Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΔΝΤ: Από την Τυνησία, τις Φιλιππίνες και τη Βενεζουέλα στο Καστελόριζο

Στο χτεσινό σημείωμα της στήλης σημειώναμε ότι το ΔΝΤ και η ΕΕ αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος που εναλλάσσονται στο ρόλο του «καλού και κακού μπάτσου» πάνω στο σώμα του πειραματόζωου που λέγεται Ελλάδα, με απόλυτη ευθύνη του εγχώριου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.
    Είναι ακριβώς αυτό το πολιτικό κατεστημένο που παριστάνει κάθε φορά το «έκπληκτο» για την αγριότητα του ΔΝΤ, ή για την «αγριότητα» του κ.Σόιμπλε, ώστε να μην μιλά για την δική του αγριότητα ή – και κυρίως – για να χρησιμοποιεί σαν άλλοθι της δικής του αγριότητας την αγριότητα των «έξω» με τους οποίους, όμως, συνεργάζεται, συμμαχεί, διαπραγματεύεται και κυβερνά.
    Για το ποιο είναι, όμως, το ΔΝΤ βοά ο πλανήτης. Οι μόνοι που καμώνονται ότι «δεν ήξεραν» είναι αυτοί που το έφεραν και το διατηρούν στην Ελλάδα…   
    Ας θυμηθούμε, λοιπόν, ορισμένα από τα «ανδραγαθήματα» του ΔΝΤ. Πράγματα γνωστά, φυσικά, στους ταγούς μας, αφού δεν είναι µόνο η Ελλάδα και ο λαός της που έχουν τη χαρά της «βοήθειας» του ΔΝΤ καθώς εκτός από την ελληνική πλουτοκρατία, το ΔΝΤ σπεύδει να συνδράµει την πλουτοκρατία και τα καθεστώτα της όπου γης.
***
    Στις 18 Νοεµβρίου 2008 ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ έλαβε µια πολύ σηµαντική διάκριση: Του απονεµήθηκε ο τίτλος του «Ανώτερου Αξιωµατικού του Τάγµατος για τη Δηµοκρατία» από τον πρόεδρο της Τυνησίας, τον διαβόητοΜπεν Αλί.
    Όπως εξήγησε ο Μπεν Αλί, µέλος και ο ίδιος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως και ο Ντοµινίκ Στρος-Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ βραβεύτηκε «για τα πνευµατικά του χαρίσµατα και τη συµβολή του στην ενίσχυση της οικονοµικής ανάπτυξης σε παγκόσµιο επίπεδο».   
    Όσο για τον επικεφαλής του ΔΝΤ, κάνοντας µια µικρή επίδειξη των πνευµατικών και δηµοκρατικών χαρισµάτων του, αµέσως µετά τη διάκριση που έλαβε δήλωσε ότι «η άποψη που έχει το ΔΝΤ για την πολιτική που ακολουθείται στην Τυνησία είναι πολύ θετική. Είµαι σίγουρος», πρόσθεσε τότε ο κ. Στρος-Καν,«ότι την επόµενη χρονιά, ακόµα κι αν σε παγκόσµιο επίπεδο η κατάσταση αποδειχτεί δύσκολη, στην Τυνησία τα πράγµατα θα συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά (...) Στις συζητήσεις που είχα µε τους κ.κ. Μπεν Αλί και Ταουφίκ Μπακάρ πείστηκα ότι η Τυνησία σηµειώνει εντυπωσιακή πρόοδο στην προώθηση των µεταρρυθµίσεων και ότι οι προοπτικές είναι ευνοϊκές. Συνεχάρην τις Αρχές...», κατέληξε ο επικεφαλής του ΔΝΤ.
    Κατά τη συµπλήρωση δύο ετών από την επιδαψίλευση τιµών εκ µέρους του Μπεν Αλί προς τον Ντοµινίκ Στρος-Καν, το Σεπτέµβριο του 2010, το ΔΝΤ συνέταξε έκθεση για την οικονοµική και πολιτική κατάσταση στην Τυνησία. Η έκθεση του ΔΝΤ µιλούσε για «σοβαρή και µακρόχρονη διακυβέρνηση» στην Τυνησία, η οποία, όπως προέβλεπε, θα γινόταν ακόµα... σοβαρότερη και θα εξασφάλιζε την περαιτέρω µακροηµέρευσή της, λαµβάνοντας τα εξής µέτρα:
  • Αυξήσεις των έµµεσων φόρων για το λαό,
  • µειώσεις του φόρου για τις επιχειρήσεις,
  • παροχή «πακέτων στήριξης» στις τράπεζες,
  • µειώσεις συντάξεων και ούτω καθεξής.
