Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΣΤΗ ΝΔ

Επίθεση Σαμαρά στον Κ.Καραμανλή (με υπονοούμενα για στήριξη στον Τσίπρα) μέσα από την εφημερίδα του Μπόμπολα
Στην απόγνωσή του και στην προσπάθεια να παραμείνει με κάθε τρόπο γαντζωμένος στην καρέκλα του αρχηγού, ο Αντώνης Σαμαράς δυστυχώς απεργάζεται ακόμη και τη διάσπασή της Ν.Δ. Μάλιστα, φτάνει στο σημείο να εξαπολύει (μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας του ομίλου Μπόμπολα!) συγκαλυμμένες απειλές εναντίον του Κώστα Καραμανλή μολονότι εκείνος έως σήμερα τον είχε στηρίξει πλήρως!

Αντί να δείχνει σεβασμό στον πρώην πρωθυπουργό και στη μεγάλη πλειονότητα των καραμανλικών, που επίσης τον βοήθησαν στην εσωκομματική μάχη για την ηγεσία απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, ο κ. Σαμαράς (ως «ευχαριστώ») ισχυρίζεται ότι δήθεν οι καραμανλικοί συντάσσονται με τον κ. Τσίπρα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να καλλιεργήσει το έδαφος της διάσπασης υπό τη φαιδρή δικαιολογία ότι, την ώρα που εκείνος μάχεται για τη «δικαίωση» της Ν.Δ., οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του τον υπονομεύουν...

Ο κ. Σαμαράς απευθύνει επίσης -με ύπουλες διατυπώσεις- συμβουλές προς τον Κ. Καραμανλή. «Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς» απαντά, δήθεν αθώα, στην ερώτηση για τα περί πολιτικού φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του πρώην πρωθυπουργού. Εχοντας, μάλιστα, την απαίτηση από τον Κ. Καραμανλή -τον μακροβιότερο, άλλωστε, πρόεδρο της ΝΔ- να... τιμωρήσει όσους τολμούν να αμφισβητούν την αυθεντία του, ο κ. Σαμαράς επιβεβαιώνει πόσο μακριά βρίσκεται πλέον από την πραγματικότητα. Από την πλατεία Μαβίλη, πάντως, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα «φαντάσματα» που βλέπει ο κ. Σαμαράς, καθώς θεωρούν ότι μετρά μέρες πλέον στην ηγεσία της Ν.Δ.

Ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Σαμαρά είναι και η απάντησή του στην ερώτηση αν πιστεύει ότι μετά το ενδεχόμενο κλείσιμο της συμφωνίας του κ. Τσίπρα με τους δανειστές θα πρέπει να γίνει συνέδριο στη Ν.Δ. Λέει όχι, ισχυριζόμενος ότι δεν σκοπεύει να βυθίσει την αξιωματική αντιπολίτευση στην εσωστρέφεια και ότι χρειάζεται μια συμπαγής και έτοιμη αντιπολίτευση (!).
Σαθρό επιχείρημα
Δεν διστάζει να επιτεθεί και σε όσους τον αμφισβητούν (την ώρα που τα ποσοστά της Ν.Δ. βουλιάζουν θυμίζοντας την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ) με το σαθρό επιχείρημα ότι, την ώρα που ο τόπος καίγεται, δεν μπορεί ένα κόμμα, αντί να ασχολείται με τα κρίσιμα προβλήματα, να παρασύρεται από προσωπικές στρατηγικές. Η ειρωνεία είναι ότι ο ίδιος έχει υποτάξει πλέον τα πάντα στη δική του προσωπική στρατηγική...

Ομως, εκτός από το σχέδιο για διάσπαση της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς έκανε με την ίδια συνέντευξη και μια δεύτερη καταστροφική επιλογή, στηρίζοντας τους δανειστές απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση. Με φρασεολογία που θα ζήλευε ακόμη και ο Σόιμπλε, βάζει όρους για να στηρίξει την κυβέρνηση ζητώντας της δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξη των «ιδεοληψιών», επιμένοντας παράλληλα στη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής που εφάρμοζε με τον κ. Βενιζέλο...
Φουσκώνει (!) το κύμα της αμφισβήτησης
Το κύμα αμφισβήτησης του Αντώνη Σαμαρά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, μια και μια σειρά από ιστορικά στελέχη της Κεντροδεξιάς αγωνιούν για το μέλλον της παράταξης. Σήμερα Δευτέρα στην εκδήλωση του «Συνδέσμου 74» στο Θέατρο «Χατζηχρήστου» (στοά Ιπποκράτους και Πανεπιστημίου), στις 7 μ.μ., θα γίνει η πρώτη ζύμωση για το μέλλον της Κεντροδεξιάς. Από την εκδήλωση έχουν «αποκλειστεί» βουλευτές και πολιτευτές, ενώ θα υπάρχει ομάδα περιφρούρησης για να μην «καπελώσει» κάποιος δελφίνος την εκδήλωση. Στο πάνελ θα βρίσκονται τρεις πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ, ο Λεωνίδας Τσιγγούνης, ο Σταμάτης Μαύρος και ο Γιώργος Παπανικολάου, ο καθένας από τους οποίους σηματοδοτεί πολλά για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της Κεντροδεξιάς. Η φιλοσοφία της εκδήλωσης είναι να μιλήσουν τα στελέχη που έχουν βιώματα και αγωνίες της παράταξης και όχι απλώς του κόμματος.

Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξαν το σύνθημα «Αναγέννηση εδώ και τώρα». Ο «Σύνδεσμος 74» θα συνεχίσει, και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, τις εμφανίσεις του. Ηδη έχουν προγραμματιστεί ανάλογα «ανταμώματα» στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και στην Πάτρα.
Την ίδια ώρα και η «Ομάδα Πούλιτζερ», που αποτελείται από στελέχη της νεότερης γενιάς της Ν.Δ. ετοιμάζει τη δική της κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της θα αρχίσουν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις και να ανοίγονται προς τη γενιά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 http://www.dimokratianews.gr/content/43994/trikymia-sti-nd

Ξεριζωμός και προσφυγιά


Η Μαύρη Θάλασσα κυμάτιζε αλαφρά, σκούρα λουλακιά, και
μύριζε σαν καρπούζι ζερβά μας τ’ ακρόγιαλο και τα βουνά του
Πόντου, μια φορά κ’ έναν καιρό δικά μας, δεξά αστραφτερό,
απέραντο το πέλαγο. Ο Καύκασος είχε σβύσει μέσα στο φως,
μα οι γέροι, με τη ράχη γυρισμένη, κάθουνταν στην πρύμνα
και δε μπορούσαν να ξεκολλήσουν τα μάτια τους από το
αγαπημένο ουρανοθάλασσο ‘ ο Καύκασος είχε χαθεί, φάντασμα
ήταν και σκόρπισε, μα απόμεινε ασάλευτος, αβασίλευτος
βαθιά στις λαμπυρήθρες των ματιών τους. Δύσκολο, δύσκολο
πολύ η ψυχή να ξεκολλήσει από την πατρίδα βουνά,
θάλασσες, αγαπημένοι άνθρωποι, φτωχό αγαπημένο σπιτάκι,
ένα χταπόδι είναι η ψυχή και όλα τούτα οι πλόκαμοί της.

Από το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο»


(Στη φωτ., το ατμόπλοιο ΙΩΝΟΠΟΛΙΣ που μετέφερε πάνω από 6.000 Πόντιους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Σεπτέμβριος 1923, [3.1.22]).



Το πρώτο κύμα Ποντίων προσφύγων στην Ελλάδα ήρθε το 1919-1920 από τα παράλια του Καυκάσου, το Βατούμ και το Σοχούμ και περιλάμβανε τους Ποντίους που ακολούθησαν το ρωσικό στρατό στην αποχώρησή του από τον Πόντο και το Καρς και Ποντίους της νότιας Ρωσίας, ταλαιπωρημένους από τον εμφύλιο που είχε ξεσπάσει μετά τη σοβιετική επανάσταση.

Ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο κύμα το 1922, μετά την κατάρρευση του μικρασιατικού μετώπου, όταν μεγάλο μέρος του ποντιακού πληθυσμού κατέφυγε στις παράλιες πόλεις με σκοπό να αποβιβαστεί σε πλοία για την Ελλάδα. Ο ξεριζωμός συνεχίστηκε αμείωτος μέχρι το 1924, οπότε έφυγαν και οι τελευταίοι Έλληνες Πόντιοι, με τη συμφωνία για ανταλλαγή των πληθυσμών που προέβλεπε η συνθήκη της Λωζάνης (1923).

Οι Πόντιοι πρόσφυγες μεταφερόταν με τουρκικά βαπόρια και με επίβλεψη των συμμαχικών δυνάμεων στην Πόλη, περιθάλπονταν από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους στρατώνες Σελιμιέ της Κωνσταντινούπολης και από εκεί αποβιβαζόταν σε ελληνικά πλοία για αποστολή στην Ελλάδα. Οι συνθήκες μεταφοράς ήταν άθλιες και συχνά εκβιαστικές και η κατάσταση στους στρατώνες Σελιμιέ, όπου έφταναν οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες ήταν τραγική, καθώς στοιβάζονταν κατά χιλιάδες, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς νερό και με τον τύφο που θέριζε.

Οι πρόσφυγες φτάνοντας στην Ελλάδα περνούσαν από υποχρεωτική καραντίνα, σε επίσης άθλιες συνθήκες, στους καταυλισμούς της Μακρονήσου και του Αη-Γιώργη, με τα πλοία που έφταναν στον Πειραιά, στο Καράμπουρνου (Καλαμαριά) της Θεσσαλονίκης, στην Καβάλα, το Βόλο, την Κόρινθο, την Πρέβεζα και αλλού. Ο συνολικός αριθμός των Ποντίων προσφύγων που ήρθαν στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 325.000 - 400.000 άτομα.


(Στη φωτ., Πόντιες πρόσφυγες στον καταυλισμό Αγίου Στεφάνου Κωνσταντινούπολης, 1922,   [3.1.38])



«Συλλογισμένα πορπατώ, τα χέρα μ΄ σταυρωμένα,
κανείς κακόν να μη παθάν’ , αρνί μ΄, άμον εμένα»

(Στη φωτ., η οικογένεια Ευστάθιου Αλβανίδη από την Τραπεζούντα.  Λαύριο 1921,   [5.1])



Οικογένεια Μιχαήλ Σαρασίτη. Αθήνα, 1926.  [1993.6.69 α-β]
Φωτογραφία κειμήλιο και ζωντανή μνήμη για τα παιδιά και τα εγγόνια



Ο Σάββας Χριστοδούλου με τη σύζυγό του Κωνσταντίνα και το γιο τους Γεώργιο.
Καθιστή, η μητέρα του Σάββα. Λαύριο 1-9-1925.   [21.3]

 http://www.epm.gr/w2_29_0.htm

Ο ΚΕΜΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «ΚΕΜΑΛΟΛΑΓΝΟΙ»

του Νίκου Χειλαδάκη
Δημοσιογράφου – Συγγραφέα – Τουρκολόγου
 

Μέσα στην απαξίωση όλων των παραδοσιακών και εθνικών αξιών στην χώρα μας και την κατευθυνόμενη διαστρέβλωση της ιστορίας μας, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται  και το περίεργο φαινόμενο της «κεμαλολατρείας», δηλαδή της ιστορικής καταξίωσης του Μουσταφά Κεμάλ  Ατατούρκ με την έκδοση βιβλίων με τους λόγους του Κεμάλ, με την πρόθεση ανέγερσης μνημείων και άλλων ευτράπελων που χαρακτηρίζουν την μειοδοτική μας εποχή.  Ο μεγάλος πρωταγωνιστής και υπαίτιος της τραγικής μικρασιατικής καταστροφής, ο πατέρας της εθνοκάθαρσης των χριστιανών της Μικράς Ασίας, (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, αραβόφωνων χριστιανών, κ.α.) με τα αμέτρητα θύματα της, ο δημιουργός ενός  δικτατορικού καθεστώτος που  καθόρισε τις τύχες της σύγχρονης Τουρκίας, αναδεικνύεται στην χώρα μας σαν μια σημαντική ιστορική προσωπικότητα που …συνέβαλε στην ανάπτυξη του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς η ιστορική άγνοια και η παράλογη ραγαδιοφροσύνη γεννάει τέτοια θλιβερά φαινόμενα. Αλλά ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, δηλαδή ο γεννήτορας και πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας;

          Όποιος είχε την τύχη να επισκεφτεί, (όπως ο γράφων), το περίφημο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην κορυφή ενός λόφου στην τουρκική πρωτεύουσα που δεσπόζει σαν την Ακρόπολη των Αθηνών, θα έκανε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Στον θάλαμο που φυλάσσονται τα προσωπικά είδη του Τούρκου ηγέτη, θα  αντικρύσει ξαφνικά μια ελληνική σημαία. Είναι η σημαία του στρατηγού Τρικούπη που πιάστηκε αιχμάλωτος στην τραγική ελληνική υποχώρηση του 1922. Αλλά το πιο εντυπωσιακό για ένα Έλληνα επισκέπτη, (πολύ σπάνιο τέτοιο είδος επισκεπτών),  είναι μια βιβλιοθήκη του Κεμάλ όπου υπάρχουν πάρα πολλά… ελληνικά βιβλία.  Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι ο Κεμάλ όχι μόνο ήξερε καλά τα ελληνικά, αλλά διάβαζε ελληνικά βιβλία και σίγουρα είχε  αναπτύξει ένα αίσθημα κατωτερότητας για την ελληνική κουλτούρα κάτι που βγήκε με όλη την βιαιότητα του στο μέλλον.
Γεννημένος σε ένα μικρό χωριό, τη Χαραυγή, έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Κεμάλ είχε ποτιστεί από νωρίς με ευρωπαϊκές ιδέες καθώς έκανε περισσότερο με Εβραίους και Έλληνες παρέα, παρά με Τούρκους. Σε αυτό το περίεργο κύκλωμα λειτούργησε και ο Κεμάλ και οι περισσότεροι Νεότουρκοι. Πάρα πολλοί συγγραφείς υπεστήριξαν ότι ο Κεμάλ ήταν Εβραίος, παρά τις έντονες προσπάθειες του  κεμαλικού καθεστώτος να απορρίψει αυτή την άποψη. Η αναμφισβήτητη όμως απόδειξη για το γεγονός αυτό  έρχεται από ένα σπάνιο βιβλίο με τον τίτλο, «Κρυφοί Εβραίοι»,  που το έγραψε ένας  επιφανής αρχιραββίνος, ο Ιωακείμ Πρινζ (εκδόσεις Random House, Νέα Υόρκη 1973). Στην σελίδα 122 αυτού του βιβλίου διαβάζουμε ότι, «ανάμεσα στους ηγέτες της επαναστάσεως των Νεότουρκων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον εκμοντερνισμό της Τουρκίας, ήταν ο Ντζαβίντ Μπέη, (που εκτελέστηκε από τον Κεμάλ), και ο Μουσταφά Κεμάλ. Και οι δύο ήταν φλογεροί Ντονμέδες, (Εβραίοι που είχαν εξισλαμιστεί επιφανειακά). Ο Ντζαβίντ Μπέη έγινε υπουργός οικονομικών και ο Κεμάλ αργότερα ηγέτης του κινήματος υιοθετώντας το όνομα Ατατούρκ, (πατέρας των Τούρκων). Οι αντίπαλοί του, (όπως ο Εμβέρ) προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την εβραϊκή καταγωγή του για πολιτικό τους όφελος αλλά χωρίς επιτυχία. Οι περισσότεροι Νεότουρκοι στην νέα επαναστατική κυβέρνηση προσηύχοντο στον Αλλάχ, αλλά ο αληθινός προφήτης τους ήταν ο Σαμπατάι Σεβή, (ο θρησκευτικός αρχηγός των Ντονμέδων), ο επονομαζόμενος «Μεσσίας από την Σμύρνη». Για να αντιληφθούμε την αξιοπιστία των παραπάνω θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Ιωακείμ Πρινζ, ήταν επί 12 έτη, (1925-1937), ραβίνος στο Βερολίνο αλλά όταν τα πράγματα «αγρίεψαν» στην Γερμανία,  το 1937, έφυγε στην Αμερική. Προηγουμένως όμως, σαν καλός σιωνιστής, συμβούλευε τους πιστούς του να μεταναστεύσουν στην Παλαιστίνη και όχι στην Αμερική. Από το 1958 έως το 1966 ήταν πρόεδρος του Αμερικανο-εβραϊκού κογκρέσου και δύο φορές πρόεδρος των εβραϊκών οργανώσεων των ΗΠΑ.

Ο Κεμάλ  διακατεχόταν και από πολλά και φοβερά πάθη.  Και μόνο  το τραγικό τέλος του καθώς πέθανε πνιγμένος στο αλκοόλ και στις κρίσεις μοναξιάς που είχε, (είναι χαρακτηριστικές οι διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων που στα τελευταία χρόνια έδιναν στον Κεμαλ νερωμένο ρακί και αυτός οργισμένος από την νοθεία έσπαζε τα πάντα γύρω του),  δεν ανταποκρίνονταν στην ιστορική θέση που του αποδόθηκε μετέπειτα.   .
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο υποτιθέμενος πονετικός στους αντιπάλους του ηγέτης, όπως ήθελαν να τον παρουσιάζουν οι Τούρκοι στην μεγάλη κινηματογραφική τους παραγωγή, «Ο Πόλεμος της Ανεξαρτησίας», έδειξε το πραγματικό του σκληρό πρόσωπο, ( Από την βιογραφία του Κεμάλ με τον τίτλο «Moustafa Kemal ou la mort d un empire», του Γάλλου ιστορικού ερευνητή Benoist-Menchin και το οποίο καλά θα κάνουν να το διαβάσουν οι σύγχρονοι Έλληνες τουρκολάγνοι ). «Οι Τσέτες είχαν ήδη μπει στην Σμύρνη, η πόλις καίγονταν και οι χριστιανοί σφάζονταν στην προκυμαία, πολλοί που έπεφταν στην θάλασσα να σωθούν από τις φλόγες πνίγονταν και τα πτώματα σκέπαζαν τα νερά. Ο μεγάλος θριαμβευτής και εμπνευστής αυτής της σφαγής, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο «Γαζί» πλέον, κοίταζε απαθής από ένα εξώστη ψηλά την μεγάλη αυτή σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης. Σε μια στιγμή γύρισε απότομα στους παρευρισκόμενους πίσω του και τους φώναξε δυνατά : Κοιτάξετε αυτή την σκηνή. Απόψε γίνεστε μάρτυρες του τέλους μιας εποχής. Αυτή η πυρκαγιά είναι ένα σύμβολο. Συμβολίζει την τελική απαλλαγή της πατρίδας μας από τους προδότες και τους εμπορίσκους. Από εδώ και πέρα η Τουρκία ελεύθερη και εξαγνισμένη δεν θα ανήκει παρά μόνο στους Τούρκους».  Με αυτές τις κυνικές φράσεις μπροστά στις εκατόμβες των χριστιανών θυμάτων, ο Μουσταφά Κεμάλ αγνάντευε με ένα ποτήρι ακλοόλ, την  μεγάλη σφαγή της Σμύρνης. Δεν έκανε τίποτα για να σώσει τους χιλιάδες νεκρούς αυτής της σφαγής που τόσο αδρά περιγράψανε πολλοί μάρτυρες, όπως η Μαρτζορί Χαουτζπιάν στο έργο της, «Η Σμύρνη στις Φλόγες»,  ο  πρόξενος των ΗΠΑ στην Σμύρνη,  George Horton,  και πολλοί άλλοι.

