Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Η Γεωπολιτική Ισχύς της Ελλάδος στην ΝΑ Ευρώπη στα Χρόνια της Κρίσης

του Νίκου Σοφιανού - Τους τελευταίους δύο μήνες με αποκορύφωμα τον περασμένο Ιούλιο η Ελλάδα βίωσε ίσως την πιο εφιαλτική περίοδο των τελευταίων 40 ετών ακροβατώντας μεταξύ επιβίωσης και απόλυτου ολέθρου.Τελικά, και παρά το γεγονός ότι επετεύχθη μια προκαταρκτική συμφωνία στις 13 Ιουλίου μεταξύ Ελλάδος και διεθνών δανειστών η αποσταθεροποίηση δεν απεφεύχθη στους κύριους πυλώνες σταθερότητας δηλαδή την πολιτική και την οικονομία (θυμίζουμε απλά τις κλειστές τράπεζες, τα capital controls, την παύση λειτουργίας του χρηματιστηρίου, το σκηνικό έντονης πολιτικής αστάθειας, το δημοψήφισμα και άλλα πολλά..). Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις άμεσες ενδείξεις μιας παραπαίουσας πολιτικοοικονομικής κατάστασης η οποία ξεκινώντας από την Ελλάδα επηρεάζει άμεσα τις δυναμικές, τις ισορροπίες, τις συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, έναν χώρο ζωτικό για την ανάπτυξη της Ελλάδας και την δημιουργία σφαιρών επιρροής.
Οι χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου εξαιρουμένης της Ελλάδος και με την πρώην Γιουγκοσλαβία διασπασμένη σε 7 διαφορετικές κρατικές οντότητες (Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ) αποτελούν ζώνες επιρροής και ιδιότυπα buffer states, όπου η γεωπολιτική σκακιέρα σχηματίζεται αναλόγως των συμφερόντων των ισχυρών. Ο ρόλος δε της Ελλάδας στην περιοχή αυτή είναι διάφορος, ιδιαίτερος και άκρως σημαντικός αφού πληροί τις περισσότερες από τις 4 βασικές παραμέτρους γεωπολιτικής ισχύος (Άμυνα-ασφάλεια, Οικονομία-ενέργεια, Πολιτική και Πολιτισμός) ενώ βρίσκεται αναγκαστικά σε ανταγωνισμό με την γείτονα Τουρκία η οποία κι εκείνη απ’ την πλευρά της πληροί τις παραπάνω παραμέτρους και σε υπερθετικό μάλιστα βαθμό. Η δε Τουρκία με ένα πλέγμα δραστηριοτήτων και ένα πλήθος επενδύσεων, σε κατασκευαστικά έργα, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, ενεργειακές υποδομές, διακρατικές συμφωνίες, ανάπτυξη πολιτισμικών σχέσεων κ.α. έχει δημιουργήσει μια ισχυρή βάση επιρροής.
Απ’ την άλλη η Ελλάδα με επίσης βαθιές πολιτισμικές ρίζες στην ευρύτερη ΝΑ Ευρώπη, προσπάθησε μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων να αναπτύξει μια δραστήρια παρουσία στις παραπάνω χώρες κυρίως στον τραπεζικό τομέα, στον ενεργειακό, κατασκευαστικό και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αν και ο τραπεζικός τομέας κι αυτός των τηλεπικοινωνιών ήταν οι κυρίαρχες ελληνικές δραστηριότητες ωστόσο και οι επενδύσεις στην ενέργεια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής επιρροής. Θυμίζουμε την δραστηριότητα των ΕΛΠΕ σε όλη την ΝΑ Ευρώπη στην αγορά καυσίμων, το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στην ΠΓΔΜ, τον αγωγό πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκόπια, τις ελληνικές επενδύσεις στα υδροηλεκτρικά της Αλβανίας, τις διασυνοριακές συνεργασίες στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις καθώς και σχέδια για διασυνδέσεις φυσικού αερίου ( IGB, Vertical Corridor) πολλά εκ των οποίων αποτελούν ελληνικές πρωτοβουλίες. Από την άλλη η ύπαρξη μεγάλων και φερέγγυων εγχώριων ενεργειακών εταιρειών (στον ηλεκτρισμό, στα πετρελαιοειδή, στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ) ήτο πάντοτε μια σταθερή εγγύηση που εξασφάλιζε την ισχυρή θέση της Ελλάδος στην περιοχή και αύξανε την οικονομική και ως εκ τούτου και την γεωπολιτική επιρροή της.
Ωστόσο με την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2011 και πολύ περισσότερο με την οικονομική καταστροφή που συνετελέσθη τους τελευταίους μήνες σε χρηματοοικονομικό επίπεδο, η θέση της Ελλάδος στην περιοχή έχει εξασθενίσει σημαντικά ενώ η ελληνική παρουσία στην Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία τείνει συνεχώς μειούμενη με την εξαίρεση ίσως της Βουλγαρίας όπου κάποιες ελληνικές εταιρείες βρήκαν ένα προσωρινό καταφύγιο. Η αξιοπιστία όμως της Ελλάδος έχει βληθεί αν όχι ανεπανάληπτα σίγουρα δραματικά στην ΝΑ Ευρώπη ενώ η πολιτική αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας εξάγεται ως σύμπτωμα γεωπολιτικής αστάθειας στις χώρες της περιοχής που σε συνδυασμό με έξαρση άλλων φαινομένων όπως το ισλαμικό κίνημα, οπλισμένες απελευθερωτικές ομάδες ( UCK), όξυνση στο τρίγωνο Σερβίας – Αλβανίας – Κοσσόβου, δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο την σταθερότητα της περιοχής .
Σε αυτό το κλίμα θα πρέπει κανείς να δει την περιοδεία που έκαναν σημαντικοί Δυτικοί αξιωματούχοι κυρίως στα δυτικά Βαλκάνια όπως η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Νορβηγός ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καθώς και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα. Μέρκελ που επισκέφθηκε την Αλβανία. Όλοι οι παραπάνω αξιωματούχοι πέρασαν το τελευταίο τρίμηνο από τα Δυτικά Βαλκάνια υποσχόμενοι αφενός τη «στήριξη» στις φιλοδοξίες για ένταξη των χωρών σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ενώ έδειξαν απειλητικές διαθέσεις σε όλους όσους φλερτάρουν ακόμη και με την ιδέα μίας πιθανής συνεργασίας με τη Ρωσία. Πιο ξεχωριστή και σημαντική ίσως απ’ όλες τις επισκέψεις - παρέμβαση ήταν αυτή της Αμερικανίδας Βικτόρια Νούλαντ η οποία πραγματοποίησε περιοδεία σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία.
Το ίδιο διάστημα (τέλη Ιουνίου – μέσα Ιουλίου) και ενώ η Ελλάδα βρισκόταν μεταξύ σφύρας και άκμονος και ενώ επιτελούνταν ένας πραγματικός Αρμαγεδώνας πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στο εσωτερικό της χώρας, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και φυσικά διόλου τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς πραγματοποιούσε μια μεγάλη περιοδεία σε ΠΓΔΜ, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κόσσοβο προσπαθώντας να διασκεδάσει αφενός τις υποψίες για επέκταση της ελληνικής κρίσης στην γύρω περιοχή αλλά και να κάνει εμφανές ότι η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας, επενδυτικής αξιοπιστίας και γεωπολιτικής ισχύος στην περιοχή. Ιδιαίτερα δε όταν το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με επιπολαιότητα, μονοδιάστατα και με πλήρη πολιτική αστοχία έκανε σχέδια επί χάρτου θέτοντας τον τουρκικό αγωγό και την επέκτασή του στην Ελλάδα ως προμετωπίδα της εθνικής ενεργειακής πολιτικής, το Υπουργείο Εξωτερικών ορθώς πράττον προσπαθούσε να αναπτύξει περαιτέρω τις γέφυρες επικοινωνίας με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων τονίζοντας τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και αποτρέποντας την πλήρη απομόνωση της Ελλάδος από τα γειτονικά κράτη εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων.
Φυσικά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η Ελλάδα αν θέλει να αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή πρέπει να δουλέψει πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό της, στην ανάπτυξη των τεσσάρων παραμέτρων γεωπολιτικής ισχύος και σ’ αυτήν την προοπτική ο τομέας της ενέργειας μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Οι στρατηγικές επενδύσεις που αφορούν στην κατασκευή FSRU στη Βόρεια Ελλάδα, η περαιτέρω ανάπτυξη του LNG, η κατασκευή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στον Πρίνο, o IGB και ο Vertical Corridor αυξάνουν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής κι έτσι ενισχύεται η πρώτη παράμετρος της γεωπολιτικής ισχύος που είναι η Άμυνα – Ασφάλεια. Από την άλλη η εξωστρεφής στρατηγική των μεγάλων ελληνικών ενεργειακών εταιρειών στην περιοχή και η συμμετοχή τους είτε ανεξάρτητα είτε σε κονσόρτσια σε projects της περιοχής θα φέρει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην δεύτερη παράμετρο γεωπολιτικής ισχύος που είναι η Οικονομία – Ενέργεια. Η τρίτη παράμετρος δηλαδή η πολιτική θα πρέπει να κινείται στα πλαίσια της μακροχρόνιας εθνικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς, όπως στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας με ελάχιστες διορθωτικές παρεκκλίσεις δίδοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την εικόνα στο εξωτερικό της σταθερότητας και της αξιοπιστίας. Τέλος, η τέταρτη παράμετρος γεωπολιτικής ισχύος δηλαδή ο πολιτισμός είναι ένας ευρύς τομέας που θα μπορούσε να γίνει εύκολα εκμεταλλεύσιμος με πάρα πολλούς τρόπους. Στον τομέα της ενέργειας επί παραδείγματι θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει κέντρο για όλη την περιοχή, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε τεχνολογίες ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, κεφαλαιοποιώντας έτσι την μεγάλη της εμπειρία στους συγκεκριμένους κλάδους.
Ανακεφαλαιώνοντας τα παραπάνω μπορούμε πολύ εύκολα να συμπεράνουμε ότι η τελευταία κρίση στην Ελλάδα που για πολλούς σήμανε το τέλος της μεταπολίτευσης, δεν θα γίνει η απαρχή νέων εξελίξεων και δημιουργίας συγκριτικών πλεονεκτημάτων αν δεν μεταλλαχθεί άρδην ο τρόπος με τον οποίον βλέπουμε την Ελλάδα ως πολιτική, οικονομική και πολιτισμική οντότητα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης η οποία και αποτελεί για τη χώρα μας φυσική προέκταση δραστηριότητας, ανάπτυξης και ωφέλιμων συνεργασιών.
* Συντονιστής Ερευνητικών Προγραμμάτων, Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=96885

