Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Ρε Πάτε Καλά; Απαγορεύονται Οι Βαπτίσεις Από Τον Ερχόμενο Μήνα Με Απόφαση Δικαστηρίου…

Tο γεγονός δεν πρέπει να περάσει στα ψιλά γράμματα και πρέπει να κινηθούμε όλοι. Μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να…
αφορά τη γείτονα Ιταλία, αλλά κοντοζυγώνει και εδώ. Ποιος είναι όμως ο λόγος αυτής της απόφασης;
Κι όμως είναι αλήθεια
Γνωστή ιταλική εφημερίδα, δημοσίευσε απόφαση δικαστηρίου, η οποία ανακοινώνει πως από το Μάρτιο του 2016 η βάπτιση των παιδιών θα θεωρείται ποινικό αδίκημα, καθώς θα είναι αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Πρόκειται για μία αισχρή απόφαση που έχει στόχο να βλάψει την Ελληνοορθόδοξη πίστη.
Συγκεκριμένα, η απόφαση σκάνδαλο βασίζεται στο ότι ο νηπιοβαπτισμός παραβιάζει το άρθρο 16 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, συνδυαστικά με το άρθρο 22, στο οποίο αναφέρουν πως τα βρέφη αδυνατούν να κατανοήσουν και ενεργήσουν με ελεύθερη βούληση, ώστε να αποδεχθούν μία συγκεκριμένη πίστη. Μάλιστα λένε πως το βάφτισμα θα πρέπει να είναι συνειδητή πράξη και δε θα πρέπει να επιβάλλεται από θρησκευτικές οργανώσεις.
Επιπλέον προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και κατηγορούν το Ιερό Μυστήριο της βάπτισης, το οποίο υποστηρίζουν ότι καταπατά τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, με βάση το άρθρο 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε στις 25 Μαΐου του 1992.
http://scoops.gr/re-pate-kala-apagoreuontai-oi-vaptiseis-apo-ton-erxomeno-mina/

Ο πιο δημοφιλής… απατεώνας Ολγα Νικολαϊδου

Της Όλγας Νικολαΐδου
Πόσα χρόνια πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας απατεώνας για να …δικαιωθεί; Ο Μολιέρος, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας χρειάστηκε πέντε ολόκληρα χρόνια επίμονων αγώνων, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο ένα από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου, τον «Ταρτούφο».
Αυτή η κωμωδία με πρωταγωνιστή έναν θρησκομανή απατεωνίσκο, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1664 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ευγενών της εποχής που καμία ευγένεια απέναντι στην Τέχνη δεν έδειξαν αναγκάζοντας τον Λουδοβίκο ΙΔ’ να απαγορεύσει το έργο. Ο βασιλιάς πάντως είχε προειδοποιήσει τον Μολιέρο: «Μην τα βάζεις με τους θρησκόληπτους θα σε φάνε».
Ο Γάλλος συγγραφέας δεν πτοήθηκε. Έχοντας μάλιστα όχι μόνο την ηθική αλλά και την υλική συμπαράσταση του Λουδοβίκου ΙΔ’ – ο οποίος αύξησε το επίδομα που του έδινε από τις 1000 στις 6000 λίβρες- συνέχισε να γράφει.
Το καλοκαίρι του 1667 βγάζει νέα έκδοση του Ταρτούφου με τον τίτλο «Ο απατεώνας». Και πάλι χαμός! Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιδρά άμεσα με απαγόρευση, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος απειλεί με αφορισμό.
Τελικά, σαν σήμερα (5/2) του 1669 και ενώ πια οι εκπρόσωποι της λεγόμενης «παλιάς αυλής» έχουν χάσει σημαντικό κομμάτι του κύρους τους και της επιρροής που ασκούσαν, το έργο «Ταρτούφος, ή ο απατεώνας» παρουσιάζεται επίσημα και σημειώνει τεράστια επιτυχία.
Πρόκειται όχι μόνο για το πιο «πολυπαιγμένο» έργο του Μολιέρου, αλλά και για την πιο δημοφιλή, διαχρονικά, κωμωδία. Εδώ και αιώνες, ένας απατεώνας στο θέατρο σκορπάει το γέλιο. Στην ζωή βέβαια τα πράγματα είναι διαφορετικά.
http://idreamteam.gr/cms/53082/o-pio-dimofilis-apateonas/

