Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Συνεξάρτηση: Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο «καλοί» με τους άλλους Τι είναι Συνεξάρτηση;

Συνεξάρτηση είναι όταν αναλαμβάνεις τα προβλήματα των άλλων, τις ανάγκες, τα συναισθήματά, τις προτιμήσεις, τους στόχους, τη ζωή τους, σα να είναι δικά σου, παραμελώντας ή ακόμη και χάνοντας επαφή με τα πραγματικά δικά σου.
Ο όρος αρχικά αναφερόταν στη νοσηρή «δυναμική» που παρατηρούνταν στους συντρόφους αλκοολικών, που χωρίς να το θέλουν, υπέθαλπαν τα προβλήματα του εθισμένου ατόμου, μέσα από υποθετικά βοηθητικές συμπεριφορές. Η συνεξάρτηση τώρα πλέον αναφέρεται σε οποιονδήποτε εμπλέκεται σε παρόμοια νοσηρή «δυναμική». Λέμε «νοσηρή» γιατί το να καλύπτει τις ανάγκες του άλλου, δεν είναι υγιές για τον συνεξαρτημένο αλλά ούτε και για τον παραλήπτη.
Πως αναπτύσσεται η συνεξάρτηση;
Η συνεξάρτηση αναπτύσσεται όταν ένα παιδί είναι σε ανισότιμη σχέση με τους γονείς του, όπου μαθαίνει να βάζει στην άκρη τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες και τα θέλω των γονιών του, προκειμένου να πάρει τη φροντίδα τους, την προσοχή ή την έγκρισή τους. Έτσι το παιδί μεγαλώνοντας, αποκτά την τάση να ξαναδημιουργεί κα να έλκεται απ’ αυτή τη «δυναμική» σε όλες του τις σχέσεις. Συνήθως χρειάζεται να αλλάξει αρκετές σχέσεις ή θέσεις εργασίας, πριν συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματά του δεν οφείλονται στον λάθος σύντροφο ή στη λάθος δουλειά, αλλά σε νοσηρές συνήθειες. Επειδή οι συνήθειες στις σχέσεις αποκτούνται κατά την πρώιμη ανάπτυξη, είναι βαθιά ριζωμένες και φαίνονται φυσιολογικές, κάνοντάς το πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν εναλλακτικές.
Παραδείγματα Συνεξάρτησης
Η Μαρία είχε συνεξάρτηση με τον σύντροφό της Παύλο. Ο Παύλος δεν ήταν ευχαριστημένος με τη δουλειά του και η Μαρία ανέλαβε να του βρει μια νέα δουλειά. Ξανάφτιαξε το βιογραφικό του, έψαξε στο διαδίκτυο για αγγελίες και του αγόρασε πουκάμισα και γραβάτες για τις συνεντεύξεις. Ο Παύλος ήταν πολύ ευχαριστημένος στη νέα δουλειά που βρήκε με τη σκληρή προσπάθεια της Μαρίας αλλά εκείνη έγινε καταθλιπτική και υποτονική. Καθώς ο Παύλος δεν χρειαζόταν τη βοήθειά της, εκείνη δεν ένιωθε πλέον σέξι και ελκυστική, πράγμα που έφερε προβλήματα και στην ερωτική τους ζωή. Η μελαγχολία της Μαρίας επιδεινώθηκε και παραιτήθηκε από τη δουλειά της. Ο οικογενειακός γιατρός την παρέπεμψε σ’ έναν ψυχολόγο και η Μαρία έμαθε πώς να σχετίζεται με πιο ισορροπημένο τρόπο και με τον σύντροφό της και με τον εαυτό της.
Ο Σταύρος είχε συνεξάρτηση με τη δουλειά του. Ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι στη δουλειά, έπαιρνε προαγωγές και αυξήσεις που έσπαγαν τα ρεκόρ της εταιρείας. Αυτό απαιτούσε ηρωική προσπάθεια από τον Σταύρο, που δούλευε μέχρι αργά τη νύχτα και τα σαββατοκύριακα, παραμελώντας την προσωπική του ζωή. Έξι μήνες αφότου προάχθηκε σε μια θέση που ούτε την ήθελε ούτε του άρεσε αλλά ένιωθε υποχρεωμένος να δεχτεί, κατέρρευσε με κλινική κατάθλιψη.
