Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Το χάος στη Μέση Ανατολή αναδεικνύει τη Σαουδική Αραβία

Πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή

Η άρχουσα τάξη στη Σαουδική Αραβία έχει εδώ και καιρό διαχειριστεί της εξουσία διακριτικά. Χρησιμοποίησαν τα πετροδόλαρα για να αγοράσουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό και να βουλώσουν τα στόματα στο εξωτερικό. Ενώ ταυτόχρονα διαδίδουν τον ακραίο Ισλαμισμό.

Όμως, σύμφωνα με ανάλυση του Economist, εν μέσω αυξανόμενης αναταραχής στη Μέση Ανατολή και της ολοένα και αυξανόμενης αντιπαλότητας με το Ιράν, οι Σαουδάραβες δρουν με αχαρακτήριστη ωμότητα σε μία σειρά πολιτικών στο εσωτερικό, το εξωτερικό και την οικονομία.

Είτε από επιλογή είτε κατά λάθος, η Σαουδική Αραβία γίνεται η ηγέτιδα δύναμη στον Αραβικό Κόσμο.

Οι Άραβες χρειάζονται επειγόντως μοντέρνους και δυναμικούς ηγέτες. Οι Άραβες δείχνουν σα να προσπαθούν να κουκουλώσουν τα πραγματικά προβλήματα της χώρας τους και ολόκληρης της περιοχής. Ενώ αυτό που χρειάζεται η ηγεσία στη Σαουδική Αραβία είναι μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση.

Οι Σεΐχηδες ανακατεύονται σε πολιτικές που παλαιότερα δεν το έκαναν. Η έως πρόσφατα μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι επιχειρεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Ισλαμικό κόσμο.

Σε αυτούς του περίεργους καιρούς, όμως, δημιουργείται ένας ιδιόρρυθμος ακτιβισμός. Όταν για παράδειγμα έπεσαν οι τιμές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δε θυσίασε την παραγωγή για να σταθεροποιήσει την αγορά. Αντιθέτως, συνέχισε να βγάζει πετρέλαιο για να μειώσει τους ανταγωνιστές. Όταν οι Ισλαμιστές εξελέγησαν στην Αίγυπτο, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου στήριξαν το στρατιωτικό πραξικόπημα που έριξε το Μοχάμεντ Μόρσι και έκτοτε στηρίζουν τους στρατιωτικούς. Ενώ όταν οι αντάρτες απείλησαν την Υεμένη, η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε πόλεμο.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο Βασιλιάς επιβλέπει μία συνταγματική επανάσταση. Αντί να δώσει το στέμμα στο διάδοχό του και γιο του ιδρυτή της δυναστείας ευνοεί τη νέα γενιά και, συγκεκριμένα, το γιο του. Ο 30χρονος, Μοχάμεντ, έχει γίνει κεντρικό πρόσωπο στη χάραξη πολιτικής, ενώ είναι και υπουργός Άμυνας.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό έγκυρο περιοδικό, η Σαουδική Αραβία είναι πλέον η μόνη σημαντική Αραβική χώρα που στέκεται όρθια και μπορεί να διασώσει κάτι, καθώς το Ιράκ έχει καταστραφεί, το ίδιο και η Συρία.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί θέλουν να αποχωρήσουν από το χάος και ο μεγάλος εχθρός, το Ιράν, αναδύεται. Και υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας. Η Αμερική αντικατέστησε τη Σαουδική Αραβία στην κορυφή της χώρας με τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα η αραβική χώρα να παλεύει να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς βγάζοντας εκτός αγοράς τους παραγωγούς που έχουν υψηλό κόστος.

Το πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο δύσκολα περπατάει. Ο πόλεμος στην Υεμένη, αν και οι Σαουδάραβες τον εγκρίνουν, δεν πάει και πολύ καλά.

Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει και οικονομικές δυσκολίες. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι διψήφιο, ενώ βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές του πετρελαίου.

Το παλιό μοντέλο στη χώρα όπου οι άνθρωποι δε ρωτούσαν ερωτήσεις για την πολιτική και τους ηγέτες τελειώνει. Η βασιλική οικογένεια δεν μπορεί να δίνει πια προνόμια και δουλειές μόνο στους δικούς της ανθρώπους. Το να βρεθούν εναλλακτικές πηγές προϋποθέτει άνοιγμα της οικονομίας και μορφωμένο πληθυσμό, όχι ανθρώπους που έχουν διαβάσει μόνο το κοράνι.

Η Σαουδική Αραβία πρέπει να διαφοροποιηθεί. Οι πολίτες πρέπει να φορολογηθούν και όχι να λαμβάνουν επιχορηγήσεις. Αυτό θα βοηθούσε τα δημόσια οικονομικά και θα καθιστούσε πιο υγιείς τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνώντων και των πολιτών. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιούσε την εξουσία της για να κάνει μεταρρυθμίσεις, να σταθεί απέναντι στο Ιράν και να φτιάξει συμμαχίες με τη Δύση.

http://www.newsbeast.gr/world/arthro/824826/to-haos-sti-mesi-anatoli-anadeiknuei-ti-saoudiki-aravia/