Τέσσερα χρόνια μετά τον θρίαμβο του μεγάλου νικητή και Γαζί του πολέμου της ανεξαρτησίας, Μουσταφά Κεμάλ,  ο «Γκρίζος Λύκος» της Μικράς Ασίας έδειξε για άλλη μια φορά την απάνθρωπη σκληρότητα του. Θέλοντας να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στην Τουρκία και να επιβάλει ουσιαστικά την στυγνή του δικτατορία, συνέλαβε και εκτέλεσε ένα  φρικτό  σχέδιο εξόντωσης των αντιπάλων του που περιγράφετε με όλες τις λεπτομέρειες από τον βιογράφο του Benoist-Menchin. Στις 5 Αυγούστου του 1928 το βράδυ, οργανώνει μια μεγάλη δεξίωση για την επέτειο της μεγάλης επίθεσης κατά των Ελλήνων το 1922, στην προεδρική του πλέον κατοικία στην Τσάνκαγια της Άγκυρας.  Οι καλεσμένοι έρχονται σιγά σιγά ντυμένοι  όλοι με ευρωπαϊκά ρούχα καθώς ο αναμορφωτής της Τουρκίας είχε επιβάλει και το ευρωπαϊκό ντύσιμο. Ιδιαίτερα οι γυναίκες είχαν μια μοντέρνα ευρωπαϊκή εμφάνιση κάτι το τελείως νέο για τα αυστηρά ισλαμικά ήθη. Ο ίδιος ο Κεμάλ εκείνο το βράδυ για πρώτη φορά κάλεσε τους καλεσμένους του να χορέψουν ευρωπαϊκούς χορούς, απαγορεύοντας ουσιαστικά καθετί το ανατολίτικο και πρόσφερε τις ντάμες στους καβαλιέρους για να εκτελέσουν το βαλς που πρώτος εκείνος παρουσίασε στους καλεσμένους του.  «–Χορέψατε», φώναξε ο νέος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας. «-Θέλω όλοι να απόψε να χορέψετε ευρωπαϊκά βαλς» και έδωσε πρώτος το παράδειγμα παίρνοντας μια ντάμα για να χορέψουνε ένα βιεννέζικο βαλς.  Η βραδιά ήταν όμως βαριά, καθώς η αποπνικτική καλοκαιρινή ζέστη ανακατεύονταν με τις νότες του ευρωπαϊκού πιάνου που γέμιζαν όλη την ατμόσφαιρα. 
Έξη χιλιόμετρα όμως πιο πέρα εκτυλίσσονταν ένα μεγάλο δράμα. Σε μια μεγάλη πλατεία και από τους στύλους της ηλεκτρικής εταιρίας κρέμονταν οχτώ απαγχονισμένες  φιγούρες,  θύματα της κεμαλικής θηριωδίας. Ήταν όλοι  οι ηγέτες της αντιπολίτευσης που είχαν έρθει και αυτοί καλεσμένοι για την δεξίωση πέφτοντας στην παγίδα που τους είχε στήσει ο Κεμάλ. Όλοι είχαν συληφθεί και είχαν απαγχονιστεί στην δημόσια πλατεία. Τα κορμιά τους κρεμασμένα έπαιζαν στις ανταύγειες του ηλεκτρικού από τις κολώνες της πλατείας, σχηματίζοντας ένα μακάβριο γκράνγκινιολ θέαμα. Ο πρέσβης της Σοβιετικής Ένωσης που περνούσε με το διπλωματικό αυτοκίνητο εκείνη την ώρα από τη πλατεία, αργοπορημένος για την δεξίωση, έμεινε αποσβωλομένος από την εικόνα που αντίκρισε. Γυρίζοντας όμως στον σοφέρ του, του είπε να μην θυμάται τίποτα από το τραγικό θέαμα της πλατείας αυτής. Ήταν το τέλος των πρώην συντρόφων και συνεργατών του Κεμάλ στην μεγάλη πορεία της τουρκικής ανεξαρτησίας. Ο Γκρίζος Λύκος τους είχε ανταμείψει για την αφοσίωση τους στον νέο μεγάλο ηγέτη της χώρας τους. Τα άψυχα κορμιά τους, όπως κρέμονταν με αυτό τον φρικτό τρόπο, ήταν άλλη μια μαρτυρία της μεγάλης σκληρότητας του Κεμάλ Ατατούρκ, του πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας.
Ανάλογα με τον θυελλώδη χαρακτήρα του, γεμάτη από πάθη, ήταν και η ερωτική ζωή του πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας. Στα τέλη του 2002 κυκλοφόρησε στην Τουρκία ένα βιβλίο του Τούρκου ερευνητή, Σουλεϊμάν Γιεσίλ,  το οποίο αναφέρεται στην προσωπική και κυρίως στην ερωτική ζωή του Κεμάλ Ατατούρκ. Το βιβλίο αυτό όπως ήταν επόμενο προκάλεσε μεγάλο σάλο και πολλές συζητήσεις.  Σύμφωνα με το βιβλίο αυτό, ο μεγάλος ήρωας της Τουρκίας προτιμούσε σαν ερωμένες τις χριστιανές, (είναι γνωστό το μεγάλο του ειδύλλιο με μια Βουλγάρα κόρη Βούλγαρου στρατηγού), παρά τις μουσουλμάνες που τις θεωρούσε κατωτέρου επιπέδου και όπως υποστηρίζει  το βιβλίο μέχρι και η φημισμένη Ζα Ζα Γκαμπόρ, υπήρξε για ένα διάστημα  σύντροφος (;;), του Κεμάλ.

Ο Κεμάλ υποτίθεται ότι μετέτρεψε την Τουρκία σε κοσμικό κράτος, κάτι που μέχρι σήμερα δεν το έχει καταφέρει κανένα άλλο μουσουλμανικό κράτος. Ο κυριότερος στόχος του ήταν να εξυψώσει τους Τούρκους στο επίπεδο του εκσυγχρονισμού της Ευρώπης και της Αμερικής.  Όλα αυτά όμως έγιναν από πάνω προς τα κάτω με ένα βίαιο και καταπιεστικό τρόπο κάτι που ποτέ δεν του το συγχώρησαν πολλοί στην ίδια την Τουρκία.   
Σήμερα,  αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, παρά την εμμονή του προς ένα «αλά τούρκα»  εκδυτικισμό, έχουν ξανανοίξει όλα τα «παράθυρα» προς την Ανατολή. Άλλωστε πολλές από τις συστάσεις του Κεμάλ δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως η επιβολή της δυτικής μουσικής  και των… βιεννέζικων βαλς. Η σημερινή επικράτηση των ισλαμιστών ήταν το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας αντίστροφης  πορείας από μια βίαιη μεταρρύθμιση στην σημερινή ισλαμιστική Τουρκία. Το κεμαλικό φετίχ σταδιακά χρωματίζεται με την ισλαμική μαντίλα. Το ερώτημα που θα πρέπει να μας απασχολεί στην σύγχρονη μίζερη νεοελληνική πραγματικότητα αντί να γινόμαστε υστερόφημοι θαυμαστές του κεμαλισμού, θα πρέπει  είναι οι συνέπειες όλων αυτών των αλλαγών.  Ο Κεμάλ Ατατούρκ «έστρωσε» το έδαφος και ο «νέος Κεμάλ», ο Ταΐπ Ερντογάν, (όπως τον αποκαλούν πολλοί στην σημερινή Τουρκία), το «έσπειρε» με ένα τουρκικό εθνικιστικό ισλαμικό επεκτατισμό που περιμένει σαν ώριμο φρούτο να «καταπιεί» την χώρα μας προς δόξα όλων εκείνων των  ραγιαδόφρονων  Ελλήνων κεμαλιστών.


από το:http://espakk.blogspot.com/2011/02/blog-post.html
http://pontos.blogspot.gr/2012/03/blog-post.html

Συνεργάτες του Άξονα

Στην Ευρώπη, ο αντισημιτισμός, ο εθνικισμός, το εθνοτικό μίσος, ο αντικομουνισμός και ο καιροσκοπισμός οδήγησαν πολλούς πολίτες, στα υπό γερμανική κατοχή εδάφη, να συνεργαστούν με το ναζιστικό καθεστώς στην προσπάθειά του να αφανίσει τους Εβραίους της Ευρώπης, καθώς και σε άλλες ναζιστικές φυλετικές πολιτικές. Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο στην εφαρμογή της «Τελικής Λύσης» και στη μαζική δολοφονία άλλων ομάδων τις οποίες οι Ναζί είχαν βάλει στο στόχαστρο. Οι συνεργάτες διέπραξαν ορισμένες από τις χειρότερες κτηνωδίες της περιόδου του Ολοκαυτώματος.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Γερμανίας στον Άξονα συνεργάστηκαν με το ναζιστικό καθεστώς, θεσπίζοντας και επιβάλλοντας αντιεβραϊκά νομοθετήματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παραδίδοντας Εβραίους πολίτες και/ή κατοίκους τους στους Γερμανούς, με τελικό προορισμό τα κέντρα εξόντωσης ή τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Σε ορισμένα κράτη του Άξονα, φασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις τρομοκρατούσαν, λήστευαν και δολοφονούσαν τους ντόπιους Εβραίους, με γερμανική καθοδήγηση ή με δική τους πρωτοβουλία. Η Φρουρά του Hlinka στη Σλοβακία, η Σιδηρά Φρουρά στη Ρουμανία, οι Ουστάσι στην Κροατία, και το κόμμα Σταυρωτά Βέλη (Nyilaskeresztes) στην Ουγγαρία ευθύνονται για τους θανάτους χιλιάδων Εβραίων στις χώρες τους. Σε αυτά, καθώς και σε άλλα κράτη, το στρατιωτικό προσωπικό, η αστυνομία και η χωροφυλακή διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην απαλλοτρίωση των περιουσιών, τη συγκέντρωση και την απέλαση των Εβραίων κατοίκων τους. Στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και στο κράτος του Βισύ στη Γαλλία, αξιωματούχοι της αστυνομίας, του στρατού και της χωροφυλακής διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στην εφαρμογή της εκ Γερμανίας υποκινούμενης πολιτικής εκτοπισμού των Εβραίων, που κατοικούσαν σε εδάφη υπό την επιρροή ή των έλεγχο τους, προς τα κέντρα εξόντωσης στην Ανατολική Ευρώπη.
Η κυβέρνηση των Ουστάσι στην Κροατία έχτισε δικά της στρατόπεδα συγκέντρωσης. Έως τα τέλη του 1942, οι κροατικές αρχές είχαν σκοτώσει περισσότερα από τα δύο τρίτα των Εβραίων της Κροατίας (περίπου 25.000), πολλούς εξ αυτών στο συγκρότημα στρατοπέδων Γιασένοβατς. Η κροατική αστυνομία και η πολιτοφυλακή των Ουστάσι σκότωσαν 320.000 έως 340.000 άτομα σερβικής εθνοτικής ταυτότητας, ορισμένα στο Γιασένοβατς, αλλά τα περισσότερα στα χωριά που διέμεναν. Κατά τη διάρκεια του 1942, Σλοβάκοι αξιωματούχοι εκτόπισαν περίπου το 80% του σλοβακικού εβραϊκού πληθυσμού σε συνεργασία με τους Γερμανούς.
Μολονότι συνεργάστηκαν με τη Γερμανία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης αντισημιτικών νομοθετημάτων, ούτε η Ουγγαρία ούτε η Ιταλία εκτόπισαν Εβραίους έως ότου βρεθούν υπό πλήρη γερμανική κατοχή. Η Βουλγαρία συνεργάστηκε πρόθυμα με τη Γερμανία για τον εκτοπισμό των Εβραίων από τα εδάφη που κατέλαβαν οι Βούλγαροι ως αποτέλεσμα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας και της κατάληψης της Ελλάδας από τις δυνάμεις του Άξονα. Οι βουλγαρικές αρχές, λόγω της λαϊκής αντίθεσης και των επιφυλάξεων ακόμη και εντός του κυβερνώντος κόμματος, αρνήθηκαν να εκτοπίσουν Εβραίους από τη Βουλγαρία. Ωστόσο, απαλλοτρίωσαν τις περιουσίες πολλών μελών της εβραϊκής κοινότητας και υπέβαλαν σε καταναγκαστική εργασία Εβραίους άνδρες κατά τα έτη 1943 και 1944. Η χωροφυλακή και στρατιωτικές μονάδες της Ρουμανίας είχαν άμεση συμμετοχή στη δολοφονία και τον εκτοπισμό Ρουμάνων και Ουκρανών Εβραίων στις εκ νέου προσαρτηθείσες επαρχίες της Βουκοβίνα και της Βεσσαραβίας, καθώς και στην υπό ρουμανική διοίκηση Υπερδνειστερία στην Ουκρανία. Μολαταύτα, η ρουμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να απελάσει Εβραίους από τις κεντρικές επαρχίες της Ρουμανίας (Μολδαβία, Βλαχία, νότια Τρανσυλβανία και το Βανάτο).
Πολλά άτομα στις υπό γερμανική κατοχή χώρες και περιοχές συνεργάστηκαν με τις γερμανικές κατοχικές αρχές. Εσθονοί, Λετονοί, Λιθουανοί, Ουκρανοί και γερμανικής καταγωγής συνεργάτες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δολοφονία Εβραίων σε όλη την ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη. Πολλοί υπηρέτησαν ως φρουροί περιμετρικά των κέντρων εξόντωσης και συμμετείχαν στη δολοφονία με δηλητηριώδη αέρια εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων. Άλλοι, κυρίως γερμανικής καταγωγής από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, υπηρέτησαν στο ναζιστικό σύστημα στρατοπέδων συγκέντρωσης, ιδίως μετά το 1942.
Λιθουανοί, Λετονοί, Εσθονοί, Λευκορώσοι και Ουκρανοί αυθόρμητα δημιούργησαν ομάδες, τις οποίες στη συνέχεια τα γερμανικά SS και η αστυνομία εκκαθάρισαν και αναδιοργάνωσαν. Εξαρχής, τα μέλη αυτών των ομάδων «ανταρτών» ή «αυτοάμυνας» δολοφονούσαν εκατοντάδες Εβραίους, καθώς και πραγματικούς ή υποτιθέμενους κομμουνιστές. Οι ομάδες που αναδιοργάνωσαν οι Γερμανοί μετετράπησαν σε αδίστακτα και αξιόπιστα βοηθητικά αστυνομικά τάγματα που παρείχαν υποστήριξη στις γερμανικές αρχές –πολιτικές, στρατιωτικές, SS, και γερμανική αστυνομία- στη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Εβραίων και εκατομμυρίων μη-Εβραίων στην κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής, οι Γερμανοί συνεχώς στρατολογούσαν εφέδρους για τις αστυνομικές δυνάμεις τους, τις στρατιωτικές μονάδες και τις πολιτικές διοικήσεις τους από τους ντόπιους πληθυσμούς της Σοβιετικής Ένωσης.
Η κυβέρνηση του κράτους του Βισύ στη Γαλλία συνεργάστηκε με τους Γερμανούς, θεσπίζοντας το Statut des Juifs (Νόμο για τους Εβραίους), ορίζοντας τους Εβραίους ως φυλή και περιορίζοντας τα δικαιώματά τους. Οι αρχές του Βισύ συνεργάστηκαν επίσης ενεργά και ανέλαβαν ακόμη και πρωτοβουλίες, δημιουργώντας στρατόπεδα εγκλεισμού στη νότια Γαλλία, συλλαμβάνοντας αλλοδαπούς και Γάλλους Εβραίους και βοηθώντας στον εκτοπισμό των Εβραίων (κυρίως αλλοδαπών Εβραίων που διέμεναν στη Γαλλία) προς τα κέντρα εξόντωσης της κατεχόμενης Πολωνίας. Η κυβέρνηση του Βισύ παρέδωσε επίσης στη Γερμανία μαχητές από την Ισπανία και από όλο τον κόσμο που υπερασπίζονταν την Ισπανική Δημοκρατία ενάντια στους στασιαστές του Φράνκο. Μετά τη νίκη του Φράνκο και την εγκαθίδρυση ενός συντηρητικού, αυταρχικού καθεστώτος το 1939, αυτοί οι αποκαλούμενοι Ισπανοί Δημοκράτες ή «Κόκκινοι Ισπανοί» ζήτησαν άσυλο από τη Γαλλία, λόγω ενδεχόμενης δίωξης και πιθανής θανάτωσής τους αν παρέμεναν στην Ισπανία. Μετά την παράδοση αρκετών χιλιάδων προσφύγων στους Γερμανούς από την κυβέρνηση του Βισύ, οι Γερμανοί τους φυλάκισαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου χιλιάδες εξ αυτών πέθαναν.
Μετά τη γερμανική εισβολή στη Νορβηγία τον Απρίλιο του 1940, ο Βίντκουν Κουίσλιγκ, ένας Νορβηγός φασίστας, αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός. Σύντομα οι Γερμανοί απογοητεύτηκαν μαζί του και εγκαθίδρυσαν τη δική τους διοίκηση, αλλά περιοδικά χρησιμοποιούσαν τον Κουίσλιγκ ως διακοσμητικό πρόσωπο. Το όνομα του Κουίσλιγκ (Quisling) στο αγγλικό λεξιλόγιο ορίζει ένα άτομο που πρόδωσε τη χώρα του συνεργαζόμενο με τον εχθρό κατακτητή. Η αστυνομία και παραστρατιωτικοί σχηματισμοί της Νορβηγίας βοήθησαν τις μονάδες των SS και της γερμανικής αστυνομίας στον εκτοπισμό Εβραίων στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ομοίως, στο Βέλγιο και την Ολλανδία οι τοπικές πολιτικές και αστυνομικές αρχές συνεργάστηκαν στενά με τους Γερμανούς για τη συγκέντρωση και τον εκτοπισμό των Εβραίων που διέμεναν σε αυτές τις χώρες.
Τόσο στα υπό γερμανική κατοχή εδάφη όσο και στα εδάφη των ευρωπαίων συνεργατών της Γερμανίας στον Άξονα, ντόπιοι προπαγανδιστές συνεργάστηκαν με τις γερμανικές κατοχικές αρχές ή με τις κυβερνήσεις τους, στην προσπάθεια νομιμοποίησης της επιθετικής επεκτατικής πολιτικής του Άξονα και των υποκινούμενων από τον Άξονα φυλετικών και εποικιστικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης ιδιαιτέρως της εξολόθρευσης των Ευρωπαίων Εβραίων και της μαζικής δολοφονίας άλλων ομάδων που είχαν στοχοποιήσει η ναζιστική Γερμανία και οι συνεργάτες της στον Άξονα. Αυτού του είδους η προπαγάνδα βοήθησε στην άρση των τοπικών αναστολών κατά της συμμετοχής σε μαζικές απαλλοτριώσεις περιουσιών, εκτοπισμούς και δολοφονίες. Ο Άξονας, ειδικά η Γερμανία και η Ιταλία, χρησιμοποίησε αλλοδαπούς προπαγανδιστές και συνεργάτες που ήταν πολίτες ή κάτοικοι Συμμαχικών χωρών ή των κτήσεών τους σε Αφρική και Ασία, για να νομιμοποιήσουν τη βία, μέσω ραδιοφωνικών εκπομπών εναντίον των Εβραίων της Ευρώπης ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, καθώς και εναντίον των Συμμαχικών κυβερνήσεων που ηγούνταν του αγώνα κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Οι γερμανικές αρχές απαιτούσαν τη βοήθεια των κρατών που συμμετείχαν στον Άξονα και των ντόπιων συνεργατών στα εδάφη που είχαν καταλάβει, για την εφαρμογή της «Τελικής Λύσης». Οι κυβερνήσεις, η αστυνομία και οι στρατιωτικές αρχές του Άξονα συνέβαλαν στη σύλληψη και τον εκτοπισμό των Εβραίων προς τα κέντρα εξόντωσης, συμμετέχοντας ενεργά στη δολοφονία Εβραίων και, σε αρκετές περιπτώσεις, διέπραξαν κτηνωδίες κατά Εβραίων συμπολιτών τους εντός των εθνικών συνόρων τους. Στα εδάφη που καταλάμβαναν (ιδιαιτέρως στην Ανατολή) οι Γερμανοί στηρίζονταν σε βοηθητικές τοπικές ομάδες (πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές) για την εξολόθρευση του εβραϊκού πληθυσμού.
Τόσο οι κυβερνητικές αρχές του Άξονα όσο και οι τοπικές βοηθητικές δυνάμεις στα υπό γερμανική κατοχή εδάφη διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών απαλλοτρίωσης περιουσιών, εκτοπισμού για καταναγκαστική εργασία και μαζικών δολοφονιών μη εβραϊκών πληθυσμών, ιδιαιτέρως στην κατεχόμενη Πολωνία, την κατεχόμενη Σοβιετική Ένωση και την κατεχόμενη Σερβία.
Επιπλέον Βιβλιογραφία
Curtis, Michael. Verdict on Vichy: Power and Prejudice in the Vichy France Regime. New York: Arcade Pub, 2002.
Davies, Peter. Dangerous Liaisons: Collaboration and World War Two. Harlow: Pearson Education, 2004.
Dahl, Hans Fredrik. Quisling: A Study in Treachery. Cambridge, UK: Cambridge University Press, 1999
Deák, István, Jan T. Gross, and Tony Judt. The Politics of Retribution in Europe: World War II and Its Aftermath. Princeton, NJ: Princeton University Press, 2000.
Gaunt, David, Paul A. Levine, and Laura Palosuo, εκδότες.Collaboration and Resistance During the Holocaust: Belarus, Estonia, Latvia, Lithuania. Bern: Peter Lang, 2004.
Tomasevich, Jozo. War and Revolution in Yugoslavia, 1941-1945: Occupation and Collaboration. Stanford: Brandeis University Press, 2001.
Copyright © United States Holocaust Memorial Museum, Washington, DC

