Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Προσήλωση και συντρίμμια

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, με το οποίο ο πρύτανης κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, γιατί «έχει εκλεγεί πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία για να επιτελέσει το σημαντικό έργο της ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας. Στο έργο αυτό παραμένει προσηλωμένος». Ο πρύτανης, παρά το γλυκό τραγούδι των Σειρήνων, δεν έδειξε πρόθυμος να εγκαταλείψει το μετερίζι του. Η συγκίνηση ήταν τόση ώστε κανείς δεν έδωσε σημασία στα ύποπτα εκείνα περί ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης, κανείς δεν σκέφτηκε ότι για να ανασυγκροτήσουμε κάτι πρέπει πρώτα να το διαλύσουμε, για να το επανεκκινήσουμε πρέπει να το διακόψουμε. Η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην προσήλωση, γιατί λειτουργεί περισσότερο συγκινησιακά.
Σημαντικό ρόλο στη συγκίνηση έπαιξε και η συγκυρία. Το δελτίο εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου, μόλις είχε ανοίξει το Πανεπιστήμιο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και τα πράγματα είχαν αρχίσει να δείχνουν ξεκάθαρα πόσο δύσκολα είναι. Τα σκουπίδια της περασμένης περιόδου μοιάζουν ροδοπέταλα μπροστά στα κρίσιμα θέματα που επισημαίνονται από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και αναγνωρίζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν χώροι στα ιστορικά κτίρια του κέντρου, αλλά και στα προκάτ της Πανεπιστημιούπολης, που κυμαίνονται μεταξύ ακατάλληλων και επικίνδυνων, πράγμα που αγνοεί για πολλά χρόνια η διοίκηση, καταφέρνοντας έτσι να συνεχίσει τη λειτουργία των κτιρίων. Υπάρχουν υαλοπίνακες που πέφτουν, ανελκυστήρες που μπλοκάρουν, αίθουσες πολύ μικρές για τον αριθμό των φοιτητών που προβλέπεται ότι θα στεγάσουν. Γραφεία σκορπισμένα δεξιά κι αριστερά. Σχολές που παραδίδουν μαθήματα σε δυο-τρία κτίρια, αναγκάζοντας τους φοιτητές να τρέχουν σαν τρελοί από κτίριο σε κτίριο για να προλάβουν. Σ’ όλα αυτά, προστίθεται τώρα και το κρύο.
Πράγματι, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους τα κτίρια του ΕΚΠΑ υποδέχτηκαν τους φοιτητές τους σε πολική ατμόσφαιρα. Σε πολλές αίθουσες η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 2ο Κελσίου και τα παιδιά κάθονταν στις αίθουσες με μπουφάν, σκούφους και γάντια.
Πολλοί διδάσκοντες αρνήθηκαν να κάνουν μάθημα, όχι γιατί κρύωναν αλλά γιατί φοβούνταν σε τι προβλήματα υγείας θα εκθέσουν τους φοιτητές τους, αν τους υποχρέωναν να μείνουν δυο-τρεις ώρες ακίνητοι, καθισμένοι στις παγωμένες αίθουσες.
Την εξέλιξη αυτή την είχε προβλέψει ο πρύτανης, όταν λίγο πριν κλείσει για διακοπές είχε πει σε δραματικούς τόνους ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργήσει το β’ εξάμηνο, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά ούτε καν για να πληρωθεί η ΔΕΗ. Κι όμως, ο ηρωικός αυτός πρύτανης, που παλαιότερα είχε δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσει το ΕΚΠΑ έστω και με έναν μόνο διοικητικό, είχε καθαρίσει τους ναούς της γνώσης από τα θρασίμια, είχε εξασφαλίσει σεκιουριτάδες, αλλά και έξτρα περιφρούρηση από τα ΜΑΤ όποτε το έκρινε αναγκαίο, δεν λύγισε ούτε μπροστά στην παγωνιά της πρώτης μέρας μετά τις διακοπές. Πιστός στο καθήκον διακήρυξε την προσήλωσή του στο έργο για το οποίο εξελέγη. Τρίβοντας τα χέρια –για να ζεσταθεί.
Τι μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μέρας επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ μετά τις διακοπές; Δηλαδή τι μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης της Πρυτανείας περί προσήλωσης του πρύτανη στις 8 Ιανουαρίου και ανακοίνωσης του πρωθυπουργού την αμέσως επόμενη μέρα ότι ο πρύτανης τίθεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.; Τι μεσολάβησε μεταξύ διατράνωσης του υπερκομματικού ήθους του πρύτανη και συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος; Φαίνεται πως ο κ. Φορτσάκης όταν μιλούσε για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση εννοούσε ολοκλήρωση του έργου επιβολής της καταστολής. Αλλωστε στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του, χάρη στο αυταρχικό ηγετικό του στιλ, ενέπνευσε τον φόβο για την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών σε όλους τους συναδέλφους του. Και τώρα έφυγε κι άφησε πίσω του συντρίμμια. Κυριολεκτικά.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «ENERGA A.E»

