Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Πούτιν: «Το Αουσβιτς το απελευθέρωσαν Ρώσοι, όχι Ουκρανοί» «Απαράδεκτη κάθε απόπειρα να ξαναγραφεί η Ιστορία»

Πούτιν: «Το Αουσβιτς το απελευθέρωσαν Ρώσοι, όχι Ουκρανοί»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτη» κάθε «απόπειρα να ξαναγραφεί η Ιστορία», σε μια τελετή που οργανώθηκε στο Εβραϊκό Μουσείο της Μόσχας με την ευκαιρία της 70ής επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς.

«Κάθε προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα γεγονότα, να διαστρεβλωθούν, να ξαναγραφεί η Ιστορία, είναι απαράδεκτη και ανήθικη», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος που κατηγορεί συχνά τις ουκρανικές αρχές και τη Δύση ότι «ξαναγράφουν» την Ιστορία.

«Συχνά, πίσω από τις απόπειρες αυτές υπάρχει η επιθυμία να κρύψει κανείς τη δική του ντροπή, τη ντροπή για τη δειλία του, την υποκρισία και την προδοσία του, να κρύψει τη σιωπηρή συνενοχή του, παθητική ή ενεργητική, με τους Ναζιστές», συνέχισε.

Ο Πούτιν δεν συμμετέχει στις τελετές που οργανώθηκαν στην Πολωνία -είχε πάει το 2005- επειδή δεν έλαβε επίσημη πρόσκληση. Ωστόσο, η Βαρσοβία είχε ανακοινώσει ότι δεν εστάλη επίσημη πρόσκληση σε κανέναν από τους ηγέτες που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα κατηγόρησε την Βαρσοβία για «αντιρωσική υστερία» επειδή ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Γκρεγκόρ Σκετίνα, ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί, όχι ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν το στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου. «Από τη στιγμή που οι Ουκρανοί στρατιώτες ήταν εκεί εκείνη την ημέρα του Ιανουαρίου...ήταν εκείνοι που άνοιξαν τις πύλες του στρατοπέδου» είπε ο Σκετίνα.

Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1945 από στρατιώτες του «Πρώτου Ουκρανικού Μετώπου» του Κόκκινου Στρατού στον οποίο μετείχαν στρατιώτες από πολλές σοβιετικές δημοκρατίες, κυρίως όμως ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί.

«Το 70% των στρατιωτών και των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού ήταν Ρώσοι», υπογράμμισε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος άδραξε την ευκαιρία να συγκρίνει την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ουκρανία. «Όλοι γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνο και καταστροφικό είναι να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά, να αδιαφορούμε για τη μοίρα ενός αγνώστου μας, όπως συμβαίνει σήμερα με την τραγωδία στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου σκοτώνονται εν ψυχρώ πολίτες εδώ και πολλούς μήνες» κατέληξε.
 http://www.tovima.gr/world/article/?aid=671379

«Στοχευμένοι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ κατά αμάχων στη Γάζα» Αναφορές Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για τη σύρραξη του 2014

Ιερουσαλήμ 
Ισραηλινή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ότι διεξήγαγαν εσκεμμένα βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας που η ηγεσία τους γνώριζε ότι θα προκαλούσαν τον θάνατο αμάχων.

«Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σύρραξης αυτού του καλοκαιριού στη Λωρίδα της Γάζας ήταν οι πολυάριθμες αεροπορικές επιδρομές εναντίον σπιτιών, τα οποία καταστρέφονταν την ώρα που οι ένοικοί τους εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο εσωτερικό τους» κατήγγειλε σε έκθεσή της η B'Tselem. Οι καταστροφές αυτές ήταν «το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που σχεδίασαν τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης και τα ανώτατα στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης».

Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρινίζει ότι ερεύνησε τις συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθησαν 70 αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 606 ανθρώπους, το 70% εκ των οποίων ήταν ανήλικοι ή ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών.

Στις 50 ημέρες που διήρκησε η επιχείρηση, χερσαία και αεροπορική, του ισραηλινού στρατού σχεδόν 2.200 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους –το 70% εξ αυτών ήταν άμαχοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ– ενώ στην ισραηλινή πλευρά περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι στρατιώτες.

«Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε ότι ο στρατός δε γνώριζε ή δε μπορούσε να γνωρίζει πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις» επισήμανε στον Τύπο ο Γιαέλ Στάιν, που επιμελήθηκε την έκθεση αυτή.

«Ίσως την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα, όμως τη δέκατη και την εικοστή ημέρα, όταν (πια) έβλεπαν πόσοι άμαχοι είχαν σκοτωθεί, αυτές οι επιθέσεις δεν έπρεπε να έχουν συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Είναι αλήθεια ότι η Χαμάς και τα άλλα κινήματα που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας δε σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» τόνισε η οργάνωση, όμως οι κατηγορίες που διατύπωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου εναντίον της Χαμάς στόχευαν στο να άρουν «κάθε περιορισμό για τις ενέργειες των Ισραηλινών, όποιες κι αν ήταν οι φρικτές συνέπειες».
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=671405

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΝΑΣ ΑΔΡΙΑΝΟΥ



ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ:


«ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΕΡΩΤΑΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΡΩΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΕ ΒΑΣΑΝΙΣΕΙ, ΑΝ ΤΟ ΔΕΙΣ ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ»

Η ξεχωριστή και πολυτάλαντη Άννα Αδριανού μίλησε στο Athens ArtTheater και στην Άννα Χατζή για το θέατρο, τον πατέρα της Νίκο Βασταρδή, την συγγραφή, την τηλεόραση και τα νέα της σχέδια.
Picture
ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑ ΠΟΛΥΤΑΛΑΝΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ. ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΛΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΙΣΜΑ Ή ΥΠΗΡΞΑΝ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΑΣ  ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ  ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ;

Ασφαλώς έπαιξε ρόλο η οικογένειά μου. Ο πατέρας μου ήταν ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βασταρδής, τον λάτρευα και τον θαύμαζα, τόσο σαν καλλιτέχνη όσο και σαν άνθρωπο γιατί ήταν σπάνιος. Μεγάλωσα λοιπόν βλέποντας καλό θέατρο από… 6 χρονών. Και η μητέρα μου είχε μια τεράστια βιβλιοθήκη όπου έβρισκες όλα τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας αλλά και φιλοσοφία και μεταφυσική… Όλα αυτά μου χάρισαν μια κουλτούρα αλλά και την αίσθηση μιας ελευθερίας και μιας δημιουργικότητας οι οποίες με οδήγησαν μοιραία στο γράψιμο και στην υποκριτική. Από την άλλη σαν φύση, είχα πάντα μεγάλη φαντασία και μου άρεσε να φτιάχνω κόσμους με αυτήν… Από παιδί έγραφα και ζωγράφιζα και τελικά μεγαλώνοντας επέλεξα το θέατρο σαν επάγγελμα.

 ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΗΝ ΕΦΕΣΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΓΡΑΨΙΜΟ;

Απο παιδί. Όπως σας είπα διάβαζα πολύ και βιβλία για μεγαλύτερους. Έπειδή ήμουν φιλάσθενη έμεινα αρκετά σπίτι και το διάβασμα ήταν η μεγαλύτερη μου διασκέδαση. Όταν μου τέλειωναν τα βιβλία, άρχισα να γραφω δικές μου ιστορίες … για να φτιάχνω κόσμους και την ζωή όπως την ήθελα…


ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ. ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ  ΠΟΛΛΑ.ΤΙ ΘΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ;

Το θέατρο είναι ένας έρωτας και σαν έρωτας μπορεί να σε βασανίσει, αν το δεις εγωιστικά και με πείσμα. Θα τους έλεγα να το αγαπούν σαν τέχνη, ανεξάρτητα από τα προσωπικά τους όνειρα. Να χαίρονται γι’ αυτά που τους μαθαίνει (το να ερμηνεύσεις ένα ρόλο είναι κι ένα είδος ψυχανάλυσης, πέρα κι από τα πολύ ωραία κείμενα με τα οποία έρχεσαι σ επαφή) κι όχι γι’ αυτά που περιμένουν να τους δώσει (πχ δόξα, λεφτά, αναγνώριση κλπ) Έτσι θα το υπηρετήσουν σωστά χωρίς να υποδουλώνονται σ’ αυτό και στις ανάγκες τους.

Η ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΣΑΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ;


Όλη μου η ζωή επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του πατέρα μου. Ήταν καλλιτέχνης της ίδιας της ζωής. Φιλόσοφος και ο πιο ευαίσθητος και γενναιόδωρος άνθρωπος που έχω συναντήσει. Έλεγε πάντα: «αν ποτέ με πήγαιναν να με εκτελέσουν, θα χαιρόμουν την διαδρομή…»
Picture


ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ. ΑΥΤΗ Η ΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ Ή ΛΟΓΩ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΥΡΙΩΝ;

Και λόγω συγκυριών κι επειδή με γοήτευε η δύναμη που έχει η τηλεόραση, να επιδρά σε μεγάλο κοινό, μπαίνοντας στο σπίτι του. Άμα έχεις να πεις κάποια πράγματα, (τις θέσεις σου, τις απόψεις σου πάνω στην ζωή) αυτή η δύναμη σε ενδιαφέρει. Όταν άρχισα να γράφω ήθελα να απευθυνθώ σε πολλούς ανθρώπους. Από την άλλη έτυχε να μου κάνουν αντίστοιχες προτάσεις. Οπότε… 
 ΕΙΣΤΕ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΟΣ! ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΙΣΤΕ ΑΨΟΓΗ. ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΣΑΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Και τα τρία το ίδιο. Ένας ΄’ανθρωπος έτσι κι αλλιώς είναι πολλά πράγματα αν θέλει να αναπτύσσεται. Εγώ είμαι και σύζυγος, και καλή φίλη, και ακτιβίστρια φιλόζωη … Όλα αυτά είμαι εγώ, όλα συνθέτουν την προσωπικότητά μου! Δεν ξεχωρίζω κάτι.

