Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αυτός είναι ο πρώτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παΐσιο - Δείτε που θα βρίσκεται

Αυτός είναι ο πρώτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Παΐσιο - Δείτε που θα βρίσκεται

Tην ερχόμενη Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, θα τελεστούν τα εγκαίνια του πρώτου ναού... που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Παΐσιο Αγιορείτη.

Η αγιοκατάταξη του Αγίου Παϊσίου Αγιορείτη, έγινε πρόσφατα από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο ναός, που βρίσκεται στην περιοχή του Τσιρείου σταδίου στη Λεμεσό, θα είναι αφιερωμένος στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη και τον Άγιο Παΐσιο Αγιορείτη.

3agpais

http://www.piraeuspress.gr/hellas/koinonia/21810/aytos-einai-o-prwtos-naos-afierwmenos-ston-agio-paisio-deite-poy-tha-brisketai

Θα ζητήσει κάποιος συγγνώμη από την κυρία Ραχήλ Μακρή;

Του Pitsirikou
Χτες το απόγευμα, ήμουν με τον Σπύρο Γραμμένο και κάναμε ετοιμασίες για τη σημερινή του εμφάνιση στο Passport στον Πειραιά. Όταν το βράδυ επέστρεψα στο σπίτι, διαπίστωσα πως διάφοροι με κατηγορούσαν και με έβριζαν επειδή η Ραχήλ Μακρή είχε κάνει μια δήλωση -που την θεωρούσαν απαράδεκτη- και εγώ πριν έξι μέρες είχα γράψει στο Twitter «Βλέποντας ποιοι γλίτσες βρίζουν την Ραχήλ Μακρή, την έχω συμπαθήσει πάρα πολύ». Αλλά τι δήλωση έκανε η Ραχήλ Μακρή;
Η κυρία Ραχήλ Μακρή, υποψήφια βουλευτής Κοζάνης με τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «τι θα κάνετε αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει την στρόφιγγα της ρευστότητας», είπε ότι θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και, αν χρειαστεί, «θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι 100 δισ. ευρώ».

Αμέσως όλοι έπεσαν να φάνε την Ραχήλ Μακρή.

Κανείς δεν έκανε τον κόπο να κάνει πρώτα μια αναζήτηση σε αυτό το πράγμα που έχει μπροστά του -και ονομάζεται «υπολογιστής»-, για να διαπιστώσει αν αυτό που είπε η Ραχήλ Μακρή μπορεί να γίνει ή όχι.
http://www.koutipandoras.gr/article/131435/tha-zitisei-kapoios-syggnomi-apo-tin-kyria-rahil-makri


Αν το είχε κάνει, θα διαπίστωνε πως η Ραχήλ Μακρή είπε κάτι το οποίο προβλέπεται για κάθε χώρα, και το είχε κάνει η Ιρλανδία το 2011.
Το 2011, η Ιρλανδία είχε τυπώσει λογιστικά 51 δισεκατομμύρια ευρώ, για να ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών της.

Μάλιστα, τότε είχε γίνει μεγάλο θέμα και στην Ελλάδα -με την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης να τυπώσει χρήμα-, αλλά γρήγορα ξεχάστηκε γιατί οι ραγιάδες έπρεπε να γίνουν πειραματόζωα και τα ελληνικά ΜΜΕ τους βομβάρδιζαν με ψευδείς ειδήσεις.

Όλοι λοιπόν την έπεσαν στη Ραχήλ Μακρή.

Καλά, είναι λογικό να δεχτεί επίθεση η Ραχήλ Μακρή από την επικοινωνιακή ομάδα του ακροδεξιού Αντώνη Σαμαρά αλλά επίθεση της έκαναν ακόμα και οι συριζαίοι, οι οποίοι αναπαρήγαγαν κατά λέξη τα όσα έγραφαν οι ακροδεξιοί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω συριζαίους, αριστερούς, κεντροαριστερούς, δεξιούς δημοκράτες και αναρχικούς να πέφτουν στη λούμπα της ακροδεξιάς προπαγάνδας και να την καταπίνουν αμάσητη. Το παθαίνουν συνέχεια. Κατά τ” άλλα, όλοι αυτοί νομίζουν ότι είναι πάρα πολύ έξυπνοι. Ναι, βέβαια.

Θα ήθελα να ενημερώσω διάφορους τύπους που νομίζουν πως είναι αριστεροί αλλά συμπεριφέρονται σαν ακροδεξιοί Ταλιμπάν πως ποτέ δεν είναι αργά να ζητήσουν συγγνώμη από την Ραχήλ Μακρή για τις χυδαιότητες που έγραψαν εναντίον της.

Επίσης, καλό θα ήταν να μάθετε επιτέλους πως όλες οι γυναίκες είναι κυρίες. Όλες.

Αυτό θα σας βοηθήσει και στην προσωπική σας ζωή.

(Επειδή διαβάζουν και χαζοί, την κυρία Ραχήλ Μακρή δεν την γνωρίζω προσωπικά.)

