Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΣΧΕΔΙΟ «ΑΝΟΙΞΗ», Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης - Την Άνοιξη είναι η μεγαλύτερηγιορτή των Κούρδων, το Newroz. Την ερχόμενη Άνοιξη και ενώ ο εμφύλιος την Συρίας θα μπει στην πιο κρίσιμη φάση του καθώς τα συριακά στρατεύματα από τα νότια και οι Κούρδοι από τα ανατολικά θα έχουν «κλείσει» την τουρκική μεθόριο, θα αρχίσει η εφαρμογή του μεγάλου Σχεδίου, «Bahar Planı», δηλαδή «Σχέδιο της Άνοιξης» που θα φέρει τα πάνω κάτω και θα κλονίσει για πρώτη φορά τόσο έντονα συθέμελα την Τουρκία με την ίδρυση κουρδικού κράτους. Για το σχέδιο αυτό για πρώτη φορά κάνουν αναφορά τα ίδια τα τουρκικά ΜΜΕ, με την επισήμανση ότι αναμένεται κυριολεκτικά εσωτερικός σεισμός στην Τουρκία αν δεν προλάβει να αντιδράσει, καθώς όλοι ετοιμάζονται για την επόμενη φάση της διάλυσης με όλες τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, στην περιοχή Kandil στο βόρειο Ιράκ ετοιμάζεται για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη δύναμη Κούρδων ανταρτών που αποτελείται από 10.000 άντρες, που περιμένουν την εντολή για μαζική εισβολή στην Τουρκία. Η εισβολή αυτή θα συνδυαστεί με τις εξελίξεις στην Συρία και με την πλήρη κατατρόπωση των αντιπάλων του συριακού καθεστώτος και την κατάρρευση όλων των αμυντικών γραμμών των Ισλαμιστών και των Τζιχαντιστών.
sxedio-dialysi-tourkias
Ήδη οι ΗΠΑ έχουν διαχωρίσει την θέση τους από τη Άγκυρα στο κουρδικό και για πρώτη φορά έχει ξεσπάσει μια τόσο μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δυο χωρών, καθώς η Ουάσιγκτον απαντά με σκληρή γλώσσα στον Ερντογάν για τις απόψεις του για Κούρδους «τρομοκράτες», απορρίπτοντας όλες τις θέσεις του Τούρκου προέδρου.
Από την άλλη μεριά οι Ρώσοι συνεχίζουν να ενισχύουν τους Κούρδους της Συρίας με βαριά οπλικά συστήματα, ενώ και οι Αμερικανοί στηρίζουν με όλα τα μέσα το Κουρδικό PYD.
Στην Άγκυρα επικρατεί μια μεγάλη σύγχυση για το τι πρέπει να γίνει. Πολλοί προτρέπουν την κυβέρνηση για άμεση εισβολή στην Συρία, (φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Şafak), αλλά άλλες δυνατές φωνές επισημαίνουν τον κίνδυνο μιας ολοκληρωτικής καταστροφής από μια τέτοια κίνηση.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρεις πρώην στενοί φίλοι και σύντροφοι του Ερντογάν, ο πρώην πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Hüseyın Çelik, έχουν συνασπίσει μια ομάδα που διαφωνεί με την πολιτική του Ερντογάν και σκέπτεται ακόμα την ίδρυση νέου κόμματος.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, δυστυχώς η ελληνική πλευρά είναι σκανδαλωδώς απούσα και παραπαίε μέσα σε ένα ΝΑΤΟ και μια Ευρωπαϊκή Ένωση που τίποτα πλέον δεν έχει να μας προσφέρει, αντίθετα προσβλέπει στην πλήρη εξόντωση του ελληνικού λαού.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Ο Σόιμπλε έβαλε στο... μάτι και την Πορτογαλία "Η Πορτογαλία θα έκανε καλά να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές", το μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών

Αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλώντας την πιεστικά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα δημοσιονομικά της και να συνεχίσει την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

