Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βρετανικές εκλογές: Αυτοδυναμία Κάμερον – Παραιτήθηκαν Μίλιμπαντ, Κλεγκ, Φάρατζ

 Σαρωτική υπήρξε η επικράτηση των Συντηρητικών τουΝτέιβιντ Κάμερον στις βουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι Τόρις κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ο Κάμερον εισέρχεται στην δεύτερη πρωθυπουργική του θητεία από ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση έναντι της αντιπολίτευσης, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε ήδη την παραίτηση των Εντ Μίλιμπαντ, Νικ Κλεγκ και Νάιτζελ Φάρατζ (UKIP).
Κατά τα άλλα, ο Κάμερον ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ξανά την πρόκληση της Σκωτίας, όπου το υπέρ της ανεξαρτησίας Εθνικό Κόμμα κυριολεκτικά σάρωσε.
Με καταμετρημένες τις 649 από τις 650 περιφέρειες, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 330 έδρες έναντι 232 των Εργατικών. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 56 έδρες, τέταρτο εκείνο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Νικ Κλεγκ με 8. Μία έδρα εξασφαλίζει το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ενώ 22 έδρες κατανέμονται σε λοιπούς σχηματισμούς.
http://gr.euronews.com/2015/05/07/united-kingdom-elections-results-reactions-live/

Κλιμακώνεται η ένταση στο Μπουρούντι

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν πάλι στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έκαψαν ζωντανό έναν άνθρωπο, που ήταν μέλος της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.
Οι αρχές επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, που αντιδρούν στη νέα υποψηφιότητα του προέδρου Πιέρ Ενκουρουζίζα.
Υποστηρίζουν πως το Σύνταγμα επιτρέπει μόνο δύο πενταετίες για τον εκάστοτε πρόεδρο της χώρας.
Ο πρόεδρος του Μπουρούντι δεσμεύτηκε πως εάν επανεκλεγεί τώρα, αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία.
Κάλεσε τους πολίτες να σταματήσουν τις διαδηλώσεις, ώστε να διεξαχθούν κανονικά οι εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 26 Ιουνίου.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει στην Μπουτζουμπούρα και άλλες πόλεις της χώρας σοβαρά επεισόδια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.
Δικαστήριο του Μπουρούντι έκρινε ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η πρώτη θητεία του Προέδρου καθώς μετά τον εμφύλιο είχε διοριστεί από το Κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως το δικαστήριο είναι προκατειλημμένο και ζητεί αναβολή των εκλογών του Ιουνίου.

http://gr.euronews.com/2015/05/07/more-deaths-as-burundi-s-president-nkurunziza-fails-to-calm-protests/

Αντιδράσεις για την πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

Η πρώτη επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στη Δύση.
Για κλιμάκωση της κρίσης έκανε λόγω η ουκρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της, ενώ για λανθασμένη κίνηση μίλησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για επιδείνωση της έντασης στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε με πλοίο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Αφού απηύθυνε χαιρετισμό προς τους αξιωματικούς του ρωσικού στόλου, μίλησε για τη σημασία της ημέρας.
«Το ιστορικό επίτευγμα της γενιάς που νίκησε το ναζισμό, θα είναι πάντα παράδειγμα γενναιότητας, θάρρους και ισχυρής θέλησης. Θα είναι παράδειγμα αυτοθυσίας για το έθνος. Εσείς οι βετεράνοι είστε οι φωτεινοί φάροι μας. Και έχετε συμβάλλει με το ηθικό σας παράδειγμα, στην επιστροφή της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης στη μητέρα πατρίδα».
Μετά την ομιλία του ο Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτησε τους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που βρέθηκαν στο λιμάνι για τους εορτασμούς.
Η γιορτή είναι διπλή για τη Σεβαστούπολη, καθώς φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μάχη στην οποία ο Κόκκινος Στρατός επανέκτησε τον έλεγχο της Κριμαίας από τους ναζί.

http://gr.euronews.com/2014/05/09/putin-shows-support-for-crimea-with-historic-victory-day-visit/