Αλβανοί τζιχαντιστές αποπειράθηκαν να διαλύσουν σερβικό μοναστήρι

Η αστυνομία της Πρίστινα συνέλαβε τέσσερις οπλισμένους Αλβανούς στην είσοδο του σερβικού ορθόδοξου χριστιανικού μοναστηριού στο Ντέτσανι του Κοσόβου, με το Βελιγράδι να κάνει λόγο για τζιχαντιστές που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση εναντίον της μονής. Τον Οκτώβριο του 2014 άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα υπέρ του Ισλαμικού Κράτους ενώ κατά καιρούς το ιστορικό μοναστήρι, είχε βρεθεί στο στόχαστρο εθνικιστών Αλβανών άλλα και φανατικών μουσουλμάνων. Για τον λόγο αυτό εξακολουθεί να φρουρείται από στρατιωτική δύναμη της KFOR.

kosovo3

Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία του Κοσόβου, οι τέσσερις άντρες επέβαιναν σε αυτοκίνητο και στον έλεγχο που τους έγινε καθώς πλησίαζαν στην είσοδο της μονής βρέθηκαν ένα αυτόματο όπλο καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και δεκάδες σφαίρες.

Κατά την αστυνομία μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να συνδέουν τους συλληφθέντες με τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον του μοναστηρίου, σε αντίθεση με τον ηγούμενο Σάββα ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter, μίλησε για «αποτυχημένο τρομοκρατικό χτύπημα κατά της μονής».

Ο ίδιος ανάφερε ότι τουλάχιστον ένας εκ των συλληφθέντων είχε χαρακτηριστικά φανατικού ισλαμιστή (ξυρισμένο κεφάλι, γενειάδα, παντελόνι πάνω από τον αστράγαλο).

Ο αρμόδιος για θέματα Κοσόβου αξιωματούχος της κυβέρνησης του Βελιγραδίου Μάρκο Τζούριτς μίλησε για «θρησκευτικό εξτρεμισμό που διακυβεύει την ασφάλεια των Σέρβων και των άλλων πολιτών στο Κοσσυφοπέδιο», ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς υποστήριξε πως «η αναγνώριση του Κόσοβου ως ανεξάρτητου κράτους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο για τους ιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους».

kosovo2

Οι τέσσερις συλληφθέντες εξακολουθούν να ανακρίνονται ενώ όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή εντοπίστηκε στην είσοδο μουσουλμανικού τεμένους στο προάστιο Φούσα Κοσόβα ή Κόσοβο Πόλιε της Πρίστινα, αυτοκίνητο με δυο κιλά εκρηκτικά.

Το Κόσοβο θεωρείται μια από τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην οποία λειτουργούν πυρήνες τζιχαντιστών και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των διεθνών διωκτικών αρχών, ξεπερνούν τους πεντακόσιους οι τζιχαντιστές Αλβανοκοσόβαροι που πολεμούν μέσα από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και το Ιράκ.

http://olympia.gr/2016/02/04/%ce%b1%ce%bb%ce%b2%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%af-%cf%84%ce%b6%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%80%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b1%ce%bd/

Σαν σήμερα έφυγε ο Άγιος του Ελληνισμού, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


 « Για την επέτειο μνήμης του θανάτου του ΘεόδωρουΚολοκοτρώνη»
Η ηγετική μορφή της Ελληνικής επανάστασης, ο «Γέρος του Μωριά», σαν σήμερα στις 4 Φεβρουαρίου του 1843, σε ηλικία 73 ετών, έφυγε από τη ζωή, από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας. Προερχόταν από φημισμένη οικογένεια. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τσεργίνης. Αργότερα, ο παππούς του, Γιάννης Μπότσικας (Τσεργίνης), υιοθέτησε το «Κολοκοτρώνης» ως οικογενειακό όνομα, σαν μετάφραση του αρβανίτικου παρωνυμίου «Μπιθεκούρας» που του αποδόθηκε από κάποιον Αρβανίτη.

