Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΥΜΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΦΑΓΕΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τις παραμονές της επετείου της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και λίγες μέρες μετά την επέτειο της φρικτής γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς και Κεμαλικούς, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Thomas de Maziere, εξυμνεί τον μεγάλο σφαγέα των χριστιανών της Ανατολής, τον Μουσταφά Κεμάλ, τον οποίο χαρακτηρίζει σαν… ευεργέτη της ευρύτερης περιοχής.
Ο εν λόγω κύριος σε δηλώσεις του που έκανε στο γερμανικό κανάλι ARD και που σήμερα δημοσιεύονται στον τουρκικό τύπο, ανέφερε ότι ο Μουσταφά Κεμάλ, o Ατατούρκ για τους Τούρκους, ήταν ο σωτήρας της ευρύτερης περιοχής των Τούρκων, των Σύριων και των… βόρειοαφρικανών!
Μάλιστα φτάνει στο σημείο να κατατάξει τον Κεμάλ Ατατούρκ σαν ένα από τους μεγαλύτερους ηγέτες του εικοστού αιώνα και εξήρε το μοντέλο κράτους που κατασκεύασε, προφανώς πάνω στο αίμα των χριστιανών που κατάσφαξε σε όλη την Μικρά Ασία.
Άλλωστε πριν από αυτόν είχαν προηγηθεί και… Έλληνες τουρκολάγνοι!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΦΡΙΚΗΣ (προσοχή οι φωτογραφίες του άρθρου είναι πολύ σοκαριστικές και δεν… συνιστώνται σε ευαίσθητους)

Γράφει η Σουλτάνα Χειλαδάκη
Εδώ και αρκετούς μήνες από τα ελληνικά και όχι μόνο ΜΜΕ εξελίσσεται ουσιαστικά μια συνωμοσία επιλεκτικής ενημέρωσης με σκοπό την πρόκληση συμπάθειας υπέρ των μουσουλμάνων λαθρό, (Γραφικές Εικόνες) και σε προέκταση υπέρ της αναίσχυντης Σαρίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ευρεία δημοσιότητα της περίπτωσης του μικρού Alan Kurdi-τριών ετών παιδί από την Συρία που πνίγηκε στη Μεσόγειο ενώ ποτέ τα ΜΜΕ δεν δημοσίευσαν φωτογραφίες των άλλων παιδιών της Μέσης Ανατολής, ιδιαίτερα των χριστιανών, τα οποία είχαν πολύ χειρότερη τύχη καθώς , δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο.
FOTO1
Για παράδειγμα η περίπτωση του Raymond Ibrahim όπως φαίνεται στην πιο πρόσφατη εικόνα. Αυτό το μικρό αγόρι δολοφονήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, στις 27 Μαρτίου – Κυριακή του Πάσχα – όταν μουσουλμάνοι βομβιστές αυτοκτονίας, που στοχεύουν χριστιανούς, επιτέθηκαν σε ένα παιδικό πάρκο, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)
FOTO2
Τι γίνεται με αυτό το μωρό στις πάνες που βρέθηκε νεκρό κάτω από μια σανίδα μέσα στην εκκλησία μαζί με περίπου 60 άλλους χριστιανούς προσκυνητές που σκοτώθηκαν όταν Ισλαμιστές τζιχαντιστές όταν επιτέθηκαν στην διάρκεια της λειτουργίας στην εκκλησία τους στη Βαγδάτη το 2010. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα )
FOTO3
FOTO4
FOTO5
FOTO6+
FOTO7+
Μουσουλμάνοι στο Μπαγκλαντές «ψέκαζαν» σφαίρες στο κεφάλι του καθηγητή Muhariν ένα φημισμένο Μπαγκλαντεσιανό μη μουσουλμάνο εκπαιδευτικό. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)
Θυμόσαστε αυτή την εικόνα; Ήταν η περίπτωση ομηρίας από πολεμιστές του ISIS που επιτέθηκαν στην χριστιανική πόλη τη Kessab, της Συρίασ, το 2014. Με βάση όλες τις πληροφορίες , αυτό το παιδί είναι τώρα πιθανά νεκρό. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)
FOTO11+
Τι λέτε για το μικρό χριστιανικό κορίτσι που αποκεφαλίστηκε από τους ISIS στο Ιράκ; (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα )
FOTO13
Τι γίνεται με αυτό το 12-χρονο κορίτσι χριστιανή κόπτης – επίσης βρέθηκε ξαπλωμένο νεκρο στις ακτές της Μεσογείου; Είχε απαχθεί και δολοφονηθεί στη Λιβύη αμέσως μετά την επέμβαση των ΗΠΑ που υποστήριζε τους τζιχαντιστές που ανέτρεψαν τον Καντάφι και στη συνέχεια προκήρυξαν μια «ανταμοιβή» για όποιους θα βοηθήσουν στην δολοφονία χριστιανών. Οι γονείς της δολοφονήθηκαν επίσης για τον ίδιο λόγο. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)
FOTO14
Και με το 12 χρόνο κοριτσάκι χριστιανό από το Πακιστάν ? Βιάστηκε και δολοφονήθηκε από έναν μουσουλμάνο άνδρα που δεν έχει ακόμη καταδικαστεί, όπως συμβαίνει τακτικά στο Πακιστάν κάθε φορά που ένας μουσουλμάνος δολοφονεί Χριστιανούς . (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα )
FOTO15
Τα μικρά χριστιανόπουλα δεν είναι οι μόνοι που σφάζονται από τους μουσουλμάνους τζιχαντιστές γιατί είναι παιδιά τον απάνθρωπων «απίστων». Το παρακάτω παιδί εκτελέστηκε στη Συρία το 2012 από τους «μαχητές της ελευθερίας» ΣΗΜΕΡΑ ευρύτερα γνωστή ως “ISIS”, γιατί ήταν ο γιος Σιιτων, οι οποίοι θεωρούνται ως “άπιστοι” όπως και οι Χριστιανοί. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα )
FOTO16
Αυτό το μικρό κορίτσι φέρεται να ήταν αλυσοδεμένο και το βασάνισαν μπροστά στους Σιίτες γονείς του για να δουν πώς το εκτελούσαν οι «αντάρτες». (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα) Η άλλη εικόνα φαίνεται να το σκότωσαν και να αφαίρεσαν την καρδιά μετά .
FOTO17
Οι παρακατω εικόνες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των χριστιανικών και άλλων “άπιστων” παιδιών που σκοτώθηκαν από ισλαμιστές. Πολύ πιο «γραφικές» εικόνες είναι διαθέσιμες (όπως τα αποκεφαλισμένα και παραμορφωμένα πτώματα ενός άπιστου κοριτσιού και ενός 9χρονου αγόριού βουδιστών, καθώς και μια γυναίκα βουδίστρια στη Μιανμάρ και πολλοι περισσότεροι που αποκεφαλίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν στην Ταϊλάνδη. (τα ΜΜΕ ποτέ δεν μετέδωσαν τίποτα)
FOTO19
FOTO18
Επιστροφή στην αρχική μας ερώτηση: Γιατί τα ΜΜΕ -που ξέρετε αγνοούν σκόπιμα εικόνες των χριστιανών ή  παιδιών άλλων θρησκειών, που σκοτώθηκαν γιατί είναι άπιστα και διέδωσαν ευρέως μια εικόνα ενός παιδιού που κατά λάθος πνίγηκε;
Απλα: Για ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Για μια πολιτική ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, να διαδώσουν «την συμπάθεια και την οργή στην αδράνεια των ανεπτυγμένων εθνών, βοηθώντας τους πρόσφυγες», όπως το έθεσε μια σχετική έκθεση.
Η συνομωσία των ΜΜΕ και το αίσχος της μεροληπτικής και κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας.
ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ
www.nikosxeiladakis.gr