Ανατινάχθηκε σπίτι στην Κομοτηνή! Υπήρχε διαρροή υγραερίου

Στις φλόγες τυλίχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σπίτι στηνΚομοτηνή, μετά από έκρηξη που έγινε στο υπόγειο του σπιτιού, λόγω διαρροής υγραερίου.






Όλα ξεκίνησαν όταν 43χρονος κάτοικος του σπιτιού πήγε στο υπόγειο και λόγω έλλειψης φωτισμού χρησιμοποίησε έναν αναπτήρα. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί έκρηξη από ανάφλεξη υγραερίου. 

Από την έκρηξη τραυματίστηκε ο ίδιος αλλά και η 23χρονη κόρη του που βρισκόταν στο εσωτερικού του σπιτιού 
εκείνη την στιγμή. 

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής όπου και νοσηλεύονται. 
Για το συμβάν ενημερώθηκε η Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής να κάνει προανάκριση.

Πηγή: thrakitoday



Ελληνοτουρκική ναυμαχία στην ανατολική Ίμια! 14.08.2015

“Ναυμαχία” στα Ίμια μεταξύ Λιμενικού και τουρκικής ακτοφυλακής. Για πολλοστή φορά, ομάδα παράνομων μεταναστών αποβιβάστηκε σε μια από τις δύο βραχονησίδες. Αυτή τη φορά ,ήταν η ανατολική βραχονησίδα. Ομάδα περίπου 30 μεταναστών εντοπίστηκε στην ανατολική Ίμια. 

Σήμανε συναγερμός στο Λιμενικό αλλά και στην τουρκική ακτοφυλακή η οποία επιχείρησε με ιδιαίτερα επίμονο τρόπο να αποβιβάσει προσωπικό στην βραχονησίδα. Πληροφορίες που όμως δεν επιβεβαιώνονται από το Λιμενικό, επιμένουν ότι οι Τούρκοι παρά τις αντιδράσεις των Λιμενικών κατόρθωσαν κι έβγαλαν στην ανατολική Ίμια μέλη πληρώματος ακταιωρού! 

Τελικά μετά από τη “ναυμαχία” και τις έντονες αντεγκλήσεις μεταξύ των πληρωμάτων των σκαφών , το Λιμενικό πήρε από τα Ίμια τους 25 μετανάστες. Οι υπολοιποι επιβιβάστηκαν σε τουρκικάη ακταιωρό. Πηγές του Λιμενικού υποστηρίζουν πάντως ότι κι αυτούς τους πέντε δεν τους παρέλαβαν από τη βραχονησίδα αλλά τους περισυνέλλεξαν από τη θάλασσα.

http://www.onalert.gr/stories/ellinotourkiki-naumaxia-stin-anatoliki-imia/44245

Η Ευρώπη αναγνωρίζει ως φυσικό φάρμακο τη μαστίχα Χίου

Στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης, που φαίνεται να θεραπεύουν προβλήματα δυσπεψίας και δερματικές φλεγμονές, συμπεριλήφθηκε η μαστίχα Χίου.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Φυτικά Φαρμακευτικά Προϊόντα (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) στο Λονδίνο, στις 7/7/2015, αποφασίστηκε ομόφωνα και έγινε αποδεκτή στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης η φαρμακευτική «μονογραφία» της Μαστίχας Χίου, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις:
  1. δυσπεπτικά προβλήματα, και
  2. δερματικές φλεγμονές και επούλωση δερματικών πληγών.
Έτσι, πλέον, η Μαστίχα Χίου αναγνωρίζεται ως φαρμακευτικό προϊόν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και σε χώρες εκτός αυτής που ακολουθούν τις ευρωπαϊκές φαρμακευτικές «μονογραφίες». Αυτό σημαίνει ότι τα σκευάσματα μαστίχας σε όλη την Ευρώπη θα κυκλοφορούν εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).
http://www.pontos-news.gr/article/139160/i-eyropi-anagnorizei-os-fysiko-farmako-ti-mastiha-hioy

Δεκαπενταύγουστος 2015: Αφιέρωμα στις Παναγίες των ελληνικών νησιών

Λουσμένες με το υπέροχο φως αυτού του ήλιου που μόνο στην Ελλάδα μπορεί να απολαύσει κανείς, και περιτριγυρισμένες από το γαλάζιο των ελληνικών θαλασσών, οι εκκλησιές μας σε κάθε μικρό ή μεγάλο νησί αποτελούν στολίδια σπάνιας ομορφιάς. Πόσο μάλλον όταν φορούν τα γιορτινά τους για να τιμήσουν την Κοίμηση της Παναγίας, κάθε Δεκαπενταύγουστο. Το pontos-news.gr σαλπάρει για τα ελληνικά νησιά λίγες ώρες πριν από την κορύφωση του μικρού Πάσχα του καλοκαιριού.

Η Παναγία της Τήνου
Όταν ακούμε Δεκαπενταύγουστος, σχεδόν αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό η Παναγία Ευαγγελίστρια ή –όπως συνηθίζουμε να την λέμε– Παναγία της Τήνου, όπου κάθε χρόνο η Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται με λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια.
Χιλιάδες προσκυνητές καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων για να προσκυνήσουν τη χάρη Της και να ζητήσουν την ευλογία Της.
Οι χώροι γύρω από την εκκλησία γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ στο εσωτερικό του ναού οι ψαλμωδίες και το άρωμα του μύρου δημιουργούν κατανυκτική ατμόσφαιρα. Η λιτάνευση της εικόνας στους δρόμους της πόλης της Τήνου γίνεται παρουσία αγήματος του Πολεμικού Ναυτικού και στη συνέχεια τελείται δοξολογία στη μνήμη εκείνων που βοήθησαν στην ανοικοδόμηση και αποπεράτωση του ιερού ναού.
Στην Τήνο, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τιμάται και ο τορπιλισμός της τορπιλακάτου «Έλλη» που έγινε το 1940, ενώ το πλοίο ήταν αγκυροβολημένο στον όρμο του νησιού.
Παναγία η Εκατονταπυλιανή – Πάρος
Ανεγέρθηκε πριν από περίπου 1.700 χρόνια στην Παροικιά και θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστινιακά μνημεία που βρίσκεται στην Ελλάδα. Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή (ή Καταπολιανή), σύμφωνα με την παράδοση ήταν έργο του Μέγα Κωνσταντίνου που ήθελε να εκπληρώσει σχετική επιθυμία της μητέρας του, Αγίας Ελένης.

Παναγία Εκατονταπυλιανή
Αυτή την εποχή η εκκλησιά φορά τα γιορτινά της για να τιμήσει την Παναγία. Το πρωί του Δεκαπενταύγουστου ξεκινά η δοξολογία παρουσία επισήμων και πλήθους κόσμου. Το απόγευμα γίνεται η περιφορά της εικόνας και του επιταφίου στους δρόμους της Παροικιάς. Το βράδυ πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό, τα πλοία σφυρίζουν συμμετέχοντας στη γιορτή, οι ψαράδες χρωματίζουν κόκκινο τον αέρα με καπνό από τις φωτοβολίδες τους, ενώ χορευτές ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ξεσηκώνουν ντόπιους και τουρίστες.
Παναγία Θάσου
Με τη συνοδεία πολυμελούς μπάντας γίνεται η λιτάνευση της εικόνας του ιερού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου στο χωριό Παναγία της Θάσου. Έπειτα, ντόπιοι και τουρίστες συγκεντρώνονται στο προαύλιο της εκκλησίας και κάθονται στο μεγάλο τραπέζι όπου συμμετέχουν όλοι οι πιστοί για να φάνε πατάτες, ρύζι, μοσχάρι και στιφάδο. Κάτι το κρασί, κάτι οι μεζέδες, το γλέντι φουντώνει μέσα σε ελάχιστη ώρα και διαρκεί μέχρι το πρωί.
Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας – Κέρκυρα
Ο Δεκαπενταύγουστος στην Κέρκυρα γιορτάζεται από τη μια ως την άλλη άκρη του νησιού, καθώς οι ντόπιοι θεωρούν την Παναγία «Οδηγήτρια». Την παραμονή και ανήμερα της γιορτής λιτανεύονται επιτάφιοι σε κάθε εκκλησιά και μοναστήρι, αφού προηγουμένως τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός. Σχεδόν παντού γίνονται πανηγύρια, στήνονται τραπέζια με απίστευτα ελληνικά εδέσματα και αρχίζουν οι χοροί.