    Μόλις δυο µήνες µετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ ο λαός της Τυνησίας εξεγέρθηκε ενάντια στη φτώχεια και στον αυταρχισµό του δικτατορικού καθεστώτος του Μπεν Αλί. Ο τελευταίος, κυνηγηµένος από χιλιάδες διαδηλωτές που ζητούσαν ψωµί – και αφού πρώτα το καθεστώς του είχε δολοφονήσει εκατοντάδες από αυτούς– απέδρασε από τη χώρα, επιβιβαζόµενος σε ελικόπτερο µε κατεύθυνση τη Σαουδική Αραβία...
***
    Το Φεβρουάριο του 2010 οργανώθηκε ειδική αποστολή υψηλόβαθµων στελεχών του ΔΝΤ στην Αίγυπτο. Δυο µήνες αργότερα εξέδωσε το πόρισµά της υπό µορφή έκθεσης. Παρά τις «τεχνικές γνώσεις» του ΔΝΤ, ουδεµία πρόβλεψη περιέχεται στην έκθεσή του για όσα θα ακολουθούσαν µόλις ένα χρόνο αργότερα.
    Στην Αίγυπτο, άλλωστε, είναι εγκατεστηµένη µόνιµη αποστολή του ΔΝΤ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Η πολιτική που συµφωνήθηκε τότε µεταξύ καθεστώτος Μουµπάρακ - ΔΝΤ και η οποία επικυρώθηκε µε νόµο το 1991, µεταξύ άλλων προέβλεπε την ιδιωτικοποίηση 314 επιχειρήσεων του δηµόσιου τοµέα. Ο Μουµπάρακ πρόλαβε πριν από την εκδίωξή του να ξεπουλήσει τα 2/3 αυτών των επιχειρήσεων.
    Λίγο πριν την εξέγερση, η πολιτική του ΔΝΤ στην Αίγυπτο είχε σαν αποτέλεσμα παγωμένους  πραγµατικούς µισθούς για χρόνια, κατώτατο µισθό που δεν ξεπερνούσε τα 13 ευρώ, πληθωρισµό να τρέχει κοντά στο 16%, τις τιµές στο κρέας και στο κοτόπουλο να έχουν αυξηθεί µόνο τους πρώτους μήνες του 2011 από 30% έως και 150%, το 40% των Αιγυπτίων να ζει µε µόλις 2 δολάρια τη µέρα, οι νέοι έως και 30 ετών, που αποτελούν το 60% του πληθυσµού, να είναι άνεργοι σε ποσοστό που έφτανε τα εξωφρενικά επίπεδα του 90%.
    Κι όμως, ήταν σε αυτές τις συνθήκες όταν σε συµπόσιο, που διοργανώθηκε στις αρχές του 2011 από το Αιγυπτιακό Κέντρο Ερευνών, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, ονόµατι Άλαν Μακ Άρθουρ, τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των κρατικών επιδοτήσεων στα πετρελαιοειδή.
    Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιδοτήσεις των πετρελαιοειδών στην Αίγυπτο απορροφούσαν το 15% των κοινωνικών δαπανών (όταν οι επιδοτήσεις των τροφίµων αποτελούσαν µόλις το 4%), τότε γίνεται αντιληπτό ότι εκείνο που στην ουσία ζήτησε το ΔΝΤ ήταν η πλήρης κατάργηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα!
    Η εξέγερση του αιγυπτιακού λαού εκδηλώθηκε µόλις µια βδοµάδα µετά την παραπάνω «πρόταση» του ΔΝΤ...
***
    Εκτός από την Τυνησία και την Αίγυπτο (και την Ελλάδα, φυσικά), την «τεχνική βοήθεια» του ΔΝΤ είχε λάβει και ο λαός της Λιβύης. Για την ακρίβεια, η «τεχνική βοήθεια» παρεχόταν προς τη λυβική κυβέρνηση µέσω πλήθους εκθέσεων του ΔΝΤ διανθισµένων από σωρεία συγχαρητηρίων προς το καθεστώς Καντάφι.
    Στα κείµενα του ΔΝΤ (περιέχονται στο σάιτ Global Arab Network) σηµειώνονταν, µεταξύ άλλων, τα εξής: «Το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο χαιρέτισε τις µακροοικονοµικές επιδόσεις της Λιβύης και τη σηµαντική πρόοδο στην εφαρµογή διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, ιδιαίτερα στον οικονοµικό τοµέα. Η επίπτωση της παγκόσµιας κρίσης στη Λιβύη έχει περιοριστεί (...). Οι µεσοπρόθεσµες προοπτικές της Λιβύης συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές».
    Επίσης, στις εκθέσεις του για τη Λιβύη «το ΔΝΤ επαίνεσε την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και στην αναδιάρθρωση. Ειδικότερα, εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόσφατη σύσταση µιας εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων για να ασχοληθεί µε τα επισφαλή δάνεια, καθώς και τη µερική ιδιωτικοποίηση της µεγαλύτερης δηµόσιας τράπεζας».
