Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Νέα «τρικλοποδιά» από τους Θεσμούς: Τώρα μιλούν για τρίτο πακέτο βοήθειας

«Βόμβα» στα θεμέλια των διαπραγματεύσεων, στις οποίες έχει διαπιστωθεί αδιαμφισβήτητη σύγκλιση απόψεων, ανοίγοντας το δρόμο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, προσπαθούν να βάλουν – μέσω… Γερμανίας - εκπρόσωποι των θεσμών.
Και πώς όχι, αφού χρησιμοποιώντας για μία ακόμη φορά τα γνωστά «παπαγαλάκια» υποχείριά τους, προωθούν ένα νέο κύμα «τρομολαγνείας» με σκοπό να σφίξουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης που δεν δείχνει καμία διάθεση να υποχωρήσει πίσω από τις «κόκκινες» γραμμές της.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική (τυχαίο;) Die Welt, «κύκλοι» των Θεσμών δηλώνουν πως ακόμα και αν η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ της επόμενης δόσης, τα χρήματα αυτά θα εξαντληθούν το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που συνεπάγεται και νέους όρους.
«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ''πουλήσει'' αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος», φέρεται να υποστηρίζουν «καλοθελητές» στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας: «Η Ελλάδα χρειάζεται νέα βοήθεια. Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη τώρα να το διαπραγματευόμαστε».
Από την πλευρά της, πάντως, η Die Welt σημειώνει ότι η συζήτηση για περαιτέρω βοήθεια θα επιβάρυνε τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις.
«Παρόλο που προσφάτως αναφέρεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, για να πάρει ξανά το λόγο το άτομο-φάντασμα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις: «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα από ό,τι νωρίτερα στις συζητήσεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθίζεται; Είναι σαν τον Τιτανικό».
«Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού», συνεχίζει η Die Welt και επιδίδεται σε νέο ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και υπονόμευσης της συμφωνίας:
«Οι Έλληνες και οι Θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. Ακόμα και οι Έλληνες διαπραγματευτές εκφράζουν ανά διαστήματα απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους».
Και καταλήγει, επικαλούμενη δηλώσεις «θεσμικών»: «Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει».
Όπως και να έχει, οι «Θεσμοί» μάλλον δεν κατανόησαν το (ένα ακόμη) ξεκάθαρο μήνυμα που τους έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Economist.
«Το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησής μας είναι ρεαλιστικό και βιώσιμο. Καλούμε και την άλλη πλευρά μετά από πέντε συνεχόμενα χρόνια μη ρεαλιστικών στόχων και συνεχών αποτυχιών, επιτέλους να προσχωρήσει στο ρεαλισμό», ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας:
«Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μια έντιμη, οικονομικά και κοινωνικά βιώσιμη λύση, η οποία θα τερματίζει τη λιτότητα, θα αποκαθιστά τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και θα ανοίγει προοπτική ανάπτυξης για τη χώρα. Δεν μπορεί κάποιοι να έχουν στο μυαλό τους την ιδέα ότι όσο κυλάει ο χρόνος θα δοκιμάζονται οι αντοχές της ελληνικής πλευράς και θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές της. Ή αν το έχουν αυτό κάποιοι στο μυαλό τους να το ξεχάσουν, γιατί αυτή η επιλογή θα φέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα».
Όσο για τις τέσσερις προϋποθέσεις που θα αποτελέσουν τη βάση μιας βιώσιμης λύσης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και τις αγορές σε σύντομο χρονικό διάστημα; Σύμφωνα πάντα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει τις κόκκινες γραμμές της, αυτές είναι: τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων…


 



Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/587495/nea-triklopodia-apo-toys-thesmoys-tora-miloyn-gia-neo-paketo-voitheias#ixzz3aQKfafoV

Τραγωδία στο Δαφνί

Έγκλημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνίου, όταν σύμφωνα με πληροφορίες, 42χρονος ασθενής που βρισκόταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και ήταν καθηλωμένος, κατάφερε να λυθεί και να επιτεθεί σε άλλον ασθενή, ηλικίας 63 ετών, που νοσηλευόταν στο ίδιο τμήμα, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι.

Ήδη διενεργείται προανάκριση από την Αστυνομία, ενώ έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το πόρισμα της οποίας αναμένεται αύριο το μεσημέρι.

Για το περιστατικό ανακοίνωση θα εκδόσει το υπουργείο Υγείας, ενώ ταυτόχρονα, σχηματίζεται δικογραφία από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής η οποία θα αποσταλεί στον εισαγγελέα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=417396&catID=14

Κοτζιάς στη Χουριέτ: "Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα - Oι πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο είναι παράνομες"

Η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά, δημιουργώντας κοινά συμφέροντα στην περιοχή κάνοντας χρήση του ρητού «Ο Θεός δίνει», αναφέρει ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική «Χουριέτ».Μάλιστα, χρησιμοποίησε έναν εύγλωττο τρόπο για να εξηγήσει τις σχέσεις των δύο χωρών: «Ο Θεός αποφάσισε η Τουρκία και η Ελλάδα να βρίσκονται στο ίδιο σημείο του κόσμου. Έπαιξε τάβλι και έφερε εξάρες. Το ένα «έξι» το έδωσε στην Τουρκία και το άλλο στην Ελλάδα. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα του θεϊκού παιχνιδιού».
Κατά τον ίδιο οι δύο πλευρές είναι «αιχμάλωτοι της Ιστορίας», για να προσθέσει, «είπα στην τουρκική αντιπροσωπεία πως δεν πρέπει να είμαστε άλλο αιχμάλωτοι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την Ιστορία ως ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον».
Η εφημερίδα πληροφορεί πως ο Κοτζιάς είναι ένας μη-κομματικός καθηγητής που έχει υπηρετήσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το 1993, καθώς ήταν σύμβουλος του τότε ΥΠΕΞ, Γιώργου Παπανδρέου – τότε που είχε γίνει η έναρξη μιας μακράς προσπάθειας προσέγγισης των δύο χωρών που οδήγησαν στη συμφωνία του Ελσίνκι το 1999, σύμφωνα με την οποία ρυθμιζόταν το καθεστώς υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.
«Εδώ και 25 χρόνια δεν έχω πει ποτέ να επιτεθούμε στην Τουρκία. Εργάζομαι για την εξεύρεση ειρηνικών λύσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν έχουμε πάντα τα ίδια συμφέροντα, αλλά υπάρχουν τομείς όπου έχουμε κοινό συμφέρον. Πρέπει να εργαστούμε βάσει αυτών», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς.
Ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και στις καθημερινές σχεδόν εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο, ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά: «Αυτά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Αυτές οι πτήσεις είναι παράνομες. Η τουρκική πλευρά πιστεύει πως πρέπει να τις κάνει. Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Για το θέμα της ναυτικής ασφάλειας, τόνισε: «Έχουμε κάνει τέσσερις προτάσεις προς την τουρκική πλευρά. Οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων συνεδρίασαν δύο φορές στην Κωνσταντινούπολη. Έχουμε συμφωνήσει για τη ναυτική ασφάλεια και την ασφάλεια στη θάλασσα. Υπάρχουν ακόμη εννέα σημεία που βρίσκονται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε, δε, πως αναζητείται λύση για τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένων του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου. «Αυτό το θέμα ήταν σε στασιμότητα. Έγιναν δύο συναντήσεις το 2011 και το 2013, χωρίς καμία πραγματική συζήτηση. Τώρα θα έχουμε μια πραγματική συζήτηση, ελπίζουμε να έχουμε και θετικά αποτελέσματα», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κοτζιάς πήρε και το μέρος του Πάνου Καμμένου στο θέμα που προέκυψε με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στα Ίμια, όταν πέταξε πάνω από το νησί με ελικόπτερο. Είπε συγκεκριμένα: «Η τουρκική πλευρά θα είναι στην ευχάριστη θέση να δεχθεί τον κ. Καμμένο, καθώς έχει δεχθεί πρόσκληση. Θα έχει διμερείς συναντήσεις πριν από το Δεκέμβριο. Έχει καλές προθέσεις. Είναι φυσιολογικό να πέταξε πάνω από τα Ίμια και να έριξε μερικά λουλούδια για τους Έλληνες αξιωματικούς. Δεν ήταν επιθετική ενέργεια. Ήταν μια πράξη σεβασμού. Σκεφτείτε τι θα έκανε η τουρκική κυβέρνηση στον τάφο του Σουλεϊμάν. Τα Ίμια ανήκουν στην Ελλάδα. Χάσαμε αξιωματικούς εκεί και τους αφήσαμε λίγα λουλούδια. Δεν πήγαμε με αεροπλάνα και τανκς».
Ο κ. Κοτζιάς πρότεινε τη δημιουργία ενός νέο θεσμικού πλαισίου για τη σταθεροποίηση και την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου στην οποία θα μετέχει και η Ιταλία. Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία μέσα στο 2015, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί συν τω χρόνω. «Ο Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον Νταβούτογλου, ενώ ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης και είχαν καλή χημεία».
Ο κ.Κοτζιάς αναφέρθηκε και στις πρόσφατες συνομιλίες με θέμα την Κύπρο και περιγράφει το νεοεκλεγέντα Τουρκοκύπριο Πρόεδρο, Μουσταφά Ακινζί, ως «πολιτικό ο οποίος εξακολουθεί να έχει μια παλιά κυπριακή ταυτότητα. Αισθάνεται Κύπριος και όχι απλώς Τουρκοκύπριος και μιλάει ελληνικά. Υπάρχει μια καλή συγκυρία. Αυτή η γενιά θα μπορούσε να βρει μια καλή λύση. Τόνισε, δε, ότι η διαφορά στην Κύπρο είναι «ένα πρόβλημα για τους Κυπρίους, όχι για τους Έλληνες ή τους Τούρκους».
«Οι Τουρκοκύπριοι είχαν δύσκολα χρόνια (1963-1964), λόγω της συμπεριφοράς ενός τμήματος του άλλου πληθυσμού στην Κύπρο. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τα μέγιστα δικαιώματα που ζητούν. Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν κοινότητες και μειονότητες. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με τη σκέψη ότι η Κύπρος είναι το δικό τους σπίτι», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Για να καταλήξει πως οι εγγυήτριες δυνάμεις, ο τουρκικός στρατός και ο ελληνικός στρατός, θα πρέπει να απομακρυνθούν από το νησί, λέγοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους ηγέτες στην Κύπρο για να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://greeknation.blogspot.gr/2015/05/o_15.html