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ ΜΕ ΕΤΕΡΟΔΟΞΟΥΣ

maxresdefault


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σας «χείμαρρος» έχουν ενσκήψει τελευταία τα συχνά περιστατικά των συμπροσευχών ορθόδοξων ιεραρχών με παπικούς ακόμα και με προτεστάντες.
Το θέμα είναι τεράστιο και επίκαιρο καθώς πλησιάζει η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Κρήτης σε λίγες μέρες. Πολλοί κατηγορούν όσους αντιδρούν σε τέτοιες πρακτικές σαν οπισθοδρομικούς και εκτός σύγχρονης πραγματικότητας, λες και τα δόγματα της θρησκείας πρέπει να βαδίζουν βάσει εποχών.
Αξίζει για το τεράστιο αυτό θέμα να γνωρίσουμε πως το είχε αντιμετωπίσει ένας πράγματι φωτισμένος Γέροντας, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης που μας έφυγε πριν από λίγα χρόνια :
«Όταν ἔ­μει­νε γι­ά δι­α­νυ­κτέ­ρευ­ση στό Μο­να­στή­ρι ἕ­νας πα­πι­κός, ὁ Γέ­ρον­τας τοῦ φέρ­θη­κε μέ ἀ­γά­πη. Ὁ ἐ­πι­σκέ­πτης ἦ­ταν κα­λο­προ­αί­ρε­τος καί εἶ­χε πολ­λές ἀ­πο­ρί­ες. Ὁ Γέ­ρον­τας τοῦ ἐ­ξη­γοῦ­σε μέ κα­λωσύ­νη καί πρα­ό­τη­τα. Τό­τε τό Μο­να­στή­ρι δέν εἶ­χε τήν με­γά­λη τρά­πε­ζα πού ἔ­χει τώ­ρα, καί ἔ­τρω­γαν ὅ­λοι μα­ζί (μο­να­χοί, κλη­ρι­κοί, λα­ϊ­κοί) σέ μι­ά μι­κρή τράπε­­ζα (τρα­πε­ζα­ρί­α) στό ἰ­σό­γει­ο, δί­πλα στή βρύ­ση. Εἶ­χαν προ­πο­ρευ­θῆ ὅ­λοι οἱ ἄλ­λοι. Κά­θησαν στήν τρά­πε­ζα καί πε­ρί­με­ναν τόν Γέ­ρον­τα. Ὅ­ταν μπῆ­κε ὁ Γέ­ρον­τας μέ­σα, ὅ­λοι ση­κώ­θη­καν ἀ­πό σε­βα­σμό ἀλ­λά καί γι­ά νά γί­νη ἡ συ­νη­θι­σμέ­νη προ­σευ­χή τῆς τρα­πέ­ζης. Ὁ Γέ­ρον­τας κά­θησε, εἶ­πε καί στούς ἄλ­λους νά κα­θή­σουν, ἔ­κα­νε τό σταυ­ρό του καί ἄρ­χι­σε νά τρώ­η. Ὁ πα­πι­κός ἦ­ταν πι­στός. Παίρ­νει τό λόγο καί λέ­ει στό Γέ­ρον­τα: ”Γέροντα, δέν θά κά­νω­με προ­σευ­χή;”. Καί ὁ Γέ­ρον­τας ἤ­ρε­μα τοῦ ἀ­παν­τᾶ: ”Καλύ­τε­ρα νά κά­νω­με σι­ω­πή­”. Καί συ­νέ­χι­σε τό φα­γη­τό του. Ἄς κα­τα­νο­ή­σουν τό πνεῦ­μα τοῦ ἁ­γί­ου Γέ­ρον­τος ὅ­σοι ἐ­πι­μέ­νουν στίς συμ­προ­σευ­χές μέ ἑ­τε­ρο­δό­ξους».
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΡΩΜΗΟΣΥΝΗΣ: Ο ΓΕΡΩΝ ΙΑΚΩΒΟΣ
Πράγματι με ελάχιστα λόγια ο Γέροντας έδειξε τόσα πολλά αλλά και διδακτικά στους σημερινούς Ποιμένες άσχετα αν πολλοί λίγοι από αυτούς τον θυμούνται σήμερα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Κούλης Στολίγκας 1909 – 1984

