Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Μόλις τέσσερις βόρειοι λευκοί ρινόκεροι απομένουν στον πλανήτη

Ο βόρειος λευκός ρινόκερος, ένα από πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον κόσμο, πλησίασε ένα βήμα πιο κοντά στην ολική εξαφάνιση μετά από το θάνατο ενός θηλυκού ρινόκερου σε ζωολογικό κήπο της Τσεχίας, αφήνοντας μόνο τέσσερα ζώα του είδους πάνω στη γη.
Ο ρινόκερος με το όνομα Ναμπιρέ, ήταν 31 ετών και πέθανε μετά από ρήξη κύστης που ήταν αδύνατο να αντιμετωπιστεί, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ζωολογικού κήπου.
«Πρόκειται για μια τρομερή απώλεια», δήλωσε ο Πρέμισλ Ράμπας, διευθυντής του ζωολογικού κήπου Ντβουρ Κράλοβε, όπου ζούσε ο ρινόκερος.
«Η Ναμπιρέ ήταν ο πιο καλός ρινόκερος που είχε εκτραφεί ποτέ στο ζωολογικό μας κήπο. Δεν είναι μόνο ότι μας ήταν τόσο αγαπητή. Ο θάνατός της αποτελεί ένα σύμβολο της καταστροφικής πτώσης του πληθυσμού των ρινόκερων και της παράλογης ανθρώπινης απληστίας που την έχει προκαλέσει. Το είδος της είναι πλέον στο χείλος του αφανισμού», πρόσθεσε.
Παρά το ότι η Ναμπιρέ δεν ήταν ποτέ σε θέση να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο, λόγω του μεγάλου αριθμού κύστεων σε μία από τις ωοθήκες της, μπορεί να βοηθήσει μετά τον θάνατό της στην ανάκαμψη του είδους της. Μετά το θάνατό της, τα υγιή δείγματα ωοθηκών και άλλων ιστών μεταφέρθηκαν αμέσως σε ένα εργαστήριο στην Ιταλία, όπου οι επιστήμονες σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα την αναπαραγωγή του βόρειου λευκού ρινόκερου.
Η εκτεταμένη λαθροθηρία στην Αφρική έριξε τον πληθυσμό του είδους από περισσότερα από 2.000 άτομα το 1960 σε μόλις 15 το 1984, σύμφωνα με έκθεση της WWF. Τρεις από τους υπόλοιπους εναπομείναντες ρινόκερους, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού ζωντανού αρσενικού, ζουν σε ένα καταφύγιο άγριας ζωής στην Κένυα, ενώ το τέταρτο ζώο βρίσκεται στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.
Ο αρσενικός ρινόκερος βρίσκεται συνεχώς υπό ένοπλη προστασία, ενώ έχει αφαιρεθεί το κέρατό του για να αποτρέψει τους λαθροκυνηγούς από το να του επιτεθούν.
http://www.naftemporiki.gr/story/984350/molis-tesseris-boreioi-leukoi-rinokeroi-apomenoun-ston-planiti

Ρωσία: Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κατά τη διάρκεια επίδειξης

Ένα μαχητικό ελικόπτερο που συμμετείχε σε μια αεροπορική επίδειξη στη Ρωσία συνετρίβη μπροστά σε πολλές χιλιάδες θεατές, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας από τους πιλότους του.
Το δυστύχημα οφείλεται προφανώς σε μία βλάβη του υδραυλικού συστήματος, όπως υπέδειξε ο πιλότος που επέζησε αφού κατάφερε να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό εκτίναξης.
«Σύμφωνα με τον δεύτερο πιλότο, η τραγωδία συνέβη εξαιτίας μιας τεχνικής βλάβης» δήλωσε ο επισμηναγός Βίκτορ Μποντάρεφ.
Η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας αποφάσισε να αναστείλει όλες τις πτήσεις των ελικοπτέρων αυτού του τύπου μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών.
Το στρατιωτικό ελικόπτερο Mi- 28N συμμετείχε στους αεροπορικούς αγώνες Aviadarts, τους οποίους διοργανώνει η πολεμική αεροπορία της χώρας στο Ριαζάν, σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας. Οι αγώνες ανεστάλησαν για μία ημέρα.
Τα Mi-28, τα οποία χρησιμοποιεί η ρωσική πολεμική αεροπορία από το 2000, εξάγονται προς πολλές χώρες, μεταξύ αυτών στο Ιράκ.

http://www.naftemporiki.gr/story/985959/rosia-stratiotiko-elikoptero-sunetribi-kata-ti-diarkeia-epideiksis

Ρωσίδα τουρίστρια παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από ταχύπλοο