http://www.ushmm.org/wlc/el/article.php?ModuleId=10005466

Οι Ουκρανοί συνεργάτες των Ναζί που φόρεσαν τη στολή των SS και εξολόθρευσαν Εβραίους, Ρομά και ομοφυλόφιλους...

Τον Ιούλιο του 2013, Ουκρανοί εθνικιστές αναβίωσαν τις μάχες της μεραρχίας SS Galician κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η μεραρχία αποτελούνταν από Ουκρανούς συνεργάτες των Ναζί, που πολέμησαν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Στα μάτια των σύγχρονων εθνικιστών, οι άντρες της μεραρχίας ήταν ήρωες και πατριώτες. Στα μάτια των υπολοίπων, ήταν προδότες και εγκληματίες πολέμου. Ουκρανοί συνεργάτες των Ναζί. Στην εκδήλωση, νεαροί άντρες ντύθηκαν με τη στολή των «ουκρανικών SS» και έφεραν με περηφάνια το σύμβολο της σβάστικας στο μπράτσο. «Για όσους λένε ότι φορούσαμε τη γερμανική στολή, ναι, τη φορούσαμε και τα όπλα μας ήταν γερμανικά. Αλλα οι καρδιές μας ήταν γεμάτες ουκρανικό αίμα και δεν το προδώσαμε ποτέ», δήλωσε ο βετεράνος της μεραρχίας, Μικαΐλο Γιαμούλικ. Η συνεργασία των Ουκρανών με τους Ναζί Η δυτική Ουκρανία καλωσόρισε τα στρατεύματα των Γερμανών που εισέβαλαν στη χώρα το καλοκαίρι του 1941. Στη γερμανική εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης, γνωστή με το όνομα «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», συμμετείχαν 4.000 Ουκρανοί. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν δεινοπαθήσει υπό την κυριαρχία των Σοβιετικών. Ο λοιμός του 1933 σκότωσε εκατομμύρια και χιλιάδες άλλοι φυλακίστηκαν στα γκούλαγκ. Οι Γερμανοί αντιμετωπίστηκαν ως απελευθερωτές, που θα βοηθούσαν τους Ουκρανούς να πατάξουν τη σοβιετική κατοχή και να αποκτήσουν δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Το όραμα των εθνικιστών Ουκρανών για μία νέα χώρα φάνηκε να πραγματοποιείται. Στις 30 Ιουνίου του 1941, αμέσως μετά την κατάληψη της ουκρανικής πόλης Λβιβ από τους Ναζί, ο «Οργανισμός Ουκρανών Εθνικιστών» ανακήρυξε την ίδρυση νέου ουκρανικού κράτους. Οι Νάζι αρχικά υποστήριξαν τη δράση των εθνικιστών, αλλά πολύ γρήγορα αφοσιώθηκαν στην εκπλήρωση των δικών τους στόχων. Χρησιμοποίησαν τους Ουκρανούς για να χτυπήσουν τον πολωνικό πληθυσμό της περιοχής. Οι Ουκρανοί πρώτα ταπείνωσαν μετά βασάνισαν και τελικά εκτέλεσαν σε δύο φάσεις 7 χιλιάδες Εβραίους και Ρομά. Όταν  εκτέλεσαν την αποστολή τους, χιλιάδες Ουκρανοί φυλακίστηκαν και πολλοί εκτελέστηκαν. Οι ναζί δεν πιάνονταν φίλοι. Ξεγύμνωναν και εξευτέλιζαν τις γυναίκες Η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ Ο επίσημος στόχος των Ουκρανών που συνεργάστηκαν με τους Ναζί, ήταν ο αγώνας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Η άποψη έχει επικρατήσει μέχρι τη σύγχρονη εποχή και αναφέρεται στα βιβλία ιστορίας. Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Ουκρανοί συμμετείχαν σε θηριωδίες των Ναζί εναντίον των Εβραίων και αντιστασιακών, με αποκορύφωμα τη Σφαγή του Μπάμπι Γιαρ, το Σεπτέμβριο του 1941, όπου εκτελέστηκαν περισσότεροι από 30 χιλιάδες Εβραίοι. Ήταν η μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων εκτός στρατοπέδων. Τον Μάιο του 2006, η ουκρανική εφημερίδα «Ukraine Christian News» σχολίασε: «Η συμμετοχή Ουκρανών συνεργατών σε αυτά τα γεγονότα έχει καταγραφεί και αποδειχτεί και είναι ένα απ’ τα ευαίσθητα σημεία του δημόσιου λόγου στην Ουκρανία». Η Σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ Μεραρχία SS Galicia Στις 28 Απριλίου του 1943, ιδρύθηκε η μεραρχία SS Galicia. Μέχρι τον Ιούνιο, κατατάχτηκαν 80 χιλιάδες εθελοντές. Η πραγματική δράση της μεραρχίας δεν έχει εξακριβωθεί. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι συμμετείχε σε εγκλήματα πολέμου και επιθέσεις εναντίον των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων. Η εθνικιστές Ουκρανοί παρουσιάζουν τη μεραρχία ως ηρωική, πατριωτική οργάνωση που συνεργάστηκε με τον εχθρό, για να αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο εχθρό, τη Σοβιετική Ένωση. Μεραρχία SS Galicia Ο Γιέβεν Κούτσικ κατατάχτηκε στη μεραρχία όταν είδε «βουνά από πτώματα δολοφονημένων αμάχων που είχαν αφήσει οι Σοβιετικοί». Μετά το τέλος του πολέμου, πέρασε 12 χρόνια στα κάτεργα της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ανατόλι Ποντόλσκι, επικεφαλής του τμήματος για τη μελέτη του Ολοκαυτώματος, δήλωσε: «Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να τους χαρακτηρίσουμε όλους Ναζί ή ήρωες. Δεν ήταν όλοι Ναζί και δεν ήταν όλοι ήρωες».... 

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-oukrani-sinergates-ton-nazi-pou-foresan-ti-stoli-ton-ss-ke-exolothrefsan-evreous-roma-ke-omofilofilous/

Γενοκτονία Ποντίων - 353.000 νεκροί - Ημέρα μνήμης -

Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. 


Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.

Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία" ; 


Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. 
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία; 
Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ( 1461 ) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση - γενοκτονία του αιώνα μας.
Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διαριθεί σε τρεις περιόδους.


• Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν μάλλον ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.
• Η δεύτερη αρχίζει στα μέσα του 17ου αιώνα και λήγει με το τέλος του πρώτου ρωσοτουρκικού πολέμου. Χαρακτηρίζεται με τη θρησκευτική βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι ομαδικοί εξισλαμισμοί των ελληνικών πληθυσμών.
• Η τελευταία περίοδος, που τελειώνει το 1922 υποδιαιρείται σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη αρχίζει με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774. 



Χαρακτηρίζεται από τη συστηματική προσπάθεια των τοπικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανώντους φιλελεύθερους νόμους. H δεύτερη υποπερίοδος αρχίζει το 1908 και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού.
Από τους βαλκανικούς πολέμους και από τους επίσημους συμβούλους, των Γερμανών, οι Νεότουρκοι διδάχθηκαν ότι μονάχα με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία. Οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον εκτουρκισμό.
Η απόφαση για την εξόντωσή τους πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μούσταφα Κεμάλ ( 1919 - 1923 ).


Το Νεοτουρκικό Κομιτάτο << Ένωση και Πρόοδος >> ιδρύθηκε το 1889. Στο συνέδριο τους, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1911 πάρθηκε η απόφαση, ότι η Μικρά Ασία πρέπει να γίνει μωαμεθανική χώρα. Η απόφαση αυτή καταδίκασε σε θάνατο διάφορες εθνότητες.

Οι Τούρκοι στον Πόντο άρχισαν με την επιστράτευση όλων από 15 έως 45 ετών και την αποστολή τους σε Τάγματα Εργασίας. Παράλληλα αμφισβήτησαν το δικαίωμα των Ελλήνων να ασκούν ελεύθερα τα επαγγέλματά τους και επί πλέον απαγόρευσαν τους μουσουλμάνους να εργάζονται επαγγελματικά με τους Έλληνες με την ποινή της τιμωρίας από τις στρατιωτικές Αρχές. 
Κατ΄ αρχάς οι άτακτες ορδές των Τούρκων επιτίθονταν στα απομονωμένα ελληνικά χωριά κλέβοντας, φονεύοντας, αρπάζοντας νέα κορίτσια, κακοποιώντας και καίγοντάς τα.

Οι διωγμοί των Ελλήνων του Πόντου. 
Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες των παραλίων της Μικρασίας να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες εστίες τους και να μετοικήσουν με πολυήμερες εξοντωτικές πορείες.
Σύμφωνα με μια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας, με ημερομηνία τον Ιούνιο του 1915 είναι γραμμένα τα εξής: << Οι εκτοπιζόμενοι από τα χωριά τους δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους ούτε τα απολύτως αναγκαία. Γυμνοί και ξυπόλητοι, χωρίς τροφή και νερό, δερόμενοι και υβριζόμενοι, όσοι δεν εφονεύοντο οδηγούντο στα όρη από τους δημίους τους. Οι περισσότεροι απ'; αυτούς πέθαιναν κατά την πορεία από τα βασανιστήρια. Το τέρμα του ταξιδιού δεν σήμαινε και τέρμα των δεινών τους, γιατί οι βάρβαροι κάτοικοι των χωριών, τους παρελάμβαναν για να τους καταφέρουν το τελειωτικό πλήγμα ... >>

Σκοπός των Τούρκων ήταν, με τους εκτοπισμούς, τις πυρπολίσεις των χωριών, τις λεηλασίες, να επιτύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών και να καταφέρουν ευκολότερα των εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμεναν.
Το τελικό πλήγμα. 
Το 1919 αρχίζει νέος διωγμός κατά των Ελλήνων από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο άγριος κι απάνθρωπος από τους προηγούμενους. Εκείνος ο διωγμός υπήρξε η χαριστική βολή για τον ποντιακό ελληνισμό.



Στις 19 Μαϊου, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, αρχίζει η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. 
Με τη βοήθεια μελών του Νεοτουρκικού Κομιτάτου συγκροτεί μυστική οργάνωση, τη Mutafai Milliye, κηρύσσει το μίσος εναντίον των Ελλήνων και σχεδιάζει την ολοκλήρωση της εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό που δεν πέτυχε το σουλτανικό καθεστώς στους πέντε αιώνες της τυραννικής διοίκησής του, το πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ο Κεμάλ, εξόντωσε τον ελληνισμό του Πόντου και της Ιωνίας.

Η τρομοκρατία, τα εργατικά τάγματα, οι εξορίες, οι κρεμάλες, οι πυρπολήσεις των χωριών, οι βιασμοί, οι δολοφονίες ανάγκασαν τους Έλληνες του Πόντου να ανέβουν στα βουνά οργανώνοντας αντάρτικο για την προστασία του αμάχου πληθυσμού. Τα θύματα της γενοκτονίας θα ήταν πολύ περισσότερα, αν δεν υπήρχε το επικό και ακατάβλητο ποντιακό αντάρτικο.
Με την επικράτηση του Κεμάλ, οι διωγμοί συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση. Στήνονται στις πόλεις του Πόντου τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας, που καταδικάζουν και εκτελούν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού. Το τέλος του Πόντου πλησιάζει. Οι φωνές λιγοστεύουν.

Η γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο υπήρξε το αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων εθνικιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων.
Η μοίρα αυτή απετράπη με ένα εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο: με τις; γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, Ελλήνων και Αρμενίων, με την υποχρεωτική έξοδο όσων επιβίωσαν και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων, όπως οι Κούρδοι, που συνέχισαν να παραμένουν στην τουρκική, πλέον, επικράτεια.

Οι Έλληνες στον Πόντο ανέρχονταν σε 700.000 άτομα την παραμονή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι το τέλος του 1923 είχαν εξοντωθεί 353.000 άτομα. Ακολουθεί μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα. Ενός ανθρώπου που έζησε τη μεγάλη ανθρωποσφαγή.
Ένα χωριό των Κοτυώρων

Ο Σάββας Κανταρτζής εξέδοσε σε βιβλίο τις φοβερές του εμπειρίες το 1975 στην Κατερίνη. Μια από τις συγκλονιστικές αφηγήσεις του αναφέρεται στην καταστροφή του χωριού Μπεϊαλαν, της περιφέρειας Κοτυώρων από τους τσέτες του Τοπάλ Οσμάν. Το Μπεϊαλάν είναι ένα από τα εκατοντάδες ελληνικά χωριά που καταστράφηκαν από τις τουρκικές συμμορίες:


