Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Φωτογραφίες – ΣΟΚ: Πρωτοχρονιά στην… κόλαση των αστέγων της Αθήνας

Φωτογραφίες – ΣΟΚ: Πρωτοχρονιά στην… κόλαση των αστέγων της Αθήνας

vega7
Για τους αστέγους της Αθήνας, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα μέσα στα χρόνια της κρίσης, η βραδιά που σηματοδοτεί τη μετάβαση στο νέο έτος, είναι μια βραδιά όπως οι άλλες του χειμώνα.
Μια γωνιά, που δεν την πιάνει ο αέρας, δυο κουβέρτες για προστασία από το κρύο και αδιαφορία για τα βλέμματα των περαστικών.
Δείτε τις φωτογραφίες που βγήκαν στην δημοσιότητα:
vega6-381x600vega5-600x400
Πάντως, το παραδοσιακό πλέον εορταστικό τραπέζι, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, στρώνει και φέτος το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων.
Τα γεύματα του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα δοθούν στις εγκαταστάσεις του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρουφ (Πειραιώς και Εχελιδών 69) στις 13.00 το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, 1ης Ιανουαρίου 2014.
“Όπως κάθε χρόνο, με το εορταστικό μενού και τα συνήθη παραδοσιακά εδέσματα, εκατοντάδες συνάνθρωποί μας που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης θα γιορτάσουν, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας για τη γέννηση του Θεανθρώπου και τη νέα χρονιά», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων στην οποία υπογραμμίζεται ότι «η Αθήνα, ο δήμος και οι κάτοικοί της διατηρούν με αίσθημα αλληλεγγύης τον ανθρώπινο χαρακτήρα και τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πρωτεύουσας”.
vega4-600x400vega3-400x600vega2-600x400vega1-600x400

makeleio.gr

Σνόουντεν: Μάς παρακολουθούν όπου κι αν πάμε!

Σνόουντεν: Μάς παρακολουθούν όπου κι αν πάμε!

Ο Σνόουντεν προειδοποίησε για την απώλεια της ιδιωτικότητας στο "εναλλακτικό" χριστουγεννιάτικο μήνυμά του...
Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε πληροφορίες για τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών, προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απώλεια των προσωπικών δεδομένων του κάθε ανθρώπου.
Σε ένα δίλεπτο βίντεο που γυρίστηκε στη Μόσχα, όπου ο Σνόουντεν έχει βρει προσωρινά άσυλο, αναφέρθηκε στις ανησυχίες που εκφράζονται για τις παρακολουθήσεις σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τεράστια τεχνολογική πρόοδο.
"Έχουμε αισθητήρες στις τσέπες μας που μας παρακολουθούν όπου κι αν πάμε. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τα προσωπικά δεδομένα του κάθε ανθρώπου", είπε στο μήνυμά του που μεταδόθηκε από το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Channel 4.
"Ένα παιδί που γεννιέται σήμερα θα μεγαλώσει χωρίς την ιδέα της ιδιωτικότητας. Δεν θα μάθουν ποτέ τι σημαίνει να έχει κανείς μια ιδιωτική στιγμή, μια μη καταγεγραμμένη σκέψη που δεν θα έχει περάσει από ανάλυση. Κι αυτό αποτελεί πρόβλημα γιατί η ιδιωτικότητα μετράει, είναι αυτό που μας επιτρέπει να καθορίζουμε ποιοι είμαστε και ποιοι θέλουμε να γίνουμε", πρόσθεσε.
Το "Εναλλακτικό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα" μεταδίδεται κάθε χρόνο από το 1993, μιμούμενο τη δομή του ετήσιου διαγγέλματος της βασίλισσας Ελισάβετ προς το έθνος. Στο παρελθόν τέτοια μηνύματα είχαν στείλει ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και οι ήρωες της σειράς κινουμένων σχεδίων "Σίμπσονς".
Την Τρίτη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ ο Σνόουντεν είχε δηλώσει ότι πέτυχε όσα επιδίωκε. "Για μένα, όσον αφορά sτην προσωπική μου ικανοποίηση, αποστολή εξετελέσθη", είπε.

Τα Πρωτόκολλα της ΣΙΩΝ;

Αγαπητέ μου κ. Κλαυδιανέ,
Έλαβα την από 10-1-2011 επιστολή σου με τα συνημμένα σε αυτή και σ’ ευχαριστώ, αλλά και σε συγχαίρω για την αγωνία σου και την καλή σου διάθεσι να αποφύγης τον κίνδυνον των αιρέσεων και της πλάνης, που μας απομακρύνουν από την Εκκλησία μας, την λύτρωσί  μας και την σωτηρία μας.
Αγαπητέ κ. Κλαυδιανέ · Φαίνεται από τα γραφόμενά σου , ότι είσαι καλός άνθρωπος. Όμως, ενώ θέλεις και προσπαθείς να αποφύγης τις παγίδες του Σατανά, χωρίς να το  καταλάβης πέφτεις στα δίκτυά του· Χωρίς να το καταλάβης ασχολείσαι με τα όργανα του Πονηρού και ΟΧΙ με τον Λόγον του Θεού και την διδασκαλίαν της Εκκλησίας μας. Και εξηγούμαι.

