Τρίτη 12 Μαΐου 2015

INFOWAR Οι «ανεπιθύμητοι» διώκτες των μνημονίων


infowar1.jpg

Σεφάς Λουμίνα, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το εξωτερικό δημόσιο χρέος του ΟΗΕ και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για τους μεγαλόσχημους Eλληνες δημοσιογράφους είναι δύο ασήμαντοι δικηγόροι. Για τα Ηνωμένα Εθνη είναι δύο από τους σημαντικότερους εν ζωή επιστήμονες στον χώρο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους Ελληνες πολιτικούς των μνημονίων ήταν απλώς μια ενοχλητική φωνή που θα μπορούσε να ενισχύσει τη χώρα απέναντι στους δανειστές της
Το πρώτο καθήκον κάθε κράτους είναι απέναντι στους πολίτες του.
Σεφάς Λουμίνα
Eίχαν περάσει ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που ο Σεφάς Λουμίνα έφτασε στο ξενοδοχείο του στο κέντρο της Αθήνας. Τα Ηνωμένα Εθνη τού είχαν αναθέσει ως ειδική αποστολή να εξετάσει τις επιπτώσεις των μνημονίων στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αφησε τις βαλίτσες του στο δωμάτιο και κατέβηκε να συναντήσει την ομάδα εμπειρογνωμόνων και μεταφραστών που είχε έρθει να τον υποδεχτεί. Ηταν η στιγμή που άκουσε περίεργους θορύβους από το λόμπι του ξενοδοχείου. Περαστικοί αλλά και αστυνομικοί μαζεύονταν έξω από την πόρτα για να δουν τι είχε συμβεί. Οπως του εξήγησαν οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου, κάποιος είχε νοικιάσει ένα δωμάτιο στον έκτο όροφο, άνοιξε το παράθυρο και πήδηξε στο κενό. Στο σημείωμα που άφησε εξηγούσε ότι δεν άντεχε άλλο την κατάσταση στην οποία τον οδήγησε η οικονομική κρίση.
«Και αυτές ήταν μόνο οι πρώτες μου ώρες στην Ελλάδα» μου εξήγησε ο Σεφάς Λουμίνα, πριν αρχίσει να παραθέτει αμέτρητα περιστατικά εξαθλίωσης και απόγνωσης που κατέγραψε τις λίγες ημέρες που βρισκόταν στην Αθήνα. Η έκθεση την οποία παρουσίασε στα Ηνωμένα Εθνη ήταν πραγματικός κόλαφος όχι μόνο για τις μνημονιακές κυβερνήσεις, αλλά και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μεταξύ άλλων η έκθεση σύστηνε στους δανειστές (άρα και στην Ε.Ε.) να διακόψουν κάθε πρόγραμμα «βοήθειας», εάν αυτή παρέχεται υπό όρους ταπεινωτικών πολιτικών που υπονομεύουν την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και να συμπεριλάβουν τη μείωση της ανεργίας και της φτώχειας ως μετρήσιμους στόχους στο πρόγραμμα προσαρμογής.
Χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί και ο ίδιος, μετατρεπόταν σε persona non grata για την Ε.Ε. και την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Απέναντί του δεν είχε απλώς συγκεκριμένα πρόσωπα που προσπαθούσαν να αποσιωπήσουν την έρευνά του για να προωθήσουν τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά θεσμούς που αδιαφορούσαν για την καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», μου εξηγεί ο διακεκριμένος καθηγητής, «ήταν εξαιρετικά εχθρική στην αποστολή του ΟΗΕ για το εξωτερικό δημόσιο χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα και στρεφόταν εναντίον κάθε σχετικού ψηφίσματος». Και όταν ο ίδιος ρωτούσε γιατί συνέβαινε αυτό η απάντηση ήταν πως «το να εξετάζεις τα ανθρώπινα δικαιώματα σε σχέση με το χρέος αποτελεί σπατάλη χρημάτων».
