Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αμφισβητεί η Άγκυρα τις έρευνες για το ελικόπτερο που έπεσε στην Κίναρο

Οι Τούρκοι αμφισβητούν την επιχείρηση-έρευνα του ελληνικούΠολεμικού Ναυτικού για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου Augusta Bell που έπεσε τα ξημερώματα της Πέμπτης κοντά στη νήσο Κίνυρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece με την NOTAM A0701/16 η Τουρκία θεωρεί...παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο
Η τουρκική ΝΟΤΑΜ:
amfisvithsh
Είχαν προηγηθεί 4 τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες αποκρούσει 3 ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τις ΝΟΤΑΜ
α. Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0265/16 καλύπτουν περιοχές που παρανόμως δέσμευσε η Τουρκία για όλο το 2016 με την ΝΟΤΑΜ Α5884/15.
β.Οι περιοχές της ελληνικής ΝΟΤΑΜ Α0269/16 περιέχουν τομείς στα Ε-Τ σύνορα που κατά τη γνώμη της Τουρκίας είναι ασαφείς καθόσον πάντα κατά τη τουρκική άποψη δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς τα όρια στο Αιγαίο (Περιοχή Ανατολικά Μεγίστης).
γ. Οι περιοχές που δεσμεύονται με την ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0270/16 περιλαμβάνουν περιοχές όπως ο Αγ. Ευστράτιος, τα Ψαρά, η Χίος, η Τήλος, η Χάλκη, η Ικαρία, η Λήμνος, η Μυτιλήνη, η Σάμος οι οποίες πάντα σύμφωνα με την τουρκική άποψη είναι αποστρατικοποιημένες με βάση την συμφωνία των 6 δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάννης και τη συνθήκη των Παρισίων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να περιλαμβάνονται σε κανένα σενάριο στρατιωτικής εκπαίδευσης- άσκησης.


cnn
http://greeknation.blogspot.nl/2016/02/blog-post_324.html

Ιερώνυμος: Φοβάμαι ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν τελικά στην Ελλάδα

