Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Συνεχής επαγρύπνηση σε Έβρο, Αιγαίο και Κύπρο Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί Αθήνα και Λευκωσία μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές παραβιάσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

  • Πρώτη δημοσίευση: 14 Ιουνίου 2019, 4:55 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2019, 9:32μμ
Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί Αθήνα και Λευκωσία μετά τις αλλεπάλληλες τουρκικές παραβιάσεις και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. Με διαταγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, ανώτατοι αξιωματικοί βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στα σύνορα της ελληνικής επικράτειας προκειμένου να προβλεφθούν κινήσεις της γειτονικής χώρας και να αντιμετωπιστούν τυχόν εξάρσεις στρατιωτικής δραστηριότητας.
του Στέφανου Μυτιληναίου
stmytil@gmail.com
Την περασμένη Πέμπτη και μέσα σε διάρκεια λίγων ωρών η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παραβίασε 95 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο. Στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο 23 αεροσκάφη της γειτονικής χώρας πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από τους Έλληνες πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο αρχιπέλαγος εμφανίστηκαν σε οκτώ σχηματισμούς 16 F-16, 5 κατασκοπευτικά CN-235 και 2 τουρκικά ελικόπτερα. Οι περισσότερες παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τα τουρκικά κατασκοπευτικά, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου, οι οποίοι σε καθημερινή βάση παρακολουθούν όλες τις εξελίξεις και αναλύουν τα δεδομένα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο επίλεκτης ομάδας των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων έχει σταλεί στον Έβρο για κάθε ενδεχόμενο, ενώ οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται σε επαγρύπνηση τόσο στα θαλάσσια όσα και στα χερσαία σύνορα της χώρας μας. Την ίδια ώρα, οι κυπριακές Αρχές φοβούνται ότι ο «Πορθητής», που βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια δυτικά του, φέρεται να ξεκίνησε τις διαδικασίες γεώτρησης, γεγονός που σηματοδοτεί μια άκρως επιθετική ενέργεια.
Αν και η Λευκωσία δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές την αρνητική αυτή εξέλιξη, ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές από την Κύπρο, η ακινητοποίηση του «Πορθητή» από τις 4 Μαΐου στο ίδιο ακριβώς σημείο, το υψηλό κόστος παραμονής του εκεί αλλά και το γεγονός ότι κάποιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πετρελαιοειδών παρέμειναν στην περιοχή ενισχύουν τις ανησυχίες των κυπριακών Αρχών, ότι, δηλαδή, οι ενδείξεις τους δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κορυφώνεται την ώρα που η Αγκυρα επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση για τα αεροσκάφη F-35, απειλώντας την Ουάσιγκτον. Αλλωστε, δεν ήταν τυχαία η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν: «Τα F-35, που αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα μας. Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη σημερινή στάση τους, η οποία προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, χρησιμοποιώντας τους S-400 ως δικαιολογία».
Αμετακίνητος στέκεται μέχρι στιγμής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα θέλει όλα και βεβαιώνει τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη ότι στο τέλος θα τα έχει: ρωσικά αντιαεροπορικά S-400, αμερικανικά stealth F-35, συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε κυπριακή ΑΟΖ, Λύκιο Πέλαγος (Καστελόριζο), ακόμα και Αιγαίο Πέλαγος. Θα τα κερδίσει όλα, λέει, και με τη γνωστή του αλαζονεία τονίζει ότι δεν θα ρωτήσει και κανέναν.
Στις πιο βαθιές σκέψεις του ο Τούρκος Πρόεδρος δεν μπορεί να αγνοεί ότι στις αξιώσεις του αυτές δεν έχει συμμάχους ούτε ότι η Τουρκία είναι «μειοψηφία του ενός», όπως εύστοχα είχε περιγράψει την κατάστασή του προ εξαμήνου ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ.
Ωστόσο, εδώ που έφερε τα πράγματα δεν μπορεί να κάνει πίσω. Οποιαδήποτε υπαναχώρηση θα θεωρηθεί «αδυναμία» και πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν μια τέτοια στιγμή αδυναμίας για να του πάρουν το κεφάλι. Από την εσωκομματική του αντιπολίτευση, με επικεφαλής τους «μετριοπαθείς» και δυτικόφιλους ισλαμιστές Αχμέτ Νταβούτογλου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, έως την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, που με το νέο της «αστέρι», τον «Πόντιο» υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τρέφει ελπίδες επιστροφής στη διακυβέρνηση για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμπεριφέρεται σαν θεριό στριμωγμένο στη γωνία που δείχνει τα δόντια του. Ελληνες, Ισραηλινοί, Κούρδοι, Αμερικανοί, Αιγύπτιοι, Εμιράτα, όλοι είναι «εχθροί». Οχι γιατί απαραίτητα θέλουν το κακό της Τουρκίας, αλλά γιατί, έχοντας συμμαχήσει μεταξύ τους, «δεν τον παίζουν». Η Ελλάδα του έχει δώσει «διέξοδο». Ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει καλέσει επανειλημμένως να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσει. Η ελληνική πλευρά τού έχει εξηγήσει ότι μόνος του απομονώνεται.
Επιμένει να μην συμμορφώνεται. Οχι γιατί δεν βλέπει την ύστατη ευκαιρία που του δίνεται, αλλά γιατί εάν δεχτεί να συμπεριφερθεί ως κανονικό κράτος και αναγνωρίσει τους άλλους ως «ίσους», τότε «θάβει» για πάντα τα αυτοκρατορικά του όνειρα για μια νεοοθωμανική ηγεμονία που θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια στη Μέση Ανατολή και έως τη Βόρεια Αφρική. «Τα σύνορα της καρδιάς του», όπως τα αποκαλεί.
Ετσι, αφού αυτοπαγιδεύτηκε πολιτευόμενος με ιδεοληψίες και μεγαλοϊδεατισμούς, τώρα απειλεί με πόλεμο -που δεν μπορεί να νικήσει-, ποντάροντας ότι οι Δυτικοευρωπαίοι είναι «μαλθακοί», δίχως κοινή εξωτερική πολιτική και ότι η χώρα του είναι πολύ σημαντική ως γεωπολιτικό οικόπεδο για τις ΗΠΑ για να έρθουν σε σύγκρουση μαζί του.

Η Αγκυρα χάνει τη σημασία της για τη Δύση

Στην πραγματικότητα όμως η Τουρκία δεν είναι πια τόσο σημαντική όσο ήταν και όσο θέλει να νομίζει. Αυτό που δεν λέγεται ανοιχτά, αλλά δεν αποτελεί και μυστικό, είναι ότι οι Αμερικανοί έχουν δρομολογήσει τα ζητήματα για να μην βρίσκονται στην ανάγκη της «μεγάλης ασθενούς». Πώς; Κύπρος και Κουρδιστάν προετοιμάζονται να τους παράσχουν τις βάσεις που χρειάζονται στο Λεβάντε, το δε Κουρδιστάν λέγεται ότι θα αντικαταστήσει την Τουρκία. Επίσης, η ζωτική σημασία των Στενών του Βοσπόρου «ξεπερνιέται» με τον νέο σιδηρόδρομο και αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας.
Η Αλεξανδρούπολη, αγαπημένο λιμάνι των Αμερικανών, προορίζεται να ζήσει στιγμές μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και η στρατηγική της σημασία ως «πύλης» προς τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη θα της προσδώσει θέση περίοπτη. Ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αλεξανδρούπολη, ο Αλέξης Τσίπρας έτρεξε το «πρότζεκτ» προσωπικά, όπως και ο Χρήστος Σπίρτζης, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του.
Ο Ερντογάν λέει ότι είναι περικυκλωμένος. Βάζει το φερέφωνό του, τον Ιμπραήμ Καραγκιούλ της εφημερίδας «Yeni Safak», να το γράφει. Κατηγορεί την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον πρίγκιπα διάδοχο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ ότι βάζουν θηλιά στον λαιμό της Τουρκίας, ενώ στην πραγματικότητα τη θηλιά στη χώρα του την πέρασε εκείνος, όταν θεώρησε ότι μπορούσε να τους «κατακτήσει» όλους στην περιοχή, να αψηφήσει την Αμερική και να παριστάνει τον σουλτάνο.

