Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Χαρακτήρισε «αλητεία» την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα από τις 11 Φεβρουαρίου - «Είμαστε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αν τους αρέσουν όσα προτείνουμε, έχει καλώς»

Με μια απίστευτη δήλωση («δεν θα πέσουμε στα τέσσερα») μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος έδωσε το στίγμα της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.



Μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από τη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία οπισθοχώρηση στο πρόγραμμα και στις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Αν τους αρέσουν (σ.σ. αυτά που προτείνει η Ελλάδα στους εταίρους), έχει καλώς».

Σχολιάζοντας την απόφαση της ΕΚΤ να μην δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα, από τις 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για «αλητεία» και είπε ότι οι μονομερείς αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι είναι παράνομες.

Σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, ο κ. Καμμένος σχολίασε, με διάθεση περιπαικτική: «Πάντως, δεν θα βγούμε στη βίζιτα»!

Παράλληλα, ερωτηθείς για τα σενάρια Grexit, σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχει διαδικασία εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη και παρέπεμψε σχετικά: «Ρωτήστε τον κ. Σαμαρά... Να μας πουν αυτοί που ήταν στα τέσσερα τόσα χρόνια»!http://www.protothema.gr/politics/article/449811/kammenos-den-tha-pesoume-sta-tessera/



Ρεκόρ αστέγων στη Νέα Υόρκη

H Νέα Υόρκη είναι γνωστή για τους πολυεκατομμυριούχους της και τους πολυτελείς ουρανοξύστες της με τα εξωφρενικά ενοίκια. Ωστόσο η μεγαλύτερη αμερικανική πόλη μόλις κατέρριψε επίσης ένα νέο ρεκόρ, αυτό των 60.000 αστέγων.
"Αυτή τη νύχτα, 60.352 άνθρωποι θα κοιμηθούν στα καταφύγια της πόλης", ανάμεσά τους περισσότερα από 25.000 παιδιά, ανακοίνωσε χθες ο Συνασπισμός για τους Άστεγους στην ιστοσελίδα του.Ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2014, όταν ανερχόταν σε 53.615 άτομα που φιλοξενούνταν από την πόλη.

Αστεγοι στη Νέα Υόρκη
Σύμφωνα με τον Πάτρικ Μάρκι, υποδιευθυντή του συνασπισμού, "η ιστορική κρίση των αστέγων" στη Νέα Υόρκη την οποία ο νυν δήμαρχος κληρονόμησε από τον προκάτοχό του και διατήρησε, επιδεινώθηκε περισσότερο ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Μπιλ ντε Μπάζιο τον Ιανουάριο του 2014. Οι λόγοι που προκάλεσαν την αύξηση αυτή είναι, σύμφωνα με τον Μάρκι, η έλλειψη φθηνών κατοικιών, η πολιτική του πρώην δημάρχου Μάικλ Μπλούμπεργκ όσον αφορά το επίδομα κατοικίας και το γεγονός ότι αυτά τα επιδόματα για την κατοικία δεν αποκαταστάθηκαν για τις οικογένειες των αστέγων.
Χθες, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης έκανε μια σύντομη αναφορά στο θέμα αυτό κατά την ομιλία του για την κατάσταση της πόλης, διαβεβαιώνοντας ότι έχει προβλεφθεί ότι το πρόβλημα των χρόνια αστέγων βετεράνων πολέμου θα διευθετηθεί έως το τέλος του 2015. "Δεσμευόμαστε να τελειώνει το θέμα με τους βετεράνους χρόνια άστεγους έως το τέλος του έτους. Εκείνοι που αγωνίστηκαν για να προστατεύσουν την ελευθερία μας στο εξωτερικό δεν πρέπει ουδόλως να μείνουν χωρίς σπίτι", δήλωσε.
Δεσμεύτηκε επίσης να διαθέσει 10.000 κοινωνικές κατοικίες σε συνταξιούχους που "το αξίζουν να αποσυρθούν με αξιοπρέπεια" και δεν μπορούν να πληρώσουν "φυσιολογικά" ενοίκια στη Νέα Υόρκη, τα οποία μπορεί να ξεπερνούν τα 10.000 δολάρια για ένα τριάρι σε ορισμένες συνοικίες του Μανχάταν.
 http://www.dimokratianews.gr/content/32141/rekor-astegon-sti-nea-yorki

