Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

BP

Αμερική , Αγγλία και ευρωπαϊκή ένωση…


Επιβάλλεται ..ΤΩΡΑ.. να ακυρώσουν όλες τις συμφωνίες με το Καντάφι..

Σχετικά με το πετρέλαιο..

Όσο δεν υπάρχει ανακοίνωση.. όσο αφήνουν τον εμφύλιο στην Λιβύη..

Τόσο γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν σκοπιμότητες που σίγουρα δεν έχουν σχέση με την δημοκρατία στην χώρα αυτή που βάλλεται..

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 33 ΠΡΕΣΒΕΩΝ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ










Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,



Οι υπογράφοντες, έχοντας επί δεκαετίες υπηρετήσει τα εθνι­κά μας θέματα, δικαι­ώματα και συμφέρο­ντα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ικα­νοποίησή μας για τις δημόσιες δηλώσεις σας κατά την συνά­ντηση στο Ερζερούμ με τον Τούρκο ομόλογό σας και με τους πρέσβεις της γείτονος. Παρ' όλη όμως την ευθεία και δημοσία αυτή προβολή των θέσεών μας δεν παύουμε να ανη­συχούμε μήπως η σημερινή οικονομική συγκυρία πλήξει τελικά τα εθνικά μας θέ­ματα, εν όλω ή εν μέρει, ανεπανόρθωτα. Και τούτο για τους παρακάτω λόγους τους οποίους επιτρέψτε μας να σας εκθέ­σουμε επιθυμώντας να συμβάλουμε και εμείς στον διεξαγόμενο σήμερα δημό­σιο διάλογο, ως απλοί πολίτες, χωρίς βεβαίως να αμφισβητείται η αρμοδιότητα της κυβερνήσεως να διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική:



Όταν μια χώρα διέρχεται κρίση, όπως τώρα η πατρίδα μας, είναι λογικό να απο­φεύγει να συνάπτει συμφωνίες που θα τη δεσμεύσουν για πολύ μετά το τέλος της κρίσης και, πιθανότατα, εις το διηνεκές.



Στις θεμελιώδεις υποχρεώσεις που ε­πιβάλλει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνεται και η αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις. Η Αρχή αυτή δεν έχει τεθεί στον Χάρτη ασκόπως. Γιατί είναι προδιαγε­γραμμένη η έκβαση της διαπραγμάτευ­σης εις βάρος του μέρους εκείνου που δέχεται να συνομιλεί υπό τη συνεχή και προκλητική παραβίαση του εθνικού του χώρου και υπό την απειλή στρατιωτικής αντίδρασης, όπως είναι η τουρκική γνω­στή ως "casus belli". Όταν το ένα μέρος βρίσκεται στο πλευ­ρό της διεθνούς νο­μιμότητας και εξακο­λουθεί να διαπραγ­ματεύεται παρά τις έ­κνομες ενέργειες του άλλου μέρους δημι­ουργούνται δύο σο­βαρές συνέπειες. Αφ' ενός δείχνει ο απειλούμενος ότι δέχεται να διαπραγματευτεί υπό πίεση -σαν να είχε ηττηθεί σε πόλεμο- και αφ' ετέρου ο παράνομος χαρακτήρας των ενεργειών του απειλούντος ακυρώνεται ή αποδυ­ναμώνεται σημαντικά στα μάτια των διε­θνών παραγόντων. Το δεύτερο αυτό συμβαίνει διότι κανείς ξένος δεν είναι δυ­νατόν να πιστεύσει ότι διαπράττονται διε­θνείς παραβιάσεις όσο οι διαπραγματεύ­σεις διαρκούν και ότι το μέρος που τις υ­φίσταται δέχεται, παρά τούτα, να συνεχί­ζει να διαπραγματεύεται. Έτσι η διαμαρ­τυρία και η επιχειρηματολογία του απο­δυναμώνονται και αυτοαναιρούνται.



Οι επεκτατικές στοχεύσεις της Τουρκίας εδράζονται σε μακροχρόνιες προοπτικές και τούτο είναι σε όλους γνωστό. Οιαδή­ποτε σημερινή συμφωνία με ελληνικές υ­ποχωρήσεις θα εξασφάλιζε οφέλη μόνο στην Τουρκία, η οποία μετά κάποια μικρή χρονική ίσως διακοπή θα συνέχιζε την ί­δια αρπακτική τακτική. Η ιστορία της γεί­τονος είναι δυστυχώς ιστορία παραβιά­σεων της υπογραφής της. Μια ιστορία που έχει ακόμη και πρόσφατα έντονα δείγματα.