"Τα χαράματα, στις 16 Φεβρουαρίου 1922, ημέρα Τετάρτη, μια εφιαλτική είδηση, ότι οι τσέτες του Τοπάλ Οσμάν έρχονται στο χωριό, έκανε τους κατοίκους να τρομάξουν και ν' αναστατωθούν. Οι άντρες, όσοι βρίσκονταν τη νύχτα στο χωριό, βιάστηκαν να φύγουν στο δάσος... Αλλοι άντρες που είχαν κρυψώνες σε σπίτια σε σπίτια και σε σταύλους, τρύπωσαν σ' αυτές και καμουφλαρίστηκαν έτσι που να μην τους υποπτευθεί κανείς. Τα γυναικόπαιδα και οι γέροι κλείστηκαν στα σπίτια και περίμεναν με καρδιοχτύπι να δούν τι θα γίνει... Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά κι' οι τσέτες , περισσότεροι από 150 έμπαιναν στο χωριό κραυγάζοντας και πυροβολώντας. Τους ακολουθούσαν τούρκοι χωρικοί από τα γειτονικά χωριά. Αυτούς τους είχαν μυήσει στο εγκληματικό σχέδιο τους και τους κάλεσαν για πλιάτσικο.
Μόλις μπήκαν οι συμμορίτες στο χωριό, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε και ο ορίζοντας πήρε τη μορφή θύελλας που ξεσπασε άγρια. Με κραυγές και βρισιές, βροντώντας με τους υποκοπάνους τις πόρτες και τα παράθυρα, καλούσαν όλους να βγουν έξω από τα σπίτια και να μαζευτούν στην πλατεία- αλλοιώς απειλούσαν, θα δώσουν φωτιά στα σπίτια και θα τους κάψουν.
Σε λίγο, όλα τα γυναικόπαιδα και οι γέροι, βρίσκονταν τρέμοντας και κλαίγοντας στους δρόμους. Οι συμμορίτες με κραυγές και απειλές υποπτεύθηκαν, από την πρώτη στιγμή, το μεγάλο κακό που περίμενε όλους και δοκίμασαν να φύγουν έξω από το χωριό. Οι τσέτες, πρόβλεψαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και είχαν πιάσει από πριν τα μπογάζια, απ' όπου μπορούσε να φύγει κανείς. Ετσι, μόλις έφτασαν, τρέχοντας, οι κοπέλλες στα μπογάζια, δέχτηκαν, από τσέτες που παραμόνευαν, πυροβολισμούς στο ψαχνό. Μερικές έμειναν στον τόπο σκοτωμένες, ενώ οι άλλες τραυματίστηκαν και γύρισαν πίσω.
Οι φόνοι αυτοί αποκάλυψαν για καλά τους εγκληματικούς σκοπούς των συμμοριτών κι' έγιναν το σύνθημα να ξεσπάσει, το τρομοκρατημένο πλήθος των γυναικόπεδων, που είχε ριχτεί στους δρόμους σε ένα βουβό κι' ασυγκράτητο κλάμα και σε σπαραξικάρδιες κραυγές απελπισίας. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν στάθηκε ικανό να μαλάξει την σκληρότητα του τεράτων, που είχε διαλέξει ο Τοπάλ Οσμάν για την "πατριωτική" του εκστρατεία. Σκληροί σαν ύαινες, που διψούν για αίμα, και διεστραμμένοι σαδιστές, που γλεντούν με τον πόνο και τα βασανιστήρια των θυμάτων τους, χύμιξαν μανιασμένοι στα γυναικόπαιδα και τους γέρους, κραυγάζοντας, βρίζοντας, χτυπώντας, κλωτσώντας και σπρώχνοντάς τους να μαζευτούν στην πλατεία.
Η πυρπόληση
Οι μητέρες αναμαλλιασμένες, κατάχλωμες από το τσουχτερό κρύο και το φόβο, με τα βρέφη στην αγκαλιά και τα νήπια μπερδεμένα στα πόδια τους. Οι κοπέλλες άλλες με τους γέρους γονείς κι' άλλες με γριές ή άρρωστους αγκαλιασμένες, περιμαζεύτηκαν με τον χτηνώδη αυτόν τρόπο, στην πλατεία σαν πρόβατα για τη σφαγή, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από σπαραχτικές κραυγές και θρήνους και κοπετούς. Η πρώτη φάση της απερίγραπτης τραγωδίας του Μπεϊαλάν έκλεισε, έτσι, θριαμβευτικά για τους θλιβερούς ήρωες του νεοτουρκικού εγκλήματος γενοκτονίας.
Οταν πια όλα τα γυναικόπαιδα κ' οι γέροι μαζεύτηκαν στην πλατεία, οι τσέτες έβαλαν μπρός την δεύτερη φάση της σατανικής τους επιχείρησης. Διάταξαν να περάσουν όλοι στα δίπατα σπίτια, που βρίσκονταν στην πλατεία και τα είχαν διαλέξει για να ολοκληρώσουν τον εγκληματικό τους σκοπό. Η απροθυμία, που έδειξε το τραγικό αυτό κοπάδι των μελλοθανάτων να υπακούσει στην διαταγή, γιατί ήταν πια ολοφάνερο ότι όλους τους περίμενε ο θάνατος, εξαγρίωσε τους συμμορίτες που βιάζονταν να τελειώσουν γρήγορα την μακάβρια επιχείρηση. Και τότε, σαν λυσασμένα θεριά, ρίχτηκαν στις γυναίκες, τα μωρά και τους γέρους, και με γροθιές, με κοντακιές και κλωτσιές έχωσαν και στρίμωξαν στα δύο σπίτια τα αθώα και άκακα αυτά πλάσματα, που ο αριθμός τους πλησίαζε τις τρεις εκατοντάδες.
Κι' όταν, έτσι, ήταν σίγουροι πως δεν έμεινε έξω κανένας, σφάλισαν τις πόρτες, ενώ ο άγριος αλαλαγμός από τα παράθυρα, οι σπαραξικάρδιες κραυγές, το απελπισμένο κλάμα κι' οι βοερές ικεσίες για έλεος και βοήθεια, σχημάτιζαν μια άγριας τραγικότητας μουσική συναυλία, που ξέσκιζε τον ουρανό κι' αντιβούϊζε στα γύρω βουνά και δάση...
Και τώρα δεν έμενε παρά η τρίτη και τελική φάση της πατριωτικής... επιχείρησης των θλιβερών ηρώων-συμμοριτών του Τοπάλ Οσμάν. Δεν χρειάστηκαν παρά μια αγκαλιά ξερά χόρτα και μερικά σπασμένα πέταυρα (χαρτόματα) ν' ανάψει η φωτιά. Και σε λίγο τα δύο σπίτια, έγιναν πυροτέχνημα και ζώστηκαν, από μέσα κι' απ' έξω, από πύρινες γλώσσες και μαυροκόκκινο καπνό. Το τί ακολούθησε την ώρα εκείνη δεν περιγράφεται.
Οι μητέρες ξετρελλαμένες, έσφιγγαν, αλλαλάζοντας και τσιρίζοντας με όλη τη δύναμη της ψυχής τους, στην αγκαλιά τα μωρά τους, που έκλαιγαν και κράυγαζαν "μάνα, μανίτσα!". Οι κοπέλλες και οι άλλες γυναίκες με τους γέρους γονείς, τα παιδιά και τους αρρώστους, κραύγαζαν και αρπάζονταν μεταξύ τους σαν να ήθελαν να πάρουν και να δώσουν κουράγιο και βοήθεια, καθώς έπαιρναν φωτιά τα μαλλιά και τα ρούχα τους κι' άρχισαν να γλύφουν το κορμί οι φλόγες. Κραυγές, που ξέσκιζαν το λαρύγγι και τ' αυτιά, φωνές μανιακές και κλάμματα βροντερά, άγρια ουρλιαχτά ανθρώπων, που έχασαν από τρόμο και πόνο τα μυαλά τους, χτυπήματα στα στήθη, στον πυρακτωμένο αέρα και στους τοίχους - χαλασμός κόσμου, ένα ζωντανό κομμάτι από την κόλαση στη γη! Αυτή την εφιαλτική εικόνα παρίσταναν, τα πρώτα λεπτά, τα δύο σπίτια που τα είχαν αγκαλιάσει οι φλόγες.
Μερικές γυναίκες και κοπέλλες στον πόνο, την φρίκη και την απελπισία τους, δοκίμασαν να ριχτούν από τα παράθυρα, προτιμώντας να σκοτωθούν πέφτοντας κάτω ή με σφαίρες από όπλο, παρά να υποστούν τον φριχτό θάνατο στην φωτιά. Οι τσέτες που απολάμβαναν με κέφι και χαχανητά το μακάβριο θέαμα, έκαναν το χατήρι τους - πυροβόλησαν και τις σκότωσαν.
Δεν κράτησε πολλά λεπτά, αυτή η σπαραξικάρδια οχλοβοή, από τους αλαλαγμούς, τις άγριες κραυγές, τα τσουχτερά ξεφωνητά και το ξέφρενο κλάμα. Στην αρχή ο τόνος της οχλοβοής ανέβηκε ψηλά, ως που μπορούν να φτάνουν κραυγές, ξεφωνητά και ξελαρυγγίσματα από τρεις περίπου εκατοντάδες ανθρώπινα στόματα. Γρήγορα όμως ο τόνος άρχισε να πέφτει, ως που μονομιάς κόπηκαν κι' έσβησαν οι φωνές και το κλάμα. Κι' ακούγονταν μονο τα ξύλα, που έτριζαν από τη φωτιά και οι καμμένοι τοίχοι και τα δοκάρια, που έπεφταν με πάταγο πάνω στα κορμιά, που κείτονταν τώρα σωροί κάρβουνα και στάχτη κάτω στο δάπεδο, στα δύο στοιχειωμένα σπίτια το Μπεϊαλάν".



Μαρτυρίες Σοβιετικών
Οι σοβιετικοί υπήρξαν οι βασικοί σύμμαχοι του κεμαλικού εθνικισμού τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής του. Πιθανότατα, οι μπολσεβίκοι να αντάλλαξαν με τον τρόπο αυτό την υποστήριξη του παντουρκιστικού κινήματος που δρούσε στη Ρωσία στην Οκτωβριανή τους Επανάσταση.
Οι σοβιετικοί λοιπόν προμήθευσαν τους κεμαλικούς με όπλα, χρήματα, στρατιωτικούς συμβούλους. Η τουρκική αντεπίθεση στο μικρασιατικό μέτωπο κατά τωνελληνικών στρατευμάτων το 1921, οργανώθηκε από τον Μ. Φρούνζε, στρατιωτικό απεσταλμένο των σοβιετικών. Κατά συνέπεια, οι μαρτυρία των αποσταλμένων αυτών έχει ιδιαίτερη αποδεικτική σημασία.
O Φρούνζε, έδωσε μια από τις ελάχιστες μαρτυρίες για τους ηττημένους αντάρτες: "Συναντήσαμε μια μικρή ομάδα από 60-70 Έλληνες, οι οποίοι μόλις είχαν καταθέσει τα όπλα. Όλοι τους είχαν εξαντληθεί στο έπακρο... Άλλοι έμοιαζαν κυριολεκτικά με σκελετούς. Αντί για ρούχα κρέμονταν από τους ώμους τους κάτι απίθανα κουρέλια. Στο κέντρο της ομάδας βρίσκονταν ένας ψηλός κι' αδύνατος παπάς, φορώντας το καλυμαύχι του... Φυσούσε κρύος αέρας και όλη η ομάδα κάτω από τα σπρωξίματα των συνοδών-στρατιωτών, κατευθυνόταν με πηδηματάκια προς τη Χάβζα. Μερικοί όταν μας αντίκρυσαν, άρχισαν να κλαίνε δυνατά ή μάλλον να ουρλιάζουν, μια και ο ήχος που ξέφευγε από τα στήθη τους, έμοιαζε περισσότερο με ουρλιαχτό κυνηγημένου ζώου". Ο Φρούνζε περιέγραψε και άλλο ένα περιστατικό. Οταν περνούσαν δίπλα από μια ομάδα αιχμάλωτων Ελλήνων στη Μερζιφούντα, ένας από τους αιχμαλώτους φώναξε στη σοβιετική αντιπροσωπεία ότι ήταν και αυτοί ένοχοι γιατί ενίσχυαν τον Κεμάλ και τους Τούρκους. Το συναίσθημα αυτό των ανταρτών του δυτικού Πόντου ήταν εξαιρετικά έντονο. Ο οπλαρχηγός Κισά Μπατζάκ (Κοντοπόδης) διακύρησσε: "... oι Ρώσοι κομμουνιστές δώσανε όπλα στον Κεμάλ για να χτυπήσει εμάς, του έδωσαν υποστήριξη, απελευθέρωσαν όλους τους Τούρκους στρατιώτες που είχαν συλλάβει αιχμαλώτους όταν μπήκαν στην Τραπεζούντα". Υποστήριζε ότι οι κομμουνιστές κατέδιδαν τις προσπάθειες προμήθειας οπλισμού των ανταρτών από τη Ρωσία και παρέδιδαν Πόντιους στους Τούρκους.


Ο Φρούνζε έγραφε τα εξής για την πολιτική του Τοπάλ Οσμάν: "...όλη αυτή η πλούσια και πυκνοκατοικημένη περιοχή της Τουρκίας, ερημώθηκε σε απίστευτο βαθμό. Απ' όλο τον ελληνικό πληθυσμό των περιοχών της Σαμψούντας, της Σινώπης και της Αμάσειας απόμειναν μόνο μερικές ανταρτοομάδες που περιπλανιόντουσαν στα βουνά. Εκείνος που έγινε περισσότερο γνωστός για τις θηριωδίες του ήταν ο αρχηγός των Λαζών Οσμάν Αγάς, ο οποίος πέρασε δια πυρός και σιδήρου με την άγρια ορδή του όλη την περιοχή."
Ο Αράλοβ, σοβιετικός πρέσβης στην Άγκυρα, ενημερώθηκε στη Σαμψούντα από τον αρχιστράτηγο Φρούνζε. Ο Φρούνζε του είπε ότι είχε δει πλήθος Έλληνες που είχαν σφαγιαστεί, "βάρβαρα σκοτωμένους Έλληνες -γέρους, παιδιά, γυναίκες". Προειδοποίησε επίσης τον Αράλοβ για το τι επρόκειτο να συναντήσει πτώματα σφαγιασμένων Ελλήνων τους οποίους είχαν απαγάγει από τα σπίτια τους και είχαν σκοτώσει πάνω στους δρόμους.


Για το θέμα αυτό ο Αράλοβ είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Κεμάλ. Αναφέρει ο ίδιος: "Του είπα (του Κεμάλ) για τις φρικτές σφαγές των Ελλήνων που είχε δει ο Φρούντζε και αργότερα εγώ ο ίδιος. Εχοντας υπ' όψη μου τη συμβουλή του Λένιν να μην θίξω την τουρκική εθνική φιλοτιμία, πρόσεχα πολύ τις λέξεις μου..." Ο Κεμάλ απάντησε ως εξής στις "επισημάνσεις" του Φρούνζε: "Ξέρω αυτές τις βαρβαρότητες. Είμαι κατά της βαρβαρότητας. Εχω δώσει διαταγές να μεταχειρίζονται τους Έλληνες αιχμαλώτους με καλό τρόπο... Πρέπει να καταλάβετε τον λαό μας. Είναι εξαγριωμένοι. Ποιοί πρέπει να κατηγορηθούν για αυτό; Εκείνοι που θέλουν να ιδρύσουν ένα "Ποντιακό κράτος" στην Τουρκία..."
Ο Φρούνζε στο βιβλίο του "Αναμνήσεις από την Τουρκία" γράφει: "Από τους 200.000 Έλληνες που ζούσανε στη Σαμψούντα, τη Σινώπη και την Αμάσεια έμειναν λίγοι μόνο αντάρτες που τριγυρίζουν στα βουνά. Το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών εξορίστηκαν σε άλλες περιοχές με πολύ άχημες συνθήκες. Πληροφορήθηκα ότι οι Τσέτες του Οσμάν Αγά (σ.τ.σ. Τοπάλ Οσμάν) έσπειραν τον πανικό στην πόλη Χάβζα. Έκαψαν, βασάνισαν και σκότωσαν όλους τους Έλληνες και Αρμένιους που βρήκαν μπροστά τους. γκρέμισαν όλες τις γέφυρες. Παντού υπήρχαν σημάδια γκρεμίσματος. Η διαδρομή από την πόλη Καβάκ προς το πέρασμα Χατζηλάρ θα μείνει για πάντα στη μνήμη μου όσο θα ζω. Σε απόσταση 30 χιλιομέτρων συναντούσαμε μόνο πτώματα. Μόνο εγώ μέτρησα 58. Σ' ένα σημείο συναντήσαμε το πτώμα μιας ωταίας κοπέλλας. Της είχανε κόψει το κεφάλι και το τοποθέτησαν κοντά στο χέρι της. Σε κάποιο άλλο σημείο υπήρχε το πτώμα ενός άλλου ωραίου κοριτσιού, 7-8 χρονών, με ξανθά μαλιά και γυμνά πόδια. Φορούσε μόνο ένα παλιό πουκάμισο. Απ' ότι καταλάβαμε, το κοριτσάκι καθώς έκλαιγε, έχωσε το πρόσωπό του στο χώμα, δολοφονημένο από το κάρφωμα της λόγχης του φαντάρου."


Οι Τούρκοι αρνούνται σήμερα τη σφαγή του 1922 - τη σφαγή των Ελλήνων. Κι όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αδιάσειστα ντοκουμέντα, τα αποδίδουν στις αναπόφευκτες ακρότητες του πολέμου. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Η γενοκτονία των Χριστιανών ήταν ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης όλων των μεινοτήτων της άλλοτε κραταιάς Αυτοκρατορίας. Ένα σχέδιο που άρχισε να εφαρμόζεται από το 1914, με τον πρώτο διωγμό. Και ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή του 1922.

http://www.onalert.gr/stories/genoktonia-pontion-nekroi-imera-mnimis/25219

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Γιουγκοσλαβία 1999 - Ιμπεριαλιστικό έγκλημα χωρίς τιμωρία

 Έγκλημα χωρίς τιμωρία: Ο ΝΑΤΟϊκός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία.
Του Νικόλαου Μόττα.
Πηγή: Redfly Planet.
21 Μαρτίου 2012.

Θεσσαλονίκη, μεσημέρι. Σταματημένος σε φανάρι της οδού 28ης Οκτώβρη, στα πέριξ του λιμανιού της πόλης. Το βλέμμα πέφτει στο ξεβαμμένο σύνθημα που είναι γραμμένο με κόκκινη μπογιά στον τοίχο: "NATO KILLERS GO HOME". Ο νους πηγαίνει 13 χρόνια πίσω, σ' εκείνες τις μέρες του Μάρτη του 1999 όταν ξεκινούσε, λίγα χιλιόμετρα βορείως των ελληνικών συνόρων, η τελευταία μεγάλη σφαγή του 20ου αιώνα. Τότε που τα Βαλκάνια φλέγονταν απ' τις αεροπορικές επιδρομές της βορειοατλαντικής συμμαχίας και ένα ολόκληρο έθνος, η τότε ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, συντρίβονταν στο βωμό του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού.

Η κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον και το ΝΑΤΟ είχαν τότε προσδιορίσει το λόγο της έναρξης του πολέμου ως «επέμβαση» με σκοπό να τερματιστεί η φημολογούμενη επιθετικότητα της κυβέρνησης Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην περιοχή του Κοσόβου. Στις 23 Μαρτίου 1999, ο τότε Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα δίνει εντολή στον αμερικανό στρατηγό Γουέσλι Κλαρκ να ξεκινήσουν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές πάνω απ' τις σερβικές πόλεις. Ανελέητοι βομβαρδισμοί αλλά και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις που κράτησαν 78 ολόκληρες μέρες, ισοπεδώνοντας τις υποδομές της χώρας και προκαλώντας χιλιάδες απώλειες στον άμαχο πλήθυσμό. Ασφαλώς, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνεπικουρούμενη από μια στρατιά διεθνών μέσων ενημέρωσης είχε και τότε προσπαθήσει να «καλύψει» το έγκλημα με τον μανδύα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Κλίντον, σε ένα ρεσιτάλ δημόσιου πολιτικού θεατρινισμού, επιχείρησε να εμφανιστεί ως ο ειλικρινής ηγέτης μιας διεθνούς κοινότητας που ενωμένη «αγωνιά» για την τύχη του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο. Αρωγός σε αυτήν την αιματηρή προπαγάνδα στάθηκε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία (με πρωταγωνιστές τους Γκέρχαρντ Σρέντερ, Τόνι Μπλερ και τους «πράσινους» του Γιόσκα Φίσερ), παρά τις λαϊκές αντιδράσεις που η ΝΑΤΟϊκή βαρβαρότητα είχε ξεσηκώσει στη γηραιά ήπειρο.

Για όσους δεν τρέφουν αυταπάτες, ο πραγματικός λόγος που οδήγησε το ΝΑΤΟ στην ισοπέδωση ενός ολόκληρου λαού το 1999 ουδεμία σχέση είχε με τους αλβανούς του Κοσόβου. Στο βιβλίο του "Collision Course: NATO, Russia and Kosovo" [1] ο Τζον Νόρις, τέως διευθυντής επικοινωνίας του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον, Στρόουμπ Τάλμποτ, είναι αποκαλυπτικός αναφορικά με τα πραγματικά κίνητρα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία: «Η πορεία της κοινότητας των δυτικών δημοκρατιών αποδεικνύει γιατί η Γιουγκοσλαβία του Μιλόσεβιτς αποτελούσε αναχρονισμό (στο διεθνές πεδίο). Ενώ  τα έθνη  σε ολόκληρη την περιοχή  επεδίωκαν να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες τους, να αμβλύνουν τις εθνικές εντάσεις  και να διευρύνουν την κοινωνία των πολιτών, το Βελιγράδι συνέχιζε να  κινείται  στην αντίθετη κατεύθυνση. Δεν πρέπει λοιπόν να απορεί κανείς για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ και η Γιουγκοσλαβία τέθηκαν σε τροχιά σύγκρουσης. Ήταν η αντίσταση της Γιουγκοσλαβίας στις ευρύτερες τάσεις πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων - όχι  η καταπίεση  των Αλβανών  του  Κοσσυφοπεδίου - αυτό εξηγεί καλύτερα τους λόγους του πολέμου του ΝΑΤΟ».