Τραγικό θάνατο βρήκε χθες το απόγευμα 37χρονη τουρίστρια από τη Ρωσία, η οποία διαμελίστηκε από ταχύπλοο, ενώ κολυμπούσε στην περιοχή Τραουνού Αφάντου Ρόδου.
Η άτυχη Ρωσίδα αναζητούνταν από χθες το βράδυ όταν στην παραλία βρέθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα και δυστυχώς εντοπίστηκε διαμελισμένη σήμερα τα ξημερώματα.
Ως υπεύθυνος για το δυστύχημα αυτό, συνελήφθη και εξετάζεται από άνδρες του λιμεναρχείου της Ρόδου, χειριστής ταχύπλοου σκάφους το οποίο το απόγευμα του Σαββάτου κινούνταν στην ευρύτερη περιοχή, εκτελώντας θαλάσσια σπορ.
Πρόκειται για 43χρονο Ελβετό, ο οποίος κρατείται και πρόκειται να παραπεμφθεί στην αντιεισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου εντός της ημέρας.
Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/story/985884/rosida-touristria-parasurthike-kai-skotothike-apo-taxuploo

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

Εγκληματική οργάνωση που εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία εξάρθρωσε η υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδας. Συνελήφθησαν στην Καβάλα πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας 46χρονος αστυνομικός.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται επίσης δύο άνδρες, 52 και 55 ετών και δύο γυναίκες. 41 και 43 ετών (η τελευταία υπήκοος Ουκρανίας), ενώ αναζητείται ένας 46χρονος που φέρεται ως ηγετικό μέλος.
Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2015. Με «βιτρίνες» δύο μπαρ στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, τα μέλη της είτε παραχωρούσαν γυναίκες σε πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, είτε τις εξέδιδαν σε χώρο που όριζε ο εκάστοτε πελάτης.
Ο αστυνομικός συμμετείχε στην εγκληματική οργάνωση παρέχοντας πληροφορίες στον 46χρονο σχετικά με επικείμενους ελέγχους, ενώ παράλληλα κάλυπτε τη λειτουργία του ενός μπαρ, το οποίο λειτουργούσε χωρίς την προβλεπόμενη άδεια.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης αποσκοπούσαν στη δημιουργία διεθνούς δικτύου εντοπισμού αλλοδαπών γυναικών, στη μεταφορά τους στην Ελλάδα, στην απόκτηση εγγράφων για την είσοδο και παραμονή τους στη χώρα μας, μέσω γάμων με Έλληνες, και ακολούθως στην εκμετάλλευσή τους.
Στα καταστήματα, στις οικίες και στα οχήματα των μελών βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος αντικειμένων που σχετίζονται με την υπόθεση. Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καβάλας, ενώ ο εμπλεκόμενος αστυνομικός τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του ΕΔΕ.
http://www.naftemporiki.gr/story/985912/eksarthrothike-speira-pou-eksothouse-gunaikes-se-porneia

Σε επίσχεση οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ

Σε πενθήμερη επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τονΕΟΠΥΥ προχωρούν από σήμερα οι συμβεβλημένοι γιατροί του οργανισμού.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός είναι σε πλήρη διάλυση και αδυνατεί πλέον να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του τόσο απέναντι στους ασφαλισμένους όσο και απέναντι στους ιατρούς, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, «αδυνατεί ή δεν θέλει να καταλάβει ότι οι συμβεβλημένοι κλινικοί, κλινικοεργαστηριακοί και εργαστηριακοί ιατροί δεν μπορούμε πλέον να χρηματοδοτούμε την πρωτοβάθμια υγεία μένοντας απλήρωτοι επί σειρά ετών».
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. «Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης».
Οι γιατροί ζητούν άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης με τον οργανισμό και συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

http://www.naftemporiki.gr/story/986014/se-episxesi-oi-sumbeblimenoi-giatroi-me-ton-eopyy

«Πάγωσε» στο -22% το Χ.Α. Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2015 10:43

Τραγική... είναι η εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας μετά από πέντε εβδομάδες αναστολής, ενώ σε ισχύ βρίσκονται ακόμη οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στις 10:45, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 22,80% στις 615,72 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 22,28% στις 187,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 29,92% στις 461,63 μονάδες.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, σήμερα θα είναι ένα κρίσιμο τεστ για την αγορά, προκειμένου να καταγραφεί το μέγεθος των πιέσεων και να αποτυπωθεί η ζημία που έγινε στην πραγματική οικονομία το τελευταίο δίμηνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστα Μποτόπουλου, στη Ναυτεμπορική, η επανέναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα αποτελεί βήμα ομαλότητας και μαζί ένα παράθυρο για το μέλλον. Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί υπομονή και ψυχραιμία και ότι τίποτα δεν θα είναι ακριβώς όπως πριν.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) εμφανίστηκε αντίθετος στους περιορισμούς στις κινήσεις των Ελλήνων επενδυτών που προβλέπονται στην υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία του Χ.Α. Οι χρηματιστές τονίζουν ότι η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, καθώς και Ελλήνων και ξένων επενδυτών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού.

