Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

ΜΕΚΕΑ: ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΘΛΙΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ «ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ» ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΕΜΦΥΛΙΟ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Όσοι πίστεψαν ότι ο Ελληνικός Λαός θα παραμείνει αμέτοχος θεατής της σφαγής του από το ντόπιο κατεστημένο και τους υπερεθνικούς εντολείς του, σήμερα μένουν μάλλον αμήχανοι μπροστά στην κοινωνική δυναμική που αναπτύσσεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Με πρωτοπόρους τους αγρότες, που είναι και τα κυριότερα θύματα της ένταξης μας στην ΕΕ, αποτελώντας την αιχμή του δόρατος του λαϊκού κινήματος, τα λαϊκά στρώματα και η νεολαία της Πατρίδας μας, με κρατημένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις, δίνοντας παράλληλα και όπου είναι δυνατόν την μάχη σε κάθε μικρή και μεγάλη πόλη της Ελλάδας.
Έτσι ένα άτυπο Λαϊκό Μέτωπο δημιουργείται σε κάθε πόλη και χωριό, που τείνει να πάρει χαρακτήρα συνολικής αντιπαράθεσης των φτωχών αλλά και των υπό φτωχοποίηση κοινωνικών και λαϊκών στρωμάτων, προς το παρόν με τη δωσίλογη «αριστερή» Κυβέρνηση, αλλά και στο μέλλον, με οποιονδήποτε άλλον προσπαθήσει να επιβάλλει παρόμοια μέτρα. Έμμεσα το μέτωπο αυτό στρέφεται κατά των ντόπιων ελίτ καθώς και των αφεντικών τους στην Υπερεθνική Ελίτ που διαφεντεύει τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, εναντίον της οποίας, γενικά, και της ΕΕ ειδικότερα ξεσηκώνονται σήμερα οι Ευρωπαϊκοί λαοί, από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και τους Ιταλούς μέχρι τους Ούγγρους και τους Πολωνούς. Όλα αυτά τα εκατομμύρια που απλά παλεύουν για την οικονομική και εθνική κυριαρχία τους που εξαφανίζει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, με συνακόλουθη τη φτωχοποίηση τους, αδίστακτα κατασυκοφαντούνται από τις ελίτ αυτές και τα ΜΜΕ που ελέγχουν σε όλη την Ευρώπη, ως φασίστες ή ναζί και ρατσιστές. Σε αυτή την άθλια εκστρατεία μετέχει ενθουσιωδώς και η παγκοσμιοποιητική «Αριστερά», δηλαδή η «Αριστερά» που όχι μόνο δεν διανοείται να αμφισβητήσει την παγκοσμιοποίηση και την ΕΕ, η οποία την υλοποιεί στον χώρο μας, αλλά απλά στρέφεται ενάντια στις «κακές πρακτικές» της ΕΕ και των ελίτ που τη διαφεντεύουν! Ετσι, γινονται οι καλύτεροι υποστηρικτές της Νέας Τάξης της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, παρά τις απατηλές κατάρες τους κατα του «νεοφιλελευθερισμού» που τον βλέπουν απλά σαν μια κακή ιδεολογία…
Στην Ελλάδα,  είναι τέτοιος ο τρόμος και ο πανικός των ελίτ (και των υπόγειων μηχανισμών που κινούν τα νήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Κυβέρνηση) μπροστά στην πιθανότητα να δημιουργηθεί «από τα κάτω» ένα Λαϊκό Μέτωπο, που έθεσαν σε κίνηση τους γνωστούς μηχανισμούς συκοφάντησης και προβοκάτσιας των λαϊκών αγώνων, με πρώτο και καλύτερο το ΣΕΚ και το ‘γνωστό’ στέλεχος του, Πέτρο Κωνσταντίνου, που υλοποιώντας την παραπάνω γραμμή των ελίτ (αλλά και του άθλιου ΣΥΡΙΖΑ)  δεν δίστασαν να μιλούν περί «νεοναζί αγροτών» και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν την προβοκάτσια στο Σύνταγμα.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κωνσταντίνου και το ΣΕΚ (κατά τα πρότυπα του πατρικού τους, «Σοσιαλιστικού Εργατικού» Βρετανικού κόμματος-SWP) παίζουν ρόλο πέμπτης φάλαγγας μέσα στην Αριστερά, υιοθετώντας πλαγίως τις θέσεις της Υπερεθνικής Ελίτ, με «αριστερό» μανδύα και «αντικαπιταλιστική» ρητορική. Έτσι, αντί να βλέπουν στη Μέση Ανατολή χρηματοδοτούμενες και  οργανωμένες  από τις ΗΠΑ και την ΕΕ (όπου εδράζονται και τα κύρια στελέχη της Υπερεθνικής ελίτ) «ροζ επαναστάσεις» για την ανατροπή καθεστώτων που στηριζόντουσαν σε εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, αυτοί έβλεπαν λαϊκές «επαναστάσεις» για την ελευθερία και τη «δημοκρατία», που ολοκληρώνονται με τις «δημοκρατικές» επεμβάσεις του στρατού του ΝΑΤΟ και το αιματοκύλισμα ολόκληρων λαών! Έτσι, κατέληξαν να υποστηρίζουν τους ΝΑΤΟϊκούς σφαγείς που με τη χρηματοδότηση του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας παρίσταναν τους «επαναστάτες», αντί να υποστηρίξουν τον αγώνα του Λιβυκού και του Συριακού λαού για τη μη ανατροπή του Μπααθικού καθεστώτος στο Ιράκ και τη Συρία, ή το αντίστοιχο καθεστώς στη Λιβύη, που προδιαγράφηκαν επειδή προσπαθούσαν να ασκήσουν ανεξάρτητη πολιτική ενάντια στις επιταγές της Νέας Διεθνούς Τάξης [βλέπε https://www.youtube.com/watch?v=9KeLnr594vQ​​και https://www.youtube.com/watch?v=CnouhUwcovk​]