Τυχόν συνδιαχείριση των πόρων του Αιγαίου πριν από τη διεύρυνση των χω­ρικών μας υδάτων και την επακόλουθη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα παρείχε ίσως πρόσκαιρα οικο­νομικά οφέλη. Η συνδιαχείριση όμως προϋποθέτει δύο απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προηγουμένως: α) Την επέκταση των χωρικών υδάτων με ανεξάρτητη και κυρίαρχη απόφαση της χώρας μας σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και β) τον ορισμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Εάν δεν τηρηθούν οι δύο αυτές προϋποθέσεις, η Τουρκία ασφαλώς θα χρησιμοποιούσε τα ad hoc δικαιώματα τα οποία ενδεχομένως θα της παραχω­ρηθούν προσωρινά για να αποδυναμώ­σει τα de jure ελληνικά και να ενισχύσει τις δικές της πάγιες παράνομες θέσεις. Εξ άλλου, η επί μακρόν αποχή εκ μέρους μας από την άσκηση κυριαρχικών δικαι­ωμάτων σε συνδυασμό με τη θέση τους υπό συζήτηση είναι δυνατόν, υπό ορι­σμένες προϋποθέσεις, να δώσει λαβή σε παρερμηνείες.



Εφόσον η Ελλάδα υποστηρίζει ότι συ­ζητά μόνο την οριοθέτηση της υφαλο­κρηπίδας και η Τουρκία επιμένει ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα "ζητήματα του Αιγαίου", η κυβέρνηση οφείλει να ξεκα­θαρίσει το ζήτημα. Δεν μπορεί πράγματι να παραμένει μυστικό, τόσο το περιεχό­μενο της διαπραγμάτευσης όσο και η δια­πραγματευτική γραμμή εκκίνησης της ελ­ληνικής πλευράς.



Πρέπει να επισημανθεί ότι η υφαλο­κρηπίδα και η ΑΟΖ του νησιωτικού συ­μπλέγματος Καστελορίζου είναι κεφαλαι­ώδους σημασίας για τη χώρα μας και εί­ναι ενθαρρυντικό ότι πρόσφατα έγκυρα δημοσιεύματα στο Ισραήλ το αναγνωρί­ζουν. Είναι ευνόητο ότι η χώρα μας έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίξει αυτή την άποψη.



Οι πενήντα τουλάχιστον "διερευνητι­κές επαφές", όπως και άλλες που πραγ­ματοποιήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών είναι φανερό ότι έ­χουν ξεπεράσει το ε­πίπεδο του "διαλό­γου" και κινδυνεύ­ουν να εκληφθούν ως διαπραγμάτευση. Η διαπραγμάτευση είναι -έτσι τουλάχι­στον ασκείται διε­θνώς- αμοιβαία α­νταλλαγή παραχω­ρήσεων με σκοπό να επιτευχθεί λύση ι­κανοποιητική και για τις δύο πλευρές υ­πό την προϋπόθεση βεβαίως ότι και οι δύο έχουν νόμιμους τίτλους. Αν η ελλη­νική πλευρά παραχωρήσει μέρος των κυ­ριαρχικών της δικαιωμάτων θα πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει και τις παραχω­ρήσεις των νομίμων δικών της κυριαρχι­κών δικαιωμάτων που έκανε, σε αντάλ­λαγμα, η Τουρκία.



Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,



Η κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δι­καιώματα στο Αιγαίο δεν προσδιορίζο­νται με ασαφείς διατάξεις διεθνούς δικαί­ου, όπως επιδιώκουν ίσως μερικοί να πεί­σουν τους πάντες και ιδίως την ηγεσία της χώρας. Είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα έναντι της επιβουλής οιουδήποτε γειτο­νικού κράτους, το οποίο διά της απειλής χρήσεως όπλων επιδιώκει -όπως και επί­σημοι Τούρκοι ομολογούν- να επανα­φέρει το καθεστώς της Οθωμανικής Αυ­τοκρατορίας της οποίας την κατάρρευση κίνησε προ δύο σχεδόν αιώνων ο πόθος των λαών για ελευθερία.