Mass-Media και λόγος tv.jpg

Mass-Media και λόγος

tv.jpg

Mass-Media και λόγοςΤα απείρως επαναλαμβανόμενα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών καρφώνουν τη βλακεία του κόσμου στο γυαλί και δημιουργούν το μοντέλο
Οπωσδήποτε είναι θέμα πολιτισμού. Η βαρβαρότητα δεν είναι προ των πυλών: βρίσκεται ήδη στα σπίτια μας. Οι άνθρωποι είναι ερωτευμένοι μαζί της, γιατί είναι μια βαρβαρότητα soft. Είναι πλανητική, είναι τηλεοπτική, είναι σιριαλική. Είναι απέραντη. Τα απείρως επαναλαμβανόμενα επεισόδια τηλεοπτικών σειρών καρφώνουν τη βλακεία του κόσμου στο γυαλί και δημιουργούν το μοντέλο. Καινούργιες σειρές γυρίζονται. Ας ετοιμαστούμε να τις καταπιούμε. Και δεν δημιουργούν μόνο ένα μοντέλο συμπεριφοράς, μια ιδεολογία, μια «ευαισθησία»∙ ακόμη χειρότερα: δημιουργούν ένα μοντέλο τηλεοπτικού λόγου και, ακόμη πιο πέρα, έναν «λογοτεχνικό» λόγο.
Φτωχαίνουν τη γλώσσα, τις γλώσσες. Αυτές οι σκοτεινές εμπειρίες καλοφτιαγμένης βαρβαρότητας βρίσκονται στις μετα-μελλοντικές καταγωγές μιας φοβερά φτωχής, στοιχειώδους και κρυσταλλοποιημένης διηπειρωτικής «μεγα-κοινής». Σε ηλεκτρονικό επίπεδο, ασκούν την ίδια λειτουργία της «καθαρής» βαρβαρότητας που σε γουτεμβεργιανό επίπεδο ασκούν οι collections εμπορικών μυθιστορημάτων. Δεν πρόκειται πια για μια χειραγώγηση της συναίνεσης, αλλά για μια παλινδρόμηση της έννοιας.
Για τους εφευρέτες αυτών των μακρο-εκδοτικών πρωτοβουλιών, η νηπιακή ηλικία του ιδανικού αναγνώστη δεν είναι πια το ταξίδι του μέλιτος στη Βενετία, αλλά οι διακοπές στην Ιμπιζα, στην Ταϊλάνδη ή στη Χαβάη∙ συνοδευμένες φυσικά από «ευγενικά αισθήματα», μ’ άλλα λόγια από ανομολόγητες αισχρότητες ενάντια στη νοημοσύνη. Και από μια σειρά εγκλήματα ενάντια στη γλώσσα και την ιστορία της.
Να γιατί σήμερα, πρωταρχικό καθήκον κάθε ανθρώπου των γραμμάτων είναι η «αναστήλωση» της γλώσσας. Και είναι επαναστατικό αυτό το καθήκον: να διαφυλάξει τον πλούτο, το βάθος, τα αχαλίνωτα ξαφνιάσματα της γλώσσας, την ασάφειά της που ισοδυναμεί με την πολυπλοκότητά της. Την ακριβή τιμή της, κόντρα στην τσιγκουνιά των εκδοτικών και τηλεοπτικών αποταμιευτών, για τους οποίους όλες οι σύνθετες εκφράσεις και έννοιες πρέπει να απλοποιηθούν. Ισως να φαίνεται παράδοξο: σήμερα όμως, ορισμένοι εκδότες λογοτεχνίας –φυσικά υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία που δεν ακολουθεί την πεπατημένη– αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λογοτεχνική έρευνα.
Βέβαια, και ανάμεσα σ’ αυτούς τους εκδότες βασιλεύει μια μεγάλη σύγχυση. Η πλειονότητα εκδίδει στην τύχη, χωρίς μια κάποια γραμμή, χωρίς μια κάποια φυσιογνωμία. Δημιουργείται η αίσθηση ότι η εκδοτική δραστηριότητα είναι στραμμένη στην αναζήτηση ενός κοινού του οποίου δεν μπορεί να εντοπίσει τα γούστα και τις τάσεις∙ από την άλλη μεριά λείπει το κουράγιο να ενεργοποιηθεί μια πράξη επανάκτησής του, που σημαίνει, κυρίως, τη δημιουργία ενός νέου κοινού. Το παλιό, απογοητευμένο, απαντά αγνοώντας τα βιβλιοπωλεία. Το σύνθημα που κυριαρχεί στους εκδοτικούς οίκους είναι: «Να περικόψουμε ό,τι μπορούμε».
Δεν υπάρχουν πια τα μεγάλα πολιτισμικά οράματα. Δεν υπάρχουν πια οι τολμηρές ευγενικές προσπάθειες. Ο στόχος, αντίθετα, προσβλέπει στην ισοπέδωση της γραφής, στο ευκολοχώνευτο προϊόν, στο κείμενο με τη μέγιστη αποδοτικότητα και την ελάχιστη εκφραστικότητα: το τηλεοπτικό μοντέλο γίνεται νόμος. Γράψτε «εύκολα», λένε οι εκδότες στους δημιουργικούς συγγραφείς. Ο κόσμος δεν νιώθει άνετα με όλα αυτά τα απαιτητικά, «δύσκολα» κείμενα. Τα άμεσα αποτελέσματα; Ολοι τα βλέπουμε: απομάκρυνση του –έστω περιορισμένου– ενδιαφερόμενου κοινού από τη λογοτεχνία και πτώση του επιπέδου της μέσης ποιότητας των λογοτεχνικών προϊόντων.
Θα πρέπει λοιπόν να ξυπνήσουμε αυτόν τον κοιμισμένο γίγαντα και να τον υποχρεώσουμε να κοιτάξει κατάματα τον κόσμο, και το βιβλίο, που όταν είναι πραγματικά βιβλίο είναι μια μεταφορά του ίδιου του κόσμου∙ είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να το θεωρήσουμε κάτι το διαφορετικό από ένα κουτί τσιγάρα που –αν θέλουμε– μπορούμε ακόμη και να το διαβάσουμε, αλλά είναι πολύ πιο φυσιολογικό να το καπνίσουμε.
* ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

http://www.efsyn.gr/arthro/mass-media-kai-logos

Οργή του Πολωνού ΑΝΥΕΘΑ για την Ουκρανία: Δεν ειναι ευρωπαϊστές, είναι ναζί!

Απριλίου 19, 2015


Το πρωτο σοβαρό ρήγμα στην δυτική πολιτική έναντι των ναζί του Κιέβου φέρνουν οι οργισμένες δηλώσεις του Πολωνού ΑΝΥΕΘΑ, στρατηγού Waldemar Skrzypczak: Παίρνω πίσω κάθε θετική κουβέντα που έχω πει για το καθεστώς της Ουκρανίας. Έφτασαν στο σημείο να ανακηρύξουν ήρωες τους σφαγείς της UPA (ναζιστικης οργάνωσης Ουκρανών δοσιλογων) που κατέσφαξαν 100,000 Πολωνούς στην Volhynia! Το καθεστώς της Ουκρανίας είναι πλέον εχθροί του Πολωνικού λαού. Αυτά τα καθάρματα δολοφόνησαν τον θείο μου με φρικτά βασανιστήρια. Τον «σταύρωσαν» με πηρούνες σε μια ξύλινη πόρτα και τον άφησαν να ψυχορραγεί για τρεις ημέρες μέχρι ο θάνατος να τον λυτρώσει. Ακρωτηρίασαν γυναίκες με παιδιά. Όχι οι Γερμανοί ναζί, οι Ουκρανοί συνεργατες τους. Οι UPA που σημερα το Κίεβο θεωρεί «ήρωες».»

Να σημειωθεί ότι ο στρατηγος είχε προτείνει ακόμα και την αποστολή όπλων για ενισχυση του Ουκρανικού στρατού απέναντι στους αυτονομιστές. Σήμερα ανακαλεί όλες του τις δηλώσεις και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε υποστήριξη στο Ουκρανικό καθεστώς.
Η σφαγή της Volhynia ηταν από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β´ ΠΠ. Οι Ουκρανοί ναζί κατέσφαξαν χωριά ολόκληρα χωρις να αφήσουν ούτε έναν επιζώντα, ώστε να μην υπάρχουν μαρτυρίες.

