Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Κηδεύτηκε στα Χανιά ο φίλαθλος του Εθνικού Με το σύνθημα «Κώστα ψυχάρα για πάντα Εθνικάρα» τον αποχαιρέτησαν οι φίλοι του

http://www.tovima.gr/sports/article/?aid=636957
Το τελευταίο αντίο είπαν την Τετάρτη εκατοντάδες πολίτες στον 46χρονο φιλάθλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη, ο οποίος κατέληξε, το πρωί της Δευτέρας, στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο οπαδός του Εθνικού είχε μεταφερθεί εκεί με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι ύστερα από χτυπήματα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα Ηρόδοτος- Εθνικός για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.

Η εξόδιος ακολουθία εψάλη, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνού, στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου στον Πλατανιά Χανίων όπου έγινε και η ταφή του.

Στην αυλή της εκκλησίας υπήρχαν πανό των φίλων του Εθνικού και του Πλατανιά Χανίων, ενώ στέφανα είχαν αποστείλει η ΕΠΟ, η Σούπερ Λιγκ, οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΑΕΚ, η ομάδα του Ηλυσιακού και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου. Η ΠΑΕ Πλατανιάς και η ΕΠΣ Χανίων ανακοίνωσαν ότι αντί στεφάνου θα καταθέσουν χρηματικά ποσά, σε ιδρύματα.

Στην εξόδιο ακολουθία, την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Βούρβαχης, την ομάδα του Εθνικού ο πρόεδρός της, Αλέξης Αγγελόπουλος και την ΕΠΣ Ηρακλείου ο πρόεδρός της, Νίκος Τζώρτζογλου.

Παραβρέθηκαν, ακόμα, πολυμελής αντιπροσωπεία από την ΠΑΕ Πλατανιά και την ΠΑΕ Χανιά, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης φίλοι του Εθνικού από τον Πειραιά και πλήθος κόσμου.

Με συγκινητικά λόγια «αποχαιρέτησε» τον Κώστα Κατσούλη ο αδελφός του λέγοντας, μεταξύ αλλων: «Ο Κώστας πέθανε με μαρτυρικό τρόπο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που προστάτευσε ανθρώπους».

Γυναίκα, φίλαθλος του Εθνικού που ήταν μεταξύ αυτών που τον συνόδευσαν για τελευταία φορά μέχρι τα Χανιά ζήτησε από την πολιτεία να λάβει μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γήπεδο είναι χαρά, δεν είναι θάνατος».

Σε δηλώσεις του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Βούρβαχης, επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα είναι υπόθεση όλων. «Ολοι μας εχουμε την υποχρέωση να προστατεύουμε και να περιφρουρούμε το ποδόσφαιρο και να απομακρύνουμε από τα γήπεδα κάθε παραβατική συμπεριφορά».

Ο πρόεδρος του Εθνικού, Αλέξης Αγγελόπουλος,ζήτησε από την πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα. « Η θυσία του Κώστα ήταν άδικη και τραγική. Μέχρι και το θάνατο του υπηρέτησε αυτά τα οποία πίστευε και τις αρχές του. Να βοηθά τον συνάνθρωπο.Σήμερα γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Εθνικό» είπε.

Την ανάγκη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις, ώστε να σταματήσει η βία στα γήπεδα επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου Νίκος Τζώρτζογλου που ζήτησε «την επ αόριστον αναβολή κάθε αγωνιστικής δραστηριότητας, μέχρι η πολιτεία και οι αρμόδιοι να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρξουν αλλα θύματα».