Μετά τιμής,



Οι πρώην Πρέσβεις της Ελλάδος:

Χρήστος Αλεξανδρής, Σπύρος Αλιά­γας, Γεώργιος Ασημακόπουλος, Διαμα­ντής Βακαλόπουλος, Βασίλειος Βασσά­λος, Ιωάννης Γενηματάς, Εμμανουήλ Γκί­κας, Νικόλαος Διαμαντόπουλος, Σπυρί­δων Δοκιανός, Ευ­στράτιος Δούκας, Αχιλλέας Έξαρχος, Ιωάννης Θεοφανό­πουλος, Αθανάσιος Θεοδωρακόπουλος, Ιωάννης Θωμόγλου, Αντώνης Κοραντής, Αλέξανδρος Κου­ντουριώτης, Γεώρ­γιος Κωνσταντής, Νικόλαος Μακρίδης, Λεωνίδας Μαυρομι­χάλης, Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμος, Πα­ναγιώτης Μπάιζος, Ιωάννης Μπουρλο­γιάννης-Τσαγγαρίδης, Λάζαρος Νάνος, Αντώνιος Νομικός, Παναγιώτης Οικονό­μου, Απόστολος Παπασλιώτης, Κωνστα­ντίνος Πολίτης, Αντώνης Πρωτονοτά­ριος, Βασίλειος Σημαντηράκης, Ιάκωβος Σπέτσιος, Θέμος Στοφορόπουλος, Ευάγ­γελος Φραγκούλης, Κώστας Οικονομί­δης, Ομότιμος Καθηγητής Παντείου Πα­νεπιστημίου, τέως Προϊστάμενος Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Υπουργείου Εξωτε­ρικών, Μέλος Επιτροπής Διεθνούς Δικαί­ου Ηνωμένων Εθνών (1999-2006)»



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 25.02.2011







Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_content&view=article&id=43142:2011-03-13-140000&catid=40:filiki-tourkia&Itemid=218#ixzz1GUvPyRwy

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Παρασκευή την Μολδαβία σε συνέχεια της περιοδείας...




...που πραγματοποιεί με στόχο να επαναβεβαιώσει την αμερικανική στήριξη για δυτικού τύπου μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.



Ο Βiden θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα Κισινάου και θα συναντηθεί με τους δυτικότροπους ηγέτες της χώρας για να δείξει την στήριξη του στις κυβερνητικές ελπίδες για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις προσπάθειες να ανασύρουν τη χώρα από το οικονομικό και πολιτικό τέλμα στο οποίο έχει βρεθεί.


«Η συνάντηση αυτή σημαίνει πολλά για τη Μολδαβία» δήλωσε ο πρωθυπουργός VladimirFilatστους δημοσιογράφους λίγο πριν την άφιξη του Biden. «χάρη σε αυτήν την συνάντηση ανεξάρτητα από το ποιος θα βρεθεί στην εξουσία, η Μολδαβία θα λάβει στήριξη.»


Η Μολδαβία ήταν τμήμα της Ρουμανίας από το 1918 έως το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας που βρίσκεται στην εξουσία από το τέλος της κυριαρχίας του Κομμουνιστικού Κόμματος το 2009, έχει μια περίπλοκη σχέση με την Μόσχα που ενοχλείται από την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Ο Filat δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον Biden θα συζητηθούν οι δημοκρατικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται επί του παρόντος στην Μολδαβία, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και οι εξελίξεις αναφορικά με την Υπερδνειστερία , μια αποσχισθείσα ρωσοκρατούμενη περιοχή με 500,000 άτομα στην ανατολική Μολδαβία, και η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα.



Η Μολδαβία παραμένει εγκλωβισμένη σε μια πολιτική και οικονομική κρίση από τότε που το Κομμουνιστικό Κόμμα αποχώρησε από την εξουσία μετά τις εκλογές του 2009 τις οποίες ακολούθησαν διαδηλώσεις που βάφτηκαν στο αίμα.



Οι εκλογές του προηγούμενου Νοεμβρίου απέτυχαν να άρουν το αδιέξοδο στο Κοινοβούλιο ανάμεσα στους φιλο-δυτικούς φιλελεύθερους και τους φιλο-ρώσους κομμουνιστές.



Απομεινάρι του ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, η Μολδαβία ζητά την λύτρωση της μέσα από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=14387&category_id=87

Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύε σήμερα πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000...

Ενα ηφαίστειο που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ιαπωνία εκτοξεύε σήμερα πέτρες και στάχτη που έφταναν σε ύψος 4.000 μέτρων, έπειτα από δύο εβδομάδες που ήταν σχεδόν ήρεμο, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.


