Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

O Ρώσος πρέσβης στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Κρήτη που δείχνει τους «άρρηκτους δεσμούς» Ελλάδας – Ρωσίας

23 Ιουνίου 2019, 8:27 μμ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, έδωσε το «παρών» στα αποκαλυπτήρια μνημείου στην Κρήτη για τους Ρώσους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ειρηνευτική αποστολή 1897-1909 και ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Ρώσους στρατιωτικούς της ειρηνευτικής αποστολής 1897-1909 πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή, στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Ρέθυμνο.
Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης, στελέχη της τοπικής διοίκησης, καθώς και ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ.
Όπως παρατήρησε ο κ. Μάσλοβ, κατά την αντιφώνησή του, πάνω από έναν αιώνα πριν, στην Κρήτη έγινε ουσιαστικά «η πρώτη διεθνής ειρηνευτική επιχείρηση» με τη συμμετοχή της Ρωσίας κι άλλων μεγάλων δυνάμεων.
Στόχος, όπως εξήγησε, ήταν να προστατευτεί ο χριστιανικός ελληνικός πληθυσμός του νησιού από τη βία και τους διωγμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να διατηρηθεί η εύθραυστη ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ρωσία συνέβαλε στη μεταφορά πάνω από 5.000 Ελλήνων προσφύγων από την Κρήτη στη Μύλο, στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, της διαθρησκευτικής ειρήνης μεταξύ των ντόπιων εθνοτήτων, στην απόσυρση των οθωμανικών ενόπλων δυνάμεων από την Κρήτη και την εξασφάλιση της αυτονομίας του νησιού που κατέληξε τελικά στην ενσωμάτωση της Κρήτης στο ελληνικό κράτος το 1913», υπογράμμισε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα.
Άλλωστε, όπως υπενθύμισε ο κ. Μάσλοβ, ακόμη και σήμερα, δρόμοι σε Χανιά και Ρέθυμνο διατηρούν τα ονόματα του Αντιναυάρχου Σκρίντλοφ, επικεφαλής της ειδικής μοίρας του ρωσικού πολεμικού στόλου στη Μεσόγειο, και του συνταγματάρχη Ντε Χιοστάκ (Σόστακ) που υπήρχε πρώτος επικεφαλής της ρωσικής αποστολής στην Κρήτη.
«Αυτά τα ιστορικά δεδομένα μαρτυρούν τους άρρηκτους μακραίωνους δεσμούς μεταξύ του ρωσικού και ελληνικού λαού που μοιράζονται την ίδια Ορθόδοξη πίστη, τις ίδιες ηθικές αξίες, τον κοινό πολιτισμό, την κοινή ιστορική διαδρομή», τόνισε ο Αντρέι Μάσλοβ.
Το μνημείο που εγκαινιάστηκε στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αποτελεί «σημείο αναφοράς», πρόσθεσε ο πρέσβης, στη ρωσική παρουσία στο «ηρωικό νησί της Κρήτης». Μπορεί οι τάφοι των Ρώσων στρατιωτικών να μην άντεξαν στο πέρας του χρόνου, όμως «τα ονόματά τους διασώθηκαν στα αρχεία της Πρεσβείας και αναγράφονται στην ολόλευκη στήλη», επεσήμανε.
Κλείνοντας την αντιφώνησή του, ο κ. Μάσλοβ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του τις τοπικές αρχές της Κρήτης για τη διαχρονική υποστήριξη και ανάδειξη των ιστορικών δεσμών Ρωσίας και Ελλάδας και τη συμβολή στην ανέγερση του μνημείου, ενώ ευχαρίστησε τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Κώστα Παδουβά που έχει ασχοληθεί ερευνητικά με τη ρωσική παρουσία στην Κρήτη, καθώς και τον Βιτάλι Μπορίσοβ, πρόεδρο ρωσικής εταιρείας Mirum με την χορηγία του οποίου υλοποιήθηκε το έργο.
Παράλληλα με την τελετή αποκαλυπτηρίων της επιτύμβιας στήλης προς τιμήν των Ρώσων θυσιασθέντων, έγινε και επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του μνημείου, ενώ τιμές απέδωσε η μπάντα της Δημοτικής Φιλαρμονικής, ενώ στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι φορέων και αρχών, σύμφωνα με το goodnet.gr που δημοσιεύει φωτογραφίες από την τελετή.