Ρωσία: Συνάντηση Πούτιν – Κάστρο

Βλαντιμίρ Πούτιν – Ραούλ Κάστρο. Μια χειραψία που θέλει να δείξει ότι παρά την αναθέρμανση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, Αβάνα και Μόσχα παραμένουν στενοί σύμμαχοι.
Ο Κουβανός πρόεδρος βρίσκεται στη Μόσχα με αφορμή τη στρατιωτική παρέλαση για τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων ήταν θέματα της ανάπτυξης της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας – Κούβας.
Στο Βόλγκογκραντ, πρώην Στάλινγκραντ, βρέθηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους ήρωες της μάχης του Στάλινγκραντ.
Παρών ήταν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Οι ηγέτες από περίπου 30 χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην Ημέρα της Νίκης.
Οι πρόβες για την παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας έχουν ήδη εξάψει το ενδιαφέρον και τονώσει το εθνικό φρόνημα των Ρώσων πολιτών, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες
Η παρέλαση θα αποτελέσει πεδίο επίδειξης για το νέο καμάρι της πολεμικής της βιομηχανίας της Ρωσίας.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας περιέλαβε στις πρόβες για την παρέλαση το περιβόητο Armata T-14, που διαθέτει μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο πυργίσκο, εξοπλισμένο με πυροβόλο 125 χιλιοστών.
Ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα πολύ ανώτερο των νατοϊκών.
http://gr.euronews.com/2015/05/07/castro-meets-putin-in-moscow/

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ Η τρόικα με φτερά αγγέλου

Η τρόικα με φτερά αγγέλου

agora.jpg

Τα θύματα της «ανθρωπιστικής κρίσης» που προκάλεσε και προκαλεί το δόγμα της λιτότητας πανευρωπαϊκά αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε
Ηταν το ΝΑΤΟ εκείνο που μας εξοικείωσε τις τελευταίες δεκαετίες με την έννοια των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που έβρισκαν τον θάνατο από τις βόμβες με τις οποίες φιλοδωρούσαν τα «συμμαχικά αεροσκάφη» διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η Σερβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη. Η έννοια αυτή έχει πλέον πολιτογραφηθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο εν καιρώ πολέμου, φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε και σε καιρούς «ειρήνης».
Φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα τα θύματα της «ανθρωπιστικής κρίσης»που προκάλεσε και προκαλεί το δόγμα της λιτότητας πανευρωπαϊκά αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Φτώχεια, στέρηση, διάλυση του Κράτους Πρόνοιας, ανεργία, υποσιτισμός, αυτοκτονίες και πάει λέγοντας. Μια κεντρική πτυχή της σημερινής κρίσης και των καταστροφών που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές ελίτ είναι αυτή της Υγείας, όπως όλο και περισσότερο δείχνουν τα στοιχεία επίσημων εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) συνδέει άμεσα τη φτώχεια, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και τα προβληματικά συστήματα Υγείας με την επανεμφάνιση της φυματίωσης. Εκείνης της παλιάς μεταδοτικής ασθένειας που έχει χαρακτηριστεί «αρρώστια της φτώχειας». Κατά μέσον όρο, χίλιοι Ευρωπαίοι προσβάλλονται καθημερινά από την πολυανθεκτική φυματίωση, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να «είναι η περιοχή του κόσμου που έχει πληγεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως αναφέρει η έκθεση.
Μόνο το 2013 προκάλεσε παγκοσμίως τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ το 85% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων καταγράφηκε σε 18 χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» που βρίσκονται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Οπως λέει η Μαριέκε φαν ντερ Βερφ, εκπρόσωπος του ECDC, «στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα κρούσματα όταν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και/ή όταν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες».
Μια άλλη πτυχή των «παράπλευρων απωλειών» αφορά την ψυχική υγεία, η δραματική κατάσταση στην οποία περιγράφεται θαυμάσια στο βιβλίο του ψυχιάτρου Στέλιου Στυλιανίδη και της ομάδας του «Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής» (εκδόσεις Τόπος).
Μερικά από τα στοιχεία: Ενας στους τρεις Ελληνες μειώνει τις δόσεις των φαρμάκων του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 60% των χρονίων ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή βρίσκεται σε λίστα μακράς παραμονής. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για την πρωτοβάθμια φροντίδα την περίοδο 2011-2013. Οκτώ στους δέκα Ελληνες αναγκάζονται να περικόψουν την κάλυψη αναγκαίων αγαθών για να διατηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι νοσηλείες λόγω μείζονος κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 50%. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στα άτομα που ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αυξήθηκε στο 22,7% το 2011 σε σχέση με το 4,5% του 2009.
Στις 7 Απριλίου του 1999, σε μια συνέντευξη Τύπου, ο τότε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι, έλεγε πως μια γυναίκα της περιοχής τού δήλωσε πως ο θόρυβος των βομβαρδιστικών πάνω από το Κόσοβο της θύμιζε «τον ήχο των αγγέλων». Σήμερα κάποιοι άλλοι μνημονιακοί παράφρονες ακούνε τα φτερά του δικού τους αγγέλου στα πήγαινε-έλα της τρόικας. Μόνο που αυτός είναι άγγελος Θανάτου για όσους μέλλεται να αποτελέσουν τις επόμενες «παράπλευρες απώλειες».