Τά Πρωτόκολλα της Σιών, αγαπητέ, είναι βιβλία απόκρυφα, που ο συγγραφέας τους θέλει να φοβίζη τους Χριστιανούς και να μας κάνη να χάνουμε την ειρήνην μας και την ψυχικήν μας γαλήνη.  Αντί δε να απασχολούμεθα με τον Σωτήρα μας, μας κάνη να ασχολούμεθα με τους σταυρωτάς Του Σιωνιστάς και όσα τάχατες προλέγουν τα Πρωτόκολλά  τους.
Μάλιστα με τα γράμματά σου κάνεις και τούτο το λάθος· Αφ’ ενός μεν φοβίζεις και παρασύρεις και άλλους ανθρώπους να ασχολούνται με τον Σατανά,  αφ’ ετέρου δε υποκινείται ο εγωϊσμός σου, ώστε να νομίζης ότι όλοι οι άλλοι, ακόμη και η ταπεινότης μου, δεν αντιλαμβάνονται την σημασία του 666 και την περί του Αντιχρίστου διδασκαλίαν της Εκκλησίας μας, και μόνον εσύ έχεις τούτο καταλάβει! ! Αλλά τούτο, αγαπητέ, είναι μεγάλη πλάνη· Είναι αυτό που οι ασκητικοί συγγραφείς ονομάζουν πόλεμον του Σατανά εκ των δεξιών, που είναι ένας πολύ επικίνδυνος πόλεμος κατά των χριστιανών, με τον οποίον όχι μόνον οι αρχάριοι αλλά και πεπειραμένοι ασκηταί μπορεί να νικηθούν  κάποτε.
Διά τούτο, αγαπητέ μου κ. Κλαυδιανέ, σου συνιστώ πατρικά :
Πρώτον · Να  παύσης να ασχολείσαι με τα Πρωτόκολλα της Σιών και τον Αντίχριστον και να ασχοληθής με τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν, την Αγίαν Γραφήν και την Διδασκαλίαν Του, αλλά και με την πιστότερη τήρησί της εις την ζωήν σου. Διότι «όστις όλον τον νόμον τηρήση, πταίση δε εν ενί, γέγονε πάντων ένοχος» (Ιακώβου, Β  10). Διάβασε και τα: Ματθαίου Η  21-27, Ιακώβου Α  26-27 και Α  Κορινθίους Ι  12.
Δεύτερον · Να  μη έχης τόση μεγάλη αυτοπεποίθησι, σαν αυτή που μου γράφεις, ότι «είσαι πλήρως ενημερωμένος για τα σατανικά τους σχέδια». Γιατί τα τεχνάσματα του Σατανά είναι πολλά και μερικές φορές δυσδιάκριτα και από τους αγίους. Σου συνιστώ να μελετήσης τον βίον του αγίου Αντωνίου, όπως τον έγραψε ο Μ. Αθανάσιος, για να ιδής τεχνάσματα του πονηρού, ώστε «πλανήσαι , ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς» (Ματθαίου ΚΔ  23-27).
Τρίτον · Να ταπεινώνεσαι, βλέποντας τον αμαρτωλόν εαυτόν σου. Να ζητάς  το έλεος του Θεού και να εμπιστεύεσαι την πνευματική σου προκοπή όχι στις δυνάμεις σου,  αλλά  στην Χάρι του Θεού και στους ανθρώπους που η Εκκλησία μας έχει προς τούτο ορίσει. Διάβασε και τους λόγους του Αποστόλου Παύλου · Προς Εβραίους ΙΓ 17.
Τέταρτον · Να βγάλης από πάνω σου την πεποίθησι του «Διδασκάλου» και να ακούσης την φωνήν του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, που μας συνιστά · «Μη πολλοί διδάσκαλοι γίνεσθε, αδελφοί μου, ειδότες ότι μείζον  κρίμα ληψόμεθα· πολλά γαρ πταίομεν άπαντες. Ει τις εν λόγω ου πταίει, ούτος τέλειος ανήρ, δυνατός χαλιναγωγήσαι και όλον το σώμα» (Ιακώβου Γ  1-3).
Πέμπτον · Σου στέλνω δύο πρόσφατα κείμενα  σχετικά με τον Αντίχριστο και το σφράγισμα του 666 του Αρχιμ. Δανιήλ Αεράκη, που τα βρίσκω πολύ καλά.
Αγαπητέ μου κ. Κλαυδιανέ,
Άν θέλης άκουσε έναν Επίσκοπο της Εκκλησίας μας, που ασφαλώς γνωρίζεις τον βίον, την δράσιν και την πολιτείαν του, γι΄ αυτό άλλωστε και μου έγραψες. Άλλως εσύ θα έχης εξ ολοκλήρου την ευθύνην  σ’ ό,τι πνευματικό κακό σου συμβή.
Επί τούτοις διατελώ,
† Ο Ηλείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014 Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014

Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014
 Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ 2014
Π Α Υ Λ Ο Σ

Ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτης
τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δράμας
πρός
τόν Ἱερόν Κλῆρον καί τούς εὐλογημένους χριστιανούς τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως εὐχήν καί εὐλογίαν.

