Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Σι: Στρατηγικής σημασίας η εταιρική σχέση με τη Ρώμη

«Παγκόσμιας στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση» χαρακτηρίζει ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, την προσέγγιση ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Ρώμη, με άξονα τη συμμετοχή της Ιταλίας στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Μία ημέρα πριν από την άφιξη του κ. Σι στη Ρώμη, η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δημοσίευσε χθες άρθρο του, στο οποίο ο Κινέζος ηγέτης μιλάει για μια «νέα εποχή» στις σχέσεις ανάμεσα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και την Ιταλία.
Η αναφορά στη στρατηγικής σημασίας εταιρική σχέση αφορά προφανώς τον σκοπό της επίσημης επίσκεψής του στην Αιώνια Πόλη. Πρόκειται για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην Ιταλία να συμμετάσχει στο αμφιλεγόμενο και άκρως φιλόδοξο σχέδιο της Κίνας, τον νέο Δρόμο του Μεταξιού. «Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί με τους ομολόγους μας της Ιταλίας τον νέο Δρόμο του Μεταξιού», γράφει ο κ. Σι και παράλληλα προτείνει στη Ρώμη στενότερη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, και συγκεκριμένα των τηλεπικοινωνιών, της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των ιταλικών λιμένων, της κατανάλωσης, της αεροναυπηγικής, της αεροδιαστημικής και των φαρμακοβιομηχανιών.
Οπως τονίζει στο εν λόγω άρθρο του, η Κίνα είναι έτοιμη να συσφίγξει τις σχέσεις της «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ενισχύσει τη συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια, τα κόμματα αλλά και τις τοπικές αρχές των δύο χωρών». Παράλληλα, όμως, ο Κινέζος ηγέτης προτείνει στη Ρώμη να συντονίσουν οι δύο χώρες περαιτέρω τις κινήσεις τους και να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών όπως τα Ηνωμένα Εθνη, το G20 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου. Στόχος μιας τέτοιας συμμαχίας θα είναι να προωθήσουν κοινές θέσεις σε ένα εύρος θεμάτων από την παγκόσμια διακυβέρνηση έως την κλιματική αλλαγή. Ο Κινέζος πρόεδρος δεν παρέλειψε να μιλήσει κολακευτικά για την ιστορία και την κληρονομιά της Ιταλίας. Η Ιταλία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ε.Ε. και του G7 που αποφασίζει να συμμετάσχει στον νέο Δρόμο του Μεταξιού. Με την απόφασή της αυτή η Ρώμη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στις Βρυξέλλες, με τις οποίες έχει συγκρουστεί για τον προϋπολογισμό του 2019, όσο και στην Ουάσιγκτον. Ιδιαιτέρως από αμερικανικής πλευράς έχουν εκφραστεί εντονότατες ανησυχίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της Ιταλίας στον Δρόμο του Μεταξιού, καθώς δίνει στο Πεκίνο πρόσβαση σε στρατηγικούς τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες και τα λιμάνια. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. έχει επίσης εκφράσει ανησυχία και προβληματισμό. Η πρωτοβουλία της Ρώμης να συνάψει διμερή συμφωνία με την Κίνα αποκλίνει από την πολιτική της Ε.Ε. που είναι η συλλογική διαπραγμάτευση με τρίτες χώρες και συνήθως με διαπραγματευτή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
http://www.kathimerini.gr/1015534/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/si-strathgikhs-shmasias-h-etairikh-sxesh-me-th-rwmh
Έντυπη

ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ Συνάντηση Τραμπ-Αμπε με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα Πηγή: Συνάντηση Τραμπ-Αμπε με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σκοπεύει να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις ΗΠΑ, στα τέλη Απριλίου, για συνομιλίες για τη Βόρεια Κορέα και τη διμερή εμπορική σχέση, δήλωσαν δύο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση ζητήθηκε από την ιαπωνική πλευρά και γίνονται διευθετήσεις προκειμένου να γίνει στα τέλη του Απριλίου, χωρίς να είναι γνωστή συγκεκριμένη ημερομηνία.
Δύο αξιωματούχοι ενημερωμένοι σχετικά επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο σχεδιασμός για την επίσκεψη του Άμπε βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών περιορίστηκε να πει πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις επισήμως.
Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί στη Βόρεια Κορέα, μετά την άκαρπη συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι τον Φεβρουάριο και με τις ανησυχίες της ιαπωνικής κυβέρνησης διότι έχει αφεθεί στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων να επιμένουν, ανέφερε η Ασάχι.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένεται να εγκρίνει διά ψηφοφορίας τον επόμενο μήνα τη διετή παράταση των μονομερών κυρώσεων που επιβάλλει στη Βόρεια Κορέα, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.
Το διμερές εμπόριο επίσης θα βρεθεί στο επίκεντρο. Ο Τραμπ απαιτεί οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα απειλεί συνεχώς να επιβάλλει δασμούς 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, επικαλούμενους λόγους εθνικής ασφαλείας.
Ιάπωνες αξιωματούχοι εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί για αυτό το ενδεχόμενο, καθώς υπενθυμίζουν ότι ο Άμπε και ο Τραμπ συμφώνησαν πέρυσι πως η Ουάσινγκτον δεν θα επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ενόσω συνεχίζονται οι διμερείς συνομιλίες
https://www.iefimerida.gr/news/486589/synantisi-tramp-ampe-me-epikentro-ti-voreia-korea