Η κατασκευή του μνημείου, όπως αναφέρει το ίδιο Μέσο, έγινε με βάση τα στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο του αντιστράτηγου Κώστα Παδουβά με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τη Ρωσική παρουσία στην Ελλάδα-Κρήτη 1897-1909- Αθήνα 2013».
https://www.pentapostagma.gr/2019/06/o-ρώσος-πρέσβης-στα-αποκαλυπτήρια-μνημ.html

Μυρίζει… μπαρούτι: Η Τουρκία ανοίγει πυρ στην κυπριακή ΑΟΖ – Επικίνδυνη κλιμάκωση

Εναλλάξ σε Ελλάδα και Κύπρο «χτυπά» η Τουρκία. Από την μία το Γιαβούζ στην Αττάλεια που απειλεί με γεώτρηση στο Καστελλόριζο και από την άλλη εκδίδει NAVTEX για ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως φαίνεται ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δείχνει να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αθήνα και κλιμακώνει για μία ακόμα φορά με νέες προκλήσεις.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της τουρκικής NAVTEΧ, η γείτονα χώρα έχει κλείσει σε επτά διαφορετικές ημερομηνίες (από 2 έως 17 Ιουλίου) περιοχές για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Σύμφωνα με την NAVTEX οι περιοχές που δεσμεύει η Τουρκία είναι:
ΝΑVTEX 725/19
TURNHOS N/W: 0725/19
MEDITERRANEAN SEA
GUNNERY EXERCISE,
02 JUL 19 FROM 0700Z TO 0900Z
05 JUL 19 FROM 1100Z TO 1400Z
07 JUL 19 FROM 0600Z TO 0900Z
10 JUL 19 FROM 1300Z TO 1500Z
12 JUL 19 FROM 1000Z TO 1200Z
15 JUL 19 FROM 1400Z TO 1600Z
17 JUL 19 FROM 0600Z TO 0800Z
IN AREA BOUNDED BY;
34 07.00 N – 033 16.30 E
34 07.00 N – 033 32.00 E
33 34.00 N – 033 32.00 E
Δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί:

Τσίπρας σε Ερντογάν: Σταματήστε να παραβιάζετε το Διεθνές Δίκαιο

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο έστειλε σκληρή απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεμήνυσε πως μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και της αποφασιστικότητας.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, μιλάει τη γλώσσα του Διεθνούς Δικαίου», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως δεν έχει κανένα νόημα η τακτική κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως καλό θα ήταν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου να «σταματήσουν εδώ», διαφορετικά θα υπάρξει τίμημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Βρίσκομαι εδώ κοντά σας, στο στρατόπεδο σας - στο στρατόπεδό μας - για να σας μεταφέρω τον χαιρετισμό κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τον χαιρετισμό της πατρίδας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.
Ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Να σας βεβαιώσω ότι, παρά τα χρόνια που πέρασαν τίποτε δεν ξεχάστηκε, κανένας δεν ξεχάστηκε, από τους ηρωικούς αγώνες, και τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Η πατρίδα θυμάται και τιμά τα παιδιά της που έπεσαν με το όνομα της Ελλάδας και της Κύπρου στα χείλη τους.
Ξέρετε, και πρέπει να ξέρετε, ότι εσείς εκπροσωπείτε τη σταθερή αλληλεγγύη, τη στήριξη, της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον ρόλο της Ελλάδας ως τον πιο σημαντικό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή».