Ο Σεφάς Λουμίνα δηλώνει εξαρχής ότι «μια χώρα οφείλει να αποπληρώνει τα χρέη της». Σπεύδει όμως να συμπληρώσει ότι κανείς δεν μπορεί να απαιτεί την αποπληρωμή εάν αυτή στερεί από το κράτος την ικανότητα να εξυπηρετήσει πρωταρχικές υποχρεώσεις του απέναντι στον πληθυσμό του». Παρά την εχθρική στάση της Ε.Ε. πίστεψε προς στιγμήν ότι η έκθεσή του θα προσέφερε ένα πανίσχυρο όπλο στην τότε ελληνική κυβέρνηση για να διαχειριστεί ή και να διαγράψει τα χρέη της. Αυτό που δεν μπορούσε να διανοηθεί είναι ότι το πολιτικό κατεστημένο της Ελλάδας θα στρεφόταν εναντίον του γιατί τόλμησε να υπερασπιστεί την Ελλάδα σε βάρος των πιστωτών. «Δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοια αντίδραση» μου εξηγεί. «Πίστευα πως κάθε κυβέρνηση θα αγκάλιαζε μια έκθεση η οποία την βοηθούσε να ενισχύσει τη θέση των πολιτών της».
Η ελληνική κυβέρνηση όμως, η οποία καταδίκαζε κάθε σχετικό ψήφισμα στο πλαίσιο της Ε.Ε., δεν ήταν ο μοναδικός του αντίπαλος. Οταν ο Σεφάς Λουμίνα επέστρεψε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2015, ως μέλος πλέον της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, έπεσε και αυτός θύμα της προσπάθειας αποδόμησης που ενορχήστρωναν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το παρακάτω απόσπασμα από τη στήλη του Γιάννη Πρετεντέρη στα «Νέα» συνοψίζει τη στάση αρκετών δημοσιογράφων που διαλαλούσαν την άγνοιά τους ως προσόν: «Ευτυχώς η “Αυγή” αποκάλυψε μερικές από τις “σημαντικές προσωπικότητες” της Επιτροπής - δεν θα αναφέρω τα ονόματα, είναι παντελώς άγνωστα. Μετέχουν λοιπόν (σύμφωνα με την εφημερίδα) ένας δικηγόρος “με ειδικότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα”, ένας “πρώην(!) ειδικός για το δικαίωμα στην τροφή”(!)…».
Δεν υπήρχε αμφιβολία πως ο «δικηγόρος» ήταν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Σεφάς Λουμίνα. Αναζητώντας όμως και τον «πρώην ειδικό για το δικαίωμα στην τροφή» συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για τον ειδικό εισηγητή των Ηνωμένων Εθνών, Ολιβιέ ντε Σούτερ, ο οποίος μετέχει επίσης στην Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Ηδη από την πρώτη στιγμή που καθίσαμε μαζί του για μια συνέντευξη καταλάβαμε γιατί είχε περάσει στη μαύρη λίστα των «τιτάνων» της ελληνικής δημοσιογραφίας. «Οι δανειακές συμβάσεις», μου εξηγεί ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, «μπορεί να είναι άκυρες εάν αποδειχτεί ότι η μια πλευρά έπεσε θύμα εξαναγκασμού – εάν δηλαδή δεν δόθηκε στην Ελλάδα καμία άλλη επιλογή από το να τις αποδεχτεί».
Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρώην ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή | 
Αν και εξετάζουν διαφορετικές χρονικές στιγμές των δανειακών συμβάσεων (τη σύναψη και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή τους) οι δυο καθηγητές και πρώην εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ φαίνεται να καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Οι δανειακές συμβάσεις θα μπορούσαν να κηρυχθούν άκυρες είτε γιατί υπογράφηκαν υπό καθεστώς εξαναγκασμού είτε γιατί η εφαρμογή τους θα οδηγούσε αποδεδειγμένα σε παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ποιος θέλει όμως να ακούσει δύο καθηγητές του ΟΗΕ που «απέτυχαν» τόσο οικτρά στην καριέρα τους, ώστε δεν κέρδισαν την αποδοχή των ελληνικών μέσων ενημέρωσης;

