Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ιατρικό Λεξικό - Ασφαλές σεξ, ασφαλής σεξουαλική επαφή

Αγγλικός όρος
safe sex
Ορισμός
Η πρακτική αυτοπροστασίας και προστασίας του συντρόφου από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβάνοντας τα χλαμύδια, την τριχομονάδα, τη σύφιλη, τους ιούς ηπατίτιδας και τον ιό της ανθρώπινης ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Η ασφαλής σεξουαλική πράξη προύποθέτει την αποφυγή της επαφής με το αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά του/της συντρόφου (λ.χ. σπερματικό υγρό) με τη χρησιμοποίηση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια οιασδήποτε μορφής στοματικής, κολπικής ή πρωκτικής συνουσίας. Ο κίνδυνος μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών ταξινομείται ως ακολούθως: ασφαλές: αγαμία, αυνανισμός, ξηρό φιλί, αυνανισμός του συντρόφου, στοματικός έρωτας με τη χρήση προφυλακτικού, άγγιγμα, φαντασίωση. Πιθανώς ασφαλές: κολπική ή πρωκτική συνουσία με τη χρήση προφυλακτικού. Επικίνδυνο: Υγρό φιλί, στοματικός έρωτας χωρίς προστασία, αυνανισμός γυναίκας χωρίς προφύλαξη, αυνανισμός με επαφή τραυματισμένου δέρματος και κάθε είδους συνουσία χωρίς προφύλαξη.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
(1) Η κατανάλωση αλκοόλ ενδεχομένως να επηρεάσει την αντίληψη ενός ατόμου ως προς τι αποτελεί πράξη ασφαλούς σεξ, καταλήγοντας σε συμμετοχή σε επικίνδυνες σεξουαλικές δραστηριότητες.
(2) Εάν κάποιος από τους συντρόφους έχει ενδείξεις οποιασδήποτε πάθησης θα πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιούνται προφυλακτικά αν και τα ποσοστά αποτυχίας τους κυμαίνονται μεταξύ 2 και 12% ανάλογα με την εμπειρία καιτην ικανότητα του χρήστη. Κάθε άτομο το οποίο έχει καθημερινές συνευρέσεις πρέπει να αποφεύγει την πρωκτική συνουσία ακόμα και με τη χρήση προφυλακτικού εξαιτίας του υψηλού κινδύνου που συνοδεύει την παραπάνω δραστηριότητα και το χαμηλό αλλά δεδομένο κίνδυνο θραύσης του προφυλακτικού.

http://www.iatronet.gr/iatriko-lexiko/asfales-sex-asfalis-sexoyaliki-epafi.html

Αφιέρωμα: HIV/AIDS Τι κάνω αν σπάσει το προφυλακτικό;

Χθες το βράδυ είχατε μια επικίνδυνη σεξουαλική επαφή. Κάτι πήγε στραβά, χάσατε τον έλεγχο της κατάστασης, αισθανθήκατε άβολα και δεν απαιτήσατε προφυλακτικό, ή έσπασε το προφυλακτικό, ο σύντροφός σας εκσπερμάτωσε μέσα σας - ή εκσπερματώσατε εσείς μέσα στον σύντροφό σας.
Ξεκινάτε νωρίς το επόμενο πρωί, δίνετε αίμα για τεστ για HIV. Το τεστ βγαίνει αρνητικό και από κει και μετά ατενίζετε γεμάτος /η αισιοδοξία το μέλλον. Σωστά;
Λάθος!
Αν εκτεθήκατε στον HIV μπορείτε να πάρετε αγωγή και να μην κολλήσετε!
Προσοχή! Μετά από μια επικίνδυνη επαφή από την οποία ίσως μολυνθήκατε από τον HIV, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν δύο μήνες (αρκετές φορές και περισσότερο, όμως σχεδόν ποτέ πάνω από 6 μήνες) για να ανιχνευτούν τα ειδικά αντισώματα κατά του ιού και να θετικοποιηθεί το τεστ. Στο ενδιάμεσο διάστημα μπορείτε εν αγνοία σας να μολύνετε αρκετό κόσμο και να χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να απαλλαγείτε από τον HIV.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Τι να κάνετε

Κάνατε σεξ χωρίς προφυλάξεις και φοβάστε ότι μπορεί να έχετε μολυνθεί. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, αν κάποιος εκσπερμάτωσε μέσα σας, άσχετα με το πόσο καλά τον γνωρίζετε, είναι να βγάλετε το σπέρμα από μέσα σας. Σφιχτείτε για να βγει το σπέρμα από το ορθό σας ή τον κόλπο σας. Οι επίσημες οδηγίες λένε να μην κάνετε κλύσμα γιατί υπάρχει κίνδυνος να τραυματίσετε την εσωτερική επιφάνεια του εντέρου με το ρύγχος του κλύσματος και να αυξήσετε την πιθανότητα για μόλυνση.
Πλένετε καλά την εξωτερική περιοχή του πρωκτού, του κόλπου ή το πέος σας αν ήσασταν ο ενεργητικός κατά το ατύχημα.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην χρησιμοποιείτε ποτέ επιθετικές χημικές ουσίες (π.χ. χλωρίνη, ξύδι, οξέα). Νερό, σαπούνι ή Betadine είναι υπεραρκετά!
Ρωτήστε ήρεμα τον σύντροφό σας αν είναι οροθετικός και παίρνει κάποια φάρμακα για τον ιό HIV. Προσπαθήστε να ελέγξετε τον πανικό και τον θυμό σας και μην κάνετε τον σύντροφό σας να το βάλει στα πόδια, πριν πάρετε αυτή τη σημαντικότατη πληροφορία. Αν είναι οροθετικός και παίρνει φάρμακα πρέπει να τα πείτε στον γιατρό που θα σας δει (βλ. παρακάτω) και να πάρετε και εσείς τα ίδια! Σημειώστε τα ονόματα των φαρμάκων σε ένα χαρτί και πάρτε το μαζί σας.
Αν σας πει ότι είναι οροθετικός σε αγωγή με «μη ανιχνεύσιμο» ή «αρνητικό» ιικό φορτίο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διατρέχετε κίνδυνο!
Μη ανιχνεύσιμος ιός στο αίμα («μη ανιχνεύσιμο» ή «αρνητικό» ιικό φορτίο) ΔΕΝ σημαίνει ότι ο ιός δεν υπάρχει, αλλά ότι τα μηχανήματα δεν μπορούν να τον μετρήσουν. Επίσης ιός μη ανιχνεύσιμος στο αίμα δεν σημαίνει και μη ανιχνεύσιμος και στο σπέρμα! Το σπέρμα μπορεί να παραμένειμολυσματικό γιατί τα φάρμακα κατά του ιού δεν εισχωρούν καλά στους όρχεις!

