Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Μέρκελ: Κρατήστε εσείς πρόσφυγες κι εμείς θα αγοράζουμε δικά σας προϊόντα

Σε μια δήλωση που δείχνει το μέγεθος της απελπισίας και της παντελούς απουσίας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μεγάλων χωρών αυτής, στο τεράστιο πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης, προχώρησε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Ουσιαστικά υποσχέθηκε στις χώρες που θα σηκώσουν... οικειοθελώς το βάρος των ατελείωτων κυμάτων προσφύγων να αγοράζει όχι μόνον η Γερμανία αλλά και η ΕΕ τα προϊόντα τους!
"Η ΕΕ θα κάνει τα πάντα για να βελτιώσουν τους όρους των εξαγωγών για αυτές τις χώρες, περιλαμβανομένων και εμπορικών προτιμήσεων" ήταν η δήλωση της Μέρκελ, στη διάρκεια συνέντεξης Τύπου στο πλαίσιο συνεδρίου στο Λονδίνο για δωρεές για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Η υπόσχεση της Μέρκελ για προτιμώμενους εμπορικούς εταίρους ήρθε αφότου Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανος (που φιλοξενούν τη μεγάλη πλειονότητα των Σύρων προσφύγων: 4 εκατομμύρια ανθρώπους) συμφώνησαν να λάβουν μέτρα ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση και αγορά εργασίας.
Στο ίδιο συνέδριο ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν ανακοίνωσε ότι από δωρεές συγκεντρώθηκαν 11 δισ. δολάρια για την προσφυγική κρίση. 
http://www.news.gr/kosmos/evroph/article-wide/253736/merkel-krathste-eseis-prosfyges-ki-emeis-tha-agora.html

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα – Θεσμών Η διαχείριση των κόκκινων δανείων επί τάπητος

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην οποία συζητήθηκαν θέματα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.
«Έχω καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων» τόνισε κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας, μετά την συνάντηση, στην οποία σύμφωνα με έγκυρες πηγές, συζητήθηκε η θέσπιση στόχων σε κάθε τράπεζα για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς και οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα αδειοδότησης για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης.
Το χρονοδιάγραμμα, προβλέπει ότι από τις 29 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η αδειοδότηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων κι όπως έλεγε αρμόδια πηγή, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη σύσταση τέτοιων εταιρειών, το οποίο απομένει να αποτυπωθεί στην πράξη.
Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει ως το καλοκαίρι να έχει ολοκληρώσει τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αρμόδιες πηγές τόνιζαν ότι η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης των δανείων αυτών.
http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/2122722/oloklirothike-i-sinantisi-stournara-thesmon

Kως: Σαμποτάζ στην έκταση που θα γίνει το hotspot- Συλλαλητήριο την Παρασκευή

Αναβρασμός επικρατεί στην Κω ενόψει της εγκατάστασης hotspot για πρόσφυγες στο νησί. Ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε από την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο νησί στο φως έρχεται μια ιστορία που δείχνει το μέγεθος της αντίδρασης.
 Άγνωστοι εισήλθαν στην έκταση που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του hotspot και όργωσαν και πότισαν το έδαφος. Το αποτέλεσμα είναι η συγκεκριμένη έκταση να είναι πλέον γεμάτη λάσπες, καθιστώντας αδύνατη την τέλεση οποιασδήποτε εργασίας τις επόμενες μέρες. Σημειώνεται πως σήμερα ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας η 15η Φεβρουαρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την παράδοση του hotspot.
Αξίζει να σημειωθεί πως χτες, κάτοικοι που αντιδρούν στην δημιουργία του hotspot, συγκεντρώθηκαν σε άλλη έκταση όπου είχαν πληροφορίες ότι θα δημιουργηθεί εκεί το hotspot και θα προσγειωνόταν ο υπουργός Άμυνας. Τελικά η έκταση που έχει επιλεγεί είναι διαφορετική και οι διαδηλωτές το διαπίστωσαν αφού ο κ. Καμμένος είχε αποχωρήσει από το νησί.
Σε τοπικές ιστοσελίδες των Δωδεκανήσων και της Κω υπάρχουν αρνητικά σχόλια για την απόφαση του υπουργού να δημιουργηθεί το hotspot. Oι κάτοικοι που αντιδρούν έχουν καλέσει σε συλλαλητήριο για την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου μπροστά στο δημαρχείο του νησιού.
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/20557/kos-sampotaz-stin-ektasi-poy-tha-ginei-to-hotspot-syllalitirio-tin-paraskeyi