Κούλης Στολίγκας


Ηθοποιός του θεάτρου, της οπερέτας και του κινηματογράφου, που διακρίθηκε κυρίως σε κωμικούς ρόλους.
Ο Ιωάννης Σίσκος, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1909 στη Δράμα. Μαθητής του Γυμνασίου ακόμα εγκατέλειψε το σπίτι του και ακολούθησε ένα περιοδεύοντα θίασο ως τενόρος. Επέστρεψε αργότερα, όταν επρόκειτο να πάει στρατιώτης. Μετά τη θητεία του, με τη συγκατάθεση του πατέρα του αυτή τη φορά, κατέβηκε στην Αθήνα και μπήκε στον κόσμο του θεάτρου.
Πρωτοεμφανίστηκε το 1933 στην οπερέτα του Φραντς Λέχαρ Η Εύθυμη Χήρα, που ανέβασε στην Αθήνα ο θίασος Μίλερ. Ως το 1942 έπαιζε σε θιάσους όπερας, κυρίως του Παρασκευά Οικονόμου (Η χώρα των κουδουνιώνΣιγανό ποτάμιΤζούλια). Το 1942 συγκρότησε επιθεωρησιακό θίασο με τον Νίκο Σταυρίδη. Έκτοτε συνεργάστηκε σε πολλούς θιάσους με τις αδελφές Καλουτά, το Βασίλη Λογοθετίδη, τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον Τάκη Μηλιάδη κ.ά. Ο Στολίγκας άφησε εποχή στην επιθεώρηση με τα νούμερα Γιουπιγιάγια στην Κατοχή, Δατ'ς Αμόρε μεταπολεμικά και Ο Σταμούλης ο λοχίας τη δεκαετία του '70.
Από τις ελάχιστες εμφανίσεις του στην πρόζα ήταν το 1956 στο σεξπιρικό Όνειρο θερινής νυκτός με το θίασο του Νίκου Χατζίσκου και το 1958 στη Δικηγορίνα με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Έπαιξε σε πλήθος ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου (Μουσίτσα και Χαρούμενοι Αλήτες με την Αλίκη ΒουγιουκλάκηΟ Εμίρης και ο κακομοίρηςΈξω οι κλέφτεςΤο ταξίδι του μέλιτος του Γιώργου Πανουσόπουλου κ.ά.).
Το 1967 έπαθε το πρώτο του έμφραγμα, όταν έπαιζε στην επιθεώρηση Γιεγιέδες και Μπουζούκια, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις εμφανίσεις του σε θέατρο και κινηματογράφο. Το καλοκαίρι του 1979 εμφανίσθηκε για τελευταία φορά στο θέατρο, στην επιθεώρηση του Νίκου Αθερινού Κουπόνια και μονά-ζυγά στο θέατρο Λουζιτάνια και τον Νοέμβριο του 1982 στον κινηματογράφο στην κωμωδία του Κώστα Καραγιάννη Ο Παπασούζας φαντομάς.
Ο Κούλης Στολίγκας πέθανε στις 24 Φεβρουαρίου 1984, σε ηλικία 75 ετών, από έμφραγμα και εγκεφαλικό. Τα τελευταία χρόνια ζούσε απομονωμένος από τα φώτα της δημοσιότητας μαζί με τις δύο αδερφές του και δεν είχε παιδιά. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της επιθεώρησης και της οπερέτας, πολύ αγαπητός, όχι μόνο στο πλατύ κοινό που για δεκαετίες το ψυχαγωγούσε από τη σκηνή και την οθόνη, αλλά και μεταξύ των συναδέλφων του.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/607#ixzz49y5uQ7Cb

Συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ΗΠΑ στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία

Συνάντηση των ηγετών ΕΕ-ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 8 και 9 Ιουλίου στη Βαρσοβία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνάντηση θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ από κοινού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
 
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η διατλαντική ενότητα και η συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ σε ένα ευρύ φάσμα κοινών προτεραιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης και της ευημερίας, καθώς και της αντιμετώπισης της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης. - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160606/world/diethnis-politiki/39/synantisi-ton-igeton-ee-ipa-stis-8-kai-9-ioylioy-sti-varsovia#sthash.7vUW2AnI.dpuf

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ EKTAKTO: Η Ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε ανηλεώς τις τουρκικές δυνάμεις στο βόρειο Χαλέπι

του Βασίλη Καπούλα Η Ρωσία προχώρησε σε σφοδρό βομβαρδισμό των θέσεων των τουρκικών δυνάμεων και της Al-Νusra στο βόρειο Χαλέπι με πάνω από 15 αεροπορικές επιδρομές χρησιμοποιώντας βόμβες διασποράς. Τα ρωσικά Su-34 βομβάρδιζαν ανηλεώς καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.   Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δημοσιοποίησε βίντεο με την μεταφορά τουρκικών δυνάμεων και οπλισμού από την Τουρκία προς Ιντλίμπ και Χαλέπι, ενώ για πρώτη φορά χτες μίλησε επίσημα για παρουσία τούρκων στρατιωτών στο Β.Χαλέπι μαζί με 1.000 ισλαμιστές της Al-Nusra ενώ ακόμη 2.000 ισλαμιστές είχαν συγκεντρωθεί στην άλλη πλευρά της πόλης. (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).   Η Ρωσίκή Αεροπορία βομβάρδισε και στο νότιο Χαλέπι και συγκεκριμένα κοντά στο χωριό Khalsah καθώς οι ισλαμιστές προσπαθούσαν να προωθηθούν προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Al-Hadler.   Ταυτόχρονα, τα ρωσικά μαχητικά έπληξαν θέσεις της Al-Nusra και στις πεδιάδες Anadan σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό ισλαμιστών στις περιοχές Hayyan, Haritan, ‘Anadan και Bayyanoun.   Όπως σας ενημερώσαμε και χτες περίπου 1.000 ισλαμιστές της Al-Nusra κτυπούσαν θέσεις του συριακού Στρατού στο νοτιοδυτικό Χαλέπι κοντά στην περιοχή Buraydzh και το στρατιωτικό κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή Al-Nasr.   Περίπου 800 μέτρα από το κέντρο εκπαίδευσης λάμβαναν χώρα σφοδρές μάχες μεταξύ των ισλαμιστών τρομοκρατών και των συριακών δυνάμεων. Οι ισλαμιστές προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό προς τον διεθνή αυτοκινητόδρομο Μ5 ο οποίος επεκτείνεται προς τα βόρεια..   Eδώ και ημέρες ο τουρκικός Στρατός μπαινόβγαινε στην Efrin όπως σας είχαμε αποκαλύψει σε δυο διαδοχικά δημοσιεύματα μας ενώ είχε στήσει και σημείο ελέγχου.   Η Αl-Nusra κτυπούσε το αεροδρόμιο της πόλης του Χαλεπίου όπως και θέσεις του συριακού Στρατού σε Handarat, Sheikh Maqsood, Al-Muhafaza και Al-Zahra. - See more at: http://www.pronews.gr/portal/20160605/defencenet/enoples-sygkroyseis/61/syria#sthash.qmZfOnRG.dpuf

Συνελήφθη ο παιδεραστής με το ποδήλατο - Ασέλγησε σε 27 μαθήτριες!