http://www.efsyn.gr/arthro/i-troika-me-ftera-aggeloy

Σήμερα έχουν γενέθλια

Ο ψηφιακός κόσμος των social media, όπου οι "φίλοι" εξαντλούν τις υποχρεώσεις τους, ελλείψει προσωπικής επαφής με τον άνθρωπο, που δεν ξέρουν αν ζει ή αν πέθανε
Δεν ήταν πραγματικά φίλη μου. Την ήξερα από τη δουλειά, ήταν συνάδελφος και έτσι γίναμε «φίλοι» στο facebook. Στενοχωρήθηκα, όταν πριν κάποιους μήνες έμαθα ότι έφυγε νικημένη από την αρρώστεια. Η ζωή συνεχίστηκε. Η πραγματική και η ψηφιακή. Μέχρι τη μέρα, που είδα ένα σωρό ανέμελους αδαείς να της εύχονται «χρόνια πολλά, με υγεία και λεφτά» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Και κάποια προσεκτικά υπονοούμενα. Από αυτούς που ψαρεύουν κιόλας καμιά φορά στα τυφλά. Από αυτούς, που κάθε πρωί ανοίγουν το βιβλίο με τους ψηφιακούς φίλους για να δουν ποιός έχει γενέθλια και να βγάλουν την υποχρέωση των ευχών. Μην μας πουν και άξεστους. Ευχές ειλικρινείς και ατόφιες. Από «φίλους», που στην κυριολεξία δεν ξέρουν αν ζεις ή πέθανες...
Δεν είναι απλά μακάβριο. Δεν είναι απλά σοκαριστικό. Δεν είναι απλά εξευτελιστικό. Είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα από όλα αυτά. Είναι απλά ένα δείγμα της εποχής. Άνθρωποι που έχουν σαν στόχο ζωής να συμπληρώσουν 5.000 «φίλους» για να αποκτήσουν και το «προφίλ» Νο2. Άνθρωποι που εξαντλούν την κοινωνικότητα τους σε ψηφιακούς χαιρετισμούς, που ανταλλάσσουν τα συναισθήματά τους στο ενεχυροδανειστήριο των emoticons, που ασκούν τα πολιτικά τους δικαιώματα χυδαιολογώντας εναντίον κάποιου «ιδεολογικά αντιπάλου», που γεμίζουν το ρεζερβουάρ της αυτοεκτίμησής τους μετρώντας likes. Επώνυμοι και ανώνυμοι. Με ψευδώνυμα γεμάτα φαντασία. Ή με το θάρρος που σου δίνει η έλλειψη φυσικής επαφής. Άνθρωποι που αρχίζεις να αναρωτιέσαι αν πραγματικά υπάρχουν ή είναι απλά εικονικά κατασκευάσματα για να σπάει η μονοτονία.
Θυμάμαι έναν υποψήφιο βουλευτή, που μου έλεγε ότι αρκεί να γράφεις κάθε μέρα μερικές «στοχευμένες παπαριές» στο fb για να αποκτήσεις πιστό κοινό και ψηφοφόρους. Αυτός δεν τα κατάφερε, κάποιοι άλλοι πάλι είχαν επιτυχία.
Ίσως κάποια στιγμή, όχι και τόσο μακρινή να μην υπάρχουν σε αυτό τον πλανήτη πια παρά μόνο «χρήστες». Ίσως κάποια στιγμή να πρέπει να πάρουμε την έγκριση του facebook πριν εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια. Μην μας χάσουν και από «φίλο» ορισμένοι, που τους νοιάζει η «κατάστασή μας» και πέσουν σε καμιά κατάθλιψη...
*Ο Κώστας Αργυρός είναι δημοσιογράφος κι έχει βραβευτεί για το δημοσιογραφικό του έργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ίδρυμα Μπότση και την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας κυρίως ευρωπαϊκά θέματα.
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/kostas-argyros/shmera-exoyn-genethlia.3413441.html