Οι μεγαλύτερες σφαγές έγιναν το καλοκαίρι του 1943 όπου οι χωρικοί μαζεύονταν στις εκκλησίες. Εκεί τους επιτίθεντο οι πάνοπλοι Ουκρανοί φασίστες που σημερα το Κίεβο αναγνώρισε ως «ήρωες».

http://olympia.gr/2015/04/19/οργή-του-πολωνού-ανυεθα-για-την-ουκραν/

Ε.Ε. με ορθή κατανομή προσφύγων θέλουν Ελλάδα-Λουξεμβούργο

Συνάντηση Νίκου Κοτζιά με τον Ζαν Άσελμπορν

Δίωρη συνάντηση είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου Νίκος Κοτζιάς και Ζαν 'Ασελμπορν και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου, μετά και τις συναντήσεις σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες εξέφρασαν την κοινή αντίληψή τους για τα βασικά ζητήματα της Ε.Ε., την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, της ανεργίας αλλά και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. 

Με αντικείμενο τις προτεραιότητες της λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οι δύο υπουργοί, που συνδέονται, όπως ανέφεραν και με προσωπική φιλία, επιβεβαίωσαν τις κοινές τους θέσεις για μία Ευρώπη που θα πρέπει να έχει αφενός ένα ορθό σύστημα υποδοχής και κατανομής προσφύγων και παράνομων μεταναστών και αφετέρου συνεκτικότητα και ισχυρούς μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας.

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/821492/ee-me-orthi-katanomi-prosfugon-theloun-ellada-louxemvourgo/

Emir Kusturica: Οι ΗΠΑ μπορεί να ξεκινήσουν τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο


kusturica.si

O βραβευμένος σκηνοθέτης πιστεύει ότι η επόμενη παγκόσμια σύγκρουση θα μπορούσε να αρχίσει όταν το Πεντάγωνο αποφασίσει να βομβαρδίσει το τηλεοπτικό κανάλι RT. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, γράφει ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα ότι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος θα ξεσπάσει όταν οι ΗΠΑ τελικά κουραστούν με το τηλεοπτικό κανάλι RT, αποφασίσουν να το βομβαρδίσουν και σε αντίποινα η Ρωσία θα καταστρέψει το CNN.

«Τα πάντα είναι διαφορετικά από ότι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου! Κατόπιν τούτου είναι ανώφελο να μιλάμε για μια επιστροφή στο πώς ήταν τα πράγματα και να ακούμε τον Χένρι Κίσινγκερ να μας τρομάζει. Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει γίνει η ισχυρότερη παγκόσμια οικονομία , η Ρωσία έχει ανακάμψει από την περεστρόικα, η Ινδία εξελίσσεται σε ένα τζίνι, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες δεν υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί έχουν τον πιο οργανωμένο στρατό, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ο άλυτος γρίφος για τους στρατηγούς του ΝΑΤΟ, οι οποίοι έχουν αποκαλέσει έναν από τους ρωσικούς πυραύλους «Σατανά». »

«Ο διάβολος ποτέ δεν έρχεται μόνος του! Παράλληλα με αυτόν τον πύραυλο και πολλές άλλες καινοτομίες, το τηλεοπτικό κανάλι RT έχει εμφανιστεί επίσης ανάμεσα στο ρωσικό οπλοστάσιο».

«Το πρόγραμμα του RΤ μεταδίδεται στα αγγλικά, το παρακολουθούν περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε 200 χώρες. Το μυστικό της επιτυχίας της συγκεκριμένης τηλεόρασης είναι η συντριβή του στερεότυπου των καλών και των κακών του χολλυγουντιανού CNN, όπου οι μαύροι, οι ισπανόφωνοι, οι Ρώσοι, οι Σέρβοι είναι οι κακοποιοί και οι λευκοί Αμερικανοί, όπου κι αν κοιτάξουμε, είναι ΟΚ! »

«Μέλοι του Κογκρέσσου, καθώς και εκείνοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενοχλούνται διαρκώς με το RT,» γράφει ο Κουστουρίτσα, προσθέτοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος Κουστουρίτσα αποκαλεί «Jim Kerry,» είναι «ο πιο ηχηρός.»

«Ο Κέρι και οι βουλευτές ενοχλούνται από το γεγονός ότι το RT στέλνει σήματα ότι ο κόσμος δεν καθορίζεται από τη μοιρολατρία του φιλελεύθερου καπιταλισμού, ότι οι ΗΠΑ οδηγούν τον κόσμο στο χάος, ότι η Monsanto δεν παράγει υγιεινά τρόφιμα, ότι η Coca-Cola είναι ιδανική για τον καθαρισμό των αυτοκινήτων και όχι για το στομάχι του ανθρώπου, ότι στη Σερβία το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999, ότι ο κοινωνικός σχεδιασμός της Αμερικής αποτυγχάνει από μέρα σε μέρα, ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα της CIA είναι στην ουκρανική κρίση, και ότι η Blackwater πυροβόλησε την ουκρανική αστυνομία, και όχι οι ακτιβιστές του Μαϊντάν. »

Αντίθετα, γράφει ο σκηνοθέτης, «το CNN σε απευθείας μεταδόσεις διαβεβαιώνει ότι από το 1990 η Αμερική ηγείται ανθρωπιστικών δράσειων και όχι πολέμων κι ότι από τα στρατιωτικά αεροσκάφη πέφτουν άγγελοι και όχι βόμβες!»
«Όσο περνά ο καιρός το RT όλο και περισσότερο θα απομυθοποιεί το αμερικανικό όνειρο και στην ώρα αιχμής της τηλεθέασης θα αποκαλύπτει την αλήθεια που κρύβεται εδώ και δεκαετίες από τα μάτια και την καρδιά του μέσου Αμερικανού, μέσα στο σπίτι του, σε τέλεια αγγλικά, καλύτερα από ό, τι χρησιμοποιούν στο CNN.»

Τομέας ενημέρωσης prisonplanet.gr


http://greeknation.blogspot.gr/2015/05/emir-kusturica.html

Προβοκάτσια Made In USA: Δεν υπάρχει θέμα ονομασίας στο σκοπιανό λέει η Ολμπράιτ

Η πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, πολιτικός εν πολλοίς υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας θεωρεί το μακεδονικό ζήτημα το πιο τρελό που έχει συζητηθεί ποτέ διεθνώς. Υπονοεί "ύποπτες κινήσεις" της Ελλάδας πίσω από τα πρόσφατα επεισόδια στη γειτονική χώρα. Τι απαντά η χώρα μας
Η Μαντλίν Ολμπράιτ ανέλαβε να φέρει εις πέρας τις φονικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη γειτονιά μας και όλοι θυμόμαστε τα αποτελέσματα της πολιτικής της στα Βαλκάνια. Φαίνεται πως η πολιτικός και δεξί χέρι του Μπιλ Κλίντον, που πήρε ξεκάθαρα θέση υπέρ εθνικών και άλλων σχηματισμών στη διαμελισμένη Γιουγκοσλαβία συντηρεί τους δεσμούς της με τις χώρες που ευνόησε και εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη αέναη φωτιά των Βαλκανίων με κάθε ευκαιρία. Τελευταία της πράξη ήταν η ομιλία της στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, σε εκδήλωση για το μέλλον της Βοσνίας, στην οποία έκανε εγκληματικές ομολογίες επιδεικνύοντας με τον πιο περίτρανο τρόπο, πόσο ανούσια και αφελής ήταν η διπλωματία της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και το γεγονός πως το ζήτημα δεν πρόκειται να λυθεί επ' ωφελεία κανενός στην περιοχή, αν δεν το επιθυμούν οι... προστάτιδες δυνάμεις.
 
"Το θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ είναι από τα πιο τρελά ζητήματα διεθνών σχέσεων  όλων των εποχών" σημειώνει με απερίγραπτη απάθεια, σε ερώτηση για το ζήτημα της ονομασίας που σοβεί εδώ και 20 χρόνια. "Δεν έχω ιδέα τι θα γίνει" απάντησε και συμπλήρωσε με νόημα: "Όλοι αποκαλούν πλέον το κράτος Μακεδονία, αλλά αυτό είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του. Και νομίζω πως τα πρόσφατα γεγονότα (αναφέρεται στις αναταραχές στο Κουμάνοβο) είναι πολύ ανησυχητικά, οι εξτρεμιστικές ενέργειες, ο διαχωρισμός σε μικρά εθνικιστικά γκρουπ, η σχέση που έχει το Κόσσοβο και τι κάνουν οι Έλληνες γι' αυτό" σημειώνει ακυρώνοντας τόσο την ελληνική διπλωματία στο θέμα του ονόματος και εμπλέκοντας τη χώρα στο παρασκήνιο των αναταραχών που πλήττουν τη χώρα. Συνεχίζοντας το λόγο της που έμοιαζε πράος και ήσυχος η κα. Ολμπράιτ αναρωτιέται αν θα πρέπει η Αμερική, ή για να ακριβολογούμε τα Ηνωμένα Έθνη, να παρέμβει και πάλι στην περιοχή πριν να είναι πολύ αργά. Αν βέβαια κρίνουμε από την τελευταία τους παρέμβαση θα λέγαμε "ευχαριστώ, δεν θα πάρουμε"!
 
