Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Η Unesco ακυρώνει έκθεση φωτογραφίας: Ενόχλησαν στιγμιότυπα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Προγραμματισμένα για τις 30 Μαρτίου ήταν τα εγκαίνια της περιοδεύουσας έκθεσης του παγκοσμίου φήμης φωτογράφου και ακτιβιστή Jean Mohr με τίτλο «War from the victims’ perspective» στο κτίριο της Unesco στο Παρίσι. Όπως δείχνουν, όμως, όλα τα στοιχεία, η έκθεση ακυρώνεται. Aπό τη δεκαετία του ’50 ο Jean Mohr καταγράφει την ανθρωπιστική κρίση σε περιοχές πολέμου. Μέσα από τα συγκλονιστικά του πορτρέτα και στιγμιότυπα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τη φρίκη και τις τρομακτικές επιπτώσεις του πολέμου πάνω στους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη έκθεση, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου (παρουσιάστηκε ήδη σε 40 χώρες και 52 τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη), περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από τις μέρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η έκθεση γίνεται με τη συνεργασία του Musée de l’ Elysée, που έχει τη διαχείριση του έργου του φωτογράφου, και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας. 
Ο επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελβετίας στην Unesco Jean-Frédéric Jauslin ανακοίνωσε την ακύρωση της έκθεσης στο Παρίσι με τη δικαιολογία πως οι φωτογραφίες τους Jean Mohr «ενόχλησαν» κάποιες αντιπροσωπείες. Αν και ο κ. Jauslin δεν καθορίζει ποιες χώρες ενοχλήθηκαν από την έκθεση, σε άρθρο της η εφημερίδα «La Liberté» κάνει σαφή αναφορά στις φωτογραφίες από την Κύπρο και την τουρκική αντίδραση. «Σκοπός μας δεν ήταν να προκαλέσουμε προβλήματα στις υπόλοιπες χώρες» είπε ο Ελβετός αξιωματούχος. «Πήρα, λοιπόν, την απόφαση να αποσύρω την έκθεση. Δεν δέχτηκα καμία πίεση». Η Unesco έχει τηρήσει σιγή ιχθύος για το ζήτημα και δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση για την ακύρωση της έκθεσης. Δείτε το ενδιαφέρον βίντεο με τον καλλιτέχνη που δημιουργήθηκε με αφορμή την έκθεση. 
http://www.dimokratianews.gr/content/36646/i-unesco-akyronei-ekthesi-fotografias-enohlisan-stigmiotypa-apo-tin-toyrkiki-eisvoli

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών Παραμυθιού και Αφίσας στην Ονειρούπολη 2014-2015

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων Διαγωνισμών Παραμυθιού και Αφίσας στην Ονειρούπολη 2014 - 2015.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στους Διαγωνισμούς Συγγραφής Παραμυθιού και Αφίσας στην Ονειρούπολη ήταν πραγματικά μεγάλη.
Φίλοι, μικροί και μεγάλοι από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στους διαγωνισμούς με κέφι φαντασία και εφευρετικότητα, στοιχεία πού έκαναν την αξιολόγηση πάρα πολύ δύσκολή για τα μέλη των επιτροπών.
Συγκεκριμένα στον Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού συμμετείχαν 198 διαγωνιζόμενοι ενώ για τον διαγωνισμό αφίσας 107.

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των Παραμυθιών αποτελούνταν από:
την κα. Ευγενία Παπαδοπούλου,
την κα. Ρένα Τριανταφυλλίδου,
και την κα. Ελένη Τυχόλα

Τα μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των Αφισών αποτελούνταν από:
τον κ. Χρήστο Αρτεμιάδη,
την κα. Μυρσίνη Τζήμου,
και τον κ. Νικόλαο Φωτιάδη.

Στο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού τα αποτελέσματα είναι:
1ο Βραβείο:
  • Χριστίνα Κωνσταντουδάκη - Ξυλοκαμάρα, Χανιά - Κρήτης
2ο Βραβείο:
  • Βαρβάρα Μπαξεβάνη - Σάπες, Ροδόπη
3ο Βραβείο - Ισοβάθμισαν:
  • Λίνα Σφυρίκλα - Σέρρες
  • Ελένη Τοκμακτσή - Μοναστηράκι, Δράμα

Στο Διαγωνισμό Αφίσας τα αποτελέσματα είναι:
1ο Βραβείο:
  • Γεωργία Μακρίδου - Λιβάδια, Σέρρες
2ο Βραβείο:
  • Μαρία Μαριδάκη - Γλυφάδα, Αθήνα
3ο Βραβείο - Ισοβάθμισαν:
  • Μιχάλης Γαρούφαλης - 5ο Γυμνάσιο Καβάλας, Καβάλα
  • 5ο Νηπιαγωγείο Διδιμοτείχου - Διδιμότειχο

Ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος,
ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ Αναστάσιος Χατζηκυριακίδης και
η Οργανωτική Επιτροπή της Ονειρούπολης,
προσκαλούν όλους τους συμμετέχοντες την Κυριακή 22 Μαρτίου στις 11:30
στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Δράμας στο Δημαρχείο,
όπου θα βραβευθούν οι νικητές των Διαγωνισμών Αφίσας και Παραμυθιού
της Ονειρούπολης 2014 - 2015.
http://www.dramania.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=20993:anakoinothhkan-ta-apotelesmata-ton-diagonismon-paramythioy-kai-afisas-sthn-oneiroypolh-2014-2015&Itemid=177

Αθώος ο Πανταζής Χρονόπουλος μετά από μαραθώνια δικαστική διαμάχη

Αθώος κρίθηκε από το πενταμελές Εφετείο Πατρών ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως κ. Πανταζής Χρονόπουλος,

 σχετικά με την πρόταση μομφής που είχε γίνει στον πρ. πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αρ. Αβραμόπουλο, λίγο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.


Η πρόταση μομφής από την τότε Δ.Α. είχε γίνει με το αιτιολογικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Ζαχάρως απουσίαζε κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, γεγονός όμως που προκάλεσε τη μηνυτήρια αναφορά από τον τελευταίο για παράβαση καθήκοντος, τόσο στον πρ. δήμαρχο όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και στον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Αρχικά οι παραπάνω αθωώθηκαν τόσο πρωτόδικα, όσο μετά και στο 3μελές Εφετείο Πατρών , αλλά στη συνέχεια ο μηνυτής άσκησε εκ νέου έφεση στον Εισαγγελέα, όσον αφορά τον πρώην δήμαρχο Ζαχάρως.

Τελικά η υπόθεση εκδικάστηκε χθες από το 5μελές Εφετείο, το οποίο αθώωσε τον κ. Χρονόπουλο, δίνοντας έτσι τέλος σε μια πολύχρονη δικαστική αντιπαράθεση.

Κώστας Αντωνόπουλος - protinews.gr

Η θρυλική μάχη της Ανδρίτσαινας το 1825

Η θρυλική μάχη της Ανδρίτσαινας το 1825

Η μάχη της Ανδρίτσαινας το 1825
Οι ημέρες της Εθνικής Παλιγγενεσίας που έρχονται μας... οδηγούν στην ανάγνωση της ένδοξης τοπικής ιστορίας του ’21 και στο ύψος της προσφοράς των Ηλείων και Ολυμπίων αγωνιστών του.

 Ένα σημαντικό κεφάλαιο της είναι η Μάχη της Ανδρίτσαινας, για την οποία έχουμε και άλλοτε αναφερθεί:


Από τ’ απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Γενναίου Κολοκοτρώνη, αντλούμε τα παρακάτω:

«Είχε στείλει ο Γενναίος εις Ανδρίτσαιναεπαρχία Φαναρίου, 50 στρατιώτες δια τροφάς και συγχυζόμενοι εκτυπήθηκαν με τινας Ανδριτσαίους.

 Αναφερθέντες οι άνθρωποι του Γενναίου προς αυτόν, ότι τους εκτύπησαν οιΑνδριτσάνοι αδίκως κ.λ.π., εκίνησεν ο Γενναίος με 300 στρατιώτας δια Ανδρίτσαινα, δια να εξετάση και παιδεύση τους πταίστας, όπου συγχρόνως έγραψε του Δ. Πλαπούτα τον σκοπόν του.

 Απέρασαν εις Ανδρίτσαινα και ο ρηθείς Πλαπούτας με άλλους 200 σωματοφύλακάς του. Κινώντας ο Γενναίος από Στεμνίτζα εις Καρύταιναν εις τας 16 του Οκτωβρίου 1825,

 όπου επεσκέφθη το σεσαθρωμένον φρούριον, όπου ήτον από τόσους αιώνας κατακρημνισμένον, αλλ’ είχε τας στέρνας γεράς, και αυτό τον έκανε το περισσότερο να το επισκευάση, διορίσας γενικόν φροντιστήν και ταμίαν τον Λάμπρον Ροϊλόν δια να προμηθεύση μαστόρους και ύλην.

