Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

«Το Πανεπιστήμιο παραμένει το πρώτο μέλημά μου»

Διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη θέση του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε αντικατάσταση του Θ.Φορτσάκη που ετέθη επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ, εξέδωσε το Συμβούλιο του ιδρύματος. 

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ ο Θ. Φορτσάκης, σε επιστολή του προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να δεχθεί την πρόσκληση της ΝΔ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Όπως αναφέρει ο Φορτσάκης διεξάγεται «μια κρίσιμη μάχη για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας η οποία αφορά άμεσα και το Πανεπιστήμιο».

Τονίζει ότι το Πανεπιστήμιο ήταν και είναι προτεραιότητά του.

Ολόκληρη η επιστολή του Θ. Φορτσάκη:

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Όπως είναι γνωστό, υπέβαλα την παραίτησή μου από Πρύτανης του Πανεπιστημίου μας, προκειμένου να λάβω μέρος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.

Γνωρίζω ότι η απόφασή μου αυτή θα απογοητεύσει ορισμένους ή και θα τύχει κριτικής.

Δεν σας κρύβω ότι την έλαβα μετά από πολλή σκέψη και μεγάλη συναισθηματική δυσκολία.

Ωστόσο, πιστεύω ότι είναι η ορθή. Στη Χώρα μας διεξάγεται σήμερα μια κρίσιμη μάχη για την ευρωπαϊκή πορεία, αλλά και για την υπόστασή της.

Η μάχη αυτή αφορά άμεσα και το Πανεπιστήμιο.

Αισθάνομαι ότι οφείλω να τοποθετηθώ στον αγώνα όσο πιο αποτελεσματικά μπορώ.

Κατά τα 25 χρόνια θητείας μου στο Πανεπιστήμιο υπηρέτησα πιστά σε διοικητικές θέσεις, στις οποίες αφιέρωσα μεγάλο μέρος του χρόνου μου: πριν την Πρυτανεία, 7 χρόνια Διευθυντής του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και 6 χρόνια στην Προεδρία της Νομικής Σχολής.

Από την εμπειρία μου αυτή γνωρίζω πλέον ότι το Πανεπιστήμιο αποτελεί μέρος του πολιτικού προβλήματος.

Δυστυχώς τα μεγάλα ζητήματά του δεν μπορούν να επιλυθούν από βήμα αποκλειστικά ακαδημαϊκό.

Προέχει τώρα η περαιτέρω θεσμική θωράκισή του.

Το Πανεπιστήμιο πάντα ήταν και είναι προτεραιότητά μου.

Πρέπει να επιτύχουμε στη Χώρα αυτό που επιχειρήσαμε στο Πανεπιστήμιό μας: να αντισταθούμε στον λαϊκισμό, στη βία των μειοψηφιών, στα σωματειακά μικροσυμφέροντα, να σταθεροποιηθούμε στη νομιμότητα, χωρίς την οποία καμία κοινωνία δεν επιβιώνει.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά εκείνους που μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν και να τους διαβεβαιώσω ότι το Πανεπιστήμιό μας παραμένει το πρώτο μέλημά μου.

Επιμέλεια: X.M. 

http://www.zougla.gr/politiki/article/to-panepistimio-parameni-to-proto-melima-mou

Τουλάχιστον 21 νεκροί από τη βύθιση ενός ρυμουλκού σκάφους στην Κίνα

Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται μετά τη βύθιση ενός ρυμουλκού σκάφους το οποίο έκανε δοκιμαστική πλεύση στον ποταμό Γιανγκτσέ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, στο πλοίο, μήκους 30 μέτρων, επέβαιναν συνολικά 25 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και οκτώ αλλοδαποί: τέσσερις από τη Σιγκαπούρη, ένας Ινδονήσιος, ένας Μαλαίσιος, ένας Ινδός και ένας Ιάπωνας.

Οι τρεις διασωθέντες είναι όλοι τους Κινέζοι.

Στο πλοίο επέβαιναν και τρεις υπάλληλοι της ναυπηγικής εταιρείας Sembcorp Marine Ltd της Σιγκαπούρη η θυγατρική της οποίας, Jurong Marine Services Pte Ltd είχε αναλάβει το δοκιμαστικό ταξίδι του ρυμουλκού.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5199815/toylaxiston-21-nekroi-apo-th-bythish-enos-rymoylkoy-skafoys-sthn-kina/

Ο μουσουλμάνος δήμαρχος του Ρότερνταμ προς τους μουσουλμάνους: «Αν δεν σας αρέσει η Δύση στα... τσακίδια»

Ξεσπάθωσε κατά των μουσουλμάνων που ζουν στις χώρες της Δύσης αλλά δεν μπορούν να αποδεχθούν τα δυτικά πρότυπα ο μαροκινής καταγωγής δήμαρχος του Ρότερνταμ. Με άκομψο τρόπο και χωρίς περιστροφές τους είπε ότι «αν δεν σας αρέσει η Δύση (...) στα τσακίδια».

Η αντίδραση του δημάρχου Αχμέτ Αμπουταλέμπ προκλήθηκε όταν του ζητήθηκε από την ολλανδική τηλεόραση να σχολιάσει την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία. 

Εκνευρισμένος από τις ενέργειες των φανατικών ομοθρήσκων του είπε ότι του «φαίνεται αδιανόητο να αντιδρά κάποιος στην ελευθερία», και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ηλίθιο. Αν δεν σας αρέσει η ελευθερία ετοιμάστε τα πράγματά σας και φύγετε».

Ο Αμπουταλέμπ, ωστόσο, δεν περιορίστηκε σε αυτά και συνεχίζοντας την επίθεση τόνισε πως «αν δεν σας αρέσει η Δύση επειδή κάποιοι που θέλουν να κάνουν χιούμορ εκδίδουν μια εφημερίδα, τότε σας λέω ότι μπορείτε να πάτε στα τσακίδια». 

Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είναι γιος ιμάμη και μετανάστευσε στην Ολλανδία από το Μαρόκο σε ηλικία 15χρονών. Είναι ενταγμένος στο Εργατικό Κόμμα και πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργαζόταν ως δημοσιογράφος. 

Διετέλεσε υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και ήταν ο πρώτος μετανάστης που εκλέχτηκε σε τόσο σημαντική θέση, όπως αυτή του δημάρχου της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ολλανδίας. 

Ο Αμπουταλέμπ κρατάει συμφιλιωτική στάση απέναντι στους θρησκευτικούς διαχωρισμούς και τάσσεται υπέρ της ένταξης των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες. 

Οι τελευταίες δηλώσεις του απέσπασαν τα ευμενή σχόλια του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αμπουταλέμπ «ήρωά του» και πρόσθεσε ότι τα λόγια του εστίασαν στην καρδιά του θέματος. 

http://www.tanea.gr/news/world/article/5198508/o-moysoylmanos-dhmarxos-toy-roterntam-pros-toys-moysoylmanoys-an-den-sas-aresei-h-dysh-na-pate-na-g/

Στρατιώτες στους δρόμους του Βελγίου «για την πάταξη της τρομοκρατίας»

Στρατιώτες άρχισαν να αντικαθιστούν τους αστυνομικούς στη φύλαξη «ευαίσθητων» σημείων στο Βέλγιο, ιδίως στην Αμβέρσα όπου κατοικεί μια σημαντική εβραϊκή κοινότητα, μετά την εξάρθρωση ενός τζιχαντιστικού πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις στη χώρα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ σημειώνεται ότι οι στρατιώτες αυτοί, περίπου 300 συνολικά, θα αναπτυχθούν σε περιοχές των Βρυξελλών και της Αμβέρσας, ενδεχομένως όμως και στη Βερβιέ ή σε άλλες πόλεις.

