Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Κρίση χειρότερη από την Lehman Brothers περιμένει η RBS

Έλενα Καραμαγκάλη , CNN Greece

Πηγή: REUTERS
H RBS συμβουλεύει τους πελάτες της να προετοιμαστούν για μια «κατακλυσμική χρονιά» και μια παγκόσμια κρίση αποπληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι οι μεγάλες χρηματαγορές θα μπορούσαν να καταγράψουν πτώση κατά ένα πέμπτο και το πετρέλαιο να φτάσει στα 16 δολάρια το βαρέλι.
Το ενημερωτικό σημείωμα της Royal Bank of Scotland, κάνει λόγο για προειδοποιητικά σημάδια των αγορών που ταυτίζονται με αυτά που υπήρχαν λίγο πριν την κρίση της Lehman το 2008.
«Πουλήστε τα πάντα εκτός από ομόλογα υψηλής αξίας. Είναι ζήτημα επιστροφής κεφαλαίου και όχι απόδοσης κεφαλαίου. Σε μια αίθουσα γεμάτη κόσμο, οι έξοδοι κινδύνου είναι μικρές».
Σύμφωνα με την RBS, οι κόκκινες σημαίες των τραπεζών για το 2016 – η πτώση του πετρελαίου, η αστάθεια στην Κίνα, η συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου, το αυξανόμενο χρέος, τα αδύναμα εταιρικά δάνεια και ο αποπληθωρισμός – έχουν ήδη υψωθεί μόλις την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης, στις αρχές του νέου έτους.
«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να φοβούνται», αναφέρεται στο σημείωμα.
Η Morgan Stanley έχει ήδη προειδοποιήσει για την πτώση του πετρελαίου έως και τα 20 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την RBS, αν η τιμή του πέσει κάτω από τα 30 δολάρια τότε τα 16 δολάρια θα αρχίσουν τα διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Ο κόσμος βρίσκεται σε μια παγκόσμια ύφεση, αναφέρει το σημείωμα και η RBS συγκρίνει τη διάθεση στην αγορά με εκείνη του 2008, πριν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Τουλάχιστον τότε, οι αναδυόμενες αγορές ήταν εκεί για να «σώσουν» τον κόσμο από την ολοκληρωτική κατάρρευση.
Η Κίνα δεν μπορεί αυτή τη φορά, πόσο μάλλον οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναδυόμενη αγορά. Η RBS παραμένει «βαθιά προβληματισμένη» και προειδοποιεί ότι χωρίς να επιτρέπει μια μαζική υποτίμηση του νομίσματός της – κατά περίπου 20% - η Κίνα δεν μπορεί να βοηθήσει.
Η RBS πιστεύει ότι η Κίνα υπέστη μια μαζική εκροή κεφαλαίων το Δεκέμβριο - ίσως έως και 170 δις $ - με πολλά από αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν κατ 'ευθείαν στο δολάριο. Ένα διάγραμμα που δείχνει τις κινεζικές εκροές το 2015 «είναι σίγουρα το πιο σημαντικό διάγραμμα στον κόσμο».
http://www.cnn.gr/money/agores/story/18338/krisi-xeiroteri-apo-tin-lehman-brothers-perimenei-i-rbs

«Θρίλερ» με την παρουσία Τόμσεν κατά τη συνάντηση Τσακαλώτου – Σόιμπλε

ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΧΕ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ - ΣΟΙΜΠΛΕ;