 Όπου ο Γενναίος επέρασεν εις Ανδρίτσαινα τας 18 Οκτωβρίου και αφού ετελείωσεν τας διενέξεις της Ανδρίτσαινας, εις τας 21 Οκτωβρίου ετοιμάσθη.

 Ο Γενναίος δια Μιράκα της Ολυμπίας, ενώ είχεν έβγη προ μιας ώρας το στράτευμά του και ων κινημένος και ο ίδιος, αίφνης ήκουσεν ότι έρχονται Τούρκοι.

 Επίστρεψεν με τους ολίγους, όπου ευρέθη εις την πόλιν Ανδριτσαίνης, όπου την αυτήν στιγμήν ανεχώρουν αγεληδόν αι φαμίλιαι δια το όρη. Ο δε Δ. Πλαπούτας ασθενών βαρέως απεσύρθη από την πόλιν,

 όπου μετ’ ολίγον ήλθον και οι Τούρκοι, όπου ήτον εις την πόλιν ο Γενναίος Τζανέτος ΧριστόπουλοςΚανελλαίοι και Κρίτζαλης από Αρκαδίαν έως 100 άνδρες, διότι, ως άνωθεν είπομεν, το στράτευμα είχε τραβήξει πριν της ελεύσεως των Τούρκων, όπου εκτυπήθηκαν οι Έλληνες μετά των Τούρκων.

Βλέποντες δε οι Έλληνες ότι ήρχετο όλον το στράτευμα του Ιμβραήμ πασά απεσύρθησαν εις το επάνω μέρος της πόλεως Κουφόπουλον, όπου οι Τούρκοι δεν υπήγον εναντίον των, αλλά ετράβηξαν δια να αιχμαλωτίσουν τας φαμίλιας, όπου καθ’ οδόν επρόφθασαν εν μέρος στρατιώτας του Γενναίου η εμπροσθοφυλακή των Τούρκων.

 Μη νομίσαντες οι Έλληνες ότι ήτον Τούρκοι, αλλά ο Γενναίος με τους ιππείς του, αλλά αίφνης βλέπουν να πυροβολούνται από αυτούς και μάλιστα επλήγωσαν και έναν, όπου εφονεύθησαν και τινες Τούρκοι.

 Τότες είδον, ότι ήτον Τούρκοι, άρχισαν την συμπλοκήν, όπου  ειδοποιήθησαν και οι άλλοι Έλληνες αι φαμίλιαις, ότι ήτον Τούρκοι και ετράβηξαν εις τα όρη, όπου επλησίαζεν και η νύκτα.

 Επειδή και ο Πλαπούτας ήτον βαρέως (ασθενής), ετράβηξαν όλοι ομού εις Μπάρτζαλονκαι από εκεί δια την Άλβαινα και Πλατιάνα, ο μεν Πλαπούτας υπήγεν εις την φαμίλιαν του εις Παλούμπα,

 ο δε Γενναίος ετράβηξεν δια Μιράκαν και έπειτα διευθύνθη εις Καρύταινα, όπου έφθασε τας 26 Οκτωβρίου.

 Ο δε Ιμπραήμ πασάς διευθύνθη εις τα Μεσσηνιακά φρούρια καίων και λεηλατών».

Από τον Γιάννη Νικολόπουλο
Πηγή: patrisnews.com

http://myroniailias.blogspot.gr/2015/03/1825.html

ΗΛΕΙΑ Πλήθος κόσμου στο συλλαλητήριο για τα σκουπίδια

Με πρωτοφανή μαζικότητα, το πρωί της Δευτέρας, οι κάτοικοι του δήμου Πύργου διατράνωσαν τη θέληση τους να φύγουν άμεσα τα σκουπίδια από τους δρόμους.
Οι δυο χιλιάδες και πλέον διαμαρτυρόμενοι ξεκίνησαν από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και μέσω των οδών Μανωλοπούλου και Καστόρχη κατέληξαν αρχικά στα Δικαστήρια, όπου παρέδωσαν ψήφισμα Εισαγγελέα Ηλείας και στη συνέχεια στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο Πύργου, όπου συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Γαβρίλη Λιατσή και μέσω γραπτού κειμένου του γνωστοποίησαν την απόφαση τους να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, που έχουν σχηματίσει βουνά σε όλο τον Δήμο Πύργου.
Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες και κάθε είδους ηλικίας άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτού του είδους την κινητοποίηση, προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους και να διασφαλίσουν μια καθαρή πόλη για να ζήσουν.

------------------------------
Μέρα με τη μέρα ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι, σωματεία και φορείς λαμβάνουν σχετικές αποφάσεις και συσπειρώνονται γύρω από την Κίνηση Πολιτών για ένα Πύργο χωρίς σκουπίδια.
Χθες, συνεδρίασε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Πύργου και έλαβε και αυτό απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Δευτέρας στις 12 το μεσημέρι στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.
Όπως επισημαίνει το ΕΚΠ σε ανακοίνωσή του ο στόχος είναι η άμεση απομάκρυνση των χιλιάδων τόνων σκουπιδιών που πνίγουν την πόλη του Πύργου και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της πόλης μας.

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου
Κάλεσα εξέδωσε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και περιχώρων. «Καλούμε όλους τους Συνταξιούχους οποιουδήποτε κλάδου, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, την νεολαία, τους επιστημονικούς φορείς, τους αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Πύργου να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για τα σκουπίδια την Δευτέρα 16 Μάρτη στις 12:00 στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας. Να συμμετάσχουν στην προσυγγέντρωση του σωματείου μας στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Καλάκου στο παλιό νοσοκομείο.  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
 Να δοθούν ΑΜΕΣΑ χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου σε νόμιμους ΧΥΤΑ.
Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών.
Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.»

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολειού Πύργου
Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων του  1ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου έγινε σήμερα Γενική Συνέλευση σχετικά με την συσσώρευση σκουπιδιών στο σχολείο μας και στην πόλη μας γενικότερα. Έγινε αναφορά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας.                                                                                                                                                            Είναι γεγονός ότι βιώνουμε  μια τραγική στιγμή στην ιστορία της πόλης μας και έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας, να αναδείξουμε το πρόβλημα και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την απομάκρυνση των σκουπιδιών. Ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος στην ανοχή. Απαιτούμε να φύγουν τώρα τα σκουπίδια από την πόλη του Πύργου με την ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας.                                   Αντιστεκόμαστε και δίνουμε δυναμικό παρόν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας με προσυγκέντρωση στις 11:00 την Δευτέρα 16 Μαρτίου στο προαύλιο του σχολειού μας.   Παράλληλα με εμάς  ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών μαζί με άλλους συλλόγους Δημοσίων Υπαλλήλων  κάνει στάση εργασίας 11:00 με 14:00 για το ίδιο θέμα. Στις 11:00 λοιπόν παραλαμβάνουμε  τα παιδιά μας και όλοι μαζί σε πορεία κατευθυνόμαστε στην Νομαρχία για να ενωθούμε με τους άλλους φορείς- συλλόγους για το συλλαλητήριο. 
Φίλες και φίλοι η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Διαμαρτυρόμαστε μαζικά μαζί με όλα τα Σχολεία του Πύργου  τους συλλόγους εργαζομένων,  ιατρούς  φαρμακοποιούς, δικηγόρους  καθηγητές, αγρότες, εργάτες και κάθε ενεργό συμπολίτη μας για μια πόλη με αξιοπρέπεια, καθαρή απαλλαγμένη από τα τρωκτικά και τις αρρώστιες.
Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας
Καλούμε τους αγροτικούς συλλόγους και τους αγρότες του νομού μας να πάρουν μέρος στην προσυγγέντρωση της ΟΑΣΗ την Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 11:30 π.μ. στην πλατεία Καλάκου στο παλιό νοσοκομείο για να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο για την διαχείριση των απορριμμάτων στις 12:00 στο κτίριο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Να απαιτήσουμε την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών από τον Δήμο Πύργου χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών.
Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με μεγάλο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες όλων όσων ακόμα και σήμερα αποδέχονται και υλοποιούν αυτή την πολιτική και στον τομέα των απορριμμάτων. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των Δημοτικών αρχών στο δήμο Πύργου παλαιότερων και νεότερων, γιατί μπήκαν μπροστά για να την υλοποιήσουν.
Η δικιά μας πρότασή δεν χωράει στην πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Λέμε ΟΧΙ:
•       Στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
•       Στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
•       Στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης.
•       Στις συμπράξεις των Δήμων με ΚΟΙΝΣΕΠ που θα συμβάλουν στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει τη διαμόρφωση ενός νέου Κεντρικού Εθνικού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα που θα υλοποιείται με φορέα το Δημόσιο και αποκλεισμό κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
1.     Να δοθούν ΑΜΕΣΑ χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για την μεταφορά των απορριμμάτων του Πύργου σε νόμιμους ΧΥΤΑ.
2.     Συνολική τροποποίηση του χαρακτήρα του Περιφερειακού Σχεδιασμού στη βάση του τρίπτυχου: Φορέας διαχείρισης, μεθοδολογία, χωροθέτηση.
3.     Ο καθορισμός προτεραιοτήτων, με πρώτη την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων. Ακολουθεί η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού και του οργανικού κλάσματος. Ένα μέρος των απορριμμάτων να υποβάλλεται σε μηχανική ανακύκλωση και κομποστοποίηση (ΜΑΚ) σε κεντρικές εγκαταστάσεις, με ανάκτηση σιδηρούχων μέταλλων, οργανικού κλάσματος με παραγωγή κόμποστ -που είναι πολύ χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό- και ξηρού κλάσματος -που είναι μείγμα χαρτιού και πλαστικού- για παραπέρα επεξεργασία. Το μέρος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε ΜΑΚ, καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας των προδιαχωρισμένων ρευμάτων να οδηγούνται σε χώρους ασφαλούς υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ).
4.     Η απόρριψη κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, μέρους ή του συνόλου της διαχείρισης των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της ανακύκλωσης. Αποκλειστικά δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων.
5.     Το κράτος να αναλαμβάνει, υπέρ των όμορων με τις εγκαταστάσεις κοινοτήτων, περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που θα αντισταθμίζουν με το παραπάνω κάθε όχληση, και γενικότερα επίπτωση, από την ύπαρξη και τη λειτουργία των κεντρικών μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων.
 http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/maziki-symmetohi-anamenetai-sto-syllalitirio-tis-deyteras-gia-ta-skoypidia