“Η Πορτογαλία θα έκανε καλά [...] να μη συνεχίσει να αναστατώνει τις αγορές, αφήνοντας να υποτεθεί ότι θα κάνει βήματα πίσω στον δρόμο που είχε πάρει”, είπε ο Σόιμπλε πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. “Αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την Πορτογαλία”, συνέχισε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε πως μαζί με τους εταίρους του θα “ενθαρρύνει σθεναρά” τον Πορτογάλο υπουργό Οικονομικών “να συνεχίσει τον δρόμο που είχε πάρει, που είχε μεγάλες επιτυχίες”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ: “Η Πορτογαλία πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα εάν απαιτείται ώστε να τηρήσει τις διατάξεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, τόνισε.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Πορτογαλίας για το 2016 αναμενόταν σήμερα να συζητηθεί στο Συμβούλιο μετά την έγκρισή του — που όμως συνοδεύθηκε από επιφυλάξεις — από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας, όπως και αυτά της Ελλάδας, δέχονταν πιέσεις (στο 4% έφθασε το επιτόκιο των πορτογαλικών, στο 11% των ελληνικών) καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλείς τοποθετήσεις εν μέσω της πτώσης των δεικτών των χρηματιστηρίων.
http://www.news.gr/oikonomia/diethnh/article/254674/o-soimple-evale-sto-mati-kai-thn-portogalia.html

Αλλάζουν τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο Νόμος του κράτους η τροπολογία της κυβέρνησης για άδεια σε τέσσερα κανάλια

Με 154 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος) ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες η οποία αλλάζει τα πάντα στο τηλεοπτικό τοπίο όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
«Κατά» ψήφισαν 102 βουλευτές της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων.
«Παρών» δήλωσαν 14 βουλευτές από την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, όπως και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης.
Απόντες ήταν 30 βουλευτές.
Είχε προηγηθεί μία φορτισμένη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναφορικά με την τροπολογία, με τα πνεύματα να ανάβουν ουκ ολίγες φορές μεταξύ βουλευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους μεν να καταγγέλλουν τη διαπλοκή και την αδιαφάνεια του σημερινού τηλεοπτικού τοπίου, και τους δε να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό και κινήσεις αντιπερισπασμού.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/2132375/i-sizitisi-sti-vouli-gia-tis-tileoptikes-adies?ref=pop

Η Γερμανία πετάει το «μπαλάκι» για τη Συρία στη Ρωσία Δηλώσεις Λαβρόφ και Κάρτερ για τη συμφωνία ειρήνης

Η γερμανική κυβέρνηση περιμένει από τη Ρωσία να δείξει τον δρόμο με συγκεκριμένες πράξεις ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία που επιτεύχθηκε με σκοπό τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία και την πρόσβαση των αμάχων στην ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τονίστηκε.
Η Γερμανία χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο αλλά «τα έργα πρέπει να ακολουθήσουν τα λόγια και η γερμανική κυβέρνηση είναι της γνώμης πως η κύρια ευθύνη ανήκει στη Ρωσία» στον τομέα αυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η Κριστιάνε Βίρτς.
«Η Ρωσία, λόγω της στρατιωτικής επίθεσής της στο πλευρό του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ) Άσαντ, έθεσε σαφώς σε κίνδυνο την πολιτική διαδικασία» που αποσκοπεί στην επίτευξη μιας συμφωνίας ειρήνης στη Συρία, πρόσθεσε.
«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να διασώσουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά περιμένουμε ταυτόχρονα ότι η περίοδος μέχρι μια εκεχειρία δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια εντατικοποίηση των βομβαρδισμών», δήλωσε η εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η πρόσφατη επίθεση του καθεστώτος της Δαμασκού «ώθησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους» να φύγουν.
Η Ρωσία ελπίζει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Μόναχο για την κρίση στη Συρία θα τεθεί σε εφαρμογή στο εγγύς μέλλον, δήλωσε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Ελπίζουμε πως οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν θα μετατραπούν σε πρακτικά βήματα», δήλωσε ο Λαβρόφ πριν από μία συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ-Τζουμπέιρ στο Μόναχο, σύμφωνα με το RIA.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ δήλωσε πως αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να παράσχουν επιχειρησιακές ειδικές δυνάμεις προκειμένου να βοηθήσουν τους μαχητές της αντιπολίτευσης που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ άλλων και για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα.
«Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ευκαιρίες και εξουσία... ιδίως σε σουνίτες Άραβες στη Συρία που θέλουν να ανακτήσουν τα εδάφη τους από το ISIL, ιδιαίτερα τη Ράκα», δήλωσε ο Κάρτερ από τις Βρυξέλλες.
Ο Κάρτερ, που συναντήθηκε σήμερα με αξιωματούχους από τα ΗΑΕ, είπε πως τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν επίσης να επαναλάβουν τη συμμετοχή τους στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Χθες είχε λάβει παρόμοια διαβεβαίωση από τη Σαουδική Αραβία.
«Δεν επιδιώκουμε να τους υποκαταστήσουμε [τους σύρους αντάρτες] περισσότερο απ΄ό,τι επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε τις ιρακινές δυνάμεις. Αλλά κοιτάμε να τους καταστήσουμε ισχυρούς και να τους βοηθήσουμε να οργανωθούν», δήλωσε ο Κάρτερ.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποστήριξε πως τα ΗΑΕ μπορούν επίσης να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο στο Ιράκ, βοηθώντας στην εκπαίδευση των τοπικών δυνάμεων, περιλαμβανομένων και των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά.
Ένα τέτοιο σχέδιο θα συναντούσε την ανυποχώρητη αντίδραση της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Την Τετάρτη, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους μαχητές.
http://www.newsbeast.gr/world/arthro/2133561/i-germania-petai-to-mpalaki-gia-ti-siria-sti-rosia