    Το πιο ενδιαφέρον απ’ όλα, όµως, είναι τούτο: Η πλέον ευνοϊκή για το µέλλον της Λιβύης έκθεση του ΔΝΤ είναι εκείνη που, ενώ ο Καντάφι έστελνε αεροπλάνα για να βοµβαρδίζουν Λίβυους διαδηλωτές, δηµοσιευόταν πρώτη πρώτη στον κατάλογο των σχετικών εκθέσεων, που περιλαµβάνονταν στην επίσηµη ιστοσελίδα του ΔΝΤ υπό τον τίτλο «The Socialist People’s Libyan Arab Jamahiriya and the IMF». Στη συγκεκριµένη έκθεση:
    α) Το ΔΝΤ επαινούσε το καθεστώς Καντάφι για τα «πλεονάσµατα ρευστότητας» που είχε επιτύχει στον τραπεζικό τοµέα, για την «ενθάρρυνση του ανταγωνισµού» που προωθούσε, για τις «αναδιαρθρώσεις» που συντελούσε µε την «υποστήριξη του ΔΝΤ», και ούτω καθεξής.
     β) Το ΔΝΤ «χαιρέτιζε» ως «ευπρόσδεκτες και ισχυρές τις µακροοικονοµικές επιδόσεις της Λιβύης». Επαινούσε και κατά τη διατύπωση της έκθεσης «συγχαίρει τις Αρχές της Λιβύης για το φιλόδοξο πρόγραµµά τους». Εκτιµούσε ότι «οι προοπτικές για την οικονοµία της Λιβύης παραµένουν θετικές». Υποστήριζε µε σθένος την ανάγκη να «προσαρµοστεί» το εργατικό δυναµικό της Λιβύης, ο λαός δηλαδή, στα κυβερνητικά σχέδια.
     γ) Το ΔΝΤ στην έκθεσή του κατέληγε ως εξής: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις γειτονικές Αίγυπτο και Τυνησία είχαν περιορισµένες οικονοµικές επιπτώσεις για τη Λιβύη»! Τουλάχιστον είχαν την προνοητικότητα να προσθέσουν: «Μέχρι στιγµής»...
    Η συγκεκριµένη έκθεση του ΔΝΤ αναρτήθηκε στην επίσηµη ιστοσελίδα του µε ηµεροµηνία 9 Φεβρουαρίου 2011. Δηλαδή αναρτήθηκε µόλις ένα µήνα πριν οι υποκριτές του ιµπεριαλισµού προχωρήσουν στη στρατιωτική τους επέµβαση κατά της Λιβύης. Μια επέµβαση που έγινε µε το αιτιολογικό ότι ήθελαν, υποτίθεται, να διασώσουν το λιβυκό λαό από ένα καθεστώς που µέχρι εκείνη τη στιγµή το στήριζαν και το επαινούσαν.
***
    Οι Φιλιππίνες, σύµφωνα µε τις πληροφορίες που δηµοσίευσε τον Ιανουάριο του 2011 το γερµανικό περιοδικό Spiegel, είναι η χώρα την οποία οι διεθνείς δανειστές και «φίλοι» της Ελλάδας, προεξάρχοντος του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ – που τυγχάνει επικεφαλής του λεγόµενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Στήριξης» – υποδείκνυαν ως «µοντέλο» για την αντιµετώπιση των οικονοµικών προβληµάτων της Αθήνας. Σηµειωτέον, ότι ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν εκείνος που προΐστατο της «θεραπείας» που εφάρµοσε το ΔΝΤ στις Φιλιππίνες.
    Τα αποτελέσµατα εκείνης της «θεραπείας» µετέτρεψαν τις Φιλιππίνες σε µια χώρα όπου:
  • Ενας στους τρεις κατοίκους της ζει µε λιγότερο από ένα δολάριο την ηµέρα.
  • Πάνω από ένα εκατοµµύριο παιδιά ζουν στους δρόµους.
  • Οι Φιλιππίνες είναι µια χώρα όπου εδώ και τριάντα χρόνια η δική της πλουτοκρατία την έθεσε υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και της Παγκόσµιας Τράπεζας, κι ο λαός της βιώνει τη µέχρις εσχάτων πολιτική της «νεοφιλελεύθερης αναδόµησης».
    Φυσικά και εκεί για την επιβληθείσα πολιτική από το ΔΝΤ και από τους εγχώριους κρατούντες το πρόσχηµα που χρησιµοποιήθηκε ήταν η εξόφληση του χρέους της χώρας.