Ανάστατοι κάτοικοι και καταστηματάρχες μετά το φονικό στη Γαστούνη

Τον φόβο και την ανησυχία τους εκφράζουν στην εφ. «Πατρίς» κάτοικοι και καταστηματάρχες τηςΓαστούνης μετά και το νέο άγριο φονικό  τις προηγούμενες μέρες με θύμα έναν 28χρονο ρομά. Τα κρούσματα της εγκληματικότητας στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένα, ενώ ειδικά οι καταστηματάρχες της Γαστούνης τονίζουν ότι αναγκάζονται να κλείσουν νωρίς τα καταστήματά τους, όταν δεν έχει πολλή κίνηση, καθώς φοβούνται ακόμα και  για την ίδια τη ζωή τους. Τα καταστήματα που, σύμφωνα πάντα με τους καταστηματάρχες της περιοχής, τουλάχιστον το 85% έχουν γίνει στόχος κλοπών και διαρρήξεων. (σχετικό ρεπορτάζ)
Στην «πρώτη γραμμή» το Κέντρο Υγείας Γαστούνης με τους γιατρούς και το προσωπικό του να έχουν κινδυνεύσει επανειλημμένα από επιθέσεις, βανδαλισμούς και άλλα βίαια περιστατικά, αλλά και που δέχεται τακτικά τα θύματα συμπλοκών και άλλων αιματηρών περιστατικών!
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας του νομού κ.  Κώστας Νικολαβγένης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή είναι δύσκολη. Έχουμε πολλά επεισόδια από αθίγγανους, τοξικομανείς κ.α. Τόσο οι γιατροί όσο και το προσωπικό φοβούνται και όταν φοβάσαι σαφώς δεν μπορείς να κάνεις σωστά τη δουλειά σου.  Δεν έχουμε ασφάλεια security. Τα περιστατικά είναι πολλά. Γίνεται μια προσπάθεια από την υπηρεσία, παρά τις μεγάλες ελλείψεις, να καλύπτουμε τις νυχτερινές και τις βραδινές βάρδιες με επιπλέον άτομα, αλλά δεν φτάνουν για όλες. Χρησιμοποιούμε επιπλέον έναν κλητήρα και έναν τραυματιοφορέα σε βραδινές βάρδιες και έναν διοικητικό υπάλληλο αλλά και του μικροβιολογικού στις απογευματινές. Έχει σταλεί έγγραφο από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας στην διοίκηση του Νοσοκομείου του Πύργου για την ενίσχυση των βαρδιών και τη φύλαξη. Παράλληλα, ζητάμε πιο άμεση ανταπόκριση από την Αστυνομία γιατί υπάρχουν φορές που περιμένουμε δυνάμεις από την Αμαλιάδα ή τον Πύργο.
Τα προβλήματα είναι πολλά, έχουμε κινδυνεύσει πολλές φορές και όλοι φοβόμαστε». 

«Αναγκαζόμαστε και κλείνουμε νωρίς»

Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαστούνης κ. Φώτης Κορδοπάτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τόσο ο εμπορικός κόσμος όσο και οι κάτοικοι της περιοχής είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι με την εγκληματικότητα, ειδικά τον τελευταίο μήνα που υπήρχαν αυξημένα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις έμειναν στην προσπάθεια, δεν κατάφεραν να μπουν στα καταστήματα και τα σπίτια που προσπάθησαν να διαρρήξουν, αλλά και πάλι, η ανησυχία και ο φόβος είναι μεγάλος».
Από την πλευρά του ο κ. Σταύρος Γιαννακόπουλος που διατηρεί περίπτερο απέναντι από το Κέντρο Υγείας Γαστούνης είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Φοβόμαστε και ειδικά τα βράδια αναγκαζόμαστε και κλείνουμε τα καταστήματά μας νωρίς. Εγώ προσωπικά όταν κλείσει η καφετέρια απέναντι κλείνω και εγώ, γιατί είναι ερημικό το σημείο εδώ και δεν ξέρεις ποτέ τι γίνεται. Δεν έχουν προσπαθήσει ποτέ να μας κλέψουν όσο είμαστε εδώ, αλλά μας έχουν κάνει διάρρηξη και μας έχουν κλέψει διάφορα πράγματα όταν το περίπτερο ήταν κλειστό».
Μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» ο κ.  Αλέξης Μαφρέδας, ιδιοκτήτης καφετέριας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ειδικά με τους αθίγγανους. Πρέπει να υπάρξει προστασία και από το κράτος και από τον δήμο για εμάς που προσπαθούμε να βγάλουμε ένα μεροκάματο, που έχουμε επιχειρήσεις και φοβόμαστε για τα μαγαζιά μας, την περιουσία μας ακόμα και για ζωές μας. Τοξικομανείς, κλέφτες, ληστές, όλοι στη Γαστούνη περιφέρονται. Αναγκαστικά τα βράδια κλείνουμε νωρίς γιατί είμαστε μόνοι μας και φοβόμαστε μην μας επιτεθεί κανείς. Μου έχουν σπάσει την τζαμαρία στο μαγαζί αλλά δεν πρόλαβαν να μπουν μέσα γιατί μένω από πάνω και τους άκουσα».
Ο κ. Γιάννης Ντόντης, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Η εγκληματικότητα στη Γαστούνη είναι μεγάλη. Εμένα μου διέρρηξαν το μαγαζί την πρώτη χρονιά που το άνοιξα. Μπήκαν από πίσω, από ένα παραθυράκι, αλλά δεν είχα τίποτα για να πάρουν. Το 85% των μαγαζιών στη Γαστούνη τα έχουν διαρρήξει. Κυκλοφορούν πολλά άτομα που δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία, η Αστυνομία αλλά και οι πιο πάνω από την Αστυνομία, να αντιμετωπίσουν δραστικά το πρόβλημα της εγκληματικότητας».
Τέλος ο κ. Νίκος Κάρδαρης που διατηρεί βιοτεχνία στη Γαστούνη είπε: «Η εγκληματικότητα στη Γαστούνη έχει αυξηθεί ραγδαία. Καθημερινά έχουμε κλοπές, διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα. Κλέβουν μέχρι και τη βενζίνη και το πετρέλαιο από τα αυτοκίνητα. Κάτι πρέπει να γίνει ειδικά με τα φώτα που κλείνουν πολύ νωρίς και όλη η Γαστούνη βρίσκεται στα σκοτάδια στο έλεος των κακοποιών». 

«Φοβόμαστε ακόμα και μέσα στα σπίτια μας»

Με τον φόβο ζουν καθημερινά και οι ταξιτζήδες της περιοχής που ιδιαίτερα τα βράδια είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και επιφυλακτικοί με τον ποιον θα βάλουμε στο αυτοκίνητό τους.
«Ο φόβος σαφώς είναι μεγάλος. Δεν ξέρεις ποιος θα σου τύχει το βράδυ» λέει στην εφ. «Πατρίς» ο αυτοκινητιστής κ. Κώστας Χαλβατζής και συνεχίζει: «Πλέον δεν υπάρχει πολλή δουλειά, αλλά και να υπήρχε, οι κίνδυνοι της νύχτας και ειδικά στη συγκεκριμένα περιοχή είναι μεγάλοι και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».
Ωστόσο, ο κ. Διονύσιος Θεοδοσόπουλος, επαγγελματίας αυτοκινητιστής επίσης, θέτει μια ακόμα παράμετρο: «Μα δεν κινδυνεύεις πια μόνο στο ταξί. Εδώ στο σπίτι σου κάθεσαι μέσα ή κοιμάσαι και έρχεται ο άλλος, μπαίνει μέσα και σε κλέβει. Η εγκληματικότητα είναι πολύ αυξημένη».