Έτσι, ο ίδιος ο Κωνσταντίνου, με μια κουστωδία μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αρχικά επιτέθηκαν σε αγρότες, μη διστάζοντας να προβοκάρουν ακόμα και φτωχό κόσμο που κατέβηκε στον δρόμο, υπερασπιζόμενος την ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του, και απειλώντας τους με φυλάκιση και άλλα τέτοια ασφαλίτικα. [​βλ. εδώ https://www.youtube.com/watch?v=jQx_sOcXgmg]
Ο άθλιος ρόλος τους αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά με την πανάθλια προπαγάνδα που αναπαράγουν οι ίδιοι, αλλά και οι γνωστοί για την υποστήριξη κάθε πολέμου της Νέας Διεθνούς Τάξης,  «Ιοί», που ελέγχουν την «Εφημερίδα των Συντακτών», ότι δήθεν οι αγρότες από την Λοκρίδα φώναζαν «Ο Κασιδιάρης στη Βουλή τα τρακτέρ στην Εθνική» . Όμως, τι σημαίνει άραγε «Ο Κασιδιάρης στη Βουλή» όταν ο Κασιδιάρης είναι ΗΔΗ στη Βουλή;;; Για τέτοια βρώμικη, η μάλλον Γκεμπελική, όπως θα δούμε στη συνέχεια, «Αριστερά», μιλάμε…
Την αλήθεια βέβαια την αποκατέστησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας (περιφερειακός τηλεοπτικός σταθμό με έδρα τη Λαμία) ο Γιάννης Σταμόπουλος, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ελάτειας, ο οποίος ανέφερε ότι η επίθεση που δέχθηκε η αντιπροσωπεία των μπλόκων της Λοκρίδας που κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας για να εκπροσωπήσει τους αγρότες οφείλεται σε «παρεξήγηση» (οπως αυτός την χαρακτήρισε), καθώς οι αγρότες φώναζαν το σύνθημα «Τα τρακτέρ στην Εθνική, το στυλιάρι στη Βουλή», αλλά τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ άκουγαν αντί στυλιάρι…Κασιδιάρη, και επιτέθηκαν στους Λοκρούς χωρίς να ζητήσουν καν διευκρινήσεις…(http://lamiastar.gr/index.php/topika-nea/fthiotida/73056-giati-epitethikan-stous-agrotes-tis-lokridas-stin-athina-video)
Ωστόσο, κάποιοι αγρότες αντιλήφθηκαν αμέσως το σχέδιο της κυβέρνησης και των σκοτεινών κύκλων των ελίτ πίσω από αυτή, και για αυτό αποκάλεσαν τους προβοκάτορες «χούλιγκαν του ΣΥΡΙΖΑ».
Φυσικά ο στόχος όλων αυτών των (αντικειμενικά) λακέδων της Υ/Ε και του παρακρατικού μηχανισμού είναι το σπάσιμο του άτυπου Λαϊκού Μετώπου που «κινδυνεύει» να γίνει πράξη, μεταξύ εργατών-αγροτών και άλλων στρωμάτων που σήμερα αντιμετωπίζουν ολοκληρωτική καταστροφή από τα μέτρα. Στο Μέτωπο αυτό δεν χωρούν βέβαια διακρίσεις, όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, μεταξύ δεξιών ή αριστερών, Χριστιανών ή αναρχικών, εφόσον φυσικά όλα τα μέλη του συμφωνούν στους στόχους που περιγράψαμε με την προηγούμενη ανακοίνωσή μας:
  •  Άμεση Μονομερής Έξοδος από την ΕΕ (και όχι μόνο το ΕΥΡΩ, όπως υποστηρίζουν οι νέοι δήθεν “εναλλακτικοί” που φιλοδοξούν να συνεχίσουν το έργο ΣΥΡΙΖΑ με την ευλογία και του…Σόιμπλε!)
  •  Μονομερής Διαγραφή όλου του Χρέους για το οποίο ποτέ δεν ρωτηθήκαμε
  •  Κοινωνικοποίηση των μεγάλων επιχειρήσεων και θυγατρικών Πολυεθνικών, καθώς και των Τραπεζών
  •  Κοινωνικοποίηση της διανομής των αγροτικών προϊόντων
  •  Παραγωγικοί συνεταιρισμοί άμεσα ελεγχόμενοι από τις συνελεύσεις των αγροτών για τον συντονισμό της παραγωγής με βάση τις ανάγκες του ελληνικού λαού, όπως θα προκύπτουν από ενδεικτικό Σχεδιασμό
  •  Αναδιάταξη της Αγροτικής, Βιοτεχνικής και Βιομηχανικής Παραγωγής στη Βάση της Οικονομικής Αυτοδυναμίας, σε αλληλεγγύη και διμερείς ανταλλαγές με άλλους λαούς στο ίδιο επίπεδο Ανάπτυξης, έξω από τις “4 ελευθερίες” της Παγκοσμιοποίησης και τους θεσμούς της Υπερεθνικής Ελίτ (ΠΟΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κλπ.)
Όσοι επομένως προσπαθούν να διασπάσουν το άτυπο Λαϊκό Μέτωπο που συγκροτείται από τα κάτω, όπως εκδηλώθηκε με τη μεγαλειώδη απεργία και συγκεντρώσεις της 4ης Φεβρουαρίου, παίζουν ρόλο πέμπτης φάλαγγας και πρέπει να απομονωθούν πλήρως από τα λαϊκά στρώματα.
ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΤΙΓΜΗ. ΑΝ ΔΕΝ ΣΠΑΣΟΥΝ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΜΕΙΩΤΟΣ, Η ΑΘΛΙΑ «ΑΡΙΣΤΕΡΑ» ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ Θ’ ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΩΜΗ ΒΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ (ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ). Ετσι, όμως, στη καλύτερη (γι’ αυτήν) περίπτωση ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΗ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΩΝ ΤΗΣ, ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ και στη χειρότερη ΘΑ ΤΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ…
ΜΕΚΕΑ – ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ – 06/02/2016
http://www.triklopodia.gr/μεκεα-να-απομονωσουμε-τουσ-αθλιουσ-τη/