Εκτός οι πιλότοι του, η Ελλάδα στο κάδρο

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για την Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι Αμερικανοί του διεμήνυσαν ότι έχει διορία μέχρι τις 31 Ιουλίου να ακυρώσει την παραλαβή των ρωσικών S-400. Του είπαν ότι την 1η Αυγούστου, εάν δεν έχει συμμορφωθεί, τον πετάνε έξω από το πρόγραμμα των F-35, που περιλαμβάνει και τη συμπαραγωγή τους, οι Τούρκοι πιλότοι και μηχανικοί που βρίσκονται στην Αριζόνα και εκπαιδεύονται σε αυτά τα αεροπλάνα απελαύνονται από τις ΗΠΑ και, σαν να μην έφταναν αυτά, του επιβάλλονται και κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου «Αντιμετώπισης Αντιπάλων της Αμερικής» (CAATSA).
Την ώρα που οι Αμερικανοί διεμήνυαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τα παραπάνω, Παρασκευή 7 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον και στο Πεντάγωνο βρισκόταν ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.
Εκείνη τη στιγμή επέλεξαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Σημίτης να παρέμβουν για να «προειδοποιήσουν» δήθεν για πιθανότητα «ατυχήματος» με την Τουρκία. Αμφότεροι, όχι μόνο προεξόφλησαν ήττα της Ελλάδας, ενώ όλα συνηγορούν σε συντριβή της Τουρκίας, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός το πήγε, μάλιστα, κι ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας να σπεύσουμε σε «λύσεις» ακόμα και «όχι ευχάριστες» για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη. Η πρόταση «συνθηκολόγησης» του Κώστα Σημίτη περιείχε και διαστρέβλωση δηλώσεων του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, στην αγωνιώδη του προσπάθεια να διασπείρει ηττοπάθεια στον ελληνικό λαό.
Η αμερικανική πρεσβεία αντέδρασε έντονα. Με άρθρο του, ο ακόλουθος Τύπου, Μπιλ Μουράντ, διέψευσε τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού των Ιμίων, επισημαίνοντας ότι η επιχειρηματολογία του είναι ίδια με τα fake news περιθωριακών ιστοσελίδων, τις οποίες και ανέφερε. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που δεν πρέπει να συγχέεται με τις εσχατολογικές προβλέψεις Μπακογιάννη – Σημίτη, ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος, επικαλούμενος ξένες διπλωματικές πηγές, προειδοποίησε ότι οι Τούρκοι έχουν στόχο να στείλουν γεωτρύπανο στην περιοχή του Καστελόριζου «είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο».
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αρχή της εβδομάδας για την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος όσων εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες του «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ ήρθε ως ένα ακόμα ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει «την κατάλληλη απάντηση» εάν γίνει πράξη η απόφαση της Κύπρου.
«Παρακολουθούμε με προσοχή τις πληροφορίες για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης που εξέδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση για τo πλήρωμα του “Fatih” και στελέχη ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Πετρελαϊκή Εταιρεία (ΤPAO)», σημείωσε. «Εάν τολμήσουν να κάνουν την απόφαση πράξη, θα δώσουμε την κατάλληλη απάντηση, ας μην αμφιβάλλει κανείς γι’ αυτό», προειδοποίησε, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ξένα πληρώματα και ειδικοί που είχαν προσληφθεί από τους Τούρκους άρχισαν να τους εγκαταλείπουν από τον φόβο της σύλληψης.
Ακολούθησε απόφαση να σταματήσει η εκπαίδευση στα F-35 των Τούρκων πιλότων που βρίσκονται στην Αμερική και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων επικύρωσε ψήφισμα που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» αλλά και τη στάση των ΗΠΑ, απάντησε ότι «η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμία απειλή». Ακολούθησε νέο ράπισμα, αυτή τη φορά από το Reuters, που διέρρευσε ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35.

S-400 με συνέπειες και προειδοποίηση Τσίπρα

Σε αυτό το κλίμα, Μόσχα και Αγκυρα επιβεβαίωσαν ότι οι S-400 θα παραδοθούν κανονικά τον Ιούλιο στην Τουρκία, με τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιεί ότι τυχόν κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία θα είχαν «σημαντικές συνέπειες» για την τουρκική λίρα. Η Ελλάδα, που μέχρι στιγμής δεν είχε τοποθετηθεί, πήρε θέση διά στόματος πρωθυπουργού σε ό,τι την αφορά, διαμηνύοντας στην Αγκυρα να μην τολμήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Alpha το βράδυ της Τετάρτης ήταν σαφής: «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση μεν, αλλά όχι να ανησυχούμε και να μιλάμε για θερμό επεισόδιο. Εχουμε έναν γείτονα απρόβλεπτο. Βρίσκεται σε κατάσταση εσωτερικής έντασης. Υπάρχουν εξελίξεις και γεωπολιτικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που δημιουργούν τεκτονικές κινήσεις στη στάση της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ισχυρότερες συμμαχίες με κρίσιμες δυνάμεις της περιοχής και στρατηγική θέση όσο τώρα. Αναδειχθήκαμε δύναμη στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ένοπλες δυνάμεις σε εξαιρετικό επίπεδο και με αξιωματικούς εξαιρετικής ικανότητας. Είμαστε μια χώρα ειρήνης, συνεργασίας και διαλόγου. Δεν απειλούμε κανέναν, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν που θα απειλήσει τα δικαιώματά μας. Αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο είναι σοβαρή παραβίαση και είδατε την απόλυτη στήριξη όλων των εταίρων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αν τολμήσουν να παραβιάσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αυτό θα έχει συνέπειες. Αυτό είναι το μήνυμα στη γειτονική χώρα».
Το ίδιο βράδυ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κατάσταση παραζάλης, για μια ακόμη φορά επέλεξε την οδό της όξυνσης. «Στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κανένα βήμα που δεν θα λαμβάνει υπόψη το δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Σε αυτό το θέμα όλες οι επιλογές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο τραπέζι μας», δήλωσε σε συγκέντρωση των βουλευτών του κόμματός του με τη συμμετοχή και υπουργών της κυβέρνησής του.
Συνδέοντας όλα τα ζητήματα σε έναν κλοιό, τόνισε ότι «την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο για τους υδρογονάνθρακες δεν μπορούμε να τη δούμε ξεχωριστά από τις οικονομικές παγίδες που στήνονται ενάντια στη χώρα μας». Η Τουρκία, είπε, έχει αυτή τη στιγμή τέσσερα πλοία για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Ο Τούρκος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας πει “γιατί εσείς το κάνατε έτσι;” ή “γιατί το κάνατε αυτό;”. Σε όποιον ρωτάει “τι δουλειά έχεις εσύ εδώ;” εμείς απαντάμε: “Ετσι, ε; Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Και ως εγγυήτρια χώρα θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, όπου αυτά υπάρχουν, σε ολόκληρη την ΑΟΖ μας, και δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων αδελφών μας εκεί σε κανέναν. Μας συγχωρείτε”».
Ανυποχώρητος έδειξε όμως και για τους S-400: «Δεν λέω ότι η Τουρκία θα πάρει τους S-400, τους έχει πάρει. Εμείς έχουμε τελειώσει αυτή τη δουλειά. Τον επόμενο μήνα θα γίνει η παράδοση του συστήματος αυτού στη χώρα μας». Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την Τουρκία…

Η «μεγάλη ασθενής» θέλει και το Κουφονήσι!

