Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Αρμαγεδδών στο Χρηματιστήριο: Κατέρρευσε ο τραπεζικός κλάδος

Οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν νέες μεγάλες απώλειες σημειώνοντας πτώση 15,14%. Μάλιστα, οι απώλειες του τραπεζικού δείκτη έφτασαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έως και 15,86%.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, η σημαντική υποχώρηση οφείλεται στις ανησυχίες της αγοράς για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Οπως αναφέρει μάλιστα το Capital.gr ο φόβος ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα διαμορφωθούν στο άνω εύρος των εκτιμήσεων, περί τα 17 δισ. ευρώ, υποβάλλοντας τη συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων σε ισχυρή αραίωση (dilution) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα επιχειρηματικά σχέδια που είχαν καταθέσει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, ίσως να μην γίνουν αποδεκτά από τις ευρωπαϊκές αρχές, οδήγησαν στην καθοδική κούρσα.
Οι δηλώσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη
Ρόλο στην ανησυχία των επενδυτών φέρεται να έπαιξαν και οι δηλώσεις τόσο του Ευκλείδη Τσακαλώτου όσο και του Γιώργου Χουλιαράκη.
Ο μεν κ. Τσακαλώτος μιλώντας στους Financial Times δήλωσε πως αν δεν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους «υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοσθούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν «κούρεμα» των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό».
Ο δε κ. Χουλιαράκης, σε πρόσφατο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο, διεμήνυσε σες εκπροσώπους των ξένων funds, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες.
Πτώση 3,05% για τον Γενικό Δείκτη
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 654,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,03%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 18,851 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 130.504.837 τεμάχια.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά 1,196 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,94%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή του ΟΠΑΠ (+0,76%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-19,35%), της Alpha Bank (-16,30%), της Πειραιώς (-15,96%), της Εθνικής (-12,88%), της Viohalco (-6,05%), της ΔΕΗ (-5,59%), της Μυτιληναίος (-4,28%), της Jumbo (-4,21%), της Ελλάκτωρ (-3,92%), της Lamda (-3,71%) και της ΕΧΑΕ (-3,65%).
Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν, ως εξής:
Τράπεζες: 195,89 -15,41%
Ασφάλειες: 1.569,96 +4,93%
Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών: 931,44 -3,67%
Βιομηχανικά Προϊόντα:1.996,10 -2,21%
Εμπόριο: 2.694,24 -0,30%
Ακίνητης Περιουσίας: 2.654,32 -2,19%
Προσωπικά & Οικιακά Προϊόντα: 4.001,01 -4,30%
Τρόφιμα- Ποτά: 7.084,40 -1,05%
Πρώτες Ύλες: 2.015,58 -4,21%
Κατασκευές: 2.050,68 -1,70%
Πετρέλαιο: 2.720,62 -1,90%
Χημικά: 6.753,81 -2,10%
Ταξίδια- Αναψυχή: 1.449,54 +0,38%
Τεχνολογία: 620,92 -2,53%
Τηλεπικοινωνίες: 2.147,00 -2,26%
Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: 1.957,47 -3,89%


http://www.usay.gr/article/92194/armageddwn_sto_xrimatistirio_katerreyse_trapezikos_klados.html?category_id=2794

Αντρέ Μπρετόν: «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση»