Την επόμενη εβδομάδα οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό - Νέα Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίαςστις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, χωρίς να προκύψει οριστική συμφωνία, καθώς οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επόμενη εβδομάδα. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, έπειτα  από τις νέες αξιώσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Συμφωνήσαμε ότι οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Σήμερα καταγράψαμε την πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ και συνέχισε:
Στόχος είναι οι fast – track επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε με την Τουρκία, την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, την επιτάχυνση της αλλαγής θεώρησης βίζας, την επιτάχυνση των κονδυλίων προς την Τουρκία και επιπλέον χρηματοδότησης για υποδομές. Συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,
Οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης τελείωσαν, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως «ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε η χώρα του να παίρνει πίσω τους παράτυπους μετανάστες που θα διασώζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
Παράλληλα , ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως θα δοθεί κατά προτεραιότητα έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα για να τη στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

«Τα 3 δισεκατομμύρια είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Η Τουρκία δεν είναι επαίτης χρημάτων, γιατί έχουμε ήδη καταβάλει 10 δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες, από τον προϋπολογισμό μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, διευκρινίζοντας ότι τα 3 δισεκατομμύρια, ήταν απλά η αρχική βοήθεια που προβλεπόταν. Και σημείωσε λέγοντας ότι η επιπλέον χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική. «Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε και συνέχισε:
Αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Τουρκία θα είναι το καταφύγιο των απανταχού θυμάτων. 
«Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι ΕΕ και Τουρκία έφτασαν σε επί της αρχής συμφωνία. «Η Τουρκία θα δεχτεί όσους δεν υπόκεινται σε διεθνή νομική προστασία. Θα δεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία και θα υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της παρανομίας, δεν χρειάζεται οι Σύροι να πληρώνουν τους διακινητές» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί και η Ελλάδα καθώς θα φύγει βάρος από τις πλάτες της χώρας. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα ζήσουν σε καλές συνθήκες στην Τουρκία, με επαρκή τροφή και εκπαίδευση. Τα 3 δισεκατομμύρια θα γίνουν περισσότερα μετά το 2018. Ένα κομμάτι της λύσης είναι η αποκατάσταση των όρων της Σένγκεν, η ομαλότητα θα επανέλθει μέχρι το τέλος του έτους» συνέχισε ο Γιουνκέρ. «Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί, και πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων» είπε ο στη συνέχεια αναφερόμενος στη βοήθεια προς την χώρα μας. 
Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα:
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στη μετανάστευση, ειδικότερα το θέμα του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου. Καλωσόρισαν τη συζήτηση με τον τούρκο πρωθυπουργό για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και την πρόοδο που επετεύχθη στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Η Τουρκίαεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανδεισδοχής με την Ελλάδα για να δεχθεί γρήγορη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία στην Τουρκία και να δεχθεί τους παράτυπους μετανάστες που διασώζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι ηγέτες συμφώνησαν πως χρειάζονται δυνατές κινήσεις ώστε να κλείσουν οι διάδρομοι που χρησιμοποιούν οι διακινητές, να σπάσει επιχειρηματικό τους μοντέλο, να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα και να τελειώσει η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό μεταξύ τη εισόδου σε μία βάρκα και της εγκατάστασης στην Ευρώπη.
Για αυτό τον λόγο υπογράμμισαν τη σημασία της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που άρχισε επίσημα σήμερα. Κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τη δραστηριότητα. Καλωσόρισαν θερμά τις πρόσθετες προτάσεις από την Τουρκία για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συμφώνησαν να εργαστούν στη βάση των αρχών που περιέχουν:
  • Επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά με έξοδα της ΕΕ.
  • Μετεγκατάσταση για κάθε σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία, άλλον έναν σύρο από την Τουρκία σε κράτος μέλος της ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο των τρεχουσών δεσμεύσεων.
  • Την επιτάχυνση της εφαρμογής φιλελευθεροποίησης της βίζας με όλα τα κράτη – μέλη, με απώτερο σκοπό την άρση όλων των απαιτήσεων για τους τούρκους πολίτες, το αργότερο στα τέλη Ιουνίου.