Το ηφαίστειο Σινμοεντάκε, ύψους 1.420 μέτρων που βρίσκεται στο νησί Κιουσού, ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 52 χρόνια τον Ιανουάριο.

Οι ιαπωνικές αρχές έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αυτό το ηφαίστειο που ανήκει στην οροσειρά Κιρισίμα, η οποία αποτελείται από 20 περίπου ηφαίστεια.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=20147&catid=24

Ιαπωνία: Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλά για συνεχείς προσπάθειες ώστε να ελεγχθεί ο αντιδραστήρας του εςργοστασίου - Στους 1.300 οι νεκροί

Οι προσπάθειες να ελεγχθεί ο ένας αντιδραστήρας ενός πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου που εξερράγη μετά το σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι συνεχίζονται με την παροχή νερού και την απελευθέρωση ατμού για να μειωθεί η θερμοκρασία σε αυτόν, δήλωσε σήμερα Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο στους δημοσιογράφους.

"Κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα--βγάζουμε αέρα από τον αντιδραστήρα και παρέχουμε νερό στον αντιδραστήρα", είπε ο Εντάνο. "Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε στην διαδικασία είναι αρκετά χαμηλή και δε θα επηρεάσει την υγεία των πολιτών".





Αργότερα ο Εντάνο είπε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK ότι "η αντίδραση στην καταστροφή θα χρειαστεί τεράστια συγκέντρωση και προσπάθεια από το έθνος διότι πρόκειται για μια καταστροφή μεγέθους που δεν έχει προηγούμενο".

Πρόσθεσε ότι θα απαιτηθει εκτεταμένη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων και άλλων φορέων.



Ο αριθμός των στρατιωτών που συμμετέχουν στις προσπάθειες διάσωσης και στις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπαθών διπλασιάστηκε στους 100.000, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

"Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές κι αναμένουμε ότι τα 200 δις γιεν [2,4 δις δολάρια, 1,8 δις ευρώ] που υπήρχαν ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος επαρκούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για το μέγεθος του απαραίτητου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος [το οποίο αρχίζει τον Απρίλιο] τώρα, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο", είπε ο Εντάνο.



Η αστυνομία,ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδόν 900 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό και το τσουνάμι της Παρασκευής· ωστόσο στο νέο επίσημο απολογισμό δεν συμπεριλαμβάνονται οι 300-400 σοροί που ανακάλυψε ο στρατός στην πόλη Ρικουζεντακάτα
http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=20141&catid=24

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις «διαφιλονικούµενες» περιοχές «να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών»,

Αν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν όλα τα θέµατα στο Αιγαίο, τότε στις «διαφιλονικούµενες» περιοχές «να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης των διαφορών», λέει στα «ΝΕΑ» ο Εγκεµέν Μπαγίς, υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, προτείνοντας ανοικτά συνεκµετάλλευση του Αιγαίου...


Παρά το ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιό του, ο Εγκεµέν Μπαγίς σπάνια χρησιµοποιεί «στρογγυλή» γλώσσα, ιδιαίτερα όταν µιλά στα µίντια. Και µιλά πολύ, αποφεύγοντας, ωστόσο να απαντήσει στα ζητήµατα που «πονούν» την Τουρκία...

Για παράδειγµα, όταν «ΤΑ ΝΕΑ» τον ρωτούν πώς αισθάνεται ως υπουργός επί των ευρωπαϊκών θεµάτων για το γεγονός ότι το casus belli έναντι της Ελλάδας αναφέρεται στα κοινοτικά κείµενα, απαντά κάτι άλλο. Λέει πως όπου δεν καταφέρουν οι δύο χώρες να φθάσουν σε συµφωνία, δηλαδή «σε διαφιλονικούµενες περιοχές, να φτιάξουµε πλατφόρµες πετρελαίου που µπορούν να γίνουν πλατφόρµες επίλυσης. Μπορούµε να µετατρέψουµε τα προβλήµατα σε ευκαιρίες. Είναι σηµαντικό που έχουµε οµάδες που ασχολούνται µε τεχνικά ζητήµατα, αλλά το 99% των προβληµάτων θα λυνόταν τη µέρα που η Τουρκία θαγινόταν µέλος της Ε.Ε.».

