Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Εμμένει ο Τραμπ για τη Fed και... ρίχνει τα χρηματιστήρια

Συντάκτης: efsyn.gr

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει οργισμένος για την πολιτική που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα. Έτσι, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Fed είναι «το μοναδικό πρόβλημα» που έχει η αμερικανική οικονομία. Σημαντική πτώση στα χρηματιστήρια μετά τη δήλωση του Τραμπ. Μπορεί επισήμως η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να διέψευσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να απολύσει τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), Τζέρομ Πάουελ, ωστόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραμένει οργισμένος για την πολιτική της Fed αναφορικά με τα επιτόκια. Έτσι, ο Τραμπ με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι η Fed είναι «το μοναδικό πρόβλημα» που έχει η αμερικανική οικονομία.
  Συμπλήρωσε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα «δεν έχει αίσθηση της αγοράς, δεν κατανοεί τους απαραίτητους εμπορικούς πολέμους ή το ισχυρό δολάριο ή ακόμα και το λουκέτο (σ.σ.: το λεγόμενο shutdown) για τα σύνορα. Είναι σαν τον παίκτη του γκολφ που δεν μπορεί να σκοράρει γιατί δεν έχει καθόλου επαφή...». Η ανάρτηση του Τραμπ οδήγησε σε βουτιά τους δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 2,91%, τον S&P 500 να καταγράφει ζημίες της τάξης του 2,71% και τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 2,21%.  Αξίζει να σημειωθεί ότι Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν (ο οποίος διέψευσε την Κυριακή τα σενάρια περί «απόλυσης» του Πάουελ από τον Τραμπ) προέβη σε μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, καθώς επικοινώνησε με τους επικεφαλής από τις 6 μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, οι οποίοι -όπως ανακοίνωσε ο ίδιος- τον διαβεβαίωσαν ότι έχουν άφθονη ρευστότητα, διαθέσιμη προς δανεισμό.  Παράλληλα, ο Μνούτσιν φέρεται να εξετάζει τη σύγκληση της Ομάδας Προστασίας από Πτώση στα Χρηματιστήρια. Η εν λόγω ομάδα δημιουργήθηκε μετά το κραχ του 1987.  Σημειώνεται ότι η νέα δήλωση Τραμπ έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ελέγξει τον πληθωρισμό - μία ενέργεια που δεν άρεσε καθόλου στον Αμερικανό πρόεδρο που θεωρεί ότι η πολιτική αυτή δεν επιτρέπει την πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου ώστε να μειωθεί το εξωτερικό χρέος της χώρας. Μάλιστα, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο της Fed να μην το κάνει, σε μια πρωτοφανή παρέμβαση προς την κεντρική τράπεζα από πρόεδρο των ΗΠΑ
http://www.efsyn.gr/arthro/emmenei-o-tramp-sta-pyra-kata-tis-fed