    Ἀνάμεικτα συναισθήματα μᾶς προσφέρει ἡ Πρωτοχρονιά. Ἡ ψυχή μας βρίσκεται αἰχμαλωτισμένη ἀπό τά βιώματα τοῦ χθές, πού μᾶς πληγώνει μέ τή σκέψη πώς ἔφυγε ἀνεπανόρθωτα καί τοῦ αὔριο πού μᾶς γεμίζει ἀπορία γιά τό τί μᾶς περιμένει.
    Αἰχμαλωτισμένοι ἀπό τά συναισθήματα αὐτά πού τροφοδοτοῦνται ἀπό θλίψη, νοσταλγία, ἀγωνία, φόβο, καλούμαστε νά σταθοῦμε ὄρθιοι, νά ἀντισταθοῦμε, νά ἀντιδράσουμε. Στῶμεν καλῶς.
    Ἀπό τή στιγμή τῆς γεννήσεώς μας εἴμαστε δέσμιοι τοῦ χρόνου, τῆς φθορᾶς καί τοῦ θανάτου. Ὁ πιστός δέν κλείνει τά μάτια. Παρατηρεῖ τήν πραγματικότητα χωρίς τούς μεγενθυτικούς φακούς τῆς ἡττοπάθειας. Δέν ὑπερτονίζει τίς δυσκολίες. Ἀτενίζει τίς δύσκολες ἤ ἀκόμα τίς σοβαρές καταστάσεις μέ τό βλέμμα καί τήν καρδιά ὑψωμένα στόν οὐρανό, ἀπό ὅπου καί θά ἔλθει ἡ βοήθειά μας.
    Ἀπελπιστικές καταστάσεις ὑπάρχουν μόνο γιά τόν ἄνθρωπο πού δέν ἔμαθε νά ἐλπίζει καί νά στηρίζει τήν ἐλπίδα του στόν παντοδύναμο Θεό. Γιά τόν ἄνθρωπο τῆς πίστεως, τίποτα δέν εἶναι ἀπελπιστικό. Ἐλπίζει καί ἐκεῖ πού ὅλα φαίνονται σκοτεινά. Χαμογελάει καί στή θλίψη μέ ἕνα οὐράνιο χαμόγελο. Καί στά πιό μεγάλα ἀδιέξοδα περιμένει τό χέρι τοῦ Θεοῦ νά τοῦ ἀνοίξει μέ τρόπο θαυμαστό πόρτες ἄγνωστες. Ὁ κάθε χριστιανός ὅταν φωτίζεται ἀπό τό φῶς τοῦ Εὐαγγελίου, ἑλκύεται ἀπό τή Θεία ἀγάπη καί ἀπαλλάσσεται ἀπό τίς πλάνες, τίς προλήψεις καί τούς χωρίς οὐσία τύπους. Ἀγωνίζεται νά συμμορφώσει τήν ζωή του πρός τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. «Ζῇ ἐν τῷ Χριστῷ καί ὁ Χριστός ἐν αὐτῷ».
    Αὐτή τήν πραγματικότητα καλούμαστε στίς μέρες μας ὄχι μόνο νά τή ζήσουμε μά καί νά τήν ὁμολογήσουμε. Ἡ νέα χρονιά γιά τούς πιστούς πρέπει νά εἶναι χρονιά ὁμολογίας πίστεως. Βλέπετε πώς μέ πρόσχημα τήν οἰκονομική κρίση κάποιοι πουλημένοι πνευματικά, ξεπουλοῦν ὄχι μόνο τά ὑλικά μά καί τίς πνευματικές ἀξίες τοῦ τόπου μας.
    Ἕνα χτυπητό παράδειγμα εἶναι ἡ σταδιακή κατάργηση τῆς Κυριακάτικης ἀργίας. Πλῆγμα στήν πίστη, στήν οἰκογένεια, στούς ἐργαζόμενους, στίς παραδόσεις τοῦ τόπου μας, στούς μικρομεσαίους ἐπιχειρηματίες. Τά συνδικάτα τῶν ἐργαζομένων σθεναρά ἀντέδρασαν στό ἀντιχριστιανικό, ἀντιοικογενειακό, ἀντιεργατικό αὐτό μέτρο. Ἡ ἐθνική συνομοσπονδία Ἑλληνικοῦ ἐμπορίου μέ ἐκτενές ὑπόμνημά της προβάλλει 52 λόγους γιά τούς ὁποίους εἶναι ἀντίθετη στή λειτουργία τῶν καταστημάτων τίς Κυριακές. Τί ἔπαθε ἡ ἐποχή μας καί θεσπίζει «ἀντικοινωνικά ὡράρια» μεταθέτοντας ὅρια καί ὅρους πού ὁ Θεός ὅρισε ;
    Ἡ Κυριακή εἶναι ἡμέρα ἀφιερωμένη στόν Κύριο, διότι τήν ἡμέρα αὐτή ὁ Θεάνθρωπος ἀναστήθηκε. Εἶναι ἡ ἡμέρα πού πανηγυρίζουμε τόν θρίαμβο τῆς Ἀναστάσεως καί δοξάζουμε τόν φιλάνθρωπο Θεό πού μᾶς χάρισε τή δυνατότητα τῆς σωτηρίας μας.
    Ὁ μεγάλος Ἐθναπόστολος, ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, πού ἀφορμή γιά τό μαρτύριό του στάθηκε ὁ ἀγῶνας του γιά τήν κατάργηση τῶν Κυριακάτικων παζαριῶν καί ἡ μετάθεσή τους τά Σάββατα, στήν Δ΄ διδαχή του λέγει τά ἑξῆς : «Πρέπει καί ἐμεῖς, ἀδελφοί μου, νά χαιρόμαστε πάντοτε, μά περισσότερο τήν Κυριακή, ὅπου εἶναι ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ μας. Διότι Κυριακή ἡμέρα ἔγινε ὁ Εὐαγγελισμός τῆς Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου καί Ἀειπαρθένου Μαρίας. Κυριακή ἡμέρα μέλλει ὁ Κύριος νά ἀναστήσει ὅλο τόν Κόσμο.
    Πρέπει καί ἐμεῖς νά ἐργαζόμαστε τίς ἕξι ἡμέρες τῆς ἑβδομάδος γιά αὐτά τά μάταια, γήινα καί ψεύτικα πράγματα, καί τήν Κυριακή νά πηγαίνουμε στήν Ἐκκλησία καί νά στοχαζόμαστε τίς ἁμαρτίας μας, τόν θάνατο, τήν κόλαση, τόν Παράδεισο, τήν ψυχή μας  πού εἶναι τιμιότερη  ἀπό ὅλο τόν κόσμο, καί ὄχι νά πολυτρῶμε καί νά πολυπίνουμε καί νά κάνουμε ἁμαρτίες. Οὔτε νά ἐργαζόμαστε καί νά πραγματευόμαστε τήν Κυριακή.
    Ἐκεῖνο τό κέρδος ὁποῦ γίνεται τήν Κυριακή εἶναι ἀφορισμένο καί καταραμένο, καί βάζετε φωτιά καί κατάρα στό σπίτι σας καί ὄχι εὐλογία.
    Λοιπόν, ἀδελφοί, γιά νά μή πάθετε κανένα κακό, μήτε ψυχικό, μήτε σωματικό, ἐγώ σᾶς συμβουλεύω νά φυλᾶτε τήν Κυριακή, καθώς εἶναι ἀφιερωμένη στόν Θεό. ..... Ἄν εἶστε Χριστιανοί, νά τήν φιλᾶτε τήν Κυριακή. Ἔχετε ἐδῶ πρόβατα; Τό γάλα τῆς Κυριακῆς τί τό κάνετε; Ἄκουσε, παιδί μου. Νά τό σμίγεις  ὅλο καί νά τό κάνεις ἑπτά μερίδια. Καί τά ἕξι μερίδια κράτησε γιά τόν ἑαυτό σου καί τό ἄλλο μερίδιο τῆς Κυριακῆς , ἄν θέλεις, δῶσε το ἐλεημοσύνη στούς πτωχούς ἤ καί στήν Ἐκκλησία, γιά νά εὐλογήσει ὁ Θεός τά πράγματά σου. Καί ἄν τύχει ἀνάγκη καί θέλεις νά πωλήσεις πράγματα φαγώσιμα τήν Κυριακή, ἐκεῖνο τό κέρδος μή τό σμίγεις στήν σακούλα σου, διότι τήν μαγαρίζει ἀλλά δῶσε τα ἐλεημοσύνη, γιά νά σᾶς φυλάει ὁ Θεός».
    Ἡ Ἱερά Μονή Ὁσίου Γρηγορίου τοῦ Ἁγίου Ὄρους τονίζει ὅτι : «Ἐκεῖνοι πού σήμερα ἐπίεσαν γιά τήν κατάργηση τῆς Κυριακῆς ἀργίας δέν θέλουν τούς χριστιανικούς θεσμούς, ἐπειδή δέν θέλουν τόν Χριστό, ἀλλά τόν ἀντίχριστο, κατά τόν ἀψευδή λόγο τοῦ Κυρίου : «ἐγώ ἐλήλυθα ἐν τῷ ὀνόματι τοῦ πατρός μου, καί οὐ λαμβάνετέ με· ἐάν ἄλλος ἔλθῃ ἐν τῷ ὀνόματι τῷ ἰδίῳ, ἐκεῖνον λήψεσθε». (Ἰωάν. 5,43)».
    Ὡς πνευματικός σας πατέρας καί Ἐπίσκοπος σᾶς παρακαλῶ καί σᾶς προτρέπω ἔμπρακτα νά φανερώσετε τήν ἀγάπη σας γιά τό Χριστό. Ὄχι ἐργασία τήν Κυριακή. Ἀφιερῶστε την στόν Κύριο, στήν οἰκογένειά σας, στή μελέτη τοῦ θείου λόγου, στά ἔργα ἀγάπης. Διαμαρτυρηθεῖτε γιά τή λειτουργία καί μή συμμετέχετε στά Κυριακάτικα παζάρια τοῦ Δοξάτου καί τῆς Δράμας. Εἶναι βλασφημία πρός τό Θεό καί ντροπή γιά τόν μαρτυρικό μας τόπο. 