Η κα Ολμπράιτ εξιστόρησε μάλιστα λίγα λεπτά νωρίτερα, τις μηχανορραφίες των μελών των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να μην κακοκαρδίσουν καμιά από τις δύο πλευρές. Παραδέχτηκε πως μεθόδευαν την υποδοχή Γκλιγκόροφ στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών νύχτα, ώστε να μην βρίσκεται κανείς άλλος εκεί ή πως προέβλεψαν να βάψουν τους στύλους όπου αναστηλώνονταν οι σημαίες, ώστε καμιά σημαία να μην σηκωθεί και έτσι να αποφύγουν το διπλωματικό επεισόδιο. "Στους Έλληνες δεν άρεσε η σημαία της Μακεδονίας με τον ήλιο της Βεργίνας στη μέση" ανέφερε μεταξύ άλλων υιοθετώντας με τα λεγόμενά της πολλάκις το όνομα της χώρας παρά της διεθνείς αποφάσεις.
 http://news247.gr/eidiseis/kosmos/diethnis-politiki/provokatsia-made-in-usa-den-yparxei-thema-onomasias-sto-skopiano-leei-h-olmprait.3471224.html

ΜΙΝΣΚ……. ΠΟΙΟ ΜΙΝΣΚ; ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΧΕΣ ΣΕ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΟΝΕΤΣΚ, ΣΙΡΟΚΙΝΟ ….ΝΕΚΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Τη νύχτα της 14ης Μαίου βομβαρδίστηκε το χωριό Sahanka που βρίσκεται πλησίον της γραμμής διχοτόμησης με τους στρατιώτες. Στοχοποιήθηκε παρ΄ότι αποτελεί αστική ζώνη και δεν υπάρχει κανένα σημείο ελέγχου της πολιτοφυλακής των ρωσόφωνων σε αυτό. Τις τελευταίες ημέρες η ουκρανική εθνοφρουρά έχει εξαπολύσει μαζική επίθεση στους οικισμούς του Ντονμπάς.
Capυγθγθγθ
 Είναι τέτοια η όξυνση της κατάστασης που στο χωριό    Shirokino μέλη του εξτρεμιστικού Τάγματος της  «Αζοφικής» για δύο ημέρες δεν επιτρέπουν να περισυλλεγεί η σωρός ενός νεκρού πολίτη που σκοτώθηκε κατά τους βομβαρδισμούς.
Το Υπουργείο Άμυνας της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ντόνετσκ επισημαίνει σήμερα ότι λόγω της αυξημένης επιθετικότητας των Ουκρανών στο Ντεμπαλτσέβε σκοτώθηκαν 3 άμαχοι ενώ άλλοι 2 τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο ουκρανός δημοσιογράφος Αντρέι Dzyndzya δημοσίευσε ένα βίντεο  με μάχες στο Shirokino.Ρωσικά μέσα αναφέρονται σε αυτό υποτιμητικά ότι θυμίζει το γνωστό βιντεοπαιχνίδι  Counter-Strike και ότι είναι προπαγανδιστική παραγωγή του τάγματος της Αζοφικής.


Ο ΟΑΣΕ πάντως τόνισε ότι σήμερα παρατηρήθηκε σχετική μείωση της έντασης στις μάχες του Shirokino.Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της Παρασκευής.
Το Shirokino που βρίσκεται όχι πολύ μακριά από τη Μαριούπολη περίπου στα 20χλμ. αποτελεί αυτήν την περίοδο ένα από τα πιο καυτά μέτωπα στο Donbass, όπου πυροβολικού συνέχισε.
Αντίθετα οι παρατηρητές καταγράφουν ότι η κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο του Ντόνετσκ παραμένει τεταμένη καθώς οι μάχες συνεχίζονται όλη την ημέρα, παρά τις προσπάθειες του ΟΑΣΕνα συμφωνηθεί μια τοπική εκεχειρία. (mk.ru , tvezda, mariupol.tv 15.5.15)
http://greeknation.blogspot.gr/2015/05/blog-post_409.html

Η Κούβα έχει ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του καρκίνου στους πνεύμονες

Η Κούβα φαίνεται πως κατάφερε να ανακαλύψει το πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο που προστατεύει τους πνεύμονες από τη θανατηφόρα ασθένεια
Η Κούβα είναι η πρώτη χώρα του κόσμου που υποστηρίζει πως έχει ανακαλύψει το εμβόλιο κατά του καρκίνου στους πνεύμονες. Το εμβόλιο γνωστό και ως Cimavax, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011 και κάθε δόση πωλούνταν προς 1 δολάριο, ωστόσο η κουβανέζικη κυβέρνηση αποφάσισε να το διαθέσει δωρεάν στους πολίτες.
Σήμερα, πολλοί είναι οι επιστήμονες από πολλά κράτη που επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους το εμβόλιο, προκειμένου να το μελετήσουν και να ανακαλύψουν τα μυστικά της σύστασής του.
Το "Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας" της Κούβας, όπως ονομάζεται το υπεύθυνο κρατικό κέντρο που το δημιούργησε, έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Ινστιτούτο κατά του καρκίνου Roswell για την εξαγωγή του εμβολίου.
Έτσι, το εμβόλιο θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά εκτός της χώρας, μετά από τα 55 χρόνια του εμπάργκο, και θα διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητά του.
Πάντως, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα από την ανάλυση του εμβολίου, αλλά και από τα αποτελέσματα της χρήσης του.
"Οι πιθανότητες της ύπαρξης ενός τέτοιου εμβολίου είναι πολύ ενθαρρυντικές για το μέλλον του κλάδου", δηλώνει ο διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου.
Η δημιουργία του συγκεκριμένου είναι αρκετά φθηνή σε σύγκριση με άλλα εμβόλια για τα οποία δαπανούνται κάθε χρόνο εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για τη σύνθεσή του.
Όπως αναφέρεται το εμβόλιο εμπεριέχει μια σημαντική πρωτεΐνη που αναστέλλει την εξάπλωση του ίου στα υγιή κύτταρα και εντοπίζεται στον οργανισμό του ανθρώπου. Ενώ, τονίζεται πως ο παραπάνω ισχυρισμός προκύπτει από το γεγονός πως το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε ανθρώπους που πάσχουν από την ασθένεια και έχει παρατηρηθεί η μείωση της εξάπλωσης της.
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα ευελπιστεί πως το εμβόλιο θα μπορέσει στο κοντινό μέλλον, μετά από τροποποιήσεις να χρησιμοποιηθεί και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως οι όγκοι στον εγκέφαλο.
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου των πνευμόνων Cimavax θεωρείται από πολλούς ερευνητές το πρώτο βήμα για την εύρεση θεραπείας για τη, μέχρι στιγμής, ανίατη ασθένεια.
(Πηγή: ilfscience)
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/news/h-kouva-exei-anakalupsei-to-emvolio-kata-toy-karkinoy-stoys-pneumones.3467401.html

Κώστας Τσάκωνας: Δεν το βάζω κάτω. Με το γέλιο παλεύω τον καρκίνο

Ο δημοφιλής ηθοποιός πάσχει από καρκίνο στην ουροδόχο κύστη και αναφέρει πως προσπαθεί να την "παλέψει με το γέλιο", ειδάλλως θα είχε φύγει προ πολλού
Ο Κώστας Τσάκωνας είναι ένας από τους ηθοποιούς που άφησαν ιστορία στον κινηματογράφο, αλλά και την περίοδο της παντοκρατορίας της βιντεοκασέτας. Πριν από πέντε περίπου χρόνια ο αγαπητός ηθοποιός υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο και του προκάλεσε σημαντική αστάθεια. Σήμερα, δυστυχώς, ο κ. Τσάκωνας έχει ξεκινήσει χημειοθεραπείες για να αντιμετωπίσει τον καρκίνο. "Κάνω χημειοθεραπείες από πέρυσι το καλοκαίρι. Όμως δεν το βάζω κάτω. Το παλεύω γιατί ξέρω ότι κάποια στιγμή όλοι θα φύγουμε από τη ζωή. Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα" αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Espresso.
 
Από το 2010, μετά το εγκεφαλικό, ο Κώστας Τσάκωνας έχει καθηλωθεί στο σπίτι του στη Γλυφάδα. "Με το γέλιο προσπαθώ να την παλέψω, αλλιώς θα είχα 'φύγει' προ πολλού" αναφέρει. "Να μη ζήσει άλλος τους δικούς μου πόνους. Είναι ανυπόφοροι" λέει για την ταλαιπωρία του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη, αλλά συμπληρώνει: "Θα το παλέψω όμως. Τον έχω πάρει αστεία. Τον θάνατο δεν τον φοβάμαι καθόλου. Κάποια στιγμή θα φύγουμε από τη ζωή. Άλλωστε τον θάνατο και την Εφορία δεν θα αποφεύγεις".
 
Διαβάζουμε στο δημοσίευμα της Espresso πως ο ηθοποιός δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. "Κράτησα τα λεφτά μου γιατί πάντα σκεφτόμουν τα γηρατειά μου. Δεν είχα κανένα πάθος. Και λυπάμαι τους συναδέλφους μου που πηγαίνουν τώρα και ζητιανεύουν στο Σπίτι του Ηθοποιού. Αυτοί ήταν φιγούρα και λιγούρα" εξηγεί και σημειώνει: "Ο Θεός σου τα δίνει πλουσιοπάροχα κάποια στιγμή, κράτησέ τα".
 