Υπόλογος για υπεξαίρεση δημοσιογράφος που «μαγείρευε» ρεπορτάζ


Ο Κλάας Ρελότσιους, δημοσιογράφος του περιοδικού Der Spiegel, που παραδέχτηκε ότι είχε κατασκευάσει πολλά από τα ρεπορτάζ του, πιθανότατα θα βρεθεί κατηγορούμενος και για υπεξαίρεση. Το περιοδικό αναμένεται να καταθέσει μήνυση εις βάρος του έπειτα από καταγγελίες αναγνωστών ότι ζητούσε δωρεές για τα ορφανά της Συρίας αλλά τα χρήματα πήγαιναν στον προσωπικό του λογαριασμό.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος, που κατηγορείται από το έγκυρο ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel για κατασκευασμένα ρεπορτάζ -το «μαγείρεμα» των οποίων παραδέχθηκε και ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι το έκανε «εξαιτίας του άγχους για την επιτυχία»- δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση.
Το περιοδικό ανέφερε ότι δέχεται μηνύματα από αναγνώστες σύμφωνα με τους οποίους ο Ρελότσιους είχε χρησιμοποιήσει έναν προσωπικό λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ζητήσει δωρεές προς βοήθεια των ορφανών από τη Συρία που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.
Τα χρήματα θα έπρεπε να κατατίθενται στον προσωπικό τραπεζικό του λογαριασμό, ανέφερε το περιοδικό.
Το Der Spiegel δεν γνωρίζει το μέγεθος της ανταπόκρισης που είχε η έκκλησή του, ούτε πόσα χρήματα συγκεντρώθηκαν και πού κατέληξαν, αλλά συγκεντρώνει αποδεικτικά στοιχεία για να τα καταθέσει στους εισαγγελείς.
Η έκκληση του Ρελότσιους για δωρεές συνδέεται με ένα άρθρο που έγραψε για δύο άστεγα αδέλφια από τη Συρία-ένα αγόρι και ένα κορίτσι- που ζούσαν στην Τουρκία. Μέρος του ρεπορτάζ αυτού ήταν κατασκευασμένο.
Σύμφωνα με τον Τούρκο φωτογράφο που τον συνόδευσε στο ρεπορτάζ είπε ότι ο δημοσιογράφος είχε κατασκευάσει ορισμένες πτυχές από τη ζωή του αγοριού και σε άλλες είχε προσθέσει πολλά ψευδή στοιχεία. Επίσης, ο φωτογράφος υποψιάζεται ότι το κορίτσι μπορεί να μην είναι υπαρκτό πρόσωπο.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει και την αντίδραση των ΗΠΑ, με τον πρέσβη στη Γερμανία, Ρίτσαρντ Γκρένελ, να παρεμβαίνει προς τον διευθυντή του περιοδικού από τον οποίον ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, κατηγορώντας το Der Spiegel για μεροληψία εις βάρος των ΗΠΑ. Το Spiegel έχει φιλοξενήσει επικριτικά δημοσιεύματα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ένα από τα ρεπορτάζ του Ρελότσιους στα οποία αναφέρεται ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αφορά τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Το Der Spiegel υποστήριξε ότι η έρευνά του αποκάλυψε πως ο Ρελότσιους είχε κατασκευάσει την πληροφορία ότι είδε μια πινακίδα ζωγραφισμένη στο χέρι σε μια πόλη στη Μινεσότα που έγραφε: «Μεξικανοί μείνετε μακριά». Ψευδείς πληροφορίες περιείχαν και άλλα ρεπορτάζ του, όπως για παράδειγμα ένα για τους κρατούμενους στην αμερικανική στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και ένα άλλο για τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Κόλιν Κέπερνικ.
http://www.efsyn.gr/arthro/ypologos-gia-ypexairesi-dimosiografos-poy-mageireye-reportaz

Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης

Μεγάλη απώλεια για το ελληνικό θέατρο συνιστά ο θάνατος του Γιώργου Μοσχίδη σε ηλικία 87 ετών. Είχε διακριθεί σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε τη Δευτέρα από τη ζωή ο Γιώργος Μοσχίδης.
Ο πολύ γνωστός ηθοποιός γεννήθηκε στην Καβάλα το 1931 και την υποκριτική την διδάχθηκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Θεσσαλονίκης.
Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση έγινε το 1952 με το Θίασο Αρώνη- Μανωλίδου στο έργο «Ρομάντζο».
Στο θέατρο συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους αθηναϊκούς θιάσους, αλλά και με το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Τέχνης παίζοντας σε όλα τα είδη του θεάτρου.
Διακρίθηκε σε παραστάσεις αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας.
Η καριέρα του σινεμά
Οπως αναφέρει το ellinikoskinimatografos.gr στο σινεμά ο Γιώργος Μοσχίδης ξεκίνησε το 1958 στην ταινία «Διακοπές στην Αίγινα». Την ίδια χρονιά έπαιξε στο ιστορικό δράμα του Γρ. Γρηγορίου «Ο Μιμίκος και η Μαίρη».
Είχε λάβει μέρος σε 43 ταινίες. Μερικές από αυτές είναι οι «Κρίμα το μπόι σου (1970)», «Τι 30, τι 40, τι 50 (1972)», «Αγάπη μου παλιόγρια(1972)», «Τον αράπη και αν τον πλένεις (1973)». Σημαντική ήταν και η παρουσία στις ταινίες του νέου ελληνικού κινηματογράφου και συγκεκριμένα στις ταινίες «Τα Χρώματα της ίριδας (1975)», «Χάππυ Νταίη (1976)», «Ρόζα (1982)», «Ρεβάνς (1983)», «Η Παρεξήγηση (1983)», «Υπόγεια Διαδhttps://www.news247.gr/politismos/pethane-o-giorgos-moschidis.6679465.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos1ρομή (1983)», «Ζωή Χαρισάμενη (1993)» κ. ά.