Μονή Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας
Στο Μαντούκι, στην Παναγία την Ελεούσα, οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο με εκατοντάδες πολύχρωμες κορδέλες, αναβιώνοντας το έθιμο της Τίμιας Ζώνης που έδωσε η Παναγία στους Αποστόλους. Με κατάνυξη γιορτάζεται το Πάσχα του καλοκαιριού και στην πανέμορφη Μονή της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας, που χτίστηκε το 1228.
Παναγία Ευαγγελίστρια – Σκιάθος
Χτισμένη στην υψηλότερη κορυφή του νησιού, αποτελεί το πνευματικό σύμβολο της Σκιάθου. Το μοναστήρι είναι ανδρικό, και μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες. Παραμονή της γιορτής γίνεται η έξοδος του επιταφίου σε ατμόσφαιρα μοναδικής κατάνυξης και υπό την μελωδία εγκωμίων της Θεοτόκου που ψάλλουν οι ντόπιοι.
Παναγία Σπηλιανή – Nίσυρος
Όλοι λένε πως ο Δεκαπενταύγουστος στη Νίσυρο είναι πραγματικά ξεχωριστός, ιδίως στην Παναγία της Σπηλιανής. Στη διάρκεια του Όρθρου φτιάχνονται κόλλυβα για την Παναγία με τη συνοδεία μοιρολογιών από τις μαυροντυμένες Εννιαμερίτισσες, δηλαδή γυναίκες που έχουν κάνει τάμα να περάσουν εννιά μερόνυχτα προσευχής στα κελιά της μονής, συμμετέχοντας εθελοντικά στις δουλειές. Τα κόλλυβα μοιράζονται στους προσκυνητές μετά το τραπέζι που στρώνεται στο ναό.

Παναγία Σπηλιανή
Ξυλοπαναγιά – Σέριφος
Το τριήμερο πανηγύρι της Ξυλοπαναγιάς, της αρχαιότερης εκκλησίας της Σερίφου, στο χωριό Παναγιά, ξεκινά με ένα πρωτότυπο έθιμο. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιο ζευγάρι «ανοίξει» το χορό γύρω από τη γέρικη ελιά στο προαύλιο του ναού παντρεύεται μέσα στο χρόνο. Και μιας και είναι θέμα ταχύτητας, τα «τσακώματα», δηλαδή το ξύλο που έπεφτε παλαιότερα μεταξύ των ανδρών για την ομορφότερη γυναίκα, έδωσαν το όνομά τους στο πανηγύρι.
Ιερά Μονή της Παναγιάς της Φιδούσας – Κεφαλλονιά
Κατά έναν περίεργο τρόπο, κανένας από όσους φτάνουν στην Κεφαλλονιά για τον Δεκαπενταύγουστο δεν φοβάται τα φιδάκια της Παναγίας στο χωριό Μαρκόπουλο, που εμφανίζονται από τις 6 έως τις 15 Αυγούστου.
Πρόκειται για γκρίζα φίδια που έχουν ένα σταυροειδές σημάδι στο κεφάλι και εμφανίζονται στο βράχο όπου ήταν χτισμένο το παλιό καμπαναριό.
Η εκκλησιαστική επιτροπή τα μεταφέρει στο προαύλιο του ναού για να τα δουν οι πιστοί που τα περιμένουν πώς και πώς και θεωρούν ότι φέρνουν καλή τύχη. Εξάλλου στο παρελθόν, το 1940 και το 1953 που τα φιδάκια με το βελούδινο δέρμα δεν εμφανίστηκαν, το νησί επλήγη από σεισμούς κι έτσι οι κάτοικοι έχουν συνδέσει τη μη εμφάνισή τους με κακοτυχία.

Το μοναστήρι της Αποκάλυψης
Μοναστήρι της Αποκάλυψης – Πάτμος
Οι πιστοί το αποκαλούν νησί της Ορθοδοξίας – και όχι άδικα. Από τη στιγμή που ο επισκέπτης πατήσει το πόδι του εκεί, νιώθει ένα περίεργο συναίσθημα ηρεμίας. Η κατάνυξη περισσεύει στο ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης, όπου οι μοναχοί τηρούν το βυζαντινών καταβολών έθιμο του επιταφίου της Παναγίας. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού με μεγαλοπρέπεια, ενώ οι καμπάνες του μοναστηριού και άλλων εκκλησιών χτυπούν ασταμάτητα.
Κοίμηση της Θεοτόκου – Κάρπαθος
Με τον αργόσυρτο «Κάτω Χορό» κορυφώνεται ο παραδοσιακός εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου στη μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, στην Όλυμπο της Καρπάθου. Αρχικά, οι άντρες καθισμένοι στο τραπέζι και με ένα κομμάτι βασιλικό στο πέτο τραγουδούν συνοδεία λαούτου και λύρας. Καθώς πέφτει το σκοτάδι ξεκινά ο χορός, στον οποίο μπαίνουν σιγά-σιγά και οι γυναίκες ντυμένες με τις γιορτινές παραδοσιακές φορεσιές τους.

Η πανέμορφη εκκλησιά στο Πυργί της Χίου
Κοίμηση της Θεοτόκου – Πυργί, Χίος
Στο Πυργί της Χίου με τις πενήντα εκκλησίες το πανηγύρι της Μεγαλόχαρης ξεκινά με το τελετουργικό του Δεκαπενταύγουστου κι ολοκληρώνεται με γλέντι στην πλατεία, όπου χορεύεται ο «πυργούσικος», ένας χορός χαρούμενος και γρήγορος. Ο ναός και η αυλή της εκκλησίας κατέχουν ολόκληρη τη δυτική πλευρά της πλατείας.
Παναγία της Αγιάσου – Λέσβος
Στην Αγιάσο της Λέσβου επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, όπου οι πιστοί, επισκέπτες και ντόπιοι, απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια του ανατολικού Αιγαίου. Η ομώνυμη εικόνα είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα.
Ανήμερα της γιορτής γίνεται περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.
Παναγιά Πανοχωριανή – Αμοργός
Ανήμερα της μεγάλης γιορτής, οι τοπικές σπεσιαλιτέ κλέβουν την παράσταση με πρώτα και καλύτερα το πατατάτο και το ξιδάτο. Τίποτα όμως δεν θα ήταν ίδιο χωρίς τη φημισμένη «ψημένη» ρακή του νησιού, που επίσης προσφέρεται στο προαύλιο του ναού της Παναγίας Πανοχωριανής.
Παναγία η Θαλασσινή – Άνδρος
Στην Άνδρο, πάνω στο βράχο στην είσοδο της χώρας, βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας Θαλασσινής, που προστατεύει όλους όσοι ταξιδεύουν στη θάλασσα. Στο πανηγύρι ντόπιοι και ξένοι συρρέουν και για να δοκιμάσουν φρουτάλια και σουμάδα που προσφέρονται σε όλους.
Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς Κολυμβαρίου – Χανιά, Κρήτη
Πρόκειται για μια από τις πολλές εκκλησίες των Χανίων όπου με μεγαλοπρέπεια γιορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου σε κάθε γωνιά του κρητικού νομού. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν η λύρα και το λαούτο. Σε κάθε πλατεία στήνεται τρικούβερτο γλέντι που διαρκεί μέχρι το πρωί, ενώ τα τραπέζια γεμίζουν συνεχώς με λαχταριστά εδέσματα.