Επιφυλακτικός και ιδιαίτερα ανήσυχος για το μεταναστευτικόζήτημα, προβαίνοντας μάλιστα στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβιστούν τελικά στη χώρα, είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος όποιος εκτιμά ότι όσα συμβαίνουν σήμερα είναι σχεδιασμένα για τα επόμενα πενήντα χρόνια. «Πιστεύετε άραγε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έρχονται καθημερινά, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα; Εγώ δεν το πιστεύω. Όλα αυτά τα πράγματα μου φαίνονται σχεδιασμένα. Όταν κλείνουν τώρα τα σύνορα στο Βορρά, εσείς περιμένετε ότι θα φύγουν; Πού θα πάνε; Θα έπρεπε όλοι να αναρωτηθούμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τη Συρία και πνίγονται στη θάλασσα του Αιγαίου. Ποιοι φταίνε που έφυγαν; Ποιοι τους βομβάρδισαν; Ποιοι και γιατί κάνουν τον πόλεμο»;
Μιλώντας στην εκπομπή «Η Ελλάδα στον καθρέφτη» ο Αρχιεπίσκοπος φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην ανέγερση μουσουλμανικών τζαμιών λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η Εκκλησία το έχει μελετήσει το θέμα. Επί του προκατόχου μου Μακαριστού Χριστόδουλου είχε ληφθεί και απόφαση να γίνει το τζαμί. Μάλιστα η Εκκλησία έδωσε και μια μεγάλη έκταση στο Σκαραμαγκά για να εξυπηρετηθούν αυτοί οι άνθρωποι στις ανάγκες τους. Κι εγώ όταν είχα ερωτηθεί στην αρχή, είχα πει να προχωρήσουμε. Τώρα όμως μετά απ όλα αυτά που ζούμε και γίνονται οφείλω να πω ότι επιφυλάσσομαι. Δεν πρέπει να βιαστούμε. Διότι σας θέτω για παράδειγμα ένα ερώτημα: σε ποιους θα κάνουμε τζαμί; Στους Σουνίτες ή στους Σιίτες που σφάζονται μεταξύ τους; Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Προσευχή ή θα γίνουν τα τζαμιά σχολεία Τζιχαντισμού και φονταμενταλισμού; Και ποιος θα τα ελέγξει αυτά τα πράγματα; Δεν ξέρω λοιπόν αν πρέπει να κάνουμε 2 τζαμιά ή 120 που προτείνει ο Δήμαρχος, αλλά  επιμένω ότι θέλει μελέτη όλο το ζήτημα καθώς είμαι επιφυλακτικός και για έναν επιπλέον λόγο.
Για την καύση των νεκρών δήλωσε:
«Η διατύπωση αυτή δεν είναι ούτε δική μου, ούτε της εκκλησίας (σ.σ. περί συσχετισμού καύσης νεκρών με την ανακύκλωσης απορριμάτων). Η θέση της Εκκλησίας είναι Θα πρέπει να θέλετε και εσείς οι χριστιανοί, η αστυνομία να μην είναι ο αστυφύλακας, ο βούρδουλας. Ο Χριστός είπε «Όποιος θέλει πίσω μου ελθείν». Η Εκκλησία πρέπει να ακολουθεί τη διδασκαλία του Χριστού μας. Έχει όμως κανόνα, καταστατικό, διδασκαλία, δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας όπως θέλει, δεν είναι μπαλόνι. Ο δήμαρχος, ή όποιος άλλος φορέας, μπορεί να πάρει ένα κτήμα, να κάνει το αποτεφρωτήριο και όσοι θέλουν να καούν, να ακολουθηθεί η επιθυμία τους. Δεν μπορεί όμως να έρθει μέσα στο χριστιανικό κοιμητήριο να μας φτιάξει εκεί το αποτεφρωτήριο και να υπάρξει σύγχυση. Είδα ένα σχέδιο νόμου που λέει ότι ο μελλοθάνατος μπορεί να γράψει στη διαθήκη του ότι εγώ θέλω να καώ, αλλά θέλω να μου κάνουν και θρησκευτική ακολουθία. Το περνάει ο νομοθέτης. Είναι δυνατόν να μου δώσει εντολή ο νομοθέτης για να πάω εγώ να κάνω ακολουθία; Είναι λογικά πράγματα αυτά; Δεν μπορεί να είμαστε και χριστιανοί και κάτι άλλο. Ή είμαστε ή δεν είμαστε».
