Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Εξηγήσεις απαιτεί το Ισραήλ από την Αργεντινή

To Ισραήλ απαίτησε εξηγήσεις από την Αργεντινή μετά τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν πρόταση της στο Ιράν να...


σταματήσει την έρευνα για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις το 1994 εάν βελτιωθεί το μεταξύ τους διαμετακομιστικό εμπόριο.


Η Αργεντινή, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει το Ιράν για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Πρεσβεία του Ισραήλ και στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας στο Μπουένος Άιρες την δεκαετία του 1990.



Από την μεριά του το Ιράν αρνείται την εμπλοκή του στις επιθέσεις, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 114 ανθρώπων.



Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης του Ισραήλ δήλωσε ότι εάν είναι αληθής η δήλωση τότε αποτελεί μια άκρως κυνική και ατιμωτική πράξη προς τα θύματα των επιθέσεων.



Η μια επίθεση έγινε με ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο, το οποίο εξερράγη στο κέντρο της Εβραϊκής Κοινότητας στις 18 Ιουλίου του 1994 σκοτώνοντας 85 άτομα. Άλλοι 29 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν δύο χρόνια όταν μια βόμβα κατέστρεψε την πρεσβεία του Ισραήλ στο Μπουένος Άιρες.


Το δημοσίευμα σχετικά με μια πιθανή συμφωνία των δύο χωρών δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής. Μάλιστα, η εφημερίδα Perfilανάφερε ότι υπάρχει και άλλο ένα δημοσίευμα το οποίο περιέχει παραπάνω πληροφορίες.



Το δημοσίευμα έλεγε ότι η Αργεντινή δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την διαλεύκανση των επιθέσεων. Από την άλλη μεριά προτιμά την βελτίωση των οικονομικών σχέσεών της με το Ιράν.



Σύμφωνα με ένα άρθρο της ίδιας εφημερίδας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, Έκτορ Τιμερμαν, έκανε την πρόταση κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στην Συρία τον Ιανουάριο.


Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ίγκαλ Πάλμορ δήλωσε ότι: «το Ισραήλ ζητά επίσημες εξηγήσεις από το Υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής σχετικά με το άρθρο».



Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Κυριακή ότι το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει την περίπτωση ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης την επόμενη εβδομάδα εάν αποδειχθούν αξιόπιστες οι πηγές των δημοσιευμάτων.



Πηγή: ΒΒC