Τι να κάνετε μετά

Μετά απευθύνεστε ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ (την ίδια μέρα, αν αυτό είναι δυνατόν) στην κοντινότερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ).
Η προφύλαξη που μπορείτε να πάρετε για να μην μολυνθείτε από τον ιό είναι αποτελεσματική αν αρχίσει το συντομότερο, το αργότερο μέσα σε 72 ώρες. Αν το ατύχημα έγινε απόγευμα ή βράδυ και βρίσκεστε σε πόλη όπου υπάρχει νοσοκομείο με MEΛ, περιμένετε μέχρι το επόμενο πρωί και απευθυνθείτε στη ΜΕΛ νωρίς! Οι ΜΕΛ δεν έχουν εφημερίες, οπότε αν πάτε σε νοσοκομείο μετά τις 3μμ. θα αναγκαστείτε να πάτε στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία, όπου στις εφημερίες υπάρχει μεγάλη κίνηση, αναμονή και ταλαιπωρία. Πάρτε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας.
Επειδή, αν σας δώσουν φάρμακα, είναι σημαντικό να τα αρχίσετε το συντομότερο δυνατόν, υπάρχει πρόβλημα αν το συμβάν γίνει Παρασκευή. Αν περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οριακά προλαβαίνετε τις 72 ώρες που είναι το μάξιμουμ που μπορείτε περιμένετε αν πρόκειται να πάρετε την αγωγή. Επίσης υπάρχει πρόβλημα αν βρίσκεστε σε πόλη με νοσοκομείο χωρίς ΜΕΛ. Σε αυτή τη περίπτωση δεν υπάρχει άλλη λύση από το να απευθυνθείτε στα εξωτερικά ιατρεία (Παθολογική Κλινική) του πλησιέστερου μεγάλου νοσοκομείου της περιοχής σας (όχι σε Κέντρο Υγείας). Πάρτε μαζί σας το βιβλιάριο υγείας σας.
Στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμη αγωγή κατά του HIV («αντιρετροϊική αγωγή») στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Με ποιον να μιλήσετε

Ζητήστε να μιλήσετε με έναν γιατρό είτε στην Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (αν υπάρχει μονάδα), είτε στα Παθολογικά Εξωτερικά Ιατρεία («Επείγοντα Περιστατικά»). Όχι με νοσηλευτικό προσωπικό.
Αν σας ζητηθεί στη γραμματεία του νοσοκομείου ή του εξωτερικού ιατρείου να πείτε σε κοινή θέα μπροστά σε μη ιατρικό προσωπικό τι πρόβλημα έχετε (π.χ. για να πάρετε αύξοντα αριθμό για τα εξωτερικά ιατρεία), πέστε «με πονάει η κοιλιά μου» και περιμένετε τον γιατρό.
Θα γράψουν το όνομά σας σε ένα βιβλίο, αλλά μην ανησυχείτε γι' αυτό. Αν χρειαστεί να πάρετε αγωγή κατά του HIV αυτό γίνεται ανώνυμα (καταγράφονται μόνον τα δύο πρώτα γράμματα από το όνομα και το επώνυμό σας).
Αν ο γιατρός (πιθανόν φοιτητής ή ειδικευόμενος) δεν είναι ενημερωμένος με το θέμα ή έχετε την αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνει τι του ζητάτε ή θέλει να σας διώξει χωρίς να ασχοληθεί μαζί σας, ζητήστε να μιλήσετε με τον ανώτερό του (υπεύθυνο εφημερίας, ή ακόμη και τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής).
Μη φύγετε από το νοσοκομείο χωρίς να κάνετε σωστά αυτό που πρέπει. Χρειάζεται θάρρος, επιμονή και ενδεχομένως και λίγος τσαμπουκάς. Αν πάτε σε μέρα ή ώρα εφημερίας και δεν εξυπηρετηθείτε σωστά, ξαναπηγαίνετε την επόμενη ημέρα το πρωί, όταν η ΜΕΛ ή η Παθολογική Κλινική λειτουργεί κανονικά και είναι εκεί όλοι οι γιατροί.

Τι θα πείτε

Μιλήστε με τον γιατρό που θα σας δει κατ' ιδίαν, όχι μπροστά σε άλλους. Δώστε του να καταλάβει τι ακριβώς συνέβη για να εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι εύκολο να μιλάμε για την προσωπική μας ζωή σε αγνώστους, πολύ δε περισσότερο για τις σεξουαλικές μας πρακτικές.
Προσπαθήστε όμως να ξεπεράσετε τον εαυτό σας. Υπερνικήστε την ντροπή που μπορεί να νοιώθετε και πέστε του ακριβώς τι συνέβη. Μη μασάτε τα λόγια σας, μην κρύψετε γεγονότα προσπαθώντας να δικαιολογηθείτε για να ελαφρύνετε τη θέση σας. Ο γιατρός δεν είναι εισαγγελέας, δεν θα σας απαγγείλει κατηγορίες. Ούτε σας ξέρει, ούτε θα τον ξαναδείτε. Από αυτά που θα καταλάβει από τα λεγόμενά σας, θα εξαρτηθούν τα μέτρα που θα πάρει και σε τελευταία ανάλυση η ίδια σας η υγεία.
Πέστε του ξεκάθαρα ότι π.χ. «έσπασε το προφυλακτικό όταν έκανα πρωκτικό σεξ και ήρθα σε επαφή με το σπέρμα του συντρόφου μου». Ο γιατρός θα σας ρωτήσει αν ο σύντροφός σας είναι γνωστός οροθετικός ή όχι. Το πιο πιθανό είναι να μην ξέρετε την κατάστασή του. Αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι είναι αρνητικός στον HIV. Πέστε ξεκάθαρα ότι δεν τον ξέρατε καλά και δεν μπορείτε να τον βρείτε ξανά. Αν ο σύντροφός σας είναι οροθετικός, πρέπει να ξέρετε τι φάρμακα παίρνει, ώστε ενδεχομένως να πάρετε και εσείς τα ίδια.