Για το σύμφωνο συμβίωσης και την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια για την οποία είναι αντίθετος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε:
«Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει μ’ αυτό τον τρόπο, έξω απ’ αυτά που λέει η εκκλησία, η εκκλησία έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, πορείας, έχει κανονίσει τα όρια της. Αν ένας άνθρωπος θέλει να ζήσει διαφορετικά, δεν μπορούμε να τον αποκλείσουμε της πορείας του. Εδώ έχει όμως μια διαφορά το θέμα. Άλλο πράγμα αυτή η συμβίωση και άλλο η υιοθεσία των παιδιών. Σας ερωτώ. Το δικαίωμα του παιδιού μέχρι που εξαντλείται; Αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει ανάμεσα σε ένα τέτοιο ζευγάρι αυτή της μορφής δεν έχει δικαιώματα; Αυτά τα δικαιώματα ποιος θα τα υπερασπιστεί;
Δημοσιογράφος: Το αντεπιχείρημα της κοινωνίας εν προκειμένω είναι προτιμάτε αυτά τα παιδιά να μεγαλώσουν σε ένα ορφανοτροφείο;
Μα δεν έχουν παιδιά. Να τα πάρει μια φυσιολογική οικογένεια. Εγώ έρχομαι στη θέση του παιδιού. Αυτό το παιδί δεν έχει δικαιώματα; Η μελαγχολία, τα ψυχολογικά προβλήματα ποιος θα τα αντιμετωπίσει. Επανέρχομαι. Είμαι κατά της υιοθεσίας. Η Εκκλησία δεν χρησιμοποιεί βία.
Δημοσιογράφος: Μακαριώτατε, ακούσαμε και φωνές από Μητροπολίτες που παρότρυναν σε προπηλακισμό. Φτύστε τους έλεγαν. Εσάς δεν σας ενοχλούν αυτές οι φωνές;
Δεν είναι Εκκλησία αυτό. Κάνετε λάθος. Είναι ένας Μητροπολίτης. Αν ένας βουλευτής πει κάτι είναι το κράτος; Εδώ είναι η διαστροφή που κάνουν τα ΜΜΕ. Ένας αδελφός μας Μητροπολίτης, βλέπει το θέμα με τον τρόπο αυτό και το αντιμετωπίζει. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα εμείς σαν Εκκλησία; Να τον μαλώσουμε; Δεν έχει αυτός ο άνθρωπος ελευθερία γλώσσας; Εδώ έχουμε ανθρώπους που ψηφίζουν ανθρώπους που είναι υπέρ της βίας.
Δημοσιογράφος: Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι προτροπή σε βία. Δεν σας ενοχλεί εσάς;
Δεν είναι μόνο αυτό που ενοχλεί, είναι και άλλα πολλά. Εγώ όμως τα βλέπω και από μια άλλη πλευρά. Δεν είναι μόνοι τους αυτοί, εκφράζουν έναν κόσμο και αν δεν τον εξέφραζαν, ο τάδε και ο τάδε Μητροπολίτης, θα ήταν έλλειμμα για την Εκκλησία.
Δημοσιογράφος: Δεν νομίζετε ότι οι ακραίες φωνές δίνουν ένα συντηρητικό στίγμα στην Εκκλησία;
Οι ακραίες φωνές θα βρουν τους ακραίους ακολούθους. Οι κανονικές φωνές θα βρουν τους κανονικούς ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν από τη ζωή τους.
Δημοσιογράφος: Έχετε πάρει καμιά φορά τηλέφωνο σε κάποιον απ’ αυτούς να του πείτε το παράκανες;
Αυτά είναι διοικητικά θέματα...»