Η Παναγιά η Χαρακιανή στο Ρέθυμνο
Παναγιά η Χαρακιανή – Ρέθυμνο, Κρήτη 
Με ιδιαίτερο σεβασμό γιορτάζεται το Πάσχα του καλοκαιριού στον Χάρακα Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Χαρακιανής. Η εκκλησιά βρίσκεται στην τοποθεσία Μπαλί και ανήκει στη μονή του Αγίου Ιωάννη. Εκεί υπάρχει το οικόσημο μίας εκ των σημαντικότερων οικογενειών του Βυζαντίου, των Καλλεργών. Η μονή ήταν έρημη έως το 1983, οπότε εγκαταστάθηκε εκεί ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Άνθιμος Συριανός, μετέπειτα μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Είναι τέτοια η σημασία που δίνουν οι ντόπιοι στην εκκλησία, που συχνά πηγαίνουν εκεί με τα πόδια από το σπίτι τους παρόλο που μπορεί να πάρει και ώρες σε κάποιες περιπτώσεις!
Μοναστήρι Ευαγγελιστρίας – Ικαρία 
Ο παραδοσιακός ικαριώτικος χορός είναι ο πρωταγωνιστής στους εορτασμούς του Δεκαπενταύγουστου στο νησί, από όπου δεν λείπουν και οι ντόπιοι μεζέδες, όπως ψητά και κατσικίσιο κρέας. Το πιο ξέφρενο πανηγύρι γίνεται στο Χριστό Ραχών, ένα από τα ομορφότερα χωριά του νησιού.
Παναγία του Χάρου – Λειψοί
Στο μοναστήρι της Παναγίας, στους Λειψούς, η Παναγία δεν κρατά το Θείο Βρέφος αλλά τον Εσταυρωμένο Χριστό, σε μια εικόνα μοναδική στην χριστιανική παράδοση. Η Παναγία του Χάρου γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, δηλαδή στα εννιάμερα της Παναγίας. Σύμφωνα με το έθιμο, που τηρείται από το 1943, την άνοιξη τοποθετούνται κρινάκια γύρω από την εικόνα, τα οποία στη συνέχεια ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά τον Αύγουστο.
http://www.pontos-news.gr/article/139105/dekapentaygoystos-2015-afieroma-stis-panagies-ton-ellinikon-nision

Κύπρος: Καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής

Με σθένος καταδικάζουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η κυπριακή κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου. Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, με αφορμή τη σημερινή επέτειο της έναρξης της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση εργάζονται σκληρά για μια διαρκή, έντιμη, λειτουργική και δίκαιη λύση, και καλεί όλους σε ενότητα για την επίτευξη του εθνικού στόχου.
«Η σημερινή μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής ξυπνά μνήμες οδύνης» επισημαίνει, τονίζοντας ότι η σκέψη είναι στραμμένη στους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους αγνοούμενους.
Η Κυπριακή Δημοκρατία καλεί την Τουρκία «να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να τερματίσει την κατοχή και να εφαρμόσει πλήρως τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών». Στην ανακοίνωσή του ο Β. Παπαδόπουλος τονίζει ότι «η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, στη βάση της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, θα είναι απόδειξη της πολιτικής βούλησης της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού».
Με αφορμή τη σημερινή επέτειο, κόμματα, οργανώσεις και κατεχόμενοι δήμοι εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
http://www.pontos-news.gr/article/139162/kypros-katadiki-tis-synehizomenis-toyrkikis-katohis

Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο


Με τον Εσπερινό και τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, συνοδεία νέων με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές που «φρουρούν» την εικόνα, ξεκινούν σήμερα το απόγευμα οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Καστανιά Ημαθίας για τον Δεκαπενταύγουστο.

Λίγη ώρα αργότερα μουσικές και μελωδίες από τον Πόντο, από νέους των ποντιακών σωματείων, θα πλημμυρίσουν τις πλαγιές του Βερμίου, εκεί όπου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες συρρέουν εκατοντάδες πιστοί σε μια γιορτή που αποτελεί συνέχεια της παράδοσης του ελληνισμού στον Πόντο.
Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», το Σάββατο 15 Αυγούστου, στις 7:00 π.μ., θα ξεκινήσουν ο Όρθρος και το Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα.
Η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων.
Σημειώνεται ότι το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης το 1931.
http://www.pontos-news.gr/article/139137/xekinoyn-simera-oi-ekdiloseis-stin-panagia-soymela-sto-vermio