Πηγή: Espresso
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/kwstas-tsakwnas-den-to-vazw-katw-me-to-gelio-paleuw-ton-karkino.3467845.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η Σημασία της Μάχης του Σκρα...17/30 Μαΐου 1918

Η Σημασία της Μάχης του Σκρα...17/30 Μαΐου 1918

Η χώρα μας μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913 δεν είχε πλέον χερσαία σύνορα με την Τουρκία, είχε με την Αλβανία, Σερβία και Βουλγαρία η οποία κατείχε την Δυτική Θράκη. Τα νησιά του Αιγαίου είναι ένα ζήτημα ανοικτό το οποίο προκαλεί ναυτικό ανταγωνισμό, οι Τούρκοι αρχίζουν συστηματικό διωγμό
των Ελλήνων της Θράκης και του Πόντου και της Μικρασίας, σε διαμαρτυρία της Ελλάδας οι Τούρκοι προτείνουν ανταλλαγή πληθυσμών περιοχής Σμύρνης και Μακεδονίας.Στις 4 Νοεμβρίου 1913, με διαταγή του Υπουργείου Στρατιωτικών, άρχισε η αποστράτευση. Επακολούθησε μια σύντομη περίοδος ειρήνης, κατά την οποία η χώρα επιδόθηκε στο τεράστιο έργο της ανορθώσεώς της.
Ωστόσο η περίοδος ομαλότητας και πάλι τερματίστηκε σύντομα εξαιτίας του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και της γενικής επιστρατεύσεως της 10ης Σεπτεμβρίου 1915, η οποία διήρκεσε εννέα μήνες και έληξε μετά από ισχυρή πίεση των Δυνάμεων της Συνεννοήσεως.
Μέτωπο Θεσσσαλονίκης. Θέσεις Συμμάχων, μετά την ήττα των Σέρβων
τον Δεκέμβριο του 1916, και επιχειρήσεις αυτών το έτος 1916.

Μεσολάβησε η απόβαση των Συμμάχων (Αγγλογάλλων) στη Θεσσαλονίκη, η δημιουργία του«Μακεδονικού Μετώπου» και η διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του βασιλιά Κωνσταντίνου, σχετικά με την άμεση είσοδο της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων. Συνέπεια της διενέξεως αυτής ήταν να παραιτηθεί στις 22 Σεπτεμβρίου 1915 η Κυβέρνηση Βενιζέλου και να αρχίσει ένας βαθύς διχασμός του λαού, που τόσα δεινά επέφερε στη χώρα.
Ελληνικά και γαλλικά στρατεύματα κινούνται από τον
Αξιό ποταμό προς το Καράσιναν στις 27/12/1916
Στο μεταξύ, στις 17 Αυγούστου 1916εξερράγη στη Θεσσαλονίκη φιλοβενιζελικό στρατιωτικό κίνημα, το οποίο επικράτησε εύκολα και σχημάτισε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας. Λίγες ημέρες αργότερα έφτασε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη η Προσωρινή Κυβέρνηση, η οποία ζήτησε και πέτυχε να αναγνωριστεί από τους Συμμάχους. Η Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας, αφού ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε πόλεμο με τη Βουλγαρία και τη Γερμανία, προέβη στη συνέχεια στην επιστράτευση και οργάνωση του Σώματος Στρατού Εθνικής Άμυνας από τις Μεραρχίες Σερρών, Κρήτης και Αρχιπελάγους, το οποίο και ενέταξε στις συμμαχικές δυνάμεις του Μακεδονικού Μετώπου.
Επακολούθησε ο ναυτικός αποκλεισμός της χώρας και η βίαιη κατάληψη του μεγαλύτερου τμήματός της από τους Συμμάχους, ο αφοπλισμός του στρατού και η μεταφορά του όγκου του στην Πελοπόννησο, η εκθρόνιση του βασιλιά Κωνσταντίνου και η άνοδος στο θρόνο του πρίγκιπα Αλεξάνδρου. Η νέα Κυβέρνηση, υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο (Ιούνιος 1917), κήρυξε αμέσως και επίσημα τον πόλεμο κατά των Κεντρικών Δυνάμεων και άρχισε με γοργό ρυθμό την αναδιοργάνωση, εξοπλισμό και εκπαίδευση του στρατού, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1918.
Βενιζέλος και Κουντουριώτης επιθεωρούν
άγημα της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
Στίς 4 Απριλίου 1918, ο Αρχιστράτηγος Γκυγιωμά εκτέλεσε ευρείας κλίμακος επιθετικές ενέργειες, μέ σκοπό τήν απαγκίστρωση των εχθρικών δυνάμεων στό μέτωπο της Μακεδονίας. Τό ελληνικό σώμα υπό τόν Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, αποτελούνταν από τή Μεραρχία Αρχιπελάγους, υπό τον Υποστράτηγο Δημήτριο Ιωάννου, η οποία κατείχε τον υποτομέα του χωριού Λιβάδι καί τη Μεραρχία Κρήτης, υπό τονΥποστράτηγο Παναγιώτη Σπηλιάδη, η οποία κατείχε τον υποτομέα Σκρά. Από τις 5 Απριλίου προωθήθηκε στην πρώτη γραμμή από την περιοχή του Πολυκάστρου όπου βρισκόταν και η Μεραρχία Σερρών, υπό τον Υποστράτηγο Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, αποτελούμενη από τα 2ο και 3ο Συντάγματα Σερρών. Στη Μεραρχία αυτή ανατέθηκε ο υποτομέας Αρχαγγέλου, στο αριστερό της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, στην οποία και υπήχθη από τακτικής απόψεως.
Ο στρατηγός Ζυμβρακάκης με το Επιτελείο του.
 Το σχέδιο επιχειρήσεων προέβλεπε επίθεση σε δύο χρόνους. Σέ πρώτο χρόνο θα καταλαμβάνονταν το ύψωμα Σκρά και κατά το δεύτερο χρόνο η γραμμή των υψωμάτων Τουμουλούς-Σερφ Βολάν. Τήν κύρια επίθεση εναντίον του Σκρά θά αναλάμβανε η Μεραρχία Αρχιπελάγους. H Μεραρχία Σερρών θά κάλυπτε τό δυτικό πλευρό της Μεραρχίας Αρχιπελάγους καί θά καταλάμβανε τή γραμμή Λαγκαδά - Σαγράδα - Μπλόκ Ροσέ. ΗΜεραρχία Κρήτης θά κάλυπτε τό ανατολικό πλευρό της Μεραρχίας Αρχιπελάγους καί θα ενεργούσε γιά την κατάληψη των υψωμάτων αμέσως βόρεια του χωριού Σκρά Η επίθεση της Μεραρχίας Αρχιπελάγους θα υποστηριζόταν με 122 συνολικά ελληνικά και συμμαχικά πυροβόλα από τα οποία τα 46 βαριά.  Παρακάτω ακολουθεί άρθρο για την  σημασία της Μάχης του Σκρα από το περιοδικό Τολμών του Ιωάννη Δ. Κακουδάκη.
Η Σημασία της Μάχης του Σκρα (17/30 Μαΐου 1918)[1]

Του Ιωάννη Δ. Κακουδάκη
Η Μάχη του Σκρα1 έγινε στο πλαίσιο των επιχειρήσεων των Συμμαχικών Δυνάμεων2 στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο ή τον Ευρωπαϊκό Πόλεμο ή το Μεγάλο Πόλεμο, όπως τον αποκαλούσαν τότε, ο οποίος άρχισε στις 28 Ιουνίου 1914 και έληξε στις 11 Νοεμβρίου 1918. Ήταν η πρώτη και καθοριστική νικηφόρα μάχη του Ελληνικού Στρατού με τεράστια θετική απήχηση σ’ ολόκληρη την Ελλάδα –μετά την περίοδο του επάρατου διχασμού– γιατί εξυψώθηκε το φρόνημα και το ηθικό όχι μόνο του Στρατού, αλλά και του ελληνικού λαού και αυξήθηκε η διεθνής εκτίμηση για τη μαχητικότητα και τη γενναιότητά του. Την επιθετική δύναμη αποτέλεσαν οι τρεις ελληνικές μεραρχίες του Ελληνικού Σώματος Στρατού της Εθνικής Άμυνας του Ελευθέριου Βενιζέλου:Αρχιπελάγους (Υποστράτηγος Δημήτριος Ιωάννου), Σερρών (Υποστράτηγος Επαμεινώνδας Ζυμβρακάκης) και Κρήτης (Υποστράτηγος Παναγιώτης Σπηλιάδης), δύναμης 53.740 ανδρών, με 24 Τάγματα Πεζικού, 672 αυτόματα όπλα και 44 πεδινά και ορειβατικά πυροβόλα. Επίσης, οι Σύμμαχοι διέθεσαν το 45 Γαλλικό Σύνταγμα Πεζικού και ένα λόχο φλογοβόλων για την ενίσχυση της Μεραρχίας Αρχιπελάγους και το 1ο Σύνταγμα Αφρικανών ως εφεδρεία.
Σχέδιο 1
Οι μεραρχίες ανήκαν στην 1η Ομάδα Μεραρχιών υπό τις διαταγές του Γάλλου Στρατηγού Ζερόμ, για την κατάληψη του Σκρα Ντι Λέγκεν. Αρχιστράτηγος της Στρατιάς Ανατολής, όπου ανήκε και η Ι Ομάδα Μεραρχιών ήταν ο Γάλλος Στρατηγός Γκυγιωμά. Πρωθυπουργός της Γαλλίας ήταν ο Κλεμανσώ. 
Οι Κεντρικές Δυνάμεις διέθεταν στην πρώτη γραμμή 6 βουλγαρικά συντάγματα πεζικού και 3 σε εφεδρεία, υποστηριζόμενα από 140 πυροβόλα2.
Επίσης, υπήρχε δυνατότητα ενίσχυσης με ένα γερμανικό σύνταγμα πεζικού και 3-4 βουλγαρικά συντάγματα πεζικού. 
Σχέδιο 2
Το ύψωμα Σκρα Ντι Λέγκεν3 με το Σέρφ Βολάν (Σχεδ. 1), αποτελούσαν τα ζωτικά εδάφη της τοποθεσίας, η κατάληψη των οποίων ήταν δυσχερέστατη λόγω της αμυντικής οργάνωσης, της οχύρωσης και επάνδρωσης της περιοχής. Την επίθεση στον τομέα αυτόν είχε η Μεραρχία Αρχιπελάγους4 και εκατέρωθεν ήταν η Μεραρχία Σερρών και Κρήτης. Το ελληνικό σχέδιο επιχειρήσεων προέβλεπε σε γενικές γραμμές επίθεση προς κατάληψη της εξέχουσας της Χούμα, όπου και η κυρία προσπάθεια με τη Μεραρχία Αρχιπελάγους (Σχεδ. 1) και στη συνέχεια κατάληψη της γραμμής Τουμουλούς Σέρφ Βολάν με την υποστήριξη ενός συντάγματος της Μεραρχίας Κρητών. Στο σχέδιο αυτό ο Αρχιστράτηγος πρόσθεσε ότι η κατάληψη των δύο αυτών αντικειμενικών σκοπών της Μεραρχίας Αρχιπελάγους έπρεπε να υλοποιηθεί στο συντομότερο μεταξύ τους χρόνο.
Στις 04:30 της 17/30 Μαΐου 1918 (παλιό ημερολόγιο/νέο ημερολόγιο), άρχισε η προπαρασκευή του πυροβολικού και στις 04:55 άρχισε η επίθεση του ελληνικού πεζικού με ορμή, με υψηλό ηθικό και πίστη για τη νίκη μέσα σ’ ένα φραγμό του εχθρικού πυροβολικού. Η εχθρική αντίσταση, μπροστά στην επιθετικότητα του Ελληνικού Στρατού κάμφθηκε μέχρι πλήρους τελικής συντριβής τόσο των αμυνομένων, όσο και των εχθρικών ανεπιτυχών άμεσων αντεπιθέσεων.
Έλληνες στρατιώτες συνοδεύουν Βούλγαρους αιχμαλώτους
Δεν θα επεκταθούμε στην αναλυτική εξιστόρηση της διεξαγωγής της μάχης, η οποία ήταν όντως μεγαλειώδης, «μάχη εκ του συστάδην και δια της λόγχης», όπως αναφέρεται στους στρατιωτικούς κανονισμούς. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνουμε τη συμβολή των καιρικών συνθηκών στη διεξαγωγή της. Την ημέρα αυτή ο καιρός ήταν νεφελώδης και από τις 0900 ώρας άρχισε να βρέχει. Επικρατούσε αραιή ομίχλη, η οποία ευνοούσε την προώθηση του πεζικού, χωρίς να επισημαίνονται οι κινήσεις τους, γιατί τα εγγύς παρατηρητήρια είχαν καταστραφεί και τα υψηλότερα της Τσένας ήταν καλυμμένα από πυκνά σύννεφα και δεν υπήρχε ορατότητα. Η καταστροφή των βουλγαρικών οργανώσεων από το ελληνικό πυροβολικό ήταν ολοκληρωτική και η προσβολή των επιφανειακών δυνάμεων εύστοχη. Η διάνοιξη των δρομολογίων από το Μηχανικό ήταν άμεση και αποτελεσματική και η συνεργασία του 45ου Γαλλικού Συντάγματος Πεζικού και των τμημάτων του 1ου Αφρικανικού Συντάγματος, που είχαν δοθεί υπό διοίκηση στη Μεραρχία, ήταν αρκετή καλή.
Όλες οι βουλγαρικές αντεπιθέσεις απέτυχαν. Οι ελληνικές απώλειες ήταν: νεκροί 6055, τραυματίες 2.227 και 164 αιχμάλωτοι. Οι απώλειες των Βουλγάρων δεν είναι γνωστές. Ωστόσο καταμετρήθηκαν πάνω από 400 νεκροί στο πεδίο της μάχης και 1835 αιχμάλωτοι, και κυριεύτηκε πολύ εχθρικό υλικό, πυροβόλα, πολυβόλα, κ. ά. και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών.
Από αριστερά προς δεξιάένας στρατιώτης από την Ινδοκίναένας Γάλλοςένας Σενεγαλέζος, ένας Άγγλοςένας Ρώσοςένας Ιταλόςένας Σέρβοςένας Έλληνας και ένας Ινδός!!! Θεσσαλονίκη 1918.
Οι παράγοντες που συνέβαλαν στη νικηφόρα αυτή έκβαση του Ελληνικού Στρατού ήταν: η πίστη στη νίκη, το υψηλό φρόνημα, το αξιόμαχο των τμημάτων, η καλή εκπαίδευση, η απαράμιλλη ορμητικότητα, η αυταπάρνηση ο ηρωισμός και η αυτοθυσία αξιωματικών και οπλιτών. Κατόρθωσαν οι ελληνικές μεραρχίες αυτό που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν οι γαλλικές που είχαν επιτεθεί πρωτύτερα στην ίδια περιοχή6. Έτσι, η ευγενής άμιλλα για νίκη των Ελλήνων κορυφώθηκε, όπως συχνά διαπιστώνουμε στην ιστορία μας σ’ ανάλογες περιπτώσεις. Η επιτυχής και έγκαιρη κατάληψη των υψωμάτων Σκρα Ντι Λέγκεν και Πιτόν Ντενυντέ (Σχεδ.1 &2) αποτέλεσε «την αρχήν του παντός»και όχι «την αρχήν του ημίσεος του παντός». Ήταν, μια καθαρά ελληνική νίκη, γιατί όλα τα τμήματα εφόδων ήταν ελληνικά. Η σημασία της Μάχης του Σκρα ήταν ιδιαίτερα καθοριστική, γιατί άνοιξε το νικηφόρο δρόμο για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου, το Σεπτέμβριο του 1918 στην περιοχή Ντομπροπόλιε Σοκόλ Βέτερνικ, όπου οι ελληνικές δυνάμεις αποτέλεσαν το 34% των συμμαχικών και επέτρεψαν στην Ελλάδα να συμμετάσχει στις Συνθήκες του Νεϊγύ (27 Νοεμβρίου 1919) και των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920).
Η νικηφόρα επιτυχία και η εν γένει συμβολή των τριών ελληνικών μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού της Εθνικής Άμυνας εγκωμιάστηκε από τον Γάλλο Αρχιστράτηγο Γκυγιωμά και χαρακτηρίστηκε εξαιρετικής και καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Μακεδονικό Μέτωπο. Μετά τη Μάχη του Σκρα ο Γάλλος Στρατηγός Γκυγιωμά, Αρχιστράτηγος των Συμμαχικών Δυνάμεων σε διαταγή προς τον Διοικητή της 1ης Ομάδας Μεραρχιών Στρατηγό Ζοέμ έγραψε για τη δράση του Ελληνικού Στρατού7:
«...Χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία του και την υπέροχη ορμητικότητά του, το Ελληνικό Πεζικό, του Στρατηγού Ζυμβρακάκη σε στενό σύνδεσμο με το πυροβολικό και την αεροπορία, τα οποία παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες πέτυχαν να εκτελέσουν όλες τις αποστολές τους, υπερνίκησε όλα τα εμπόδια που είχαν συσσωρευτεί σ’ ένα από τα πιο ανώμαλα εδάφη και πέτυχε με περίλαμπρη ενέργεια να καταλάβει τις βουλγαρικές θέσεις σε μέτωπο 12 χλμ., αφού συνέλαβε περισσότερους από 1700 αιχμαλώτους και κυρίευσε σημαντικό υλικό».
Με άλλη, επίσης, διαταγή του (2 Ιουνίου 1918) ο Γκυγιωμά εγκωμίαζε και απένεμε συγχαρητήρια στη Μεραρχία Αρχιπελάγους που είχε αναλάβει και την κυρία προσπάθεια. Στην ίδια διαταγή τόνιζε ότι ήταν υπερήφανος που διοικούσε τέτοιους αξιωματικούς και οπλίτες. Εύλογα, λοιπόν, ο Γκυγιωμά είχε χαρακτηρίσει την μάχη του Σκρα «ως ευτυχή προάγγελον για τις μέλλουσες νίκες».
Το μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Θέσεις των αντιμαχόμενων πλευρών κατά την έναρξη της επίθεσης των Συμμάχων τον Σεπτέμβριο του 1918 και επιχειρήσεις μέχρι την ανακωχή στις 11 Νοεμβρίου 1918.
Η νικηφόρα Μάχη του Σκρα ντι Λέγκεν σε επίπεδο ηθικού είχε μεγάλη απήχηση στη διαιρεμένη στα δύο Ελλάδα. Βοήθησε στο να λησμονηθούν τα οξυμένα πολιτικά πάθη, να αναποληθούν οι πρόσφατοι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913 και να αποκατασταθεί η ενότητα των Ελλήνων. Εξύψωσε ακόμη το φρόνημα και το ηθικό των ελληνικών δυνάμεων που πρόσφατα είχαν επιστρατευθεί και αναπτέρωσε το ηθικό τους, γιατί εντάχθηκαν σ’ ένα νικηφόρο ελληνικό στρατό. Τέλος, έδωσε ηθικό πολύ υψηλό σ’ όλο το Στρατό της Ανατολής, ώστε να προετοιμασθεί για τη διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου, λίγους μήνες αργότερα.
Σε οικονομικό επίπεδο ώθησε τον ανακληθέντα από 9 Ιουνίου 1918 στο Παρίσι στρατηγό Γκυγιωμά (18 Ιουνίου 1918 ανέλαβε την αρχηγία των Συμμαχικών Στρατευμάτων της Ανατολής ο Φρανσέ Ντ’ Εσπερέ) να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό Κλεμανσώ τη σύναψη με την Ελλάδα δύο δανείων των 50 και 750 εκατομμυρίων χρυσών φράγκων για την άμεση ανασυγκρότηση του Ελληνικού Στρατού. Του Ελληνικού Στρατού που αμέσως μετά αριθμούσε 63 σε σύνολο 284 Συμμαχικών ταγμάτων, δύναμης 104.500 Ελλήνων στρατιωτών στη Ζώνη των Πρόσω επί συνόλου 655.800 ανδρών σε συμμαχικό επίπεδο, που είχε αναπτυχθεί σε όλο το μήκος του Μακεδονικού Μετώπου.
Σε στρατιωτικό επίπεδο πέτυχε να εκτιμηθεί από την παγκόσμια γνώμη η γενναιότητα, η ανδρεία και η αξία του Ελληνικού Στρατού. Ο Στρατηγός Γκυγιωμά άρχισε μετά τη Μάχη του Σκρα να καταρτίζει τα επιθετικά του σχέδια, τα οποία στηρίζονταν στον Ελληνικό Στρατό. Επίσης, διορίστηκε ο Αντιστράτηγος Παναγιώτης Δαγκλής8 ως Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού στη Ζώνη των Πρόσω. Ακολούθησε η διάσπαση του Μακεδονικού Μετώπου από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου 1918 με τις μεγάλες απώλειες των Συμμάχων που ανήλθαν σε 17.295 περίπου άνδρες, αλλά ταυτόχρονα και το τελειωτικό κτύπημά τους.
Σε διπλωματικό επίπεδο, έξι μόλις εβδομάδες μετά, δηλ. στις 30 Οκτωβρίου του 1918 συνθηκολόγησε η Τουρκία, η Αυστροουγγαρία την ακολούθησε στις 3 Νοεμβρίου για να λήξει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας στις 11 Νοεμβρίου του 1918, η οποία αποδέχθηκε τους όρους των Η.Π.Α. Πέντε ακριβώς μήνες μετά τη νικηφόρα μάχη στο Σκρα Ντι Λέγκεν, που κατέδειξε ότι η πρώτη καταγραφείσα διάρρηξη ενός από τα τρία ως τότε Μεγάλα Μέτωπα σε εύρος 12 χιλιομέτρων σε δύσβατο ορεινό έδαφος, οδήγησε επαγωγικά στο τέλος ενός Παγκόσμιου Πολέμου.
Το Ηρώο Σκρα
Σε πολιτικό επίπεδο η νικηφόρα έκβαση της Μάχης του Σκρα από τον Ελληνικό Στρατό ήταν ιδιαίτερα καθοριστική. Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη Βουλγαρική Κυβέρνηση9. Κατάλαβε πολύ καλά ότι ο Βουλγαρικός Στρατός δεν θα μπορούσε μέχρι το τέλος να προβάλλει αντίσταση σε μια γενική συνδυασμένη εξόρμηση του Στρατού της Ανατολής, δηλαδή του συμμαχικού στρατού όπως λεγόταν τότε, που πολεμούσε στο Μακεδονικό Μέτωπο. Η Βουλγαρία έκανε τότε μυστικές βολιδοσκοπήσεις και διαπραγματεύσεις στο Παρίσι για να προσδιορίσει τους όρους που θα ήταν διατεθειμένοι οι σύμμαχοι να συνθηκολογήσουν. Ευτυχώς όμως συνέπεσε να βρίσκεται τότε στο Παρίσι ο Στρατηγός Γκυγιωμά, τον οποίο είχε ανακαλέσει ο Πρωθυπουργός Κλεμανσώ για να του αναθέσει τα καθήκοντα του Στρατιωτικού Διοικητή των Παρισίων και ο οποίος έτρεφε απεριόριστη εμπιστοσύνη στις στρατηγικές του ικανότητες. Ο Κλεμανσώ κάλεσε τον Γκυγιωμά στο Ανώτατο Συμβούλιο των Συμμάχων και ζήτησε να ακουσθούν οι απόψεις του πάνω στις βουλγαρικές προτάσεις. Ο Γκυγιωμά τάχθηκε αμέσως κατά των βουλγαρικών προτάσεων και τόνισε ότι είναι συμφέρον να συνεχίσουν τον πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο, εγκαταλείποντας κάθε συζήτηση με τη Βουλγαρία. Υποστήριξε ότι όλα ήσαν έτοιμα για μια γενική επίθεση και αν δεν είχε ανακληθεί, αυτό θα είχε γίνει και θα είχε επέλθει η κατάρρευση και η συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας άνευ όρων. Είπε, ακόμη, ο Στρατηγός Γκυγιωμά ότι αναλαμβάνει να ενεργήσει τη γενική επίθεση ή μπορούν, αν θέλουν, οι σύμμαχοι, να δώσουν αυτή την εντολή στον διάδοχό του, Στρατηγό Φρανσέ Ντ’ Εσπερέ, αφού όλα είναι έτοιμα. Εξήγησε, επιπλέον, ότι κατά τη νικηφόρα μάχη του Σκρα, αποδείχτηκε η αδυναμία των βουλγαρικών στρατευμάτων για μελλοντικές νίκες και για το λόγο αυτό η Βουλγαρία επιδιώκει να πετύχει τους πιο ευνοϊκούς όρους για συνθηκολόγηση. Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο ενέκρινε τις απόψεις του Στρατηγού Γκυγιωμά και ο Στρατηγός Φρανσέ Ντ’ Εσπερέ διατάχθηκε να ενεργήσει αμέσως γενική επίθεση και ο Κλεμανσώ κράτησε κοντά του ως σύμβουλο τον Στρατηγό Γκυγιωμά. Έτσι, ο Στρατηγός αυτός που αποδείχτηκε τόσο ωφέλιμος για την Ελλάδα, έμεινε στη σκιά. Έχασε το θρίαμβο και τη δόξα του νικητή Αρχιστρατήγου του Στρατού της Ανατολής, τον οποίο τόσο καλά είχε προετοιμάσει και, βέβαια, υπήρξε τυχερός ο Φρανσέ Ντ’ Εσπερέ. Ακόμη, η νικηφόρα έκβαση της Μάχης του Σκρα Ντι Λέγκεν από τον Ελληνικό Στρατό, αναζωπύρωσε το μειονοτικό ζήτημα με αποτέλεσμα να επακολουθήσει η εξέγερση των εθνικών μειονοτήτων των Τσέχων στις 18 Οκτωβρίου 1918, των Ούγγρων στις 24 καθώς και των Κροατών και Σλοβένων στις 29 Οκτωβρίου 1918 και ενθάρρυνε και κέντρισε τη φιλοτιμία των Σέρβων.
Τέλος, κλόνισε σοβαρά το ηθικό των Βουλγάρων. Ο Διευθυντής10του Γραφείου Επιχειρήσεων του Βουλγαρικού Γενικού Στρατηγείου, Συνταγματάρχης Τόικοφ στο βιβλίο του, «Γιατί δεν νικήσαμε»αναφέρει : «Τα συμβάντα της Γιαραμπίτσας (Σκρα) προκάλεσαν βαθύτατη αίσθηση ... Η απώλεια μιας τόσο οχυρωμένης θέσης προξένησε κατάπληξη...».
Η Ελλάδα, αν και βράδυνε11 να εισέλθει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εντούτοις πρόσφερε στους Συμμάχους σοβαρή ενίσχυση και ο Ελληνικός Στρατός συμμετέσχε με απόλυτη επιτυχία στις επιχειρήσεις στο Βαλκανικό Μέτωπο και κυρίως στο Θέατρο Επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης με αξιόλογη ικανότητα και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Η γιγαντομαχία της μάχης του Σκρα ήταν σημαντική και καθοριστική για την τελική νικηφόρα έκβαση του πολέμου στο Μακεδονικό Μέτωπο. Και για μια ακόμη φορά τα συμμαχικά στρατεύματα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις αρετές και τη στρατιωτική αξία του Έλληνα στρατιώτη, ο οποίος επάξια κέρδισε τους επαίνους και την επιβεβαίωση ότι παραμένει αντάξιος των προγόνων του.
Αντιστράτηγος
Ιωάννης Δ. Κακουδάκης
Διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού/ΓΕΣ