Πουλούσε πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων

Απέσπασε από τουλάχιστον 12 άτομα ποσό που ξεπερνά τις 2.000 ευρώ

Στα ίχνη νεαρού πλαστογράφου και στην ταυτόχρονη εξιχνίαση τουλάχιστον 12 περιπτώσεων κατάρτισης πλαστών εγγράφων, οδηγήθηκαν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για 31χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της πλαστογραφίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 31χρονος, δρώντας στην ευρύτερη περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα Αυγούστου 2013 – Φεβρουαρίου 2015, κατήρτισε πλαστά ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων συγκεκριμένης εταιρείας, σε τουλάχιστον 12 άτομα, αποσπώντας τους συνολικά, χρηματικό ποσό που ανέρχεται σε 2.438 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.
http://www.newsbeast.gr/society/arthro/825326/poulouse-plasta-asfalistiria-sumvolaia-autokiniton/

Χαλάζι στη Γαύδο. 'Άσπρισε' το φαράγγι της Σαμαριάς

Επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Κρήτη. Σφοδρή χαλαζόπτωση στη Γαύδο


Ξαφνικές μπόρες , αλλά και σφοδρή χαλαζόπτωση στη Γαύδο μετέφερε η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών στην Κρήτη.
Στις 10 περίπου το πρωί, μόλις ελήφθη το σήμα για τις επερχόμενες βροχοπτώσεις, η Διεύθυνση Δασών Χανίων «έκλεισε» την είσοδο προς το φαράγγι της Σαμαριάς.
Όσοι επισκέπτες είχαν μπει μέχρι και εκείνη την ώρα στο φαράγγι βγήκαν κανονικά και χωρίς προβλήματα στην Αγία Ρουμέλη.
Επίσης από τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου «έκλεισε» και το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης για προληπτικούς λόγους.
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Γαύδου είδαν το νησί να «ασπρίζει» από σφοδρή χαλαζόπτωση.

Οι φωτογραφίες που ανάρτησε η κα Στέλλα Στεφανάκη σε σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, είναι χαρακτηριστικές.
Επιπλέον και λόγω της ολισθηρότητας των δρόμων σημειώθηκαν τροχαία ατυχήματα,στις πόλεις στα βόρεια του νησιού, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.
Όμως οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς και τις επόμενες ημέρες, μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να συνεχιστούν παρόμοια καιρικά φαινόμενα, με ασθενείς ή κανονικές βροχοπτώσεις.
πηγή: flashnews.gr

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xalazi-sth-gaudo-asprise-to-faraggi-ths-samarias.3492536.html

Παρουσία του ΠτΔ και του υπουργού Άμυνας η εκδήλωση της επετείου του Κινήματος του Ναυτικού

Εκδήλωση για την επέτειο του κινήματος του Ναυτικού το Μάιο του 1973 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (25/5) στο Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» - Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα, στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αναφέρθηκε στον τότε κυβερνήτη του Αντιτορπιλικού «ΒΕΛΟΣ», ναύαρχο Νίκο Παππά, πρωτεργάτη του κινήματος, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων:
«Η Δημοκρατία που απολαμβάνουμε σήμερα αποτελεί τον καρπό της αυτοθυσίας πολλών ανθρώπων, στρατιωτικών και πολιτών. Είναι προφανές, όμως, ότι δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο και να εφησυχάζουμε θεωρώντας αυτονόητη την ασφάλεια της Δημοκρατίας», σχολίασε.

«Ιδιαιτέρως, σήμερα, συνέχισε, που η κοινωνία μας υφίσταται τις συνέπειες της δημοσιονομικής κρίσης και ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες θυσίες, τα τελευταία χρόνια, χωρίς ανταπόκριση, χωρίς σεβασμό στους κόπους του. Ιδιαίτερα, σήμερα, που στο όνομα της παγκοσμιοποίησης κάποιοι ζητούν να υποσταλούν οι σημαίες και να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία. Η απάντηση είναι από εδώ, από την πρύμνη του Βέλους, ότι αυτή η χώρα, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, δεν υποστέλλουμε τις σημαίες, όπως πρόσφατα μας είπε ο διοικητής στο Καστελόριζο, στη Ρω, στη Στρογγύλη, στα νησιά μας», επισήμανε.

Κάνοντας αναφορά στην περίοδο 1974-2015, παρατήρησε ότι «το μεταπολιτευτικό πολιτικό μας σύστημα, από τη μία κέρδισε, κατά γενική ομολογία, το μεγάλο στοίχημα της ‘μακροπολιτικής’ σταθερότητας.

Από την άλλη, όμως υπήρξε απρονοησία, υπήρξε αδιαφορία, υπήρξε μία χαλαρότητα στους αρμούς της ελληνικής κοινωνίας, χάριν ενός ‘προοδευτισμού’, υπήρξε μια ‘δημοκρατική’ αμεριμνησία».