Τουρκικό παραλήρημα για τις δηλώσεις Τσίπρα

Απάντηση στις δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας προωθυπουργός έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος AKP , Ομέρ Τσελίκ. Ο Τσελίκ απαντώντας σε όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι το διεθνές δίκαιο που επικαλείται ο Τσίπρας είναι με το μέρος της Τουρκίας!
Κατηγόρησε Ελλάδα και Κύπρο ότι επιχειρούν να «βάλουν χέρι στα ενεργειακά αποθέματα» των Τουρκοκυπρίων και τέλος είπε ότι καλό θα ΄ναι «ο κ.Τσίπρας να σταματήσει τις κούφιες απειλές, που δεν μπορεί να υποστηρίξει».
Ενοχλημένος εμφανίστηκε και για την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσηςλέγοντας ότι κανονικά θα πρέπει να επέμβει κατά της Ελλάδας.
https://www.newsbomb.gr/ellada/ethnika/story/992864/myrizei-mparoyti-h-toyrkia-anoigei-pyr-stin-kypriaki-aoz-epikindyni-klimakosi

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο Λαβρόφ για την Συρία

Δήλωση που πρέπει να προβληματίσει την διεθνή κοινότητα έκανε πριν από λίγο ο ισχυρός άνδρας της ρωσικής διπλωματίας. Συγκεκριμένα κατήγγειλε ότι στην Συρία υπάρχει κλιμάκωση εξ αιτίας Ιράν και Ισραήλ, γεγονός που ενέχει κίνδυνο ακόμα και παγκόσμιας ανάφλεξης. 
“Είναι αδιανόητο για την διεθνή κοινότητα να επιτρέψει να μετατραπεί η Συρία σε πεδίο μάχης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ” ήταν τα λόγια του. Κάτι παραπάνω γνωρίζει.

https://olympia.gr/2019/06/24/%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%cf%8e%ce%b4%cf%89%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%8d%ce%bd%ce%bf%cf%85-%ce%bf-%ce%bb%ce%b1%ce%b2%cf%81%cf%8c/

http://greeknation.blogspot.com/2019/06/blog-post_229.html

«Ό,τι και να λέει ο Τσίπρας θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις»

Ανεβάζει εκ νέου τους τόνους ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή «στοχευμένων μέτρων» αν συνεχιστούν ο παράνομες ενέργειες της Άγκυρας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του απάντησε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του για πιθανές έρευνες στο Καστελόριζο. «Μιλά μόνος του και λέει κάποια πράγματα. Οτιδήποτε και να πει εμείς θα κάνουμεγεωτρήσεις και θα λάβουμε μέτρα με τις ένοπλες δυνάμεις» είπε.
«Mέχρι να πετύχουμε τη δίκαιη διανομή του φυσικού πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε τα αποφασιστικά μας βήματα στην περιοχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία προσπάθεια έρευνας και γεώτρησης τα οποία αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Πηγή: Philenews/ethnos.gr
http://greeknation.blogspot.com/2019/06/blog-post_347.html

Πατρ. Ρουμανίας: «Οι Άγιοι είναι τα πρότυπα μας»

Στην Ιερά Μονή Σαμουρκασέστι χοροστάτησε την Κυριακή των Αγίων Πάντων ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ.
Κατά τη διάρκεια του κηρύγματος ο Μακαριώτατος στάθηκε ιδιαίτερα στη τιμή που οφείλουμε να αποδίδουμε στους Αγίους, αλλά και στα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος τα οποία οδηγούν στην Αγιότητα.
«Οι Άγιοι εγκατέλειψαν αυτή τη ζωή και λειτούργησαν με τα κριτήρια της αιώνιας ζωής που είναι οι εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Οι Άγιοι βρίσκονται πιο κοντά από όλους στο Θεό και πρεσβεύουν για την σωτηρία όλου του κόσμου. Είναι δύσκολο μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αντισταθείς στους πειρασμούς, αλλά εμείς οφείλουμε να το πράξουμε διότι αυτό έκαναν και οι Άγιοι μας, που αποτελούν για εμάς πρότυπα ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_roumanias/patr-roumanias-oi-agioi-einai-ta-protypa-mas/