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Αλεξάνδρου Δεσποτόπουλου «Η συμβολή της Ελλάδος στην έκβαση των δύο Παγκοσμίων Πολέμων», Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα, 1992.
2. ΓΕΣ/ΔΙΣ, «Η Ελλάς και ο Πόλεμος εις τα Βαλκάνια», Αθήνα, 1958.
3. ΓΕΣ/ΔΙΣ, «Η Συμμετοχή της Ελλάδος εις τον Πόλεμο του 1918», Αθήνα, 1961.
4. ΓΕΣ/ΔΙΣ, «Επίτομη Ιστορία της Συμμετοχής του Ελληνικού Στρατού στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο 1914-1918», Αθήνα. 1994.
5. ΓΕΣ/ΔΙΣ, «Θέματα Στρατιωτικής Ιστορίας», Αθήνα, 1995.
6. «Η Ιστορία του Α΄ ΠΠ», Εκδόσεις Γ. Μπιμπή, Θεσσαλονίκη, 1960.
7. «Ιστορία του Α΄ ΠΠ», Εκδοτικός Οίκος Κέκροψ, Αθήνα, 1969.
8. Ιωάννου Πολιτάκου, Υποστρατήγου «Στρατιωτική Ιστορία», Τόμος Τρίτος, (4 τόμοι ανέκδοτοι), Βιβλιοθήκη ΔΙΣ/ΓΕΣ. 9. «Μουσείο Σκρα», Φυλλάδιο Δήμου Αξιούπολης Κιλκίς, 2002.
10. Νεόκοσμου Γρηγοριάδη, «Η Εθνική Άμυνα Θεσσαλονίκης το 1916», Αθήνα, 1960.
11. «Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας», Εκδοτικός Οίκος Σπ. Τζηρίτα.

