Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Γέροντος Πορφυρίου Η αγάπη και ο ηθικολόγος


όποιος αγαπάει περισσότερο δίνει περισσότερο
κι όποιος αγαπάει πάρα πολύ τι έχει αντάξιο να δώσει;
Δίνει τον εαυτό του…»

…Ο Χριστός θέλει κι ευχαριστείται να σκορπάει τη χαρά, να πλουτίζει τους πιστούς Του με χαρά. Εύχομαι «ίνα η χαρά υμών η πεπληρωμένη». Αυτή είναι η θρησκεία μας. Εκεί πρέπει να πάμε. Ο Χριστός είναι ο Παράδεισος, παιδιά μου. Τι είναι Παράδεισος; Ο Χριστός είναι. Από ‘δω αρχίζει ο Παράδεισος. Είναι ακριβώς το ίδιο. Όσοι εδώ στη γη ζουν τον Χριστό, ζουν τον Παράδεισο. Έτσι είναι, που σας το λέγω. Είναι σωστό, αληθινό αυτό, πιστέψτε με! Έργο μας είναι προσπαθούμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε μέσα στο φως του Χριστού. Δεν είναι να κάνει κανείς τα τυπικά. Η ουσία είναι να είμαστε μαζί με τον Χριστό. Να ξυπνήσει η ψυχή και ν’ αγαπήσει τον Χριστό, να γίνει αγία. Να επιδοθεί στο θείο έρωτα. Έτσι θα μας αγαπήσει κι Εκείνος. Θα είναι τότε η χαρά αναφαίρετη. Αυτό θέλει πιο πολύ ο Χριστός, να μας γεμίζει από χαρά, διότι είναι η πηγή της χαράς…
…Ο έρωτας προς τον Χριστό είναι κάτι άλλο. Δεν έχει τέλος, δεν έχει χορτασμό. Δίνει ζωή, δίνει σθένος, δίνει υγεία, δίνει, δίνει, δίνει… Κι όσο δίνει, τόσο πιο πολύ ο άνθρωπος θέλει να ερωτεύεται. Ενώ ο ανθρώπινος έρωτας μπορεί να φθείρει τον άνθρωπο, να τον τρελάνει. Όταν αγαπήσομε τον Χριστό, όλες οι άλλες αγάπες υποχωρούν. Οι άλλες αγάπες έχουν κορεσμό. Η αγάπη του Χριστού δεν έχει κορεσμό…
…Ο άνθρωπος έχει τέτοιες δυνάμεις, ώστε να μπορεί να μεταδώσει το καλό ή το κακό στο περιβάλλον του. Αυτά τα θέματα είναι πολύ λεπτά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να βλέπομε το καθετί με αγαθό τρόπο. Τίποτα το κακό να μη σκεπτόμαστε για τους άλλους. Κι ένα βλέμμα κι ένας στεναγμός επιδρά στους συνανθρώπους μας. Και η ελάχιστη αγανάκτηση κάνει κακό. Να έχομε μέσα στην ψυχή μας αγαθότητα κι αγάπη. Αυτά να μεταδίδομε. Να προσέχομε να μην αγανακτούμε για τους ανθρώπους που μας βλάπτουν, μόνο να προσευχόμαστε γι’ αυτούς με αγάπη. Ό,τι κι αν κάνει ο συνάνθρωπός μας, ποτέ να μη σκεπτόμαστε κακό γι’ αυτόν. Πάντοτε να ευχόμαστε αγαπητικά. Πάντοντε να σκεπτόμαστε το καλό. […] Όταν κακομελετάμε, κάποια κακή δύναμη βγαίνει από μέσα μας και μεταδίδεται στον άλλον, όπως μεταφέρεται η φωνή με τα ηχητικά κύματα, και όντως ο άλλο παθαίνει κακό. Γίνεται κάτι σαν βασκανία, όταν ο άνθρωπος έχει για τους άλλους κακούς λογισμούς… Δεν προκαλεί ο Θεός το κακό αλλά η κακία των ανθρώπων. Δεν τιμωρεί ο Θεός, αλλά η δική μας κακή διάθεση μεταδίδεται στην ψυχή του άλλου μυστηριωδώς και κάνει το κακό. Ο Χριστός ποτέ δεν θέλει το κακό. Αντίθετα παραγγέλλει: «Ευλογείτε τους καταρωμένους υμάς…»
Μέσα μας υπάρχει ένα μέρος της ψυχής που λέγεται «ηθικολόγος«. Αυτός ο «ηθικολόγος», όταν βλέπει κάποιον να παρεκτρέπεται, επαναστατεί, ενώ πολλές φορές αυτός που κρίνει έχει κάνει την ίδια παρεκτροπή. Δεν τα βάζει όμως με τον εαυτό του αλλά με τον άλλον. Κι αυτό δεν το θέλει ο Θεός. Λέει ο Χριστός στο Ευαγγέλιο: «Ο ουν διδάσκων έτερον σεαυτόν ου διδάσκεις; Ο κηρύσσων μη κλέπτειν, κλέπτεις;». Μπορεί να μην κλέπτομε, όμως φονεύομε. Κακίζουμε τον άλλον κι όχι τον εαυτό μας. Λέμε, π.χ. «Έπρεπε να κάνεις αυτό. Δεν το έκανες, να τι έπαθες!». Στην πραγματικότητα, επιθυμούμε να πάθει ο άλλος κακό. Όταν σκεπτόμαστε το κακό, τότε μπορεί πράγματι να συμβεί. […] Είναι δυνατόν να πει κάποιος: «έτσι που φέρεται ο τάδε θα τιμωρηθεί απ’ τον Θεό» και να νομίζει ότι το λέει χωρίς κακία. Δεν φαίνεται καθαρά. Είναι πολύ μυστικό πράγμα τι κρύβει η ψυχή μας και πώς αυτό μπορεί να επιδράσει σε πρόσωπα και πράγματα.
Υπάρχει μια ζωή αόρατη, η ζωή της ψυχής. Αυτή είναι πολύ ισχυρή και μπορεί να επιδράσει στον άλλον, έστω κι αν μας χωρίζουν χιλιόμετρα… Και χωρίς να μιλήσομε, μπορεί να μεταδώσουμε το καλό ή το κακό, όση κι αν είναι η απόσταση που μας χωρίζει απ’ τον πλησίον. Αυτό που δεν εκφράζεται έχει συνήθως περισσότερη δύναμη απ’ τα λόγια
…Άμα δοθούμε στην αγάπη του Χριστού, τότε όλα θα μεταβληθούν, όλα θα μεταστοιχειωθούν, όλα θα μεταποιηθούν, όλα θα μετουσιωθούν. Ο θυμός, η οργή, η ζήλεια, ο φθόνος, η αγανάκτηση, η κατάκριση, η αχαριστία, η μελαγχολία, η κατάθλιψη, όλα θα γίνουν αγάπη, χαρά, λαχτάρα, θείος έρως. Παράδεισος!
Να χαίρεσθε όσα μας περιβάλλουν. Όλα μας διδάσκουν και μας οδηγούν στον Θεό. Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού. Και τα έμψυχα και τα άψυχα και τα φυτά και τα ζώα και τα πουλιά και τα βουνά και η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και ο έναστρος ουρανός. Είναι οι μικρές αγάπες, μέσα απ’ τις οποίες φθάνομε στη μεγάλη Αγάπη, τον Χριστό. Τα λουλούδια, για παράδειγμα, έχουν τη χάρη τους, μας διδάσκουν με το άρωμά τους, με το μεγαλείο τους. Μας μιλούν για την αγάπη του Θεού. Σκορπούν το άρωμά τους, την ομορφιά τους σε αμαρτωλούς και δικαίους. Για να γίνει κανείς χριστιανός, πρέπει να έχει ποιητική ψυχή, πρέπει να γίνει ποιητής
Προσευχή είναι να πλησιάζεις το κάθε πλάσμα του Θεού με αγάπη και να ζεις με όλα, και με τ’ άγρια ακόμη, εν αρμονία…
Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε πολλές αρρώστιες. Πολλές φορές του λέω: «Χριστέ μου, η αγάπη Σου δεν έχει όρια!». Το πώς ζω είναι ένα θαύμα. Μέσα στις άλλες μου αρρώστιες έχω και καρκίνο στην υπόφυση. Δημιουργήθηκε εκεί όγκος που μεγαλώνει και πιέζει το οπτικό νεύρο. Γι’ αυτό τώρα πια δεν βλέπω. Πονάω φοβερά. Προσεύχομαι όμως σηκώνοντας το Σταυρό του Χριστού με υπομονή. […] Πονάω πολύ, υποφέρω, αλλά είναι πολύ ωραία η αρρώστιά μου. Την αισθάνομαι ως αγάπη του Χριστού… Η αρρώστιά μου είναι μια ιδιαίτερη εύνοια του Θεού, που με καλεί να μπω στο μυστήριο της αγάπης Του και με τη δική Του την χάρη να προσπαθήσω ν’ ανταποκριθώ. Αλλά εγώ δεν είμαι άξιος. Θα μου πείτε: «Όλ’ αυτά που σου αποκαλύπτει ο Θεός δεν σε κάνουν άξιο;». Αυτά με κατακρίνουν. Γιατί αυτά είναι της χάριτος του Θεού. Δεν είναι τίποτα δικό μου. Ο θεός μου έδωσε πολλά χαρίσματα, αλλά εγώ δεν ανταποκρίθηκα, φάνηκα ανάξιος. Την προσπάθειά όμως ούτε μια στιγμή δεν την άφησα… Γι’ αυτό δεν προσεύχομαι να με κάνει ο Θεός καλά. Προσεύχομαι να με κάνει καλό…
Ο θάνατος είναι μία γέφυρα που θα μας πάει στον Χριστό. Μόλις κλείσομε τα μάτια μας, θα τ’ ανοίξομε στην αιωνιότητα. Θα παρουσιασθούμε μπροστά στον Χριστό. Στην άλλη ζωή θα ζούμε «εκτυπώτερον» την χάρι του Θεού
Ένα άλλο μυστικό τώρα θα σας πω. Τις νύκτες επικοινωνώ τηλεφωνικώς μ’ έναν αγιορείτη ασκητή. Αυτός μελετάει πολύ τους Πατέρες και μου εξηγεί πολλά πράγματα. Συζητούμε πνευματικά ζητήματα. Τρέλα, τί να σας πω! …Αυτό έγινε και σήμερα πρωί πρωί, δηλαδή νύχτα στις τρεις. Οι καμπάνες χτυπούσαν εκείνη την ώρα που συνομιλούσαμε. Επί μισή ώρα κουβεντιάζαμε πάρα πολύ ωραία πράγματα. Ειλικρινά, μεγάλη χαρά αισθάνθηκα, μεγαλύτερη απ’ ό,τι μπορώ να σας εκφράσω. Δόξα Σοι ο Θεός!. Ενώ λέγαμε αυτά τα πνευματικά, μου λέει:
– Χτυπάει η καμπάνα για την εκκλησία και τρέχω να προλάβω.
Του λεώ:
– Γέροντα, μη μ’ αφήνεις!