Σε άρθρο γνώμης στην εθνικιστική εφημερίδα «Yeniçağ», που πρόσκειται στο Iyi Parti της Μεράλ Ακσενέρ, με τίτλο «Από πού λαμβάνουν τη στήριξη η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά;» επισημαίνεται ότι σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την 8η Μαΐου από το Τουρκικό Ιδρυμα Κληρονομιάς στην Ουάσιγκτον, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ χρησιμοποίησε έναν χάρτη που απεικονίζει τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Ικαρία, τα Ψαρά, τον Αγιο Ευστράτιο, την Αλιμιά, τα Αντικύθηρα, την Γαύδο, το Γαϊδουρονήσι και το Κουφονήσι (στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος) υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ, όπως υποστηρίζει ο σχολιαστής της εφημερίδας, η κυριαρχία αυτών δεν δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Παράλληλα, παρατίθενται δηλώσεις του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Ουμίτ Γιαλίμ, γνωστού ακροδεξιού και «εμπνευστή» της θεωρίας περί «τουρκικών νησιών υπό ελληνική κατοχή», ο οποίος είπε: «Ο Γκιουρντενίζ, που έδειξε 14 τουρκικά νησιά υπό την κυριαρχία της Ελλάδας, παρουσίασε τα χωρικά ύδατα των εν λόγω νησιών σαν ελληνικά χωρικά ύδατα.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, μόνο το 1/4 της Κρήτης δόθηκε στην Ελλάδα, όμως σε αυτό τον χάρτη όλη η Κρήτη απεικονίζεται υπό την κυριαρχία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την απόφαση των έξι Μεγάλων Δυνάμεων του 1914, μόνο το δικαίωμα χρήσης των νησιών του Βόρειου Αιγαίου δόθηκε στην Ελλάδα και όχι η κυριαρχία. Υπάρχουν περίπου 200 νησιά, νησίδες και βραχονησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ πρέπει να διορθώσει αυτό τον χάρτη και πρέπει να προστατεύσει τη “Γαλάζια Πατρίδα” μας. Ο εν λόγω χάρτης ανοίγει δρόμο στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobil για να πραγματοποιήσει ερευνητικές δραστηριότητες στην “τουρκική υφαλοκρηπίδα” στα νότια της Κρήτης».
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 106 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15 Ιουνίου 2019
https://neaselida.gr/efimerida/synechis-epagrypnisi-se-evro-aigaio-amp-kypro/

ΚΚΕ: Πριν λίγες μέρες ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «τζούφιες γεωτρήσεις» της Τουρκίας Ο Περισσός ζητά να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή

Επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, ζητά το ΚΚΕ μέσω επίσημης ανακοίνωσής του γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία τονίζεται πως η «επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», που «εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της "συμμάχου" Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες».
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, «το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει τις μεγάλες του ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, είτε καθησύχαζαν τον ελληνικό λαό μιλώντας για "θετική ατζέντα" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε εναπόθεταν το όλο ζήτημα στην παρέμβαση του αμερικοΝΑΤΟϊκού παράγοντα. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας έκανε λόγο για "τζούφιες γεωτρήσεις" της Τουρκίας. Αυτή η αντιμετώπιση των εξελίξεων οδήγησε στη σημερινή κατάσταση».
Από τον Περισσό τονίζεται, μάλιστα, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ακολουθεί την επικίνδυνη πολιτική που εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό στο πλαίσιο των σφοδρών ανταγωνισμών στην περιοχή και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική όχι μόνο δεν προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο τροφοδοτεί την προκλητικότητα της "συμμάχου" Τουρκίας, αλλά και οδηγεί τους λαούς σε περιπέτειες».
Τέλος, «το ΚΚΕ ζητά να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή που επέβαλλαν την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ».

https://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/5032752/kke-prin-liges-meres-o-k-tsipras-ekane-logo-gia-tzoyfies-geotriseis-tis-toyrkias

Σε «διπλωματικό πυρετό» ΗΠΑ και Ιράν μετά τις επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

«Στο κόκκινο» βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν στον απόηχο των επιθέσεων στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν.
Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε αμέσως την Τεχεράνη - δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν ιρανικές δυνάμεις να αφαιρούν μία νάρκη από ένα από τα τάνκερ, η οποία διαψεύδει κάθε εμπλοκή της.
Ωστόσο - μολονότι είναι «πρόδηλο» ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια την περασμένη εβδομάδα στον Κόλπο του Ομάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν τον πόλεμο με την Τεχεράνη, διαβεβαίωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σε συέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.  
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι «ο πρόεδρος (Ντόναλντ) Τραμπ έχει κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τον πόλεμο, δεν θέλουμε πόλεμο». Ο Πομπέο πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε περιοχές που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τις θαλάσσιες μεταφορές. «Θα φροντίσουμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, διπλωματικές και άλλες, για να επιτύχουμε αυτό το αποτέλεσμα» είπε χαρακτηριστικα.  
Από την άλλη, υπαινιγμούς ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις ύποπτες -όπως της χαρακτήρισε- επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν, εξέφρασε ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Αλί Λαριτζανί, σύμφωνα με τα ιρανικά πρακτορεία Irna και Isna.
«Φαίνεται ότι οι ύποπτες ενέργειες σε τάνκερ στη Θάλασσα του Ομάν συμπληρώνουν τις οικονομικές κυρώσεις επειδή οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν κανένα αποτέλεσμα με αυτές τις κυρώσεις», είπε ο Αλί Λαριτζανί σε ομιλία του στο κοινοβούλιο.
Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ο Λαριτζανί δήλωσε ότι «κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι Αμερικανοί στοχοθετούσαν τα ίδια τους τα πλοία κοντά στα ιαπωνικά εδάφη για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν την εχθρότητά τους προς το Τόκιο».
Τραμπ: Με «υπογραφή Ιράν» οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια
«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».
Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.
Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό.


Κατηγορίες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Και ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ οι ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή τους, κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον.
Oλα τα στοιχεία δείχνουν το Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Eθνη Τζόναθαν Κόεν απευθυνόμενος στους δεκατέσσερις ομολόγους του στο ΣΑ κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης που συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ. Ο Κόεν επισήμανε την τεχνολογία και τον τύπο των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν, ανέφεραν διπλωμάτες.
Και η Βρετανία κατά του Ιράν – Εξηγήσεις ζητά η Τεχεράνη
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ εξέδωσε μια ανακοίνωση όπου κατηγορούσε το Ιράν και το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης για τις επιθέσεις, υποστηρίζοντας ότι καμία άλλη χώρα ή μη κρατικός παράγοντας θα μπορούσαν να φέρουν ευθύνη.
Το Ιραν απάντησε καλώντας για εξηγήσεις τον πρέσβη της Βρετανίας στην Τεχεράνη.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με αξιωματούχο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, το Ιράν επέκρινε σφόδρα την απαράδεκτη στάση της Βρετανίας αναφορικά με τις επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν… Καμία χώρα, παρά μόνο η Βρετανία, δεν στήριξε τις κατηγορίες της Αμερικής σχετικά με τις επιθέσεις», τονίζεται.
Σαουδική Αραβία: Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή… αλλά δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε
«Το ιρανικό καθεστώς δεν σεβάστηκε την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη και ενώ εκείνος βρισκόταν εκεί απάντησε στις προσπάθειές του εξαπολύοντας επίθεση εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων, ένα εκ των οποίων ήταν ιαπωνικό», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Τόνισε ότι το Ριάντ δεν επιθυμεί έναν πόλεμο στην περιοχή αλλά δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει κάθε απειλή στα ζωτικά του συμφέροντα.
«Δεν θέλουμε πόλεμο στην περιοχή…Αλλά δεν θα διστάσουμε να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον του λαού μας, της κυριαρχίας μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και των ζωτικών μας συμφερόντων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι «επιθέσεις από το Ιράν» απαιτούν η διεθνής κοινότητα να λάβει μια αποφασιστική στάση.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
http://www.kathimerini.gr/1029428/gallery/epikairothta/kosmos/se-diplwmatiko-pyreto-hpa-kai-iran-meta-tis-epi8eseis-se-tanker-ston-kolpo-toy-oman