∆ηλώνει πάντως αισιόδοξος, γιατί, όπως σηµειώνει, από την εποχή του Ατατούρκ και του Βενιζέλου είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν στις δύοχώρες δύο ηγέτες «που καταλαβαίνει και σέβεται ο ένας τον άλλο». Προηγουµένως, λέει, «είτε δεν υπήρχαν ταυτοχρόνως, είτε δεν είχαν την απαραίτητη λαϊκή υποστήριξη. Χρειάζονται δύο για να χορέψεις τάνγκο.Τώρα είµαστε δύο και ήδη χορεύουµε».

Πιστεύει πως αν λυθούν τα προβλήµατα, το Αιγαίοκαι η Ανατολική Μεσόγειος µπορούν να γίνουν «ένας παράδεισος τουρισµού και εισοδήµατος για όλες τις εµπλεκόµενες χώρες».

Κιαν δεν λυθούν τα προβλήµατα σε εύλογο χρονικό διάστηµα;

Θα πήγαινε η Τουρκία στη Χάγη, όπως θέλει η Ελλάδα;

«Πρέπει να υποστηρίξουµε τους δύο πρωθυπουργούς σε αυτή τη διαδικασία, αλλά πρέπει επίσης να τους αφήσουµε να επιλέξουν την πλατφόρµα επίλυσης. Η Τουρκία είναι πάντα έτοιµη για τη µεγάλη λύση. Αλλά ίσως πρέπει πρώτα να επιλύσουµε κάτι µικρό που θα οδηγήσει στη µεγαλύτερη λύση, σε µια φόρµουλα πακέτου επίλυσης».

Σχολιάζοντας την έκθεση προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία, η οποία δόθηκε στη δηµοσιότητα την περασµένη εβδοµάδα, λέει ότι οι εκθέσεις δεν είναι και τόσο σηµαντικές – «είναι µεν η ακτινογραφία µιας χώρας, αλλά πρέπει να τη συγκρίνεις µε τις προηγούµενες για ναέχεις εικόνα». Αυτό που δεν γράφει η έκθεση προόδου είναι ότι, όπως υποστηρίζει, «στοιχηµατίζω πως αν συγκρίναµε την Τουρκία µε µια σειρά κρατών - µελών της Ε.Ε. θα αποδεικνυόταν πολύ καλύτερη µε πολλές έννοιες».

Σε ποιες χώρες αναφέρεται ο υπουργός;

«Για παράδειγµα, στον τοµέα των ανθρωπίνων δικαιωµάτων είµαστε πολύ καλύτεροι από χώρες που στέλνουν τους Ροµά στην εξορία (σ.σ.: προφανώς η αιχµή αφορά τη Γαλλία). Πρόσφατα, ο τούρκος πρωθυπουργός τούς ζήτησε συγγνώµη που δεν είχε ανταποκριθεί στις ανάγκες τους... Αλλά και στον τοµέα τηςοικονοµίας, έχουµε υψηλότατο ποσοστό ανάπτυξης, 11% στο πρώτο εξάµηνο του έτους, το οποίο είναι υψηλότερο από πολλές ευρωπαϊκές χώρες», απαντά.





«∆εν είναι δουλειά µας ο τίτλος του Πατριαρχείου»

ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΚΘΕΣΗ προόδου της Κοµισιόν για την Τουρκία να ήταν θετική, αλλά δεν ήταν κολακευτική στους τοµείς των µειονοτικών δικαιωµάτων, όπου η Κοµισιόν ζητά να γίνουν περισσότερα βήµατα.

Ο Εγκεµέν Μπαγίς δεν έχασε την ευκαιρία της προχθεσινής µουσουλµανικής προσευχής σε σηµεία της Αθήνας για να επαναφέρει το ζήτηµα της λειτουργίας τζαµιού στην Αθήνα. Οταν όµως τον ρωτούν γιατί είναι τόσο δύσκολο η Τουρκία να αναγνωρίσει την οικουµενικότητα του Πατριαρχείου, απαντά:

«∆εν είναι δουλειά µας να δίνουµε τίτλους στους θρησκευτικούς µας θεσµούς. Ο κόσµος της χριστιανοσύνης αποφασίζει πώς τιτλοφορεί τους θεσµούς του. Είµαστε περήφανοι που έχουµε το Φανάρι, µας κάνει πλουσιότερους. Αλλά αυτό είναι εσωτερικό ζήτηµα της χριστιανικής κοινότητας. ∆ική µας δουλειά είναι να δηµιουργούµε τις συνθήκες ώστε να έχουν το δικαίωµα να ασκούν τη θρησκεία τους».

