Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Συνέντευξη Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Φιλοσοφίας… Αναφέρεται στην πυρηνική ενέργεια, την κρίση αξιών, τα ΜΜΕ, το επώνυμο των παιδιών….. Της δημοσιογράφου Βένης Παπαδημητρίου

…. Η εποχή μας, ιδίως από τα τέλη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, δείχνει μια έλλειψη σωφροσύνης. Βέβαια, ο 20ος αιώνας και στο πρώτο ήμισυ του, είναι ένας αιώνας απάνθρωπος, οι δε ιστορικοί, θα ωρύονται όταν θα διαβάζουν αυτά τα γεγονότα που συνιστούνε, τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και τον δεύτερο-σημειώνει ο καθηγητής, ενώ αναφέρεται στην ατομική βόμβα:
Το πρώτο ήμισυ του παγκόσμιου πολέμου
 . «… Το 45 κατασκευάστηκε η ατομική βόμβα. Και η ειρωνεία της ιστορίας είναι, ότι την κατασκεύασε ένας φιλάνθρωπος και ηθικότατος  άνθρωπος, ο Ρούσβετ, αλλά όχι για να τη ρίξει, να καταστρέψει. Την κατασκεύασε, επειδή είχε την υποψία, βάσιμα, ότι στη Γερμανία ετοιμάζουν την ατομική βόμβα και ότι ο αδίστακτος Χίτλερ εσκέφθηκε ότι μπορεί να τη ρίξει, για να τον εξαναγκάσουν να μην την ρίξει , πρέπει να την έχουμε εδώ την βόμβα.
Οι όχι με κύρος διάδοχοί του, έκαναν το έγκλημα και έριξαν την βόμβα. Έκτοτε, προσπάθησαν και τα άλλα κράτη να αποκτήσουν αυτό το δικαίωμα, και τώρα ζούμε υπό την αίρεση ότι δεν θα βρεθεί ένας τρελός να αρχίσει πόλεμο με πυρηνικές βόμβες»………
Ο Φιλόσοφος, αναφέρεται στην πυρηνική ενέργεια, θέμα επίκαιρο σήμερα, πόυ ζούμε τον εφιάλτη της πυρηνικών εκρήξεων, μετά το σεισμό στην Ιαπωνία… .

«Επιστεύθη γενικώς ότι η πυρηνική ενέργεια, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, φθηνής.  Και δεν σκέφθηκαν τις παρασυνέπειες. Δηλαδή τον κίνδυνο που συνεπάγεται από αυτήν. Πριν γίνει το Τσέρνομπιλ.,  έγραψα: « Όχι στην πυρηνική ενέργεια, είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας»… Τότε, με κατηγορούσαν ως αντιδραστικόν, όταν έγινε το Τσερνομπίλ επαληθεύθηκα δυστυχώς…   Όταν πήρε φωτιά στη Γερμανία, ένα πυρηνικό εργοστάσιο,  είχα πει ότι «όσα μέτρα ασφαλείας και αν παίρνουν οι ειδικοί, είναι ανθρώπινα, να υπάρξουν λάθη, ή να υπάρξουν και πράξεις κακίας του αντιπάλου». Δηλαδή, ο αντίπαλος να πυροδοτήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις…

…Ένα ελάττωμα της ανθρωπότητας είναι ότι επίστευσε και πιστεύει στην πυρηνική ενέργεια.. Όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι που πιστεύουν σε αυτή
Αυτά είναι παγκόσμια θέματα, τα οποία ούτε η Ελλάς μπορεί να τα ελέγξει. Και όσοι ευσυνείδητοι διανοούμενοι ενδέχεται να διατυπώνουν απόψεις, δεν εισακούγονται» είναι το παράπονο του διακεκριμένου φιλόσοφου.


Ο όρκος.

«Ο όρκος είναι ντροπή για την ανθρωπότητα, είναι επιστροφή στη μαγική νοοτροπία» αναφέρει ο κ. Δεσποτόπουλος και εξηγεί: « Παλαιότερα, αυτός που ορκίζονταν, νόμιζε ότι δεσμεύεται από μαγικές δυνάμεις. Έπειτα εξευγενίστηκε κι έγινε ο λεγόμενος «θρησκευτικός όρκος».. Στην ελληνική αρχαιότητα, ήδη, αλλά και από τότε, οι φιλοσοφημένοι άνθρωποι αντιδρούσαν. Έλεγαν για παράδειγμα,  ότι ένας, ονόματι Κλεινιας, με πυθαγόρεια μόρφωση, επροτίμησε να χάσει δίκην . τριών ταλάντων, μεγάλου ποσού, παρά να ορκιστεί. Διότι θεωρούσε ότι ο όρκος είναι ανάξιος ανθρώπου λογικευμένου και μειωτικός της αξιοπρέπειας, κυρίως ο όρκος του μάρτυρος.
‘Οταν το δικαστήριο –είναι σαν να λέει και λέει- στον μάρτυρα, ευυπόληπτο άνθρωπο που έρχεται να βοηθήσει τη Δικαιοσύνη,» δεν σε πιστεύω ως ειλικρινή και για να σε αναγκάσω να πεις την αλήθεια, επισείω τον όρκο που συνδυάζεται με φόβο θεώθεν τιμωρία». . Αυτό σε μια δημοκρατική πολιτεία, είναι ένα είδος  βασανιστηρίου ψυχής, όπως έχει πει κάποιος . Έτη χειρότερον….
 Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα το Ευαγγέλιο ως όργανο ορκωμοσίας. Με τον τρόπο αυτό,  γίνεται και βεβήλωση του Ευαγγελίου και είναι και απάτη.  Διότι ο όρκος, υποτίθεται εκεί, επικαλούμαι ότι ο Χριστός, ο Θεός οι Άγιοι, θα είναι μάρτυρες, αλλά ο Χριστός, ρητά, απαγορεύει τον όρκο στο Ευαγγέλιο… «<ουκ επιορκίσεις. Θα προδώσεις τω Κυρίω επί τω όρκο σου…. Το δε περισσώ εκ του πονηρού εστίν». Δηλαδή ο όρκος είναι αμαρτία για τον Χριστιανό.
Ο Πατριάρχης Άνθιμος, το 1837 όταν οι περισσότεροι Έλληνες ήταν υπό τουρκικήν εξουσίαν,  γράφει:; «<Η Εκκλησία υμών, απαγορεύει τον όρκον. Εάν όμως κάποιος, πιεζόμενος αφορήτως υπό της κρατικής εξουσίας, και ορκισθεί, θα δεηθώμεν εις την ευσπλαχνίαν του κυρίου, να τον συγχωρήσει»
Κατόπιν αυτού, το ελληνικό κράτος,  με κυρίαρχο θρησκεία την Χριστιανική <ορθοδοξία και επιβάλλει όρκο, αποτελεί ασυνέπειαν και γελοιοποιητική του κράτους..  Μισοέγιναν κάποιες βελτιώσεις, αλλά δεν ήταν ουσιαστικές..», σημειώνει ο κ. Δεσποτόπουλος


