Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ «ΔΟΝΤΙΑ» ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ

fft86_mf6282874


Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Η ρωσική αποφασιστικότητα που έχει αλλάξει όλα τα μέχρι πριν από λίγο καιρό στρατηγικά δεδομένα, αλλά και τις παγκόσμιες γεωστρατηγικές ισορροπίες από την περίοδο της κρίσης της Ουκρανίας, ανησυχεί έντονα την Άγκυρα όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Radikal.
Σε μια εκτεταμένη έρευνα με τον τίτλο, «Γιατί η Ρωσία επενέβει στην Συρία», (Suriye” ye niye müdahale ettiler ?), η τουρκική εφημερίδα κάνει μια ανάδρομη από την κρίση της Ουκρανίας όπου με προκλητικό αλλά και επιπόλαιο τρόπο οι δυτικοί πίστευαν ότι θα εισχωρήσουν στην «αυλή» της Μόσχας εκβιάζοντας τον Πούτιν ή να υποχωρήσει στις παράλογες αξιώσεις τους, ή να ανατραπεί από μια λαϊκή εξέγερση τύπου Κιέβου μέχρι την ρωσική επέμβαση στην Συρία.
Η μεγάλη αποφασιστικότητα του Ρώσου προέδρου που εκδηλώθηκε αμέσως με την χωρίς να πέσει ουσιαστικά ούτε μια ντουφεκιά κατάληψη της Κριμαίας και παράλληλα οι στρατηγικές συμφωνίες με το Πεκίνο, άρχισαν να μεταβάλουν την κατάσταση υπέρ της Ρωσίας.
Ήταν αδύνατο να μην αντιδράσει ο Πούτιν και στην περίπτωση της Ουκρανίας, αλλά και στην περίπτωση της Συρίας με το «τέρας» των Τζιχαντιστών που δημιούργησαν πάλι με επιπόλαιο τρόπο οι Δυτικοί, καθώς η επικράτηση του ισλαμικού χαλιφάτου θα ήταν το πρώτο βήμα για την μετάσταση του ισλαμικού καρκινώματος μέσα στην ίδια την Ρωσία, με ανυπολόγιστες συνέπειες και για τον ίδιο.
Αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα της κατάστασης στην Συρία για την ίδια την Ρωσία, αιφνιδίασε για άλλη μια φορά τους δυτικούς που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν.
Αλλά αυτοί που περισσότερο ίσως αισθάνθηκαν την κρύα «ανάσα» της Αρκούδας, είναι στην Άγκυρα, καθώς ο Ερντογάν είχε πιστέψει ότι οι Αμερικανοί θα τον στήριζαν στην τελική έφοδο για την ανατροπή του Άσαντ. Αντιθέτως η Ουάσιγκτον προτίμησε να στηρίξει τους Κούρδους και μάλιστα σε σύμπνοια με την Μόσχα.
Τώρα η κατάσταση είτε έτσι είτε αλλιώς θα είναι μια μεγάλη στρατηγική ήττα για την Τουρκία. Εκεί όμως που θα παιχτεί το μεγάλο «παιχνίδι» και που ακόμα δεν έχει αρχίσει είναι με τους Κούρδους. Η κατ’ αρχή συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας για την στήριξη των Κούρδων της Συρίας με την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας που βομβαρδίζει ήδη το κουρδικό PYD της Συρίας και η διαφαινόμενη ανακήρυξη ανεξάρτητης κουρδικής εστίας στην Βόρειο Συρία, θα είναι ένα θανάσιμο χτύπημα για την Άγκυρα.
Ούτως η άλλως η Αρκούδα έδειξε ότι δεν αστειεύεται και από την θέση του χαμένου της Ουκρανίας βρέθηκε στην θέση του επιτιθεμένου, με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ίδια την Άγκυρα
Το παιχνίδι εξελίσσεσαι!
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Αύξηση μεταφοράς χρυσού από Τουρκία σε Ελβετία πριν από τις εκλογές

Οι εξαγωγές χρυσού από την Τουρκία στην Ελβετία κατά τον μήνα Σεπτέμβριο είχε αύξηση 627% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους και η αξία του έφθασε τα 539 εκατομμύρια δολάρια.Σημειώνεται ότι η αβεβαιότητα που επικρατεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας δημιούργησε μία τάση εξαγωγής του πολύτιμου μετάλλου από τις αρχές του έτους προς τις ελβετικές τράπεζες.

Στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας αναφέρουν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους  εξήχθη χρυσός αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, πολύ πιο πάνω από την κανονική τάση των τελευταίων ετών.
Ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Πιρί Ρέις, Ερχάν Αρσλάνογλου (Erhan Arslanoğlu) δήλωσε ότι η ποσότητα αυτή του εξαγόμενου χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων  δεν είναι τυχαία.
--
               

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δάσκαλε... πεινάω!

Πολλοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Α΄ Αθήνας, διοργανώνουν κινητοποίηση την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου στις 1 μμ  στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Σταδίου 29), για το ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:
Στην περίοδο που οξύνεται και βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, εντείνονται τα φαινόμενα φτωχοποίησης των μαθητών μας. Σε αυτές τις συνθήκες, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας, διαμορφώθηκε το αίτημα για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης για όλα τα σχολεία  που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ούτε ένας μαθητής μας πεινασμένος ούτε ένα παιδί χωρίς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Το φαινόμενο της φτωχοποίησης των μαθητών εμφανίζεται όλο και πιο έντονα, με όλο και πιο οξυμένες μορφές και απλώνεται σε όλη τη χώρα.
Είναι σύμπτωμα της καπιταλιστικής κρίσης και αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών.
Το ζήτημα αναδείχθηκε από παλαιότερες παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων από το 2011 ακόμη. Η κυβέρνηση, τότε, επιχείρησε να αποδώσει τις καταγγελίες τους σε παραπληροφόρηση και πολιτικές σκοπιμότητες.
Οι επόμενες ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας αναγνώρισαν το πρόβλημα αλλά δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο για την αντιμετώπισή του.
Το φαινόμενο φτωχοποίησης των μαθητών, οξύνεται όλο και περισσότερο και εμφανίζεται με διάφορες μορφές, ενώ ταυτόχρονα, σαν συνέπεια της πολιτικής περικοπών για την παιδεία, τα σχολεία εμφανίζουν συμπτώματα κατάρρευσης των υποστηρικτικών τους δομών.
Η υπολειτουργία του ολοήμερου, τα εκατοντάδες κυλικεία που έχουν κλείσει, τα προβλήματα με την καθαριότητα και τη φύλαξη, η ανυπαρξία δομών όπως λειτουργία χώρων εστίασης, η έλλειψη θεσμών όπως οι σχολίατροι και οι ψυχολόγοι, διαμορφώνουν μια εικόνα παρακμής που επιβαρύνει το συνολικό πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, γύρω από τα σχολεία μας, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές, απλώνεται η ανεργία και η φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα οι ποικίλες δομές λαϊκής αλληλεγγύης που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια, αποτελούν σημαντικά και πολύτιμα παραδείγματα λαϊκής οργάνωσης και συλλογικής αλληλεγγύης αλλά δεν αρκούν βέβαια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Όλα αυτά τα χρόνια πολλά εκπαιδευτικά σωματεία αγωνίστηκαν για να οργανωθούν σταθερές κρατικές δομές σίτισης και περίθαλψης μαθητών.
Ταυτόχρονα, προχώρησαν σε ποικίλες μορφές οργάνωσης της κοινωνικής αλληλεγγύης μέσα και έξω από τα σχολεία για τη στήριξη των φτωχών μαθητών και των οικογενειών τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, το υπουργείο Παιδείας έως και σήμερα, ουδεμία καταγραφή, μελέτη ή εκτίμηση για το μέγεθος του φαινομένου έχει προωθήσει.
Μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης το Γενάρη του 2015, οι  Σύλλογοι ΠΕ και ΕΛΜΕ κατά τη συνάντησή τους με το Υπουργείο Παιδείας έθεσαν μεταξύ άλλων, το ζήτημα της φτωχοποίησης των μαθητών (ως συνέπεια της καπιταλιστικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας, ανεργίας και εξαθλίωσης), με συγκεκριμένα στοιχεία από τις περιοχές δράσης τους.
Ανέφεραν ότι, ιδιαίτερα στο Δήμο Αθηναίων, το φαινόμενο είναι πλέον μετρήσιμο σε ένα βαθμό, καθώς, την προηγούμενη σχολική χρονιά που λειτουργούσε ακόμη το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών, 1400 μαθητές του Δήμου, μετά από σχετικά αιτήματα των Συλλόγων Διδασκόντων, σιτίζονταν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο. Υπενθύμισαν ότι από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες το εκπαιδευτικό κίνημα εισέπραξε μόνο κατανόηση.
Τέλος, κατέθεσαν την διεκδίκηση για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και ιατρικής περίθαλψης σε όλα τα σχολεία.
Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι «αναμένεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου θα προβλέπεται σημαντική στήριξη μεγάλου τμήματος μαθητών που έχουν οικονομική ανάγκη και παράλληλα μέριμνα για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ενώ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια σκέψη για την ιατρική περίθαλψη».
Στους ταραγμένους μήνες που ακολούθησαν, αποδείχτηκε ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά μία ακόμα άσκηση ρητορικής.
Κανένα νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε και κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν προωθήθηκε ούτε καν στο επίπεδο καταγραφής του προβλήματος.
Στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εξήγγειλε την επέκταση του προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας έως και το 2016, καθώς και τη «δημιουργία ενιαίου εθνικού φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν όλες οι υφιστάμενες δομές κοινωνικής φροντίδας».
Η κυβέρνηση, από τη μια προωθεί μνημονιακές πολιτικές που εντείνουν τα φαινόμενα φτώχειας και από την άλλη εξαγγέλλει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Σχήμα οξύμωρο βεβαίως που αναπαράγει όμως τις κεντρικές πολιτικές της ΕΕ γύρω από το ζήτημα της φτώχειας εδώ και δυο δεκαετίες τουλάχιστον. Δηλαδή, δεν παίρνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια που δημιουργούν τα μνημόνια, αλλά για να καλύψει τις πολύ ακραίες επιπτώσεις κι αυτές όχι συνολικά.
Όσο αφορά τον τομέα της παιδείας, με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού συνάγεται ότι:
Α. Καμιά μέριμνα δεν προβλέπεται για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Β. Καμιά συγκεκριμένη απάντηση δεν έχει δοθεί.
Στους στόχους του εκπαιδευτικού κινήματος, είναι ανάγκη να συμπεριληφθεί το αίτημα για κρατικό πρόγραμμα σίτισης και περίθαλψης των μαθητών σε όλα τα σχολεία.
Με βάση τις ανάγκες των σχολείων όπως αυτές θα καθοριστούν από το Σύλλογο Διδασκόντων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων.
Με αξιοποίηση των δημοτικών δομών όπου υπάρχουν και λειτουργούν (ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις) για τους παιδικούς σταθμούς και επέκτασή τους στα δημόσια σχολεία.
http://www.efsyn.gr/arthro/daskale-peinao

Κύπρος: Στις ελεύθερες περιοχές το θανατηφόρο ναρκωτικό Μπονζάι

Την εμφάνιση της στις ελεύθερες περιοχές έκανε η άκρως επικίνδυνη ναρκωτική ουσία με την εμπορική ονομασία “Μπονζάι”. Πρόκειται για συνθετική κάνναβη, ουσία άκρως εθιστική, η οποία μπορεί να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές, ισχυρές παραισθήσεις, βίαιη συμπεριφορά και καρδιακά επεισόδια. Την έλευση της επικίνδυνης ουσίας στις ελεύθερες περιοχές επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Γαβριήλ Γαβριήλ, ο οποίος είπε ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει εντοπιστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις και σε μικρές ποσότητες σε περιοχές που γειτνιάζουν με τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. 
Αξίζει να σημειωθεί πως το συνθετικό ναρκωτικό Μπονζάι κάνει θραύση στην Τουρκία, και σύμφωνα με αναφορές στο σημερινό τουρκοκυπριακό Τύπο, οι “αρμόδιες υπηρεσίες” στα κατεχόμενα εκφράζουν μεγάλη ανησυχία, αφού σε διάστημα 11 μηνών ο αριθμός των νεκρών από τη χρήση του συγκεκριμένου ναρκωτικού έφτασε τους πέντε. “Έχει εντοπιστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις και σε μικρές ποσότητες συνθετική κάνναβη, με την εμπορική ονομασία Μπονζάι. Αυτή στάληκε στο Χημείο του Κράτους για ανάλυση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πρόκειται για νέα ουσία, η οποία έχει ισχυρές παραισθησιογόνες ιδιότητες”, είπε ο κ. Γαβριήλ. Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, “η ουσία αυτή δεν περιλαμβάνεται ακόμα στις απαγορευμένες ουσίες, με βάση τον περί ναρκωτικών, φαρμάκων και ψυχοτρόπων ουσιών νόμο”. Ο κ. Γαβριήλ σημείωσε πως “οι υπηρεσίες του κράτους, δηλαδή η ΥΚΑΝ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, ενημέρωσαν τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ετοίμασαν σημείωμα προς τον Υπουργό Υγείας , ώστε να προχωρήσει άμεσα με έκδοση διατάγματος απαγόρευσης κυκλοφορίας της εν λόγω ουσίας”. Ανέφερε πως “η συγκεκριμένη ουσία εντοπίστηκε κυρίως σε περιοχές που γειτνιάζουν με την γραμμή κατάπαυσης του πυρός”, για να προσθέσει πως “ενισχύονται οι υποψίες πως αυτή διοχετεύεται από τις κατεχόμενες περιοχές”. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γαβριήλ είπε ότι “πρέπει να ανησυχούμε γιατί, όπως μας λένε οι καθ` ύλην αρμόδιοι, αυτή η ουσία έχει ισχυρές παραισθησιογόνες ιδιότητες”. Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές στον τουρκοκυπριακό Τύπο, οι οποίες κάνουν λόγο για πέντε θανάτους από τη συγκεκριμένη ουσία σε διάστημα 11 μηνών, ο κ. Γαβριήλ είπε: “Στις ελεύθερες περιοχές δεν έχουμε εντοπίσει τώρα τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο, έχουμε αυξήσει τα μέτρα μας στα επικίνδυνα σημεία”. “Με το διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας της εν λόγω ουσίας πιστεύω ότι θα μπορούμε να δράσουμε καλύτερα”, κατέληξε. 

ikypros

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ… ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Πολύ γρήγορα άρχισαν ναπέφτουν οι «μάσκες» για τον εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν και ποιοι τον υποστήριξαν στο να καταγάγει αυτή την μεγάλη νίκη. Σύμφωνα με αποκλειστικά δημοσιεύματα του αντιπολιτευόμενου τουρκικού τύπου, η γνωστή οργάνωση των Τζιχαντιστών, İslam Ordusu, δηλαδή «Ισλαμικός Στρατός», που πολεμά στην Συρία, έσπευσε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών που έφερναν το κόμμα του Ερντογάν θριαμβευτή, να του στείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Προφανώς εξέφρασαν έτσι τα αισθήματα ευγνωμοσύνης τους για την αμέριστη στήριξη που έχουν εδώ και χρόνια από τον Τούρκο πρόεδρο.