ΓΡΑΦΕΤΕ  ΒΙΒΛΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕΝΑΡΙΑ! ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΒΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ;

Μα και η μυθοπλασία δεν προέρχεται από το τίποτα. Ο συγγραφέας έχει ερεθίσματα τα οποία βάζει σε ιστορίες και τις αναπτύσσει… Και οι ιστορίες αποκτούν την δική τους συνέχεια και την δική τους πλοκή. Η ζωή και οι εμπειρίες είναι μόνο το αρχικό ερέθισμα. Το αποτέλεσμα μπορεί να έχει αλλάξει πολύ και να είναι μια άλλη διαφορετική ιστορία. Η αλήθεια κεντρίζει την φαντασία και η φαντασία συμπληρώνει και αλλάζει την αλήθεια…


ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Ή ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ ΞΕΧΩΡΙΣΕΙ;

Ναι, οι αγαπημένες μου δουλειές στην τηλεόραση είναι το ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΑΠΗ και η ΕΠΑΦΗ. Η αγαπημένη μου δουλειά στο θέατρο είναι η παράσταση ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ… όπου είχα φτιάξει και το τελικό κείμενο
Picture


ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΡΚΕΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΙΧΑΤΕ ΓΡΑΨΕΙ ΗΤΑΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ. ΘΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΡΑΜΑ Ή  ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ;

Είναι απλά ένα είδος που εκφράζει εμένα πιο πολύ.


ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ, ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ;

Ότι η ζωή είναι μια δύσκολη υπόθεση, μοιάζει με μαθητεία κι όχι με πάρτι. Αλλά αν την βλέπεις έτσι και δεχτείς να γίνεις ένας φιλότιμος μαθητής, σε ξεπληρώνει με το καλύτερο δώρο: Να γνωρίσεις τον εαυτό σου και να νοιώσεις την αγάπη σαν μια δύναμη που κινεί το σύμπαν. Κι ότι η ευτυχία, (ίσως η μόνη που υπάρχει) δεν εξαρτάται από αυτά που έχουμε, αλλά από αυτό που είμαστε βαθιά μέσα μας. Από την προσωπική αρμονία και ισορροπία…

ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΕ ΤΗΝ  ΠΟΡΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ ΣΑΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΕΣ»; 

Ναι, έχω βρει και διασκευάσει ένα υπέροχο ξένο θεατρικό έργο με καυτό κοινωνικό θέμα και βρίσκομαι στο στάδιο να βρω τους κατάλληλους συνεργάτες και να οργανώσουμε την δουλειά. Μιλάμε όμως για 2015…

ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΕΙΣΤΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ. ΕΣΕΙΣ ΠΩΣ ΝΙΩΘΕΤΕ, ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΟΤΑΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΕΙ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ;

Νοιώθω συγκίνηση και ευγνωμοσύνη… γιατί με κάνουν να αισθάνομαι πως έχω μια μεγάλη οικογένεια και ότι μοιράζομαι τις σκέψεις μου και τους προβληματισμούς μου με πολλούς ανθρώπους. Μου θυμίζει ότι όλοι τελικά είμαστε ένα…

http://athens-art-theater.weebly.com/sigmaupsilonnuepsilonnutauepsilonupsilonxiepsiloniotasigma-2014-2015/2

ΛΕΒΕΝΤΗΣ: ΚΛΗΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι κατά το παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ, φοβούμενο τη διαρροή ψήφων προς την Ένωση Κεντρώων, «πλήρωνε τα κανάλια για τη φίμωση» του κόμματος.
Καυστικός ο Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε κατά πάντων. «Ο Σαμαράς είχε γίνει κλητήρας της Μέρκελ, γιατί πέρναγε στη Βουλή μεταρρυθμίσεις, αλλά στην κοινωνία όχι» τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Real FM 97,8 ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, και συνέχισε λέγοντας:
«Δηλαδή, θεσπίζονταν οι μεταρρυθμίσεις νομοθετικά, οι βουλευτές ούτε καν διάβαζαν τους νόμους, ψήφιζαν με κομματική πειθαρχία και στην πράξη δεν εφαρμοζόταν τίποτα. Οπότε οι ξένοι, μετά από ένα όριο, έβγαλαν το συμπέρασμα ότι τους κοροϊδεύει, ότι κάνει μεταρρυθμίσεις ενώ δεν έκανε… Έλεγε και στον λαό ψέματα ο Σαμαράς, ότι τελειώνουμε με τα μνημόνια, ότι φάγαμε τον γάιδαρο και μένει η ουρά… Δηλαδή, αμφίπλευρή απάτη… Ο Σαμαράς ήταν αμφίπλευρή απάτη».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης ανέφερε ότι κατά το παρελθόν, το ΠΑΣΟΚ, φοβούμενο τη διαρροή ψήφων προς την Ένωση Κεντρώων, «πλήρωνε τα κανάλια για τη φίμωση» του κόμματος.
Σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, σημείωσε ότι ο νέος Πρωθυπουργός, βάσισε την άνοδό του σε παροχολογία και ευχάριστες ειδήσεις, ενώ πρόσθεσε: «Το θεωρώ τρέλα σε μία πτωχευμένη χώρα να λες ότι θα συνεχιστεί το γλέντι που είχαμε τα τελευταία χρόνια».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/549307/leventis-klitiras-tis-merkel-o-samaras#ixzz3Q7l53QoM

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση Ιανουαριος 2015

Ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί
Ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το νέο υπουργικό συμβούλιο με το οποίο επισφραγίζεται η νέα πολιτική σελίδα στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Αντιπρόεδρος: Γιάννης Δραγασάκης


Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού:
Υπουργός Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας
Αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού: Ελενα Κουντουρά
Αναπληρωτης υπουργός Χρήστος Σπίρτζης


Υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης
Αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου
Υφυπουργός Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης
Αναπληρώτρια Νάντια Βαλαβάνη
αναπληρωτής Κώστας Μάρδας

Υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης
αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Τσιρώνης
αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου
υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης

Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς
αναπληρωτής Τάσος Κουράκης
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ξυδάκης
αναπληρωτής έρευνας και καινοτομίας Κώστας Φωτάκης
αναπληρωτής Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής


Υπουργείο Εργασίας
Υπουργός Πάνος Σκουρλέτης
Υφυπουργός Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός Ράνια Αντωνοπούλου

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής
Αναπληρωτής υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Στρατούλης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός Νίκος Κοτζιάς
αναπληρωτής υπουργός Νίκος Χουντής
αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός Πάνος Καμμένος
Αναπληρωτής Κώστας Ήσυχος
Υφυπουργός Νίκος Τόσκας

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος


και Υπουργείο Επικρατείας
Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς
Υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας Παναγιώτης Νικολούδης
Υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης
Αναπληρωτής υπουργός Τέρενς Κουίκ
Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Για τη θέση της προέδρου της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τη βουλευτή Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης - Οι θέσεις του για τη διαπραγμάτευση


Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης - Οι θέσεις του για τη διαπραγμάτευση
Ο καθηγητής οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε την Τρίτη ότι θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ο Βαρουφάκης είπε ότι θα ορκιστεί εντός της ημέρας. Ανώτατα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δηλώσει στο Reuters την Δευτέρα ότι ο Βαρουφάκης θα ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Βαρουφάκης έχει εμφανιστεί τελευταία υπέρ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές κι όχι υπέρ της ευθείας σύγκρουσης. Πρόσφατα στα Νέα είπε ότι δεν θα πάει η νέα κυβέρνηση με τη λογική του τσαμπουκά και της μπλόφας.
Πατρινή και μάλιστα γόνος μεγάλης οικογένειας είναι η σύζυγος του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την εικαστικό Δανάη Στράτου, μέλος της Πατρινής και Αγρινιώτικης οικογένειας Στράτου, τη
Πατρινή και μάλιστα γόνος μεγάλης οικογένειας είναι η σύζυγος του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη. Πρόκειται για την εικαστικό Δανάη Στράτου, μέλος της Πατρινής και Αγρινιώτικης οικογένειας Στράτου, της Πειραϊκής Πατραϊκής.
Η Δανάη Στράτου σύζυγος του Γιάννη Βαρουφάκη είναι κόρη του Φαίδωνα Στράτου και της Ελένης Πόταγα ? Στράτου, μιας από τις σημαντικότερες ελληνίδες εικαστικούς, από την οποία έχει κληρονομήσει το καλλιτεχνικό γονίδιο.
«Στην ευρωζώνη θα παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα ελαχιστοποιεί αυτή την ελληνική πανωλεθρία. Πρόκειται να θέσουμε τρία ή τέσσερα πράγματα στο τραπέζι: πραγματικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία ενός λογικού σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους... Θέλουμε να συνδέσουμε την αποπληρωμή μας με την ανάπτυξή μας» είχε πει στο βρετανικό δίκτυο BBC.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιδιώξει αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος αναμένεται να αξιοποιηθεί στο οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.
Ο γνωστός οικονομολόγος τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, σημειώνοντας πως αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να συνδέσει τις πληρωμές με την ανάπτυξη.
Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης - Οι θέσεις του για τη διαπραγμάτευση
Παράλληλα, ανέφερε πως η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί εποικοδομητικά με την ΕΕ για να αναδιαρθρώσει το χρέος της χώρας και υπογράμμισε ότι αυτό που έχει τώρα σημασία είναι «να καθίσουμε και να μιλήσουμε για τον καλύτερο τρόπο αναδιοργάνωσης της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους».
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961, όπου και τελείωσε το Λύκειο Κατόπιν σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Essex, του East Anglia, του Cambridge και της Γλασκώβης Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Sydney στην Αυστραλία και Fellow Οικονομικής και Κοινωνικής Ηθικής του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain στο Βέλγιο.
Ποιος είναι ο νέος Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης - Οι θέσεις του για τη διαπραγμάτευση
Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία και πολιτική οικονομία στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ακόμα, το 2003 ίδρυσε το Διδακτορικό Προγράμμα του Τμήματος (UADPhilEcon) (το οποίο και διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο του 2008) Διατελεί Διευθυντής του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τους τίτλους "Rational Conflict" (Blackwell, 1991), "Foundations of Economics" (Routledge, 1998), "Θεωρία Παιγνίων" Είναι παντρεμένος με την Δανάη Στράτου και έχει μία κόρη, την Ξένια.
Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτηρίζεται τα τελευταία χρόνια από τον αντιμνημονιακό του λόγο. Στο βιογραφικό του υπάρχει και η θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, που κατείχε από το 2004 μέχρι και το 2006
«Ήμουν σύμβουλός του ως το 2006 αλλά διαφώνησα και έφυγα», είπε χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, αποφεύγει να κατηγορήσει ανοικτά τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές του, λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δόλο, ήταν όμως άτυχος γιατί εξελέγη πρωθυπουργός πάνω στην κρίση. Είμαι από αυτούς που επικρίνουν την πρωθυπουργία του αλλά δεν μου αρέσει και η ανθρωποφαγία που επιχειρείται».