Στη σύλληψη ενός 46χρονου υπήκοου Αλβανίας, στη Δραπετσώνα, ο οποίος προσέγγιζε ανήλικες μαθήτριες ηλικίας 13 έως 15 ετών σε σχολικά συγκροτήματα της Αττικής κυρίως τις πρωινές ώρες και με την πρόφαση ότι γνώριζε τους γονείς τους προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος τους, προχώρησε Υποδιεύθυνση Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η σύλληψη του 46χρονου που έγινε έπειτα από καταγγελίες γονέων και μαθητών σε αστυνομικά τμήματα, έγινε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ όταν κινούμενος με ποδήλατο αρνήθηκε ελέγχο και ετράπη σε φυγή στην περιοχή της Δραπετσώνας. Ακολούθησε καταδίωξη με αποτέλεσμα ο δράστης να συλληφθεί.
Μέχρι στιγμής, εξιχνιάσθηκαν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος είκοσι επτά (27) ανήλικων μαθητριών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων τον αναγνώρισαν ανεπιφύλακτα, σε περιοχές της Βορειανατολικής Αττικής, της Δυτικής Αττικής και του Πειραιά. Σε μία μάλιστα περίπτωση αφαίρεσε από μαθήτρια και το κινητό της τηλέφωνο.
Ο 46χρονος που κατηγορείται για αποπλάνηση παιδιών κατά συρροή, κλοπή και απείθεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά ο οποίος τον παρέπεμψε σε Τακτικό Ανακριτή.
http://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36383&subid=2&pubid=130373837

Συνάντηση ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα με τον Πρέσβη του Ιράν στην Ελλάδα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, συναντήθηκε σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον Πρέσβη στην Ελλάδα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Majid Motallebi. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
http://www.onalert.gr/stories/synantisi-anyetha-dimitri-vitsa-me-tonpresvi-tou-iran-sthn-ellada/50116

Τι κρύβεται πίσω απο την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ;

Το Μαυροβούνιο ειναι σε διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τον Δεκέμβριο του 2015, οι Σύμμαχοι προσκάλεσαν τη χώρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες που έλαβαν χώρα στις αρχές του 2016. Στις 19 Μαΐου 2016 οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο για την ένταξη του Μαυροβουνίου. Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, το Μαυροβούνιο έχει την ιδιότητα του «προσκεκλημένου», επιτρέποντας στους εκπροσώπους του να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις συνεδριάσεις των Συμμάχων. Όταν όλοι οι 28 Σύμμαχοι έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο Ένταξης, το Μαυροβούνιο μπορεί στη συνέχεια να ενταχθεί στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και να γίνει πλήρες μέλος της Συμμαχίας, η οποία θα παραδώσει στο Μαυροβούνιο τις ίδιες εξουσίες λήψης αποφάσεων, όπως όλων των άλλων Συμμάχων. Επιπλέον το Μαυροβούνιο υποστηρίζει ενεργά την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν και συνεργάζεται με τους Συμμάχους και άλλες χώρες εταίρους σε πολλούς άλλους τομείς.

Ποιό ειναι όμως το μήνυμα του ΝΑΤΟ με την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία; 

Το Μαυροβούνιο ειναι σχετικά μικρό αλλά, αλλά μετα την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης εξακολουθεί να είναι ένα άλλη μια διεύρυνση για το ΝΑΤΟ.Τι σημαίνει αυτό για τις δύο πλευρές, για τη Συμμαχία και για το Μαυροβούνιο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση;

Οι ειδικοί εξήγησαν στον δημοσιογράφο Andrej Matisak και στο Defence Matters.org

Stanley Sloan, Non Resident Senior Fellow, του Ατλαντικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Visiting Scholar Πολιτικών Επιστημών Middlebury College, Συγγραφέας του βιβλίου Defense of the West: NATO, the European Union and the Transatlantic Bargain (Η Άμυνα της Δύσης: το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διατλαντική Συμφωνία) που θα δημοσιευθεί το 2016

Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσει την πολιτική «ανοικτών θυρών» της συμμαχίας, θα στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να υπαγορεύει τις διεθνείς κατευθύνσεις των κυρίαρχων ευρωπαϊκών κρατών, και ειναι ένα ακόμη βήμα προς την ένταξη των βαλκανικών κρατών στο ευρω-ατλαντικό πλαίσιο.

Η χώρα πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τη μελέτη για διεύρυνση του ΝΑΤΟ 1995, και τυχόν ερωτήσεις σχετικά με τα προσόντα του φαίνεται να έχουν επιλυθεί για όλα τα σημερινά μέλη. Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη του Μαυροβουνίου δε θα φέρει ούτε μεγάλα κέρδη, ούτε σημαντικές δαπάνες για την ικανότητα της συμμαχίας να εκπληρώσει την αποστολή της. Το Μαυροβούνιο, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη συμβάλει σε προγράμματα του ΝΑΤΟ και ως μέλος θα συνεχίσει να κάνει μικρής κλίμακας, αλλά συμβολικά σημαντικές μελλοντικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων και οικονομική στήριξη στο Αφγανιστάν.

Η προσθήκη αυτή δεν θέτει νέα ζητήματα στην λήψη αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς ορισμένα μέλη εδώ και καιρό παραμένουν πολύ πιο πιθανό να μπλοκάρουν τη συναίνεση απ’ ότι το Μαυροβούνιο. Και, το Μαυροβούνιο δεν αντιμετωπίζει απειλές που θα μπορούσε να απαιτήσουν την επίκληση του άρθρου 5, της διάταξης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η ένταξη του Μαυροβουνίου θα αποδείξει ότι η ανοικτή πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει μισάνοιχτη για χώρες που τηρούν τις προϋποθέσεις. 

Αυτό δεν είναι ένα βήμα ποιο κοντά στην πρόσκληση για την Ουκρανία και τη Γεωργία, αλλά ίσως περισσότερο μια επίδειξη του πόσο δύσκολο θα είναι για τις δύο αυτές χώρες να κινηθούν προς την ένταξη σύντομα. Και οι δύο φαίνεται να είναι υποψήφιες για ενισχυμένες εταιρικές σχέσεις στο άμεσο μέλλον, παρά τον ισχυρισμό του ΝΑΤΟ το 2008 οτι μια ημέρα θα γίνουν μέλη.

Είναι επίσης σημαντικό για το ΝΑΤΟ να αποδείξει ότι έχει έννομο συμφέρον για τη συνέχιση για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων. Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει σε αυτο και, ίσως παρέχει ένα μοντέλο για κάποια άλλα κράτη των Βαλκανίων να ακολουθήσουν χωρίς να απειλεί την ασφάλεια τους. Συνολικά, φαίνεται οτι ειναι μα σημαντική νίκη, και για το Μαυροβούνιο και για το ΝΑΤΟ.

Garret Martin, Professorial Lecturer, Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών, Αρχισυντάκτης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, American University

Έχετε δίκιο ότι είναι μόνο μια μικρή διεύρυνση (μόνο το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία έχουν μικρότερους πληθυσμούς από το Μαυροβούνιο μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ ), αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική, τόσο για το Μαυροβούνιο όσο και για τη Συμμαχία. 