Τι μπορεί να ακολουθήσει

Ο/η γιατρός θα εκτιμήσει το πόσο πιθανό είναι να έχετε κολλήσει HIV. Θα εξηγήσετε πώς ακριβώς εκτεθήκατε ενδεχομένως στον HIV και ο γιατρός θα εκτιμήσει αν η σεξουαλική πρακτική που ακολουθήσατε ήταν όντως επικίνδυνη, άσχετα με το αν ο ερωτικός σας σύντροφος είναι οροθετικός ή οροαρνητικός στον HIV. Εάν το κρίνει απαραίτητο, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, θα σας χορηγήσει αγωγή, η οποία ονομάζεται Προφύλαξη μετά την Έκθεση (ΠΜΕ).
Αυτή είναι μια θεραπευτική αγωγή που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δύο ή τριών φαρμάκων κατά του HIV. Έχει σκοπό να εμποδίσει την εξάπλωση του ιού μέσα στον οργανισμό σας, αρχίζοντας το νωρίτερο δυνατόν. Δίνεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (4 εβδομάδες) και το πρόγραμμά της θα πρέπει να ακολουθείται με θρησκευτική ευλάβεια. Σε περίπτωση που όντως έχει μπει στο σώμα σας ο HIV, η απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπεία μπορεί να είναι η σωτήρια σας. Δύο μελέτες έδειξαν μείωση της λοίμωξης από HIV κατά 80% μετά από τη χρήση ΑΖΤ (μόνο) για προφύλαξη.
Προσοχή! Μόνο αν ο γιατρός θεωρήσει ότι είναι απαραίτητο θα σας χορηγήσει φάρμακα, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας. Γι' αυτό είναι σημαντικό να του πείτε όλη την αλήθεια χωρίς να αποκρύψετε τίποτε λόγω ντροπής!
Η προφύλαξη μετά από έκθεση έχει αποτέλεσμα μόνον αν την αρχίσεις το αργότερο μέσα σε 72 ώρες. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα.
Στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός στην Αθήνα υπάρχει 24 ώρες το 24ωρο διαθέσιμη αντιρετροϊική αγωγή και στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Επίσης όλο το 24ωρο λειτουργεί το τηλέφωνο αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ) 210- 5212054, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων.
Επειδή κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν το σπέρμα με το οποίο ήρθατε σε επαφή είναι μολυσμένο και από το μικρόβιο της σύφιλης, εκτός από τα φάρμακα κατά του ιού HIV οφείλει να χορηγείται επίσης προφύλαξη και για την σύφιλη.

Τι εξετάσεις θα γίνουν

Η εξέταση αίματος που ενδεχομένως σας ζητήσει ο γιατρός να κάνετε εκείνη τη στιγμή έχει έννοια να μάθει αν έχετε ήδη μολυνθεί από τον HIV στο παρελθόν εν αγνοία σας. Σε περίπτωση που είστε ήδη μολυσμένος, η πορεία που ακολουθείται είναι διαφορετική.
Επανάληψη των τεστ για αντισώματα κατά του HIV πρέπει να γίνει στους 3 και στους 6 μήνες μετά το συμβάν.
Κάποια άλλη στιγμή, σύντομα, πρέπει επίσης να ελέγξετε αν εκτός από τον HIV μολυνθήκατε από άλλους ιούς (π.χ. ηπατίτιδας Β και C) ή από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ. σύφιλη), τα οποία κολλάνε πολύ πιο εύκολα από τον HIV. Αν βρεθείτε αρνητικός στην ηπατίτιδα Β, καλό είναι να εμβολιαστείτε το συντομότερο.

Με λίγα λόγια

  • Αν σε μια σεξουαλική επαφή, έσπασε το προφυλακτικό και έμεινε μέσα σας σπέρμα:
  • Σφίγγεστε για να βγει από μέσα σας το σπέρμα.
  • Απευθύνεστε σε μια Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ή, αν δεν υπάρχει στην περιοχή σας, στα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής Κλινικής του πλησιέστερου μεγάλου νοσοκομείου. Πάρτε μαζί το βιβλιάριο υγείας σας.
  • Μιλήστε ανοικτά και χωρίς περιστροφές στον γιατρό. Όχι σε νοσηλευτικό προσωπικό. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για τη ζωή σας και ξεπεράστε τις αναστολές σας.
  • Αν ο γιατρός σας δώσει Προφύλαξη Μετά Από Έκθεση, ακολουθείτε με πάρα πολύ μεγάλη συνέπεια το πρόγραμμα λήψης των φαρμάκων.
  • Κάνετε εξετάσεις αίματος για HIV και για άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Η εξυπνότερη κίνηση

  • Για να ελαττώσετε την πιθανότητα να σπάσει το προφυλακτικό, χρησιμοποιείτε καινούργια προφυλακτικά και αρκετό υδατοδιαλυτό λιπαντικό (ζελέ τύπου ΚΥ jelly). Ποτέ βαζελίνη, λάδι, κρέμα!
  • Μην εκθέτετε τα προφυλακτικά στον ήλιο, σε έντονη ζέστη (π.χ. εσωτερικό αυτοκινήτου το καλοκαίρι), μην τα φυλάτε στην κωλότσεπη και μην τα ανοίγετε με τα δόντια.
  • Επειδή το προφυλακτικό, αν σπάσει, συνήθως σπάζει στην πρώτη είσοδο στον πρωκτό, καλό είναι, αφού μπείτε, λίγο αργότερα να βγείτε τελείως έξω και να το ελέγξετε στα γρήγορα.
 http://www.10percent.gr/old/issues/200801/a06.html

Χωρίς προφυλακτικό Η συντακτική ομάδα του Oneman συζητά εκείνη την απόφαση που παίρνει ένας άντρας να κάνει σεξ χωρίς προφυλάξεις.