– Μετά χαράς μου λέει. Έλα να πάμε στην εκκλησία, να είμαστε μαζί, να βλέπομε τα μεγαλεία του Θεού, την Θεία Λειτουργία, την χάρη του Χριστού. Έλα, δεν υπάρχει απόσταση εν Χριστώ Ιησού των Κυρίω ημών. Καμία απόσταση!
Και «πήγα» μαζί του στην εκκλησία. Όλες τις ώρες μαζί του προσευχόμουνα. Έβλεπα όλες τις ιερές και άγιες εικόνες, τις λαμπάδες, τα κεράκια, τα καντηλάκια να τσιτσιρίζουν. Έβλεπα τους ιερείς να λειτουργούν μεταρσιωμένοι. Ήταν γεμάτη η εκκλησία από ασκητές κι όλοι είχαν μεγάλη χαρά μέσα τους και ψάλλανε: «Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός… Η Γέννησίς σου… Η Παρθένος σήμερον… Χριστός γεννάται δοξάσατε…» Στο «Μετά φόβου Θεού» πήγε να μεταλάβει. Δίπλα του κι εγώ, με τη χάρη του Κυρίου, συγκινημένος. Συγχωράτε με που σας τα λέγω. Έβλεπα όλους τους αδελφούς να δέονται. Αισθάνθηκα μεγάλη αγαλλίαση. Ό,τι έβλεπαν εκείνοι, έβλεπα κι εγώ. Μα ήταν πνευματική πανδαισία αυτή η Λειτουργία με τους αγίους ασκητές, τις χαρούμενες ψυχούλες που τα αισθανόντουσαν όλα, που εζούσανε την εορτή των Χριστουγέννων! Την εζούσανε! Πώς θα ήθελα να ήσασταν κι εσείς, ν’ ακούγατε τα λόγια που λέγανε!
Η χαρά μου γίνεται πολύ μεγάλη, όταν ο άλλος μου βεβαιώνει ότι αυτό που «βλέπω» είναι πράγματι έτσι, γιατί καταλαβαίνω πως αυτή η γνώση δεν προέρχεται παρά μόνον εκ Θεού. Να σας πω τι εννοώ. Σας ζητάω πολλές φορές να μου διαβάσετε μια παράγραφο, παραδείγματος χάριν, από κάποιον Πατέρα, και σας λέγω: «Κοιτάξτε στη σελίδα δέκα, στην παράγραφο δύο, στο μέσον της σελίδας και θα το βρείτε αυτό που σας είπα». Ανοίγετε, πράγματι, στη συγκεκριμένη σελίδα, το βρίσκετε, μου το διαβάζετε. Είναι γραμμένο ακριβώς όπως σας το έχω πει. Παραξενεύεσθε εσείς, γιατί μου έρχεται μεγάλη χαρά και λέω: «α! Δεν το ήξερα, πρώτη φορά το ακούω!», ενώ σας το έχω πει πιο πριν απ’ έξω. Κι όμως, αλήθεια σας λέγω, δεν λέγω ψέματα. Όντως δεν το ήξερα, διότι ποτέ δεν το είχα διαβάσει πιο πριν. Τη στιγμή που σας είπα την παράγραφο, εκείνη τη στιγμή μου το εφανέρωσε μέσα μου η θεία χάρις, το Άγιον Πνεύμα. Εγώ, όμως τ’ άκουσα για πρώτη φορά την ώρα που το διαβάσατε, γιατί ποτέ δεν το είχα διαβάσει και μου έκανε εντύπωση και χάρηκα που επιβεβαιώσατε αυτό που μου εφανέρωσε η θεία χάρις….
Καταλάβατε; Υπάρχουν κι άλλα μάτια, τα μάτια της ψυχής. Με τα μάτια τα σαρκικά μπορεί να βλέπεις περιορισμένα, ενώ μ’ εκείνα της ψυχής μπορεί να βλέπεις και πίσω απ’ το φεγγάρι. Εσείς βλέπετε με τα μάτια του σώματος. Τα ίδια πράγματα βλέπω κι εγώ με τη χάρη ακόμη πιο καλά, πιο καθαρά. Με τα μάτια τα σαρκικά βλέπεις τα πράγματα εξωτερικά. Με τα μάτια της ψυχής βλέπεις πιο βαθιά. Εσείς βλέπετε εξωτερικά, εγώ βλέπω και πώς είναι εσωτερικά. Βλέπω και διαβάζω την ψυχή του άλλου
Όταν «βλέπω» κάτι με τη χάρη του Θεού, το χαίρομαι πολύ κατά βάθος. Με την εν Κυρίω χαρά. Εκεί που με επισκέπτεται η χάρις του Θεού, εκεί που κοιτάζω και διαβάζω την ψυχή του άλλου διά της θείας χάριτος, τη στιγμή εκείνη η θεία χάρις φέρνει μέσα μου έναν ενθουσιασμό. Με τον ενθουσιασμό εκδηλώνεται η θεία χάρις, που φέρνει ένα είδος φιλικότητος, οικειότητος, αδελφικότητος, ενώσεως. Μετά απ’ αυτήν την ένωση έρχεται μεγάλη χαρά, τόση χαρά που πάει να σπάσει η καρδιά μου. Φοβάμαι όμως να εκδηλωθώ. Βλέπω, αλλά δεν μιλάω, έστω κι αν μου το βεβαιώνει η χάρις ότι αυτά είναι αληθινά. Όταν, όμως, με πληροφορήσει η χάρις να μιλήσω, τότε μιλάω. Λέω μερικά πράγματα που ο Θεός φωτίζει να πω απ’ την αγάπη μου για όλους. Για να αισθανθεί ο κόσμος το αγκάλιασμα που κάνει ο Χριστός σε όλους μας… […] Σας λέω πολλά που είναι βαθιά, εσωτερικά, δικά μου. Ίσως κάποιος θα με παρεξηγούσε που δεν κρατάω μυστικά τα βιώματά μου, αυτά που μου αποκαλύπτει ο Θεός και λέω τόσα πολλά. Θα πει κανείς ότι είμαι εγωιστής, που λέω κι εγώ τα βιώματά μου. Το κάνω απ’ την πολλή μου αγάπη για ‘σας, τα παιδιά μου. Για να σας ωφελήσω να πάρετε κι εσείς αυτόν τον δρόμο. Τι λέει ο σοφός Σολομών; Κάπως το λέει αυτό… Λέει: «…ούτε μην φθόνω τετηκότι συνοδεύσω, ότι ούτος ου κοινωνήσει σοφία». Κι ακόμη κάτι: «Ουκ αποκρύψω υμίν μυστήρια». […] «Μετάδοση» σημαίνει: Πήρες κάτι; Να το μεταδώσεις από αγάπη. Δεν πιστεύεις ότι έχεις κάτι δικό σου. Είναι του Θεού και το μεταδίδεις. Αυτό είναι αληθινή ταπείνωση
…Κι όταν καμιά φορά βλέπω ότι κάποιος πάει για καταστροφή στη ζωή του, δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Του το δείχνω λίγο, δεν καταλαβαίνει.Δεν πρέπει να επέμβω ισχυρά και να περιορίσω την ελευθερία του. Δεν είναι απλό το πράγμα
Η θρησκεία μας είναι αγάπη, είναι έρωτας, είναι ενθουσιασμός, είναι τρέλα, είναι λαχτάρα του θείου. Είναι μέσα μας όλ’ αυτά. Είναι απαίτηση της ψυχής μας η απόκτησή τους. Για πολλούς όμως η θρησκεία είναι ένας αγώνας, μία αγωνία κι ένα άγχος. Γι’ αυτό πολλούς απ’ τους «θρήσκους» τους θεωρούνε δυστυχισμένους, γιατί βλέπουνε σε τι χάλια βρίσκονται. Κι έτσι είναι πράγματι. Γιατί αν δεν καταλάβει κανείς το βάθος της θρησκείας και δεν τη ζήσει, η θρησκεία καταντάει αρρώστια και μάλιστα φοβερή. Τόσο φοβερή που ο άνθρωπος χάνει τον έλεγχο των πράξεών του, γίνεται άβουλος κι ανίσχυρος, έχει αγωνία κι άγχος και φέρεται υπό του κακού πνεύματος. Κάνει μετάνοιες, κλαίει, φωνάζει, ταπεινώνεται τάχα, κι όλη αυτή η ταπείνωση είναι μια σατανική ενέργεια. Ορισμένοι τέτοιοι άνθρωποι ζούνε τη θρησκεία σαν ένα είδος κολάσεως. Μέσα στην εκκλησία κάνουν μετάνοιες, σταυρούς, λένε: «είμαστε αμαρτωλοί, ανάξιοι» και μόλις βγούνε έξω αρχίζουν να βλασφημάνε τα θεία, όταν κάποιος λίγο τους ενοχλήσει. […] Στην πραγματικότητα, η χριστιανική θρησκεία μεταβάλλει τον άνθρωπο και τον θεραπεύει. Η κυριότερη, όμως προϋπόθεση για να αντιληφθεί και να διακρίνει ο άνθρωπος την αλήθεια είναι η ταπείνωση. Ο εγωισμός σκοτίζει το νου του ανθρώπου, τον μπερδεύει, τον οδηγεί στην πλάνη, στην αίρεση. Είναι σπουδαίο να κατανοήσει ο άνθρωπος της αλήθεια…
…Το ουσιαστικότερο είναι να φεύγεις απ’ τον τύπο και να πηγαίνεις στην ουσία. Ό,τι γίνεται, να γίνεται από αγάπη. Η αγάπη εννοεί πάντα να κάνεις θυσίες…
…Ο Χριστός δεν θα μας αγαπήσει άμα εμείς δεν είμαστε άξιοι να μας αγαπήσει. Για να μας αγαπήσει, πρέπει να βρει μέσα μας κάτι το ιδιαίτερο. Θέλεις, ζητάεις, προσπαθείς, παρακαλείς, δεν παίρνεις όμως τίποτα. Ετοιμάζεσαι ν’ αποκτήσεις εκεί που θέλει ο Χριστός, για να έλθει μέσα σου η θεία χάρις, αλλά δεν μπορεί να μπει, όταν δεν υπάρχει εκείνο που πρέπει να έχει ο άνθρωπος. Ποιό είναι αυτό; Είναι η ταπείνωση. Αν δεν υπάρχει ταπείνωση, δεν μπορούμε ν’ αγαπήσουμε τον Χριστό. Ταπείνωση και ανιδιοτέλεια στη λατρεία του Θεού. «Μή γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Κανείς να μη σας βλέπει, κανείς να μην καταλαβαίνει τις κινήσεις της λατρείας σας προς το θείον. Όλ’ αυτά κρυφά, μυστικά, σαν τους ασκητές. Θυμάστε που σας έχω πει για τ’ αηδονάκι; Μες στο δάσος κελαηδεί. Στη σιγή. Να πεις πως κάποιος τ’ ακούει, πως κάποιος το επαινεί; Κανείς. Πόσο ωραίο κελάηδημα μες στην ερημιά! Έχετε δει πώς φουσκώνει ο λάρυγγας, παθαίνει, μαλλιάζει η γλώσσα. Πιάνει μια σπηλιά, ένα λαγκάδι και ζει τον Θεό μυστικά, «στανεγμοίς αλαλήτοις»…