«Οι στρατιώτες που θα κινητοποιηθούν θα είναι ένοπλοι και κύριο αντικείμενό τους θα είναι η παρακολούθηση συγκεκριμένων σημείων. Θα ενισχύσουν τις αστυνομικές δυνάμεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Είναι η πρώτη φορά που το Βέλγιο καλεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να αναλάβουν τη διατήρηση της τάξης, μετά το κύμα των επιθέσεων που είχαν διαπράξει τη δεκαετία του 1980 οι «Μαχητικοί Κομμουνιστικοί Πυρήνες».

Το μέτρο αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή - μεταξύ πολλών άλλων που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τη ριζοσπαστικοποίηση και να εμποδίσουν τους επίδοξους τζιχαντιστές να φύγουν για τη Συρία και το Ιράκ. 

Θα ισχύει για ένα μήνα και υπάρχει η δυνατότητα να ανανεωθεί, εφόσον το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις παραμένει στο 3, στην τετράβαθμη κλίμακα που χρησιμοποιείται στο Βέλγιο.

Ο δήμαρχος της Αμβέρσας είχε ζητήσει αμέσως να σταλούν στρατιώτες στην πόλη όπου ζει μια σημαντική κοινότητα ορθόδοξων Εβραίων (15.000-20.000 άνθρωποι). 

Σήμερα το πρωί οι πρώτοι στρατιώτες, με βαρύ οπλισμό, έκαναν την εμφάνισή τους στην εβραϊκή συνοικία της πόλης, όπως μετέδωσε η δημόσια φλαμανδική τηλεόραση VRT.

Μετά την εξάρθρωση του πυρήνα των τζιχαντιστών στο Βέλγιο, την Πέμπτη, συνελήφθησαν 13 άνθρωποι εκ των οποίων οι πέντε διώκονται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση». 

Άλλα δύο μέλη του πυρήνα αυτού, Βέλγοι που προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία, συνελήφθησαν στη Γαλλία.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5199824/stratiwtes-stoys-dromoys-toy-belgioy-gia-thn-pataksh-ths-tromokratias/

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τη φορορολογία

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολογία. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη έκανε λόγο για σχέδιο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις Σαμαρά για μειώσεις συντελεστών. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ για διαστρέβλωση των θέσεων του Ευ.Τσακαλώτου, εξηγώντας εκ νέου της προτάσεις του.

Αναλυτικά, η κ. Σπυράκη δήλωσε: «Μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ 7% το 2015. Μειώνουμε το φόρο στις επιχειρήσεις στο 15% ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό που καταθέτουμε φέτος. Μειώνουμε το φόρο στα φυσικά πρόσωπα με ανώτερο συντελεστή το 33% την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να φορολογήσει τους πολίτες με 60% και να δημεύσει τις περιουσίες της μεσαίας τάξης».

Το γράφειο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε:

«Ποτέ δεν έγινε αναφορά σε ταυτόχρονη φορολόγηση εισοδήματος και περιουσίας, όπως παραπλανεί η μονταζιέρα του Μαξίμου. 

» Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, μόνο στο κομμάτι που υπερβαίνει ένα όριο κι όχι στο σύνολο του εισοδήματος, όπως σκόπιμα και διαστρεβλωτικά υποστηρίζει η ΝΔ.

» Έγινε αναφορά σε όσους έχουν ατομικό εισόδημα πάνω από 80.000 ευρώ, δηλαδή, περίπου 35.000 άτομα ή το πλουσιότερο 0,3% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του 2011. 

» Αν η ΝΔ θεωρεί ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα έχει ατομικό εισόδημα πάνω από 80 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, τότε έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα.

» Άλλωστε η ΝΔ σήμερα επιβάλλει τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή σε όσους έχουν εισόδημα πάνω από 42 χιλιάδες ευρώ. Με άλλα λόγια, η ΝΔ θεωρεί πλούσιο όποιον ξεπερνά τα 42.000 ευρώ όχι τα 80.000 που ανέφερε ενδεικτικά ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. 

» Μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, του τέλους επιτηδεύματος και την κατάργηση του αφορολόγητου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η ΝΔ φαίνεται να επιδιώκει μόνιμο διαζύγιο από τα μεσαία στρώματα και να υποστηρίζει μόνο μια μικρή μειοψηφία, το πλουσιότερο 0,3% της κοινωνίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5199840/kontra-kybernhshs-syriza-gia-th-fororologia/

Βενιζέλος: Το βασικό ερώτημα των εκλογών είναι προς τα πού θα πάει η χώρα

«Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το βασικό ερώτημα είναι ποιος θα κερδίσει, ποιος θα χάσει, ποιος θα είναι πρώτος, ποιος δεύτερος, ποιος θα κυβερνήσει, ποια κυβέρνηση θα σχηματιστεί.

Όμως, πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει τώρα, σε αυτή ειδικά την εκλογική αναμέτρηση, όχι το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά προς τα πού θα πάει η χώρα, τα επόμενα πάρα πολλά χρόνια» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε άρθρο του στην εφημερίδα «To Καρφί».

Συνεχίζοντας, αναφέρει:

«Άρα, το ερώτημα είναι εάν θα κάνουμε το ένα βήμα μπροστά για την έξοδο από την κρίση, το μνημόνιο, την επιτήρηση της τρόικας, έτσι ώστε να πάμε στο νέο καθεστώς, το πολύ πιο χαλαρό, πολύ πιο φιλικό, της προληπτικής πιστωτικής γραμμής και να επανέλθουμε στις αγορές, στην ομαλότητα. Ή εάν θα κάνουμε πολλά βήματα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν όσα κερδίσαμε με θυσίες, με κόπους του ελληνικού λαού. Το ερώτημα είναι εάν θα επιλεγεί η σταθερότητα και η πρόοδος, ή εάν θα επιλεγεί η αβεβαιότητα και η οπισθοχώρηση. 

» Ο ελληνικός λαός θα βρει στην κάλπη στις 25 Ιανουαρίου τη χώρα ακέραιη. Την οικονομία να λειτουργεί, τις τράπεζες να υπάρχουν και να λειτουργούν. Την κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα. Το ευρώ να είναι το νόμισμά μας και τους εταίρους μας να περιμένουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Και φυσικά τις αγορές να περιμένουν τι θα γίνει στην Ελλάδα, εάν θα προχωρήσουμε στην ανάκτηση του χαμένου εδάφους, ή εάν θα έχουμε προβλήματα, αβεβαιότητες, αμηχανίες. 

» Για αυτό έχει τεράστια σημασία το ποιος θα είναι τρίτος, ποιος θα έχει την τρίτη εντολή, ποιος θα μπορέσει να παίξει πιο αποφασιστικά το ρόλο του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής σταθερότητας. Δεν μιλάω για ένα ρόλο κυβερνητικού μπαλαντέρ, αλλά για την ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου ευρύτατης αποδοχής που θα υποστηριχθεί από μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης, συστράτευσης και συνευθύνης.»