    Σε πολιτικό «ευαγγέλιο» κατά τη διάρκεια της «σωτηρίας» των Φιλιππίνων από το ΔΝΤ αναγορεύτηκαν
  • οι µεγάλες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες,
  • οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις,
  • το καθεστώς γενικευµένης λήψης µέτρων στην κατεύθυνση της λεγόµενης «απελευθέρωσης» της αγοράς,
  • η κατάργηση κάθε ελέγχου στο ξένο συνάλλαγµα και στις κερδοσκοπικές «επενδύσεις».
    Οι συνέπειες ήταν οι αναµενόµενες:
  • Καταστροφή στη βιοµηχανία και στη γεωργία της χώρας (οι Φιλιππίνες από χώρα εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων µετατράπηκε σε χώρα εισαγωγής αγροτικών προϊόντων),
  • πλήρης κατάρρευση της οικονοµίας όταν επήλθε η µαζική φυγή κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της χρηµατιστηριακής κρίσης που έπληξε τις ασιατικές χώρες το 1997,
  • διεύρυνση της µαζικής φτώχειας και της κοινωνικής αποστέρησης,
  • τετραπλασιασµός από το 1980 – και µέσα σε µια δεκαπενταετία – των τοκοχρεολυσίων που ήταν υποχρεωµένες να πληρώνουν οι Φιλιππίνες στους δανειστές τους.
    Όσον αφορά τη «ρύθµιση» που έγινε για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους των Φιλιππίνων (στα ελληνικά αυτό κατά καιρούς  λέγεται «αναδιάρθρωση», «επιµήκυνση», «ευρωοµόλογο», «επαναγορά», «κούρεµα», κ.ο.κ.) είχε ως αποτέλεσµα, αφενός, τη σε µόνιµη βάση καταλήστευση του 1/4 του ετήσιου προϋπολογισµού της χώρας για την αποπληρωµή του δηµόσιου χρέους, αφετέρου, την αύξηση του χρέους µέσω του πολλαπλασιασµού των δανείων που συνάφθηκαν για την εξόφληση των προηγούµενων δανείων.
    Αυτά τα νέα χρέη κλήθηκαν να τα επωµιστούν και πάλι οι φτωχοί και οι απόκληροι, µέσω αυξήσεων τόσο στους φόρους επί των εισοδηµάτων τους, όσο και µέσω της εκτίναξης των έµµεσων φόρων.
    Το τελικό αποτέλεσµα του «σχεδίου Μανίλα», το οποίο «προτάθηκε» στο πλαίσιο του «µηχανισµού στήριξης» των Βρυξελών για την Ελλάδα και για το οποίο η ελληνική πλουτοκρατία ποτέ δε µίλησε ευθέως στον ελληνικό λαό, είχε τα εξής «σωτήρια» επιτεύγµατα στις Φιλιππίνες:
    Το ποσοστό του πληθυσµού που – σύµφωνα µε την Παγκόσµια Τράπεζα – οδηγήθηκε στη φτώχεια ανήλθε από το 2003 και µέσα σε µια τριετία στο 33%. Δηλαδή, µέχρι το έτος 2006 υπήρχαν περισσότεροι φτωχοί στις Φιλιππίνες από κάθε άλλη περίοδο στην ιστορία της χώρας αυτής.
*** 
    Αρχές Φλεβάρη του 1989 ο νικητής των εκλογών σοσιαλδηµοκράτης Κάρλος Αντρές Πέρες ανέρχεται για δεύτερη φορά στην προεδρία της Βενεζουέλας.
    Τρεις βδοµάδες αργότερα ο Πέρες ανακοινώνει σε συνεννόηση µε το ΔΝΤ ένα πρωτοφανές πρόγραµµα λιτότητας. Στις 27 του µηνός ο λαός εξεγείρεται και προχωρά σε µαζικές διαδηλώσεις στο Καράκας. Ο Πέρες κατεβάζει το στρατό εναντίον του λαού.
    Ακόµα και σήµερα ο αριθµός των δολοφονηµένων, που εκτιµώνται σε περισσότερους από 3.000, παραµένει ανεξακρίβωτος. Ο τότε πρόεδρος του ΔΝΤ, ο επίσης «σοσιαλιστής» Μισέλ Καµντεσί, δεν µπορεί να κρύψει το θαυµασµό του για τον Πέρες:
    «Ο διευθυντής του ΔΝΤ κύριος Καµντεσί επαίνεσε τη νέα κυβέρνηση του Κάρλος Αντρές Πέρες για το “θάρρος” της να εφαρµόσει το σκληρό οικονοµικό πρόγραµµα που συντάχθηκε προκειµένου να ενισχυθεί η οικονοµία» (Ρούσσος Βρανάς, «Τα Νέα», 3/3/2011).