Info:

Διαβάστε

Greece: “Troika bailout conditions are undermining human rights”
Η πλήρης έκθεση του Σεφάς Λουμίνα για τις επιπτώσεις του εξωτερικού δημόσιου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα. (http://www.ohchr.org/)
The Debt Crisis: From Europe to Where?
Βιβλίο με τη συμμετοχή και του Ερίκ Τουσέν για το ελληνικό χρέος. Κατεβάστε το δωρεάν από το info-war.gr
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-anepithymitoi-dioktes-ton-mnimonion

Ζαννίνο, ο ηθοποιός που έσωσε τη γυναίκα του από τον υπόκοσμο

Καλλιτεχνικός νονός του, ήταν ο Αττίκ που τον συνάντησε στα πρώτα του βήματα, όταν εμφανιζόταν σαν χορευτής. Ένα βράδυ, ο θίασος στον οποίο συμμετείχε, θα εμφανιζόταν στη Μάνδρα του Αττίκ. Όταν ο τραγουδιστής και θιασάρχης, θέλησε να προλογίσει τον νεαρό, τον ρώτησε το όνομά του. Το «Γιάννης» που ήταν ανέκαθεν ένα πολύ συνηθισμένο όνομα, δεν ικανοποίησε τον Αττίκ. «Εκείνη τη στιγμή η Σοφία που φρεσκάριζε το μακιγιάζ της μου είπε: Νίνο φόρα τις άσπρες μπότες. «Νίνο, τι Νίνο;» ρωτάει ο Αττίκ. «Ε Νίνο είναι το παρατσούκλι μου τολμώ να πω, αντί Γιάννης». «Τότε τι Γιάννης και κουραφέξαλα; Γιάννης δηλαδή Ζαν. Ζαν και Νίνο ίσον Ζαννίνο. Έτσι θα σε αναγγείλω, Ζαννίνο» και το όνομα του έμεινε για πάντα. Από τότε δεν χρησιμοποίησε ξανά το πραγματικό του, που σιγά σιγά ξεχάστηκε. Το ίδιο ψευδώνυμο χρησιμοποίησε και η μετέπειτα σύζυγός του Τζένη. Η σχέση των δύο καλλιτεχνών στο ξεκίνημά της, ήταν περιπετειώδης.
Ο Ζαννίνο κατηγορήθηκε ότι «έκλεψε» τη γυναίκα του Ο ηθοποιός γνώρισε την αγαπημένη του όταν ήταν φαντάρος κατά τη διάρκεια μιας άδειας. Συναντήθηκαν σε ένα υπόγειο στέκι καλλιτεχνών στην Ομόνοια και ο Ζαννίνο γοητεύτηκε από την παρουσία της. Από τη σύντομη συζήτηση που είχαν, ο ηθοποιός πρόλαβε να μάθει ότι η Τζένη ήταν δευτεροετής μιας θεατρικής σχολής και έμενε σαν φιλοξενούμενη σε φιλικό της σπίτι στο Φάληρο. Όταν την επόμενη μέρα ρώτησε έναν συνάδελφο του περισσότερες πληροφορίες, ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη έκπληξη. Η κοπέλα είχε εξαπατηθεί από έναν επιχειρηματία και ενώ η ίδια νόμιζε ότι θα ξεκινούσε να εργάζεται σαν ηθοποιός, εκείνος την προόριζε για κονσομασιόν. Ο Ζαννίνο έγινε έξαλλος και αποφάσισε να την πάρει υπό την προστασία του. Τη μετέφερε σε δικό του φιλικό σπίτι και την απομάκρυνε από τον απατεώνα επιχειρηματία. Έκτοτε οι δυο τους άρχισαν να δένονται και σύντομα έγιναν ζευγάρι. Οι περιπέτειες τους όμως δεν τελείωσαν. Ένα πρωί την ώρα που ο ηθοποιός καθόταν σε ένα καφενείο, τον πλησίασαν δύο αστυνομικοί με πολιτικά και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα, καθώς μια κυρία τον κατηγορούσε ότι είχε κλέψει την κόρη της.
Ο Ζαννίνο αμέσως ειδοποίησε τον διοικητή του στο στρατό, που όχι μόνο γνώριζε προσωπικά τη Τζένη, αλλά της είχε δώσει και την άδεια να κατασκηνώσει δίπλα στη δική του γυναίκα, μέχρι να τελειώσει τη θητεία του ο αγαπημένος της. Φτάνοντας στο αστυνομικό τμήμα ο ηθοποιός αντίκρισε μια έξαλλη ηλικιωμένη κυρία αλλά και την ίδια τη Τζένη που έκλαιγε με λυγμούς. Όταν ο αστυνομικός ρώτησε την κοπέλα με ποιον ήθελε να πάει, εκείνη απάντησε «με τον άντρα μου». Η κυρία, που αποδείχτηκε πως ήταν τελικά θεία της, επέμενε να πάρει μαζί της τη νεαρή. Όταν όμως αντίκρισε τις «ενισχύσεις» που είχαν σταλεί από το στρατό για την υποστήριξη του Ζαννίνο, άλλαξε γνώμη. Το ζευγάρι συνέχισε να είναι μαζί και αργότερα οι δύο καλλιτέχνες παντρεύτηκαν και έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Σόφη. Η καριέρα του Ζαννίνο περνώντας τα χρόνια απογειώθηκε και παρόλο που οι κινηματογραφικοί του ρόλοι ήταν κυρίως δεύτεροι, ο ηθοποιός αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Παρά τις αρχικές περιπέτειες στα προσωπικά του, κατάφερε να συνδυάσει μια επιτυχημένη πορεία στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και μια ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Αντώνη Μιχ. Πρέκα, «Σαν παλιό σινεμά»
www.mixanitouxronou.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/42800/zannino-o-ithopoios-poy-esose-ti-gynaika-toy-apo-ton-ypokosmo

Μπαρόζο: Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει τη θανατική ποινή όσο είναι στην EE