Κώστας Λυκέτσος στην «Κ»: Το Αλτσχάιμερ είναι... πολλές παθήσεις

Πρωτοπορεί στις ΗΠΑ σε ένα περιβάλλον ποικιλοτρόπως... ελληνικό ο Κώστας Λυκέτσος, ηγετική μορφή διεθνώς στον αγώνα κατά του Αλτσχάιμερ, σταθερά μεταξύ των κορυφαίων Αμερικανών γιατρών. Καταρχάς, με την ερευνητική ομάδα του στο Johns Hopkins –όλοι Ελληνες, από τα πιο αμιγώς ελληνικά «κύτταρα» στην έρευνα στις ΗΠΑ– καταδύεται στα μυστικά του εγκεφάλου για τον εντοπισμό των πολλών και διαφορετικών αιτιών της άνοιας επιχειρώντας πρωτοποριακά πράγματα, όπως η ανάπλαση των νευρώνων του εγκεφάλου του ασθενούς από μερικές σταγόνες αίμα, ώστε να διερευνηθούν με απόλυτη ακρίβεια οι παθογόνοι παράγοντες.
Επειτα, «το νοσοκομείο μας είναι σε μια περιοχή της Βαλτιμόρης που λέγεται Greektown. Βρισκόμαστε πίσω από το λιμάνι όπου ξεμπάρκαραν παλιά πολλοί Ελληνες – εκεί χτίστηκε και η πρώτη εκκλησία, ο Αγιος Νικόλαος, τώρα έχουμε τέσσερις», λέει ο κ. Λυκέτσος. Ακόμη, «από τότε που ανέλαβα τη διεύθυνση, στη μηνιαία συνάντηση των 60 και πλέον μελών ΔΕΠ, προσφέρω πάντα ελληνικό φαγητό. Αισθάνονται ότι βρίσκονται σε ελληνικό περιβάλλον και όλο ρωτούν για τη χώρα μας. Οποιος Ελληνας έρχεται στο Johns Hopkins, σε εμάς απευθύνεται».
Οπως εξηγεί ο κ. Λυκέτσος, «η άνοια θα θεραπευτεί όταν κατανοήσουμε πλήρως τις αιτίες της. Η βασική θεωρία που έχει αναπτυχθεί εδώ και 15-20 χρόνια συνδέει τη νόσο με μία πρωτεΐνη με τοξικές ιδιότητες, το β-αμυλοειδές. Είναι μία πρωτεΐνη που παράγει συνεχώς ο εγκέφαλός μας, σε μεγάλες ποσότητες, δεν γνωρίζουμε γιατί, και την οποία ο υγιής οργανισμός αποβάλλει. Για χρόνια η προσπάθεια έχει εστιαστεί στο να παρασκευάσουμε φάρμακα που είτε θα ελαττώσουν την παραγωγή του β-αμυλοειδούς είτε θα αποτρέψουν την εναπόθεσή του στον εγκέφαλο σε μορφή πλάκας είτε θα το αφαιρέσουν. Εχουν δημιουργηθεί σκευάσματα και προς τις τρεις κατευθύνσεις, τα οποία έχουν δοθεί σε ασθενείς με άνοια και δεν έχουν λειτουργήσει. Εχουν δοθεί σε ασθενείς με πολύ ήπια, πρώιμα συμπτώματα και επίσης δεν έχουν λειτουργήσει. Τώρα μένει ανοικτή η πιθανότητα να λειτουργήσουν αν δοθούν πολύ νωρίτερα – γνωρίζουμε ότι η διαδικασία εναπόθεσης του β-αμυλοειδούς ξεκινάει ίσως και 20 χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Αυτή τη στιγμή χορηγούνται –στο πλαίσιο μελετών– σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους 70+ ετών, στους οποίους έχει διαπιστωθεί μέσω PET scan η παρουσία του β-αμυλοειδούς. Θα έχουμε την απάντηση σε τρία χρόνια».
Μετά την αποτυχία των αμυλοειδών, όπως σημειώνει ο κ. Λυκέτσος, «έχει αναπτυχθεί η εξατομικευμένη ιατρική, διότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι μία πάθηση, αλλά πολλές παθήσεις. Για παράδειγμα, η παρουσία φλεγμονής στον εγκέφαλο επηρεάζει πολύ την πορεία της άνοιας. Ομως, τα αντιφλεγμονώδη δεν έδωσαν μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Από την άλλη, εργαστήρια με τα οποία συνεργαζόμαστε στο Τέξας ανέπτυξαν ένα τεστ αίματος που δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία για μερίδα ασθενών με “φλεγμονώδες Αλτσχάιμερ”, τα οποία ίσως υπαγορεύσουν θεραπεία με αντιφλεγμονώδη. Σε ασθενείς με γενετική προδιάθεση, τα φάρμακα κατά των αμυλοειδών θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση». Επιβαρυντικός παράγοντας είναι «και η άπνοια, κατά τη διάρκεια της οποίας κλείνουν οι αναπνευστικές οδοί, 200, ακόμη και 300 φορές μέσα στη νύχτα, δεν οξυγονώνονται τα αγγεία, ο άνθρωπος ξυπνάει συνέχεια. Η άπνοια δημιουργεί άνοια. Και η κατάθλιψη, που προέρχεται από την εκφύλιση των περιοχών που ελέγχουν τη διάθεση, δημιουργεί επίσης άνοια».
Ο κ. Λυκέτσος «τρέχει» καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα. «Μέχρι τώρα είχαμε δύο τρόπους για να εντοπίζουμε τα αίτια. Μέσω πειραματόζωων (δημιουργούσαμε ποντίκια με Αλτσχάιμερ) και μέσω μοριακών απεικονίσεων με PET scan. Εχουμε θεραπεύσει χιλιάδες ποντίκια με Αλτσχάιμερ, με φάρμακα που ωστόσo δεν βοηθούν τους ανθρώπους. Από την άλλη, με τις απεικονιστικές μεθόδους φτάνουμε σε ανάλυση 2-5 χιλιοστών, όμως οι μοριακές αλλοιώσεις είναι πολύ μικρότερες».
Η ομάδα του
Σήμερα ο κ. Λυκέτσος με την ομάδα του, τους Δημήτρη Καπόγιαννη (εξωσωμάτια), Βασιλική Μαχαιράκη (βλαστοκύτταρα) και Δημήτρη Αβραμόπουλο (γενετική), έχουν ανοίξει δύο εντελώς νέα μονοπάτια για να προσεγγίσουν τις αιτίες της νόσου. «Η πρώτη μέθοδος, την οποία αναπτύσσει ο δρ Καπόγιαννης, είναι μέσω των εξωκυτταρικών κυστιδίων ή εξωσωματίων, που εκκρίνονται από τα κύτταρα του εγκεφάλου. Μελετώντας το περιεχόμενό τους (αν ανοίξεις τον σκουπιδοτενεκέ του γείτονα, θα μάθεις πολλά για τις συνήθειες και τη ζωή του) ανακαλύπτεις από ποια κύτταρα προέρχονται (π.χ. από σεροτονεργικά) και τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σε επίπεδο νευρώνα, κάτι αδύνατον με τις απεικονιστικές μεθόδους. Η δεύτερη προσέγγιση που αναπτύσσει η δρ Μαχαιράκη είναι τα βλαστοκύτταρα. Εχουμε αναπτύξει εξαιρετικά πρωτοποριακές μεθόδους, με τις οποίες από το αίμα του ασθενούς λαμβάνουμε έναν ορισμένο τύπο κυττάρων, από αυτά φτιάχνουμε βλαστοκύτταρα, με τα οποία μέσα σε δύο μήνες αναπτύσσουμε τα εγκεφαλικά κύτταρα του ασθενούς στο εργαστήριο για να μελετήσουμε την ασθένειά του. Πρόκειται για προσεγγίσεις που δίνουν τη δυνατότητα για εξατομικευμένη μελλοντική θεραπεία».