Όλο το μυστικό είναι η αγάπη, ο έρωτας στον Χριστό. Το δόσιμο στον κόσμο τον πνευματικό. Ούτε μοναξιά νιώθει κανείς, ούτε τίποτα. Ζει μέσα σ’ άλλον κόσμο. Εκεί που η ψυχή χαίρεται, εκεί που ευφραίνεται, που ποτέ δεν χορταίνει…


Οργή ξένων funds για το επιχειρούμενο χαράτσι στα τυχερά παιχνίδια

Καταιγισμό από τηλεφωνήματα και e-mail διαμαρτυρίας, έχουν δεχθεί ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες, από ξένους διαχειριστές χαρτοφυλακίων και εκπροσώπους επενδυτικών funds, για το θέμα της επιχειρούμενης από την κυβέρνηση φορολόγησης των τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.
Η έντονη αντίδραση των ξένων επενδυτών, εντοπίζεται στην αντιεπενδυτική συμπεριφορά – όπως την χαρακτηρίζουν- της ελληνικής κυβέρνησης, σε βάρος μίας από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συμμετέχουν επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η BlackRock, η Blackstone, η Fidelity, η Baupost και πολλοί άλλοι.  Εξέφραζαν δε την έντονη απορία και δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια πρόσθετης φορολόγησης έρχεται σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Και επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό πώς κυβέρνηση στηρίζει το εγχείρημα της εξυγίανσης των τραπεζών της σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια και την ίδια στιγμή  θεσπίζει αντικίνητρα για επενδύσεις και  λειτουργεί με φιλοσοφία "αφεντικού" σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχει πλέον καμία μετοχική συμμετοχή και οι οποίες ήδη υπεραποδίδουν φορολογικά έσοδα.
Σημειώνεται ότι το 30% με το οποίο φορολογούνται τα μικτά κέρδη των τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, θεσπίστηκε το 2013 στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ και αποτελεί σήμερα έναν από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη για την αγορά τυχερών παιχνιδιών.
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
http://www.capital.gr/oikonomia/3078373/orgi-xenon-funds-gia-to-epixeiroumeno-xaratsi-sta-tuxera-paixnidia

Μητροπολίτης Δράμας για Φίλη: Λυπάμαι και αισθάνομαι αηδία




  • Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος
Αηδιασμένος και λυπημένος για όσα επανέλαβε ο Νίκος Φίλης για τη Γενοκτονία των Ποντίων δήλωσε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος μιλώντας στον Alpha, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «αμαθή και άμοιρο της γνώσης της Ιστορίας».

«Λυπάμαι ως Έλλην για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας. Αποδεικνύεται αμαθής και άμοιρος της γνώσης της Ιστορίας. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία για το πώς μπορεί να χαρακτηριστεί αυτό που συνέβη στον Εύξεινο Πόντο. Διερωτώμαι, εάν υπουργός Παιδείας έκανε αντίστοιχες δηλώσεις στο κράτος του Ισραήλ, τι τύχη θα είχε. Δείτε το Ισραήλ τι κάνει για την ημέρα τη δική του [το Ολοκαύτωμα]», είπε ο μητροπολίτης.
Συνεχίζοντας τόνισε πως «είναι εύκολο όταν είσαι στην αντιπολίτευση να λες πράγματα και όταν είσαι στην κυβέρνηση να “ποιείς την νήσσαν”. Ως Έλλην αισθάνομαι αηδία. Να αφήσουν τους νεκρούς μας ήσυχους διότι είναι δικαιωμένοι στην ιστορία, ή γονυπετείς να προσεύχονται στη μνήμη τους».
Όπως επισήμανε ο μητροπολίτης, «γίνεται συστηματικός αποχριστιανισμός του σύγχρονου Έλληνα για να πάψει να ανθίσταται».
Όμως, «πιστεύω ότι ο λαός μας ανθίσταται», κατέληξε ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος.
http://www.pontos-news.gr/article/142959/mitropolitis-dramas-gia-fili-lypamai-kai-aisthanomai-aidia

Ο Γιουνκέρ απέκλεισε κούρεμα του ελληνικού χρέους

Κατηγορηματικά αποκλείει ο πρόεδρος της Κομισιόν το ενδεχόμενο ονομαστικού κουρέματος του χρέους για την Ελλάδα.
Όπως τόνισε σε ομιλία του στη Φρανκφούρτη, τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί, ξεκαθάρισε όμως ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, όπως έχει ήδη επισημάνει ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Ο κ. Γιουνκέρ σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, καθώς και ότι οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.
 «Οι κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι χαμηλότερες από ό,τι αναμενόταν»τόνισε χαρακτηριστικά και παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη πρέπει να ασχοληθεί με το χρέος της Ελλάδας.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/640102/o-gioynker-apekleise-koyrema-toy-ellinikoy-xreoys#ixzz3qdTx8cn7