Η οικογένεια των Κολοκοτρωναίων από το 16ο αιώνα βρίσκεται σε αδιάκοπο πόλεμο με τους Τούρκους. Μονάχα από το 1762 έως το 1806, 70 Κολοκοτρωναίοι εξοντώθηκαν από τους κατακτητές.
Το 1780, ήταν 10 ετών, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε από τους Τούρκους. Γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του και υπήρξε καθοριστικό για την εξέλιξη της πορείας του. Στα 17 του έγινε οπλαρχηγός του Λεονταρίου. Το 1806, κατά τη διάρκεια του μεγάλου διωγμού των κλεφτών από τους κατακτητές κατόρθωσε να διασωθεί και να καταφύγει στη Ζάκυνθο, όπου κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφτασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάσθηκε στη Μάνη, για να λάβει μέρος στον επικείμενο Αγώνα.
Στις 23 Μαρτίου του 1823 συμμετείχε στo υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στρατιωτικό σώμα που κατέλαβε την Καλαμάτα, σηματοδοτώντας την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η νίκη των Ελλήνων στο Βαλτέτσι (13 Μαϊου 1821) και η άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821) που οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στον Κολοκοτρώνη, τον επέβαλαν ως αρχηγό του επαναστατικού στρατού της Πελοποννήσου.
Στη μάχη των Δερβενακίων (26 – 28 Ιουλίου 1822), όπου καταστράφηκε ο στρατός του Δράμαλη, αναδείχθηκε η στρατηγική του ιδιοφυϊα και η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον διόρισε αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων. Η ίδια όμως κυβέρνηση, θα τον φυλακίσει στην Ύδρα, κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων των ετών 1823 και 1824, όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα τον απελευθερώσει τον Μαϊο του 1825, όταν ο Ιμπραήμ απειλούσε να καταστείλει την επανάσταση και θα του αναθέσει εκ νέου τη αρχιστρατηγία του Αγώνα.
Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας συντάχθηκε με τον Ιωάννη Καποδίστρια κι έγινε ένα από τα επιφανή στελέχη του Ρωσικού κόμματος. Κατά τη διάρκεια της Αντιβασιλείας διώχθηκε ως αντιβασιλικός και καταδικάσθηκε σε θάνατο τον Μάιο του 1834. Μετά την ενηλικίωση του, ο Όθωνας του χάρισε την ποινή, τον διόρισε σύμβουλο της Επικρατείας και τον ονόμασε Αντιστράτηγο.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο υπαγόρευσε στον Γεώργιο Τσερτσέτη τα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν το 1851 με τον τίτλο « Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836» και τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Βουλευτής Β΄Πειραιά Δημήτριος Κ. Καμμένος εκφράζοντας τον απεριόριστο θαυμασμό και σεβασμό για την χαρισματική φυσιογνωμία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δήλωσε:
«Η Ελληνική επανάσταση του 1821 απέκτησε γερό λαϊκό έρεισμα, χάρη στον πατριωτισμό, το μεγαλόπνοο σχέδιο και τη στρατηγική του αρχιστράτηγου του αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Τιμώρησε δίκαια τους προδότες που φώναζαν: « Φάτε Έλληνες το κρέας των δεσποτάδων σας».
Ο κορυφαίος αγωνιστής , ο αληθινός πατριώτης, συνέλαβε το πραγματικό νόημα της επανάστασης και αφιέρωσε τη ζωή του, ώστε να κατορθώσει ένα πανεθνικό ξεσήκωμα του σκλαβωμένου ιστορικού γένους ενάντια του τουρκικού ζυγού. Η αποστολή του Αγώνα ήταν υψηλή και ο σκοπός για την ελεύθερη Ελλάδα ιερός, για την οποία αγωνίστηκε με χριστιανική πίστη, γενναιότητα και ηρωισμό. Ο ίδιος προσυπέγραφε στην υπερανθρώπινη αυτή προσπάθεια του ελληνικού γένους, λέγοντας: «Ο Θεός υπέγραψε τη λευτεριά της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του».
Ο Έλληνας οπλαρχηγός , ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποτελεί το φωτεινό ορόσημο της χώρας μας, που θεμελίωσε την ελπίδα της νίκης και το όραμα της λευτεριάς και του οφείλουμε όλοι οι Έλληνες περισσή ευλάβεια και δέος στη μνήμη του» .
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ

Βουλευτής Β’ Πειραιά
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
http://greeknation.blogspot.nl/2016/02/blog-post_5.html

Στέ'ι'τ Ντιπάρτμεντ: Δεν εκφοβίζουμε την Ελλάδα για το θέμα της βίζας «Δεν υπάρχει καμιά προσπάθεια καταναγκασμού ή εκφοβισμού της Ελλάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα εξαίρεσης από βίζα».