Να σημειώσουμε ότι η ισλαμιστική αυτή οργάνωση των Τζιχαντιστών, έχει καταγγελθεί για φρικτά εγκλήματα σε βάρος των χριστιανών και των Αλεβητών. Πρόσφατα μάλιστα κατηγορήθηκε ότι αιχμαλώτιζαν Αλεβίτες της Συρίας από την περιοχή Doğu Guta και τους έβαζαν μπροστά σαν ασπίδα για να προστατευτούν από τις επιθέσεις των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Την οργάνωση αυτή εκτός από τον Ερντογάν έχει στηρίξει με οικονομικά μέσα και με αποστολή οπλικών συστημάτων και η Σαουδική Αραβία, που βρίσκεται στην ίδια γραμμή με τον Ερντογάν στο θέμα της Συρίας. Καταγγελίες υπάρχουν επίσης και για μεγάλη οικονομική στήριξη από την Σαουδική Αραβία στον ίδιο τον Ερντογάν, για την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος του.
Τώρα το ερώτημα που γεννάται είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της στενής συνεργασίας του Ερντογάν με τους Τζιχαντιστές, «αχώριστους» φίλους και συνεργάτες του.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Κοσσυφοπέδιο: Οι Τούρκοι γιόρτασαν τη νίκη του Ερντογάν

Οι Τούρκοι του Κοσσυφοπεδίου, βγήκαν στους δρόμουςτης πόλης Πρίζρεν,  για να γιορτάσουν την νίκη του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που ίδρυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Τουρκία. Εκατοντάδες άτομα με σημαίες της Τουρκίας και της Αλβανίας, πεζή ή με αυτοκίνητο γύριζαν κορνάροντας στους δρόμους της πόλης.
 
Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, τέτοιες εκδηλώσεις υπέρ των Τούρκων δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στο Κοσσυφοπέδιο.
Και σε άλλες εκλογικές νίκες του τουρκικού κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν βγει οι κάτοικοι στους δρόμους για γιορτάσουν νίκες του κόμματος των ήπιων ισλαμιστών της Τουρκίας.
 
--
 
               
 

Πυρά στη Μέρκελ για τη συμφωνία με Τουρκία

20.10.2015
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Υπό την πίεση των διογκούμενων προσφυγικών ροών η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να επιταχύνει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. με αντάλλαγμα τη συνεργασία της γείτονος και τη συνδρομή της στη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το «βρώμικο ντιλ» της Ευρώπης είναι ο τίτλος ανάλυσης του Ρόιτερς, που αναφέρεται στο ταξίδι της Μέρκελ στην Τουρκία, το οποίο χαρακτηρίστηκε από Γερμανούς σχολιαστές ως το σημαντικότερο από το 2005, οπότε ανέλαβε τον θώκο. Το πρακτορείο σημειώνει ότι μόλις στις αρχές του μήνα η καγκελάριος είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην προοπτική ένταξης της Αγκυρας στην Ε.Ε., προσθέτοντας ότι ανέκρουσε πρύμνα λόγω των επικρίσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό. Το Βερολίνο ελπίζει πως η Αγκυρα θα πειστεί να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορά της, ειδικά τα θαλάσσια με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθούν τα κύματα αιτούντων άσυλο που εισέρχονται στην Ε.Ε. Σε αντάλλαγμα, οι ηγέτες της Ε.Ε. υποσχέθηκαν 3 δισ. ευρώ, απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ε.Ε. και τελικά ένταξη στην Ε.Ε. Το παζάρι όμως συνεχίστηκε και χθες, μετά την αναχώρηση της Μέρκελ από τη χώρα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ... δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, διεκδικώντας ετήσια αναθεώρηση της βοήθειας προς τη χώρα του. «Οσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο» συμπλήρωσε. «Η Τουρκία δεν είναι στρατόπεδο συγκέντρωσης» διακήρυξε σε χθεσινή συνέντευξή του.
Την ίδια στιγμή, πολλοί συμπατριώτες της καγκελαρίου την κατηγορούν ότι ενεπλάκη στην προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία εν όψει της αναμέτρησης της 1ης Νοεμβρίου και οι Βαυαροί εταίροι της προειδοποίησαν πως δεν πρέπει να γίνουν υπερβολικά μεγάλες παραχωρήσεις προς την Αγκυρα.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις στην Τουρκία: η ένταξη στην Ε.Ε. δεν βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ. «Για μένα δεν τίθεται θέμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Στέφαν Μάιερ, επίσης βουλευτής της CSU.

Ιδιαίτερα ενόχλησε τους Γερμανούς αρθρογράφους η φωτογραφία της Μέρκελ καθισμένη στον χρυσό θρόνο, στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν. «Το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία μπορεί τώρα να καυχηθεί στο εκλογικό σώμα πως η Μέρκελ, η ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης, ήρθε ως αιτούσα στην Κωνσταντινούπολη» ανέφερε σχόλιο του γερμανικού n-tv. «Η πολιτική της Μέρκελ στην Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καλή πολιτική της στη Γερμανία» ανέφερε έτερος αναλυτής στη Sueddeutsche Zeitung, ενώ ο Γκούνερ Κένε της Deutsche Welle αναρωτήθηκε πώς ακριβώς μπορεί να αναστείλει το προσφυγικό κύμα η Τουρκία. Κατά την εφημερίδα Zeit δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποίησε η ίδια η καγκελάριος για να περιγράψει τους καρπούς του ταξιδιού της: «προσέγγιση αντί συμφωνία», «πρόοδος αντί για απτά αποτελέσματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η υποστήριξη προς το CDU έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό με μόλις 37%, απόρροια κυρίως του τρόπου αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Ενδεικτική του κλίματος φόβου ήταν η ξενοφοβική επίθεση με μαχαίρι εναντίον της υποψήφιας δημάρχου της Κολωνίας, της 58χρονης Χενριέτε Ρέκερ, το Σαββατοκύριακο και ο απόηχός της: παρά το σοκ της κοινής γνώμης, μόλις το 50% συμμετείχε στην τοπική αναμέτρηση.
Έντυπη

Tηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Νταβούτογλου Μετά τη νίκη του AKP στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου προκειμένου να τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη, είχε σήμερα το απόγευμα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Καγκελάριος χαιρέτισε το γεγονός ότι οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε ειρηνικό κλίμα αλλά και τη δέσμευση του Νταβούτογλου για αποκλιμάκωση των εντάσεων.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα διμερή διάλογο για τις προσφυγικές ροές προκειμένου σύντομα να επέλθει μία συμφωνία για την οριστική επίλυση του ζητήματος» πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ. 
Πηγή: Reuters
http://www.naftemporiki.gr/story/1024885/tilefoniki-epikoinonia-merkel-ntaboutoglou