Σήμερα, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι η Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Τουλάχιστον έτσι ανακαλύψαμε διαβάζοντας ένα Δελτίο Τύπου του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος "Θετική Φωνή" σχετικά με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σήμερα με κεντρικό μήνυμα "Τα προφυλακτικά δεν είναι είδος πολυτελείας". Ένας από τους ελάχιστους Συλλόγους στην Ελλάδα με ουσιαστικότατη δράση και αντίκτυπο στην κοινωνία.
Και θα μπορούσαμε εύκολα ως Oneman να κάνουμε ένα δίλημμα "με ή χωρίς προφυλακτικό" και να το χαβαλεδιάσουμε ως συνήθως. Αλλά όχι. Η χρήση ή μη προφυλακτικού σε χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Και προσδιορίζει πολλές φορές την συμπεριφορά σου σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν θεωρούμε ότι είναι πολλοί εκείνοι εκεί έξω που δεν έχουν δοκιμάσει έστω μία φορά στη ζωή τους χωρίς προφυλακτικό. Ούτε πιστεύουμε ότι υπάρχει έστω ένας εκεί έξω που να μην έχει ανησυχήσει έστω φευγαλέα μια φορά ότι μπορεί και να έχει κολλήσει κάτι. Το να μην χρησιμοποιείς προφυλακτικό είναι καθαρά θέμα επιλογής.

Με προφυλακτικό ο Πάνος Κοκκίνης

Είναι ακριβώς σαν την φάση με το κράνος στην μοτοσικλέτα. Αν δεν φοράς, όσο έμπειρος ή ταλαντούχος οδηγός και αν είσαι, αργά ή γρήγορα, θα το φας το κεφάλι σου. Το πάνω ή το κάτω, δεν έχει σημασία. Και όχι, δεν αξίζει να περάσεις ένα τρίμηνο στο ΚΑΤ (ή, ακόμη χειρότερα, στο πρώτο νεκροταφείο) επειδή λατρεύεις την αίσθηση ελευθερίας. Επειδή είσαι εθισμένος στο να νιώθεις τον αέρα να κάνει τα μαλλιά σου να ανεμίζουν. Και πάλι, πάνω ή κάτω, δεν έχει σημασία. Οπότε το χωρίς προφυλακτικό και τις YOLO αηδίες άσε τις για μετά το γάμο. Και πάλι μόνο αν είσαι σίγουρος ότι ούτε εσύ ούτε η σύζυγος κουβαλάτε ανεπιθύμητα 'σουβενίρ' από την άγρια νιότη σας. Επίσης μόνο αν έχετε την βεβαιότητα ότι έχετε τα προσόντα να κάνετε παιδί. Αλλιώς, όπως είπε εύστοχα η Βίκυ Παπαδοπούλου στον Χριστόφορο στο πρώτο επεισόδιο του Δυο Μέρες Μόνο, 'Όχι μέσα μου'. Ποτέ μέσα. Ποτέ χωρίς.

Η άποψή μου για το προφυλακτικό δεν είναι η καλύτερη, λέει ο Ηλίας Αναστασιάδης

Μπορεί να μοιάζει ατυχές και πονηρό το παράδειγμα, αλλά δεν πειράζει. Μπορεί να υπάρχουν επτακόσιοι λόγοι που το να τρως τη μπανάνα με τη φλούδα είναι καλύτερο για τον οργανισμό σου, αλλά χωρίς τη φλούδα είναι πιο νόστιμη (και βασικά μόνο έτσι τρώγεται). Έτσι και με το προφυλακτικό. Αν η μοίρα τα έφερνε έτσι ώστε να μην έκανες ποτέ σεξ χωρίς προφυλακτικό, δεν θα ήξερες. Θα έχανες το 97% της απόλαυσης, αλλά δεν θα σε ένοιαζε, κατάλαβες; Άπαξ όμως και έφαγες από το απαγορευμένο δέντρο, δεν υπάρχει γυρισμός. Ξέρω ότι χιλιάδες ανήσυχες μαμάδες (και η δική μου εννοείται) έχουν αρπάξει ήδη το σκουπόξυλο και κινούνται απειλητικά προς το Παγκράτι, αλλά ξέρω κι ότι έχω την ψυχή σου με το μέρος μου. Θα το παίξω λοιπόν πακέτο με τσιγάρα και θα κλείσω το κείμενό μου με την επιγραφή "Το σεξ χωρίς προφυλακτικό είναι επικίνδυνο για την υγεία". Εντάξει τώρα;

Αναγκαίο καλό για τον Χρήστο Χατζηιωάννου

Η σχέση μου με το προφυλακτικό είναι σαν την σχέση μου με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο. Δεν το θέλω στη ζωή μου, δεν το θέλω στη Βουλή μου, κάνε τη ρίμα μόνος σου. Το προφυλακτικό είναι το αναγκαίο καλό σε μία σεξουαλική επαφή. Μπορεί να σου προξενήσει δεκαπέντε προβλήματα. Από το να αγχωθείς για να το βάλεις μέχρι να μην μπαίνει καλά και να ξενερώσετε μέχρι να γίνει ο λόγος που δεν θα κάνεις σεξ απόψε γιατί απλά δεν το έχεις μαζί σου. Αλλά όπως χωρίς τον Καμμένο δεν θα είχαμε κυβέρνηση τώρα, όσο κι αν δεν το γουστάρεις, όσο κι αν σου γυρίζει τ' άντερα, το προφυλακτικό έχει κάτσει στην καρέκλα του (ΟΧΙ-ΔΕΝ-ΘΑ-ΤΟ-ΠΕΙ) Υπουργού Εθνικής Αμύνης του πέους σου. Και σε φυλάει. Όχι από το AIDS, μην κοροϊδευόμαστε τώρα, είναι το λιγότερο που σκέφτεσαι (μάλλον γιατί δεν αντέχεις σαν κι εμένα να το σκέφτεσαι). Σε φυλάει από τα 7000 αφροδίσια που κάνουν party κάθε βράδυ στην πόλη. Συμφωνώ με τον Ηλία Αναστασιάδη ότι η πρώτη φορά που έκανες sex χωρίς προφυλακτικό σε έστειλε στη γη της επαγγελίας και σε ξενέρωσε μια για πάντα για τη χρήση του. Αλλά από τη στιγμή που κάποιοι αποφάσισαν ότι αυτός είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να είσαι καλά, το υπομένεις. Και φροντίζεις να βρεις εκείνο που ταιριάζει σε εσένα και σου προσφέρει maximum ικανοποίηση.