    Αυτό είναι το ΔΝΤ. Αλήθεια, τι από αυτά δεν γνωρίζει η ΕΕ που το έχει καταστήσει μέρος του «μηχανισμού σωτηρίας» της Ελλάδας; Τι από αυτά δεν γνωρίζουν όσοι το έφεραν και όσοι το διατηρούν στον τόπο μας;

Ποιες χώρες θα βγάλουν χρήμα αν κατάρρευση η Βενεζουέλα ;;;


Το Δ.Ν.Τ στην Βενεζουέλα ΓΙΑ ΝΑ έρθει η δημοκρατία ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.

Στην Βενεζουέλα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση λόγο πετρελαίου .Δηλαδή κάποιοι που νοιάζονται για τους κατοίκους της χώρας κατάφεραν να ρίξουν τις τιμές του μαύρου χρυσού. Αυτοί που κανονίζουν το χρήμα παγκοσμίως στεναχωριούνται που  η Βενεζουέλα βρίσκεται σε τεχνητή κατάρρευση. Στην Ελλάδα ο λαός πεινά αλλά βρίσκεται σε κοινωνικό πρόγραμμα . Ποιο επιστημονικά έλληνες σε ακραία φτωχιά .Η Βενεζουέλα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου να βρίσκεται η υπό κατάρρευση ;;;

 Αν υπήρχε πραγματική ενημέρωση θα ΛΕΓΑΜΕ για παγκόσμιο καρτέλ που ελέγχει με τρόπο Αλήτικο την  υπάρξει και την ζωή των κρατών .

Ο «ΑΥΣΤΗΡΟΣ» DIMITRI MEDVEDEV : «ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μάλλον βιάστηκαν να πανηγυρίσουν οι Τούρκοι στο θέμα που τους «καίει» περισσότερο, δηλαδή στο εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων τους που επεβλήθη από την Ρωσία, καθώς έλπιζαν την αυτόματη άρση του μετά την επαναπροσέγγιση των Ερντογάν-Πούτιν.
Πάνω στον μεγάλο τους ενθουσιασμό ήρθε η απογοήτευση από την δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού, Dimitri Medvedev, ότι δεν έχει αρθεί το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας που εξάγει στην Ρωσία και που εξ’ αιτίας του η Τουρκιά μετρά ζημιά πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Την είδηση αυτή μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, DHA, με την υπογράμμιση ότι προς το παρών τόνοι από ντομάτες και άλλα γεωργικά προϊόντα της Τουρκίας μένουν στο ράφι, καθώς ακόμα δεν μπορούν να προωθηθούν προς την μεγαλύτερη αγορά για την Τουρκία, δηλαδή την Ρωσία.
Γεγονός είναι ότι το οικονομικό εμπάργκο της Ρωσίας έχει γονατίσει την τουρκική οικονομία και ανάγκασε τον Ερντογάν να παρατήσει την αλαζονεία του και να υποκύψει κυριολεκτικά στις ρωσικές απατήσεις, καθώς άρχισε να βλέπει να τρίζει επικίνδυνα το έδαφος κάτω από τα πόδια του.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ὁ Γέροντας Παΐσιος γιά τήν αὐτοκτονία

- Γέροντα, μερικοί ἄνθρωποι, ἄν συναντήσουν κάποια μεγάλη δυσκολία στήν ζωή τους, ἀμέσως σκέφτονται νά αὐτοκτονήσουν.
- Μπαίνει ὁ ἐγωισμός στήν μέση. Οἱ περισσότεροι πού αὐτοκτονοῦν, ἀκοῦν τόν διάβολο πού τούς λέει πώς, ἄν τερματίσουν τήν ζωή τους, θά γλιτώσουν ἀπό τό ἐσωτερικό βάσανο πού περνοῦν, καί ἀπό ἐγωισμό αὐτοκτονοῦν.
Ἄν λ.χ. κάνη κάποιος μία κλεψιά καί ἀποδειχθῆ ὅτι ἔκλεψε, «πάει, λέει, τώρα ἔγινα ρεζίλι» καί, ἀντί νά μετανοήση, νά ταπεινωθῆ καί νά ἐξομολογηθῆ, γιά νά λυτρωθῆ, αὐτοκτονεῖ. Ἄλλος αὐτοκτονεῖ, γιατί τό παιδί τοῦ εἶναι παράλυτο. «Πῶς νά ἔχω παράλυτο παιδί ἐγώ;» λέει καί ἀπελπίζεται. Ἄν εἶναι ὑπεύθυνος γι' αὐτό καί τό ἀναγνωρίζη, ἄς μετανοήση. Πῶς βάζει τέρμα στήν ζωή του καί ἀφήνει τό παιδί του στόν δρόμο; Δέν εἶναι πιό ὑπεύθυνος μετά;
- Γέροντα, συχνά ἀκοῦμε γιά κάποιον πού αὐτοκτόνησε ὅτι εἶχε ψυχολογικά προβλήματα.