Ο κ. Βενιζέλος καταλήγει καλώντας τους πολίτες να αναρωτηθούν ποια είναι τα πρόσωπα που θα πάνε στην Ευρώπη ή στο ΔΝΤ να διαπραγματευτούν. 

«Είναι συγκεκριμένα τα κόμματα που διεκδικούν ένα τέτοιο ρόλο. Αλλά ποιοι είναι αυτοί που έχει δοκιμαστεί, έχουν τη γνώση και την εμπειρία; Ο καθένας ας κάνει την επιλογή του».

http://www.tanea.gr/news/politics/article/5199827/benizelos-to-basiko-erwthma-twn-eklogwn-einai-pros-ta-poy-tha-paei-h-xwra/

Υβριστική επίθεση ΚΚΕ κατά ΣΥΡΙΖΑ για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

«Στα όρια της πολιτικής αλητείας έφτασε πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ μια βδομάδα πριν τις εκλογές. Με συκοφαντικές και γκεμπελίστικες μεθόδους προσπαθεί να εμποδίσει την πραγματοποίηση της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στο Σύνταγμα, την Πέμπτη 22 Γενάρη, που εδώ και μέρες έχει ανακοινωθεί. Το πρόσχημα, ότι η Πέμπτη εθιμοτυπικά δίνεται για συγκεντρώσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν πείθει ούτε τα μικρά παιδιά» υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο Γιάννης Γκιόκας, υπεύθυνος του γραφείου Τύπου και εκπρόσωπος του ΚΚΕ στη Διακομματική Επιτροπή. 

Ο κ. Γκιόκας αναφέρει πως το ΚΚΕ και στις Ευρωεκλογές και σε προηγούμενες εκλογικές μάχες πραγματοποίησε συγκέντρωση την Πέμπτη, χωρίς καμία διαμαρτυρία, τότε, από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από κάποιο άλλο κόμμα, ενώ και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογές, πραγματοποίησε συγκέντρωση την Πέμπτη, χωρίς να είναι τότε αξιωματική αντιπολίτευση, και επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επικαλείται το έθιμο όποτε τον συμφέρει». «Άλλωστε οι συγκεντρώσεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν πραγματοποιούνται ούτε στο ίδιο ούτε καν σε κοντινό μέρος. Το ΚΚΕ έχει ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα κι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη συγκέντρωσή του στο ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ. Τι φοβάται επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ;» σημειώνει. 

«Ο λαός βγάζει συμπεράσματα, και ιδιαίτερα ο αριστερός, προοδευτικός κόσμος. Αν ένα κόμμα καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους όταν είναι στην αντιπολίτευση, μπορεί κανείς να σκεφτεί τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση. Αλλά είπαμε, τσίπα δεν υπάρχει», προσθέτει ο κ. Γκιόκας και καταλήγει: «Καλούμε το λαό της Αττικής να πάρει μαζικά μέρος στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ, στο Σύνταγμα την Πέμπτη 22 Γενάρη στις 19.00, δίνοντας απάντηση σε όλους όσοι επιχειρούν να εμποδίσουν τη φωνή του ΚΚΕ»
.http://www.tanea.gr/news/politics/article/5199619/ybristikh-epithesh-kke-kata-syriza-gia-tis-proeklogikes-sygkentrwseis/


Βαρουφάκης: «Η δική μας κυβέρνηση δεν θα παίζει με το Grexit»

«Η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει» διαβεβαίωσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση του βιβλίου του «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις από το κοινό, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε πως «υπάρχουν καινοτόμες, έξυπνες μορφές δημοσιονομικής μηχανικής για τη λύση του προβλήματος (σ.σ. του ελληνικού χρέους). Αυτό που δεν υπήρξε ως τώρα, είναι μια κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί». Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος δήλωσε πως δεν υποστηρίζει την εκδοχή του κουρέματος του χρέους, αλλά τον εξορθολογισμό του - ενώ τάχθηκε με τη σειρά του κατά του δανεισμού 7 επιπλέον δισ. ευρώ τον Ιούνιο (από τους εταίρους και την ΕΚΤ) για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της από το 2010, αντιπροτείνοντας την έκδοση ενός perpetual bond (ομόλογο αενάου διάρκειας) 25 δισ. με πολύ μικρό επιτόκιο, με το οποίο να καλυφθούν οι φετινές δανειακές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.

Σε ερώτημα ακροατή «τι έχει να πει στον παππού του που φοβάται το Grexit», ο κος Βαρουφάκης απάντησε πως «ο ίδιος ο Ντράγκι απαίτησε από τη Μέρκελ να θέσει τέλος στη φιλολογία περί Grexit, λέγοντας πως "αλλιώς δεν θα μπορέσω να σώσω το ευρώ". Κάποιοι λένε πως η Ευρωζώνη μπορεί σήμερα να διαχειριστεί μια έξοδο της Ελλάδας. Η ΕΚΤ όμως, είναι ένας ιδιαίτερα συντηρητικός οργανισμός και δεν θέλει αλλαγές. Δεν θέλει να χάσει ένα απ' τα κομμάτια του παζλ της, όχι μόνο λόγω των κινδύνων απ' αυτό, αλλά και γιατί είναι Αυτοκρατορία που δεν θέλει να χάσει μέρος της επικράτειάς της».

«Βεβαίως - συνέχισε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ - η Ευρώπη έχει πάει κόντρα στα συμφέροντά της δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα. Είναι ικανή να το πράξει και σήμερα. Όμως η δική μας κυβέρνηση δεν παίζει με το Grexit. Δεν θα αφήσει ούτε υπονοούμενο. Δεν θα πάει στη διαπραγμάτευση συγκρουσιακά, δεν θα μπλοφάρει. Μιλάω πολύ καιρό με Γερμανία και υπάρχουν επαφές με υψηλά ιστάμενα στελέχη. Καταλαβαίνουν πως όσο εξακολουθεί ο "εικονικός πνιγμός" της ελληνικής οικονομίας, δεν θα σηκώσουμε κεφάλι (σ.σ. αναπτυξιακά). Φοβούνται όμως μην πάμε πίσω στο 2009. Και γι' αυτό, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τα πακετάρουμε με εύπεπτο τρόπο για το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο» ανέφερε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην ανάγκη «άμεσης καταπολέμησης της βαθειάς ανθρωπιστικής κρίσης», αλλά και «πολλών και βαθιών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο».

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, περιελάμβανε επίσης παρουσίαση του βιβλίου του κου Βαρουφάκη, από τον συνυποψήφιό του με τον ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Ξυδάκη και τον δημοσιογράφο της "Καθημερινής" και του ΣΚΑΙ, Μπάμπη Παπαδημητρίου, δίνοντας αφορμή για μια πολύ ζωντανή συζήτηση και αντιπαράθεση, με έντονη και τη συμμετοχή του κοινού.

http://www.e-typos.com/gr/vouleutikes-ekloges-2015/arthro/113034/varoufakis-i-diki-mas-kuvernisi-den-tha-paizei-me-to-grexit/

Εκλογικό μοντέλο της Goldman Sachs δίνει περισσότερες πιθανότητες στον Σαμαρά να επανεκλεγεί

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει περισσότερες πιθανότητες να επανεκλεγεί απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με ένα μοντέλο του ομίλου Goldman Sachs για την πρόβλεψη εκλογικών αποτελεσμάτων, που βασίζεται στις οικονομικές επιδόσεις, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλύτερα στην κάλπη απ' ό,τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ο λόγος είναι ότι, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα επωφεληθούν από πρόσφατες μειώσεις στην ανεργία και τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Goldman Sachs Λάσε Χόλμπελ Β. Νίλσεν, πρώην αξιωματούχο του δανέζικου υπουργείου Οικονομικών.