Κουστουμάκι οπωσδήποτε για τον Θανάση Κρεκούκια

Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα φίλε μου. Θα μου πεις, μιλάω εκ του ασφαλούς, αφού όταν ξεκίνησα εγώ τα σφεντάν, δεν ήταν απαραίτητο το προφυλακτικό, τουλάχιστον κόζαρες τη λεγάμενη και καταλάβαινες πάνω κάτω αν κινδυνεύεις να κολλήσεις κάτι ή όχι. Τότε το βασικό θέμα ήταν να μην κάνεις τη μαλακία και αφήσεις τη σύντροφό σου σε ενδιαφέρουσα. Μετά όμως ήρθε το AIDS και αλλάξανε τα κόζια. Εντάξει, δεν το συζητάμε, χωρίς είναι μαγεία, με είναι διαφορετικό. Αλλά έτσι κι αλλιώς, αν μάθεις τις απαραίτητες κινήσεις και το κουλαντρίσεις και καπάκι συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση απέναντι σε σένα και την φίλη σου, η μαγεία θα επανέλθει. Σε τελική ανάλυση, το σεξ είναι και σωματικό και εγκεφαλικό. Και αν γουστάρεις να το κάνεις και γουστάρει και η άλλη, δεν θα σας ξενερώσει ένα λαστιχάκι. Όμως το κουστουμάκι, κουστουμάκι. Και διπλό αν χρειαστεί, Και με καπελάκι. Αλλά κουστουμάκι μαν. Για να κοιμάσαι ήσυχος. Και για να απολαμβάνεις χωρίς ρίσκο. Όπου στην προκειμένη, μιλάμε για τη ζωή σου. Και τη ζωή της άλλης. Το είπαμε και στην αρχή. Με αυτά δεν παίζεις. Δεν τίθεται καν δίλημμα. Προφυλακτικό. Με το Π κεφαλαίο. Και καλά σφεντάν!

Σκουφάκι για τα κρύα ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης

Ξέρεις, είναι αυτές οι άβολες συζητήσεις που κάνεις με τους γονείς σου όταν είσαι στην εφηβεία και δεν τις μπορείς καθόλου αλλά λίγο πριν κοιμηθείς καταλαβαίνεις ότι είχαν απόλυτο δίκιο. Σε μια συζήτηση μου είχαν πει "Να σέβεσαι τον εαυτό σου και την κάθε κοπέλα που είσαι μαζί". Χαμπάρι δεν είχα πάρει τότε. Αργότερα κατάλαβα ότι το "να σέβομαι" σημαίνει "να βάζω προφυλακτικό". Γιατί στην ουσία αυτό ακριβώς είναι. Σεβασμός στον εαυτό σου και την υγεία σου. Σεβασμός απέναντι στο έτερον ήμισυ που δεν φταίει σε τίποτα αν εσύ πηγαίνεις για εξετάσεις και βγαίνεις με δύο σελίδες πόρισμα (ούτε εσύ θα ήθελες να στο κάνουν). Σεβασμός στο ανεπιθύμητο. Συμφωνώ, όπως όλοι, πως  χωρίς προφυλακτικό είναι διαφορετικά, είναι περισσότερο στην ανθρώπινη σου φύση και στο ένστικτό σου. Ίσως το επικίνδυνο της φάσης να δημιουργεί περισσότερο αδρεναλίνη και ένταση αλλά στην τελική είναι μονάχα μια στιγμή. Και στην ζωή μας ζούμε για τις στιγμές και κουβαλάμε τις συνέπειες τους. Φρόντισε να είναι στιγμές που θα υπάρχει "σεβασμός" και όχι ανεπιθύμητες συνέπειες. Γιαυτό βάζεις σκουφάκι όταν κάνει κρύο. Για να μην κρυώσεις. 

Προφυλακτικό γιατί κυκλοφορούν (και) υιοί, λέει ο Μάνος Μίχαλος

Το θέμα είναι να τη βρεις που λέει και το τραγούδι. Όχι τη γυναίκα, αλλά την κα#$τα. Μην με παρεξηγείς που δεν γράφω ελεύθερα τη λέξη "καπότα", αλλά είναι μία από τις χειρότερες που διαθέτει το γεμάτο ελληνικό λεξικό (μεγάλη μάχη για την πρωτιά δίνει με την κιλότα, αλλά τώρα ξεφύγαμε πάρα πολύ). Πάμε πάλι: Το θέμα είναι να το βρεις τέλος πάντων το σωστό προφυλακτικό (εγώ το βρήκα πριν μερικά χρόνια), αυτό που σου ταιριάζει, αυτό που σου κάθεται καλύτερα, αυτό που το φοράς και όχι απλά πετάς, αλλά απογειώνεσαι χωρίς κενά αέρος (ξενερώματα δηλαδή). Οπότε, με το σωστό προφυλακτικό έρχεται και η σωστή χρήση του, γιατί είναι γνωστό ότι το ελεύθερο σεξ είναι καλύτερο, αλλά εκτός από τα δεκάδες σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά νοσήματα, υπάρχουν και τα αυτεπάγγελτα παιδιά που αν δεν είσαι έτοιμος να τα υποδεχθείς, σου αλλάζει η ζωή και μετά λες "εγώ για ένα γρήγορο πήγα και παντρεύτηκα. Τώρα πληρώνω διατροφή και βλέπω το παιδί κάθε δυο σαββατοκύριακα". Στη δική μου περίπτωση δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, οπότε ως χαλαρός (=cool) πατέρας (=daddy), θα ήθελα να πιστεύω ότι το ΟΝΕΜΑΝ το διαβάζουν άντρες με το μυαλό μέσα στο πάνω κεφάλι τους, οπότε να θεωρείται αυτονόητο το "πρέπει να φοράμε προφυλακτικό'. Θα ήταν πολύ καλύτερη η ερωτική ζωή μας, αν δεν έπρεπε πάνω στο καλύτερο να κάνεις ολόκληρη μικροχειρουργική για να το φορέσεις, αλλά σκέψου ότι οι γυναίκες βάζουν σπιράλ. Βάζουν. Σπιράλ.