Τα επώνυμα των γυναικών και των παιδιών μετά τον γάμο..

.
«…Ενοχλεί, αυτό που ονόμασα «επωνυμικό χαμαιλεοντισμό» των γυναικών. Ότι δηλαδή με το γάμο αλλάζουν επώνυμο ,με το διαζύγιο αλλάζουν επώνυμο κ. λ. π.  Ότι είναι μειωτικό για μία προσωπικότητα και μειωτικό συγχύσεως στην κοινωνία. Και επέμεινα ότι δεν πρέπει να αλλάζει επώνυμο η γυναίκα, όπως δεν αλλάζει ο άνδρας.  Για λόγους ισότητας. Το 82 που έγινε η αναθεώρηση του συντάγματος, η επιτροπή τότε δέχθηκε την πρότασή μου, και έκτοτε, νομικώς, η γυναίκα κρατάει το επώνυμό της.
 Αλλά, τότε, ανακύπτει ένα ζήτημα, που δεν υπήρχε πριν που είχαν το ίδιο επώνυμο και οι δύο σύζυγοι. Δεν υπήρχε πρόβλημα τι θα γίνουν τα τέκνα, τι επώνυμο θα έχουν τα τέκνα. Αυτό, δε, να παίρνει το όνομα του συζύγου, ήταν συνεπές, με ορισμένη αξιολογία της κοινωνίας, για τη θέση της γυναικός.
Ο Φίτλε, φιλόσοφος γερμανός, στις αρχές του 19ου αιώνα, γράφει. «Η γυναίκα με το γάμο, απορροφάται στην προσωπικότητα του ανδρός.  Συνεπώς, εφεξής, η ευτυχία της και η αξιοπρέπειά της είναι συναρτημένη με την αξιοπρέπεια και την ευτυχία του συζύγου τους. Εξ ου και συμβολικώς ,αποβάλλει το πατρικός της επώνυμο και λαμβάνει το επώνυμο του συζύγου». Σήμερα κανείς δεν μπορεί να υποστηρίζει αυτά τα πράγματα και έφτασε αυτή η επιτροπή και ορθώς είπε ότι η γυναίκα κρατάει το επώνυμο της  όπως και ο άνδρας.


Δυαδικό επώνυμο..

Τι γίνεται με τα παιδιά; Και τότε έπραξε μια ανοησία. Είπε οι γονείς οι μέλλοντες γονείς, και σύζυγοι, πριν το γάμο, προβαίνουν σε δήλωση ενώπιον του συμβολαιογράφου, εκλογής ότι το παιδί θα φέρει του πατέρα ή της μητέρας το επώνυμο.  Δηλαδή βάζουν τις δύο οικογένειες να συγκρουστούν ηθικά μεταξύ τους, διότι όταν εκλέξεις σημαίνει ότι περιφρονείς την άλλη οικογένεια. Δεύτερον λες τη μισή αλήθεια, διότι ο παιδί, ανήκει και στους δύο γονείς. Προσωπικά, είχα  προβλέψει εξ αρχής να πούμε επιτέλους την αλήθεια. Ότι το παιδί είναι και της μητέρας και του πατέρα. Στο αγόρι να υπάρχει πρώτα το όνομα του πατέρα και δεύτερο της μητέρας. Στο κορίτσι, πρώτα της μητέρας και δεύτερο του πατέρα. Δυαδικό επώνυμο. Οπότε λέμε την αλήθεια, ότι το παιδί ανήκει και στους δύο γονείς και αποφεύγουμε συγχύσεις λόγω επωνυμίας.
Τώρα το παιδί τι θα γίνει στην επόμενη γενιά; Απλώς, μόνο το πρώτο, το δυαδικό επώνυμο θα μεταφέρεται, διότι θα είναι το πρώτο από τον ένα γονέα, το πρώτο από τον άλλο γονέα, εφόσον και οι δύο γονείς θα έχουν δυαδικό επώνυμο. Το αποτέλεσμα, εφόσον υπάρχει αδιάψευστη αρρενογονία, έχουμε τη συνέχιση του αρχικού πατρικού επωνύμου. Εφόσον υπάρξει αδιάψευστη θηλυγονία του μητρικού επωνύμου συνέχεια. Άριστο σύστημα. Είναι το καλύτερο στον κόσμο, και, είναι το μόνο σύμφωνο με το Σύνταγμα.

 Ο κ. Δεσποτόπουλο θα συναντηθεί με συγκεκριμένη  πρόταση με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης


Όσοι δεν τολμούν, η δεν σκέπτονται, είναι  συνηθισμένοι στη ρουτίνα….