Τα διεθνή ΜΜΕ του είχαν κάνει εκτενή αφιερώματα όταν προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Valve, για «συναλλαγές με εικονικά νομίσματα στην Κεντρική Διαγαλαξιακή Τράπεζα».

Με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, οι κύριες ασχολίες του Γιάννη Βαρουφάκη, αφορούν πλέον εικονικά όπλα, «φονικές» μάχες και εικονικά νομίσματα.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, στην επίσημη ιστοσελίδα του, η πρόταση έγινε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Gabe Newell διάβασε το άρθρο του περί των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ενώ ο ίδιος περιγράφει την νέα του θέση «ως το όνειρο του κάθε οικονομολόγου που γίνεται πραγματικότητα».

Άλλωστε, οι βιομηχανίες αντίστοιχων παιχνιδιών αποτελούν ένα ιδανικό πεδίο έρευνας για τους οικονομολόγους που μπορούν να επεξεργάζονται στοιχεία και να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα σε συνθήκες που είναι αδύνατο να υπάρξουν στον πραγματικό κόσμο.

Ο διευθυντής της εταιρείας, ανακοινώνοντας την πρόσληψη του γνωστού οικονομολόγου, είχε τονίσει πως η Valve αντιμετώπιζε έναν αριθμό οικονομικών προβλημάτων, που επιζητούσαν άμεσα μια λύση και ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν η σοφότερη επιλογή.

Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται με την MKO Vital Space Projects, που έχει ιδρύσει μαζί με την σύζυγό του, εικαστικό, Δανάη Στράτου, με σκοπό τη διερεύνηση- μέσα από την τέχνη, φαινομένων όπως ο υπερπληθυσμός των σύγχρονων πόλεων σε σχέση με τον υπαίθριο χώρο που ερημώνει.
Χρεωστική κάρτα

Στην προεκλογική περίοδο αίσθηση έκανε η πρότασή του για τη στήριξη των αστέγων, των εχόντων οικονομική δυσκολία και όσων είναι εκτός του συστήματος ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ όπως αυτή περιλαμβάνεται σε όσα παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ ανέπτυξε ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Όπως εξήγησε σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» για το πού θα βρεθεί το «ζεστό χρήμα», πόσο θα είναι αυτό και πώς θα φτάσει στα χέρια όσων δοκιμάζονται ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό θα γίνει με μια χρεωστική κάρτα με την οποία κανείς άστεγος, για παράδειγμα,δεν θα ντρέπεται να μπει στο σούπερ μάρκετ και να προχωρήσει σε αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη η δαπάνη αυτή για φέτος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ και αφορά την αγορά των αναγκαίων τροφίμων και την ελάχιστη ενεργειακή κάλυψη για νοικοκυριά που είναι χωρίς ρεύμα.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113443023

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΟΜΟΥ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ Κραχ στο Χρηματιστήριο με απώλειες άνω του 6% - «Σφυροκόπημα» στις τραπεζικές μετοχές


Καθεστώς πανικού επικρατεί και σήμερα, Τετάρτη, στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες κοντά στο 6,5%, με τους τραπεζικούς τίτλους να δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, ενώ σε δίνη ρευστοποιήσεων βυθίζονται και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές, όπως η μετοχή της ΔΕΗ, μετά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για παύση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κεφαλαιαγορά διενεργεί real time ελέγχους για τις μεγάλες διακυμάνσεις που παρουσιάζονται στον τραπεζικό τομέα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει χάσει εντελώς τον βηματισμό του, καθώς η κεντρική δομή των δεικτών του στηρίζεται στον τραπεζικό τομέα.
Οσοι επενδυτές δεν είχαν μέχρι σήμερα διατηρήσει αποστάσεις από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά αποφασίζουν όπως φαίνεται να το κάνουν, έως ότου ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές και ξεκαθαρίσει το τοπίο σε επίπεδο ρευστότητας.
Αυτό είναι και το πιο σημαντικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν στην παρούσα φάση οι αγορές, πρόβλημα που μοιραία μπορεί να επιλυθεί ή να επιδεινωθεί μέσα από το πιστωτικό σύστημα της χώρας δηλαδή τις τράπεζες. Οι απώλειες των μετοχών του κλάδου προσεγγίζουν το 15% ενώ τις τράπεζες παρακολουθούν οι μετοχές των εταιρειών που λειτουργούσαν μέχρι πρότινος βασισμένες στο story της ιδιωτικοποίησης το οποίο εγκαταλείπεται ή αλλάζει μορφή όπως φαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας κυβέρνησης. Ετσι αντίστοιχες πιέσεις δέχονται και άλλα δεικτοβαρή χαρτιά του 25άρη όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ που καταγράφει απώλειες της τάξης του 13% από τις αρχές του έτους.
Αντιθέτως τις ισορροπίες επιχειρούν να κρατήσουν μετοχές που δεν σχετίζονται με τα παραπάνω projects είτε της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε και της μεγαλύτερης αν και όπως εξηγούν οι αναλυτές, εάν και εφόσον υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο δεν θα επηρεάσει την οποιαδήποτε οικονομική οντότητα.
Ωστόσο όσοι επενδύουν σε αυτές τις μετοχές το κάνουν είτε διότι βλέπουν πως το πρόβλημα θα εξομαλυνθεί, είτε επειδή κρίνουν πως κάποιες μετοχές μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό της πτώσης μπορεί και να αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες οι οποίες θα δώσουν κέρδη στο μέλλον. Ενας τρίτος εξίσου σημαντικό λόγος είναι διότι δεν θέλουν να κλείσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας τις ζημιές αλλά αλλάζουν χαρτοφυλάκιο ελπίζοντας σε μελλοντική βελτίωση της πορείας του Χ.Α.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τους επενδυτές σε τραπεζικούς τίτλους αφού εδώ οι εκτιμήσεις μιλούν έτσι και αλλιώς τουλάχιστον για απώλειες εσόδων και αύξηση εξόδων αφού τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ήδη διενεργούν ακριβότερο δανεισμό από τον ELA.
Mε τα μάτια καρφωμένα στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν οι επενδυτές θα ζυγίσουν την εικόνα της αγοράς. Ο γενικός δείκτης φαίνεται βυθισμένος κάτω από την περιοχή των 750 μονάδων, ενώ την ίδια στιγμή στα ομόλογα το τριετές yield κινείται στα επίπεδα ρεκόρ του 16%.
Η εικόνα της αγοράς σήμερα
O Γενικός Δείκτης Τιμών διευρύνει τις απώλειές του στο 6,73%, την ώρα που η απόδοση του 5ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου εκτοξευόταν στο επίπεδο-ρεκόρ του 13,12%.
Βαριές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος καταγράφει απώλειες 14,51%, μετά την ανακοίνωση ότι σταματά άμεσα η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
Η μετοχή του ΟΛΠ χάνει 8,99%, επηρεαζόμενη επίσης από τις δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Στον τραπεζικό κλάδο, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς υποχωρούν 12%-14%.
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:00 διαμορφώνεται στις 730,80 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,73%.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 8,18%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,29%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Bank -16,22%, Εθνική -19,64%, και Πειραιώς -21,43%.
Εκτοξεύονται τα ομόλογα
Εκτοξεύονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ανησυχία των επενδυτών για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης.
Στην πλατφόρμα Tradeweb, που παρακολουθεί την πορεία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, η απόδοση του 3ετούς τίτλου εκτινάχθηκε κατά 183 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 16,03% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 10,30%, ενώ το 5έτες βρίσκεται σε νέο ιστορικό υψηλό αγγίζοντας το 13,12%.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26502&subid=2&pubid=113444004

Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Οι τέσσερις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

upourgiko-630.jpg

Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργόΠεριγραφή Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Διπλό μήνυμα, ένα προς τους δανειστές ότι η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγηθούν τα πράγματα «σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη» αλλά ούτε θα δεχτεί υποταγή, και το δεύτερο προς το εσωτερικό της χώρας, ότι θα αντιμετωπίσει αποφασιστικά ένα κατεστημένο δεκαετιών και τη διαπλοκή, διατύπωσε ο πρωθυπουργός με την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση του κύρους της χώρας και της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού, η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και οι μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστεί το πελατειακό κράτος.
Σε πρώτο πλάνο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης ΚουρουμπλήςΣε πρώτο πλάνο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, και ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας έχει δύσκολο έργο, είπε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός έχει μεγάλες προσδοκίες από την παρούσα κυβέρνηση».
Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει να τα αλλάξουμε όλα στην οικονομία σε μία ημέρα, αλλά περιμένει ριζικές αλλαγές στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ισονομία και απαιτεί να είμαστε κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος εξουσίας. Αυτή η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, δεν έχει άλλες εξαρτήσεις πέρα από τους ίδιους τους πολίτες.
Επιπλέον ο κ .Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η νέα κυβέρνηση δεν έρχεται να καταλάβει δομές, αλλά να βάλει ένα τέλος στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στη χώρα, να βάλει τέλος στο καθεστώς του ρουσφετιού και να κάνει παρελθόν το πελατειακό κράτος.
«Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε»
«Θέλω να έχετε στο μυαλό σας», είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, «ότι η εξουσία που μας ανατέθηκε ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, δηλαδή στον ελληνικό λαό» και υπογράμμισε την ανάγκη να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας, στις σπατάλες και στη διαφθορά και «να μην ξεχάσουμε ότι ο λαός υποφέρει. Ο λαός απαιτεί να ματώσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του».
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έγιναν και οδήγησαν στη νέα δομή του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε δύο ημέρες έγιναν αλλαγές που δεν είχαν γίνει σε 40 χρόνια, ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι πιο μικρό σε σχέση με το παρελθόν και πως αποδείχθηκε με αυτό τον τρόπο ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις.
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ότι θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις και θα εργαστεί για την εμπέδωση ενός πολιτισμένου πολιτικού κλίματος, ζήτησε να ξεκινήσει αμέσως το κυβερνητικό έργο και να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και κυρίως να στηριχθούν οι αδύναμοι.
Οι αναπληρωτές υπουργοί Παιδείας, Τάσος Κουράκης, και Πολιτισμού, Νίκος ΞυδάκηςΟι αναπληρωτές υπουργοί Παιδείας, Τάσος Κουράκης, και Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης | ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχει τετραετές σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τόνισε ότι θα εργαστεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς χωρίς ελλείμματα, αλλά και χωρίς εξοντωτικά πλεονάσματα, όπως είπε.
Δίνοντας έμφαση στην αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα έρθει σε σύγκρουση με ένα κατεστημένο δεκαετιών και επισήμανε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης με στόχο την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και τη διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών
Το δεύτερο μήνυμα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είχε ισχυρό διεθνή αντίκτυπο και εκτίμησε ότι ήδη το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες της.
Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συζητήσει με όλους και πρόσθεσε ότι καλωσορίζει τον Μάρτιν Σουλτς που θα επισκεφθεί αύριο την Αθήνα και την Παρασκευή τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Θα βαδίσουμε στη νέα εποχή με σταθερότητα και σιγουριά και θα κάνουμε όσα πρέπει με διάλογο, κοινωνική συναίνεση, αλλά χωρίς συμβιβασμούς. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη και καθυστερήσεις. Η ευθύνη είναι βαριά και δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τη λαϊκή εντολή», είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-tesseris-proteraiotites-tis-neas-kyvernisis

FT: «Φλερτάρει» η Ελλάδα με τη Ρωσία;

Η «ως επί το πλείστον ριζοσπαστική αριστερά» νέα κυβέρνηση της Ελλάδας- γράφουν οι Financial Times- έστειλε μήνυμα σήμερα ότι η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της μπορεί να επεκταθεί από την οικονομία στην εξωτερική πολιτική, κρατώντας αποστάσεις από την έκκληση της Ε.Ε. για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 
Παραθέτοντας την ιστορία όπως εξελίχθηκε, με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για να ληφθεί απόφαση περαιτέρω μέτρων κατά της Μόσχας για την Ουκρανία, οι Financial Times αναφέρουν ότι η αντίδραση των ελληνικών αρχών εγείρει ερωτήματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τη συνέχιση των  κυρώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ -μεταξύ αυτών απαγορεύσεις στη χορήγηση βίζας και πάγωμα καταθέσεων Ρώσων αξιωματούχων- όταν οι χώρες μέλη κληθούν να αποφασίσουν την ανανέωσή τους τον Μάρτιο.
«Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα το πιθανότερο είναι ότι θα αυξήσει την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -και ιδιαίτερα στο Βερολίνο- για την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια», αναφέρει η εφημερίδα, θυμίζοντας δύο πράγματα: αφενός ότι ήταν ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που είδε τον Τσίπρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του και αφετέρου τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Γεωργίας Νικολάι Φιοντόροφ στις 16 Ιανουαρίου ότι εάν η Ελλάδα λόγω του χρέους της αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη, το Κρεμλίνο θα βοηθήσει την Αθήνα, αίροντας την απαγόρευση εισαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δώσει μια γεύση των θέσεων του για την εξωτερική πολιτική στην Ευρωβουλή» υπογραμμίζεται στο άρθρο, που παρατίθενται: οι δηλώσεις του Κώστα Ήσυχου πέρσι, όταν καταδίκασε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας, κάνοντας λόγο για «νεοαποικιακή βουλιμία».
http://www.efsyn.gr/arthro/ft-flertarei-i-ellada-me-ti-rosia

Δυσαρέσκεια στο Μαξίμου για την ανακοίνωση της Ε.Ε. περί Ουκρανίας

Έντονη είναι η αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στην ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα κατά της Ρωσίας απειλώντας με νέες κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην επίτροπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, ζήτησε τροποποιήσεις, οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές προκαλώντας δυσφορία στην Αθήνα.
Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη βούληση της κυβέρνησης να μην ανεχθεί την περιθωριοποίηση της χώρας κάνοντας παράλληλο λόγο για «αντιθεσμική ενέργεια» των παραπάνω ευρωπαϊκών παραγόντων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε, μεταξύ άλλων, προειδοποιούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις εξαιτίας της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Ρωσία για στήριξη των αυτονομιστών φιλορώσων.
Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση στην επόμενη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, στις 12 Φεβρουαρίου.
Να θυμίσουμε πως προηγήθηκε της ανακοίνωσης, ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης (24/01).
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών στη έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών
Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη (29/01) που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.
Με προορισμό τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο αναχωρεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».
Κόντρα και στην τελετή παράδοσης-παραλαβής
Το θέμα δημιούργησε αντιπαράθεση ανάμεσα στον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον νυν Νίκο Κοτζιά, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου. 
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων πως «προσπάθησαν πολλοί να μας φέρουν προτετελεσμένων πριν καν ορκιστούμε κυβέρνηση. Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους θα μας κάνει να παραιτηθούμε από τη συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές πολιτικές, γελιέται». 
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε έντονο ύφος πως «ποτέ η Ελλάδα δεν δέχθηκε ούτε ένα λεπτό πίεση στο όνομα της οικονομικής πολιτικής». Επίσης υπενθύμισε το χρέος και τις συνομιλίες με τους εταίρους που έγιναν το 2012, σημειώνοντας πως «εύχομαι στη νέα κυβέρνηση να μη ζήσει κάτι αντίστοιχο με εμάς».

Ο νυν υπουργός υπογράμμισε από την πλευρά του πως «αυτά τα ζητήματα λύθηκαν με τις εκλογές... Πιστεύουμε πως υπάρχει διαφορετικός τρόπος για να χειριστούμε αυτά τα θέματα».

40 Χρόνια ΝΔ: Από τη Σοσιαλμανία στα Μνημόνια



Η ίδρυση, οι αλλαγές ηγεσίας, τα "πέτρινα χρόνια", οι νίκες, οι ήττες και οι μεγάλες συγκρούσεις. Η ιστορία της Νέας Δημοκρατίας, από την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα 
Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη Νέα Δημοκρατία, σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, το νέο κόμμα είχε ένα μεγάλο πλεονέκτημα –τον ιδρυτή του και εκ των πραγμάτων εγγυητή της Δημοκρατίας-  αλλά και μεγάλα μειονεκτήματα, όσον αφορά τη λαϊκή του απήχηση.
Επρόκειτο για το κόμμα, που ευφυώς στη συνέχεια ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ταύτιζε με την «επάρατο δεξιά», κάτι που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε προσπαθήσει να αποτρέψει.
Με την πτώση της χούντας, λόγω της Κυπριακής τραγωδίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αντιλαμβανόμενος τη ριζική μεταβολή των συσχετισμών μεταξύ των κέντρων εξουσίας στην Ελλάδα, έθεσε ως στόχο να εκφράσει όσο περισσότερους γίνεται, χωρίς τους αποκλεισμούς του παρελθόντος.
Έτσι τοποθέτησε ιδεολογικά τη Νέα Δημοκρατία στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό, τονίζοντας ότι το κόμμα θα κινείται μεταξύ παραδοσιακού φιλελευθερισμού και δημοκρατικό σοσιαλισμού.

Ένας αναμενόμενος θρίαμβος

Οι πρώτες εκλογές μετά την παράδοση της εξουσίας (24 Ιουλίου 1974) από τη χούντα διεξήχθησαν στις 17 Νοεμβρίου 1974 και η Νέα Δημοκρατία, τις κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση και ποσοστό ρεκόρ, συγκεντρώνοντας το 54,37% των ψήφων (219 έδρες).
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέθετε δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: πρώτον δεν είχε εμπλακεί ο ίδιος στην κρίση του 1965, διατηρώντας μέρος της δημοτικότητάς του και δεύτερον οι αντιχουντικοί και συντηρητικοί αξιωματικοί, πίστευαν ότι χάρη στο "ειδικό πολιτικό του βάρος", θα μπορούσε να εγγυηθεί μια Μεταπολίτευση ισορροπιών και έναν εκδημοκρατισμό χωρίς "εξαλλοσύνες".
Ουσιαστικά η όχι χωρίς λόγο παρουσίαση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως "παράκλητου Εθνάρχη", έδωσε στη Νέα Δημοκρατία ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα άλλα κόμματα, ενώ και το εκλογικό σύστημα ευνόησε το πρώτο κόμμα ώστε να εξασφαλίσει ευρύτατη πλειοψηφία.
Οι αποστάσεις από την «παλιά δεξιά»
Όσο είχε τη λαϊκή στήριξη (η σπίθα της «αλλαγής» δεν είχε φουντώσει και το «Καραμανλής ή τανκς» δεν ήταν απλώς ένα ευφυολόγημα), προχώρησε σε συγκεκριμένες κινήσεις (νομιμοποίηση του ΚΚΕ, καθιέρωση της Δημοτικής),  δημοψήφισμα για το Πολιτειακό (ο Κωνσταντίνος ακόμα περιμένει τηλεφώνημά του), που σηματοδοτούσαν το τέλος του εθνικού διχασμού.
Η καταδίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος  και ο μετριασμός της ποινής από τον ίδιο τον Καραμανλή, με την «καραμανλική» φράση «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια», καθώς και η ουδετερότητα που κράτησε η ΝΔ στο δημοψήφισμα για τη μοναρχία, ήταν μέρος ενός πετυχημένου σχεδίου, ώστε το νέο κόμμα να ξεκόψει από την «παλιά δεξιά», χωρίς να χάσει οριστικά τους ψηφοφόρους της.
Παρά το γεγονός ότι η κάθαρση των χουντικών, σε πολλούς τομείς δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε, οι στρατιωτικοί επέστρεψαν στους στρατώνες και ο φόβος του χωροφύλακα, αν και υπαρκτός μέχρι το 1981, περιορίστηκε.
Οι νοσταλγοί της επταετίας, επανεμφανίστηκαν μόλις 3 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση συμμετέχοντας στις εκλογές του 1977 ως Εθνική Παράταξη, την ώρα που αρκετοί ακροδεξιοί είχαν κουρνιάξει εντός της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς να εκδηλώνονται φανερά, λόγω του κύρους του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Οι μεγάλοι στόχοι