Και έτσι και αλλιώς ο Στέλιος Αρτεμάκης

Δυστυχώς σε αυτό το θέμα δεν υπάρχουν κανόνες. Έχει τύχει και έτσι, έχει τύχει και αλλιώς, παλιότερα περισσότερο έτσι, πρόσφατα περισσότερο αλλιώς, το σίγουρο είναι ότι σαν άνθρωπος που έχει ένα πτυχίο σε βιολογική επιστήμη μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το καλύτερο για την υγεία σου είναι πάντα με προφυλάκτικό. Είτε έχεις σταθερή σχέση, είτε τριγυρνάς, δεν κινδυνεύει η ζωή σου από τις ασθένειες. Κινδυνεύει η ποιότητα της ζωή σου. Όχι δεν πεθαίνεις ούτε με το AIDS. Το αν θα πηγαίνεις για εξετάσεις κάθε εξάμηνο, όμως, είναι διαφορετικό από το αν θα πηγαίνεις για εξετάσεις κάθε δύο χρόνια. Το αν θα παίρνεις μια συνταγή έξι χαπιών ημερησίως είναι διαφορετικό από το να μην παίρνεις καθόλου, το να υποχρεώνονται οι φίλοι σου να προσπεράσουν την προκατάληψη τους είναι διαφορετικό από το να σε κάνουν παρέα γιατί απλά σε γουστάρουν. Και το να είσαι ένας χαμογελαστός άνθρωπος είναι διαφορετικό από το να είσαι άλλες φορές έτσι και άλλες αλλιώς. Από αυτό κινδυνεύεις χωρίς προφυλακτικό.
http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/teamwork/xwris-profylaktiko.3301904.html

Με μικρότερες ή με μεγαλύτερες; Γυναίκες. Η συντακτική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ εξερευνά.




Στην αναζήτηση κλισέ βρίσκει κανείς ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο επιλογές, όμως αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να αναρωτηθούμε κατά πόσον παρουσιάζουμε patterns στη συμπεριφορά μας απέναντι στην ενδεχόμενη ηλικία της συντρόφου μας. Μικρότερες; Μεγαλύτερες; Ό,τι προκύψει; Και μπορεί να είναι, τελικά, θέμα προτίμησης ή απλά η φύση του καθενός;
Η συντακτική ομάδα του ΟΝΕΜΑΝ ερευνά!

Μεγαλύτερη ο Χρήστος Χατζηιωάννου

Απαντώ αυτό γιατί είναι αυτό που απαντούσα σε όλη μου τη ζωή όταν μου έθεταν αυτό το δίλημμα. Προφανώς γιατί οι πρώτες μου πιο σοβαρές σχέσεις ήταν με κορίτσια μεγαλύτερα από εμένα. Οριακά ή μόνο 1-2 χρόνια αλλα μεγαλύτερα. Κι αυτό το "όχι πολύ μικρότερες" ήταν σχεδόν κανόνας μιας και έβαζα πάντα σε πρώτο ρόλο την επικοινωνία και σχεδόν αδυνατούσα να ενδιαφερθώ για κάποια πολύ μικρότερη. Ένιωθα ότι μόνο με συνομήλικες ή μεγαλύτερες θα συνεννοηθώ. Κι ερχόντουσαν διαρκώς τέτοια παραδείγματα στη ζωή μου που με επιβεβαίωναν. Όσο περνάνε τα χρόνια, ο πάλαι ποτέ "κανόνας" έχει απομυθοποιηθεί. Το μόνο που έχω κρατήσει είναι το "όχι πολύ μικρότερες" με αποτέλεσμα να μην με συμπαθεί το μισό γραφείο. Βλέπεις όταν φτάνεις τα 31, μια χαρά συνεννοείσαι και με ένα κορίτσι 27-28 χρονών. Στα 20 και τα 25 ήταν το πρόβλημα που εγώ βιαζόμουν να μεγαλώσω. Ζήτω οι μεγαλύτερες. Ζήτω οι μικρότερες. Ζήτω!

Μικρότερη ο Ηλίας Αναστασιάδης

Ζήτω ο οικουμενικός Χρήστος Χατζηιωάννου! Δεν χρειάζεται να διαλέξω κάτι εδώ, καθότι (αν δεν απατώμαι οικτρά), δεν έχω κάνει ποτέ κάτι με μεγαλύτερη. Όπου μεγαλύτερη, μην είσαι μιτζίρης, βάλε κορίτσι τουλάχιστον δύο χρόνια μεγαλύτερο. Πέντε μήνες πάνω, πέντε μήνες κάτω, δεν μετράνε ως σοβαρή διαφορά. Κακά τα ψέματα, με το κορίτσι το μικρότερο, νιώθεις ότι ζεις ξανά. Δεν θα ακούσεις γκρίνια και δεκαοχτώ χιλιάδες συζητήσεις για τη δουλειά και για το πόσο αδικημένη είναι και για το τι της είπε τις προάλλες ο προϊστάμενος. Θα ακούσεις για σχολές, για φοιτητόκοσμο, για πράγματα τέλος πάντων που σε κάνουν να νιώθεις πιο κοντά στα 20 παρά αγκαλιά με τα 30. Βέβαια, κι εδώ πρέπει να μπουν δυο βασικά όρια. Άρα, όπου μικρότερη, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν βάζουμε ένα κορίτσι που δεν έχει ζήσει ακόμα το άγχος των πανελληνίων ή που πρέπει να γυρίζει το πολύ μέχρι τις 02.00 στο σπίτι. Κι επειδή με ρωτάς ποια θεωρώ ιδανική διαφορά ηλικίας, θα σου πω τα 3-6 χρόνια. Όχι, δεν θα δεχτώ άλλες ερωτήσεις.