Σαν σήμερα το 1896 έρχεται στον κόσμο ο ιδρυτής του Υπερρεαλισμού, Αντρέ Μπρετόν. Διαβάστε μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του από τον Γιώργο-Ίκαρο Μπαμπασάκη και ένα ποίημα για το σπουδαίο συγγραφέα και ποιητή από τον Ανδρέα Εμπειρίκο.
«Αναζητώ το Χρυσάφι του Χρόνου», του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη
Στην ιστορία της Τέχνης, όπως άλλωστε και της επιστήμης, υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται να προσηλωθούν σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την άρδην και ριζική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, από το εκ νέου ανακάτεμα της τράπουλας, από την μεθοδική και ποιητική επιμονή τους να δράσουν και να δημιουργήσουν έτσι ούτως ώστε, μετά το πέρασμά τους, τίποτε να μην είναι όπως ήταν πριν. Φυσικά, ο βίος τέτοιων ανθρώπων είναι, συνήθως, περιπετειώδης, είναι μια εύοσμη γιρλάντα γεγονότων που οδηγούν σε απόλυτους έρωτες, σε πανίσχυρες φιλίες, σε ακαριαίες ρήξεις. Είναι βίος όλος βία, αλλά και βίος κοσμημένος πάντα από το αστέρι της ευγένειας.
«Είμαι βίαιος γιατί μονάχα θέλω να είμαι ευγενής», έλεγε άλλωστε ο Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και, «Φοβερός μονάχα από μειλιχιότητα», επαναλάμβανε, με τον δικό του τρόπο, ο Νίκος Καρούζος. Ο Αντρέ Μπρετόν έζησε και έδρασε πεισματικά εμμένοντας στη μέριμνά του να διευρύνει τα όρια της ποίησης, να επιφέρει μιαν εκρηκτική ένωση σχεδόν όλων των τεχνών και, ακόμα πιο σημαντικό, να θέσει τις τέχνες στην υπηρεσία της ελευθερίας, προτείνοντας και προωθώντας με πάμπολλα μέσα το «πάντρεμα» της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας με την εμπροσθοφυλακή της επανάστασης. Και κατάφερε πολλά! Γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Βρετάνης, τη νύχτα ανάμεσα στην 18η και 19η Φεβρουαρίου του 1896, ο Αντρέ Μπρετόν διέσχισε τον 20ό αιώνα, όπως διέσχισε και τον πλανήτη, κομίζοντας από την πρώτη του νιότη έως την τελευταία του πνοή το πολύπτυχο μήνυμα της ανατροπής. Με ορμητήριο το Παρίσι, όπου πήγε από νεαρός να εγκατασταθεί, δεν κουράστηκε να εξαπολύει απανωτές επιθέσεις σε κάθε λογής σύμβαση και να εφορμά σε μέχρι τότε απόρθητα οχυρά πεποιθήσεων, αξιών, εθίμων και ηθών.
Αποτελεί ένα από τα λίγα, μα τόσο πειστικά και εμπρηστικά, παραδείγματα του πού μπορεί να οδηγήσει η παθιασμένη ενασχόληση με τη γλώσσα όταν αρχίσει να υπερβαίνει κάποια καθιερωμένα όρια και πεδία. Φοιτητής την ιατρικής, μεσούντος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θα έρθει σε επαφή με τις ρηξικέλευθες αναλύσεις του Ζίγκμουντ Φρόιντ, η απελευθερωτική δύναμη των οποίων θα αποτελέσει έναν από τους τρεις στύλους της σοφίας αυτού του πολυσχιδούς καλλιτέχνη και επαναστάτη. Οι άλλοι δύο θα είναι η διαλεκτική του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέγκελ και η εξεγερμένη λαλιά των λεγόμενων καταραμένων ποιητών, του Ιζιντόρ Ντυκάς, του Αρθούρου Ρεμπώ, του Καρόλου Μπωντλέρ. Καθοριστικές θα είναι επίσης, πέρα από τις πρώτες του μελέτες, και οι πρώτες του γνωριμίες.
Η ζωή και η τέχνη από νωρίς αρχίζουν, στην περίπτωση του Μπρετόν, να βαδίζουνε μαζί στην ίδια γόνιμη ατραπό. Το 1917 γνωρίζει, λοιπόν, τον επίσης φοιτητή ιατρικής Λουί Αραγκόν, που έμελλε να γίνει μια από τις σημαντικές, και λίαν αμφιλεγόμενες, καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Γαλλίας, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε συναντηθεί με τον Ζακ Βασέ, έναν εξαίσιο εκκεντρικό τυχοδιώκτη που τις μέρες δούλευε χαμάλης στις αποβάθρες ενώ τις νύχτες γοήτευε και αναστάτωνε το Παρίσι ντυμένος υπερβολικά κομψά και φερόμενος με μιαν ακραία ποιητική ιδιορρυθμία. Ο Βασέ ήταν, όπως και ο Αρθούρος Κραβάν, ένας από τους πρωτεργάτες της αναγόρευσης της ζωής σε Όγδοη Τέχνη, ζώντας γρήγορα, παράφορα και μες στην αχλή ενός ανησυχαστικού θρύλου.
Ταχύτατα, ο Μπρετόν συνάπτει σχέσεις με την αφρόκρεμα της παριζιάνικης διανόησης, σχέσεις που δεν θα έμεναν σε μιαν απλή κοσμική ή και καλλιτεχνική ανταλλαγή ιδεών και αβροτήτων αλλά δεν θα αργούσαν να οδηγήσουν στην ίδρυση ενός από τα πιο καταλυτικά κινήματα του περασμένου αιώνα. Συνδέεται φιλικά με τον μεγάλο ποιητή Γκιγιόμ Απολλιναίρ, δημιουργό του πρώτου υπερρεαλιστικού δράματος με τίτλο «Οι μαστοί του Τειρεσία», και με τους νεαρούς ποιητές Πολ Ελιάρ και Φιλίπ Σουπώ, με τους οποίους συγκροτεί τον πυρήνα αυτού που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως Υπερρεαλισμός. Από την αρχή κιόλας, ο Μπρετόν απορρίπτει τα σουσούμια του μοναχικού ποιητή και του δημιουργού που μένει κλεισμένος στον φιλντισένιο πύργο του. Δείχνει μιαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις συλλογικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις, μια προτίμηση που δεν εγκατέλειψε ποτέ.
Ήδη το 1919, συνθέτει μαζί με τον Σουπώ τα πρωτοποριακά «Μαγνητικά Πεδία», ένα κολάζ πεζών, ποιημάτων και αλλόκοτων αφορισμών όπου την πρωτοκαθεδρία έχει η απολύτως ελεύθερη έκφραση, ακόμα και η καταγραφή παράλογων, τρελών, ξέφρενων σκέψεων που, ενώ φαινομενικά απομακρύνονται από την ποίηση όπως την ξέραμε, στην ουσία αποθεώνουν την ποιητική έκφανση της σκέψης και της ζωής. Στα «Μαγνητικά Πεδία» συναντάμε φράσεις-κλειδιά τόσο για την μετέπειτα εξέλιξη του Μπρετόν όσο και για το σύνολο της αβανγκάρντ του 20ού αιώνα, φράσεις όπως «Η λησμονιά είναι η πιο φλογερή λαχτάρα». Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η πρώτη επίσημη (αλλά επί δεκαετίες κρυφή!) διακήρυξη των situationnistes, των καταστασιακών του Γκι Ντεμπόρ, σύμφωνα με την οποία «Η λήθη είναι το κυρίαρχο πάθος μας», αποτελεί μια ηχώ αυτής της ρήσης του Μπρετόν.
Ο Μπρετόν και οι φίλοι του θα προσχωρήσουν στο ανατρεπτικό κίνημα Νταντά, θα αντλήσουν ό,τι ισχυρότερο είχε να δώσει, και θα το οδηγήσουν στην εκκωφαντική του διάλυση για να προχωρήσουν στην ίδρυση του Υπερρεαλισμού. Ο Μπρετόν κρίνει στρατηγικά ότι είχε φτάσει η στιγμή του περάσματος από την μηδενιστική άρνηση που πρέσβευε το Νταντά στην συνεκτική θέση, από την δέουσα τότε κονιορτοποίηση των άκαμπτων πεποιθήσεων στη συγκρότηση ενός νέου έμπρακτου ηθικοαισθητικού προτάγματος, από την καταβαράθρωση ενός συστήματος πεπαλαιωμένων και οικτρά διαψευσμένων αξιών στην περιπέτεια της επινόησης και της διάδοσης αξιών που εμπνέονται από τον έρωτα της ελευθερίας και την ελευθερία του έρωτα, από τη λυτρωτική ενδοσκόπηση, από τη συλλογική δράση και από τον γόνιμο ανθρωποκεντρισμό. Ακόμη λάμπει η ρήση: «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».
Ακόμη μένει επίκαιρο το μέλημα του Μπρετόν για την «αποστολή της εδραίωσης της αλήθειας στον κόσμο». Ακόμη ισχύει, και κλείνεται ξανά και ξανά, το μεγάλο ραντεβού του Υπερρεαλισμού με την Ιστορία: «Ναι, αυτό είναι το εγχείρημά μας. Το Όνειρο και η Επανάσταση είναι φτιαγμένα για να συμμαχήσουν, όχι για να αποκλείσουν το ένα το άλλο. Να ονειρεύεσαι την Επανάσταση δεν σημαίνει ‘ότι την αποποιείσαι, αλλά ότι την κάνεις διπλά και δίχως νοητικές επιφυλάξεις». Φυσικά, ο ποιητής μας δεν παραλείπει να ερωτευτεί και να υμνήσει τον έρωτα, τον οποίο και θεωρεί αείζωο σύμμαχο της επανάστασης. Σε όλη του τη ζωή ερωτευόταν και τον ερωτεύονταν. Παρέμεινε προσηλωμένος σε ένα αυτοσχέδιο είδος σειραϊκής πολυγαμίας, που σημαίνει ότι έμενε αδιάλλακτα πιστός στην εκάστοτε καλλονή που τον συνάρπαζε και τον συντρόφευε, αλλά μονάχα ενόσω διαρκούσε η υπέροχη παραφορά του έρωτα.