Δυστυχώς αυτά ισχύουν ακόμα και έχω καταθέσει αυτή την πρόταση σε δυο υπουργούς, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν, αλλά είχαν την αφέλεια να αναθέσουν στην υπηρεσία και έτσι τελματώθηκε το ζήτημα. Διότι όσοι δεν τολμούν, η δεν σκέπτονται, είναι  συνηθισμένοι στη ρουτίνα. Μόλις βρω καιρό, θα πάω να δω τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης μήπως αυτός είναι πιο γενναίος και να έχει και φιλοδοξία, να συνδυαστεί το όνομά του με μία μεταρρύθμιση σπουδαία, που θα εξασφαλίζει την Ελλάδα, προβάδισμα ηθικό σε όλο τον κόσμο.
Διότι μερικοί μου έλεγαν:  Το εφαρμόζει κανένα άλλο κράτος;»… Πρέπει δηλαδή να πιθηκίζουμε, Να περιμένουμε τους άλλους; Να ακολουθούμε πάντα τους άλλους;…», Σοβαρή επισήμανση του Καθηγητή…   


 Κρίση αξιών στην εποχή μας..

«…. Η έκφραση αξιών, είναι βαρυσήμαντη. Ο άνθρωπος, διαφέρει από τα ζώα, ότι δεν οδηγείται αποκλειστικά από το ένστικτο. Αυτό όμως είναι και μια ορφάνεια. Διότι το ένστικτο είναι καθοδήγηση για την σύγκριση της ζωής και μάλιστα για τη συντήρηση  του είδους.  Ο άνθρωπος αποκτά ελευθερία, διότι δεν έχει την δυναστική επιβολή του ενστίκτου στη συμπεριφορά του. Είναι δυνατόν να πει όχι στις παρορμήσεις του ενστίκτου. Πρέπει ο άνθρωπος, την ελευθερία του, να επινοήσει το πρακτέον,  να διαγνώσει το δυνατόν. Διότι πρακτέον με δυνατόν είναι παραλογισμός. Και μεταξύ των πολλών ενδεχομένως πρακτέων, πρακτών, δυνατών να επινοήσει, το αξιότερον.  Η σύγχρονη φιλοσοφία δέχεται ότι κάθε φορά υπάρχει κάτι που είναι το ορθόν, και που αξίζει να το ενστερνιστεί ο άνθρωπος και λέμε ότι έτσι, άχρωμα και άχωρα υπάρχει αξία.

 Του ανθρώπου το θαυμάσιο ιδίωμα είναι, να μπορεί να συλλάβει αυτό που είναι δυνατόν και αυτό που είναι ορθόν.  ‘Όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν την  ίδια δυνατότητα για να συλλάβουν το ορθό. Ο Ησίοδος έλεγε «ούτος μεν πανάρειστος, ως αυτός πάντα νοήσει».  … «Άριστος όλως διόλου είναι αυτός, που ο ίδιος συλλαμβάνει το ορθόν, καλός όμως και εκείνος που πείθεται σε εκείνον που λέει το σωστό.
 Ο άνθρωπος μες την κοινωνία, επειδή άνθρωπος σημαίνει χειραφέτηση από το ένστικτο, αλλά και ορφάνια σχετικά με το ζώο, ως προς τον τρόπο που θα βιώσει  ,οδηγείται, από όσα μέσα στην κοινωνία. Αυτό που έλεγε ο Ησίοδος, ότι οι εμπνευσμένοι άνθρωποι συλλαμβάνουν, έχει αποθησαυριστή ως καθοδηγητικό για τον άνθρωπο και συνηθίζουμε να λέμε, αξίες. Αυτά καθ εαυτά υπάρχουν. Δηλαδή και εάν δεν είναι ο άνθρωπος, αλλά, που μες στην κοινωνία έχουν συλληφθεί από ανθρώπους και έχουν ενσαρκωθεί σε ορισμένους θεσμούς, σε ορισμένες παραδόσεις…»

 Το σύστημα αξιών δεν έχει ισορροπήσει..  Πολιτική και θρησκεία δεν πείθουν..

…Η εποχή μας υπερτερεί με κάποιους νομικούς και οικονομικούς θεσμούς  από άλλες εποχές αλλά και υστερεί, διότι  η τεχνική που έχει προοδεύσει έχει δώσει γιγάντιες ικανότητες στον άνθρωπο, αλλά οι οποίες έχουν και παρασυνέπειε,  πάρα πολύ σπουδαίες, είτε προς το καλό, είτε προς το κακό. Και  η αξιολογία της εποχής, δηλαδή το σύστημα αξιών, δεν έχει ισορροπήσει αυτές τις γιγάντιες δυνατότητες. Και γι αυτό σήμερα κι η πολιτική δεν επαρκεί να αντιμετωπίσει τα πρωτόφαντα γιγάντια προβλήματα της ανθρωπότητας, καθώς μεταξύ άλλων δεν έχει παγκόσμια έκταση. Ενώ πολλά προβλήματα μόνο με αποφάσεις παγκοσμίου κύρους μπορούν να λυθούν.
Αλλά, και διότι η άλλωτε δογματική ηθική που είχε και την επικύρωση της θρησκείας, προσδιόριζε τους ανθρώπους και τους παρεμπόδιζε για ηθικές παρεκτροπές, σήμερα δεν έχει τόση επιρροή παρά την προσπάθεια της Παιδείας, η οποία δεν είναι πάντοτε η καλύτερη δυνατή, όπως έχει οργανωθεί στα σχολεία. Η κατάστασις στην εποχή μας, δείχνει τους ανθρώπους, πολλούς ανθρώπους,να τείνουν προς την εξωτερικά φαινόμενη αξία, όπως είναι η οικονομική δύναμη. Διότι οικονομική δύναμη σημαίνει, ικανότητα να αξιοποιήσει κανείς πολλά αγαθά της κοινωνίας. Και δεν έχει κατασταθεί η πολιτική να ελέγχει την οικονομία όπως έπρεπε. Το δόγμα της ελευθερίας, των συναλλαγών, της ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας, έχει τα καλά του, αλλά, όπως έχει καταλήξει να σημαίνει επιρροή των γιγάντιων συμφερόντων, ώστε ορθές αποφάσεις να μπορεί να ληφθούν γιατί προσκρούουν σε γιγάντια συμφέροντα. Αυτή η απεριόριστη ελευθερία  έχει χάσει την ελευθερία της!  Θα έπρεπε η πολιτική να επανεύρει την ηθική ρίζα της και την ηθική σύστασής της, ώστε να επιβάλλει μόνον αυτό που μπορεί τον άνθρωπο να τον υπηρετήσει,  τον κάθε άνθρωπο και να τον οδηγήσει προς τον καλύτερο εαυτό του. Διότι ο άνθρωπος από τη μια είναι αυτό το θαυμάσιο ον που μεγαλουργεί, από την άλλη, έχει αρχήθεν επινοηθεί, ένα υποκείμενο, ενδεχομένως κακουργίας. Και η Παιδεία προσπαθεί  την κακουργίαν να την αποσείσει και να καταστεί τον άνθρωπο ικανό μόνο για πράξεις ηθικά θετικές, δηλαδή που να συμβάλλουν στη ζωή του ανθρώπου και στην καλύτερη ζωή του»…