Στην πρώτη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας (1974-1977), ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε ως στόχους και τους πέτυχε, πρώτον την ομαλή μετάβαση από το σκοτάδι της επταετίας, στη Δημοκρατία και δεύτερον την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, που διασφαλίστηκε με τη Συνθήκη Προσχώρησης, που υπέγραψε εκ μέρους της Ελλάδας ο ίδιος στις 28/05/1979 και τέθηκε σε ισχύ στις 01/01/1981 επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη.
Το «ανήκομεν εις την Δύσιν», ήταν πιστεύω του Κ. Καραμανλή και το υποστήριξε με πάθος παρά τις λαϊκές αντιδράσεις και τις κορώνες του ΠΑΣΟΚ, που τότε ερχόταν με φόρα για να πάρει την εξουσία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλης, αφιέρωσε μεγάλο μέρος του χρόνου του και των δυνάμεών του στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας διεθνώς σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των παρεμβάσεων των ΗΠΑ, που είχαν αναλάβει ρόλο επιδιαιτητή (αφού πρώτα είχαν πετύχει αυτό που ήθελαν στην Κύπρο) και των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, που μετά την εισβολή στην Κύπρο, ήταν στο ναδίρ.
Μάλιστα, δεν είχε διστάσει το 1974 να κηρύξει την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, μια κίνηση συμβολική με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, καθώς η Τουρκία με τις πλάτες των ΗΠΑ, κέρδιζε από το κενό που άφηνε η Ελλάδα.
Στην οικονομική πολιτική η κυβέρνηση Καραμανλή, κινήθηκε σε μια δύσκολη περίοδο (πετρελαϊκή κρίση) και όχι τόσο φιλελεύθερα, όσο θα περίμεναν οι οπαδοί της. Ακολουθήθηκε γενναιόδωρη εισοδηματική πολιτική, ενώ ο έντονος κρατικός παρεμβατισμός, η διόγκωση του δημόσιου τομέα και οι κρατικοποιήσεις, οδήγησαν τον ΣΕΒ, να κατηγορήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για… "σοσιαλμανία"!
Η αρχή του τέλους της κυριαρχίας της ΝΔ
Στις πρόωρες εκλογές της 20 Νοεμβρίου του 1977, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε και πάλι άνετη νίκη, ωστόσο το αξιοσημείωτο της αναμέτρησης ήταν η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε αξιωματική αντιπολίτευση, η ανάδυση του δικομματισμού όπως τον ξέρουμε.
Συγκεκριμένα η ΝΔ έλαβε 41,84% και 171 έδρες και το ΠΑΣΟΚ 25,34% και 93 έδρες
Στις εκλογές του 1977, κάτι αρχίζει να αλλάζει σε σχέση με τη διάθεση του λαού. Τρία χρόνια μετά την πτώση της χούντας, οι πολίτες  αναπνέουν πια πιο ελεύθερα.
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ένας ορμητικός κοινωνικο-οικονομικός μετασχηματισμός, που συνίσταται στην κοινωνική κινητικότητα, την αύξηση των μεσαίων στρωμάτων και στην εμφάνιση κοινωνικών αιτημάτων για πιο ποιοτική και άνετη ζωή που δεν συμβαδίζουν με την αυστηρότητα και τους περιορισμούς που εξακολουθούσαν να ισχύουν, ακόμα και μετά την πτώση της δικτατορίας.
Έτσι, το αποτέλεσμα ήταν μεν άνετη επικράτηση για τη ΝΔ, ωστόσο ήταν και η αρχή του τέλους της κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε την "αλλαγή" να έρχεται και ο ίδιος ήθελε στο μέλλον να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Α. Παπανδρέου. Όπως είχε πει «ο Ανδρέας στα κοινωνικά έχει δίκιο, τα εθνικά όμως δεν πρέπει να τα πειράξει».
Τον Απρίλιο του 1979, συγκλήθηκε το Α' Συνέδριο του κόμματος στην Χαλκιδική, όπου εγκρίθηκαν ομόφωνα οι ιδεολογικές αρχές της Νέας Δημοκρατίας τις οποίες είχε εισηγηθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Σύμφωνα με αυτές, η ιδεολογία του κόμματος, γνωστή ως ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός, αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης εγκρίθηκε το καταστατικό και οι κανονισμοί λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων. Αυτό ήταν το πρώτο συνέδριο ελληνικού κόμματος, του οποίου οι σύνεδροι ήταν αιρετοί από τα μέλη.

Ωστόσο δεν ήταν όλα ρόδινα, εντός του κόμματος. Η λεγόμενη «κίνηση της Βόλβης», 4 χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση και ενώ αντιμετωπιζόταν, ως μια γραφικότητα, έκανε αισθητή την παρουσία της.
Τη νύχτα πριν το συνέδριο, ένας νεαρός ονόματι… Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μοίραζε στα δωμάτια των συνέδρων ένα φυλλάδιο, στο οποίο αναφερόταν η ανάγκη μετατροπής της ΝΔ από «αρχηγικό κόμμα σε κόμμα αρχών».
Επρόκειτο για την πρώτη σοβαρή αμφισβήτηση στο πρόσωπο του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πίσω από την «Κίνηση» βρίσκονταν στελέχη, που είχαν αποκλειστεί από το συνέδριο και είχαν καταγγείλει ότι οι σύνεδροι ήταν διορισμένοι από την ηγεσία.
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μετά το συνέδριο είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματά του στον τότε υπουργό Παιδείας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.
«Ξέρεις τι κάναμε σήμερα; Αρχίσαμε τη διάλυση του κόμματος, διότι φτιάξαμε την οργάνωση» του είπε, θέλοντας να εκφράσει την απέχθειά του για τους κομματάρχες, τους παραγοντίσκους και τον «ανώφελο πλουραλισμό», που δεν οδηγεί σε απτά αποτελέσματα.
Τον Μάιο του 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυξημένες αρμοδιότητες, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 1975. Παρά τις ανησυχίες της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνύπαρξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως Προέδρου, με τον Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, υπήρξε αρμονική.

Τα «πέτρινα» χρόνια της Αλλαγής

Με τη μεταπήδηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προεδρία της Δημοκρατίας, νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκλέγεται ο Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος αναλαμβάνει και χρέη πρωθυπουργού.
Στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981 η Νέα Δημοκρατία θα ηττηθεί, συγκεντρώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της μέχρι τότε (35,86%) και καταλαμβάνοντας 115 έδρες. Την ίδια μέρα διεξάγονται και οι ευρωεκλογές, όπου και εκεί ηττήθηκε από το ΠΑΣΟΚ.

Τον Δεκέμβριο του ‘81, ο Γεώργιος Ράλλης, έχοντας λόγω των αποτελεσμάτων, μεγάλη εσωκομματική πίεση, έθεσε θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και καταψηφίζεται. Νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Αβέρωφ.
Ίσως είναι άδικο, να χρεωθεί η ήττα στον Γ. Ράλλη, ο οποίος δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά κυρίως την ιστορία, καθώς είχε έρθει η ώρα της «Αλλαγής».
Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ, εκμεταλλεύτηκε τις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, την φθορά της ΝΔ μετά από 7 χρόνια στην εξουσία, αλλά και την αδυναμία της να εκφράσει τις αρχές του φιλελεύθερου ριζοσπαστισμού.
Οι σημαντικότεροι όμως παράγοντες που προκάλεσαν την ήττα της ΝΔ ήταν δύο. Πρώτον, το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επέδρασε στο να εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ και κεντρώοι ψηφοφόροι, καθώς θεώρησαν ότι ο Καραμανλής θα αποτελούσε ανάχωμα στα μαξιμαλιστικά σχέδια του Α. Παπανδρέου (έξω από την ΕΟΚ, έξω από το ΝΑΤΟ), κάτι που αποδείχθηκε αληθές.
Δεύτερον, η γενικότερη αίσθηση, ότι αφού σταθεροποιήθηκε η Δημοκρατία, είχε έρθει η ώρα της «Αλλαγής» στην κοινωνία και τη δημόσια διοίκηση, ώστε να δικαιωθεί ο "μη-προνομιούχος" Έλληνας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, γνώριζε τι να υποσχεθεί στον λαό και ο λαός ήθελε να τον ακούσει, όσο κανέναν άλλο εκείνη την εποχή. Ο Γεώργιος Ράλλης δεν είχε κάτι καλύτερο να αντιπαρατάξει απέναντι στο, κατά Αβέρωφ, «γλυκό ποτό της Αλλαγής».
Ο Μητσοτάκης, η πόλωση και το unfair του Ανδρέα στον Καραμανλή
Στις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου 1984, η Νέα Δημοκρατία ηττάται ξανά από το ΠΑΣΟΚ και παρά το γεγονός ότι αυξάνει το ποσοστό της σε 38,05%, η αμφισβήτηση προς το πρόσωπο του Ευάγγελου Αβέρωφ αυξάνεται. Ούτε αυτός καταφέρνει να αντιμετωπίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί; Και η απάντηση έρχεται από το παρελθόν, για να φουντώσει μια άσβεστη προσωπική κόντρα.