(Και μια πάρα πολύ ταπεινή προτροπή: προσπαθήστε να σκέφτεστε με το δικό σας μυαλό. Με το δικό σας, όχι των άλλων.)
Πηγή: pitsirikos.net

Αντώναρος στο Twitter: Φτηνιάρης πατριδοκάπηλος ο Βορίδης

Η “εμφυλιοπολεμική” προεκλογική ομιλία του Μάκη Βορίδη στον Ασπρόπυργο φαίνεται πως έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμα και στους κύκλους της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, αναφερόμενος στις “εμφυλιοπολεμικές” δηλώσεις του υπουργού Υγείας, τον χαρακτήρισε μέσω Twitter, νιόφερτο φτηνιάρη πατριδοκάπηλο.
Συγκεκριμένα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε δημόσια μέσου του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, για το παραλήρημα του υπουργού Υγείας στον Ασπρόπυργο, όπου μεταξύ άλλων είχε δηλώσει ότι αυτός και η γενιά του δεν πρόκειται να παραδώσουν την χώρα στην Αριστερά ό,τι και εάν είναι εκείνο που χρειάζεται να κάνουν.
Σχολιάζοντας τις εν λόγω δηλώσεις, ο Αντώναρος “άδειασε” τον Βορίδη υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει πλέον θέση στο κόμμα.
“Η Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει μάθει να σέβεται το αποτέλεσμα των εκλογών. Αρχή απαράβατη. Όποιος δεν συμφωνεί, δεν έχει θέση ανάμεσα μας” γράφει χαρακτηριστικά.
“Η ανοχή σε όσους νιόφερτους παίζουν με τις αρχές και τους κανόνες συμπεριφοράς της κεντροδεξιάς μας παράταξης έχει τα όρια τους” συνεχίζει, ενώ τέλος σημειώνει ότι ο υπουργός έκανε τον πατριωτισμό “φθηνιάρικη πατριδοκαπηλία με εμφυλιοπολεμικούς τόνους”.
“Και κάτι ακόμη: Δεν αγαπάμε τον τόπο λιγότερο όσοι αρνούμαστε να κάνουμε τον πατριωτισμό φτηνιάρικη πατριδοκαπηλία με εμφυλιοπολεμικούς τόνους”.
 http://www.koutipandoras.gr/article/131635/antonaros-sto-twitter-ftiniaris-patridokapilos-o-voridis

Τι πρέπει να κάνετε όταν τα παιδιά σας είναι θύματα ενδοσχολικής βίας;

Οι περισσότεροι γονείς που τα παιδιά τους πάνε σχολείο, αγχώνονται στη σκέψη ότι μπορεί να πέσουν θύματα ενδοσχολικής βίας. Δεν γνωρίζουν πως να αντιδράσουν, τι πρέπει να πουν, τι να συμβουλέψουν, και γενικά με ποιον τρόπο θα σταματήσουν τη θυματοποίηση των παιδιών τους. Είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί όλο και περισσότερους γονείς. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα σας λυθούν πολλές απορίες, και θα κατανοήσετε την ψυχολογία του θύματος και πως θα πρέπει να αντιδράσετε στα φαινόμενα του “μπούλινγκ, και της ενδοσχολικής βίας...  

«Τώρα τελευταία, στα διαλείμματα, 3-4 παιδιά από την Γ΄ Γυμνασίου έρχονται κοντά μου και με ενοχλούν. Μου παίρνουν τα γυαλιά ή το μπουφάν και τα πετάνε κάτω ή τα πετάνε ο ένας στον άλλον. Με σπρώχνουν και με κλωτσάνε. Με φωνάζουν «φυτό» και τρέχουν κυκλικά γύρω μου, κάνοντας χειρονομίες και μορφασμούς. Ένας από αυτούς με τραβάει βίντεο με το κινητό του και μετά το στέλνει και σε άλλους. Θα «ανεβάσει» είπε το υλικό και στο facebook, αν το αναφέρω στους καθηγητές. Όταν φεύγω από το σχολείο, είναι όλοι μαζεμένοι σε μια γωνιά και με κοιτάνε περίεργα.»
Λάμπρος, 14 ετών

Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού μεταξύ μαθητών λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται πλέον κοινωνικό πρόβλημα και τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας την τελευταία δεκαετία σημειώνουν δραματική αύξηση.
Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολικό πλαίσιο δεν αφορά μόνο το μαθητή, που εκφοβίζει, και εκείνον, που εκφοβίζεται, αλλά και όλους όσους είναι παρόντες ή γνωρίζουν την ύπαρξή του (μαθητές – εκπαιδευτικούς - προσωπικό). Συνεπώς αναφερόμαστε σε ένα ομαδικό γεγονός, που αγγίζει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και χρήζει συλλογικής προσπάθειας.
Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός;
Οι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το φαινόμενο είναι: «ενδοσχολική βία» (school bullying), «σχολικός εκφοβισμός» και «θυματοποίηση» (victimization). Κι αναφέρονται σε μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη, απρόκλητη και συστηματική ψυχολογική ή σωματική βία κι επιθετική συμπεριφορά με άμεσο σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου. Συνεπώς δεν περιγράφουμε ένα σύνηθες πείραγμα των παιδιών μεταξύ τους, καθώς δεν είναι αμοιβαίο και ισότιμο και δεν γίνεται με φιλικό τρόπο.
Οι επιπτώσεις του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας στη σωματική και την ψυχική υγεία των παιδιών είναι ασφαλώς πολλές και σοβαρές κι εμποδίζουν συστηματικά τη λειτουργική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη τους.
Παιδιά είναι και παίζουν…;
Η επιθετική συμπεριφορά αποτελεί ασφαλώς χαρακτηριστικό γνώρισμα της αναπτυξιακής πορείας των παιδιών. Η βία δείχνει να γοητεύει εξαιρετικά τους νέους και κρύβει μέσα της συσσωρευμένη ενέργεια και έντονη δυναμική. Η βία στις λέξεις, τις κινήσεις και τις συμπεριφορές, η βία της περιθωριοποίησης, η βία του ρατσισμού και της υπεροχής, η επιλογή χώρων άσκησης βίας… συνιστούν εγγενές κι επιδεινούμενο φαινόμενο, που οφείλουμε να αντικρύσουμε συστημικά και με ψυχραιμία.
Η ελληνική κοινωνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και ειδικότερα η σχολική κοινότητα, που συναντά πλέον την πολυπολιτισμικότητα, καλείται, αφενός να κατανοήσει το φαινόμενο κι αφετέρου να μάθει να διαχειρίζεται τις κρίσεις, που προκαλούν η ανισότητα, η αδικία και η αμάθεια εντός και εκτός του σχολικού πλαισίου.
Το σχολείο μοιραία καθρεφτίζει την παθογένεια της κοινωνίας και απορροφά τις παθολογικές συμπεριφορές διαλυμένων οικογενειακών σχέσεων, εφηβικών υπαρξιακών δυσκολιών, πολύπλοκων κοινωνικών ανισοτήτων και προβλημάτων (ανεργία, οικονομική ανέχεια, ρατσιστική συμπεριφορά…). Και δυστυχώς υποβαθμισμένη ζωή στην ελληνική κοινωνία ισοδυναμεί με υποβαθμισμένο ελληνικό σχολείο και ίσως και υποβαθμισμένα νεανικά όνειρα και μέλλον.
Ο σχολικός εκφοβισμός είναι παρών, ως σημάδι αδυναμίας του εκπαιδευτικού συστήματος κι ως αντανάκλαση του πολιτισμού της κοινωνίας μας.
Τι φταίει;
Το φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού είναι πολύπλοκο και στην έκφρασή του αλληλεπιδρούν ατομικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Οι ανθρώπινες κοινωνίες ό,τι διαφέρει, το κοροϊδεύουν και το περιθωριοποιούν (π.χ. ο τρελός του χωριού) κι έτσι ο αποκλίνων, από παράγοντας που απειλεί τη συνοχή μιας ομάδας, γίνεται παράγοντας που ενισχύει την συσπείρωσή της. Ομοίως και στη σχολική κοινωνία το «διαφορετικό» πάντοτε γίνεται στόχος. Οποιοδήποτε ανθρώπινο γνώρισμα, είτε εξωτερικό, είτε εσωτερικό, όπως το χρώμα του δέρματος, η εθνικότητα, το φύλο, το βάρος, η προφορά, η σχολική επίδοση, η κοινωνική συστολή… αποτελεί αιτία εκφοβιστικών και βίαιων συμπεριφορών.
Γενικότερα καταλυτικό ρόλο διαδραματίζουν τα ατομικά χαρακτηριστικά των παιδιών, οι στάσεις της οικογένειας τους, τα γνωρίσματα του σχολικού περιβάλλοντος, το ψυχολογικό κλίμα και οι παιδαγωγικές πολιτικές του σχολείου, η κυρίαρχη στάση του εκπαιδευτικού συστήματος, της κοινωνίας, της κάθε οικογένειας απέναντι στη βία, ο έκδηλος ρατσισμός… και το κυριότερο τα κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα, που ενισχύουν τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.
Ο σχολικός εκφοβισμός ωστόσο ξεκινά πρωταρχικώς μέσα από την οικογένεια κι ακολούθως εκδηλώνεται στο σχολικό πλαίσιο. Το οικογενειακό κλίμα αποτελεί τη βασική μονάδα της εμπειρίας κάθε νέου ανθρώπου και συνεπώς η πηγή της ανάπτυξης επιθετικής συμπεριφοράς πρέπει να αναζητηθεί στην οικογένεια.
Πώς εκδηλώνεται ο σχολικός εκφοβισμός;
Η ενδοσχολική βία και ο σχολικός εκφοβισμός, που λαμβάνει χώρα μεταξύ συμμαθητών, έχει τις εξής μορφές: σωματική, λεκτική, ψυχολογική και κοινωνική.
Οι πιο συνηθισμένες νεανικές συμπεριφορές του φαινομένου αφορούν:
- απρεπείς χειρονομίες, ξυλοδαρμούς, τραυματισμούς, απειλές για σωματική κακοποίηση.
- φραστικές - λεκτικές επιθέσεις κι απειλές, βρισιές, προσβολές, συστηματική γελοιοποίηση συνεσταλμένων παιδιών, συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, χρήση προσβλητικών παρατσουκλιών,
- εκβιασμούς, διάδοση κακοηθών και ψευδών φημών
- καταστροφή προσωπικών αντικειμένων,
- απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, μικροκλοπές,
- αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες.
Τέλος δύο νέες μορφές εκφοβισμού και βίας, που συναντώνται τα τελευταία χρόνια με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό αφορούν στησεξουαλική παρενόχληση και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό.