Το θαύμα της Μεγαλόχαρης

Με έθιμα και παραδόσεις εκατοντάδων ετών θα τιμήσουν τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου οι Ελληνες, που θα κατακλύσουν ναούς και μοναστήρια και θα προσευχηθούν για ακόμα ένα θαύμα της Μεγαλόχαρης, το οποίο θα βγάλει τη χώρα μας από το αδιέξοδο των τελευταίων ετών. Επίκεντρο των εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου θα είναι, για ακόμα μια φορά, ο Ναός της Ευαγγελιστρίας στην Τήνο, όπου χιλιάδες πιστοί θα ανηφορίσουν ως την επιβλητική εκκλησία ξυπόλητοι, γονατιστοί, με κεριά, λαμπάδες και τάματα στα χέρια. Στην Πάρο τα βλέμματα θα στραφούν στην περιφορά του Επιταφίου της Παναγίας και στους «πειρατές» της Νάουσας, που θα προσεγγίσουν την προβλήτα με τα καΐκια τους, κρατώντας καπνογόνα και πυρσούς.
Στον Παλαιόπυργο Πωγωνίου, του νομού Ιωαννίνων, θα αναβιώσουν και φέτος τα «ντολιά», με τους χωριανούς να ανταλλάζουν ευχές και αφιερώσεις, να λύνουν τις μεταξύ τους παρεξηγήσεις και να δίνουν «ντολές» (εντολές) στην ορχήστρα να παίξει τα αγαπημένα τους παραδοσιακά τραγούδια. Τραπέζι για ντόπιους και επισκέπτες θα στρωθεί στην Παναγία της Θάσου, ενώ στα Κουφονήσια οι ψαράδες θα κάνουν... αγώνες ταχύτητας, με σημείο τερματισμού το Πάνω Κουφονήσι.
Στην Ολυμπο της Καρπάθου οι άνδρες θα βάλουν στο πέτο κλαράκια βασιλικού και οι γυναίκες θα συναντηθούν στην πλατεία, μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας, και θα χορέψουν ως το πρωί με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
«Οι καβαλάρηδες»
Στη Σιάτιστα του νομού Κοζάνης οι «καβαλάρηδες της Παναγιάς» θα διασχίσουν ολόκληρη την πόλη, θα δεχθούν τα κεράσματα των κατοίκων και θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που οδηγούν στο μοναστήρι της Παναγίας του Μικροκάστρου.
Μετά το προσκύνημα και την περιφορά της εικόνας θα σταματήσουν για λίγο στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ενώ το μεσημέρι θα ξεκινήσει η καθιερωμένη... παρέλαση αλόγων και καβαλάρηδων στο κέντρο της πόλης, με τη συνοδεία ορχήστρας.
Στην Παναγία Σπηλιανή στη Νίσυρο την παράσταση θα κλέψουν οι μαυροντυμένες εννιαμερίτισσες, που θα ετοιμάσουν και θα μοιράσουν στους πιστούς τα κόλλυβα της Παναγιάς. Στην Κεφαλλονιά ντόπιοι και ξένοι θα κατευθυνθούν στον Ναό της Παναγίας της Φιδούσας, στο Μαρκόπουλο, όπου έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους τα (ακίνδυνα) φιδάκια με τον μικρό σταυρό στο κεφάλι, ενώ κατανυκτικές θα είναι οι ακολουθίες στα μοναστήρια της Πάτμου και στην Παναγία Κοσμοσωτήρα στις Φέρες Εβρου.
Κατάνυξη για την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Β. Ελλάδα
Με λαμπρότητα και κατάνυξη θα γιορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου δεκάδες εκκλησίες και μοναστήρια στη βόρεια Ελλάδα, δίνοντας στην ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ξεχωριστό χρώμα και προσελκύοντας χιλιάδες προσκυνητές από όλη τη χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Τα τοπικά έθιμα, οι μουσικές και οι γεύσεις θα συνοδεύσουν τη θρησκευτική γιορτή, με τις παραδόσεις κάθε περιοχής να αναδεικνύουν την πλούσια πολιτισμική παρακαταθήκη μας.
Επίκεντρο για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη είναι η Παναγία Σουμελά, το ιστορικό μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου, σύμβολο της ποντιακής πίστης, όπου κάθε χρόνο τέτοια ημέρα συρρέουν «καραβάνια» πιστών. Η επίσημη λιτάνευση της εικόνας θα ξεκινήσει αύριο το πρωί στις 10.30 και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή ποντιακών σωματείων. Το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά κατά την οποία εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα κατοικία της.
Εμπλεα κατάνυξης και παραδόσεων θα είναι φέτος τα δύο ιερά προσκυνήματα στη Νέα Πέραμο τον Δεκαπενταύγουστο και τη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας, στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στην Παναγία της Θάσου, χωριό που πήρε το όνομά του από τη Θεοτόκο, οι πιστοί θα συρρεύσουν στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου για να συμμετάσχουν σε ένα μεγάλο τραπέζι, όπου μετά τη λιτάνευση της εικόνας πρωταγωνιστούν οι μεζέδες, το κρασί και ο χορός.
Στη Χαλκιδική, όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Παναγία, η ημέρα γιορτάζεται με παραδοσιακά πανηγύρια, προσκύνημα, λιτάνευση και περιφορά εικόνας. Στη Σκιώνη, το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης γιορτάζει εννέα ημέρες αργότερα και στο εσωτερικό του φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας, ζωγραφισμένη σε όρθια μαρμάρινη βάση αγάλματος. Με μεγάλο πανηγύρι γιορτάζονται τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου και στη Νέα Μηχανιώνα του Δήμου Θερμαϊκού.
"Μάχη" για την ελπίδα
Από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ
Ἡ λέξη ἐλπίδα, γιά τούς πιστούς, δέν ἀποτελεῖ μία ἔννοια ἀόριστη καί ἀφηρημένη· δέν νοεῖται ψυχολογικά ἤ συναισθηματικά· δέν πλάθει μυθεύματα, καί δέν μοιράζει εὔκολες ὑποσχέσεις.
Ἡ λέξη ἐλπίδα γιά τούς πιστούς εἶναι ἕνα πρόσωπο, Πανάγιο καί Παναμώμητο· εἶναι μία κόρη ἁγνή, μητέρα καί παρθένος· εἶναι ἡ κυρία Θεοτόκος, ἡ Δέσποινα τοῦ κόσμου.
Δέν πάει πολύς καιρός ἀπό τότε πού κάποιοι ἐξήγγειλαν στόν τόπο μας πώς «ἡ ἐλπίδα ἔρχεται». Μά τούτη ἡ ἐλπίδα πού ἦρθε δέν εἶχε τά χαρακτηριστικά της ἐλπίδας πού οἱ Ἕλληνες γνώριζαν καλά. Ἦταν μία ἄλλη ἐλπίδα, πού γεννιόταν σέ ἕνα συγκεκριμένο ἰδεολογικό πλαίσιο, τό ὁποῖο ποτέ δέν θέλησε νά κρύψει τή μεταχριστιανική του ταυτότητα.
Δώσανε μία μάχη οἱ ἄνθρωποι πού ἔφεραν τήν «ἐλπίδα». Ὑποστήριξαν ὅτι ἡ μάχη αὐτή ἦταν γιά τήν ἀξιοπρέπεια καί γιά τό δίκαιο. Μά τοῦτος ὁ ἀγώνας δέν ἐμοίαζε μέ αὐτούς πού ξέραμε ἐδῶ καί χιλιάδες χρόνια σέ τοῦτο τόν τόπο. Ὁ ποιητής διορατικά ἐξηγοῦσε τό γιατί, πολλούς χρόνους πρίν:
«Γιά μᾶς ἦταν ἄλλο πράγμα ὁ πόλεμος
γιά τήν πίστη τοῦ Χριστοῦ καί γιά τήν ψυχή τοῦ ἀνθρώπου
καθισμένη στά γόνατα τῆς Ὑπερμάχου Στρατηγοῦ,
πού εἶχε στά μάτια ψηφιδωτόν τόν καημό τῆς Ρωμιοσύνης,
ἐκείνου τοῦ πελάγου τόν καημό
σάν ἧβρε τό ζύγιασμα τῆς καλοσύνης».
Γιῶργος Σεφέρης
Οἱ μάχες τῶν Ἑλλήνων μέχρι σήμερα ἦταν γιά τήν πίστη τοῦ Χριστοῦ. Μήν πιστέψετε πώς πίσω ἀπό τά λόγια τοῦτα κρύβεται κάποιος θρησκευτικός φονταμενταλισμός. Ἡ μάχη γιά τήν πίστη ἦταν γιά τούς Ἕλληνες πάντα ἀγώνισμα ἐσωτερικό, δηλαδή πνευματικό, ἀλλά παράλληλα καί κοινωνικό. Οἱ προπάτορές μας στούς χρόνους πρίν ἀπό τόν ἐρχομό τοῦ Χριστοῦ ἀναζητοῦσαν νά δώσουν ἀπαντήσεις γιά τόν Θεό καί τόν κόσμο, γιά τόν ἄνθρωπο καί τήν κοινωνία. Ὁ Ὅμηρος, ὁ Ἠράκλειτος, ὁ Φειδίας, ὁ Πλάτωνας, ὁ Ἀριστοτέλης καί τόσοι ἄλλοι ἀπό τούς προπάτορές μας δέν σταμάτησαν νά ἀναζητοῦν τήν ἀλήθεια, μέ ἕναν τρόπο πανανθρώπινο καί οἰκουμενικό. Οἱ δικές τους ἀγωνίες, οἱ δικές τους σκέψεις, τά δικά τους ἀδιέξοδα ἦταν ἐκεῖνα πού ὁδήγησαν τούς Ἕλληνες στό πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ.
Οἱ μάχες τῶν Ἑλλήνων μέχρι σήμερα ἦταν γιά τήν ψυχή τοῦ ἀνθρώπου. Τό μυστήριο τοῦ ἀνθρώπου ἀπασχόλησε τούς Ἕλληνες ὅσο κανέναν ἄλλο λαό. Οἱ Ἐκκλησιαστικοί Πατέρες προχωρώντας τόν φιλοσοφικό στοχασμό τῶν Ἑλλήνων, διέκριναν στόν ἄνθρωπο θεία χαρακτηριστικά. Στίς μάχες τῶν Πατέρων μας ἡ Παναγία μας, ἡ ταπεινή αὐτή κόρη, προβάλλει ὡς Ὑπέρμαχος Στρατηγός. Κρατᾶ στά γόνατά της τόν καημό μας, τόν κάθε καημό μας, καί τόν μεταμορφώνει μέ τό ζύγιασμα τῆς καλοσύνης, ὄχι σέ στείρα διεκδίκηση, ὄχι σέ φτηνό σύνθημα, ἀλλά σέ τεχνούργημα ψηφιδωτό, ἔργο σύνθεσης καί ἁρμονίας, ἔργο ἀπαντοχῆς καί ἐλπίδας, πώς μέσα ἀπό τίς δοκιμασίες καί τά παθήματά μας οἰκονομεῖται κάτι σπουδαῖο καί ὄμορφο γιά ἐμᾶς. Γι' αὐτό εἶναι ἡ ἐγγυήτρια τῶν δικῶν μας ἀγώνων, γιά τήν ψυχή καί γιά τήν κοινωνία.
Σήμερα τοῦτες οἱ πνευματικές μάχες, οἱ ὁποῖες γιά αἰῶνες δίδονταν στόν τόπο μας, λοιδοροῦνται καί ἀπαξιώνονται. Ποιά διαπραγμάτευση γίνεται καί ποιός διάλογος εἶναι ἐπιτρεπτός στόν μετανεωτερικό δυτικό κόσμο γιά ζητήματα πού ἀφοροῦν τόν σεβασμό τῆς ἀνθρώπινης φύσεως καί ἀξιοπρέπειας; Παρακαλοῦμε καί εὐχόμαστε μέ ὅλη μας τήν ψυχή τά πρόσωπα πού μᾶς κυβερνοῦν νά γίνουν δεκτικά τοῦ Θείου φωτισμοῦ καί τῆς Θεομητορικῆς παρηγορίας, γιά νά καταστοῦν ἄξια καί ἱκανά στή διακονία τοῦ λαοῦ μας. Μά καί σέ ὅλους εὐχόμαστε πατρικῶς ἡ Παναγία νά φωτίζει καί νά σκέπει τόσο τόν καθένα ξεχωριστά ὅσο καί τή δοκιμαζόμενη πατρίδα μας.

http://www.dimokratianews.gr/content/51521/thayma-tis-megaloharis

ΑΡΠΑΓΗ σπιτιών ΜΕ ΔΙΚΕΣ-ΕΞΠΡΕΣ

«Παράθυρο» για αρπαγή σπιτιών με δίκες-εξπρές ανοίγει η κυβέρνηση με τροπολογία-κόλαφο που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή, κατ' εντολή των δανειστών, λίγο προτού περάσει το Μνημόνιο-τέρας. Με την τροπολογία διορίζονται άρον άρον 54 δικαστές που θα στελεχώσουν ειδικού τύπου Ειρηνοδικεία, ώστε να κλείσουν σε πρώτη φάση 130.000 εκκρεμείς υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Παράλληλα, στο νέο Μνημόνιο προβλέπεται ότι για την εξαίρεση από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας θα επιβληθούν κριτήρια που θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση ύστερα από έναν μήνα, με κυριότερο αυτό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχετικό όριο θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα 300.000 ευρώ και αναμένεται να κυμανθεί στα 200.000 ευρώ ή και χαμηλότερα! Η επίμαχη τροπολογία προβλέπει «fast track» δικαστική διαδικασία για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών που ζητούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη (νόμος 3869/2010), προχωρώντας στη σύσταση ειδικού τμήματος ή τμημάτων στα Ειρηνοδικεία για την εκδίκαση αποκλειστικά των υποθέσεων αυτών. Τα... Κατσελοδικεία θα στελεχωθούν από 54 ειρηνοδίκες, για την πρόσληψη των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός. Ο αριθμός των οργανικών θέσεων ειρηνοδικών αυξάνεται κατά 140, στους 916, ανά την επικράτεια, ενώ θα γίνουν και προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων. Η αίτηση κάθε οφειλέτη προβλέπεται να εξετάζεται υποχρεωτικά εντός έξι μηνών από το δικαστήριο. Στο μεσοδιάστημα, ο δανειολήπτης θα πρέπει να πληρώνει ένα ποσό «έναντι» δόσης, το οποίο θα αντιστοιχεί στο 10% των μηνιαίων χρεών, με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ.
Σε έναν μήνα από τη δημοσίευση του νόμου με το νέο Μνημόνιο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Δικαιοσύνης, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια εξαίρεσης της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Τα κριτήρια αυτά θα αφορούν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, το ύψους των συνολικών οφειλών και το μεικτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Παρότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ως πιθανότερο όριο αντικειμενικής αξίας τα 300.000 ευρώ, όλα δείχνουν ότι ο πήχης θα μπει χαμηλότερα, ενώ το όριο για το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αναμένεται να οριστεί στα 35.000 ευρώ.
Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οφειλές προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές με βάση τον νόμο Κατσέλη, υπό την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης έχει και χρέη προς ιδιώτες (τράπεζες).