Μελετώντας τη σχέση ανάμεσα στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές επανεκλογής ενός απερχόμενου ηγέτη, ο Νίλσεν διαπίστωσε πως τον μεγαλύτερο αντίκτυπο έχει το πώς οι ψηφοφόροι βλέπουν την οικονομία. Η βελτίωση των μισθών, η επιβράδυνση του πληθωρισμού και η μείωση της ανεργίας ενισχύουν τις πιθανότητες επανεκλογής μιας απερχόμενης κυβέρνησης.

Ο οικονομολόγος δεν βρήκε αντιθέτως στοιχεία που να δείχνουν πως η δημοσιονομική ασωτία βοηθάει, ενώ διαπίστωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας ελάχιστα μόνο μειώνουν τις προοπτικές για μια νέα κυβερνητική θητεία.

Τα καλά νέα για τους απερχόμενους ηγέτες, καθώς η ύφεση αρχίζει να ανήκει πια στο παρελθόν, είναι πως «οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται να δείχνουν ότι υπάρχει κατά μέσο όρο μια ελαφρώς υψηλότερη από το σύνηθες πιθανότητα να επανεκλεγούν κυβερνήσεις στις εκλογές που θα γίνουν φέτος στην Ευρώπη», στην Ελλάδα, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, γράφει ο Νίλσεν σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη.

Το μοντέλο του, το οποίο βασίζεται σε εκλογές που έχουν γίνει τα τελευταία 25 χρόνια σε ανεπτυγμένες οικονομίες, δείχνει πως, αν λάβει κανείς υπόψη τις οικονομικές συνθήκες, φαίνεται πως η πιθανότητα επανεκλογής των απερχόμενων κυβερνήσεων φθάνει το 43%.
Το Bloomberg επισημαίνει πως το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ υψηλότερο από μια χθεσινή δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στο 27%.
http://www.e-typos.com/gr/politiki/article/112930/eklogiko-modelo-tis-goldman-sachs-dinei-perissoteres-pithanotites-ston-samara-na-epaneklegei-/

Διεθνείς αναλυτές: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με εντεινόμενη ανησυχία, τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου ή διεθνών αναλυτών για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και το τι μέλλει γεννέσθαι μετά τις εκλογές. Κοινός παρονομαστής, το ελληνικό χρέος, το μνημόνιο και το ενδεχόμενο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αν και για τις οποίες, όλο και περισσότεροι αναλυτές, καταγράφουν τη συνεχιζόμενη μείωση της ψαλίδας, ανάμεσα στη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

• Ανάλυση του Frances G. Burwell, αντιπροέδρου του Atlantic Council, στην ιστοσελίδα του think tank και ασχολείται με τις προοπτικές της ευρωζώνης τη νέα χρονιά. Μεταξύ των αρνητικών προοπτικών συγκαταλέγει την ελληνική πολιτική κρίση που μπορεί να γίνει και οικονομική. Σε σχέση με αυτήν σημειώνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο Σύριζα θα κερδίσει στις εκλογές, καθώς το προβάδισμά του μειώνεται και οι ψηφοφόροι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκλογές με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ό,τι τις ευρωεκλογές. 

• Ανάλυση του Douglas J. Elliott στην ιστοσελίδα του Brookings. Το βασικό ερώτημα για την Αμερική είναι αν θα αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Δύο είναι οι δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, αν εκλεγεί ο Σύριζα: πρώτον, η ρήξη με την τρόικα και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ. Δεύτερον, η επιτυχία του Σύριζα στις διαπραγματεύσεις που θα αναζωπυρώσει την κρίση χρέους. Η δεύτερη περίπτωση είναι λίγο πιθανή για το λόγο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.


• Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα μία διαγραφή χρέους για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, επειδή οι αποπληρωμές των δανείων και οι καταβολές των τόκων έχουν ανασταλεί μέχρι το 2020, δηλώνουν γερμανοί βουλευτές. «Ούτε αποπληρωμή, ούτε καταβολή τόκων. Είναι αυτό δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός; ", αναρωτήθηκε ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του CDU για δημοσιονομικά θέματα, αναφερόμενος σε σχόλια που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει τιμήσει τις συμφωνίες των προκατόχων της με την τρόικα και τους διεθνείς πιστωτές, είπε o Υφυπουργός Οικονομικών Michael Meister. (Bloomberg).

• «Οι ελληνικές εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την ΕΕ για τη λιτότητα», γράφει η Dimitra Kessenides στο Bloomberg Businessweek.

• Ανησυχία των χρηματοπιστωτικών αγορών για νίκη ΣΥΡΙΖΑ και έξοδο από το ευρώ. Αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για Grexit. (Reuters). 

• Το άρθρο με τίτλο «Η πολιτική θέτει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο ενώ ο Τσίπρας θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και στοχεύει στην περαιτέρω ελάφρυνση του, διαμορφωτές πολιτικής διαφωνούν, καθώς έχει γίνει ήδη κούρεμα και έχουν προχωρήσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε ειδικές παραχωρήσεις. (The Wall Street Journal).

• Δημοσίευμα με τίτλο «Πιθανή ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη - Nowotny από ΕΚΤ» ο Ewald Nowotny, στέλεχος της ΕΚΤ θεωρεί πολύ επικίνδυνη μία πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ και καταστροφική για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εγείρει ανησυχία και έξοδος από το ευρώ σημαίνει και την έξοδο από την ΕΕ. (CNBC και Reuters).

• Κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ήδη γίνει ο Werner Mussler στη FAZ . Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παραιτηθεί ήδη από το 40% των απαιτήσεων τους. Στην Ελλάδα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική.
• Συμφωνίες που έχουν γίνει ισχύουν ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, πρόσωπα και κόμματα, δήλωσε χθες στη γερμανική βουλή ο Michael Μeister (CDU). Για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό θα συζητηθεί με νηφαλιότητα στη συνέχεια. Το ύψος του ελληνικού χρέους δεν παίζει κανένα ρόλο στη συζήτηση την παρούσα στιγμή. Έχουν ήδη υπάρξει ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων στήριξης. Δε θα υπάρξουν νέα προγράμματα που δε θα λύνουν τα προβλήματα της χώρας, διαβεβαίωσε ο Meister. [FAZ] Το ίδιο θέμα και στο Focus/dpa.

• «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Το λάθος ως στρατηγική» (EU-Integration: Der Fehler als Strategie). Από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να προκύψει όμως νέα κρίση του ευρώ ή της ΕΕ, της οποίας η ολοκλήρωση προχωράει, γράφει μεταξύ άλλων στη Der Standard ο Georg Vobruda.