Ο σεξουαλικός εκφοβισμός αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα μέσα στα όρια του σχολικού χώρου και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Προσβλητικές λεπτομερείς ζωγραφιές κοριτσιών (στον πίνακα της τάξης, σε θρανία, σε τοίχους με μορφή γκράφιτι), υβριστικά σχόλια (σε σχολικά συνθήματα και σε εμφανή σημεία της τάξης), απρεπή αγγίγματα, προσβλητικά ανώνυμα γράμματα και μηνύματα, νεανικές σεξουαλικές επιθέσεις αποτελούν δυστυχώς συνήθη περιστατικά στη σχολική καθημερινότητα.
Μία νέα μορφή εκφοβισμού αποτελεί το Cyberbullying, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κακόβουλων γραπτών μηνυμάτων. Το κινητό τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής αποτελούν συχνά το μέσο εκβιασμού και υποτίμησης συμμαθητών. Τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα από ανυπεράσπιστα νέα άτομα, που εν αγνοία τους πρωταγωνιστούν σε προσβλητικές φωτογραφίες και βίντεο (φωτογραφίες και βίντεο από αποδυτήρια ή τουαλέτες σχολείων, από καυγάδες και τσακωμούς, από σκηνές γελοιοποίησης συνεσταλμένων μαθητών…). Ας μη λησμονούμε πως έχουν σημειωθεί αναρίθμητες απόπειρες αυτοκτονίες από εφήβους, που δεν αντέχουν τη γελοιοποίηση και την κατακραυγή της σχολικής κοινωνίας.
Υπάρχουν «σημάδια» που δεν θα έπρεπε να αγνοησουμε…;
«Είναι λίγο εσωστρεφής κι ανοργάνωτος στο σχολείο, αλλά πιστεύω ότι συμβαίνει λόγω της ηλικίας του. Δεν με ανησυχεί.»
Ορισμένες ενδείξεις που πιθανόν να υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα βίας και εκφοβισμού στο σχολείο είναι:
- η μειωμένη διάθεσή του ή η άρνησή του να πάει στο σχολείο,
- οι αδικαιολόγητες απουσίες του,
- η απροσδόκητη πτώση της μαθησιακής του επίδοσης,
- το γεγονός ότι περνά το χρόνο του στα διαλείμματα κοντά στους εκπαιδευτικούς και τα γραφεία,
η εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων (πονοκέφαλος, στομαχόπονος, αϋπνίες, έντονη ονυχοφαγία, τικ, ανορεξία ή βουλιμία…)
- έντονες και αδικαιολόγητες αλλαγές στη διάθεσή
- αλλαγές στις διαδρομές από τις οποίες συνήθιζε να πηγαίνει στο σχολείο ή να επιστρέφει στο σπίτι,
- αδικαιολόγητα σκισμένα και κατεστραμμένα ρούχα, ανεξήγητα σημάδια και μελανιές στο σώμα ή άλλες ενδείξεις επίθεσης,
- απώλεια προσωπικών αντικειμένων, χρημάτων…
- άρνηση συμμετοχής σε σχολικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.
Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;
«Ε, δεν μπορεί, για να σε πειράζει έτσι, κάτι θα του έκανες κι εσύ…»
Οι συνέπειες της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού στα παιδιά είναι σοβαρές και καθοριστικές για την ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Γι' αυτό η συστηματική πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας στο σχολείο είναι πολύ σημαντική.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι τα παιδιά έχουν ηθικά και νομικά απόλυτο δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα σχολικό περιβάλλον, το οποίο να τους παρέχει ασφάλεια και προστασία.
Συνεπώς εάν αντιληφθούμε, ότι ένα παιδί είναι θύμα εκφοβισμού και βίας από συμμαθητές του στο σχολείο, πρέπει να αποφύγουμε παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση.
Χρειάζεται:
- να συζητήσουμε αναλυτικά με το παιδί για τα γεγονότα και τις συμπεριφορές, που το ενοχλούν,
- να το διαβεβαιώσουμε ότι «δε φέρει καμία ευθύνη το ίδιο για ό,τι συνέβη»,
- να του υπενθυμίσετε ότι είμαστε κοντά του, προκειμένου να το φροντίσουμε και να το διαφυλάξουμε από επόμενους κινδύνους,
- να του εμπνεύσουμε το αίσθημα, ότι μπορεί και πρέπει να αντιδράσει, να μη σιωπά, ώστε να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών,
- να προτείνουμε στο παιδί πρακτικούς τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και
- να ζητήσουμε τη συμβουλευτική καθοδήγηση από ειδικό ψυχικής υγείας, αν η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη.
Επιβιώνω ανήκοντας!
Η συστημική – υπαρξιακή θεώρηση στην ψυχοθεραπεία εστιάζει την προσοχή της σε ένα βασικό σκεπτικό, το «να επιβιώνεις ανήκοντας», το οποίο εκτοπίστηκε σήμερα και η διαστρέβλωση αυτής της κατάστασης οδηγεί σε δυσλειτουργίες, δηλαδή σε παθολογία. Και οι έφηβοι εκφράζουν ανάγλυφα στην κοινωνία, την οικογένεια, το σχολείο αυτές τις δυσλειτουργικές διεργασίες.
Η παρούσα περίοδος, που βιώνουμε οι Έλληνες, είναι εξαιρετικά κρίσιμη με πολλαπλές κοινωνικές δυσλειτουργίες και με ακόμα περισσότερες απειλές. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, όπως η τωρινή, το κάθε σύστημα (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία…) αναπτύσσεται και εξελίσσεται ή κολλάει και υποφέρει. Η κρίση των τελευταίων ετών μας έχει αγγίξει όλους. Όλοι νιώθουμε την πίεση, όλοι αναζητούμε τη χαρά και το κέφι, όλοι «παλεύουμε» με τον εαυτό, τη σχέση, τη δουλειά, τη ζωή μας...
Παράλληλα οι νέοι, που εκφοβίζουν ή εκφοβίζονται συνεχώς αυξάνονται, η καταθλιπτική διάθεση εκδηλώνεται με ρυθμό μεταδιδόμενης νόσου, τα περιστατικά αυτοκτονίας γίνονται καθημερινή ρουτίνα στις ειδήσεις, οι δυσάρεστες εμπειρίες, όπως αυτές της θλίψης, του πόνου, του πένθους όλους μας διακατέχουν… Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο ο καθένας μας εύκολα κλείνει τα μάτια του και επαναπαύεται, ίσως γιατί πολλές φορές δεν γίνεται επαρκώς φανερό, ώστε να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα του. Η μεγάλη πρόκληση των εκπαιδευτικών και των γονέων είναι ακριβώς αυτή: να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει, ότι μας αφορά και έχουμε άμεση ευθύνη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του.
Πιο επιτακτική από ποτέ εκδηλώνεται λοιπόν η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου μοντέλου συν-ύπαρξης εντός της κοινωνίας, μίας επαναδιαπραγμάτευσης του «να επιβιώσουμε ανήκοντας» ενάντια στην κρίση, προκειμένου να καταστεί η παρούσα περίοδος, ευκαιρία για εξέλιξη. Η κατανόηση, η ενσυναίσθηση, η αλληλεγγύη αποτελούν τα εργαλεία για να προχωρήσουμε και να αλλάξουμε.

