Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Επιχείρηση: Σώστε την Ελλάδα. Παγκόσμια εκστρατεία διακοπών - Στον αγώνα πρωταγωνιστεί η Κύπρος
Από το "Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες" μέχρι το "Επισκεφθείτε την Ελλάδα για διακοπές", μεσολάβησαν χρόνια πολλά, διαφορετικές πολιτικές, αποτυχημένα σχέδια λύσης και άνθρωποι που ήρθαν κι έφυγαν...Κι όμως, η φωτογραφία που έβγαλε ο Γιώργος Σεφέρης στην Κύπρο τη δεκαετία του ’50, σε μία από τις επισκέψεις του στο νησί ως διπλωμάτης, δεν διαφέρει πολύ από το πανό που σήμερα έχει αναρτηθεί στις γειτονιές της Λεμεσού. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρίσταται στην Ελλάδα. Και μπορεί οι Ελλαδίτες να μην έχουν πάρει μυρωδιά από την αλληλεγγύη που απλόχερα τους δίνει ο κυπριακός λαός, κλεισμένοι καθώς είναι στο "καβούκι" της ηττοπάθειας, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη πάντα βρίσκει το δρόμο της. Και πάντα επιστρέφεται... Ευχαριστούμε πολύ...
Αντί για εξωτικούς προορισμούς, διαλέγουν την Κρήτη. Κι όσοι θα επέλεγαν την ηπειρωτική Ευρώπη, προτιμούν το Πήλιο! Διακοπές στην Ελλάδα, για να τονώσουν την οικονομία της και να της δώσουν την απαραίτητη βοήθεια εν καιρώ... κρίσης επιλέγουν οι απανταχού Έλληνες. Οργανωμένα μέσα από sitesτου Διαδικτύου και σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αυθόρμητα, ως ευαισθητοποιημένοι πολίτες, Κύπριοι, ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και φιλέλληνες όλου του πλανήτη δίνουν έναν ιδιότυπο αγώνα υποστήριξης στην μητέρα-Ελλάδα. Το σύνθημα είναι ένα: «Πάμε Ελλάδα» και με αυτό, οι ελληνικές παροικίες βρίσκονται σε συναγερμό προκειμένου να κινητοποιήσουν τους ομογενείς, αλλά και όσο περισσότερους ξένους ταξιδιώτες μπορούν, προτρέποντάς τους να επισκεφθούν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα.
Στον αγώνα αυτό πρωταγωνιστεί -όπως είναι φυσικό- η Κύπρος. Στη Λευκωσία έχουν ήδη αναρτηθεί πανό που προτρέπουν όσους επιλέξουν άλλη χώρα, εκτός της Κύπρου, να προτιμήσουν την Ελλάδα. Ήδη, αρκετά γκρουπ τουριστών καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιλέξουν τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο.
«Επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι την Ελλάδα. Γίνετε κι εσείς μέρος της προσπάθειας για να σωθεί η Ελλάδα», είναι το σλόγκαν που υιοθέτησε η εφημερίδα GreekΝewsστις ΗΠΑ. Σε άρθρο της σημειώνει ότι «πρέπει κι εμείς τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς να βοηθήσουμε όλοι για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα για να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, είναι να επισκεφθούμε αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα. Και να το κάνουμε όχι μόνο γιατί η Ελλάδα είναι όμορφη, μαγευτική, μας αναβαπτίζει και μας ξεκουράζει, αλλά και γιατί φέτος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε. Πέραν τούτου, η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ θα μειώσει τα έξοδά μας στην Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι κατά 20%».
Και στην Αυστραλία, οι ομογενείς δίνουν το δικό τους αγώνα. «Φέτος το καλοκαίρι δεν είχα προγραμματίσει να επισκεφθώ την πατρίδα, αλλά τελικά θα έρθω για να πιάσουν τόπο τα λεφτά που θα διαθέσω για τις διακοπές μου», δήλωσε ο Βασίλης Ελοβάρης, πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Νότιας Αυστραλίας, με καταγωγή από τη Φλώρινα.
Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που με επιστολές σε όλους τους συντονιστές ανά τον κόσμο ζητά να περάσει το μήνυμα στους ομογενείς. Και στην Ευρώπη, η ομογένεια προσπαθεί να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα που έχουν δημιουργήσει τα ΜΜΕ. Συμπαραστάτες στην προσπάθεια είναι και Γερμανοί φιλέλληνες πολιτικοί.
Τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα περάσουν οι αρθρογράφοι της γερμανικής εφημερίδας "Die Τageszeitung", που στο άρθρο τους με τίτλο «Χρεοκοπημένοι Έλληνες, ερχόμαστε!» εξηγούν τους λόγους πίσω από την απόφασή τους να επισκεφτούν άμεσα τη χώρα και κυρίως τα ελληνικά νησιά, «έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη». «Η Ελλάδα αισθάνεται ότι αντιμετωπίστηκε με άσχημο τρόπο από τη Γερμανία και την καγκελάριο Μέρκελ στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ» επισημαίνει το άρθρο και συμπληρώνει ότι στο πρόβλημα αυτό «προστέθηκαν και τα 'χτυπήματα κάτω από τη ζώνη' από τον γερμανικό Τύπο». Άρα, καταλήγει ο πρόλογος, για «να ωφελήσει κανείς την Ελλάδα, με το να ταξιδέψει εκεί για διακοπές», και παρατίθενται οι απόψεις των αρθρογράφων.
Η Julia Νiemann, αρθρογράφος, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «υποστηρίζει τη χώρα, στην οποία ο πολίτης αντιμετωπίζει χωρίς φόβο το κράτος, παραμένοντας ωστόσο μέρος μιας μεγάλης ενότητας, ακόμη και αν αυτή η ενότητα σημαίνει υπερβολικές συντάξεις και φοροδιαφυγή». «Το να ταξιδέψεις στην Ελλάδα σημαίνει να διδαχθείς την ευρωπαϊκή ανυπακοή» σημειώνει η Νiemann. «Εκτός αυτού πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να φέρουμε το μερίδιο της αλληλεγγύης μας απευθείας στην Αθήνα, αντί να αφήσουμε αυτή τη χρηματοπιστωτική συναλλαγή στους, δυστυχώς, κάπως αναξιόπιστους Έλληνες σε σύμπραξη με τους δικούς μας αναξιόπιστους πολιτικούς και τις τράπεζες, οι οποίοι θα κάνουν πάλι τις "επιχειρηματικές δουλειές τους" με τις εγγυήσεις των πιστώσεων».
Στην ίδια λογική, ο Βernd Schneider, ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και ταξιδεύει προς την Ελλάδα την Πέμπτη, σημειώνει ότι θα ταξιδέψει «και φέτος» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η «η αγάπη για την Ελλάδα θα πρέπει να αντέξει μια κρίση». «Είναι ζεστά και οικονομικά» σημειώνει ο αρθρογράφος και «σ' αυτό προστίθεται και η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι Έλληνες είναι χαλαροί και όχι τόσο τελειομανείς». Ο Βernd Schneider, ο οποίος εξετάζει το ενδεχόμενο να ζήσει μελλοντικά στην Ελλάδα, επισημαίνει επιπλέον ότι οι αγρότες στο χωριό της Πελοποννήσου όπου περνάει συνήθως τις διακοπές του, αναζητούν επενδυτές για την ακίνητη περιουσία τους στην περιοχή και υπεραμύνεται της παροχής στήριξης στην Ελλάδα από την ΕΕ.
Ο Stefan Reinecke από την πλευρά του, σημειώνει ότι «αν και η Ελλάδα του ήταν μέχρι τώρα αδιάφορη, «η εφημερίδα Βild με την εκστρατεία της, που προκαλεί οργή και δημιούργησε τη σκοτεινότερη εποχή του γερμανικού Τύπου, έδωσε τέλος στη μακροχρόνια ανθεκτική αδιαφορία του για την Ελλάδα». «Αυτή η υποδαύλιση του κλίματος κινητοποίησε τα σκουριασμένα αριστερά αντανακλαστικά μου περί αλληλεγγύης, οπότε, στην υπηρεσία της προσέγγισης των λαών: Εμπρός για την Αθήνα» τονίζει ο Reinecke.
«5σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα»
«σοφία»!
Επιπλέον, η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Leonora Seeling ζητά την επιβολή ενός πρωτότυπου έκτακτου πολιτιστικού φόρου για τη δημοσιονομική διάσωση της Ελλάδας. Στο βιβλίο της «5 σεντ για να σώσουμε την Ελλάδα», η συγγραφέας που έχει διδάξει σε γερμανικά και γαλλικά πανεπιστήμια ιστορία των μαθηματικών και της φυσικής, προτείνει την επιβολή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός μηδαμινού, συμβολικού πολιτιστικού φόρου, 5 σεντ σε όποιον χρησιμοποιεί σήμερα ελληνικές λέξεις. "Μόλις ο Γερμανός πει Ιdee, μόλις ο Γάλλος προφέρει idee, μόλις ο Άγγλος ξεστομίσει idea, να κατακυρώνο- νται αμέσως 5 σεντ στον ελληνικό δημόσιο κορβανά. Το ίδιο για τις λέξεις ψυχή και ψυχανάλυση, δημοκρατία και πολιτική, μουσείο και Ευρώπη και ευρώ και πάει λέγοντας. Με πάθος και εμμονή και έκδηλη χαρά η Ζέελινγκ υπολογίζει τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που θα έμπαιναν στο άδειο ελληνικό ταμείο", δήλωσε η συγγραφέας. Είναι δε απόλυτα πεπεισμένη ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί οφείλουν αυτό τον φόρο στην Ελλάδα, χωρίς τα πνευματικά και επιστημονικά επιτεύγματα της οποίας δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ευρωπαϊκός πολιτισμός ούτε ευρωπαϊκή τεχνολογία, ούτε τα αεροπλάνα θα κινούνταν ούτε τα πλοία θα έσχιζαν τα πελάγη.