• Για τη δυναμική και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και της ευρωζώνης γράφει ο Michael Heise στη Faz. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους συμφωνημένους κανόνες για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της κοινότητας. Όσο για τους Έλληνες: θέλουν να κρατήσουν το ευρώ αλλά δε δέχονται τους κανόνες παιχνιδιού της Ένωσης, σημειώνει ο Heise στη λεζάντα της φωτογραφίας του άρθρου. 

• Υπό τον τίτλο «Η Ελληνική Αριστερά θα κερδίσει για να αυτοκτονήσει», η εφ. «24 ΩΡΕΣ» δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Βαλέρι Νάιντενοφ. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει, οι αριστεροί στην Ευρώπη θα δεχθούν τέτοιο χαστούκι από το οποίο δεν θα μπορούν να συνέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια. Για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ισχυρή Τρόικα. Εάν δεν μπορέσει να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο, θα συμπεριληφθεί στην μακρά σειρά αποτυχημένων Ελλήνων πολιτικών δημαγωγών. Από την άλλη, εάν παραβιάσει μονομερώς το Μνημόνιο, αυτό σημαίνει τέρμα στη χρηματοδότηση και στη συνέχεια νομισματική και δημοσιονομική θύελλα, η οποία θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή. Παραμένει άγνωστο σε ποια ακριβώς φάση αυτής της δοκιμασίας οι ψηφοφόροι θα τον εγκαταλείψουν forever. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει με το ένα πόδι σε φλούδα μπανάνας και με το άλλο σε φλούδα καρπουζιού».
• Άρθρο του Stephen Fidler για την WSJ αναφέρει ότι «με στενούς οικονομικούς όρους ερμηνευόμενο, το χρέος της Ελλάδας δείχνει να είναι διαχειρίσιμο σε ικανοποιητικό βαθμό. Επισημαίνει ότι, πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούν εαυτούς λογικές, έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη από τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι αντί να κοιτά κανείς την υπερβολική αναλογία χρέους ΑΕΠ που κυμαίνεται στο 174% θα πρέπει να δώσει προσοχή στα σχετικά διαχειρίσιμα ποσά που πληρώνει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος, άποψη που έχει εκφράσει το Σεπτέμβριο ο Klaus Regling, ο οποίος τόνισε ότι «το μεγάλο κούρεμα στα επιτόκια και η παράταση αποπληρωμής έως το 2054, οικονομικά ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως η πληρωμή των 16 δις σε ομόλογα και δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργεί ερωτήματα. Η Ελλάδα δεν είναι ο οφειλέτης που ήταν το 2010 καθώς το χρέος της είναι μικρότερο και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της είναι κυβερνήσεις -εταίροι και όχι ιδιώτες επενδυτές. Οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις διακήρυξαν το Νοέμβριο του 2012 ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο και κατάφερε φέτος για πρώτη φορά- και εφαρμόσει το πρόγραμμα. 
• Στην εβδομαδιαία εκπομπή Eco της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF προβλήθηκε χθες ρεπορτάζ διάρκειας εννέα λεπτών για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Και πάλι κραχ με τους Έλληνες». Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για τις πρόσφατες δηλώσεις του Hans-Werner Sinn στη Βιέννη, με τις οποίες επανέλαβε την πάγια θέση του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να υποτιμήσει το νέο της νόμισμα, να τονώσει την οικονομία της και κατόπιν να επανενταχθεί στη νομισματική ένωση. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ewald Nowotny, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ έγινε λόγος για το σενάριο του Grexit, με τη δημοσιογράφο να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί μόνο από την ίδια την Ελλάδα. Υποθετικά πάντως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ, θα εισήγαγε τη δραχμή, θα προχωρούσε σε υποτίμηση, οι εξαγωγές της θα καθίσταντο πολύ φτηνότερες, ενώ οι εισαγωγές και η εξυπηρέτηση του χρέους θα κόστιζαν πολύ πιο ακριβά. Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και θα κήρυττε πτώχευση. Ο Peter Brezinschek, αναλυτής της τράπεζας Raiffeisen, σχολίασε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ πιο αρνητικές συνέπειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, και για αυτό θα διογκωνόταν περαιτέρω. Για αυτό, κατά την άποψή του, η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα ήταν αδιανόητη.

• Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.com δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες εντείνουν τις τραπεζικές αναλήψεις φοβούμενοι τα επακόλουθα των εκλογών». Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι Έλληνες έχουν εντείνει τις τραπεζικές καταθέσεις τον τελευταίο μήνα –με αφορμή την απειλή της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Κατά το μήνα Δεκέμβριο περίπου 3 δις ευρώ απομακρύνθηκαν από τις τράπεζες. Ορισμένοι καταθέτες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα. Έχουν μετατρέψει ρευστό σε ομόλογα, αγοράζοντας αμοιβαία κεφάλαια από τράπεζες εκτός Ελλάδας ή ανανεώνοντας προθεσμιακές καταθέσεις.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες για το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν ανέλθει στην εξουσία και η ευρωζώνη ενδεχομένως να συμφωνήσει σε μία παράταση της αποπληρωμής του χρέους, αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες μεταδίδει το πρακτορείο REUTERS. "Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους", δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis."Εάν ο Τσίπρας επιθυμεί να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός από την Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει έναν βαθμό ρεαλισμού", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή εγκαταλείψει την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάποιο ανταγωνιστικό σενάριο, θα πληγεί η ίδια", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι να λάβουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012: την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και τη μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης. Δεν συζητείται τίποτε περισσότερο', δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

http://www.e-typos.com/gr/vouleutikes-ekloges-2015/arthro/113003/diethneis-analutes-i-politiki-tou-suriza-thetei-se-kinduno-tin-elafrunsi-tou-ellinikou-hreous/

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ: ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΗΣ ΝΔ ΣΕ Α' ΚΑΙ Β' ΑΘΗΝΑΣ - «ΠΑΙΡΝΕΙ» ΚΕΦΑΛΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Οι τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στα πολιτικά γραφεία έχουν προκαλέσει κλίμα πανικού στη ΝΔ καθώς ο Σαμαράς «πέφτει» - όπως όλα δείχνουν - με θόρυβο. Πάνω από 50 μονάδες είναι μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης και 10 μονάδες στην πρόθεση ψήφου!
Όσοι λένε στον Αντώνη Σαμαρά ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, ότι η διαφορά στις δημοσκοπήσεις είναι πολύ μικρή, μάλλον προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον πρωθυπουργό. Βεβαίως είναι οι ίδιοι που τον «σέρνουν» σε ομιλίες στην περιφέρεια στις οποίες ο Σαμαράς έρχεται αντιμέτωπος με τη δυσφορία και την οργή του κόσμου. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ)
Συνεπώς, μόνο φρούδες τελικά αποδεικνύονται οι προσδοκίες του Αντ. Σαμαρά και της Ν.Δ., ότι όσο κοντεύουμε προς τις εκλογές μπορεί να μειωθεί η υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ διαφορά και να πάνε σε μια τουλάχιστον αξιοπρεπή ήττα.
Οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του 2015 δείχνουν κατάρρευση της ΝΔ και ο κόσμος θεωρεί ότι ο Σαμαράς και το επιτελείο του είναι ανεπιθύμητοι κάτι που φάνηκε και από την περιοδεία του στο Περιστέρι που λίγο έλειψε να ανάψουν τα αίματα.
Αποκλειστικές, έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι απ' τις διαρκείς, κυλιόμενες δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, προκύπτει ένα κλίμα ευνοϊκότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα και δυσμενέστερο για τη Ν.Δ. και τον Σαμαρά.
Η συσπείρωση πέριξ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνει. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι κερδίζει σταθερά ένα ποσοστό περίπου 10% απ' τους ψηφοφόρους του 2012 της Ν.Δ. και η διαφορά παγιώνεται πάνω από 10% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο Μαξίμου και στη Συγγρού ήδη έχουν καταληφθεί από πανικό και οδηγούνται σε βεβιασμένες, χωρίς νόημα κινήσεις, ενώ ο ίδιος ο Σαμαράς ξεκίνησε να «χτυπάει» πόρτες στα κανάλια που τον στήριξαν, προκειμένου να κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Αντίθετα, η Ν.Δ. μετά από μια πρόσκαιρη –όπως αποδεικνύεται- αύξηση της συσπείρωσής της τις πρώτες μέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, τώρα εμφανίζει ξανά τάσεις αποσυσπείρωσης.
Οι εκτιμήσεις έγκυρων δημοσκόπων είναι πως η ευτελής καμπάνια που κάνει (τρομολαγνεία, εκμετάλλευση ακόμα και του θρησκευτικού αισθήματος του ελληνικού λαού, παραποιήσεις, ψέματα κ.λπ.) της προξενούν ζημιά.
Μάλιστα αποδομείται και το προφίλ του Σαμαρά προσωπικά, αν και έως πρόσφατα ο πρωθυπουργός ήταν ένα «συν» για τη Ν.Δ.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/544537/dimoskopiseis-tromos-sto-maximoy-pano-apo-10-monades-i-diafora#ixzz3P4mxPPnX