Στάθης Πουλιάσης

http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/anastatoi-katoikoi-kai-katastimatarhes-meta-to-foniko-sti-gastoyni

Τι λέει ο ιατροδικαστής για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη Η αιτία

Σε «αιμορροϊκό σοκ από τραύμα στο δεξιό επικάρπιο» αποδίδεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης, ο θάνατος του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής νεκρός σε απόσταση 800 μέτρων από το κτίριο της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με την αστυνομία ο ιατροδικαστής ανέφερε πως «το σύνολο των ευρημάτων συνηγορούν υπέρ της εκδοχής της αυτοχειρίας». Κατά τη νεκροτομία βρέθηκε «μία προθανάτια κάκωση (τομή από μαχαίρι) στον δεξιό καρπό. Πλην αυτής, δεν βρέθηκε άλλη προθανάτια κάκωση, ενώ όλες οι άλλες είναι μεταθανάτιες και συγκεκριμένα στο πρόσωπο και τον θώρακα, που έχουν προκληθεί από ζώα».
Όσον αφορά τον χρόνο του θανάτου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συμβαδίζει με τον χρόνο εξαφάνισης του 20χρονου. Συγκεκριμένα, κατά τη νεκροτομία βρέθηκε και περιεχόμενο στομάχου, δηλαδή ο Βαγγέλης δεν είχε χωνέψει καν το φαγητό που είχε φάει λίγο πριν εξαφανιστεί. Πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», αναφέρουν πως στην κατοχή του νεαρού σπουδαστή δεν βρέθηκε κανένα σημείωμα που να εξηγεί το απονενοημένο διάβημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις 6 Φεβρουαρίου ο Βαγγέλης Γιακουμάκης έφυγε από τη Γαλακτοκομική Σχολή και κινήθηκε επί της οδού Εθνικής Αντιστάσεως – ένα τμήμα της κίνησής του το κατέγραψε κάμερα πρατηρίου βενζίνης. Ύστερα από περίπου 500 μέτρα έστριψε δεξιά στην οδό Μαβίλη με κατεύθυνση προς τη λίμνη Παμβώτιδα. Αφού πέρασε κατοικίες και αγροτικές μονάδες –όπου κανείς δεν αντελήφθη τις κινήσεις του– πήγε στη μέση ενός χωραφιού και φέρεται να έκοψε τις φλέβες του με το μαχαίρι που κρατούσε στο αριστερό χέρι του. Το μαχαίρι βρέθηκε σε απόσταση 1,5 μέτρου μακριά από την αριστερή πλευρα του σώματός του. Σε εκείνο περίπου το σημείο κατέρρευσε και άφησε την τελευταία πνοή του. Παρ’ ότι όμως είχαν περάσει από εκεί επανειλημμένως αστυνομικοί, δεν εντόπισαν τη σορό του, κάτι που το απέδιδαν «στα νερά που λίμναζαν από τις καταρρακτώδεις βροχές».
Την ίδια στιγμή, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν: «Από την πολλαπλή έρευνα που έχει προηγηθεί για τον εντοπισμό του φοιτητή έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες καταθέσεις, εργαστηριακές εξετάσεις, κλήσεις τηλεφώνων που μπορεί να αξιοποιηθούν. Είναι προφανές από το πόρισμα της υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει ζήτημα βιαιοτήτων και καψωνιών τους προηγούμενους μήνες από ομάδα πέντε-έξι κρητικών συμφοιτητών του 20χρονου ο οποίος περιγραφόταν σαν ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και λιγομίλητο παιδί.
»Έχουν ερευνηθεί επίσης καταθέσεις και αναφορές από το οικογενειακό περιβάλλον του νεαρού σπουδαστή και έχει εξετασθεί αν υπήρχαν επιπλέον πιέσεις από κάποιους οικείους του στην Κρήτη για θέματα βαθμολογίας ή για κάποιο άλλο ζήτημα που τον απασχολούσε. Ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη το τελευταίο 48ωρο και ποια ήταν αυτή η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ώθησε τον 20χρονο στην απόφαση να αυτοκτονήσει, χωρίς μάλιστα να αφήσει οτιδήποτε που να εξηγεί την πράξη του και να αποδίδει οποιαδήποτε ευθύνη. Σε αυτό δεν υπάρχει μέχρι σήμερα σαφής απάντηση και ίσως να μην υπάρξει ποτέ…».
http://tvxs.gr/news/ellada/ti-leei-o-iatrodikastis-gia-thanato-toy-baggeli-giakoymaki

Στο επίκεντρο της συνάντησής τους η οικονομική κατάσταση σε Κύπρο και Ελλάδα, αλλά και το Κυπριακό Κυπριανού σε Τσίπρα: Ανέκδοτο ότι η Κύπρος βγαίνει από το μνημόνιο

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, η κατάσταση της οικονομίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και το Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο κ. Κυπριανού. Εκτίμησε ότι η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα επηρεάσει και άλλες χώρες της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν -και τις οποίες χαρακτήρισε καταστροφικές για την κυπριακή οικονομία- δεν ελήφθησαν μόνο με οικονομικά, αλλά και με πολιτικά, κριτήρια. 

Οι καταστροφικές αποφάσεις για την κυπριακή οικονομία μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, υποστήριξε ο γγ του ΑΚΕΛ, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της τότε κυπριακής κυβέρνησης Χριστόφια με την τρόικα.

Χαρακτήρισε ως "ανέκδοτο" το ότι η Κύπρος βγαίνει από μνημόνιο και πρόσθεσε ότι η σημερινή κυπριακή κυβέρνηση κρατά απέναντι στην Ελλάδα στάση Τζέκιλ και Χάιντ, με τις διαφορετικές τοποθετήσεις του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Αναλυτικά:

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο, γιατί θεωρώ ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την στιγμή μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ θα επηρεάσουν και άλλες χώρες» δήλωσε ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς από τη δική μας πλευρά έχουμε επαναλάβει τη στήριξή μας στην προσπάθεια που καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση να παραχωρηθεί το δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της ΕΕ, να ασκήσουμε πολιτικές τέτοιες που μπορεί να αποφέρουν τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα, δίχως να υπάρχουν οι ίδιες σοβαρές συνέπειες σε βάρος του κόσμου και ιδιαίτερα των εργαζομένων» προσέθεσε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας: «στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια γιατί πολλές από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην ΕΕ δεν είναι –δυστυχώς- μόνο με οικονομικά κριτήρια, αλλά κυρίως με πολιτικά κριτήρια, και επιχειρείται από τους κυρίαρχους κύκλους να επιβληθεί η άποψή τους πάνω σε όλες τις χώρες, σε όλους τους λαούς ανεξαιρέτως».
«Διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση και θεωρούμε ότι πρέπει να ακουστεί και η διαφορετική άποψη» επισήμανε ο γγ του ΑΚΕΛ.

Σε ερώτηση για το ότι «κραδαίνουν το παράδειγμα της Κύπρου ως χαρτί απέναντι στην Ελλάδα», είπε ότι «το θέμα της Κύπρου είναι ακριβώς από την αντίθετη πλευρά που πρέπει να ειδωθεί» και εξήγησε: «Οι Ευρωπαίοι, μας επέβαλαν αποφάσεις που έχουν καταστρέψει την κυπριακή οικονομία, η οποία θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση σήμερα, αν δεν λαμβάνονταν όλες αυτές οι αποφάσεις, και οι οποίες εμείς δεν θεωρούμε ότι ήταν αναπόφευκτες. Μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις που διεξάγονταν από την πλευρά της κυβέρνησης Χριστόφια, τότε, με την τρόικα».

«Το έχουμε συζητήσει εδώ και μερικά χρόνια με τον Αλέξη Τσίπρα, και μας έχει πει ότι οι πιέσεις που ασκούνται πάνω στην ελληνική κυβέρνηση είναι παρόμοιες ή και μεγαλύτερες από εκείνες που είχαν ασκηθεί, τότε, πάνω στον Δημήτρη Χριστόφια» προσέθεσε.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο ανέκδοτο που έχει ακούσει το τελευταίο διάστημα» το ότι η Κύπρος βγαίνει από το Μνημόνιο. «Η Κύπρος θα φύγει από το Μνημόνιο. Τα Μνημόνια όλα έχουν ημερομηνία λήξης, είναι διάρκειας τριών ετών, και από εκεί και πέρα βέβαια υπάρχουν μηχανισμοί παρακολούθησης από τους δανειστές, διότι θα πρέπει να αποπληρωθεί το δάνειο, στη δική μας περίπτωση είναι γύρω στο 2030, αλλά πέρα από αυτό υπάρχουν και οι αποφάσεις από την ΕΕ, όπως η Συνθήκη της Λισσαβόνας και άλλες αποφάσεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα πολύ σφιχτό πλαίσιο, το οποίο δεν μας επιτρέπει να ασκήσουμε διαφορετικές πολιτικές» προσέθεσε.