- Οἱ ψυχοπαθεῖς, ὅταν αὐτοκτονοῦν, ἔχουν ἐλαφρυντικά, γιατί εἶναι σαλεμένο τό μυαλό τους. Καί συννεφιά νά δοῦν, νιώθουν ἕνα πλάκωμα. Ἄν ἔχουν καί μία στενοχώρια, ἔχουν διπλή συννεφιά. Γι' αὐτούς ὅμως πού αὐτοκτονοῦν χωρίς νά εἶναι ψυχοπαθεῖς -καθώς καί γιά τούς αἱρετικούς- δέν εὔχεται ἡ Ἐκκλησία, ἀλλά τούς ἀφήνει στήν κρίση καί στό ἔλεος τοῦ Θεοῦ. Ὁ ἱερέας δέν μνημονεύει τά ὀνόματά τους στήν...

 Προσκομιδή οὔτε τούς βγάζει μερίδα, γιατί μέ τήν αὐτοκτονία ἀρνοῦνται, περιφρονοῦν τήν ζωή πού εἶναι δῶρο τοῦ Θεοῦ. Εἶναι σάν νά τά πετοῦν ὅλα στό πρόσωπο τοῦ Θεοῦ. Ἀλλά ἐμεῖς πρέπει νά κάνουμε πολλή προσευχή γιά ὅσους αὐτοκτονοῦν, γιά νά κάνη κάτι ὁ Καλός Θεός καί γι' αὐτούς, γιατί δέν ξέρουμε πώς ἔγινε καί αὐτοκτόνησαν, οὔτε σέ τί κατάσταση βρέθηκαν τήν τελευταία στιγμή. Μπορεῖ, τήν ὥρα πού ξεψυχοῦσαν, νά μετανοιωσαν, νά ζήτησαν συγχώρηση ἀπό τόν Θεό καί νά ἔγινε δεκτή ἡ μετάνοιά τους, ὅποτε τήν ψυχή τους νά τήν παρέλαβε Ἄγγελος Κυρίου.
Εἶχα ἀκούσει ὅτι ἕνα κοριτσάκι σέ ἕνα χωριό πῆγε νά βοσκήση τήν κατσίκα τους. Τήν ἔδεσε στό λιβάδι καί πῆγε πιό πέρα νά παίξη. Ξεχάστηκε ὅμως στό παιχνίδι καί ἡ κατσίκα λύθηκε καί ἔφυγε. Ἔψαξε, ἀλλά δέν τήν βρῆκε καί γύρισε στό σπίτι χωρίς τήν κατσίκα. Ὁ πατέρας τοῦ θύμωσε πολύ, τό ἔδειρε καί τό ἐδίωξε ἀπό τό σπίτι. «Νά πᾶς νά βρής τήν κατσίκα, τῆς εἶπε. Ἄν δέν τήν βρής, νά πᾶς νά κρεμασθῆς». Ξεκίνησε τό ταλαίπωρο νά πάη νά ψάξη. Βραδίασε καί αὐτό ἀκόμη δέν εἶχε γυρίσει στό σπίτι. Οἱ γονεῖς, βλέποντας ὅτι νύχτωσε, βγῆκαν ἀνήσυχοι νά βροῦν τό παιδί. Ἔψαξαν καί τό βρῆκαν κρεμασμένο σέ ἕνα δένδρο. Εἶχε δέσει στόν λαιμό τοῦ τό σχοινί τῆς κατσίκας καί κρεμάστηκε στό δένδρο. Τό κακόμοιρο εἶχε φιλότιμο καί πῆρε κατά γράμμα αὐτό πού τοῦ εἶπε ὁ πατέρας του. Τό ἔθαψαν μετά ἔξω ἀπό τό κοιμητήρι. Ἡ Ἐκκλησία φυσικά καλά ἔκανε καί τό ἔθαψε ἀπ' ἔξω, γιά νά φρενάρη ὅσους αὐτοκτονοῦν γιά τό παραμικρό, ἀλλά καί ὁ Χριστός καλά θά κάνη, ἄν τό βάλη μέσα στόν Παράδεισο

"Ο Σάντος της ζωής μου"

Αλέξανδρος Μανιάτογλου. Ο άνθρωπος που έχει ζήσει για μια δεκαετία τον Φερνάντο Σάντος μιλά για το κατόρθωμα του Πορτογάλου, την Εθνική μας και τη νέα πρόκληση στο τεχνικό επιτελείο του Αστέρα. Τα μηνύματα στον "Mr.", ο Ρονάλντο, ο Καραγκούνης και ο "Κατσούρ".