    Ἀδελφοί μου.

    Οἱ μεγαλύτεροί μας ἔζησαν πολέμους, καταστροφές, στερήσεις καί ὅμως ἔδειξαν ἀξιοθαύμαστη ὑπομονή καί δύναμη καί ἀπό τά συντρίμμια δημιούργησαν μιά μεταπολεμική Ἑλλάδα καλύτερη. Εἶχαν κτίσει τή ζωή τους σέ γερά θεμέλια, τήν πίστη, τήν ἀγάπη, τή δικαιοσύνη, τήν ἐργατικότητα, τήν ἐγκράτεια, τήν ὀλιγάρκεια, τήν ἀλληλοβοήθεια, τήν ὑπομονή.
    Στά χρόνια μας ὅμως πολλοί ξέχασαν, περιφρόνησαν ἤ ἀπαξίωσαν αὐτές τίς ἀρετές καί τό μόνο πού τούς ἐνδιαφέρει εἶναι τό εὔκολο κέρδος, ἡ διασκέδαση, ἡ ἐπίδειξη, ἡ προβολή. Δέ διστάζουν νά ἁρπάξουν, νά ἀδικήσουν, νά ἐκμεταλλευθοῦν τούς πιό ἀδύνατους, νά κολακέψουν τούς πιό ἰσχυρούς γιά νά ἱκανοποιήσουν τίς ἀχόρταγες ἐπιθυμίες τους. Ἔχουν γίνει ἄπληστοι, ἐγωιστές. Ὁ διπλανός τους δέν τούς ἐνδιαφέρει. Ἔτσι φτάσαμε νά θεωροῦμε τήν ἀλήθεια καί τήν ἀρετή ἀνοησία καί τό ψεῦδος καί τήν ἀπάτη κατόρθωμα καί ἐξυπνάδα.
    Ἡ κατάργηση τῆς Κυριακάτικης ἀργίας στόχο ἔχει τό κέρδος καί τήν ὑποταγή μας ὥστε ὅπως ἔλεγε ὁ Φώτης Κόντογλου : «νά μᾶς ἀφήσουνε χωρίς πίστη, χωρίς παράδοση, χωρίς οἰκογένεια, χωρίς τίποτε δικό μας». Οἱ πολιτικοί μας ταγοί πρέπει νά γνωρίζουν πώς παρά τοῦ ὅτι στή συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνουν Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, οἱ πράξεις τους πόρρω ἀπέχουν ἀπό τίς ἐπιταγές τῆς πίστεώς μας καί ὑπηρετοῦν τά σχέδια καί τά προγράμματα τῆς νέας ἐποχῆς. Τούς ὑπενθυμίζουμε ὅτι στούς χαλεπούς καιρούς πού ζοῦμε ἡ Ὀρθόδοξη πίστη μας πρέπει νά διαφυλαχθεῖ ὡς κόρη ὀφθαλμοῦ, διότι εἶναι τό μόνο μετερίζι πού μᾶς ἀπομένει καί τό ὁποῖο ἐγγυᾶται τό μέλλον τοῦ ταλαιπωρημένου λαοῦ μας. Ἡ Ἑλλάδα εἶναι ἐκεινοῦ πού δωρίζει σ’ αὐτή ἔργα τιμημένα, καμωμένα μέ αἷμα καί μέ ὑπομονή, ἔργα πού τά κάνει μονάχα ἡ ἀγάπη.
    Ἄς εἶναι λοιπόν τό νέον ἔτος, ἔτος ἀντιστάσεως. «Ὅσοι πιστοί» ἄς προσέξουμε νά μήν παρασυρθοῦμε ἀπό τό ρεῦμα τῆς ἀποστασίας. Ὁ μόνος τρόπος γιά νά ἀνακάμψουμε, εἶναι ἡ μετάνοια. Ἡ μόνη ἐλπίδα γιά ἀνόρθωση εἶναι ἡ συμμόρφωσή μας μέ τό θέλημα τοῦ Θεοῦ. Ἄν τιμοῦμε τήν ἀργία τῆς Κυριακῆς, ὁ Κύριος δέν θά μᾶς ἐγκαταλείψει. Θά μᾶς ἀναγνωρίσει ὡς πιστούς μαθητές Του καί θά μᾶς χαρίσει μέ θαυμαστό τρόπο πλούσια τήν εὐλογία Του.  ΑΜΗΝ. 
   
Διάπυρος εὐχέτης πάντων ὑμῶν πρός Κύριον.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ



 Ο ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς άνθρωποι από όλο τον κόσμο τρώνε συγκεκριμένα φαγητά προκειμένου να έχουν καλή τύχη για τις επόμενες 365 ημέρες.

Δείτε ποια είναι τα 10 φαγητά που θεωρούνται τα πλέον...τυχερά:
1. Noodles – Κίνα
2. Χοιρινό – Κούβα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Αυστρία
3. Στρογγυλά φρούτα – Φιλιππίνες
4. Ολόκληρο ψάρι – Ιαπωνία
5. Ρόδι – Τουρκία, Ελλάδα
6. Πράσινα λαχανικά – Βρετανία
7. Φακές – Ιταλία
8. Ρέγγα – Γερμανία, Πολωνία, Σκανδιναβία
9. Φασόλια μαυρομάτικα – Αμερική
10. Καλαμποκίσιο ψωμί – Νότια Αμερική


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/387731/protohronia-ti-troei-kathe-laos-gia-na-ehei-tyhi-oli-ti-hronia#ixzz2p97OLM00