Αυτή τη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στο National Press Center της Ουάσιγκτον.
Ο κ. Κίρμπι δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία του Politico ότι o υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε πέντε χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα – ότι θα χάσουν την εξαίρεση της βίζας για τους υπηκόους τους που επισκέπτονται ως τουρίστες τις ΗΠΑ, αν δεν αντιμετωπίσουν αποφασιστικά το ζήτημα των πλαστών ή κλεμμένων διαβατηρίων.
Είπε τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε, μια από τις πλέον βασικές ευθύνες μας είναι η ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Το Πρόγραμμα Εξαίρεσης από τη Βίζα εξυπηρετεί ένα σκοπό, αλλά πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Θα πρέπει να τηρούμε το νόμο και θα το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με το Κογκρέσο όσον αφορά την πραγματική εφαρμογή των συγκεκριμένων σταδίων».
Ο κ. Κίρμπι αναγνώρισε τον ρόλο της Ελλάδας για την προσφυγική κρίση, ένα ρόλο που παίζει, όπως τόνισε, λόγω της γεωγραφικής της θέσης:
«Αναγνωρίζουμε το βάρος που έχει ανατεθεί στην ελληνική ηγεσία και τον ελληνικό λαό εξαιτίας αυτού, το οποίο είναι και ο λόγος που ο Υπουργός Εξωτερικών είναι τόσο προσηλωμένος στην προσπάθεια για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, έτσι ώστε οι Σύριοι να μην χρειάζεται να εγκαταλείπουν τη χώρα τους, ώστε να έχουν σπίτι και μία κυβέρνηση που θα μπορεί να φροντίσει τις ανάγκες τους, έτσι ώστε οι άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη να μην επιβαρύνονται».
Ολοι έχουν ευθύνη, συνέχισε, και γι’ αυτό η προσφυγική κρίση ήταν ένα από τα κεντρικά σημεία που τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
«Υπάρχουν συγκεκριμένες συνεισφορές», είπε ο εκπρόσωπος, «που οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν. Προφανώς επιθυμούμε το ίδιο να πράξουν άλλες χώρες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε.
Μιχάλης Ιγνατίου
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64326537

Πένθος στον καλλιτεχνικό κόσμο! «Έφυγε» η Νατάσα Μανίσαλη!

Νατάσα Μανίσαλη
Έχασε τη μάχη με τον καρκίνο τα ξημερώματα η ηθοποιός Νατάσα Μανίσαλη, η οποία αγαπήθηκε πολύ από το τηλεοπτικό κοινό μέσω του πρωταγωνιστικού της ρόλου στη σειρά «Εμείς κι Εμείς».
Γεννημένη τον Αύγουστο του ’61, λάτρευε από μικρή το θέατρο και το σπούδασε στο Εθνικό.
Η Νατάσα Μανίσαλη έκανε πολλές επιτυχίες στο χώρο και στο θέατρο ποιος δεν θυμάται άλλωστε τον αξέχαστο ρόλο της στο Εμείς και Εμείς…
Τα τελευταία χρόνια η θαυμάσια ηθοποιός έδινε την δική της μάχη με τον καρκίνο,έχοντας χάσει απ’ αυτόν δικά της πρόσωπα..Πονούσε, και πάλευε, μα το χαμόγελο πλατύ και μεγάλο.
«Έφυγε» τα χαράματα βυθίζοντας σε πένθος τον κόσμο του θεάτρου κι όσους την γνώρισαν και την αγάπησαν.
http://www.paraskhnio.gr/pethane-i-natasa-manisali-toy-emeis-ki-e/

Καλείται να καταβάλλει 21.000 ευρώ Αντιμέτωπος με υπέρογκα χρέη οπαδός του κινήματος «Δεν Πληρώνω»