«Εμείς, βέβαια, δεν το βάζουμε κάτω. Η λύση θα βρεθεί μέσα από τη δουλειά μας. Το μυαλό και τα χέρια των Ελλήνων είναι ο εθνικός μας πλούτος, και φυσικά η εθνική γη και η θάλασσα. Θα συγχρονιστούμε ξανά με το ρολόι της ιστορίας, θα συγχρονιστούμε με το κάλεσμα της Πατρίδος, όπως έκαναν και οι πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού. Η Ελλάδα του καθήκοντος, της αλληλεγγύης και της τιμής, προσπαθεί και βρίσκει διεξόδους ανάτασης, ανάταξης και ελπίδας», κατέστησε σαφές

Παρατηρώντας ότι «και τότε κάποιοι από τους συμμάχους και τις πολιτισμένες χώρες έκαναν τα «στραβά μάτια» και τα «στραβά μάτια» κάνουν και σήμερα» τόνισε ότι «είναι υποχρέωση της Ελλάδος, εμείς να τους διδάξουμε και να τους δείξουμε ότι - ακόμα και αν εκείνοι κάνουν τα στραβά μάτια- η Ελλάδα προασπίζει τη Δημοκρατία, η Ελλάδα προασπίζει την ελευθερία και στις άλλες χώρες του κόσμου».

«Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία - και σε μας τους πολιτικούς και στους πολίτες -να αντιληφθούμε ότι η αλλοπρόσαλλη πολιτική, ο βιασμός της λαϊκής βούλησης, η ηθική και πνευματική ταπείνωση των πολιτών, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγεί στην προσβολή ζωτικών εθνικών συμφερόντων, τη δραματική αποδυνάμωση της θέσης της χώρας και τη διεθνή απομόνωση», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν ο άγρυπνος φρουρός της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας», καθώς και ότι «η Δημοκρατία, το πολίτευμα εκείνο που αναδεικνύει και κατοχυρώνει τις αξίες που οδηγούσαν τους πρωταγωνιστές του Κινήματος του Ναυτικού μας τον Μάη του 1973, έχει βρει ένα ισχυρό θεματοφύλακα στην ευσυνειδησία και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων που στελεχώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις».
2301351
Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τελευταίο υποβρύχιο αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2016, ενώ μέχρι τα τέλη καλοκαιριού αναμένεται να παραδοθεί στο πολεμικό Ναυτικό η 5η πυραυλάκατος Super VITA εφόσον ολοκληρωθούν ομαλά οι εν εξελίξει δοκιμές εν πλω.

Οι εργασίες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα ξεκινήσουν στο πρώτο με την ολοκλήρωση των απαραίτητων αρχικών διαδικασιών.

Στο ιστορικό της επετείου αναφέρθηκε ο επίτιμος Διοικητής της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού Αντιναύαρχος Βασίλειος Δημητρόπουλος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας, ο γ.γ. του υπουργείου Γιάννης Ταφύλλης, βουλευτές, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης και άλλοι επίσημοι.
 


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/590268/paroysia-toy-ptd-kai-toy-ypoyrgoy-amynas-i-ekdilosi-tis-epeteioy-toy-kinimatos-toy-naytikoy-pics#ixzz3bEJ5HfJ1

Προσοχή: Καλοντυμένος "κύριος" πλησιάζει μικρά παιδιά στη Φθιώτιδα

 Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 

Συνέβη πριν από μερικές ημέρες στη Γλύφα Φθιώτιδας - Έχουν καταγγελθεί ανάλογα περιστατικά και σε άλλες περιοχές - Τι είπε η μητέρα των παιδιών στο LamiaReport.
Ανάστατοι είναι οι γονείς στη Γλύφα και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Φθιώτιδας, αφού έγινε αμέσως γνωστό στην τοπική κοινωνία το συμβάν.
Ευτυχώς η μητέρα κατάφερε και συγκράτησε τα στοιχεία του αυτοκίνητου, του υπόπτου που πλησίασε τα παιδιά, τα οποία και έδωσε στην αστυνομία, που ερευνά την υπόθεση. Δείτε τι είπε στο LamiaReport.
«Το αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από το σπίτι όπου τα μικρά παιδιά έπαιζαν στην αυλή. Κατέβηκε ένας καλοντυμένος κύριος , μεσήλικας, και άρχισε να κάνει ερωτήσεις στο μεγαλύτερο παιδί (ηλικίας νηπιαγωγείου). Του έλεγε ότι είχε κερδίσει κάποια βιβλία σε διαγωνισμό και έκανε ερωτήσεις προσπαθώντας να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του παιδιού. Όταν τον αντιλήφθηκα και άρχισα να τον ρωτάω που βρήκε τα στοιχεία μας και γιατί κάνει τέτοιες ερωτήσεις, ο κύριος ισχυρίστηκε ότι είναι δάσκαλος και ότι το παιδί (και χωρίς αν έχουμε πάρει μέρος σε κανένα διαγωνισμό - στο Ζάππειο και καλά - και που ποτέ δεν έχω καταχωρήσει τα στοιχεία του σε κάτι αντίστοιχο) κέρδισε κάποια βιβλία που θα του έρθουν με το ταχυδρομείο.
Όσο ήρθαν τα βιβλία σε σας, ήρθαν και σε μας...Ο άγνωστος βιάστηκε να αποχωρήσει και ευτυχώς κατάφερα να συγκρατήσω τον αριθμό του αυτοκινήτου, τον οποίο έδωσα στην αστυνομία
».
Η μητέρα μάλιστα σε ανάρτησή της στο glyfa.blogspot.gr μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Τα κρούσματα της κλοπής παιδιών είναι σε έξαρση και πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί.
Μπορεί να είναι ένα μικρό χωριό αλλά η εγκληματικότητα δεν ξεχωρίζει πόλεις και χωριά.
Προσοχή μεγάλη στα παιδιά μας και την ασφάλεια τους !!!
»
Σύμφωνα με καταγγελία αναγνώστη που εγινε στο koropi-press συνέβη ανάλογο περιστάτικο και στο Κορωπί σε μαθητή νηπιαγωγείου (!!!). Το συμβάν έχει ως εξής:
«Το παρέλαβε η μαμά του το μεσημέρι απο το σχολείο. Όταν έφτασαν έξω απο το σπίτι τους, τους σταμάτησε κοστουμαρισμένος άντρας ηλικίας 50-60 χρονων, ο οποίος γνώριζε ΟΛΑ τα στοιχεία του παιδιού και οδηγούσε ένα μάυρο αυτοκίνητο (η μητέρα πάνω στην ταραχή της δεν κράτησε ούτε μάρκα, ούτε αρ. αυτοκινήτου) και τους είπε οτι είναι απο το υπουργείο παιδείας και ότι το παιδάκι (επισημαίνω νηπιαγωγείου) κέρδισε σε κάποιο διαγωνισμό του υπουργείου. Ρώτησε κάποιες ερωτήσεις την μητέρα, μέσα σε αυτές, που είναι ο σύζυγος της. Του είπε ότι έρχεται άμεσα κι αυτός έφυγε. Η μητέρα τηλεφώνησε στο υπουργείο (φυσικά και δεν ίσχυε ο διαγωνισμός),ενημέρωσε το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του Κορωπίου και φυσικά τις δασκάλες του σχολείου.»
http://www.lamiareport.gr/index.php/topika/item/12656-prosoxi-kalontymenos-mesilikas-plisiase-mikra-paidia-sti-fthiotida