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την εκκλησιαστική περιουσία η οποία είναι άνθραξ. Είναι δεσμευμένη και ανύπαρκτη ανέφερε χαρακτηριστικά: 
«Έχω πει πολλές φορές ότι όλη αυτή η περιουσία της Εκκλησίας είναι άνθραξ. Κάρβουνο και το έχουν ειρωνευτεί. Με ποια έννοια; Γιατί είναι δεσμευμένη, είναι ανύπαρκτη. Τι σημαίνει να έχεις στα χαρτιά το οικόπεδο μπροστά από τον Ευαγγελισμό, 12 στρέμματα επί της Βασ. Σοφίας, αλλά να μην μπορείς να κόψεις ούτε ένα κλαράκι εκεί; Τέτοια οικόπεδα έχουμε πολλά στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, που φαντάζουν μεγάλης αξίας, αλλά είναι δεσμευμένα με τόσους νόμους και τέτοιες υποχρεώσεις που είμαστε ακίνητοι. Αυτή η ριμάδα η μισθοδοσία που δημιουργεί τόσα θέματα δεν είναι χάρες, υπάρχει νόμος του 1834 που έρχεται το κράτος και λέει δεν έχουμε λεφτά, παίρνει την περιουσία και κάνει νόμο που λέει ότι εσαεί θα πληρώνονται οι παπάδες από το ταμείο του κράτους και τα σχολεία που ετοιμάζουν κληρικούς. Η εκκλησία βοηθά κάθε μέρα 53 χιλιάδες ανθρώπους. Βρείτε μου έναν οργανισμό στην Ελλάδα που βοηθά κάθε μέρα τόσους ανθρώπους.