Κ ο ύ κ η ς Δ η μ ή τ ρ η ς
παιδοψυχολόγος (BA, MSc) – ψυχοθεραπευτής
http://www.iatropedia.gr/articles/read/3084

Το μαύρο κοτόπουλο υπάρχει και είναι και ακριβό

Είναι πολύ πιθανό να μη γνωρίζεις καν για την ύπαρξή του! Τα μαύρα κοτόπουλα είναι όμως ένα πραγματικό είδος οικόσιτων ζώων, το οποίο ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Ανατολής όπως η Κίνα και η Ιαπωνία. Είναι αντίστοιχα με τα λευκά κοτόπουλα, που γνωρίζουμε και καταναλώνουμε στη χώρα μας, έχουν όμως σημαντικές διαφορές τόσο εμφανισιακά όσο -καθώς φαίνεται- και διατροφικά.

Το είδος τους ονομάζεται Silkie, λόγω του πολύ απαλού τους-σαν μετάξι-τριχώματος. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που τα κάνει μοναδικά παγκοσμίως, είναι το γεγονός ότι το μαύρο χρώμα τους δεν περιορίζεται μόνο στο δέρμα και στα πούπουλα αλλά και σε όλα τα εσωτερικά όργανα, το κρέας, το ράμφος και τα οστά! Αυτό το πολύ σπάνιο είδος έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημονικών μελετών ως προς τους γενετικούς μηχανισμούς που οδηγούν σε αυτούς τους φαινότυπους. 

Από αυτές τις μελέτες έχει φανεί μέχρι σήμερα, ότι αυτός ο χρωματισμός οφείλεται κυρίως σε μια πολύπλοκη μοριακή διαδικασία, η οποία οδηγεί στην πρωτεϊνική υπερέκφραση του γονιδίου Ενδοθηλίνη 3, το οποίο προωθεί την αύξηση των χρωστικών κυττάρων που εκκρίνουν μελανίνη και είναι υπεύθυνα για το χρώμα στο σώμα και τους διάφορους ιστούς. Αυτή η γενετική κατάσταση ονομάζεται Ινομελάνωση (Fibromelanosis) και θεωρείται μετάλλαξη.