καφεΐνη


Ο καφές παράγεται απο τα καφεόδενδρα, αειθαλείς θάμνους που μοιάζουν με κερασιές. Ζουν περίπου 25-30 χρόνια και ευδοκιμούν σε τροπικά κλίματα. Οι καρποί που αναπτύσσονται σαν τσαμπιά κατά μήκος των κλαδιών, κάνουν περίπου ένα χρόνο να ωριμάσουν και γίνονται κόκκινοι σαν κεράσια. Ο κόκκος του καρπού είναι αυτός που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ.
Η καφεΐνη, η κύρια δραστική ουσία του καφέ, ανήκει σε μια ομάδα χημικών ουσιών, τις ξανθίνες,  οι οποίες είναι προϊόντα αποδόμησης των πουρινών.
(Οι πουρίνες όπως και οι πυριμιδίνες είναι αζωτούχες  βάσεις στις οποίες ανήκουν και τα νουκλεοτίδια, που αποτελούν βασικά δομικά συστατικά του DNA και του RNA. Οι βιοχημικοί και μεταβολικοί δρόμοι στους βιολογικούς οργανισμούς ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές, όπου κάποια βασικά μόρια παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της ζωής, όπως και παράγωγα αυτών των δρόμων αποτελούν τις διάφορες ουσίες που λειτουργούν άλλες σαν ορμόνες και άλλες σαν μόρια που επιδρούν στις λειτουργίες της. Για παράδειγμα οι πουρίνες, στις οποίες ανήκει η καφεΐνη, ανήκει σε μια ευρύτερη ομάδα που ονομάζονται αλκαλοειδή που αποτελούν αζωτούχες ενώσεις με φαρμακευτική δράση, στις οποίες ανήκουν ουσίες όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη, η κοκαΐνη, μορφίνη, κινίνη, διάφορες παραισθησιογόνες ουσίες κλπ).
Στην κατηγορία της καφεΐνης, με παραπλήσια δράση, ανήκουν η θεοφυλλίνη, που βρίσκεται περισσότερο στο τσάϊ (μαζί με  καφεΐνη) και η θεοβρωμίνη που βρίσκεται στο κακάο. 
Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ σε περιεκτικότητα από 0,6-1,1% στις ποικιλίες arabica και 2,2% στις ποικιλίες robusta, στο τσάι 3%,  στους καρπούς του φυτού γκουαράνα >4%, στους καρπούς cola 1,5%. 
Το τσάι δηλαδή είναι πλουσιότερη πηγή καφεΐνης αλλά επειδή χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα φύλλων για την παρασκευή του, η τελική περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι μικρότερη απο του καφέ. Οι ποικιλίες arabica(που αποτελούν πάνω από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής) με περιεκτικότητα σε καφεΐνη συνήθως στο 1,1%, είναι πιο αρωματικές, καλλιεργούνται σε υψηλότερο υψόμετρο και θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας, σε σχέση με τις ποικιλίες robusta που ευδοκιμούν και σε χαμηλότερο υψόμετρο, είναι λιγότερο αρωματικές αλλά έχουν τουλάχιστον διπλάσια περιεκτικότητα σε καφεΐνη και είναι πολύ πιο ανθεκτικές ποικιλίες. Από τις ποικιλίες robusta βγαίνουν οι διάφορες ποικιλίες του στιγμιαίου καφέ και οι περισσότεροι καφέδες φίλτρου, αν και στους κεφέδες που χρησιμοποιούνται για τα υπόλοιπα είδη, εσπρέσσο κλπ, χρησιμοποιούνται χαρμάνια και από τα δύο είδη που δίνουν μια περιεκτικότητα σε καφεΐνη περίπου 1,5%.