Aυστηρή προειδοποίηση προς το υπουργείο Ανάπτυξης να μην διανοηθεί να αποδώσει στους κατηγορούμενους για κατάχρηση δημοσίου χρήματος της ENERGA Α.Ε. την επιδότηση από το ΕΣΠΑ, «διότι τότε θα πρόκειται για μέγα σκάνδαλο» και οι ευθύνες τους θα είναι πολύ μεγάλες και όχι μόνο πολιτικές, απευθύνει ο υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ. Π. Πετράκος.
Σύμφωνα με τον κ. Πετράκο οι κατηγορούμενοι της Energa Α.Ε. για κατάχρηση δημοσίου χρήματος αποθρασύνονται σε τέτοιο βαθμό (αφού υπερασπιστές τους είναι διαχρονικά στελέχη της Ν.Δ.) και ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης να δοθεί επιδότηση από τον Αναπτυξιακό νόμο 3299/2014 για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5MW στη Βοιωτία. Σημειώνουμε, προσθέτει ο κ. Πετράκος ότι για την συγκεκριμένη επιδότηση ο ΛΑΓΗΕ έχει προσφύγει να μην δοθεί.
Ο κ. Πετράκος σημειώνει ότι πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η επιθυμία τους αυτή έχει βρει ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ τονίζει επίσης ότι: «κατά την ψήφιση του νόμου 4312 καταγγείλαμε ότι ο νόμος αυτός είναι φωτογραφικός και ψηφίστηκε ώστε να «πέσουν στα μαλακά» οι κατηγορούμενοι για βαριές κακουργηματικές πράξεις και κατάχρηση δημοσίου χρήματος. Καταγγείλαμε ότι πρώτα απ' όλα αυτός ο νόμος θέλει να διευκολύνει τους κατηγορούμενους για κατάχρηση 257 εκ. ευρώ της Energa και της Hellas Power. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Σύμφωνα με δημοσιεύματα οι κατηγορημένοι για την κατάχρηση 257 εκατομμύριων ευρώ συμφώνα με το κατηγορητήριο, δήλωσαν ότι προτίθενται να επιστρέψουν πόσο μεγαλύτερο των 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο και τους δήμους για να ελαφρύνουν την θέση τους και να τιμωρηθούν με μικρότερες ποινές. Δηλαδή με χρήματα που ήταν ήδη δεσμευμένα από τον Φεβρουάριο του 2012, από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και είναι βέβαιο ότι θα πήγαιναν στα δημόσια ταμεία, θα μειώσουν τις ποινές που πιθανόν να τους επιβληθούν. Δηλ. με ξένα κόλλυβα θα κάνουν


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/545450/syriza-proeidopoiisi-pros-to-yp-anaptyxis-gia-tin-ypothesi-energa-a-e#ixzz3PGi7NlTI

Βόρεια Κορέα: Οσοι έχουν το ίδιο όνομα με τον ηγέτη της χώρας διατάσσονται... να το αλλάξουν

Η Βόρεια Κορέα επέβαλε σε όσους πολίτες έχουν το ίδιο όνομα με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν να... το αλλάξουν, μετέδωσε την Τετάρτη ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός της Νότιας Κορέας KBS.

Ανάλογες απαγορεύσεις έχει επιβάλει η Βόρεια Κορέα και για τη χρήση των ονομάτων των δύο προηγούμενων ηγετών της-του πατέρα του σημερινού ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ και του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ - στο πλαίσιο της προπαγανδιστικής προσπάθειας δημιουργίας ενός μύθου γύρω από το όνομά τους.

Το όνομα του Κιμ Γιονγκ Ουν δεν επιτρέπεται να δίνεται σε νεογέννητα και όσοι ήδη ονομάζονται έτσι καλούνται, όχι μόνο να πάψουν να το χρησιμοποιούν, αλλά και να το αλλάξουν στο πιστοποιητικό γέννησής τους και στη διεύθυνση κατοικίας τους, μετέδωσε το δίκτυο KBS επικαλούμενο επίσημη οδηγία της βορειοκορεατικής κυβέρνησης.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο πατέρας του σημερινού ηγέτη, έδωσε την εντολή το 2011, όταν είχε ήδη διαφανεί ότι θα τον διαδεχόταν ο γιος του, κάτι που όντως συνέβη μετά τον θάνατο του Κιμ του πρεσβύτερου τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μετέδωσε το KBS. 