Πηγή: Ιερώνυμος: Φοβάμαι ότι οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν τελικά στην Ελλάδα | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/news/250384/ieronymos-fovamai-oti-oi-prosfyges-tha-egklovistoyn-telika-stin-ellada#ixzz3zqxUY7QX

'Απροστάτευτα' παιδιά και 'ανήμποροι' γονείς απέναντι στο διαδίκτυο

«Απροστάτευτα» στους διαδικτυακούς κινδύνους είναι τα παιδιά! Αν και οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι γονείς (52%) πιστεύουν ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους στο Διαδίκτυο αυξάνονται διαρκώς (από το cyberbullying μέχρι το ακατάλληλο περιεχόμενο), μόλις ένας στους τρεις (36%) μιλάει στα παιδιά γι’ αυτές και τα συμβουλεύει.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, σύμφωνα με την οποία ένας στους πέντε γονείς (21%) δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει τα παιδιά του από τους διαδικτυακούς κινδύνους, παρότι το 28% έχει δει τα παιδιά του να αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης ακατάλληλου περιεχόμενου, τυχαίων συζητήσεων με αγνώστους και του cyberbullying. Επίσης, οι μισοί (47%) φοβούνται ότι το Διαδίκτυο επηρεάζει με κάποιο τρόπο την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών.
Ποσοστό 30% των γονιών αισθάνεται ότι δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο τι βλέπουν ή τι κάνουν τα παιδιά όταν είναι online ενώ σε ποσοστό 62% δεν μπαίνουν στον κόπο να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις απειλές του Διαδικτύου. Ακόμα και στην περίπτωση που λαμβάνουν μέτρα, αυτά επικεντρώνονται σε ενέργειες που μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές: ενδεικτικά το 24% δηλώνει ότι ελέγχει το ιστορικό περιήγησης των παιδιών του, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς μπορεί να έχει ήδη γίνει σε αυτό το στάδιο. Σημειώνεται ότι 26%  έχει εγκαταστήσει λογισμικό γονικού ελέγχου.
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/aprostateyta-paidia-kai-anhmporoi-goneis-apenanti-sto-diadiktyo.3892717.html

Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας

Αποκαλυπτικά έγγραφα για τους εκβιασμούς Ερντογάν. Αύξηση πιέσεων προς Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα. Εκβιασμοί από Τουρκία σε ΕΕ και αίτημα για 30 δισ. ευρώ(!). Οι ΗΠΑ ζητούν από Λαγκάρντ να βάλει το ΔΝΤ «παράμετρο προσφυγικού». Ποιοι θέλουν γρήγορη αξιολόγηση, ποιοι κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Χοντρό παιχνίδι στην πλάτη της Ελλάδας
Στη γωνία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός τα επιπλέον μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης και τις συντεταγμένες και αφετέρου, αυξανόμενες πιέσεις για νέες υποχωρήσεις στο προσφυγικό. Αμφότερες αναμένεται να τεστάρουν την αντοχή της, εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες υφίστανται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων τους, ώστε να μη δέχονται μετανάστες στους κόλπους τους.
Κι ενώ κάποιοι θέλουν για τη χώρα μας τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου, με το επιχείρημα ότι δεν έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ανακόψει τη ροή των προσφύγων, η ηγεσία της ΕΕ σιωπά εδώ και μήνες για την πραγματική κατάσταση που δεν είναι άλλη από τις ωμές απειλές της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου η Ευρώπη να υποχωρήσει στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της γείτονος χώρας.
Αποκαλυπτικά εμπιστευτικά έγγραφα του Euro2day.gr δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι από τις 16 Νοεμβρίου και όταν είχε ήδη συμφωνηθεί το λεγόμενο Action Plan μεταξύ Τουρκίας και Κομισιόν, ο κ. Ερντογάν σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αττάλεια της Τουρκίας, απείλησε ότι εάν η ΕΕ δεν συνδέσει το προσφυγικό με την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας:
1. Θα στείλει με λεωφορεία πρόσφυγες σε Ελλάδα και Συρία και θα αφήσει τους πρόσφυγες και δη μικρά παιδιά να... πνίγονται στις ακτές της.
2. Δεν αποδέχεται τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια που είχε συμφωνήσει και θέλει 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο τουλάχιστον, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συμφωνία.
3. Ζητά άνοιγμα όλων των κεφαλαίων ένταξης συντομότερα και δεν επιδέχεται υποδείξεις από την Κομισιόν.
4. Η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, μετά από αίτημα του ιδίου του Ερντογάν για να τον βοηθήσουν να κερδίσει τις εκλογές.
Οι διάλογοι της συνάντησης είναι σοκαριστικοί (δείτε αναλυτικά στο τέλος του κειμένου τα σχετικά έγγραφα), και όπως μετέφερε ανώτερη πηγή, ο κ. Ερντογάν ήταν αλαζονικός, εριστικός και οι τόνοι της συζήτησης είχαν ανέβει επικίνδυνα, σε σημείο που η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Εκανε λόγο για αποστολή προσφύγων με… λεωφορεία και ζήτησε περισσότερα χρήματα, λέγοντας ότι… η Ελλάδα πήρε βοήθεια 400 δισ. ευρώ από την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το περιστατικό, που δείχνει ξεκάθαρα ποια είναι η στάση της Τουρκίας,αποσιωπήθηκε από την ΕΕ. Τα κράτη-μέλη δεν ενημερώθηκαν ως έπρεπε (ούτε ο Ελληνας πρωθυπουργός που είχε επίσημο ταξίδι στην Τουρκία την επόμενη μέρα!), ενώ στους δημοσιογράφους δόθηκε διαφορετική ενημέρωση, ότι «η μπάλα κυλάει» καθώς διατάχθηκε πλήρης συσκότιση.

Οι νέες πιέσεις

Eκτoτε οι πιέσεις προς την Ελλάδα εντάθηκαν και αναμένεται να κλιμακωθούν εκ νέου από αυτή την Τετάρτη, καθώς η ΕΕ διεκδικεί ενεργό ρόλο στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας και θέλει να φέρει χιλιάδες ξένους αστυνομικούς και φύλακες με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Το σχέδιο για την Ελλάδα, όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένως, ξετυλίγεται σιγά σιγά και αναμένεται να κορυφωθεί τον Μάιο.

Οι νέες απαιτήσεις της Τουρκίας και η «κακή» διαπραγμάτευση της ΕΕ

Από τα εμπιστευτικά έγγραφα διαφαίνεται ότι η Άγκυρα έφερε την ΕΕ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, έκανε μια συμφωνία βασισμένη σε υποσχέσεις και έκτοτε εκβιάζει και ζητάει περισσότερα προκειμένου να την υλοποιήσει. Υπάρχει από την πλευρά Ερντογάν η «καχυποψία» ότι η ΕΕ δεν θα εφαρμόσει τις υποσχέσεις για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και πατάει εκεί ώστε να μην κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές των προσφύγων. Αντιθέτως μάλιστα.
Η Γερμανία ρίχνει το φταίξιμο στην Κομισιόν για τις λάθος διαπραγματεύσεις. Η Ανγκελα Μέρκελ, που βρίσκεται για τρίτη φορά σήμερα στην Τουρκία και έχει λάβει τα ηνία της διαπραγμάτευσης, φαίνεται να κινείται στη λογική ότι μόνο εάν ικανοποιηθεί η Τουρκία θα σταματήσουν οι προσφυγικές ροές. Οσοι γνωρίζουν την τουρκική διπλωματία, αντιλαμβάνονται ότι η λογική αυτή είναι λανθασμένη.
Αντιθέτως, προκαλεί απορία γιατί δεν γνωστοποιήθηκαν στα κράτη-μέλη οι απειλές της Τουρκίας, ώστε τα πυρά να πηγαίνουν προς την Άγκυρα και όχι την Ελλάδα και να αποδυναμωθεί η λογική εκβιασμού της γείτονος χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το νέο τουρκικό πλάνο θέλει να εμπλέξει την ΕΕ και στις στρατιωτικές επεμβάσεις που κάνει στη Συρία, με πρόσχημα το προσφυγικό, θέλει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ από «παγκόσμιους δωρητές» για να κρατήσει τους πρόσφυγές στα εδάφη της ενώ φέρνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να «λάβει» και από εκεί υποχωρήσεις που δεν άπτονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η στάση της Ελλάδας