Τα ΜΜΕ… . 

«…Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, πρέπει ορθότερα να λεχθούνε «Μέσα Αθρόας Τηλεπικοινωνίας», που έχουν μεγάλη ευθύνη για τη διάπλαση των συνειδήσεων των ανθρώπων. Αυτό που έλεγε ο Ησίοδος ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακούνε τα σωστά, ισχύει και σήμερα.  Αλλά εκείνος που λέει τα πολλά, και όχι τα σωστά, είναι συνήθως ο διαμορφωτής των εκπομπών της τηλεοράσεως και του τηλεφώνου. Και δεν έχει, όσο πρέπει, την προβληματική, τη συνυφασμένη με τα Μέσα Αθρόας Τηλεπικοινωνίας. Αυτά επηρεάζονται  από το δόγμα της ελευθερίας της εκφράσεως, της ελευθερίας εννοούμενης ανέλεγκτης δυνατότητας να εκφράσει κανείς ότι σκέπτεται. Ενώ η ελευθερία στην ηθική έννοια σημαίνει, απαγκίστρωση από τη δυναστεία του ενστίκτου και ικανότητα για σύλληψη του ωραίου, του ηθικού, του δημιουργικού ευδαιμονίας των ανθρώπων….
.Η ελευθερία όπως νοείται σήμερα, εννοούν σήμερα, είναι ανέλεγκτη έκφραση όσων κάποιος σκέπτεται είτε είναι σωστά, είτε δεν είναι σωστά. Μάλιστα, το κακό με τα μέσα αυτά είναι ότι απευθύνονται εξίσου σε μεγάλους και σε μικρούς σε μορφωμένους και σε αμόρφωτους, σε ευαίσθητους και σε άλλους ικανούς να δεχθούν οτιδήποτε και έτσι, το αποτέλεσμά της, κινδυνεύει να είναι πολλαπλό. Σε άλλους να βλάπτει και σε άλλους να ωφελεί και επαναλαμβάνω δεν κατόρθωσε να λυθεί το πρόβλημα, πως αυτά τα εξαίρετα μέσα επικοινωνίας, θα καταστούν πηγή υψηλής παιδείας της ανθρωπότητας και όχι όργανα οιωνοί ψυχαγωγίας και απλώς πληροφορήσεως με συνέπειες, αμφιβόλου αξίας, ανάλογα με τον συντάκτη της εκπομπής και τον αποδέκτη της εκπομπής.
Εκείνο που αξίζει να πούμε ακόμα είναι το πρόβλημα της πολιτικής με την έκφραση της δημοκρατίας, κι αυτό δεν έχει όλο δι όλου λυθεί, διότι τα μέσα τηλεπικοινωνίας, καταργούν μια βασική αρχή της δημοκρατίας. Την λεγόμενη ικανότητα όλων , την λεγόμενη ισηγορία, έλεγαν οι αρχαίοι. Αυτός που μιλάει από την τηλεόραση έχει φωνή εμβέλειας τεράστια. Ο άλλος, ο πολίτης, ο κοινός έχει εμβέλεια όσο η φωνή του βγαίνει. Και στην αρχαιότητα που δεν υπήρχαν αυτά τα μέσα, η ισηγορία ίσχυε. Σήμερα δεν ισχύει, όπως δεν ισχύουν πολλά και αξιόλογα», καταλήγει ο κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος..

       Μια συμβουλή για τους νέους να διαβάζουν αρχαίους και ιδιαίτερα Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Εάν διαβάσουν και Θουκυδίδη, θα καταρτιστούν ως προς την πρακτική της πολιτικής, αλλά ως προς τη γενικότερη σχέση με τη ζωή Πλάτων και Αριστοτέλης.
Ακούω ότι πάνε να βάλουν από την πρώτη δημοτικού ξένη γλώσσα. Μέγα λάθος.  Διότι η γλώσσα δεν είναι κάτι εξωτερικό μέσο επικοινωνίας,   η γλώσσα είναι το αίμα της ψυχής. Με μια γλώσσα ενιαία πρέπει να διαπλαστεί ο ψυχισμός του ανθρώπου κι έτσι ώστε τα 10 χρόνια του , δεν πρέπει παρά  μόνο τη μητρική γλώσσα να μαθαίνει για να αποκτήσει ακέραια σχέση με τον κόσμο. Από κει και πέρα είναι ώριμος να δεχθεί και μια δεύτερη γλώσσα. Αλλιώτικα, δημιουργείται αντί διγλωσσίας όπως νομίζουν, διζγλωσία.  Δυστυχώς, αγνοούνται αυτά τα στοιχειώδη για την αξία της γλώσσας, από τους ειδικούς που επηρεάζουν την παιδεία.