Σε επίσχεση εκτέλεσης παραπεμπτικών προχωρούν οι εργαστηριακοί γιατροί Παραμένουν σχεδόν απλήρωτοι από το 2012 από τον ΕΟΠΥΥ

Σε επ’ αόριστον επίσχεση εκτέλεσης των παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ για εργαστηριακές εξετάσεις προχωρούν από τις 15 Φεβρουαρίου οι γιατροί της Θεσσαλονίκης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) επισημαίνει ότι οι εργαστηριακοί γιατροί παραμένουν σχεδόν απλήρωτοι από το 2012 από τον ΕΟΠΥΥ ενώ οι τιμές των εξετάσεων έχουν μειωθεί κατά 50%.
«Η ποιότητα των αποτελεσμάτων και η φροντίδα των ασφαλισμένων υπονομεύονται. Ζητάμε την κατανόηση και στήριξή σας πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του ΙΣΘ.
http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/2133673/se-epischesi-ektelesis-parapemptikon-prochoroun-i-ergastiriaki-giatri

Τόμσεν: Οι συντάξεις στην Ελλάδα να μειωθούν, μας λείπουν 9 δισ. ευρώ Δε γίνεται να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς "εξοικονομήσεις" συντάξεων, εκτιμά ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ

Όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς μεταρρυθμίσεις, αναφέρει σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ, ο Πόουλ Τόμσεν, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ο κ. Τόμσεν τονίζει ότι η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που θα είναι βιώσιμο και τα νούμερα θα βγαίνουν.

Ο κ. Τόμσεν αναφέρει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε γενναιόδωρα επίπεδα και ότι οι δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού για τη χρηματοδότησή τους, που φθάνουν το 10% του ΑΕΠ, δεν είναι βιώσιμες. Τα περιθώρια, σημειώνει, για την προστασία των συνταξιούχων με τη λήψη άλλων μέτρων είναι πολύ περιορισμένα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών έχει ήδη μειωθεί δραστικά και οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί.