Η Σερβία πλήρωσε το γεγονός ότι ήταν η τελευταία γωνιά της Ευρώπης που δεν είχε υποκύψει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί ο αμερικανικός νεοφιλελευθερισμός. Ως εκ τούτου, έπρεπε να εφευρεθεί το καλύτερο δυνατό πρόσχημα για να ολοκληρωθεί πλήρως η διάλυση της άλλοτε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, να εκτοπιστεί από την εξουσία ο «ανυπάκουος» Μιλόσεβιτς και να προσδεθεί, μια και καλή, η οικονομία της χώρας στο άρμα του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Ο καναδός οικονομολόγος Μισέλ Χοσουντόφσκι, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Παγκοσμιοποίηση, έχει κάνει δημόσια λόγο για ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο έγκλημα της Γιουγκοσλαβίας [2]. Σύμφωνα με τον Χοσουντόφσκι, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα σε αγαστή συνεργασία με το ΝΑΤΟ είχαν εκπονήσει σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης (με λίγα λόγια ξεπούλημα εθνικής περιουσίας, μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους κλπ.) αρκετό καιρό πριν την στρατιωτική επέμβαση της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ταυτόχρονα η δημιουργία ενός ακόμη κράτους-προτεκτοράτου της Ουάσινγκτον, αυτό του Κοσόβου - στα πρότυπα της γειτονικής πΓΔΜ -  διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τα αμερικανικά οικονομικά συμφέροντα σε μια πρώην ασταθή πολιτικά περιοχή.

Όσο για τη Σερβία, η ερημοποίηση που προκάλεσε η ΝΑΤΟϊκή θηριωδία συμπληρώθηκε από το εξευτελιστικό ξεπούλημα των υποδομών της χώρας. Υπολογίζεται ότι στη μετά-Μιλόσεβιτς εποχή, από το 2000 έως το 2009, έλαβαν χώρα περισσότερες από 1.800 ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας και επιχειρήσεων, η πλειοψηφία της σερβικής βιομηχανίας μετάλλου έχει περάσει σε αμερικανικά χέρια ενώ η εθνική αυτοκινητοβιομηχανία «Ζάσταβα» εξαγοράστηκε από τον ιταλικό κολοσσό Fiat [3]. Δεκατρία χρόνια μετά τους ανελέητους βομβαρδισμούς, ο σερβικός λαός παλεύει ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως αντίδοτο για την ανοικοδόμηση της χώρας. Παλεύει όμως απέναντι και στις φρικιαστικές μνήμες του πολέμου, ζώντας ακόμη τις δραματικές συνέπειες των βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου που η βορειοατλανική συμμαχία άφησε πίσω της.

Δεκατρία χρόνια μετά το έγκλημα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία κανένας από τους πραγματικούς υπαίτιους του πολέμου δε λογοδότησε στη δικαιοσύνη. Εάν το Διεθνές Δίκαιο λειτουργούσε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου και όχι ανάλογα με τα συμφέροντα της εκάστοτε ιμπεριαλιστικής ολιγαρχίας, τότε στα έδρανα των κατηγορουμένων στη Χάγη, πέραν των Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς, θα καθόντουσαν μια πλειάδα δυτικών ηγετών: απ' τον τέως πρόεδρο Κλίντον και το γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, μέχρι τον στρατηγό Κλαρκ και τον πρώην ΝΑΤΟϊκό Γραμματέα Χαβιέ Σολάνα. Δεκατρία χρόνια μετά την ισοπέδωση της γειτονικής χώρας, είναι αδύνατο να μην αναλογιστεί κάποιος και τις ευθύνες της «δικιάς μας», της ελληνικής, πολιτικής ηγεσίας. Τότε που η ελληνική κυβέρνηση, δέσμια των υποχρεώσεων της ως μέλος του ΝΑΤΟ, παρέδιδε τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας [4] στις «συμμαχικές δυνάμεις», συμβάλλοντας έτσι στο έγκλημα. Σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, μοναδικό θετικό στοιχείο υπήρξε η μαζική τότε αντίδραση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού - όπως αυτή εκφράστηκε σε αντιπολεμικά συλλαλητήρια, σε συναυλίες αλληλεγγύης και άλλες μορφές δράσης κατά της ελληνικής συμμετοχής στα ΝΑΤΟϊκά πολεμικά σχέδια.

Δεκατρία χρόνια μετά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας - και έπειτα από δύο αιματηρές στρατιωτικές επεμβάσεις σε Αφγανιστάν και Ιράκ - η ξεκάθαρη και ηχηρή αντίθεση στην πολεμική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ είναι αναγκαία παρά ποτέ. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η ένταση στη Μέση Ανατολή «υποβόσκει», με το Ιράν να τίθεται αυτή τη φορά στο στόχαστρο των αμετανόητων γερακιών του διεθνούς ιμπεριαλισμού.

Υποσημειώσεις:
[1] Τζον Νόρις (2005), Collision Course: NATO, Russia and Kosovo, Praeger. Σελίδες 22-23.
[2]  Συνέντευξη με το Μισέλ Χοσουντόφσκι, 16 Απριλίου 2000. Linking NATO, the IMF, and the World Bank - Michel Chossudovsky (http://www.converge.org.nz/pma/apmich.htm).
[3]  Cronin, David. "Grim reality of Serbia's EU 'dream'", The Guardian, 22 Δεκεμβρίου 2009.
[4] Στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και της KFOR (Kosovo Force) είχαν τεθεί τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Γρίτσας Λιτοχώρου, του Βόλου και της Αγχιάλου Μαγνησίας. Επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ καθιστούσαν τη Βόρειο Ελλάδα μέρος του «Θεάτρου των επιχειρήσεων». Ριζοσπάστης, 8 Μαϊου 1999.