Ειδικότερα, μπορεί κανείς να τονίσει τα ακόλουθα σημεία:
  • Αν και η στρατιωτική συμβολή του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ θα είναι αμελητέα (με μόνο 2.000 στρατό), η ένταξη ενός νέου μέλους είναι πολιτικά και συμβολικά σημαντική. Θα προβάλλει την εικόνα της εμπιστοσύνης για ένα ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις πριν απο τη ζωτικής σημασίας σύνοδο κορυφής στη Βαρσοβία.
  • Δείχνει ότι το ΝΑΤΟ “νίκησε” τη Ρωσία και έφερε το Μαυροβούνιο στην δική του τροχιά, κατι που δεν ειναι καθόλου ήσσονος σημασίας αν σκεφτεί κανείς ότι το ΝΑΤΟβομβάρδισε τμήματα του Μαυροβουνίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999.
  •  Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι επίσης σημαντική στο βαθμό που παρέχει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Βαλκάνια, και ευελπιστούμε ότι θα μπορούσε να παράσχει κάποιο νέο κίνητρο για τα άλλα υποψήφια κράτη (ιδίως της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης)
  • Στρατηγικά με το Μαυροβούνιο στη συμμαχία, αυτό θα σήμαινε επίσης περιχαράκωσηςτης Αδριατικής ακτής, περιορίζοντας τυχόν ρωσική στρατιωτική παρουσία και αποτρέποντας ενα «Καλίνινγκραντ στη Μεσόγειο».
  • Τέλος, Για το Μαυροβούνιο, η ένταξη στη Συμμαχία θα είναι επίσης μια ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις του, οι οποίες έχουν ήδη υπηρετήσει στο Αφγανιστάν μαζί με τα στρατεύματα των ΗΠΑ.
http://www.onalert.gr/stories/ti-krybetai-pisw-apo-enta3h-mayrobouniou-nato/49966

H Ρωσία παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει την επέκταση του ΝΑΤΟ

Image

Η Μόσχα ανησυχεί για την επέκταση του NATO και την μεταφορά υποδομών προς τα σύνορα της Ρωσίας και θα λάβει «κατάλληλα μέτρα» για να προστατεύσει την ασφάλειά της, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δεν θα κρύψουμε την αρνητική μας διάθεση έναντι της μετακίνησης στρατιωτικών υποδομών του NATO προς τα σύνορά μας, έναντι του ότι νέα κράτη σύρονται στη στρατιωτική του δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Φινλανδό ομόλογό του Τίμο Σόινι στη Μόσχα.

Σε αυτή την περίπτωση «θα επικαλεστούμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να εγγυηθεί την ασφάλειά της με μέτρα κατάλληλα για την αντιμετώπιση των σημερινών κινδύνων. Είμαι βέβαιος ότι οι Φινλανδοί φίλοι και γείτονές μας το αντιλαμβάνονται επίσης αυτό».

Ο Λαβρόφ δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τα μέτρα που θα λάβει το Κρεμλίνο αντιδρώντας στην αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Βαλτική, ήταν πάντως σαφής ο εκνευρισμός της Μόσχας για τη φιλοξενία στρατιωτικών γυμνασίων από το Ελσίνκι.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε τις δηλώσεις αυτές την ημέρα που άρχισαν τα ετήσια ναυτικά γυμνάσια Baltops 16 τα οποία για πρώτη φορά διεξάγονται στην φινλανδική επικράτεια.

Ο Λαβρόφ είπε ότι δεν υφίσταται καμιά απειλή στη Βαλτική που θα δικαιολογούσε τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Σόινι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, όπως αυτά που ξεκίνησαν σήμερα, συμβάλλουν να ενισχυθεί το αξιόμαχο των φινλανδικών ένοπλων δυνάμεων και «δεν στρέφονται εναντίον κανενός».

Ο Φινλανδός ΥΠΕΞ επέμεινε πως η χώρα του, η οποία δεν ανήκει στο NATO, αντιμετωπίζει τις «προκλήσεις για την ασφάλειά της» με σοβαρότητα, συνεργαζόμενη στενά με το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και εμβαθύνοντας τη συνεργασία της με τη γειτονική Σουηδία.

«Τα θέματα αυτού του είδους μπορούν να συζητώνται ανοικτά ανάμεσά μας. Η Φινλανδία λαμβάνει ανεξάρτητα αποφάσεις αυτής της φύσης, και φυσικά ο στόχος μας είναι η ασφάλειά μας σήμερα. Δεν υπάρχει κανένας άλλος σκοπός», πρόσθεσε ο Τίμο Σόινι.

http://www.onalert.gr/stories/h-rwsia-tha-lavei-metra-gia-na-antimetwpisei-thn-epektasi-tou-nato/50122

Αρμενία: Οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες χτύπησαν την αρμενική συνοικία στο Χαλέπι

«Δεν μπορεί αυτός ο έντονος βομβαρδισμός συνοικιών πουδιαμένουν Αρμένιοι στο Χαλέπι,  να είναι τυχαίος, αλλά συνδέεται με την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων».

 
Αυτό αναφέρει εμπειρογνώμονας στην αρμενική ιστοσελίδαNews που τονίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να ελέγχει τις τρομοκρατικές ομάδες , οι οποίες προέβησαν σε βομβαρδισμούς στις αρμενικές συνοικίες του Χαλεπίου.
«Μετά την έγκριση του ψηφίσματος από την Bundestag για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων,  οι συνοικίες στις οποίες ζουν οι Αρμένιοι στο Χαλέπι υποβλήθηκαν σε σφοδρό βομβαρδισμό με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 πολίτες. 
Το χτύπημα της αρμενικής κοινότητας της Συρίας συνδέεται άμεσα με την απόφαση της Bundestag. Φυσικά, υπάρχει και η πιθανότητα καθαρής σύμπτωσης. Αλλά η Τουρκία προσπαθεί να εκτονωθεί με την ήττα που υπέστη από τη γερμανική βουλή με επίθεση στο Χαλέπι».
«Δεν είναι μυστικό, ότι πολλές από τις ομάδες που έχουν συσταθεί στη Συρία, οπλίζονται  και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των Τούρκων πολιτών που επανδρώνουν τις ομάδες αυτές και καθοδηγούνται από την Άγκυρα.
Ας μην ξεχνάμε ότι στις 2 Ιουνίου εκτός από τους πυραύλους που ρίχθηκαν στην περιοχή το Χαλεπίου, καταστράφηκε μία αρμενική εκκλησία και ένα αρμενικό σχολείο», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
--

Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Αλβανίας περί «θέματος Τσάμηδων» τονίζει το Ελληνικό ΥΠΕΞ