Η νέα προδοσία της Κύπρου

Του Νίκου Ιγγλέση 

Η Τουρκία, από τις αρχές Μαΐου, έχει εισβάλλει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιεί παράνομη, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, γεώτρηση, 37 ναυτικά μίλια δυτικά της Πάφου, με το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής). Ένα δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ) , κατευθύνεται ήδη προς την κυπριακή ΑΟΖ για να πραγματοποιήσει άλλη γεώτρηση, πιθανότατα στον κόλπο της Καρπασίας. Προσοχή, τα ονόματα στα γεωτρύπανα δε δόθηκαν τυχαία, έχουν τη σημειολογία τους. Η Ελλάδα παρακολουθεί και μαζί με την Κύπρο διαμαρτύρεται με διπλωματικά μέσα αλλά δεν ενεργεί. 

Η Τουρκία δευτερευόντως ενδιαφέρεται αν θα ανακαλύψει υδρογονάνθρακες κι’ αν θα υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Το πρώτιστο ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι να ακυρώσει de–facto την ανεξάρτητη υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία θεωρεί «εκλιπούσα» και κατά συνέπεια δεν της αναγνωρίζει το δικαίωμα κυριαρχίας στην ΑΟΖ του νησιού. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Ανατολίας η οποία συναντάει αυτές της Αιγύπτου και της Λιβύης.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα διαμηνύει στα κράτη της περιοχής, στις Μεγάλες Δυνάμεις και στις πετρελαϊκές εταιρείες ότι καμιά διευθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική της καθοριστική συμμετοχή. Επιχειρεί να επιβεβαιώσει το ρόλο της ως ηγεμονική περιφερειακή δύναμη. Με ανάλογους ισχυρισμούς η Τουρκία αμφισβητεί την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ – δεν έχουμε τολμήσει να την ανακηρύξουμε – υποστηρίζοντας ότι όλα τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο) κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας και κατά συνέπεια δε δικαιούνται ΑΟΖ, πέραν των χωρικών υδάτων τους. Όλα αυτά δεν έχουν καμιά νομική βάση σύμφωνα με τη διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Γι’ αυτό η Τουρκία δεν έχει υπογράψει αυτήν τη Σύμβαση.


Η νέα τουρκική εισβολή – Αττίλας 3 – στην κυπριακή ΑΟΖ «νομιμοποιείται» μόνο με την προβολή αεροναυτικής ισχύος. Τα δύο γεωτρύπανα και τα δύο ερευνητικά πλοία συνοδεύονται και προστατεύονται από τουρκικές φρεγάτες και μαχητικά αεροσκάφη. Αυτό το τονίζουν σε κάθε ευκαιρία οι κυβερνητικοί παράγοντες της γείτονος, προκειμένου να τρομοκρατήσουν ακόμη περισσότερο τη φοβική ελληνική πλευρά.

Αθήνα και Λευκωσία, τελείως προβλέψιμες για την Άγκυρα, αντέδρασαν με διπλωματικές ενέργειες και προσπάθησαν να εκμαιεύσουν δηλώσεις κυρίως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ που να καταδικάζουν τις πειρατικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς. Όντως στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ (20-6-19) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τις σοβαρές άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απέχει από τέτοιου είδους ενέργειες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων.

Πολύ λίγα, πολύ αργά. Όλη αυτή η λεκτική υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται βεβαίως να σταματήσει την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών. Τα μέτρα (κυρώσεις κατά προσώπων και εταιρειών, πάγωμα συνεργασίας σε ορισμένους τομείς κλπ) που τυχόν ληφθούν, αν ληφθούν, θα είναι πρακτικά ανώδυνα – δε θα έχουν «σιδερένια δόντια» – μπροστά στα γεωπολιτικά οφέλη της Τουρκίας που στο μεταξύ θα έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα, μετά το έδαφος, και στη θάλασσα της Κύπρου. Μόνο πολιτικά αφελείς μπορούν να ελπίζουν ότι η «έκφραση σοβαρών ανησυχιών», η προτροπή «σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου» και η πρόθεση μελλοντικής εφαρμογής «στοχευμένων μέτρων» θα σταματήσουν ή έστω θα επιβραδύνουν τη νεο-οθωμανική επέλαση.