Η Ειρήνη είχε συνεξάρτηση με το γιό της Φώτη. Ο Φώτης δεν είχε τελειώσει μια εργασία για το σχολείο, που έπρεπε να παραδώσει την επόμενη μέρα. Δεν είχε αρκετό χρόνο για να την ολοκληρώσει και να πάει για προπόνηση στο ποδόσφαιρο. Η Ειρήνη δεν άντεξε να τον αφήσει να χάσει το ποδόσφαιρο, οπότε τελείωσε εκείνη την εργασία του και την είχε έτοιμη όταν εκείνος γύρισε στο σπίτι.
Είμαι συνεξαρτημένος;
Αν απαντήσετε «Ναι» σε 4 ή περισσότερες από τις παρακάτω δηλώσεις, τότε έχετε κάποιο βαθμό συνεξάρτησης.
1. Δεν μπορείτε να πείτε «Όχι».
2. Πάντα συμμορφώνεστε με τις προτιμήσεις των άλλων.
3. Νιώθετε άβολα και ένοχα όταν κάνετε τα πράγματα που εσείς θέλετε.
4. Έχετε δυσκολία να αποδεχτείτε τις φιλοφρονήσεις που σας κάνουν.
5. Ντρέπεστε ή νιώθετε υπεύθυνος για την κακή συμπεριφορά των άλλων.
6. Νιώθετε θυμωμένος και δεν ξέρετε γιατί.
7. Πιστεύετε ότι η σύγκρουση δεν έχει κανένα καλό αποτέλεσμα και την αποφεύγετε πάση θυσία.
8. Συνεχώς προλαβαίνετε τις ανάγκες των άλλων και τις ικανοποιείτε πριν καν σας το ζητήσουν.
9. Έχετε την τάση να έλκετε ανθρώπους που χρειάζονται κάποιον να τους σώσει.
10. Νιώθετε μεγάλο άγχος όταν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα σχεδιάσατε.
Πως θα αναγνωρίσετε τη Συνεξάρτηση
Κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε θυσίες για τους άλλους αλλά όταν παραμελούμε συστηματικά τις δικές μας ανάγκες, τους στόχους και τις προσδοκίες μας, για μήνες ή χρόνια, αυτό δεν είναι υγιές.
Η συνεξάρτηση οδηγεί το άτομο σε εξάντληση. Με τον καιρό, μπορεί να πάθει κατάθλιψη, να είναι αγχώδης, ευρέθιστος και θυμωμένος. Κάποιες φορές είναι πολύ δύσκολο για τα συνεξαρτημένα άτομα να επιτρέψουν στον εαυτό τους να νιώσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς έχουν μάθει να μη δίνουν αξία στα συναισθήματά τους.
Μπορώ να το αλλάξω;
Τα συνεξαρτημένα άτομα λένε συχνά: «Έτσι είμαι. Δεν μπορώ να αλλάξω». Συνήθως χωρίς να το συνειδητοποιούν, το να υποφέρουν τους δίνει μια ικανοποίηση και μια αίσθηση περηφάνιας επειδή τα καταφέρνουν. Όμως αν δεν ζήσεις εσύ τη ζωή σου, δεν θα το κάνει κανείς άλλος για σένα. Μπορείς να αλλάξεις την τάση για συνεξάρτηση. Είναι δύσκολο και χρειάζεται χρόνο, αλλά δεν είναι τόσο κοπιαστικό όσο το να είσαι συνεξαρτημένος. Μικρές αλλαγές μπορεί να έχουν εντυπωσιακά μεγάλη επίδραση, γιατί η νοοτροπία, η συμπεριφορά και τα συναισθήματα της συνεξάρτησης αλληλεπιδρούν και έτσι, αλλάζοντας το ένα, αλλάζουν και τα άλλα.
Ένα πρώτο βήμα για να αλλάξεις τη συνεξάρτηση, είναι να αναπτύξεις μια νοητική εικόνα, ένα «μέτρο» για το τι είναι ρεαλιστικό για σένα να κάνεις. Μπορείς για παράδειγμα, να οραματιστείς τον εαυτό σου – το χρόνο και την ενέργειά σου – σαν ένα γυάλινο δοχείο με χρωματιστό νερό, στο αγαπημένο σου χρώμα. Αποφάσισε πόσο από το χρωματιστό νερό χρησιμοποιούν ήδη οι διάφορες ευθύνες και υποχρεώσεις σου και επέλεξε το χαμηλότερο επίπεδο στάθμης (όχι κάτω από 30%) που θα φροντίζεις να εξασφαλίζεις για το περιεχόμενό σου, έτσι ώστε να έχεις αρκετό απόθεμα για τον εαυτό σου και τις έκτακτες ανάγκες. Από κει και πέρα, κάθε φορά που κάποιος θα σου ζητάει να κάνεις κάτι, πριν αποφασίσεις αν θα το κάνεις, μπορείς να φέρνεις στο μυαλό σου την εικόνα του δοχείου σου και να εξετάζεις αν, ικανοποιώντας το αίτημα, θα εξαντλήσεις τα αποθέματά σου κάτω από το χαμηλότερο επιτρεπτό όριο (π.χ. το 30% του περιεχομένου). Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη αν το αίτημα έρχεται από κάποιον με τον οποίο έχεις μια ισορροπημένη και υγιή σχέση.
Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις να λες «Όχι», πράγμα πολύ δύσκολο για όσους έχουν θέματα συνεξάρτησης. Το να λες «Όχι» δεν σε κάνει κακό άνθρωπο ούτε σε εμποδίζει να παίρνεις αγάπη και τρυφερότητα. Το να νιώθεις ότι πρέπει να κερδίσεις την αγάπη και τη στοργή, είναι μια λανθασμένη πεποίθηση που οι συνεξαρτημένοι μαθαίνουν ακούσια, ως παιδιά. Χρειάζεται να μάθεις να επεξεργάζεσαι το αίτημα του άλλου αντί να συμφωνείς αυτόματα όπως συνηθίζει να κάνει ο συνεξαρτημένος. Εξασκήσου στο να λες δυνατά μια φράση στον εαυτό σου, που θα λέει ότι θα το σκεφτείς και θα τους απαντήσεις. Είναι καθοριστικό να εξασκηθείς λέγοντας δυνατά τη φράση, γιατί έτσι κάνεις πρόβα σε μια νέα αυτόματη απάντηση που θα έχεις έτοιμη, καθώς είναι δύσκολο να πεις «Όχι» όταν σε αιφνιδιάζουν. Μέχρι να τους απαντήσεις, μπορεί κιόλας να έχουν βρει άλλη λύση στα προβλήματά τους. Στη συνέχεια, εξασκήσου με τον ίδιο τρόπο στο να λες «Όχι».
Επιπλέον, χρειάζεται να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο νιώθεις καλά με τον εαυτό σου. Οι συνεξαρτημένοι νιώθουν αυτοεκτίμηση μέσα από τον εθισμό τους στο να παρέχουν βοήθεια. Οπότε για να αλλάξεις τη συνεξάρτηση, χρειάζεται να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι θα παίρνεις λιγότερη ευχαρίστηση μέσα απ’ αυτό, και παράλληλα να αναπτύξεις νέους τρόπους για να νιώθεις αυτοεκτίμηση. Για παράδειγμα, να ασχοληθείς με όλα εκείνα τα πράγματα που είχες βάλει στην άκρη, όπως το να αλλάξεις εργασία ή καριέρα, να ασχοληθείς με ένα αγαπημένο σου χόμπι ή να βρεις ένα καινούριο, να αθληθείς, να κοινωνικοποιηθείς κλπ.
Φαντάσου ότι αυτή η εξάσκηση στους νέους τρόπους συσχέτισης με τους άλλους, είναι ένα πείραμα. Μην περιμένεις να πετύχεις μόνιμες αλλαγές αμέσως. Δες τι αποδίδει και τι όχι, κάνε τις δικές σου διορθώσεις και πειραματίσου ξανά. Αρκετά σύντομα, αυτό που έμοιαζε πολύ δύσκολο στην αρχή, θα γίνει κάτι φυσιολογικό για σένα. Σκέψου πόσα πολλά μπορείς να πετύχεις αν βάλεις όλη την ενέργεια και το χρόνο που ξόδευες για τους άλλους, στη δική σου ζωή!
http://www.enet.gr, 

ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ Ο «ΦΘΗΝΟΤΕΡΟΣ» ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ Με το νέο φόρο μάς αποτελειώνουν «Βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό για όσους τα προηγούμενα χρόνια τακτοποίησαν ημιυπαίθριους και τους δήλωσαν

Σε αδιέξοδο έχουν έρθει εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, που μέσα στον Αύγουστο καλούνται να πληρώσουν την πρώτη «λυπητερή» από τον παραφουσκωμένο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Ο «λάθος» υπολογισμός της κυβέρνησης θα στοιχίσει στους φορολογουμένους τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ περισσότερο, καθώς η εκκαθάριση έβγαλε ότι τα συνολικά έσοδα από το φόρο θα φτάσουν τουλάχιστον τα 3,8 δισ. ευρώ, από τα 3,25 δισ. ευρώ που είχε υπολογίσει αρχικά η κυβέρνηση.