Σε έντονο ύφος είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕλληνικόΥπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας σε δηλώσεις από αλβανικής πλευράς οι οποίες ανακινούν «θέμα Τσάμηδων».
«H Αλβανία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.
Συμπληρώνεται ότι «αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
“Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής”, αναφέρει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του.
Η ανακοίνωση εκδίδεται λίγες ώρες πριν την έναρξη της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι.
Αργότερα, ο Ν. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο. Την Τρίτη θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Τιράνων με θέμα τη σημασία των ελληνο-αλβανικών σχέσεων για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, ενώ ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα και επαφές με παράγοντες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλβανός Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Συνέδριο του Κόμματος των Τσάμηδων, υποστήριξε ότι “ο ανταγωνισμός με τους μύθους δεν φέρνει τίποτα το καλό στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των εθνών και κοινοτήτων” και προσέθεσε ότι κατά την επίσκεψη του κ. Κοτζιά στα Τίρανα η αλβανική πλευρά θα θέσει προς συζήτηση «το εμπόλεμο» μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, αυτόν, όπως είπε, τον ακατανόητο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης, αλλά και την «επίλυση του τσάμικου ζητήματος γιατί οι Έλληνες τώρα δεν φεύγουν από το τραπέζι».
Έκανε, δε, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, εκτενή αναφορά στην ιστορία των, όπως υποστήριξε, αδικιών που έχουν γίνει στους τσάμηδες αλλά και στις προσπάθειες των Αλβανών να λύσουν αυτές τις αδικίες ως προς τον τσάμικο αλβανικό πληθυσμού.
Αναλόγου περιεχομένου δηλώσεις είχε κάνει και ο Αλβανός Υπουργός εξωτερικών Ντ. Μπουσάτι με συνέντευξή του το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel. Υποστήριξε και αυτός ότι στην ατζέντα των συνομιλιών με την ελληνική αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψη του Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, είναι η κατάργηση του Εμπόλεμου και φέρεται να έσπευσε να καθορίσει ότι το περιεχόμενο μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία κεφάλαια που συνδέονται μεταξύ τους: την αναθεώρηση των βιβλίων της ιστορίας, τις ιδιοκτησίες των Αλβανών στην Ελλάδα, την «ευλάβεια» στους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος».
Ο κ. Μπουσάτι δήλωσε ότι θα πρέπει να καταργηθεί το Εμπόλεμο για να γίνουν τα επόμενα βήματα, καθώς θα υπάρχουν «άμεσες νομικές και πολιτικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του Τσάμικου ζητήματος, ως θεμελιώδους θέματος ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας».
ΚΥΠΕ – Ελένη Μαυρούλη – Ελλάδα-ΑΘΗΝΑ

http://mignatiou.com/2016/06/aparadektes-i-dilosis-tis-alvanias-peri-thematos-tsamidon-tonizi-to-elliniko-ipex/

Η Σαουδική Αραβία μειώνει τις τιμές πετρελαίου για ΕΕ

Η Σαουδική Αραβία προχώρησε χθες σε μείωση των τιμών του πετρελαίου προς την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, υποδηλώνοντας κλιμάκωση του ανταγωνισμού μετά την αποτυχία του ΟΠΕΚ να ορίσει πλαφόν στην παραγωγή του αργού την ώρα που αυξάνονται οι εξαγωγές από το Ιράν.

Σε ηλεκτρονική επιστολή προς τους πελάτες της, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία Saudi Aramco είπε ότι μείωσε τις τιμές για το ελαφρύ αργό κατά 35 σεντς το βαρέλι για τη βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι για τη Μεσόγειο για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η μείωση της τιμής αποτελεί έκπληξη καθώς η ζήτηση παραδοσιακά αυξάνεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους, όταν τα διυλιστήρια επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς ύστερα από τις εργασίες συντήρησης. Επιπροσθέτως, οι αγορές ενισχύθηκαν πρόσφατα από τις διακοπές της παραγωγής που έγιναν σε χώρες όπως η Νιγηρία.

Ωστόσο, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται μετά τη συνεδρίαση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) την περασμένη Πέμπτη κατά την οποία δεν υπήρξε συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή. Η απουσία ανώτατων ορίων στην παραγωγή δίνει ουσιαστικά λευκή επιταγή στους δύο ανταγωνιστές, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που είναι τα μέλη του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή στον Οργανισμό, να παράγουν κατά βούληση. 
http://www.onalert.gr/stories/H-Saoudih-Aravia-meiwnei-tis-times-petrelaiou-gia-EE/50107

Σκόπια: Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στην ΠΓΔΜ

Η παρατεταμένη πολιτική κρίση την οποία βιώνει η ΠΓΔΜ από πέρυσι την άνοιξη, όταν και προέκυψε το σκάνδαλο με τις παράνομες παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, πέρασε σε μια νέα, πιο τεταμένη φάση.  Αυτό υποστηρίζει  η πρόσφατη Έκθεση της Έδρας Στρατηγικών Σπουδών ΓΕΕΘΑ Θουκυδίδης. 

Η Έκθεση συντάσσεται από 12μελή ερευνητική ομάδα της Έδρας υπό τον Καθηγητή Ηλία Κουσκουβέλη.

Σύμφωνα με αυτήν, όλα ξεκίνησαν έπειτα από μετά από μία ακόμη ανακοίνωση του γραφείου της ειδικής εισαγγελίας, το οποίο και συγκροτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 βάσει της Συμφωνίας του Πρίζινο, για να διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες σε μια σειρά από εγκληματικές ενέργειες. Η ειδική εισαγγελέας ανακοίνωσε, στις 30 Μαρτίου 2016, ότι υπήρχαν «βάσιμες υποψίες» εναντίον πέντε κρατικών αξιωματούχων που είχαν υπηρετήσει στην προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι για «παράνομη καταστροφή μηχανισμού παρακολούθησης», ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. 

Πρόκειται για μία από τις τρεις συνολικά έρευνες τις οποίες έχει ξεκινήσει η ειδική εισαγγελέας - με τις άλλες δύο να αφορούν: 
  • α) την εμπλοκή πρώην Υπουργών και ανώτερων κρατικών αξιωματούχων κυβερνήσεων του Γκρούεφσκι σε εκλογική νοθεία, και
  • β) τη χρήση βασανιστηρίων εκ μέρους ενός πρώην Υπουργού, του Λιούμπε Μπόσκοσκι (Ljube Boskoski).
Οι προσπάθειες της ειδικής εισαγγελίας για διαλεύκανση τυχόν πολιτικών ευθυνών στη κρίση που δοκιμάζει από πέρυσι τον Φεβρουάριο την ΠΓΔΜ, με το ξέσπασμα του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, συνάντησαν ένα αναπάντεχο εμπόδιο όταν, στις 12 Απριλίου, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ (Gjorge Ivanov) ανακοίνωσε ότι έδινε χάρη σε 56 πολιτικούς και συνεργάτες τους οι οποίοι αντιμετώπιζαν έρευνες για ενδεχόμενη «εγκληματική συμπεριφορά». Ο Ιβανόφ δήλωσε χαρακτηριστικά: «αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις συνταγματικές μου εξουσίες, ώστε να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση… (η κρίση) έχει επιβληθεί από το εξωτερικό.

Αντιπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας πηγαινοέρχονται στα δικαστήριά μας, ενώ οι δικαστές μας προσπαθούν να αποφασίσουν εάν κάποιος θα συλληφθεί ή όχι…». 

Η απόφαση του Προέδρου προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος, της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ (Zoran Zaev), χαρακτήρισε την προεδρική απόφαση «πραξικόπημα», καλώντας τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της ΠΓΔΜ, Τρενταφίλ Ιβανόσκι (Trendafil Ivanoski) δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ο υποτιθέμενος Πρόεδρος έχει πλήρως καταστρέψει τις τοπικές και διεθνείς προσπάθειες μιας ολόκληρης χρονιάς να αποκατασταθεί η νομιμότητα», ενώ ο πολιτικός αναλυτής και πρώην πρεσβευτής Αρσίμ Ζεκόλι (Arsim Zekoli) υπογράμμισε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ): «Σε μια χώρα όπου είναι κοινό μυστικό ότι διοικείται από ένα πολιτικό κόμμα και όπου το έγκλημα και η διαφθορά ανθούν, η απόφαση (του Προέδρου) ήταν αναμενόμενη. Να που οδηγεί η κουλτούρα της ατιμωρησίας την οποία η ΕΕ έχει αγνοήσει τα τελευταία 10 χρόνια».

Εν μέσω καθημερινών διαδηλώσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου στη πρωτεύουσα Σκόπια, εναντίον τόσο της απόφασης του Προέδρου να δώσει πολιτική αμνηστία, όσο και της απόφασης που έλαβε στις 6 Απριλίου η Βουλή – στην οποία η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (ΕΜΕΟ) του Νίκολα Γκρούεφσκι (Nikola Gruevski) κατέχει την πλειοψηφία των εδρών - να πραγματοποιηθούν τελικά οι πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε, στις 20 Απριλίου, ότι το κόμμα του δεν θα συμμετείχε στις συνομιλίες τις οποίες συγκάλεσε εκτάκτως στις 18 Απριλίου η ΕΕ ανάμεσα στα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα της ΠΓΔΜ – την ΕΜΕΟ, τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση, τη Δημοκρατική Ένωση για την Ενσωμάτωση και το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών - για την επίλυση της κρίσης και την επιστροφή της χώρας «στην ευρωατλαντική προοπτική».

Ο Ζάεφ επανέλαβε – έπειτα από συνομιλίες με τους ηγέτες του κινήματος “Protestiram” (Διαμαρτύρομαι), το οποίο οργανώνει και τις καθημερινές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας - τη βασική θέση του κόμματός του ως προς τη πραγματοποίηση νέων εκλογών: ότι δηλαδή θα πρέπει να συγκροτηθεί μια νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία θα πρέπει να εκπληρώσει τρεις βασικές προϋποθέσεις πριν από τη διεξαγωγή τους: την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, τη μεταρρύθμιση των ΜΜΕ έτσι ώστε να υπάρχει μια «δίκαιη κάλυψη» των εκλογών και την εισαγωγή εκείνων των ασφαλιστικών δικλείδων, ώστε να μην ασκείται «κομματική πίεση στους ψηφοφόρους και γίνεται κατάχρηση κρατικών πόρων από τα κυβερνώντα κόμματα».

Στις 22 Απριλίου, η ΕΕ ανακοίνωσε την αναβολή των προγραμματισμένων συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στα 4 σημαντικότερα κόμματα της ΠΓΔΜ για την επίλυση της κρίσης, προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάρρευση της Συμφωνίας του Πρίζινο για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.

«Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι η κατάρρευση της Συμφωνίας του Πρίζινο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη χώρα. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για οποιαδήποτε βήματα οπισθοδρόμησης στα Σκόπια, τα οποία θα οδηγούσαν τη χώρα ακόμη πιο μακριά από τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ίδια ημέρα, στις 22 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε και μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας Αλβανών στα Σκόπια. Οι διαδηλωτές καταφέρθηκαν τόσο εναντίον του Γκρούεφσκι, όσο και εναντίον του Αλί Αχμέτι (Ali Ahmeti) ηγέτη της Δημοκρατικής Ένωσης για την Ενσωμάτωση και εταίρου του Γκρούεφσκι σε διαδοχικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, οι διαδηλωτές υπογράμμισαν ότι ζητούσαν ένα κράτος «δύο (συστατικών) εθνοτήτων, με δύο επίσημες γλώσσες»
http://www.onalert.gr/stories/skopia-poso-sovari-einai-h-katastash-sthn-pgdm/49704

Πώς οι μοναρχίες του Κόλπου μετέτρεψαν το Κόσοβο σε «φωλιά» τζιχαντιστών




Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια μετά την απόσχιση της επαρχίας του Κοσόβου από τη Σερβία, η ανεξάρτητη πλέον χώρα – παρότι δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα μέλη του ΟΗΕ- μετατρέπεται σιγά – σιγά σε έναν παράδεισο του ριζοσπαστικού Ισλάμ στην καρδιά των Βαλκανίων. Αυτό φυσικά με τη βοήθεια των μοναρχιών του Κόλπου, με προεξέχουσα βεβαίως τη Σαουδική Αραβία, η οποία παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον προϋπολογισμό της, δεν διστάζει να δώσει οικονομική βοήθεια στους ακραίους ιμάμιδες που σκορπούν το μίσος στον πληθυσμό.
 
Χώρα με μουσουλμανική πλειοψηφία στον πληθυσμό της, το Κόσοβο κρατάει ένα αρνητικό ρεκόρ ανάμεσα στις χώρες της ευρωπαϊκής Ηπείρου: Έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό ατόμων που εντάσσονται στις τάξεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Για του λόγους του αληθές, σε πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας 314 Κοσοβάροι πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν στο πλευρό των ακραίων τζιχαντιστών.
 