Στο ταμπλό η εικόνα είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά της εγχώριας αγοράς, με τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να χάνουν πάνω από 29%. Με ελάχιστο όγκο συναλλαγών, η Εθνική και η Πειραιώς έχουν «κλειδώσει» στο -30%, ενώ μεταξύ -29,7% και -29,9% είναι οι μετοχές των ΟΛΠ, ΟΛΠ-19,01% ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-28,08%Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΕΧΑΕ-27,80% Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-29,95% ΔΕΗ, ΔΕΗ-27,81% Λάμδα, ΟΤΕ,ΟΤΕ-15,00% Βιοχαλκο, Eurobank, Alpha Bank, ΑΛΦΑ-29,81% Jumbo.

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/986071/pagose-sto-22-to-xa

DW: Λόγια του αέρα η ανάπτυξη στην Ισπανία;

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τους τελευταίους μήνες ποζάρει όλο περηφάνια μπροστά από τις κάμερες, λέγοντας πως η Ισπανία τα έκανε όλα σωστά, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.
«Η Ισπανία ήδη το 2012 έκανε μεγάλες θυσίες για να αποφύγει τον Μηχανισμό Σταθερότητας και τα καταφέραμε. Και βλέπουμε φυσικά ότι οι μεταρρυθμίσεις που κάναμε ήταν σκληρές και δυσάρεστες, αλλά σήμερα που παρακολουθούμε μια πιο δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα βλέπουμε ότι η Ισπανία αναπτύσσεται με 3%. Σήμερα μπορούμε να πούμε πως οι θυσίες άξιζαν τον κόπο», δηλώνει ο Ραχόι.
Αλλαγή σκηνικού. Η Μπριβιέσκα είναι μια μικρή ισπανική πόλη με 7.000 κατοίκους. Σχεδόν τρεις ώρες μακριά με το αυτοκίνητο από τη Μαδρίτη, βρισκόμαστε στην Καστίλλη, κεντρική ισπανική επαρχία. Εδώ ζούσαν 10.000 άνθρωποι πριν από την κρίση. Αυτοί που έφυγαν, έφυγαν γιατί έχασαν τη δουλειά τους. Οι συνταξιούχοι που είναι καθισμένοι στην κεντρική πλατεία, κοντά στον καθεδρικό ναό και το δημαρχείο, γελούν ακούγοντας αυτά που λέει ο Ισπανός πρωθυπουργός.
Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν…
Αυτός που καλύτερα μπορεί να περιγράψει την κρίση είναι ο πρώην δήμαρχός της, ο Χοσέ Μαρία Ορτίζ Φερνάντεζ. Καταψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και τη θέση του για πρώτη φορά από την εποχή του Φράνκο πήρε ένας αριστερός δήμαρχος.
«Η κρίση μας επηρέασε πολύ γιατί το πρώτο πράγμα που είχαμε εδώ ήταν ο οικοδομικός τομέας. Εδώ η φούσκα ήταν μεγάλη και έσκασε. Γι’ αυτό τον λόγο έκλεισαν όλες οι επιχειρήσεις που κατασκεύαζαν πλακάκια, πόρτες και σχετίζονταν με τον οικοδομικό τομέα», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.
Η πόλη παρουσιάζει μια εικόνα ερήμωσης στους εμπορικούς δρόμους. Πωλητήρια είναι κολλημένα παντού, κλειστά παράθυρα και πόρτες. Η μικρή καστιλιάνικη πόλη δεν φαίνεται να καταλαβαίνει την ανάπτυξη που διατείνεται η πολιτική ηγεσία ότι υπάρχει. Όσοι μπορούσαν να φύγουν έφυγαν και πήγαν σε παραθαλάσσιες περιοχές να δουλέψουν.
Οι τουριστικές περιοχές είναι ακόμα οι μόνες που μπορούν να προσφέρουν δουλειά. Κάτω υπό ποιες προϋποθέσεις είναι άλλο θέμα. Μερικές φορές οι εργαζόμενοι εργάζονται μόνο για μερικές εβδομάδες ακόμα και για μερικές ημέρες. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το επάγγελμα που έχει τις περισσότερες ευκαιρίες στην Ισπανία είναι αυτό του σερβιτόρου.
Πηγή: Deutsche Welle
 http://www.naftemporiki.gr/finance/story/986105/dw-logia-tou-aera-i-anaptuksi-stin-ispania