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία η Τουρκία επαναλαµβάνει ότι το κώλυµα είναι νοµικό, σύµφωνα µε τουρκικό νόµο του 2003 ανήκει στην κατηγορία των βακουφίων, γεγονός που σηµαίνει ότι θα µπορούσε να επαναλειτουργήσει ως βακούφι. Ο Ε. Μπαγίς αποφεύγει να απαντήσει, επαναλαµβάνοντας τη γνωστή επωδό ότι «εργαζόµαστε πάνω σ’ αυτό». Και θυµίζει τη χορήγηση άδειας για την τέλεση λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας Σουµελά, την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Φανάρι (κατόπιν της απόφασης του Ε∆Α∆) και τη χορήγηση τουρκικής υπηκοότητας σε έλληνες µητροπολίτες, προκειµένου να µπορούν να συµµετέχουν στη ζωή του Πατριαρχείου. «Το ενδιαφέρον είναι ότι παρ’ ότι η λειτουργία στη Σουµελά έγινε στην Τραπεζούντα, που έχει έντονη εθνικιστική παρουσία, δεν υπήρξε καµία αντίδραση. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας µού δίνει κίνητρο. Αλλά πιέζοντας και απειλώντας κανείς την Τουρκία, δεν βγάζει τίποτα. Αντίθετα, επαινώντας µας κάτι µπορεί να βγει».



«Με την πίεση δεν θα βγει τίποτα»

«Πιέζοντας και απειλώντας την Τουρκία, δεν βγάζει κανείς τίποτα. Είναι λάθος να πιέζεται η Τουρκία µέσα από την Ε.Ε.», λέει ο Ε. Μπαγίς για τη σύσταση της Κοµισιόν προς την Αγκυρα να ανοίξει τα λιµάνια και τα αεροδρόµιά της στα κυπριακά προϊόντα.

«Η Τουρκία έχει σκεφτεί πολλές εναλλακτικές εδώ και χρόνια για να βρεθεί µια προσωρινή λύση. Και αυτό λόγω των υποσχέσεων που µας δόθηκαν το 2004 από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο ότι θα γινόταν άρση της αποµόνωσης των Τουρκοκυπρίων, κάτι σαν την Ταϊβάν δηλαδή – εµπόριο χωρίς διπλωµατική αναγνώριση. Μόνο ένα κράτος - µέλος της Ε.Ε., η Κύπρος, εφάρµοσε την απόφαση, καθώς οι Ελληνοκύπριοι πηγαινοέρχονται καθηµερινά στη Βόρεια Κύπρο. Αλλά δεν επιτρέπουν στους υπόλοιπους να το κάνουν».

Τι πιστεύει ο ίδιος για το πακέτο προτάσεων που προωθεί ο γραµµατέας του ΝΑΤΟ Ράσµουσεν, φιλοδοξώντας µέσω ΝΑΤΟ να διαµορφώσει ειδική σχέση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά θέµατα ασφάλειας και άµυνας;

«Είναι θέµα δικαίου. Θυσιάσαµε τις ζωές µας παλαιότερα στην Κορέα και πιο σύγχρονα στη Βοσνία, στον Λίβανο, στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο, σε όλα τα µέρη του κόσµου ως µέλη του ΝΑΤΟ. Αν ήµασταν αρκετά καλοί για να πεθάνουµε για τις ευρωπαϊκές αξίες, γιατί δεν είµαστε αρκετά καλοί για να µοιραστούµε αυτές τις αξίες και για να εµπλακούµε στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ε.Ε. για τα αµυντικά θέµατα; Εχουµε τον ισχυρότερο στρατό στην Ευρώπη, είµαστε µέσα σε κάθε αµυντικό σχέδιο, αλλά όχι στο τραπέζι των αποφάσεων».

 http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/11/blog-post_2319.html

Παραίτηση με βόμβες από τον εισαγγελέα Ι. Σακκά. Τι λέει για το Μνημόνιο, την καταβύθιση της Δικαιοσύνης και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών.


Γροθιά στο στομάχι της κυβέρνησης του κατοχικού Μνημονίου αλλά και συγκεκριμένων υπουργών της εκτελεστικής εξουσίας, που κορόιδεψαν τον ελληνικό λαό και ενδεχομένως να έχουν υποπέσει σε σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες, αποτελούν οι δηλώσεις που έκανε χθες στην Ευελπίδων ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακκάς, ο οποίος υπέβαλε αιφνίδια παραίτηση από τα καθήκοντα του.