Προσφυγικό: Εγκρίθηκαν τα ευρωπαϊκά 3 δις για Τουρκία- Πόσα θα πληρώσει η Ελλάδα

Το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δις ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων έδωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η συνεισφορά της Ελλάδας υπολογίζεται στα 25,1 εκατ ευρώ ώστε να συγκεντρωθούν 2 δις συνολικά από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ένωσης.
Έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων για την δομή της βοήθειας στην Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να αυξήσει τη συνεισφορά της στο 1 δισ. σε σύγκριση με τα 500 εκατομμύρια ευρώ που είχαν προταθεί τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα είναι πλέον σε θέσει να παραδώσει γρήγορα σημαντικούς νέους οικονομικούς πόρους για τη στήριξη της Τουρκίας στην υποστήριξη τωνΣύριων προσφύγων».

http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/20464/prosfygiko-egkrithikan-ta-eyropaika-3-dis-gia-toyrkia-ti-tha-plirosei-i-ellada

Ρωσία: Eισβολή στη Συρία ετοιμάζει η Τουρκία

Η Τουρκία ετοιμάζεται να εισβάλλει στη Συρία, υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Έχουμε σοβαρές ενδείξεις να υποπτευόμαστε εντατικές προετοιμασίες από τουρκικής πλευράς για στρατιωτική εισβολή στη Συρία» ανακοίνωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ , εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. «Καταγράφουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για συντονισμένες ενέργειες προετοιμασίας του τουρκικού στρατού» πρόσθεσε.
Σημειωτέων πως οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες από τις 24 Νοεμβρίου, όταν και οι τουρκικές ένοπλές δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικό Σουκχοί. Πριν από λίγες μέρες είχαμε καταγγελία της Άγκυρας για παραβίαση του εναερίου χώρου της από άλλο Σουκχόι, κάτι που αρνείται η Μόσχα κάνοντας λόγο για «προκλητική προπαγάνδα».
http://www.cnn.gr/news/kosmos/story/20549/rosia-eisvoli-sti-syria-etoimazei-i-toyrkia?utm_source=www.newsbomb.gr&utm_medium=dpgNewsBox&utm_campaign=CNN_NEWS

Απίστευτη πρόκληση Σόιμπλε: Οι Έλληνες πρέπει να μου στήσουν ανδριάντα

Σε μια άκρως προκλητική δήλωση, από αυτές που μας έχει συνηθίσει κατά καιρούς, προέβη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πόσο εμμονικός είναι απέναντι στην Ελλάδα.
Μιλώντας χθες, Τετάρτη (04/02/2016) σε εκδήλωση στο Αμβούργο, είπε χαρακτηριστικά ότι «αν οι Έλληνες ανακάμψουν, τότε θα πρέπει να μου στήσουν ανδριάντα».
«Είναι δύσκολο για την Ελλάδα να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας της χωρίς το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και συνέχισε: «Η έξοδος από το ευρώ θα έπληττε τη χώρα άπαξ και θα είχε αποφευχθεί η ατελείωτη διαδικασία των σκληρών μέτρων για τους Έλληνες πολίτες».
Αυτή η δήλωση χαρακτηρίστηκε από αρκετά μέσα ενημέρωσης ως νέα έμμεση απειλή του Βερολίνου προς την Αθήνα, τη στιγμή που εντείνονται οι συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/667035/apisteyti-proklisi-soimple-oi-ellines-prepei-na-moy-stisoyn-andrianta#ixzz3zDj22S5X

Επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δημοσιογράφο που κάλυπτε την πορεία

Άγνωστα άτομα επιτέθηκαν, πριν από λίγη ώρα, σε δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού, που κάλυπτε τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο που εργάζεται στον Αθήνα 9,84, Δημήτρη Πέρρο, που κάλυπτε την πορεία αντιεξουσιαστών στην Ομόνοια.