Υπάρχουν πηγές προτύπων για τους νέους;
<Η κυριότερη πηγή είναι τα Μέσα Αθρόας Τηλεπικοινωνίας, τα οποία  είναι ασυνάρτητα. λένε και ωραία πράγματα, άλλα και όχι. Το σχολείο προσπαθεί να επιτελέσει ότι μπορεί έστω και αν δε ν είναι τέλειο. Άλλα πρότυπα στη σημερινή κοινωνία, που υπάρχει ο συνωστισμός παραστάσεων για τον νέο άνθρωπο, καλός είναι ο αθλητισμός για τους νέους για να διαμορφώσει ισχυρή θεληματικότητα και να ενισχύει την σωματικήν ρώμην….  
<Η ηθική διδασκαλία πρέπει περισσότερο να ενισχυθεί στα σχολεία. Από εκεί και πέρα ευχές μόνο μπορώ να διατυπώσω να μπορέσει η ανθρωπότης να δαμάσει τα γιγάντια προβλήματα που ευρίσκονται σήμερα ενώπιόν της και ενδέχεται με την ορθή λύση να εξαρτηθεί η ευδαιμονία της ανθρωπότητας ή το ολίσθημά της προς την κατάπτωση την ηθική και προς την βιολογική καταστροφή, εφόσον έχουμε πυρηνική ενέργεια και άλλα; Ας ελπίσουμε ότι θα συντρέξει η πρωτοβουλία άξιων ανθρώπων…
http://www.giannena-e.gr/Grammata%20kai%20tehnes/kinisi%20ideon/Despotopoulos_Konstantinos_Papadimitriou_Veni_Synentetxi.aspx

Σκόπιμα σπέρνουμε ΧΑΟΣ

Αποσταθεροποίηση και χάος είναι η απάντηση στους ανθρώπους που ενώ έχουν μεγάλο δημόσιο αξίωμα λειτουργούν σαν και βρίσκονται στην παρέα τους. Όταν ένας ανώτατος κρατικός αξιωματούχος κάνει δηλώσεις ποτέ δεν είναι αθώες . Αυτό που λέει είναι η αλήθεια του . Αυτή που είτε είναι δικιά του είτε του είπαν να τα πει. Η ΣΤΙΓΜΗ μιας δήλωσης δηλαδή ο τόπος ο χρόνος είναι η καλύτερη απάντηση σ όλους όσους ψάχνουν απαντήσεις . Στην πολιτική δεν υπάρχει τυχαίο όλα γίνονται με σχεδιασμό μακροπρόθεσμο .


Με αφορμή τη διαμάχη για τη γενοκτονία – Πέντε κρίσιμα σημεία

Πέντε κρίσιμα σημεία για τη διαμάχη μεταξύ «Πατριδοκάπηλων» και οπαδών της «Βιομηχανίας του Ολοκαυτώματος»

[1]. Η όλη διαμάχη που ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίωνδεν είναι απλά μια διαμάχη μεταξύ «πατριδοκάπηλων» από τη μία και θιασωτών της «βιομηχανίας του Ολοκαυτώματος» ―κατά τον ορισμό του έντιμου Εβραίου πολιτειολόγου Νόρμαν Φίνκελσταϊν― από την άλλη, όπως θα εξηγήσουμε εδώ. Αντίθετα, είναι άλλη μία ένδειξη για το πώς η Ελλάδα με την καταστροφική κρίση και την άνοδο της παγκοσμιοποιητικής «Αριστεράς» στην εξουσία έχει μετατραπεί όχι απλά σε προτεκτοράτο της Υπερεθνικής Ελίτ, αλλά και της Σιωνιστικής, όπως φανερώνει η επίσημη εγκατάλειψη της φιλαραβικής και φιλοπαλαιστινιακής θέσης που είχε υιοθετηθεί μεταπολεμικά και η αντικατάστασή της με μία σαφώς φιλοσιωνιστική πολιτική, στο πολιτικό, το οικονομικό, ακόμη και το στρατιωτικό επίπεδο.
[2]. Είναι φανερό ότι, αντίθετα με τις ανοησίες των «ψευτο-επιστημόνων» ιστορικών που βρίθουν στην Ελληνική «Αριστερά», η Ιστορία δεν υπήρξε ούτε μπορεί ποτέ να είναι μία επιστήμη, με την έννοια που αποδίδουμε στις θετικές επιστήμες. Η Ιστορία, όπως και η Κοινωνιολογία, η Πολιτειολογία, τα Οικονομικά κ.λπ. ΔΕΝ είναι επιστήμες, εφόσον σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από ταξικές διαιρέσεις, δεν μπορεί να γίνει «ουδέτερη» ή «αντικειμενική» ανάλυση για τα κοινωνικά φαινόμενα δεδομένου ότι και οι ίδιοι οι ιστορικοί, πολιτειολόγοι, οικονομολόγοι κ.λπ. αναγκαστικά ―είτε άμεσα είτε έμμεσα― εκφράζουν κάποιες ταξικές θέσεις.
[3]. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπεράσματα που συνάγουν οι κοινωνικές «επιστήμες» τελικά εξαρτώνται καθοριστικά από τις υποθέσεις/ορισμούς κ.λπ., με τους οποίους ξεκινά ο αναλυτής . Γι’αυτό υπάρχουν (τουλάχιστον) δύο Ιστορίες, δυο είδη Οικονομικών κ.λπ. (δηλαδή, η ορθόδοξη και η Μαρξιστική ανάλυση ή γενικότερα η συστημική και η αντισυστημική ανάλυση) και δύο αντίστοιχα «παραδείγματα», τα οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΕΝΩΣ ΣΥΜΒΑΤΑ (βλ. Περιεκτική Δημοκρατία κεφ.8).
[4]. Για παράδειγμα, τι είναι και τι δεν είναι γενοκτονία εξαρτάται καθοριστικά από τον ορισμό με τον οποίο ξεκινάμε. Αν την ορίσουμε, όπως έκανε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Φίλης που ουσιαστικάχρησιμοποίησε τον φιλοσιωνιστικό ορισμό της γενοκτονίας («η προγραμματισμένη, με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους») τότε η μόνη γενοκτονία στην Ιστορία είναι η Εβραϊκή και δεν είναι για παράδειγμα οι προ-βιομηχανικές γενοκτονίες των ιθαγενών Ινδιάνων στην Αμερική, την Αυστραλία κ.λπ., παρά το γεγονός ότι σήμερα οι ιθαγενείς αυτοί είναι είδος προς εξαφάνιση, σε αντίθεση βέβαια με τον παγκόσμιο Εβραϊκό πληθυσμό που μόλις προ ημερών ανακοινώθηκε επίσημα ότι τώρα έχει επανέλθει στα προπολεμικά επίπεδα!
[5]. Με βάση τα παραπάνω, είναι φανερό ότι είναι εντελώς ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ο χαρακτηρισμός της συστηματικής σφαγής ενός λαού ως γενοκτονίας ή μηΞεκινώντας μάλιστα από την εκμετάλλευση του όρου από τους Σιωνιστές ότι δήθεν μόνο ο δικός τους συστηματικός διωγμός από τους ναζιστές χασάπηδες ήταν πραγματική γενοκτονία (έστω και αν συγκαταβατικά «αναγνωρίζουν» και κάποιες άλλες, ως ήσσονος όμως σημασίας και όχι «βιομηχανικές») θα λέγαμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς ο όρος γενοκτονία (δεν υπήρχε άλλωστε προπολεμικά) και να χρησιμοποιούνται άλλοι περιγραφικοί όροι για τη περιγραφή του φαινομένου (π.χ. συστηματικός διωγμός ή μαζική σφαγή (είτε γίνεται για λόγους εθνοκάθαρσης, είτε για οικονομικούς λόγους, κ.λπ.), οπότε βέβαια τόσο η σφαγή των Ποντίων, όσο και αυτή των Αρμενίων, των Εβραίων, των Ρώσων αλλά και των Ινδιάνων που αναφέραμε ανήκουν στην ίδια κατηγορία φαινομένου, χωρίς την σαφώς πολιτική καθιέρωση ψευτο-ιεραρχιών ανάμεσα σε αυτά.