Επικαλέστηκε δε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, λέγοντας: «Όλοι την παρουσιάζουν σήμερα ως πρότυπο για το πώς κατάφερε να βγει από το Μνημόνιο και σήμερα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ας συζητήσουμε με τους Ιρλανδούς γιατί διαδηλώνουν κάθε λίγο στους δρόμους. Επειδή όντως περνούν πάρα πολύ καλά τώρα που έχουν βγει από το Μνημόνιο; Αντιθέτως οι ίδιοι θεωρούν ότι είτε ήταν σε Μνημόνιο, είτε εκτός Μνημονίου, οι ίδιες πολιτικές εφαρμόζονται, οι οποίες είναι καταστροφικές για τους λαούς».

Σε ερώτηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση «φαίνεται ότι διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες που καταβάλλονται τώρα», ο κ. Κυπριανού επανέλαβε τη στήριξη του ΑΚΕΛ στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση «να διαμορφωθούν κάποια περιθώρια χειρισμών από την πλευρά των εθνικών κυβερνήσεων» και προσέθεσε ότι «η κυβέρνησή μας έχει προσέγγιση “Τζέκιλ και Χάιντ”, και το λέω γιατί ο κ. Αναστασιάδης δημόσια στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ελληνική κυβέρνηση, και ο υπουργός Οικονομικών στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και δημόσια τοποθετείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο».

«Δεν ξέρω ποια είναι η πραγματική θέση της κυπριακής κυβέρνησης έναντι όλων αυτών των προσπαθειών» σημείωσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησε και το θέμα του Κυπριακού, «την ανησυχία μας δηλαδή για τις εξελίξεις έτσι όπως είναι διαμορφωμένες, την ανάγκη να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις σύντομα, αλλά διαπραγματεύσεις οι οποίες θα βασίζονται στις αρχές λύσης του Κυπριακού» και κατέληξε:

«Θέλω να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση, διαχρονικά, βέβαια, όχι μόνο την σημερινή, τον ελληνικό λαό γενικότερα, γιατί αποτελεί το βασικότερό μας στήριγμα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου».
http://www.e-typos.com/gr/oi-krisimes-diapragmateuseis-tis-elladas-me-tin-ee/article/120938/sunadisi-alexi-tsipra-adrou-kuprianou/

Παπαματθαίου Μάρνυ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ Τα καλύτερα θρίλερ του αιώνα 20ο


Ετοιμαστείτε! Ηρθε η χρονιά της αγωνίας.Ολες οι ταινίες τρόμου της εφετεινής χρονιάς σπάνε ταμεία. Περιμένοντας, ας θυμηθούμε τις παλιές...
Η «διαχείριση» μιας ταινίας τρόμου είναι σίγουρα μια ξεχωριστή υπόθεση. Πολλοί το προσπάθησαν, λίγοι το πέτυχαν. Τα συστατικά που απαιτούνται είναι δυσεύρετα και η ανάμειξή τους δύσκολη. Το πιο σύνθετο απ' όλα όμως φαίνεται ότι είναι η ανασύνθεση μιας «σκοτεινής» πραγματικότητας με τέτοιον τρόπο ώστε να μοιάζει αληθινή. Η δημιουργία εκείνης της αίσθησης που δίνει στους φόβους μας υπόσταση και στα φαντάσματά μας ζωή. Το σίγουρο βέβαια είναι ένα: οι ταινίες θρίλερ που «μάγεψαν» τους θεατές τους στην ιστορία του κινηματογράφου δεν είναι πολλές. Οσες το πέτυχαν όμως δεν ξεχάστηκαν ποτέ...
Οσο για τους οπαδούς τους... Μπορεί από κάποιους να κρίνονται ως «ψυχικά διαταραγμένοι», σίγουρα όμως είναι σταθεροί στα γούστα τους. Μπορεί να θεωρούνται ολίγον... εκτός ορίων, παραμένουν όμως κλασικοί. Δεν ζητάνε πολλά, δεν απαιτούν τίποτε. Τους αρκούν μόνο δύο «υποσχέσεις»: μεγάλες ποσότητες αίματος και παρατεταμένες ανατριχίλες στη σπονδυλική στήλη.
Οι οπαδοί των ταινιών θρίλερ είναι οι λάτρεις της απάτης, οι εραστές του φανταστικού, οι φορείς της ανατριχίλας. Το σκοτάδι της κινηματογραφικής αίθουσας τους παρασύρει και η απάτη του σελιλόιντ τούς μαγεύει. Η εφετεινή χρονιά λοιπόν είναι αφιερωμένη σ' αυτούς. Ο λόγος; Καμία αξιοκρατία, μην αυταπατάσθε. Οι κινηματογραφικοί παραγωγοί του Χόλιγουντ αλλά και οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ανά τον κόσμο συνειδητοποίησαν τελικά ότι ο τρόμος «πουλάει» και αποφάσισαν να ακολουθήσουν επιθετική τακτική. Η «νέα τάξη» των κινηματογραφικών πραγμάτων θέλει τα θρίλερ στην πρώτη γραμμή. Και εφέτος όλα τα «φαβορί» της χρονιάς υπακούουν στον χαρακτηρισμό «ταινία τρόμου». Πρόκειται για τη χρονιά των θρίλερ; Είναι σαφές ότι ναι. «Blair Witch Project», «Το στοιχειωμένο σπίτι», «Στίγματα», «Η γυναίκα του αστροναύτη» και βέβαια το πολύ καλό «Η έκτη αίσθηση». Δεν είναι τυχαίο ότι η τελευταία ταινία του Μπρους Γουίλις ήταν στο Νο 1 του Box Office ολόκληρο το καλοκαίρι...
Υπακούοντας λοιπόν στα μηνύματα των καιρών, καταγράφουμε τα καλύτερα ­ κατά την ταπεινή μας γνώμη ­ θρίλερ από καταβολής... κινηματογράφου. Ακολουθώντας την αντίστροφη οδό ­ «διαστροφή» που ταιριάζει άλλωστε απόλυτα στο θέμα μας ­, αρχίζουμε από το τέλος για να καταλήξουμε στην αρχή. Προτού βουλιάξετε στις καρέκλες των κινηματογραφικών αιθουσών φροντίστε να ακονίσετε τη μνήμη σας. Και προτού αφεθείτε στον απατηλό κόσμο τους φροντίστε να θυμηθείτε: δεν βαριέσαι, είναι μόνο μια ταινία...
20. «Περπάτησα μ' ένα ζόμπι»
(«Ι Walked with a Zombie», 1943)