Το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, το οποίο χειρίζεται τις σχέσεις της με την Βόρεια Κορέα, δεν επιβεβαίωσε άμεσα την πληροφορία, ανέφερε όμως ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό.

«Η απαγόρευση είναι εξαιρετικά πιθανή, καθώς η Βόρεια Κορέα ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις περιόδους κατά τις οποίες βρίσκονταν στην εξουσία οι Κιμ Γιονγκ Ιλ και Κιμ Ιλ Σουνγκ», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου.

Δεν είναι πάντως γνωστό πόσοι Βορειοκορεάτες ονομάζονται Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά το Κιμ είναι ένα πολύ κοινό επίθετο και τα Γιονγκ Ουν επίσης συνηθισμένα ονόματα.

http://www.tanea.gr/news/world/article/5186123/boreia-korea-osoi-exoyn-to-idio-onoma-me-ton-hgeth-ths-xwras-diatassontai-na-to-allaksoyn/

ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ»

«Οι ΑΝΕΛ είναι εδώ για να αποτελούν θεματοφύλακα των συμφερόντων της χώρας και όχι των δανειστών. Για να μην φτάνει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Για να αλλάξει η πολιτική της χώρας και να πάψει να είναι πολιτική υποταγής», υποσχέθηκε ο Πάνος Καμμένος, μιλώντας στους πολίτες της Θεσσαλονίκης από το «Μακεδονία Παλάς»  
Όσο το δυνατόν μαζικότερη υποστήριξη ζήτησε από τους πολίτες της Μακεδονίας ο Πάνος Καμμένος, προκειμένου οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να βγουν ακόμη πιο δυνατοί από τη διαδικασία των εθνικών εκλογών και από τις 26 Ιανουαρίου να έχουν ρόλο πρωταγωνιστή στα τεκταινόμενα της χώρας.
«Η πατρίδα πρέπει να γυρίσει στα χέρια μας. Γιατί τώρα δεν είναι σε δικά μας χέρια. Φανταστείτε τι θα γινόταν, ανεξάρτητα από το ποιος ασκούσε κυβέρνηση, αν κάποια χρόνια πριν μας έλεγαν από το εξωτερικό τι πολιτική θα πρέπει να ασκήσουμε. Όπως ο κ. Σόιμπλε, που μας είπε πως θα πορευτούμε με τον ίδιο τρόπο ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι πρωθυπουργός της χώρας. Αυτό λέγεται παρέμβαση στα εσωτερικά. Ή ο πρέσβης των ΗΠΑ που μίλησε για άναγκη εύρεση άμεσης λύσης για το όνομα των Σκοπίων. Σας το λέω από εδώ, από την καρδιά της Μακεδονίας, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να την παραδώσουμε σε κανέναν. Θα είμαστε η εγγύηση της εθνικής κυριαρχίας. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνω μήνυμα σε αυτούς που φεύγουν και σε αυτούς που έρχονται. Ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε ότι το 1993 έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις 400.000 ψηφιακές συσκευές και όχι για το όνομα της Μακεδονίας. Και λέω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι εξακολουθούμε να έχουμε κόκκινες γραμμές στα εθνικά θέματα», τόνισε αρχικά και συνέχισε κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη της συμμορίας του κολεγίου», αναφερόμενος στο άνοιγμα του Σαμαρά προς τον Γιώργο Παπανδρέου. 
«Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε προστάτη του ΠΑΣΟΚ κι ο Σαμαράς σε προστάτη του Παπανδρέου. Δεν βλέπετε ότι δίνεται νέο ΑΦΜ για το κόμμα του ανθρώπου στον οποίο ο Βενιζέλος έχει κάνει μήνυση για τα κλεμμένα λεφτά από το κομματικό γραφείο;», ήταν τα λόγια του.

«Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες με την ψήφο σας», ήταν η προτροπή προς τους ψηφοφόρους από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο οποίος υποσχέθηκε ότι κανένα σπίτι δεν πρέπει και δεν πρόκειται να καταλήγει στα χέρια τραπεζίτη, καθώς επίσης και ότι δεν πρόκειται να σπάσει ο δεσμός του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία. «Τώρα θυμήθηκε ο κ. Σαμαράς την Ορθοδοξία; Αυτός που κατήργησε την κυριακάτικη αργία;».
Αναφερόμενος στις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες της χώρας, ο Πάνος Καμμένος υποστήριξε ότι «ναι, λεφτά όντως δεν έχουμε να δώσουμε. Αλλά μπορούμε να δώσουμε αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες για πέντε χρόνια. Ώστε να βάλουν μπροστά τα ελληνικά χωράφια.».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Καμμένος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους 12 βουλευτές του κόμματος του, λέγοντας ότι στάθηκαν όρθιοι και αυτοί «έριξαν» την κυβέρνηση, διότι αν είχαν προστεθεί στους 168 που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα θα είχε εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας με 180 και δεν θα γίνονταν πρόωρες εκλογές.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/545458/ekloges-2015-kammenos-tromokratiste-toys-tromokrates-me-tin-psifo-sas#ixzz3PGDf2Zh8

Οι ιστορικοί κύκλοι και η «ελληνική άνοιξη»

