Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Στη Μόσχα ο Μαδούρο για συνάντηση με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο φθάνει σήμερα στην Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, προσθέτοντας ότι «η βασική ημέρα της επίσκεψής του θα είναι η αυριανή».
Ο Μαδούρο θα έχει αύριο συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, με τον οποίο θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις.
«Ο Μαδούρο θα επισκεφθεί τον Πούτιν, η συνάντηση θα είναι κατ ιδίαν, ενώ μετά θα ακολουθήσουν οι συνομιλίες Ρωσίας-Βενεζουέλας στο σχήμα του πρωινού εργασίας», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου είπε επίσης ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις. «Έχουμε εταιρικά έργα, η υλοποίηση των οποίων συνεχίζεται, ενώ θα συζητηθούν οι πιο διαφορετικές πλευρές της διμερούς συνεργασίας», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι δεν αναμένεται η υπογραφή συμφωνιών μετά το τέλος των συνομιλιών.
«Φυσικά και οι ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις και για τα περιφερειακά ζητήματα, πρωτίστως για τα ιβηρο-αμερικανικά ζητήματα, για το ζήτημα της άμεσης επέμβασης στις ιβηρο-αμερικανικές υποθέσεις εκ μέρους τρίτων χωρών και λοιπά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου.
Νωρίτερα σήμερα ο Μαδούρο είχε ανακοινώσει ότι εκτός από την συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο Πούτιν, θα έχει συναντήσεις και με ρώσους επιχειρηματίες.
https://www.kathimerini.gr/1044091/article/epikairothta/kosmos/sth-mosxa-o-madoyro-gia-synanthsh-me-ton-poytin

Βομβαρδισμοί τζιχαντιστών στη Λιβύη

Ενώ στα περίχωρα της Τρίπολης μαίνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον κυβερνητικό στρατό της Λιβύης και στις δυνάμεις του πολέμαρχου Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της χώρας, η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Ο βομβαρδισμός έλαβε χώρα στη Μουρζούκ, περίπου 800 χλμ. νότια της Τρίπολης, και είχε ως αποτέλεσμα την εξόντωση 11 τζιχαντιστών, όπως ανακοίνωσε η Αφρικανική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού. Σε ανάλογο επεισόδιο, στις 19 Σεπτεμβρίου, είχαν σκοτωθεί οκτώ μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Αρκετοί τζιχαντιστές αναζήτησαν καταφύγιο στην έρημο, στο νότιο τμήμα της χώρας, αφού η οργάνωσή τους εκδιώχθηκε από το βασικό της οχυρό, τη γενέτειρα πόλη του Μουαμάρ Καντάφι, Σύρτη.
Στο μεταξύ, η σύγκρουση ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και στον στρατό του Χαφτάρ, που ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο πολέμαρχος προσπάθησε να καταλάβει εξ εφόδου την πρωτεύουσα, έχει πλέον διαχυθεί σε αρκετές πόλεις, όπως η Μισράτα, η Σύρτη και η Τζούφρα, με τον απεσταλμένο του
ΟΗΕ, Γκασάν Σαλαμέ, να προειδοποιεί για τον κίνδυνο γενικευμένου εμφυλίου πολέμου.
Ρώσοι εθελοντές
Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι τις δυνάμεις του Χαφτάρ ενισχύουν περισσότεροι από 100 Ρώσοι εθελοντές της ομάδας Βάγκνερ, η οποία έχει δεσμούς με το Κρεμλίνο. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι Ρώσοι επιθυμούν, πλάι στον Χαφτάρ, να έχει κάποιο ρόλο στο πολιτικό μέλλον της Λιβύης και ο γιος του Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, ο οποίος έχει διαφύγει και κρύβεται κάπου στη Λιβύη.
https://www.kathimerini.gr/1044297/article/epikairothta/kosmos/vomvardismoi-tzixantistwn-sth-livyh
Έντυπη