Ήταν ή δεν ήταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν, στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Αχλύς μυστηρίου καλύπτει την παρουσία ή μη του Πολ Τόμσεν, γνώριμου στους Έλληνες, ως εκπροσώπου του ΔΝΤ στην πάλαι ποτέ τρόικα, στη συνάντηση που είχαν οι δυο ΥΠΟΙΚ στο Βερολίνο.
Το ερώτημα είναι επίσης, αν όντως παραβρέθηκε, με ποιο ρόλο και με ποιο σκοπό παρέστη στη κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση δυο Ευρωπαίων υπουργών.
Παρότι οι πληροφορίες επιμένουν, εντούτοις τόσο το Βερολίνο, όσο και πηγές από το ελληνικό ΥΠΟΙΚ διαψεύδουν ότι ο κ. Τόμσεν ήταν παρών.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διέψευσε ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ήταν στη συνάντηση.
Η κυρία Φον Τισενχάουζεν δεν απάντησε δε όταν ερωτήθηκε αν ο κ. Τόμσεν επρόκειτο σήμερα (σ.σ 13 Ιανουαρίου) να συναντηθεί με τον κ. Σόιμπλε.
Μάλιστα, σχολιάζοντας το περιστατικό, πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν: «Καλό θα είναι οι επίδοξοι... Ισαάκ Ασίμωφ να μην φαντάζονται συναντήσεις, με Τόμσεν, που δεν υπάρχουν».
Ο ίδιος ο κ. Τόμσεν έφθασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των δυο υπουργών και σε ερώτηση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει σε αυτήν απάντησε αρνητικά.
Το τετ-α-τετ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο διήρκεσε 70 λεπτά. Αυτό που προκάλεσε αίσθηση η ξαφνική άφιξη του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν στο κτίριο του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.
Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σόιμπλε δεν έκαναν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, «ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».
Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, «οι δύο υπουργοί συζήτησαν το προσφυγικό - μεταναστευτικό, τόσο ως προς τις δημοσιονομικές του επιπτώσεις, όσο και ως προς την αναζήτηση κοινών ευρωπαϊκών λύσεων με επαρκή χρηματοδότηση».
Επί της ουσίας, μετά και τη συνάντηση αυτή ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ολοκλήρωσε την ευρωπαϊκή περιοδεία του, κατά τη διάρκεια της οποίας προσπάθησε να πείσει τους ομολόγους του ότι η κατάσταση στην Ελλάδα άλλαξε από το καλοκαίρι και μετά, ότι έχουν γίνει ήδη πολλά πλευράς της κυβέρνησης και πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα το ζήτημα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
Σε κάθε περίπτωση, τα όσα πέτυχε ή όχι ο κ. Τσακαλώτος όλα θα κριθούν αύριο, Πέμπτη (14/1/2016), οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για το ζήτημα της καταβολής των 5,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς τη χώρα μας.
Επιμένει το Βερολίνο για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
Δεν έχει αλλάξει η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν για το Βερολίνο παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση.
«Στη γερμανική θέση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αλλάξει κάτι. Άλλωστε αυτό έχει συμφωνηθεί στη δήλωση του Eurogroup του Αυγούστου και σε συσκέψεις του ΕΜΣ και οι Έλληνες εκπρόσωποι επιβεβαίωσαν αυτή τη θέση τον τελευταίο καιρό», είπε.



Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/660296/thriler-me-tin-paroysia-tomsen-kata-ti-synantisi-tsakalotoy-soimple#ixzz3x981Skpx

Εν όψει Eurogroup και αξιολόγησης Με Β.Σόιμπλε έκλεισε τον κύκλο επαφών του ο Ευ.Τσακαλώτος

Βερολίνο
Η τελευταία συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας του για την προώθηση των ελληνικών θέσεων, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 70 λεπτά ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Προηγουμένως και ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο Οικονομικών έφτασε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο, ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην συνάντηση, απάντησε αρνητικά.
Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις με ομολόγους του, εξήγησε την πορεία των μεταρρυθμίσεων, αναζητώντας συμμαχίες σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το χρέος. Επιπλέον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, εξετάζει το περιθώριο ελιγμών κυρίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.
Τα αποτελέσματα των επαφών του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να καταγραφούν στο Eurogroup που θα συνεδριάσει την Πέμπτη.
Η συνάντηση με τον Β.Σόιμπλε πραγματοποιήθηκε μετά τα μηνύματα Λιου και Ντάισελμπλουμ.
Συγκεκριμένα, η συνάντηση του Ευ.Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών έγινε συνάντηση με έναν πολιτικό που «θέλει να βρεθούν λύσεις», ενώ σε ό,τι αφορά τους «μήνες» που είχε αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ ότι θα χρειαστεί η αξιολόγηση, διευκρινίστηκε ότι αφορούσαν και τη διαπραγμάτευση για το χρέος μαζί.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου έστειλε τρία μηνύματα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Τρίτης. Πρώτον, ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο σκηνικό του ελληνικού προγράμματος, δεύτερον ότι το χρέος πρέπει να καταστεί βιώσιμο και τρίτον ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν.
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500051223