Διώξτε εντελώς από το μυαλό σας την εικόνα των ζόμπι που δημιούργησαν οι σύγχρονοι κινηματογραφιστές των ταινιών τρόμου. Το ζόμπι του Ζακ Τουρνέρ ­ αυτό τουλάχιστον που εμφανίζεται στην αρχή της ταινίας ­ έχει τη μορφή της όμορφης νεαρής γυναίκας ενός γαιοκτήμονα, η οποία έπεσε θύμα μιας μυστηριώδους λατρείας. Η εικόνα της νεκροζώντανης Τζέσικας είναι απλώς ένας συμβολισμός της εισόδου του λογικού μέσα στο παράλογο, της μετατροπής του φυσικού σε μεταφυσικό. Η μορφή της είναι απόκοσμα τρομακτική, τα ασπρόμαυρα πλάνα της ταινίας παντοδύναμα και το ταξίδι της γυναίκας μαζί με τη βοηθό του συζύγου της μέσα σε ένα λιβάδι με τεράστια καλαμπόκια, προς αναζήτηση βοήθειας, ονειρικό. Η ταινία είναι κλασική και το ταξίδι της Τζέσικας είναι φανερό από την αρχή ότι δεν έχει επιστροφή. (Φράνσις Ντι, Τομ Κόνγουεϊ, Κριστίν Γκόρντον, Τζέιμς ΕλισονΕντιθ Μπάρετ, Ντάντι Τζόουνς)
19. «Δράκουλας, ο βρικόλακας των Καρπαθίων»
(«Horror of Dracula», 1958)
Από μια καταγραφή των ταινιών θρίλερ που έχουν αφήσει ιστορία δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει το δίδυμο Κρίστοφερ Λι - Πίτερ Κάσινγκ στον ρόλο των αιώνιων αντιπάλων. Οι φανατικοί χρησιμοποιούν μια φράση: «the first and best Hammer Dracula» («η πρώτη και καλύτερη ταινία των στούντιο Χάμερ, με θέμα τον κόμη Δράκουλα»). Οι θεατές που αποτέλεσαν το πρώτο κοινό της ταινίας ακούγεται ότι χαμογέλασαν με ανακούφιση όταν είδαν τον Κρίστοφερ Λι να κατεβαίνει μια σκάλα λουσμένη στο φως, αποδεικνύοντας ότι είναι ένας αθλητικός, ευγενής, γοητευτικός ­ και κυρίως απόλυτα ανθρώπινος ­ κόμης. Επρόκειτο βέβαια για τον ίδιο άνθρωπο που λίγο νωρίτερα είχαν δει να καρφώνει με τα κατακόκκινα μάτια του το επόμενο θύμα ενώ τα δόντια του γυάλιζαν και από το στόμα του κυλούσε μια σταγόνα αίμα... Το σενάριο του Τζίμι Σάνγκστερ είναι πολύ κοντά στη μαγευτική δημιουργία του Μπραμ Στόουκερ, ο κόμης του είναι απόκοσμος και τρομακτικός, ο διώκτης του, δόκτωρ Βαν Χέλσινγκ, έχει τη σοβαρότητα της φιγούρας του Σέρλοκ Χολμς. Αυτός ο Δράκουλας και πριν απ' αυτόν ο αξεπέραστος Μπέλα Λουγκόζιαποδεικνύουν γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το θέμα... Η υπογραφή είναι τουΤέρενς Φίσερ. (Κρίστοφερ Λι, Πίτερ Κάσινγκ, Μάικλ Γκογκ)
18. «Ο σχιζοφρενής δολοφόνος με το πριόνι»
(«The Texas Chainsaw Massacre», 1974)
Για τους εραστές του σπλάτερ, που βεβαίως δεν είναι λίγοι. Ταινία που άλλαξε τη μορφή του τρόμου, τουλάχιστον όπως την ξέραμε. Πρόσθεσε μερικά κιλά αίματος, κομμένων ανθρώπινων μελών και φυσικά τον απαραίτητο ψυχασθενή δολοφόνο. Οι κριτικοί έχουν αποκαλέσει την «αιματηρή» δημιουργία του Τόμπι Χούπερ μια από τις πιο τρομακτικές ταινίες τρόμου που έχουν γίνει ποτέ. Ντοκυμαντερίστικη οπτική γωνία και ακατέργαστη συρραφή των πλάνων. Το μακελειό αρχίζει όταν πέντε παιδιά επισκέπτονται το νεκροταφείο για να ανακαλύψουν στοιχεία γύρω από πρόσφατες τυμβωρυχίες. Σε χρόνο-ρεκόρ ο ένας θάνατος ακολουθεί τον άλλο. Υπεύθυνος γι' αυτούς είναι ο 24χρονος με το αλυσοπρίονο «Leatherface» (εκείνος με το δερμάτινο πρόσωπο). Στην περίπτωσή του ισχύει μόνο μια διαβεβαίωση: «Μπορεί να γλιτώσετε αλλά τι θα έχει μείνει από σας;».(Γκάναρ Χάνσεν, Μέριλιν Μπαρνς)
17. «Αλιεν»
(«Alien», 1979)
Εναν τέτοιο επιβάτη σίγουρα δεν θα τον θέλατε μαζί σας. Πολύ περισσότερο δε, το πλήρωμα του διαστημόπλοιου «Νοστρόμο», που μάλλον τον θεώρησε... απωθητική παρέα. Το «Αλιεν» γέννησε τον φόβο των απειλητικών εξωγήινων και ο Ρίντλεϊ Σκοτ πέτυχε με τη μεγαλειώδη δημιουργία του να αυξήσει ξανά, με έναν εντελώς καινούργιο και σίγουρα γοητευτικό τρόπο, την αδρεναλίνη των ανά τον κόσμο θεατών του. «Μπόλιασμα» επιστημονικής φαντασίας και ταινίας τρόμου, εκπληκτικές ερμηνείες (στο πανί παρελαύνουν μερικοί από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του κινηματογράφου), υποβλητική σκοτεινή ατμόσφαιρα, που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ένα συμπέρασμα: όσο και αν θέλετε να το πιστεύετε, τίποτε δεν έχει τελειώσει... Πράγμα που απέδειξαν άλλωστε και οι τρεις ­ πολύ κατώτερες ­ συνέχειες που ακολούθησαν την επιτυχημένη συνταγή που ανέμειξε στη μαγική «χύτρα» του ο Ρίντλεϊ Σκοτ: «Αλιεν 2» το 1986, «Αλιεν 3» το 1992, «Αλιεν, η αναγέννηση» το 1997. Η μουσική της πρώτης εκδοχής του μύθου ήταν του πολύ καλού Τζέρι Γκόλντσμιθ (Σιγκούρνι Γουίβερ, Τομ Σκέριτ, Χάρι Ντιν Στάντον, Τζον Χαρτ, Ιαν Χολμ)
16. «Η νύχτα με τις μάσκες»
(«Halloween», 1978)
Μπορεί σήμερα να μοιάζει αρκετά παρωχημένο αλλά το γεγονός είναι ένα: o Μάικλ Μάγερς είναι θεσμός. Και για τους φανατικούς του τρόμου τον χαρακτηρίζουν δύο μόνο λέξεις: απόλυτο κακό! Ξεκίνησε την πολλά υποσχόμενη καριέρα του στον χώρο των serial killers στην ευαίσθητη ηλικία των έξι ετών, σκοτώνοντας με φρικιαστικό τρόπο την 17χρονη αδελφή του. Δεκαπέντε χρόνια μετά ξεφεύγει από το ψυχιατρείο όπου νοσηλευόταν και συνεχίζει με εξαιρετική προσαρμοστικότητα ό,τι είχε ξεκινήσει. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Τζον Κάρπεντερ υπήρξε ο απόλυτος δημιουργός του φιλμ. Το έγραψε, το σκηνοθέτησε και συνέθεσε την υποβλητική μουσική. Μαζί του βέβαια, ως συν-σεναριογράφος και παραγωγός του φιλμ, η Ντέμπρα Χιλ. Οι συνέχειες που ακολούθησαν δεν είναι σκόπιμο να αναφερθούν. Πολλές και κοινότοπες. Το τέλος της πρώτης ταινίας άλλωστε, απόλυτα μεταφυσικό, άφηνε το περιθώριο για πειραματισμούς. Η σκοτεινή φιγούρα του Μάικλ, με την ανοιχτόχρωμη κουκούλα στο κεφάλι και τα αργά αλλά σταθερά βήματα, σίγουρα θα ξαναεμφανιζόταν. (Ντόναλντ Πλέζανς, Τζέιμι Λι Κέρτις,Νάνσι Λούμις, Πι Τζέι Σολς, Τσαρλς Σάιπερς)
15. «Σουσπίρια»
(«Suspiria», 1976)
Το γκραν-γκινιόλ σε όλο του το μεγαλείο. Ο μεγάλος ιταλός σκηνοθέτης Ντάριο Αρτζέντο σε στιγμές έμπνευσης. Η φρίκη «καρφιτσωμένη» σε πολύχρωμα πλάνα. Ο τρόμος επιτίθεται ηχητικά μέσω των Goblin, οι αισθήσεις παρασύρονται σε ένα οπτικοακουστικό σύνολο μαγείας και αποκρυφισμού. «Αν το δεις μία φορά δεν θα ξανανιώσεις ποτέ πια ασφαλής στο σκοτάδι» προειδοποιεί η διαφημιστική αφίσα της ταινίας. Η νεαρή Σούζι αποφασίζει να τελειοποιήσει τις σπουδές της σε μια από τις πιο φημισμένες σχολές της Ευρώπης. Διαλέγει μια μεγάλη σχολή της Γερμανίας και ένα πρωινό φεύγει από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Από την πρώτη στιγμή που κατεβαίνει από το αεροπλάνο όμως νιώθει την Υποψία. Η καταρρακτώδης βροχή που θα ξεκινήσει αμέσως θα την οδηγήσει στο κέντρο ενός εφιαλτικού ταξιδιού. Από τις πλέον κλασικές δημιουργίες του ιταλού σπεσιαλίστα και η πρώτη της περίφημης τριλογίας των «Τριών Μητέρων». (Τζέσικα Πάρκερ, Στεφανία Κασίνι, Τζόαν Μπένετ, Αλίντα Βάλι,Φλάβιο Μπούσι, Μπάρμπαρα Μαγκνόλφι)
14. «Χένρι, το πορτρέτο ενός δολοφόνου»
(«Henry, Portrait of a Serial Killer», 1990)
Σκληρό, ωμό, δυνατό, απόλυτα ρεαλιστικό, συναρπαστικό. Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός «κατά συρροήν δολοφόνου». Και συγκεκριμένα του περίφημου Χένρι Λι Λούκας, που έδρασε συνοδεία του «συνεργάτη» του Οτις Τόουλ τη δεκαετία του '70, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους ­ κατά τους ισχυρισμούς του τουλάχιστον. Ο Τζον Μακ Νόουτον μπήκε στην ψυχή του Λούκας και κινηματογράφησε τις εικόνες, ηχογράφησε τους ήχους, κατασκεύασε τις εικόνες. Πώς αισθάνεται ένας δολοφόνος προτού ολοκληρώσει το έγκλημά του; Πώς βλέπει το θύμα του; Η ταινία έχει γίνει κλασική, τα «μαθήματα» που παραδίδουν οι πρωταγωνιστές της cult, οι σκηνές των φόνων ανατριχιαστικά ρεαλιστικές. Κινηματογραφήθηκε το 1986 και πρωτοπροβλήθηκε τέσσερα χρόνια μετά. (Μάικλ Ρούκερ, Τρέισι Αρνολντ, Τομ Τόουλις)
13. «Η γενιά της νύχτας»
(«Night Breed», 1990)
Αξεπέραστη συνάντηση: Κλάιβ Μπάρκερ στη σκηνοθεσία, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε έναν από τους κεντρικούς ρόλους. Τόσο ο ένας όσο και ο άλλος είναι αξεπέραστοι. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο του Κλάιβ Μπάρκερ «Καμπάλ». Το θέμα του; Από μόνο του είναι μαγικό. Κρυμμένη κάτω από ένα νεκροταφείο βρίσκεται η Μίντιαν, η πόλη της «γενιάς της νύχτας», η πόλη στην οποία έχουν κρυφτεί όλα τα τέρατα που απλώς δεν έγιναν αποδεκτά στον κόσμο των ανθρώπων. Μην ξεγελιέστε. Ενας Μπάρκερ δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει δίκιο στους «φυσιολογικούς». Τα τέρατά του είναι τρομακτικά, απόκοσμα, μαγευτικά, αλλά ταυτόχρονα κυνηγημένα. Οι εικόνες τους στοιχειώνουν τον ύπνο του πρωταγωνιστή του, εκείνου που είναι προορισμένος να τους αποκαλύψει και να τους σώσει. Πίσω του όμως βρίσκεται ο ψυχίατρος που τον κουράρει, παρανοϊκά αλλά απόλυτα συνδεδεμένος μαζί του. Κλασικό. (Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Γκρεγκ Σίφερ,Ανν Μπόμπι)
12. «Freaks»
(1932)
Το πιο ενδιαφέρον απ' όλα στα «φρικιά» του Τοντ Μπράουνινγκ είναι ότι μπορεί αρχικά να σε σοκάρουν αλλά πολύ σύντομα σε κατακτάνε απόλυτα με τη γοητεία και τη χάρη τους. Τα φρικιά της μαυρόασπρης λαμπρής δημιουργίας των πρώτων κινηματογραφικών επιτυχιών του Χόλιγουντ μάλιστα υπάρχουν μόνο για έναν λόγο: για να αποκαλύπτουν τα «φρικιά» της δικής μας καθημερινότητας, με τη φυσική ανωτερότητά τους. Μιλάμε βέβαια απλώς για ανθρώπινες δυσπλασίες, νάνους, παραμορφωμένα πρόσωπα, ημιτελή σώματα. Ανάπηρα ή παραμορφωμένα «τέρατα» του τσίρκου. Και το σασπένς που μπορεί να δημιουργήσει η εκδίκησή τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτε άλλο. Γκροτέσκο αλλά και αμφισβητήσιμο. Στην υπηρεσία μιας αιώνιας, ιδιότυπης, δικαιοσύνης. (Γουάλας Φορντ, Λέιλα Χάιμς, Ολγα Μπακλάνοβα, Ρόσκο Εϊτς)