η δράση της καφεΐνης. Η καφεΐνη(1,3,7, τριμεθυλοξανθίνη) δρα σαν διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ανταγωνίζεται πολλές δράσεις ενός νουκλεοτιδίου, της αδενοσίνης.(η αδενοσίνη ένα νουκλεοτίδιο που συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊνικών οξέων και του ΑΤΡ, έχει διάφορες δράσεις αντιφλεγμονώδεις, αγγειοδιασταλτικές και δρα και σαν ανταγωνιστής της διέγερσης του συμπαθητικού συστήματος ελέγχοντας την παραγωγή ενός κύριου μορίου στην διέγερσή του, του cAMP, συμμετέχοντας στον κύκλο διέγερσης και ύπνου του εγκεφάλου. Μιας και οι δύο είναι πουρίνες, η καφεΐνη, λόγω ομοιότητας, καταλαμβάνει ορισμένους υποδοχείς της αδενοσίνης, εμποδίζοντας τη δράση της, ενισχύοντας έτσι την διέγερση πολλών δράσεων του συμπαθητικού συστήματος. Όπως είπαμε όλα είναι κύκλοι σε λίγους, συμβατούς με τη ζωή, μεταβολικούς βιοχημικούς δρόμους).
Η καφεΐνη δρα κυρίως στην εγρήγορση και τη συγκέντρωση της προσοχής, όπως έχει και πολλές από τις δράσεις που προέρχονται απο τη διέγερση του συμπαθητικού, μείωση της αίσθησης της κούρασης, δημιουργία αισθήματος ευφορίας, δράσεις που είναι γνωστές και δεν θα επεκταθώ.
Θα σταθώ σε κάποια γενικά χαρακτηριστικά της δράσης τέτοιων  διεγερτικών ουσιών. Η καφεΐνη, μια ιδιαίτερα πικρή ουσία, παίζει έναν ρόλο προστατευτικό των καρπών του φυτού από την καταστροφή τους από ορισμένα έντομα, παράσιτα, φυτοφάγα ζώα  κλπ. Δηλαδή είναι μια δυνητικά τοξική ουσία που απωθεί και λόγω της πικρής γεύσης της τους επίδοξους καταναλωτές του φυτού ή την εποίκησή του από διάφορα παράσιτα, έντομα κλπ. Παρόμοιο ρόλο παίζουν όπως ξέρουμε και τα μπαχαρικά που με τη δριμεία ή καυστική γεύση τους απομακρύνουν έντομα, παράσιτα και τους επίδοξους καταναλωτές του φυτού που τα περιέχει. Πολλές από αυτές τις ουσίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται στους σπόρους, κόκκους του καρπού, μιας και συμμετέχουν στην προστασία του από την ξηρασία, την επιβίωση σε δυσμενείς συνθήκες,  έχουν και πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Γι αυτό και οι ουσίες αυτές, σε μικρές δόσεις (που διαφέρουν πολύ μεταξύ τους ως το ποια είναι αυτή η ποσότητα ή και διαφορετικές ως προς την ευαισθησία που έχει ο κάθε άνθρωπος για παράδειγμα προς αυτές), μπορεί να δρουν ωφέλιμα, ενώ σε μεγαλύτερες από τις ανεκτές δόσεις, υπερισχύουν οι τοξικές δράσεις. Αυτό συμβαίνει για παράδειγμα και με τις ελεύθερες τοξικές ρίζες, οι οποίες επίσης σε μικρή ποσότητα δρουν ενισχυτικά διεγείροντας διάφορες ωφέλιμες για τον οργανισμό δράσεις, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητες, μη ανεκτές από τον οργανισμό, δρουν κατασταλτικά, καταστροφικά. Αυτό είναι ένα γενικό σκεπτικό που πρέπει να το έχουμε υπ' όψη μας για την δράση τέτοιων ή ανάλογων διεγερτικών ουσιών ή των φαρμακευτικών δράσεων διαφόρων τοξικά δυνητικών παραγόντων, το οποίο βέβαια έχει ξεχωριστή εφαρμογή για την κάθε ουσία,  όπως και το balance των ωφέλιμων και βλαπτικών δράσεων στον αποδέκτη της, καθώς και το ιδανικό εύρος λήψης της .
Οι ουσίες που διεγείρουν το συμπαθητικό σύστημα έχουν μια ωφέλιμη δράση μιας και η δραστηριότητα του συμπαθητικού οδηγεί στην εγρήγορση και σε ένα αίσθημα ευφορίας.  Η μεγάλη διέγερση όμως είναι ταυτισμένη εξελικτικά με την αντιμετώπιση κινδύνων και γι αυτό αυξάνει κυρίως το στρες με τις συναφείς εκδηλώσεις του. Επίσης η διέγερση του συμπαθητικού αν δεν ακολουθηθεί από αντίστοιχες περιόδους χαλάρωσης ώστε να αποκατασταθούν οι αναπόφευκτες βλάβες από την διέγερση, οδηγεί στη συσσώρευση τοξικών δράσεων με αντίθετα αποτελέσματα από τα αρχικά, δηλαδή εύκολη κούραση αντί για περισσότερη αντοχή, νευρικότητα αντί για αυξημένη προσοχή κλπ. Οι δράσεις των νευροδιαβιβαστών του συμπαθητικού ενώ στην ανεκτή από τον οργανισμό ποσότητα είναι επιθυμητές και έχουν και αυξητικά αποτελέσματα,  όταν ξεπερνούν τα όρια ανοχής του οργανισμού, επειδή οι μεταβολίτες τους είναι ισχυρές ελεύθερες ρίζες, έχουν επιβλαβή αποτελέσματα.