Οι ιστορικοί κύκλοι και η «ελληνική άνοιξη»Η νίκη της αριστεράς θα είναι αλλαγή ιστορικής περιόδου, η επιστροφή της ελπίδας και το δεύτερο τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά το ατελέσφορο 1989
Οι επερχόμενες εκλογές έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς «ιστορικές» για την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Υπερβολές θα μου πείτε, συνηθισμένη ρητορεία προεκλογικής καμπάνιας. Αναντίρρητα οι απόψεις αυτές μεγαλοπιάνονται. Η Ελλάδα δεν έχει προνομιούχα θέση σε κάποιο κατάλογο των «περιούσιων» λαών. Πολλοί άνθρωποι και λαοί πιστεύουν ότι είναι ο ομφαλός της γης, ότι οι τύχες τους ξεπερνάν τα σύνορα του σπιτιού και της γειτονιάς τους και καθορίζουν το μέλλον. Τίποτε πιο αναληθές. Ο κόσμος δεν χρειάζεται κανένα μας, ο ήλιος θα συνεχίσει να βγαίνει μετά το τέλος μας.
Και όμως η νίκη της ελληνικής Αριστεράς θα έχει ιστορική σημασία. Αλλά με διαφορετική έννοια απ’ αυτή που ακούμε συνήθως – το τέλος της Μεταπολίτευσης, ανώτερο στάδιο στην ιστορική πρόοδο κ.λπ. Η Ιστορία δεν προχωράει ευθύγραμμα και προοδευτικά. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από κυκλικότητα, κάτι σαν τις εποχές του χρόνου ή σαν τα κύματα που διαδοχικά απομακρύνονται από κει που έπεσε η πετρούλα στη λίμνη. Οι εκλογές λοιπόν εντάσσονται σε τρεις ελληνικές και παγκόσμιες ιστορικές περιόδους, τρεις ομόκεντρους πολιτικούς κύκλους που θα ονομάσουμε συμβολικά 1949, 1968 και 1989.
1949
Το 1949 συμβολίζει το τέλος του Εμφυλίου και την αρχή μιας πολιτικά ανώμαλης περιόδου που κορυφώθηκε με τη χούντα. Ο ψυχρός πόλεμος και το «σιδηρούν παραπέτασμα» βρήκαν την πιο χαρακτηριστική τους έκφραση στα ξερονήσια, τις φυλακές, την καθημερινή καταδίωξη των αριστερών. Στις εκλογές που έρχονται αυτό που τελειώνει δεν είναι η Μεταπολίτευση αλλά η μετεμφυλιακή Ελλάδα, καθώς σπάει η γραμμή που διαχώριζε δεξιούς και αριστερούς, νικητές και νικημένους.
Στις πολύμορφες αντιστάσεις κατά των μνημονιακών κυβερνήσεων συναντήθηκε κόσμος όλων των ιδεολογιών και τάξεων, αριστεροί και δεξιοί, άνεργοι και μικρομεσαίοι, νέοι και γέροι, γκέι και στρέιτ, ξένοι και Ελληνες. Στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις των πλατειών, στα κινήματα αλληλεγγύης και κοινωνικής οικονομίας άνθρωποι που δεν είχαν βρεθεί ποτέ σε κοινούς χώρους ή αγώνες έμαθαν να συνδιαλέγονται, να αποφασίζουν και να δρουν μαζί. Ο κόσμος κατάλαβε ότι το κοινό καλό και το ταξικό συμφέρον είναι σημαντικότερα από ιδεολογικές ή ιστορικές καταβολές. Ο άνεργος δεξιός και αριστερός υποφέρουν το ίδιο, ο πατριώτης και ο κοσμοπολίτης πονάνε εξίσου για την εξαθλίωση και την ταπείνωση του λαού.
Στις εκλογές του 2012, του 2014, του 2015 το πλήθος των πλατειών γίνεται ο λαός της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης και συναντιέται ξανά στις κάλπες της Αριστεράς. Οι μετεμφυλιακές συνθήκες είχαν χτίσει μια εκλογική «γυάλινη οροφή» για την Αριστερά, που έφτανε γύρω στο 12% και σταματούσε. Μόνο η εξασθένηση ιστορικών διαχωρισμών και διακρίσεων, η ώσμωση του όλου λαού στις πλατείες επέτρεψε στην Αριστερά να σπάσει την οροφή. Η νίκη της θα είναι αλλαγή ιστορικής περιόδου, η επιστροφή της ελπίδας και το δεύτερο τέλος του Ψυχρού Πολέμου μετά το ατελέσφορο 1989.
1968
Ο δεύτερος κύκλος. Ο Μάης του ’68 συμβόλισε την πολιτισμική και ηθική επανάσταση των νέων στην Ευρώπη και τα κίνηματα κατά των διακρίσεων και του πολέμου του Βιετνάμ. Το αντιδραστικό 1969 έσβησε τα όνειρα. Ο Ντε Γκολ νίκησε τους φοιτητές και τους εργάτες, ο Νίξον διαδέχτηκε τη Μεγάλη Κοινωνία του ’60. Μάθαμε για τα γκουλάγκ, οι επαναστάσεις κατά της αποικιοκρατίας μετατράπηκαν σε μονοκομματικά κράτη και διεφθαρμένες ελίτ. Ο ιδεαλισμός ηττήθηκε, ο αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε σε φιλανθρωπικές καμπάνιες και υπογραφή δηλώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Αριστερά μπήκε σε μακρύ χειμώνα πολιτικής ήττας και θεωρητικής αποτυχίας.
Οι κοινωνικο-οικονομικές εξελίξεις ενδυνάμωσαν τις πολιτικές τάσεις. Στη δεκαετία του ’70 ο υψηλός πληθωρισμός και η μικρή ανεργία αποτελούσαν έναν συμβιβασμό μεταξύ εργατικής τάξης και κεφαλαίου. Η Θάτσερ και ο Ρέιγκαν απέρριψαν όμως την άποψη ότι η ανεργία απονομιμοποιεί τον καπιταλισμό. Η οικονομική πολιτική εστιάζεται τώρα στον χαμηλό πληθωρισμό, τη μείωση της φορολογίας και τη σταδιακή υποχώρηση του κοινωνικού κράτους.
Ετσι ξεκίνησε η περίοδος του χρέους: αρχικά δανείζονται τα κράτη για να καλύψουν τις μειούμενες υποχρεώσεις τους στην εργασία και τις αυξανόμενες στο κεφάλαιο. Αλλά μετά την εισαγωγή από τον Κλίντον και την Ε.Ε. της ορθοδοξίας περί ισολογισμένων προϋπολογισμών, το κράτος εγκαταλείπει τις μεταπολεμικές κοινωνικές υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν το κενό.
Ετσι γινόμαστε μικροεπιχειρηματίες του εαυτού μας. Πρέπει να «επενδύσουμε» στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές ασφαλίσεις της οικογένειάς μας και ο ιδιωτικός δανεισμός φουντώνει. Μετά τη χρηματοπιστωτική καταστροφή του 2008 και τα δισεκατομμύρια που πλήρωσαν οι πολίτες για σωτηρία των τραπεζών, τα χρέη τους περνάνε στο κράτος. Ετσι κορυφώνεται η μεταφορά πόρων από την εργασία στη κεφάλαιο.
Μπορεί οι αξίες της δεκαετίας του ’60 να ξεχάστηκαν, αλλά η γενιά των «μπέμπηδων» (baby boomers) πέτυχε. Δεν έκανε τον κόσμο πιο δίκαιο, αλλά πήρε την εξουσία στα κόμματα, τις επιχειρήσεις, τα ΜΜΕ. Τα άνθρώπινα δικαιώματα, η επιφανειακή ανοχή διαφορετικών απόψεων, η απόρριψη προφανών διακρίσεων χωρίς διακινδύνευση της ισορροπίας δυνάμεων αποτελούν ηθικό φτιασίδωμα και συμπλήρωμα του πετυχημένου καπιταλιστή. Ετσι 60 χρόνια μετά το ’68 και την ήττα της Αριστεράς ο καπιταλισμός γίνεται πιο επιθετικός και αχόρταγος, η δημοκρατία απισχνάνθηκε, η επανάσταση μπήκε στη ναφθαλίνη.
Στην Ελλάδα ο κύκλος του Μάη ήρθε αργά, στο Πολυτεχνείο, και δεν ολοκληρώθηκε. Ο Σαρκοζί υποσχόταν στις προεδρικές εκλογές να τελειώσει τον Μάη, ο Σαμαράς και ο Δένδιας λένε το ίδιο για τη Μεταπολίτευση. Θέλουν το τέλος του πολιτικού φιλελευθερισμού και την πλήρη κυριαρχία του οικονομικού. Ομως στην Ελλάδα το διακύβευμα είναι ακριβώς το αντίθετο: το 2015 θα σημάνει το τέλος της μετεμφυλιακής περιόδου και την επιστροφή στα χαμένα οράματα. Οι εκλογές δεν θα κλείσουν, αλλά θα ολοκληρώσουν τον κύκλο του ’68 και του Πολυτεχνείου.
1989
Το «τέλος της Ιστορίας» και η έλευση της «νέας παγκόσμιας τάξης» διακηρύχτηκαν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ηταν πρόωροι κομπασμοί μιας παγκόσμιας ελίτ που επιδιώκει την τελική και ανεπίστρεπτη επιβολή της καπιταλιστικής ηγεμονίας. Στην Ελλάδα, η Ιστορία θα τελείωνε με την εισαγωγή του εκσυγχρονιστικού ευδαιμονισμού.
Αλλά η «νέα» αυτή τάξη ήταν η συντομότερη στην Ιστορία. Τελείωσε με το ξεφούσκωμα της χρηματοπιστωτικής φούσκας, κεντρικής στρατηγικής του εκσυγχρονισμού, και την παγκόσμια αντίσταση που ξέσπασε, από την «αραβική άνοιξη» στη Μαδρίτη, στο Σύνταγμα, στο κίνημα «Occupy», στην Κωνσταντινούπολη, στη Βραζιλία, στην «ελληνική άνοιξη» που έρχεται. Η νίκη της Αριστεράς θα είναι η αρχή του τέλους αυτού του τρίτου και πιο καταστροφικού κύκλου.
Μόνο στο τέλος μιας περιόδου μπορούμε να καταλάβουμε τη σημασία της. Η Ιστορία δεν γράφεται εκ των προτέρων με γραμμική πρόοδο, αλλά αναδρομικά μετά τα γεγονότα, όταν μια σειρά από επιφανειακά ασύνδετα συμβάντα αναγνωρίζονται ως κρίκοι μιας ιστορικής αλληλουχίας.
Η φιλοσοφία επομένως δεν μπορεί να προβλέψει την Ιστορία, αλλά μπορεί να μας πει πού βρισκόμαστε και πώς να βοηθήσουμε την αλλαγή. Από αυτή τη σκοπιά δύο ιστορικοί κύκλοι κλείνουν και ένας τρίτος ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο. Οι εκλογές όμως είναι μια στιγμή μόνο, μια συμβολική εγγραφή, η πραγμάτωση της οποίας παραμένει στο μέλλον. Αλλά γι’ αυτό στο επόμενο.
* Καθηγητής της Νομικής, αντιπρύτανης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών Ερευνών στο Κολέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου

http://www.efsyn.gr/arthro/oi-istorikoi-kykloi-kai-i-elliniki-anoixi

E.E.: χαλαρώνει τα λουριά του Συμφώνου

Ποιο Δημοσιονομικό Σύμφωνο; Ολα στον ντορβά, ακόμη και την ώς τώρα διά ροπάλου τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών στόχων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θέτουν υπό συζήτηση οι Βρυξέλλες προκειμένου οι κυβερνήσεις να μην αποκλίνουν από τις περιβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες μια νέα οδηγία για το πώς θα εφαρμόζει τους κανονισμούς του Συμφώνου. Διεμήνυσε ότι θα επιτρέψει σε χώρες να αποκλίνουν από τις δεσμεύσεις τους για τη μείωση των ελλειμμάτων τους αν εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως αλλαγές στην αγορά εργασίας οι οποίες καθιστούν πιο εύκολες τις απολύσεις και τις προσλήψεις για τις επιχειρήσεις. Η Επιτροπή θα λαμβάνει υπόψη της τον θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων -υπό την προϋπόθεση να είναι σημαντικές, να έχουν θετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις και να εκτελούνται- και θα επιτρέπει δημοσιονομικές αποκλίσεις που όμως δεν θα ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ μιας χώρας. Ακόμη, όταν ανοίγει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος θα μπορεί να προτείνει ένα μεγαλύτερο διάστημα για το μάζεμά του. Επίσης οι συνεισφορές των χωρών-μελών στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων δεν θα υπολογίζονται στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Τέλος, οικονομίες που το κενό μεταξύ της πραγματικής οικονομικής παραγωγής και της δυνητικής είναι μεταξύ 3% και 4% του ΑΕΠ δεν θα υποχρεούνται να μειώσουν τα ελλείμματά τους, ενώ για οικονομίες με χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ θα προβλέπεται μείωση μόλις 0,25%. Τα μέτρα δεν αφορούν την Ελλάδα που βρίσκεται σε πρόγραμμα. Θα μπορούσαν όμως, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, να ωφελήσουν σημαντικά άλλες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.
http://www.efsyn.gr/arthro/ee-halaronei-ta-loyria-toy-symfonoy

Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τα δυάρια για... μεζονέτες

Αναταραχή στις αγορές μετά τη σημερινή, αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank – SNB), με την οποία μειώνεται το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου στο -0,75%, ενώ παράλληλα διακόπτεται η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ελβετικά φράγκα ανά ευρώ.
Μετά την ανακοίνωση της SNB, το ελβετικό νόμισμα έφτασε να ενισχύεται έως και 30% σε σχέση με το ευρώ (0,805 φράγκα ανά ευρώ) και 25% συγκριτικά με το δολάριο (88 φράγκα ανά δολάριο), ενώ την τελευταία ώρα η άνοδος διαμορφώνεται στο 15%, με την ισοτιμία με το ευρώ στο 1 προς 1.
Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή κίνηση της SNB δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο να υπάρξουν κερδοσκοπικές κινήσεις εν όψει της έναρξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων), που εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο ευρώ.
Στο διάγραμμα αποτυπώνεται η εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ | REUTERS / Arnd Wiegmann
Θυμίζουμε ότι η ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ και των άλλων νομισμάτων τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο στο ελβετικό φράγκο ,εκτοξεύοντας στα ύψη την ισοτιμία του έναντι των άλλων νομισμάτων και ιδιαίτερα του δολαρίου.
Τότε η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας έβαλε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού και να προστατέψει τους εξαγωγείς και την οικονομία της χώρας.
Ωστόσο, η σημερινή εξέλιξη πλήττει βαρύτατα όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια στο ελβετικό νόμισμα, δηλαδή περίπου 60.000 Έλληνες, που υποχρεώνονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με τις ισοτιμίες (ευρώ/ελβετικού φράγκου) που ίσχυαν κατά τις ημερομηνίες εκταμίευσής τους...
 http://www.efsyn.gr/arthro/hiliades-idioktites-tha-plirosoyn-ta-dyaria-gia-mezonetes

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΕΚΑΤ. ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 70

Στα 9.808.760 ανέρχονται οι πολίτες που καλούνται να ψηφίσουν στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 5.060.877 είναι γυναίκες και οι 4.747.883 άνδρες.
Όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, η δυναμική του εκλογικού σώματος παραμένει σχεδόν σταθερή τα τελευταία χρόνια: 9.834.970 (το 2009), 9.850.802 (το 2012) και 9.808.760 (το 2015).
Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή του εκλογικού σώματος, την αποφασιστική εκλογική κατηγορία αποτελούν οι ψηφοφόροι άνω των 71 ετών, που είναι υπερδιπλάσιοι των ψηφοφόρων ηλικίας 42-47 ετών που αποτελούν τη δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/ekloges/ethnikes-ekloges/story/544684/ekloges-2015-pano-apo-dyo-ekat-oi-psifoforoi-ano-ton-70#ixzz3OyXH6793

Ληστής βίασε 78χρονη στην Πάφο Βρετανίδα μόνιμη κάτοικος Κύπρου -

Καταγγελία για βιασμό 78χρονης στην Πάφο από λήστή ο οποίος και την λήστεψε, εξετάζει η Αστυνομία. 
Σύμφωνα με την καταγγελία της ηλικιωμένης από τη Βρετανία που διαμένει στην Πάφο το τελευταίιο διάστημα, λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, άγνωστος εισήλθε στο διαμέρισμά της, στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων, από μπαλκονόπορτα που ήταν ανοικτή, με σκοπό την κλοπή.  Ωστόσο, σύμφωνα με την παραπονούμενη, προχώρησε και στο βιασμό της. 
Ο δράστης, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ηλικιωμένη, έκλεψε αρχικά τσαντάκι που περιείχε κέρματα και ακολούθως, αφού την έδεσε στο κρεβάτι, αφαίρεσε από το λαιμό της χρυσή καδένα και άρπαξε 35 ευρώ, δακτυλίδι από το κομοδίνο αξίας 150 ευρώ και τράπηκε σε φυγή.  
Σύμφωνα με την περιγραφή που έδωσε η ηλικιωμένη, ο δράστης πιθανόν να είναι αλλοδαπός, αφού μιλούσε Αγγλικά, εύσωμος, περίπου 30 ετών, με κοντά σκούρα μαλλιά, αξύριστος και ύψος 1.70. Φορούσε τζιν παντελόνι, καρό πουκάμισο, σκούρο σακάκι και αθλητικά παπούτσια.
- See more at: http://ikypros.com/?p=75387#sthash.Y1rqZ7bu.dpufhttp://ikypros.com/?p=75387