Μόλις άρχιζε να σβήνει η φλόγα, δεν δίσταζε να απομακρυνθεί και να την αναζητήσει αλλού. Η Σιμόν Καν, η Σουζάν Μουζάρ η Ζακλίν Λαμπά, η Ελίζα Μπίνχοφ, μεταξύ άλλων, όλες ευειδέστατες, περίκομψες και με τη στόφα της Μούσας να φέγγει μέσα τους και γύρω τους, συντρόφεψαν τον Μπρετόν στις περιπέτειές του και απόλαυσαν το δώρο του ρόδου που είναι ο Απόλυτος Έρως. Ο Μπρετόν εξάλλου υπογράφει την περιλάλητη Νατζά και τον Τρελό Έρωτα, δύο από τα πλέον λυρικά και νοήμονα και αισθαντικά ντοκουμέντα για την λυτρωτική λάμψη του Ίμερου, και βέβαια την «Ελεύθερη Ένωση», αναμφιβόλως το απόλυτο απολυτίκιο των ερωτευμένων. «Η γυναίκα μου με γλουτούς από αμμόλιθο και αμίαντο/ Η γυναίκα μου με γλουτούς ράχης κύκνου/ Η γυναίκα μου με ανοιξιάτικους γλουτούς/ Με φύλο γλαδιόλας/ Η γυναίκα μου με φύλο κοιτάσματος χρυσού και ορνιθορύγχου/ Η γυναίκα μου με φύλο από φύκια και παλιές καραμέλες/ Η γυναίκα μου με φύλο από καθρέφτη/ Η γυναίκα μου με μάτια γεμάτα δάκρυα/ Με μάτια μενεξεδένιας πανοπλίας και μαγνητικής βελόνας/ Η γυναίκα μου με μάτια σαβάνας/ Η γυναίκα μου με μάτια νερό για να πίνεις στη φυλακή/ Η γυναίκα μου με μάτια από ξύλο πάντα κάτω απ’ το τσεκούρι/ Με μάτια της στάθμης του νερού του επιπέδου του αέρα της γης και της φωτιάς».
Η ερωτοτροπία του Μπρετόν με την επανάσταση θα τον οδηγήσει αρχικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα, από το οποίο όντως δεν άργησε να αποχωρήσει, και στη συνέχεια σε μια κρίσιμη συνάντηση με τον τροτσκισμό, και με τον ίδιο τον Λέοντα Τρότσκι. Ο Μπρετόν, υπέρμαχος πάντα μιας απόλυτης ηθικής και προικισμένος με σπάνια πολιτική διορατικότητα και με κρυστάλλινη διαύγεια, θα είναι από τους πρώτους που καταδίκασαν τις διαβόητες δίκες της Μόσχας, καθώς και το επαίσχυντο γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επιθέσεως, ενώ θα σταθεί γενναιόψυχα στο πλευρό των τροτσκιστών και των αναρχικών στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. Πέρα από τους δρόμους που άνοιξε στην τέχνη, ο μεγάλος αυτός άντρας, μπόρεσε να ανοίξει και λεωφόρους στην επανάσταση. Μεγάλο μέρος του Μάη του 68 αντλεί την έμπνευσή του από θέσεις και ρήσεις του Αντρέ Μπρετόν, ενώ το λεγόμενο κίνημα για την υπέρβαση της τέχνης και την πραγμάτωσή της στο πεδίο της καθημερινής ζωής όφειλε τη θαυμαστή ύπαρξή του στους μεθοδικούς πειραματισμούς και στη στάση που κράτησε ο Μπρετόν απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα των καιρών του. «Η επανάσταση μόνη δημιουργός του φωτός», θα γράψει ο ιδρυτής του Υπερρεαλισμού στο συγκλονιστικό του κείμενο Αρκάνα 17.
«Κι αυτό το φως μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τρεις δρόμους: την ποίηση, την ελευθερία, και τον έρωτα, και πρέπει να εμπνέουν τον ίδιο ζήλο και να συγκλίνουν, ώστε να συγκροτήσουν το ίδιο περίγραμμα της αιώνιας νεότητος, στο πιο μυστικό κι αφώτιστο σημείο της καρδιάς του ανθρώπου». Ακάματος τελάλης της τόλμης και της τελείωσης του ανθρώπου μέσα από την φιλοσοφία, την ποίηση και την περιπέτεια, ο Μπρετόν δεν θα σταματήσει να ταξιδεύει στα πέρατα της γης για να διαδώσει τις ιδέες του, πάντα αντλούμενες από την πράξη και πάντα επιστρέφοντας στη δράση, για να ενθαρρύνει ταλαντούχους εραστές της ζωής να εκφραστούν και να πειραματιστούν κι άλλο. Από το Παρίσι στη Μασσαλία, κι από τον γαλλικό νότο στη Νέα Υόρκη, κι από κει στην Τενερίφη, στην Πράγα, στις Αντίλλες. Μάλιστα, κι αυτό είναι ακόμα ένα ωραίο πειστήριο του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ελεύθερη ποίηση για τους κρατούντες, μια επίσκεψή του στην Αϊτή, το 1945, για κάποιες διαλέξεις έγινε η θρυαλλίδα που άναψε τη φωτιά της επανάστασης. Αποσπάσματα από την πρώτη του ομιλία εκεί αναδημοσιεύτηκαν σε μια τοπική φοιτητική εφημερίδα και προκάλεσαν σάλο και πάραυτα μια γενική απεργία που εξελίχθηκε σε γενικευμένη εξέγερση και οδήγησε στην πτώση του το καταπιεστικό καθεστώς.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, ο Αντρέ Μπρετόν προχώρησε σε μιαν επανίδρυση του Υπερρεαλισμού, εξέδωσε πληθώρα εντύπων και επιθεωρήσεων, αντιτάχθηκε στον συρμό του υπαρξισμού που έκανε μιαν εφήμερη θραύση, άγονη από πολλές απόψεις, επέτεινε το θαυμαστό φλερτ του με τον αναρχισμό, πρωτοστάτησε στην σκανδαλώδη «Διακήρυξη των 121», κατά της γαλλικής πολιτικής στην Αλγερία, τον Απρίλιο του 1960, και δεν σταμάτησε στιγμή να στέκεται στο πλευρό των νέων που έσπευδαν να τον γνωρίσουν και να τον εμπιστευτούν. Ναι, η πυρετώδης δραστηριότητα, σχεδόν πάντα συλλογική, και η φλεγόμενη νιότη στάθηκαν πάντα τα καύσιμα αυτής της μεγαλειώδους λοκομοτίβας που άκουγε στο όνομα Αντρέ Μπρετόν.
«Πάνω απ’ όλα», γράφει συνοψίζοντας τη διαλεκτική του «εγώ» με το «εμείς» και την περιπέτεια της ζωής του, ο ποιητής του Απολύτου, «ήμασταν απασχολημένοι με μιαν εκστρατεία συστηματικής άρνησης, απελπισμένοι απ’ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σε μια τέτοια ηλικία έπρεπε να ζήσουμε. Η άρνησή μας ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Ήταν αχόρταγη και δεν γνώριζε περιορισμούς. Εκτός από την απίστευτη ηλιθιότητα των επιχειρημάτων που προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν τη συμμετοχή μας σε μιαν υπόθεση όπως ο πόλεμος, που η εξέλιξή του μας άφηνε αδιάφορους, η άρνηση αυτή κατευθυνόταν – και έχοντας ανατραφεί σε ένα τέτοιο σχολείο, δεν είμαστε τώρα ικανοί να αλλάξουμε ώστε να μην κατευθύνεται πια – εναντίον όλων των διανοητικών, ηθικών και κοινωνικών υποχρεώσεων που συνεχώς και απ’ όλες τις μεριές συσσωρεύονται στον άνθρωπο και τον συντρίβουν.
Από τη διανοητική άποψη ήταν ο χυδαίος ορθολογισμός και η ‘τετράγωνη’ λογική που πριν απ’ όλα προκαλούσαν τον τρόμο και την καταστροφική ορμή μας. Από την ηθική άποψη ήταν όλα τα καθήκοντα: θρησκευτικά, πολιτικά και οικογενειακά. Από την κοινωνική άποψη ήταν η εργασία. Όπως είπε ο Ρεμπώ, ‘Ποτέ δεν θα δουλέψω, ω χείμαρροι φλόγας!’ και επίσης, ‘Το χέρι που γράφει αξίζει όσο το χέρι που οργώνει! Τι αιώνας χεριών! Ποτέ δεν θα σηκώσω το χέρι μου!’». Ο ποιητής και επαναστάτης Αντρέ Μπρετόν, γεννημένος πριν από εκατόν δέκα χρόνια, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή το 1966, πριν από τέσσερις δεκαετίες. Χτυπημένος από το άσθμα που είναι, θαρρείς, η ασθένεια των επαναστατών (θυμίζουμε τους επίσης ασθματικούς Τσε Γκεβάρα και Γκι Ντεμπόρ).
Το έργο του παραμένει επίκαιρο όπως και η ρήση του ότι έχουμε ανάγκη τα «παρατηρητήρια του εσωτερικού ουρανού». Η επιγραφή στον τάφο του, «Αναζητώ το χρυσάφι του χρόνου», δεν παύει να εμπνέει όλους εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Πράξη είναι η Αδελφή του Ονείρου.
Ο Ανδρέας Εμπειρίκος για τον Αντρέ Μπρετόν
Ο Ανδρέας Μπρετόν Ασύγκριτο πουλί της οικουμένηςστέκεις σαν κρύσταλλο στην κορυφή των υψηλών Ιμαλαΐων με στιλβηδόν και με σθένος και με πάθος καταμεσίς στον βράχο της σποριάς σου!
Ηρωικό πουλί της οικουμένης που μοιάζεις σαν αρχάγγελος και λέων δεν ταξινόμησες ποτέ καμμιά φενάκη, μα την φω­νή σου σήκωσες στην γαλανήν αιθρία!
Φανατικό πουλί της οικουμένης γερό στην πάλη και πολύκαρπο στην σημασία όρθιο μες στα φτερά σου ανοιγο­κλείνεις πάντα με βεβαιότητα το μάτι!
από την Ανθολογία της Νεοελληνικής Γραμματείας του Ρένου Ηρακλή Αποστολίδη εκδοτική επιμέλεια: Νέα Ελληνικά, 1970
http://tvxs.gr/news/πρόσωπα/αντρέ-μπρετόν-«ο-άνθρωπος-είναι-η-απάντηση-όποια-κι-αν-είναι-η-ερώτηση»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΧΕΙ ΤΗ VARDARSKA ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΙ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