Βάσει ηλικίας η υποχρεωτική χρήση πιστωτικής κάρτας αντί μετρητών

Να εξαιρέσει τους ηλικιωμένους από την υποχρέωση να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα αντί για μετρητά, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι η μείωση φορολογικών συντελεστών, αλλά και η επιβράβευση όσων πληρώνουν με κάρτες αντί μετρητών θα γίνει σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα, επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κίνητρα αλλά και διατάξεις υποχρεωτικού χαρακτήρα, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση του ΣΕΒ για τη μείωση της φοροδιαφυγής και της υπερφορολόγησης.
Όπως είπε για ορισμένες επιχειρήσεις (με κριτήρια γεωγραφικά, μεγέθους κ.ά.) ορισμένες συναλλαγές θα γίνονται στο μέλλον υποχρεωτικά με ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ σε βάθος χρόνου (όχι πάντως το 2016), σε επιχειρήσεις που θα αποδίδουν άμεσα και ηλεκτρονικά το ΦΠΑ, θα έχουν πλήρως ψηφιοποιήσει τις συναλλαγές τους με προμηθευτές και θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, θα μπορούν να δοθούν κίνητρα με τη μορφή της μείωσης των φορολογικών συντελεστών. Η προμήθεια POS θα γίνει σταδιακά υποχρεωτική για τις επιχειρήσεις κατά την έναρξη λειτουργίας (όπως ισχύει για την ταμειακή μηχανή) και σταδιακά σε λειτουργούσες επιχειρήσεις με κριτήριο τον κλάδο και την περιοχή εγκατάστασης.
Για τα φυσικά πρόσωπα ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι θα υπάρχει ηλικιακό όριο στην υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, κληρώσεις με δώρα ανά 1.000 ή 2.000 ευρώ συναλλαγών με πλαστικό χρήμα κ.ά.
Τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και από την πλευρά του Δημοσίου για την ενθάρρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, ώστε να μην γίνονται κατασχέσεις μισθών που βρίσκονται στην τράπεζα για χρέη προς το κράτος ή τις τράπεζες.Ανήγγειλε επίσης τη λειτουργία της «ψηφιακής εφορίας» από το 2016 με ελαχιστοποίηση της επαφής των φορολογουμένων με τις ΔΥΟ, ενώ σήμερα, όπως ανέφερε, υπάρχουν ακόμη διαδικασίες όπως η μεταβίβαση ακινήτων που γίνονται χειρόγραφα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επιπτώσεις της επέκτασης της χρήσης του πλαστικού χρήματος λόγω των ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε θεαματική βελτίωση των εσόδων από ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές τον Αύγουστο από τις δραστηριότητες διαμονής και εστίασης, τα οποία από 19 εκατ. το 2013 και 14 εκατ. το 2014, φέτος υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας στα 29 εκατ. ευρώ, κάτι που απέδωσε πάντως και στην ένταση των ελέγχων.
Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Αλεξιάδη ότι διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου καταστηματάρχες περνούσαν μεν την πιστωτική κάρτα του πελάτη από το POS αλλά δεν έκοβαν απόδειξη από την ταμειακή! Όπως είπε, δεν υπάρχει διάταξη που να συνδέει τις δύο ενέργειες υποχρεωτικά και πρέπει τώρα να θεσμοθετηθεί. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται κίνητρα για τα νησιά στον τομέα της φορολογίας εισοδήματος, προκειμένου να αποκατασταθούν αδικίες και όχι στον τομέα του ΦΠΑ. Αποκάλυψε δε ότι το κόστος μόνο για την επίδοση εγγράφων του υπουργείου Οικονομικών πέρυσι ήταν 11 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας ζήτησε μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), άρση αντικινήτρων, καθώς και ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις. Πρότεινε μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις νέες επενδύσεις, διατήρηση του φορολογικού πιστοποιητικού και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώσει εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για επενδυτικές ενισχύσεις. «Αρκετές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και όσες σκέφτονταν να επενδύσουν έχουν παγώσει τα σχέδιά τους. Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς σοβαρές επιχειρήσεις, χωρίς έσοδα για το κράτος και χωρίς πραγματική οικονομία», ανέφερε ο κ. Φέσσας, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού και να περάσουμε σε τροχιά ανάπτυξης από το β' εξάμηνο του 2016.
Ο Ευτύχης Βασιλάκης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, ανέφερε, τέλος, ότι το 13% των φορολογουμένων φυσικών προσώπων πληρώνει το 62% των φόρων εισοδήματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η επιχείρηση του έδωσε μπόνους 1.000 ευρώ σε εργαζόμενους το οποίο στην εταιρία κόστισε 1.280 ευρώ ανά άτομο, αλλά οι εργαζόμενοι εισέπραξαν τελικά από 520 έως 680 ευρώ λόγω φόρων και παρακρατήσεων. Εστίασε επίσης στην ανάγκη μείωσης του κόστους χρήσης του πλαστικού χρήματος και στο διαχωρισμό των πιστωτικών από τις χρεωστικές κάρτες.


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/news/story/640128/vasei-ilikias-i-ypoxreotiki-xrisi-pistotikis-kartas-anti-gia-metrita#ixzz3qdTK78AH

Χαμός στη Βουλή με το Φίλη

Μεγάλη κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Χρυσής Αυγής
Ο Νίκος Φίλης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τα προαπαιτούμενα, αμέσως μετά το Γιώργο Κουμουτσάκο, που ζήτησε να καταδικαστεί η εναντίον του επίθεση στο Σύνταγμα.
Μίλησε για «τραμπούκους» και ανέφερε ότι η δημοκρατία δεν πρέπει να διαιρείται από την απειλή του φασισμού.
Έκανε λόγο δε για παραποίηση των λόγων του, είπε ότι σέβεται την επίσημη θέση της ελληνικής δημοκρατίας για το ζήτημα και πρόσθεσε ότι «δεν είμαι καραγκιόζης και πολιτικάντης».
Στα λόγια του αντέδρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτι που προκάλεσε πολλές φορές την παρέμβαση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στη συνέχεια μάλιστα υπήρξε και αντίδραση βουλευτών της ΝΔ και η Τασία Χριστοδουλοπούλου προειδοποίησε ότι θα διακόψει την συνεδρίαση
«Όποιος δεν μπορεί να βγει έξω»  φώναξε στους βουλευτές η Τασία Χριοστοδουλοπούλου


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/voylh/story/640131/xamos-sti-voyli-me-to-fili#ixzz3qdSaZCuG

Ένταση και εντός της Βουλής μετά την άγρια επίθεση Με αίματα και σκισμένο σκακάκι στη Βουλή ο Κουμουτσάκος - Φίλης: Τραμπουκισμοί της ακροδεξιάς

Θλιβερά επεισόδια με αποκορύφωμα την επίθεση στον Γιώργο Κουμουτσάκο της ΝΔ αμαύρωσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων - Σε «ακροδεξιούς τραμπούκους» απέδωσε την επίθεση ο υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής

Κλίμα έντασης με ακραίες ετερόκλητες ομάδες που επιχειρούν να αμαυρώσουν τη  συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Ποντίων επικρατεί έξω από τη Βουλή.  



Θύμα των ακραίων ομάδων που έχουν παρεισφρήσει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έπεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, που προπηλακίστηκε άγρια. Νωρίτερα προσήλθε στη Βουλή με τα γυαλιά σπασμένα και το πρόσωπο γεμάτο μώλωπες και αίματα, ενώ το σακάκι του ήταν σκισμένο. 

Θύμα των τραμπουκισμών παραλίγο να πέσει και ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, όπως ο ίδιος ανέφερε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Στη Βουλή εκτυλίχθηκε αντιπαράθεση για το περιστατικό του ξυλοδαρμού. «Τα αποτελέσματα της ρητορικής σας είναι» είπε ο κ. Φίλης στον κ. Βορίδη, που σχολίαζε την επίθεση σε Κουμουτσάκο.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Σκουρλέτης: Ποιος οπλίζει το χέρι;

Μάκης Βορίδης: Οι τραμπούκοι είναι; Ποιος οπλίζει το χέρι; Όχι αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις; Κύριε Σκουρλέτη, όταν υπάρχει δαρείς βουλευτής και αντί να είστε αυτοκριτικός για τις αθλιότητες έρχεστε να μου πείτε αν καταδικάζω την πράξη. Όχι μόνο είναι καταδικαστέα, αλλά πρέπει να δούμε ποιος απαξιώνει το σύνολο του πολιτκού συστήματος και πυροδοτεί τους άθλιους τραμπουκισμούς. Μας εγκαλείτε, αντί να μετανοείτε. Μας εγκαλείτε, αντί να παραιτηθεί ο υπουργός;

Γ. Κουμουτσάκος: Έπρεπε να γνωρίζετε ότι η ιστορία και μάλιστα οι πιο τραγικές και δραματικές στιγμές για ένα έθνος δεν παραγράφεται. Επισης κ. υπουργέ δεν παραχαράσσετραι και υπήρξαν πολλοί που το επιχείρησαν. Δεν περίμενα ποτέ ότι σε αυτούς θα συγκαταλεγόταν υπουργός Παιδείας.

Βαρεμένος: βάλτε τελεία

Κουμουτσάκος: έχοντας υποστεί την βιαιοπραγία ακραίων απαράδεκτωβν τραμπούκων ότι αυτή την δικαιολογία το έφδαφος και τροφή να αναπτυχθούν το δίνουν δηλώσεις που κάνατε. Επειδή είδα πρόσωπα κξαι ξέρω υπο την καθοδηγηση ποιον αυτοί έδρασαν και επιχειρησαν να εκμεταλλευτούν πόνο. Οι πνευματικοί πατέρες είναι αυτοί που έχουν δολοφονήσει και είναι φορείς ρατσισμούς και ξενοφοβίας και ότι πιο ακραίου υπάρχει στην χώρα. Περιμένω μια συνολική καταδίκη και ήρθε η ώρα ο υπουργός να πράξει αναλόγως

Βαρεμένος: ζητώ συγνώμη. Δεν είχαν γνώση . Είναι αυτονόητη η καταδίκη και αποδοκιμασία που διέπραξαν ακραία στοιχεία. Είναι αυτονόητη τελεία και παύλα.

Μπαλαούρας: ημιτελής η καταδίκη καταγγελία του Κουμουτσάκου να μας πει τι έγινε 
http://www.protothema.gr/politics/article/524610/me-aimata-kai-skismeno-skakaki-sti-vouli-o-koumoutsakos-filis-traboukismoi-tis-akrodexias/

. ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

1. Γεωγραφικός προσδιορισμός
Ο Πόντος ως γεωγραφική ενότητα περιελάμβανε, κατά την αρχαιότητα, την ευρεία παραλιακή χώρα του Ευξείνου Πόντου. Συμφωνά με πληροφορίες που αντλούμε από τον Ηρόδοτο, τον Ξενοφώντα και άλλους αρχαίους ιστοριογράφους, στον Πόντο από χωροταξική άποψη ανήκουν οι περιοχές ανάμεσα στο Φάση ποταμό, κοντά στον οποίο σήμερα βρίσκεται η πόλη Βατούμ της Γεωργίας, και την Ηράκλεια την Ποντική1.
Τα εσωτερικά σύνορα εκτείνονται σε βάθος 200-300 χιλιομέτρων και οριοθετούνται από τη γεωφυσική πραγματικότητα, τις απροσπέλαστες δηλαδή οροσειρές του Σκυδίση, του Παρυάδρη και του Αντιταύρου, οι οποίες χωρίζουν τον Πόντο από την υπόλοιπη Μ. Ασία2.
2. Λόγοι δημιουργίας ελληνικών αποικιών στον Πόντο
Η παρουσία Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου χρονολογείται από την αρχαιότητα, όταν στην εποχή του Χαλκού οι Έλληνες θαλασσοπόροι αποτόλμησαν να εξερευνήσουν την επικίνδυνη θάλασσα του Εύξεινου Πόντου με τις μακρινές και απόκρημνες παραλίες της. Η αναζήτηση, κυρίως, χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων οδήγησε πολλούς ταξιδευτές στην περιοχή, γύρω στα 1000 π.Χ., με πρώτη οργανωμένη αποστολή στην Κολχίδα, αυτήν του Ιάσονα και των Αργοναυτών. Οι περιπλανήσεις του Ορέστη στη Θοανία του Πόντου και του Οδυσσέα στη χωρά των Κιμμερίων, η εξορία του Προμηθέα στον Καύκασο και το ταξίδι του Ηρακλή στον Πόντο επιβεβαιώνουν την ύπαρξη των εμπορικών δρόμων στην περιοχή του Πόντου από τους μυθικούς χρόνους.
Δύο αιώνες αργότερα, το 800 π.Χ., οι προσωρινοί αρχικά εμπορικοί σταθμοί γίνονται μόνιμα οικιστικά κέντρα. Η Μίλητος ήταν η πρώτη που εγκαινίασε την αποικιακή πολιτική της στον Εύξεινο Πόντο ιδρύοντας τη Σινώπη, μια πόλη με πολλά πλεονεκτήματα λόγω του καλού λιμανιού της και της ομαλής επικοινωνίας της με τις γύρω περιοχές. Στη συνέχεια η Σινώπη ίδρυσε το 756 π.Χ. την Τραπεζούντα, την Κρώμνα, το Πτέριον, την Κύτωρο κ.ά.
Άλλος σοβαρός λόγος για τη δημιουργία ελληνικών αποικιών στον Εύξεινο Πόντο υπήρξε η ανάγκη μετακίνησης πληθυσμών από την Ελλάδα και την Ιωνία, λόγω της δημογραφικής ανάπτυξης των ελληνικών πόλεων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο γεωγράφος Στράβων, η μακρινή περιοχή του Πόντου ήταν πολύ παραγωγική και πλούσια σε νερό και καλλιέργειες με αποτέλεσμα μέσα σ' έναν αιώνα να γεμίσουν με ελληνικές αποικίες οι αφιλόξενες παραλίες του Ευξείνου Πόντου.