Στοχεύοντας σε έκτακτο Eurogroup στις 2 Ιουνίου

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι συζητήσεις στο Brussels Group που ξεκινούν πάλι σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.
Η κατεύθυνση της ελληνικής κυβέρνησης προς τα τεχνικά κλιμάκια που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες όσο πιο γρήγορα γίνεται, κάτι που δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις στις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τα δύο ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι αυτά του ΦΠΑ και των δημοσιονομικών, τα οποία μάλιστα συνδέονται ελέω των διαφορετικών λογιστικών προτύπων που χρησιμοποιούν οι δύο διαπραγματευόμενες πλευρές.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ, φαίνεται ότι υπάρχει σύγκλιση πλέον ότι ο δείκτης του πρέπει να είναι τριπλός, ωστόσο παραμένουν οι διαφωνίες για τα προϊόντα που θα ενταχθούν σε καθένα εξ αυτών. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι τα περισσότερα τρόφιμα και τα φάρμακα πρέπει να ενταχθούν στο 7%, και οι υπόλοιποι δείκτες να φτάσουν το 14% και το 22%.
Αφετέρου υπάρχει και το γενικότερο ζήτημα των δημοσιονομικών που «κολλάνε» στην αποτύπωση των δεδομένων. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως, επιβεβαίωσε ότι σημειώνεται σύγκλιση στο ζήτημα του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων, το οποίο πλέον διαμορφώνεται περίπου στο 1%.
Ο σχεδιασμός της Αθήνας φτάνει, λοιπόν, μέχρι τις 2 Ιουνίου, δύο 24ωρα πριν από την αποπληρωμή της επόμενης δόσης του ΔΝΤ, οπότε και το Μαξίμου στοχεύει στη σύγκληση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πολ Κρούγκμαν: «Δίκοπο μαχαίρι για όλους το GRexit»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού, γιατί κανείς δεν θα της δανείζει χρήματα. Και δεν μπορεί να έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή δεν είναι δυνατό να την ξεζουμίσει κανείς άλλο» υπογράμμισε ο Πολ Κρούγκμαν σε νέο του άρθρο στους «New York Times».
Ο νομπελίστας οικονομολόγος έθεσε ωστόσο το ερώτημα «τι θα συμβεί, εάν η Ελλάδα όντως εκδιωχθεί από το ευρώ». Και ο ίδιος απάντησε ότι «θα είναι σίγουρα άσχημη η κατάσταση στην Ελλάδα, τουλάχιστον στην αρχή».
Συνέχισε όμως λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι θα συμβεί ένα ή δύο χρόνια μετά το Grexit, όταν το πραγματικό ρίσκο για το ευρώ δεν θα είναι η αποτυχία, αλλά η επιτυχία της Ελλάδας».
Ο Πολ Κρούγκμαν απάντησε χαρακτηριστικά: «Ας υποθέσουμε ότι μια εξαιρετικά υποτιμημένη δραχμή φέρνει μια... θάλασσα “μπιρόβιων” Βρετανών στο Ιόνιο και η Ελλάδα αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό θα ενθαρρύνει εκείνους που αντιτίθενται στη λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση σε άλλες χώρες».
http://www.efsyn.gr/arthro/stoheyontas-se-ektakto-eurogroup-stis-2-ioynioy