Η Βενεζουέλα στηρίζει λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών

Υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των γενικών αρχών Διεθνούς Δικαίου και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ τάχθηκε ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Βενεζουέλας στην Κύπρo, Jeanpier Anaya Salas, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Βενεζουέλας.

Ο κ. Anaya Salas παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου στην οποία έκανε έναν απολογισμό του 2014, αναφέρθηκε στα τεκταινόμενα στην χώρα του αλλά και σε θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, την περσινή χρονιά, δήλωσε ο Επιτετραμμένος, η Βενεζουέλα επί δύο μήνες δεχόταν επιθέσεις, οι οποίες είχαν αρνητικές συνέπειες για την οικονομία, ενώ ακολούθησαν και άλλες που είχαν ως στόχο την κερδοσκοπία εκ των έσω.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια του 2014 σημειώθηκε μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών του πετρελαίου και μείωση της ακραίας φτώχειας, χάρη στις πολιτικές της Κυβέρνησης Μαδούρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την έλλειψη βασικών προϊόντων από τα ράφια υπεραγορών που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, είπε ότι πρόκειται για μία ακόμα στρατηγική οικονομικής αποσταθεροποίησης βασιζόμενη στο κεφάλαιο, καθώς τα προϊόντα αποκρύπτονται, δημιουργώντας τεχνητές ελλείψεις και κρίσεις γενικευμένου πανικού.

Κάνοντας μνεία στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, ξεκαθάρισε ότι ο λαός αγνοεί τις όποιες εκκλήσεις και καταβάλει προσπάθειες για αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που προκύπτουν από τις τρέχουσες συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Έκανε σαφές ότι η χώρα δεν σκοπεύει να καταφύγει στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για οικονομική βοήθεια και ότι θα ξεπεράσει τις δυσκολίες βασισμένη στους δικούς της πόρους αλλά και με τη βοήθεια των διεθνών εταίρων της.

Όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, στάθηκε στην εκλογή της Βενεζουέλας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι από τη θέση αυτή θα προωθήσει την ειρήνη και θα καταδικάσει την τρομοκρατία σε κάθε της μορφή.

Μάλιστα καταδίκασε την πρόσφατη δολοφονία των δημοσιογράφων στο Παρίσι, τη συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και την προώθηση και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ.

Ερωτηθείς για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ, επανέλαβε τη θέση ότι η Βενεζουέλα πάντοτε τασσόταν υπέρ και εξέφρασε τη γενική επιθυμία για τη βελτίωση των σχέσεων Βενεζουέλας-ΗΠΑ.

Για το θέμα του πετρελαίου, η θέση της Βενεζουέλας είναι ότι από τις διακυμάνσεις της τιμής επηρεάζονται οι σημερινοί παραγωγοί, οι μελλοντικοί παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές καθώς η σταθεροποίηση θα επιτρέψει τον οικονομικό σχεδιασμό και ευνοεί την ανάπτυξη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου εξήγησε ότι η πτώση οφείλεται πρωτίστως σε πολιτικά συμφέροντα τα οποία σχετίζονται με γεωστρατηγικές πολιτικές.

Για τις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βενεζουέλας, εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τάχθηκε υπέρ της λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των γενικών αρχών Διεθνούς Δικαίου και υπό την εποπτεία του ΟΗΕ.

Σε ερώτηση, εξήγησε ότι και βέβαια υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας για το θέμα της νομιμοποίησης κεφαλαίων, της ναυτιλίας, της ενέργειας και της πολιτικής.

Εν κατακλείδι εξέφρασε την ευχή, παραθέτοντας αυτολεξεί τα λόγια του Προέδρου Μαδούρο “Το 2015 θα είναι η χρονιά της ελπίδας”.

Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ
- See more at: http://ikypros.com/?p=74991#sthash.5C17Ll5v.dpuf