Η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει αυτή τη διάσταση, ενώ ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να περιμένει «συμπάθεια και υποστήριξη» στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό σε δύο εβδομάδες, ακόμα και αν εμφανιστεί πλήρως έτοιμη στο θέμα των hot spots.
Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να λαμβάνει τα μηνύματα ακόμα και μετά το Λονδίνο, ότι η χώρα μας θα βρεθεί υπό ασφυκτική πίεση, την ίδια στιγμή που εκκρεμεί η αξιολόγηση της οικονομίας. Η διαρροή ότι είπε στην Ανγκελα Μέρκελ ότι δεν μπορεί να σηκώσει η Ελλάδα δύο κρίσεις ταυτόχρονα, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.
Ο πρωθυπουργός αναμένει τις πιέσεις. Και προσπαθεί τουλάχιστον να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα,ώστε να μη συμπέσει με το αναθεωρημένο Action Plan για το προσφυγικό. Όμως αυτό δεν θα είναι εύκολο.
Παρά τις διαρροές ότι οι δανειστές ζητούν και πιέζουν, ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και στις συζητήσεις με τα ελληνικά κλιμάκια, το κουαρτέτο δεν έμπαινε στην ουσία της διαπραγμάτευσης, άκουγε, ζητούσε διευκρινίσεις, στοιχεία, αλλά δεν «έδινε γραμμή», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνειδητοποιεί ότι κανείς δεν βιάζεται να κλείσει την αξιολόγηση. Αυτό ήταν και το ερώτημα που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός στην Ανγκελα Μέρκελ.
Πάντως, αξιωματούχος του ΔΝΤ μάς ανέφερε ότι τις τελευταίες εβδομάδες η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντέχει βάλει στο παζλ και το προσφυγικό, μετά από πίεση της Ουάσινγκτον.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος εξέπεμψε μήνυμα «κρατήστε την Ελλάδα μέσα»,αναφερόμενο στις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχει ένας προσωρινός αποκλεισμός από τη Σένγκεν. Και ενώ οι ΗΠΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στο Euro2day.gr ότι οι διαρροές στα ελληνικά μέσα για τις απαιτήσεις των δανειστών είναι απλά «το σημείο στο οποίο σταματήσαμε τον Νοέμβριο».
«Δεν βλέπω κάτι καινούργιο και απορώ για τον θόρυβο που έχει προκληθεί», είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως η ΕΚΤ και ο ESM σπρώχνουν για να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι τον Απρίλιο, με τον Μάριο Ντράγκι να κτυπάει το καμπανάκι για αυξημένους κινδύνους στην Ευρωζώνη από το εξωτερικό, ενώ τα στελέχη της Κομισιόν και του ΔΝΤ αναμένουν εντολές από τους επικεφαλής.
Η μεν Κομισιόν θέλει να εντάξει και το προσφυγικό στη διαπραγμάτευση, δίνοντας κάποια ανάσα στον κ. Τσίπρα και το ΔΝΤ αναμένει την τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, που όμως δεν φαίνεται να υποχωρεί ως προς τις σκληρές απαιτήσεις σε ασφαλιστικό - δημοσιονομικό.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει διαβλέψει τη λάθος στροφή που πήραν οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία (και ως ένα μεγάλο μέρος η Κομισιόν έχει την ευθύνη για την κακή διαπραγμάτευση και την τεράστια ανοχή που έδειξαν οι συνεργάτες του) και αποφάσισε να μην παρευρεθεί στη διάσκεψη του Λονδίνου, ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στη κ. Μέρκελ και τον κ. Τουσκ.
Ήδη οι σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν βρίσκονται στο καλύτερό τους σημείο. Επιπλέον, υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ερωτώμενος για το εκρηκτικό μείγμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, ανέφερε ότι στη χειρότερη περίπτωση, «καλό είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού, όπως του κ. Παπαδήμου, που θα υιοθετήσει όλες τις αντι-λαϊκές αποφάσεις, αποφορτίζοντας το κλίμα».
Βεβαίως η σκέψη αυτή προέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και έχει διπλή ανάγνωση, όμως τις τελευταίες ώρες κερδίζει έδαφος και στους δορυφόρους του Σόιμπλε, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τι έγινε στο κρίσιμο ραντεβού του Νοεμβρίου