http://www.antipagkosmiopoihsh.gr/2015/11/05/diamaxi-genoktonia-pente-krisima-simeia/

Ομολογία: Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκικής Στρατοχωροφυλακής στέλνει τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα

Την καταπληκτική αποκάλυψη ότι οι εκατοντάδας χιλιάδες λαθρομετανάστες προωθούνται από οργανωμένο κρατικό τουρκικό κύκλωμα στην Ελλάδα, αποκαλύπτει ένα φοβερό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας τουρκικής επιθεώρησης, Aksyon, (τεύχος Νο 1000, στις 3-9 Φεβρουαρίου 2014).
Στο δημοσίευμα αυτό αποκαλύπτεται ότι μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, η Jitem, της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, είναι αυτή που μεταφέρει επί καθορισμένων διαδρομών τους λαθρομετανάστες προς την χώρα μας. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται στο ίδιο… άρθρο, ακόμα και η τουρκική ακτοφυλακή δεν έχει κανένα δικαίωμα να επέμβει σε αυτές τις επιχειρήσεις μεταφοράς λαθρομεταναστών της Jitem.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η αποκαλυπτική αυτή έρευνα της τουρκικής επιθεώρησης, κάθε χρόνο περίπου 150.000 λαθρομετανάστες από πολλές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας και της βορείου Αφρικής, συγκεντρώνονται στην Τουρκία και εκεί αφού τους αναλαμβάνει η Jitem προωθούνται βάσει συγκεκριμένων και ελεγχόμενων οδικών διαδρόμων προς τις τουρκικές ακτές του Αιγαίου και προς τον Έβρο, με τελικό προορισμό την Ελλάδα φυσικά με το αζημίωτο για τους Τούρκους. 