Φάιμαν: Πρέπει γλιτώσουμε την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη από το ενδεχόμενο Grexit

«Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από την επιλογή ενός Grexit» τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν -ενόψει και των συνομιλιών που θα έχει αύριο Δευτέρα στη Βιέννη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα- σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» που θα δημοσιευθεί στην σημερινή κυριακάτικη έκδοσή της.
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι λογικό από τη μία ο ίδιος να μιλάει για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και από την άλλη να μην θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες με μια διαγραφή χρέους, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει: «Στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ελλάδα, η Αυστρία διέθεσε μεταξύ οκτώ και εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ, σε δάνεια και εγγυήσεις. Όμως, δεν υποστηρίζω το να χαριστούν χρήματα στους Έλληνες. Ποιος θα τα πληρώσει; Υποστηρίζω ωστόσο διαπραγματεύσεις για τεχνικούς δανειακούς όρους, ώστε η χώρα να έχει μελλοντικά περισσότερα περιθώρια για να εξέλθει από την κρίση».
Ο καγκελάριος διευκρινίζει συγχρόνως πως με τη βοήθεια που παρέχεται στην Ελλάδα η Αυστρία «δεν βγάζει χρήματα», θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν η τότε υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ.
Ερωτηθείς για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη Τετάρτη με τον Έλληνα πρωθυπουργό και για το αν εκείνος κατανοεί τη θέση τού κ. Φάιμαν πως δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή χρέους, ο καγκελάριος απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει την ευκαιρία να προτείνει το πώς η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εταίρους τής ΕΕ και στους θεσμούς και ακριβώς αυτό του είπε στο τηλέφωνο.
«Μεγάλη μέριμνα του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροαπάτης και αυτό είναι λογικότερο από το να λέει κανείς ότι πρέπει να υπάρχουν περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις μέσα στην κρίση» σημειώνει ο κ. Φάιμαν.
Στο ερώτημα αν βλέπει μια διάσωση (της Ελλάδας) ή ένα Grexit, ο Αυστριακός καγκελάριος απαντά ότι «εξαρτάται από το πώς θέλει να υλοποιήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια ο κ. Τσίπρας. Θα πρέπει να γλιτώσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη από ένα Grexit».
Στη συνέντευξή του και τοποθετούμενος σε σχετικές ερωτήσεις ως προς την αδυναμία παραδοσιακών κομμάτων να δώσουν απαντήσεις στις σύγχρονες προκλήσεις «κάτι που οδήγησε στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ» ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρεί πως ο λόγος βρίσκεται στο ότι οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πλέον ότι η πολιτική τούς προστατεύει.
«Η πολιτική είναι αμήχανη. Το συναίσθημα ότι όλα χειροτερεύουν είναι τρομακτικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία» τονίζει και προσθέτει πως το συναίσθημα αυτό γίνεται εντονότερο γιατί δεν καταπολεμάται επαρκώς αποφασιστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση η ανεργία και επειδή όλα όσα υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έρχονται λίγο καθυστερημένα.
Σύμφωνα με τον κ. Φάιμαν, το 2008 η κρίση καταπολεμήθηκε αποφασιστικά, καθώς υπήρχε το σενάριο τρόμου της κατάρρευσης της κυκλοφορίας του χρήματος, αλλά από τότε που υπάρχει «μόνο» το θέμα της ανεργίας, δημιουργείται η εντύπωση πως υπάρχει επαρκής χρόνος, «όμως δεν υπάρχει κανένας χρόνος, η ανεργία καταστρέφει την κοινωνία, οι άνθρωποι βρίσκονται σε απόγνωση, αισθάνονται πως δεν έχουν την αναγνώριση, ψηφίζουν ακραία, δεξιά ή αριστερά».
Κατά την άποψή του Αυστριακού καγκελάριου, η Γερμανία υποτιμά τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες της απώλειας αγοραστικής δύναμης και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει κανείς -όπως και κατά την οικονομική κρίση- να καταρτίσει έναν κατάλογο για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, δηλαδή καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, φόροι για εκατομμυριούχους ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, κοινά ομόλογα, δάνεια για έρευνα και παιδεία.
Αυτά, όπως σημειώνει ο καγκελάριος, ναυαγούν εξαιτίας της στάσης τού «περιμένοντας και κάνοντας» της Γερμανίδας καγκελαρίου, καθώς η ίδια περιμένει τι θα της προταθεί. Το να κάνει κάποιος κάτι μόνον όταν βρίσκεται λίγο πριν από τον γκρεμό, έχει το μειονέκτημα πως δεν προκύπτει καμιά αισιοδοξία, συμπληρώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Βέρνερ Φάιμαν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΟΣ
http://mignatiou.com/2015/02/faiman-prepi-glitosoume-tin-ellada-alla-ke-tin-evropi-apo-to-endechomeno-grexit/?fb_action_ids=1557988434459999&fb_action_types=news.publishes&fb_ref=pub-standard