λέξανδρος Μανιάτογλου βρίσκεται πλέον στο τεχνικό τιμ του Αστέρα και έχει στην πλάτη του, μεταξύ άλλων, και μία δεκαετία στο πλευρό του Φερνάντο Σάντος που κατάφερε να οδηγήσει την Πορτογαλία στον τελικό του Euro 2016.
Λίγες ημέρες πριν από την μεγαλύτερη στιγμή του Πορτογάλου, ο άνθρωπος που τον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα στην Ελλάδα, παρουσιάζει στον Αρκαδία 93.8 τον άνθρωπο και προπονητή Φερνάντο Σάντος.
-Εχετε επικοινωνήσει τις ημέρες αυτές του Euro;
"Πριν από κάθε παιχνίδι του εύχομαι καλή επιτυχία και βεβαίως μετά από κάθε ματς έχοντας και τη χαρά του θετικού αποτελέσματος. Ξέρει πολύ καλά τι θέλει, προσπαθεί με μεθοδικό τρόπο να φτάσει στον στόχο του. Αυτό είναι και από τα βασικότερα προτερήματά του. Δεν έχει αλλάξει καθόλου".
-Πίστευες ότι θα φτάσει τόσο μακριά;
"Πιστεύω πάρα πολύ στον προπονητή και άνθρωπο κύριο Σάντος. Εχω ζήσει από πολύ κοντά τη δουλειά του και το πόσο εργατικός είναι και το πόσο πολύ πιστεύει στον εαυτό του και στην εκάστοτε ομάδα που προπονεί. Το ίδιο συνέβαινε και με την Εθνική μας. Πίστευε στην πρόκριση σε κάθε φάση που αγωνιστήκαμε και πραγματικά πίστευε πως θα μπορούσαμε να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά, χωρίς να σημαίνει πως όσα καταφέραμε ήταν λίγα". 
-Πώς ήταν η δεκαετή εμπειρία σου δίπλα του;
"Ειδικά τα πρώτα χρόνια ήταν κάτι το εξωπραγματικό για εμένα και σημαντικό. Διαμόρφωσε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα μου και της προσωπικότητας μου. Όταν μπήκα σε αυτόν τον χώρο δεν ήξερα τι να περιμένω, όταν ήμασταν μαζί στην ΑΕΚ. Σιγά σιγά με αποδέχτηκε, όχι ως έναν απλό μεταφραστή-διερμηνέα, αλλά ως έναν ισότιμο συνεργάτη που άκουγε την γνώμη μου, ενίοτε την ασπαζόταν, άλλες φορές όχι. Το σημαντικό είναι πως είναι ένας άνθρωπος που ακούει τους συνεργάτες του, γνωρίζει όσα γίνονται στα αποδυτήρια, έχει καλές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι τυχαίο πως το 95%, για να μην πω το 100% τον χαρακτηρίζει ως δίκαιο και πολύ καλό προπονητή. Ανεξάρτητα από το αν μας αρέσει το ποδόσφαιρο που παράγει". 
Μανιάτογλου, Σάντος
-Ο Σάντος τι χαρακτήρας είναι; 
"Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως είναι άλλο ο προπονητής Σάντος και άλλο ο άνθρωπος Σάντος. Κάποιος αν τον δει στον δρόμο θα τρομάξει να τον αναγνωρίσει. Μιλάμε για έναν πρόσχαρο άνθρωπο που θα μοιραστεί μαζί σου ιστορίες που του έχουν συμβεί, θα σε πειράξει, θα σε κάνει να γελάσεις. Παρότι βγάζει μια διαφορετική αίσθηση, είναι πολύ φιλικός. 
Τον προπονητή Σάντος θα τον χαρακτήριζα πάρα πολύ σοβαρό, μεθοδικό και οργανωτικό και λάτρη της πειθαρχίας. Θέλει να νιώθει πως έχει τα πάντα υπό έλεγχο γιατί ταυτόχρονα θα έχει αφήσει ελάχιστα στην τύχη. Είναι κάτι που τον βοηθά και έχει τις επιτυχίες που αξίζει". 
