Τόνισε ότι ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ για μια «δεύτερη ευκαιρία» θα είναι νέα παραίτηση από τη λαϊκή θέληση και δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών αναγκών, πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να επιστρέψει στην Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ επειδή απογοητεύθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι κανένας δεν πρέπει να πάει στην ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή και εγκάλεσε το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝ.ΕΛ. για συνυπευθυνότητα για την χθεσινή και την αυριανή αντιλαϊκή πολιτική.
Ανέφερε ότι «κανείς δεν πρέπει να σκοντάψει στην τρικλοποδιά της Λαϊκής Ενότητας, γιατί το «αντιμνημόνιο» είναι ψεύτικη διαχωριστική γραμμή, όπως και το δραχμή αντί για ευρώ, χωρίς να θίγονται τα μονοπώλια, οι καπιταλιστές».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι όπως κι αν διαμορφωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα για τα άλλα κόμματα, θα υπάρξει συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον άλλο πόλο του αστικού πολιτικού συστήματος, την Ν.Δ., είτε με άλλα κόμματα, γιατί «ο λογαριασμός του 3ου Μνημονίου είναι έτοιμος και δεν μπορεί να περιμένει, επειδή δεν μπορούν να περιμένουν οι απαιτήσεις των μονοπωλίων (…) που τώρα χρειάζονται μια πιο μακρόχρονη σταθερή κυβέρνηση».
Αναφέρθηκε στο αντιλαϊκό νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 - 2019 και στον εξίσου αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα φέρει η νέα κυβέρνηση και θα φορτώσει στον λαό μέτρα ύψους περίπου 3 - 4 δισ. ευρώ.
Υπογράμμισε ότι ακόμα και τα μικρότερα πλεονάσματα που ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι πέτυχε, πάλι ο λαός θα τα πληρώσει, ενώ ομοίως, η όποια αναδιάρθρωση του χρέους θα συνοδευτεί με νέα αντιλαϊκή επίθεση, όπως έγινε με το «κούρεμα» του PSI.
«Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει ένα χρέος, που εκτοξεύτηκε μαζί με το νέο δάνειο 85 δισ. ευρώ, που του φόρτωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο έχουν χρεωθεί και τα δισέγγονά μας» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε «κοροϊδία χωρίς τέλος» τα περί «ισοδυνάμων» και «μασκάρεμα των νέων μέτρων», την ανακάλυψη από τον ΣΥΡΙΖΑ των «βέλτιστων πρακτικών της Ε.Ε.» για τα εργασιακά δικαιώματα, υπογραμμίζοντας ότι «παντού στην Ευρώπη τσακίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, αν και ξεκινούν από διαφορετικό επίπεδο από χώρα σε χώρα».
Επέκρινε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να ανακουφίσει τον λαό τους επτά μήνες της διακυβέρνησής του.
Κάλεσε τον λαό να μην παρασύρεται από τα μεγάλα λόγια περί «νέου παραγωγικού μοντέλου» και «προσέλκυσης επενδύσεων» τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πολιτική διαχείρισης και «μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης» που να μπορεί να οδηγήσει σε έναν καπιταλισμό χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ξεζούμισμα των εργαζομένων».
Ανέφερε, επικαλούμενος και την κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, σε χώρες - μέλη της Ε.Ε. με εθνικό νόμισμα, ότι τα ίδια βάρβαρα μέτρα ισχύουν για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., εντός και εκτός Ευρωζώνης.
Απαντώντας στο ερώτημα «που θα βρεθούν χρήματα αν ο λαός στρέψει τις πλάτες του στην διεθνή καπιταλιστική αγορά», είπε ότι «η σοσιαλιστική οικονομία σημαίνει οριστικό διαζύγιο από το κεφάλαιο και ριζικός τρόπος υπολογισμού των πόρων, των παραγόμενων προϊόντων, των παραγωγικών επενδύσεων, της λαϊκής κατανάλωσης και των κοινωνικών υπηρεσιών».
Αναφερόμενος στο προσφυγικό - μεταναστευτικό επέρριψε τεράστιες ευθύνες σε όσους «έβαλαν πλάτη» στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε όσους συμφωνούν με την συμμετοχή της Ελλάδας σε νέα εγκλήματα που διαπράττονται για την εξυπηρέτηση του καπιταλιστικού κέρδους και σε όσους αφήνουν στο απυρόβλητο την Ε.Ε.
Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ως κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε τις στρατιωτικές βάσεις και υλοποίησε τις δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ, αλλά γιατί ανέλαβε και καινούργιες.
Σε ότι αφορά το επιχείρημα περί «σταθερότητας», είπε ότι όσοι το επικαλούνται παρουσιάζουν ανερυθρίαστα ως «σταθερότητα» την συμμετοχή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, όταν οι γείτονες - σύμμαχοι αμφισβητούν ευθέως την ΑΟΖ, όταν η ίδια «σύμμαχος», εξακολουθεί να κατέχει το 40% της Κύπρου, όταν η κρίση στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη, όταν η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική «βράζουν», εξαιτίας των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Πρόσθεσε ότι με αυτές τις συνθήκες ο λαός είναι στην πραγματικότητα μόνος του αντιμέτωπος με τα αντιλαϊκά μνημόνια και τους κινδύνους του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Αντίθετα, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όταν ο λαός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, δηλαδή να πάρει στα χέρια του την εξουσία και τα «κλειδιά» της οικονομίας, θα βρει όχι έναν, αλλά δεκάδες κι εκατοντάδες συμπαραστάτες.
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ είπε ότι στην ερώτηση «υπάρχει λύση και προοπτική», το ΚΚΕ απαντά κατηγορηματικά «Ναι», προσθέτοντας «η λύση, η προοπτική για το λαό βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης και της σύγκρουσης για να πάρει ο λαός την εξουσία, για να κοινωνικοποιήσει τα μέσα παραγωγής, για να σχεδιάσει επιστημονικά την οικονομία, να αποδεσμεύσει τη χώρα από την Ε.Ε., να διαγράψει μονομερώς το χρέος».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ για να οργανωθεί αποτελεσματικότερα ο αγώνας με την σαπίλα, την βαρβαρότητα και τον κλιμακούμενο εις βάρος του λαού πόλεμο.
Τόνισε ότι το υπ’ αριθμόν ένα θέμα σήμερα είναι αν οι εργαζόμενοι και ο λαός θα αποφασίσουν να συγκρουστούν και να απαλλαγούν από την δικτατορία του κεφαλαίου και των μονοπωλίων.
«Αυτό που, επομένως, κρίνεται στις εκλογές είναι αν θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζοντας το ΚΚΕ εκλογικά και υιοθετώντας την πρότασή του για άλλο δρόμο ανάπτυξης. Αυτή η υπόθεση δεν θα κριθεί στις κάλπες και από τετραετία σε τετραετία. Θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα με ένα πανίσχυρο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να φέρει μια πραγματική αλλαγή ανάμεσα στις δυνάμεις που παράγουν και σε εκείνες που τις εκμεταλλεύονται. Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν θα γίνει ένα βήμα σε αυτή την προοπτική με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του κόμματος.
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ekloges2015/koytsoumpas-sto-suntagma-oxi-deuterh-eykairia-se-aytous-poy-eferan-trito-mnhmonio.3668163.html