Ένας στους δύο ανθρώπους θα διαγνωστεί κάποια στιγμή με καρκίνο, λένε οι Βρετανοί επιστήμονες

Οι μισοί άνθρωποι θα διαγνωστούν με κάποια μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται σήμερα, θα εμφανίσει καρκίνο έως το τέλος της ζωής του. Αυτό είναι το -μάλλον ζοφερό- συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που αναθεωρεί προς τα πάνω την προηγούμενη εκτίμηση ότι καρκίνο θα πάθει τουλάχιστον ένας στους τρεις ανθρώπους.
Αν και η μελέτη αφορά τη Βρετανία, είναι ενδεικτική για το πόσο εξαπλωμένος -και δύσκολος αντίπαλος- είναι πλέον ο καρκίνος σε όλο τον κόσμο. Από την άλλη, όμως, οι άνθρωποι τείνουν να εξοικειωθούν περισσότερο μαζί του, ενώ το ενθαρρυντικό είναι ότι μολονότι τόσοι άνθρωποι θα εμφανίσουν τη νόσο, πολλοί τελικά δεν θα πεθάνουν από αυτήν, αλλά από άλλα αίτια.
Καθώς αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής διεθνώς και με δεδομένο ότι ο καρκίνος είναι κυρίως μια ασθένεια της τρίτης ηλικίας (πάνω από το 60% των περιστατικών αφορά άτομα άνω των 65 ετών), αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των ανθρώπων που θα εμφανίσουν τη νόσο.
Από την άλλη, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι διαχρονικά αυξάνονται επίσης τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, οπότε σιγά-σιγά ο καρκίνος -τουλάχιστον μερικές μορφές του- τείνει να εξελιχθεί σε μια χρόνια πάθηση, όχι κατ’ ανάγκη θανατηφόρα. Σχεδόν οι μισοί καρκινοπαθείς ζουν πλέον για πάνω από δέκα χρόνια.
Η ανακάλυψη νέων φαρμάκων και οι σωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, σωματική άσκηση, έλεγχος βάρους, υγιεινή διατροφή, ψυχική χαλάρωση κ.α.) βοηθούν σε αυτό.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Σασιένι του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό για θέματα καρκίνου "British Journal of Cancer", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτιμούν ότι ο κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στα δύο φύλα: σχεδόν το 54% των ανδρών θα εμφανίσουν καρκίνο έναντι 48% των γυναικών.
Η μείωση των θανάτων από καρδιά και λοιμώξεις «βοηθάει», ώστε οι άνθρωποι να ζουν περισσότερα χρόνια και έτσι να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο. Σύμφωνα με τον Πίτερ Σασιένι, οι κατάλληλες αλλαγές στον τρόπο ζωής ενός ανθρώπου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30% έως 50%.
Και στο μέλλον, αναμένεται ότι οι καρκίνοι του προστάτη και του μαστού θα παραμείνουν οι συχνότερες μορφές της νόσου για τους άνδρες και για τις γυναίκες αντίστοιχα. Διαχρονική αύξηση παρουσιάζουν οι γαστρεντερικοί καρκίνοι, του στόματος και του λαιμού.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/04/ygeia-ereuna-karkinos_n_6610558.html?utm_hp_ref=koinonia

Προβληματισμένοι οι τραπεζίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας "Καυτό" θέμα η ρευστότητα - Σύσκεψη Δραγασάκη με τραπεζίτες

Σύσκεψη με τους επικεφαλής των τραπεζών έχει το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ.Γιάννης Δραγασάκης με θέμα τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου για το επόμενο διάστημα.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν γίνει και τις προηγούμενες μέρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε ο κ. Δραγασάκης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών.