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΡΑΜΑ

Η Τουρκία έχει οργανώσει τη διακίνηση μεταναστών στα ελληνικά νησιά
Ο υπουργός Παιδείας της Ελλάδας, παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς εκτός από αγράμματος είναι και άνανδρος, αφού πρώτα προσέβαλε με άρθρο του στην «Αυγή» τους βουλευτές που απείλησαν τον Αύγουστο του 2014 με ανατροπή και πτώση την κυβέρνηση Σαμαρά, απαιτώντας να συμπεριληφθεί η Γενοκτονία που έκαναν οι Τούρκοι σε Ελληνες και Αρμενίους, αφού έκανε δίκη προθέσεων, προσάπτοντάς τους μάλιστα σκοπούς που ήταν εκτός πραγματικότητας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γ. Αντωνιάδη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και πάλι δεν απάντησε επί της ουσίας.
Μάλιστα, χωρίς να αναφερθεί στο επίμαχο άρθρο και χωρίς να απαντήσει αν αρνείται την τέλεση της Γενοκτονίας, για να θολώσει τα νερά, επικαλέστηκε απόψεις που εξέφρασε πριν από επτά χρόνια ο ίδιος, ο οποίος δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, σε συνομιλία που είχε με διεθνολόγους και ιστορικούς. Μάλιστα, δεν απέφυγε και πάλι να κατηγορήσει κάποιους που «βρήκαν ευκαιρία να φτιάξουν έναν καβγά», λέγοντας ότι ο θόρυβος που ξέσπασε για το θέμα οφείλεται σε εσωκομματικούς λόγους και στην κούρσα για τη διαδοχή στη Ν.Δ. Και πάλι υποκρισία και ανανδρία, όπως στο περσινό άρθρο της «Αυγής», αντί να μιλήσει καθαρά και να αναλάβει τις ευθύνες του.
Να πάμε τώρα στο θέμα των προσφύγων και στη συνενοχή των αρνητών της γενοκτονίας σ' αυτό.
Πήγες του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος από τις Βρυξέλλες μάς διαβεβαιώνουν και μας απέστειλαν σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου και το τουρκικό κράτος είναι οι βασικοί διοργανωτές της διακίνησης και της κατεύθυνσης των προσφύγων της Συρίας στα ελληνικά νησιά και στην Ευρώπη. Πέραν του μακροπρόθεσμου στόχου, που είναι η δημιουργία πολυάριθμων μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρώπης, έχει και έναν άλλον στρατηγικό στόχο που εξυπηρετεί η Αγκυρα, διώχνοντας στην ουσία τους πρόσφυγες από τα σπίτια τους.
Ο στόχος της είναι να αδειάσει από ανθρώπους το δυτικό Κουρδιστάν (Ροζάβα), όπως ονομάζεται η περιοχή της Β. Συρίας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους, για να μην είναι σε θέση να το υπερασπιστούν το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD) και ο Στρατός Λαϊκής Αμυνας (YPG), αφού μήνα με τον μήνα φεύγουν από την περιοχή δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι, παρασυρμένοι από τους διακινητές που καθοδηγούνται από το τουρκικό κράτος. Για τον λόγο αυτό οι Αρχές του υπό δημιουργία κουρδικού κράτους λόγω λειψανδρίας έχουν ήδη βγάλει νόμους για υποχρεωτική στράτευση και κάνουν ό,τι είναι δυνατό να αποτρέψουν τη φυγή των κατοίκων.
Μάλιστα, καταγγέλλουν ότι σκόπιμα οι τουρκικές Αρχές παρακίνησαν -ή πιο σωστά έδιωξαν- προς την Ευρώπη τους περισσότερους από τους 200.000 Κούρδους της μαρτυρικής περιοχής Κομπάνι, οι οποίοι είχαν καταφύγει στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν υπό τον φόβο του Ι.Κ., που είχε καταλάβει την ως άνω επαρχία τη υποδείξει του ίδιου του Ερντογάν, ως αντιπαροχή στη στήριξη που παρείχε στους τζιχαντιστές το τουρκικό κράτος. Να σημειώσουμε ότι και η οικογένεια του Αϊλάν Κούρντι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις ακτές της Αλικαρνασσού, ήταν πρόσφυγες από το Κομπάνι που ζούσαν στην Τουρκία, απ' όπου τους ξεσήκωσαν οι σύγχρονοι γενοκτόνοι, για να φύγουν από την περιοχή και να μην υπάρχουν Κούρδοι να την υπερασπιστούν αύριο οπότε θα συμφωνηθεί μια λύση για τη Συρία.
Επίσης, καταγγέλλουν ότι ακόμη και από το καντόνι του Αφρίν, αυτό που βρίσκεται κοντά στα παράλια της Μεσογείου και στις ακτές της Αλεξανδρέτας, όπου δεν υπάρχει πόλεμος και άρα δεν υπάρχουν λόγοι εξόδου, εξαπατώνται Κούρδοι της περιοχής, στους οποίους κυκλώματα του τουρκικού κράτους τάζουν ευρωπαϊκά διαβατήρια, και εγκαταλείπουν την περιοχή, για να βρεθούν στα ελληνικά νησιά και εκείθεν στην Ευρώπη.
Εχουμε να γράψουμε πολλά, όμως τα παραπάνω παραδείγματα είναι αρκετά. Απλώς να υπενθυμίσουμε ότι και η «διά της βίας μεταφορά των παιδιών της ομάδας σε μια άλλη ομάδα» συνιστά γενοκτονία.
Και αυτό γίνεται συστηματικά από πλευράς του τουρκικού κράτους, το οποίο συνεχίζει να εφαρμόζει πολιτικές γενοκτονίας για να υλοποιήσει τα σχέδια της επιβολής ενός εθνοφυλετικού και ισλαμιστικού φασισμού, κι αυτό και επειδή υπάρχουν Φίληδες που τις νομιμοποιούν με τις ανιστόρητες νεοκεμαλικές απόψεις τους, αντί να συστρατευθούν όλοι στο πιο προοδευτικό κίνημα της ανθρωπότητας, που είναι ο αγώνας για την αναγνώριση της γενοκτονίας.

Η απεργία της ΠΝΟ «εγκλωβίζει» κυβέρνηση και μετανάστες Οι συναρμόδιοι υπουργοί πιέζουν την Ομοσπονδία να επιτρέψει «ειδικά δρομολόγια»