εικόνα
Ιστορικό τεκμήριο για την άνθηση των ελληνικών αποικιών στον μακρινό Πόντο αποτελούν οι εβδομήντα πέντε αποικίες που υπήρχαν από τον 6ο αιώνα π.Χ., καθώς επίσης και η ραγδαία εμπορική, ναυτική και πολιτιστική ανάπτυξη των αποικιών αυτών: η Σινώπη, η Αμισός, η Τραπεζούντα, η Πιτυούντα, η Φαναγόρεια, το Παντικάπαιον, η Θεοδοσία, η Χερσόνησος, η Ολβία, η Διονυσόπολις, η Μεσημβρία, η Αγχίαλος, η Απολλωνία, η Ιστρία, η Οδησσός κ.α. έγιναν πολυάνθρωπα και ισχυρά κέντρα για τα οποία οι μαρτυρίες όσον αφορά στην οικιστική οργάνωση, τις οικονομικές δραστηριότητες, τις εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις μητροπόλεις και με τους γηγενείς λαούς προέρχονται από τις ανασκαφές και τις γραπτές πηγές της κλασικής και της μετακλασικής εποχής3.
Για οικονομικούς λόγους πέντε παραλιακές πόλεις, που σήμερα ανήκουν στη Ρουμανία: η Τύρα, η Ιστρία, η Τόμις, η Κάλλατις και η Διονυσόπολις είχαν δημιουργήσει την Πεντάπολη ομοσπονδία, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στον κυρίαρχο ρόλο που είχαν οι πόλεις αυτές σε πολλούς τομείς, αλλά ιδιαίτερα στο ανταγωνιστικό εμπόριο με τους άλλους λαούς. Η μονοπωλιακήοικονομική και πνευματική άνθηση οδήγησε την ομοσπονδία στο σχηματισμό αμυντικού στρατιωτικού σώματος και στην οχύρωση των πόλεων4.
εικόνα
Η Τραπεζούντα κατά τον Pitton de Toumefort
Από τον 5ο αιώνα π.Χ. η περιοχή της Κριμαίας ήταν ο κύριος προμηθευτής σιταριού της Αθήνας. Το αθηναϊκό κράτος, για να προστατεύσει τα εμπορικά του συμφέροντα σ' αυτή την πλούσια χώρα, έκτισε κατά μήκος των ακτών στρατιωτικές αποικίες στις οποίες εγκατέστησε 600 Αθηναίους κληρούχους. Η εμπορική, οικονομική και στρατηγική σημασία, που είχε για την Αθήνα αυτή η περιοχή, αποδεικνύεται από την επίσκεψη του Περικλή το 453 π.Χ. Μ' αυτή τη ρεαλιστική πολιτική ο Περικλής εξασφάλισε τη θαλάσσια συγκοινωνία με τον Εύξεινο Πόντο, παγιώνοντας την ανεμπόδιστη εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων από και προς την Αττική5.
Καθοριστικό ρόλο στην εδραίωση του ελληνικού αποικισμού στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Θράκης έπαιξε η ίδρυση της Φιλιππούπολης το 341 π.Χ. από το βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο Β', ο οποίος με τη συνετή πολιτική του πέτυχε την αρμονική συμβίωση των Ελλήνων με τις γηγενείς θρακικές εθνότητες. Η ίδια πολιτική και διπλωματική συμπεριφορά προς τους γηγενείς εφαρμόσθηκε και από τους διαδόχους του, ιδιαίτερα δε από τον Φίλιππο Ε'. Χάρη στην εποικιστική πολιτική τους, με ελληνικούς πληθυσμούς από τις παραλιακές πόλεις στην ενδοχώρα, ο όρος Θράκη απόκτησε γεωγραφική σημασία6. Η Φιλιππούπολη την περίοδο της ρωμαιοκρατίας έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας Θράκης και αργότερα ο ενδιάμεσος εμπορικός και πολιτισμικός σταθμός ανάμεσα στη Σιγγηδόνα (Βελιγράδι) και την Κωνσταντινούπολη. Ουσιαστικά η εξελληνισμένη και εκχριστιανισμένη Θράκη, λόγω της σπουδαίας γεωστρατηγικής της θέσης, δικαιωματικά θεωρούνταν το προάστιο της Βασιλίδας των πόλεων Κωνσταντινούπολης.
3. Κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα των αποικιών
Τους πρώτους αιώνες οι αποικίες διατηρούσαν σταθερά την κοινωνική και πολιτική οργάνωση της μητροπολιτικής τους προέλευσης. Οι ελληνικοί πληθυσμοί κρατούσαν με σεβασμό τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, τα πολεοδομικά δεδομένα και τους πολιτειακούς θεσμούς που είχαν φέρει από τη μητρόπολη. Οι πόλεις είχαν μεταξύ τους αγαθές σχέσεις και πολλαπλασιάζονταν κυρίως στα παράλια μέρη αλλά και στην ενδοχώρα κοντά σε υδροφόρες περιοχές. Ο ιστορικός Ξενοφώντας στο έργο του «Κύρου Ανάβασις» περιγράφει με λεπτομέρεια τη ζωή των Ελλήνων στην Τραπεζούντα το 401 π.Χ., τονίζοντας ιδιαίτερα την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ελλήνων του Πόντου7.
Το ελληνικό εμπόριο και ο πολιτισμός αναπτύχθηκαν πολύ νωρίς στις αποικίες του Πόντου, ενώ οι πλουτοφόρες περιοχές πρόσφεραν πολύτιμα προϊόντα για την ελληνική οικονομία. Οι πρώτες ύλες, τα δημητριακά, η ξυλεία, το λινάρι, τα κτηνοτροφικά είδη, τα ψάρια και αργότερα τα προϊόντα από το πλούσιο υπέδαφος της περιοχής (ασήμι, χαλκός, σίδηρος) αξιοποιήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος και των δύο συναλλασσόμενων πλευρών.
εικόνα
Νόμισμα από τη Σινώπη του Πόντου
Μέχρι τα αλεξανδρινά χρόνια, όλες οι παραλιακές πόλεις, με κύρια την Τραπεζούντα, έμειναν ανεξάρτητες, αυτόνομες και αυτοδιοικούμενες, χάρη στη συνετή πολιτική τους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και τον Ξενοφώντα οι πόλεις αυτές δεν υποδουλώθηκαν ουσιαστικά στους Πέρσες, αλλά μόνο τυπικά• ακόμη και κατά την περίοδο της δυναστείας των Αχαιμενιδών ήταν φόρου υποτελείς.
Την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου η Τραπεζούντα διατήρησε την αυτονομία και την ευημερία της, ενώ άλλες αποικίες, όπως η Φώκαια και η Μίλητος αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα και τελικά μεταβλήθηκαν σε ερείπια8.
Στην ελληνιστική περίοδο οι ελληνικές πόλεις έφτασαν στο αποκορύφωμα της οικονομικής τους ανάπτυξης. Παράλληλα, οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό στοιχείο και τους γηγενείς λαούς συνέχιζαν να είναι στενές, με ευεργετικά αποτελέσματα στην κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής.
Το δεύτερο αιώνα π.Χ. ιδρύθηκε το βασίλειο του Πόντου, το οποίο γνώρισε μεγάλη φήμη στα χρόνια της διακυβέρνησης του από τη δυναστεία των Μιθριδατών. Καθιερώθηκε τότε η ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα επικοινωνίας των πολυάριθμων και πολύγλωσσων εθνοτήτων της Μ. Ασίας. Επίσης, σημειώθηκε ένας θρησκευτικός συγκρητισμός ανάμεσα στο ολυμπιακό δωδεκάθεο και τις θεότητες της Ανατολής, όπως φαίνεται και από τα αρχαιολογικά ευρήματα των ναών που οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο εκείνη σε όλο τον Πόντο9.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του συγκρητισμού αυτού είναι και η λατρεία του περσικής προέλευσης θεού Μίθρα, που χωρίς να εκλείψει ποτέ σταδιακά εξελληνίστηκε και συγχωνεύθηκε με τη λατρεία των θεών Ήλιου, Απόλλωνα και Ερμή. Η παράλληλη λατρεία γηγενών και ελληνικών θεοτήτων οδήγησε στη σύνθεση του ελληνικού πνεύματος με τη σοφία της Ανατολής, κάτι που αποτέλεσε βασικό χαρακτηριστικό του μιθριδατικού βασιλείου και του πολιτισμού του.
Την πρώτη περίοδο της Ρωμαιοκρατίας, μετά το 63 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος ύπατος Πομπήιος κατέλαβε την Τραπεζούντα, η οικονομική, εμπορική και πολιτική ακμή της μιθριδατικής περιόδου συνεχίστηκε, καθώς οι Έλληνες διατήρησαν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αυτονομία τους. Η απουσία της κεντρικής ρωμαϊκής εξουσίας, που έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες να αναπτύξουν τις ποικίλες ικανότητές τους, και η υιοθέτηση του διοικητικού σχήματος οργάνωσης των Μιθριδατών ενίσχυσαν την ελληνική παράδοση και το ελληνικό φρόνημα. Σύμφωνα με τον Πλίνιο, η δημοκρατική νομοθεσία και η φιλελεύθερη διοίκηση των Ρωμαίων κατά την πρώτη περίοδο εξασφάλιζαν μια εξαιρετικά επικερδή διοικητική και εμπορική διαχείριση, με αποτέλεσμα την οικονομική και πολιτισμική ευημερία των πόλεων, όπως βεβαιώνεται και από τα μνημεία που σώθηκαν. Τα κτίρια, οι ξενώνες, οι τάφοι μαρτυρούν τον πλούτο των πόλεων και αποδεικνύουν ότι η ελληνική τέχνη και επιστήμη καλλιεργούνταν συστηματικά σε όλες τις πόλεις του Πόντου.
Τη δεύτερη περίοδο της ρωμαιοκρατίας, η εφαρμογή της αυταρχικής διακυβέρνησης του Διοκλητιανού και των άλλων Ρωμαίων αυτοκρατόρων, από τον 3ο αιώνα μ.Χ., υπήρξε η αρχή μιας κρίσιμης περιόδου για τον Πόντο. Στα χρόνια του ανθύπατου Λίβιου, η Τραπεζούντα και οι άλλες ελληνικές πόλεις σταμάτησαν να αυτοδιοικούνται. Ακόμη και ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο οποίος σε άλλους τομείς βοήθησε τον ελληνισμό της περιοχής, ως υπέρμαχος της συγκεντρωτικής πολιτικής, συγχώνευσε όλες τις τοπικές εξουσίες στην κεντρική κυβέρνηση της Κωνσταντινούπολης.