Ο σύζυγός της δολοφόνησε την 37χρονη στην Κοζάνη

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επαληθεύτηκε το χειρότερο σενάριο για την αγνοούμενη 37χρονη μητέρα τριών παιδιών στην Κοζάνη. Μετά τον εντοπισμό της σορού, ο άνδρας της ομολόγησε ότι τη σκότωσε.
 Οι αρχές εντόπισαν το άψυχο πτώμα της σε έκταση που ανήκει στον σύζυγό της. Ακολούθως, ο άνδρας της, ο οποίος και είχε δηλώσει την εξαφάνισή της, ομολόγησε ότι αυτός την σκότωσε και κατόπιν την έθαψε στο χωράφι του, φροντίζοντας να καλύψει τα ίχνη του με τη φρέζα, ισιώνοντας το χώμα.
Ο συζυγοκτόνος είπε στους αστυνομικούς ότι στη μοιραία συνάντηση αυτή του είπε ότι θέλει να χωρίσουν. Αφού την ξυλοκόπησε και την έπνιξε με τα χέρια του την έβαλε μέσα στο αυτοκίνητό του, την μετέφερε και την έθαψε στο χωράφι. Την Κυριακή τα ξημερώματα για να μην το δει κανείς και κινήσει υποψίες πήγε και φρέζαρε όλο το χωράφι μην τυχόν και περάσει κάποιος και δει ένα σημείο σκαμμένο. Μετά πήγε και δήλωσε την εξαφάνισή της στην αστυνομία. Ο πατέρας του συζυγοκτόνου έλεγε στους αστυνομικούς ότι βαθιά μέσα του φοβόταν μήπως είχε συμβεί κάτι και ο γιος του έχει σχέση και γιατί τις τελευταίες ημέρες τον έβλεπε πολύ αναστατωμένο. Την ώρα του εγκλήματος τα παιδιά κοιμόντουσαν στο διπλανό δωμάτιο.
Η αστυνομία θεωρούσε τον άνδρα της από την αρχή ύποπτο. Κατά τη διάρκεια των ερευνών εξέτασε το χωράφι και διαπίστωσε ότι ήταν φρεζαρισμένο πρόσφατα, χωρίς ουσιαστικό λόγο καθώς είναι κάτι που δεν κάνουν οι αγρότες αυτήν την εποχή. Στη συνέχεια άρχισαν να του παίρνουν κατάθεση κατά τη διάρκεια της οποίας προσπαθούσε να μπερδέψει τις αρχές με τις συνεχείς αντιφάσεις του. Όταν όμως, η αστυνομία ανακάλυψε το πτώμα της γυναίκας, ομολόγησε το έγκλημά του.
Η Ανθή, η οποία ήταν μητέρα ενός οκτάχρονου αγοριού και δύο εξάχρονων δίδυμων κοριτσιών, δεν είχε δώσει κανένα σημείο ζωής από το περασμένο Σάββατο. 
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/18367/vinteo-apo-to-spiti-opoy-kaike-zontanos-67xronos

O νεοφιλελευθερισμός πέρα ως οικονομική πολιτική*

Ο νεοφιλελευθερισμός καθορίζει σταδιακά όλες τις δυτικές κοινωνίες - ενώ είναι κάτι περισσότερο από μία απλή οικονομική πολιτική. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ιδεολογία, η οποία ρυθμίζει εκ νέου τις σχέσεις του κράτους και της οικονομίας - με στόχο τον επανακαθορισμό της συνολικής σκέψης, η οποία αλλάζει ριζικά όλους τους τομείς της ζωής, καθώς επίσης τους ανθρώπους, με μοιραίες συνέπειες για τη Δημοκρατία. 