Από την έντυπη έκδοση 
Σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά, αλλά και στη μεθόρμιση κρουαζιερόπλοιων σε διάφορα λιμάνια της χώρας προκαλεί η 48ωρη απεργία των ναυτικών που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Τετάρτη το πρωί, με την κυβέρνηση να καλεί τους συνδικαλιστές να επιτρέψουν στα πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες να πραγματοποιήσουν δρομολόγια.
Ενδεικτική της σοβαρότητας του θέματος ήταν η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να ζητήσει συνάντηση με την ΠΝΟ, συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Ναυτιλίας, όπου κατέληξε η διαδήλωση των ναυτικών που πραγματοποιήθηκε την πρώτη ημέρα της απεργιακής τους κινητοποίησης.
Τους επικεφαλής της ΠΝΟ δέχτηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μαζί με τον κ. Μουζάλα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας.
Ο κ. Μουζάλας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ζήτησε από τα Προεδρεία της ΠΝΟ να λάβουν υπόψη τους την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και να σκεφτούν το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της απεργίας -εφόσον απαιτηθεί, λόγω ιδιαιτέρως αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά- να επιτρέψουν κατ’ εξαίρεση τον απόπλου των τριών πλοίων που μεταφέρουν αποκλειστικά πρόσφυγες ή εναλλακτικά να επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν τα πλοία αυτά ως χώροι φιλοξενίας στα νησιωτικά λιμάνια όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Τόνισε δε πως σε καμία περίπτωση δεν θέλει να παρέμβει στις απεργιακές τους επιλογές.
Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξει απάντηση της ΠΝΟ στο «αίτημα» της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι το υπουργείο θα μπορούσε να κάνει χρήση της νομοθεσίας για την έκτακτη δρομολόγηση με βάση διάταξη που ψήφισε η Βουλή τον Απρίλιο του 2014 (ν. 4256/14), που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ναυτιλίας, μετά από εισήγηση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), το οποίο συγκαλείται εκτάκτως, μετά την παρέλευση τριών ημερών από τη διακοπή της τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης, να καθορίσει δρομολόγια έκτακτης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Ωστόσο, πρόκειται για λύση που δεν προκρίνει ο κ. Δρίτσας.
Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Θεοτοκάς και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, συζητήθηκαν με τον κ. Δρίτσα, μετά την αποχώρηση του κ. Μουζάλα, όλα τα θέματα που απασχολούν τους ναυτικούς.
Ο υπουργός, τόσο στην αρχική του τοποθέτηση, όσο και στην τελική του συνόψιση, τόνισε πως και τα δύο βασικά, επείγοντα και επίκαιρα αιτήματα της 48ωρης κινητοποίησης, η κυβέρνηση τα μελετά με σοβαρότητα και προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις θέσεις των σωματείων.
Ειδικότερα:
  • Για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και την αυτοτέλεια του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ δήλωσε ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και Αναστάσιο Πετρόπουλο και την κυβέρνηση η συζήτηση είναι ακόμα ανοικτή, δεν υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις και στο τραπέζι παραμένει, παρά τις δυσκολίες, τόσο το ζήτημα της αυτοτέλειας του ΝΑΤ όσο και το ζήτημα του ποσοστού αναπλήρωσης και εν γένει οι ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και του ΝΑΤ.
  • Για το ζήτημα της ρύθμισης των συνθέσεων των πληρωμάτων της ακτοπλοΐας ο υπουργός δήλωσε ευθέως ότι αυτή η ρύθμιση, αν και αποτελεί συμβατική δέσμευση, ανήκει στην κατηγορία εκείνη των επιλογών που δεν είναι σύμφωνες με τη φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης. Γι’ αυτό λαμβάνοντας υπόψη τις πολλαπλές και άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει αυτό το μέτρο, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να πειστούν οι πάντες για την ανάγκη επανεξέτασης της λύσης αυτής. Πρόσθεσε μάλιστα πως σ’ αύτη την κατεύθυνση είμαστε σε καλό δρόμο και πως ελπίζουμε ότι αποτέλεσμα θα είναι θετικό.
Συνομολογώντας, τέλος, για την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου και των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων των ναυτικών με κύριο ζήτημα αυτό της ανεργίας, ο κ. Δρίτσας κατέληξε με τη δήλωση ότι συνηγορεί στα όσα ζητήματα έθεσε στην αρχή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, επαναλαμβάνοντας την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι αυτή η ενημέρωση και η πρόταση δεν ενέχει ούτε κατ’ υπόνοια απόπειρα εκβιασμού ή ενθάρρυνσης συμπεριφορών κοινωνικού αυτοματισμού.
Πρόβλημα με κρουαζιερόπλοια
Παράλληλα προβλήματα προέκυψαν και με ορισμένα κρουαζιερόπλοια τα οποία υποχρεώθηκαν να τροποποιήσουν τα δρομολόγιά τους. Το υπουργείο ξεκαθάρισε χθες ότι τα κρουαζιερόπλοια δεν μπορούν να δέσουν χωρίς πλοηγό, οι οποίοι απεργούν και αυτοί μαζί με την ΠΝΟ. Κύκλοι προσκείμενοι στον κ. Δρίτσα ανέφεραν στη «Ν» ότι δεν μπορεί τα κρουαζιερόπλοια να δένουν με ευθύνη του πλοιάρχου και τα λιμεναρχεία πρέπει να μεριμνήσουν έτσι ώστε η απεργία να ολοκληρωθεί χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πλοίων και των επιβατών.
«Να απέχουν από κάθε ενέργεια»
Σε επίσημη δήλωση του ο κ. Δρίτσας αναφερόμενος, όπως είπε, «σε καταγγελίες σωματείων, για υπονόμευση της 48ωρης απεργίας των ναυτικών σε περιστατικά που συνέβησαν σε κάποια λιμάνια της Ελλάδας», σημείωσε ότι «η 48ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και άλλων ενώσεων εργαζομένων στο λιμάνι, στο ΝΑΤ και σε υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, είναι μια απεργία νόμιμη».
«Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους, να σταθούν απολύτως υπεύθυνα, απέναντι στην άσκηση συνταγματικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση, έστω και κατ’ υπόνοια, αυτή την κυβερνητική θέση» τόνισε ο κ. Δρίτσας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1024962/i-apergia-tis-pno-egklobizei-kubernisi-kai-metanastes

Έκλεισε το δημαρχείο Γαύδου με απόφαση της δημάρχου

Την απόφαση να κλείσει το δημαρχείο της Γαύδου, επικαλούμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζητώντας από την πολιτεία να πάρει θέση για την επίλυσή τους, πήρε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου.
Σε ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα του δήμου, η δήμαρχος αναφέρει: «Η δήμαρχος Γαύδου οφείλοντας να προστατέψει την ψυχική υγεία των υπαλλήλων του δήμου, αλλά και να υπερασπιστεί τη σωστή λειτουργία του δήμου, ενημερώνοντας τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κλείνει το δημαρχείο μέχρι να πάρει θέση το υπουργείο και να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα του Δήμου».
Η απόφαση της δημάρχου Γαύδου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε αναίτιο το κλείσιμο του δημαρχείου.
«Τι εννοεί η κ. Δήμαρχος και σε ποια λειτουργία του δήμου αναφέρεται; Η διαφάνεια και η ενημέρωση που ζητούν οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι κακή λειτουργία του δήμου και ενοχλεί τη μονίμως απούσα από το νησί δήμαρχο;» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η αντιπολίτευση.
http://www.naftemporiki.gr/story/1024971/ekleise-to-dimarxeio-gaudou-me-apofasi-tis-dimarxou

Ινδονησία: Δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 2,5 μηνών

Σε φυλάκιση 2,5 μηνών καταδικάστηκαν δύο Βρετανοί δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν τον Μάιο στην Ινδονησία επειδή αποπειράθηκαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ για την πειρατεία χωρίς να έχουν τις κατάλληλες θεωρήσεις διαβατηρίου για μια δημοσιογραφική δουλειά. 
Οι δύο Βρετανοί διέθεταν τουριστική βίζα ενώ θα έπρεπε να διαθέτουν δημοσιογραφική βίζα για να ασκήσουν το επάγγελμά τους στη χώρα.
Είχαν προσλάβει αρκετούς Ινδονήσιους για να παίξουν σε μια σκηνή σε ένα δεξαμενόπλοιο στο οποίο εισβάλει μια ομάδα πειρατών ενώ βρίσκεται στα Στενά της Μάλακα, ανάμεσα στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία.
Πλοία που πλέουν στην περιοχή αυτή καταλαμβάνονται συχνά από πειρατές. Μάλιστα πέρυσι αυξήθηκε ο αριθμός των επιθέσεων αυτού του είδους.
Έπειτα από καταγγελία που έγινε στις αρχές, οι δύο Βρετανοί συνελήφθησαν από το ινδονησιακό πολεμικό ναυτικό. 