 
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε την άνοια; «Κατά πρώτον, να έχουμε καλή γενική υγεία. Κατά δεύτερον, να διατηρούμε την επαγγελματική δραστηριότητά μας. Εγώ θεωρώ ότι δεν πρέπει να παίρνει κανείς ποτέ σύνταξη. Και αν όχι να εργαζόμαστε, τουλάχιστον να προσφέρουμε σε σταθερή καθημερινή βάση εθελοντική εργασία, να διαβάζουμε, να βλέπουμε φίλους, να παίζουμε μπριτζ ή να πηγαίνουμε στην εκκλησία, να συμμετέχουμε σε ομίλους, να ασκούμαστε».
Καλύτερη η φροντίδα του ασθενούς στο σπίτι από ό,τι στο γηροκομείο
Τι όπλα έχουμε ενάντια στη νόσο το 2019; «Εχουμε φάρμακα που κάνουν τα συμπτώματα πιο ήπια αλλά και μία σειρά από ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς και του φροντιστή. Γιατί η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια, συχνά επί μία δεκαετία, δημιουργεί μεγάλο στρες. Ο φροντιστής έχει αυξημένο κίνδυνο να πάθει ο ίδιος άνοια όταν σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Με παρεμβάσεις, που επηρεάζουν τον φροντιστή μέσω του αρρώστου και το αντίστροφο, ελαττώνουμε το βάρος του φροντιστή. Η πιο βασική είναι η καθημερινή απασχόληση του ασθενούς. Η άνοια κλιμακώνεται γρήγορα σε ένα άτομο που δεν κάνει τίποτα. Αλλες παρεμβάσεις αυξάνουν την ασφάλεια στο σπίτι και στον δρόμο (να βγει έξω, να οδηγήσει)... Στις ΗΠΑ μπορεί να διερευνηθεί με τεστ αν κάποιος είναι σε θέση να οδηγήσει. Δεν λέμε, έχεις άνοια δεν οδηγείς», σημειώνει ο κ. Λυκέτσος και συνεχίζει.
«Αλλες παρεμβάσεις περιορίζουν τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα. Διότι δεν είναι μόνο η απώλεια μνήμης, είναι η σοβαρή απάθεια, η συνεχής ανησυχία (στις 5 το απόγευμα αρχίζει να περπατάει μέσα στο σπίτι και λέει “θέλω να πάω σπίτι”), η αϋπνία, γιατί στους ασθενείς με άνοια υπάρχει η τάση να διαταραχθεί ο κιρκάδιος (ημερήσιος) κύκλος των 24 ωρών. Γίνεται 25 και 26 ωρών, και αν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάθε μέρα προστίθεται μια ώρα μέχρι την πλήρη ανατροπή του ωραρίου. Ενας από τους σκοπούς του ύπνου είναι να αφαιρεί τοξίνες από τον εγκέφαλο, μία από αυτές είναι το β-αμυλοειδές. Κάποιος που δεν κοιμάται έχει αυξημένες ποσότητες β-αμυλοειδούς».
Στο σπίτι ή στο γηροκομείο; «Στο σπίτι. Στην Ελλάδα η φροντίδα είναι καλύτερη γιατί οι συγγενείς προτιμούν να κρατούν τους δικούς τους στο σπίτι. Στο Johns Hopkins έχουμε εξωτερικά ιατρεία και ειδικά γηροκομεία, αλλά δεν είναι αρκετά, δεν είναι δωρεάν και δεν τα καλύπτουν όλες οι ασφάλειες. Στην Ελλάδα μπορεί να μην υπάρχουν οργανωμένες μονάδες, αλλά υπάρχει η οικογένεια».
Ο κ. Λυκέτσος είναι και από τους πρωτεργάτες της διασυνδετικής ιατρικής στις ΗΠΑ, «ένας κλάδος που ιδρύσαμε γύρω στο 2005. Είναι ο έλεγχος των ψυχιατρικών παραγόντων που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας σοβαρής χρόνιας πάθησης (διαβήτης, εγκεφαλικά, αναπνευστικά κ.ά.) ώστε να βελτιωθεί η πορεία της. Το Johns Hopkins έχει έξι νοσοκομεία. Εδώ και 5-6 χρόνια έχουμε αναπτύξει ομάδες που ελέγχουν από ψυχιατρική και ψυχολογική σκοπιά, σε συνεργασία με τον γιατρό της βασικής νόσου, τον κάθε ασθενή που εισάγεται στο νοσοκομείο, κάνουν ψυχοθεραπεία, στηρίζουν τις οικογένειες. Οταν οι ασθενείς πάρουν εξιτήριο, παρακολουθούνται στα τμήματα των εξωτερικών ιατρείων που λειτουργούμε. Προσπαθούμε να εισάγουμε το σύστημα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας».

Η αξιοκρατία
«Στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες επιστημόνων πρωτοποριακές παγκοσμίως, ερευνητικά κέντρα, κλινικά και διδακτικά προγράμματα εξαιρετικά. Το ΙΤΕ, π.χ., με όλα τα παραρτήματά του έχει δημιουργήσει όνομα. Από την άλλη, έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχει αξιοκρατία. Εχω ένα συνάδελφο ιδιοφυΐα, τακτικό καθηγητή στο Hopkins, ήθελε να γυρίσει στην Ελλάδα – του προσέφεραν θέση λέκτορος... Ελληνες του εξωτερικού συμμετέχουν στην επιτροπή για τις προσλήψεις. Ορίζουν, τελευταία στιγμή, την τηλεδιάσκεψη στις 10 π.μ. ώρα Ελλάδας, στις 3 π.μ. ώρα Βαλτιμόρης. Πώς μπορεί να γίνει έτσι σοβαρή αξιολόγηση; Ωστόσο, παρά τις ανασταλτικές αυτές συνθήκες, επιδιώκουμε συνεργασίες με επιστήμονες στην Ελλάδα, για να πετύχουμε κοινούς στόχους. Τελευταία συνεργάζομαι με ομάδες στην Ιατρική Ιωαννίνων, μεταξύ άλλων για να στηθεί μια μονάδα ημερήσιας φροντίδας για ασθενείς με άνοια».
Η συνάντηση
Γευματίσαμε στο «Αθηναϊκό» της Μητροπόλεως. Πήραμε μια πράσινη σαλάτα, εκείνος ψαρονέφρι με ταλιατέλες και εγώ κοτόπουλο γιουβέτσι (λογαριασμός 34,40 ευρώ). Μιλήσαμε για τις φορτωμένες μέρες του στο Johns Hopkins, διότι ο κ. Λυκέτσος είναι ταυτόχρονα γιατρός, ερευνητής, δάσκαλος, «μια τριπλή απειλή», όπως συνηθίζουν να λένε χαριτολογώντας στο Johns Hopkins για τους πολύ λίγους που διατηρούν και τις τρεις ιδιότητες. Βλέπει ασθενείς μία ημέρα την εβδομάδα, αναλαμβάνει ένα εσωτερικό τμήμα για ένα μήνα τον χρόνο, κάνει εφημερίες, είναι στο τηλέφωνο το βράδυ, τρία Σαββατοκύριακα τον χρόνο, κάνει πρακτική διδασκαλία δίπλα στον ασθενή, δίνει διαλέξεις, «τρέχει» μεγάλα προγράμματα έρευνας. Τα τελευταία χρόνια έρχεται όλο και πιο συχνά στην Ελλάδα, δυο τρεις φορές τον χρόνο, συχνά μαζί με τα παιδιά του. «Και ταξιδεύω. Είναι προτεραιότητά μου να γνωρίσω όσο γίνεται περισσότερα μέρη της χώρας. Συνδέω όλο και περισσότερο τη ζωή μου με την Ελλάδα».
Οι σταθμοί του
1961
Γεννιέται στο Λονδίνο.
1980
Αποφοιτά από το Κολλέγιο Αθηνών και αναχωρεί για τις ΗΠΑ.
1984
Ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.
1988
Λαμβάνει το διδακτορικό του στην Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον (St. Louis).
1992-93
Γεννιούνται τα δύο παιδιά του, ο Θεόδωρος-Γιώργος και η Δάφνη-Ελένη.
1993
Διδάσκει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης στην Ιατρική του Johns Hopkins. Tο 2000 προάγεται σε τακτικό καθηγητή.

2006
Αναλαμβάνει τη Διεύθυνση Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς του Johns Hopkins Bayview.