Αθήνα
Σε απόγνωση έχει περιέλθει ο Γιώργος Θεοφάνου, ένας άνεργος συμβασιούχος αρχαιολόγος, ο οποίος καλείται να καταβάλλει πάνω από 21.000 ευρώ για διελεύσεις από σταθμούς διοδίων στην Εγνατία, που δεν πλήρωνε επί τρία χρόνια, όντας οπαδός του κινήματος «Δεν Πληρώνω».
Όπως μετέδωσε το Mega, ο κ. Θεοφάνου καλείται να καταβάλλει το ποσό των 427 ευρώ για καθεμία από τις 178 παραβάσεις που του χρεώθηκαν από την εταιρεία που διαχειρίζεται τα διόδια στην Εγνατία, συν τις προσαυξήσεις, με αποτέλεσμα να βρίσκεται αντιμέτωπος με χρέος ύψους 21.787 ευρώ.
Όπως αναφέρει στην κάμερα του Mega, πριν από μερικές ημέρες έλαβε ατομική ειδοποίηση από την εφορία να πληρώσει 8.400 ευρώ έως τις 29 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που δεν καταβάλλει τα χρήματα απειλείται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και του σπιτιού του.
Ο κ. Θεοφάνου ξεσπά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί όπως αναφέρει το κόμμα στήριζε το κίνημα «Δεν Πληρώνω» μόνο όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. «Έκανα λάθος ίσως στο ότι πιστεύαμε ότι όταν θα βγει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, αυτή θα άλλαζε τους νόμους και αυτά τα κινήματα θα δικαιώνονταν», τονίζει.
Ο συμβασιούχος αρχαιολόγος βρίσκεται σε απόγνωση, αφού από τον περασμένο μήνα είναι άνεργος, έχει δύο ανήλικα παιδιά και κάθε μήνα καταβάλλει διατροφή 500 ευρώ στην εν διαστάσει σύζυγό του, η οποία ζει με τα παιδιά του στην Ιταλία και είναι επίσης άνεργη.
Ο ίδιος ζητάει να πληρώσει μόνο το αντίτιμο των διελεύσεων και όχι τις προσαυξήσεις, καθώς δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσει όλο το χρέος.
Newsroom ΔΟΛ

Χρυσοβελώνη κατά Θεοδωράκη: Ο ποταμίσιος υπηρέτης πολλών αφεντάδων έχει το θράσος να παριστάνει τον τιμητή

Συνεχίζεται η κόντρα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με το Ποτάμι. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αναφέρει:
«Ο ποταμίσιος υπηρέτης πολλών αφεντάδων κάνει πως δεν θυμάται ότι ήταν αυτός που τον περασμένο Ιούνιο πρωτοστατούσε πιέζοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να υπογράψει άρον - άρον μια συμφωνία τσάτρα - πάτρα με τους δανειστές, επειδή έτσι του είχαν υπαγορεύσει τα αφεντικά του. Και σήμερα έχει το θράσος να παριστάνει τον τιμητή.
Όσο για το ποιες είναι οι προτάσεις του ιδίου και του ιδεολογικά ανερμάτιστου Ποταμιού του είτε για το ασφαλιστικό είτε για τους αγρότες, κουβέντα! Μόνο κάτι ψελλίσματα και «τιτιβίσματα» της πεντάρας. Προφανώς θα περιμένει στο ακουστικό του να του τις υπαγορεύσουν οι δανειστές, το ΔΝΤ ή τα αφεντικά του».

http://www.dimokratianews.gr/content/58606/hrysoveloni-kata-theodoraki-o-potamisios-ypiretis-pollon-afentadon-ehei-thrasos-na

Ψυχροπολεμικές σχέσεις Φαναρίου - Αθήνας

Αυτό που περιφερόταν ως ψίθυρος για πολλούς μήνες στα εκκλησιαστικό παρασκήνιο έγινε σήμερα κραυγή! ΜΙα ο ρόλος του Αγαθάγγελου, μια οι Νέες Χώρες, το ποτήρι ξεχείλισε...Φανάρι και Αθήνα είναι και επισήμως στα χαρακώματα με άγνωστα επακόλουθα αφού την προηγούμενη φορά που συνέβη κάτι αντίστοιχο επί εποχής Χριστόδουλου φτάσαμε μέχρι σε ακοινωνησία!
Στη σημερινή της συνεδρίαση, η ΔΙΣ παραδέχτηκε πως οι λόγοι που απουσίαζε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη Γενεύη και τη Σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων δεν ήταν προσωπικοί αλλά η απουσία οφείλετο στην υπονόμευση της Ελλαδικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο!
Κατα τα λοιπά έγινε δεκτή από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η παραίτηση του Μητροπολίτη Καρπενησίου.
Αναλυτικά:
Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Φεβρουάριο, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά τη σημερινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενημέρωσε πλήρως την Ιερά Σύνοδο για τη Σύναξη των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γενεύη, στην οποία εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο.
Ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση για το θέμα αυτό και για την μέλλουσα να συγκληθή Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπηθεί η Εκκλησία της Ελλάδος.
Ο Μακαριώτατος κατέθεσε σφραγισμένο φάκελο, τον οποίο χαρακτήρισε απόρρητο, προκειμένου να φυλαχθεί στο εμπιστευτικό Αρχείο της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου, χωρίς προς το παρόν να γίνει περαιτέρω χρήση του. Με το υλικό του φακέλου επιστηρίζεται, ότι οι λόγοι για τους οποίους ο Μακαριώτατος δεν παρέστη στη Σύνοδο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν ήσαν προσωπικοί, όπως εγράφη στο επίσημο ανακοινωθέν, αλλά προέρχονταν από ενέργειες που υπονομεύουν την Εκκλησία της Ελλάδος και το κύρος της.
Η Δ.Ι.Σ. έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραίτηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 58 ετών διακονία του ως κληρικού.
Κατόπιν αποφάσισε να αποσταλεί συγχαρητήριο Γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάβο περί αναγνωρίσεως αυτού από την Εκκλησία της Ελλάδος ως κανονικού Αρχιεπισκόπου Τσεχίας και Σλοβακίας.
Τέλος η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.
πηγή: agioritikovima.gr