προπαγανδα ελληνικης ιστοριας

Στα χνάρια της Ρεπούση, της Διαμαντοπούλου και της Δραγώνας το υπουργείο παιδείας.
Για άλλη μια χρονιά κλείνει τα μάτια σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την πατρίδα μας και για την ιστορία μας.
Στο βιβλίο ιστορίας της Γ΄ λυκείου και στη σελίδα 130 θα δείτε κάτι που σίγουρα δεν θα σας αρέσει αλλά πολύ περισσότερο θα αναρωτηθείτε…
Είναι τόσο ηλίθιοι ή τόσο προδότες αυτοί που έβαλαν την υπογραφή τους για να κυκλοφορήσει έτσι αυτό το βιβλίο;
Έχουν την περιοχή της Vardarska, κοινός Σκόπια ως Μακεδονία.
Αυτά μαθαίνουν οι κύριοι στη νέα γενιά μας. Έτσι πλάθουν και χειραγωγούν τους νέους μας!
http://www.votegreece.gr/archives/38189

Η γενοκτονία δεν παίρνει εισαγωγικά

Ν. Λυγερός

Όποιος και να είναι στο Υπουργείο Παιδείας, η γενοκτονία δεν παίρνει εισαγωγικά. Και οι δηλώσεις που δεν είναι ενημερωμένες ούτε για το αρμενικό, ούτε για την απόφαση του νομοσχεδίου ποινικοποίησης από τη Γαλλία, ενώ είχε περάσει από τη Bουλή και τη Γερουσία κι ούτε για τα δεδομένα της περιοχής, δεν έχουν καμία αξία ακόμα κι αν παρουσιάζονται αποκλειστικά για λόγους πολιτικούς. Επίσης είναι αστείο ν’ ακούμε κόμματα να μιλούν για παλαιοκομματισμό, ενώ προέρχονται από συστήματα που έχουν καταρρεύσει εδώ και δεκαετίες, γιατί καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και γιατί είχαν διαπράξει γενοκτονίες ενάντια στους λαούς της περιοχής. Βέβαια όταν συνεχώς προωθείς την ιδέα ότι η ιστορία πέθανε, στο τέλος καταλήγεις να κάνεις σοβαρά ιστορικά λάθη γιατί η ιστορία συνεχίζει να ζει χωρίς να έχει καν σταματήσει ακόμα και στις χειρότερες εποχές για τους ανθρώπους. Τα μαθήματα ιστορίας δεν δίνονται από κόμματα και ειδικά από αυτά που έχουν όχι μόνο λερωμένη τη φωλιά τους, αλλά και τα χέρια τους. Διότι η γενοκτονία δεν είναι απλώς μια απλή εθνοκάθαρση ακόμα και ωμή, αλλά μια συστηματική καταστροφή και ένα έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Δεν είναι λοιπόν απλές δηλώσεις και απαντήσεις που θα αλλάξουν τα πράγματα για τη γενοκτονία που είναι ένα ιστορικό γεγονός. Επίσης η Ελλάδα πέρασε το νομοσχέδιο για την ποινικοποίηση της μη αναγνώρισης των γενοκτονιών που έχουμε ήδη αναγνωρίσει, όπως είναι η γενοκτονία των Αρμενίων και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην μας ξεγελούν τα πολιτικάντικα κείμενα που δεν έχουν κανένα ιστορικό ή στρατηγικό βάθος, και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας σε διεθνές επίπεδο.

http://www.lygeros.org/articles?n=21360&l=gr

Ο Φίλης, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Γενοκτονία των Ποντίων

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Για πολλούς πολίτες είναι σημαντική η θέση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έχει δημιουργηθεί εκτεταμένο ζήτημα μετά την επαναφορά στο προσκήνιο παλαιότερου άρθρου που είχε γράψει ο Ν. Φίλης στην Αυγή στις 20 Αυγούστου του 2014, για το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας, με αφορμή το αίτημα 38 βουλευτών της Ν.Δ. τότε να αντιμετωπίζεται ως αδίκημα «η άρνηση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)».
Οι συζητήσεις και αντιδράσεις σε κοινωνικά δίκτυα και άλλους χώρους αναφορικά με την μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τον νέο υπουργό Παιδείας, είναι έντονες αλλά χωρίς να αναδεικνύουν πάντα την αλήθεια.
Στο άρθρο του ο Νίκος Φίλης όντως σημειώνει ότι ο όρος γενοκτονία «καθιερώνεται στο Διεθνές Δίκαιο μετά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και παραπέμπει σε βιομηχανικά σχεδιασμένη κρατική(…)επιδίωξη εξαφάνισης ενός ολόκληρου έθνους.» και τονίζει ότι μετά τον ψυχρό πόλεμο ο όρος χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό χρησιμοθηρικά. Δηλώνει μάλιστα ότι «η όψιμη μετακίνηση σε επίπεδο ορολογίας υποκρύπτει απόπειρα μετάλλαξης της ιστορικής εμπειρίας και των γεγονότων, η οποία μάλιστα «επισημοποιείται» με την παραγωγή μιας νέας, μεροληπτικής ιστορίας».
Στο ίδιο άρθρο σημειώνει ότι το ιστορικό γεγονός της «αιματηρής εκδίωξης των χριστιανικών πληθυσμών από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη είναι τυπικό παράδειγμα εθνοκάθαρσης» και όχι γενοκτονίας. Τονίζει μάλιστα τη βασική διαφορά της γενοκτονίας ως όρου «απόλυτου» που «αφορά ένα ολόκληρο έθνος, όπου κι αν κατοικεί».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ επίσημη θέση για τη γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι εύκολο να βρει κανείς, τουλάχιστον όσον αφορά Δελτία Τύπου πρόσφατων επετείων. Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ τότε, στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας σήμερα, σε ανακοίνωσή της στις 19 Μαΐου 2012, έγραφε ότι «απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ξεκάθαρα σε «επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων» η οποία γράφτηκε στην ιστορία».
Σε αντίστοιχη δήλωσή του ο βουλευτής Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλου, μία ημέρα πριν τη φετινή επέτειο ανέφερε σε δήλωσή του ότι η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού «αποτελεί ντροπή για τη ανθρωπότητα και είναι χρέος της τουρκικής κυβέρνησης να την καταδικάσει» και συμπλήρωνε αλλού ότι «Σήμερα που η χώρα μας παλεύει να σταθεί όρθια, μέσα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να εμπνευστεί από το σθένος με το οποίο οργανώθηκαν εκείνη την περίοδο των δολοφονιών και των διωγμών οι Έλληνες του Πόντου, ώστε να αγωνιστεί για την αξιοπρέπειά του».
Είναι επίσης χαρακτηριστικό το αφιέρωμα που είχε κάνει η εφημερίδα του Δρόμου της Αριστεράς που πρόσκειται στην ΚΟΕ, οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ τότε, η οποία ωστόσο έχει διακόψει τους δεσμούς της με το ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο συμμετείχαν με άρθρα τους 6 Τούρκοι διανοούμενοι οι οποίοι τάσσονταν ξεκάθαρα υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων και όλων των χριστιανικών λαών της Ανατολής, με τίτλους όπως:
– Fikret Baskaya : Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει,
– Ahmet Oral: Για το Αρμενικό, Ελληνικό, Κουρδικό και Αλεβίτικο Ζήτημα,
– Attila Tuygan: Γενοκτονία για την “ιερή πατρίδα”,
-Taner Akçam: Οι εκτοπίσεις και οι σφαγές των Ελλήνων του 1913-1914: Πρόβα για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
– Sait Çetinoğlu: Η ιδέα του ανεξάρτητου Πόντου και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Το Τέλος του Κινήματος και η Εκδίωξη
– Pervin Erbil: Μια τραγική σελίδα στην εκκαθάριση των Ρωμιών, 1914-1924.
Αυτό που γίνεται φανερό είναι ότι το ζήτημα της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής από τους νεότουρκους, από το 1916 έως το 1923 είναι πιθανόν ένα θέμα από εκείνα που δεν είναι πλήρως λυμένα στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συμβαίνει και με άλλα. Αναγνωρίζουμε ωστόσο τη διαφορά, ότι στο συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα είναι και οι απόψεις των ιστορικών που συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτό πάντως που είναι κοινός τόπος και για τα κόμματα που ομοφώνως αναγνωρίζουν τη γενοκτονία είναι ότι ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει θέση το θέμα της γενοκτονίας σε διεθνή φόρα και ότι πάντα χρησιμοποιόταν για το εσωτερικό ακροατήριο.