Η Ελλάδα χρειάζεται, προσθέτει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που να είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο. Αναφέρει, επίσης, ότι το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της.
Αναλυτικά το άρθρο του Πόουλ Τόμσεν:
Έχοντας τραβήξει την Ελλάδα με επιτυχία από το χείλος του γκρεμού πέρυσι το καλοκαίρι, και ακόλουθα αφού σταθεροποίησε την οικονομία, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τώρα συζητά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και με το ΔΝΤ ένα περιεκτικό πολυετές πρόγραμμα που μπορεί να εξασφαλίσει μια διαρκή ανάκαμψη και να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. Ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, υπήρξαν ορισμένες παρανοήσεις σχετικά με τις απόψεις και το ρόλο του ΔΝΤ στην όλη διαδικασία. Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο να αποσαφηνίσω τα θέματα αυτά.
Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν: ο συνδυασμός των μεταρρυθμίσεων συν την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να δίνουν σε εμάς και στη διεθνή κοινότητα εύλογες διασφαλίσεις ότι στο τέλος του επόμενου ελληνικού προγράμματος, σχεδόν μετά από μια δεκαετία εξάρτησης από τη βοήθεια της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της. Αυτό προϋποθέτει μια αντίστροφη εξισορρόπηση της φιλοδοξίας των μεταρρυθμίσεων και του ύψους της ελάφρυνσης του χρέους -μπορούμε σίγουρα να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα με λιγότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όμως αυτό αναπόφευκτα θα ενείχε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Με αυτό κατά νου, όσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνση του, και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν δεν θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο. Αναμφίβολα, η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να πάρουν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις στους επόμενους μήνες, ώστε να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα που είναι βιώσιμο -ένα πρόγραμμα με νούμερα που βγαίνουν.
Τέτοιες δύσκολες αποφάσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται επιδερμικά, κάνοντας μη-ρεαλιστικές υποθέσεις. Αν και υπάρχει μεγάλο περιθώριο για την αύξηση της παραγωγικότητας με μεταρρυθμίσεις, η τελευταία εξαετία έδειξε ότι το εύρος και ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων που μπορεί να αποδεχτεί η ελληνική κοινωνία δεν συνάδει με την πρώιμη βελτίωση της παραγωγικότητας και με τη βιώσιμη ανάπτυξη. ‘Έτσι λοιπόν, οι υποθέσεις ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να ξεπεράσει το πρόβλημα του χρέους της χωρίς την ελάφρυνσή του -με μια γρήγορη μετάβαση από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας μέσα στην Ευρωζώνη- δεν είναι αξιόπιστες. Ομοίως, η κατά πολύ περιορισμένη επιτυχία στην καταπολέμηση της περιβόητης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα - για να πληρώσουν οι ευκατάστατοι το δίκαιο μερίδιό τους- σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό δεν μπορούν να αποφευχθούν κάνοντας απλά υποθέσεις ότι θα γίνουν υψηλότερες εισπράξεις φόρων στο μέλλον.
Γιατί τόση μεγάλη επικέντρωση στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις; Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012, το Ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά- απλησίαστα και γενναιόδωρα επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τυπικές συντάξεις σε ονομαστικούς όρους ευρώ, είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιες στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αν και η Γερμανία -με μέτρο το μέσο μισθό- είναι δύο φορές πιο πλούσια από την Ελλάδα. Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι Έλληνες εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται πολύ πιο νωρίς από τους Γερμανούς, και ότι οι Γερμανία είναι πιο αποτελεσματική στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2½ τοις εκατό. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο.
Δεν μπορεί όμως η Ελλάδα να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές; Υπάρχει κάποιο περιθώριο για τα μέτρα αυτά, όμως είναι πολύ περιορισμένο.
Το μεγαλύτερο μέρος των άλλων δαπανών έχει ήδη κοπεί δραστικά στην προσπάθεια να προστατευτούν οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές, ενώ η δυστοκία στη διεύρυνση της βάσης και στη βελτίωση της συμμόρφωσης έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη εξάρτηση από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Για να πετύχει τον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4-5 τοις εκατό του ΑΕΠ. Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις.
Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Στην πράξη, οι κοινωνικές πιέσεις έχουν ήδη εξαναγκάσει τόσο τις προηγούμενες όσο και την τωρινή κυβέρνηση να κάνουν αναστροφές στην πορεία και, δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απομακρυνθεί περισσότερο από την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων της συγκριτικά με τα μέσα του 2014, πριν από την εξάλειψη ενός πρωτογενούς πλεονάσματος που αποδείχθηκε προσωρινό, από μια σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση. Από την άποψη αυτή, η Κυβέρνηση έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα έχουν μια ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Όμως, η χρήση των συντάξεων με τον τρόπο αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση. Αυτό που χρειάζεται -και που είναι κάτι που το ΔΝΤ υποστηρίζει- είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που είναι μεσοπρόθεσμα βιώσιμο.
Θα μπορούσε ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα πολύ χαμηλότερος από το 3½ τοις εκατό του ΑΕΠ να κάνει την απαραίτητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση λιγότερο απαιτητική; Αυτό εύλογα αποτελεί ένα επίμαχο θέμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, κατά ένα μέρος γιατί αρκετοί εταίροι είναι αναγκασμένοι να έχουν παρόμοια υψηλά πλεονάσματα για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους τους, και κατά ένα άλλο μέρος γιατί ορισμένες από τις χώρες που στην πραγματικότητα θα κληθούν να πληρώσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι πιο φτωχές από την Ελλάδα και πληρώνουν λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις στους δικούς τους λαούς. Με την Ευρωζώνη να βρίσκεται ακόμη μακριά από την επίτευξη μιας πολιτικής ένωσης, ένας συμβιβασμός θα πρέπει να αντανακλά αυτούς τους πολιτικούς περιορισμούς. Το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να εργαστεί με το συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της. Όμως, και πάλι τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν.
Το ΔΝΤ δεν θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα μια δρακόντεια δημοσιονομική προσαρμογή σε μια οικονομία που ήδη βρίσκεται σε σοβαρή ύφεση. Στην πράξη έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει μια πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής που στηρίζει περισσότερο μια πιο βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη η οποία μεσοπρόθεσμα είναι πιο ρεαλιστική. Ακόμη δεν έχουμε δει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τον τρόπο που η Ελλάδα θα πετύχει τον πολύ φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο του πλεονάσματος, που είναι το κλειδί στα σχέδια της Κυβέρνησης για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή η έμφαση στην αξιοπιστία έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στους επενδυτές, που είναι ζωτική για την αναζωογόνηση της Ελλάδας. Ένα σχέδιο που είναι βασισμένο σε υπερβολικά αισιόδοξες παραδοχές σύντομα θα προκαλέσει την επανεμφάνιση φόβων για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θα καταπνίξει το επενδυτικό κλίμα.
Ο απώτερος στόχος της συνεργασίας του ΔΝΤ με την Ελλάδα είναι να βοηθήσει τη χώρα να ξαναμπεί στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, που θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό. Το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τις ελληνικές Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τους στην κατάρτιση ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο τα νούμερα θα βγαίνουν. Υπάρχουν δύσκολες επιλογές που πρέπει να γίνουν, όμως είναι σημαντικό να γίνουν για να μην χαθούν οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια.
 http://www.news.gr/oikonomia/oikonomika-nea/article/254696/tomsen-oi-syntaxeis-sthn-ellada-na-meiothoyn-mas.html

