«Τρεις εβδομάδες από τις εκλογές και ήδη ο λαός μας αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε μια διαφορετική χώρα. Όχι, δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια οικονομικά μας προβλήματα, δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι, εκατομμύρια συμπολίτες μας συνεχίζουν να τα φέρνουν πάρα πολύ δύσκολα πέρα. Αυτό που άλλαξε στο συναίσθημα είναι ότι ο Έλληνας δεν αισθάνεται την απαξίωση και τον εξευτελισμό», τόνισε αρχικά ο κ.
Τσίπρας.
«Δεν μπορούν κάποιοι να συμπεριφέρονται πια στην Ελλάδα σαν χώρα-αποικία, στους Έλληνες σαν παρίες της Ευρώπης. Η Ελλάδα αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας, για να βγει από την παγίδα του χρέους».
«Η πρωτοφανής ενότητα του λαού με την κυβέρνησή του μας γεμίζει δύναμη και αντοχή και στέλνει ταυτόχρονα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη: Η Ελλάδα είναι παρούσα, η Ελλάδα είναι εδώ. Αγωνίζεται όρθια για να βγει από το μανδύα της λιτότητας και από την παγίδα χρέους. Είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την παγίδα όσο και αν κάποιοι θέλουν την Ελλάδα παγιδευμένη, άβουλη και άφωνη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Είχαμε πει ότι η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας σηματοδοτεί μια τομή για τον τόπο. Και το αποδεικνύουν οι "ανάσες αξιοπρέπειας" του λαού μας. Ανάλογες εκδηλώσεις συμπαράστασης είχαμε στα χρόνια της δικτατορίας ενάντια του δικτατορικού καθεστώτος. Αυτές οι εκδηλώσεις συμπαράστασης έχουν θωρακίσει οριστικά και αμετάκλητα τις "κόκκινες" γραμμές μας, όχι μόνο της Ελλάδας, ολόκληρης της δημοκρατικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Και πρόσθεσε: «Αυτός ο αγώνας γίνεται στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης, που τόσα χρόνια υπομένουν μια άδικη πολιτική λιτότητας που οδηγεί σε αδιέξοδο. Οι λαοί αυτοί προσβλέπουν σε εμάς για μια αλλαγή πορείας στην Ευρώπη, για απαλλαγή από την λιτότητα και μια βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, διαχειριστές των μνημονίων. Έχουμε καθαρή εντολή για τη σωτηρία του τόπου και του λαού».
«Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός, απεθυνόμενος σε όσους – τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό- καλούν σε συμβιβασμό με το μνημόνιο. «Αγωνιζόμαστε όμως σκληρά για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Δυστυχώς και δυνάμεις εντός της χώρας μας προτρέπουν να βιαστούμε και να συμβιβαστούμε με το μνημόνιο. Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε, εργαζόμαστε, όμως, σκληρά για μια νέα συμφωνία, χωρίς μνημόνια, χωρίς την τοπική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο είναι η ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας, η αποχώρηση από την Ευρώπη του διαφωτισμού. Είναι αποδοχή της αντίληψης ότι η δημοκρατία και οι εκλογές αποτελούν μια διαδικασία που πρέπει να καταργήσουμε. Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι η δική μας κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποδεχτεί και δεν θα αποδεχτεί τέτοιες παραχωρήσεις στις κοινές αξίες και αρχές της ιδρυτικής ευρωπαϊκής μας ενότητας. Άλλη μια φορά διαβεβαιώνουμε ότι σε αντίθεση με την παράδοση, όπου στον τόπο μας οι κυβερνήσεις μόλις εκλέγονται πράττουν διαφορετικά μετά, εμείς σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά να πρωτοτυπήσουμε σε αυτό, να μην μείνουμε σε αυτή την κακή παράδοση», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.
«Όσο κι αν πιέζετε δεν λέμε "ναι σε όλα". Για πρώτη φορά λέμε "όχι" και το εννοούμε», είπε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας:
«Αυτό μπορεί κάποιους να τους ενοχλεί και να τους εκνευρίζει. Ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης - είναι δικαίωμά του -, αλλά γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα έπρεπε καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, θα ήθελα να του υπενθυμίσω. Μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα. Αυτούς τους λαούς που διεκδικούν με αξιοπρέπεια να τους σέβεται, να τους εκτιμά και να τους θαυμάζει».
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τόνισε ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση θα φέρει σχέδιο νόμου, το οποίο θα περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οφειλέτες «κόκκινων δανείων», για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το δεύτερο άμεσο σχέδιο νόμου θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Σύντομα, θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που θα αφορούν στην ανάταξη της ανθρωπιστικής κρίσης, σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ της περασμένης Πέμπτης (12/02/2015), ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Πρόκειται για την ανακοίνωση που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην οποία για πρώτη φορά εγκαταλείπεται το μνημόνιο ως προϋπόθεση για τους δανειστές».