  • Την επιτάχυνση της εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του πρώτου σκέλους των σχεδίων πριν από τα τέλη Μαρτίου και την απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών για τους σύρους.
  • Την προετοιμασία για την απόφαση ανοίγματος νέων ενταξιακών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.
  • Να εργαστούν μαζί με την Τουρκία σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια βελτίωσης τις ανθρωπιστικής κατάστασης εντός της Συρίας, που θα βοηθούσε τους ντόπιους και τους πρόσφυγες να ζουν σε περιοχές ασφαλέστερες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει αυτές τις προτάσεις και θα μελετήσει τις λεπτομέρειές τους με την τουρκική πλευρά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης με τον τούρκο πρωθυπουργό την κατάσταση με τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Οι ηγέτες υπενθύμισαν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε να επιστρέψει σε μία κατάσταση που όλα τα μέλη της Σένγκεν τηρούν τον κώδικα της συνθήκης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των θαλασσίων συνόρων και τον περιορισμό της προσέγγισης μέσω θαλάσσης. Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου πρέπει να τελειώσουν.
Για να καταστεί αυτό βιώσιμο, απαιτείται δράση στα εξής σημεία:
  • Στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να γίνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθηθεί στη διαχείριση τη κατάστασης που γεννήθηκε από αυτή την εξέλιξη. Είναι συλλογική ευθύνη της ΕΕ να ζητήσει γρήγορα και αποδοτικά κινητοποίηση όλων των μέσων και των πόρων, με τη συνδρομή των κρατών – μελών.
  • Παροχή άμεσης και αποδοτικής απάντησης στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου. Έκτακτη βοήθεια θα παρασχεθεί από την Κομισιόν σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, άλλα κράτη – μέλη και ΜΚΟ, στη βάση της αξιολόγησης των αναγκών μέσω ενός σχεδίου απάντησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιόν για παροχή έκτακτης βοήθειας και καλούν το Συμβούλιο να την υιοθετήσει πριν τη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καλούν την αρμόδια αρχή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα για διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, περιλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Και την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των hotspots, με πλήρη ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας. (…) Η Frontex θα ξεκινήσει πρόσθετη έκκληση για αξιωματικούς σε όλα τα hotspots και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό μέχρι την 1η Απριλίου. Η Europol θα αναπτύξει τάχιστα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχυθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και να στηριχθούν οι ελληνικές αρχές στη μάχη τους κατά των διακινητών.
  • Συνδρομή της Ελλάδας στη διασφάλιση ενός συνεκτικού, μεγάλης κλίμακας σχεδίου επαναπροωθήσεων στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, επένδυση στην Ελληνοτουρκική συμφωνία επαναπροώθησης και από την 1η Ιουνίου στην συμφωνία επαναπροώθησης ΕΕ – Τουρκίας.
  • Επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης ώστε να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από το μεγάλο βάρος που αντιμετωπίζει. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα ξεκινήσει νέα πρόσκληση για παροχή εθνικής τεχνογνωσίας στο σύστημα ασύλου της Ελλάδας και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν άμεσα. Τα κράτη – μέλη επίσης πρέπει να παράσχουν περισσότερα μέρη για μετεγκατάσταση. Η Κομισιόν θα διενεργεί μηνιαίους ελέγχους για την εφαρμογή των δεσμεύσεων ως προς τη μετεγκατάσταση.
  • Συνέχεια στη στενή συνεργασία με τα κράτη μη μέλη της ΕΕ στον Βαλκανικό Διάδρομο και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
  • Εφαρμογή των υπαρχουσών συμφωνιών μετεγκατάστασης και συνέχιση της διαβούλευσης για τη δημιουργία ενός σχεδίου εθελοντικής μετεγκατάστασης από την Τουρκία.
  • Λήψη όλων των μέτρων αναφορικά με το άνοιγμα νέων προσφυγικών διαδρόμων. Συμφωνήθηκε να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών.
  • Υλοποίηση ως προτεραιότητα όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της Κομισιόν για επιστροφή στην ομαλότητα στη Σένγκεν, ώστε να τελειώσουν οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι και να επιστρέψει η λειτουργία της Ζώνης στην κανονικότητα πριν το τέλος του έτους.
Το έγγραφο αυτό δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις στα κράτη μέλη ως προς τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
Αυτά τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης και πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιστρέψει στο θέμα της μετανάστευσης στη Σύνοδο του Μαρτίου, ώστε να εδραιώσει την κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή του συνεκτικού σχεδίου για τη μετανάστευση. 
http://newpost.gr/politiki/520522/xwris-symfwnia-me-thn-toyrkia-oloklhrwthhke-h-synodos-ndash-synexizontai-oi-diapragmateyseis

