Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΡΟΙΤΕΡΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρόιτερς: Εύθραυστη η τουρκική οικονομία, οι πρόωρες εκλογές συνιστούν κίνδυνο
Στην ανάλυση του Ρόιτερς αναφέρεται πως η οικονομία της Τουρκίας είναι πολύ εύθραυστη, πως η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία και ότι οι πρόωρες εκλογές συνιστούν κίνδυνο.
Συνεχίζονται οι απόηχοι μετά από το ιστορικό ρεκόρ των 4 λιρών έναντι του δολαρίου. Το Ρόιτερς δημοσίευσε μια σημαντική οικονομική ανάλυση. Στην οικονομική ανάλυση του Ρόιτερς αναφέρεται πως οι ανισορροπίες  στα θέματα του υψηλού πληθωρισμού και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσουν να είναι τα αδύνατα σημεία της τουρκικής οικονομίας.  Αναφέρεται επίσης πως η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει αν είναι η πιο εύθραυστη ανάμεσα στις αναπτυσσόμενες οικονομίας και ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία.
Ο αναλυτής στο άρθρο αναφέρει πως οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν βελτιωθεί, πως είναι άδηλο πως θα διαμορφωθούν οι σχέσεις αυτές μετά τον διορισμό του νέου Αμερικανού ΥΠΕΞ , όπως και ότι όσο και αν δεν τίθεται όπως στο παρελθόν,  η εκδίκαση του Χακάν Ατίλλα-πρώην διοικητή της Halkbank, όπως και οι πιθανές ποινές για την τράπεζα, συνεχίζουν να αποτελούνε κίνδυνο.
¨ΡΙΣΚΟ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ¨
Η ακαμψία του πληθωρισμού, η συνέχιση της ανόδου του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών,  η ταχεία αποχώρηση ξένων επενδυτών από την αγορά ομολόγων, η υποβάθμιση από την Moody’s,  οι γεωπολιτικές ανησυχίες που σχετίζονται με την επιχείρηση στο Άφριν και το ρίσκο των πρόωρων εκλογών, συνέβαλαν αρνητικά πάνω στην τουρκική λίρα τα τελευταίο διάστημα.
…………………
  https://www.artigercek.com/reuters-turkiye-ekonomisi-kirilgan
https://tourkikanea.gr/2018/03/royters/

600 εκατ. παιδιά στα όρια της δίψας έως το 2040

Η κλιματική αλλαγή, οι συγκρούσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξημένη κατανάλωση είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο

Σήμα κινδύνου για το γλυκό νερό, ένα πολύτιμο αγαθό σε ανεπάρκεια, αλλά και την ορθολογική επεξεργασία των λυμάτων του πλανήτη, έναν ...παρεξηγημένο αλλά πολύτιμο φυσικό πόρο, εκπέμπουν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ.

Πηγή ζωής για τον άνθρωπο, ο «μπλε χρυσός» βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένος στον πλανήτη, με το 1/6 τουλάχιστον του πληθυσμού της Γης να μην έχει πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.

Επιπλέον, περισσότερο από το 80% των παγκοσμίων λυμάτων σήμερα απορρίπτεται στο περιβάλλον χωρίς καμία επεξεργασία, προκαλώντας ασθένειες που σκοτώνουν 842.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, ανάμεσά τους και 300.000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Νερό κρούει και η Unicef, η οποία σημειώνει σε έκθεσή της πως σχεδόν 600 εκατομμύρια παιδιά ή το 1 στα 4 παιδιά σε όλο τον κόσμο θα ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά περιορισμένους υδάτινους πόρους, έως το 2040.

Η έκθεση «Διψασμένοι για ένα Μέλλον: Το νερό και τα παιδιά σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα» εξετάζει τις απειλές για τη ζωή και την ευημερία των παιδιών που προκαλείται από την ελαχιστοποίηση των πηγών ασφαλούς πόσιμου νερού και το πώς η κλιματική αλλαγή θα εντείνει αυτούς τους κινδύνους κατά τα επόμενα έτη.

«Το νερό είναι στοιχειώδες. Χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να αναπτυχθεί, όμως σε όλον τον κόσμο εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό, γεγονός που απειλεί τη ζωή τους, υπονομεύοντας την υγεία τους και θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους. Αυτή η κρίση θα επιδεινωθεί, εκτός αν αναλάβουμε συλλογική δράση τώρα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της UNICEF Άντονι Λέικ.

Σύμφωνα με την έκθεση, 36 χώρες αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρό πρόβλημα με τους υδάτινους πόρους, καθώς η ζήτηση για νερό ξεπερνά κατά πολύ τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές εφοδιασμού. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι αυξημένες πλημμύρες, οι ξηρασίες και το λιώσιμο των πάγων επηρεάζουν την ποιότητα και τη διαθεσιμότητα του νερού, καθώς και τα συστήματα αποχέτευσης.

Η αύξηση του πληθυσμού, η αυξημένη κατανάλωση και η υψηλότερη ζήτηση νερού, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην εκβιομηχάνιση και την αστικοποίηση, είναι μερικές από τις βασικές αιτίες για την αποστράγγιση των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο. Οι συγκρούσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, απειλούν επίσης την πρόσβαση των παιδιών σε ασφαλές νερό.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες αναγκάζουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν μη ασφαλές νερό που τα εκθέτει σε δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες, όπως η χολέρα και η διάρροια. Πολλά παιδιά σε περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία, περνούν δεκάδες ώρες κάθε μέρα συλλέγοντας νερό, χάνοντας την ευκαιρία να πάνε στο σχολείο. Τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιθέσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Τα φτωχότερα και πιο ευάλωτα παιδιά θα επηρεαστούν κυρίως από τον περιορισμό των υδάτινων πόρων αναφέρει η έκθεση, καθώς εκατομμύρια από αυτά ζουν ήδη σε περιοχές με χαμηλή πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση.

Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, ότι:

* Έως και 663 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκείς πηγές νερού και 946 εκατομμύρια άνθρωποι αφοδεύουν στην ύπαιθρο.

* Πάνω από 800 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από διάρροια που οφείλεται σε ανεπαρκείς πηγές πόσιμου νερού, αποχέτευσης και υγιεινής.

* Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γυναίκες και τα κορίτσια δαπανούν 200 εκατομμύρια ώρες συλλέγοντας νερό κάθε μέρα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις πηγές νερού δεν είναι κάτι αναπόφευκτο λέει η UNICEF.

Η έκθεση καταλήγει με μια σειρά από προτάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην αναχαίτιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις ζωές των παιδιών. Τέτοια μέτρα περιλαμβάνουν:

* Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε σχεδιασμό για αλλαγές στη διαθεσιμότητα και τη ζήτηση νερού στα επόμενα χρόνια. Πάνω απ' όλα, αυτό σημαίνει προτεραιότητα στην πρόσβαση των πιο ευάλωτων παιδιών σε ασφαλές νερό, για τη μεγιστοποίηση των κοινωνικών και υγειονομικών αποτελεσμάτων.

* Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πολιτικές που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ως στόχο τους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

* Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν με τις κοινότητες για την πρόληψη της μόλυνσης και εξάντλησης των ασφαλών πηγών νερού.

* Οι ίδιες οι κοινότητες θα πρέπει να διερευνήσουν τρόπους ώστε να έχουν διαφορετικές πηγές νερού και να αυξήσουν την ικανότητά τους να αποθηκεύουν νερό με ασφάλεια.
https://www.protothema.gr/afieromata/gi-kai-udor/article/772059/600-ekat-paidia-sta-oria-tis-dipsas-eos-to-2040/

Ερντογάν: Για τους δύο θα μιλήσει η δικαιοσύνη - Καμία υποχώρηση για τους υδρογονάνθρακες

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι υπεράνω δικαίου και πρέπει να περιμένουν την απόφαση της δικαιοσύνης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς - Κατηγορεί την Ευρώπη για μεροληπτική στάση στο θέμα των υδρογονανθράκων

Μιλώντας σε δημοσιογράφους της χώρας του μετά την επιστροφή του από τη Βάρνα, ο Ερντογάν αποκάλυψε τις συνομιλίες που είχε με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Όπως καταγράφει το ΚΥΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες του είπαν:
"Εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ότι θα τους αφήσουν ελεύθερους τους δύο στρατιωτικούς" κι εκείνος τους απάντησε:
"Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου".
Όπως καταγράφουν μεγάλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Hurriyet, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους Τούρκους δημοσιογράφους πως στο θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου οι Τούρκοι δεν θα υποχωρήσουν, ενώ είπε ακόμη πως η ΕΕ δεν συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα.
Συγκεκριμένα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι "στη Βάρνα συζήτησαν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο και την Ελλάδα". "Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε λεπτομερώς αυτά τα θέματα. Συζητήσαμε την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι συνελήφθηκαν επειδή πέρασαν τα σύνορα και μπήκαν σε στρατιωτική μας περιοχή. Τους εξηγήσαμε ότι το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, τους επισκέπτονται οι οικογένειες και οι προξενικές αρχές". "Εσείς είστε μεγάλη χώρα, εσείς είστε μεγάλος Πρόεδρος, διασφαλίστε ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αυτοί στρατιωτικοί", είπαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Κι εγώ τους απάντησα ότι "Εγώ δεν είμαι μεγαλύτερος από τη δικαιοσύνη, το επεισόδιο είναι σε επίπεδο δικαιοσύνης. Πρέπει να περιμένουμε την απόφαση που θα λάβουν οι δικαστικές αρχές".
Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε ότι "ασφαλώς τους εξήγησα ότι δεν είναι δίκαιο αυτοί που συζητούν σε βάθος το θέμα των δύο στρατιωτικών να μην συζητούν καθόλου το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα έπειτα από την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα στην Τουρκία".
"Εμείς ασφαλώς δεν διασυνδέουμε τα δύο θέματα. Αλλά εκείνοι που έκαναν πραξικόπημα στη χώρα μας είναι ακόμη στην Ελλάδα. Εμείς όταν τους ζητήσαμε δεν μας τους έδωσαν. Αυτοί που δεν βγάζουν άχνα γι αυτό το θέμα λένε ότι πρέπει να αφεθούν αμέσως οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Για την Ανατολική Μεσόγειο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν από τη στάση τους στο θέμα των υδρογονανθράκων, προσθέτοντας ότι και οι Τ/Κ έχουν δικαίωμα με βάση το διεθνές δίκαιο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που θα βρεθεί εκεί.
"Και εκείνοι που βρίσκονται στον βορρά και εκείνοι που βρίσκονται στον νότο στο νησί πρέπει να είναι σε ίσο βαθμό συνέταιροι. Αλλά το πρόβλημα του ε/κ τομέα είναι άλλο. Ο ε/κ τομέας λέει "εμείς κάνουμε με όποια εταιρεία θέλουμε γεώτρηση". Εμείς λέμε ‘ο νότος και ο βορράς να συναντηθούν και να αποφασίσουν μαζί σε ποια εταιρεία θα το δώσουν". Αυτό επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η ΕΕ συμπεριφέρθηκε αμερόληπτα σε αυτό το θέμα", ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Πηγή: 
ΚΥΠΕ