Για την καφεΐνη που είναι το θέμα μας, οι ανεκτές για τον άνθρωπο ποσότητες, έτσι όπως προκύπτουν από διάφορες παρατηρήσεις είναι τα 200-400 mg καφεΐνης την ημέρα, αν και καλό είναι να μην ξεπερνιούνται τα 200 mg. Αν πάρουμε υπ' όψη μας ότι ένας καφές περιέχει  7-8 γρ καφέ, σημαίνει ότι  κάθε καφές περιέχει περίπου από 60-120 mg καφεΐνης, ανάλογα με την ποσότητα και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. (ο μύθος λέει ότι ο Βολταίρος έπινε μέχρι και 80 φλυτζάνια καφέ την ημέρα, είχε έναν υπηρέτη ο οποίος έκανε μόνο αυτή τη δουλειά, να του φέρνει ζεστό καφέ αλλά μάλλον είναι κι αυτός ένας μύθος).
Ορισμένα άτομα έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια κάποιου ενζύμου που συμμετέχει στο μεταβολισμό της καφεΐνης, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις δράσεις από ανάλογες ουσίες που διεγείρουν το συμπαθητικό και να έχουν περισσότερες βλαβερές επιπτώσεις στο καρδιοαγγειακό τους σύστημα, λόγω πιο έντονων αγγειοσυσπαστικών δράσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπου το συμπαθητικό σύστημα είναι διεγερμένο, οπότε  υπάρχει επίσης πολύ μικρότερη ανοχή στην καφεΐνη. Το ίδιο γίνεται όταν συνδυάζεται με άλλους βλαπτικούς παράγοντες, κάπνισμα, κακή διατροφή, αλκοόλ, έλλειψη άσκησης κλπ. Ειδικά ο συνδυασμός καπνίσματος, αλκοόλ είναι ιδιαίτερα αρρυθμιογόνος και πολλοί νέοι που το συνδυάζουν και με "ενεργειακά" ποτά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, κινδυνεύουν από επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.
Τα άτομα που έχουν υπέρταση, λόγω μεγαλύτερης διέγερσης του συμπαθητικού, έχουν και μεγαλύτερη ευαισθησία στις δράσεις της καφεΐνης. Πολύ περισσότερο τα άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις. Οι νέοι έχουν καλύτερη ανοχή στις δράσεις της(με το πέρασμα της ηλικίας, λόγω συσσώρευσης διαφόρων δυσλειτουργιών, αυξάνεται γενικά και ο τόνος του συμπαθητικού και υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία στις συμπαθητικοτονικές δράσεις).
Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ από το απόγευμα και μετά, επειδή επηρεάζεται ο ύπνος και η απαραίτητη χαλάρωση και αποκατάσταση της ισορροπίας του οργανισμού.
Συζήτηση έχει γίνει και για το αν υπάρχουν καρκινογόνες δράσεις. Ορισμένα από τα συστατικά του καφέ, όπως η μεθυλογλυοξάλη, που παράγεται στη διαδικασία καβουρδίσματος, έχει βρεθεί ότι έχει μεταλλαξιογόνο δράση σε παράσιτα και μύκητες και σε μεγαλύτερες ποσότητες στα θηλαστικά. Τέτοιες όμως μεταλλαξιογόνες ουσίες παράγονται γενικά κατά τη διαδικασία της θέρμανης και της παρασκευής των τροφίμων σε μεγάλες και παρατεταμένες θερμοκρασίες, κυρίως των λιπών αλλά και των πρωτεϊνών και οι κόκκοι του καφέ όπως όλοι οι κόκκοι των καρπών περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών οξέων, που όταν είναι στη φυσική τους κατάσταση είναι ωφέλιμοι με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αλλά όταν θερμανθούν οξειδώνονται παράγοντας ισχυρές ελεύθερες ρίζες ή άλλα τοξικά προϊόντα. Ο καφές όμως περιέχει και ουσίες με θεωρούμενη αντικαρκινική δράση.
Έχει αποδειχθεί επίσης ευεργετική δράση του καφέ, σε μικρές ποσότητες, στον σακαχαρώδη διαβήτη των ενηλίκων, στην διατήρηση των γνωστικών λειτουργιών στο γήρας, σε ηπατικές βλάβες, στη νόσο του Parkinson.
Ο καφές όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες δεν προκαλεί κάποιον αξιόλογο εθισμό με την έννοια ότι αν διακοπεί για 2-3 ημέρες δημιουργεί ένα ήπιο αίσθημα κόπωσης, το οποίο στη συνέχεια δεν υφίσταται και αισθάνεσαι μια χαρά. (Εγώ, που καναδυό φορές δοκίμασα και έκοψα τον καφέ για ένα διάστημα 2-4 εβδομάδων, ένοιωθα μια χαρά και χωρίς τον καφέ και χωρίς το ελαφρύ αίσθημα κόπωσης που νοιώθεις όταν περνάει η επίδραση του καφέ αλλά τον ξανάρχιζα επειδή μου άρεσε η γεύση του ή επειδή όταν διακόψεις τον καφέ και με μια γουλιά του ακόμη νοιώθεις ευχάριστη τόνωση, τον ξανάρχιζα). 