Θυμίζουμε ότι ο «πολιτικός χυλός» της ΕΕ επί 45 χρόνια ανέχεται την κατοχή του 37,5% του εδάφους ενός κράτους – μέλους της από μια τρίτη χώρα (Τουρκία) χωρίς καμιά ουσιαστική αντίδραση. Αντίθετα, με μεγάλη ευκολία, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία για την Κριμαία και στη Βενεζουέλα για τις δημοκρατικές ελευθερίες των πολιτών της. Καθόλου τυχαία ο Αττίλας 3 εξελίσσεται όταν η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η ΕΕ είναι ακέφαλη, με τις διάφορες πολιτικές φατρίες να συγκρούονται για το διαμοιρασμό  των ηγετικών πόστων (Πρόεδρος της Επιτροπής, Πρόεδρος του Συμβουλίου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, Πρόεδρος ΕΚΤ).

Κάποιοι θα αναρωτηθούν: Τι μπορούσε να γίνει; Η μητέρα πατρίδα έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση να υπερασπιστεί την ΑΟΖ της Κύπρου. Η Ελλάδα είναι εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας και οφείλει να την υπερασπιστεί όπως ακριβώς ισχυρίζεται ότι κάνει η Τουρκία για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Σε διαφορετική περίπτωση καταρρέει η οποιαδήποτε αποτρεπτική αξιοπιστία του Ελληνισμού στο σύνολό του.

Το πολιτικό προσωπικό στην Αθήνα επιχειρεί να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι διαθέτει εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης μιας σοβαρής τουρκικής πρόκλησης που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε πρόσφατα: «Η Άγκυρα ούτε να διανοηθεί δεν πρέπει, να προσπαθήσει να μεταφέρει τη συμπεριφορά της σε δικά μας νερά. Εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας νερά». Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ η ΝΔ και ο, συνήθως λαλίστατος, αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης «ποιούν την νήσσαν», κοινώς κάνουν την πάπια.

Τα αμείλικτα ερωτήματα είναι: Τα νερά της Κύπρου δεν είναι ελληνικά; Μήπως είναι τουρκικά; Τα αναγκαία σήματα γιατί δεν εστάλησαν εγκαίρως και για την ΑΟΖ της Κύπρου; Το Πολεμικό Ναυτικό υπερασπίζεται μόνο τον ελλαδικό χώρο ή τα συμφέροντα όλου του έθνους; Αποτελεί ή όχι προδοσία να εγκαταλείπονται οι 800.000 Ελληνοκύπριοι στις ορέξεις της Τουρκίας και τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα να «κρύβονται» πίσω από το γεγονός ότι η μικρή Κύπρος δε διαθέτει Πολεμικό Ναυτικό. Μήπως γι’ αυτό από την εποχή Σημίτη εγκαταλείφθηκε το «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα»;