2007
Κάτοχος της έδρας Elizabeth Plank Althouse για το Αλτσχάιμερ.
2019
Αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής για τη νόσο του Αλτσχάιμερ στο Johns Hopkins. Κατόπιν απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του απονέμεται ο τίτλος του Επίτιμου Καθηγητή Ιατρικής του Ιδρύματος.

http://www.kathimerini.gr/1028344/gallery/proswpa/geyma-me-thn-k/kwstas-lyketsos-sthn-k-to-altsxaimer-einai-polles-pa8hseis

Έντυπη

Η αξία του Ζ’ κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικος υπό τον τίτλον «Επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης»

Η αξία του Ζ’ κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικος υπό τον τίτλον «Επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης».
Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄
Στὰ ἐγκλήματα κατὰ τῆς κοινῆς εἰρήνης κατατάσσονται καὶ αὐτὰ τὰ ὁποῖα συνιστοῦν ἐπιβουλὴ τῆς θρησκευτικῆς εἰρήνης, ἤτοι: α) ἡ κακόβουλος βλασφημία (ἄρθρο 198 Π.Κ.), ἡ καθύβριση θρησκευμάτων (ἄρθρο 199 Π.Κ.), ἡ διατάραξη θρησκευτικῶν συναθροίσεων (ἄρθρο 200 Π.Κ.) καὶ ἡ περιύβριση νεκρῶν (ἄρθρ. 201 Π.Κ.).
Προστατευόμενο ἀγαθὸ τοῦ Ζ´ κεφαλαίου τοῦ Εἰδικοῦ Μέρους τοῦ Ποινικοῦ Κώδικος εἶναι ἡ θρησκευτικὴ εἰρήνη καὶ τὸ θρησκευτικὸ αἴσθημα ἔννομο ἀγαθό, τὀ ὁποῖο ἔχει ἄυλο χαρακτῆρα καὶ ἐμπίπτει στὴν ἔννοια τοῦ δημοσίου συμφέροντος, τῆς εἰρηνικῆς συμβιώσεως τῶν ἀτόμων καὶ περαιτέρω ἐξ ἀντανακλάσεως στὴ καθόλον κοινωνικὴ συνοχή.
Εἰδικότερα, ἡ κακόβουλος βλασφημία (ἄρθρο 199 Π.Κ.) συνίσταται στὴν καθύβριση τοῦ Θεοῦ, ἐφόσον γίνεται δημόσια καὶ κακόβουλα.
Εἶναι τὸ ἀντίστροφο τῆς λατρείας καὶ δοξολογίας ποὺ ὁ ἄνθρωπος ἀπευθύνει στὸ Θεό. Ἡ βλασφημία εἶναι ἡ βεβήλωση τοῦ Θείου Ὀνόματος, τὸ κατ᾿ ἐξοχὴν σημεῖο τῆς ἀσέβειας.
Περιλαμβάνει δὲ κάθε ἐκδήλωση ἰδιαίτερα προσβλητικὴ εἴτε λόγῳ τῆς μορφῆς της εἴτε λόγῳ τοῦ περιεχομένου της. Ἐννοεῖται ὅτι συζητήσεις, ἀπόψεις, γνῶμες ἔστω καὶ ἂν περιέχουν ἀμφισβήτηση ἢ καθόλου ἄρνηση τοῦ Θεοῦ δὲν ἐμπίπτουν στὴν ἐν λόγῳ διάταξη.
Ἐξ ἐπόψεως ἀναντιρρήτως χριστιανικῆς ἠθικῆς καὶ διδασκαλίας ἡ βλασφημία τοῦ Θεοῦ εἶναι μέγα ἁμάρτημα, ὅταν μάλιστα κατὰ τὸν λόγον τοῦ Κυρίου «πᾶν ρῆμα ἀργὸν ὃ ἐὰν λαλήσωσιν οἱ ἄνθρωποι ἀποδώσουσι περὶ αὐτοῦ λόγον ἐν ἡμέρᾳ κρίσεως» (Ματθ 12, 36) ὡς καὶ οἱ προτροπὲς τοῦ Ἀποστόλου τῶν Ἐθνῶν Παύλου: «Πᾶς λόγος σαπρὸς ἐκ τοῦ στόματος ὑμῶν μὴ ἐκπορευέσθω» (Ἐφ. 4, 29) καὶ «ἀπόθεσθε καὶ ὑμεῖς τὰ πάντα, ὀργήν, θυμόν, κακίαν, βλασφημίαν αἰσχρολογίαν ἐκ τοῦ στόματος ὑμῶν» (Κολ. 4, 8).
Ἀλλὰ καὶ γενικότερα ἔθνος ποὺ βλασφημεῖ εἰς βάθος χρόνου μεταβάλλεται πνευματικῶς εἰς ἔρημον κατὰ τὸ «ἤκουσα τῆς φωνῆς τῶν βλασφημιῶν σου, λέγει Κύριος, καὶ ἔρημον ποιήσω σε» (Ἰεζ. 35, 12 ἑπ.),
Τὸ ἑπόμενο ἄρθρο 199 Π.Κ., τὸ ὁποῖο ἀναφέρεται στὴ καθύβριση θρησκευμάτων, ἰδίᾳ κάμνει λόγο γιὰ τὴν Ἀνατολικὴ Ὀρθόδοξη τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησία πρωτίστως ὡς φυσικὴ καὶ νομικὴ συνέπεια τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Συντάγματος, ἀλλὰ βεβαίως περιλαμβάνει καὶ «ἑτέρα τινὰ θρησκείαν ἀνεκτὴν ἐν Ἑλλάδι».
Ἔτσι τὸ ἔγκλημα «καθύβρισις θρησκευμάτων» προβλέπεται τόσο γιὰ τὴν Ἐκκλησία τῆς ἐπικρατούσης θρησκείας, ὅσο καὶ γιὰ κάθε ἄλλη θρησκεία γνωστὴ μὲ τὴν ἔννοια τοῦ ἄρθρου 13 τοῦ Συντάγματος.
Κατὰ τὸ ἄλλο ἄρθρο 200 Π.Κ. (Διατάραξις θρησκευτικῶν συναθροίσεων) στὴν μὲν §1 τιμωρεῖται κάθε πράξη ἢ ἐνέργεια ποὺ ἐμποδίζει εἴτε τὴν προετοιμασία, εἴτε τὴν ἔναρξη εἴτε τὴν συνέχιση μιᾶς θρησκευτικῆς συνάξεως, ἡ ὁποία γίνεται γιὰ λατρευτκοὺς λόγους (π.χ. ἑσπερινός, Θ. Λειτουργία), ἀνεξάρτητα ἂν ἡ σύναξη ἢ ἡ συνάθροιση αὐτὴ συντελεῖται σὲ κλειστὸ ἢ ἀνοικτὸ χῶρο (π.χ. λιτανεία).
Βέβαια, τὸ ἂν καὶ πότε ὑπάρχει λατρευτικὴ συνάθροιση ἢ τόπος λατρείας εἶναι ζήτημα ἐκκλησιαστικοῦ δικαίου τοῦ οἰκείου θρησκεύματος ἢ δόγματος.
Ἰδιαίτερα τὸ παραπάνω ἄρθρο ἕνεκα καὶ τῆς πολυπολιτισμικῆς κοινωνίας καὶ τῶν ὅλων νέων συνθηκῶν μὲ τὶς μεταναστευτικὲς ροὲς οἱ ὁποῖες συνεχῶς διαμορφώνονται ἐνέχει μεγάλη σημασία γιὰ τὴν θρησκευτικὴ εἰρήνη καὶ ἀποτροπὴ μιᾶς θρησκευτικῆς αὐτοδικίας ἢ ἄλλης παρεκτροπῆς.
Τέλος, τὸ ἄρθρο 201 Π.Κ. (περιΰβρισις νεκρῶν) εἶναι πολὺ σημαντικὸ καθ᾿ ὅτι σχετίζεται μὲ τὸν σεβασμὸ στὸ νεκρὸ καὶ στὴ μνήμη του. Ἔχει ἐπίσης μεγάλη ἀναφορὰ στὰ κοιμητήρια καὶ δὴ τοὺς τάφους (βεβήλωση) ὡς ἐπίσης ἅπτεται καὶ τοῦ θέματος τῶν μεταμοσχεύσεων.
Τυγχάνει δὲ πολὺ χαρακτηριστικὴ ἡ Αἰτιολογικὴ Ἔκθεση τοῦ σχεδίου τοῦ Ἑλληνικοῦ Ποινικοῦ Κώδικος, τὴν ὁποία καὶ παραθέτουμε, ὅπου ἡ Ἔκθεση αἰτιολογεῖ ἐπαρκῶς τὴν ἀναγκαιότητα τῆς ὑπάρξεως τῶν ἀδικημάτων τῶν σχετικῶν μὲ τὴν ἐπιβουλὴ τῆς θρησκευτικῆς εἰρήνης.
Εἰδικότερα ἀναφέρει: «Δὲν πρόκειται ἐνταῦθα νὰ λυθῶσιν ἔριδες καὶ ἀμφισβητήσεις θρησκευτικαὶ αἱ μεταφυσικαί, πρόκειται ἁπλῶς καὶ μόνον νὰ τιμωρηθῆ πρᾶξις τὸ μὲν προσβάλλουσα τὸ θρησκευτικὸν αἴσθημα, οὗτινος ἡ τόνωσις πρέπει νὰ εἶναι ἐκ τῶν κυρίων μελημάτων τῆς πολιτείας, τὸ δὲ διαταράττουσα τὴν κοινωνικὴν εἰρήνην διὰ τοῦ χλευασμοῦ καὶ τῆς περιϋβρίσεως ἀλλοτρίων πεποιθήσεων, αἵτινες θεμιτὸν βεβαίως εἶναι νὰ καταπολεμηθῶσι διὰ σκέψεων συζητήσεων καὶ ἐπιχειρημάτων, δὲν εἶναι ὅμως πρέπον νὰ καθίστανται ἀντικείμενον χλεύης, διότι κυρία βάσις τῆς εἰρηνικῆς ἐν τῇ κοινωνίᾳ συμβιώσεως εἶναι καὶ τὸ νὰ δύναται ἕκαστος νὰ ἔχει καὶ νὰ ἐκφράζει ἐλευθέρως τὰς πεποιθήσεις του, ἐφ᾿ ὅσον διὰ τοῦτο δὲν προσβάλλει τοὺς νόμους τοῦ Κράτους καὶ νὰ ἀξιοῖ σεβασμὸν πρὸς αὐτάς. Εἶναι δὲ τοσοῦτον ἰσχυρὰ τὰ πάθη, τὰ ὁποῖα διὰ τοιούτων περιϋβρίσεων προκαλοῦνται ὥστε μέγιστον ἔχει ἡ πολιτεία συμφέρον εἰς ἄρσιν τῆς τοιαύτης αἰτίας σοβαρῶν ἀδικημάτων διὰ τῆς ἀπαγορεύσεως τῶν πράξεων ἐκείνων, αἵτινες κατὰ τὴν κοινὴν ἀντίληψιν καὶ πεῖραν εἰσὶν ἐπιτήδεια εἰς τὴν διέγερσιν παθῶν ἢ διαιρέσεων κοινωνικῶν».
Εἰδικότερα, ἡ ἀξία τῆς διατηρήσεως ἐν ἰσχύει τῶν ὑπὸ κατάργησιν ἄρθρων 198, 199 καὶ 201 τοῦ Π.Κ., ἐν ὄψει τῆς ἀναθεωρήσεως διατάξεων τοῦ Ποινικοῦ Κώδικος, δὲν ἔχει καμμία σχέση οὔτε μὲ ἀντιχριστιανικὲς ἀντιλήψεις «περὶ ἐπιγείων προστατῶν τοῦ Θεοῦ», καθ᾿ ὅτι δὲν προστατεύουμε ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι, ὅποιοι καὶ ἂν εἴμεθα τὸν Θεὸ, ἀλλ᾿ ὁ Θεὸς προφυλάσσει, βοηθεῖ καὶ σώζει ἐμᾶς, οὔτε ὡς ἀνεφέρθη, τὰ ἐν λόγῳ ἄρθρα ἀνατρέπουν τὸ ἀτομικὸ δικαίωμα τῆς ἐλευθερίας τοῦ λόγου.
Τὸ ζήτημα, ἐν τέλει, ἀνάγεται σὲ δύο σκέλη: Τὸ πρῶτο ἀφορᾶ στὴ παιδεία ζωῆς, μία παιδεία τοῦ λαοῦ οὐσιαστική, ἐκείνη τῆς πνευματικῆς ὡρίμανσης καὶ τὸ δεύτερο ἀφορᾶ στὸ μέγιστο ἀγαθὸ τῆς κοινωνικῆς συνοχῆς καὶ τῆς εἰρηνικῆς συμβιώσεως τῶν ἀνθρώπων.
Ιερά Μητρόπολις Μάνης
http://orthodoxostypos.gr/η-αξία-του-ζ-κεφαλαίου-του-ποινικού-κώ/