Τουρκία: Η επαρχία Μπινγκόλ τέθηκε σε «στρατιωτική ζώνη»

Η επαρχία Μπινγκόλ (Bingöl) της νοτιοανατολικής Τουρκίαςτέθηκε σε καθεστώς στρατιωτικού ελέγχου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται οκτώ διαμερίσματα της κουρδικής επαρχίας και η ισχύς της «ζώνης ασφαλείας» αρχίζει την 1η Μαρτίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή για έξι μηνες. Το δημοσίευμα στη συνέχεια προβαίνει σε λεπτομερή  αναφορά των περιοχών και δήμων που θα διέπονται από το στρατιωτικό νόμο.
 
--

http://greeknation.blogspot.co.ke/2016/03/blog-post_798.html
 

Figaro: Οι 28 έβαλαν την υπογραφή τους να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων! Η Ελλάδα χώρα - στρατόπεδο

- Η σημερινή Le Figaro περιγράφει γλαφυρότατα αυτό που θαγίνει τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες

  • - Είκοσι οκτώ πρωτεύουσες έχουν ήδη συμφωνήσει από το βράδυ της Κυριακής να κλείσει ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων
  • - «Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος είναι οριστικά κλειστός», γράφει η εφημερίδα
  • Μπορεί να έχει ήδη γραφτεί από πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο εφημερίδες, όμως η σημερινή Le Figaro περιγράφει γλαφυρότατα αυτό που θα γίνει τις επόμενες ώρες στις Βρυξέλλες και θα καθορίσει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων για τα επόμενα χρόνια.

    Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της σήψης, η Ευρώπη επιλέγει να πάρει ακραία μέτρα. Είκοσι οκτώ πρωτεύουσες έχουν ήδη συμφωνήσει από το βράδυ της Κυριακής να κλείσει ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων. «Η ροή των παράνομων μεταναστών κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων φτάνει στο τέλος: αυτός ο δρόμος είναι οριστικά κλειστός», γράφει η εφημερίδα και συνεχίζει: «αυτά περιλαμβάνονται στο σχέδιο συμπερασμάτων που θα υποβληθεί σήμερα Δευτέρα στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες».

    «Η ΕΕ θα υποστηρίξει την Ελλάδα αυτή την δύσκολη στιγμή και θα κάνει ό,τι μπορεί στον ανώτατο βαθμό για να την βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχουν ήδη εγκρίνει οι 28 πρέσβεις των χωρών - μελών της ΕΕ.

    Σκοπός της Συνόδου Κορυφής, όπως αναφέρει η εφημερίδα, είναι να τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή από τους 11 μήνες της κρίσης που οδήγησε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες να πάρουν τον δρόμο για την Βόρεια Ευρώπη.