Συντάξεις: Αυξάνονται τα όρια ηλικίας 5-17 έτη και στον δημόσιο τομέα

Ανατροπές για 10.000  στρατιωτικούς και 70.000 υπαλλήλους
Δραματικές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 5-17 έτη προβλέπει και για τους δημοσίους υπαλλήλους πολυσέλιδη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, στο «παρά ένα» της ψήφισης του νέου Μνημονίου. Οι διατάξεις της αλλάζουν τον «χάρτη» του ασφαλιστικού στον δημόσιο τομέα και υπολογίζεται ότι επηρεάζουν αρνητικά έως 80.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας μπορεί να είναι από 3-5 έτη για περίπου 10.000 εργαζομένους στα Σώματα Ασφαλείας, στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο Πυροσβεστικό Σώμα, αφού από την έναρξη ισχύος του νόμου και μετά θα συνταξιοδοτούνται μόνο με τη συμπλήρωση 58 ετών και 40 χρόνων προϋπηρεσίας.

Επίσης, άλλοι 70.000 δημόσιοι υπάλληλοι επηρεάζονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που εναρμονίζονται πλήρως με τον ιδιωτικό τομέα.

Στόχος είναι από το 2022 και μετά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας. Μεγάλοι «άτυχοι», όσοι, ενώ είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ήδη από το 2012, δεν έκαναν χρήση αυτής της προοπτικής και συνέχισαν να εργάζονται για να λάβουν πλήρη και όχι μειωμένη σύνταξη (8.000-10.000 άτομα), και τώρα εγκλωβίζονται στην εργασία τους για αρκετά επιπλέον έτη.

Ειδικότερα το 2016, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι γίνουν 50 ετών θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 6,7 έτη, το 2017 επέρχεται αύξηση ορίου συνταξιοδότηση κατά 8,4 έτη, το 2018 η αύξηση φτάνει τα 10,1 έτη, το 2019 οι 50άρηδες θα συνταξιοδοτηθούν έπειτα από 11,9 έτη, το 2020 η αύξηση θα είναι 13,6 έτη, το 2021 φτάνει τα 15,3 έτη, για να κλείσει το 2022 στα 17 παραπάνω έτη εργασίας.

Εξαιρούνται οι δικαστικοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου τους Κράτους, που αποχωρούν στα 65 έτη. Επίσης, εξαιρούνται οι υπάλληλοι με άγαμο παιδί ανίκανο για εργασία και οι εργαζόμενοι σε επίπονα επαγγέλματα.
Σε περίπτωση καταβολής μειωμένης σύνταξης, επιβάλλεται 16% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από τα γενικά όρια.

Με άλλη διάταξη, ορίζεται ότι το κατώτατο όριο σύνταξης (364 ευρώ) δεν χορηγείται σε όσους αποχωρήσουν από 1/7/15 και μετά και δεν είναι 67 ετών, οι οποίοι θα λάβουν μόνο το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους.

Το ποσό του κατώτατου ορίου σύνταξης (364 ευρώ) θα δοθεί εφόσον οι δικαιούχοι έχουν συμπληρώσει ή όταν συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους.

http://www.dimokratianews.gr/content/51547/arpagi-spition-me-dikes-expres

To θαύμα της Παναγίας Γραβαλιώτισσας στην Κεφαλονιά



Νοτιοανατολικά της Κεφαλονιάς, στο μικρό χωριό Πάστρα, εδώ και αρκετούς αιώνες συμβαίνει ένα φαινόμενο που ειδικοί επιστήμονες δεν μπόρεσαν ακόμη να το εξηγήσουν.
Μαραμένοι κρίνοι που τοποθετούνται στην ιερή εικόνα της Παναγίας κάθε Δεκαπενταύγουστο, «ζωντανεύουν». Βγάζουν πράσινα φυλλαράκια και μπουμπούκια έτοιμα να ανθίσουν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μία νύχτα. «Είναι το θαύμα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας» θα επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι του χωριού που περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία η Παναγία να τους «φανερωθεί» όπως λένε.
Η Παναγία η Γραβαλιώτισσα πήρε το όνομά της από τα «γράβαλα», όπως τα λένε οι Κεφαλλονίτες, δηλαδή τις τσουγκράνες. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, πριν από αιώνες, το 1720, άρχοντας του τόπου ήταν ο Κόντε Λιανός.
Στις αρχές του Αυγούστου είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τη νέα σοδειά των αμπελιών. Τότε ένας υπηρέτης καθαρίζοντας τα ξερά χόρτα με τα γράβαλα, τις τσουγκράνες, γράπωσε ένα ξύλο. Προσπαθώντας να το βγάλει από τα δόντια του γράβαλου, διαπίστωσε ότι το ξύλο ήταν μία εικόνα της Παναγίας. Άναυδος ο φτωχός εργάτης, πήρε την εικόνα και την τοποθέτησε σε ένα σωρό από ξερά και πεταμένα χόρτα και έτρεξε να ειδοποιήσει τον Κόντε. Εκείνος τότε του έδωσε εντολή να πάει την εικόνα στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Το ίδιο βράδυ όμως, ο Κόντες είδε την Παναγία στον ύπνο του να του λέει: γιατί με πήρες από το σπίτι μου; Νωρίς το πρωί ο Κόντες πήγε και πήρε την εικόνα με σκοπό να την κρατήσει στο σπίτι του. Ο Κόντες είχε μια κόρη άρρωστη, καθηλωμένη για πολλά χρόνια, σε μια αναπηρική καρέκλα. Μόλις η νεαρή κοπέλα αντίκρισε την εικόνα, ανασηκώθηκε στα δύο της πόδια και με αργά προσεκτικά βήματα, την προσκύνησε . Μετά από αυτό ο Κόντες πήρε απόφαση να χτιστεί η εκκλησία της Παναγίας στο μέρος στο οποίο βρέθηκε η εικόνα. Πηγαίνοντας όμως οι εργάτες εκεί, ήρθαν αντιμέτωποι με κάτι συγκλονιστικό. Ο σωρός με τα ξερά χόρτα στον οποίο είχε τοποθετήσει ο εργάτης την εικόνα είχε ανθήσει και μέσα από τα ξερά κλαδιά διακρινόταν πράσινα φύλλα και μικρά ανθισμένα μπουμπούκια κρίνων.
Έτσι χτίστηκε η εκκλησία που μετέπειτα έγινε ιερά μονή, η οποία στο πέρασμα του χρόνου καταστράφηκε και οι πληροφορίες που διασώζονται είναι ελάχιστες. Το μόνο που σώθηκε ακέραιο είναι η εφέστιος εικόνα της Μονής που δεσπόζει στη σημερινή εκκλησία της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας και σε ανάμνηση εκείνου του θαύματος και κάθε Δεκαπενταύγουστο, στην εορτή της, ανθίζουν, ανεξήγητα, οι ξεροί κρίνοι, τους οποίους μαζεύουν οι γυναίκες του χωριού από τον Απρίλιο μέχρι το Μάιο και τους τοποθετούν στα εικονίσματα των σπιτιών τους αφήνοντάς τους να ξεραθούν. Την πρώτη του Αυγούστου παίρνουν τους ξερούς κρίνους και τους πηγαίνουν στην εκκλησία. Ο ιερέας της εκκλησίας ανοίγει τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και τοποθετεί τους κρίνους μέσα σε αυτή. Από τις 10 έως τις 15 Αυγούστου τα ξερά κλωνάρια των κρίνων βγάζουν πράσινα φύλλα και ένα ολόδροσο μπουμπούκι, το οποίο είναι έτοιμο να ανθίσει. Έτσι στην εορτή της Παναγίας, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ο ιερέας ανοίγει την εικόνα και βγάζει τους ανθισμένους κρίνους και τους μοιράζει σε ευλογία των πιστών.
«Πρόκειται για ένα ανεξήγητο φαινόμενο, που συμβαίνει κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο και κρατά θερμή την πίστη όλων των Κεφαλλονιτών, αλλά και του κόσμου που έρχεται να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία από την εικόνα της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας σε θέματα Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης, Σπύρος Γαλιατσάτος.
Προς τιμή της Παναγίας της Γραβαλιώτισσας, κάθε παραμονή της εορτής της, μετά τον εσπερινό, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάστρας το «Παλιόκαστρο» διοργανώνει στο προαύλιο της Ιεράς Μονής πολιτιστικές εκδηλώσεις στις οποίες παραβρίσκεται πλήθος κόσμου
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/greece/257908/to-thavma-tis-panagias-gravaliotissas-stin-kefalonia#sthash.0D7dMSEl.dpuf

Τι ορίζει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης Η ψηφοφορία είναι πάντα ονομαστική

Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου από 222 βουλευτές.
Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1913405/ti-orizi-to-sintagma-gia-tin-psifo-empistosinis

Οι 200.000 σκλάβες του σεξ του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού Το ένοχο παρελθόν καταδιώκει έως σήμερα την κυβέρνηση της χώρας