Η επίθεση στον αστυνομικό συντάκτη του 9,84 έγινε λίγο μετά τις 12:00 στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων όταν μία ομάδα 15 ατόμων προσέγγισαν από πίσω τον δημοσιογράφο και τον χτύπησαν με καδρόνι στο κεφάλι.
Για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να πλήξει την ελευθεροτυπία και να τρομοκρατήσει τους λειτουργούς της ενημέρωσης, κάνει λόγο ο Δήμος Αθηναίων, σε ανακοίνωσή τους με την οποία καταδικάζει την επίθεση που δέχθηκε από ομάδα κουκουλοφόρων, ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» Δημήτρης Πέρρος, την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό
Ο δημοσιογράφος, έχοντας θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες και υποβάλλεται σε εξετάσεις στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.
(Φωτό αρχείου)
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/epitethhkan-kai-traymatisan-dhmosiografo-poy-kalypte-thn-poreia.3891529.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Κατά 50% θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2016

Αναλυτές εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους η τιμή του πετρελαίου θα έχει εκτοξευθεί στα ύψη, καθώς προβλέπεται αύξηση 50%
Ραγδαία αύξηση στην τιμή του πετρελαίου, μέχρι το τέλος του 2016, βλέπουν οι αναλυτές, που εκτιμούν πως η μεγάλη ζήτηση είναι αυτή που σπρώχνει προς τα πάνω την τιμή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βloomberg, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του 2016, οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 15 δολάρια.
Μάλιστα, οι αναλύσεις των ειδικών αναφέρουν πως το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη αναμένεται να αγγίξει τα 46 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς. Παράλληλα, όσον αφορά το Brent θα διαπραγματεύεται στο Λονδίνο στα 48 δολάρια την ίδια περίοδο.
Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs, υποστηρίζει πως ο παγκόσμιος κορεσμός που πυροδότησε τη βουτιά των τιμών σε χαμηλά 12 ετών, θα μετατραπεί, σύντομα, σε έλλειμμα, μιας και υπάρχει σημαντική μείωση στην παραγωγή αμερικανικού σχιστόλιθου.
Κατά την ίδια ανάλυση, η αμερικανική παραγωγή εκτιμάται να μειωθεί κατά 620.000 βαρέλια την ημέρα ή κατά περίπου 7% από το πρώτο μέχρι το τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την αμερικανική Αρχή Πληροφοριών για την Ενέργεια.
Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει πως η συνολική παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ θα πέσει κατά 600.000 βαρέλια για το τρέχων έτος.
Ο αναλυτής Phillip Futures ανέφερε χαρακτηριστικά πως : "Το αμερικανικό αργό θα πληγεί, εκεί είναι που θα δείτε περικοπές και η προσφορά πρέπει να αρχίσει να ελαττώνεται." Ενώ, επισήμανε ότι "υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για τη ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο."
Παράλληλα, ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στη Saxo Bank εκτιμά πως : "Ο συνδυασμός της συνεχιζόμενης ανάπτυξης στη ζήτηση και της παραγωγής των ΗΠΑ που πέφτει, τελικά θα βοηθήσει στη δημιουργία των συνθηκών στην αγορά, από τις οποίες θα μπορέσει να ανέβει πίσω σε ένα εύρος 40 με 50 δολαρίων μέχρι το τέλος του χρόνου".
Άσχημη η εικόνα και για τη Ρωσία, μιας εκ των μεγαλύτερων δυνάμεων στην παραγωγή πετρελαίου, καθώς και εκεί αναμένεται να υπάρξει πτώση κατά  150.000 βαρέλια την ημέρα ή 1,3%, σύμφωνα με τον ειδικό Neil Beveridge.
(Πηγή: Βloomberg)

