Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Πέθανε ο Θάνος Ανεστόπουλος των Διάφανων Κρίνων

Ο τραγουδιστής, συνθέτης , στιχουργός και συνιδρυτής των Διάφανων Κρίνων έφυγε από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο
Ένας μεγάλος ποιητής της γενιάς του, ο Θάνος Ανεστόπουλος, πέθανε μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο τον οποίο κοίταξε κατάματα. Ο ίδιος είχε αποκαλύψει πως έπασχε από μεταστατικό καρκίνο των οστών τον Μάιο του 2015.
Από τότε δεν σταμάτησε να πολεμά και να μην το βάζει κάτω, συνεχίζοντας να τραγουδά για την αγάπη, τον έρωτα και τη ζωή.
"Ζήστε την κάθε σας μέρα με αλήθεια, έρωτα, αγώνα και δημιουργία. Ζήστε την κάθε ημέρα σας σαν να ήταν η τελευταία σας. Γιατί συχνά στην καθημερινότητα μας μεγεθύνουμε μικρά προβλήματα παραμερίζοντας και ξεχνώντας τι σπουδαίο και μεγάλο δώρο είναι η ζωή που μας δόθηκε", έγραφε ο Θάνος πριν από μερικούς μήνες.
Τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του ανακοινώθηκαν από στενούς του φίλους και συνεργάτες στο Facebook το πρωί του Σαββάτου. Η είδηση αναρτήθηκε και στο fan page των Διάφανων Κρίνων.
Όντας εν μέσω της γενναίας του μάχης, είχε προλάβει να μας χαρίσει δύο υπέροχες συναυλίες στην Τεχνόπολη, μαζί με όλα τα μέλη των Διάφανων Κρίνων, σε μια ιστορική επανένωση της μπάντας μετά τη διάλυση της το 2009. Ακολούθησαν δύο συγκλονιστικές εμφανίσεις στο Παλλάς και στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1967 και υπήρξε μέλος των Διάφανων Κρίνων από το 1991 όταν και σχηματίστηκαν. Η αγάπη του Θάνου Ανεστόπουλου για την ποίηση τον ώθησε στην μελοποίηση ποιημάτων μεγάλων ξένων και Ελλήνων ποιητών, που τα συναντάμε σε όλη την δισκογραφία των Κρίνων. Μια δισκογραφία που ξεκίνησε από το 1994 και ολοκληρώθηκε το 2008. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί στο μουσικό βιβλίο των Διάφανων Κρίνων "Ο Γύρος της Μέρας σε 80 Κόσμους" (Ίνδικτος, 2005).
Το 2009 δημιούργησε μαζί με τον μουσικό και συνθέτη Νίκο Πλάτανο, το μουσικό project ''Οι Ποιητές Γυμνοί Τραγουδούν'', βασισμένο σε καινούρια τραγούδια, σε μελοποιήσεις αγαπημένων τους ποιητών, καθώς και σε ανέκδοτες ακουστικές αποδόσεις τραγουδιών από τη δισκογραφία του συγκροτήματος ''Διάφανα Κρίνα''.
Όλα αυτά τα χρόνια ο Θάνος Ανεστόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες κοινωφελούς χαρακτήρα. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών έπαιξε στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα.
Μεταξύ άλλων έγραψε μουσική για τα θεατρικά ''Δεσποινίς Τζούλια'' του Στρίνμπεργκ και ''Σ’ αγαπώ και μου λύπης'', ενώ τραγούδι του συμπεριλήφθηκε στο ''Δον Ζουάν'' του Εθνικού Θεάτρου. Επίσης τραγούδια του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ταινίες μικρού μήκους.
Την άνοιξη του 2012 κυκλοφόρησε από την Inner Ear ο πρώτος επίσημος προσωπικός του δίσκος, το "Ως το Τέλος".Τελευταίο του βιβλίο ήταν η ποιητική συλλογή "Αρχίζω με το σ' αγαπώ".
Θάνο σε ευχαριστούμε που υπήρξες. Σε ευχαριστούμε για όλα.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/pethane-o-thanos-anestopoylos-twn-diafanwn-krinwn.4243430.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