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ: ΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΙΧΕ ΑΡΧ...ΙΑ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Βολές κατά Γιώργου Παπανδρεού εξαπέλυσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος της πόλης, που είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε ότι «αν είχε αρ...ια ο Παπανδρέου, θα έπρεπε να μείνει σαν στρατιώτης στο κόμμα του πατέρα του και τότε το ΠΑΣΟΚ θα έπαιρνε 15%».
Αφού άφησε εμβρόντητους και μάλλον έμπλεους ικανοποίησης τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους, ο κ. Μπουτάρης συνέχισε, λέγοντας: «Θα το παλέψουμε, στηρίζω την προσπάθεια, θα πάμε καλά».
Σημειωτέον, ότι ο κ. Μπουτάρης είχε πάρει θέση από την πρώτη στιγμή της διάσπασης, τασσόμενος με το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει διακόψει εδώ και καιρό τις επαφές με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, προς τον οποίο αρχικά είχε δείξει θετική διάθεση.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/545008/mpoytaris-an-o-giorgos-eixe-ar-ia-tha-emene-stratiotis-sto-pasok#ixzz3P4lNDUlp

Κουτσούμπας: Χωρίς καθαρές θέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης ΚουτσούμπαςΦορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% πρότεινε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν καθαρές θέσεις όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την αλλαγή στη φορολογία, και χαρακτήρισε τη διαμάχη των δύο κομμάτων «πλήρη αντιφάσεων», ως απότοκο αυτής της έλλειψης.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υποστήριξε πως τα δύο κόμματα επιθυμούν να «χαϊδεύουν αυτιά» τόσο του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων.
Υποστήριξε ότι η διαμάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά «κοροϊδίας». Όπως επισήμανε, πρόκειται για «ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, γύρω από προεκλογικές παροχές και υποτιθέμενους στόχους και προγράμματα».
Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα ζητήματα της φορολογία θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Όπως επισήμανε, «η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι στο 45%». Ως μεγάλο κεφάλαιο προσδιόρισε τις μεγάλες μετοχικές εταιρείες και μονοπωλιακούς ομίλους που δρουν στη χώρα και οι οποίοι είχαν μεγάλη κερδοφορία και στα χρόνια της κρίσης. Σημείωσε ότι «(μεγάλο κεφάλαιο) δεν είναι ο επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι η φορολογική αντιμετώπιση των μεγάλων ομίλων πρέπει να είναι από αυτήν των αυτοαπασχολούμενων, κυρίως των φτωχών, των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των μικρών επιχειρήσεων. «Ως ΚΚΕ, λέμε αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί, για τη λαϊκή οικογένεια», τόνισε.
«Να καταργηθούν ΕΝΦΙΑ και έμμεσοι φόροι»
Ζήτησε «κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία, στα φάρμακα, στα τιμολόγια ενέργειας-ύδρευσης, στις επικοινωνίες, στα τηλέφωνα κ.λπ., κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από τη φορολόγηση, όχι στη φορολόγηση αγροτικής γης των μικρών και μεσαίων αγροτών, φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η αοριστία που ακολουθούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων υπάρχει για να αποσπάσουν την λαϊκή ψήφο χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Υποστήριξε ότι αφενός μεν και τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν τα ίδια αντιλαϊκά νομοσχέδια και τη φορολογία λαϊκών στρωμάτων με το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο, αφετέρου δε λόγω προεκλογικής πίεσης «πρέπει να πουν κάτι και για τους μεγάλους αφήνοντας θολό ότι κάτι μπορεί να κάνουν κι εκεί».
Αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, πρόσθεσε ότι «μόνος του (ο ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίζεται σε ορισμένα». Εξήγησε ότι πρέπει να δει κανείς πώς τοποθετούνται συγκεκριμένα τα κόμματα στα κύρια και καθοριστικά ζητήματα, όπως στο ζήτημα της ΕΕ και της Ευρωζώνης για το αν «θα είσαι μέσα ή θα συγκρουστείς και θα αποδεσμευτείς».
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, είπε ότι «δεν χρειάζεται να στηρίζεις μια κυβέρνηση για να ψηφίσεις ένα νόμο που συμφέρει τον λαό αν τον φέρει στη Βουλή».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκρουστεί»
«Γελοιότητες» τα λεχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί, διότι δεν μπορεί να ζητήσει «μονομερή, ολοσχερή διαγραφή του χρέους, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός, μας έχετε επιβάλλει μια κατάσταση, ευθύνονται οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και αυτοί πρέπει να πληρώσουν και τέρμα. Αυτό πρέπει να πει κι αυτό σημαίνει σύγκρουση κι αυτό το λέει μόνο το ΚΚΕ».
Σε παρατήρηση ότι μια «ψήφος ανοχής» μπορεί να αποσυρθεί ανέφερε πως τα δύο κόμματα έχουν «διαφορετικές εντελώς στρατηγικές και προγράμματα, εκτός από κάποια που λέγονται για κοροϊδία και μπορεί να νομίζει ο κόσμος ότι ταυτίζεται και κάπου ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Τότε δεν μιλάς για σοβαρή εκλογική αντιπαράθεση ή για σοβαρή στήριξη ή για σοβαρή ανοχή και όλα αυτά».
Εκτίμησε ότι με βάση τα προγράμματα όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, μπορεί να γίνει κυβέρνηση, διότι δεν έχουν ριζικές διαφορές. Δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο ακόμα και κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Καμιά διαφορά μεταξύ επιμήκυνσης και κουρέματος του χρέους
Για τον γ.γ. του ΚΚΕ η διαφορά μεταξύ επιμήκυνσης του χρέους και κουρέματός του δεν είναι σοβαρή. Επισήμανε ότι αμφότερες οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της Ε.Ε., της ευρωζώνης και της ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς λέμε ότι δεν εξασφαλίζεται έτσι η έξοδος από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, αλλά πάλι προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο λαός πρέπει να πάει στην κάλπη όχι μόνο για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στους προηγούμενους, αλλά με καθαρό μυαλό. Να μη δώσει «λευκή επιταγή» σε κάποιους «για να του κάνουν τα ίδια με διαφορετικά πρόσωπα», αλλά να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που από τη θέση «μιας πραγματικά δυναμικής λαϊκής αντιπολίτευσης και στη Βουλή και κυρίως στο κίνημα θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, θα διεκδικεί ανάσες ανακούφισης και θα καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα».