Βαρβιτσιώτης: Δραματικές προβλέψεις για αύξηση εισροής μεταναστών Μέχρι το τέλος του 2014 θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός τους

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=637114Σταυρόπουλος Λάμπρος 
Την δραματική πρό βλεψη-εκτίμηση ότι μέχρι τέλους του 2014 θα έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των μεταναστών που εισρέουν στην χώρα μας, έκανε στην Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. Όπως είπε «υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα διασχίσουν τα σύνορά μας 30.000 παράνομοι μετανάστες», σημειώνοντας ότι «το αντίστοιχο νούμερο για το 2013 ήταν 9.000».
Μιλώντας στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα του υπουργείου του και την αναδιάρθρωση των Λιμενικών Αρχών, ο κ. Βαρβιτσιώτης απέδωσε την αναμενόμενη αύξηση στις εξελίξεις στην Συρία λέγοντας ότι «κάθε μέρα που βγαίνει στην τηλεόραση κάποιος απ’ αυτά τα θύματα των ισλαμιστών που του κόβουν το κεφάλι, ή κάθε μέρα που εκπέμπεται η είδηση για ομαδικούς τάφους ή ομαδικές εισβολές, την επομένη ακριβώς μέρα διπλασιάζεται η πίεση που αισθανόμαστε εμείς στα σύνορά μας».
Όσον αφορά τα μέτρα από ελληνικής πλευράς είπε ότι «έχουμε μια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει τεράστια επιτυχία και είμαστε υπερήφανοι για αυτό». «Παρότι  στα νερά της Μεσογείου έχουμε θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπους - δραματικά αλλά λίγα τα περιστατικά τα οποία είχαμε στις θάλασσές μας - παράλληλα έχουμε και έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων των οποίων αποτρέπουμε την είσοδο και ζητάμε από τις τουρκικές αρχές να τους περισυλλέξουν, πράγμα το οποίο γίνεται», ανέφερε ο υπουργός, εκτιμώντας ότι «ως το τέλος του χρόνου, υπολογίζουμε ότι θα είναι περίπου 15.000 αυτοί, τους οποίους θα έχουν περισυλλέξει οι τουρκικές αρχές μετά από δικές μας υποδείξεις».

Παραιτήθηκε ο έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο, Π. Ζωγράφος Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=634919
Επεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η παραίτηση την Τετάρτη του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφου ήταν εντελώς απροσδόκητο γεγονός, ίσως και επειδή ο 60χρονος διπλωμάτης είχε στενότατη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά - πολιτική και συγγενική.

Η παραίτηση ήρθε 24 ώρες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο και όλα δείχνουν ότι οφείλεται πρωτίστως σε αυτήν. Κι αυτό, όπως εικάζεται, επειδή η Αθήνα ήταν από καιρό δυσαρεστημένη μαζί του - το υπουργείο εξωτερικών του καταλόγιζε ότι δίνει ελλιπή εικόνα για τις προθέσεις και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης.

Η δυσαρέσκεια αυτή εκφράστηκε – κάτι ανήκουστο στα διπλωματικά χρονικά - στον αποκλεισμό του κ. Ζωγράφου από την αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης την Άνγκελα Μέρκελ. Το αποκορύφωμα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με τον στενό συνεργάτη του κ.Σαμαρά,  Χρύσανθο Λαζαρίδη στο λόμπι του βερολινέζικου ξενοδοχείου Hilton λίγο πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας για την Αθήνα.

Η παραίτηση του πρέσβη είναι, σύμφωνα με έλληνα διπλωμάτη στο Βερολίνο που είναι γνώστης της υπόθεσης και θέλει να μείνει ανώνυμος, οριστική και αμετάκλητη. «Θα την υποβάλει και για δεύτερη φορά εντός δεκαπενθημέρου, όπως προβλέπει ο διπλωματικός κώδικας, για να είναι τελεσίδικη» λέει. Κι αυτό σημαίνει ότι θα τερματίσει τη θητεία του δέκα περίπου μήνες πριν το προβλεπόμενο τέλος της (Αύγουστος του 2015).

