Τρίτη 15 Μαΐου 2018

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καταδικάζουν το αιματοκύλισμα στη Γάζα στη Λωρίδα της Γάζας

Το ξέσπασμα βίας με τους δεκάδες νεκρούς στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό πριν από την τελετή «εγκαινίων» για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ καταδίκασε τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών, το κυβερνών κόμμα και το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και «ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».  «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα» σημειώνεται.
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «η δολοφονική επίθεση που έχει εξαπολύσει ο Ισραηλινός στρατός κατά Παλαιστίνιων διαδηλωτών προκαλεί αποτροπιασμό. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, που έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 
 
»Ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος καλούνται να αναλάβουν άμεσα διεθνή πρωτοβουλία ειρήνευσης. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την επίλυση του Παλαιστινιακού ζητήματος με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ και ειρηνική συνύπαρξη των 2 κρατών.  Η ειρήνευση και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ο μόνος δρόμος για την αρμονική συνύπαρξη των λαών της Μέσης Ανατολής».
Επίσης, ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κατήγγειλε «τη νέα σημερινή δολοφονική επίθεση του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, που είχε σαν αποτέλεσμα, ήδη, να μετράμε δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες βαριά τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, εκατοντάδες παιδιά, από αυτή τη δολοφονική μηχανή που ονομάζεται Ισραήλ».
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία ο Δημήτρης Κουτσούμπας πρόσθεσε ότι «εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλο τον Παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ».
«Η κατάπτυστη παράνομη πρόσφατη απόφαση του Τραμπ, που στην πράξη, δηλαδή de facto, κατοχυρώνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ταυτόχρονα με την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα και τη συμφωνία με το Ιράν, που έχουν κάνει με πολλές άλλες χώρες, καθώς κι οι συνεχιζόμενες επεμβάσεις και βομβαρδισμοί των Αμερικάνων ενάντια στο λαό της Συρίας, όλα αυτά δηλητηριάζουν, συνιστούν παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, κάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης αυτού του ιμπεριαλιστικού πολέμου άμεσο, σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και ξέρουμε ότι εδώ είναι η γειτονιά μας, και όταν έχει αρπάξει φωτιά το σπίτι του γείτονα, γρήγορα θα φτάσει και στο δικό μας σπίτι» τόνισε.
http://www.efsyn.gr/arthro/katadikazoyn-aimatokylisma-sti-gaza-sti-lorida-tis-gazas

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν πλέον τον μεσολαβητή στην Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν το δικαίωμα να διαδραματίζουν ρόλο ως μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιλέξει να είναι μέρος του προβλήματος παρά η λύση με το τελευταίο βήμα τους και έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Chatham House.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να μετακινήσουν επίσημα σήμερα την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, μια απόφαση που προκάλεσε ικανοποίηση στο Ισραήλ και οργή στους Παλαιστινίους.
https://neaselida.gr/kosmos/erntogan-oi-ipa-den-mporoyn-na-kanoyn-pleon-ton-mesolaviti-stin-mesi-anatoli/

ΥΠΕΞ για Λωρίδα της Γάζας: Επιβάλλεται αυτοσυγκράτηση

«Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να μην υπάρξουν νέα θύματα», τονίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι καταγράφει «με αποτροπιασμό και ιδιαίτερη ανησυχία την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρωπίνων ζωών, παιδιών συμπεριλαμβανομένων, καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας».
«Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από πλευράς τους, η Χαμάς και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα των διαδηλώσεων αυτών» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.
https://neaselida.gr/politiki/ypex-gia-lorida-tis-gazas-epivalletai-aytosygkratisi/

H Γάζα στις φλόγες: 55 νεκροί και πάνω από 2.700 τραυματίες

Στους 52 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.
Μεταξύ των νεκρών είναι 8 παιδιά κάτω των 16 ετών.
Σε τουλάχιστον 2.200 ανέρχονται οι τραυματίες από πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και άλλα μέσα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός εναντίον των παλαιστινίων διαδηλωτών στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο στην Γάζα το 2014.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα σύνορα, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, σήμερα που συμπληρώνονται 70 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ. Από το πρωί τεμένη της Γάζας καλούν από τα μεγάφωνα τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής», όπως αποκαλούν τις κινητοποιήσεις που γίνονται εδώ και εβδομάδες, κάθε Παρασκευή, με αίτημα της επιστροφή εδαφών που κατέλαβε το Ισραήλ.
«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε ο δάσκαλος Επιστήμης στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του. «Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν αληθινά πυρά προκειμένου να αποτρέψουν ζημιές ή παραβίαση του συνοριακού φράκτη. Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε φέιγ-βολάν στον θύλακο, προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη. Ωστόσο χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πέντε τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.
Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν αύριο Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.
Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Οι Ισραηλινοί έριξαν επίσης δακρυγόνα σε ανθρώπους που βρίσκονταν στους καταυλισμούς από σκηνές οι οποίοι έχουν ξεφυτρώσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.
Ο Ναφτάλι Μπένετ, ο ισραηλινός υπουργός Παιδείας, δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο πως το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τον φράκτη στη Γάζα σαν ένα «Σιδερένιο Τείχος» και όποιον το πλησιάσει ως «τρομοκράτη».
Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή εναντίον «πέντε τρομοκρατικών στόχων σε ένα στρατόπεδο στρατιωτικής εκπαίδευσης που ανήκει στη Χαμάς» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για τις βίαιες ενέργειες της Χαμάς τις τελευταίες ώρες» διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.
Φόβους για τα εγκαίνια εκφράζει η Μόσχα
Η Ρωσία εξέφρασε φόβους ότι τα σημερινά εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα αυξήσουν τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η κίνηση αυτή για την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, η οποία ευχαρίστησε το Ισραήλ και εξόργισε τους Παλαιστίνιους, έπεται της απόφασης που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Δεκέμβριο να αλλάξει την πολιτική που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ και να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Ναι, έχουμε τέτοιους φόβους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, απαντώντας στην ερώτηση αν το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η κίνηση αυτή θα αυξήσει τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο δεν σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία του από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και σημείωσε ότι η Βρετανία εξακολουθεί να διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να το κάνουν αυτό.
https://neaselida.gr/kosmos/h-gaza-stis-floges-55-nekroi-kai-pano-apo-2-700-traymaties-video/