Η Ουγγαρία δεν μπορεί να επαναφέρει σε ισχύ την ποινή του θανάτου παρά μόνο εάν αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντιδρώντας σε μια τοποθέτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.
“Εάν ένα κράτος μέλος θέλει να επαναφέρει την θανατική ποινή σε ισχύ, μπορεί να το κάνει, αλλά σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εγκαταλείψει την ΕΕ”, τόνισε ο Μπαρόζο, πρόεδρος της Κομισιόν από το 2004 ως το 2014, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ουγγρικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV και μεταδόθηκε χθες.
“Η επαναφορά της ποινής του θανάτου είναι απλά αδύνατη για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Η συζήτηση αυτή έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει διευθετηθεί για όλα τα μέλη”, πρόσθεσε ο Μπαρόζο, ο οποίος ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου— το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ, κεντροδεξιά)—με τον πρωθυπουργό Όρμπαν.
Ο Βίκτορ Όρμπαν έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με τις Βρυξέλλες για διάφορα ζητήματα, καθώς οι απόψεις που εκφέρει συχνά αντίκεινται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ.
Τον περασμένο μήνα, σχολιάζοντας την δολοφονία ενός εμπόρου κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας, ο Όρμπαν είχε δηλώσει ότι “η ποινή του θανάτου θα έπρεπε να είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη”.
Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό δίκτυο και μεταδόθηκε την Παρασκευή, ο Όρμπαν πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μπορούν να αποφασίζουν σε εθνικό επίπεδο για το συγκεκριμένο ζήτημα.
“Εάν μπορούμε να προστατεύουμε τους πολίτες χωρίς να επαναφέρουμε την ποινή του θανάτου, ας είναι. Αλλά εάν αυτό δεν γίνεται, τότε θα πρέπει να την επαναφέρουμε”, είπε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Ο διάδοχος του Μπαρόζο, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επίσης διαμηνύσει ότι ο Όρμπαν πρέπει να περιμένει μια “αντιπαράθεση” με την ΕΕ στην περίπτωση που επιδιώξει να επαναφέρει σε ισχύ τη δυνατότητα επιβολής της θανατικής ποινής.
Η Ουγγαρία κατήργησε τη θανατική ποινή μετά την πτώση της κομμουνιστικής κυβέρνησής της το 1990. Επρόκειτο για έναν όρο-κλειδί για την εισδοχή της στην ΕΕ, στην οποία εντάχθηκε το 2004.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπενθυμίσει σε πολλές περιπτώσεις ότι “η κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ και την παραμονή σε αυτήν”.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/585309/mparozo-h-oyggaria-den-mporei-na-epanaferei-ti-thanatiki-poini-oso-einai-stin-ee#ixzz3ZqxYtkXj

















Συρία: Αντιδράσεις από την επίσκεψη Νταβούτογλου στον τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ

Μέσω του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Sana, η Δαμασκός κατήγγειλε ως «κατάφωρη επίθεση» την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην τοποθεσία όπου βρίσκεται ο τάφος του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Οσμάν.
Η επίσκεψη, που δεν είχε ανακοινωθεί, είναι η πρώτη ενός τούρκου πολιτικού ηγέτη στον νέο τάφο του Σουλεϊμάν Σαχ, που βρίσκεται στη συριακή πλευρά μόλις 200 μέτρα από τα σύνορα με την Τουρκία.
Το Sana κατήγγειλε μία «εισβολή χωρίς κυβερνητική άδεια σε συριακό έδαφος, που αποτελεί μία σαφή επίθεση εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους μέλους του ΟΗΕ και μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Ο τάφος του Σουλεϊμάν Σαχ, που πέθανε το 1236, θεωρείται ότι είναι τμήμα της τουρκικής επικράτειας σύμφωνα με μία συνθήκη που συνήψε το 1921 η Τουρκία με τη Γαλλία, η οποία έλεγχε τότε τη Συρία που ήταν υπό γαλλική εντολή.
Τον Φεβρουάριο, τούρκοι στρατιώτες είχαν πραγματοποιήσει μία χωρίς προηγούμενο διείσδυση σε βάθος 37 χλμ. στο συριακό έδαφος για να μεταφέρουν τον τάφο σε ασφαλές μέρος επειδή βρισκόταν σε μία περιοχή που κατείχε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Η επίσκεψη του Νταβούτογλου πραγματοποιήθηκε σε μία συγκυρία όπου διατυπώνονται εκτιμήσεις γύρω από μία πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Ο πρωθυπουργός διέψευσε χθες τις κατηγορίες αξιωματούχων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση μπορεί να καταφύγει σε μία τέτοια επέμβαση προκειμένου να ενισχύσει τη δημοτικότητά της πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου.
Το πρακτορείο Sana εκτίμησε πως η επίσκεψη στον τάφο έγινε στο «πλαίσιο μίας προεκλογικής προπαγάνδας» από το κυβερνών κόμμα στην Τουρκία που αντιμετωπίζει «μία σημαντική πτώση της δημοτικότητάς του».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/585260/syria-antidraseis-apo-tin-episkepsi-ntavoytogloy-ston-tafo-toy-soyleiman-sax#ixzz3Zr11QCVn