Σύστημα και κοινωνία στα όριά τους ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

Ενα σύστημα υποδοχής αιτούντων άσυλο που έχει φτάσει στα όριά του ή τα έχει ξεπεράσει και τοπικές κοινωνίες με έντονα ξενοφοβικά αντανακλαστικά θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση όσον αφορά το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Ταυτόχρονα, πολλά από τα υφιστάμενα προγράμματα διαμονής και παροχής οικονομικής στήριξης στους αιτούντες άσυλο που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση λήγουν τους αμέσως επόμενους μήνες, ενώ οι ροές στα νησιά από τις ακτές της Τουρκίας αλλά και από τον Εβρο, σε μικρότερο βαθμό), συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Παράλληλα, όσοι αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα με βάση τις αποφάσεις των ελληνικών υπηρεσιών (περίπου 1.300 άτομα τον μήνα), θα πρέπει να επιβιώσουν στο εξής χωρίς στήριξη, κερδίζοντας τα προς το ζην στην ελληνική αγορά εργασίας, συχνά χωρίς καν να γνωρίζουν ελληνικά...
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 75.000-78.000 αιτούντες άσυλο σύμφωνα με τα στοιχεία (Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες – υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής), εκ των οποίων οι 16.000  στα ελληνικά νησιά. Ακόμα, από το 2013 έως τους πρώτους μήνες του 2019, 32.000  άτομα αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες και άρα δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα.
Η εφαρμογή της κοινής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016) έχει πλήρως ατονήσει όσον αφορά το τμήμα των επιστροφών στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο 2016 έως τον Μάιο 2019 επεστράφησαν συνολικά στην Τουρκία 1.867 άτομα, εκ των οποίων οι 38% ήταν Πακιστανοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι φθάνουν από την Τουρκία στα νησιά ή εισέρχονται στη χώρα από τον Εβρο παραμένουν στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει τρόπος νόμιμος να μεταβούν σε άλλη χώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 άτομα προστίθενται κάθε μήνα στους αιτούντες άσυλο στη χώρα οπότε πρακτικά απαιτείται ανάλογος αριθμός επιπλέον θέσεων στα κέντρα υποδοχής που υπάρχουν στην ενδοχώρα. Είναι φανερό ότι με αυτόν τον ρυθμό οι θέσεις φιλοξενίας δεν θα είναι ποτέ αρκετές.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει ξεκινήσει έργα για την επέκταση της δυναμικότητας σε πολλές δομές φιλοξενίας-camp στην ενδοχώρα (διαμένουν περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο), ωστόσο υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο και όταν ολοκληρωθούν τα έργα θα προκύψουν επιπλέον 3.500 θέσεις υποδοχής. Παράλληλα, ανακαινίζονται δύο κτίρια ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας στην οδό Αχαρνών με στόχο να φιλοξενηθούν ακόμα 350 άτομα. Ηδη, υπάρχει σχεδιασμός για ανακατασκευή 11 ακόμα κτιρίων τα οποία βρίσκονται σε παλαιά στρατόπεδα σε διάφορες περιοχές της χώρας, όμως θα χρειαστεί χρόνος έως τα σχέδια αυτά να υλοποιηθούν, καθώς οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα στην αρχή.
Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είναι η προβλεπόμενη λήξη του προγράμματος φιλοξενίας σε ξενοδοχεία (Philoxenia), ένα πρόγραμμα εξαιρετικά ακριβό όπως έχει επισημάνει πολλάκις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο διαχειρίζεται ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Μέσω αυτού του προγράμματος 6.000 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε 54 ξενοδοχεία τα οποία βρίσκονται σε διάφορες περιοχές σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα τελειώνει σε δύο εβδομάδες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει στην επέκτασή του έως και τον Νοέμβριο οπότε και θα λήξει.
Στο τέλος του 2019, επίσης, λήγει το εθνικό πρόγραμμα φιλοξενίας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή, μέσω του οποίου 2.000 αιτούντες άσυλο φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στα Γρεβενά και στον Βόλο. Στο τέλος του χρόνου, δηλαδή σε μια εποχή κατά την οποία οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες, οι θέσεις φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο θα μειωθούν κατά 8.000.
Κωδικός «Helios»
Ο κ. Μιλτιάδης Κλάπας, τομεακός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ομώνυμο υπουργείο (η θητεία του λήγει σε 4 χρόνια εφόσον έχει διοριστεί τον προηγούμενο Φεβρουάριο), ο οποίος διαχειρίζεται από την πλευρά του υπουργείου τα προγράμματα ένταξης, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι όλο και περισσότερες θέσεις υποδοχής θα αδειάζουν όσο οι άνθρωποι εντάσσονται στην κοινωνία(!) μέσα από το πρόγραμμα ένταξης. «Σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες  υποστηρίζονται για το πολύ έναν ακόμα χρόνο (18 μήνες στην Πορτογαλία) και ύστερα πρέπει να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να επιβιώσουν μόνοι τους», τονίζει.
Στην πράξη, όμως, το πρόγραμμα ένταξης, 4 χρόνια μετά τη μεγάλη προσφυγική κρίση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, ενώ οι προδιαγραφές με βάση τις οποίες έχει σχεδιαστεί είναι τέτοιες, που τελικά αφορά ελάχιστα άτομα σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα ένταξης που έχει λάβει την κωδική ονομασία «Helios», τυπικά ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1η Ιουνίου 2019 και θα ισχύσει έως το τέλος του 2020. Αφορά μόνο 7.311 πρόσφυγες, οι οποίοι αναγνωρίστηκαν από το 2018 και έπειτα. Στην πράξη, η υλοποίησή του αναμένεται να ξεκινήσει τέλος Ιουλίου, οπότε και οι πρώτοι 400 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που πληρούν τις προϋποθέσεις θα ενταχθούν. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα τρία χρόνια κατ’ ελάχιστον, ωστόσο μόλις τώρα και για πρώτη φορά θα ξεκινήσουν να διδάσκονται ελληνικά. «Δεδομένου ότι κάθε μήνα αναγνωρίζονται 1.300-1.400 άτομα ως πρόσφυγες, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο λίγοι άνθρωποι θα έχουν την τύχη να ακολουθήσουν συντεταγμένες διαδικασίες ένταξης», τονίζει στέλεχος ΜΚΟ.
Το κόλπο με τον ΦΠΑ στα νησιά 
Στο απροχώρητο βρίσκεται η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot) στα νησιά, όπου «φιλοξενούνται» σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες αιτούντες άσυλο σε ακατάλληλες  εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει συνδέσει τον αυξημένο αριθμό φιλοξενούμενων αιτούντων άσυλο στα νησιά με τη μη αύξηση του ΦΠΑ για να εξασφαλίσει την ανοχή των τοπικών κοινωνιών. Ετσι, τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς στο τέλος του μήνα θα μετρηθεί ο μέσος όρος των αιτούντων άσυλο που παραμένουν σε κάθε νησί το τελευταίο δωδεκάμηνο ώστε να αποφασιστεί αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτούντες άσυλο από Σάμο μεταφέρονται σε Λέρο και Κω των οποίων τα ΚΥΤ ξαφνικά γέμισαν. Στη Λέσβο (Μόρια) διαμένουν 4.981, ενώ η χωρητικότητα είναι 3.100 άτομα, στη Χίο 1.760, ενώ η χωρητικότητα είναι 1.014, στη Σάμο 3.420 (χωρητικότητα 648), στη Λέρο 1.014 (χωρητικότητα 860) και Κω 1.600 με χωρητικότητα 816 άτομα (στοιχεία 11/6). 
http://www.kathimerini.gr/1029257/article/epikairothta/ellada/systhma-kai-koinwnia-sta-oria-toys
Έντυπη