Το φορολογικό χάος και τα δικαστήρια

Συντάκτης 

Η χώρα μας ίσως είναι μοναδική περίπτωση σε όλη την Ευρώπη, όπου οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν όπως τα πουκάμισα και ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει επακριβώς τι ισχύει.
Αυτή η κατάσταση νομοθετικής τρέλας σε φορολογικά και συναφή θέματα δημιουργεί τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για αυθαιρεσίες και παρανομίες, τόνισε η πρόεδρος Εφετών των Διοικητικών Δικαστηρίων Μαρία Γιανναδάκη, μιλώντας φέτος στη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών. Ακόμα και οι δικαστές για τους οποίους πρωτίστως άγνοια νόμου δεν χωρεί, δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, καθώς οι απανωτές τροποποιήσεις που γίνονται συχνά-πυκνά έχουν δημιουργήσει κυκεώνα φορολογικών ρυθμίσεων που δεν έχει τέλος.
Οι αλλεπάλληλοι φορολογικοί νόμοι που παράγονται από το νομοθετικό σώμα κάθε λίγο και λιγάκι, οι τροποποιήσεις τους, οι υπουργικές αποφάσεις που έρχονται για να συγκεκριμενοποιήσουν φορολογικά μέτρα και οι πρακτικές των εισπρακτικών μηχανισμών έχουν προκαλέσει πραγματικό χάος. Οι φορολογούμενοι πολίτες, οι ειδικοί σε θέματα φορολογίας, αλλά και οι δικαστές των Διοικητικών Δικαστηρίων που καλούνται να βγάλουν άκρη για σωρεία φορολογικών υποθέσεων βρίσκονται στη δίνη των αλλεπάλληλων νομοθετικών αλλαγών.
Με τα Διοικητικά Δικαστήρια να πνίγονται από τον όγκο χιλιάδων αδίκαστων υποθέσεων, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ετών, οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις εκδικάζονται και υπό το βάρος των αλλεπάλληλων φορολογικών μεταβολών. Η φρενίτιδα των αλλαγών αποτυπώνεται από τα στατιστικά δεδομένα των τελευταίων μηνών. Όπως προκύπτει από τις έρευνες των διοικητικών δικαστών μέσα σε 30 μήνες, ώς το τέλος του 2014, ψηφίστηκαν 6 αμιγώς φορολογικά νομοσχέδια που είναι πλέον νόμοι του κράτους, με συνολικά 177 διατάξεις περί φορολογικών θεμάτων. Παράλληλα, άλλοι 17 νόμοι περιέλαβαν φορολογικές ρυθμίσεις προσθέτοντας στον απίστευτο όγκο της φορολογικής νομοθεσίας άλλες 71 φορολογικές διατάξεις. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, εκδόθηκαν και 111 υπουργικές αποφάσεις για φορολογικά θέματα και άλλες 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι.
Αν, όμως, μόνον η παράθεση των αριθμών των φορολογικών νόμων, των εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων των τελευταίων μηνών προκαλεί πονοκέφαλο, θα επέλθει «εγκεφαλικό» αν ανατρέξει στο σύνολο των φορολογικών νόμων που έχουν παραχθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για πλημμυρίδα.
Από το 1975 έως και σήμερα, συνολικά έχουν ψηφιστεί 3.450 νόμοι με φορολογικές διατάξεις και 250 αμιγώς φορολογικά νομοθετήματα. Οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για να υλοποιηθούν ή να διευκρινιστούν οι νόμοι αυτοί ξεπερνούν τις 11.000! Οι εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούν να μετρηθούν διότι είναι κάποιες χιλιάδες. Και όλα αυτά, για να μη διαθέτουμε ως χώρα φορολογικό σύστημα και φορολογική νομοθεσία που να είναι ξεκάθαρη και σταθερή. Η πρόεδρος των Διοικητικών Δικαστηρίων Μαρία Γιανναδάκη, που έχει ασχοληθεί με τα μείζονος σημασίας θέματα της απίστευτης πολυνομίας σε θέματα φορολογίας, διερωτάται με νόημα «πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει κανείς έναν νόμο του οποίου το κείμενο έχει υποστεί αλλεπάλληλες αντικαταστάσεις, τροποποιήσεις, συμπληρώσεις, σε παραγράφους, εδάφια, περιπτώσεις, υποπεριπτώσεις, εξαιρέσεις, αλλά και με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων όπως αυτές που έχουν προστεθεί, τροποποιηθεί και συμπληρωθεί;».
Ναυαγοί σε ωκεανό νόμων
Σε αδιέξοδο βρίσκονται ακόμα και οι εξειδικευμένοι δικαστές, οι αρμόδιοι υπάλληλοι των εφοριών και των εισπρακτικών μηχανισμών με αυτή την κατάσταση. Πολλές φορές αδυνατούν να ερμηνεύσουν σωστά την περίπλοκη νομοθεσία, να εφαρμόσουν σωστά τον νόμο, προσθέτοντας στην αδιαφάνεια, τη διαφθορά, την ταλαιπωρία των πολιτών και τη λήψη λανθασμένων αποφάσεων. Φυσική συνέπεια, η αύξηση φορολογικών διαφορών που φθάνουν στα Διοικητικά Δικαστήρια που ήδη βαρύνονται με 356.000 αδίκαστες υποθέσεις, εκ των οποίων 67.000 με φορολογικό αντικείμενο. Και αυτά μόνον για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία. Το στοκ στα Εφετεία είναι άλλο: 47.000 χιλιάδες οι αδίκαστες υποθέσεις, από τις οποίες 13.000 είναι οι φορολογικές.
http://www.enetpress.gr/el/to-forologiko-xaos-kai-ta-dikastiria.html