                                    Η στρατηγική του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. 
                                   Οι κίνδυνοι της διεύρυνσης προς την Ανατολή. 
                                                        Του Sean GERVASI.
                                                 Πηγή: Ριζοσπάστης, 21/8/1996.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά γενική, δημόσια εξήγηση για τα παρασκήνια της ανατολικής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Αυτό το ερώτημα πρέπει να τεθεί για δύο περιοχές: Τα Βαλκάνια και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα στα νότια αυτής της περιοχής, εξελίσσεται αυτή την εποχή ένας πολύ σημαντικός αγώνας για την επικυριαρχία και το ΝΑΤΟ εμπεριέχεται σ' αυτή την αντιπαράθεση. Επιπλέον σε μερικές δυτικές χώρες σημειώνεται μια επιστροφή στα πολιτικά πρότυπα του ψυχρού πολέμου και αυτή την εξέλιξη προς τα πίσω φέρνει το ΝΑΤΟ στην Κεντρική Ευρώπη.
Αγώνας για την επικυριαρχία στα Βαλκάνια
Από το 1990 είμαστε μάρτυρες μιας μακράς διάρκειας και βασανιστικής κρίσης στη Γιουγκοσλαβία. Το αποτέλεσμά της είναι ο θάνατος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, η εκδίωξη 2 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις κατοικίες τους και μια αναστάτωση στα Βαλκάνια. Στη Δύση κάνουν κατά κανόνα δεκτό ότι αυτή η κρίση, μαζί και οι εμφύλιοι πόλεμοι σε Κροατία και Βοσνία Ερζεγοβίνη, είναι αποτέλεσμα εσωτερικών συγκρούσεων στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα συγκρούσεων μεταξύ Κροατών, Σέρβων και των μουσουλμάνων της Βοσνίας. Ομως αυτή η εξήγηση απέχει πολύ από τις πραγματικές αιτίες.
Το κύριο πρόβλημα από την αρχή ήταν η ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Δύο δυτικές δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία εργάστηκαν συστηματικά για να αποσταθεροποιήσουν και να διασπάσουν τη χώρα ("Inteligence Digest" 11 - 25 Αυγούστου 1995; "Bonn's Balkans - to Teheran Policy"). Αυτή η διεργασία ήταν ήδη σε πλήρη εξέλιξη στη δεκαετία του '80 και έφτασε στο αποκορύφωμά της με την έναρξη της τωρινής δεκαετίας. Οι δύο δυνάμεις σχεδίασαν, προετοίμασαν και υποστήριξαν με φροντίδα εκείνες τις διασπάσεις που έκαναν να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία. Και έκαναν ό,τι ήταν στο χέρι τους για να εξαπλώσουν και να διατηρήσουν τους εμφύλιους πολέμους που άρχισαν στην Κροατία και τελικά επεκτάθηκαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Αυτές (σ.σ. οι δύο δυνάμεις) ήταν στο φόντο μέσα σε κάθε βήμα εξέλιξης της κρίσης.
Οι ξένες αναμείξεις ήταν προσανατολισμένες στο να διευρύνουν εκείνες ακριβώς τις συγκρούσεις που χρειάζονταν οι δυτικές δυνάμεις μια κι αυτές (σ.σ. οι συγκρούσεις) χρησιμοποιούνταν σαν βολική ευκαιρία για ανοιχτές επεμβάσεις, όταν είχαν αρχίσει οι εμφύλιοι πόλεμοι.
Γι' αυτό φυσικά δε γίνεται λόγος στη Δύση. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η κοινή γνώμη στη Δύση αποπροσανατολίστηκε συστηματικά με την πολεμική προπαγάνδα. Γι' αυτό από την αρχή αποδέχτηκε πρακτικά εκείνη την εκδοχή των γεγονότων, όπως αυτή εξαγγελλόταν από τις κυβερνήσεις και διαδιδόταν από τα μαζικά μίντια. Παρ' όλα αυτά, όμως, είναι αλήθεια ότι η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για το κομμάτιασμα της Γιουγκοσλαβίας και το χάος που προήλθε απ' αυτό...
Πηγές των μυστικών υπηρεσιών άρχισαν στο πρόσφατο παρελθόν με εκπληκτική ειλικρίνεια να πλησιάζουν αυτή την πραγματικότητα και "δημόσια". Ετσι π.χ. η"Intelligence Digest" - ένα αναγνωρισμένο έντυπο με παρασκηνιακά υλικά, που εκδίδεται στην Αγγλία - έγραψε το καλοκαίρι του 1995 ότι "τα αμερικανο - γερμανικά σχέδια για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που υπήρχαν εξαρχής, πρόβλεπαν μια ανεξάρτητη, κυριαρχούμενη από μουσουλμάνους και Κροάτες Βοσνία - Ερζεγοβίνη, σύμμαχη με μιαν ανεξάρτητη Κροατία και δίπλα σε μια αρκετά εξασθενημένη Σερβία". (Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ: "America, A. Europaean Power", στο "Foreign Affairs", Μάρτης - Απρίλης 1995, σελ. 39). Κάθε πολιτικά υπεύθυνος στις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις γνωρίζει ότι αυτή η έκφραση γνώμης είναι απόλυτα ορθή. Αυτό φυσικά σημαίνει επίσης, ότι οι μόνιμες φόρμουλες πως η σερβική επίθεση "είναι η αιτία της σύγκρουσης και ότι η Κροατία είναι μια νέα Δημοκρατία" όχι μόνο είναι ψεύτικες, αλλά πολύ περισσότερο αποσκοπούν στο να αποσπάσουν την προσοχή από τα πραγματικά παρασκήνια.
Αλλά γιατί; Γιατί έπρεπε τα μίντια να προσπαθήσουν να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη στη Δύση; Δεν ήταν μόνο ότι έπρεπε να αποκρυβεί από την κοινή γνώμη η ανοιχτή και εκτεταμένη επέμβαση στις υποθέσεις της Γιουγκοσλαβίας. Επρόκειτο πριν απ' όλα και για το γεγονός να εμποδιστούν οι άνθρωποι να διερωτηθούν, γιατί η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προκαλούν στοχοπροσηλωμένα τέτοιες ερημώσεις στα Βαλκάνια...
Η ρίζα του προβλήματος ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για όλη την Ευρώπη. Σήμερα διαπιστώνεται εντελώς ανοιχτά ότι οι ίδιες οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σαν "ευρωπαϊκή δύναμη"... Πριν λίγο καιρό ο Αμερικανός υφυπουργός Χόλμπρουκ έγραψε σε άρθρο του στο "Foreign Affairs" (σ.σ. βλέπε πιο πάνω) ότι... "οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν στην οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας που θα περιλαμβάνει και έτσι θα σταθεροποιεί όλη την Ευρώπη - τη Δύση, τους άλλοτε σοβιετικούς δορυφόρους της Κεντρικής Ευρώπης και - αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο - τη Ρωσία και τις τέως Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ενωσης".
Με λίγα λόγια, τώρα είναι επίσημη πολιτική να γίνει κίνηση προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης όλης της Ευρώπης στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα της Δύσης και αυτό να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του "αμερικανικού ηγετικού ρόλου".
Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ευγενική, παρότι και παραπλανητική περιγραφή, για την ενσωμάτωση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών σε ένα μεγάλο, νέο Ράιχ (το αποφασιστικό σημείο εδώ είναι οι ανατολικο - ευρωπαϊκές χώρες και τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ να αποδεχτούν θεσμούς που κυριαρχούν στη Δύση, δηλαδή τον καπιταλισμό και την κοινοβουλευτική δημοκρατία).
Γι' αυτό δε θα 'πρεπε να εκπλήσσει ότι το υπόλοιπο του άρθρου του Χόλμπρουκ περιγράφει την ανάγκη της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ για να εξασφαλιστεί εκείνη η "σταθερότητα" στην Ευρώπη. Ο μίστερ Χόλμπρουκ λέει ξεκάθαρα ότι "η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι ουσιαστική συνέπεια από την εξαφάνιση του σιδηρού παραπετάσματος".
Αυτό πάλι δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά ότι πίσω από τις επανειλημμένες επεμβάσεις στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας δεν κρυβόταν τίποτα άλλο παρά τα μακροπρόθεσμα σχέδια για όλη την Ευρώπη.
Σαν τμήμα αυτού του εξελισσόμενου συστήματος, η Γερμανία και οι ΗΠΑ απέβλεπαν από την αρχή στην εγκαθίδρυση στα Βαλκάνια μιας νέας τάξης πραγμάτων..., στο οριστικό τέλος του σοσιαλισμού στα Βαλκάνια..., στην "ενίσχυση" της "δημοκρατίας" με την αναγνώριση των κινημάτων ανεξαρτησίας - όπως στην Κροατία. Αυτό στην πραγματικότητα ήταν ένα τρικ για να κομματιάσουν τα Βαλκάνια. Ετσι, πίσω από τη μάσκα της "ενίσχυσης της δημοκρατίας" άνοιξε ο δρόμος για τη νέα αποικιοποίηση των Βαλκανίων.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ - ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ.
Οι ανοιχτές πληγές του ιμπεριαλισμού.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 15/10/2000.
Οταν, τον Ιούλη του 1991, ο Αντε Μάρκοβιτς, τοτινός ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δήλωνε πως«καθόμαστε πάνω σε μια βόμβα που μπορεί να μας τινάξει όλους στον αέρα», είναι αμφίβολο αν συνειδητοποιούσε πόσο προφητικά θα αποδεικνύονταν τα λόγια του. Εννέα χρόνια μετά - και 20 χρόνια μετά το θάνατο του θεμελιωτή της, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο - από αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πια παρά μόνο το φάντασμά της και θαλερές αναμνήσεις. Μεσολάβησαν οι αδελφοκτόνοι πόλεμοι μετά τις απανωτές αποφάσεις απόσχισης της Σλοβενίας και της Κροατίας εκείνο το μήνα, η αναίμακτη απόσχιση της ΠΓΔΜ αργότερα, η καταστροφή και η μετατροπή σε διεθνές προτεκτοράτο της Βοσνίας, ο σχεδόν πλήρης κατακερματισμός της ομοσπονδίας, ο περυσινός ...«ανθρωπιστικός» πόλεμος του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο και, εφέτος, οι εξελίξεις στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, με την αποκατάσταση ενός καθεστώτος, που οι «μεγάλες δυνάμεις» θεωρούν βολικό, ώσπου ν' αλλάξουν γνώμη. Μεσολάβησαν τόσα τραγικά γεγονότα, τόσα πολλά πρόσωπα, τόσες απίστευτες ιστορίες, τόσες ανίερες γεωπολιτικές επιδιώξεις, τόσο αίμα...
Ανατρέχοντας, πάντως, κάποιος σ' όλη την πορεία της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, θα βρει μια «σταθερά» που ήταν πάντα εκεί, ακόμη και πριν τα Βαλκάνια τυλιχτούν στις φλόγες. Αυτή η «σταθερά» είναι ο καταλυτικός ρόλος του ιμπεριαλισμού στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας: Του ιμπεριαλισμού ως μιας διαδικασίας του μονοπωλιακού καπιταλισμού, όπως τον όρισε με δύο λέξεις ο Λένιν στο γνωστό κείμενό του Ιμπεριαλισμός, Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού(Πέτρογκραντ, πρώτη κυκλοφορία υπό μορφή φυλλαδίου, 1916 - εκδ. Parus, 1917). Τα δεδομένα που μπορούν να ιχνευθούν, όσο αποσπασματικά και παραμορφωμένα από τα φίλτρα του διεθνούς Τύπου κι αν είναι, μαρτυρούν ότι για τις καπιταλιστικές χώρες η καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας ήταν το ιδανικό «άνοιγμα της αγοράς της», που «απλώς» (!!!) συντελέστηκε διαμέσου της αιματοχυσίας...
Καταστροφή & παλινόρθωση.
Μετά το θάνατο του Τίτο, το 1980, εξέλιπαν τόσο οι «προσωπικότητες» που θα οδηγούσαν τη χώρα μπροστά, όσο και μια σαφής κατεύθυνση για το πώς έπρεπε να κινηθεί η Ομοσπονδία. Η κυκλική εναλλαγή στην προεδρία της των εκπροσώπων των συντακτικών εθνοτήτων της οδήγησε σε «κενό εξουσίας», που έσπευσε να καλύψει ένα σταδιακά εντεινόμενο εθνικιστικό αίσθημα. Η θέση της Ομοσπονδίας, «ανάμεσα» στο δυτικό μπλοκ και αυτό των σοσιαλιστικών χωρών, οδήγησε τη Δύση, που εμφανιζόταν «φιλική» προς αυτήν, να της χορηγεί «φτηνά δάνεια» από χρηματοοικονομικά ιδρύματα, που κατά τη δεκαετία του 1980 την οδήγησαν, αναπόφευκτα, σε οικονομική κρίση: Το εξωτερικό χρέος της αυξήθηκε 400% και τα βασικά αγαθά άρχισαν να ανατιμώνται κατά 60% σε μηνιαία βάση.
Η κρίση οδήγησε, σε συνδυασμό με το κενό στην κεντρική εξουσία, σε προστριβές ανάμεσα στις συντακτικές Δημοκρατίες της Ομοσπονδίας για την κατανομή των πόρων. Το εθνικιστικό αίσθημα βρήκε ευήκοα ώτα σε περιοχές όπου δημιουργούνταν αντιθέσεις. Ο συνδυασμός ήταν εκρηκτικός. Ωστόσο η ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών δεν επέτρεπε να μετατραπούν τα κρισιακά φαινόμενα σε ανοιχτή σύγκρουση. Ακόμη, η αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας δεν υπήρχε ούτε στη νοσηρότερη φαντασία.
Στο μεταξύ, οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού φρόντιζαν να καλλιεργούν τις αντιθέσεις - με ομολογημένο στόχο, εκείνη την περίοδο, τη «διείσδυση» - πίεση στο αντίπαλο μπλοκ. Χαρακτηριστική έκφανση της οικονομικής βίας που άσκησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας οι Ηνωμένες Πολιτείες, από κοινού με τους σημαντικότερους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα κλπ.), σε βάρος όχι μόνον αυτής, αλλά όλων των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν ο περιορισμός των εξαγωγών προς τη Δύση και ειδικά προς αυτές - η πρακτική που ο Τζέιμς Μπόβαρντ, συγγραφέας του βιβλίου The FairTradeFraud (St. Martin's Press, 1991) αποκάλεσε χωρίς περιστροφές «σιδηρούν παραπέτασμα των ΗΠΑ», αντιστρέφοντας τον γνωστό αφορισμό της «Μάγκι» Θάτσερ. Ειδικά σε ό,τι αφορά τη Γιουγκοσλαβία, η επιβολή ποσοστώσεων και περιορισμών εφαρμόστηκε στις εξαγωγές χάλυβα, αν και αποτελούσαν μόλις το 0,02% της ποσότητας που εισήγαγαν οι ΗΠΑ, κατά την αρμόδια Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου ( U.S. International TradeComission, «Monthly Report on the Status of the Steel Industry», #2102, Αύγουστος 1998).
Η πολιτική αυτή, που εφαρμοζόταν χωρίς εξαίρεση για την Ανατολική Ευρώπη, είχε, όπως κυνικά έλεγαν και λένε ακόμη οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, σκοπό «το άνοιγμα των αγορών» στις χώρες της, συμπιέζοντας τις εξαγωγές των επιχειρήσεων που ανήκαν στο δημόσιο τομέα. Για το «άνοιγμα των αγορών», οι ΗΠΑ, αν μη τι άλλο, «βοήθησαν γενναιόδωρα», όπως το έθεσε σε κάθε ευκαιρία που του δόθηκε ο πρώην Πρόεδρός τους, Τζορτζ Μπους.
Οι νόμοι anti-dumping, μαζί με ένα σωρό ακόμη οικονομίστικα και γραφειοκρατικά τρικ, προκειμένου να μανιπουλάρονται οι εξαγωγές από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον. Ο Μπόβαρντ παρατηρεί ότι, στην ουσία, το πανηγύρι αυτό επέβαλε στις κυβερνήσεις των χωρών - θυμάτων της οικονομικής βίας να «διαχειρίζονται την ανεργία», που δημιουργούνταν, κατά πόλη ή και βιομηχανία, βυθιζόμενες σε οικονομικό τέλμα στην πορεία.
Η, σε μεγάλο βαθμό έξωθεν επιβληθείσα, κρίση έστελνε λαϊκά στρώματα στις ανοιχτές αγκαλιές των επανασυσταθέντων εθνικιστικών κινημάτων. Από το 1983 ο Αλία Ιζετμπέγκοβιτς άρχισε να δημιουργεί το μουσουλμανικό εθνικιστικό αίσθημα. Στην Κροατία ο Φράνιο Τούτζμαν έχτιζε το δικό του μύθο. Οι Σλοβένοι ονειρεύονταν την ένταξή τους στην Ευρώπη ως αυτόνομου κράτους. Μεταξύ των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και των Ούγγρων της Βοϊβοδίνας, οι αλυτρωτικές προθέσεις κέρδιζαν έδαφος. Στη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ο εθνικισμός επανήλθε ταυτόχρονα με τον εθνικισμό των άλλων. Ηταν «εξηγήσιμο». Ενας Αμερικανός οικονομολόγος, ο Στιβ Χέλιγκερ, στη διάρκεια των περυσινών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, σε μια συνέντευξή του (VillageVoice, 30 Ιουνίου / 6 Ιουλίου 1999) διατύπωσε στεγνά την άποψή του για τους λόγους της επέμβασης των ΗΠΑ, μέσω του ΝΑΤΟ, στη Βαλκανική: Βασικά, είπε, επρόκειτο για την «ευκαιρία να επιβάλουν την οικονομική τους σφραγίδα στην περιοχή», επανακαθορίζοντας οικονομικές ισορροπίες, επιβάλλοντας ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κ.ο.κ. Προεξοφλούσε ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν, περίπου στο εξής μοντέλο: «Οι πολιτικές που θα επιβάλουν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα», έλεγε, «θα απαιτήσουν περισσότερη "εξισορρόπηση", θα σημάνουν φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η οποία εξαλείφει τους μικρούς και τους μεσαίους παραγωγούς, φιλελευθεροποίηση του νομικού πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις, που θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να εξαγοράσουν μικρότερες επιχειρήσεις, και αναδιαμόρφωση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή, με άλλα λόγια, την καταστροφή των συνδικάτων». Αμήν...
1991 - 1995: Χρόνια απανωτών επεμβάσεων.
Η προσπάθεια «μεταρρύθμισης» της Γιουγκοσλαβίας στη λογική της «οικονομίας της αγοράς» (προτάσεις Μάρκοβιτς - Γκλιγκόροφ, τέλη δεκαετίας 1980, «πλατφόρμα» Ιζετμπέγκοβιτς - Γκλιγκόροφ, 1991), απέτυχε: Το εθνικό ζήτημα είχε υπερισχύσει των «συμβιβαστικών προσπαθειών», ήδη, το 1990. Στις αρχές του 1991, οι Σλοβένοι ζητούσαν διαμελισμό. Και το καλοκαίρι, Σλοβένοι και Κροάτες μιλούσαν καθαρά για απόσχιση, με τη Σερβία να προειδοποιεί, στην περίπτωση αυτή, για πόλεμο. Η ΕΕ (κυρίως Γερμανία και Γαλλία), οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ καλούσαν για «διαπραγματεύσεις». Δεν έμοιαζαν να υπολογίζουν στο ενδεχόμενο σύρραξης. Ο πόλεμος, όμως, εξώθησε άπαντες να αλλάξουν άρδην στάση. Τότε άρχισε ένας ανοικονόμητος κυκεώνας διπλωματικών διαβουλεύσεων, που περισσότερο έριξε λάδι στη φωτιά, παρά έκανε οτιδήποτε στην κατεύθυνση της «συναινετικής λύσης», για την οποία μιλούσαν οι δυτικές ηγεσίες. Ειδικά, η γερμανική εξωτερική πολιτική έμοιαζε εξ ορισμού διπρόσωπη, με τον Χανς Ντίτριχ Γκένσερ να αρνείται μια «πολιτική αναγνωρίσεων», κι, από την άλλη, τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ να την προωθεί συζητώντας με την κροατική πλευρά (Φράνιο Τούτζμαν). Αξιοσημείωτα, πληροφορίες θέλουν τη Δυτικογερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) να «παίζει» το κροατικό «χαρτί» ήδη από το μέσον της δεκαετίας του 1980.
Οπως κι αν έχει το πράγμα, η Γερμανία «οδήγησε» τη διαδικασία αναγνωρίσεων, την επιβολή κυρώσεων κατά των Σέρβων, εκβίασε τις γνωμοδοτήσεις της επιτροπής Μπατεντέρ για τη μετατροπή των συνόρων της ομοσπονδίας σε διεθνή, κ.ο.κ. Ο ΟΗΕ, και ο τοτινός Γραμματέας του, περουβιανός Χαβιέ Περέζ ντε Κουεγιάρ, κατέστησαν κομπάρσοι. Οι Γάλλοι υποχώρησαν, το Δεκέμβρη του '91, άτακτα από το ρόλο «εγγυητή της ενότητας της Γιουγκοσλαβίας», που ήθελαν να προβάλουν ότι παίζουν και η υπόθεση είχε τελειώσει...
Για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η χαρακτηριζόμενη από διάφορους καλοθελητές «καλοπροαίρετη, αλλά αναποτελεσματική» (!!!) Ευρωπαϊκή Ενωση, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, στη γιουγκοσλαβική τραγωδία, έχουν χυθεί ποταμοί μελάνης. Ασφαλώς, ο ρόλος της γερμανικής ηγεσίας σε εκείνη την περίοδο, όταν προσέβλεπε (μετά την ενοποίησή της και την υπό εξέλιξη ανατροπή στις σοσιαλιστικές χώρες) στην ανάδειξή της ως δυνητικού «γεωπολιτικού παίκτη», υπήρξε καταλυτικός στις εξελίξεις, ειδικά στην περίπτωση της Κροατίας. Στο χρήσιμο βιβλίο Η Γερμανική Πολιτική στον γιουγκοσλαβικό χώρο (1991-1995), που φέρει ωστόσο τον αποπροσανατολιστικό υπότιτλο Χρόνια Καλών Προθέσεων (Αθήνα, εκδ. Πόλις, 1996), ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, την περίοδο εκείνη ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Γερμανία, λέει ότι η γερμανική πολιτική των αναγνωρίσεων Σλοβενίας και Κροατίας (η τελευταία οδήγησε στην πρώτη φάση του εμφυλίου, που συνολικά είχε περί το 1,7 εκατ. νεκρούς...) οφειλόταν στην «ελπίδα» ότι οι αναγνωρίσεις θα μετέτρεπαν «τον εμφύλιο πόλεμο σε μια σύγκρουση υποκειμένων του διεθνούς δικαίου», ενώ προσπαθεί να καταρρίψει το επιχείρημα ότι η απόφαση (των αναγνωρίσεων) «ελήφθη για την εξυπηρέτηση "γερμανικών συμφερόντων" στην Κροατία, γιατί τέτοια δεν υπήρχαν. Ούτε καν για τη διεύρυνση της γερμανικής επιρροής στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας (...)» (σελ. 50).
Η εκτίμησή του, ωστόσο, μοιάζει να αναιρείται από τα πράγματα. Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για την περίοδο από το 1991 ως το 1995, την οποία κάλυψε, η γερμανική βιομηχανία ενεπλάκη πολύ σοβαρά στο γιουγκοσλαβικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, ο Ματίας Κλάινερτ, κορυφαίο στέλεχος της DaimlerChrysler, ανέλυε περιχαρής στην StuttgarterZeitung πόσο καλά πήγαν οι πωλήσεις της εταιρίας του στην Κροατία για την 3ετία: «Το 1997 είχαμε παραγγελίες από την Κροατία ύψους 500 εκατ. μάρκων (...) Η Adtranz συζητά για την παραγγελία έξι (αεροσκαφών) Airbus Α319. Η Adtranz συζητά επίσης με το κροατικό υπουργείο Μεταφορών για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων. Το Μάρτη (σ.σ. του 1999) ανέλαβε την κατασκευή 17 ειδικών τρένων. (...) Το 1998 η κροατική κυβέρνηση αγόρασε οχήματα Mercedes Benz (...) και μέρη στρατιωτικών οχημάτων Unimog, που θα συναρμολογηθούν τοπικά από συνεργάτη μας. Και η Debis (θυγατρική μας) έχει συμβόλαια στην Κροατία». Η εκτίμηση του CIAWorldFactbook2000 είναι ότι η Γερμανία είναι πρώτη ποσοστιαία στις εισαγωγές που κάνει η Κροατία, με ποσοστό 20%, από ένα ποσόν που το 1998 καταγραφόταν σε ύψος 8,4 δισ. δολαρίων. Οχι κι άσχημα - για αρχή.
Οπερ έδει δείξαι...
Βοσνία: Η ώρα των ΗΠΑ.
Αν σε επίπεδο γεωπολιτικής επιρροής η Γερμανία δεν τα κατάφερε εξ ίσου «καλά» - άλλωστε, ούτε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν μπόρεσε να δρέψει τέτοιες «δάφνες» - είναι πιθανώς επειδή (και) στη γιουγκοσλαβική κρίση οι Ευρωπαίοι είτε δεν «κατάφεραν» να ασκήσουν κοινή πολιτική, αφού οι επιδιώξεις τους διέφεραν, είτε λόγω παρέμβασης, στην πορεία, των ΗΠΑ, που ανέκρουσαν πρύμνα από τη θέση ότι το Γιουγκοσλαβικό ήταν «ευρωπαϊκό» θέμα κι ενεπλάκησαν. Παρεμπιπτόντως, τον καιρό της γιουγκοσλαβικής κρίσης κέρδιζε έδαφος στην αμερικανική διπλωματική σκέψη η λογική του Zbigniew Brzezenski, ο οποίος στο βιβλίο του Η Μεγάλη Σκακιέρα (ΗΠΑ 1997, Αθήνα 1998) «μετριοπαθώς» έθετε στους συναδέλφους του τις εξής «τρεις μεγάλες επιταγές της αυτοκρατορικής γεωστρατηγικής» (!!!): Πρώτον, «να εμποδίσει τη συνεργασία των υποτελών και να διατηρήσει την κατάσταση εξάρτησής τους σε θέματα ασφαλείας», δεύτερον, «να παραμείνουν οι φόρου υποτελείς υποχωρητικοί και προστατευμένοι», και τρίτον, «να εμποδίσει τους βαρβάρους να ενωθούν μεταξύ τους».
Η μεγαλομανία του παλιού συμβούλου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου Νίξον φαίνεται ότι διέκρινε και τη νεοδιορισθείσα, το 1993, πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη, Μαντλίν Ολμπράιτ, η οποία, όπως παρατηρεί ο τοτινός Γραμματέας του Οργανισμού, Αιγύπτιος Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι, μίλαγε με αποφθέγματα και φαινόταν να θεωρεί δεδομένο πως όλοι θα συμφωνούσαν σε κάθε θέση της κυβέρνησής της, «χωρίς να καταβάλλει καμία προσπάθεια να τους πείσει». Στο βιβλίο του Unvanquished:AU.N. -U.S.Saga(Νέα Υόρκη, Random House, 1999), ο Γκάλι αποδίδει σοβαρές ευθύνες στην αμερικανική ηγεσία για την παράταση του πολέμου στη Βοσνία. «Ως προεδρικός υποψήφιος», γράφει, «ο Κλίντον είχε καλέσει για πολυμερή δράση στη Βοσνία και ανέλαβε την εξουσία, δηλώνοντας ότι η Βοσνία ήταν η πιο επείγουσα διεθνής κρίση για την Αμερική». Αλλά το σχέδιο των Σάιρους Βανς και Ντέιβιντ Οουεν απορρίφθηκε, λέει ο Γκάλι, αν και ολόκληρη η ομάδα του Κλίντον για την εξωτερική πολιτική είχε υπηρετήσει υπό τον Βανς, όταν αυτός ήταν υπουργός Εξωτερικών. Ομως απέρριψαν το σχέδιο, επειδή «θεωρούσαν πως ήταν ευνοϊκό για τους Σέρβους. Εκαναν λάθος». Στο σχέδιο Βανς - Οουεν αντιπρότειναν ένα «αμερικανικό», το οποίο απλώς αφαιρούσε την υποχρέωση των ΗΠΑ να στείλουν 15.000 στρατιώτες στη Βοσνία. Μετά ο Κρίστοφερ ανέφερε ότι στήριζε το σχέδιο και θα «έχτιζε» πάνω του: Εννοούσε ότι ήθελε να αφαιρέσει 6% από το 49% του εδάφους που δόθηκε στους Βοσνιοσέρβους. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ καλούσαν για άρση του εμπάργκο όπλων στη Βοσνία, εγγυούμενες τη ...συνέχιση της αιματοχυσίας. Κατά τον Γκάλι, ο λόγος ήταν πως «ο Κλίντον δεν ήθελε να εκτεθεί στο εσωτερικό του πολιτικό σκηνικό».
Μπορούσε να περιμένει δυόμισι χρόνια. Και περίμενε. Ο ΟΗΕ γελοιοποιήθηκε, ενώ ο Γκάλι δεχόταν πυρά, τόσο από τους υποστηρικτές της επέμβασης (γιατί «δεν έκανε αρκετά»), όσο και από τους πολέμιούς της («γιατί ζητούσε την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»). Σημαντική «παράπλευρη απώλεια» του γιουγκοσλαβικού πολέμου ήταν, ακριβώς, η αξιοπιστία του Οργανισμού... Ο πόλεμος συνεχιζόταν, τα σχέδια «ειρήνευσης» - διάβαζε: καντονοποίησης, δηλαδή κατάτμησης - διαδέχονταν το ένα το άλλο (σχέδιο Κουτιγιέρου, σχέδιο Βανς - Οουεν, σχέδιο Οουεν - Στόλτενμπεργκ, σχέδιο της Ομάδας Επαφής), οι ιστορίες του θανάτου και της καταστροφής αυξάνονταν...
Στο μεταξύ, οι διαδικασίες που υπηρετούσαν τις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού συνεχίζονταν. Χαρακτηριστικότερο όλων των παραδειγμάτων, η γεωργία: Οπως ανέφερε σε μια προ διετίας ανάλυσή της η Παγκόσμια Τράπεζα ( World Bank, BOSNIA AND HERZEGOVINA - RURAL POLICY MATRIX, 28 Απρίλη 1998), το 95% της γης μετά τον πόλεμο στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη είχε αποκολεκτιβοποιηθεί. Ιδωμένη υπό το πρίσμα του «μακροοικονομικού πλαισίου», παρατηρούσε σ' αυτήν την αναφορά της η Παγκόσμια Τράπεζα, η φιλελευθεροποίηση της γεωργίας ήταν, αναμφισβήτητα, «συνέπεια» του πολέμου, ωστόσο, δοθείσης της ευκαιρίας, υπογράμμιζε την ανάγκη να μην υπάρξει «κρατική παρέμβαση» στον τομέα.
Η Συνθήκη του Ντέιτον, το Νοέμβρη του 1995, αφού το ΝΑΤΟ είχε ασκηθεί στις αεροπορικές επιδρομές για πρώτη φορά στη Γιουγκοσλαβία, και η μονογραφή της στο Παρίσι το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, υποτίθεται ότι θα έφερνε την «ειρήνη». Με τη σιδηρά προστασία Αμερικανών στρατιωτών. Μαζί μ' αυτήν, ο Κεμάλ Ντερβίς, διευθυντής του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωνε «ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις». Το 1998, ο αναλυτής Γκάρι Ντέμπσι ( CATOIntitute, «Rebuilding Socialism in Bosnia», σχόλιο, 6 Φεβρουαρίου 1998) παρουσίαζε την εικόνα του πώς πήγε το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων. «Η χώρα βρίσκεται σε οικονομικό κώμα», σχολίαζε: Η αύξηση 35% του ΑΕΠ το 1997 οφειλόταν αποκλειστικά στην ξένη βοήθεια. Το 50% στο κροατομουσουλμανικό κομμάτι της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης δεν είχε απασχόληση. Στο σερβικό κομμάτι της χώρας το ποσοστό ανεργίας ήταν 70%. Οι αρχές ακόμα ψάχνουν να βρουν ποιος αγόρασε το εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου του Μόσταρ, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας πριν τον πόλεμο, που σήμερα κανείς δεν ξέρει σε ποιον μαφιόζο ανήκει.
Δεν υπάρχει ωστόσο λόγος ...σοβαρής ανησυχίας: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την παραμονή των στρατευμάτων της χωρίς χρονικό προσδιορισμό. Η κατοχή θα διαρκέσει όσο χρειαστεί. Ακόμη και για πάντα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ.
Ενοχοι κηρύχτηκαν οι πολιτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ για τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 11/6/2000.
Μετά από διήμερη, ακροαματική διαδικασία (2-3 Ιούνη) το «Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας» στο Βερολίνο, κήρυξε ενόχους τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των 19 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ ότι: δόλια, μετά από αρκετή προετοιμασία, χωρίς να υπάρχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, χωρίς εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζοντας τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, τις συνταγματικές αρχές διαφόρων κρατών, τις ίδιες τις ιδρυτικές αρχές του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν καταστροφικό πόλεμο εναντίον ενός κράτους - μέλους του ΟΗΕ με απρόβλεπτες συνέπειες για την τύχη του γιουγκοσλαβικού και άλλων λαών της περιοχής. Ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε ότι αποτελεί ένα προηγούμενο για την επιβολή του νέου στρατηγικού στόχου του ΝΑΤΟ, επέμβασης και πολέμου σε διεθνή κλίμακα στον 21ο αιώνα.
Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως και αυτή του παρόμοιου δικαστηρίου στις 10 Ιούνη στη Νέα Υόρκη, θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να κληθούν οι ένοχοι να δικαστούν για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου.
Η δίκη έγινε στην ευαγγελική «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» της συνοικίας Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου και ο ευρύτατος χώρος της ήταν ως την τελευταία γωνία κατειλημμένος από Βερολινέζους, άλλους Γερμανούς και ξένους αγωνιστές και φίλους της ειρήνης που επανειλημμένα εκδήλωσαν οργή και αγανάκτηση για τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα στη Γιουγκοσλαβία.
Φορείς της δίκης υπήρξαν πάνω από σαράντα οργανώσεις ειρήνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκκλησιών και διάφορων επαγγελματικών οργανώσεων από 15 χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Από τις ίδιες χώρες νομομαθείς, επιστήμονες και άλλοι αντιπρόσωποι αποτέλεσαν ένα είδος ενόρκων, που στο διήμερο της ακροαματικής διαδικασίας άκουσαν την ανάγνωση του κατηγορητηρίου (καταθέσεις), από αυτόπτες μάρτυρες και εμπειρογνώμονες - γνωστούς διεθνολόγους, συνταγματολόγους και άλλους νομικούς - και έθεσαν σειρά από ερωτήσεις για να σχηματίσουν πλήρη και αντικειμενική εικόνα της κατάστασης στη διάρκεια της προετοιμασίας και διεξαγωγής του πολέμου και μετά τον πόλεμο.
Το δικαστήριο είχε αποστείλει το κατηγορητήριο σε όλους τους κατηγορούμενους πολιτικούς και στρατιωτικούς του ΝΑΤΟ και τους είχε καλέσει οι ίδιοι ή με αντιπροσώπους να παραστούν στη δίκη. Κανείς δεν αντέδρασε και τις ίδιες ώρες στο Βερολίνο - ίσως σκόπιμα - διεξήχθη η συνάντηση για τη λεγόμενη «μοντέρνα διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα» με επικεφαλής τον Κλίντον.
Το δικαστήριο είχε διορίσει δύο δικηγόρους υπεράσπισης, τη Ρωσίδα επαγγελματία δικηγορίνα Βαλεντίνα Στράους και έναν γνωστό Γερμανό συνάδελφό της. Αλλά και αυτοί μεταβλήθηκαν ουσιαστικά σε δικηγόρους κατηγορίας. Γιατί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν την εγκληματικότητα του ΝΑΤΟικού πολέμου και οι αμφισβητήσεις τους περιστράφηκαν στο γεγονός ότι το κατηγορητήριο είχε ελλείψεις. Οτι π.χ. αυτό δε συμπεριέλαβε και τους βουλευτές των 19 κρατών του ΝΑΤΟ ή τα ΜΜΕ που προετοίμασαν ψυχολογικά την κοινή γνώμη κατά της Γιουγκοσλαβίας ή επίσης τις χώρες που έθεσαν τα εδάφη τους στη διάθεση της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Την προεδρική έδρα του δικαστηρίου είχε καταλάβει ο γνωστός διεθνολόγος Νόρμαν Πεχ (Αμβούργο) και την εισαγγελική τρεις νομικοί - Ούλριχ Ντοστ (Βερολίνο), Πιερ Καλντόρ (Παρίσι) και ο καθηγητής, ακαδημαϊκός και βουλευτής Βέλκο Βαλκάνεφ (Σόφια). Επικεφαλής του τμήματος «ακρόασης» (Χάριγκ) του δικαστηρίου, αποτελούσαν ο νομικός καθηγητής Βόλφγκανγκ Ρίχτερ και η Λάουρα Βίμερσπεργκ.
Σαν παράδειγμα για τους ειδικούς και πραγματογνώμονες που κατέθεσαν αναφέρω τον καθηγητή διεθνολόγο Εριχ Μπούχολτς (Βερολίνο), τον πολιτειολόγο Τομπίας Πφλέγκερ (Τίμπινγκεν), τον γνωστό δημοσιογράφο Εκαρτ Σπάο (Ανόβερο), τον απόστρατο γερμανό αντιναύαρχο Ελμαρ Σμέλινγκ, τον πρώην πρεσβευτή της ΓΛΔ στο Βελιγράδι Ραλφ Χάρτμαν.
Από τη ρωσική Δούμα προσήλθε σαν επίσημος απεσταλμένος της ο Γενάντι Ιβάνοβιτς Ράικοφ που κατέθεσε έκθεση της διακομματικής επιτροπής της ρωσικής Βουλής με τον τίτλο «Επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας» ένα κατηγορητήριο των Ρώσων βουλευτών κατά του ΝΑΤΟ.
Οι λυγμοί των γιουγκοσλάβων μαρτύρων
Αποκορύφωμα της ακρόασης μαρτύρων υπήρξε η κατάθεση πέντε αυτοπτών Γιουγκοσλάβων - δύο γυναικών και τριών ανδρών που έχασαν μέλη των οικογενειών τους κατά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς και οι δύο γυναίκες σε πολλά σημεία αναγκάστηκαν να σταματήσουν την κατάθεση, γιατί πνίγονταν από τους λυγμούς. (Το ακροατήριο εκδήλωσε την αλληλεγγύη και συμπάθειά του, κραυγάζοντας «αίσχος» στο ΝΑΤΟ).
Ο καθηγητής δρ. Μιόντρα Ζέτσεβιτς (Βελιγράδι) δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί στοίχισαν 2.000 νεκρούς από τον αστικό πληθυσμό, από τους οποίους το 30% παιδιά. Δέκα χιλιάδες υπήρξαν οι τραυματίες, από τους οποίους το 40% παιδιά. Τριακόσιες χιλιάδες είναι τα ψυχικά τραυματισμένα παιδιά. Από τις καταστροφές της βιομηχανίας 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν μερικά τις θέσεις εργασίας και 600.000 είναι τελείως άνεργοι. Διακόσιες χιλιάδες είναι οι Σέρβοι πρόσφυγες από το Κόσσοβο. Το οικονομικό εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας - είπε - μπορεί να καταλήξει τον ερχόμενο χειμώνα σε γενοκτονία και απαίτησε την άρση του.
Το κείμενο της απόφασης
Το κείμενο της καταδικαστικής απόφασης, που ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του δικαστηρίου και έγινε δεκτό με ζωηρότατα χειροκροτήματα από το ακροατήριο, έχει έκταση πεντέμισι σελίδων γραφομηχανής και αιτιολογεί την ευθύνη των πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών του ΝΑΤΟ γενικά, και την ευθύνη της γερμανικής ηγεσίας, ειδικότερα.
Από το κείμενο αυτό δημοσιεύουμε την ακόλουθη σύντομη περίληψη:
ΕΝΟΧΟΙ,
Με την επίθεση κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) από 24 Μάρτη ως 10 Ιούνη 1999, παραβιάστηκε η απόλυτη απαγόρευση βίας, η εδαφική κυριαρχία, σε συνδυασμό με την απαγόρευση επίθεσης, του ψηφίσματος 3314 του ΟΗΕ.
Τα κράτη του ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν υποστεί επίθεση από την ΟΔΓ, αποφεύγοντας, συνειδητά και με στόχο, εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τα άρθρα 39, 42, 53 του χάρτη του ΟΗΕ, επιτέθηκαν στρατιωτικά εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, που σημαίνει βαριά παραβίαση του αναγκαστικά ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου.
Η επίθεση αυτή δε δικαιολογείται - όπως ισχυρίστηκαν η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και άλλες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ - ότι πρόκειται για μια πράξη βοήθειας σε κατάσταση ανάγκης μέσω μιας έτσι λεγόμενης ανθρωπιστικής επέμβασης... Κατά την άποψη του δικαστηρίου, που σχημάτισε με βάση τα αποδεικτικά μέσα και τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, έλειπαν οι πραγματικές προϋποθέσεις για μια τέτοια ανθρωπιστική επέμβαση. Ναι μεν υπήρξαν (πριν τους βομβαρδισμούς) ανθρώπινα θύματα και καταστροφές και από τις δύο πλευρές, αλλά αυτά προκλήθηκαν από τον εμφύλιο πόλεμο που κηρύχτηκε μεταξύ του αποχωριστικού UCK και του γιουγκοσλαβικού στρατού, που όμως δε δικαιολογούν τον εντελώς εξαιρετικά ασυνήθιστο χαρακτηρισμό μιας «ανθρωπιστικής καταστροφής».
Ακόμα και στην περίπτωση που θα υπήρχε ανθρωπιστική επέμβαση - πράγμα που το δικαστήριο δε δέχεται - γεγονός είναι ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο που ισχυρίζεται ότι επιδίωκε, αλλά η κατάσταση χειροτέρευσε δραματικά. Ο αριθμός των προσφύγων και εκδιωχθέντων όπως επίσης των νεκρών, τραυματιών και αυτών που έχασαν τα υπάρχοντά τους πολλαπλασιάστηκε με την έναρξη των βομβαρδισμών.
Γερμανοί ηγέτες παραβίασαν τη συμφωνία Δύο συν τέσσερα μεταξύ των δύο γερμανικών κρατών, επίσης τη συμφωνία τους ότι από το γερμανικό έδαφος δε θα εκκινήσει ποτέ πια πόλεμος όπως επίσης διατάξεις του (δυτικο)γερμανικού Συντάγματος.
«Το δικαστήριο εκφράζει την ανησυχία του ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας στη διατύπωση της νέας στρατηγικής σύλληψης του Απρίλη του 1999 απέκτησε γεωστρατηγική σημασία που ξεπερνώντας τα Βαλκάνια την κάνει μοντέλο μελλοντικής στρατιωτικής τάξης πραγμάτων στον ευρωασιατικό χώρο. Για να εμποδιστεί μια τέτοια παγκοσμιοποίηση στρατιωτικών ηγεμονικών μηχανισμών είναι χωρίς άλλο αναγκαίο να εξεταστούν και στη συνέχεια οι προπαρασκευαστικοί όροι, οι στόχοι και οι επιπτώσεις του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και ταυτόχρονα να στραφεί η προσοχή στην ενδεχόμενη γεωστρατηγική προοπτική».
Το δικαστήριο απορρίπτει τον ΝΑΤΟικό χαρακτηρισμό «παράπλευρες» βλάβες, εξηγεί ότι πρόκειται για καταστροφές από «πρόθεση», τις οποίες υπέστη ο λαός και η υποδομή της Γιουγκοσλαβίας και ότι π.χ. οι περίπου 10 τόνοι απεμπλουτισμένου ουρανίου που ρίχτηκαν στη Γιουγκοσλαβία αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία του πληθυσμού που η χρονική διάστασή τους είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αμνημόνευτο το γεγονός», υπογραμμίζει η απόφαση, «ότι αρκετά γειτονικά κράτη της Γιουγκοσλαβίας όπως η Μακεδονία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και άλλα, με την παραχώρηση δικαιωμάτων πτήσεων πάνω απ' αυτά, με τη διάθεση βάσεων κλπ. έγιναν ένοχα τουλάχιστον βοήθειας για την παραβίαση των κανόνων δικαίου».
Ο πόλεμος των 78 μερών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας απομακρύνθηκε πάρα πολύ από τους νόμους του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και πρόταξε τη βία πάνω από το νόμο.
Η τελευταία παράγραφος της απόφασης υπογραμμίζει: «Αυτός ο πόλεμος δεν επιτρέπεται να αποτελεί το μοντέλο μιας νέας, παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Πρέπει επιτέλους να καταστήσουμε σαφές στους πολιτικούς και στρατιωτικούς ότι με τον πόλεμο δε σώζονται ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε ο πολιτισμός, ότι ο πόλεμος δεν επιτρέπεται πια να αποτελεί μέσο της πολιτικής».
Το δικαστήριο της Χάγης
Ο νομομαθής πρόεδρος του δικαστηρίου καθηγητής δρ. Νόρμαν Πεχ, δήλωσε την πρώτη μέρα της δίκης ότι πρόκειται αποκλειστικά για τη «νομική εκτίμηση του πολέμου του ΝΑΤΟ» και ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ένα «μονόφθαλμο δικαστήριο» που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ.
Απ' αυτό προαισθάνεται κανείς τη στάση του «μονόφθαλμου» δικαστηρίου, όταν η απόφαση του Βερολίνου αποσταλεί στη Χάγη.
Αλλά υπάρχει και η δύναμη των κινημάτων ειρήνης για να απαλλάξουν τη Γιουγκοσλαβία από την κατοχή του ΝΑΤΟ και να βάλουν φραγμό και σε άλλες παρόμοιες πολεμικές επεμβάσεις.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Δεν πέρασαν οι ΝΑΤΟικοί!!!
Κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες διαδηλωτές απέτρεψαν χτες το βράδυ την προώθηση φάλαγγας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από το λιμάνι στη Γιουγκοσλαβία.
Πηγή: Ριζοσπάστης, 29 Μάρτη 2000.