Μικρότερη ο Γρηγόρης Μπάτης

Δεν νομίζω πως υπάρχει 20άρης που να μην πόθησε 40άρα, ούτε 40άρης που να μην λαχτάρησε μια 20άρα. Έτσι είναι η ζωή. Θέλεις πάντα αυτό που δεν έχεις, αυτό που σου φαίνεται μακρινό, ακατόρθωτο, δύσκολα προσβάσιμο. Φτάνοντας λοιπόν στην ώριμη (;)  ηλικία των 30 είμαι σε μέση-μπερδεμένη φάση. Σε φάση αναθεώρησης. Το -μέχρι πρότινος- προτέρημα της "εμπειρίας" της μεγαλύτερης έχει μετατραπεί σε ελάττωμα (γιατί μαζί με τις εμπειρίες πάνε τα απωθημένα και τα κουσούρια που αφήνουν οι παλιές σχέσεις) και η πάλαι ποτέ εκνευριστική ζωηράδα της μικρότερης έχει γίνει ευκαιρία για φευγιό από τη μόνιμη και καθημερινή σοβαροφάνεια. Και να σου πω και κάτι, φίλε αναγνώστη; Ποιος την γ@#$%^ την ηλικία, όταν ταιριάζεις με την άλλη; Κράτα μόνο αυτό που θα σου γράψει η σοφή κουκουβάγια (εγώ δηλαδή): Μεγαλύτερη αν θες να γίνεις ψυχολόγος, μικρότερη αν θες παραχάιδεμα και μόνος σου αν θες το κεφάλι σου ήσυχο...

Μεγαλύτερη ο Δημήτρης Κουπριτζιώτης

Από την μια έχω περάσει την ηλικία των 20 όπου υπήρχε η γνωστή φαντασίωση της μεγαλύτερης. Από την άλλη δεν είμαι δα και 30 (μπίχτη για τους υπόλοιπους ήταν αυτή) για να λέω ότι με ανανεώνει μια μικρότερη. Τώρα που το ξανασκέφτομαι μια μικρότερη που θα σε τρέχει σε club-μπουζούκια και θα θέλει να πάτε Αράχωβα και Μύκονο με την σχολή. Όχι δεν είμαι μουρόχαυλος αλλά αυτά τα έκανα, δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Όσο μεγαλώνεις θες άλλα πράγματα και αυτό δεν είναι κακό. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσεις τόσο πιο ευτυχισμένος θα είσαι. Σε αυτή την τρυφερή ηλικία που βρίσκομαι τώρα (δεν κατάλαβα; δεν είναι τρυφερή ηλικία τα 25+;) έχει φτάσει η εμπειρία σε ένα σημείο που είναι γοητευτική από μικρότερες αλλά είναι ικανή για να επικοινωνήσεις με μεγαλύτερες. Μεγαλύτερες φυσιολογικές αδερφέ μου. Όχι μεγαλύτερες που έχουν βαρέσει καμπανάκια και περνάνε τριτοτέταρτη εφηβεία στις μπάρες των μαγαζιών. Μεγαλύτερες που ξέρουν τι θέλουν και μπορούν να σου ανοίξουν τα μάτια με πράγματα που δεν έχεις δει ποτέ. Γενικά να παίξουν με τα μάτια σου. Μεγαλύτερες όσο προλαβαίνουμε.

Μεγαλύτερη ο Χρήστος Δεμέτης

Λένε πως ο άντρας αργεί να ωριμάσει, πως το μυαλό του είναι δέκα χρόνια πίσω σε σχέση με την κανονική του ηλικία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να πει κανείς πως ένας τριαντάρης όντως ταιριάζει με μια εικοσάρα, ένας σαραντάρης με μια τριαντάρα και πάει λέγοντας. Προσωπικά, πάντα ήμουν υπέρ των συνομήλικων γυναικών, ή των ελαφρώς μεγαλύτερων από εμένα. Όχι γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ώριμο. Απλά επειδή ποτέ δεν μπορούσα να αντέξω την ανασφάλεια της μικρότερης, τη ζήλια που εκφράζεται όσο να το πεις, σε εντονότερο βαθμό, μιας και στις μικρές ηλικίες βράζει το αίμα περισσότερο. Ζήλια ε; Και να πεις ότι είμαι και κάνας Δον Ζουάν. Τέλος πάντων, έχει ενδιαφέρον η ζωή με το ντελίριο της τρίτης δεκαετίας, αλλά από την άλλη, έρχονται και ώρες που θες πλάι σου μια πραγματική σύντροφο και όχι μια γυναίκα υπό διάπλαση ακόμα. Επειδή εσύ μπορεί να είσαι τριάντα όπως είπαμε, αλλά μέσα σου αισθάνεσαι εικοσιπέντε. Και κάποιος, κάποια μάλλον, θα κληθεί να φροντίσει τη δική σου "διάπλαση". Άσε που με μια μεγαλύτερη σε ηλικία, απαλλάσσεσαι από το "καθήκον" του ανελέητου κλάμπινγκ και του "που θα πάμε σήμερα, μα έλα θα είναι και τα παιδιά εκεί και θέλουν να γιολάρουμε και εσύ είσαι ξενέρωτος και γέρος και πέσε και κοιμήσου από τις 12". Πέσε και κοιμήσου από τις 12. Ωραίο ακούγεται (όταν έχεις ένα δισεκατομμύριο πεντακόσιες είκοσι έξι και λίγα λέω χιλιάδες υποχρεώσεις).