 Η ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, της πλέον καταστροφικής σύρραξης στην παγκόσμια ιστορία, διαθέτει πολλές σκοτεινές σελίδες. Σε μία από αυτές καταγράφεται η, όχι και τόσο γνωστή στη Δύση, πρακτική των «γυναικών ανακούφισης», που εξαναγκάζονταν από την Ιαπωνία να... «παρηγορήσουν» τους στρατιώτες της ανάμεσα στις μάχες.
Υπολογίζεται πως έως και 200.000 γυναίκες μετατράπηκαν σε σκλάβες του σεξ από τον ιαπωνικό αυτοκρατορικό στρατό στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις ανθρώπινου trafficking που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Εβδομήντα χρόνια αργότερα, οι γυναίκες αυτές περιμένουν ακόμη μια συγγνώμη.
Από το 1932 έως και το 1945, κορίτσια και γυναίκες, κυρίως από την Κορέα αλλά και από άλλες ασιατικές χώρες, απαγάγονταν, εξαπατούνταν ή αγοράζονταν από άπορες οικογένειες. Γνωστές ως «γυναίκες ανακούφισης», μεταφέρονταν σε πορνεία, τους αποκαλούμενους και «σταθμούς ανακούφισης» για τους ιάπωνες στρατιώτες, όπου κρατούνταν αιχμάλωτες επί μήνες ή χρόνια. Οι περισσότερες ήταν μικρότερες των 20 ετών, ενώ ανάμεσά τους υπήρχαν ακόμη και 12χρονα κορίτσια. Πολλές από αυτές βίωναν στους χώρους αυτούς την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία.
Ο φόβος, η ντροπή αλλά και οι απειλές του ιαπωνικού στρατού δεν επέτρεψαν για πολλά χρόνια σε όσες κατάφεραν να επιστρέψουν στις εστίες τους να αποκαλύψουν την τραυματική εμπειρία τους. Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, 45 χρόνια δηλαδή μετά τη λήξη του μεγάλου πολέμου, όταν μία από τις «γυναίκες ανακούφισης» έλυσε τη σιωπή της. Το 1991, η Kim Hak-sun μίλησε δημοσίως για την απαγωγή και τη σεξουαλική της κακοποίηση από τους ιάπωνες στρατιώτες. «Ένας αξιωματικός με έσυρε σε ένα δωμάτιο, χωρισμένο από άλλα με ένα μεγάλο κομμάτι ύφασμα. Αντιστάθηκα αλλά μου έσκισε τα ρούχα και στο τέλος πήρε την παρθενιά μου. Εκείνο το βράδυ, ο αξιωματικός με βίασε δύο φορές», ανέφερε στην ανατριχιαστική εξομολόγησή της.
Η δημόσια εξομολόγηση της Kim έδωσε δύναμη και σε πολλές ακόμη «γυναίκες ανακούφισης» από την Κίνα, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, τα νησιά του Ειρηνικού, να μοιραστούν τη φρίκη που έζησαν και να αποκαλύψουν το καλά οργανωμένο πρόγραμμα της κυβέρνησης να στήσει «σταθμούς ανακούφισης» για τους ιάπωνες στρατιώτες στην Ασία και τον Ειρηνικό. Οι γυναίκες αυτές και υποστηρικτές τους δημιούργησαν ένα διεθνές κίνημα με στόχο να αποδοθεί δικαιοσύνη αλλά και να αναγκαστεί η ιαπωνική κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες ήταν υπεύθυνη. Η εύθραυστη, γεμάτη χάρη πεταλούδα έγινε το σύμβολο αυτού του κινήματος.
Ζώντας τον εφιάλτη 70 χρόνια μετά
Η Kim Bok-dong είναι σήμερα 89 ετών. Η όρασή της και η ακοή της την εγκαταλείπουν και δεν μπορεί να σταθεί όρθια χωρίς βοήθεια. Οι εφιάλτες όμως των πέντε χρόνων που έζησε ως σκλάβα του σεξ, από το 1940 και μετά, παραμένουν ζωντανοί όσο ποτέ. Στόχος της είναι να μοιραστεί την ιστορία της με όσους περισσότερους μπορεί, μέχρι να μην έχει πλέον την ικανότητα αυτή. «Μόνος μου στόχος είναι να ξεκαθαρίσω τα πράγματα για το παρελθόν. Πριν πεθάνω», ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις της στο CNN.
Η Kim ήταν 14 ετών όταν ο ιαπωνικός στρατός έφτασε στο χωριό της στην Κορέα. Όπως διηγείται, της ανακοινώθηκε πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να αφήσει το σπίτι και την οικογένειά της για να στηρίξει τον πόλεμο ως εργαζόμενη σε ένα εργοστάσιο. «Δεν υπήρχε η επιλογή να μην πας. Αν δεν πήγαινες, θα σε θεωρούσαν προδότη», θυμάται.
Αντί όμως να μεταφερθεί στο εργοστάσιο, η Kim κατέληξε σε ένα από τα πολλά πορνεία του ιαπωνικού στρατού. Την κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλες περίπου 30 γυναίκες και την ανάγκασαν να κάνει πράγματα που θυμάται με πόνο. Η ίδια κάνει λόγο για αμέτρητες ημέρες που στρατιώτες συνωστίζονταν έξω από το πορνείο, το αποκαλούμενο «σταθμό ανακούφισης». Οι χώροι αυτοί ήταν συχνά τόσο κοντά στα σημεία διεξαγωγής των μαχών, που οι γυναίκες άκουγαν τους ήχους του πολέμου.
«Η δική μας δουλειά ήταν να αναζωογονούμε τους στρατιώτες. Τα Σάββατα έκαναν ουρά από τις 12:00 μεσημέρι μέχρι τις 20:00 το βράδυ. Υπήρχε πάντα μια μεγάλη ουρά στρατιωτών. Τις Κυριακές ήταν από τις 08:00 το πρωί έως τις 17:00. Πάλι, μεγάλη ουρά. Δεν είχα τη δυνατότητα να μετρήσω πόσοι πολλοί ήταν».
Κάθε ιάπωνας στρατιώτης είχε περίπου τρία λεπτά στη διάθεσή του. Συνήθως έμεναν με τις μπότες τους και κατεβασμένο το παντελόνι, τελειώνοντας βιαστικά ώστε ο επόμενος στρατιώτης να πάρει σειρά. «Ήταν απάνθρωπο, εξαντλητικό, ανυπόφορο», λέει και προσθέτει: «Όταν τελείωνε η μέρα, δεν μπορούσα ούτε καν να σηκωθώ. Την ώρα που έδυε ο ήλιος, δε μπορούσα ούτε καν να κουνήσω το κάτω μέρος του κορμιού μου. Μετά τον πρώτο χρόνο, είμασταν σαν μηχανές».
Η 89χρονη γυναίκα είναι μέλος μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης που ονομάζεται «Κορεατικό Συμβούλιο των Γυναικών που χρησιμοποιήθηκαν ως Σκλάβες του Σεξ από την Ιαπωνία», η οποία παλεύει για μια συγνώμη εκ μέρους της ιαπωνικής κυβέρνησης.
Περιμένουν ακόμη μια συγγνώμη
Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά μέχρι σήμερα να αναλάβει επισήμως την ευθύνη για τις πράξεις της. Σε πρόσφατη ομιλία του στο Κονγκρέσο των ΗΠΑ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε μίλησε και πάλι για «τις βαθιές τύψεις» της Ιαπωνίας όσον αφορά το μιλιταριστικό της παρελθόν στην Ασία, αλλά δεν εξέφρασε συγγνώμη εκ μέρους της χώρας του, όπως ανέμεναν οι γυναίκες που είχαν πέσει θύμα της πρακτικής αυτής.
Επικριτές του Άμπε εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλοιώσει το παρελθόν, για να ικανοποιήσει του συντηρητικούς στη χώρα που πιστεύουν πως οι «γυναίκες ανακούφισης» ήταν πόρνες επί πληρωμή και όχι θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Τον Μάρτιο του 2013, ο εθνικιστής δήμαρχος της Οσάκα προκάλεσε οργή όταν υποστήριξε ότι το σύστημα των στρατιωτικών πορνείων που εφάρμοζε η Ιαπωνία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «ήταν μια αναγκαιότητα». «Ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι το σύστημα των ‘γυναικών ανακούφισης’ ήταν απαραίτητο για να παρέχεται ξεκούραση στο πλήθος των ανδρών που διακινδύνευαν τη ζωή τους μέσα σε μια θύελλα από σφαίρες», δήλωσε ο Τόρου Χασιμότο. «Την εποχή εκείνη ήταν ένα απαραίτητο σύστημα ώστε να διατηρείται η στρατιωτική πειθαρχία», πρόσθεσε.
Το διεθνές κίνημα υποστήριξης των γυναικών αυτών όμως δεν έχει σκοπό να επιτρέψει στην Ιαπωνία να αποποιηθεί των ευθυνών της για τα σκληρά αυτά εγκλήματα πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, ιάπωνες πανεπιστημιακοί κάλεσαν την κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε να αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει η Ιαπωνία για την εκμετάλλευση των «γυναικών ανακούφισης». Σε ανακοίνωσή τους, 16 σύλλογοι ιαπώνων επιστημόνων -μεταξύ των οποίων αυτός της Ιστορίας της Ιαπωνίας- κατήγγειλαν «τη σκλαβιά για σεξ"» και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναλάβει «εντίμως» την ευθύνη.
«Όπως έχουν δείξει πρόσφατες ιστορικές έρευνες, τα θύματα υποβλήθηκαν όχι μόνον σε μια καταναγκαστική στρατολόγηση, αλλά και σε συνθήκες σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους. Συνεχίζοντας την υιοθέτηση μιας ανεύθυνης πολιτικής, η οποία συνίσταται στην άρνηση της ύπαρξης της σεξουαλικής σκλαβιάς στους κόλπους του ιαπωνικού στρατού κατά τη διάρκεια του πολέμου, ορισμένοι πολιτικοί και ένα μέρος των μέσων ενημέρωσης περνούν το μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι η Ιαπωνία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφεραν, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, στις αρχές του μήνα, περίπου 200 πανεπιστημιακοί, στην πλειονότητά τους από τις ΗΠΑ, έδωσαν στη δημοσιότητα μια ανοιχτή επιστολή προς την ίδια κατεύθυνση, με την οποία καλούσαν την Ιαπωνία να αναγνωρίσει τα σφάλματα του μιλιταριστικού της παρελθόντος με αφορμή την 70η επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Με ή χωρίς συγνώμη, οι «γυναίκες ανακούφισης» έχουν καταφέρει να ακουστεί η αλήθεια τους σε όλο τον κόσμο. «Όσες ζούμε ακόμη είμαστε πάνω από 80 ή 90 ετών. Οι Ιάπωνες νομίζουν πως όλα θα τελειώσουν όταν θα πεθάνει και η τελευταία από εμάς, αλλά δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να γίνει το δικό τους», δηλώνει η 88χρονη σήμερα Gil Won-Ok.