11. «Αποστροφή»
(«Repulsion», 1965)
Μια θεά του σινεμά σε ρόλο serial killer; Κι όμως. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για όλα. Απόδειξη; Η Κατρίν Ντενέβ μπορεί να είναι το ίδιο καλή σε όλους τους ρόλους. Εδώ λοιπόν νεαρή κομμώτρια από τη Γαλλία αφήνεται στα καταστροφικά μυστικά της, μεθάει με τις φαντασιώσεις της και οδηγείται στην τρέλα. Στην πορεία όμως σκοτώνει όποιον κάνει το λάθος να πλησιάσει το παλιό λονδρέζικο σπίτι στο οποίο αφήνει τα φαντάσματά της να ξεχυθούν. Η κάθοδος στην κόλαση της τρέλας περιγράφεται με κλειστοφοβικά, υποβλητικά, παντοδύναμα μαυρόασπρα πλάνα από τον Ρομάν Πολάνσκι, που ακόμη δεν είχε εμπνευστεί την ιστορία εκείνου του «μωρού» που θα άλλαζε τη ζωή του. (Κατρίν Ντενέβ, Τζιν Φρέιζερ, Ιαν Χέντρι, Πάτρικ Γουίμαρκ)
10. «Braindead»
(1992)
Περιέχει την αξεπέραστη ατάκα «η μαμά σου έφαγε τον σκύλο μου»... Ο Πίτερ Τζάκσον, σκηνοθέτης των «Ουράνιων πλασμάτων», σε «αιματηρά» κέφια. Γεγονότα γύρω από την ταινία: περισσότερα από 300 κιλά αίματος χρησιμοποιήθηκαν για τη σκηνή που ο Λάιονελ ­ τραγικός πρωταγωνιστής του έργου ­ πετσόκοβε δεκάδες ζόμπι με τη θεριστική μηχανή του σπιτιού του. Η ταινία είναι γνωστή και ως «Dead Alive», αφού με αυτόν τον τίτλο κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Δεν κόπηκε ούτε μία από τις πρώτες σκηνές του σεναρίου που έγραψε ο Τζάκσον μαζί με τους Στίβεν Σινκλέρ καιΦράνσις Γουόλς. Η αγαπημένη σκηνή του Τζάκσον (εκείνη με το μωρό στο πάρκο) κινηματογραφήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες του γυρίσματος και αυτό επειδή έμειναν λίγα χρήματα στα ταμεία των δημιουργών της, που δεν ήξεραν πώς να τα διαθέσουν... Το budget της ταινίας ήταν περίπου 3 εκατ. δολάρια. Θέλετε και άλλα; Απίστευτα σπλάτερ, διαβολικά έξυπνο, απόλυτα αηδιαστικό. Στο κέντρο όλων αυτών, ο αληθινός έρωτας... Για τους πραγματικούς λάτρεις του είδους. (Τίμοθι Μπαλμ, Ντιάνα Πινάλβερ, Ελίζαμπεθ Μούντι, Μπρέντα Κένταλ)
9. «Λυσσασμένες στα νύχια του τρόμου»
(«Rabid», 1976)
Μην ξεγελιέστε από τον ελληνικό τίτλο. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες δημιουργίας του «μάγου» του τρόμου Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Συμβολικός εφιάλτης, προφητική κατάρα, ένα αιματοβαμμένο ταξίδι προς την κόλαση. Ο Κρόνενμπεργκ πετυχαίνει να αναμείξει πολύπλοκες έννοιες και αρχέγονες φοβίες: ο βαμπιρισμός στον έρωτα, η απειλή του ανθρώπου μέσω των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, η ανεξέλεγκτη δράση της επιστήμης, η εξάπλωση των μικροβίων. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η άλλοτε πρωταγωνίστρια ταινιών σοφτ πορνό Μέριλιν Σαμπέρ. Η υπόθεση; Η Ρόουζ τραυματίζεται θανάσιμα όταν η μηχανή του φίλου της τρακάρει. Με μια πειραματική χειρουργική μέθοδο τροφοδοτούν τα κατεστραμμένα της όργανα με μεγάλες ποσότητες αίματος, για να αρχίσουν να λειτουργούν πάλι. Οταν τελικά συνέρχεται, η δίψα για αίμα επιστρέφει, με τη μορφή ενός φαλλόμορφου οργάνου που βγαίνει από τη μασχάλη της για να χωθεί στο σώμα των θυμάτων της... (Μέριλιν Σαμπέρ, Φρανκ Μουρ, Τζόε Σίλβερ)
8. «Ψυχώ»
(«Psycho», 1960)
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «Ψυχώ» είναι γραμμένο με «χρυσά γράμματα» στις σελίδες της παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής. Δεν δικαιολογείται ούτε από λάθος να το έχετε χάσει. Ο Αντονι Πέρκινς κατορθώνει να αποδώσει μια εικόνα που δεν μπορεί παρά να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του θεατή. Η μουσική της ταινίας είναι υπέροχη. Τα πλάνα της «παγώνουν» τον χρόνο, ακριβώς τη στιγμή του θανάτου της μητέρας του ήρωά της, Νόρμαν Μπέιτς. Η ψύχωσή του δεν είναι ανάγκη να δικαιολογηθεί, οι πράξεις του δεν είναι δυνατόν να κριθούν. Η λογική υποτάσσεται και αυτή μπροστά στον νεαρό φοβισμένο άνδρα και χάνεται μαζί του, στο εσωτερικό του τρομερού σπιτιού του. Η σκηνή της δολοφονίας της Τζάνετ Λι παραμένει η πιο cult σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου. Από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ φυσικά. (Αντονι Πέρκινς, Τζάνετ Λι, Βέρα Μάιλς, Τζον Γκάβιν, Μάρτιν Μπάλσαμ)
7. «Το μωρό της Ρόζμαρι»
(«Rosemary's Baby», 1968)
Χμμ, από εδώ και κάτω τα σχόλια περιττεύουν. «Το μωρό της Ρόζμαρι» είναι σατανικά εμπνευσμένο. Πρόκειται για την πρώτη αμερικανική ταινία του Ρομάν Πολάνσκι. Η οπτική γωνία είναι δοσμένη από την πλευρά του θύματος. Από την πλευρά της προσωποποίησης του Καλού, που όμως κυοφορεί το Κακό. Το πιο σατανικό απ' όλα είναι ότι στην αρχή η Μία Φάροου σχεδόν σε πείθει ότι είναι παράφρων και υποπτεύεται ένα αθώο ηλικιωμένο ζευγάρι για την πιο φρικιαστική πράξη που μπορεί να βάλει το μυαλό του ανθρώπου. Ωστόσο και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του Κακού έχουν την ίδια δύναμη να δείχνουν απόλυτα λογικοί, μέσα στις διεκδικήσεις τους. Ο σκοπός τους είναι σαφής. Και ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν έχουν δίκιο, όταν προσπαθούν να τον πετύχουν; Κόλαση. Από όλες τις απόψεις. Και στο κέντρο της, ο γιος του Αντίχριστου. (Μία Φάροου, Τζον Κασσαβέτης, Ρουθ Γκόρντον, Σίντνεϊ Μπλάκμερ, Μορίς Εβανς,Ραλφ Μπέλαμι)
6. «Η λάμψη»
(«The Shining», 1980)
Επίκαιρη βεβαίως η αναφορά στον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εδώ βέβαια η μαγική ματιά του ενώνεται με εκείνη του «μετρ» του θρίλερ Στίβεν Κινγκ. Το αποτέλεσμα είναι διαχρονικό. Από ένα σημείο και μετά ό,τι και αν συμβεί σε φοβίζει. Ο Τζακ Νίκολσον είναι καταπληκτικός αλλά εξίσου μαγευτικά τρομακτικός είναι και ο κόσμος στον οποίο καταδύεται κατά τη διάρκεια της απομόνωσής του στο απομακρυσμένο ξενοδοχείο του. Μια μοντέρνα ιστορία τρόμου, που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Θυμηθείτε: «All work and no play makes Jack a dull boy» («Ολο δουλειά και καθόλου παιχνίδι κάνουν τον Τζακ ένα ηλίθιο παιδί»). Η «Λάμψη» μπορεί να γίνει ο κρυφός εφιάλτης μας και οι εικόνες της τα κοιμισμένα φαντάσματά μας. (Τζακ Νίκολσον, Σέλεϊ Ντιβάλ)
5. «Νοσφεράτου»
(«Nosferatu», 1922)
Ποιος είναι ο Νοσφεράτου; Γεννήθηκε στο μυαλό του Μπραμ Στόουκερ, μεταφέρθηκε στη φαντασία του Φ. Μούρναου και από εκεί ενέπνευσε τον Βέρνερ Χέρτζογκ. Είναι πολύ απλά η γέννηση του μύθου των βαμπίρ. Η πιο τρομακτική, η πιο γοητευτική και ταυτόχρονα η πιο εμπνευσμένη ιστορία τρόμου από καταβολής... κινηματογράφου. Τα ημερολόγια του Τζόναθαν Χάρπερ και της μνηστής του Λούσι, σχετικά με τη δράση του κόμη που ρούφηξε τη ζωή μέσα από το σώμα τους, μεταφέρθηκαν πρώτα στον κινηματογράφο από τον Φ. Μούρναου και στη συνέχεια, 57 χρόνια μετά, γυρίστηκαν ξανά από τον Β. Χέρτζογκ. Μαγική η μια δημιουργία, μαγική και η άλλη. Διαφορετικές αλλά εξίσου επιτυχημένες. (Μαξ Σρεκ στον Μούρναου, Κλάους Κίνσκι, Ιζαμπέλ Ατζανί, Μπρούνο Γκανζ, Ρόλαντ Τόπορ, στον Χέρτζογκ)
4. «Η προφητεία»
(«The Omen», 1976)
Μια από τις εμπορικότερες ταινίες τρόμου της δεκαετίας του '70. Χωρίς καταρράκτες αίματος, χωρίς υπερβολές. Μόνο με έναν δυνατό μύθο, μια υποβλητική σκηνοθεσία, δύο υπέροχους ηθοποιούς, την ψαλμωδική μουσική του Τζέρι Γκόλντσμιθ. Ο σκηνοθέτης τηςΡίτσαρντ Ντόνερ απέδειξε ότι δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Πάνω απ' όλα βέβαια, αληθοφάνεια. Βιβλικοί φόβοι περί έλευσης του Αντίχριστου, στοιχεία και σημάδια που έχουν γραφτεί και πείθουν τη μισή υφήλιο. Τι άλλο θέλετε; Ολα αυτά από ένα αθώο παιδί ­ πανέξυπνο εύρημα ­, γιο ενός αμερικανού διπλωμάτη. Τι άλλο θα διάλεγε ο Αντίχριστος; Ο φορέας του Κακού πρέπει να είναι αθώος για την κατάρα που κληρονόμησε. Τα διλήμματα έτσι αυξάνονται... (Γκρέγκορι Πεκ, Λι Ρέμικ, Ντέιβιντ Γουόρνερ)
3. «Η νύχτα των ζωντανών νεκρών»
(«The Night of the Living Dead», 1968)
Η ταινία που καταρράκωσε τη σχολή του «happy end». Μαζί της καταρράκωσε όμως και την ηρεμία του κοινού της. Η πρώτη «επίσημη» ταινία ζόμπι. Ακόμη και σήμερα η αυθεντικότητα των σκηνών της δεν έχει ξεπεραστεί. Ενα διαστημικό «ατύχημα» επαναφέρει τους νεκρούς της Γης στη ζωή, μόνο που τώρα για να ζήσουν πρέπει να φάνε... ανθρώπινη σάρκα. Μια παρέα ανύποπτων πολιτών κλείνεται σε ένα σπίτι, όπου και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την επίθεσή τους. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οποιο και αν είναι αυτό, έχει δώσει στην ταινία του Τζορτζ Ρομέρο ανεκτίμητη αξία. (Ντουέιν Τζόουνς, Τζούντιθ Ο' Ντι, Καρλ Χάρντμαν, Μέριλιν Ιστμαν, Τζούντιθ Ρίντλεϊ)
2. «Hellraiser»
(1987)
Κατά την ταπεινή μας γνώμη, το καλύτερο. Κλάιβ Μπάρκερ στο γράψιμο και στη σκηνοθεσία. Η ανασύνθεση της Κόλασης στη Γη. Το κλειδί που ανοίγει τις πύλες της και η κατάληψη των κατοίκων της. Πώς τους φαντάζεστε; Με καρφιά στο κεφάλι; Με παραμορφωμένα πρόσωπα; Με κατεστραμμένα σώματα; Ο Κλάιβ Μπάρκερ αιφνιδιάζει. Ανατριχιαστικές σκηνές, πλάσματα καταραμένα να διεκδικούν το δέρμα των γήινων, μαγικές πόρτες, απόκοσμοι εισβολείς, η λατρεία της σάρκας και του πόνου. Ο τρόμος σε συνδυασμό με το πάθος. Ο κόσμος ανάμεσα στην απόλυτη απόλαυση και στον αγωνιώδη, βασανιστικό πόνο. Η ταινία σίγουρα σοκάρει και είναι προορισμένη για ειδικά γούστα. Για τους οπαδούς του βέβαια ο «χορός» ποτέ δεν τελειώνει... (Αντριου Ρόμπινσον, Κλερ Χίγκινς)
1. «Ο Εξορκιστής»
(«The Exorcist», 1973)