Πηγή: Συνάντηση Τραμπ-Αμπε με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα | iefimerida.gr 

Η ΜΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΙΙΤΙΚΟ ΝΑΟ Διαδοχικές εκρήξεις στην Καμπούλ -Τουλάχιστον 6 νεκροί Πηγή: Διαδοχικές εκρήξεις στην Καμπούλ -Τουλάχιστον 6 νεκροί

Πολλές εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα στο δυτικό τμήμα της Καμπούλ.
Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 33, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν, σε μήνυμά τους προς το AFP, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους σε αυτή την επίθεση, η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, προκλήθηκε από τρεις νάρκες που πυροδοτήθηκαν από απόσταση.
Μία εξ αυτών είχε τοποθετηθεί στην τουαλέτα ενός σιιτικού τεμένους, η δεύτερη πίσω από ένα νοσοκομείο και η τρίτη σε έναν μετρητή ηλεκτρικού ρεύματος.
«Την ώρα που γιορτάζαμε αυτή την ημέρα που θα έπρεπε να μας φέρει κοντά, οι συμπολίτες μας έγιναν μάρτυρες μίας ακόμη καταστροφικής ημέρας στην Καμπούλ», έγραψε στο Twitter ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι. «Χάσαμε ειρηνικούς συμπολίτες μας από έναν δειλό εχθρό που δεν γνωρίζει όρια», συνέχισε.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ και το μαυσωλείο Κάρτε Σάχι, όπου κάθε χρόνο πολλοί Αφγανοί συγκεντρώνονται για να γιορτάσουν το Νορούζ, μια γιορτή που θεωρείται μη ισλαμική από τους εξτρεμιστές.
Ωστόσο οι εκρήξεις σημειώθηκαν μακριά από τις εορταστικές εκδηλώσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καμπούλ Μπάσιρ Μουτζαχίντ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μία τέταρτη νάρκη εξουδετερώθηκε, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων.
Πριν ακριβώς έναν χρόνο μια έκρηξη, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, είχε προκαλέσει τον θάνατο 33 ανθρώπων κοντά στο μαυσωλείο αυτό.
https://www.iefimerida.gr/news/486617/diadohikes-ekrixeis-stin-kampoyl-toylahiston-6-nekroi

Πηγή: Διαδοχικές εκρήξεις στην Καμπούλ -Τουλάχιστον 6 νεκροί | iefimerida.gr 

ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΜΑΧΩΝ ΟΗΕ: Οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Υεμένη Πηγή: ΟΗΕ: Οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Υεμένη