-Συμφωνείς πως κατάφερε να βάλει τον Κρστιάνο Ρονάλντο σε καλούπι; Παρατήρησες κάτι τέτοιο;
"Οι δυο τους έχουν εξαιρετική σχέση. Μια σχέση που ξεκινά από τότε που ο κύριος Σάντος ήταν προπονητής στην Σπόρτινγκ και ο Ρονάλντο βρισκόταν στις ακαδημίες προτού κάνει το βήμα για την Μάντσεστερ. Ημουν παρών σε μία συνάντηση που παίξαμε φιλικό με την Πορτογαλία προτού πετάξουμε για το Μουντιάλ της Βραζιλίας και κατάλαβα πόσο τον σέβεται ο Ρονάλντο ως άνθρωπο και προπονητή. Εχει μια δόση αλήθειας αυτή η ιστορία που λέγεται. Μιλάμε για έναν παίκτη με τεράστιο εγωισμό που έχει καταφέρει τα πάντα. Με τον κύριο Σάντος κατάφερε να τιθασεύσει το εγώ του και να το βάλει στην υπηρεσία της ομάδας και τον βοήθησε ο ίδιος ο προπονητής με τον τρόπο που τον έβαλε να αγωνίζεται, να τον αποφορτίσει και να μην νιώθει πως όλα εξαρτώνται από αυτόν. Του έβγαλε την πίεση που αισθάνεται".
-Χρειάστηκε να το κάνει και στην Εθνική; Υπήρξαν αντίστοιχες περιπτώσεις; 
"Ισχυρές προσωπικότητες φυσικά και υπήρχαν στην Εθνική μας, όπως ο Καραγκούνης ή ο Κατσουράνης, παίκτες που είχαν σηκώσει το ευρωπαϊκό, αλλά θεωρώ πως αυτού του τύπου οι προσωπικότητες επί των ημερών μας, είχαν βάλει το εγώ κάτω από την ομάδα γιατί είχαν καταλάβει πως μέσα από την καλή πορεία της ομάδας θα μπορέσουν να έχουν μεγάλες επιτυχίες όπως έγινε και το 2004".
-Αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα; Ολοι θυμόμαστε την ερώτηση ενός Βρετανού δημοσιογράφου στο Euro όπου συμμετείχε η Εθνική, πριν από το ματς με την Γερμανία, αλλά το ζήσαμε και στη συνέντευξη Τύπου όπου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη χώρα μας και τους Ελληνες.
"Λατρεύει την Ελλάδα και το λέει σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται. Οι Ελληνες τον αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έφυγε για πρώτη φορά τότε από την Πορτογαλία. Δεν είναι ψέμα πως όταν ήταν στην Ελλάδα νοσταλγούσε την Πορτογαλία και όταν ήταν στην Πορτογαλία νοσταλγούσε την Ελλάδα. Εγινε η δεύτερή του πατρίδα, δεν θεωρεί πως είναι ξένος. Με τις δηλώσεις τότε στο ευρωπαϊκό αλλά και τις τωρινές, αποδεικνύει πόσο πολύ αγαπά τη χώρα μας και τον λαό της".  
-Πώς και δεν τον ακολούθησες στην Πορτογαλία; Υπήρχαν τέτοιες σκέψεις;
"Ηταν λίγο δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Το είχαμε συζητήσει ως ενδεχόμενο, μου είχε εκφράσει και ο ίδιος τη θέλησή του για να συμβεί. Φυσικά ήταν και δική μου επιθυμία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πήγε ως ομοσπονδιακός προπονητής και εγώ δεν είμαι 100% Πορτογάλος, αν και η μητέρα μου είναι από εκεί. Εδώ είχα μία δουλειά ως συνεργάτης του και μεταφραστή του και φυσικά είχε και άλλους Ελληνες όπως ο κύριος Φύσσας ή ο κύριος Βόκολος ή ο κύριος Πανταζής. Από την πορτογαλική ομοσπονδία ήταν λογικό να στραφούν σε Πορτογάλους για να στελεχώσουν το τιμ του, όπως και έγινε. Ποτέ δεν ξέρεις στο μέλλον…"
Του έστειλες τις ευχές σου για τον τελικό;
"Θέλω να τον αφήσω να χαρεί με την ομάδα του αυτήν την τεράστια επιτυχία αλλά σίγουρα θα μιλήσουμε πριν από το ματς. Θα του μεταφέρω ξανά την στήριξη όλων μας και πως η πίστη και η δύναμή μας είναι στο πλευρό του για να πετύχει αυτόν τον μεγάλο στόχο. Αλλωστε το είχε πει από την αρχή του τουρνουά πως στόχος της Πορτογαλίας είναι η κατάκτηση του τροπαίου".  
-Να κλείσουμε με τις εντυπώσεις σου από τη μέχρι τώρα συνεργασία με τον Αστέρα…
"Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος και θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέλη του Αστέρα. Μου έχουν φερθεί πάρα πολύ όμορφα και με έχουν κάνει να νιώσω από την πρώτη στιγμή μέλος της οικογένειας. Η συνεργασία μου είναι καταπληκτική και είμαι σίγουρος πως θα προσφέρω από τη δική μου την πλευρά για να πετύχει η ομάδα τους υψηλούς στόχους που έχει θέσει". 

http://www.sport24.gr/football/ellada/ethniki_elladas/o-santos-ths-zwhs-moy.4160526.html
SHARE: