Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Προκαλεί ξανά ο ψευτομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε

Για μια ακόμη φορά ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε ρίχνει λάδι στη φωτιά, υπηρετώντας τους σκοπούς του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας. Ο Μέτε ούτε λίγο ούτε πολύ μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης, Φιλίας (ΚΙΕΦ), ευχήθηκε στον πρόεδρό του Αλή Τσαβούς, να γίνει ο «Ντενκτάς της Θράκης» προστατεύοντας την «τουρκική μειονότητα»!
Απαντώντας στις προκλήσεις Μέτε, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνισαν: «Το παραλήρημα και οι εμπρηστικές δηλώσεις του Αχμέτ Μέτε δεν δείχνουν να έχουν τέλος.
»Η Θράκη είναι και θα είναι πάντα ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή, εγγενές μέλος μιας δημοκρατικής Ελλάδας που σέβεται, προασπίζεται και αναπτύσσει τα δικαιώματα ειδικών ομάδων, όπως είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Μιας Ελλάδας που διασφαλίζει την κοινωνική, οικονομική και επενδυτική ανάπτυξη της Θράκης, η οποία θα παραμείνει γέφυρα φιλίας και συνεργασίας σε πείσμα όσων μάταια επιδιώκουν να την καταστήσουν εργαλείο εντάσεων».
pontos-news.gr
http://www.dramini.gr/προκαλεί-ξανά-ο-ψευτομουφτής-ξάνθης-α/

Στην Κομοτηνή η μικρογραφία της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης

mikrografia-agias-sofia870

Έφτασε στην Κομοτηνή η μικρογραφία της Αγίας Σοφιάς που πλέχτηκε στην Ρωσία από έναν Ρώσο καλαθοπλέκτη και αποτελεί ένα κομψοτέχνημα μοναδικό στον κόσμο.
Η μικρογραφία της Αγίας Σοφιάς πλέχτηκε από κλαδιά Ιτιάς και η κατασκευή της διήρκησε περίπου ένα χρόνο.
“Ήταν μια παραγγελία από το μουσείο καλαθοπλεκτικής” δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο δ/ντης του μουσείου Καλαθοπλεκτικής Αντώνης Λιάπης που έκανε λόγο “για αξεπέραστης ομορφιάς έργο τέχνης.”
H παράδοση της Θράκης, για το πως χτίσθηκε η Αγία Σοφία, όπως τη διέσωσε ο Γεώργιος Βιζυηνός:
Μια Κυριακή, ο Ιουστιανιανός, πήγε να κοινωνήσει, αλλά το αντίδωρο έπεσε  από το χέρι του Πατριάρχη. Αμέσως μία μέλισσα το άρπαξε και φτερούγισε μακρυά από το ανοιχτό παράθυρο. Ο αυτοκράτορας έδωσε διαταγή να ανοίξουν όλα τα μελίσσια της αυτοκρατορίας και να βρουν πάση θυσία το αντίδωρο. Όταν λοιπόν άνοιξαν ένα μελίσσι στη Θράκη, βρέθηκαν σε ένα μοναδικό θαύμα. Μέσα σε αυτό οι μέλισσες είχαν χτίσει τη μικρογραφία της Αγίας Σοφίας με όλες τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες: τον θόλο, τα καμπαναριά, τις κολώνες, ακόμη και την Αγία τράπεζα, πάνω στην οποία απέθεσαν το χαμένο αντίδωρο του αυτοκράτορα. Τότε, όλοι κατάλαβαν ότι το θαύμα έγινε και με βάση αυτό το σχέδιο χτίσθηκε η Αγία Σοφία.
Η παρουσίαση στο κοινό της Κομοτηνής θα γίνει με ειδική τελετή στα τέλη Ιουνίου, όπου θα μιλήσουν ιστορικοί για τον Ναό της Αγ. Σοφιάς.
http://www.komotinipress.gr/irthe-stin-komotini-mikrografia-tis-agias-sofias/