Αυτοί είναι οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου Τα ονόματα

Οι τρεις χειριστές του ελικοπτέρου είναι:
Αναστάτσιος Τουλίτσης, κυβερνήτης
Κωνσταντίνος Πανανάς, υποπλοίαρχος
Ελευθέριος Ευαγγέλου, ανθυπασπιστής

http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/254565/aftoi-einai-oi-treis-heiristes-toy-elikopteroy.html

Παρέλαση των τρακτέρ στο Κέντρο της Αθήνας το απόγευμα! Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Έγινε αποδεκτή μετά από διαπραγματεύσεις η είσοδος μικρού αριθμού τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προτάθηκε σε όσα μπλόκα που επέμεναν να κατεβάσουν τρακτέρ στο Σύνταγμα, να στείλουν έναν συμβολικό αριθμό με συγκεκριμένους όρους. Πάντως, οι εκπρόσωποι των περισσότερων μπλόκων δεν συμφώνησαν, εκτός από το μπλόκο της Νίκαιας - όπως αναφέρθηκε από στελέχη του υπουργείου.
 
Οπότε, υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείου και αγροτών να έρθουν στην Αθήνα 17 τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας, καθώς και τρία-τέσσερα αγροτικά αυτοκίνητα, συνοδευόμενα από περιπολικά. Τα τρακτέρ θα παρελάσουν στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ 4-6 το απόγευμα, πάντα με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων και στη συνέχεια θα αποχωρήσουν.  
Οι αγρότες έχουν δώσει ραντεβού στην Ομόνοια, όπου θα γίνει προσυγκέντρωση και μετά θα πάνε στο Σύνταγμα, όπου θα στηθούν σκηνές.
Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα. Το μπλόκο της Νίκαιας θα έχει σημαντική εκπροσώπηση στο Σύνταγμα, καθώς υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα 35-40 πούλμαν.
Στις 9 το βράδυ αναχώρησαν από το λιμάνι του Ηρακλείου και της Σούδας τα πλοία με τους αγρότες της Κρήτης, που έρχονται χωρίς τρακτέρ. Οι μισοί έδωσαν ραντεβού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ενωθούν με τους ανθοπραγωγούς και οι υπόλοιποι στην Ομόνοια.
Ενάντιο στο Ασφαλιστικό θα διαμαρτυρηθούν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι καθώς συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει δηλώσει και η ΑΔΕΔΥ, με συγκεντρώσεις στο υπουργείο Εργασίας και στην Κλαυθμώνος από γιατρούς, δικηγόρους και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αύριο Σάββατο εκτός από τους αγρότες που θα παραμένουν στο Σύνταγμα συλλαλητήριο έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Σε ετοιμότητα η αστυνομία

Επί ποδός βρίσκεται η αστυνομία που έχει ετοιμάσει τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν ανεξέλεγκτα τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.
Η πρώτη ζώνη ελέγχου είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.
Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.ά.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article/254701/parelash-ton-trakter-sto-kentro-ths-athhnas-to.html