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε το βαρύ τίμημα που πληρώνουν κάθε ημέρα που περνάει τα παιδιά στην εμπόλεμη Υεμένη, παρά την ανακωχή στις μάχες που τέθηκε σε εφαρμογή πριν από τρεις μήνες στο πιο σημαντικό λιμάνι της φτωχότερης χώρας του αραβικού κόσμου.
«Μετά τη σύναψη της συμφωνίας της Στοκχόλμης τη 13η Δεκεμβρίου, εκτιμάται ότι οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στη Υεμένη», υπογράμμισε η Μισέλ Μπατσελέτ, τοποθετούμενη ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Η κυβέρνηση της Υεμένης, που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, και οι σιίτες αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμφώνησαν στη Σουηδία στα τέλη της περασμένης χρονιάς να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στη Χοντάιντα, λιμάνι τεράστιας στρατηγικής σημασίας στην Ερυθρά Θάλασσα.
Όμως το Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΝΣΠ), μια ΜΚΟ η οποία χορηγεί βοήθεια στην Υεμένη, αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 348 άμαχοι σκοτώθηκαν σε δύο επαρχίες, τη Χάτζα και την Τάιζ, από την έναρξη της ανακωχής.
Η επικεφαλής της ΥΑ επισήμανε ιδίως την πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών στην επαρχία Χάτζα, όπου 22 άνθρωποι -12 παιδιά και 10 γυναίκες- σκοτώθηκαν και άλλοι 30, εκ των οποίων οι μισοί είναι παιδιά, τραυματίστηκαν στις αρχές του μήνα.
Δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων του πολέμου στην Υεμένη, η τελευταία φάση του οποίου άρχισε τον Μάρτιο του 2015, με την επέμβαση μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη διοίκησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τον Αύγουστο του 2016 έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς, ανάμεσά τους 2.200 παιδιά, και 56.000 τραυματίες, στην πλειονότητά τους άμαχους.
Όμως οργανώσεις αρωγής ανέφεραν πέρυσι ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ήταν πλέον σχεδόν εξαπλάσιος, ανερχόταν σε τουλάχιστον 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.
Σύμφωνα με τη Save the Children, εξάλλου, περίπου 85.000 παιδιά κάτω από 5 ετών μπορεί να έχουν πεθάνει από την πείνα.
Η Μπατσελέτ προειδοποίησε ότι «οι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, είναι σήμερα πιο ευάλωτοι και πιο πεινασμένοι απ' όσο ήταν ποτέ μετά τον Μάρτιο του 2015». Υπογράμμισε πως πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και 360.000 κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.
Η Μπατσελέτ κατήγγειλε επίσης τη στρατολόγηση παιδιών από αμφότερες τις αντιμαχόμενες πλευρές, επικαλούμενη πληροφορίες από διάφορες πηγές. «Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παιδιά αυτά είναι μεταξύ 11 και 17 ετών, αλλά υπάρχουν πληροφορίες» που επαναλαμβάνονται από διάφορες πλευρές και κάνουν λόγο για «στρατολόγηση ή χρησιμοποίηση παιδιών ακόμα και 8 ετών», στηλίτευσε
https://www.iefimerida.gr/news/486616/oie-okto-paidia-skotonontai-i-traymatizontai-kathimerina-stin-yemeni

Πηγή: ΟΗΕ: Οκτώ παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Υεμένη | iefimerida.gr 

ΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK Ο Ρουβίκωνας απειλεί γιατρούς που παίρνουν φακελάκια -«Μαζέψτε τους, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς» Πηγή: Ο Ρουβίκωνας απειλεί γιατρούς που παίρνουν φακελάκια -«Μαζέψτε τους, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς»

Με ανάρτηση στο Facebook το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα Γιώργος Καλαϊτζίδης απειλεί ευθέως γιατρούς που παίρνουν φακελάκι, γράφοντας τα ονόματά τους και το νοσοκομείο που εργάζονται.
Προσθέτοντας στο τέλος της ανάρτησης, «Μαζέψτε τους αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς».
Η ανάρτηση του Γιώργου Καλαίττζίδη (έχουν σβηστεί τα ονόματα):
«Γιατροί που παίρνουν φακελάκια:
Μ@@@@ (χειρούργος) Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Διευθυντής μονάδας μαστού Ά προπαιδευτική κλινική. Καθηγητής Πανεπιστημίου Γ.Ζ@@@.
Νοσοκομείο ΕΛΕΝΑ. Διευθύντρια Σ@@@.
Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ."Βροχή" τα φακελάκια απο τους γυναικολόγους.
Νοσοκομείο Βενιζέλειο.Στα χειρουργεία καρκινοπαθών το φακελάκι πάει "σύννεφο".
ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.»
Υπενθυμίζεται οτι πρόσφατα μέλη του Ρουβίκωνα εισέβαλαν σε νοσοκομείο και χαστούκισαν γιατρό που κατηγορήθηκε ότι ζήτησε φακελάκι από γιατρό. Η επίθεση κατά του γιατρού έγινε στο ιατρείο του. Τέσσερα με πέντε άτομα εισέβαλαν και αφού τσέκαραν ότι δεν κάνουν λάθος στο πρόσωπο, απευθύνθηκαν στον γιατρό:
«Εσύ είσαι αυτός που πήρε φακελάκι από καρκινοπαθή; Που βρήκε το θάρρος και το έβγαλε δημόσια και σ' έκανε ρόμπα και καταδικάστηκες; Απάντησέ μου»! Ο γιατρός προσπάθησε να απαντήσει και τότε το μέλος του Ρουβίκωνα επανήλθε ρίχνοντάς του ένα χαστούκι: «Τον όρκο του Ιπποκράτη τον ξέρεις;»
«Την επόμενη φορά θα σε πετάξουμε από το παράθυρο» απείλησαν φεύγοντας τον γιατρό...
https://www.iefimerida.gr/news/486672/o-royvikonas-apeilei-giatroys-poy-pairnoyn-fakelakia-mazepste-toys-allios-tha-toys