Οι άγρυπνοι φρουροί της ειρήνης, με νυχτερινό μπλόκο της πύλης 14 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τις πρωινές ώρες χτες, παρεμπόδισαν φάλαγγα ιταλικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ να εξέλθει από το λιμάνι με προορισμό το Κόσσοβο, για την πραγματοποίηση των σχεδίων νέας στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Οι διαδηλωτές με τη σθεναρή τους στάση και αφού έγραψαν αντιπολεμικά συνθήματα στα πρώτα οχήματα που βγήκαν από την πύλη, υποχρέωσαν τη φάλαγγα να επιστρέψει στο χώρο του λιμανιού και να αναβάλει για ευθετότερο χρόνο την αναχώρησή της.
Μερικές εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ της ΚΝΕ και άλλοι πατριώτες δημοκράτες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΟΘ, άρχισαν λίγο μετά τις 11 το βράδυ να συγκεντρώνονται έξω από την πύλη 14, απ' όπου υπήρχαν πληροφορίες ότι θα ξεκινούσε ΝΑΤΟική φάλαγγα για το Κόσσοβο. Η απόφαση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όλων να μην επιτρέψουν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών φονιάδων που πήγαιναν να υποδουλώσουν το φίλο λαό της Γιουγκοσλαβίας.
Με το δυναμισμό και το πάθος που διακρίνει το αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό κίνημα της πόλης κατάφεραν να καθυστερήσουν, τουλάχιστο για αυτή τη νύχτα, την έξοδο των δυνάμεων κατοχής της Γιουγκοσλαβίας, παρά την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της πύλης.
Οταν έγινε φανερό ότι τα ιταλικά στρατεύματα δε θα επιχειρούσαν νέα έξοδο από την πύλη, οι διαδηλωτές με τα κόκκινα λάβαρα και τις σημαίες της ειρήνης και με τα συνθήματα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε» και «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», κατευθύνθηκαν στην πύλη 11, την οποία άνοιξαν και συγκρότησαν δυναμική διαδήλωση, υπό τα βλέμματα των ανδρών της αστυνομικής δύναμης.
Σε δήλωσή του στον «Ρ» οΑγγελος Τζέκης , μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ, τόνισε: «Ο ελληνικός λαός πρέπει για άλλη μια φορά να αντισταθεί στα νέα σχέδια που έχει ετοιμάσει το ΝΑΤΟ και στα οποία συμμετέχει ενεργά και πάλι η κυβέρνηση, παραχωρώντας λιμάνια, σιδηροδρόμους, αεροδρόμια στα χέρια των κατοχικών δυνάμεων. Πιστεύουμε ότι και μπροστά στις εκλογές ο ελληνικός λαός πρέπει να βγάλει εκείνα τα συμπεράσματα και να στείλει εκείνο το μήνυμα ότι είναι ένας λαός υπερήφανος και δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι σε καμία εντολή της κυβέρνησης να παραχωρήσει κυρίαρχα εθνικά δικαιώματα στα χέρια των ΝΑΤΟικών, των Αμερικανών και της ΕΕ.
Πιστεύουμε, κατέληξε ο Α. Τζέκης, ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να ξεσηκωθεί πραγματικά για να παρεμποδίσει αυτές τις δυνάμεις που πηγαίνουν επάνω όχι για ειρήνη, αλλά για να προκαλέσουν νέο μακελειό. Η δυναμική απάντηση που πρέπει να δώσει ο ελληνικός λαός είναι με τον ξεσηκωμό του να εμποδίσει τις δυνάμεις των φονιάδων να προκαλέσουν νέο μακελειό».
Ο γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, Δημήτρης Μαϊκίδης , δήλωσε: «Δεν έχει τελειώσει ο πόλεμος, όπως θέλουν να μας πείσουν. Η αποψινή μας κινητοποίηση ήταν μια συμβολική ενέργεια του λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης, που μ' αυτή και άλλους τρόπους θέλουμε να καταδείξουμε ότι εμείς δεν πειθαρχούμε στην έκκληση και υποταγή της κυβέρνησης να περνούν ανενόχλητα οι φονιάδες που πάνε να δολοφονήσουν έναν ολόκληρο λαό στη Γιουγκοσλαβία. Θα συνεχίσουμε παρόμοιες ενέργειες μέχρι να σταματήσουμε αυτό το μακελειό που πάει να γίνει στη Γιουγκοσλαβία».
Καλώντας τους διαδηλωτές μπροστά στην πύλη 11 να τερματίσουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ο Σωκράτης Παπαδόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Αφού μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές κατορθώνουν να παρεμποδίσουν τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, αυτό σημαίνει ότι όταν χιλιάδες λαού κατέβουν στους δρόμους και τις ίδιες τις βάσεις μπορούμε να ξηλώσουμε και να πετάξουμε από τη χώρα μας. Εμείς τερματίζουμε εδώ απόψε, αλλά αγρυπνούμε, είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε και να ματαιώσουμε την αποστολή στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία και να συνεχίσουμε την αντίστασή μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ».
Τα τελευταία λόγια του ομιλητή καλύφτηκαν από τα βροντερά συνθήματα των συγκεντρωμένων «Ο λαός απαιτεί έξω τώρα οι Αμερικανοί», «Εμείς το λέμε δεν υποχωρούμε, τους ΝΑΤΟικούς δε θα φοβηθούμε». Οι διαδηλωτές αποχώρησαν με υψωμένες τις γροθιές και την υπόσχεση ότι και αύριο θα είναι στο πόστο τους, όπου τους καλεί το πατριωτικό τους χρέος.
                         Ζωντανές μαρτυρίες της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.
Το Πάντσεβο, έναν από τους πιο "δημοφιλείς" στόχους των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών, περιόδευσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στη Γιουγκοσλαβία, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χαρίλαο Φλωράκη
Ηταν 24 του Μάρτη όταν η πόλη Πάντσεβο της Γιουγκοσλαβίας έγινε παγκοσμίως γνωστή από το πρώτο χτύπημα που δέχτηκε από ΝΑΤΟικό πύραυλο. Ηταν η αρχή ενός, ακόμη και σήμερα, ακήρυχτου πολέμου που παραβίαζε κάθε έννοια δικαίου και διεθνούς νομιμότητας.
Με αυτό τον τρόπο η πόλη προστέθηκε στη λίστα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού, αλλά ταυτόχρονα έγινε η πόλη - σύμβολο της αντίστασης του σερβικού λαού ενάντια στη ΝΑΤΟική κτηνωδία.
Η πολιτεία με τους 120.000 κατοίκους βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από το Βελιγράδι. Σ' αυτήν ζουν πάνω από 20 εθνότητες. Οι Σέρβοι αποτελούν τα 2/3 του πληθυσμού, ενώ ακόμη υπάρχουν Ρουμάνοι, Τσέχοι, Κροάτες, Μαυροβούνιοι, ακόμη και Αλβανοί. Μια πολυεθνική κοινότητα που, όπως μας τόνισαν οι ντόπιοι ιθύνοντες, είναι όλοι έτοιμοι, ανεξαρτήτως έθνους και θρησκείας, να προστατέψουν τα σπίτια τους από τους νεοχιτλερικούς απογόνους.
Η επιλογή του πρώτου χτυπήματος εκεί δεν έγινε τυχαία. Αυτό γιατί, αφ' ενός, γνωρίζουν τις προθέσεις των κατοίκων όλων των εθνοτήτων και, αφ' ετέρου, γιατί αποτελεί βιομηχανούπολη με σημαντική συνεισφορά στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας. Εντάσσεται στη γνωστή ταχτική των ΝΑΤΟικών για ψυχολογικό πόλεμο, αλλά και καταστροφή εκείνων των βιομηχανικών μονάδων που εισάγουν στη χώρα συνάλλαγμα από τις σημαντικές εξαγωγές που πραγματοποιούν. Στόχος τους είναι η συνολική αποδυνάμωση του καθεστώτος, ακόμη και μετά τον πόλεμο - αν δεν επεκταθεί - με τη δημιουργία κοινωνικών αναταραχών.
Βρεθήκαμε εκεί επ' ευκαιρία της επίσκεψης αντιπροσωπείας του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Χαρίλαο Φλωράκη, Μπάμπη Αγγουράκη και Γιάννη Θεωνά,που ήρθαν στη Γιουγκοσλαβία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη του ΚΚΕ σε αυτούς που αγωνίζονται ενάντια στο φασιστοΝΑΤΟικό εισβολέα.
Επίσκεψη στον νομάρχη,
"Νιώθω αισθήματα αγανάκτησης. Είναι η καλύτερη μαρτυρία για το τι υπερασπίζουν οι αμερικανονατοϊκοί ιμπεριαλιστές. Μαρτυρούν την υποκρισία τους. Καταλαβαίνω ότι οι ζημιές στοιχίζουν, αλλά το θέμα της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας είναι πάνω απ' όλα". Αυτά τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, μετά την ενημέρωση, για την έκταση των καταστροφών στην πόλη, από τον νομάρχη της.
Πράγματι οι καταστροφές είναι ορατές από χιλιόμετρα μακριά. Το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας "ΠΑΝΤΣΕΒΟ" ακόμη καπνίζει. Από τα σπλάχνα του ξεπετάγονται τεράστια σύννεφα καπνού. Η ατμόσφαιρα, αν και δεν είναι αποπνιχτική, εντούτοις μυρίζει έντονα από τις αναθυμιάσεις που αναδύονται. Οι στόχοι στην περιοχή, ως τώρα, ήταν τέσσερα μεγάλα εργοστάσια που καταστράφηκαν ολοσχερώς. Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, η ζημιά ανέρχεται μεταξύ 1 και 1,5 δισ. δολάρια. Μια ζημιά που θα απαιτήσει πολλές οικονομικές θυσίες προκειμένου να αναπληρωθεί. Από τις έως τώρα επιθέσεις οι κάτοικοι της πόλης θρηνούν 3 νεκρούς, 4 βαριά τραυματισμένους και δεκάδες ελαφρότερα. Από τις συνεχείς εκρήξεις πολλές στέγες σπιτιών έχουν καταρρεύσει, έτσι που να αναγκάζει τους ιδιοκτήτες τους να τα επισκευάζουν δύο και τρεις φορές. Επίσης ανυπολόγιστης αξίας είναι η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί από τη διαρροή χημικών ουσιών εξαιρετικά επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία, αλλά και για τη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας στην περιοχή.
Η σύσταση των αρχών ήταν να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι τις εστίες τους γύρω από τα μεγάλα εργοστάσια, τουλάχιστον μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. "Οταν χτύπησαν το πετροχημικό εργοστάσιο ήξεραν ότι χρησιμοποιεί χημικές πρώτες ύλες και ότι δεν έχει σχέση με το στρατό. Στόχος τους ήταν να σκοτώσουν αθώους πολίτες, να προκαλέσουν γενοκτονία ανάλογη με αυτές που έκαναν οι ναζιστές. Αυτοί είναι επαγγελματίες δολοφόνοι", θα πει φανερά προβληματισμένος ο νομάρχης.
Μετά την καταστροφή αυτών των εργοστασίων το Πάντσεβο θα μετατραπεί σε πόλη - φάντασμα. Θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε φυγή, μην μπορώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα. Η οικονομία της πόλης θα γυρίσει αρκετές δεκαετίες πριν και θα εμφανιστούν προβλήματα κοινωνικής συνοχής - εγκληματικότητας, αλλά και ψυχολογικά, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες. Παρ' όλα αυτά, το ηθικό για τώρα κρατιέται ψηλά.
"Οι οικονομικές ζημιές για την περιοχή αλλά και ολόκληρη τη χώρα είναι ανυπολόγιστες. Αυτό όμως μας πεισμώνει ακόμη περισσότερο για να αμυνθούμε για την ανεξαρτησία και ελευθερία της πατρίδας μας. Θα ξαναφτιάξουμε το Πάντσεβο", θα μας πει φανερά αποφασισμένος ο νομάρχης.
Στα βομβαρδισμένα εργοστάσια,
Επόμενος σταθμός μας ήταν το εργοστάσιο κατασκευής ψεκαστικών αεροπλάνων "Jutva". Το εργοστάσιο που δέχτηκε στα σωθικά του τους πρώτους πυραύλους το σούρουπο της 24ης Μαρτίου. Από τότε έχει χτυπηθεί συνολικά άλλες τρεις φορές και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Σύμφωνα με τον Σβέτισλαβ Γιοβάνοβιτς,αναπληρωτή πρόεδρο της επιχείρησης, η οικονομική απώλεια είναι της τάξης των 400 περίπου εκατ. δολαρίων. Το εργοστάσιο που ιδρύθηκε το 1937 και ανανεώθηκε με αγγλογαλλική τεχνολογία το 1987, ήταν παγκοσμίως γνωστό με εξαγωγές εκατομμυρίων δολαρίων.
Το εργοστάσιο απασχολούσε 592 εργαζόμενους που τώρα έμειναν χωρίς δουλιά. Η καταστροφή από το προαύλιο του εργοστασίου δε φαίνεται μεγάλη. Ακόμη και ο δρόμος μεταξύ των διαφόρων τμημάτων είναι ανέπαφος. Οταν όμως αντικρίσαμε τα κτίρια στο εσωτερικό τους η εικόνα ήταν ανατριχιαστική, σαν να βγαίνει από πολεμική κινηματογραφική ταινία.
Τα αεροπλάνα που άλλοτε πετούσαν και πότιζαν τη γη με τα θαυματουργά φάρμακά τους ώστε να κατορθώσει να θρέψει όλους τους κατοίκους της, τώρα κείτονται χτυπημένα θανάσιμα κατά δεκάδες. Δε θα μπορέσουν ποτέ να πετάξουν. Θα μείνουν εκεί ως ζωντανή μαρτυρία της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.
"Το εργοστάσιο χτυπήθηκε απευθείας. Καταστράφηκαν όλες οι αίθουσες. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι πού ήξεραν πού ακριβώς είχαμε τα πιο ακριβά μηχανήματά μας. Αυτά χτύπησαν με πυραύλους πιο δυνατούς", θα μας πει ο αντιπρόεδρος της επιχείρησης.
Το σκοτάδι άρχισε να πέφτει. Ο συνοδός μας μου είπε διακριτικά στα σέρβικα, για να μην ανησυχούν οι υπόλοιποι, ότι καλύτερα θα ήταν να κάνουμε στα γρήγορα την επόμενη επίσκεψή μας και να φύγουμε, γιατί όταν σουρουπώσει για τα καλά τα πράγματα είναι αρκετά επικίνδυνα. Αλλωστε το Πάντσεβο είναι ένας από τους πιο "δημοφιλείς" στόχους του ΝΑΤΟ.
Επόμενη στάση μας ήταν στο πετροχημικό εργοστάσιο της περιοχής. Ενα εργοστάσιο που παράγει λιπάσματα και πλαστικά και όπως είναι φυσικό χρησιμοποιεί χημικές ουσίες ως πρώτες ύλες. Το εργοστάσιο κάθε μήνα είχε παραγωγή άνω των 10 εκατ. δολ. από τους βομβαρδισμούς. Δύο τμήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ενώ τα υπόλοιπα μερικώς. Τη στιγμή των εκρήξεων δούλευαν 200 εργάτες που από θαύμα δε σκοτώθηκαν. Οι δεξαμενές ήταν γεμάτες με θανατηφόρα χημικά και δυστυχώς ο πύραυλος έπεσε μέσα σε αυτή δημιουργώντας άνοιγμα διαμετρήματος πάνω από 2 μέτρα. Ολο το υλικό έφυγε στο περιβάλλον και δυστυχώς μόλυνε ανεπανόρθωτα το ποτάμι της περιοχής.
"Υπολογίζουμε ότι τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με αυτές τις θανατηφόρες ουσίες. Τα αποτελέσματα αυτής της επαφής θα φανούν αργότερα. Αυτοί είναι δολοφόνοι. Ηξεραν ότι δεν είναι στρατιωτικό το εργοστάσιο και όμως το χτύπησαν", θα μας πει ο υπεύθυνος του εργοστασίου Σλόμπονταν Στρέτσουτς που μας ξεναγεί στην περιοχή.
Μετά από ένα σημείο μας συνέστησαν να μην προχωρήσουμε γιατί είναι αρκετά επικίνδυνο. Πράγματι, η ατμόσφαιρα άρχισε να βαραίνει και η αναπνοή να δυσκολεύει. Ηταν τόσο μεγάλο το σοκ όλων μας από τις βιβλικές εικόνες καταστροφής που αντικρίσαμε, που ανάγκασαν τον Χαρίλαο Φλωράκη να δηλώσει: "Δεχτήκατε επίθεση γιατί δεν υποταχθήκατε στη Νέα Τάξη Πραγμάτων όπως όλα τ' άλλα κράτη. Για αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν με εσάς. Για εμάς είσαστε το παράδειγμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό".
Φώτης ΜΠΕΛΕΡΗΣ.