Καταθέτουν οι πρώτοι στην Εξεταστική για το Μνημόνιο

Με την κατάθεση των πρώτων πέντε μαρτύρων ξεκινά σήμερα, Τρίτη (26/05/2015) - στις 10.00 - τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που καλείται να διερευνήσει τις συνθήκες για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, καλούνται οι:
Τάκης Αθανασόπουλος ή άλλος εκπρόσωπος του ΙΟΒΕ,
- Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ,
Παναγιώτης Λιαργκόβας, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή,
Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
Κωνσταντίνος Κόλλιας ή άλλος εκπρόσωπος του ΟΕΕ (Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος).
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, με τη δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/590311/katathetoyn-oi-protoi-stin-exetastiki-gia-to-mnimonio#ixzz3bEBDJxsU

Οι εργολάβοι «απασφάλισαν» - Χτυπάνε τον Τσίπρα μέσω τρίτων

ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ… ΚΟΝΤΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Η μανία με την οποία τα μέσα ενημέρωσης των εργολάβων και των μεγαλοεκδοτών «χτυπούν» την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχει προηγούμενο. Με όχημα τις επιθέσεις εναντίον της Ζωής Κωνσταντοπούλου, του Γιάνη Βαρουφάκη και του Παναγιώτη Λαφαζάνη προσπαθούν να «κοντύνουν» τον Αλέξη Τσίπρα.
Με μεθοδευμένα ρεπορτάζ παρουσιάζουν συνεχείς ρήξεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την αριστερή πλατφόρμα προδικάζοντας την αποχώρηση δεκάδων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με το που έρθει η συμφωνία με τους δανειστές στη Βουλή.
Εμφανίζουν την Ζωή Κωνσταντοπούλου ως μόνιμο εμπόδιο στις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και ως νούμερο δύο που «πριονίζει» την καρέκλα του πρωθυπουργού.
Για τον λόγο αυτό τα κανάλια των εργολάβων αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στα δελτία των οκτώ για τη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών της Βουλής και το διορισμό του Ταγματάρχη στην ΕΡΤ.
Παρά το γεγονός ότι η Ζ.Κωνσταντοπούλου προχώρησε σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τα συστημικά μέσα ενημέρωσης έμειναν στους διαλόγους που είχε η Πρόεδρος της Βουλής με τον Ταγματάρχη, τον Μητρόπουλο και τον Τσακνή.
Δεν «συγκινήθηκε» κανείς όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου αποκάλυψε ότι η Βουλή πληρώνει κάθε χρόνο τις οπτικές ίνες για να δίνουν τσάμπα εικόνα τα ιδιωτικά κανάλια.
Ναι, καλά διαβάσατε. Στην αποκάλυψη ότι το Κανάλι της Βουλής πληρώνει τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά κανάλια για να εκπέμπουν από τη Βουλή προχώρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο την γνωμοδότηση για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.


«Με φρίκη διαπίστωσα ότι το Κανάλι της Βουλής πληρώνει 60.000 ευρώ κάθε χρόνο για τις οπτικές ίνες που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής απευθυνόμενη προς τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Τραγάκη.
Η κα Κωνσταντοπούλου μάλιστα, αναφέρθηκε και στη χρησιμοποίηση του αρχειακού υλικού της ΕΡΤ από το Κανάλι της Βουλής με το λογότυπο της ΔΤ.
«Με φρίκη διαπίστωσα ότι χρησιμοποιείται αρχειακό υλικό της ΕΡΤ όπου αναγράφεται ''αρχείο ΔΤ'' και το λέω επειδή δεν υπάρχει ''αρχείο ΔΤ"», είπε χαρακτηριστικά.
Για τα παραπάνω όμως, κανένα... μεγάλο κανάλι δεν είπε το παραμικρό.
Σιγή ιχθύος.
Με την ίδια, απίστευτη μανία φορτώνουν με λάσπη οποιαδήποτε ενέργεια του Γιάνη Βαρουφάκη περιμένοντας από τον πρωθυπουργό να... υπακούσει στις εντολές τους και να τον απομακρύνει.
Την ίδια ώρα «προμοτάρουν» στα πρωτοσέλιδά τους άρθρα του Κώστα Σημίτη για την ανάγκη συσπείρωσης των μνημονιακών δυνάμεων. Άρθρα, που θα 'λεγε κανείς ότι είναι γραμμένα απευθείας από την Καγκελαρία ή έστω από «γερμανοτραφή» συγγραφέα.
Το οικονομικο-εκδοτικό κατεστημένο έχει πάρει τις αποφάσεις του και παίζει τα ρέστα του, διότι γνωρίζει πολύ καλά τι θα γίνει όταν η χώρα αλλάξει σελίδα.
Φαντάζει ενδεχομένως απίστευτο, όμως η «ελίτ εξουσίας» που τόσα χρόνια ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις δεν θέλει ούτε έντιμο συμβιβασμό, ούτε επωφελή συμφωνία.
Θέλει στείρα ρήξη και αλλαγή κυβερνητικού σχήματος. Να μπορέσει να βάλει τους... δικούς της ανθρώπους στην κυβέρνηση, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.
Μόνο που ο Τσίπρας δεν έχει «γραμμάτια». Εξελέγη με την ψήφο του ελληνικού λαού και όχι από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τους που τον λοιδορούσαν κατά την προεκλογική περίοδο.
Δυστυχώς γι ' αυτούς δεν μπορούν να τον βάλουν στο... Καστελλόριζο και με το κείμενο έτοιμο να τον αναγκάσουν να κάνει δηλώσεις... και τούτο τους «πέφτει» κομματάκι βαρύ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/tromokraths/story/590288/oi-ergolavoi-apasfalisan-xtypane-ton-tsipra-meso-triton#ixzz3bEAKDd89