'Αποσιώπηση' της πρωινής προσευχής από το υπουργείο Παιδείας

Κουδούνι και μάθημα; Το υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο για τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων για το νέο σχολικό έτος, "ξέχασε" να κάνει αναφορά στην πρωινή προσευχή
Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που στάλθηκε στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας καταργεί την αναφορά στην πρωινή προσευχή, αλλά όχι την ίδια τη διαδικασία. Εξηγούμαστε παρακάτω.
Πράγματι, η εγκύκλιος 2016-2017 στην ουσία "αποσιωπά" τα όσα προβλέπονται από το ισχύον προεδρικό διάταγμα για τη διαδικασία της προσευχής κατά την προσέλευση των μαθητών στα σχολικά ιδρύματα, αλλά παραπέμπει σε αυτό. Πολλοί έσπευσαν να κάνουν λόγο στα social media για "κατάργηση", ωστόσο δεν ισχύει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του υπ. Παιδείας με θέμα της, "Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017" και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο Β', "Φοίτηση και Σχολική Ζωή":
1. Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών
Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα.
Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα.
Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.
Στην αντίστοιχη περσινή εγκύκλιο υπήρχε η εξής διατύπωση:
"27. Πρωινή Προσευχή – ανάρτηση σημαίας
Σύμφωνα με το ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α ́), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ, σας επισημαίνουμε ότι:
Α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε τάξης. Οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν τα τμήματά τους. Οι ετερόδοξοι μαθητές παρευρίσκονται με το τμήμα που ανήκουν στο χώρο της συγκέντρωσης χωρίς να συμμετέχουν στην προσευχή, τηρώντας απόλυτη ησυχία, σεβόμενοι τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους που προσεύχονται".
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στη φετινή εγκύκλιο γίνεται αναφορά στην ισχύ του προεδρικού διατάγματος και των παραγράφων που προβλέπουν την διαδικασία της καθημερινής προσευχής, αλλά και όσα ισχύουν για τους μαθητές που είναι μη ορθόδοξοι, άλλου θρησκεύματος, ή δε μετέχουν στον εκκλησιασμό.
Το Υπουργείο είτε ήθελε να μην κάνει ρητή αναφορά στην προσευχή καθώς τη θεωρεί αυτονόητη, ή την άφησε εκτός εγκυκλίου ηθελημένα για λόγους πολιτικών προθέσεων, μιας και ο ίδιος ο Ν. Φίλης σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε αναφέρει πως βούληση του ήταν να γίνει προαιρετική η προσευχή, αλλά και οι παρελάσεις. Προφανώς και μια τέτοια απόφαση θα οδηγούσε σε μεγάλες συγκρούσεις τόσο με την Εκκλησία, όσο και με τους ΑΝΕΛ που βρίσκονται στην συγκυβέρνηση σαν εταίρος. Σε κάθε περίπτωση, το προεδρικό διάταγμα προηγείται της εγκυκλίου.
Τώρα από εκεί και πέρα, το αν έχει νόημα η πρωινή προσευχή στα σχολεία ή όχι, αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Στις ΗΠΑ πάντως, η προσευχή στο σχολείο απαγορεύεται και την έχει αντικαταστήσει εδώ και δεκαετίες ο όρκος πίστης στη σημαία, μια τελετουργία που θεωρείται περισσότερο ομογενοποιητική προς όλους.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/aposiwphsh-ths-prwinhs-proseyxhs-apo-to-ypoyrgeio-paideias.4245012.html

ΗΛΕΙΑ Πύργος: Η μητέρα... έκλεψε την κόρη

Ελεύθερη αφέθηκε η 49χρονη γυναίκα που συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, μετά την καταγγελία, από την ίδια της την κόρη, ότι μπήκε στο σπίτι και έκλεψε χρήματα και ένα ζευγάρι παπούτσια.
Ειδικότερα, το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλθηκαν, η δράστιδα διέρρηξε την οικία της κόρης της που βρίσκεται στον Πύργο και αφαίρεσε από το συρτάρι κούνιας το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ. Βέβαια, δεν έμεινε μόνο εκεί, αλλά φεύγοντας πήρε μαζί της και τα νυφικά παπούτσια της 25χρονης κόρης της, που σε λίγες ημέρες θα παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο. Σε βάρος της συλληφθείσας – που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της και πατέρα της 25χρονης - σχηματίστηκε δικογραφία για υφαίρεση.  Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και  μετά την απολογία της, ορίστηκε τακτική δικάσιμος και αφέθηκε ελεύθερη.

Ν.Σ
http://www.patrisnews.com/nea-enimerosi/ileia/pyrgos-synelifthi-49hroni-mitera-gia-klopi-sto-spiti-tis-koris-tis

Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια Ντε Μεζιέρ σε Αθήνα: Σας βοηθήσαμε, πάρτε τώρα πίσω πρόσφυγες

Προκαλεί με δηλώσεις του στην κυριακάτικη Welt ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών

«Κάναμε πολλά στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει να έχει συνέπειες και να οδηγήσει στο να μπορούν να σταλούν πίσω στην Ελλάδα πρόσφυγες σύμφωνα με τη συνθήκη του Δουβλίνου», είπε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,Τόμας Ντε Μεζιέρ, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να επιτευχθεί τώρα μια κοινή ευρωπαϊκή στάση. «Εάν επιταχύνουμε μόνοι μας υπάρχει ο κίνδυνος τα (γερμανικά) διοικητικά δικαστήρια να απαγορεύσουν εντός ολίγου χρόνου την επαναπροώθηση».

Ο Ντε Μεζιέρ κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα για τον μεγάλο αριθμό προσφύγων τα περασμένα χρόνια: «Εκεί, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να γίνεται η καταγραφή και να τελειώνει το (προσφυγικό) κύμα. Τότε η Ουγγαρία δεν θα είχε υψώσει φράχτη», όπως είπε στη γερμανική εφημερίδα.
http://www.protothema.gr/politics/article/607619/de-mezier-voithisame-tin-ellada-kai-tora-prepei-na-staloun-piso-prosfuges/