Τον Αύγουστο του 1984, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, με επιστολή του προς την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, παραιτείται και την 1η Σεπτεμβρίου, εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, μιλά για επιστροφή του «εφιάλτη» και η πόλωση ξεφεύγει από κάθε όριο. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επιστροφή Μητσοτάκη, θέτει το δίλημμα Δεξιά-Αντιδεξιά στις εκλογές.
Στην εκλογική αναμέτρηση της 2ας Ιουνίου 1985 η Νέα Δημοκρατία ηττάται ξανά από το ΠΑΣΟΚ, παρά το ότι ανεβάζει το ποσοστό της στο 40,85% (126 έδρες).
Σημαντικός παράγοντας για την ήττα της ΝΔ, ήταν και μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως "πολιτικά ανέντιμη" από τους αντιπάλους του Ανδρέα Παπανδρέου.
Με στόχο να συσπειρώσει την παράταξή του και ενώ είχε διαβεβαιώσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα στηρίξει την επανεκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, ξαφνικά άλλαξε γνώμη και πρότεινε ως υποψήφιο τον αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, συνόδευσε την  πρότασή του με εξαγγελία αναθεώρησης του Συντάγματος και τόνισε ότι αν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπήρξε άψογος ως Πρόεδρος δεν ήταν δυνατόν να συνεχίσει, εφόσον το Σύνταγμα του 1975, που η κυβέρνηση είχε σκοπό να αναθεωρήσει(για να μειωθεί η εξουσία του Προέδρου), ήταν πνευματικό του τέκνο.
"Φρόιντ, ξεφρόιντ, εγώ αυτό νομίζω"
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παραιτήθηκε ενοχλημένος από την αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ.
Χρόνια αργότερα εκμυστηρεύτηκε στον δημοσιογράφο Σεραφείμ Φυντανίδη τις σκέψεις του για εκείνη την περίοδο, λέγοντας ότι "ο Ανδρέας στο πρόσωπό μου εκδικήθηκε τον πατέρα του"(στις σχέσεις Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης).
"Πολύ φροϋδικό αυτό κύριε Πρόεδρε" είπε ο  Φυντανίδης
"Φρόιντ ξεφρόιντ, εγώ αυτό νομίζω" απάντησε ο Καραμανλής.
Αποχωρήσεις, ιδεολογική στροφή και οι πρώτες νίκες
Τον Σεπτέμβριο του 1985 ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος μαζί με εννέα ακόμα βουλευτές αποχωρούν από τη Νέα Δημοκρατία για να ιδρύσουν δικό τους κόμμα(ΔΗΑΝΑ).
Τον Φεβρουάριο του 1986, συγκαλείται στη Θεσσαλονίκη το 2ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου αποφασίζεται να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στις φιλελεύθερες ιδέες, εμπλουτίζοντας τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος, ενώ κρίνεται απαραίτητο να πραγματοποιηθούν καταστατικές αλλαγές καθώς και αλλαγές των κανονισμών λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων.
Ο Κ. Μητσοτάκης, παρά τις ήττες και την εσωκομματική αντιπολίτευση, παραμένει ισχυρός και δεν διστάζει να περιγράψει τη ΝΔ ως κόμμα συνέχεια της ΕΡΕ και της Ενωσης Κέντρου.

Το 1986 είναι σημαντικό έτος για τη ΝΔ, η οποία καταφέρνει τα πρώτα χτυπήματα στην κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ. Η στροφή της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική (Σημίτης στο υπουργείο Οικονομίας), η φθορά, η άλωση του κράτους από τους «πρασινοφρουρούς» αλλά και η σωστή επιλογή της πολιτικοποίησης των δημοτικών εκλογών, έχουν απτά αποτελέσματα.
Η Νέα Δημοκρατία στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 1986 κερδίζει μεταξύ άλλων σε Αθήνα (Μιλτιάδης Έβερτ), Πειραιά (Ανδρέας Ανδριανόπουλος) και Θεσσαλονίκη (Σωτήρης Κούβελας) και ο Ανδρέας Παπανδρέου πετάει την μπάλα στην εξέδρα δηλώνοντας ότι «νίκησε η αυτοδιοίκηση».
Το σκάνδαλο Κοσκωτά και η Συν-εργασία
Το 1989 η φθορά της κυβέρνησης Παπανδρέου, έχει φτάσει στο ζενίθ, την ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Με το ξέσπασμα του σκανδάλου Κοσκωτά, δίνεται η μεγάλη ευκαιρία στον  Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όχι απλώς να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία, αλλά να νικήσει οριστικά τον «αιώνιο εχθρό» του.
Την ίδια στιγμή, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, ήταν η ίδρυση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου (Δεκέμβριος του 1988), στον οποίο συνυπήρξαν το ΚΚΕ και η Ελληνική Αριστερά.
Στις εκλογές της 18ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία κερδίζει με 44,25%, ωστόσο λόγω του εκλογικού νόμου, που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ, δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Έτσι, προέκυψε η κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο Τζανής Τζανετάκης.
Η αταίριαστη αυτή συμμαχία είχε ως κύριο στόχο την "κάθαρση" της πολιτικής ζωής και την αποφυγή της παραγραφής του σκανδάλου Κοσκωτά.

H κυβέρνηση αυτή δεν μπορούσε να μείνει στην εξουσία για πολύ και διαλύθηκε σε τέσσερις μήνες, αφού πρώτα εξέτασε στη βουλή το σκάνδαλο με το γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι(παρουσιάστηκε ως ελληνικό για την είσπραξη επιδοτήσεων), την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών(παραπομπή Ανδρέα Παπανδρέου, Θεοφάνη Τόμπρα και Κωνσταντίνου Τσίμα) και την υπόθεση Κοσκωτά(παραπομπή Α. Παπανδρέου,  Α. Κουτσόγιωργα, Π. Ρουμελιώτη και Δ. Τσοβόλα).
Την παραπομπή Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο, είχε αποδοκιμάσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, με τη φράση «τους πρωθυπουργούς δεν τους στέλνεις φυλακή, τους στέλνεις σπίτια τους».Το λάθος της παραπομπής, παραδέχθηκαν χρόνια αργότερα σχεδόν όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης.
Στις 7 Οκτωβρίου η κυβέρνηση Τζανετάκη παραιτήθηκε. Από τις διερευνητικές εντολές που ακολούθησαν δεν προέκυψε νέα κυβέρνηση.
Στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 1989, η Νέα Δημοκρατία βγήκε και πάλι πρώτο κόμμα λαμβάνοντας το πολύ υψηλό 46,19% και 148 έδρες.
Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε τη σταθεροποίηση της οικονομίας με εργαλεία τη δημοσιονομική πολιτική και τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά οι στόχοι που τέθηκαν ως προς τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα και το χρέος δεν επιτεύχθηκαν. Η διαδικασία απελευθέρωσης του τραπεζικού συστήματος προχώρησε, κάτι που δεν ίσχυσε με τις αποκρατικοποιήσεις, που συνάντησαν ισχυρές αντιδράσεις συνδικαλιστές, αλλά και επιχειρηματίες, με τον τότε πρωθυπουργό να εισάγει τον όρο «διαπλεκόμενοι».
Οι λαϊκές αντιδράσεις για την πολιτική Μητσοτάκη, ήταν μεγάλες και η φθορά της κυβέρνησής του υπήρξε ταχεία.
Στις 8 Ιανουαρίου 1991, μια δολοφονία βάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις ανεξέλεγκτες ομάδες κρούσης της ΟΝΝΕΔ.
Κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Β. Κοντογιαννόπουλου, ο μαθηματικός Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από τον Ι. Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της Ν.Δ στη Πατρα και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία Τεμπονέρα, προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα, με την κυβέρνηση να χάνει την όποια ανοχή του λαού είχε, μόλις 9 μήνες από την ανάληψη της εξουσίας.
Ο δρόμος προς την πτώση
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είχε τη συνοχή για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής, κάτι που έγινε φανερό με τις αλλεπάλληλες παραιτήσεις και απομακρύνσεις υπουργών και στελεχών.
Όταν η εξωτερική πολιτική «σκοπιανοποιήθηκε» με το ζήτημα της ονομασίας, το παιχνίδι χάθηκε οριστικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σπατάλησε τις δυνάμεις της στο «Σκοπιανό», χωρίς αποτέλεσμα.
Η φράση «σε 5-10 χρόνια θα το’ χουμε ξεχάσει», του Κ. Μητσοτάκη για το ζήτημα της ονομασίας, έμεινε στην ιστορία, ωστόσο την άποψη αυτή όπως αποδείχθηκε, δεν συμμεριζόταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς.
Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά το συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Α. Σαμαράς, παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως ήταν φανερό από τα αποτελέσματα και πάλι δεν μπορούσε να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση. Η κατάσταση γινόταν ακόμα πιο σύνθετη ενόψει και της λήξης της θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάιο του 1990.
Μετά από τρεις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών(Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Χαρίλαος Φλωράκης) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίστηκε ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον διαπρεπή οικονομολόγο Ξενοφώντα Ζολώτα. Η κυβέρνηση Ζολώτα ορκίστηκε στις 23 Νοεμβρίου 1989 και παρέμεινε στην εξουσία μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 1990.