http://www.rizopoulospost.com/o-filhs-o-syriza-kai-h-genoktonia-twn-p/

Ο Γ.Γ. της Βουλής λύνει το... μυστήριο με το κλειδωμένο γραφείο

Σε διευκρινίσεις για το κλειδωμένο γραφείο της Βιβλιοθήκης της Βουλής προχώρησε σήμερα, Δευτέρα (28/09/2015) ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Θαλάσσης. 
Με ανακοίνωσή του εξαπολύει πυρά κατά της προϊσταμένης του τμήματος κοινοβουλευτικής βιβλιοθήκης, Ελένη Δρούλια, κατηγορώντας την ότι οι ενέργειές της είναι τελείως αντιυπηρεσιακές και συγκαταλέγεται στους/στις υπαλλήλους της Βουλής που δεν διστάζουν να βλάψουν την υπηρεσία τους χάρη του προσωπικού τους συμφέροντος».
Αναλυτικά η δήλωση:
«Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί πολύς θόρυβος, επειδή άλλαξα την κλειδαριά και κλείδωσα το γραφείο της "διευθύντριας" της βιβλιοθήκης της Βουλής. Ως προς το θέμα αυτό διευκρινίζω τα εξής:
Η διεύθυνση της βιβλιοθήκης υπάγεται απευθείας στον γενικό γραμματέα της Βουλής. Στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης εντάσσονται τέσσερα τμήματα: το τμήμα κοινοβουλευτικής βιβλιοθήκης με προϊσταμένη την κ. Δρούλια, το τμήμα βιβλιοθήκης πόλεως με προϊσταμένη την κ. Αντωναράκου, το τμήμα συντηρήσεως με προϊσταμένη την κ. Σακελλαρίου και το τμήμα της Μπενακείου βιβλιοθήκης με προϊσταμένη την κ. Βλασσοπούλου.
Η θέση στη διεύθυνση της βιβλιοθήκης είναι προσωρινά κενή μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Δρακόπουλου. Ως εκ τούτου το γραφείο αυτό πρέπει να παραμένει κλειστό έως την πλήρωση της θέσης. Η κ. Δρούλια δεν είναι διευθύντρια, αλλά τμηματάρχης υποψήφια για τη θέση διευθυντή/διευθύντριας, όπως και οι άλλες τμηματάρχες της βιβλιοθήκης. Παρόλο που δεν είναι διευθύντρια είχε οικειοποιηθεί το γραφείο της διεύθυνσης κατά τρόπο αήθη, δόλιο και καταχρηστικό για να δημιουργήσει de facto καταστάσεις και να επιβάλει τον εαυτό της στη θέση της διευθύντριας. Να επισημάνω ότι η κ. Δρούλια έχει πτυχίο αγγλικής φιλολογίας και DEA στη βυζαντινή Ιστορία και, όσον αφορά τις άλλες υποψήφιες, η κ. Αντωναράκου είναι φιλόλογος με ειδικότητα στη βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία και μεταπτυχιακές σπουδές στην Αμερική στην κλασική φιλολογία, ενώ η κ. Βλασσοπούλου είναι ιστορικός, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Καμιά από τις τρεις συνυποψήφιες της κ. Δρούλια δεν διαμαρτυρήθηκε γιατί κλειδώθηκε το γραφείο διευθυντή/διευθύντριας και καταλαβαίνουμε τον λόγο. Να προσθέσω επιπλέον ότι με την εργασία τους και το ήθος τους τιμούν την ιδιότητα της δημοσίου υπαλλήλου.
Και είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ η κ. Δρούλια κοινοποίησε τη διαμαρτυρία της σε πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων στους π. Προέδρους της Βουλής, τους αντιπροέδρους, τις γενικές διευθύνσεις, τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τον σύλλογο υπαλλήλων, δεν την κοινοποίησε στις συνυποψήφιές της. Και πάλι καταλαβαίνουμε τον λόγο.
Η κ. Δρούλια θεώρησε ότι όσοι ενεργούν καταχρηστικά ωφελούνται και όσοι προκαλούν θόρυβο κερδίζουν. Οι ενέργειές της είναι τελείως αντιυπηρεσιακές και συγκαταλέγεται στους/στις υπαλλήλους της Βουλής που δεν διστάζουν να βλάψουν την υπηρεσία τους χάρη του προσωπικού τους συμφέροντος. Για να οικειοποιηθεί το γραφείο της διεύθυνσης δεν δίστασε να υποστηρίξει και το εκκωφαντικό επιχείρημα ότι μόνο από το τηλέφωνο αυτού του γραφείου μπορούν να γίνουν απευθείας κλήσεις στο εξωτερικό. Επιπλέον παραπλάνησε τους δημοσιογράφους, ώστε να εμπλακεί το όνομα της Προέδρου της Βουλής, η οποία δεν έχει δει ποτέ αυτό το γραφείο, και να κερδίσει έτσι δημοσιότητα. Άλλωστε όποιος δει αυτό το γραφείο θα απογοητευθεί, γιατί δεν έχει καμιά σχέση με τις περιγραφές που του έγιναν.
Τέλος, διαβεβαιώνω, ότι όσο εξαρτάται από εμένα, το γραφείο αυτό θα παραμείνει κλειδωμένο, ώστε να διαφυλαχθεί και να παραδοθεί στο πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση διευθυντή/διευθύντριας. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα με καθιστούσε συνεργό της κ. Δρούλια».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/628817/o-g-g-tis-voylis-lynei-to-mystirio-me-to-kleidomeno-grafeio#ixzz3n3LMVbq4

Προσευχή στην Παναγία – Θεοτόκε Παρθένε Θεοτόκε Παρθένε,εὐλογημένη Μαρία κεχαριτωμένη,Δέσποινα τοῦ οὐρανοῦ καί τῆς γῆς,εὐλο­γημένος ὁ καρπός τῆς κοιλίας σου,ὅτι σωτῆρα ἔτεκες...




Θεοτόκε Παρθένε,
εὐλογημένη Μαρία κεχαριτωμένη,
Δέσποινα τοῦ οὐρανοῦ καί τῆς γῆς,
εὐλο­γημένος ὁ καρπός τῆς κοιλίας σου,
ὅτι σωτῆρα ἔτεκες,
τόν μονογενῆν Υἱὀν τοῦ Θεοῦ
καί Σωτῆρα τῶν ψυχῶν ἡμῶν.
Τῶν Ἀποστόλων, λαμπρότης,
τῶν προφητῶν σύναξις,
τῶν μαρτύρων ἐκκλησία,
τῶν χριστιανῶν τό καταφύγιον,
σκέπασόν με, Παρθένε Μαρία,
ὑπό τήν προστασίαν τῶν Ἀγγέλων
καί ὑπό τήν σκέπην τῶν πτερύγων σου,
καί βοήθησόν με τόν δοῦλον σου
ἀπό πάντα πειρασμόν,
ὁπού μέλλει νά μοῦ ἔλθῃ
καί μή μέ ἀπορρίψῃς, ὦ Παρθένε Μαρία,
βοήθησόν με, Κυρία τοῦ Κόσμου,
τήν ἡμέραν τῆς κρίσεως,
ὅπως ἔλθη ἡ ταπεινή μου ψυχή
μέσα εἰς τόν Παράδεισον
ἔμπροσθεν εἰς τόν ἀδέκαστον θρόνον τοῦ Υἱοῦ σου,
ὅταν ἔλθῃ νά κρίνῃ τόν κόσμον
ἐν τῇ δευτέρᾳ ἡμέρᾳ τῆς φρικτῆς Αὐτοῦ Παρουσίας
καί νά ἀκούσω
τό «Δεῦτε οἱ εὐλογημένοι τοῦ Πατρός μου
κληρονομήσατε τήν ἡτοιμασμένην μου βασιλείαν».
Ναί, Δέσποινα τοῦ Κόσμου,
δώρησόν μοι τῷ ταπεινῷ δούλῳ σου τό ζητούμενον,
ἵνα εὐχαρίστως δοξάζω τό ὄνομα τοῦ Πατρός
καί τοῦ Υἱοῦ καί τοῦ ἁγίου Πνεύματος,
νῦν καί ἀεί καί εἰς τούς αἰῶνας τῶν αιώνων
Ἀμήν.


πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2013/07/prosefxh-sthn-panagia-theotoke-parthene.html#ixzz3mftuQuSQ

Όλα τα προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να ψηφίσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τον Οκτώβριο

Οκτώβρης γαρ εγγύς και τρέχουν στην ελληνική κυβέρνηση να ετοιμάσουν τη λίστα με τις προαπαιτούμενες δράσεις οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν ώστε να ξεκλειδώσει η υποδόση των 3 δισ. ευρώ. Έχει καταστεί άλλωστε σαφές ότι για να επισπευσθεί η διαδικασία αξιολόγησης και έτσι να εκταμιευθούν τα χρήματα θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων. Ο χρόνος λοιπόν μετρά πλέον αντίστροφα για το νέο οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές τελικά να αποφασίζουν ότι τα πρώτα 2 δισ. ευρώ από τα τρία συνολικά της υποδόσης θα εκταμιευθούν με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου
Ειδικότερα, η πρώτη δόση από την υποδόση των 3 δισ. που φτάνει τα 2 δισ. κρίνεται από την έναρξη των αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, τις αλλαγές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τις αλλαγές στο ποινολόγιο εφορίας, την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, η δόση των 2 δισ. συνδέεται επίσης με τον προσδιορισμό διαδικασιών και θεσμικού πλαισίου για τη βαθμιαία εθνική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, το σχέδιο εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών και αιτήσεων επιστροφής φόρου και συνταξιοδότησης, την κατάρτιση σχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις, τις ρυθμίσεις για το ΤΧΣ, τη νομοθετική έγκριση του προγράμματος του ΟΑΣΑ, την ολοκλήρωση του αναθεωρημένου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις δράσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις αλλαγές στις 100 δόσεις με την αύξηση από στο 8% του επιτοκίου για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ, την πλήρης μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Εσόδων, την επαναφορά του τέλους των 5 ευρώ για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία (ή πρόταση για ισοδύναμα) και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμη πρόταση).
Σύμφωνα όμως με τους πρώτους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στο Αιγαίο τα νησιά των Κυκλάδων Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Σύρος, Τήνος, Μύλος θα είναι η πρώτη ομάδα νησιών η οποία θα πρέπει να καταργήσει τον μειωμένο κατά 30% ΦΠΑ από την 1η Οκτωβρίου. Βάσει μνημονίου τον Ιούνιο 2016 θα ακολουθήσει δεύτερη ομάδα νησιών ενώ την 1η Ιανουαρίου 2017 η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ θα συνεχισθεί με την τρίτη και τελευταία ομάδα.
Το ένα δισ. το οποίο θα εκκρεμεί από την υποδόση των 3 δισ. θα εκταμιευθεί όταν τα προαπαιτούμενα της λίστας με τις νέες δράσεις εφαρμοστούν, περί τα τέλη Οκτωβρίου ή και αρχές Νοεμβρίου. Αυτά αφορούν την ευθυγράμμιση του ΤΧΣ με την οδηγία BRRD, τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια ακόμη και ρυθμίσεις-αλλαγές στη διοίκηση των τραπεζών. Επίσης πρέπει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για τη σταδιακή αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017 για τους αγρότες. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο καλείται να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου η οποία όμως θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 και τη σύσταση ανεξάρτητης ομάδας εργασίας για τις Ιδιωτικοποιήσεις και έκδοση προεδρικού διατάγματος για τους λιμένες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, έχει ήδη επισημάνει ότι έχει υλοποιηθεί το 61% των υποχρεώσεων της συμφωνίας, με τους δανειστές να επιβεβαιώνουν ότι δεν χάθηκε πολύτιμος κατά την προεκλογική περίοδο. Ωστόσο, όλα κρίνονται στις 5 Οκτωβρίου όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ταξιδεύει για τις Βρυξέλλες όπου θα τον υποδεχτούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σε ένα ακόμη Eurogroup. Για να τους πείσει θα πρέπει να παρουσιάσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και την πορεία για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οποιαδήποτε αλλαγή ζητηθεί από την Αθήνα είτε σε στόχους είτε σε απαιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από αντιστοίχως από ισοδύναμα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν και αποδεκτά από τους δανειστές.
Το crash test ωστόσο με τους δανειστές αφορά στους δύο μεγάλους πυλώνες της λίστας οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα κόκκινα δάνεια και τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Αυτοί λοιπόν κρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης αλλά και κρίνουν εάν θα δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη της διαπραγμάτευσης της ρύθμισης για το ελληνικό χρέος. Και τα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το Νοέμβριο, το αργότερο.
πηγή: huffingtonpost.gr

Τραγικές οι συνθήκες διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία στην Ελλάδα

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Διαβάστε τι ζητά
Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε σήμερα η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), ζητώντας την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων των Ατόμων με Αναπηρία και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους, που όπως υποστηρίζουν έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.

Σκληρή η πραγματικότητα που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης

«Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές» αναφέρει η επιστολή και παράλληλα καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την Κοινωνική Ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.
«Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό με πλήρη γνώση της κατάστασης της χώρας και τους ζητούμε χωρίς περιστροφές να προστατεύσει πρακτικά και ουσιαστικά τα Άτομα με Αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειες τους» δηλώνει ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Γιάννης Βαρδακαστάνης.
Για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα 'Ατομα με Αναπηρία στην Ελλάδα της κρίσης μιλά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Γιάννης Λυμβαίος. Λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές για τα άτομα αυτά είναι τεράστια. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λυμβαίος, η λειτουργία τους στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γονείς.

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και τα Κέντρα Διημέρευσης για τα Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν από γονείς τους

Τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και τα Κέντρα Διημέρευσης για τα Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν κυρίως από γονείς ατόμων με αναπηρία μέσω των συλλόγων που έχουν δημιουργήσει. Οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν τα Κέντρα αυτά, «τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε ποσοστό άνω του 60%, σε κάποιες περιπτώσεις και 70% και μπορείτε να καταλάβετε τι επιπτώσεις έχει η μείωση αυτή» λέει ο Γιάννης Λυμβαίος. Εξαιτίας αυτού, παρατηρούνται συχνά καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζόμενων με αποτέλεσμα τα προβλήματα να συσσωρεύονται.
«Το χειρότερο από όλα είναι ότι αυτή η χρηματοδότηση που τους δίνεται, τους δίνεται με τεράστια καθυστέρηση, με μία πάρα πολύ γραφειοκρατική διαδικασία. Μέχρι να λάβουν τη χρηματοδότηση αυτή διογκώνονται όλα τα προβλήματα. Όταν τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, είναι μέσα σε αυτές τις δομές και τους παρέχονται υπηρεσίες ειδικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής, υπηρεσίες αποκατάστασης, υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, οι οποίες λόγω αυτών των περικοπών και της κατάστασης αυτής δεν παρέχονται απρόσκοπτα, αλλά προβληματικά, καταλαβαίνετε ότι δεν έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται» σημειώνει ο κ. Λυμβαίος, αλλά προσθέτει ότι «η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν έχει μειωθεί.
Λόγω των θυσιών των γονέων διατηρείται. Έχει περιοριστεί όμως, όταν για παράδειγμα οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα με διάφορες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο κάθε εργαζόμενος διεκδικεί. Αυτό έχει αντίκτυπο και στα Άτομα με Αναπηρία και στην οικογένεια τους γιατί αναγκάζονται τα άτομα αυτά να παραμένουν στο σπίτι. Οι γονείς πρέπει να είναι από πάνω τους συνεχώς, χωρίς να μπορούν να τους προσφέρουν αυτά που ένας ειδικός μπορεί μέσα σε ένα τέτοιο κέντρο».
Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, που επίσης λειτουργούν στην πλειονότητα τους από γονεϊκούς φορείς, έχουν ξεκινήσει να κλείνουν, λόγω έλλειψης πόρων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα σε εκατοντάδες Άτομα με Αναπηρία. «Πρόκειται για δομές οι οποίες έχουν φτιαχτεί από εμάς τους γονείς προκειμένου να αποασυλοποιηθούν, να αποιδρυματοποιηθούν τα άτομα αυτά και να διαβιούν μέσα στην κοινότητα, όπως ακριβώς θα ζούσε ο κάθε άνθρωπος χωρίς αναπηρία. Έκλεισε η πρώτη που δημιουργήθηκε στη Ναύπακτο και τα άτομα που έμεναν εκεί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, υπερήλικων γονέων. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν πλέον γονείς, οπότε καταλαβαίνετε και το τεράστιο κοινωνικό θέμα που δημιουργείται» καταλήγει ο Γιάννης Λυμβαίος.
(Πηγή: ΑΠΕ)
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/tragikes-oi-synthhkes-diaviwshs-twn-atomwn-me-anaphria-sthn-ellada.3683757.html

10 ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΘΑΝΑΤΟ - ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι χειρότερες τροφές


1. Όλα τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα:


Κουλουράκια,κουλούρια,κέικ,μπισκότα,κρουασάν,κριτσίνια,cookies κλπ.