ΒΟΜΒΕΣ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Κανείς δεν ξέρει ή δε φαντάζεται ακόμα τις συνέπειες...
Πηγή: Ριζοσπάστης, 27/10/2000.
Μια ακόμα απόδειξη πως ο πρόσφατος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία κάθε άλλο παρά... αθώος και «ανθρωπιστικός» ήταν, ήρθε προχθές το βράδυ απ' την Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
Η ΓιουγκοσλάβαΖόρα Ζούνιτς(Zora Zunic) - γιατρός, ειδικευμένη σε θέματα πυρηνικής ιατρικής και καθηγήτρια στο ινστιτούτο πυρηνικών επιστημών «Βίνκα» στη Γιουγκοσλαβία - παρουσίασε έρευνά της με την οποία κυριολεκτικά «τεμάχισε» τα επιχειρήματα των ΝΑΤΟικών, που ενάμιση χρόνο πριν μιλούσαν για... ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία. Κι αυτό γιατί τα όσα είπε, αλλά και τα όσα ζωντανά έκανε μπροστά στο ακροατήριό της η Γιουγκοσλάβα καθηγήτρια ένα και μόνο απέδειξαν: Πως οι συνέπειες αυτού του πολέμου ακόμα δε μετρήθηκαν, τα τραγικά του αποτελέσματα ακόμα δεν υπάρχουν στατιστικές να τα χωρέσουν. «Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούμε ίσως να κάνουμε τους πρώτους ουσιαστικούς απολογισμούς», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια της Γιουγκοσλάβας.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το θέμα που ανέπτυξε η Ζ. Ζούνιτς - σε διάλεξη που έγινε στην Πολυτεχνειούπολη - ήταν οι «πιθανές ραδιοπεριβαλλοντικές επιπτώσεις και η ενδεχόμενη επίδραση στον πληθυσμό, εξαιτίας της χρήσης απεμπλουτισμένου ουρανίου στη Γιουγκοσλαβία». Στο πρώτο πράγμα που απάντησε είναι γιατί το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται τελευταία σε στρατιωτικές επιχειρήσεις (μέχρι πρόσφατα η χρήση του ήταν βιομηχανική και πλήρως ελεγχόμενη): «Εξαιτίας της υψηλής του πυκνότητας (περίπου 1,7 φορές μεγαλύτερη από το μόλυβδο) χάρη στην οποία καθίσταται δυνατή η διάτρηση αμυντικών θωράκων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται υπό μορφή βλήματος. Οταν βλήμα από απεμπλουτισμένο ουράνιο χτυπά αμυντικό θώρακα, αυτός εκρήγνυται οπότε παράλληλα διασκορπάται νέφος ραδιενεργών σωματιδίων πολύ μικρών διαστάσεων, το οποίο μπορεί να μεταφερθεί με την κίνηση των αερίων μαζών σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο της έκρηξης».
Στο δεύτερο που απάντησε - κι αφού πρώτα επισήμανε πως το πλέον μακρόβιο απ' τα ραδιενεργά σωματίδια του απεμπλουτισμένου ουρανίου έχει χρόνο ημιζωής 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια, όσο δηλαδή και η ηλικία της Γης (!) - ήταν τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στον ανθρώπινο οργανισμό: «Αναμενόμενες συνέπειες είναι η εξασθένιση του ανοσιοποιητικού συστήματος, βλάβες στο πεπτικό και στο νευρικό σύστημα, βλάβες στα νεφρά και τέλος αλλοιώσεις στο γενετικό υλικό». Μίλησε ακόμα και για τερατογενέσεις, αλλά ο κυρίως κίνδυνος επισήμανε πως είναι η αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου (κυρίως λευχαιμία). Για να στηρίξει μάλιστα τα παραπάνω αναφέρθηκε στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου και στα αποτελέσματα που ήδη υπάρχουν εκεί (σχεδόν μια δεκαετία μετά) από τη ρίψη ουρανίου. Συγκεκριμένα είπε πως στο Ιράκ υπάρχουν ακόμα διασκορπισμένα 940.000 βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ενώ το 80% της ποσότητας που ρίχτηκε στην περιοχή κρατείται από το έδαφος (έχουν γίνει ανάλογες μετρήσεις). «Είναι βέβαιο πως το 7% των θανάτων από καρκίνο τα τελευταία χρόνια, οφείλονται στο ουράνιο. Οπως επίσης είναι βέβαιο πως τα κρούσματα λευχαιμίας στη χώρα σχεδόν τριπλασιάστηκαν: Από 5,8% το 1989, έφτασαν το 1997 στο 14,7%».
Στο τρίτο που απάντησε η Ζ. Ζούνιτς είναι πόσο ουράνιο και σε ποιες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας ρίχτηκε από τους ΝΑΤΟικούς «ανθρωπιστές»: Απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιήθηκε στη Γιουγκοσλαβία κατά την περίοδο 24/3/1999 έως 10/6/1999. Συγκεκριμένα στις 30/3/99 βομβαρδίστηκε η περιοχή Πρίζρεν (Κόσσοβο). Απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκαν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου αποτελούν τα υπολείμματα βλημάτων των 30 mm του τύπου API PGU - 14/B, καθώς και δείγματα χώματος, τα οποία περισυλλέχτηκαν από περιοχές που δέχτηκαν αεροπορικές επιθέσεις από αεροσκάφη τύπου Α - 10.
Με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου επλήγησαν την ίδια περίοδο και οι ευρύτερες περιοχές του Bujanovac (υπολείμματα συλλέχτηκαν στις 18/4/99), της Lustica του Μαυροβουνίου (υπολείμματα συλλέχτηκαν στις 30/5/99) και της Vranje (υπολείμματα συλλέχτηκαν το καλοκαίρι του 1999). Ακούστε, λοιπόν, πώς ενήργησαν οι ΝΑΤΟικοί «ανθρωπιστές»: «Μολονότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακριβώς η ποσότητα που ρύπανε τις εν λόγω περιοχές, μια προσέγγιση που προέρχεται από αναφορές του γιουγκοσλαβικού στρατού αναφέρει ότι πετάχτηκαν περί τα 3.000 έως 5.000 βλήματα από αεροσκάφη τύπου Α-10, κάτι το οποίο σημαίνει ρύπανση των εν λόγω περιοχών με 1 - 1,5 τόνο U-238 (πρόκειται για το σωματίδιο ουρανίου που έχει χρόνο ημιζωής 4,5 δισ. χρόνια)».
Οσο για τις περιοχές του Κοσσόβου και της Μετόχιας (φέρονται ως οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο απ' όλες με βήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου) η Ζ. Ζούνιτς είπε: «Δεν κατέστη δυνατό να γίνει λεπτομερής ραδιοβιολογική και χημική έρευνα σ' αυτές τις περιοχές ακόμα. Παρ' όλα αυτά τα στοιχεία του γιουγκοσλάβικου στρατού αναφέρουν επιθέσεις αεροσκαφών A-10 στην εν λόγω περιοχή, σε περισσότερους από 100 στόχους. Σύμφωνα πάλι με τον γιουγκοσλαβικό στρατό πρέπει να έπεσαν πάνω από 50.000 βλήματα, κάτι που σημαίνει ότι ρίχτηκαν στην περιοχή πάνω από 15 τόνοι U - 238»!
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; «Αν σκεφτούμε ότι το απεμπλουτισμένο ουράνιο ρυπαίνει κυρίως τον αέρα, το νερό (πόσιμο αλλά και υπόγεια νερά, καθώς και θάλασσες, ποτάμια και λίμνες) και το έδαφος (κρατά σχεδόν το 80% της ποσότητας που πέφτει επάνω του) κι αν σκεφτούμε επίσης πως περνά στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής του και από την επικάθισή του στο δέρμα, στους πνεύμονες και διά μέσου της κυκλοφορίας του αίματος στα διάφορα όργανα του σώματος, καταλαβαίνετε ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες όχι μόνο για τους Γιουγκοσλάβους, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς», είπε και κατέληξε η Γιουγκοσλάβα γιατρός.
Το εξώφυλλο του περιοδικού "ΚΛΙΚ" - διεύθυνσης του Σταύρου Θεοδωράκη -
όταν τα αμερικανοΝΑΤΟϊκά στρατεύματα μακέλευαν το λαό της Σερβίας....
Τότε, ο νυν πρόεδρος του Ποταμιού έβλεπε το νέο πρόσωπο της Αμερικής... 



http://revol-now.blogspot.gr/2015/03/1999.html