Αποκαλυπτικοί για τη στάση της Τουρκίας είναι οι διάλογοι για το ραντεβού του Νοεμβρίου, τότε που Γιούνκερ και Τουσκ συναντήθηκαν με τον Ερντογάν.
«Εάν μας δίνετε 3 δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε τη συζήτηση.Η Ελλάδα έλαβε 400 δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της κρίσης. Θα έπρεπε να αποσπάσουμε μερικά από εκείνα τα κονδύλια και να τα επενδύσουμε σε μια ζώνη ασφαλείας στη Συρία, ώστε να λύσουμε όλα τα προβλήματα με τους πρόσφυγες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.
Όταν ο κ. Τουσκ προσπάθησε να εξηγήσει ότι τα χρήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα ήταν δάνεια ώστε να διασφαλιστεί και η Ευρωζώνη και δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες συγκρίσεις, ο κ. Ερντογάν τον διέκοψε λέγοντας ότι η χώρα του ήδη δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατόπεδα προσφύγων που είναι «υπόδειγμα» και ότι ο ίδιος δεν επιδέχεται συστάσεις.
Ο κ. Ερντογάν έδειξε πλήρη αδιαφορία για τα προβλήματα της Ευρώπης και ιδιαίτερα τη στιγμή που ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και ήδη κάποια κράτη-μέλη ήταν έτοιμα να καταργήσουν τη Συνθήκη Σένγκεν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.
Σε αυτό το σημείο ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι διέκοψε λέγοντας ότι η Σένγκεν είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο που δεν τον αφορά. Αναφέρουν τα έγγραφα: «Ο κ. Ερντογάν ρώτησε ρητορικά: Και τώρα πώς θα αντιμετωπίσετε τους πρόσφυγες, εάν δεν φτάσουμε σε συμφωνία; Θα σκοτώσετε τους πρόσφυγες;».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασε μια αμφιλεγόμενη απάντηση, λέγοντας ότι η ΕΕ μπορεί να κάνει τον εαυτό της λιγότερο ελκυστικό για τους πρόσφυγες «αλλά αυτή δεν είναι η λύση που θέλουμε».
Ο κ. Ερντογάν σήκωσε κι άλλο τους τόνους λέγοντας ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τουρκία, τότε η ΕΕ θα έρθει αντιμέτωπη με περισσότερα από ένα μικρό αγόρι πνιγμένο στις ακτές της Τουρκίας. «Θα είναι 10 και 15 χιλιάδες. Πώς θα το χειριστείτε αυτό το φαινόμενο;» είπε στους κ.κ. Τουσκ και Γιούνκερ.
«Οι επιθέσεις στο Παρίσι αφορούν τη φτώχια και τον αποκλεισμό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αμόρφωτοι αλλά θα συνεχίσουν να είναι τρομοκράτες για την Ευρώπη», συνέχισε.
Τότε ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε υψηλούς τόνους, είπε στον κ. Ερντογάν ότι εάν διαλυθεί η Σένγκεν, τότε η Τουρκία δεν θα επωφεληθεί από την άρση της βίζας προς την ΕΕ και ότι η Άγκυρα θα χρειαστεί να πραγματοποιήσει διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αποκάλυψε δε ότι η Κομισιόν σκοπίμως καθυστέρησε τη δημοσιοποίηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας, ώστε να βοηθηθεί ο κ. Ερντογάν στις εκλογές.
«Δεχθήκαμε κριτική για αυτή την καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της έκθεσης. Και όσον αφορά στα κονδύλια ούτε εγώ, ούτε ο Ντόναλντ (Τουσκ) μπορούμε να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τους αριθμούς. Χρειαζόμαστε διαύγεια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επίσης συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια όπως το κεφάλαιο 17».
Ο Τούρκος πρόεδρος θεώρησε τα σχόλια του κ. Γιούνκερ προσβλητικά και διέκοψε για ακόμα μια φορά λέγοντας ότι η καθυστέρηση της έκθεσης δεν τον βοήθησε να κερδίσει τις εκλογές. Με θυμό είπε ότι «η έκθεση είναι μια προσβολή» και ότι η χώρα του έχει αποκλειστεί από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ εδώ και 11 χρόνια.
«Ποιος έγραψε αυτή την έκθεση; Πώς μπορέσατε και γράψατε αυτά τα πράγματα; Αυτή δεν είναι η πραγματική Τουρκία. Δεν ήρθατε ποτέ σε μένα να μάθετε την αλήθεια. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχει ανοίξει κανένα κεφάλαιο», διεμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η απάντηση που πήρε από τον πρόεδρο της Κομισιόν, ότι η έκθεση προόδου καθυστέρησε μετά από αίτημα του ιδίου του κ. Ερντογάν, σήκωσε ακόμα περισσότερο τους τόνους καθώς ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι αισθάνεται τώρα «εξαπατημένος».
«Είχα την εντύπωση ότι θέλατε να συμφιλιωθείτε με την Ευρώπη, γιατί πραγματικά σταθήκαμε στο ύψος των προκλήσεων», είπε ο κ. Γιούνκερ για να διακοπεί για ακόμα μια φορά από τον κ. Ερντογάν, ο οποίος τον προκάλεσε να «αναφέρει έστω και μια παραχώρηση που έκανε η ΕΕ προς την Τουρκία».
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε τη δυνατότητα παροχής κονδυλίων, την επιτάχυνση των ενταξιακών διαδικασιών, τη φιλελευθεροποίηση της βίζας, αποφάσεις οι οποίες ήταν εξαιρετικά δύσκολες για τα κράτη-μέλη.
Ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι η ΕΕ δεν έκανε τίποτα για την Τουρκία, ότι τα κονδύλια ήταν για τους πρόσφυγες και όχι για τη χώρα. «Χρησιμοποιείτε προ-ενταξιακά κονδύλια. Πραγματικά αυτό είναι τίποτα. Δεν έχετε ανοίξει κεφάλαια. Περιμένουμε 53 χρόνια. Μας κοροϊδεύετε», φώναξε.
Ο κ. Γιούνκερ ανταπάντησε ότι οι Βρυξέλλες υποδέχθηκαν τον Τούρκο πρόεδρο «σαν πρίγκιπα», για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο «Σαν πρίγκιπα; Βεβαίως! Δεν εκπροσωπώ κάποια τριτοκοσμική χώρα». Γυρνώντας προς τον κ. Τουσκ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν «ασεβής» και ότι κατά την άποψή του η ΕΕ δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της.
«Αν δεν μας θέλετε, πείτε το καθαρά. Απλά θέλετε να κρατήσουμε τους πρόσφυγες», ανέφερε και σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, «θα στείλουμε τους πρόσφυγες με λεωφορεία στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία».

- - 
- - 
- - 


http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1397081/hontro-paihnidi-sth-plath-ths-elladas.html