Θεωρείται το πιο τρομακτικό θρίλερ όλων των εποχών. Ξεχάστε τη γοητεία, τα μαγευτικά πλάνα, την ονειροπόληση, τη φιλοσοφία. Εδώ μιλάμε για ανατριχίλες, τρόμο, εφιαλτικές εικόνες που σε ακολουθούν έξω από την κινηματογραφική αίθουσα. Η απόλυτη επικράτηση του φιλμ επί δυόμισι περίπου δεκαετίες χωρίς κανέναν απολύτως αντίπαλο «έχτισε» και τη φήμη του σκηνοθέτη του Γουίλιαμ Φρίντκιν. Είναι ίσως ο μόνος που κατάφερε να βάλει μια ηλικιωμένη γυναίκα να κατεβαίνει με τέτοιον απόκοσμο τρόπο τις σκάλες του μετρό της Νέας Υόρκης που να μοιάζει με την πιο τρομακτική σκηνή που γεννήθηκε ποτέ. Η δαιμονισμός της μικρής Ρέιγκαν από τον δαίμονα Παζούζου φαίνεται εξαιρετικά αληθοφανής και ο εξορκισμός της έχει μια μαγεία που στην κυριολεξία παγώνει το αίμα στις φλέβες των θεατών. Διαρκείς ακατάληπτοι θόρυβοι, κραυγές που εναλλάσσονται διαρκώς, απόλυτα ανήθικες σκηνές. Ο Γουίλιαμ Φρίντκιν μοιάζει να ξέρει από πρώτο χέρι τη «διάλεκτο» της Κόλασης. Αν δεν έχετε γερά νεύρα μην το δείτε ποτέ...(Μαξ φον Σίντοφ, Λίντα Μπλερ, Ελεν Μπέρνσταϊν, Κίτι Γουίν)
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=117264