    Η ΕΕ θα απαντήσει στην κρίση με μια μεγάλη βοήθεια προς την Αθήνα και υποτίθεται, όπως γράφει η εφημερίδα, αυτό γίνεται για να καθυσηχάσει την Γερμανία, την Γαλλία και την Ιταλία που ανησυχούν για το ανθρώπινο δράμα χωρίς προηγούμενο που συμβαίνει στην Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου.

    «Σήμερα, οι αρχηγοί των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες για να απαλύνουν το σοκ από το κλείσιμο ουσιαστικά των συνόρων θα αναφερθούν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και θα καλέσουν για μια μαζική απάντηση για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και δεκάδες χιλιάδες των "απόκληρων" που φιλοξενεί».

    Πέρα από την επείγουσα βοήθεια και ανακούφιση, η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να επικυρώσει το μεγαλύτερο μέρος του οδικού χάρτη που καταρτίζεται από την Επιτροπή Γιούνκερ για να σώσει από κατάρρευση την Σένγκεν.


    http://www.onalert.gr/stories/Figaro-Oi-28-evalan-tin-ypografi-toys-na-kleisoyn-ta-synora-ton-Valkanion-I-Ellada-xora-stratopedo/48403

    Μυστική επιστολή Σκοπίων: ζητά όπλα, σφαίρες από καουτσούκ - για τους πρόσφυγες

    Οι αρχές του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων ζήτησαν βοήθεια και επιπλέον εξοπλισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κύμα των προσφύγων που βρίσκεται στα σύνορά τους και συγκεκριμένα  στην Ειδομένη της Ελλάδας, γράφει το πρακτορείο ‘Φόκους’.
    Το δημοσίευμα επικαλείται πηγή από τα Σκόπια, η οποία αναφέρει ότι εστάλη από τις αρχές της χώρας μυστική επιστολή σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     
    Η επιστολή περιέχει κατάλογο εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των προσφύγων, μεταξύ των άλλων: όπλα και πυρομαχικά από καουτσούκ, βόμβες και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, και άλλα υλικά προκειμένου να διαλύσουν τα πλήθη, όπως σημειώνει το δημοσίευμα.
     
    --

    ΦΡΙΚΗ στην Βάρη: Ανήλικος μετανάστης βιάστηκε κτηνωδώς από Πακιστανικά καθάρματα και δολοφονήθηκε

    Πριν απο λίγο βρέθηκε το πτώμα δεκαπεντάχρονου μετανάστη σε σπιτι στην Βάρη, με εμφανή σημάδια βιασμού.Συνελήφθησαν τρεις Πακιστανοί. Μπράβο στην ΕΛΑΣ για την άμεση κινητοποίηση.
    Αναμένονται ανακοινώσεις.

    http://olympia.gr/2016/03/07/%cf%86%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b2%ce%ac%cf%81%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b2/

    Ο Ντεμιρτάς προειδοποιεί: Έρχεται γενικευμένος πόλεμος στην Τουρκία

    Ως ένα «ιστορικό λάθος» για την ΕΕ χαρακτηρίζει τηνεπικείμενη συμφωνία με την Τουρκία ο ηγέτης του φιλο-κουρδικού κόμματος της χώρας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς όπως τόνισε θα σημάνει την πλήρη κατάργηση στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων.
    «Η ΕΕ προσπαθεί τόσο πολύ για να μην δυσαρεστήσει τον Ερντογάν και αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος», ήταν οι δηλώσεις του πολιτικού, καθοδόν για τις Βρυξέλλες, προσθέτοντας:
    «Ο κόσμος παραμένει προκλητικά σιωπηλός σχετικά με το τι συμβαίνει στην Τουρκία, και αυτό είναι λυπηρό.
    Αν ο πόλεμος μεταξύ στρατού και PKK συνεχιστεί, τότε σε λίγο καιρό οι πρόσφυγες θα προέρχονται από την Τουρκία».
    Ο Ντεμιρτάς επίσης επανέλαβε για ακόμα μια φορά, πως ο κίνδυνος ενός γενικευμένου εμφύλιου πολέμου στην Τουρκία είναι τώρα πιο προφανής από ποτέ.
    http://www.tribune.gr/world/news/article/222565/ntermitas-istoriko-lathos-i-simfonia-evropaikis-enosis-tourkias-gia-tous-prosfiges.html

    Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός Χρηματιστηρίου το Mega – Όλα κρίνονται μέχρι την Παρασκευή!

    Σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της “Τηλέτυπος”, ιδιοκτήτρια εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού Mega  προχώρησε πριν από λίγο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! 
    Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι, σε συνέχεια της από 7.3.2016 ανακοίνωσης της εν λόγω εταιρείας, δε διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού και η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών αυτής και αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν.3371/2005.
    Οι μετοχές της Τηλέτυπος θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η ανωτέρω εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί η Εταιρεία, δοθέντος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, και γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.
    Όπως αποκάλυψε από χθες ο Lykavitos.gr (δες εδώ) παράταση της αγωνίας για μερικές μέρες για το Mega αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας “Τηλέτυπος” ορίστηκε νέα σύγκληση του ΔΣ της εταιρείας έως την 11-3-20116.
    Η ανακοίνωση της “Τηλέτυπος” έχει ως εξής: “Το Διοικητικό της Συμβούλιο της Τηλέτυπος στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του σήμερα με θέμα την πιστοποίηση καταβολής ποσού της από 26.05.2015 αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσόν έως 15.118.950 ευρώ, ανέβαλε την συζήτηση του θέματος για επόμενη συνεδρίασή του έως την 11.3.2016.”
    Νωρίτερα ο Lykavitos.gr έγραφε
    Η πιο μεγάλη ώρα  για το Mega, αφού εάν μέχρι το απόγευμα δεν καλυφθεί η “μαύρη τρύπα” 15 εκατομμυρίων ευρώ όλα είναι πιθανά για το “Μεγάλο Κανάλι”.
    Από το περάσει το μάνατζμεντ της ιδιοκτήτριας εταιρείας Τηλέτυπος στις πιστώτριες Τράπεζες, έως και το οριστικό λουκέτο!  
    Πραγματικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι τελικά θα πράξουν οι τρεις βασικοί – μέτοχοι αλλά και πρωταγωνιστές του πολιτικο-μηντιακού θρίλερ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και το οποίο έχει να κάνει με την βίαιη αναδιανομή τηλεοπτικών συχνοτήτων “με εντολή Μαξίμου” μέχρι την σύγκρουση έως εσχάτων στην Δικαιοσύνη με βασικούς αντίδικους τον ΔΟΛ και την Κυβέρνηση.
    Το τοπίο είναι εξαιρετικό θολό. Αφού η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν δείχνει μέχρις στιγμής διατιθεμένη να συμμετέχει στην αύξηση, πρώτον  γιατί ευελπιστεί να πάρει μόνη της τηλεοπτική άδεια για το Star και δεύτερον γιατί διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως όλα τα προηγούμενα είχε ελάχιστη έως μηδαμινή συμμετοχή στο μάνατζμεντ του καναλιού.
    Η πλευρά Μπόμπολα – του Φώτη Μπόμπολα αφού ο Γεώργιος Μπόμπολας φαίνεται σταδιακά να έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο – μπορεί να μπει στο κόλπο της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου μόνο στην περίπτωση που αναλάβει το μάνατζμεντ (καθώς και την πολιτική γραμμή) του καναλιού. Και το “καράβι” να γείρει υπερ Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ήδη συμβεί με το “Εθνος”.
    Μαζί με τον Φώτη Μπόμπολα βρίσκεται και ο Δημήτρης Μάρης, με τον οποία ακούγεται πως κατέχουν συνεταιρικά την, με προσωρινή άδεια,  στοιχηματική ιστοσελίδα Stoiximan.
    Παράλληλα ο Μάρης είναι ιδιοκτήτες δεκάδων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο (, huffingtonpost.gr, news247.gr, sport24.gr)  ενώ είναι και μέτοχος στην εφημερίδα “Δημοκρατία” η οποία το τελευταίο διάστημα παίζει φουλ φιλοκυβερνητικά.
    Τον γόρδιο δεσμό πάντως στο Mega, εάν τελικα δεν οδηγηθούμε σε μια ακραία λύση, καλείται να λύσει ο Σταύρος Ψυχάρης.
    Ο οποίος στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε διατεθειμένος να καλύψει μόνος του την ΑΜΚ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στην πορεία φαίνεται να έκανε πίσω. Με βασικό σκεπτικό ότι ακόμη και εάν καλυφθεί η αύξηση μπορεί τελικά η κυβέρνηση και ο Παππάς να αποφασίσουν να μην δώσουν νέα άδεια στο κανάλι μέσα στο επόμενο δίμηνο.
    Τι μπορεί να συμβεί
    Τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα είναι τρία.
    Σενάριο 1: Το ΔΣ της Τηλέτυπος να ακυρώσει την ΑΜΚ και να προχωρήσει  εκ νέου σε χρονικό διάστημα που οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.
    Ωστόσο η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όταν πρόκειται για αρνητικά ίδια κεφάλαια και μάλιστα όταν η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Και άρα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση και ο Παππάς να τραβήξουν το Μega από την πρίζα.
    Σενάριο 2: Το Mega περνά στις πιστώτριες Τράπεζες και στην συνέχεια αυτές αναλαμβάνουν το μάνατζμεντ του σταθμού καθώς και την ανεύρευση (πιθανώς) νέων μετόχων. οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν εκτός από την ΑΜΚ και τα τεράστια δάνεια των προηγουμένων ετών, που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
    Σενάριο 3ο: Ο Σταύρος Ψυχάρης να αναλάβει μόνος ( ή με κάποιον νέο “παίκτη”)  του την κάλυψη του ποσού της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου του Mega, και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο του “μαγαζιού”. Πολύ δύσκολο σενάριο αν αναλογιστεί κανείς πως απαιτούνται 15 εκατομμύρια cash σε μια περίοδο που δεν κυκλοφορεί σεντς στην αγορά. Πάντως αυτό σενάριο δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε εντελώς, στην περίπτωση που ο Ψυχάρης βρει τελικά κάποιον ισχυρό εταίρο να βάλει τα 15 εκατομμύρια.
    Υπάρχει τέλος και η πολύ αρνητική εκδοχή, η εταιρεία Τηλέτυπος να οδηγηθεί σε λύση, οι Τράπεζες να χάσουν κοντά στα 200 εκατομμύρια δάνεια και να μπει λουκέτο στο Mega.
    Όλα είναι ανοιχτά και πιθανά…
    http://lykavitos.gr/archives/264657