Όπως και τότε... Μια καλαμαρού
Από το "Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες" μέχρι το "Επισκεφθείτε την Ελλάδα για διακοπές", μεσολάβησαν χρόνια πολλά, διαφορετικές πολιτικές, αποτυχημένα σχέδια λύσης και άνθρωποι που ήρθαν κι έφυγαν...
Κι όμως, η φωτογραφία που έβγαλε ο Γιώργος Σεφέρης στην Κύπρο τη δεκαετία του ’50, σε μία από τις επισκέψεις του στο νησί ως διπλωμάτης, δεν διαφέρει πολύ από το πανό που σήμερα έχει αναρτηθεί στις γειτονιές της Λεμεσού.
Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο κυπριακός ελληνισμός συμπαρίσταται στην Ελλάδα. Και μπορεί οι Ελλαδίτες να μην έχουν πάρει μυρωδιά από την αλληλεγγύη που απλόχερα τους δίνει ο κυπριακός λαός, κλεισμένοι καθώς είναι στο "καβούκι" της ηττοπάθειας, αλλά η αγάπη και η υποστήριξη πάντα βρίσκει το δρόμο της. Και πάντα επιστρέφεται...
Ευχαριστούμε πολύ...
Να την κάνουμε τελικό προορισμό!
Η... "ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ:
σώστε την Ελλάδα" έχει αρχίσει να διαδίδεται παντού. Στην Αμερική, δυο δεύτερης γενιάς πετυχημένοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες η Κέι και ο Ντιν Φακατσέλης έχουν βάλει σκοπό να κάνουν την Ελλάδα διεθνή τόπο βασικού προορισμού για όλους. "Βρεθήκαμε στην Κρήτη για τις ανάγκες των εκπομπών που ετοιμάζουμε με την Μαρία Λόη για την Αμερικάνικη τηλεόραση και το ΡΒS, μια σειρά επεισοδίων δείχνοντας στο Αμερικανικό κοινό όχι απλές συνταγές -από αυτά είναι γεμάτα τα αμερικάνικα κανάλια - αλλά τι θα πει πραγματικά Ελλάδα... Αυτά που κάναμε με τον ένα μήνα στην Ελλάδα είναι ολόκληρο βιβλίο. Ένα βιβλίο που θα αρχίσουν να το διαβάζουν όχι μόνο οι ΕλληνοΑμερικανοί αλλά και οι Αμερικανοί μέσα από τις εκπομπές που αρχίζουν τον Οκτώβριο στην Αμερικάνικη τηλεόραση» είπε η Κυριακή Φακατσέλη σε συνέντευξή της που αναδημοσιεύεται στο δημοφιλές blog come-to-greece-this-year.blogspot.com "Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα τελικό προορισμό για κάθε Αμερικανό. Αγαπάμε την Ελλάδα και σκεφτήκαμε πως δεν γίνεται να κάνουμε απλά άλλη μια καλή επιχείρηση, δεν έχει νόημα. Τα προϊόντα μας έτσι και αλλιώς τροφοδοτούν τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλυσίδες τροφίμων στην Αμερική. Θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα τελικό προορισμό! Να πείσουμε τον κάθε Αμερικανό πως αν δεν δει την Ελλάδα δεν έχει δει τίποτα στη ζωή του!", λένε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
Print this post
Αναρτήθηκε από Kaukasios στις 7/17/2010 06:06:00 μμ
Ετικέτες Ελλάδα, Κύπρος
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/blog-post_1632.html#ixzz0u0TsRh70
Tα βάρβαρα ζωώδη ένστικτα των Τούρκων εν δράσει και τον 21ο αιώνα. Τώρα βασανίζουν και πτώματα.
Ο λύκον το πόστ'ν ατ' αλλάζ', το ταπιάτ'ν ατ' 'κι αλλάζ'*
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Δύση, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συνεχίζουν να δείχνουν ακατανόητη ανοχή και να στηρίζουν την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, μετά από μια ανάπαυλα μερικών ετών, επανέρχονται στις γνωστές μεθόδους ζωώδους βαρβαρότητας, εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, για να 'λύσουν' το Κουρδικό.
Διαβάστε τί λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι για την κατάντια της ανθρωπότητας, το έτος 2010.
*Ποντιακή παροιμία, που σημαίνει 'Ο λύκος αλλάζει το τρίχωμά του αλλά τις συνήθειές του δεν τις αλλάζει'.
Αν άρχιζε ο Ερντογάν πασά να σκέφτεται εκείνα που δεν .....
Του Τσενγκίζ Τσαντάρ
Ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι έσωσε συνέντευξη στη Χουριέτ, στην οποία μεταξύ άλλων είπε:
«Το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται. Ίσως να έγιναν και κάποια λάθη από πλευράς μας. Όμως είναι λάθος και να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Κατά την άποψή μας το δημοκρατικό άνοιγμα δεν προχωράει. Σταμάτησε. Για την ακρίβεια άλλαξε προσανατολισμό. Και υπάρχουν αμέτρητες ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή. Το να λέει ε κάποιος ότι «το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται», αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι είναι έτσι. Τουναντίον, μοιάζει με κάποιον που περπατάει σφυρίζοντας δίπλα σε νεκροταφείο.
Περίπλοκα και δύσκολα προβλήματα όπως το Κουρδικό, που έχει τις ρίζες τους στην περίοδο πριν το 1923 και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γάγγραινας με διεθνείς διαστάσεις, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, με μελοδραματικές δηλώσεις και ποιήματα του τύπου 'οι μανάδες να μην κλάψουν άλλο πια'. υπό την έννοια αυτή η δήλωση του υπουργού 'είναι λάθος να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα' είναι σωστή. Όμως η δήλωση 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό' δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Όταν λέει 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης' δείχνει λάθος κατεύθυνση. Οι αποφάσεις που συζητούνται και λαμβάνονται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με βάση δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελούν αντίγραφα της γραμμής του ΓΕΕΘΑ.
Στα σύνορα με το Ιράκ συγκεντρώνονται τουρκικά στρατεύματα και ασκείται πίεση στην κουρδική διοίκηση του Ιράκ. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το έδαφος του Βορείου Ιράκ. Γίνονται κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ και την Ερμπίλ για να συλλάβουν και να παραδώσουν στην Τουρκία 248 υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ. Στη ΝΑ Τουρκία επιστρέφουμε στις πρακτικές του 1990. Τα σημεία ελέγχου στους και οι μπάρες δρόμους, που κούρασαν το λαό, επιστρέφουν και πάλι στο προσκήνιο. Αν το 'γίνονται προσπάθειες' που ανέφερε ο υπουργός, είναι αυτό, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι τέτοιες προσπάθειες έγιναν και δοκιμάστηκαν και τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990 και μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Το άρθρο του Emir Taheri που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sark el-Awsat (Μέση Ανατολή) στο Λονδίνο, είναι συγκλονιστικό. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«... Ο Ερντογάν, που είναι πιο λαμπρός ηγέτης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, πριν από δέκα χρόνια είχε πει ότι θα επιδιώξει 'δημιουργική λύση' στο Κουρδικό. Αυτή η 'δημιουργική λύση' θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία να πεισθεί το ΡΚΚ να μην χρησιμοποιεί βίαιες και τρομοκρατικές μεθόδους. Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η έναρξη διαλόγου μέσω της κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, που εδώ και καιρό προσφέρθηκε στην Άγκυρα ο διαμεσολαβητής με το ΡΚΚ. Η Τουρκία επανασχεδιάζει και επαναχαράσσει την εξωτερική της πολιτική τα τελευταία δυο χρόνια, με την ελπίδα να αναλάβει περισσότερους ρόλους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Όμως η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείξει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Ναι ήρθε η ώρα, για να μην πούμε ότι ήδη έχει περάσει.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο στο θέμα αυτό. Όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και παραγόντων για την εκλογή του προέδρου του Ιράκ, ενώ το Ιράν και η Συρία δεν είχαν αντίρρηση για την εκλογή για δεύτερη φορά στη θέση αυτή του Τζελάλ Ταλαμπανί, που για ένα διάστημα είχε αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για λογαριασμό της Άγκυρας ανάμεσα στο ΡΚΚ, η Τουρκία επιδίωξε να πετύχει το ακατόρθωτο και στήριξε τον σουνίτη Άραβα Tarik el-Hasimi, προέκταση των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ιράκ.
Ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θέση του πρωθυπουργού στήριξε τον 'εκλεκτό της Τουρκίας' Iyad Allavi και τον φανατικό Άραβα εθνικιστή και εχθρό των Κούρδων, νομάρχη Μοσούλης, Usame Nuceyfi.
Με άλλα λόγια, από τη μια πλευρά θα πάρετε αποστάσεις στην εκλογή Ταλαμπανί, από την άλλη θα ενοχλήσετε τον Μπαρζανί, θα αρνηθείτε πεισματικά να επιτρέψετε σε αυτούς τους δυο να συνομιλήσουν με το (κουρδικό κόμμα) BDP σε τουρκικό έδαφος, και όσον αφορά πολιτικές ενέργειες, θα υιοθετήσετε πιο πολύ την πολιτική των βομβαρδισμών του Βορείου Ιράκ, την άσκηση πιέσεων μέσω διπλωματικών καναλιών και μέσω μηχανισμών της γραφειοκρατίας των δυνάμεων Ασφαλείας-Στρατού για σύλληψη και παράδοση των υψηλόβαθμων στελεχών του ΡΚΚ, θα επαναφέρετε και πάλι μετά από τόσα χρόνια τα Σημεία Ελέγχου στους δρόμους της ΝΑ Τουρκίας, θα επαναφέρετε την απαγόρευση εξόδου στα ορεινά λιβάδια των χωρικών και παρόλα αυτά θα ισχυριστείτε στην κοινή γνώμη ότι 'το άνοιγμα προς τους Κούρδους συνεχίζεται'.