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-C102/79/657,2419/


Τρία χρόνια φυλάκιση σε Παλαιστίνιους που πετούν πέτρες προβλέπει νέος νόμος της κυβέρνησης Νετανιάχου

Νέο νόμος της βουλής του Ισραήλ προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τρία χρόνια σε όσους Παλαιστίνιους συλληφθούν να πετούν πέτρες
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χθεσινή νύχτα έναν νόμο που επιβάλλει ελάχιστη ποινή τριετούς φυλάκισης σε όσους πετούν πέτρες, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Κνεσέτ.
Το σχέδιο νόμου, που πρότεινε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ, ενώ 17 βουλευτές ψήφισαν κατά.

Φυλάκιση χωρίς αναστολή

Οι Παλαιστίνιοι εκφράζουν την οργή τους κυρίως πετώντας πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και εναντίον ισραηλινών αμάχων που κυκλοφορούν με αυτοκίνητα στους δρόμους της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο νόμος προβλέπει πως οι δικαστές δεν θα μπορούν να επιβάλλουν αυτή την ελάχιστη ποινή με αναστολή "παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις", που δεν διευκρινίζονται στο κείμενο.
Εξάλλου βάσει του νόμου παγώνουν τα κοινωνικά επιδόματα που χορηγούνται στους γονείς ανηλίκων οι οποίοι έχουν καταδικαστεί για "αδικήματα ασφαλείας, ρίψη πετρών που διαπράχθηκε με εθνικιστικά κίνητρα ή στο πλαίσιο τρομοκρατικών δραστηριοτήτων". Η χορήγηση των επιδομάτων θα παγώνει κατά τη διάρκεια της κράτησης.

Η ρίψη πετρών συνιστά απόπειρα δολοφονίας

Ο εισηγητής του νόμου, ο βουλευτής Νίσαν Σλομιάνσκι, μέλος του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος "Εβραϊκή Εστία", δήλωσε κατά τη συζήτηση πως η θέσπιση μιας ελάχιστης ποινής είναι ένα "απαραίτητο μέτρο προκειμένου να μεταπειστούν όσοι πετούν πέτρες". "Η ρίψη πετρών συνιστά απόπειρα δολοφονίας", δήλωσε.
Ο Τζαμάλ Ζαχάλκα, βουλευτής της αντιπολιτευόμενης Ενιαίας Λίστας, που συγκεντρώνει διάφορους πολιτικούς σχηματισμούς Αράβων Ισραηλινών, κατήγγειλε από την πλευρά του τον επικίνδυνο χαρακτήρα του νόμου αυτού που "το μόνο που θα κάνει είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά".
Τον Σεπτέμβριο ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πει ότι "κηρύττει τον πόλεμο" σε όσους πετούν πέτρες μετά τον θάνατο ενός 65χρονου Ισραηλινού ο οποίος σκοτώθηκε χάνοντας τον έλεγχο του αυτοκινήτου του έπειτα από επίθεση με πέτρες που δέχθηκε από Παλαιστινίους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΑΠΕ
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/tria-xronia-fylakish-se-palaistinioys-poy-petoun-petres-provlepei-neos-nomos-ths-kyvernhshs-netaniaxoy.3752771.html

Κώστας Τσάκωνας: Ακόμα και το μηχανάκι που είχε στην ταινία ήταν δικό του!

Του Γιώργου Λαμπίρη
Ο Κώστας Τσάκωνας άφησε παρακαταθήκη τις περισσότερες από 40 ταινίες, στις οποίες είχε πρωταγωνιστήσει από το 1973 στην ταινία του Θεόδωρου Μαραγκού «Λάβετε Θέσεις» έως και την τελευταία το 2011. Ανάμεσά τους και τρία σενάρια ταινιών της δεκαετίας του 1980, τα οποία υπέγραψε ο ίδιος.
Αργότερα συνεργάστηκε σε βιντεοταινίες όπως το «Κλασική Περίπτωση Βλάβης», η «Μεγάλη Απόφραξη» αλλά και το «Για μια χούφτα τούβλα» σε σκηνοθεσία του Τάκη Βιουγιουκλάκη.
ΦΩΤ: Στα αριστερά ο Τάκης Βουγιουκλάκης με την αδελφή του Αλίκη Βουγιουκλάκη 
«Ένας εύπλαστος ηθοποιός, ένας υπέροχος άνθρωπος»
Ζητήσαμε από το γνωστό σκηνοθέτη, Τάκη Βουγιουκάκη, να μας μιλήσει για εκείνον. Τα τελευταία χρόνια όπως λέει μιλούσαν μόνο στο τηλέφωνο για να ευχηθούν ο ένας τον άλλο. Ο «εύπλαστος» ηθοποιός, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Τσάκωνα, ήταν ένας «υπέροχος άνθρωπος». Κι αυτό που θυμάται περισσότερο είναι ο Τσάκωνας. Ως προσωπικότητα αλλά και ως χαρακτήρας. Σημάδευε άφηνε το στίγμα του τόσο τις ταινίες  αλλά και σε όσους βρίσκονταν κοντά του.
«Ένας υπέροχος άνθρωπος. Ένας καλός συνεργάτης. Μετέδιδε πάντα αισιοδοξία όταν δουλεύαμε μαζί», λέει ο Τάκης Βουγιουκλάκης.
«Τα τελευταία χρόνια μιλούσαμε κυρίως στις ονομαστικές μας εορτές. Μου έλεγε τελευταία ότι δεν ήταν καλά».
Τον ρωτάω για στιγμές μαζί του… «Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένα, θυμάμαι εκείνον. Την έντονη προσωπικότητα του Κώστα Τσάκωνα».
«Παρόλ’ αυτά αφού με ρωτάτε θα σας πω κάτι που μου έρχεται στο μυαλό: σε ένα από τα γυρίσματα έπρεπε να ανέβει σε ένα πατάρι.
“Πρόσεχε μην πέσεις”, του είχα πει.
“Μη σε νοιάζει είμαι ακροβάτης”,  απάντησε εκείνος.
Τελικά η σκάλα δεν άντεξε, έσπασε κι εκείνος έσπασε τη μύτη του. Έτσι, αναγκαστήκαμε να διακόψουμε τα γυρίσματα για μία εβδομάδα”, περιγράφει ο κύριος Βουγιουκλάκης.
«Δεν χαλούσε χατίρι σε κανέναν. Ήταν εύπλαστος, η χαρά του σκηνοθέτη. Είχαμε πάει στην Κρήτη για να γυρίσουμε κάποιες σκηνές. Είχαμε περάσει όμορφα μαζί. Πάντα περνούσαμε καλά», λέει ο ίδιος σκιαγραφώντας το προφίλ του αγαπητού ηθοποιού.
Ο ηθοποιός, Χρήστος Κωστής θέλησε κι εκείνος να πει λίγα λόγια για τον Τσάκωνα. Οι δυο τους ήταν πρωταγωνιστές στην Κλασική Περίπτωση Βλάβης. Ειδικοί στην πάσης φύσεως επισκευή οικιακών συσκευών. Οι δυο μάστορες επισκέπτονταν τα σπίτια των πελατών, εξαπολύοντας ασυγκράτητη θρασύτητα προς εκείνους, όταν τους ζητούσαν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, προκαλώντας επίσης ασυγκράτητο γέλιο σε μία από τις πιο κλασικές βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80.
«Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή για τον Τσάκωνα – Αυτοσχεδίαζε πάντα»
«Είχαμε δουλέψει το δίδυμο στην «Κλασική Περίπτωση Βλάβης» και στη «Μεγάλη Απόφραξη» που ήταν η συνέχειά τους, καθώς και στο «Για μια χούφτα τούβλα».  Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σκάλιζε πάντα στο μυαλό του για να βρει πράγματα και να βγάλει γέλιο. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά για να το καταθέσουμε στις ταινίες. Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή. Η βάση από την οποία ξεκινούσαμε και αρχίζαμε να το στολίζουμε και να το φτιάχνουμε διαρκώς», λέει ο Τάσος Κωστής.
ΦΩΤ: O Τάσος Κωστής με τον Κώστα Τσάκωνα
«Αυτοσχεδίαζε πάρα πολύ. Οι δύο ταινίες, «Κλασική Περίπτωση Βλάβης» και «Μεγάλη Απόφραξη» ήταν ένας αυτοσχεδιασμός. Αυτό ήθελε να κάνει πάντοτε. Ήταν ο χαρακτήρας του έτσι. Στην πραγματικότητα παρίστανε τον εαυτό του. Ακόμα και το μηχανάκι που είχε σε κάποια από τις ταινίες ήταν δικό του, όπως συνέβαινε και άλλα αντικείμενα που εμφάνιζε κατά καιρούς. Οι ταινίες του ήταν μία κατάθεση της ίδιας του της ζωής».
Οι δυο τους είχαν χαθεί το τελευταίο διάστημα, όπως λέει ο Τάσος Κωστής. Ο καθένας είχε ακολουθήσει τους ρυθμούς που επέβαλε η δική του ζωή. «Είχαμε πολύ καιρό να μιλήσουμε. Τα φέρνει έτσι η ζωή, ο ένας τραβάει από τη μία πλευρά, ο άλλος από την άλλη. Με τις δουλειές του ο καθένας. Ο Κώστας όμως δεν θα πεθάνει. Οι δουλειές που είχε κάνει θα μείνουν. Και θα είναι πάντα ζωντανός στη μνήμη μας...», λέει ο ηθοποιός. 
http://www.news.gr/ellada/koinonia/article-wide/243232/kostas-tsakonas-akoma-kai-to-mhhanaki-poy-eihe-st.html

