Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Αποσύρεται ύστερα από σαράντα χρόνια προσφοράς ο π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος. Υποψήφιος για Νόμπελ επί 30 χρόνια

Του Ιωσήφ Κόκκινου 
Από τον ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας του Ναυπλίου ο και επονομαζόμενος και «άγγελος των φυλακισμένων» π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος ανακοίνωσε ότι μετά από σαράντα χρόνια διακονίας στην Εκκλησία της Ελλάδος σταματά πλέον την ενεργή δράση του.
Ο π. Γερβάσιος, υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Προσφοράς το 2012-2013 και 2014 επί 40 χρόνια επισκέπτονταν φυλακές σε όλο τον κόσμο για να συμπαρασταθεί τους κρατούμενος.
Όπως συνήθιζε να λέει, «Εάν πεθάνω σε κάποια φυλακή θα είναι για μένα το μεγαλύτερο κέρδος. Θέλω να πεθάνω πάνω στο καθήκον, ή στο δρόμο για κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα ή κατά την επιστροφή μου προς το σπίτι. Ο Χριστός πέθανε από αγάπη για τον άνθρωπο. Αυτό είναι το τέρμα, το τέλειο και το άριστο».
Ο π. Γερβάσιος παρά τις δύσκολες συνθήκες επισκέπτονταν τα σωφρονιστικά ιδρύματα υψίστης ασφαλείας όλου του κόσμου για να σταθεί στο πλευρό των κρατουμένων. Μάλιστα, ύστερα από μια πρόσκληση που έλαβε, ταξίδεψε 25.000 χιλιόμετρα έως τα νησιά Φίτζι για να μεταφέρει τον λόγο του Θεού στους εκεί φυλακισμένους.
Από το 1987 που ξεκίνησε η δράση της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά» έως και σήμερα, κατάφερε να αποφυλακίσει περισσότερους από 16.000 άπορους φυλακισμένους, πληρώνοντας τις εγγυήσεις και τα πρόστιμα και δίνοντας συνολικά 5.000.0000 ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις συνεισφορές συνανθρώπων μας.
Έχει συναντήσει στη Ρουμανία τον Κώστα Πάσσαρη, μέλη της 17Ν, και χιλιάδες άλλους.
«Όταν ξεκινάω την ομιλία μου στις φυλακές πάντα λέω ‘‘αγαπητοί αδερφοί κρατούμενοι’’, γιατί είμαστε αδέρφια. Οι κρατούμενοι ακούνε με προσοχή τον λόγο του Θεού. Συχνά - πυκνά χειροκροτούν και πολλοί κλαίνε. Τρέχουν τα δάκρυα στα πρόσωπά τους. Τα δάκρυα και τα χειροκροτήματα είναι εκφράσεις βαθιάς απήχησης του λόγου του Θεού που σίγουρα αφήνουν κάτι μέσα τους», δήλωσε παλιότερα στο ΑΠΕ.
Όπως λέει, ένα από περιστατικά που του έχει μείνει χαραγμένο αφορά δύο μουσουλμάνους κρατούμενους. Όπως λέει, «Οι δύο μουσουλμάνοι, αφού με άκουσαν και πήραν τα δέματα με αγαθά που τους προσφέραμε, με τα λίγα ελληνικά που ξέρουν, θέλησαν να γίνουν ορθόδοξοι χριστιανοί. Κατηχήθηκαν, βαφτίστηκαν και πήραν και το όνομα το δικό μου. Και οι δύο Γερβάσιοι».
Στα 40 αυτά χρόνια δράσης, ο γέροντας έχει επισκεφτεί ως υπεύθυνος κλιμακίου της διακονίας των κρατουμένων, συνολικά 102 φυλακές ανδρικές, γυναικείες αλλά και ανηλίκων. Οι 66 επισκέψεις έγιναν εντός Ελλάδας και οι άλλες 36 στο εξωτερικό: Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρο, Μαδαγασκάρη, Νέα Ζηλανδία, Νησιά Φίτζι, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ρωσία.
Η αρχή σε φυλακές του εξωτερικού έγινε το 1999 από την Αίγυπτο, όπου τον κάλεσαν οι τρεις καταδικασμένοι εις θάνατον, διά αγχόνης, Έλληνες ναυτικοί του μότορ σιπ «Θανάσης», που κρατούνταν στις φυλακές Ελ Κανάτερ.
Στα γραφεία της Διακονίας των Κρατουμένων «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», στην περιοχή Πλαγιαρίου, δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και γράμματα όχι μόνο από αποφυλακισθέντες και από κρατούμενους που έχουν βοηθηθεί οικονομικά, αλλά και από τις οικογένειές τους καθώς ο γέροντας Γερβάσιος φροντίζει μέχρι και τα παιδιά των άπορων κρατουμένων που σπουδάζουν σε πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ της Ελλάδας. Το πόσο συγκινεί η προσφορά φαίνεται από το γεγονός ότι μια γυναίκα κάθε μήνα καταθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό της διακονίας «ένα ευρώ για να βοηθήσει τους άπορους κρατούμενους».
Ο πατέρας Γερβάσιος μέσα στους χιλιάδες κρατούμενους που έχει συναντήσει, έχει έρθει σε επαφή και με τους πιο αδίστακτους και επικίνδυνους κακοποιούς, χωρίς ποτέ να φοβηθεί για τη ζωή του, όπως μας λέει.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης, που βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφάλειας στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας.
Ο γέροντας έχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πάσσαρη και φροντίζει μία - δύο φορές τον χρόνο να τον επισκέπτεται στη φυλακή "Γκέρλας" για να εξομολογείται.
Στον Κορυδαλλό, ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος έχει δει όλες τις κατηγορίες των φυλακισμένων. Όπως έχει δηλώσει «Επισκέφτηκα και τη ‘‘17Ν’’, στους οποίους και μίλησα σε δύο ομάδες γιατί ήταν μαλωμένοι. Πήγα στα κελιά τους, καθίσαμε και κουβεντιάσαμε, δεν μίλησα για τα αδικήματα. Ποτέ δεν μιλάω για τα αδικήματα και τις ποινές», μας λέει.

Υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ

Ο γέροντας Γερβάσιος ήταν υποψήφιος επί τρία χρόνια - 2012, 2013 και 2014- για το Νόμπελ Ειρήνης, Φιλανθρωπίας και Κοινωνικής Προσφοράς, ανάμεσα σε μεγάλες προσωπικότητες όλου του κόσμου.
Το 2008, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, ενώ έχει λάβει πολλές άλλες τιμητικές διακρίσεις.

Το εκκλησάκι του ληστή

Στον χώρο της «Οσίας Ξένης» στην Περαία υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι, «Ο Άγιος Ληστής του Γολγοθά», που γιορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου και τελείται μνημόσυνο υπέρ των ψυχών όλων όσοι έχουν εκτελεστεί στις φυλακές. «Υποτίθεται ότι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός ήταν ένας ληστής που πέθανε μαζί με τον Χριστό πάνω στο Σταυρό. Και την τελευταία στιγμή σώζεται», τονίζει ο πατέρας Γερβάσιος, ενώ συμπληρώνει πως με έξοδα της διακονίας μεταφέρονται οι σοροί των νεκρών άπορων κρατουμένων στις πατρίδες τους.
http://ikivotos.gr/post/6237/h-megalh-parakatathhkh-toy-aggeloy-twn-fylakwn