Βήμα-βήμα απομακρύνεστε από το δρόμο της λύσης του Κουρδικού και πηγαίνετε στο δρόμο του Ντεμιρέλ, της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ. Δηλαδή το δρόμο των 'στρατοπέδων και των στρατοκρατών'.
Είστε σε λάθος δρόμο και αδίκως χάνετε χρόνο.
Δεν διαβάζετε τα άρθρα και τα σχόλια στις εφημερίδες; Στο Ντιγιαρμπακίρ τα παιδιά συγκρούονται σε όλους τους δρόμους με την αστυνομία. Στη Γιουκσέκοβα έχουμε ολοήμερες συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες και κλείνει ο δρόμος Γιουκσέκοβα-Σεμντίνλι. Ανάλογα γεγονότα έχουμε στο Νουσάιμπιν. Τα ίδια στη Τζίζρε.
Έχετε αντιληφθεί σε τί κατάσταση έχει περιέλθει και πού βαδίζει η περιοχή (του τουρκικού Κουρδιστάν);
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα λόγια που λέγατε πέρυσι, προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση φέτος σε σχέση με πέρυσι, κοιτάξτε τα αρχεία σας για το παρελθόν και κοιτάξτε τη σημερινή κατάσταση.
Τέλος, διαβάστε άλλη μια φορά το πρώτο μέρος μια επιστολής που έστειλε κάποιος κάτοικος της ΝΑ Τουρκίας στον δημοσιογράφο Οράλ Τσαλισλάρ, ο οποίος την συμπεριέλαβε στο άρθρο του της προηγούμενης Κυριακής.
Ας δούμε τί λέει ο Τσαλισλάρ στο άρθρο του:
«Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα γράμμα:
'Σας στέλνω τις φωτογραφίες και τις σχετικές πληροφορίες. Ανήκουν σε αντάρτες που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλη σύγκρουση στο Σεμντίνλι. Τα πτώματα των ανταρτών παραδόθηκαν στο Δήμο του Σεμντίνλι σε αυτήν την κατάσταση και τα πλένει ο λαός στο παρακείμενο ποτάμι'.
Δεν μπόρεσα καν να δω τις φωτογραφίες. Καμένα και κατατεμαχισμένα πτώματα. Τις φωτογραφίες αυτές εδώ και μερικές μέρες τις δημοσιεύει η εφημερίδα Gunluk.
Ένα άλλο γράμμα πάλι στάλθηκε στην ίδια εφημερίδα η οποία και το δημοσίευσε. Το γράμμα λέει:
'...Οι σκηνές που τράβηξε ο κάμεραμαν είναι λεπτομερείς. Οι σκηνές που τράβηξε θα γράψουν ιστορία, αφού δείχνουν με λεπτομέρεια τα σημάδια των βασανισμών που έγιναν από την κορφή ως τα νύχια του κάθε πτώματος. Οι σκηνές που τράβηξαν οι κάμεραμαν απαθανάτισαν ένα έγκλημα, το έγκλημα που ένα τουρκικό κράτος τον 21ο αιώνα στους Κούρδους, στα πτώματα των Κούρδων, απαθανάτισαν ένα έγκλημα και τα σημάδια που άφησαν στα πτώματα των νεκρών Κούρδων οι μετά θάνατον βασανιστές τους. Δεν μπορώ να τα αντικρίσω, κλείνω τα μάτια μου. Κάποια στιγμή τα ανοίγω. Μάλιστα, βρισκόμαστε στο σημείο που τελειώνει η ανθρωπιά. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ξεπηδά από την οθόνη ένα άγριο έγκλημα. Ο στόχος τους είναι να κάμψουν τη βούληση και το ηθικό του κουρδικού λαού, να εκφοβίζουν και να τρομοκρατήσουν τις Κούρδισες, την κουρδική νεολαία'.
Εδώ και μέρες γίνονται τελετές για τους νεκρούς αντάρτες του ΡΚΚ στο Χακιάρι, το Σεμντίνλι, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και σε άλλες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Οι τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουν στις τελετές υποδοχής των νεκρών, ανοίξουν πανώ που γράφουν «Καλώς ήλθες εθνομάρτυρά μας». Σε άλλες περιπτώσεις τα πτώματα των νεκρών ανταρτών δεν παραδίδονται στους συγγενείς τους και θάβονται επί τόπου από το στρατό. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις, στις οποίες συγκρούεται ο λαός με την αστυνομία.
Στις περιοχές όπου το πολιτικό ρεύμα που υποστηρίζει την κουρδική ταυτότητα είναι ισχυρό, οι νεκροί άντρες του ΡΚΚ δεν αντιμετωπίζονται ως 'τρομοκράτες', αλλά ως 'εθνομάρτυρες', έτσι τους υποδέχονται.
Αυτή είναι η εικόνα της ΝΑ Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Με άλλα λόγια, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και επικρατεί μια εντελώς διαφορετική ψυχολογία, μια εντελώς διαφορετική κοινή γνώμη απ' ότι στην υπόλοιπη Τουρκία...»
Τις προάλλες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σρεμπρένιτσα, για την επέτειο της εκεί σφαγής των Μουσουλμάνων. Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του την ώρα που έκανε προσευχή. Καλά έκανε. Όμως καλό θα ήταν να διαβάσει και επιστολές σαν κι αυτές που δημοσιεύσαμε παραπάνω και να έκανε ό,τι του πέφτει να κάνει ως πρωθυπουργός.
Ως πρωθυπουργός μιας χώρας που επιδιώκει να παίξει το ρόλο της 'ηγέτιδας χώρας' στα Βαλκάνια, καλό θα είναι να διαβάσει για άλλη μια φορά την τελευταία πρόταση από το άρθρο του Emir Taheri:
«Η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείχνει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Πηγή: Εφημερίδα Ραντικάλ
Print this post
Αναρτήθηκε από skal στις 7/17/2010 06:45:00 μμ
Ετικέτες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κουρδικό Ζήτημα, Τουρκία
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/t-21.html#ixzz0u0T3C4qw
Τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Δύση, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. συνεχίζουν να δείχνουν ακατανόητη ανοχή και να στηρίζουν την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν και το τουρκικό κράτος, μετά από μια ανάπαυλα μερικών ετών, επανέρχονται στις γνωστές μεθόδους ζωώδους βαρβαρότητας, εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας, για να 'λύσουν' το Κουρδικό.
Διαβάστε τί λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι για την κατάντια της ανθρωπότητας, το έτος 2010.
*Ποντιακή παροιμία, που σημαίνει 'Ο λύκος αλλάζει το τρίχωμά του αλλά τις συνήθειές του δεν τις αλλάζει'.
Αν άρχιζε ο Ερντογάν πασά να σκέφτεται εκείνα που δεν .....
Του Τσενγκίζ Τσαντάρ
Ο υπουργός εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι έσωσε συνέντευξη στη Χουριέτ, στην οποία μεταξύ άλλων είπε:
«Το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται. Ίσως να έγιναν και κάποια λάθη από πλευράς μας. Όμως είναι λάθος και να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Κατά την άποψή μας το δημοκρατικό άνοιγμα δεν προχωράει. Σταμάτησε. Για την ακρίβεια άλλαξε προσανατολισμό. Και υπάρχουν αμέτρητες ενδείξεις στην κατεύθυνση αυτή. Το να λέει ε κάποιος ότι «το δημοκρατικό άνοιγμα συνεχίζεται», αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι είναι έτσι. Τουναντίον, μοιάζει με κάποιον που περπατάει σφυρίζοντας δίπλα σε νεκροταφείο.
Περίπλοκα και δύσκολα προβλήματα όπως το Κουρδικό, που έχει τις ρίζες τους στην περίοδο πριν το 1923 και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γάγγραινας με διεθνείς διαστάσεις, δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν σε μικρό χρονικό διάστημα, με μελοδραματικές δηλώσεις και ποιήματα του τύπου 'οι μανάδες να μην κλάψουν άλλο πια'. υπό την έννοια αυτή η δήλωση του υπουργού 'είναι λάθος να περιμένουμε πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα απαιτούν καιρό, είναι σαν να προσπαθείς να ανοίξεις ένα πηγάδι με μια βελόνα' είναι σωστή. Όμως η δήλωση 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται σε όλες τις διαστάσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό' δεν απηχεί την πραγματικότητα.
Όταν λέει 'οι προσπάθειες της κυβέρνησης' δείχνει λάθος κατεύθυνση. Οι αποφάσεις που συζητούνται και λαμβάνονται στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με βάση δήλωση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελούν αντίγραφα της γραμμής του ΓΕΕΘΑ.
Στα σύνορα με το Ιράκ συγκεντρώνονται τουρκικά στρατεύματα και ασκείται πίεση στην κουρδική διοίκηση του Ιράκ. Τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το έδαφος του Βορείου Ιράκ. Γίνονται κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ και την Ερμπίλ για να συλλάβουν και να παραδώσουν στην Τουρκία 248 υψηλόβαθμα στελέχη του ΡΚΚ. Στη ΝΑ Τουρκία επιστρέφουμε στις πρακτικές του 1990. Τα σημεία ελέγχου στους και οι μπάρες δρόμους, που κούρασαν το λαό, επιστρέφουν και πάλι στο προσκήνιο. Αν το 'γίνονται προσπάθειες' που ανέφερε ο υπουργός, είναι αυτό, τότε θα πρέπει να ξέρει ότι τέτοιες προσπάθειες έγιναν και δοκιμάστηκαν και τη δεκαετία του 1980 και τη δεκαετία του 1990 και μας έφεραν στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Το άρθρο του Emir Taheri που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sark el-Awsat (Μέση Ανατολή) στο Λονδίνο, είναι συγκλονιστικό. Μεταξύ άλλων αναφέρει:
«... Ο Ερντογάν, που είναι πιο λαμπρός ηγέτης της Τουρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, πριν από δέκα χρόνια είχε πει ότι θα επιδιώξει 'δημιουργική λύση' στο Κουρδικό. Αυτή η 'δημιουργική λύση' θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη διαδικασία να πεισθεί το ΡΚΚ να μην χρησιμοποιεί βίαιες και τρομοκρατικές μεθόδους. Το πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η έναρξη διαλόγου μέσω της κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, που εδώ και καιρό προσφέρθηκε στην Άγκυρα ο διαμεσολαβητής με το ΡΚΚ. Η Τουρκία επανασχεδιάζει και επαναχαράσσει την εξωτερική της πολιτική τα τελευταία δυο χρόνια, με την ελπίδα να αναλάβει περισσότερους ρόλους στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον. Όμως η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείξει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Ναι ήρθε η ώρα, για να μην πούμε ότι ήδη έχει περάσει.