Ο «Ψηλός» στην εξουσία

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε τελικά, με τη συνεργασία του βουλευτή τη ΔΗΑΝΑ και ενός μειονοτικού βουλευτή να σχηματίσει κυβέρνηση κερδίζοντας τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 (46,88% και 150 έδρες). Στη συνέχεια πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Μετά από δύο ψηφοφορίες και με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, της ΔΗΑΝΑ και δύο μειονοτικών βουλευτών(στην τελευταία ψηφοφορία χρειάζονταν σύμφωνα με το Σύνταγμα 151 ψήφοι) ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επανεξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αρκετά πλεονεκτήματα όταν ξεκινούσε, καθώς πέρα από τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και την επιθυμία του λαού για σταθερότητα (μετά τα σκάνδαλα και τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις), η ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού, με τη διάλυση της Σ. Ένωσης, είχε ενισχύσει το φιλελεύθερο κλίμα.
Λανθασμένη τακτική ακολουθήθηκε και ως προς την Αλβανία, καθώς με την ενθάρρυνση του βορειοηπειρωτικού αλυτρωτισμού(στα λόγια), η ελληνική μειονότητα έμεινε έκθετη και αβοήθητη στον εθνικισμό και την αντίδραση των κυβερνήσεων Μπερίσα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι την περίοδο Μητσοτάκη, έγιναν βήματα προς την βελτίωση των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, υπήρξε προσέγγιση με την Τουρκία και προσήλωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ήρθε στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993. Το σχέδιο Μητσοτάκη για αποκρατικοποίηση του 49% του ΟΤΕ σε στρατηγικό επενδυτή οδήγησε σε συνδυασμένη αντίδραση μεγάλων επιχειρηματικών κύκλων.
Τη χαριστική βολή έδωσε η «αποστασία», δύο προσκείμενων στον Α. Σαμαρά βουλευτών (είχε ήδη αποχωρήσει και ιδρύσει την ΠΟΛΑΝ), κάτι που οδήγησε στην απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και σε πρόωρες εκλογές.

11 χρόνια φαγούρα

Οι εκλογές του 1993, αποτέλεσαν τον τελευταίο γύρο της αναμέτρησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Α. Παπανδρέου, με νικητή τον δεύτερο.
Η Νέα Δημοκρατία υπέστη βαριά ήττα, ενώ στη Βουλή μπήκε και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός Χειμώνα για τη συντηρητική παράταξη, που κράτησε 11 χρόνια.
Αμέσως μετά την ήττα, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται από πρόεδρος του κόμματος και στην θέση του εκλέγεται ο μεγάλος εσωκομματικός αντίπαλός του, Μιλτιάδης Έβερτ.

Από 22 - 24 Απριλίου 1994, συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκιδική με συμμετοχή 1.300 συνέδρων, όπου εγκρίνεται το νέο καταστατικό του κόμματος, το νέο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος και επιβεβαιώνονται οι ιδεολογικές αρχές του κόμματος.
Στο συνέδριο, ο Μιλτιάδης Έβερτ, κάνει λόγο για «ειρηνική επανάσταση» και μιλώντας για την ιδεολογία του κόμματος σημειώνει ότι «η Ν.Δ. δεν είναι κόμμα ούτε σοσιαλιστικό ούτε νεοφιλελεύθερο».
Οι ιδεολογικές διαφορές εντός του κόμματος γίνονται ορατές, την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης, ενόψει ευρωεκλογών, αποφασίζει να δυσκολέψει λιγάκι τη ζωή του διαδόχου του, σημειώνοντας ότι η ΝΔ θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρήσει το ποσοστό των εκλογών (39,3%).
Στις ευρωεκλογές του 1994, που διεξήχθησαν στις 12 Ιουνίου, το κόμμα βγαίνει δεύτερο με ποσοστό 32,63% και 9 από τις 25 έδρες, ενώ στις δημοτικές και νομαρχιακές του ίδιου έτους κερδίζει τους δύο από τους τρεις μεγάλους δήμους, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, εκλέγοντας ταυτόχρονα και δώδεκα νομάρχες.
Η ώρα του Καραμανλή (του νεότερου)
Το τέλος της ηγεσίας Έβερτ, έρχεται μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου του 1996, οι οποίες για πρώτη φορά διεξάγονται, χωρίς κάποιον μεγάλο ηγέτη στο τιμόνι των δύο κομμάτων εξουσίας.
Ο Μιλτιάδης Έβερτ, έρχεται αντιμέτωπος με τον Κώστα Σημίτη και χάνει, με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 38,12% (108 έδρες), έναντι 41,49% του ΠΑΣΟΚ.
Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να επωφεληθεί από την κυβερνητική φθορά του ΠΑΣΟΚ και την απώλεια του ιδρυτή του, ούτε να αντιπαρατάξει κάποιο πειστικό αφήγημα απέναντι στον «εκσυγχρονισμό».
Την ίδια στιγμή ο Κώστας Σημίτης, παρουσιαζόταν ως ο "σοβαρός καθηγητής που θα κάνει τη δουλειά", ενώ τα ανέκδοτα για τον κ. Έβερτ, έδιναν και έπαιρναν, χωρίς ο ίδιος να είναι άμοιρος ευθυνών γι’ αυτό (θυμηθείτε την ιαχή «Καρδίτσα, Καρδίτσα» και τις μακαρονάδες).
Τον Μάρτιο του 1997, διεξήχθη το 4ο Συνέδριο του κόμματος στην Αθήνα, με θέμα την ψήφιση νέου καταστατικού και προγράμματος, καθώς και την εκλογή προέδρου από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα.
Η μάχη θα δινόταν μεταξύ του Μιλτιάδη Έβερτ και του Γιώργου Σουφλιά, ωστόσο οι Γ. Κεφαλογιάννης και Ι. Βαρβιτσιώτης, υποστήριξαν την ιδέα της «τρίτης λύσης», με στόχο να επέλθει εσωκομματική ειρήνη.
Η τρίτη λύση ήταν ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος. Για την υποστήριξή του, ο Ι. Βαρβιτσιώτης, διοργάνωσε συγκέντρωση στο σπίτι του, με τη συμμετοχή 32 βουλευτών για τη στήριξη της υποψηφιότητας Καραμανλή.
Στις 21 Μαρτίου, γίνεται η πρώτη ψηφοφορία όπου ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 40,73%, ο Γιώργος Σουφλιάς 30,52%, ο Μιλτιάδης Έβερτ 25,34% και ο Βύρων Πολύδωρας 3,4%. Στην δεύτερη ψηφοφορία ο Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος με 69,16%, έναντι 30,84% του Σουφλιά.
Τον Οκτώβριο του 1998 στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία κερδίζουν τους τρεις μεγάλους δήμους ενώ εκλέγει 27 νομάρχες.
Έφτασε στην πηγή, έφυγε διψασμένος
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, ήταν φρέσκος και ορμητικός στο ξεκίνημα, αλλά άπειρος και ανέτοιμος ακόμα να αντιμετωπίσει τον Κώστα Σημίτη. Είχε το όνομα και τη ρητορική δεινότητα, ωστόσο δεν είχε καταφέρει να πείσει τον κεντρώο χώρο να τον εμπιστευθεί.
Παρά τα μειονεκτήματά του πάντως, κατάφερε να φτάσει μια ανάσα από την εξουσία στις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000, που έμειναν στην ιστορία για το γεγονός ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πανηγύρισαν την ίδια μέρα για τη νίκη του κόμματός τους.
Η ΝΔ φτάνει στην πηγή με ποσοστό 42,7%, αλλά νερό δεν πίνει καθώς το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 43,8% και 158 έδρες.

Ο Κώστας Καραμανλής θα έπρεπε να περιμένει άλλα 4 χρόνια, κερδίζοντας εμπειρία, αλλά και εδραιώνοντας την κυριαρχία του εντός της Νέας Δημοκρατίας.
Το πρώτο βήμα στο μονοπάτι που θα οδηγούσε στην εξουσία γίνεται με το 5ο συνέδριο του κόμματος τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου 2001.
Αυτό σημαδεύεται από την επιστροφή του Γιώργου Σουφλιά στη Νέα Δημοκρατία, τον οποίο ο Κώστας Καραμανλής είχε διαγράψει τρία χρόνια πριν.
Η φράση «Γιώργο καλώς όρισες στο σπίτι σου» του Κώστα Καραμανλή μένει στην ιστορία και η εσωκομματική ειρήνη για την οποία μιλούσαν αυτοί που τον πρότειναν ως υποψήφιο το 1997, αρχίζει να αποκαθίσταται.

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή

Ο Κώστας Καραμανλής μετά από 4 χρόνια αναμονής και σκληρής αντιπολίτευσης, έγινε πρωθυπουργός, χωρίς όμως να κερδίσει τον Κώστα Σημίτη στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε προλάβει να παραδώσει το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αποτέλεσε εύκολη λεία
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 45,4% έναντι 40,6% του ΠΑΣΟΚ και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 165 έδρες.
Ο Κώστας Καραμανλής εκείνη την εποχή εξέφρασε την ανάγκη του λαού για νοικοκύρεμα του κράτους, αλλά και τον πόθο του λαού να μπει τέλος στη διαφθορά που είχε κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή τα τελευταία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε επανίδρυση του κράτους, δικαιοσύνη και τιμωρία όσων ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα και πήρε καθαρή εντολή για να πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις του.
Το 2004 πραγματοποιείται το 6ο συνέδριο του κόμματος με τον Κώστα Καραμανλή πανίσχυρο και τη ΝΔ στην εξουσία. Σε αυτό κάνει την πρώτη εμφάνισή του σε συνέδριο από το 1992, ο Αντώνης Σαμαράς, επιστρέφοντας από την «πολιτική του έρημο».
Ο Κώστας Καραμανλής, θα είναι ο νικητής και των πρόωρων  εκλογών του 2007. Το καλοκαίρι του 2007 η χώρα δοκιμαζόταν από τις πυρκαγιές. Τον Ιούνιο, μεγάλη φωτιά είχε καταπιεί χιλιάδες στρέμματα στην Πάρνηθα, ενώ τον Αύγουστο οι πυρκαγιές στην Ηλεία είχαν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καμένα δάση και σπίτια.
Η κυβέρνηση Καραμανλή βρισκόταν στο τρίτο χρόνο διακυβέρνησής της, με το σύνθημα "σεμνότητα και ταπεινότητα" να χάνει τη δυναμική του εξαιτίας των σκανδάλων και την επανίδρυση του κράτους να μην προχωρά.
Την ίδια στιγμή, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο λαός δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ και τον αρχηγό του και ήταν ευκαιρία για τον κ. καραμανλή να ανανεώσει τη θητεία του πριν χειροτερέψουν τα πράγματα. Έτσι, ο πρωθυπουργός ζήτησε στις 17 Αυγούστου 2007 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 16 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος ως εθνικό θέμα τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την οικονομία και κυρίως την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008.