Ο κ. Σακκάς, μιλώντας στη «δημοκρατία», κατήγγειλε το πολιτικό σύστημα και την ατιμωρησία των βουλευτών κάνοντας λόγο για «κρατικά κακουργήματα» και για ωμή παραβίαση του Συντάγματος με αποτέλεσμα την καταβύθιση της Δικαιοσύνης και την κατάφωρη καταπάτηση των δικαιωμάτων του πολίτη. Ο πρώην –πια- εισαγγελέας κάνει αναφορά σε «πολιτικούς εγκληματίες που μένουν ατιμώρητοι και οι πολίτες πληρώνουν τις συνέπειες» αλλά και σε «δομημένα οικονομικά εγκλήματα των κυβερνώντων», τα οποία δεν ερευνήθηκαν εξαιτίας της περιβόητης βουλευτικής τους ασυλίας.



«Με την παραίτηση μου εκφράζω τη διαμαρτυρία μου για όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο. Υπάρχει ένα σύμπλεγμα λόγων, πέραν του κυκεώνα των νόμων, που η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία δημιούργησαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απονεμηθεί δικαιοσύνη.



Δεν ανέχομαι εγώ να υπηρετώ την ποινική δικαιοσύνη και να διώκω το έγκλημα και να βλέπουμε το έγκλημα των πολιτικών να συγκαλύπτεται. Να βλέπουμε το θεσμικό όργανο, τη Βουλή, που είχε από το Σύνταγμα ποινική αρμοδιότητα να ελέγξει και να διώξει τα εγκλήματα των κυβερνώντων να τα αφήνει να παραγράφονται. Μιλάμε για τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται και υποκρύπτονται πολιτικά πρόσωπα» τόνισε ο εισαγγελέας. Ο παραιτηθείς εισαγγελικός λειτουργός υπενθυμίζει και τις αναρίθμητες περιπτώσεις παραγραφής αδικημάτων πολιτικών προσώπων, θεωρώντας ως υπαίτιο όργανο της ατιμωρησίας τη Βουλή.



Ποινικές ευθύνες



«Μιλάω για τις περιπτώσεις που από τον Άρειο Πάγο διαπιστώθηκαν ότι είχαν παραγραφεί. Η Βουλή ήταν εισαγγελέας. Δεν επιτέλεσε το καθήκον της ως συλλογικό όργανο και έχει ποινικές ευθύνες». Στο ερώτημα ποιος θα δικάσει αυτούς που δεν δίκασαν και παρέβησαν το Σύνταγμα ο κ. Σακκάς απάντησε: «Αυτό είναι ένα ερώτημα, Εάν υπάρχει όργανο για να τους δικάσει. Η γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε με νόμο να αρθεί η ασυλία τους και να περάσουν από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο».



Ο πρώην εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Σακκάς, θεωρούμενος ως «σκληρός» λειτουργός της Δικαιοσύνης, ασχολήθηκε πριν από δύο χρόνια και με την υπόθεση εξιχνίασης της απόπειρας ανθρωποκτονίας της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν παραιτηθεί ο κ. Σακκάς παρήγγειλε νέα προκαταρκτική εξέταση από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής για να ανακαλυφθούν οι άγνωστοι ακόμα δράστες. Στην παραγγελία του ζητεί, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να κληθεί να καταθέσει και ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.





«Δεν μπορώ να το διαψεύσω αυτό για την κλήση Χρυσοχοϊδη. Η υπόθεση δεν έχει μπει στο αρχείο, όπως εσφαλμένα ειπώθηκε. Διαπίστωσα ότι θα έπρεπε απλώς να έχει ερευνηθεί πιο σωστά. Και ο υπουργός, δυστυχώς, είχε κάνει δημόσιες ανακοινώσεις. Μάλιστα με αυτές τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις έχουν επικηρυχθεί και οι δράστες της κυρίας Κούνεβα. Άρα και αυτός θα πρέπει να δώσει κάποιες απαντήσεις. Νομίζω ότι και η Αστυνομία αλλά και η παθούσα δεν έδωσαν πλήρη στοιχεία όταν έπρεπε».





 /

http://www.real.gr/



ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/03/blog-post_8851.html#ixzz1GUowuLUN