Κλείδωσαν οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι αποφάσεις

Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα το επόμενο τριήμερο να έχουν λήξει οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας να εξασφαλισθεί η έγκριση για τη χορήγηση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ προς η χώρα μας από τον ESM
Οι αλλαγές θα αφορούν σύμφωνα με πληροφορίες στη μείωση των επιβαρύνσεων για παλαιά αυτοκίνητα άνω της 10 ετίας σε ποσοστό γύρω στο 15% ενώ θα υπάρξουν αυξήσεις τελών για τα ΙΧ αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2010. Τα αυτοκίνητα αυτά είτε πλήρωναν μηδενικά τέλη οπότε θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με τέλος είτε θα αυξηθούν τα τέλη που ήδη πλήρωναν και ήταν ιδιαίτερα χαμηλά.
 http://www.news.gr/oikonomia/h-tseph-moy/article/243259/kleidosan-oi-allages-sta-telh-kykloforias.html

Αθανασίου: Δε στοιχειοθετούν αδίκημα οι δηλώσεις Φίλη “Ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει", τονίζει ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης

Αθανασίου: Δε στοιχειοθετούν αδίκημα οι δηλώσεις Φίλη

“Ως υπουργός, θα όφειλε να σέβεται τις γενοκτονίες που η Βουλή των Ελλήνων έχει ψηφίσει. Η διάταξη που πέρασα ήταν σαφέστατη, για το Ολοκαύτωμα και τις γενοκτονίες που διεθνή δικαστήρια αναγνώρισαν – ή το ελληνικό Κοινοβούλιο και η Εθνοσυνέλευση. Συνεπώς, ουδείς δικαιούται να ομιλεί περί εθνοκάθαρσης ή γενοκτονίας. Ας έρθει το Κοινοβούλιο και να πει περί εθνοκάθαρσης”, δήλωσε στο ραδιοσταθμό Βήμα FM ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη για το θέμα των Ποντίων.

“Όταν είσαι υπουργός, πρέπει να το σέβεσαι αυτό”, πρόσθεσε ο κ. Αθανασίου, ξεκαθαρίζοντας πάντως, με την ιδιότητά του ως νομικού, ότι δεν ευσταθούν τα περί ποινικής δίωξης κατά του υπουργού Παιδείας, καθώς, όπως επεσήμανε, δεν στοιχειοθετείται αδίκημα. 

“Διότι αυτή η κρίση του είναι επιστημονική και όχι κακόβουλη και δεν προκαλεί δράσεις βίας. Δεν κρύβομαι, με ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πολιτικά, είναι καταδικαστέο. Αλλά άλλο το πολιτικό και άλλο το ποινικό και πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε, για να είμαστε δίκαιοι, διότι εκπροσωπούμε και το Κοινοβούλιο”, εξήγησε.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/243176/athanasioy-de-stoiheiothetoyn-adikhma-oi-dhloseis.html

Τσίπρας: Δεν ξέρουν την αλήθεια όσοι καταγγέλουν το φράχτη του Έβρου Την ανάγκη «να έρθουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για να αποτραπούν οι ροές των διακινητών», τόνισε ο πρωθυπουργός

Την ανάγκη «να έρθουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για να αποτραπούν οι ροές των διακινητών», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του από τη Λέσβο, την οποία επισκέπτεται σήμερα μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
«Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Προσπαθούμε να φτιάξουμε τις καλύτερες δομές, αλλά θα πρέπει να φτιάξουμε το πρόβλημα μόνο αν συμφωνήσουμε με την Τουρκία», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως αυτές οι δομές να είναι στα απέναντι παράλια ώστε να μην διακινδυνεύει κανείς να χάνει τη ζωή του στο Αιγαίο.
Αναφερόμενος στις φωνές και εντός του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η ιδέα του να πέσει ο φράχτης φαίνεται καλή για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι μέχρι να φτάσουν στον Έβρο, υπάρχουν νάρκες».
«Το ζήτημα για μας είναι να μη χάνουν τη ζωή τους πρόσφυγες. Είναι ωραίες οι ιδές που στηρίζονται σε έλλειψη γνώσης, αλλά αυτή την ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», υπογράμμισε.
«Το όραμά μας είναι μια Ευρώπη χωρίς φράχτες, τείχη και σύνορα. Ωστόσο, η Ευρώπη έχει σύνορα με τα άλλα κράτη, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
http://www.news.gr/politikh/esoterikh-politikh/article/243258/tsipras-den-xeroyn-thn-alhtheia-osoi-kataggeloyn-t.html

Bilal Bosnic: Ιδού οι «μαχητές της ελευθερίας» που κατέσφαξαν τους Σέρβους στην Βοσνία

bilal bosnic
Ο εικονιζόμενος Βόσνιος μουφτής, Bilal Bosnic, ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα της σφαγής των Σέρβων της Βοσνίας. Μαζί με τον Μπιν Λάντεν φυσικά. Ήταν τα κτήνη που η δύση της Κλίντον και του Σόρος παρουσίαζαν ως «μαχητές της ελευθερίας». Γεννημένος στην Βοσνία, μεγάλωσε στην Γερμανία όπου και στρατολογήθηκε από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες για να αναβιώσει τον εφιάλτη των βοσνιακών SS που κατέσφαξαν Σέρβους, Εβραίους και τσιγγάνους στον Β’ ΠΠ. Άρχισε λοιπόν την φρικτή του δράση στην Βοσνία, όχι βέβαια ως SS αλλά ως…«μαχητής της ελευθερίας». Πρωτεργάτης στην σφαγή Σέρβικων οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή της Σεμπρένιτσα όπου οι ισλαμοφασίστες σφαγείς παρουσιάστηκαν αργότερα ως «θύματα».

Στην συνέχεια λειτούργησε ως στρατολόγος για την ISIS, καλούσε την Βοσνιακή κυβέρνηση να εφαρμόσει «θρησκευτικό φόρο» στους άπιστους Σέρβους, Εβραίους και Κροάτες, Ζητούσε νομιμοποίηση της πολυγαμίας και κύρηττε την επερχόμενη συντριβή των ΗΠΑ. Αυτό το τελευταίο μάλλον του κόστισε αφού συνελήφθη με άλλους 16 «βόσνιους ήρωες» με βαρύτατες κατηγορίες για δημιουργία τρομοκρατικής οργάνωσης.