Βασίλης Τσιβιλίκας 1942 – 2012

Βασίλης Τσιβιλίκας


Σπουδαίος κωμικός ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου.
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το μοναδικό αγόρι της οικογένειάς του και μεγαλύτερος από τις δύο αδελφές του. Ο πατέρας του ήταν καταστηματάρχης και εξασφάλιζε μία άνετη ζωή στην οικογένειά του.
Φοίτησε στο κολέγιο της Θεσσαλονίκης. Εκεί οι καθηγητές του τον παρότρυναν να ασχοληθεί με την υποκριτική, συμμετέχοντας αρχικά στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Μετά την ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών του πέρασε στην Αγγλική φιλολογία, την οποία όμως εγκατέλειψε για να κατεβεί στην Αθήνα και να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με την ηθοποιία.
Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να εισαχθεί στο Θέατρο Τέχνης, σπούδασε τελικά στη σχολή υποκριτικής του Πέλου Κατσέλη.
Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο το 1965, στη Νέα Ιωνία. Δύο χρόνια αργότερα ο Κάρολος Κουν τον καλεί στο Θέατρο Τέχνης. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 ξεκινά να ασχολείται με την επιθεώρηση και στα μέσα της με την πρόζα.
Τη δεκαετία του '70 πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. Η πρώτη ταινία που συμμετείχε ήταν Η θεία μου η Χίπισσα του Αλέκου Σακελλάριου, δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήταν η ταινία που τον καθιέρωσε. Ακολούθησαν δεκάδες άλλες, όλες τους επιτυχίες. Ξεχωρίζουν: Ο κατεργάρης (1971), Ζητείται επειγόντως γαμπρός (1971), Ο κύριος σταθμάρχης (1972),Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972), Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972).
Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην τηλεόραση. Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκε στις σειρές Το θέατρο της Δευτέρας (1970), Αξιωματικός υπηρεσίας (1972), Εν τούτω Νίκα (1973), Βίβα Κατερίνα (1973), Ατσίδες (1976), 1000 χρόνια πριν (1977), Βράδυα επιθεώρησης (1984) και Μπέιμπι Στάιλ (2001).
Ο Βασίλης Τσιβιλίκας ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά. Πέθανε, σε ηλικία 70 ετών, στις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Μέχρι την τελευταία στιγμή έπαιζε στο θέατρο, στην παράσταση Η Ζωή ποδήλατο.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/441#ixzz3P44XcSUb