Πραγματικές διατροφικές βόμβες που περιέχουν πολλά τρανς λιπαρά,ζάχαρη, άσπρο αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. 

Πολλές και 100% κενές θερμίδες,σάκχαρο εκτός ελέγχου,κακό ενεργειακό προφίλ,μικρή ικανότητα κορεσμού.

Από τις κυριότερες αιτίες για το διατροφικό χάλι του δυτικού κόσμου γιατί ο όλεθρος που προκαλούν δεν τους φαίνεται σε πρώτη θεώρηση.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς αυτά περιοριστείτε τουλάχιστον στις σπιτικές βερσιόν 

2. Όλα τα αναψυκτικά ανθρακούχα και μή , είτε είναι με ζάχαρη είτε με συνθετικά γλυκαντικά ("διαίτης").


Περιέχουν τόνους από ζάχαρη (ακόμη χειρότερα είναι τα τεχνητά γλυκαντικά),πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως  καφεΐνη.

Τα ανθρακούχα επί πλέον αποτελούν ευθεία απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ.

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη.

Μάθετε στα παιδιά σας να τα αποφεύγουν και στρέψτε τα σε φυσικούς χυμούς.


3. Όλα τα κρεατοσκευάσματα/επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα (προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες.


Περιλαμβάνουν λουκάνικα και hot dogs, σαλάμια και λοιπά παρόμοια αλλαντικά, bacon,κρέατα σε κονσέρβες (corned beef) και άλλα πολυεπεξεργασμένα κρέατα. Προφανώς είναι αδύνατον ακόμη και να φαντασθούμε τι καταναλώνουμε.

Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο ( κυρίως του εντέρου,του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).

Περισσότερες νιτροζαμίνες παράγονται όταν τα κρέατα επεξεργάζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Επιπρόσθετα στις υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζονται πολλά είδη ετεροκυκλικών αμινών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις στα καμμένα/μαυρισμένα μέρη του κρέατος.

Αν το κρεατοσκεύασμα καπνισθεί θα σχηματισθούν επι πλέον και καρκινογόνοιπολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Τι θα λέγατε για ένα καπνιστό λουκάνικο;


4. Τα ντόνατς



Το μόνο καλό που έχουν τα ντόνατς  είναι η τρύπα στη μέση!

Τηγανισμένα σε παλιολάδια, αποτελούνται από ζάχαρη,επεξεργασμένο άσπρο αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια (διάβαζε τρανς λιπαρά).

  
Καμία θρεπτική αξία,100% νεκρές και άφθονες θερμίδες,  και ούτε καν ικανότητα κορεσμού. 



5. Tρανς λιπαρά ή υδρογονωμένα έλαια


Διαβάσατε υποθέτω τα αποτελέσματα της πολύ πρόσφατης έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατατάσσει τις Ελληνίδες και τα ελληνόπουλα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς παχυσαρκίας (οι άρρενες τα πάμε καλύτερα: είμαστε δεύτεροι!)

Άλλη μια πρωτιά! Ριγώ από εθνική συγκίνηση!

Ένας από τους λόγους για την πρωτιά αυτή είναι σίγουρα τα τρανς λιπαρά.

Τί είναι όμως τα τρανς λιπαρά;

Πρόκειται για φυτικά έλαια που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και έχουν υδρογονωθεί. Έτσι μετατρέπονται απο υγρά σε στερεά με μεγάλη ανθεκτικότητα στο χρόνο και χρησιμοποιούνται μαζικά στη βιομηχανία επεξεργασμένων τροφών και στα φαστφουντάδικα. Όταν τα τρώτε είναι σαν να ρίχνετε στο σώμα σας μηχανόλαδο.

Τι κακό  όμως κάνουν τα τρανς λιπαρά;

Έχουμε και λέμε:

  •  αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL (διάβαζε αθηρωμάτωση)
  •  μειώνουν την καλή χοληστερόλη HDL (αδυναμία απομάκρυνσης της περίσσιας κακής χοληστερόλης μέσω του ήπατος)

 Τα τρανς λιπαρά είναι φωτιά για το κυκλοφορικό αλλά υπάρχουν και βάσιμες ενδείξεις ότι:

  •  συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων παχυσαρκίας
  •  αυξάνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2
  •  σχετίζονται με τους καρκίνους του προστάτη και του στήθους
  •  προκαλούν δυσλειτουργία στο συκώτι γιατί είναι δύσκολο να μεταβολισθούν λόγω της ιδιαίτερης φύσης τους.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι άγγελοι μπροστά στα τελείως αφύσικα τρανς!


Γιατί τότε αυτή η Νέμεση χρησιμοποιείται τόσο μαζικά στη βιομηχανία τροφίμων;

Mα φυσικά για το μπαγιόκο! Είναι φθηνή πρώτη ύλη και αυξάνει τη διάρκεια  ζωής των τροφίμων στο ράφι.

Σε πολλές χώρες - με πρωτοπόρο τη Δανία από το 2003 - έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα περιορισμού της χρήσης των τράνς λιπαρών.

Εδώ περί άλλων τυρβάζουμε! Ούτε ξέρουμε καν τι είναι! 
Καλά για το Υπουργείο Υγείας τι να πεί κανείς;


Ποιες τροφές περιέχουν τρανς λιπαρά;

Πάρα πολλές τυποποιημένες τροφές:

  • διάφορες μαργαρίνες
  • μαγιονέζες και άλλα αρτύματα
  • προτηγανισμένα προϊόντα από αυτά που ευδοκιμούν και στα φαστφουντάδικα
  • αρτοποιήματα όπως:μπισκότα, κέικ,κρουασάν,κουλουράκια ,κριτσίνια, cookies,ντόνατς κλπ.
  • διάφορα κατεψυγμένα,επεξεργασμένα προϊόντα όπως πίτσες ,πίτες,πιτάκια,βάφλες,fish sticks
  • γλυκά
  • πατατάκια,ποπ κορν και άλλα σνακ
  • πολλά δημητριακά πρωινού,μπάρες κλπ.


Κάντε το συνήθεια να ελέγχετε τις ετικέτες όταν τρώτε βιομηχανοποιημένες,συσκευασμένες τροφές.



6. Oι τηγανιτές πατάτες των ταχυφαγείων


 Οι προτηγανισμένες πατάτες των ταχυφαγείων είναι από τις χειρότερες τροφές και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες γιατί καταναλώνονται μαζικά. 

Οι περισσότεροι σίγουρα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι τρώνε και ότι το φαινομενικά  αθώο αυτό φαγητό είναι από τους βασικούς υπεύθυνους για την πανευρωπαϊκή πρωτιά που έχουν στην πακυσαρκία τα στρουμπουλά ελληνόπουλα.









Για να δούμε τα γεγονότα:

1. Είναι γεμάτες με τρανς λιπαρά (διαβάστε σχετικά στο link).

2. Έχουν πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνου ακρυλαμιδίου.

3. Τα λάδια για το τηγάνισμά τους χρησιμοποιούνται πολλές φορές με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται  με ταγκισμένα παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών.

3. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές. Μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες.

4. Η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Εξ ου και οι μερίδες "γίγας" των ταχυφαγείων 

5. Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι.

6. Οι περισσότεροι τις συνοδεύουν με κέτσαπ ή άλλα παχυντικά αρτύματα.

7. Πρόκειται για μια πολύ εθιστική τροφή.

8. Τέλος έχουν έχουν πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που με την ταυτόχρονη παρουσία λίπους ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση του στν οργανισμό.

Αν θέλετε οπωσδήποτε τηγανιτές πατάτες προτιμήστε αυτές της μαμάς (άντε της πεθεράς).

7. Tα πατατάκια και λοιπά αλμυρά σνακ. Το αλάτι


Ξεχωρίζω τα πατατάκια γιατί τρώγονται σε τεράστιες ποσότητες. Πρόκειται για μια παρηγορητική, και άκρως εθιστική τροφή.