http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/826072/oi-200000-sklaves-tou-sex-tou-iaponikou-autokratorikou-stratou

Η Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να μπλοκάρει το μνημόνιο μετά την ψήφισή του «Δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για ψηφοφορία στο σύνολο» - Μητρόπουλος: Θα λήξω τη συνεδρίαση και ας παρανομήσω

Να μπλοκάρει το μνημόνιο μετά την ψήφισή του επιχειρεί η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Μετά την ψηφοφορία όπου 222 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, η κ. Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη διαδικαστικά ζητήματα και αφού είχαν αποχωρήσει η βουλευτές - ενώ έμειναν όσοι από το ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν Όχι - έθεσε ζήτημα επι του συνόλου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αμφισβήτησε ότι υπάρχει δεδηλωμένη για την κυβέρνηση εκείνη τη στιγμή μέσα στη Βουλή.
Ο Νίκος Φίλης μπήκε στην αίθουσα και τόνισε ότι κάποιοι προσπαθούν να βάλουν προσκόμματα
«Δεν υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για ψηφοφορία στο σύνολο» είπε. Μάλιστα τόνισε ότι δεν μας εκπροσωπεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος την παρακάλεσε να μην τον φέρνει σε δύσκολη θέση, ωστόσο η ίδια έλεγε ότι δεν μπορεί να λήξει η συνεδρίαση.
«Θα τη λήξω και ας παρανομήσω», είπε ο κ. Μητρόπουλος και την έληξε.
http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/1913419/i-konstantopoulou-epichirise-na-blokari-to-mnimonio-meta-tin-psifisi-tou

Eurogroup - Σόιμπλε: Σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του

Πρέπει να έχουμε  σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, διαμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας πως  πρέπει να βρεθεί ο τρόπος.
Το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να τηρήσει, αλλά πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τοποθετήθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας ωστόσο, πως η κύρια δουλειά έχει γίνει.
Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση, κατέληξε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/615673/eurogroup-soimple-safi-desmeysi-apo-to-dnt-gia-ti-symmetoxi-toy#ixzz3incIHYdT

Eurogroup - Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα της Ελλάδας».
«Λέω από την πρώτη στιγμή ότι το πιο σημαντικό μέρος του παιχνιδιού είναι η κυριότητά του και η εφαρμογή του» υποστήριξε ο Σλοβάκος υπουργός.
«Όλο το παιχνίδια βρίσκεται εκεί» συμπλήρωσε.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/615675/eurogroup-slovakos-ypoik-simantiki-i-symmetoxi-toy-dnt-sto-elliniko-programma#ixzz3inbwjCdn

Eurogroup – Φινλανδός ΥΠΟΙΚ: Θα εκπλαγώ αν δεν υπάρξει συμφωνία απόψε

Κατά την είσοδό του στο Eurogroup των Βρυξελλών, ο Αλεξάντερ Στουμπ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα επιτευχθεί συμφωνία κατά τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Ο κ. Στουμπ επικεντρώθηκε σε τρία σημεία – κλειδιά που θα συζητηθούν σήμερα: «Το πρώτο», όπως είπε, «είναι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Πιστεύουμε ακράδαντα πως το Ταμείο θα πρέπει να συμμετάσχει από τον Οκτώβριο με κάποιο τρόπο στο πρόγραμμα».
Ως δεύτερο σημείο – κλειδί, ο κ. Στουμπ εντοπίζει το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης που θα λάβει η Ελλάδα ενώ το τρίτο είναι ο χρόνος της χρηματοδότησης.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, κόντρα στο κλίμα των προηγούμενων ημερών με τη συμμετοχή της Φινλανδίας στο ελληνικό πρόγραμμα ήξεις αφήξεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καταλήγοντας στο ότι θα συνιστά έκπληξη αν δεν υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/615678/eurogroup-finlandos-ypoik-tha-ekplago-an-den-yparxei-symfonia-apopse#ixzz3inbaHBiN

Η συνεδρίαση του Eurogroup μετά την ψήφιση του νέου Μνημονίου

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για να συζητήσει σχετικά με το τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο υπερψηφίστηκε το πρωί της Παρασκευής (14/08/2015) από τη Βουλή των Ελλήνων με 222 ψήφους.
Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών αναχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής η οποία κατέληξε στην ψηφοφορία για τη δανειακή σύμβαση, τα προαπαιτούμενα και συμφωνία. Ο κ. Τσακαλώτος ψήφισε «ναι» μέσω επιστολικής ψήφου.
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Ελλάδας και η σύναψη της νέας συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των τεσσάρων θεσμών.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να αποτιμήσουν τη συμφωνία, σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να ανάψει το πράσινο «φως» για την πολιτική έγκριση του νέου, τριετούς δανείου.
Προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για ένα κείμενο με πάρα πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την Ελλάδα. Eίναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν ερωτήματα, κριτική, ζητήματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν. Mέχρι απόψε το βράδυ θα έχουμε χρόνο σχολίασε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εκφράζοντας την ελπίδα για θετικό αποτέλεσμα στο τέλος των εργασιών του Eurogroup.
Από την πλευρά του ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, επισήμανε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και προετοιμασία από την ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών. Όπως είπε, η απόφαση για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας θα είναι ένδειξη αλληλεγγύης έναντι της υπευθυνότητας που επέδειξε τις τελευταίες εβδομάδες η ελληνική κυβέρνηση. «Θα εξετάσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», πρόσθεσε. Εξάλλου, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε θεωρείται αναγκαίο για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να ανασάνει.
«Πρέπει να έχουμε σαφή δέσμευση από το ΔΝΤ, για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα», διαμήνυσε ο Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup τονίζοντας πως πρέπει να βρεθεί ο τρόπος. «Το ΔΝΤ έχει κανόνες που πρέπει να τηρήσει, αλλά πάντα υποστηρίζαμε πως πρέπει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα», τοποθετήθηκε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενημερώνοντας ωστόσο, πως η κύρια δουλειά έχει γίνει. «Πιστεύω ότι σήμερα θα βρεθεί λύση», κατέληξε ο Βόλφανγκ Σόιμπλε, ωστόσο αναμένεται η στάση του κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη στιγμή που κάποια δημοσιεύματα έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο ενός «δανείου-γέφυρας».


 
Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα πάντως μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου θα είναι ραδγαίες.
Μετά τις 20 Αυγούστου η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου από 222 βουλευτές.
Έτσι πλέον το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στις κάλπες μοιάζει να πλησιάζει, κάτι που επιβεβαιώθηκε άλλωστε και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, αφού υποσχέθηκε να δώσει «ένα τέλος στον πολιτικό σουρεαλισμό από Δευτέρα» στρέφοντας τα βέλη του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την προτροπή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας να πάει σε εκλογές, τόνισε: «κ. Μεϊμαράκη, ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά».


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/615520/to-apogeyma-to-krisimo-eurogroup-meta-tin-psifisi-toy-neoy-mnimonioy#ixzz3inb2RKM2

Eurogroup – Ντομπρόβσκις: Καμία επίσημη απόφαση για το χρέος πριν τον Οκτώβρη

Προσερχόμενος στις εργασίες του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν που σήμερα θα αντικαθιστά τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η Κομισιόν και οι άλλοι θεσμοί εργάστηκαν εντατικά για αυτή τη συμφωνία που παράσχει την βάση για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την προϋπόθεση πως θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα».
Ο κ. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία. Πρόσθεσε, ότι η τεχνική συμφωνία αποτελεί καλή βάση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων, τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου.
Καταλήγοντας, ο Βλ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε ο ίδιος, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/615681/eurogroup-ntomprovskis-kamia-episimi-apofasi-gia-to-xreos-prin-ton-oktovri#ixzz3inaDiTrR