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παράταση ενός μήνα για τις 100 δόσεις

Παράταση κατά ένα μήνα της προθεσμίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες που -για διαφόρους λόγους- δεν πρόκαναν να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Η προθεσμία εκπνέει την Τρίτη 26 Μαΐου και -σύμφωνα με τον νόμο για τις 100 δόσεις- ο υπουργός δύναται με απόφασή του να παρατείνει για ακόμα έναν μήνα τη ρύθμιση, επειδή υπήρξε καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Συνολικά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα κρίνονται ικανοποιητικά και ο στόχος για έσοδα 550 εκατ. ευρώ φέτος θεωρείται απόλυτα εφικτός, καθώς έχουν μπει ήδη στα ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 147 απέδωσε το πρώτο σκέλος της ρύθμισης που προέβλεπε πλήρη διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων με την καταβολή του οφειλόμενου κεφαλαίου. Η συμβολή της ρύθμισης στα έσοδα καταγράφηκε στις εισπράξεις του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου, ενώ κάτι αντίστοιχο προκύπτει και από τα πρώτα στοιχεία για τον τρέχοντα μήνα.
Οι οφειλέτες του Δημοσίου (φτάνουν συνολικά τα 3.000.000) έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν μέχρι τις 26 τρέχοντος οποιοδήποτε ποσό άνω των 200 ευρώ από το αρχικό κεφάλαιο των ληξιπρόθεσμων μέχρι την 1η/3/2015 οφειλών τους και να τύχουν ισόποσης έκπτωσης επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που τις επιβαρύνουν.
Για όσους δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό το σκέλος, υπάρχει η βασική ρύθμιση, στην οποία μπορούν να εντάξουν το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών τους. Τους δίδεται η δυνατότητα, είτε να καταβάλουν εφάπαξ το αρχικό κεφάλαιο και να γλιτώσουν από το σύνολο των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων που έχουν συσσωρευτεί είτε να επιλέξουν την τμηματική αποπληρωμή σε 2 έως και 100 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις επί των τόκων, των προσαυξήσεων και των πρόσθετων φόρων, κλιμακούμενες από 30% έως και 90%, αντιστρόφως ανάλογα του αριθμού των δόσεων που θα επιλέξουν.
Ρυθμιζόμενες οφειλές έως 5.000 ευρώ, δεν θα επιβαρύνονται πλέον με προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ενώ οφειλές άνω των 5.000 ευρώ επιβαρύνονται με τόκο 3% ετησίως. Η πρώτη δόση της ρύθμισης πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις καταβάλλονται στο τέλος κάθε μήνα.
http://www.efsyn.gr/arthro/paratasi-enos-mina-gia-tis-100-doseis

Κι αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ;

Πρωτόγνωρη εμπειρία θα αποτελέσει και για το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών (και πιθανής χρεοκοπίας) από χώρα-μέλος του, αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξασφαλίσει τη δόση του Ιουνίου ύψους 1,530 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης από τις 6 του μήνα με την υπο-δόση των 298,6 εκατ. ευρώ.
Οπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επαΐοντες, στα 70 χρόνια λειτουργίας του ΔΝΤ καμιά χώρα με τα «στάνταρτ» της Ελλάδας δεν έχει χρεοκοπήσει εντός προγράμματος και ως εκ τούτου δεν έχει χρειαστεί να εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις του καταστατικού. Αν και η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών παρατηρητών εκτιμά ότι τελικώς θα βρεθεί λύση με τους δανειστές εντός των ημερών και δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις που ισχύουν στις περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμών, ωστόσο δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου.
Το «καλό» σενάριο προβλέπει ότι πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 6ης Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει συμφωνήσει σ’ ένα πρώτο πακέτο μέτρων, το οποίο θα επιτρέψει τη σταδιακή εκταμίευση μέρους της εκκρεμούσης δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του καλοκαιριού. Τα ακανθώδη ζητήματα (εργασιακά, Ασφαλιστικό, συντάξεις κ.λπ.) θα μετατεθούν για το φθινόπωρο και ανάλογα με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα.
Τι θα συμβεί όμως αν η Ελλάδα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΔΝΤ;
Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, πριν από την παρέλευση ενός μήνα από την ημερομηνία αθέτησης της πληρωμής δεν γίνεται πρακτικά τίποτα. Στο διάστημα αυτό, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μετά τον ένα μήνα η γενική διευθύντρια του διεθνούς οικονομικού οργανισμού είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη μη εξόφληση της δόσης. Από αυτή την ημερομηνία η χώρα βρίσκεται τυπικά σε κατάσταση αθέτησης πληρωμής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται σε δεύτερο χρόνο.
Αν η προσπάθεια να καταβληθούν μαζί όλες οι υποδόσεις του Ιουνίου δεν καρποφορήσει, το Ταμείο σταματάει και επισήμως να συνεργάζεται με την Ελλάδα, εξέλιξη που θα επηρεάσει συνολικά τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους πάσης φύσεως δανειστές της.
Συνεπώς χρήμα δεν πρόκειται να εισρεύσει ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από τις όποιες άλλες διεθνείς πηγές χρηματοδότησης (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α.).
Αποτέλεσμα; Ναι μεν το ΔΝΤ δεν θα λάβει τα χρήματά του, απ’ την άλλη μεριά όμως η Ελλάδα θα αποκλειστεί παντελώς από τις όποιες πηγές χρηματοδότησης, αφού, έτσι και αλλιώς, η έξοδός της στις αγορές φαντάζει ουτοπία υπό τις παρούσες συνθήκες.
Η απάντηση στο ερώτημα αν η χώρα μας μπορεί να τύχει ειδικής μεταχείρισης από το ΔΝΤ, καθυστερώντας τις δόσεις συμπεφωνημένα, έχει ως εξής: Χαλάρωση των κανόνων του ΔΝΤ υπάρχει μόνο για χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο ή χώρες υπανάπτυκτες.