Τα ετεροπροσδιορισμένα κόμματα «εξουσίας» στην Αθήνα δε θέλουν να αντιληφθούν ότι μετά την κυπριακή ΑΟΖ το Φατίχ και το Γιαβούζ θα βρεθούν έξω από το Καστελόριζο, νότια της Κρήτης και στο μέσον του Αιγαίου αλλά τότε θα είναι πολύ αργά για οποιαδήποτε αποτρεπτική δράση. Το διακύβευμα δεν είναι οι υδρογονάνθρακες αλλά η ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων και η μετατροπή της Ελλάδας σε δορυφόρο των Νεο-οθωμανών. Οι ελληνικές φρεγάτες και τα υποβρύχια έπρεπε να βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, να κάνουν επίδειξη σημαίας και να μην αφήνουν τα τουρκικά πλοία να βολτάρουν ανενόχλητα σαν να πρόκειται για δικά τους νερά. Και αυτό όχι για να γίνει πόλεμος αλλά για να μη χρειαστεί να γίνει. Μόνο μια αξιόπιστη αποτρεπτική δράση μπορεί να σταματήσει ένα αναθεωρητικό κράτος. Η Τουρκία αντιπροσωπεύει για τον Ελληνισμό μια  «απέραντη απειλή» που δεν έχει όρια, παρά μόνο αν εμείς  βάλουμε όρια.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Τουρκία υλοποιεί ένα τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα αναπτύσσοντας παράλληλα την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της. Στην Ελλάδα τα μνημονιακά κόμματα επέλεξαν την παραμονή στην Ευρωζώνη, την εξυπηρέτηση του χρέους και αναπόφευκτα τον περιορισμό, μεταξύ πολλών άλλων και των αμυντικών δαπανών. Έτσι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του δήλωσε: «Η αναλογία δυνάμεων (σ.σ. με την Τουρκία) έχει διαταραχθεί. Αυτά που ξέραμε για τους συσχετισμούς έχουν αλλάξει».

Το 2018 η Ελλάδα πλήρωσε μόνο για τόκους, όχι για χρεολύσια, του ευρω-χρέους 5,7 δις ευρώ. Μ’ αυτά τα χρήματα, ενός μόνο έτους, θα μπορούσαν να αγοραστούν, ενδεικτικά αναφέρονται, 4 γαλλικές φρεγάτες Fremm, με αντιαεροπορική άμυνα περιοχής (όχι σημείου όπως οι υπάρχουσες φρεγάτες) και τουλάχιστον 30 αμερικανικά F-35 Stealth. Από το 2010  πληρώσαμε μόνο για τόκους 77,7 δις. ευρώ. Αν μόνο το 1/3 του ποσού αυτού δινόταν τμηματικά για την αγορά οπλικών συστημάτων και την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η Τουρκία σήμερα «θα καθόταν στα αυγά της».

Αρκεί μια ματιά να ρίξει κανείς στο χάρτη για να αντιληφθεί ότι ο Ελληνισμός για να υπερασπιστεί το Αρχιπέλαγος και την Κύπρο χρειάζεται αεροναυτική ισχύ τουλάχιστον ίση μ’ αυτήν της επιδρομικής Τουρκίας.

Ο χρόνος επιβίωσης του έθνους τελειώνει. Ακούει κανείς; Καταλαβαίνει κανείς; Ή το μόνο που ενδιαφέρει τα κόμματα «εξουσίας» είναι η ψηφοθηρία προκειμένου να διαχειριστούν μια μικρή και εξευτελισμένη Ελλάδα;

Ο Νίκος Ιγγλέσης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Στρατηγικές Επιλογές Επιβίωσης του Ελληνισμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Στοχαστής»GreekAttack

https://kostasxan.blogspot.com/2019/06/blog-post_694.html

Μήπως μας πηγαίνουν για “πακέτο” Ελληνοτουρκικών, Κυπριακού και υδρογονανθράκων;