Πλέον όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπαίνοντας στο TAXIS για να βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβάνονται ότι ο «φθηνότερος» φόρος στα ακίνητα που θα ετοίμαζε η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα, ήταν λόγια του αέρα.
Ηδη όσοι από τους ιδιοκτήτες έσπευσαν να ενημερωθούν για το ποσό που τους ζητεί η Εφορία να πληρώσουν για τα ακίνητά τους, είδαν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ότι χρωστούν περισσότερα σε σχέση με πέρυσι.
Τα «παραφουσκωμένα» εκκαθαριστικά αφορούν κυρίως ιδιοκτήτες οικοπέδων οι οποίοι έως και πέρυσι πλήρωναν μόνο ΦΑΠ, εάν η συνολική ακίνητη περιουσία τους ξεπερνούσε τις 200.000 ευρώ. Αντίθετα από φέτος θα πληρώσουν όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους έστω και ένα οικόπεδο ή αγροτεμάχιο.
Αντίστοιχα στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν ένα οικόπεδο χωρίς να έχουν εξαντλήσει το συντελεστή δόμησης, καθώς θα φορολογηθούν και για το κτίσμα που υπάρχει στο οικόπεδο αλλά και για το υπόλοιπο του οικοπέδου.
«Βαρύ» είναι το εκκαθαριστικό και για όσους την προηγούμενη χρονιά τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και τους δήλωσαν στο Ε9. Από φέτος ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι υψηλότερος καθώς θα υπολογιστεί με βάση την αυξημένη επιφάνεια του ακινήτου.
Τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώσουν και όσοι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης πιλοτής ως πάρκινγκ, ενώ κανονικά θα πληρώσουν το «φουσκωμένο» φόρο και όσοι διαθέτουν ανοίκιαστα ή «κενά» ακίνητα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιοκτήτη που είδε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ και δεν το πίστευε είναι φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του οικόπεδο 500 τ.μ. στον Χολαργό και ένα διαμέρισμα 96 τετραγωνικών, ηλικίας 40 ετών, πρώτου ορόφου, στην περιοχή της Κυψέλης, το οποίο δεν ηλεκτροδοτείται καθώς είναι ξενοίκιαστο.
Ο φετινός λογαριασμός για το φόρο ακινήτων του ήρθε 1.332 ευρώ, δηλαδή 750 ευρώ για το οικόπεδο, 359 ευρώ για το διαμέρισμα και 223 ευρώ συμπληρωματικός φόρος (επειδή η συνολική αξία των ακινήτων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ).
Ωστόσο, ο ίδιος ιδιοκτήτης πέρυσι είχε πληρώσει μόλις 488 ευρώ. Δηλαδή η επιβάρυνσή του για φέτος είναι της τάξης των 844 ευρώ ή 173%!
Κερδισμένοι από το φετινό ΕΝΦΙΑ είναι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος στην περιοχή των Βριλησσίων διαθέτει δύο διαμερίσματα συνολικής επιφάνειας 140 τετραγωνικών μέτρων, πρώτου ορόφου και ηλικίας 21 ετών, μαζί με δύο αποθήκες και δύο θέσεις στάθμευσης που είναι βοηθητικοί χώροι συνολικής επιφάνειας 42 τετραγωνικών. Πέρυσι για αυτά τα ακίνητα πλήρωσε συνολικά 1.300 ευρώ. Αντίθετα φέτος καλείται να πληρώσει 916 ευρώ, δηλαδή 384 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το χαράτσι του 2013.
Η κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μείωση του φόρου, όπως ακούστηκε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και η μόνη σκέψη που υπάρχει, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα, είναι να αυξηθούν οι δόσεις πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τις πέντε στις επτά, έως και τον Φεβρουάριο του 2014.
Πλέον αυτό που αναμένεται μόνο είναι η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, με την οποία θα ορίζονται οι διαδικασίες για την απαλλαγή από το φόρο των νοικοκυριών που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Με αυτή θα προβλέπεται έκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Η απαλλαγή είναι πλήρης για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και Ταμεία.
Μηδενικός είναι ο συντελεστής του νέου φόρου και στα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες και στάνες.