Φωτιά στα ΕΛΠΕ στα διυλιστήρια Ασπροπύργου

Πυρκαγιά στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. "Δεν τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας" καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Παρασκευής, στα διυλιστήρια Ασπροπύργου και είναι σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβεσης από την μονάδα πυρασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 6 τραυματίες, ένας εκ των οποίων σε πιο σοβαρή κατάσταση. Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί και νοσηλεύονται σε Θριάσιο και Αττικόν.
Από τους τρεις τραυματίες που νοσηλεύονται στο Θριάσιο, οι δύο είναι ημεδαποί και ένας είναι αλβανικής καταγωγής. Ο αλλοδαπός εργαζόμενος, 31 ετών, νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, καθώς φέρει εγκαύματα σε ποσοστό 70% του σώματός του. Από τους δύο Έλληνες, ο ένας 43 ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένος, με εισπνευστικό έγκαυμα, ενώ ο άλλος, 29 ετών, φέρει εγκαύματα στα χέρια και η κατάστασή του δεν εμπνέει ανησυχία.
 
Ακόμα τρεις νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο "Αττικό", με εγκαύματα και αναπνευστική ανεπάρκεια. Ο ένας εξ αυτών -με 60-70% εγκαύματα β΄βαθμού αναμένεται να μεταφερθεί στη Μονάδα Εγκαυμάτων του νοσοκομείου "Γ.Γεννηματάς". Ο δεύτερος, επίσης έχει αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά λόγω της κατάστασής του δεν μπορούν να τον μετακινήσουν. Ο τρίτος, με μεσαίας βαρύτητας εγκαύματα, νοσηλεύεται σε Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου "Αττικό".
Καταγγελία των εργαζομένων για μην τήρηση των κανόνων ασφαλείας
Η πυροσβεστική, έστειλε στο σημείο 7 οχήματα και 25 άνδρες, σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά είναι υπό έλεγχο.
Η φωτιά εκδηλώθηκε περίπου στις 08:30 το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης σε δεξαμενή.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι έγινε έκρηξη στη δεξαμενή και ότι κατά τις εργασίες δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Όπως είπαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/fwtia-sta-diylisthria-aspropurgoy.3456131.html

Καμμένος: Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε απειλούμαστε!

Οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των συγχρόνων απειλών πρέπει να είναι συλλογικές, χωρίς αποκλεισμούς και, σε κάθε περίπτωση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC DEFENCE WORLD, επαναλαμβάνοντας την ελληνική θέση ότι στο θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας δεν μπορούμε να μη συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία και να την αποκλείουμε λόγω των κυρώσεων.
Στις επιπρόσθετες προκλήσεις ασφαλείας, ο κ. Καμμένος συμπεριέλαβε την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.
Παράλληλα, αφού έκανε λόγο για αδυναμία του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ στη συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, κάλεσε:
- Το ΝΑΤΟ να αναδιατάξει την πολιτική του στη νότια Πτέρυγά του - εκεί που οι κίνδυνοι είναι συγκεκριμένοι και «να μην δείχνουμε εμμονές σε υπερβολικούς και διογκωμένους κινδύνους του βορείου τομέα» και
- Την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μεγάλη σημασία στα θέματα ασφαλείας και κατά τις διαδικασίες ένταξης σε αυτήν, χωρών της νότιας Ευρώπης, που, ήδη ,βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις και στο εσωτερικό τους ελλοχεύουν αιτίες και κίνδυνοι αποσταθεροποίησης.
Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαθέσει εγκαταστάσεις και δυνάμεις προς διευκόλυνση των συμμαχικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Επανέλαβε δε το σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της ως προμαχώνες της Ευρώπης προς την περιοχή μας και αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο στον αμυντικό τομέα και στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Εξάλλου, με αφορμή δημοσιεύματα για θέματα των εξοπλισμών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού τόνισε ότι «ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε απειλούμαστε», επανέλαβε ότι όλες οι υποθέσεις που δεν είναι διαφανείς θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και θα πληρώσουν οι ένοχοι.
Τέλος, εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας - κρατικής και ιδιωτικής - και, όπως είπε, σχετικές οδηγίες έχουν δοθεί στους ακολούθους Άμυνας για να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/political-parties/story/583715/kammenos-oyte-ekviazomaste-oyte-apeiloymaste#ixzz3ZXXfQ5dd