Το οργανωμένο αυτό κύκλωμα άρχισε να λειτουργεί ήδη από το 1993, όταν τα πρώτα κύματα των λαθρομεταναστών άρχισαν να φτάνουν κατά κύματα στην Τουρκία. Μετά το 2001 τα κύματα αυτά έγιναν κυριολεκτικά «χείμαρρος», που αφού διοχετεύονταν στο «κανάλι» της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας οδηγούνται με οργανωμένα γκρουπ στα δυτικά για να περάσουν στα ελληνικά νησιά και στην Θράκη με κάθε μέσο.
Ένα σημαντικό στρατηγείο της Jitem που έχει την ευθύνη όσων φτάνουν στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου για να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, έχει δημιουργηθεί στη πόλη του Αιδινίου, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά της Σμύρνης. Εκεί καταστρώνονται τα τελικά σχέδια για τους λαθρομετανάστες και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για να έρθουν στην χώρα μας σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Aksyon.
Την ύπαρξη αυτού του στρατηγείου διακομιδής λαθρομεταναστών, καθώς και του άλλου μεγάλου στρατηγείου προώθησης λαθρομεταναστών που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, την έκανε στην τουρκική επιθεώρηση ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της Jitem, ο οποίος φυσικά δεν αποκαλύπτει το πλήρες όνομα του αλλά εμφανίζετε με τα αρχικά, Ε.Α. Ο αξιωματικός αυτός διατέλεσε υπεύθυνος του αρχηγείου του Αιδινίου και σήμερα δεν ζει στην Τουρκία. Στα στρατηγεία αυτά υπάρχει και μια μικρή βιομηχανία παραγωγής πλαστών χαρτιών με τα οποία συχνά προμηθεύονται οι λαθρομετανάστες, φυσικά με αντίτιμο, για να τα χρησιμοποιήσουν στη συνέχεια όταν περάσουν τα εμπόδια και έρθουν στην χώρα μας που χαρακτηρίζεται ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν… ξέφραγο αμπέλι.
Όπως αναφέρει στις αποκαλύψεις του ο εν λόγω πρώην αξιωματικός της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, από το 2002 έχει οργανωθεί ένας από τους πιο κερδοφόρους κλάδους της τουρκικής οικονομίας και αυτός ήταν η προώθηση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, που απέφερε μεγάλα οικονομικά οφέλη όχι μόνο για την Jitem, αλλά γενικότερα για την τουρκική οικονομία. Από το 2005 δε και μετά, η επιχείρηση οργανώθηκε ακόμα καλύτερα και όπως ομολόγησε, (και εδώ είναι το καταπληκτικό), ήταν εν γνώση και του ίδιου του Ερντογάν. Από τότε έχουν χαραχτεί συγκεκριμένοι μυστικοί οδικοί διάδρομοι από τους οποίους περνούν τα κομβόι των λαθρομεταναστών που κατά εκατοντάδες χιλιάδες προωθούνται προς τα δυτικά με τελικό προορισμό τον «παράδεισο» Ελλάδα. Στο ίδιο αποκαλυπτικό άρθρο διατυπώνονται και οι συνηθισμένες κατηγορίες κατά της Ελλάδας ότι διατηρεί στρατόπεδα τρομοκρατών που εκπαιδεύονται για να περάσουν στην Τουρκία, (αντίστροφη κατεύθυνση από αυτή την λαθρομεταναστών), για να πραγματοποιήσουν σαμποτάζ σε τουρκικό έδαφος. Πονηρή εξίσωση της οργανωμένης εδώ και χρόνια τουρκικής επιχείρησης μεταφοράς των λαθρομεταναστών, αλλοίωσης του πληθυσμού της χώρας μας και δια της βίας εξισλαμισμού της ορθόδοξης Ελλάδας.
Αλήθεια μετά και από όλες αυτές τις αποκαλύψεις κόλαφος υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες για το ποιοι οργανωμένα και βάσει σχεδίων μεταφέρουν τους εκατοντάδες χιλιάδες φανατικούς μουσουλμάνους στην χώρα μας; Ξέραμε όπως η τουρκική μαφία βρίσκεται πίσω από την προώθηση των λαθρομεταναστών, τώρα αποκαλύπτεται, (για όσους δεν το είχαν ακόμα μυριστεί), πως ακόμα και οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Και εμείς ακόμα θα ψηφίζουμε όλους εκείνους τους τουρκολάγνους δημάρχους και τους ραγιάδες πολιτικούς που ονειρεύονται μια Ελλάδα γεμάτη μυτερούς μιναρέδες και μπότες γερμανικές;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
Πηγή

http://greeknation.blogspot.gr/2015/11/blog-post_53.html

Παμποντιακή Ομοσπονδία και ιστορικοί κατά Φίλη: 'Είναι αρνητής της Ιστορίας. Ζητάμε την αποπομπή του'




Οργή από την στάση του υπουργού Παιδείας περί υποβάθμισης του όρου της "Γενοκτονίας των Ποντίων" και αντικατάστασής του με τον όρο "Εθνοκάθαρση". Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος μιλά στο NEWS 247, ενώ το μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών παρουσιάζει τους τρεις λόγους που τη δήλωση Φίλη απορρίπτει και ο ΟΗΕ

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε για δεύτερη φορά η δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων. Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Φίλης επανέλαβε παλαιότερη θέση του, λέγοντας πως συμπονεί το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού, ωστόσο δεν θεωρεί πως οι εκκαθαρίσεις που έγιναν στις αρχές του 20ου αιώνα θεωρούνται γενοκτονία με την επιστημονική έννοια του όρου.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος στην εκπομπή σημείωσε: "Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από την θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με την αυστηρή επιστημονική έννοια", δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι "αν η συζήτηση γίνεται ψύχραιμα και επί επιστημονικού επιπέδου" είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση - όσο αιματηρή και αν είναι αυτή - και άλλο πράγμα η γενοκτονία. "Το γεγονός της γενοκτονίας υποβαθμίζεται όταν οι χώρες ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία", αφού όπως υποστήριξε ο Ν. Φίλης, ο όρος γενοκτονία αναφέρεται στην "προγραμματισμένη με βιομηχανικό τρόπο εξόντωση ενός έθνους".
"Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπάρχει η επιστημονική κοινότητα, ας κριθεί εκεί, δεν θα μπω σε αντιπαράθεση", πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας όμως πως "άλλο πράγμα η προσωπική θέση και άλλο πράγμα η κρατική πολιτική".

Για Εθνική Προδοσία μιλά η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και ζητά παραίτηση Φίλη