Ο ίδιος διπλωμάτης διέψευσε τις πληροφορίες, ότι η παραίτηση έχει σχέση με την κριτική που άσκησε ο Κάρολος Παπούλιας στους υπεύθυνους για την κατασκευή του κτιρίου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο. Κατά την επίσκεψη του στη γερμανική πρωτεύουσα προ τριών περίπου εβδομάδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:
«Για μια ακόμη φορά φεύγω απογοητευμένος από την υπό κατασκευή πρεσβεία μας στο Βερολίνο, ένα έργο που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει. Δεν έχει τελειώσει, έχει γίνει της Άρτας το γεφύρι . Νομίζω ότι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι αυτής της μεγάλης καθυστέρησης».

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα είχαν συμπεριλάβει και τον κ.Ζωγράφο σε αυτούς τους «υπεύθυνους». «Μεγάλο λάθος» αντιτείνει ο ίδιος διπλωμάτης. «Ο Ζωγράφος ήρθε μόλις τον Απρίλιο του 2013 στην Αθήνα. Εξάλλου, η κατασκευαστική εταιρία δεν υπάγεται στο υπουργείο εξωτερικών, αλλά σε άλλες κατασκευαστικές υπηρεσίες».

Εκ μέρους των Γερμανών δεν υπήρξαν ακόμη αντιδράσεις για το γεγονός. Σίγουρο θεωρείται όμως ότι η παραίτηση αυτή «τραυματίζει» ανεπανόρθωτα την εικόνα της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και το προφίλ του μεγάλου πολιτικού καινοτόμου που παρουσίασε στο διεθνές κοινό ο κ.Σαμαράς κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Βερολίνο.

Παραιτήθηκαν τρεις Γενικοί Γραμματείς για να πάρουν μέρος στις εκλογές Νέοι γενικοί γραμματείς στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Ανάπτυξης

Γνωστές έγιναν, πριν από λίγο, οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, καθώς των Γραμματέων Επικοινωνίας, Γιάννη Παναγιωτόπουλου και Ανδρέα Κατσανιώτη.

Οι Γενικοί Γραμματείς παραιτήθηκαν, για να μην έχουν πρόβλημα εκλογιμότητας στις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υποβάλουν την παραίτησή τους 18 μήνες νωρίτερα.

Ο κ. Βαρτζόπουλος θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας με τη ΝΔ, στην Αχαΐα, ο δε κ. Παναγιωτόπουλος στην Αρκαδία.

Στο μεταξύ εχθές Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου ο Σεραφείμ Τσόκας ορίστηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης ανέλαβε την θέση γενικού γραμματέα στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=636539

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητεί η κυβέρνηση Η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αρχίσει τον Φεβρουάριο του 2015

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει από τη Βουλή η κυβέρνηση την επόμενη Δευτέρα, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί τον Φεβρουάριο του 2015.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Σοφίας Βούλτεψη:

«1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και την συνταγματική πρακτική ένα μήνα πριν την λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015 και

2. Μετά την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=637101

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ:

Στα έργα μας, στα λόγια μας, στους λογισμούς μας να φαίνεται η πίστη μας.
Για να καρποφορήσει η προσευχή πρέπει να στηρίζεται στην πίστη.
Με την ελπίδα στον θεό φεύγουν οι λογισμοί της απογνώσεως.
‘Οσο περισσότερο αγωνίζεσαι να αγαπάς τον Θεό, τόσο περισσότερο Αυτός σου αποκαλύπτεται!
‘Οταν φοβούμεθα τον Θεό, τότε ακριβώς είναι που δεν φοβούμεθα, ούτε ανθρώπους, ούτε δαίμονες!
Η προσευχή σου να πηγάζη μέσα από την καρδιά σου.ΨΥΧΡΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ.
Να Ζητης Με Επιμονη Απο Τον Θεο, Να Σου Δωρηση Το Χαρισμα Της Εσωτερικης Αυτομεμψιας Και Ταπεινωσης.
Συνεχής μετάνοια είναι ο τρόπος της ζωής των Αγίων.
Οι Φιληδονοι Καταντουν Και Αιρετικοι!
Η φιληδονία και η φιλοσαρκία ψυχραίνει και εξαφανίζει την αγάπη στον Θεό.
«ΔΟΣ ΜΟΥ, ΧΡΙΣΤΕ ΤΑΠΕΙΝΩΣΙΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑΝ ΚΑΡΔΙΑΝ ΝΑ ΟΨΩΜΑΙ ΤΗΝ ΔΟΞΑΝ ΣΟΥ ΩΣ ΤΗΝ ΑΝΩ ΒΑΣΙΛΕΙΑΝ».