Η ευρωζώνη

Τα απόνερα του ΔΝΤ θα φτάσουν μέχρι την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν θα θεωρηθεί άμεσα χρεοκοπημένη, αλλά οι θεσμοί (ΕΚΤ, EFSF) της ζώνης του ευρώ θα θέσουν σε εφαρμογή τα δικά τους σχέδια για την αντιμετώπιση μιας χρεοκοπίας χώρας-μέλους εντός του ευρώ. Πρόσφατα ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε ότι «αθέτηση των οφειλομένων προς το ΔΝΤ δεν θα θεωρείται χρεοκοπία», αλλά θα είναι «πιστωτικά αρνητική» ενέργεια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση.
http://www.efsyn.gr/arthro/ki-den-plirothei-dnt

«Εξαφανίσου για 72 ώρες» και στην Ελλάδα; Νέος «εφιάλτης» για τους γονείς

ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΠΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥΣ

Το επικίνδυνο παιχνίδι είναι γνωστό με το όνομα "Game of 72" ή αλλιώς πρόκληση προς ανήλικους να εξαφανιστούν χωρίς να αφήσουν ίχνη για 72 ώρες!
Η νέα «μόδα» της εξαφάνισης ανηλίκων για 72 ώρες έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη μέσω των social mediaυπάρχουν όμως φόβοι ότι ήρθε και στη χώρα μας με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε Αρχές και γονείς.
Ο εμπνευστής του νέου επικίνδυνου παιχνιδιού που διακινείται από στόμα σε στόμα και από "Inbox" σε "Inbox" παραμένει άγνωστος, ενώ βασική προϋπόθεση για να λάβεις μέρος στο παιχνίδι, με άγνωστο ακόμα έπαθλο, είναι η άκρα μυστικότητα συμμετοχής που ορίζεται από τους διαχειριστές του παιχνιδιού.
Στη Γαλλία, τη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης εκατοντάδες γονείς ποστάρουν τρομοκρατημένοι στο Facebook, σχόλια για το συγκεκριμένο παιχνίδι, εφιστώντας την προσοχή.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξετάζει το ενδεχόμενο η εξαφάνιση δύο παιδιών ενός 17χρονου αγοριού και ενός 15χρονου κοριτσιού στην Αττική, να έχει σχέση με το νέο παιχνίδι.
Κι αυτό γιατί εξαφανίστηκαν χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν, χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός λόγος, ενώ κανένα από τα δύο παιδιά δεν εξήγησε τόσο στους γονείς όσο και στους αστυνομικούς γιατί χάθηκαν ξαφνικά τα ίχνη τους!
Οι γονείς των παιδιών κατήγγειλαν την εξαφάνιση στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία άρχισε αμέσως έρευνες.
Τελικά οι αστυνομικοί μέσω της online διαδικασίας cyber Alert κατάφεραν να τους εντοπίσουν αφού και οι δύο ανήλικοι διατηρούν «προφίλ» στο Facebook.


 



Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/astynomiko-reportaz/story/590017/exafanisoy-gia-72-ores-kai-stin-ellada-neos-efialtis-gia-toys-goneis#ixzz3bC6fv2If

Ηλεία: Νεκρός άνδρας βρέθηκε σε στάβλο

Αναστάτωση επικρατεί το πρωί της Δευτέρας (25/05) στο χωριό Βάλμη Πηνείας του δήμου Ηλίδας, από την είδηση ότι βρέθηκε νεκρός ένας 35χρονος άνδρας μέσα σε στάβλο.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα patrisnews.com, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν το πτώμα να φέρει σημάδια πυροβολισμού.
Για το συμβάν έχει κληθεί ιατροδικαστής, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στο σημείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή εγκληματική ενέργεια.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/589961/hleia-nekros-andras-vrethike-se-stavlo#ixzz3bC5wNCiL