Η κυβέρνηση του ΑΚΡ κάνει το ένα λάθος πάνω στο άλλο στο θέμα αυτό. Όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαδικασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ κομμάτων και παραγόντων για την εκλογή του προέδρου του Ιράκ, ενώ το Ιράν και η Συρία δεν είχαν αντίρρηση για την εκλογή για δεύτερη φορά στη θέση αυτή του Τζελάλ Ταλαμπανί, που για ένα διάστημα είχε αναλάβει το ρόλο του διαμεσολαβητή για λογαριασμό της Άγκυρας ανάμεσα στο ΡΚΚ, η Τουρκία επιδίωξε να πετύχει το ακατόρθωτο και στήριξε τον σουνίτη Άραβα Tarik el-Hasimi, προέκταση των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Ιράκ.
Ο υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για τη θέση του πρωθυπουργού στήριξε τον 'εκλεκτό της Τουρκίας' Iyad Allavi και τον φανατικό Άραβα εθνικιστή και εχθρό των Κούρδων, νομάρχη Μοσούλης, Usame Nuceyfi.
Με άλλα λόγια, από τη μια πλευρά θα πάρετε αποστάσεις στην εκλογή Ταλαμπανί, από την άλλη θα ενοχλήσετε τον Μπαρζανί, θα αρνηθείτε πεισματικά να επιτρέψετε σε αυτούς τους δυο να συνομιλήσουν με το (κουρδικό κόμμα) BDP σε τουρκικό έδαφος, και όσον αφορά πολιτικές ενέργειες, θα υιοθετήσετε πιο πολύ την πολιτική των βομβαρδισμών του Βορείου Ιράκ, την άσκηση πιέσεων μέσω διπλωματικών καναλιών και μέσω μηχανισμών της γραφειοκρατίας των δυνάμεων Ασφαλείας-Στρατού για σύλληψη και παράδοση των υψηλόβαθμων στελεχών του ΡΚΚ, θα επαναφέρετε και πάλι μετά από τόσα χρόνια τα Σημεία Ελέγχου στους δρόμους της ΝΑ Τουρκίας, θα επαναφέρετε την απαγόρευση εξόδου στα ορεινά λιβάδια των χωρικών και παρόλα αυτά θα ισχυριστείτε στην κοινή γνώμη ότι 'το άνοιγμα προς τους Κούρδους συνεχίζεται'.
Βήμα-βήμα απομακρύνεστε από το δρόμο της λύσης του Κουρδικού και πηγαίνετε στο δρόμο του Ντεμιρέλ, της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ. Δηλαδή το δρόμο των 'στρατοπέδων και των στρατοκρατών'.
Είστε σε λάθος δρόμο και αδίκως χάνετε χρόνο.
Δεν διαβάζετε τα άρθρα και τα σχόλια στις εφημερίδες; Στο Ντιγιαρμπακίρ τα παιδιά συγκρούονται σε όλους τους δρόμους με την αστυνομία. Στη Γιουκσέκοβα έχουμε ολοήμερες συγκρούσεις του στρατού με τους αντάρτες και κλείνει ο δρόμος Γιουκσέκοβα-Σεμντίνλι. Ανάλογα γεγονότα έχουμε στο Νουσάιμπιν. Τα ίδια στη Τζίζρε.
Έχετε αντιληφθεί σε τί κατάσταση έχει περιέλθει και πού βαδίζει η περιοχή (του τουρκικού Κουρδιστάν);
Προσπαθήστε να θυμηθείτε τα λόγια που λέγατε πέρυσι, προσπαθήστε να θυμηθείτε πόσο διαφορετική είναι η κατάσταση φέτος σε σχέση με πέρυσι, κοιτάξτε τα αρχεία σας για το παρελθόν και κοιτάξτε τη σημερινή κατάσταση.
Τέλος, διαβάστε άλλη μια φορά το πρώτο μέρος μια επιστολής που έστειλε κάποιος κάτοικος της ΝΑ Τουρκίας στον δημοσιογράφο Οράλ Τσαλισλάρ, ο οποίος την συμπεριέλαβε στο άρθρο του της προηγούμενης Κυριακής.
Ας δούμε τί λέει ο Τσαλισλάρ στο άρθρο του:
«Σας παρουσιάζω λοιπόν ένα γράμμα:
'Σας στέλνω τις φωτογραφίες και τις σχετικές πληροφορίες. Ανήκουν σε αντάρτες που έχασαν τη ζωή τους σε ένοπλη σύγκρουση στο Σεμντίνλι. Τα πτώματα των ανταρτών παραδόθηκαν στο Δήμο του Σεμντίνλι σε αυτήν την κατάσταση και τα πλένει ο λαός στο παρακείμενο ποτάμι'.
Δεν μπόρεσα καν να δω τις φωτογραφίες. Καμένα και κατατεμαχισμένα πτώματα. Τις φωτογραφίες αυτές εδώ και μερικές μέρες τις δημοσιεύει η εφημερίδα Gunluk.
Ένα άλλο γράμμα πάλι στάλθηκε στην ίδια εφημερίδα η οποία και το δημοσίευσε. Το γράμμα λέει:
'...Οι σκηνές που τράβηξε ο κάμεραμαν είναι λεπτομερείς. Οι σκηνές που τράβηξε θα γράψουν ιστορία, αφού δείχνουν με λεπτομέρεια τα σημάδια των βασανισμών που έγιναν από την κορφή ως τα νύχια του κάθε πτώματος. Οι σκηνές που τράβηξαν οι κάμεραμαν απαθανάτισαν ένα έγκλημα, το έγκλημα που ένα τουρκικό κράτος τον 21ο αιώνα στους Κούρδους, στα πτώματα των Κούρδων, απαθανάτισαν ένα έγκλημα και τα σημάδια που άφησαν στα πτώματα των νεκρών Κούρδων οι μετά θάνατον βασανιστές τους. Δεν μπορώ να τα αντικρίσω, κλείνω τα μάτια μου. Κάποια στιγμή τα ανοίγω. Μάλιστα, βρισκόμαστε στο σημείο που τελειώνει η ανθρωπιά. Είμαστε στον 21ο αιώνα και ξεπηδά από την οθόνη ένα άγριο έγκλημα. Ο στόχος τους είναι να κάμψουν τη βούληση και το ηθικό του κουρδικού λαού, να εκφοβίζουν και να τρομοκρατήσουν τις Κούρδισες, την κουρδική νεολαία'.
Εδώ και μέρες γίνονται τελετές για τους νεκρούς αντάρτες του ΡΚΚ στο Χακιάρι, το Σεμντίνλι, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και σε άλλες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας. Οι τοπικές κοινωνίες που συμμετέχουν στις τελετές υποδοχής των νεκρών, ανοίξουν πανώ που γράφουν «Καλώς ήλθες εθνομάρτυρά μας». Σε άλλες περιπτώσεις τα πτώματα των νεκρών ανταρτών δεν παραδίδονται στους συγγενείς τους και θάβονται επί τόπου από το στρατό. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνονται μεγάλες διαδηλώσεις, στις οποίες συγκρούεται ο λαός με την αστυνομία.
Στις περιοχές όπου το πολιτικό ρεύμα που υποστηρίζει την κουρδική ταυτότητα είναι ισχυρό, οι νεκροί άντρες του ΡΚΚ δεν αντιμετωπίζονται ως 'τρομοκράτες', αλλά ως 'εθνομάρτυρες', έτσι τους υποδέχονται.
Αυτή είναι η εικόνα της ΝΑ Τουρκίας το τελευταίο διάστημα.
Με άλλα λόγια, στην περιοχή έχει δημιουργηθεί και επικρατεί μια εντελώς διαφορετική ψυχολογία, μια εντελώς διαφορετική κοινή γνώμη απ' ότι στην υπόλοιπη Τουρκία...»
Τις προάλλες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τη Σρεμπρένιτσα, για την επέτειο της εκεί σφαγής των Μουσουλμάνων. Δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες του την ώρα που έκανε προσευχή. Καλά έκανε. Όμως καλό θα ήταν να διαβάσει και επιστολές σαν κι αυτές που δημοσιεύσαμε παραπάνω και να έκανε ό,τι του πέφτει να κάνει ως πρωθυπουργός.
Ως πρωθυπουργός μιας χώρας που επιδιώκει να παίξει το ρόλο της 'ηγέτιδας χώρας' στα Βαλκάνια, καλό θα είναι να διαβάσει για άλλη μια φορά την τελευταία πρόταση από το άρθρο του Emir Taheri:
«Η Άγκυρα δεν μπορεί να διεκδικήσει και να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή βομβαρδίζοντας το Ιράκ. Οι εκρηκτικές ανακοινώσεις της Τουρκίας για τη Γάζα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως ειλικρινείς, όσο η Τουρκία δεν δείχνει στους δικούς της Κούρδους το σεβασμό που επιβάλλεται να δείχνει μια μοντέρνα δημοκρατία στους πολίτες της. Μάλλον ήλθε η ώρα ο Ερντογάν να σκεφθεί αυτά που απέφευγαν μέχρι τώρα σκεφτούν οι άλλοι».