Έτσι δυστυχώς γράφτηκε η ιστορία της διάλυσης της γιουγκοσλαβίας. Γερμανοί και ισλαμιστές κατά της ανθρωπότητας…


olympia

Συρία: Ήρθη ο αποκλεισμός του Χαλεπίου- με ρωσικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις του στρατού

Ο στρατός της Συρίας με τη βοήθεια της ρωσικήςΠολεμικής Αεροπορίας ανέκτησε τον έλεγχο του ανατολικού αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί στο Χαλέπι, όπως δημοσιεύει το Ria Novosti. Με αυτήν την στρατιωτική εξέλιξη, ήρθη  ο αποκλεισμός της πόλης, η οποία είχε παραμείνει κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες αποκλεισμένη από τους αντάρτες.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σήμερα 4 Νοεμβρίου, στρατιωτικά τμήματα ελέγχουν την κύρια οδό για νάρκες και αναμένεται στις 5 Νοεμβρίου να περάσουν τα στρατιωτικά φορτηγά τα οποία μεταφέρουν τρόφιμα και καύσιμα.
Το Χαλέπι, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και η οικονομική πρωτεύουσά της. Το 2011 ο πληθυσμός στη Δαμασκό ήταν 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ στο Χαλέπι ήταν 2,4 εκατομμύρια. Μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, λόγω της μετακίνησης των αμάχων από το Χαλέπι και την εισροή προσφύγων στη Δαμασκό, η αναλογία αυτή του πληθυσμού έχει αλλάξει δραματικά.
Το Χαλέπι, από την αρχή της κρίσης, είχε γίνει μία από τις κύριες εστίες της σύγκρουσης, λόγω αφενός της οικονομικής του αξίας και αφετέρου για τη γειτνίασή του με την Τουρκία.
Τώρα οι περισσότεροι από τους αυτοκινητόδρομους που συνδέουν το Χαλέπι με την υπόλοιπη περιοχή, ελέγχονται από την κυβέρνηση της Συρίας.
Πριν από δύο εβδομάδες, το ‘Ισλαμικό κράτος’ είχε καταλάβει την κύρια οδό που οδηγούσε στο Χαλέπι και την είχε αποκόψει από την υπόλοιπη επαρχία.
Κατά τον αποκλεισμό της πόλης, σημειώνει το δημοσίευμα, οι κάτοικοι που ανέρχονται περίπου στο ένα εκατομμύριο, βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση αφού σταμάτησε η προμήθεια βενζίνης, φυσικού αερίου και προϊόντων. Τα υπάρχοντα αποθέματα τροφίμων πωλούνταν έως και 10 φορές ακριβότερα. Για ηλεκτρισμό οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν γεννήτριες ντίζελ κα μαζούτ, τόσο για φωτισμό όσο και για φόρτιση των κινητών τηλεφώνων.
 
Απροσδόκητη βοήθεια από την αντιπολίτευση
Μετά τις επιθέσεις της ρωσικής αεροπορίας,  τον συριακό στρατό βοήθησαν και αντάρτες της αντιπολίτευσης οι οποίοι πολεμούν κατά του ‘ισλαμικού κράτους’ και της ‘Τζαμπχάτ αλ Νούσρα’, όπως είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο Ρώσος επικεφαλής του κεντρικής διεύθυνσης επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου συνταγματάρχης Αντρέι Καρταπόλοφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτές οι «πατριωτικές δυνάμεις» παρά το αδιέξοδο επί τέσσερα χρόνια με τα κυβερνητικά στρατεύματα, έβαλαν την ιδέα της διατήρησης της Συρίας, ως ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς το ‘ισλαμικό κράτος’ και τις άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις όλων των αποχρώσεων, πάνω από τις δικές τους πολιτικές φιλοδοξίες.
--
               
 

Πρωταθλήτρια Κόσμου η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών


Η Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών «ξαναχτυπά» καθώς  φοιτητές της κερδίζουν για μία ακόμα φορά σε διεθνή διαγωνισμό ακόμα και τους συμφοιτητές τους του Χάρβαρντ!
Συγκεκριμένα   η  ομάδα προπτυχιακών φοιτητών…

της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού Foreign Direct Investment International Arbitration Moot 2015 (FDI Moot – http://www.fdimoot.org) στο Λονδίνο μεταξύ 29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015, ξεπερνώντας πανεπιστήμια όπως, μεταξύ άλλων, το Harvard University, το Georgetown University, το King»s College London, το University of Hong Kong, το University of Buenos Aires, το University of Ottawa, το Johannes Gutenberg-Universität Mainz, το Lomonosov State University of Moscow, το National Law School of India University (Bangalore), το University of Helsinki και το University of Oslo (PluriCourts).
Ο διαγωνισμός εικονικής διεθνούς επενδυτικής διαιτησίας FDI Moot αφορά στο συνεχώς εξελισσόμενο διεθνές δίκαιο προστασίας ξένων επενδύσεων και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας διαιτητικής επίλυσης διεθνών επενδυτικών διαφορών. Διοργανώνεται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα του Centre for International Studies (Salzburg, Austria), των Νομικών Σχολών των πανεπιστημίων του Suffolk (Boston, Massachusetts), και Pepperdine (Malibu, California), του German Institution of Arbitration (DIS), (Frankfurt/Cologne, Germany), καθώς και του Centre of European Law του πανεπιστημίου King»s College London. Κάθε συμμετέχουσα Ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (memorials) και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος ξένου επενδυτή, όσο και του καθ’ου η προσφυγή κράτους υποδοχής της επένδυσης, σε μια μη πραγματική υπόθεση, ενώπιον ενός πάνελ ειδικών της διεθνούς διαιτησίας.Στο φετινό διαγωνισμό FDI Moot συνολικά έλαβαν μέρος 83 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού FDI Moot για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού (Asia Pacific) και Νοτίου Ασίας (South Asia) τον Αύγουστο 2015, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο King»s College London μεταξύ 29 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2015, συμμετείχαν οι 51 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού FDI Moot 2015 συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για τρίτη φορά στο διαγωνισμό FDI Moot, και η Ομάδα της αποτελείτο από τους φοιτητές τους φοιτητές Δέσποινα Αρσλανίδη, Ελευθέριο Δαφέρμο, Θωμά Παπαδογιάννη Βαρουχάκη, Δημήτριο Σταμάτη, Νικολέττα Χαλικοπούλου και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου. Προπονήτριες της ομάδας ήταν οι φοιτήτριες Ειρήνη Κικαρέα και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη, μέλη της Ομάδας που είχε εκπροσωπήσει τη Νομική Σχολή Αθηνών με εξαιρετική επιτυχία στον περσινό διαγωνισμό FDI Moot 2014 καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση στον κόσμο. Η Ομάδα προετοιμάστηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του λέκτορα Αναστασίου Γουργουρίνη.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού FDI Moot ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή/παραγωγού ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του, στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου (London Court of International Arbitration). Ειδικότερα, το κράτος είχε προβεί, δια νόμου, στην οριζόντια μείωση των εγγυημένων τιμών (Feed-In Tariffs) και στη ριζική αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τα φωτοβολταϊκά, ενόψει της μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ λόγω ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς και των έντονων ανησυχιών αναφορικά με την ενεργειακή ασφάλεια του κράτους και τη βιωσιμότητα του εθνικού μηχανισμού χρηματοδότησης ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές είχαν να αντιμετωπίσουν σειρά πολύπλοκων νομικών ζητημάτων, μεταξύ άλλων, ως προς τη δικαιοδοσία και το παραδεκτό της επενδυτικής προσφυγής ενόψει του ενωσιακού δικαίου, τη δίκαιη και επιεική μεταχείριση του προσφεύγοντος επενδυτή, την επίκληση της άμυνας της κατάστασης ανάγκης από το κράτος υποδοχής της επένδυσης, τα είδη επανόρθωσης καθώς και τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή.

Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού FDI Moot 2015 η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αντιμετώπισε τις ομάδες των University of Buenos Aires, Georgetown University, ILS Law College-Savitribai Phule Pune University (Ινδία) και Universitas Gadjah Mada (Ινδονησία), τερματίζοντας αήττητη και πρώτη στον όμιλό της.

Στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών απέκλεισε την ομάδα του University of Santo Tomas (Φιλιππίνες), επικράτησε στον Προημιτελικό της ομάδας του University of Ottawa, αντιμετώπισε, και πάλι με επιτυχία, στον Ημιτελικό την ομάδα του University of Buenos Aires, ενώ η πρόκριση στον Μεγάλο Τελικό του φετινού διαγωνισμού FDI Moot την έφερε αντιμέτωπη με την ομάδα του πανεπιστημίου του Universitas Pelitas Harapan (Ινδονησία).

Ενώπιον ενός τριμελούς διαιτητικού δικαστηρίου που αποτελείτο από τους David Caron (King»s College London), Samuel Wordsworth QC (Essex Court Chambers) και Wendy Miles QC (Boies, Schiller & Flexner LLP), η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας το ρόλο του καθ’ ου η προσφυγή κράτους, ,επικράτησε στον Μεγάλο Τελικό της ομάδας του πανεπιστημίου Universitas Pelitas Harapan και ανακηρύχθηκε νικήτρια του φετινού διαγωνισμού FDI Moot καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Συνολικά, η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών κέρδισε οκτώ βραβεία/διακρίσεις του φετινού διαγωνισμού FDI Moot:

   
το Skadden, Arps Τrophy FDI Moot 2015 για τη νίκη της στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού,
   
το Baker & McKenzie Prize 2015 για την υψηλότερη βαθμολογία (γραπτή και προφορική απόδοση) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης (Highest Ranked Team),
   
το Βραβείο του Καλύτερου Υπομνήματος Προσφεύγοντος Επενδυτή (Best Claimant Memorial),
   
το Βραβείο του Τέταρτου Καλύτερου Υπομνήματος αναφορικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης του επενδυτή (4th Ranked Damages Aspect in a Memorial),
   
το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή του Μεγάλου Τελικού (Βest Αdvocate in the Final Hearing), που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου,
   
το Thomas Wälde Award for Best Advocate για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη,
   
το Manuela Béltran Woman Advocate Award για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη,
   
Τιμητική Διάκριση Aγορητή (Honorable Mention Advocate) για τους αγώνες της προκριματικής φάσης, που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου.

Οι φοιτητές της Ομάδας αποφάσισαν ότι χρηματικό έπαθλο που έλαβαν για την εξαιρετική απόδοση της ομάδας θα διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση της συμμετοχής της νέας ομάδας της Νομικής Σχολής Αθηνών στο διαγωνισμό FDI Moot 2016 στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή) μεταξύ 4-6 Νοεμβρίου 2016.
Αρωγοί στην προσπάθεια της Ομάδας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον φετινό διαγωνισμό FDI Moot 2015 ήταν η δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες και η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά.
Ο Τομέας Διεθνών Σπουδών εκφράζει και πάλι την ελπίδα ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ομάδων της Σχολής μας, οι οποίες, από καιρό, συμμετέχουν με σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης, θα διευκολύνουν την προσπάθειά που συνεχίζεται για την εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη συμμετοχή τους.




http://troktiko2.com/69651