http://www.zougla.gr/market/article/to-mavro-kotopoulo-iparxi-ke-ine-ke-akrivo

ΡΑΚΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ – ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Γκρίνια, κατήφεια και εντάσεις. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα, οι κορυφαίοι της Νέας Δημοκρατίας επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλο. 
Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, είναι σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, αφού παρά τα όσα λέει δημοσίως, έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ήττας.
Ενδεικτικό της εικόνας διάλυσης που παρουσιάζει το κόμμα είναι ότι η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb, το τελικό χτύπημα για τον πρωθυπουργό ήρθε το Σάββατο 17 Ιανουαρίου, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου. Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους συνεργάτες του να ειδοποιήσουν τους εργαζόμενους στα γραφεία του κόμματος να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβεί στη Συγγρού και να του ευχηθούν χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή.
Προς μεγάλη του απογοήτευση, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν πως δεν μπορεί να στηθεί κάποια «φιέστα» διότι στα γραφεία του κόμματος δεν υπήρχε… ψυχή ζώσα.
Τα γραφεία του κόμματος που τα προηγούμενα χρόνια έσφυζαν από ζωή και από χιλιάδες ψηφοφόρους που σχημάτιζαν ουρές για τη λεγόμενη «πολιτική ζύμωση», είναι πλέον άδεια…
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο μόνος που φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη μία θέση στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας είναι ο Δημήτρης Σταμάτης, του οποίου η θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας εγγυάται τουλάχιστον την παρουσία στα πράγματα από την 26η Ιανουαρίου και μετά.
Κανείς άλλος δε φαίνεται να έχει μέλλον στη ΝΔ σε περίπτωση ήττας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν ευθέως στο περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά, σημαντικές ευθύνες για τη διαφαινόμενη ήττα.
«Η σκληρή πόλωση του Χρύσανθου» μας κατέστρεψε, λένε στις ιδιωτικές τους συζητήσεις δεκάδες στελέχη του κόμματος φωτογραφίζοντας τον Χ. Λαζαρίδη ως το βασικό υπεύθυνο του σκληρού ροκ που ακολούθησε ο Πρωθυπουργός, απωθώντας με τον τρόπο αυτό κεντρώους ψηφοφόρους που κατευθύνονται - όπως όλα δείχνουν - στο Ποτάμι.
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι το βασικό πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, καθώς σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων που στήριξαν τη ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, φαίνεται πως επιλέγει το Ποτάμι στη μάχη της 25ης Ιανουαρίου.
Αυτές οι κρίσιμες 2-3 μονάδες θα έδιναν άλλη προοπτική στη Λεωφόρο Συγγρού, στην οποία αναγνωρίζουν λάθη στη στρατηγική που οδηγούν το κόμμα με μαθηματική ακρίβεια στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας του.
Αρκετά στελέχη μιλούν ακόμα και για διαφαινόμενο βατερλώ στην κεντρική ομιλία του κόμματος αφού ο μηχανισμός δεν μπορεί να συγκεντρώσει κόσμο. Κάποιοι λένε στον Σαμαρά η συγκέντρωση να γίνει στο Σύνταγμα με 2.000 – 3.000 ψηφοφόρους, ενώ κάποιοι άλλοι του εισηγούνται το ΟΑΚΑ όπου θα χρειαστεί τουλάχιστον 15.000 πολίτες για να φανεί μια αξιοπρεπής εικόνα χωρίς τηλεοπτικά τρικ.
Δε λείπουν πάντως και οι αντικρουώμενες απόψεις. Δεν είναι λίγοι άλλωστε εκείνοι που «κατηγορούν» τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού για χαλαρότητα την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός πως σε οργανωτικό επίπεδο αποδείχθηκε ότι ο γαλάζιος μηχανισμός ανταποκρίθηκε αναπάντεχα καλά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
«Οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου δεν αντιλήφθηκαν έγκαιρα ότι με το ΣΥΡΙΖΑ θα χάσουν πολλά» σημειώνει στο Newsbomb.gr στέλεχος της απερχόμενης κυβέρνησης, ο οποίος τονίζει ότι δεν υπήρχε χρόνος να χτιστούν θετικά μηνύματα, όπως επιχείρησε την πρώτη εβδομάδα το εκλογικό επιτελείο, αλλά έπρεπε να ενταθεί ο φόβος.
Ο μεγάλος προβληματισμός όλων πάντως, στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι μήπως η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρει να φτάσει το 29.66% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, κάτι που ενδεχομένως ανοίξει νέο κύκλο εσωστρέφειας και αμφισβήτησης της ηγεσίας στη Λεωφόρο Συγγρού.
Αυτό που έχει τρομάξει περισσότερο από όλα τον Αντώνη Σαμαρά είναι το θέμα ηγεσίας που πρόκειται να τεθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έχει φροντίσει σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων να τοποθετήσει δικούς του ανθρώπους προκειμένου την επόμενη μέρα να «ελέγχει» τουλάχιστον την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/546424/rakos-o-samaras-den-antexei-tin-itta-tis-kyriakis#ixzz3PRIKxMO3

Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος αν δεν βρεθεί συμφωνία» Πολύ πιθανό η Ελλάδα να μείνει εκτός ποσοτικής χαλάρωσης - Σκληρή απάντηση Σαμαρά

«Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Ντράγκι να ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το “πρόγραμμα” είναι στον αέρα». Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης.
Ολόκληρο το άρθρο του Γ. Βαρουφάκη
Τι παίζεται με την απόφαση της ΕΚΤ, και του κ. Ντράγκι της Πέμπτης;
Η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης και ο κ. Ντράγκι το γνωρίζει αυτό καλά. Από καιρό θέλει να ανακοινώσει την λεγόμενη «ποσοτική χαλάρωση» αλλά σκοντάφτει στις αντιδράσεις της Γερμανίας. Τώρα όμως που ο πληθωρισμός έχει πέσει και επίσημα κάτω του μηδενός, ο κ. Ντράγκι νιώθει αρκετά ισχυρός να προχωρήσει. Το δυστύχημα είναι ότι η παρέμβασή του θα είναι, λόγω των πολιτικών περιορισμών, πολύ μικρής εμβέλειας, κακώς δομημένη και, συνεπώς, αναποτελεσματική.
Μέγεθος
Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ πρέπει να εμφυσήσει περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ ώστε να έχει θεραπευτικό αντίκτυπο στις καταστροφικές δυνάμεις του αποπληθωρισμού. Είναι αμφίβολο αν η Γερμανική πλευρά θα συνηγορήσει σε ένα τέτοιο νούμερο. Ίδομεν.
Δόμηση
Η ποσοτική χαλάρωση λειτουργεί ως εξής: Οι κεντρικές τράπεζες κανονικά δίνουν «ανάσες» σε χειμαζόμενες οικονομίες ρίχνοντας τα επιτόκια, μειώνοντας την «τιμή» του χρήματος με στόχο να δώσουν κίνητρο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά να επενδύσουν και να καταναλώσουν περισσότερο. Όταν στην διάρκεια μιας βαθειάς κρίσης τα επιτόκια έχουν πέσει ήδη στο μηδέν, μια τέτοια παρέμβαση είναι αδύνατη (καθώς τα αρνητικά επιτόκια θα έκαναν τους καταθέτες να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες). Οπότε οι κεντρικές τράπεζες κάνουν κάτι άλλο: Αγοράζουν από τις τράπεζες χάρτινα περιουσιακά τους στοιχεία, π.χ. κρατικά ομόλογα, στεγαστικά δάνεια, κλπ., ελπίζοντας ότι οι τράπεζες θα δανείσουν τα χρήματα που λαμβάνουν από την κεντρική τράπεζα στους ιδιώτες, οι οποίοι θα τα ξοδέψουν αυξάνοντας την οικονομική δραστηριότητα. Αυτή είναι η θεωρία…
Το πρόβλημα του κ. Ντράγκι είναι ότι για να έχουν αντίκτυπο αυτές οι αγορές χάρτινων τίτλων πρέπει να αφορούν πολύ μεγάλα ποσά. Αν αγοράσει πολλά στεγαστικά δάνεια της Ισπανίας ή της Ελλάδας, η Γερμανία θα τον κατηγορήσει ότι αγοράζει σκουπίδια και ότι εκθέτει την ΕΚΤ σε «κίνδυνο». Το ίδιο αν αγοράσει ελληνικά ομόλογα ή και ομόλογα άλλων καχεκτικών χωρών όπως η Πορτογαλία. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει τα εξής:
  1. Να αφήσει κατά μέρους τα ιδιωτικά (π.χ. στεγαστικά) δάνεια επικεντρωνόμενος στα κρατικά ομόλογα.
  2. Να αγοράζει κρατικά ομόλογα ανάλογα με το ποσοστό των μετοχών που διαθέτει το κάθε κράτος-μέλος στην ΕΚΤ – κάτι που σημαίνει ότι θα αγοράσει πολύ περισσότερα γερμανικά παρά ισπανικά ομόλογα!
  3. Να προσποιηθεί ότι τα ομόλογα δεν τα αγοράζει η ΕΚΤ αλλά κάθε κεντρική τράπεζα ξεχωριστά (λες και δεν ανήκει η κάθε μία τους στο σύστημα της ΕΚΤ).
  4. Να αντιμετωπίσει τα ομόλογα διαφορετικών κρατών διαφορετικά – π.χ. κάποια να τα αγοράζει και κάποια όχι
Η «δόμησης» αυτή του προς ανακοίνωση προγράμματος είναι άκρως προβληματική. Ποιος ο λόγος να αυξηθεί η ροή κεφαλαίων προς την Γερμανία σε απόλυτους αριθμούς πολύ μεγαλύτερους απ’ ότι στην χειμαζόμενη Ισπανία, την ώρα που καμία εισροή δεν προβλέπεται για την Ελλάδα; Αυτό θα αυξήσει την διαφορά των επιτοκίων μεταξύ Νότου και Βορρά αντί να επιφέρει την σύγκλιση. Επί πλέον, η ανάθεση στην κάθε κεντρική τράπεζα των αγορών ομολόγων σηματοδοτεί το τέλος της κοινής νομισματικής πολιτικής. Θα έχουμε κοινό νόμισμα αλλά από την Πέμπτη δεν θα έχουμε κοινή νομισματική πολιτική.
Η ελληνική διάσταση
Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Ντράγκι να ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου επειδή η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το «πρόγραμμα» είναι στον αέρα.
Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο συμβολικό πλήγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά. Θα περίμενε κανείς κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει σταυροφορία να πειστεί η ΕΚΤ πως μια τέτοια εξαίρεση της χώρας σηματοδοτεί την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ευρώπης να κρατήσει την Ευρωζώνη συμπαγή και να καταπολεμίσει τις αποδομητικές δυνάμεις που επιβουλεύονται την Ευρωζώνη. Δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ενδιαφερόμενοι μόνο για το πως θα τρομοκρατήσουν τους έλληνες ψηφοφόρους, τηρούν σιγή ιχθύος επί ενός θέματος εθνικής σημασίας. Άλλη μια φορά θέτουν την διάσωσή τους, στην βάση της τρομοκρατίας της κοινής γνώμης, πάνω από το εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον.
Επί της ουσίας, το αν η ΕΚΤ αγοράσει σήμερα ελληνικά ομόλογα ή όχι δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς το ελληνικό κράτος δεν εκδίδει ομόλογα και δεν πρέπει να εκδίδει έως ότου η νέα κυβέρνηση φέρει εις πέραν την μεγάλη διαπραγμάτευση που έρχεται και η οποία θα καταστήσει το ελληνικό χρέος και την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη. Όμως έχει μεγάλη σημασία η ΕΚΤ να σηματοδοτήσει τόσο ότι αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη ως συμπαγή και ομοιογενή οικονομική και νομισματική ένωση όσο και ότι δεν εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία της χώρας.
Τι θα έπρεπε να κάνει ο κ. Ντράγκι;
Με στόχο την νίκη επί του αποπληθωρισμού και της κρίσης, η ΕΚΤ έπρεπε να αγοράζει μαζικά μόνο ένα ομόλογο: Αυτό που εκδίδει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία με την σειρά της θα έπρεπε (έχοντας την υποστήριξη της ΕΚΤ στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων) να εκπονήσει ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα – ένα Ευρωπαϊκό Νιου Ντηλ.
Σκληρή απάντηση Σαμαρά
Την έντονη αντίδραση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού προκάλεσαν οι δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή, στην γαλλική εφημερίδα «La Tribune» καθώς, όπως είπε, αν δε βρεθεί συμφωνία για την Ελλάδα, «τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος».
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συμβεί αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές της χώρας ο Έλληνας οικονομολόγος είπε ανέφερε χαρακτηριστά ότι «είναι προτιμότερος ο θάνατος», σημειώνοντας, μάλιστα, πως το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι ένα έλλειμμα αξιοπρέπειας.
«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την "ποσοτική χαλάρωση"  για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον "θάνατο" της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού για τον υποψηφίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βασικο οικονομικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.
«Συγκεκριμένα ο κ. Βρουφάκης δηλώνει πως "αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος", ενώ απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί "ηλιθιότητα"» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Επίσης απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι δεν είναι  πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές» προσθέτει.
Και καταλήγει: «Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!»
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=669115

Το 1% του πληθυσμού πλουσιότερο από το 99% το 2016 Ερευνα της Oxfam ενόψει έναρξης του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

Ο πλούτος που βρίσκεται σήμερα στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο θα ξεπεράσει το 2016 τον πλούτο που κατέχει το υπόλοιπο 99%, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam ενόψει της έναρξης των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός (21-14 Ιανουαρίου).