Πηγή: Εφημερίδα Ραντικάλ
Print this post
Αναρτήθηκε από skal στις 7/17/2010 06:45:00 μμ
Ετικέτες Ανθρώπινα Δικαιώματα, Κουρδικό Ζήτημα, Τουρκία
Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/07/t-21.html#ixzz0u0T3C4qw
Το ένστικο της αυτοσυντήρησης
Το ένστικο της αυτοσυντήρησης
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010
Αναρωτιέμαι. Αν κάποιος σαν εμένα είναι Υπουργός Εξωτερικών, τι μέλλον περιμένετε να έχει αυτός ο τόπος;
Στον αγώνα τους για επιβίωση μερικά ζώα βγάζουν σουβλερά δόντια, ενώ άλλα εκτρέφουν μυτερά νύχια. Άλλα χαυλιόδοντες και άλλα φτάνουν στο σημείο να παράγουν ακόμα και δηλητήριο. Για να αμυνθούν, για να συντηρηθούν, για να επιβιώσουν.
Για τον ίδιο σκοπό ο άνθρωπος ανέπτυξε τον εγκέφαλο του, η δε φαιά του ουσία αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική κι από τους χαυλιόδοντες και από το δηλητήριο.
Σε όλα αυτά οδηγήθηκαν, ζώα και άνθρωποι, απ’ αυτό που ονομάζουμε «ένστικτο αυτοσυντήρησης».
Ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε στο έπακρο αυτό το ένστικτο. Γι’ αυτό και επέζησε και ξεπέρασε απειλές αφανισμού και κρίσεις απανωτές και κυκλοθυμικές. Στην ιστορία του ο λαός της Κύπρου κατάφερε να αντεπεξέλθει σε κατοχές και απειλές Φοινίκων, Ασσυρίων, Περσών, Ρωμαίων, Ναϊτών, Λουζινιανών, Φράγκων, Ενετών, Μαμελούκων, Τούρκων και Άγγλων. Και σήμερα κινδυνεύει η εθνική και φυσική του επιβίωση, όχι τόσο από εξωγενείς, όσο από εσωγενείς παράγοντες. Κινδυνεύει εσωστρεφώς. Από τη νοοτροπία της αδιαφορίας και της αδράνειας που τον κατέλαβε. Και οδηγείται στην καταστροφή… με το χαμόγελο στα χείλη.
Τίποτε δεν τον συγκινεί, τίποτα δεν τον απασχολεί, τίποτα δεν τον προβληματίζει. Οι αυτοπροβαλλόμενοι ως σωτήρες ισοπέδωσαν ψυχολογικά τον λαό μας. Παραχωρούν χωρίς να σκέφτονται, δίνουν χωρίς να παίρνουν και κορδακίζονται ότι αυτοί ξέρουν. Όμως, η εώς τώρα πορεία των πραγμάτων, άλλα μας λέει. Ότι «από γκρεμό πέφτουμε σε γκρεμό ώσπου δεν είναι άλλος».
Ναι, βαδίζουμε προς τον γκρεμό, βλέπουμε τον κίνδυνο του γκρεμοτσακίσματος και δεν αντιδρούμε. Ακόμα και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, επιβεβαιώνουν τον θλιβερό κανόνα. Στέκονται απολιθωμένοι οι κυβερνώντες, αποχαυνωμένοι και αδιάφοροι. Έχουν χάσει την πολιτική προοπτική από τα μάτια τους, που απλανή βλέπουν το κενό.
Πού μας οδηγούν οι χωρίς μνήμη άνθρωποι, οι χωρίς ιστορικό παρελθόν, οι χωρίς οραματισμούς, οι ανιστόρητοι, οι αχάριστοι, οι ασεβείς;
Και εμείς, ο λαός, γιατί σιωπούμε και δεχόμαστε μοιρολατρικά την ατζαμοσύνη τους και την πλαστογράφηση της ιστορίας μας;
Αλήθεια, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα; Μήπως τα μάρκετινγκ, η φτήνια, ο οπορτουνισμός, το τίποτα, το πουθενά και το μηδέν που υπάρχει γύρω μας, έγιναν πια τρόπος ζωής; Μήπως αυτοί οι μικροί άνθρωποι με τα μικρά ποντικίσια μάτια, που εμείς τους δώσαμε «χέρι» για να ανέβουν τόσο ψηλά και να μας δείχνουν το δρόμο, έχουν αποτελειώσει ό,τι έντιμο και καλό άντεξε και απόμεινε όρθιο σ’ αυτό τον τυφώνα των νέων ηθών και αηθειών; Μήπως άρχισε η κατοχή των μετρίων και των ανοήτων;
Η χημική ανάλυση του πολιτικού μας κλίματος δείχνει ότι τα μοναδικά μας κριτήρια είναι ο κομματικός υπολογισμός, η προσωπική φιλοδοξία, η υστεροβουλία, το βόλεμα. Κατά τα άλλα υπάρχει υπερφόρτιση αδιαφορίας και αδράνειας.
Αλλά αυτό, τίποτα δεν σημαίνει, παρά μόνο ότι έχει αδρανήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για ένα ζωντανό οργανισμό από του να στερείται του ενστίκτου αυτού.
«Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς
άλλο να ελπίζεις.
Έλπιζες τι;
Πώς ο αγώνας θαν’ εύκολος;
Δεν είναι έτσι.
Η θέση μας είναι χειρότερη
απ’ όσο νομίζεις.
Είναι τέτοια που:
Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο,
δεν έχουμε ελπίδα.
Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς
δεν μπορεί να μας ζητήσει,
Θα χαθούμε.
Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.
Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή
καμπή του
Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη
κούραση.
Οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη».
(Μπρεχτ)
Καθώς οι «κουρασμένοι χάνουν τη μάχη», το κείμενο αυτό αναζητεί μάταια έναν επίλογο…
Μάταια!
Γ. Ηλιάδης για το christofias-watch (Επιμέλεια ανάρτησης και φωτογραφίας: Ευαγόρας)
Αναρτήθηκε από την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο στις 4:04 π.μ. 0 Σχόλια
http://christofias-watch.blogspot.com/
Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010
Αναρωτιέμαι. Αν κάποιος σαν εμένα είναι Υπουργός Εξωτερικών, τι μέλλον περιμένετε να έχει αυτός ο τόπος;
Στον αγώνα τους για επιβίωση μερικά ζώα βγάζουν σουβλερά δόντια, ενώ άλλα εκτρέφουν μυτερά νύχια. Άλλα χαυλιόδοντες και άλλα φτάνουν στο σημείο να παράγουν ακόμα και δηλητήριο. Για να αμυνθούν, για να συντηρηθούν, για να επιβιώσουν.
Για τον ίδιο σκοπό ο άνθρωπος ανέπτυξε τον εγκέφαλο του, η δε φαιά του ουσία αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική κι από τους χαυλιόδοντες και από το δηλητήριο.
Σε όλα αυτά οδηγήθηκαν, ζώα και άνθρωποι, απ’ αυτό που ονομάζουμε «ένστικτο αυτοσυντήρησης».
Ο Κυπριακός Ελληνισμός είχε στο έπακρο αυτό το ένστικτο. Γι’ αυτό και επέζησε και ξεπέρασε απειλές αφανισμού και κρίσεις απανωτές και κυκλοθυμικές. Στην ιστορία του ο λαός της Κύπρου κατάφερε να αντεπεξέλθει σε κατοχές και απειλές Φοινίκων, Ασσυρίων, Περσών, Ρωμαίων, Ναϊτών, Λουζινιανών, Φράγκων, Ενετών, Μαμελούκων, Τούρκων και Άγγλων. Και σήμερα κινδυνεύει η εθνική και φυσική του επιβίωση, όχι τόσο από εξωγενείς, όσο από εσωγενείς παράγοντες. Κινδυνεύει εσωστρεφώς. Από τη νοοτροπία της αδιαφορίας και της αδράνειας που τον κατέλαβε. Και οδηγείται στην καταστροφή… με το χαμόγελο στα χείλη.
Τίποτε δεν τον συγκινεί, τίποτα δεν τον απασχολεί, τίποτα δεν τον προβληματίζει. Οι αυτοπροβαλλόμενοι ως σωτήρες ισοπέδωσαν ψυχολογικά τον λαό μας. Παραχωρούν χωρίς να σκέφτονται, δίνουν χωρίς να παίρνουν και κορδακίζονται ότι αυτοί ξέρουν. Όμως, η εώς τώρα πορεία των πραγμάτων, άλλα μας λέει. Ότι «από γκρεμό πέφτουμε σε γκρεμό ώσπου δεν είναι άλλος».
Ναι, βαδίζουμε προς τον γκρεμό, βλέπουμε τον κίνδυνο του γκρεμοτσακίσματος και δεν αντιδρούμε. Ακόμα και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, επιβεβαιώνουν τον θλιβερό κανόνα. Στέκονται απολιθωμένοι οι κυβερνώντες, αποχαυνωμένοι και αδιάφοροι. Έχουν χάσει την πολιτική προοπτική από τα μάτια τους, που απλανή βλέπουν το κενό.
Πού μας οδηγούν οι χωρίς μνήμη άνθρωποι, οι χωρίς ιστορικό παρελθόν, οι χωρίς οραματισμούς, οι ανιστόρητοι, οι αχάριστοι, οι ασεβείς;
Και εμείς, ο λαός, γιατί σιωπούμε και δεχόμαστε μοιρολατρικά την ατζαμοσύνη τους και την πλαστογράφηση της ιστορίας μας;
Αλήθεια, γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το κατάντημα; Μήπως τα μάρκετινγκ, η φτήνια, ο οπορτουνισμός, το τίποτα, το πουθενά και το μηδέν που υπάρχει γύρω μας, έγιναν πια τρόπος ζωής; Μήπως αυτοί οι μικροί άνθρωποι με τα μικρά ποντικίσια μάτια, που εμείς τους δώσαμε «χέρι» για να ανέβουν τόσο ψηλά και να μας δείχνουν το δρόμο, έχουν αποτελειώσει ό,τι έντιμο και καλό άντεξε και απόμεινε όρθιο σ’ αυτό τον τυφώνα των νέων ηθών και αηθειών; Μήπως άρχισε η κατοχή των μετρίων και των ανοήτων;
Η χημική ανάλυση του πολιτικού μας κλίματος δείχνει ότι τα μοναδικά μας κριτήρια είναι ο κομματικός υπολογισμός, η προσωπική φιλοδοξία, η υστεροβουλία, το βόλεμα. Κατά τα άλλα υπάρχει υπερφόρτιση αδιαφορίας και αδράνειας.