Πηγή: Ο Ρουβίκωνας απειλεί γιατρούς που παίρνουν φακελάκια -«Μαζέψτε τους, αλλιώς θα τους μαζέψουμε εμείς» | iefimerida.gr 

ΤΟ ΕΛΚ ΕΔΙΩΞΕ ΤΟΝ ΟΡΜΠΑΝ ΧΘΕΣ Ουγγαρία: Πολιτικοί είδαν «νίκη» του Ορμπαν με την αναστολή συμμετοχής στο ΕΛΚ Πηγή: Ουγγαρία: Πολιτικοί είδαν «νίκη» του Ορμπαν με την αναστολή συμμετοχής στο ΕΛΚ

Ούγγροι πολιτικοί υποστήριξαν ότι ο Βίκτορ Όρμπαν κατήγαγε «νίκη» με την αναστολή της συμμετοχής του κόμματός του, του Fidesz, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) χθες.
Για τον Ζόλταν Λόμινι, συνταγματολόγο, που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια δελτίου ειδήσεων του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου, το Fidesz κατήγαγε «νίκη» παρά την απόφαση να ανασταλεί η συμμετοχή του στο ΕΛΚ, ενώ ταυτόχρονα υπέστησαν ήττα οι δυνάμεις που προωθούν «τη μετανάστευση».
«Οι δυνάμεις, οι πολιτικοί που ήθελαν να φτάσουν στον αποκλεισμό του Fidesz, υπέστησαν βαριά ήττα», πρόσθεσε.
Ο Ίστβαν Πόστσα, ερευνητής στο Κέντρο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, έκρινε από την πλευρά του ότι ο Όρμπαν κατάφερε να αποτρέψει την προσπάθεια της «φιλελεύθερης» και της «αριστερής», κατ' αυτόν, πτέρυγας του ΕΛΚ. Κατά τον ίδιο, η «μάχη» τελείωσε με νίκη, αλλά ο «πόλεμος» θα συνεχιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στο ΕΛΚ.
Για τον Γιόζεφ Σάγερ, Ούγγρο ευρωβουλευτή, το ΕΛΚ δεν μπόρεσε να «αποκλείσει» το Fidesz. Ο Σάγερ θύμισε στο MTI 13 μέλη του ΕΛΚ ζητούσαν τον αποκλεισμό του κόμματος.
Πρόσθεσε ότι η ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος και του Fidesz αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα εξετάσει «πώς εξελίσσεται η σχέση μεταξύ του ΕΛΚ και της ουγγρικής κυβέρνησης» και οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν μετά τις ευρωεκλογές. Επισήμανε ότι η απόφαση του ΕΛΚ ήταν σχεδόν ομόφωνη.
Το Fidesz, είπε, δεσμεύθηκε οικειοθελώς να μην ασκεί τα δικαιώματά του στη διάρκεια αυτής της περιόδου (η διάρκεια της οποίας δεν διευκρινίστηκε) και πιθανόν να επιστρέψει μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του ΕΚ. Η ιδιότητα μέλους του ΕΛΚ για το Fidesz δεν παύει να υφίσταται, απλά έχει «παγώσει», ανέφερε. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και με το Λαϊκό Κόμμα (Αυστρία) το 2000.
Από την πλευρά του, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι η «συμφωνία» μεταξύ του ΕΛΚ και του Fidesz, αφενός δεν αποδυναμώνει τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της ΕΕ λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, αλλά δίνει χρόνο για μια "ήρεμη εκτίμηση" της θέσης του Fidesz.
Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά έκανε τα πάντα για να είναι το ΕΛΚ το πρώτο κόμμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και να υπάρξει μια καλή σχέση με τον Ορμπαν.
«Θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την Ευρώπη μαζί, να την κάνουμε πιο αποτελεσματική και να την προσεγγίσουμε στις ανάγκες των πολιτών μας, αλλά πρέπει να είμαστε ισχυροί και ενωμένοι», έγραψε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι
https://www.iefimerida.gr/news/486607/oyggaria-politikoi-eidan-niki-toy-ormpan-me-tin-anastoli-symmetohis-sto-elk

Πηγή: Ουγγαρία: Πολιτικοί είδαν «νίκη» του Ορμπαν με την αναστολή συμμετοχής στο ΕΛΚ | iefimerida.gr