Ιερώνυμος κατά Βαρθολομαίου για υπονόμευση

Ημέρες της σφοδρής σύγκρουσης Αθηνών - Φαναρίου επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου το 2003 (που είχε οδηγήσει στην τιμωρία της ακοινωνησίας που επέβαλε ο κ. Βαρθολομαίος στον τότε ηγέτη της Ελλαδικής Εκκλησίας) ξαναζεί η Εκκλησία.
Αυτό το κλίμα επιβεβαίωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου με τον πλέον επίσημο τρόπο έκανε λόγο για «υπονόμευση της Εκκλησίας της Ελλάδος» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η διατάραξη των σχέσεων Βαρθολομαίου - Ιερώνυμου είναι κοινό μυστικό εδώ και καιρό. Παρότι ο Αρχιεπίσκοπος θεωρούνταν «φίλος» του Πατριάρχη (λέγεται, μάλιστα, ότι το Φανάρι τον είχε στηρίξει για να εκλεγεί), μια σειρά από γεγονότα δημιούργησαν καχυποψία, η οποία σταδιακά μετεξελίχθηκε σε «έχθρα».
Παρεμβάσεις
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με συνεχείς παρεμβάσεις του προσπαθούσε να επηρεάσει εκλογές ιεραρχών στην Ελλάδα, ενώ το τελευταίο διάστημα μεθοδεύει τη δημιουργία «πρεσβείας» στην Αθήνα, ασκώντας πολιτικές πιέσεις. Παράλληλα ο κ. Βαρθολομαίος σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα μιλά για «κεκτημένα» του Φαναρίου, «φωνάζοντας» ότι του ανήκουν οι λεγόμενες «νέες χώρες» (μητροπόλεις της βόρειας Ελλάδας). Αυτή η επιθετική τακτική του Οικουμενικού Πατριάρχη οδήγησε τελικά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να κηρύξει «πόλεμο».
Αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος αρνήθηκε να πάει στη Γενεύη, όπου πριν από λίγες ημέρες έγινε η προπαρασκευαστική συνδιάσκεψη για την Πανορθόδοξη Σύνοδο, γεγονός που ο κ. Βαρθολομαίος θεωρεί το σπουδαιότερο της θητείας του. Στο τελικό ανακοινωθέν το Φανάρι «κάρφωσε» τον Αρχιεπίσκοπο για την απουσία του. Εκείνος, μιλώντας προχθές στην Ιερά Σύνοδο, εξήγησε τη στάση του και, μάλιστα, παρέδωσε μία σφραγισμένη επιστολή που θα παραμείνει στο εμπιστευτικό αρχείο της Ιεράς Συνόδου. «Υπονομεύεται η Εκκλησία της Ελλάδος, δεν είναι προσωπικοί οι λόγοι που απουσίασα από την προετοιμασία της Πανορθόδοξης» είπε στα μέλη της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος.
Αυτή η κίνηση του κ. Ιερώνυμου επιβεβαιώνει το βαθύ ρήγμα, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, και παράλληλα δικαιώνει τον μακαριστό Χριστόδουλο για τη στάση του το 2003. Τότε, μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος είχε υποστηρίξει το Φανάρι...
http://www.dimokratianews.gr/content/58622/ieronymos-kata-vartholomaioy-gia-yponomeysi