Στη σύσκεψη θα μετέχει και ο κ. Γιώργος Μιχελής, ο οποίος όπως όλα δείχνουν θα αναλάβει το τιμόνι της Εθνικής ως διευθύνων σύμβουλος, με πρόεδρο την κυρία Λούκα Κατσέλη.

Η σύσκεψη κρίθηκε αναγκαία, καθώς η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος καλύπτεται μέσω του Έκτακτου 
Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως την εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αυτό όμως, που απασχολεί άμεσα την κυβέρνηση είναι να έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν το δημόσιο, αγοράζοντας έντοκα γραμμάτια από τις προσεχείς εκδόσεις. 

Για να το πράξουν όμως είναι απαραίτητη η έγκριση από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει δοθεί, καθώς η Κεντρική Τράπεζα έχει απορρίψει αίτημα για επιπλέον εκδόσεις εντόκων, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. 

Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση έχει ζητήσει την έγκριση έκδοσης πρόσθετων εντόκων γραμματίων, στο πλαίσιο του προγράμματος "γέφυρα" που προτείνει στους εταίρους.

Παράλληλα οι τραπεζίτες είναι προβληματισμένοι σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της χώρας, καθώς μπορεί να ενταθούν οι εκροές καταθέσεων, με τις αποταμιεύσεις να αποτελούν την βασική πηγή ρευστότητας στο σύστημα.


Ρόη Χάικου
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/116078/kauto-thema-i-reustotita-suskepsi-dragasaki-me-trapezites/

Πρόκειται για τον Χαράλαμπο Ράλλη Αυστραλία: Έλληνας 102 ετών ο γηραιότερος οδηγός της Ευρώπης

Αυστραλία: Έλληνας 102 ετών ο γηραιότερος οδηγός της Ευρώπης
   
Απόλυτα φυσιολογικό θεωρεί ο Χαράλαμπος Ράλλης το γεγονός ότι σε ηλικία 102 ετών εξακολουθεί να οδηγεί αυτοκίνητο. Με υπερηφάνεια λέει πως είναι πλέον ο πιο ηλικιωμένος οδηγός της Ευρώπης. Ο Χαράλαμπος Ράλλης είναι από την Ακράτα και πριν τέσσερις μήνες ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησής του.

«Κάθε χρόνο περνάω από ειδικές εξετάσεις» δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας «Ελληνικός Κήρυκας» και στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS που του πήραν συνεντεύξεις μιας και πρόκειται για «φαινόμενο».

Ο γηραιότερος οδηγός μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1935 και ασχολήθηκε με εστιατόρια και ξενοδοχεία. Το 1963 επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά επισκέπτεται και την Αυστραλία μια φορά τον χρόνο. «Αισθάνομαι περδίκι και δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα υπερατλαντικά ταξίδια» λέει.

Στην Ελλάδα εξακολουθεί ακόμα ο ίδιος να ασχολείται με τα χωράφιά του και να κεντρώνει τα δέντρα του.

Όπως λέει, μεγάλη αγάπη του είναι το κολύμπι και τα μακροβούτια και περνά πολλές ώρες στη θάλασσα.

Ο Χαράλαμπος Ράλλης έχει μνήμη έφηβου, δεν φορά γυαλιά ακόμα και όταν διαβάζει τα πιο μικρά γράμματα και δεν κρατά μπαστούνι.

Όσον αφορά στο μυστικό της μακροζωίας του δεν το ξέρει, όπως λέει. Κάπνιζε έως τα 50 του αλλά έκοψε το τσιγάρο μονομιάς. Σήμερα προτιμά για φαγητό, ψάρι και όσπρια, αλλά λίγο κρέας μιας και έφαγε "πολύ κρέας στην Αυστραλία".

«Πίνω κρασί, κυρίως κόκκινο αλλά δεν έχω μεθύσει ποτέ» λέει και προσθέτει: «Στις 10 Φεβρουαρίου θα γιορτάσω την 102 επέτειο των γενεθλίων μου στο Σίδνεϊ και θα το ρίξω έξω!».
http://www.e-typos.com/gr/kosmos/article/115453/australia-ellinas-102-eton-o-giraioteros-odigos-tis-europis/