Μικρότερη ο Θανάσης Κρεκούκιας

Θα ήμουν τελείως ανειλικρινής αν απαντούσα το αντίθετο. Θα αφήσω απέξω τα φλερτ, τα ευκαιριακά, τα καλοκαιρινά, τα τυχαία, τα εφήμερα, όλα εκείνα τέλος πάντων που δεν κατέληξαν σε μια σχέση και θα ασχοληθώ μόνο με τα "μόνιμα". Εκεί λοιπόν, στις πέντε σοβαρές σχέσεις που έχω κάνει στη ζωή μου, οι τέσσερις ήταν μικρότερές μου και η μια μεγαλύτερή μου. Με τις τέσσερις πέρασα ζωή χαρισάμενη, με τα ωραία και τα άσχημα, αλλά δεν μετάνιωσα σε καμία περίπτωση, στεναχωρήθηκα όταν τελείωσε και κράτησα όμορφες αναμνήσεις. Με τη μία όμως, την μεγαλύτερή μου, έφτυσα αίμα. Μου ζάλισε τον έρωτα για δυόμισι χρόνια, με έκανε έρμαιο των ιδιοτροπιών της, χαράμισα κοντά της τα καλύτερά μου χρόνια (21-23). Όταν χωρίσαμε, έκανα πάρτι (κυριολεκτικά) και λίγους μήνες αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να βρει εύκολα άλλον μαλάκα να της κάνει τα χατήρια και μου την έπεσε να "δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία", της έδωσα το τρίτο το μακρύτερο, μετά συγχωρήσεως και συνέχισα να απολαμβάνω την ελευθερία μου! Οπότε μικρότερες μαν. Συμφέρουν από πάσης άποψης. Μεγαλύτερη διάρκεια με ότι αυτό συνεπάγεται και πούλημα μούρης στους υπόλοιπους (εδώ αναφέρομαι στη δική μου ηλικία πλέον), που όταν ακούσουν ότι η κυρία μου είναι 11 χρόνια μικρότερη, συνήθως μου δίνουν συγχαρητήρια ή μου λένε "μπράβο γερομπισμπίκη, την κατάφερες τη μικρούλα"! Αμ πώς!

Μεγαλύτερη ο Πάνος Κοκκίνης

Η μικρότερη είναι όπως ένα σπορ αμάξι. Έχει πολλά κυβικά και είναι γκαζιάρα, ζηλεύουν όλοι όταν σε βλέπουν μέσα της και είναι τέλειο να την βγάζεις έξω τα ΣΚ. Ειδικά αν έχει καλό καιρό. Η μεγαλύτερη όμως μου θυμίζει Γερμανική λιμουζίνα. Αισθάνεσαι ασφάλεια μέσα της. Ότι, όσο κακός οδηγός και αν είσαι, εκείνη θα σε βοηθήσει να βρεις το σωστό δρόμο. Με όποια δυνατή έννοια θέλεις πάρτο αυτό. Προφανώς και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν ντεφό. Αλλά, μεταξύ μας, δεν είναι πιο εύκολο να είσαι σε μια σχέση όπου, λόγω ηλικίας, έχεις το δικαίωμα να είσαι λίγο ανώριμος, από το να είσαι σε μια άλλη όπου οφείλεις να είσαι de facto ο ενήλικας; Άσε που, με μια μεγαλύτερη, όλο και κάτι θα μάθεις. Για το σεξ, τη ζωή, τις σχέσεις, το πως να φτιάχνεις τέλεια γεμιστά. Δεν έχει σημασία τι, πάντως θα είναι κάτι. Ενώ με τη μικρότερη είσαι εσαεί κολημμένος στον ρόλο του δασκάλου. Και αυτό είναι και άχαρο και βαρετό.

Μεγαλύ(τερη) ο Μάνος Μίχαλος

Βασικά δεν ξέρω, γιατί στα 30 και κάτι, όπως είπε και ο Μπάτης, τα βλέπεις αλλιώς ή νομίζεις ότι τα βλέπεις αλλιώς. Οι μικρότερες είναι πάντα απαγορευμένος καρπός όσο ανεβαίνεις τα σκαλιά των target groups και οι μεγαλύτερες είναι πάντα αυτές οι (και καλά ή όχι δεν έχει σημασία) έμπειρες, που θα σου μάθουν τον έρωτα. Καλά, ηρέμησε γιατί αν είναι να συζητάμε εδώ μέσα σε αυτό το δίλημμα, πώς θα μάθεις τον έρωτα, καλύτερα να σου δώσουμε μια λίστα με βιβλία να διαβάσεις. Νομίζω, έχω την αίσθηση δηλαδή, ότι ψηφίζω μεγαλύτερες, αλλά στα 45 μου μπορεί να είμαι με μια κρισάρα ηλικίας αγκαλιά και τότε να κάνω κωλοτούμπες στις βαθιές αυτές απόψεις για τη ζωή. Μεγαλύτερες με την έννοια ότι προτιμώς τις μεγάλες, αυτές που είναι κοντά μου, που μπορώ να βρω και μερικά παραπάνω κοινά (άγχη για το που πάμε μεγαλώνοντας), ενώ μου δημιουργεί πανικό μια μικρότερη γιατί νιώθω ότι αυτή ακόμα βρίσκεται στην αρχή και εγώ στο παρά πέντε (#KatsimixaFasi). Τέλος, πάντων, με γνώση ότι το σκορ είναι 4-3 υπέρ των μεγαλύτερων, βάζω ένα εύκολο λέι απ και καθαρίζω το δίλημμα, ώστε να μην πάμε παράταση και μπλέξουμε τα μπούτια μας.

ΑΙΩΝΙΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΕΛΟΣ... ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕ 62,5%

#Ώριμοι

http://www.oneman.gr/keimena/diabasma/sthles/aiwnia_dilhmmata/me-mikroteres-h-me-megaluteres.3330159.html