Σύμφωνα με τη μελέτη της βρετανικής οργάνωσης, το μερίδιο της περιουσίας που κατέχει το 1% παγκοσμίως διαμορφώθηκε στο 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2009, στο 48% το 2014 και θα ξεπεράσει το 50% το 2016.
«Το 2014, τα μέλη αυτής της παγκόσμιας ελίτ κατείχαν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια δολάρια ανά ενήλικα. Το υπόλοιπο του ενός πέμπτου (20%) των πλουσιότερων κατέχει το 46% της παγκόσμιας περιουσίας, τη στιγμή που το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν μοιράζεται παρά το 5,5% που απομένει», σύμφωνα με την Oxfam.
Η οργάνωση ζητά από τα κράτη την υιοθέτηση ενός σχεδίου καταπολέμησης των ανισοτήτων, με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την προώθηση των δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών, με την μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου έναντι της εργασίας, με την θεσμοθέτηση κατώτερων μισθών και με την θέσπιση μέτρων κοινωνικής προστασίας για τους φτωχότερους.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Oxfam, Γουίνι Μπιανγίμα, η οποία θα συμπροεδρεύει του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός οι διαστάσεις των ανισοτήτων σε παγκόσμια κλίμακα είναι κολοσσιαίες και το χάσμα ανάμεσα στις μεγάλες περιούσιες και τον υπόλοιπο πληθυσμό μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Η ίδια κάλεσε τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να πλήξουν τα ιδιωτικά συμφέροντα των μεγάλων που θέτουν εμπόδια στη διαμόρφωση ενός κόσμου μεγαλύτερης δικαιοσύνης και ευημερίας.
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=668583

Κάτω από τα 49 δολάρια το πετρέλαιο μετά τις προβλέψεις του ΔΝΤ Σε αύξηση ζήτησης ελπίζει ο ΟΠΕΚ

Η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιούνταν την Τρίτη κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι, μετά την πτωτική αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,5% το 2015 και στο 3,7% το 2016, χαμηλότερα κατά 0,3% και για τα δύο έτη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του.

Η τιμή του brent διαμορφωνόταν στα 48,84 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ είπαν ότι αφήνουν την τιμή του πετρελαίου να διαμορφωθεί ελεύθερα ελπίζοντας ότι οι χαμηλές τιμές θα οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης μακροπρόθεσμα.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=669086

Κοριοί στα κόμματα: Ο χάρτης των υποκλοπών

Κοριοί στα κόμματα: Ο χάρτης των υποκλοπώνΥποπτες δραστηριότητες που μυρίζουν παρακολουθήσεις στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατέγραψε ειδική συσκευή εντοπισμού παρεμβολών σε καίρια σημεία της Αθήναςhttp://www.tanea.gr/news/greece/article/5200477/korioi-fantasmata-stis-geitonies-twn-kommatwn/

La Repubblica: Σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Ελληνες

«Αθήνα, οι κατηγορίες στην τρόικα: σώθηκαν οι τράπεζες και όχι οι Ελληνες», τιτλοφορείται άρθρο της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, το οποίο δημοσιεύει στη διαδικτυακή της πύλη, με αναφορά σε μελέτη της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Jubilee Debt Campaign. 

«Το πρόγραμμα διάσωσης, - αναφέρει σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Ετορε Λιβίνι ο μη κυβερνητικός οργανισμός - δημιουργήθηκε για να σωθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας, μεταθέτοντας το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Λιγότερο από το 10% των διακοσίων σαράντα δισ. ευρώ που δόθηκαν υπό τη μορφή δανείου στην Ελλάδα, κατέληξε πραγματικά στους πολίτες. Με τα υπόλοιπα πληρώθηκαν οι τόκοι ή στηρίχθηκε ο τραπεζικός τομέας». 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «τα συμπεράσματα της μελέτης αποτελούν στήριξη στο εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά περικοπή του χρέους για να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία».

Ο βρετανικός μη κυβερνητικός οργανισμός, γράφει η La Repubblica, αναφέρει παράλληλα ότι «αν η Διάσκεψη για το Χρέος αποτύχει δεν θα υπάρξει πρόβλημα, διότι η Αθήνα θα μπορούσε να κηρύξει χρεοκοπία, μένοντας όμως εντός του ευρώ, με ευνοϊκές επιπτώσεις για το ΑΕΠ».

Παράλληλα, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα είναι θύμα των λαθών της» και ότι «χωρίς τα χρήματα της τρόικας (που απαίτησαν δώδεκα δέσμες αιματηρών έκτακτων οικονομικών μέτρων) θα είχε χρεοκοπήσει εδώ και χρόνια». 

Σε συνέντευξή του, τέλος, σε δημοσιογραφική εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού La7, η οποία μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Ελπίζω ο ελληνικός λαός να αντιδράσει κατά των άδικων πολιτικών που του έχουν επιβληθεί. Διάβασα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες περιέχονται σε πρόσφατο βιβλίο-συνέντευξη».
http://www.tanea.gr/news/economy/article/5200994/la-repubblica-swthhkan-oi-trapezes-kai-oxi-oi-ellhnes/