    Πετρέλαιο: Προοπτική ευρύτερης σταθεροποίησης της αγοράς

    Μείωση παρουσίασαν οι τιμές του πετρελαίου Brent στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, διατηρώνοντας ωστόσο, το ψυχολογικό όριο ασφαλείας άνω των 40 δολ το βαρέλι, καθώς έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο του έτους, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
    Η θετική προοπτική της αγοράς πετρελαίου, ενισχύεται από τις ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ των παραγωγών του “μαύρου χρυσού,” αλλά και τις κινήσεις των επενδυτών να κλείσουν θέσεις μελλοντικής αύξησης των πετρελαϊκών τιμών.
    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκτέλεσης του πετρελαίου Brent καταγράφηκαν με τιμή 40,26 δολ το βαρέλι, σημειώνοντας μείωση κατά 58 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 5,5% στη διάρκεια της συνεδρίασης κερδίζοντας συνολικά ποσοστό 49% της αξίας τους, έναντι του χαμηλού επιπέδου των τιμών που καταγράφηκε στις 20 Ιανουαρίου.
    Η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου προέλευσης Δυτικού Τέξας καταγράφηκε στα 37,37 δολ το βαρέλι μειωμένη κατά 53 σεντς σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο και έχοντας ανακτήσει ποσοστό 43% της αξίας της, από το χαμηλό που κατέγραψε στις 11 Φεβρουαρίου.
    Αναφορικά με τη ζήτηση πετρελαίου, οι εισαγωγές του πετρελαίου στην Κίνα αυξήθηκαν 19,1% μεταξύ του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στα 31,80 εκατ τόνους (περίπου 8 εκατ βαρέλια ημερησίως), παρά την αρνητική τάση που διαμορφώνεται γύρω από την πορεία των κινεζικών εξαγωγών. Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα αποδίδεται σε ανάγκες για εισαγόμενο ραφιναρισμένο πετρέλαιο, αλλά και στη μείωση της εσωτερικής παραγωγής αργού πετρελαίου επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς στη Σιγκαπούρη.
    Στο επίπεδο της διεθνούς δυναμικής για την αύξηση των τιμών, είχαν ουσιαστικό ρόλο οι δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των χωρών-μέλων του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, με αντικείμενο το “πάγωμα” της παραγωγής, μεταξύ της 20ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου. Χθες το απόγευμα και οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Νότιας Αμερικής, δήλωσαν ότι θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν τρόπους, που θα βοηθήσουν στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
    Την εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ανακάμψουν στο επίπεδο των 50 δολ το βαρέλι μέχρι το τέλος του χρόνου, εξέφρασε ο Γκάρι Ρος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρίας συμβουλευτικών υπηρεσιών PIRA, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με τη θετική αυτή εξέλιξη να υποστηρίζεται -σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση- και από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου, από τις ηγετικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του ΟΠΕΚ.
    Παράλληλα, οι επενδυτές αρχίζουν ν’ αποδεσμεύονται από μεσοπρόθεσμες θέσεις που είχαν στηριχθεί στις προβλέψεις περαιτέρω μείωσης των τιμών πετρελαίου, σύμφωνα με την τράπεζα ANZ Bank.
    Πέρα από τις τιμές του πετρελαίου, θετική δυναμική αρχίζει να διαμορφώνεται και στα σιδηρομεταλλεύματα, που αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στην παραγωγή χάλυβα, με αύξηση τιμών κατά 20% χθες, υπό την προοπτική αύξησης των εισαγωγών στην κινεζική αγορά.


    Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/agores/story/676771/petrelaio-prooptiki-eyryteris-statheropoiisis-tis-agoras#ixzz42IGUm0Xq