Τσίπρας: Θα πολεμήσουμε τη διαπλοκή μέχρι τέλους

«ΟΤΑΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΜΙΑ ΚΟΝΤΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΦΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ», ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ – «ΥΠΟ ΚΡΙΣΗ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΡΕΒΑΝΣΙΣΜΟΥ»

Πρεμιέρα έκανε σήμερα, Παρασκευή (08/05/2015) η «Ώρα του Πρωθυπουργού», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις που αφορούν στην επικαιρότητα.
Μετά την ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη για θέματα παιδείας, ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου των ΑΝΕΛ, για το θέμα της διαπλοκής και των ΜΜΕ.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε αρχικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής: Σάπιο πολιτικό σύστημα – Μέσα Ενημέρωσης – Τράπεζες, τονίζοντας ότι «αν το πλαίσιο λειτουργίας δεν είναι διαφανές και ξεκάθαρο και ρυθμίζεται με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε δημιουργείται ομερτά και διαπλοκή».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση ρεβανσισμού και ότι η κυβέρνησή του είναι υπέρ της ελευθεροτυπίας: «Θα κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει κάθε κανάλι. Δεν αντιμετωπίζουμε τα κανάλια με όρους πολιτικούς, δεν μας απασχολούν οι πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η ελευθερία του λόγου είναι βασική αρχή και η σκληρή κριτική είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Γιατί πιστεύουμε ότι και οι κρίνοντες πρέπει να κρίνονται».
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «αν κάποιος κατέχει νόμιμα το δικαίωμα να εκπέμπει κι αν έχει πληρώσει όσα οφείλει στο δημόσιο, τότε δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται».
Όπως αποκάλυψε ο κ. Τσίπρας οι τράπεζες όταν σταμάτησαν να δανειοδοτούν τους υγιείς επιχειρηματίες, συνέχισαν να δανειοδοτούν ΜΜΕ, που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
«Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν τον κόσμο. Τα ΜΜΕ στήριζαν τις κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις ασκούσαν πλημμελή έλεγχο στις τράπεζες. Εμείς έχουμε αποφασίσει αυτόν τον κύκλο της διαπλοκής να τον κόψουμε».
Στην ομιλία του, αναφέρθηκε και στον «βασικό μέτοχο» λέγοντας: «Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου, αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των ραδιοτηλεοπτικών Μέσων είχαν αρκετή δύναμη ώστε να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, με τον "βασικό μέτοχο", απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος».
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε αποφασισμένος, ωστόσο, να φτάσει το θέμα μέχρι τέλους: «Όταν ανοίγεις μία κόντρα, πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι τέλους. Εάν δεν έχεις αυτή την πρόθεση ή τη δύναμη, μη το κάνεις. Εμείς λοιπόν ξεκινάμε τον πόλεμο και λέμε ξεκάθαρα: Θα πάμε μέχρι τέλους. Ανεξαρτήτως εκβιασμών, ισχύος των αντιπάλων και πολεμικής. Το αμαρτωλό τρίγωνο Πολιτικής – Τραπεζών – Καναλαρχών θα γκρεμιστεί».
«Είναι υποχρέωσή μας ως κυβέρνηση να θέσουμε το θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Εμάς μας στηρίζει ο ελληνικός λαός και όχι τα κανάλια. Η κίνηση με τον ψηφιακό τρόπο παρακολούθησης των καναλιών ήταν μία μπίζνα για την προηγούμενη κυβέρνηση που πήγαινε κόντρα στο δημόσιο συμφέρον. Το θέμα των ΜΜΕ απασχολεί τον ελληνικό λαό για πάνω από 30 χρόνια. Η ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι στις προτεραιότητές μας. Τέλος, θα ήθελα να πω και για τις υποχρεώσεις απέναντι στο νόμο σε ότι αφορά φόρους που δεν εισπράχθηκαν ποτέ και πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο. Στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι που θα εφαρμοστούν. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, όπως και αν λέγεται».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, για τον οποίο είπε πως «είναι υπό κρίση, χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού».
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον κ. Στουρνάρα, τόνισε: «Στους ανθρώπους που επιτελούν έργο δεν έχουμε διάθεση ρεβανσισμού. Απαιτούμε να είναι συνεπείς στο έργο τους και να τηρούν την εθνική γραμμή. Ο κ. Στουρνάρας θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ορθή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/584639/tsipras-tha-polemisoyme-ti-diaploki-mexri-teloys#ixzz3ZXX7xb28