Αφού η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι εταιρείες υδρογονανθράκων θα υποδείξουν πιεστικά ότι, προς το συμφέρον όλων, η κρίση πρέπει να τερματιστεί. Άρα, οι πλευρές θα κληθούν σύντομα στο τραπέζι του διαλόγου με τουρκικούς όρους και τετελεσμένα, ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν ως πακέτο οι υδρογονάνθρακες, το Κυπριακό και τα Eλληνοτουρκικά…
Γράφει ο ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ: SIGMALIVE
Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης και ειδικά η παρ. 17, η οποία αναφέρεται στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή και ευρωπαϊκή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επιβεβαιώνουν ξανά: Στην πλάστιγγα ωμών συμφερόντων, το δίκαιο και οι δηλώσεις συμπαράστασης των εταίρων μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά λεκτική και φραστική παρηγοριά στην κατεχόμενη και απειλούμενη Κύπρο.
Δεν αμφισβητούμε τις συντονισμένες προσπάθειες που η Αθήνα και η Λευκωσία κατέβαλαν για να επιτύχουν το μέγιστο. Υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία, τα οποία μπορεί κανείς να διαπιστώσει μελετώντας προσεκτικά την παρ. 17 των συμπερασμάτων. Όμως, ευθύς ανακύπτουν μερικά κρίσιμα ερωτήματα.
Πρώτον, γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία δεν αξιοποίησαν τη δύναμη του βέτο τους; Δηλαδή γιατί δεν προειδοποίησαν την Τουρκία και τους εταίρους και να τους διαμηνύσουν ότι: Η χώρα του Αττίλα δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου και όσο δεν υλοποιεί τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της;
Δεύτερον, γιατί Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν σε μιαν αδιέξοδη πολιτική υποστήριξης της ένταξης μιας χώρας, την οποία οι μεν εταίροι μας δεν θέλουν στις τάξεις τους, η ίδια, δε, απομακρύνεται όλο και περισσότερο προς το ακραίο Ισλάμ;
Τρίτον, γιατί Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία δεν ξεκαθάρισαν από καιρό ότι, ούτε τελωνειακή αναβάθμιση ούτε προενταξιακά κονδύλια θα δοθούν στην Τουρκία αφού με αλαζονεία και απίστευτη προκλητικότητα ποδοπατά τις κυπρογενείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της;
Τέταρτον, η Τουρκία εισέβαλε, κατέκτησε και ακόμα κατέχει, διά του «Βaρβάρου», του «Πορθητή», του «Γιαβούζ» και πολεμικών πλοίων της, και ήδη τρύπησε τμήμα της κυπριακής και ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Δηλ. η Τουρκία εισέβαλε, κατέκτησε και κατέχει τμήμα της Ευρώπης! Τι δεν κατάλαβαν ή γιατί η Αθήνα και η Λευκωσία απέτυχαν να εξηγήσουν στους εταίρους μας αυτήν την πραγματικότητα;
Τον Μάρτιο του 2014, ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν και κατέκτησαν την Κριμαία, η οποία στη συνέχεια προσαρτήθηκε στη ρωσική επικράτεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνήλθαν αμέσως και τάχιστα αποφάσισαν κυρώσεις και περιοριστικά μέτρα κατά προσώπων, οντοτήτων και υπηρεσιών.
Προχθές Πέμπτη, η Επιτροπή και το ΕΣ «παρέτεινε έως τις 23 Ιουνίου 2020 τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ληφθεί ως απάντηση στην παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης από τη Ρωσία». Η Τουρκία τι έκανε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας; Εισέβαλε, κατέκτησε και ακόμα κατέχει τμήμα της κυπριακής -και ευρωπαϊκής- ΑΟΖ της και προέβη σε παράνομη γεώτρηση δυτικά της Πάφου.
Ορθά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πέντε φορές κατήγγειλε ότι η Τουρκία διενήργησε νέα εισβολή στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οργίλη απορία: Γιατί η Λευκωσία δεν ζήτησε αμέσως έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αφού η Κύπρος υπέστη πολεμική επίθεση;
Τι σημειώνει η παρ. 17 των συμπερασμάτων για την Κυπριακή Δημοκρατία (σε αυτά αναφέρεται ως Κύπρος); «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πού εκδηλώνονται αυτές οι «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας;». Στην κυπριακή ΑΟΖ! Γιατί δεν αναφέρεται ΡΗΤΩΣ όπως στη περίπτωση της ρωσικής εισβολής και προσάρτησης της Κριμαίας; Από τον Μάρτιο του 2014 «η ΕΕ έχει σταδιακά επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας ως απάντηση σε αυτήν τη σκόπιμη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας». Απορία: Η τουρκική εισβολή, κατάκτηση και γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποσταθεροποιεί όλη την Αν. Μεσόγειο; Τι απαντά το ΕΣ στην παρ. 17;
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκρίνει την πρόσκληση προς την Επιτροπή και την EEAS (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης – η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ), να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στοχευμένων μέτρων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».
Τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα «στοχευμένα μέτρα» και τι σημαίνει «πλήρης αλληλεγγύη»; Ο καθείς μπορεί να τα ερμηνεύσει κατά το δοκούν. Τρία μηνύματα από τα συμπεράσματα της ΕΕ.
Πρώτον, η Λευκωσία ικανοποιείται φραστικά αλλά θα αναμένει, στους επόμενους μήνες, πιθανά «στοχευμένα μέτρα».
Δεύτερον, η κατοχική Τουρκία δεν τιμωρείται με άμεσες κυρώσεις, όπως η ΕΕ έπραξε στην περίπτωση της Ρωσίας, διότι τα ευρωπαϊκά και εθνικά συμφέροντα με τη χώρα του Αττίλα είναι τεράστια. Εξάλλου, ο σουλτάνος εκβιάζει με τα 3,5 εκ. πρόσφυγες.
Τρίτον, αφού η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι εταιρείες υδρογονανθράκων θα υποδείξουν πιεστικά ότι, προς το συμφέρον όλων, η κρίση πρέπει να τερματιστεί. Άρα, οι πλευρές θα κληθούν σύντομα στο τραπέζι του διαλόγου με τουρκικούς όρους και τετελεσμένα, ώστε να συζητηθούν και να επιλυθούν ως πακέτο οι υδρογονάνθρακες, το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.
https://www.defence-point.gr/news/mipos-siga-siga-mas-pigainoyn-gia-ena-quot-paketo-quot-ellinotoyrkikon-kypriakoy-kai-ydrogonanthrakon