«Πριν από την έναρξη του χθεσινού Eurogroup» συνέχισε,
«είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα εισηγείτο ο αρμόδιος Επίτροπος για τα Οικονομικά, κ. Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας, το αποδεχθήκαμε, προκειμένου να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην εύρεση κοινώς αποδεκτής λύσης».
«Έκανε λόγο όχι για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά επέκταση της δανειακής σύμβασης, η οποία θα οδηγούσε σε 4μηνη ενδιάμεση συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο για ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», καθώς και για τεχνική βοήθεια και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
«Δεκαπέντε λεπτά πριν από την έναρξη, ο κ. Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο, που δεν είχαμε καν υπόψη και δεν ξέρουμε τίνος έμπνευση είναι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα μας εξωθούσε σε μη συμφωνία. Δεν προωθούσε απλά την επέκταση μνημονίου, αλλά εξειδίκευε και τα μέτρα που θα υιοθετούσε η κυβέρνησή μας ώστε το μνημόνιο να μη μείνει κενό περιεχομένου».
Το σχέδιο ζητούσε εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης «που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να ολοκληρώσει, γιατί θα συναντούσε τεράστια κοινωνική δυσφορία» και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, τη συνέχιση των δυσβάσταχτων πρωτογενών πλεονασμάτων, «ώστε να φανεί πλασματικά η βιωσιμότητα του χρέους».
«Το ότι τέθηκε προς συζήτηση αυτό το προκλητικό έγγραφο, είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένη κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον της Ευρώπης. Για εμάς δεν είναι ένα παιχνίδι εντυπώσεων στα χέρια του Eurogroup, όπουκάποιοι ανέχονται ότι 18 κράτη στο τέλος αποφασίζουν ό,τι θέλει ένα από αυτά, παραβιάζοντας συνειδητά ευρωπαϊκές συνθήκες και τη λαϊκή κυριαρχίας. Οι ευρωπαϊκές συνθήκες μας δεσμεύουν, οι πολιτικές εμμονές κάποιων ηγετών της Ευρώπης όχι».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το παραπάνω κλίμα –«της δήθεν ομοφωνίας για εφαρμογή του μνημονίου»- δεν είναι ίδιο με αυτό που συνάντησε στη Σύνοδο Κορυφής, ούτε αντιστοιχεί σε αυτό που συνάντησε μέσα από σειρά επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και τις καταγεγραμμένες τοποθετήσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα μέρη να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, «όχι μόνο για να μη δημιουργηθεί ένας διχασμός στην καρδιά της Ευρώπης, αλλά και για να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», γεγονός που έχει χαρακτήρα πολιτικό αλλά και με γεωπολιτικές προεκτάσεις.
«Λύση δεν πρόκειται να δώσουν οι τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης και γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει και θέλουμε να υπάρξει. Σε αυτή την κατεύθυνση, με ψυχραιμία θα συνεχίσουμε λέγοντας την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά και με αποφασιστικότητα να μην γυρίσουμε τη χώρα στο παρελθόν της κατάθλιψης, της αναξιοπρέπειας, της μιζέριας. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε αυτό το παρελθόν για τον ελληνικό λαό» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε, στη συνέχεια, την επιλογή προσώπου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα.
«Χρειαζόμαστε σήμερα έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κοινωνική ευαισθησία, υψηλό αίσθημα συνείδησης, να χαίρει της αποδοχής τόσο της κοινωνίας όσο και της Βουλής των Ελλήνων, η οποία θα κληθεί να τον εκλέξει. Προτείνω στη Βουλή να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να είναι ο Πρόεδρος με το κύρος και το υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα, βοηθώντας και το έργο της μεγάλης κοινωνικής αλλαγής που αυτή η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας».
Απαντώντας σε προτάσεις, οι οποίες υποστήριζαν ότι «δεν υπήρξε ποτέ αριστερός Πρόεδρος, σήμερα μας δίνεται η δυνατότητα», ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Αριστερά σε όλη την ιστορία της, αλλά και στις πιο κρίσιμες στιγμές, δεν υπήρξε αλαζονική. Δύναμή της ήταν πάντα ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της».
«Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες, συνεχίζουμε να προχωράμε κερδίζοντας έδαφος και είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, αξιοποιώντας τη δύναμη του λαού μας, την εμπιστοσύνη του λαού μας» κατέληξε η ομιλία του πρωθυπουργού.