Αλλά αυτό, τίποτα δεν σημαίνει, παρά μόνο ότι έχει αδρανήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μας. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο για ένα ζωντανό οργανισμό από του να στερείται του ενστίκτου αυτού.
«Λες: Πολύ καιρό έλπιζες. Δεν μπορείς
άλλο να ελπίζεις.
Έλπιζες τι;
Πώς ο αγώνας θαν’ εύκολος;
Δεν είναι έτσι.
Η θέση μας είναι χειρότερη
απ’ όσο νομίζεις.
Είναι τέτοια που:
Αν δεν καταφέρουμε το αδύνατο,
δεν έχουμε ελπίδα.
Αν δεν κάνουμε αυτό που κανείς
δεν μπορεί να μας ζητήσει,
Θα χαθούμε.
Οι εχθροί μας περιμένουν να κουραστούμε.
Όταν ο αγώνας είναι στην πιο σκληρή
καμπή του
Οι αγωνιστές έχουν την πιο μεγάλη
κούραση.
Οι κουρασμένοι χάνουν τη μάχη».
(Μπρεχτ)
Καθώς οι «κουρασμένοι χάνουν τη μάχη», το κείμενο αυτό αναζητεί μάταια έναν επίλογο…
Μάταια!
Γ. Ηλιάδης για το christofias-watch (Επιμέλεια ανάρτησης και φωτογραφίας: Ευαγόρας)
Αναρτήθηκε από την Επιτροπή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Κύπρο στις 4:04 π.μ. 0 Σχόλια
http://christofias-watch.blogspot.com/
ΔΝΤ: «Πάτε καλά, αλλά...»
ΔΝΤ: «Πάτε καλά, αλλά...»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Την πιστή τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεσή του για την Ελλάδα. Η αξιολόγηση διαπιστώνει τη μείωση του ελλείμματος με ρυθμούς ταχύτερους από τον στόχο που είχε τεθεί, επισημαίνει ωστόσο και τις αδυναμίες, όπως τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ΔΕΚΟ και των Ταμείων.
Οι ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού κρούουν επίσης των κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό πληθωρισμό, και επισημαίνουν ότι, αν και έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, κυρίως σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.
«Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνουν πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η παραοικονομία και οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις απειλούν την οικονομία. «Αυτοί οι τρεις τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» τονίζεται, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σημειώνεται ότι περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις του κόστους για τα επόμενα χρόνια, αυτό όμως θα φανεί ξεκάθαρα μετά την πλήρη αναλογιστική μελέτη.
Γίνεται, δε, λόγος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις «που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» ενώ η ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως σημειώνεται, κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους.
Θετικά αποτιμάται η προώθηση του Καλλικράτη, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των τοπικών Αρχών και κατ' επέκταση τις δαπάνες, ενώ επισημαίνονται οι πρόνοιες του νέου νόμου για την αποκέντρωση εξουσιών. Σε ανάλογο πνεύμα σχολιάζονται κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ.
Αν και σημειώνεται η βελτίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης όπου τα κενά, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, δυσχεραίνουν την ερμηνεία των μέτρων.
Ταυτόχρονα, στην έκθεση υπογραμμίζεται η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, μεγαλύτερη του προβλεπομένου, και επισημαίνεται η ανάγκη να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά.
«Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει το ΔΝΤ.
Η έκθεση σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2010 ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε στο 12,9% από το 13,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από το 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό. Τονίζεται ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα παρακολουθούνται συστηματικά, αλλά εκτιμάται ότι η στήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Τονίζεται ακόμα ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούνται η σημασία των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη και συστήνεται η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4584979
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Την πιστή τήρηση του προγράμματος σταθεροποίησης αναγνωρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ενδιάμεση έκθεσή του για την Ελλάδα. Η αξιολόγηση διαπιστώνει τη μείωση του ελλείμματος με ρυθμούς ταχύτερους από τον στόχο που είχε τεθεί, επισημαίνει ωστόσο και τις αδυναμίες, όπως τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ΔΕΚΟ και των Ταμείων.
Οι ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού κρούουν επίσης των κώδωνα του κινδύνου για τον υψηλό πληθωρισμό, και επισημαίνουν ότι, αν και έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, κυρίως σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων.
«Με βάση τα στοιχεία του πενταμήνου το έλλειμμα έχει μειωθεί σημαντικά, πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «οι ελληνικές αρχές έχουν κάνουν πρόοδο θέτοντας τα δημοσιονομικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η προσπάθεια αυτή συμπληρώνεται με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνονται μέτρα για την δίκαιη κατανομή των βαρών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των αδυνάτων».
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η παραοικονομία και οι υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και οι χρηματοοικονομικές πιέσεις από τις δημόσιες επιχειρήσεις απειλούν την οικονομία. «Αυτοί οι τρεις τομείς δεν ελέγχονται άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής» τονίζεται, ενώ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού σημειώνεται ότι περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις του κόστους για τα επόμενα χρόνια, αυτό όμως θα φανεί ξεκάθαρα μετά την πλήρη αναλογιστική μελέτη.
Γίνεται, δε, λόγος για σημαντικές τομές και μεταρρυθμίσεις «που δεν τόλμησαν άλλες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια» ενώ η ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές ότι δεν συμβιβάζεται ούτε με τα κλειστά επαγγέλματα, ούτε με τις υπερχρεωμένες δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες, όπως σημειώνεται, κοστίζουν πανάκριβα στους Έλληνες φορολογούμενους.
Θετικά αποτιμάται η προώθηση του Καλλικράτη, καθώς θα μειώσει τον αριθμό των τοπικών Αρχών και κατ' επέκταση τις δαπάνες, ενώ επισημαίνονται οι πρόνοιες του νέου νόμου για την αποκέντρωση εξουσιών. Σε ανάλογο πνεύμα σχολιάζονται κινήσεις όπως η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ.
Αν και σημειώνεται η βελτίωση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνεται η ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης ειδικότερα στους τομείς της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης όπου τα κενά, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία, δυσχεραίνουν την ερμηνεία των μέτρων.
Ταυτόχρονα, στην έκθεση υπογραμμίζεται η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, μεγαλύτερη του προβλεπομένου, και επισημαίνεται η ανάγκη να καμφθεί η αντίσταση που προβάλλεται από τα κλειστά επαγγέλματα για να λειτουργήσει ανταγωνιστικά η αγορά.
«Επειδή οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων δεν έχουν απορροφηθεί από την αγορά λόγω της κάμψης στην κατανάλωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση και εμβάθυνση των μέτρων που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς, των προϊόντων και των υπηρεσιών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» αναφέρει το ΔΝΤ.
Η έκθεση σημειώνει ότι τον Μάρτιο του 2010 ο συντελεστής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε στο 12,9% από το 13,2% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009, αλλά παραμένει αρκετά υψηλότερα από το 8% που είναι το ελάχιστο αποδεκτό. Τονίζεται ότι η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα παρακολουθούνται συστηματικά, αλλά εκτιμάται ότι η στήριξη που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή, προσφέρουν σημαντικές εγγυήσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Τονίζεται ακόμα ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούνται η σημασία των πολύ σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τη μελλοντική ανάπτυξη και συστήνεται η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, καθώς και η απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4584979
H Άγκυρα έβγαλε το "Πίρι Ρέϊς" - Ώρα αποφάσεων για την Ελλάδα - Υπερασπίζουμε ή παραχωρούμε;
Έρευνες για πετρέλαιο μέσα στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερκών. Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί από το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρεις". Πρόικειται για μία κίνηση που παραβιάζει όλα τα Πρωτόκολλα (Καραμανλή-Ετζεβίτι, 1976 Βέρνη, Παπούλια-Γιλμάζ, 1987) και έχει θέσει ήδη σε συναγερμό τα ελληνικά Επιτελεία και το υπουργείο Εξωτερκών. Αν επιτραπεί στο "Πίρι Ρέϊς" να προχωρήσει ανενόχλητο σε έρευνες στο βυθό προς εντοπισμό πετρελαϊκών κοιτασμάτων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (εντός των νοητών θαλασσίων ορίων του FIR Αθηνών) και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τότε απεμπολούμε στην πράξη οικονομικά δικαιώματα αλλά πρακτικά και δικαιώματα ελέγχου σε ολόκληρη της ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες του defencenet.gr αναφέρουν ότι ήδη από χθες το "Πίρι Ρέϊς" βρίσκεται στην δεσμευμένη περιοχή και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες. Απέπλευσε από το λιμάνι του Κας, χθες το απόγευμα στις 19.00, πέρασε μέσα από την ελληνική ΑΟΖ και τώρα βρίσκεται σε μία περιοχή μεταξύ ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, η οποία θεωρείται "πετρελαιοφόρος" περιοχή. Η συνολικά δεσμευμένη περιοχή ανήκει κατά το ήμισυ στην ελληνική ΑΟΖ και κατά το έτερο ήμισυ στην κυπριακή.
Οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους θα διαρκέσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου ενώ από ελληνικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών κατά τις πληροφορίες παρακολουθεί στενά την υπόθεση ενώ σήμερα (λέγεται ότι...) θα προβεί σε διάβημα. Θα συνοδεύεται από ένα σκάφος του τουρκικού Ναυτικού, ενώ είναι βέβαιο, κατά πάγια τακτική της Τουρκίας, ότι στην περιοχή θα περιπολεί και ένα τουρκικό υποβρύχιο.