25η ώρα, Παναγιώτης Σκουτέλης

Δεν κοιμάμαι και τόσο καλά. Δεν γράφω και τόσο συχνά. Δεν ζω όπως θα το’θελα. Δεν έχω ακούσει, η αλήθεια είναι, και κάποιον να λέει πως, ναι, ζει όπως θα το’θελε. Ακριβώς όπως θα το΄θελε. Αλλά ντάξει, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και ερώτηση που την πετάς με κάθε δεύτερη κουβέντα, ζητώντας δε απ’ τον άλλον να΄ναι και ακριβής. 
Τις σπάνιες αυτές στιγμές που βάζω τα δάχτυλά μου να γαργαλήσουν το πληκτρολόγιο με σκοπό (πώς να το πω), με σκοπό (χωρίς να γελάσει κανείς), με σκοπό να δημιουργήσω, τις σπάνιες αυτές στιγμές, η ώρα είναι περασμένη. Δεν είναι πια η μέρα που άφησα, είναι η μέρα που ξεκινά απορημένη πώς και δεν έχω κοιμηθεί ακόμα. Και τις περισσότερες φορές είναι γιατί κάτι πρέπει να παραδώσω το επόμενο πρωί. Βλέπεις ο μπαμπούλας, το μαστίγιο, η υπόσχεση της διορίας, αυτό με κρατάει και συνεπή και δημιουργικό. Και άυπνο. 
Αλλά τι γίνεται όταν φύγει και αυτή η ρουφιάνα απ’ τη μέση; Τι γίνεται όταν κάνεις κρακ τα δάχτυλά σου, φοράς τα γάντια σου και ετοιμάζεσαι να ξεκινήσεις τα μπουνίδια με την λευκή σελίδα, για δικό σου ολόδικό σου λογαριασμό; Για τη δική σου ιδέα, το δικό σου διήγημα, τον δικό σου νταλγκά; Το ξεκινάς; Ή όχι; Ή ξαναγυρίζεις πίσω στο βιντεοπαιχνίδι, το ίντερνετ, την κοινωνικοδικτυοποίηση, το βιντεοπαιχνίδι, την παρέα, την έξοδο, το βιντεοπαιχνίδι, την ταινία. Το να γράφω κάτι για άλλους, αυτό ναι, εύκολο, και όσο πιο απαιτητική η διορία, τόσο το καλύτερο. 
Το κεφάλι μου όμως, άδειο όπως είναι από πολλά και διάφορα για τον κόσμο αυτόν, ώρες ώρες σφύζει από ιδέες. Ονόματα και καταστάσεις ξεχνάω εύκολα στην πραγματική ζωή, αλλά μέσα στο κεφάλι μου παραμυθάκια και τριλογίες και έπη και ιστορίες και θεατρικά και βιβλία, αυτά από δω και από κει μένουν. Τα σημειώνω ίσως, στην καλύτερη τα αναπτύσσω για λίγες παραγράφους, παρατηρώ πως για να κάνω μια σελίδα μου πήρε ώρα και το λάπτοπ καίει στα πόδια μου και νυστάζω, και στην τελική το συναίσθημα που θα ήθελα να αποδώσω στην τάδε ιστορία το νιώθω ήδη στο κεφάλι μου, και επαναπαύομαι σ’ αυτό και την παρατάω. Θα την κάνω μωρέ κάποια στιγμή, δε χρειάζεται τώρα. Τώρα αυτή τη στιγμή. 
Πείραμα: Μπες στο ίντερνετ, κοίτα δέκα αναρτήσεις φίλων και γνωστών. Τρεις από αυτές σίγουρα περιέχουν κάποιας μορφής απόφθεγμα ή γνωμικό ή φωτογραφία του τύπου ‘Η στιγμή είναι τώρα και πρέπει να την αρπάξεις’. Απ΄την ανήσυχη ύπαρξή μου, ερμηνεύεται ‘μήπως θα έπρεπε να γράφω τώρα;’ Μήπως . Μήπως είναι κι εύκολο όμως. Παράτα με, αυτή δεν είναι η αιώνια μάστιγα του ‘καλλιτέχνη’; Το κενό πριν; Πριν ξυπνήσει από την αυπνία του, ακριβώς πριν πιάσει το μυαλό του και το στραγγίξει για να δει πόσο μελάνι μπορεί να φτύσει στο χαρτί (ή μπογιά στον καμβά ή νότες στο τσέλο, όπως εκφράζεται ο καθένας).
Υπάρχουν ήδη αρκετές γενναίες και ποιητικές και υπερβολικές περιγραφές για τον καλλιτέχνη που δημιουργεί, οπότε δεν ξέρω αν μπορώ να πω κάτι που δεν έχει ήδη ειπωθεί πάνω στο θέμα. Η αλήθεια είναι όμως ότι πράγματι η στιγμή της δημιουργίας, η στιγμή που μες στο κεφάλι σου σκύβεις τη Μούσα και την παίρνεις με δύναμη στα τέσσερα κι εκείνη από ευγνωμοσύνη χύνει έμπνευση, η στιγμή εκείνη πραγματικά δεν περιγράφεται. Δεν περιγράφεται γιατί δεν την καταλαβαίνεις, γιατι ΚΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ. Ξέχασες το ίντερνετ, ξέχασες το φαΐ που ετοιμάζεται, ξέχασες πού κανόνισες να βγεις μετά. Ξέχασες το μαξιλάρι σου, που σε παρακαλά να σμίξετε γι’απόψε. Μόλις γέννησες μια παράγραφο, εκεί που πριν παράγραφος δεν υπήρχε. Ξαναδιαβάζεις τι έγραψες μέχρι τώρα, χαίρεσαι για κάποια κομμάτια, διορθώνεις ίσως κάποια άλλα. Πετάς μερικά (πολύ σπάνια για μένα, γράφω που γράφω σπάνια, με πιάνει το κρίμα). Αλλά ποτέ όσο το κάνεις αυτό δεν λες μέσα σου ‘πωωω, δημιουργώ τώρα, είμαι τόσο καλλιτέχνης αυτή τη στιγμή’. Εκείνη τη στιγμή είσαι χαμένος σε ένα λαβύρινθο, και μόνη διέξοδος η επόμενη λέξη, που οδηγεί στην επόμενη με την ελπίδα πως θα καταλήξουν σε μια τελεία. Και πρόταση την πρόταση το χτίζεις το θέμα. 
Χα, το γράφω και σχεδόν το πιστεύω. Μου αρέσει, πραγματικά μου αρέσει η διαδικασία. Έχει πλάκα να χτυπάω τα πλήκτρα και να εισπράττω αυτό το οργασμικό ‘κλακ κλακ’, ενθουσιάζομαι από την ικανότητά μου να μαντέψω χωρίς να κοιτάω πού θα πιέσω το δάχτυλό μου για να βγει το επόμενο γράμμα στην οθόνη, και όσο γεμίζει το μάτι μου, γεμίζει και η διάθεσή μου. Αλλά κάποια στιγμή τελειώνω για σήμερα, και το αφήνω και συνεχίζω τη ζωή μου από κει που την είχα αφήσει. Και ίσως νιώσω ότι κάτι έκανα, ίσως περπατήσω λίγο πιο περήφανος, ίσως κάτι με ανακούφισε. Ως την επόμενη φορά, έτσι; Γιατί αν μου φαίνεται γολγοθάς να καταπιαστώ με κάτι δικό μου αυτόβουλα και με συνέπεια, για μια φορά, πόσο μάλλον για δεύτερη, πόσο μάλλον για παραπάνω. 
Το να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου, που σου εναντιώνεται όποτε σκέφτεσαι ‘θα μπορούσα να μεταφέρω την ιστορία που σκέφτηκα απ το μυαλό μου στο χαρτί’, είναι σαν μποξ με τη σκιά σου. Σε γνωρίζει πολύ καλά, και ξέρει ακριβώς ποιες κινήσεις χρειάζονται για να σε μεταπείσουν μ’ ένα νοκ άουτ. Δύσκολα νικάς τέτοιο αγώνα, πρέπει να ματώσουν οι γροθιές σου απ’την προσπάθεια. Αλλά αν βάλεις τον κώλο κάτω, και σπρώξεις στη μπάντα όποιες έγνοιες και σκοτούρες δεν έχουν σχέση με αυτό που θα γράψεις, αν ανοίξεις τους πόρους σου κι αφήσεις το δέρμα σου να εκκρίνει ιδέες… Αν φτάσεις εκεί, θα δεις πως το ρολόι προσπερνά τις ώρες από μόνο του, τρέχει. Και εσύ δεν το καταλαβαίνεις. Χέστηκες στην τελική γιατί αυτό που κάνεις αυτή τη στιγμή, το ότι γράφεις για σένα, ΕΙΝΑΙ ο χρόνος σου όλος. 
Η ημερομηνία 29 Φεβρουαρίου υπάρχει, κανείς δεν το αμφισβητεί. Είναι σπάνια όμως, δεν την απαντάμε κάθε χρόνο. Μέσα στη δίνη του καθημερινού σου ωραρίου, υπάρχει λοιπόν ενίοτε και μια ώρα που δεν είναι απαραίτητο πως πάντα θα την προλαβαίνεις ξύπνιος, γιατί απλούστατα δεν την έχουν όλες σου οι μέρες. Είναι η ώρα εκείνη που διαπερνά τη μέρα σου, που την αναιρεί και την εξυψώνει, που την ξεπερνά και λάμπει πολύ πιο δυνατά. Η ώρα που αποφασίζεις να ακούσεις τη φωτιά που αφυδατώνει την ψυχή σου, που για να την κατευνάσεις, την ελευθερώνεις ως δημιουργία. Η 25η ώρα της ημέρας, η ώρα που δεν την ανακαλύπτεις παρά μόνο όταν εσύ αναρωτηθείς πότε θα έπρεπε να είναι… και πότε θα αναρωτηθείς αρκετά για να πας να την ψάξεις. Μακάρι και αύριο να έχω μια τέτοια. Για σήμερα πάντως παράπονο κανένα. Την γύρεψα, την κράτησα κοντά μου την ξεζούμισα, και χίλιες κάτι λέξεις μετά, να’μαστε. Για σήμερα μου έφτασε, ώρα για ύπνο τώρα.

_
Ο Παναγιώτης Σκουτέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Ακολουθώντας τις προσταγές της καρδιάς του (και χαίροντας στηρίξεως από το σπίτι του) σπούδασε Θεατρικές Σπουδές στην Αγγλία. Το ερωτεύτηκε το μέρος, αλλά γύρισε για στρατό πρώτα, έπειτα κατέληξε να διδάσκει αγγλικά σε φροντιστήριο και αργότερα να φτιάχνει καφέδες σε αλυσίδα φούρνων. Μα μετά δηλώνει με ευχυτία ότι πρόσφατα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη στο θέατρο στην Αθήνα, αλλά ότι κι αυτό ακόμα το κοιτάει ως άλλο ένα βήμα για να ξαναφύγει προς τα έξω. Γιατί ως γνωστόν, σήμερα η Ελλάδα, αύριο ο κόσμος.
Α, ναι, ο Παναγιώτης γράφει, θεατρικά κυρίως. Όταν βάζει κώλο κάτω να γράψει.
- See more at: http://25thhourproject.tumblr.com/post/108016702859/25#sthash.vOpXM4WY.gFfOKKGk.dpuf