1. Ο Στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης, μάρτυρας αυτής της γιγαντομαχίας, περιγράφοντας τη μάχη του Σκρα στο βιβλίο του «Η Εθνική Άμυνα Θεσσαλονίκης του 1916» το 1960, τελειώνει με τα παρακάτω λόγια: «Οι Γάλλοι λέγανε την τοποθεσία, σύμφωνα με την τοπική ονομασία Σίρκα ντι Λέγγεν, όπως τη λέγανε βλάχικα οι Βούλγαροι Γκολέμα Γιαραμπίτσα. Μα η Ελληνική αμίμη¬τη γλωσσοπλαστική ικανότητα της Δημοτικής εκφράζει συμβολικά τ’ όνομα τής μάχης με κρότον έκρηξης οβίδας: Σ κ ρ α!». Η τοποθεσία του Σκρα, όπως είναι γνωστή σήμερα αποτελούσε, τότε, μια «εξέχουσα» προωθημένη θέση, μέσα στο ελληνικό έδαφος (μέτωπο 1000 μ. και βάθος 1600 μ.), ισχυρά οχυρωμένη από τους Βουλγάρους (λαβύρινθος χαρακωμάτων, ορυγμάτων, καταφυγίων, στεγάστρων, πολυβολείων, πυροβολείων κ.ά. από οπλισμένο σκυρόδεμα), συνδυαζόμενη και με το ορεινό και δύσβατο φυσικό έδαφος έχοντας υψόμετρο 1097 (σήμερα, η Κορυφή της Κούνιας). Βρί¬σκεται στο Δήμο Αξιούπολης του Νομού Κιλκίς, στα ανατολικά αντερείσματα του όρους Τζένα και δυτικά του ποταμού Αξιού (Βλέπετε Χάρτη 1). Στο χωριό Σκρα (παλαιά Λούμνιτσα), υπάρ¬χει Μουσείο με κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα τόσο από την ομώνυμη μάχη, όσο και από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου (φωτ. σελ. 15, 16). Επίσης, υπάρ¬χει Ηρώο και ο τάφος του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού Βασιλείου Παπαγιάννη (φωτ. σελ. 17), Διοι¬κητή του 1ου Τάγματος Πεζικού της Μεραρχίας Αρχιπελάγους, ο οποίος ήταν και ο ανώτερος σε βαθμό Έλληνας νεκρός που «πάτησε» το «απόρθητο φρούριο» του Σκρα, όπως το θεωρούσαν οι Βούλγαροι και οι Γερμανοί.
(ΣΣ. Όσοι γνωρίζουν τα παραπάνω στοιχεία, ας με συγχωρέσουν για την ανάλυση που έκανα. Για όσους όμως δεν είναι γνωστά, προτείνουμε να επισκεφθούν την περιοχή αυτή και να είναι βέ¬βαιοι ότι θα νιώσουν υπερήφανοι ως Έλληνες).
2. Βλ. ΓΕΣ/ΔΙΣ «Η συμμετοχή της Ελλάδος στον Πόλεμο 1918», Τόμος Β΄, ΓΕΣ/1988, σελ. 5, 28 κ.ε. 
3. ό.π. σελ 36 Σχεδ. 7 (Πανοραμικό). 
4. ό.π. σελ. 30 κ.ε. η υπ’ αρ. 102 Διαταγή Επιχειρήσεων της Μεραρχίας και Αρχείο ΔΙΣ/Φ.372/Θ/2. 
5. Στο Ηρώο Σκρα που έχει ανεγερθεί στο ομώνυμο χωριό αναγράφεται: «ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΣΚΡΑ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1918 31 ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ 574 ΟΠΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ ΣΕΡΡΩΝ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ».
6. Γράφει, ο Γάλλος Στρατηγός Τοπάρ, ότι τα γαλλικά στρατεύματα σταμάτησαν την προσπά¬θειά τους να καταλάβουν το Σκρα Ντι Λέγκεν, εξαιτίας της δράσης ενός και μόνο βουλγαρικού πυ¬ροβόλου Βλ. «Ιστορία του Α΄ ΠΠ 1914-1918», Τόμος Γ΄, Κέκροψ 1969, σελ. 328, σημείωση 15. κ.ε.
7. «Ιστορία του Ελληνικού Στρατού 1821-1997», ΓΕΣ/ΔΙΣ, Αθήνα 1997, σελ.. 150.
8. «Συνοπτική Ιστορία του Γενικού Επιτελείου Στρατού», ΓΕΣ/ΔΙΣ, 2001, σελ. 136. 
9. Βλ. «Η Εθνική Άμυνα Θεσσαλονίκης του 1916» του Νεόκοσμου Γρηγοριάδη, Αθήνα 1960, σελ. 65 και 66. Επίσης, «Η Ιστορία του Α΄ ΠΠ», Εκδόσεις Γ. Μπίμπη, Θεσσαλονίκη 1968, σελ. 470- 471.
10. Βλ. «Στρατιωτική Ιστορία» Υποστρατήγου Ι. Πολιτάκου, Τόμος Γ΄(ανέκδοτος), Βιβλιοθή- κη ΓΕΣ/ΔΙΣ. 
11. Όπως είναι γνωστό, ο Ελευθέριος Βενιζέλος πίστευε ότι ύψιστα εθνικά συμφέροντα υπα- γόρευαν στην Ελλάδα να συμπράξει με το μέρος της Αντάντ και να συμβάλει στη συμμαχική νίκη, ώστε να υπερασπισθεί και να απαιτήσει τις εθνικές της διεκδικήσεις, σε αντίθεση με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο που πίστευε στην ουδετερότητα της Χώρας μας. Και είναι απορίας άξιο, πώς διατηρούσαμε την ουδετερότητα, όταν το Μάιο του 1916 οι Γερμανοβούλγαροι εισέβαλαν στην Ανατο¬λική Μακεδονία και υποχρέωσαν το εκεί Δ΄ Σώμα Στρατού να συνθηκολογήσει και να παραδο¬θεί στους Γερμανούς, οι οποίοι τελικά το μετέφεραν μεταξύ 2/15 και 14/27 Σεπτεμβρίου 1916 στην πόλη Γκέρλιτς της Σιλεσίας της Γερμανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. (Βλ. «Επίτομη Ιστορία Α΄ ΠΠ», ΓΕΣ/ΔΙΣ, 1994, σελ 98-105). Το γεγονός αυτό, ίσως, να ήταν καθοριστι¬κό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ώστε να επακολουθήσει το επαναστατικό κίνημα του Βενιζέλου στις 30 Αυγούστου 1916 με την «τριανδρία», Βενιζέλο - Κουντουριώτη - Δαγκλή, οι οποίοι αρχικά μετέβησαν στην Κρήτη και μετά στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό. Τον Ιούνι¬ο του 1917 με επέμβαση της Αντάντ και ιδίως της Γαλλίας απομακρύνθηκε από το Θρόνο και από με Πρωθυπουργό και πάλι τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος από τις 27 Ιουνίου 1917 κήρυξε τον - Βουλγαρία - Τουρκία), γεγονός βέβαια που είχε πράξει η «Προσωρινή Κυβέρνηση» από την εγκαΙούνι¬την Ελλάδα ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος και έτσι επιτεύχθηκε η επανένωση του ελληνικού κράτους πόλεμο ολόκληρης της Ελλάδας εναντίον της Τετραπλής Συμμαχίας (Γερμανία - Αυστροουγγαρία ¬τάστασή της στη Θεσσαλονίκη. 

Πηγή
[1] Η σημασία της μάχης του Σκρα. Ιωάννου Δ. Κακουδάκη - Τολμών, Τεύχος 10ο, Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2004- (ΠΟΕΔ)
Γενικό Επιτελείο Στρατού 
Related Posts Plugin for   WordPress, Blogger...