Ελληνικά πολεμικά σκάφη ήδη βρίσκονται ή ετοιμάζονται να αναχωρήσουν για την περιοχή, έστω και αν από το ΓΕΕΘΑ δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Στη Ρόδο βρίσκεται η κανονιοφόρος ΤΟΛΜΗ.
Eίναι "η ώρα των αποφάσεων" και σίγουρα η συνέχιση της πολιτικής κατευνασμού απλά θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα.
schizas
antidimos
Read more: http://pentapostagma.blogspot.com/2010/07/h.html#ixzz0u0NWmysT
Πως εκδικούνται οι νεκροί; (+ Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς).
Πως εκδικούνται οι νεκροί; (+ Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς).
Μου γράφεις πως κάτι σε αναστατώνει στον ύπνο. Τρία παιδιά εμφανίζονται μόλις κλείσεις τα μάτια και γελούν μαζί σου, σε κοροϊδεύουν, σε απειλούν και σε τρομάζουν. Πήγες, είπες, σε έξυπνους ανθρώπους και έψαχνες φάρμακο. Εκείνοι σου είπαν: «Δεν είναι τίποτα»! Εσύ τους είπες: «Αφού δεν είναι τίποτα διώξτε αυτό το τέρας από μένα!
Μα, μπορεί να μην είναι τίποτα εκείνο που δεν μ' αφήνει να ησυχάσω ήδη έξι μήνες»; Και εκείνοι σου απάντησαν: «άλλαξε αέρα, πήγαινε σε χαρούμενες παρέες, να τρέφεσαι καλύτερα. Αυτό είναι απλή υποχονδρία».
Ξέρω, αδελφή, τέτοιους «έξυπνους». Αυτοί έπιασαν στο στόμα τους έτσι μερικές λέξεις όπως «υποχονδρία», «τηλεπάθεια», «αυθυποβολή», με τις οποίες προσπερνούν την αδιαμφισβήτητη πνευματική πραγματικότητα και σε καθημερινή βάση μιλούν στον αέρα, με ελαφρότητα και άγνοια σαν να μιλά το κρασί.
Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα τρία παιδιά που εμφανίζονται είναι τα ίδια εκείνα τρία δικά σου παιδιά που εσύ κατά την προσωπική σου ομολογία νέκρωσες πριν ο λαμπερός ήλιος τα φιλήσει ζωντανά. (Σημ."Κοινωνίας Αγίων": εννοεί ο Άγιος ότι η κυρία αυτή είχε κάνει τρείς ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ). Και αυτά τώρα σε εκδικούνται. Και η εκδίκηση των νεκρών είναι πολύ φρικαλέα! Επειδή εσύ αυτοαποκαλείσαι διαβασμένη γυναίκα, θα σου μιλήσω από τα βιβλία. Από το βιβλία θα θυμηθείς τον Μάκβεθ ή πως το πνεύμα ενός νεκρού ανθρώπου σκότωσε τον Άγγλο βασιλιά. Διάβασες οπωσδήποτε πως ο βασιλιάς Βλάδισλαβ, δολοφόνος του βασιλιά Βλαδίμηρου, δολοφονήθηκε από το πνεύμα του Βλαδίμηρου.
Όμως ίσως διάβασες για την ακόλουθη περίπτωση. Ο Βυζαντινός βασιλιάς Κώνστας είχε αδελφό τον Θεοδόσιο, τον οποίο δεν αγαπούσε, επειδή φοβόταν να μην τον ρίξει από τον θρόνο. Γι' αυτό ο Κώνστας ανάγκασε τον Θεοδόσιο να γίνει διάκονος. Αλλά ο φόβος δεν άφηνε τον βασιλιά ούτε τότε. Τελικά ο βασιλιάς αποφάσισε να εγκληματήσει. Κανόνισε ώστε να σκοτώσουν τον Θεοδόσιο. Όταν πέτυχε τον δόλιο σκοπό του ανέπνευσε η ψυχή του νομίζοντας ότι για πάντα ελευθερώθηκε από τον αντίπαλό του. Όμως ο αδαής δεν φαντάστηκε ότι οι νεκροί είναι πιο δυνατοί από τους ζωντανούς και ότι εκείνος που σκοτώνει αθώο άνθρωπο στην πραγματικότητα δεν νικά αλλά παραδίδει τα όπλα μπροστά στον νεκρό. Μετά από αυτό μια νύχτα ο δολοφονημένος διάκονος Θεοδόσιος εμφανίστηκε στον αδελφό του, τον βασιλιά, με ένα ποτήρι αίμα που άχνιζε και φώναξε με φοβερή φωνή: «Πιες αδελφέ»!
Ο βασιλιάς αναπήδησε, ξεσήκωσε όλο το παλάτι όμως κανένας δεν ήξερε να του πει τίποτα.
Μια άλλη νύχτα επαναλήφθηκε η ίδια σκηνή: Ο διάκονος με ένα ποτήρι αίμα και τη φρικτή κραυγή: «Πιες αδελφέ»!
Ο βασιλιάς ξεσήκωσε όλη την Κωνσταντινούπολη, όμως όλοι τον χάζευαν όπως εσένα εκείνοι οι έξυπνοι που σε στέλνουν στον καθαρό αέρα και την καλύτερη κουζίνα. Πάλι μια νύχτα επαναλήφθηκε το ίδιο. Τελικά ο βασιλιάς Κώνστας βρέθηκε ξαφνικά ένα πρωί νεκρός στο κρεβάτι του.
Διαβάζεις την Αγία Γραφή; Εκεί έχουν ειπωθεί όλα, όλα έχουν εξηγηθεί, πώς και γιατί οι νεκροί εκδικούνται τους ζωντανούς. Διάβασε άλλη μια φορά για τον Κάιν ο οποίος λόγω της δολοφονίας του αδελφού του πουθενά και ποτέ δεν έβρισκε ειρήνη. Διάβασε πως το πνεύμα του προσβεβλημένου Σαμουήλ εκδικείτο τον Σαούλ. Και πως ο καημένος ο Δαβίδ φρικτά βασανιζόταν, χρόνια και χρόνια, λόγω της δολοφονίας του Ούριε. Και ακόμα θα βρεις χιλιάδες και χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις από τον Κάιν έως εσένα. Και θα καταλάβεις τι σε βασανίζει και γιατί. Θα καταλάβεις ότι ο κόσμος των δολοφονημένων είναι πιο δυνατός από τους δολοφόνους τους και εκδικείται φοβερά.
Πρώτα κατάλαβε αυτό και κατανόησέ το. Ύστερα κάνε ό,τι μπορείς για τα σκοτωμένα παιδιά σου.
Και ο ελεήμων Θεός, στον Οποίο δεν υπάρχουν νεκροί, θα σε συγχωρήσει και θα σου χαρίσει ειρήνη. Και όσο για όλα εκείνα που πρέπει να πράξεις ρώτησε την Εκκλησία. Οι ιερείς τα ξέρουν.
Ο Θεός να σε ελεήσει.
(γράμμα του αγίου σε μια κυρία)
Από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς, "Δρόμος χωρίς Θεό δεν aντέχεται, Ιεραποστολικές επιστολές Α'", εκδόσεις "Εν πλω".
ΠΗΓΗ: http://orthodoxgreek.blogspot.com/2010/06/blog-post_394.html
http://www.constantinosa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=159%3A2010-06-06-20-21-21&catid=2%3A2010-05-27-14-43-36&Itemid=8
Μου γράφεις πως κάτι σε αναστατώνει στον ύπνο. Τρία παιδιά εμφανίζονται μόλις κλείσεις τα μάτια και γελούν μαζί σου, σε κοροϊδεύουν, σε απειλούν και σε τρομάζουν. Πήγες, είπες, σε έξυπνους ανθρώπους και έψαχνες φάρμακο. Εκείνοι σου είπαν: «Δεν είναι τίποτα»! Εσύ τους είπες: «Αφού δεν είναι τίποτα διώξτε αυτό το τέρας από μένα!
Μα, μπορεί να μην είναι τίποτα εκείνο που δεν μ' αφήνει να ησυχάσω ήδη έξι μήνες»; Και εκείνοι σου απάντησαν: «άλλαξε αέρα, πήγαινε σε χαρούμενες παρέες, να τρέφεσαι καλύτερα. Αυτό είναι απλή υποχονδρία».
Ξέρω, αδελφή, τέτοιους «έξυπνους». Αυτοί έπιασαν στο στόμα τους έτσι μερικές λέξεις όπως «υποχονδρία», «τηλεπάθεια», «αυθυποβολή», με τις οποίες προσπερνούν την αδιαμφισβήτητη πνευματική πραγματικότητα και σε καθημερινή βάση μιλούν στον αέρα, με ελαφρότητα και άγνοια σαν να μιλά το κρασί.
Εγώ πιστεύω ότι αυτά τα τρία παιδιά που εμφανίζονται είναι τα ίδια εκείνα τρία δικά σου παιδιά που εσύ κατά την προσωπική σου ομολογία νέκρωσες πριν ο λαμπερός ήλιος τα φιλήσει ζωντανά. (Σημ."Κοινωνίας Αγίων": εννοεί ο Άγιος ότι η κυρία αυτή είχε κάνει τρείς ΕΚΤΡΩΣΕΙΣ). Και αυτά τώρα σε εκδικούνται. Και η εκδίκηση των νεκρών είναι πολύ φρικαλέα! Επειδή εσύ αυτοαποκαλείσαι διαβασμένη γυναίκα, θα σου μιλήσω από τα βιβλία. Από το βιβλία θα θυμηθείς τον Μάκβεθ ή πως το πνεύμα ενός νεκρού ανθρώπου σκότωσε τον Άγγλο βασιλιά. Διάβασες οπωσδήποτε πως ο βασιλιάς Βλάδισλαβ, δολοφόνος του βασιλιά Βλαδίμηρου, δολοφονήθηκε από το πνεύμα του Βλαδίμηρου.