Κωνσταντοπούλου: Αχταρμάς το κόμμα του Βαρουφάκη «Το συγκεκριμένο κόμμα είναι αχταρμάς. Είναι ένα Ποτάμι στη χειρότερη μορφή του. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25.

«Αχταρμά» χαρακτήρισε το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ25 η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Σχολιάζοντας το ποσοστό του MεΡΑ25 στις ευρωεκλογές, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά:  «Το συγκεκριμένο κόμμα είναι αχταρμάς. Είναι ένα Ποτάμι στη χειρότερη μορφή του. Ο καθένας λέει ό,τι θέλει. Ο επικεφαλής είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει μερικούς πρωτοκλασάτους που είναι κατά. Πραγματικά δεν έχει γραμμή σε σχέση με κορυφαία ζητήματα. Γιατί όταν σε κορυφαίο ζήτημα όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών που είσαι υπέρ, εμείς είμαστε κατά, δέχονται να μπαίνουν υποψήφιοι στην πρώτη γραμμή ενώ έχουν άλλη άποψη καταλαβαίνουμε ότι το κίνητρο δεν είναι ούτε πολιτικό ούτε αξιακό, είναι άλλου επιπέδου».
Η κ. Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που αφορά στον χώρο της Δικαιοσύνης.
«Υπάρχει μία ακραία παρέμβαση από την κυβέρνηση στη Δικαιοσύνη. Δεν είναι πρωτοφανές το φαινόμενο αλλά είναι σε πρωτοφανή ξετσιπωσιά. O βίος και η πολιτεία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, της κ. Δημητρίου, είναι αδιανόητος. Τέτοια εξυπηρέτηση της κυβέρνησης από εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ακόμα και σε υποθέσεις σοβαρές όπως το Μάτι, ανθρωποκτονίες δηλαδή, να παρεμβαίνει η εισαγγελέας για να πέσει στα μαλακά η κυβέρνηση και η Δούρου, (είναι) αδιανόητο. Αδιανόητα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος πιστεύει ότι είναι ο «Ρασπούτιν», είπε ότι εκτίμησε πως πρόκειται για τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Η κ. Τουλουπάκη αρχειοθέτησε σε χρόνο dt, πριν εξεταστεί καν, την καταγγελία μας για τη μη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, για απιστία δηλαδή σε βάρος του Δημοσίου η οποία αυτή τη στιγμή έχει ανασυρθεί από άλλο εισαγγελέα. Η κ. Τουλουπάκη αρχειοθέτησε σε χρόνο dt, την καταγγελία μας για την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι ένα σκάνδαλο κυβερνητικό. Και αντίθετα φαίνεται ότι έδρασε με ένα τρόπο που εξυπηρετούσε την κυβέρνηση, αντιδικονομικό και παραβιαστικό του κράτους Δικαίου στην υπόθεση της Novartis. Eγώ είμαι από αυτούς που θεωρούν ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και πρέπει να διερευνηθεί», δήλωσε ακόμη η κ. Κωνσταντοπούλου.
 https://www.in.gr/2019/06/16/politics/kommata/konstantopoulou-axtarmas-komma-tou-varoufaki/

Διορία μερικών ημερών στη Ρώμη για να δώσει απαντήσεις για το χρέος Τρία: Δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της ΕΕ

Η Ιταλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες πώς σκοπεύει να αποφύγει πειθαρχικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αυξανόμενο χρέος της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.
Οι δηλώσεις του έγιναν αφού ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξήγησε τα δημόσια οικονομικά της χώρας του στους εταίρους της της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο. Η ΕΕ έχει πει ότι υπάρχει περιθώριο να εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου πότε θα πρέπει να απαντήσει η Ιταλία στην Κομισιόν για να αποφύγει πειθαρχικές διαδικασίες, ο Λεμέρ δήλωσε: «Θα έλεγα σε μερικές ημέρες».
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επικύρωσαν αυτή την εβδομάδα την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της. Σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό δικαιολογεί την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί να ξεκινήσει πριν από την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει τις ενέργειες αυτές στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα της ΕΕ, αν και θα μπορούσε να είναι πιθανή η καθυστέρηση μιας εβδομάδας. Η τελική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕαναμένεται στις 8-9 Ιουλίου.
Παράλληλα, ο Τζοβάνι Τρία δήλωσε σήμερα ότι η Ρώμη δεν χρειάζεται να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σε μια προφανώς αντίθετη θέση από αυτή των Ευρωπαίων εταίρων του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Χρειάζεται να πετύχουμε ένα έλλειμμα (το 2019) το οποίο επίσης θα αντισταθμίζει τις παρεκκλίσεις από τον στόχο για το 2018. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς νομοθετικές αλλαγές», δήλωσε ο Τρία σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/5028108/dioria-merikon-imeron-sti-romi-gia-na-dosei-apantiseis-gia-to-chreos