http://www.naftemporiki.gr/story/1025046/indonisia-duo-bretanoi-dimosiografoi-katadikastikan-se-fulakisi-25-minon

«Αδύνατον το ρωσικό αεροσκάφος να διαλύθηκε στον αέρα από τεχνικό ή ανθρώπινο λάθος» Δήλωση εκπροσώπου της αεροπορικής εταιρείας

Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι αδύνατον το Airbus να διαλυθεί στον αέρα εξαιτίας τεχνικής βλάβης ή σφάλματος του πιλότου και ότι η μοναδική δυνατή εξήγηση είναι «φυσικές ή μηχανικές ενέργειες».
Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το πλήρωμα δεν είχε καμία επαφή με το έδαφος για να αναφέρει τυχόν προβλήματα στο αεροσκάφος κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν επηρεάσει την ασφάλεια της πτήσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι οι κινητήρες του αεροσκάφους είχαν ελεγχθεί στις 26 Οκτωβρίου χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα και ότι κατά τις πέντε τελευταίες πτήσεις πριν από τη συντριβή το πλήρωμα δεν είχε αναφέρει κανένα τεχνικό πρόβλημα στο σχετικό βιβλίο.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, από την πλευρά του, τόνισε, επίσης τη Δευτέρα, ότι καμία θεωρία για το τι προκάλεσε το τραγικό συμβάν δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

http://www.naftemporiki.gr/story/1024592/adunaton-to-rosiko-aeroskafos-na-dialuthike-ston-aera-apo-texniko-i-anthropino-lathos

Πέντε χώρες της Ε.Ε. αποχώρησαν από την άτυπη ομάδα «φίλων της ΠΓΔΜ»

Πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποχώρησαν από την αποκαλούμενη ομάδα «Φίλοι της Μακεδονίας», απογοητευμένες από το γεγονός ότι οι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την επίλυση της βαθιάς πολιτικής κρίσης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, γράφει η καλά ενημερωμένη ειδησεογραφική ιστοσελίδα των Σκοπίων Novatv.
Η άτυπη ομάδα φίλων της ΠΓΔΜ αποτελούνταν από 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Μεγάλη Βρετανία, Βέλγιο, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Αυστρία και Σλοβακία), όμως πρόσφατα πέντε από αυτές (η Σουηδία,η Φινλανδία,η Δανία, η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο) αποχώρησαν από αυτήν, αναφέρει η ιστοσελίδα, σε ανταπόκριση της από τις Βρυξέλλες.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα,η ομάδα των φίλων της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες, παρά τον άτυπο χαρακτήρα της, εκφράζει με σαφήνεια τις πολιτικές θέσεις των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες αποτελείται, σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, την οποία και υποστήριζε απερίφραστα. Ωστόσο, με την κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, αρκετές ισχυρές χώρες της Ε.Ε. έχουν χάσει την υπομονή τους.
Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Βουλγαρίας στις Βρυξέλλες είχαν τακτικά πρόβλημα με αυτές τις 15 χώρες, οι οποίες τους ασκούσαν ισχυρή πίεση να μην προσκομίζουν εμπόδια σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και να επιτρέψουν την άνευ όρων έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε.,σημειώνει η ιστοσελίδα, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
http://www.naftemporiki.gr/story/1024863/pente-xores-tis-ee-apoxorisan-apo-tin-atupi-omada-filon-tis-pgdm

Ισπανία: Aύξηση του αριθμού των ανέργων τον Οκτώβριο Δίχως εργασία 4,18 εκατ. άτομα

Κατά 2,01% αυξήθηκε τον Οκτώβριο ο αριθμός τον ανέργων στην Ισπανία, σημειώνοντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία άνοδο.
Τον προηγούμενο μήνα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 82.327 άτομα, ανερχόμενος στους 4,18 εκατ. Αύξηση είχε σημειωθεί τόσο τον Σεπτέμβριο, όσο και τον Αύγουστο.
Το υπουργείο Εργασίας αποδίδει την αύξηση της ανεργίας στην ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, η οποία συνέβαλε στη βελτίωση των δεικτών εργασίας. Άλλωστε, ο τουρισμός αντιστοιχεί στο 11% του ετήσιου ΑΕΠ της Ισπανίας.
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1025096/ispania-auksisi-tou-arithmou-ton-anergon-ton-oktobrio

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ : H Tρόικα έφυγε, η λιτότητα και η φτώχεια μένουν!

Δημοσιεύθηκε 18 Μαΐου 2015 
Tου Gustave Rey 
Ενα χρόνο μετά την οριστική αποχώρηση της Τρόικας απο την Πορτογαλία και την βελτίωση της οικονομίας της, οι Πορτογάλοι περιμένουν ακόμη να έρθουν οι καλύτερες μέρες που τους υποσχέθηκαν όταν τους έσφιγγαν το ζωνάρι.
Σήμερα τίποτα δεν έχει αλλάξει για αυτούς που πλήρωσαν την κρίση, δηλαδή τα μεσαία και κατώτερα λαικά στρώματα, παρόλο που το έλλειμμα της χώρας τέθηκε υπο έλεγχο, η ανάπτυξη αναμένεται στο 1.6%,  το 2015 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό, η αγορά ακινήτων ανακάμπτει ενώ καταγράφεται αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών.
Πέντε μήνες πριν απο τις βουλευτικές εκλογές, η κεντροδεξιά κυβέρνηση ανησυχώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα πολλαπλασιάζει το καθησυχαστικά μηνύματα.
« Είμαι πεπεισμένος περισσότερο απο ποτέ ότι ο δρόμος που πήραμε είναι εκείνος στον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο.
Την ίδια ώρα έδωσε εορταστικό τόνο στην επέτειο αποχώρησης της Τρόικας πριν απο έναν χρόνο, τονίζοντας ότι η χώρα κατάφερε να ανακτήσει την κυριαρχία της παρόλο που δεν μπήκε τέλος στις θυσίες των πολιτών.
Ο πρωθυπουργός Κοέλιο, κατηγορείται απο την αριστερά αντιπολίτευση ότι έχει εφαρμόσει με ιδιαίτερο ζήλο τις βουλές της τρόικας, ότι είναι πιο Γερμανός και απο την Αγκελα Μέρκελ κι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να δίνει προτεραιότητα στην μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων αντί να ανακουφίσει τον πληθυσμό μετά απο την πολύμηνη και σκληρή λιτότητα.
Μπορεί τα  οικονομικά μεγέθη να είναι καλύτερα στην Πορτογαλία αλλά η ζωή των Πορτογάλων δεν έχει αλλάξει. « Ενα χρόνο μετά την  αποχώρηση της Τρόικας το οικονομικό θαύμα φαντάζει περισσότερο ώς οφθαλμαπάτη» δηλώνει στο γαλλικό πρακτορείο ο Domingos Amaral, καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας.
Σχεδόν ένας στους πέντε Πορτογάλους εξακολουθεί να ζεί κάτω απο το όριο της φτώχειας και με εισόδημα κατώτερο των 411 ευρώ μηνιαίως. Η ανεργία σίγουρα έχει μειωθεί αλλά το 13,7% του ενεργού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι χωρίς δουλειά όπως και το 34,4% των νέων. Το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα ενώ και η φορολογία έχει φθάσει σε ιστορικά επίπεδα.
Στο χείλος της χρεοκοπίας η Πορτογαλία, έλαβε το 2011 διεθνές δάνειο 78 δις ευρώ.  Σε αντάλλαγμα η κυβέρνηση επέβαλλε αυστηρή λιτότητα με μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών.  Ο πρωθυπουργός Κοέλιο έχασε σε δημοφιλία ωστόσο κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και να αποπληρώσει αποπληρώσει 29 δισεκατομμύρια απο το χρέος
«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και οφείλεται εν μέρη σε εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι η μείωση της τιμής τους πετρελαίου και η πτώση του ευρώ» προειδοποιεί ο Joao Cesar das Neves, Καθηγητής Οικονομικών στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας.
Στην Πορτογαλία το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014 αλλά το δημόσιο χρέος  αυξήθηκε κι άλλο φθάνοντας στο 130,2%,  ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με το 2011 χρονιά που ανέλαβε η Τρόικα.

Ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει και για τον τραπεζικό τομέα που τον περασμένο Αύγουστο είχε κλονιστεί απο την  χρεοκοπία της Espirito Santo Financial Group. Το ιλιγγιώδες χρέος της είχε ξεφύγει απο την επιτήρηση των τη Τρόικας. Για τον Joao Cesar das Neves, αυτή η κατάρρευση αντανακλά την έλλειψη εξυγίανσης σε σημαντικά τμήματα της Πορτογαλικής Οικονομίας και κυρίως κρατικά.
http://www.triklopodia.gr/portogalia-h-troika-efige-litotita-ke-ftochia-menoun/

Τα σενάρια για κόκκινα δάνεια και καταθέσεις, μετά την ανακεφαλαιοποίηση Τι θα γίνει με τα capital controls

Νέο «κεφάλαιο» ανοίγει η χώρα με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους καθώς είναι το πρώτο μεγάλο βήμα μιας μακροπρόθεσμης πορείας προς την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το μονοπάτι για την «επόμενη μέρα» δεν θα είναι στρωμένο με... ροδοπέταλα. Ωστόσο, κυβέρνηση και τράπεζες μετά την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που διανοίγονται μπροστά τους, θα δημιουργήσουν ένα ένα νέο, αισθητά βελτιωμένο, τοπίο στη χώρα.
Όπως γράφει η εφημερίδα Έθνος, για τα capital controls, σχεδιάζεται "Η χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων μέχρι την εξάλειψή τους"
Όσον αφορά τις καταθέσεις, οι διοικήσεις των τραπεζών θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και θα είναι εξασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει πως θα είναι απολύτως ασφαλείς από κινδύνους και κυρίως από αυτόν της εκκαθάρισης, δηλαδή της διάσωσης εκ των έσω που προβλέπει μεταξύ άλλων και «κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Ενίσχυση της ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες στην πραγματική οικονομία - Κόκκινα δάνεια
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης δεν σημαίνει πως θα ανοίξουν αμέσως οι κάνουλες της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ίδιοι οι τραπεζίτες, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις χρηματοδότησης.
Εκτός από την επιστροφή των καταθέσεων  - που θα παίξει καίριο ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων - ζωτικής σημασίας ζήτημα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Με την επιμονή της κυβέρνησης για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, της απελευθέρωσης κεφαλαίων και της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης. Τραπεζικοί παράγοντες τονίζουν ότι μικρομεσαίες εταιρείες που έχουν πράγματι πληγεί από την κρίση έχουν καταλήξει να είναι «ζόμπι» ενώ την ίδια ώρα εκτιμάται πως μπορούν με τη στήριξη των τραπεζών να γίνουν βιώσιμες.
Προστατεύεται η πρώτη κατοικία - Στο σφυρί η υπόλοιπη περιουσία 
Στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική απ' ό,τι στις επιχειρήσεις διότι ο διαχωρισμός του κακοπληρωτή με τον αδύναμο δανειολήπτη είναι απλός. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, σε όποιο ύψος κι αν φτάνει το ποσό της αντικειμενικής αξίας που θα προστατεύεται το ακίνητο από τους πλειστηριασμούς, οι τράπεζες δεν πρόκειται να την κατάσχουν. Οι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να πληρώνουν μια ελάχιστη δόση εφόσον έχουν τη δυνατότητα.
Αντίθετα οι δανειολήπτες που είναι κακοπληρωτές αλλά έχουν καταθέσεις, πολλά περιουσιακά στοιχεία ή/και μεγάλη μισθοδοσία, θα έρθουν σύντομα αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», εξετάζεται μεταξύ άλλων και μια πιο ριζοσπαστική λύση: η αλλαγή σπιτιού. Δηλαδή ο δανειολήπτης θα μετακομίζει σε ένα μικρότερο από αυτά που έχει η τράπεζα και εκείνη θα προβαίνει σε «κούρεμα» χρέους.

Τι θα πληρώσουν όσοι έχουν αδήλωτες καταθέσεις και κρυμμένα μετρητά Νομοσχέδιο - κίνητρο για όσους διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια

Νομοσχέδιο - κίνητρο για όσους διαθέτουν αδήλωτα κεφάλαια στο εξωτερικό ή στο εξωτερικό αναμένεται να έρθει στη Βουλή το προσεχές χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, το νομοσχέδιο θα δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Μάλιστα διεμήνυσε ότι θα υποστούν σοβαρότατες και φορολογικές ποινικές και άλλες κυρώσεις, όσοι δεν δηλώσουν περιουσιακά στοιχεία οποιασδήποτε μορφής και εντοπιστούν μετά την σύνταξη του Περιουσιολογίου. «Επειδή το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης του Περιουσιολογίου, στο οποίο πρέπει να δηλωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία να τα δηλώσουν πριν», εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομικών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αλεξιάδης, οι διατάξεις του νομοσχεδίου πρέπει να είναι ελκυστικές, ώστε να αποφέρουν αποτέλεσμα και να δηλωθούν τα χρήματα και από την άλλη να μην είναι χαριστικές ώστε να προσλάβουν τον χαρακτήρα ξεπλύματα ή μιας ευνοϊκής περαίωσης.
Ακόμη πάντως - όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός - δεν έχει ξεκαθαριστεί αν τα αδήλωτα κεφάλαια υπαχθούν σε ένα αυτοτελή συντελεστή φορολόγησης ή αν θα πρέπει να προστεθούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων των αντίστοιχων ετών. Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, ποια κίνητρα θα δοθούν ώστε να δηλωθούν τα χρήματα αυτά, αν δηλαδή θα απαλλαγούν από τα φορολογικά πρόστιμα και όλες τις ποινικές κυρώσεις. «Θέλουμε τα κίνητρα να μην είναι προκλητικά. Αν είναι χρήματα που προέρχονται από εμπόριο ναρκωτικών, όπλων κ.α. δεν θα νομιμοποιηθούν ακόμη κι αν δηλωθούν» υπογράμμισε.
Ανέφερε ακόμη ότι τα κίνητρα θα περιλαμβάνουν τόσο χρήματα που έχουν εξαχθεί όσο και εκείνα που βρίσκονται στο εσωτερικό (εκτός τραπεζών). Επιπλέον κίνητρα εξετάζεται να δοθούν για τα κεφάλαια που βρίσκονται εκτός Ελλάδας και δεν έχουν δηλωθεί εφόσον επιστρέψουν στο εσωτερικό όπως επίσης και σε περιπτώσεις που αυτά τα χρήματα αφορούν πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις που είναι για έλεγχο (στην Λίστα Λάγκαρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.α.)
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών είναι:
1)Να δηλωθούν τα χρήματα από το εξωτερικό και το εσωτερικό και να υπάρξει φορολόγηση 15%. Θα δηλωθούν χρήματα που δεν είναι φορολογημένα και υπάρχουν σε σεντούκια και θυρίδες.
2)Όσοι έχουν χρήματα που δεν φορολογήθηκαν και έχουν φύγει σε τράπεζες του εξωτερικού θα πληρώσουν 20% εφόσον θέλουν να τα κρατήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες ήδη έχουν δώσει στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών σε βάθος 15ετίας.

 http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/242931/ti-tha-plhrosoyn-osoi-ehoyn-adhlotes-katatheseis-kai.html

Μετεγγραφές φοιτητών: Από σήμερα "τρέχει"η προθεσμία!