Όμως ίσως διάβασες για την ακόλουθη περίπτωση. Ο Βυζαντινός βασιλιάς Κώνστας είχε αδελφό τον Θεοδόσιο, τον οποίο δεν αγαπούσε, επειδή φοβόταν να μην τον ρίξει από τον θρόνο. Γι' αυτό ο Κώνστας ανάγκασε τον Θεοδόσιο να γίνει διάκονος. Αλλά ο φόβος δεν άφηνε τον βασιλιά ούτε τότε. Τελικά ο βασιλιάς αποφάσισε να εγκληματήσει. Κανόνισε ώστε να σκοτώσουν τον Θεοδόσιο. Όταν πέτυχε τον δόλιο σκοπό του ανέπνευσε η ψυχή του νομίζοντας ότι για πάντα ελευθερώθηκε από τον αντίπαλό του. Όμως ο αδαής δεν φαντάστηκε ότι οι νεκροί είναι πιο δυνατοί από τους ζωντανούς και ότι εκείνος που σκοτώνει αθώο άνθρωπο στην πραγματικότητα δεν νικά αλλά παραδίδει τα όπλα μπροστά στον νεκρό. Μετά από αυτό μια νύχτα ο δολοφονημένος διάκονος Θεοδόσιος εμφανίστηκε στον αδελφό του, τον βασιλιά, με ένα ποτήρι αίμα που άχνιζε και φώναξε με φοβερή φωνή: «Πιες αδελφέ»!
Ο βασιλιάς αναπήδησε, ξεσήκωσε όλο το παλάτι όμως κανένας δεν ήξερε να του πει τίποτα.
Μια άλλη νύχτα επαναλήφθηκε η ίδια σκηνή: Ο διάκονος με ένα ποτήρι αίμα και τη φρικτή κραυγή: «Πιες αδελφέ»!
Ο βασιλιάς ξεσήκωσε όλη την Κωνσταντινούπολη, όμως όλοι τον χάζευαν όπως εσένα εκείνοι οι έξυπνοι που σε στέλνουν στον καθαρό αέρα και την καλύτερη κουζίνα. Πάλι μια νύχτα επαναλήφθηκε το ίδιο. Τελικά ο βασιλιάς Κώνστας βρέθηκε ξαφνικά ένα πρωί νεκρός στο κρεβάτι του.
Διαβάζεις την Αγία Γραφή; Εκεί έχουν ειπωθεί όλα, όλα έχουν εξηγηθεί, πώς και γιατί οι νεκροί εκδικούνται τους ζωντανούς. Διάβασε άλλη μια φορά για τον Κάιν ο οποίος λόγω της δολοφονίας του αδελφού του πουθενά και ποτέ δεν έβρισκε ειρήνη. Διάβασε πως το πνεύμα του προσβεβλημένου Σαμουήλ εκδικείτο τον Σαούλ. Και πως ο καημένος ο Δαβίδ φρικτά βασανιζόταν, χρόνια και χρόνια, λόγω της δολοφονίας του Ούριε. Και ακόμα θα βρεις χιλιάδες και χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις από τον Κάιν έως εσένα. Και θα καταλάβεις τι σε βασανίζει και γιατί. Θα καταλάβεις ότι ο κόσμος των δολοφονημένων είναι πιο δυνατός από τους δολοφόνους τους και εκδικείται φοβερά.
Πρώτα κατάλαβε αυτό και κατανόησέ το. Ύστερα κάνε ό,τι μπορείς για τα σκοτωμένα παιδιά σου.
Και ο ελεήμων Θεός, στον Οποίο δεν υπάρχουν νεκροί, θα σε συγχωρήσει και θα σου χαρίσει ειρήνη. Και όσο για όλα εκείνα που πρέπει να πράξεις ρώτησε την Εκκλησία. Οι ιερείς τα ξέρουν.
Ο Θεός να σε ελεήσει.
(γράμμα του αγίου σε μια κυρία)
Από το βιβλίο του Αγίου Νικολάου Βελιμιροβιτς, "Δρόμος χωρίς Θεό δεν aντέχεται, Ιεραποστολικές επιστολές Α'", εκδόσεις "Εν πλω".
ΠΗΓΗ: http://orthodoxgreek.blogspot.com/2010/06/blog-post_394.html
http://www.constantinosa.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=159%3A2010-06-06-20-21-21&catid=2%3A2010-05-27-14-43-36&Itemid=8
«Αν σε λησμονήσω Ιερουσαλήμ…»
«Αν σε λησμονήσω Ιερουσαλήμ…»
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010
Τέτοιες μέρες… Ο Μαύρος Ιούλης.
Πριν τριανταέξι χρόνια…
Νεκροί, ξεριζωμένοι, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι…
Λεηλασίες, χαλασμοί, βεβηλώσεις, βιασμοί…
Στρατοί κατοχής και κατεχόμενα πατρογονικά εδάφη…
Τέτοιες μέρες, πριν τριανταέξι χρόνια το μαχαίρι του Αττίλα σφηνώθηκε στην καρδιά της πατρίδας μας. Κι η πατρίδα μας μια μεγάλη κηλίδα αίματος στη Μεσόγειο, ένα «χρυσοπράσινο φύλλο» ματωμένο στο πέλαγος.
Κι ο λαός μας, ανάμεσα στα ερείπια των ονείρων του, να ξεριζώνεται από τη γη των πατέρων του, τη γη που είναι θαμμένοι γονιοί και προγονοί του, για να γίνεται μαζί με το αντίσκηνο της προσφυγιάς κραυγή πόνου και αγωνίας.
Δεν ξεχνιούνται όλα αυτά. Ούτε συνηθίζονται. Γιατί είναι μέσα μας. Ταυτισμένα μαζί μας, με τη ζωή μας, με την ιστορία και τα όνειρα μας, τους καημούς και τις ελπίδες μας.
Δεν ξεγράφονται. Γιατί η εθνική μνήμη που φωτίζει το παρελθόν λειτουργώντας ακοίμητη μέσα μας, τα συντηρεί άφθαρτα και γνήσια.
Για να ξεγραφτούν όλα αυτά, για να ξεχαστούν, θα πρέπει πρώτα να ξεγράψουμε και να ξεχάσουμε τον εαυτό μας. Κι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε οι ίδιοι να προδώσουμε και να προδοθούμε.
Μπορούμε μόνο να αγωνιστούμε. Πρέπει να αγωνιστούμε. Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Το χρωστάμε στους νεκρούς μας και στην κατεχόμενη γη μας.
Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται…
Όλα βοούν για αγώνα. Όλα επιτάσσουν αγώνα.
Κι αν πριν τριανταέξι χρόνια προδοθήκαμε από αδελφούς και ματωθήκαμε από βαρβάρους, κι αν τριανταέξι χρόνια από τότε αγωνιούμε και πονούμε, η αγαπημένη γη και πατρίδα, από μας καρτερεί τη λευτεριά και τη λύτρωση.
Κύπρος, αγαπημένη γη και πατρίδα μας.
«Αν σε λησμονήσω Ιερουσαλήμ, ας μαραθεί το δεξί μου χέρι, ας κολλήσει η γλώσσα μου στον ουρανίσκο μου, αν δεν σε θυμηθώ…».
Ευθύβολος για το christofias-watch
Σάββατο, 17 Ιουλίου 2010
Τέτοιες μέρες… Ο Μαύρος Ιούλης.
Πριν τριανταέξι χρόνια…
Νεκροί, ξεριζωμένοι, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι…
Λεηλασίες, χαλασμοί, βεβηλώσεις, βιασμοί…
Στρατοί κατοχής και κατεχόμενα πατρογονικά εδάφη…
Τέτοιες μέρες, πριν τριανταέξι χρόνια το μαχαίρι του Αττίλα σφηνώθηκε στην καρδιά της πατρίδας μας. Κι η πατρίδα μας μια μεγάλη κηλίδα αίματος στη Μεσόγειο, ένα «χρυσοπράσινο φύλλο» ματωμένο στο πέλαγος.
Κι ο λαός μας, ανάμεσα στα ερείπια των ονείρων του, να ξεριζώνεται από τη γη των πατέρων του, τη γη που είναι θαμμένοι γονιοί και προγονοί του, για να γίνεται μαζί με το αντίσκηνο της προσφυγιάς κραυγή πόνου και αγωνίας.
Δεν ξεχνιούνται όλα αυτά. Ούτε συνηθίζονται. Γιατί είναι μέσα μας. Ταυτισμένα μαζί μας, με τη ζωή μας, με την ιστορία και τα όνειρα μας, τους καημούς και τις ελπίδες μας.
Δεν ξεγράφονται. Γιατί η εθνική μνήμη που φωτίζει το παρελθόν λειτουργώντας ακοίμητη μέσα μας, τα συντηρεί άφθαρτα και γνήσια.
Για να ξεγραφτούν όλα αυτά, για να ξεχαστούν, θα πρέπει πρώτα να ξεγράψουμε και να ξεχάσουμε τον εαυτό μας. Κι αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε οι ίδιοι να προδώσουμε και να προδοθούμε.
Μπορούμε μόνο να αγωνιστούμε. Πρέπει να αγωνιστούμε. Οφείλουμε να αγωνιστούμε. Το χρωστάμε στους νεκρούς μας και στην κατεχόμενη γη μας.
Το χρωστούμε στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται…
Όλα βοούν για αγώνα. Όλα επιτάσσουν αγώνα.
Κι αν πριν τριανταέξι χρόνια προδοθήκαμε από αδελφούς και ματωθήκαμε από βαρβάρους, κι αν τριανταέξι χρόνια από τότε αγωνιούμε και πονούμε, η αγαπημένη γη και πατρίδα, από μας καρτερεί τη λευτεριά και τη λύτρωση.
Κύπρος, αγαπημένη γη και πατρίδα μας.
«Αν σε λησμονήσω Ιερουσαλήμ, ας μαραθεί το δεξί μου χέρι, ας κολλήσει η γλώσσα μου στον ουρανίσκο μου, αν δεν σε θυμηθώ…».
Ευθύβολος για το christofias-watch
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)