Ζαρίφ: Τα γεράκια δίπλα στον Τραμπ διψούν για πόλεμο με το Ιράν «Η ''Ομάδα Β'' δεν ενδιαφέρεται για τα αμερικανικά συμφέροντα και απεχθάνεται τη διπλωματία»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον επιβολής νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης, δήλωσε ότι τα γεράκια κοντά στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ διψούν για πόλεμο και απεχθάνονται τη διπλωματία.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ (@realDonaldTrump) έχει 100% δίκιο ότι ο αμερικανικός στρατός δεν έχει καμία δουλειά στον Περσικό Κόλπο. Η αποχώρηση των δυνάμεών του είναι πλήρως σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του κόσμου. Αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ομάδα Β (#B_Team) δεν ενδιαφέρεται για τα αμερικανικά συμφέροντα. Απεχθάνονται την διπλωματία και διψούν για πόλεμο», ανέφερε με tweet του ο επικεφαλής της ιρανικήςδιπλωματίας.
Στο παρελθόν ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η αποκαλούμενη «Ομάδα Β» - ανάμεσά τους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου - μπορεί να ωθήσει τον Τραμπ σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ ανακοίνωσε νέα δέσμη οικονομικών μέτρων εις βάρος της Τεχεράνης και συγκεκριμένα ενάντια στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν μάλιστα ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος του ίδιου του Ζαρίφ, με έναρξη ισχύος αυτών μέσα στην εβδομάδα.
Σε μια σειρά πρωινών τουίτ, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε πως η προστασία των θαλάσσιων οδών στον Κόλπο δεν αποτελεί για τον ίδιο προτεραιότητα. «Το 91% των κινεζικών εισαγωγών πετρελαίου διέρχονται από το Στενό του Χορμούζ, το 62% για την Ιαπωνία, και παρομοίως για έναν αριθμό άλλων χωρών», υποστήριξε, διερωτώμενος: «Άρα γιατί προστατεύουμε εμείς αυτές τις θαλάσσιες οδούς (τόσα χρόνια) για άλλες χώρες χωρίς την ελάχιστη αποζημίωση;»

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5061699/zarif-ta-gerakia-dipla-ston-tramp-dipsoyn-gia-polemo-me-to-iran