Αγρότες καίνε σημαία της ΕΕ στην Κρήτη και στην Μακεδονία

Αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα καψίματος της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαδηλώσεις των αγροτών σε όλη την Ελλάδα. Παρά τη αποσιώπηση τέτοιων ειδήσεων και την παραπληροφόρηση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, καταφέρνουν να φτάσουν στα αυτιά μας ορισμένα τέτοια αξιοσημείωτα γεγονότα. Από την Μακεδονία μέχρι και την Κρήτη οι αγρότες βάζουν στο στόχαστρό τους την ίδια την ΕΕ και τις πολιτικές της, κάτι που φανερώνει βαθύτερες διεργασίεςσυνειδητοποίησης των πραγματικών αιτιώντης σημερινής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων κάνοντας έτσι δυσκολότερο να μπορούν να τους εξαπατούν οι επαγγελματίες πολιτικοί τόσο της Δεξιάς όσο και της “Αριστεράς”.
Πριν λίγες μέρες έλαβε χώρα κινητοποίηση  των αγροτών του Νομού Χανίων έξω από την Αντιπεριφέρεια του Νομού. Η δυναμική αυτή κινητοποίηση φανέρωσε τις πραγματικές διαθέσεις των αγροτών και του λαού της Κρήτης μπροστά στα νέα μέτρα τσεκούρι της “αριστερής” κυβέρνησης, στοχοποιώντας τον πραγματικό εχθρό των λαϊκών στρωμάτων σε όλη την Ελλάδα. Μια ομάδα διαδηλωτών αγροτών πήρε την πρωτοβουλία να κατεβάσει την σημαία της ΕΕ που κυμάτιζε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας και έπειτα να την τυλίξει στις φλόγες, όπως επανειλημμένα έχει κάνει το ΜΕΚΕΑ στο κέντρο της Αθήνας.
Αντίστοιχη πολύ σημαντική συμβολική πράξη είχαμε και στην μαχητική διαδήλωση των αγροτών της Μακεδονίας στην Διεθνή Έκθεση Agrotica, όπου οι διαδηλωτές εισήλθαν στην Έκθεση καιέκαψαν τη σημαία της ΕΕ. 

Από αυτές τις πράξεις γίνεται φανερό ότι τα λαϊκά και δυναμικότερα στρώματα των αγροτών έχουν αντιληφθεί ότι ο κύριος υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει αλλά και για την ακόμα χειρότερη κατάσταση στην οποία πρόκειται να βρεθούν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ο κύριος εκφραστής της παγκοσμιοποίησης στον γεωγραφικό μας χώρο που βασικό στόχο έχει την κατάργηση κάθε οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας ιδιαίτερα των ασθενέστερων μελών. Η ΕΕ η οποία με την ΚΑΠ και τον άνισο ανταγωνισμό στο πλαίσιο των απελευθερωμένων αγορών,εξαλείφοντας κάθε προστασία της αγροτικής παραγωγής, έχει συμβάλει αποφασιστικά στον μαρασμό του αγροτικού πληθυσμού και την δραματική πτώση του εισοδήματος του.
Είναι καιρός τα υπόλοιπα κομμάτια του λαού που ρημάζονται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνητικές πολιτικές, που εφαρμόζουν κατά γράμμα τις επιταγές της ΕΕ και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό των αγροτών, αντιλαμβανόμενα ότι η μόνη εναλλακτική υπέρ του λαού είναι η μονομερής έξοδος από την ΕΕ και η ρήξη των δεσμών μας με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς (έξοδος από ΔΝΤ, ΠΟΕ, ΝΑΤΟ κλπ), ώστε να παλέψουμε για την οικονομική μας αυτοδυναμία. Η συμβολική πράξη των αγροτών της Κρήτης ας ανοίξει το δρόμο για την κατεύθυνση που πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις που έρχονται.
 http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2016/02/04/agrotes-kene-simea-tis-ee-stin-kriti-ke-stin-makedonia/

Σόιμπλε: Η Ελλάδα είναι δύσκολο να ανακάμψει δίχως υποτίμηση

Η Ελλάδα είναι δύσκολο να ανακάμψει δίχως υποτίμηση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «τορπιλίζοντας» εκ νέου τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα, χωρίς να επιστρατεύσει το εργαλείο της νομισματικής υποτίμησης.

Όπως μάλιστα, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, o κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι το 2011 είχε προτείνει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο, την προσωρινή έξοδο της χώρας από την Eυρωζώνη, με 
αντάλλαγμα μία «μαζική βοήθεια».
«Το Grexit θα έπληττε μία και έξω τους Έλληνες, αποφεύγοντας τον διαρκή πόνο του ελληνικού πληθυσμού» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, στο Αμβούργο.

Πηγή:nafetmboriki