Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Μουσική

Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Έρχεται καταιγίδα νέων μέτρων το φθινόπωρο

ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ




Νέα φθινοπωρινή επιδρομή, με καταιγίδα μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, εφόσον προκύψει απόκλιση στο πρόγραμμα που έχει υπογράψει με τους δανειστές της. Κορυφαία κοινοτικά στελέχη εκφράζουν φόβους για υστέρηση στα έσοδα του Δημοσίου, ενώ εκτιμούν ότι τα έσοδα το φθινόπωρο θα κινούνται στα 41 δισεκατομμύρια, ενώ θα έπρεπε να φτάνουν τα 58 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτές οι εκτιμήσεις καθιστούν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο της λήψης νέων σκληρών και επώδυνων μέτρων, ώστε να εκταμιευθούν οι δύο επόμενες δόσεις, 9 δισ. έκαστη, τον ερχόμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο. Από τις 26 Μαΐου σε κείμενό τους οι εμπειρογνώμονες είχαν επισημάνει ότι το μνημόνιο περιέχει υψηλό ρίσκο, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να αποδειχθεί ασθενέστερη, να υπάρξει αποπληθωρισμός, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δυναμική του χρέους, και τα spreads να παραμείνουν υψηλά, πλήττοντας τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη. Επίσης υπογράμμιζαν τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις και πισωγυρίσματα λόγω κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, καθώς και νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με το μνημόνιο, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει αναλυτικά τα πρόσθετα μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για τον επόμενο χρόνο ύψους 3,2% του ΑΕΠ. Το πακέτο μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνει νέες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα στο Δημόσιο, κατάργηση των υπερωριών, κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στο Δημόσιο, περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, αύξηση του φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, κατάργηση υπερωριών, συρρίκνωση του επιδόματος ανεργίας. Αναλυτικά τα μέτρα, που για ορισμένες κοινοτικές πηγές θεωρούνται ήδη δεδομένα, είναι:



1.Πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους.

2.Πλήρης κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στο σύνολο των συνταξιούχων.

3.Νέα αύξηση στις τιμές των τσιγάρων από 10 έως 20 λεπτά.

4.Αύξηση κατά 10 λεπτά στις τιμές των καυσίμων.

5.Κατάργηση των υπερωριών στο δημόσιο τομέα.

6.Αυξηση ώστε να διαμορφωθεί στο 15% του φόρου στους τόκους των καταθέσεων.

7.Αποσυνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό.

8.Νεα μείωση στις κοινωνικές παροχές κατά 350 εκατομμύρια ευρώ. Θα επανεξεταστούν οι χρηματοδοτήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, παιδεία, υγεία, δημόσιους οργανισμούς και φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, ακόμα και στα κοινωνικά προγράμματα (επιδόματα πρόνοιας, εκπτώσεις για τουρισμό, αναψυχή κ.ά.

9.Μαχαίρι στο επίδομα ανεργίας και χορήγησή του με εισοδηματικά κριτήρια. Από 450 ευρώ που είναι σήμερα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φτάνει το ύψος της βασικής σύνταξης, που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ.

10.Μείωση δαπανών λειτουργίας των υπουργείων.

11.Μείωση κατά 30% των επιχορηγήσεων.

12.Μείωση των δημοσίων επενδύσεων, που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.

13.Νέα αύξηση του φόρου πολυτελείας.

14.Πάγωμα στις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2011.

15.Αύξηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και έκρηξη στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

http://www.apogevmatini.gr/?p=81173