'Ενα σακουλάκι πατατάκια των 100gr έχει 550 θερμίδες(!),38gr λίπη από τα οποία τα 11gr είναι κορεσμένα και πολύ αλάτι.

Τα ίδια και χειρότερα είναι τα γαριδάκια,τα sticks,κάτι περίεργοι ξηροί καρποί(μπρρρρ!)  και τα δεκάδες άλλα αλμυρά σνακ που οι πιτσιρικάδες τα ζητάνε πλέον με τα brand names τους και τα οποία γεμίζουν τις βαθιές τσέπες των πολυεθνικών σκορπίζοντας τον όλεθρο στην υγεία μικρών και μεγάλων.

Μεγάλες περιεκτικότητες σε ουσίες όπως ακρυλαμίδιο,χρωστικές,βελτιωτικά γεύσης,τρανς και κορεσμένα λιπαρά κλπ. 
100% νεκρές θερμίδες,καμία διαθρεπτική αξία και πολύ αλάτι.

Το νάτριο που παίρνουμε από το αλάτι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2400mg(2.4 gr) την ημέρα,ποσότητα  που αντιστοιχεί σε μια κουταλιά του γλυκού αλάτι.

Παίρνουμε όμως πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τις έτοιμες,επεξεργασμένες τροφές και αυτό δημιουργεί μεγάλο στρες σε αρτηρίες,καρδιά,νεφρά και εγκέφαλο σπρώχνοντάς μας μαζί με άλλους επιβαρυντικούςς παράγοντες σε καρδιακά επεισόδια,εγκεφαλικά,άνοια και προβλήματα με τα νεφρά.

Το εμπλουτισμένο με αλάτι αίμα τραβάει με όσμωση νερό μέσα στις αρτηρίες και αυξάνει τον όγκο του ανεβάζοντας την πίεση. Η υψηλή πίεση προξενεί σταδιακά βλάβες στις αρτηρίες και βέβαια και σ' αυτές που οδηγούν στον εγκέφαλο και στην καρδιά.

Στα νεφρά η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας νατρίου στο αίμα εμποδίζει τη δια της όσμωσης αφαίρεση του πλεονάζοντος νερού από το αίμα. Έτσι η πίεση κρατιέται ψηλά και επί πλέον στρεσάρονται πολύ τα λεπτά και εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στα νεφρά προκαλώντας σταδιακά νεφρική ανεπάρκεια.

Αλάτι παίρνουμε θέλοντας και μη από πολλές φυσικές και επεξεργασμένες τροφές. Αποφεύγετε το έξτρα αλάτι με κάθε τρόπο!



8. Tα χάμπουργκερ των περισσότερων ταχυφαγείων


Μονονιτρική θειαμίνη,λευκασμένο αλεύρι,ισογλυκόζη,ζάχαρη,μερικώς υδρογονωμένο σογιέλαιο,θειϊκό ασβέστιο,ανθρακικό ασβέστιο,γλουτένη σίτου,αλάτι,θειϊκό αμμώνιο,χλωριούχο αμμώνιο,προπιονικό ασβέστιο και νάτριο,φωσφορικό μονοασβέστιο, αιθοξυλιωμένα μονογλυκερίδια κλπ.

Θα μου πείτε:  "τι σ' έχει πιάσει ξαφνικά ρε μάγκα και μας το γύρισες στη χημεία;"

Σας προκαλώ λοιπόν να βρείτε τι μπορεί να υπονοεί το παραπάνω τμήμα χημικής σύστασης!

Μη σπάτε το κεφάλι σας άδικα!

 Πρόκειται για μερικά από τα συστατικά των  χάμπουργκερ κάποιας αλυσίδας ταχυφαγείων. Δεν έχει σημασία ποιας γιατί δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Προσθέστε τώρα:

  • κρέας που μπορεί να έρχεται από παρτίδες που περιέχουν πολλά ζώα. Υποστηρίζεται ότι ένα και μόνο μπιφτέκι μπορεί να περιέχει κρέας από εκατοντάδες ζώα.

  •  τα απαραίτητα συνοδευτικά για τη συμπλήρωση της γνωστής τριπλέτας των ταχυφαγείων: προτηγανισμένες πατάτες και ανθρακούχα αναψυκτικά.

  •  κέτσαπ,μαγιονέζες και μουστάρδες της συμφοράς

...και έχετε ένα ακόμη εκρηκτικό διατροφικό μίγμα.

Τι να πώ για τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά,τα αντιβιοτικά των ζώων και τα δεκάδες χημικά πρόσθετα!

Έπαθα σοκ όταν είδα μπιφτέκι που μετά από 6 μήνες δεν είχε αποσυντεθεί!(κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο). 

Λάστιχο να ήταν θα αλλοιώνονταν!

Ελπίζω ότι δεν συμβαίνει το ίδιο με όλες τις σχετικές αλυσίδες αλλά φυλάω τα ρούχα μου για νάχω τα μισά.


9. Διάφορα βιομηχανοποιημένα αρτύματα/καρυκεύματα

  • Μαγιονέζα : δεν έχει καμία σχέση με τις σπιτικές βερσιόν (ελαιόλαδο και κρόκοι αυγών). Περιέχει υποκατάστατα αυγών,πολύ και όχι καλό λίπος - συνήθως σογιέλαιο από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια-και εξαιρετικά πολλές θερμίδες.


  • Κέτσαπ: όχι και η καλύτερη πηγή για το λυκοπένιό σας. Περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη ή ισογλυκόζη (HFCS) κι αλάτι.


  •  ακόμη χειρότερες είναι οι πιο επεξεργασμένες σάλτσες όπως πχ η σως ταρτάρ.


Αν η σάλτσα σόγιας σας φέρνει συνειρμούς υγείας να ξέρετε ότι απατάσθε.


Το μεγαλύτερο κακό με τα καρυκεύματα αυτού του τύπου είναι ότι μας εθίζουν σε ζάχαρη,αλάτι και λίπη και κυρίως ότι αλλοιώνουν τη γεύση μας.

 Αν συνηθίσεις πχ να τρως μπρόκολο με σάλτσα τυριών είναι σχεδόν αδύνατον να φας μετά σκέτο μπρόκολο και αυτό είναι μια μέγιστη διατροφική ήττα.


Η συμβουλή μου είναι : μακριά από από τέτοιες τεχνητές,πολυεπεξεργασμένες γεύσεις. Μάθετε να απολαμβάνετε τις γεύσεις της φύσης.


10. Έτοιμες σούπες


Έχουν τρομερά ποσά από αλάτι. Μια κονσέρβα δίνει ένα γραμμάριο νατρίου.Επίσης πολλά τεχνητά συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης όπως το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο γλουταμινικό μονονάτριο.



Ο τύπος των πρώτων υλών που χρησιμοποιείται είναι αφυδατωμένος και σχεδόν πάντα υπάρχουν τρανς λιπαρά.

Η γεύση τους είναι απόλυτα συνθετική. 

Να τις αποφεύγετε! Όλο και κάποιος θα βρεθεί να σας κάνει μια σπιτική σουπίτσα.

Εκτός λίστας αφήνω προσωρινά τα δημητριακά πρωινού αλλά οδεύουν προς τα εκεί με γρήγορους ρυθμούς. Σχεδόν όλα τα μεγάλα εμπορικά ονόματα μπορούν να καταταχθούν στην κατηγορία των junk foods.

Kλείνω υπενθυμίζοντας:

  •  όσο περισσότερο μια τροφή αφίσταται της αρχικής της εμφάνισης τόσο πιο επικίνδυνη είναι.
  •  μην εθίζεστε σε έντονες γεύσεις.
  • όταν βλέπετε πολλά συστατικά στη σύνθεση ενός προϊόντος, προσπεράστε το.
  • συνηθίστε να τρώτε τις τροφές όπως τις παράγει η μητέρα φύση.
  •  οι Έλληνες είναι ο πιο παχύσαρκος λαός της Ευρώπης. Υπάρχει δραματική χειροτέρευση στις διατροφικές τους συνήθειες τις τελευταίες δεκαετίες.

 βοηθήστε με να μεταδώσω αυτό το μήνυμα σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο μιας και από το επίσημο κράτος δεν υπάρχει κανένα φώς.


 http://totalfitness-christos.blogspot.com
http://freshsnews.blogspot.gr/2011/12/10.html?m=1