Όλες οι σφαίρες και οι πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης,εξετάζονται από την πλευρά της νεοφιλελεύθερης οικονομικής άποψης, μετρούμενες από αυτήν: η πολιτική, το Δίκαιο, η κουλτούρα, η παιδεία, η οικογένεια και οι ρόλοι των δύο φύλων.

Στα πλαίσια αυτά, το παλαιό ευρωπαϊκό ιδεώδες του πολιτικού ανθρώπου (homo politicus), αντικαθίσταται από τον οικονομικό άνθρωπο (homo economicus) - ο οποίος γίνεται κατανοητός ως ................. ανθρώπινος πόρος, σαν «ανθρώπινο κεφάλαιο» καλύτερα, το οποίο πρέπει συνεχώς να καλυτερεύει την ανταγωνιστικότητα του.

Με τον τρόπο αυτό ο λαός, ως η συνένωση των Πολιτών και το θεμέλιο της Δημοκρατίας καταργείται, αντικαθιστάμενος από την κυριαρχία των εκλεκτών - κυρίως από τη δικτατορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Παρά τις συνεχείς οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις δε, εάν όχι με τη βοήθεια τους, η σταδιακή νεοφιλελεύθερη βαθιά διάβρωση των κοινωνιών μας συνεχίζεται ασταμάτητα - μεταξύ άλλων μέσω της αναπροσαρμογής του εργατικού Δικαίου, καθώς επίσης του εκπαιδευτικού συστήματος.

 *Απόσπασμα από άρθρο του Βασίλη Βιλιάρδου(Η χώρα της Lidl)
http://akritas-neoliberalism.blogspot.nl/2015/12/o.html#more

Έλεγχος των ΜΚΟ που δρουν στη Λέσβο

Να ελεγχθούν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οιμεμονωμένοι εθελοντές που δραστηριοποιούνται στα νησιά του βορείου Αιγαίου θα επιχειρήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Frontex. Μάλιστα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντατικούς ελέγχους σε 24ωρη βάση. «Δεν έχουμε στόχο να θίξουμε τους εθελοντές και τους εργαζόμενους σε ΜΚΟ και το έργο τους, αλλά να τονίσουμε την παρουσία της αστυνομίας σε ακτές και γενικότερα σε σημεία απόβασης μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αστυνομίας. Επίσης, στόχος είναι να ελεγχθούν όσοι, παριστάνοντας τον εθελοντή, κλέβουν αντικείμενα των προσφύγων ή βάρκες και μηχανές.
 
Σύμφωνα με την αστυνομική πηγή, θα ζητείται από όσους επιχειρούν στις ακτές, η αστυνομική ταυτότητα, η οργάνωση που εκπροσωπούν και στη συνέχεια θα ελέγχεται εάν η συγκεκριμένη οργάνωση είναι διαπιστευμένη. «Η όλη διαδικασία, αν όλα είναι εντάξει, θα σταματά εκεί» ανέφερε το στέλεχος της αστυνομίας και τόνισε: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εμπέδωση κλίματος ασφαλείας σε όλους τους κατοίκους των νησιών. Αίσθημα που τον τελευταίο καιρό έχει διασαλευτεί από όσα λέγονται και γράφονται γύρω από τους εκατοντάδες εργαζόμενους σε ΜΚΟ και άλλους εθελοντές που επιχειρούν παρεμβαίνοντας σε θέματα διαχείρισης προσφυγικών ροών στα νησιά, εντελώς ανεξέλεγκτα».
 
Πηγή

http://greeknation.blogspot.nl/2016/01/blog-post_504.html