Διαπραγματεύσεις με την τρόικα Συζήτησαν για έξοδο από το μνημόνιο, Δημοσιονομικά και Υγεία Τελευταία ενημέρωση: 21:57 Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 Η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο τέθηκε για πρώτη φορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τις επτάωρες συνομιλίες με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη, κατά τις οποίες συζητήθηκαν τα δημοσιονομικά και οι δαπάνες στον τομέα της υγείας. Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα, αντικαταστάτης του Ματίας Μορς στην τρόικα (φωτ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος) Ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν για την Ελλάδα, αντικαταστάτης του Ματίας Μορς στην τρόικα (φωτ:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος) «Συζητήσαμε και θέματα στρατηγικής, τι θα γίνει μετά το μνημόνιο, πώς θα στηθεί η έξοδος από το μνημόνιο» είπε ο παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, και πρόσθεσε: «εάν βγούμε από το μνημόνιο, εννοείται ότι ο έλεγχος της τρόικας δεν θα είναι ακριβώς ο ίδιος». Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τη στάση της τρόικας, απάντησε: «έχουν δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «η διευθέτηση για το χρέος θα ανοίξει με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά». Στη συζήτηση για τη «μετά μνημόνιο εποχή», σύμφωνα με πληροφορίες, παρόντες από ελληνικής πλευράς ήσαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο, χωρίς νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά. Σχετικά με τα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015. Άκουσαν τα επιχειρήματά μας». Πάντως, ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες στο ερώτημα ποιος θα είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση έγινε και μια γενική αναφορά στα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στα φορολογικά θέματα. Όσον αφορά στα θέματα που άπτονται του υπουργείου Υγείας, στις διαπραγματεύσεις συμμετείχε ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης. Όπως γράφει σήμερα η “Ε” οι τροϊκανοί θα απαιτήσουν να κλείσει άμεσα το θέμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, θα ζητήσουν εξηγήσεις γιατί δεν έχει εισπραχθεί το σύνολο του rebate και του claw back από τις φαρμακευτικές εταιρείες, που είναι ποσά τα οποία επιστρέφονται αυτομάτως όταν υπάρχει υπέρβαση της δαπάνης που έχει προϋπολογιστεί. Επίσης άλλο ένα μέτωπο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο υπουργός Υγείας είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων αλλά και οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Στις συζητήσεις παρόντες ήσαν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης, η παρουσία του δεύτερου όμως σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους προκάλεσε δυσαρέσκεια γιατί είχε συμφωνηθεί μετά τις επαφές στο Παρίσι να μην συμμετέχουν κομματικά στελέχη στις διαπραγματεύσεις. Με τα έως τώρα δεδομένα η αξιολόγηση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 8 Οκτωβρίου, και η δεύτερη θα ξεκινήσει μετά και τη δημοσιοποίηση των stress tests των τραπεζών στις 26 Οκτωβρίου. Δεδομένο πλέον θεωρείται ότι στις 6 Οκτωβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει ένα προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο θα βασίζεται στις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Ωστόσο, το τελικό κείμενο που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή στο τέλος του έτους θα περιλαμβάνει τους νέους στόχους, οι οποίοι θα έχουν συμφωνηθεί μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι η κυβέρνηση πλέον ρίχνει τον πήχυ για τις φοροελαφρύνσεις αφού συνάντησαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελς δήλωσε χθες ότι "θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά". Newsroom Enet