Όπως έγραψαν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι New York Times, οι τοπικές αρχές και οι μετριοπαθείς ιμάμιδες ρίχνουν την ευθύνη για τη ριζοσπαστικοποίηση των νέων στους εξτρεμιστές κληρικούς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τα πετροδόλαρα της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και άλλων αραβικών κρατών. Βεβαίως όλα αυτά γίνονται κυρίως υπογείως, μέσω ενός σκιώδους δικτύου δωρεών από ιδιώτες, ύποπτων «φιλανθρωπικών» ιδρυμάτων, προγραμμάτων θρησκευτικών υποτροφιών τα οποία ως σκοπό έχουν τη διάδοση του δόγματος του Ουαχαμπισμού, μίας ριζοσπαστικής εκδοχής του σουνιτικού Ισλάμ που ευδοκιμεί στις μοναρχίες του Κόλπου – κυρίως στη Σαουδική Αραβία- και που ελάχιστα απέχει από τα κηρύγματα μίσους  και τις ειδεχθείς πρακτικές των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
 
«Το πρώτο πράγμα που κάνουν οι Ουαχαμπιστές είναι να απομακρύνουν τους πιστούς από το ποίμνιό μας – που αντιλαμβάνεται το Ισλάμ με τον παραδοσιακό τρόπο που διδάσκουμε στο Κόσοβο εδώ και πολλές γενιές και να προσπαθήσουν να το στρέψουν μακριά από αυτή την αντίληψη», λέει στους NYT ο Ιντρίζ Μπιλάλι, ιμάμης στο κεντρικό τζαμί του Ποντούχεβο.  «Και όταν γίνει αυτό, αρχίζουν να τους βομβαρδίζουν με ριζοσπαστικές αντιλήψεις και ιδέες», αναφέρει και προσθέτει, χτυπώντας ένα καμπανάκι κινδύνου για τις επιδιώξεις των ακραίων ισλαμιστών:
Η βασική επιδίωξή τους είναι να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ των πιστών. Αυτό προκαλεί διχασμό στην αρχή, μετά μίσος και μετά μπορεί να συμβεί αυτό που έγινε στις Αραβικές χώρες όπου ο πόλεμος άρχισε από αυτές τις αντικρουόμενες ιδέες.
 
Τα διδάγματα του Ουαχαμπισμού προκρίνουν την ανωτερότητα της Σαρίας, του ισλαμικού νόμου δηλαδή, την ιδέα της βίαιης τζιχάντ, δηλαδή του πολέμου για την εξάπλωση του ισλαμισμού σε όλο τον κόσμο, και την αντίληψη της εξόντωσης των υπόλοιπων μουσουλμάνων που δεν ακολουθούν αυτό το δόγμα οι οποίοι θεωρούνται αιρετικοί. Οι κοσοβάροι στην πλειοψηφία τους είναι αλβανοί μουσουλμάνοι που ακολουθούν το μετριοπαθές δόγμα του Χαναφισμού, το οποίο διαδόθηκε κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
 
Τα σαουδαραβικά ιδρύματα έχουν έντονη παρουσία στο Κόσοβο μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων προσφέροντας χρήματα για να χτιστούν τζαμιά, ενώ πατώντας στη φτώχεια και την ανέχεια που δημιούργησαν οι αιματηρές διενέξεις βοηθούν τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία σε αντάλλαγμα ακολουθούν αυστηρότερους θρησκευτικούς κανόνες στην καθημερινή τους ζωή. «Έρχονται στο όνομα της βοήθειας» αναφέρει ο Ενβέρ Ρετσέπι μετριοπαθής ιμάμης, ο οποίος όμως αναφέρει πως «στο παρασκήνιο έχουν διαφορετικούς σκοπούς και εδώ είναι που αρχίζει ο διαχωρισμός της Ισλαμικής θρησκείας».
 
Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλοί μετριοπαθείς κληρικοί που αποφάσισαν να αντιταχθούν στα διδάγματα του Ουαχαμπισμού αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις τους με τους πιστούς, έχοντας υποστεί ξυλοδαρμούς αλλά και εισβολές στα τζαμιά τους.

Πώς άρχισε ο προβληματισμός

Το πρόβλημα με την ριζοσπαστικοποίηση των ισλαμιστών στο Κόσοβο άρχισε το 2014, όταν δύο πολίτες της χώρας συμμετείχαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ιράκ και την Τουρκία. Έκτοτε οι αρχές της χώρας προχώρησαν σε εκτεταμένη έρευνα, συλλαμβάνοντας ακραίους κληρικούς και εργαζόμενους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για διάδοση μίσους. Συνολικά τότε συνελήφθησαν 67 άτομα, ενώ 19 μουσουλμανικές οργανώσεις έκλεισαν από την αστυνομία.
 
Οι ερευνητές αναφέρουν πως σαουδάραβες επενδυτές έχουν δώσει εκατομμύρια δολάρια για την διάδοση του δόγματος του Ουαχαμπισμού στα Βαλκάνια. Η Al Waqf al Islami μία εκ των οργανώσεων που έκλεισε το 2014, έδωσε 10 εκατομμύρια ευρώ από το 2000 έως το 2012. Εξ αυτών, σύμφωνα με τους NYT περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ πήγαν στην κατασκευή τζαμιών, 1,5 εκατομμύρια απλώς εξαφανίστηκαν και τα ίχνη τους δεν μπόρεσε να τα εντοπίσει η αστυνομία. Μόλις το 7% του προϋπολογισμού του ιδρύματος πήγε σε ορφανοτροφεία, η βοήθεια των οποίων ήταν ο διακηρυγμένος της στόχος.  
 
Η κεντρική τράπεζα της χώρας εκτιμά πως κάθε χρόνιο εισρέουν από τη Σαουδική Αραβία περί τις 100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχες ροές εντοπίζονται από χώρες όπως το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
 
Βεβαίως η ριζοσπαστικοποίηση του πληθυσμού δεν έχει έρθει ως κεραυνός εν αιθρία. Το 2004 ο τότε πρωθυπουργός προσπάθησε να θέσει εκτός νόμου τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά ο εν λόγω νόμος σκόνταψε στην αντίθεση των Ευρωπαίων αξιωματούχων οι οποίοι ανέφεραν πως αυτός θα παραβίαζε τις θρησκευτικές ελευθερίες.
 
Τώρα, 12 χρόνια μετά, και 16 χρόνια μετά την παρέμβαση του ΝΑΤΟ ώστε η επαρχία να αποσχιστεί από τη Σερβία, τα προβλήματα φαίνεται να γιγαντώνονται και πλέον δεν αφορούν μόνο τη χώρα. Με τη διάδοση του ριζοσπαστικού Ισλάμ να απειλεί όλη την Ήπειρο στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων σε Παρίσι και Βρυξέλλες, το εν λόγω ζήτημα γίνεται πανευρωπαϊκό…

http://newpost.gr/kosmos/537384/pws-oi-monarxies-toy-kolpoy-metetrepsan-to-kosobo-se-fwlia-tzixantistwn