Ένα διαφορετικό πλαίσιο θα βρουν φέτος οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν από τη σχολή την οποία εισήχθησαν σε άλλο πανεπιστήμιο. Κι αυτό, επειδή η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από τρεις μήνες θέτει πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι στο ελάχιστο.

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) όπου θα μπορούν να υποβάλουν μόνο μια αίτηση μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ιδρυμάτων. Την είσοδό τους στην ηλεκτρονική φόρμα, θα εξασφαλίσουν μέσω του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης που τους έχουν παρασχεθεί από τη σχολή τους για να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους.
Μία ακόμη υποχρέωση που έχουν οι ενδιαφερόμενοι είναι να γνωρίζουν τον οκταψήφιο αριθμό που είχαν ως υποψήφιοι στις πανελλήνιες εξετάσεις και να προσκομίσουν στη σχολή που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν μια εκτύπωση της ηλεκτρονικής αίτησης καθώς και όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.
Μετεγγραφή δικαιούνται οι φοιτητές που:
α) Τα κατά κεφαλήν εισοδήματα του δικαιούχου και των γονέων του για το φορολογικό έτος 2014 δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς και τα δύο το ποσό των 3.000 ευρώ (μόρια 5)
β) Δεν υπερβαίνουν τα 6.000 ευρώ (μόρια 4)
γ) Δεν υπερβαίνουν τα 9.000 ευρώ (μόρια 3)
δ) Ορφανός και από τους δύο γονείς (μόρια 3)
ε) Μέλος πολύτεκνης οικογένειας (μόρια 2)
στ) Μέλος τρίτεκνης οικογένειας (μόριο 1)
ζ) Ορφανός από τον έναν γονέα (μόριο 1)
η) Τέκνο άγαμης μητέρας (μόριο 1)
θ) Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή που φοιτά σε ίδρυμα διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις (μόριο 1)
ι) Ο δικαιούχος έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω ή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις (μόριο 1)
Αντίθετα δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:
α) φοιτητές στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη, εφόσον αιτούνται εκ νέου μετεγγραφής από τη σχολή ή το τμήμα στο οποίο έχουν εγγραφεί με μετεγγραφή ή μεταφορά θέσης εισαγωγής. Οσοι όμως έχουν εισαχθεί σε σχολή ή τμήμα διαφορετικό από αυτό στο οποίο τους χορηγήθηκε κατά τα προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη μετεγγραφή δύνανται να αιτηθούν μετεγγραφή.
β) Φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου.
γ) Φοιτητές που με αίτησή τους έχουν διακόψει τη φοίτησή τους, εκτός αν η διακοπή οφείλεται σε αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή σε λόγους ανωτέρας βίας.
δ) Φοιτητές που έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ καθ' υπέρβαση του αριθμού εισακτέων με επιπλέον ποσοστό, όπως τέκνα των Ελλήνων εξωτερικού, αλλοδαποί - αλλογενείς κ.ά.
Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των μετεγγραφόμενων δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα εκτός εάν κάποια σχολή ή τμήμα έχει εισηγηθεί μεγαλύτερο ποσοστό. Από το ποσοστό αυτό εξαιρούνται τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, φοιτητές με πιστοποιημένη αναπηρία τουλάχιστον 67% και φοιτητές σοβαρά ασθενείς ή φοιτητές που έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνων ή μυελού των οστών. Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα και κατ' εξαίρεση μετεγγραφής, η χορήγηση της οποίας εξετάζεται από αρμόδια επιτροπή.

http://www.newsit.gr/ellada/Meteggrafes-foititon-Apo-simera-trexei-i-prothesmia/442480&utm_source=onalert.gr&utm_medium=website&utm_campaign=firstpage

Τι θα γίνει με τους 7976 άταφους νεκρούς μας από το το Έπος του ΄40 στην Αλβανία;

Την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου μόλις την εορτάσαμε. Όπως κάθε χρόνο. Μόνο που 74 χρόνια τώρα έχουμε “ξεχάσει” ότι οι νεκροί μας στα πεδία των μαχών του Έπους του ΄40 παραμένουν άταφοι! Και δεν τιμά κανέναν μας ότι έχουμε αφήσει αυτή …τη λεπτομέρεια σε εκκρεμότητα. Πριν μερικές μέρες ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και του έθεσε ξανά το ζήτημα. Τα Τίρανα μάλλον “σφυρίζουν αδιάφορα” και πρέπει να ασκηθεί ασφυκτική πίεση.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σούρλα: «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», από τους επτακόσιους και πλέον παρευρισκόμενους στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο, έγινε δεκτό ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα, που πρότεινε η Ένωση Συγγενών Πεσόντων:

«Πέρασαν 74 χρόνια και οι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, κατά το Έπος 1940 – 41, σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους, διάσπαρτα οστά στα πεδία των μαχών.
Πέρασαν έξι χρόνια, από την υπογραφή Συμφώνου μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας για την περισυλλογή των οστών και τον ενταφιασμό στα δύο Στρατιωτικά Κοιμητήρια (Βουλιαράτες - Κλεισούρα), χωρίς όμως μέχρι σήμερα να εφαρμοστεί
Είναι βασανιστικό το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν στην Ελλάδα σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι, να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και ξεσκέπαστοι, χωρίς ένα τάφο, επί 74 ολόκληρα χρόνια.

Επιβάλλεται, έστω και αργά, να πράξουμε, το πατριωτικό, θρησκευτικό και εθνικό καθήκον, για τους γενναίους που λάμπρυναν την ιστορία της πατρίδας, άλλαξαν την έκβαση ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό

Να συνέλθει επιτέλους η Μικτή Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας, που συνεδρίασε μόνο μια φορά τον Απρίλιο 2012 και μετά παρέλευση τριών χρόνων καμία από τις αποφάσεις δεν υλοποιήθηκε.

Να είναι η τελευταία επέτειος που γιορτάζουμε με άταφους τους ήρωές μας.

Για όλα αυτά, ζητάμε από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας να παρέμβουν άμεσα και αποτελεσματικά προς την αλβανική πλευρά, για να αποκατασταθεί η μεγάλη αυτή εθνική εκκρεμότητα».


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
• ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
• ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
• ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
• ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
• ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ 
http://www.onalert.gr/stories/ti-tha-ginei-me-tous-7976-atafous-nekrous-mas-stin-albania/45922