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=449922

Φοιτητές και μαθητές δίνουν τον τόνο στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ παρέμεναν χθες στους δρόμους δηλώνοντας έτοιμοι για μια νέα νύχτα αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις ασφαλείας μετά τα επεισόδια της Κυριακής. Αν και η αστυνομία ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι απέσυρε τις δυνάμεις της καλώντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν με τη σειρά τους χώρους των διαδηλώσεων, εκείνοι δεν ήταν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω. «Θα μείνω εδώ μέχρι το τέλος, μέχρι να πετύχουμε αυτό που θέλουμε, δηλαδή μια αληθινή δημοκρατία», έλεγε χαρακτηριστικά ένας 18χρονος μαθητής. Η εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής που έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες με αφορμή τον τρόπο εκλογής του τοπικού κυβερνήτη, πήρε νέα διάσταση το Σαββατοκύριακο με συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού. Πρόκειται για τις χειρότερες κοινωνικές ταραχές από τότε που η ημιαυτόνομη πρώην βρετανική αποικία πέρασε στην κινεζική κυριαρχία το 1997. Οι διαδηλωτές, με τους μαθητές και τους φοιτητές στην πρώτη γραμμή, διεκδικούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες ξεκινώντας από την άμεση εκλογή του κυβερνήτη με καθολική ψηφοφορία. Το Πεκίνο δέχεται την καθολική ψηφοφορία από το 2017, αλλά επιμένει στην υποψηφιότητα μόνο δύο ή τριών υποψηφίων δικής του επιλογής. Χαρακτηρίζει παράνομο το κίνημα «Occupy Central» (που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη συνοικία και οικονομικό κέντρο του Χονγκ Κονγκ), επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απαγορεύοντας τη μετάδοση πληροφοριών για τις διαδηλώσεις και προειδοποιεί τις ξένες χώρες να μην αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Ομως ούτε το κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί τόσο εύκολα να περιοριστεί ούτε οι ξένες, αλλά ενδιαφερόμενες, χώρες να αγνοήσουν τις εξελίξεις. Το πλήθος των διαδηλωτών που καταλάμβαναν κεντρικά σημεία και κομβικές οδικές αρτηρίες της πόλης μεγάλωνε ώρα με την ώρα και είχε φτάσει χθες το απόγευμα στην επιχειρηματική συνοικία Admiralty τις 20.000. Οι συγκοινωνίες είχαν παραλύσει ενώ πολλά σχολεία και καταστήματα στο κέντρο παρέμειναν κλειστά. Το κλίμα στους κόλπους των διαδηλωτών ήταν πανηγυρικό όσο και ετοιμοπόλεμο και η νύχτα αναμενόταν μακρά. Είναι νέοι, πολλοί κι αποφασισμένοι... Είναι νέοι, πολλοί κι αποφασισμένοι... Η Βρετανία Η Βρετανία παρενέβη στην υπόθεση εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας «εποικοδομητικές συνομιλίες» αλλά και δίνοντας έμφαση στην ανάγκη προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος της διαδήλωσης. «Αυτοσυγκράτηση» ζήτησε από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ η Ουάσιγκτον δηλώνοντας ότι παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως άλλωστε και η Ταϊβάν, όπου διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το γραφείο Εμπορίου του Χονγκ Κονγκ σε ένδειξη συμπαράστασης στις δημοκρατικές διεκδικήσεις των γειτόνων τους. Ο πρόεδρος Μα της Ταϊβάν δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η Κίνα είναι σε θέση να καταλήξει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τη δημοκρατία επισημαίνοντας συγχρόνως ότι η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να επηρεάσει τη διεθνή της εικόνα. (Πηγές: AFP-www.bbc.co.uk) ΛΗΔΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=449815