάταιο να βγαίνουν συνάδελφοι και να λένε για ρωμαϊκά χρόνια ή οτιδήποτε άλλο", ανέφερε η επικεφαλής του ανασκαφικού έργου.
Υπογράμμισε, δε, ότι η ανασκαφή γίνεται "όχι μόνο για το καλό της
αρχαιολογίας, αλλά για το καλό αυτού του τόπου σε μια κρίσιμη χρονική
περίοδο και την παρακολουθεί όλος ο κόσμος".
Ευχαρίστησε τους συνεργάτες της, "που δουλεύουμε με όλες τις δύσκολες συνθήκες", όπως τόνισε, το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη βοήθεια.
Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής, η κ. Περιστέρη επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερωθούν όχι μόνο οι αρχαιολόγοι, αλλά όλος ο κόσμος, με τα δελτία Τύπου που βγαίνουν "σε συνεργασία το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους", επισημαίνοντας ότι αυτό βοηθά όλο τον κόσμο να ξέρει τι γίνεται κάθε στιγμή.
"Μέχρι τώρα, οι ανασκαφές ξέρουμε καλά ότι ήταν στα κρυφά, οι αποθήκες είναι γεμάτες ευρήματα που τι σκοπό έχουν; Μετά από δεκαετίες να μελετηθούν, κάποιες δεκαετίες να συντηρηθούν, χάνοντας έτσι την αξία τους. Για εμάς είναι καλό, η επιστήμη και ο πολιτισμός να κυκλοφορεί", υπογράμμισε.

Τουρκία και αντιρατσιστικό


Στις 9 Σεπτεμβρίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τέθηκε σε ψηφοφορία το άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νόμου, το οποίο, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει την ποινικοποίηση της κακόβουλης άρνησης «εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων», προβλέποντας «φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000-20.000) ευρώ» σε όσους παραβαίνουν τον νόμο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Βουλής, υπέρ του άρθρου 2, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι γενοκτονίες που έγιναν από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Μικρασιάτες και Αρμένιοι), ψήφισαν 54 βουλευτές, 42 καταψήφισαν και 3 δήλωσαν «παρών».

Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. υπερψήφισαν το συγκεκριμένο άρθρο, με εξαίρεση τη Μαρία Ρεπούση, η οποία διαφοροποιήθηκε από το κόμμα της.

Να υπενθυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο άρθρο αποτέλεσε αιτία πολιτικοδιπλωματικής διελκυστίνδας, με την Τουρκία, όπως θα αποδείξουμε παρακάτω, να αναμειγνύεται απευθείας και ενεργώς στην ελληνική νομοθετική διαδικασία και να πετυχαίνει αλλεπάλληλες φορές από το 2010 έως σήμερα την αναβολή της ψήφισής του.Το μόνο σίγουρο είναι ότι το συγκεκριμένο άρθρο ήταν σχεδόν αποφασισμένο να ψηφιστεί χωρίς να υπάρχει αναφορά στις γενοκτονίες που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, με αποτέλεσμα την ουσιαστική ακύρωση των νόμων που αναφέρονται στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ενώ θα είχε κάθε δικαίωμα οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης να μιλά για ρατσιστική διάκριση των εθνών που έχουν υποστεί γενοκτονίες, από έναν νόμο που υποτίθεται ότι εισάγεται προς ψήφιση για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό!

Λίγες μέρες πριν εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση, 38 βουλευτές, ανάμεσά τους και ένας εν ενεργεία υπουργός της κυβέρνησης, ο εξ Αργυρουπόλεως του Πόντου καταγόμενος Μιχάλης Παπαδόπουλος, έπειτα από πρωτοβουλία του έλκοντος την καταγωγή από την Κερασούντα βουλευτή Σάββα Αναστασιάδη, υπέγραψαν και έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία μεταβίβαζαν στην ουσία τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των πολιτών των εκλογικών περιφερειών τους αλλά και των αδικοχαμένων, στην πλειονότητά τους άταφων, νεκρών της γενοκτονίας, να μη γίνει για δεύτερη φορά η σφαγή τους από τους ίδιους τους Ελληνες βουλευτές.

Το διάστημα αυτό ακούστηκαν και γράφτηκαν από διαφωνούντες βουλευτές, δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες διάφορες αθλιότητες και ανηθικότητες για την ενέργεια των 38 βουλευτών, ερμηνεύοντας εντελώς αυθαίρετα τις προθέσεις τους και προσάπτοντάς τους ποταπά κίνητρα, μια και ο συντάκτης του παρόντος είναι σε θέση να γνωρίζει τους περισσότερους από τους υπογράψαντες και τα ηθικά τους κίνητρα.Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και του επίμαχου άρθρου, ο διεθνής Τύπος έκανε αναφορές στο θέμα, ενώ είχαμε και αντιδράσεις. Θετικές από την Αρμενία, αρνητικές από το Αζερμπαϊτζάν και αμφίσημες από την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της τελευταίας, μάλιστα, έκανε δήλωση η οποία εκθέτει τις ελληνικές κυβερνήσεις, μια και καταμαρτυρεί παρεμβάσεις της Αγκυρας στο νομοθετικό έργο της ελληνικής Βουλής.

Η δήλωση έχει ως εξής:


«Παρακολουθήσαμε εκ του σύνεγγυς σε όλες τις φάσεις της προετοιμασίας και της ψήφισης τον νόμο που ποινικοποιεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, ο οποίος ψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου 2014, και ζητήσαμε από τους Ελληνες υπευθύνους σε όλα τα επίπεδα να κινηθούν με την ευαισθησία που απαιτεί το θέμα.


Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατήσαμε τη δήλωση που έκανε ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης στη συνεδρίαση της ελληνικής Βουλής της 5ης Σεπτεμβρίου, ο οποίος είπε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου δεν αποτελεί μια κίνηση εξωτερικής πολιτικής και ότι δεν στοχοποιεί κανένα γειτονικό κράτος.


Θα παρακολουθούμε από κοντά την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος αναφέρεται σε αστήρικτες αποφάσεις που έλαβε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στο παρελθόν, μια και υπάρχει κίνδυνος να στρέφεται εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο των δημοκρατικών αρχών και της δημοκρατίας.


Από την άλλη πλευρά, θεωρούμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να δίνει τη δυνατότητα ποινικοποίησης και τιμωρίας ξενοφοβικών λόγων και ενεργειών που στρέφονται εναντίον της τουρκικής μειονότητας στης δυτικής Θράκης και των συγγενών μας πληθυσμών που κατοικούν στη Ρόδο και την Κω».

Κλείνοντας το παρόν άρθρο, θα θέλαμε να επισημάνουμε την απόδειξη της ανάμειξης της Τουρκίας στα εσωτερικά μας, και συγκεκριμένα στη νομοθετική διαδικασία της χώρας μας, την ανηθικότητα που έχει εισχωρήσει σε μέρος του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας και το γεγονός ότι μερικοί έντιμοι, ηθικοί και ψυχωμένοι Ελληνες μπορούν να πετύχουν πολλά και να σώσουν την τιμή της πατρίδας μας.


Σάββας Καλεντερίδης