η ιστορία του καφέ. Τα δενδρύλλια που παράγουν τον καφέ, ήταν αυτοφυή στην ανατολική Αφρική στην περιοχή της Αιθιοπίας, που την εποχή που ανακαλύφθηκαν από τους Άραβες, υπήρχε εκεί το βασίλειο της Κάφφα. Το όνομα καφές, που του δώσανε, προήλθε μάλλον από το όνομα της περιοχής.(Ίσως είναι σύμπτωση, ίσως όχι, αλλά στην περιοχή αυτή, όπου ήταν αυτοφυή τα καφεόδενδρα, εξελίχθηκαν οι πρώτοι ανθρωπίδες, όπως στην ίδια περιοχή έκανε την εμφάνισή του ο homo sapiens, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα ευρήματα των ανθρωπολόγων. Μπορεί η κατανάλωση του φυτού να έπαιξε και αυτή έναν ρόλο σ' αυτή την μετεξέλιξη, λέω τώρα εγώ..).
Απο την Αιθιοπία πέρασε στην Υεμένη και τους Άραβες που για μεγάλο χρονικό διάστημα το κρατούσαν σαν μυστικό, διάφορα θρησκευτικά τάγματα. Τον 16ο αιώνα όμως περνάει στην Ευρώπη απο τη Βενετία που είχε μεγάλες εμπορικές ανταλλαγές με τους Άραβες. Αρκετά αργότερα πέρασε στη Νότιο Αμερική από τους Γάλλους (μέσω των αποικιών τους στην Μαρτινίκα και την Γαλλική Γουϊνέα), όπου και γίνεται σήμερα, στην κεντρική και νότια Αμερική, η μεγαλύτερη καλλιέργειά του, κυρίως των ποικιλιών arabica. Οι ποικιλίες robusta καλλιεργούνται κυρίως στην Δυτική Αφρική και την Ουγκάντα που θεωρείται η πατρίδα αυτής της ποικιλίας.
Σήμερα υπολογίζεται ότι καταναλώνονται περίπου 400 δισεκατομμύρια φλυτζάνια καφέ τον χρόνο σε όλο τον κόσμο. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι ο καφές, περισσότερο ωφέλησε και λιγότερο έβλαψε τον κόσμο αλλά καλό είναι να έχουμε υπ' όψη μας τις παρατηρήσεις από την κατάχρησή του, όπως βέβαια και με όλα όσα καταναλώνουμε. 
                                                                                      Δ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