Η προεκλογική περίοδος σημαδεύτηκε από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, αλλά η γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης ως προς τις αποζημιώσεις των πληγέντων και η συνήθεια του λαού να δίνει "δεύτερη ευκαιρία" στον εκάστοτε πρωθυπουργό, οδήγησαν σε μια μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Βασικός όμως λόγος της νίκης του Κώστα Καραμανλή, μιας και οι διαφορές ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ως προς την οικονομική πολιτική που ακολουθούσαν ήταν δυσδιάκριτες, ήταν το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έπειθε ούτε καν τους οπαδούς του.
O Κώστας Καραμανλής, παρά το γεγονός ότι το 2004, ήταν πανίσχυρος πρωθυπουργός, εκ του αποτελέσματος δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του.

Η κυβέρνησή του είχε κάποιες επιτυχίες, όπως η προσέγγιση με τη Μόσχα, η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσία - Βουλγαρίας - Ελλάδας για την ίδρυση της εταιρίας Trans-Balkan Pipeline B.V. που είναι κύριος του έργου του Αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, καθώς και συμφωνίες για συνεργασίες στην κατασκευή του αγωγού South Stream.
Πιστώνεται ακόμα και το βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στη συμμετοχή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, λόγω της μη επίλυσης του θέματος της ονομασίας.
Ωστόσο και στην οικονομία και στην καθημερινότητα, το παιχνίδι χάθηκε. Ο πρωθυπουργός δεν είχε τον έλεγχο των στελεχών του, ενώ οι αντιδράσεις του ήταν αργές όσον αφορά σε συμπεριφορές, που προκαλούσαν το κοινό αίσθημα.
Σειρά στελεχών ενεπλάκησαν σε μικρά και μεγάλα σκάνδαλα, που έρχονταν σε αντίθεση και με το «σεμνά και ταπεινά» και με την «επανίδρυση του κράτους».
Μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και τα όσα ακολούθησαν, η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Καραμανλή είχε αρχίσει.
Από την ήττα του 2009 στην (επι)στροφή Σαμαρά
Το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 ήταν προδιαγεγραμμένο, καθώς η φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν ραγδαία. Το γιατί επέλεξε ο τότε πρωθυπουργός να πάει σε εκλογές παραμένει αντικείμενο προς εξέταση για τους ιστορικούς του μέλλοντος, την ώρα που οι θεωρίες συνωμοσίας οργιάζουν.
Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος. Για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος η εκλογή θα γινόταν με ανοικτή διαδικασία από τα μέλη του. Στις 15 Οκτωβρίου 2009, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος με τη στήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου ο οποίος είχε αποσύρει την δική του υποψηφιότητα στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου 2009, με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.
H Ντόρα Μπακογιάννη, μπήκε στην κούρσα διαδοχής ως το απόλυτο φαβορί, καθώς είχε την πλειοψηφία στην πολιτική επιτροπή
Τότε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της ανοικτής εκλογής από τη βάση, στην οποία συμφώνησε και ο Αντώνης Σαμαράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη, δεν μπορούσε να διαφωνήσει και ουσιαστικά έχασε το πλεονέκτημα, που είχε εξαρχής.
Ο Αντώνης Σαμαράς, είδε τη μεγάλη ευκαιρία και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Αποφάσισε ευφυώς να στοχεύσει στους ψηφοφόρους της ΝΔ, που ήταν δεξιοί, δεν τους άρεσαν τα κεντρώα ανοίγματα, ούτε ο νεοφιλελευθερισμός και έψαχναν κάποιον να τους εκφράσει εντός του κόμματος. "Είμαι δεξιός και είμαι περήφανος. Για την ακρίβεια, όσο πιο δεξιός, τόσο πιο περήφανος”, είχε πει στο έκτακτο συνέδριο του 2009
Ο Κώστας Καραμανλης, είχε αποφύγει να ανακατευθεί στη μάχη της διαδοχής, ενώ οι καραμανλικοί μοιράστηκαν μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Ντόρας Μπακογιάννη. Το παιχνίδι είχε κριθεί όμως, με τους περισσότερους κομματικούς να στηρίζουν τον νυν πρόεδρο και πρωθυπουργό.
Η τακτική του Αντώνη Σαμαρά, ήταν άριστη καθώς αντί να διεκδικήσει αυτούς, στους οποίους απευθυνόταν η Ντ. Μπακογιάννη, αποφάσισε να μιλήσει στην καρδιά αυτών που είχαν περιθωριοποιηθεί στη ΝΔ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Των σκληροπυρηνικών δεξιών. Τους κέρδισε και κατέκτησε την ηγεσία του κόμματος.
Μια πολιτική επιστροφή, που έμοιαζε βγαλμένη από παραμύθι, είχε ολοκληρωθεί. Ο «απόκληρος» του κόμματος το 1992, αναλάμβανε την ηγεσία του το 2009.
Ο Α. Σαμαράς ακολούθησε σκληρή αντιπολιτευτική τακτική και μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, εμφανιζόταν ως η εναλλακτική λύση απέναντι στο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ.
Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, επέμενε στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και στην υιοθέτηση ενός νέου μίγματος πολιτικής, ωστόσο οι εξαγγελίες από το Ζάππειο, έμειναν κενό γράμμα, όταν ήρθε η ώρα να υπερασπιστεί τα λόγια του, με τα έργα του.
Η ΝΔ στην (συγ)κυβέρνηση
Το Νοέμβριο του 2011, με την ανατροπή Παπανδρέου, μετά την πρότασή του για δημοψήφισμα, ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποδέχθηκε ως αναπόφευκτη τη δανειακή σύμβαση και συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εγκαταλείποντας τη μέχρι τότε αντιπολιτευτική τακτική του, προκειμένου να «σωθεί η χώρα».
Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ), με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο και στόχο την ομαλή δανειοδότηση της χώρας και την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων (PSI).
Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το ότι στήριζε την κυβέρνηση, δεν επέτρεψε τη συμμετοχή βουλευτών του κόμματος σε αυτή και υποχρέωσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα προκειμένου να αναλάβει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε ο ίδιος να παραμείνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με την υπαναχώρηση του Σαμαρά ξέσπασε νέα εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, με διαγραφές, αντεγκλήσεις και συγκρούσεις των κεντρώων με τη λαϊκή δεξιά. Χαρακηριστική είναι η δήλωση του Σ. Χατζηγάκη, περί «ακροδεξιών σταγονιδίων».
Μετά την ολοκλήρωση του PSI , η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές. Στις πρώτες εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξασφαλίζει την πρώτη θέση έναντι του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ωστόσο να προκύψει κυβέρνηση. Στις επαναληπτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου βρίσκεται ξανά στην πρώτη θέση με 129 βουλευτές και, μαζί με την ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, σχηματίζεται κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά.
Η Νέα Δημοκρατία,  δεν προχωρά στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ωστόσο επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα. Οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι υποφέρουν και η κοινωνία συντηρητικοποιείται.
Το κόμμα, υπό την ηγεσία Σαμαρά, εγκαταλείπει σταδιακά τις αρχές του ιδρυτή του και κάνει μια εμφανή δεξιά στροφή δεξιά, όχι μόνο υιοθετώντας ακραία φρασεολογία και ξεκινώντας παρασκηνιακά, ένα επικίνδυνο φλερτ με το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Ξανά επίκαιρη η φράση «Boys pray for me»
Οι κινήσεις αυτές, προκαλούν τη σφοδρή αντίδραση των καραμανλικών, που συχνά πυκνά προχωρούν σε σκληρή κριτική και παρεμβάσεις.
Τελικά, το «φλερτ» με τη Χρυσή Αυγή, σταματά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που δίνει το έναυσμα για την ποινική δίωξη της οργάνωσης, μέσω στοιχείων που για κάποιο άγνωστο λόγο, είχαν μείνει για καιρό αναξιοποίητα.
Σήμερα, πλησιάζοντας προς την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το τοπίο στη Νέα Δημοκρατία, μοιάζει πιο θολό από ποτέ και ως προς το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος και ως προς τις κινήσεις που θα κάνουν το επόμενο διάστημα οι «φυλές» που την απαρτίζουν.
Με τις παλινωδίες Σαμαρά, την απομάκρυνση από τις αρχές της παράταξης, τα μνημόνια που είναι ακόμη εδώ, τη συγκυβέρνηση, που κανένας νεοδημοκράτης δεν χώνεψε και μπροστά σε μια ήττα, που μοιάζει κάτι από παραπάνω από πιθανή στις επόμενες εκλογές, έρχονται δύσκολες μέρες για το κόμμα, που μαζί με το ΠΑΣΟΚ, οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Α. Σαμαράς ή κάποιος πιθανός διάδοχός του, θα μπορούσε να θυμηθεί τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας,  ο οποίος όταν ανέλαβε μετά την πτώση της Χούντας χρησιμοποίησε τη φράση του Τρούμαν: «Boys pray for me».

(Πηγές: Η Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Το Βήμα, ΑΠΕ, 40xronia.nd.gr)
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/40-xronia-nd-apo-th-sosialmania-sta-mnhmonia.3058144.html
Play Button