Για "εθνική προδοσία", "έωλους επιστημονικούς όρους" και "αναρμόδιες τοποθετήσεις" κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι σύλλογοι Ποντίων, ενώ δεν παραλείπουν πλέον να κάνουν σύγκριση του Νίκου Φίλη με την Μαρία Ρεπούση.
Ο Νομικός και πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας παγκοσμίως με 433 μέλη στο ενεργητικό της), Χρήστος Τοπαλίδης ξεκαθάρισε μιλώντας στο NEWS 247 ότι το 19μελές συμβούλιο της Ομοσπονδίας προτίθεται να ζητήσει εκ νέου την παραίτηση ή και την αποπομπή του αρμόδιου υπουργού.
"Με ένα επίχρισμα επιστημονικότητας, ουσιαστικά ο κ. Φίλης καμουφλάρει την άρνηση της Γενοκτονίας. Με προσχηματικό τρόπο προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι. Δεν μπορώ να γνωρίζω τον λόγο που το κάνει. Μάς λέει ότι μιλάει με ιστορικούς και διεθνολόγους και ότι ξέρει πλέον ποια η διαφορά της εθνοκάθαρσης από την Γενοκτονία. Εγώ δεν ξέρω προσωπικά κανέναν ιστορικό που να συμμερίζεται τη γνώμη του. Εκτός και εάν κάνει παρέα με την κα Ρεπούση", δηλώνει ο κ. Τοπαλίδης.
Ο ίδιος μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι εάν ήταν στη θέση του υπουργού, δεν θα άνοιγε δημόσιες επιστημονικές συζητήσεις, γιατί "πολύ απλά ο κ. Φίλης δεν είναι επιστήμονας και φαίνεται ότι λίγα πράγματα γνωρίζει επί τους θέματος".
Σε αυτό το σημείο υπενθυμίζουμε ότι ό όρος Γενοκτονία προέρχεται από την ελληνική λέξη "γένος" και από λατινικό "φονεύω" - "uccidere". Ο όρος διατυπώθηκε πρώτη φορά από τον εβραϊκής καταγωγής Πολωνό δικηγόρο Raphael Lemkin (Λέμκιν) το 1944 λίγο πριν από τη Δίκη της Νυρεμβέργης, κατά των πρωταιτίων της εξολόθρευσης των Εβραίων από του ναζισμού.
"Στις 5/1/1947 οι New York Times χαρακτηρίζουν ως 'Genocide Under the Law of Nations' τις βιαιότητες κατά των Ελλήνων του Πόντου υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου. Και εμμένουν ότι μπορεί να υπάρξει ποινική δίωξη για αυτές τις πράξεις. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε τις επίσημες θέσεις του ΟΗΕ, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών κατά της Γενοκτονίας, τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και δεκάδες φορείς με συστηματική ιστορική και πολιτική τοποθέτηση απέναντι σε αυτές τις πράξεις, τότε ποιος κ. Φίλης μπορεί να διαφοροποιεί τη θέση του; Και ειλικρινά, με ποια ιδιότητα;".
Ήδη η Παμποντιακή Ομοσπονδία κατέστησε σαφές στο NEWS 247 ότι ζητά την παραίτησή του υπουργού Παιδείας. "Δεν μάς αφήνει περιθώριο να υπαναχωρήσουμε από τη θέση μας. Ο κ. Φίλης είναι ένας αρνητής της Γενοκτονίας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Και δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται δημοσίως στην υποβάθμιση του θέματος. Αντιδράσαμε ήδη την πρώτη φορά που έγραψε σχετικό κείμενό στην εφημερίδα Αυγή, στείλαμε επιστολή στον ίδιο και τον πρωθυπουργό ενάντια στην απόφασή του να αφαιρέσει από την εξεταστέα ύλη των σχολικών εγχειριδίων της Ιστορίας της Γ' Λυκείου το μοναδικό κεφάλαιο που αφορούσε στον Παρευξείνιο Ελληνισμό του 19ου και 20ου αιώνα και στο οποίο υπήρχε σαφής χρήση του όρου Γενοκτονία, ενώ δεν αποκλείεται να στραφούμε και ποινικά εναντίον του μετά και τη στάση απέναντι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο".
Ωστόσο, όπως ο ίδιος παραδέχεται δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται αναμόχλευση των ιστορικών εννοιών και απόπειρα υποβάθμισης της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου. "Είναι το μεγαλύτερο αγκάθι σε οποιαδήποτε διαδικασία προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διεθνούς μονιμότητας. Όμως επειδή η Τουρκία δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ακόμη ένα εσωτερικό θέμα, όπως ήδη έχει με τους Κούρδους, κρατά αποστάσεις και με τους Ποντιακής καταγωγής μουσουλμάνους, είτε είναι Ποντιόφωνοι, είτε είναι Τουρκόφωνοι. Και αντί να χρησιμοποιούμε το ιστορικό αυτό κεφάλαιο ως σημαία τη εξωτερικής μας πολιτικής, εμείς ανάλογα με τα συμφέροντα που εξυπηρετούμε, το θάβουμε".

Πότε όμως νομιμοποιήθηκε ο όρος Γενοκτονία; Το NEWS 247 επικοινώνησε με το Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών και Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θεοφάνη Μαλκίδη, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε τις ιστορικές διαστάσεις και εννοιολογικές διαφορές των όρων εθνοκάθαρση και Γενοκτονία.

Ο ίδιος αποσαφηνίζει τους τρεις λόγους που ο ισχυρισμός Φίλη καταρρίπτεται:

"Σε ό,τι αφορά λοιπόν το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, δηλαδή των ανθρώπων μας, θα αναφέρω τρεις μόνο θέσεις που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό της άρνησης του κου Φίλη. Η πρώτη είναι η επιστημονική τεκμηρίωση του όρου Γενοκτονία και του Ολοκαυτώματος από τον Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος για να εισάγει τον σχετικό ζήτημα στον ΟΗΕ, αναφέρθηκε στην Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Εκεί βασίστηκε και το κυρίαρχο κείμενο στη διεθνή σκηνή που είναι η Σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας που ψηφίστηκε και υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1948. (New York Times 5 Ιανουαρίου 1947).
Το δεύτερο είναι το ψήφισμα της Ένωσής μας, της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία τέτοιες ημέρες το 2007 αναγνώρισε ως Γενοκτονία το μαζικό έγκλημα εναντίον των προγόνων μας. Θυμίζουμε ότι όλοι οι πρόεδροι της Ένωσης έστειλαν πρόσφατα επιστολή στο Γερμανικό κοινοβούλιο για να αναγνωρίσει και αυτό με τη σειρά του το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων ως Γενοκτονία.
Και το τρίτο είναι οι αναφορές στο βιβλίο μου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων, το οποίο έχει μεταφρασθεί στην αρμενική, αγγλική, ρωσική, ισπανική, γαλλική, ιταλική και ρουμανική γλώσσα, που καταγράφονται στο κεφάλαιο για το διεθνές πλαίσιο της Γενοκτονίας τα εξής: "Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ιδρύει το 1992 τη θέση του ύπατου αρμοστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντά του στο Πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων διεθνών οργάνων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας ιδρύει το ίδιο έτος διεθνές δικαστήριο "με μόνο σκοπό να δικάσει άτομα που θεωρούνται υπεύθυνα σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας".
Η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου αφορά εγκλήματα πολέμου, γενοκτονίας, κατά της ανθρωπότητας και εχθροπραξιών, αποτελείται από 18 δικαστές με θητεία εννέα ετών και έχει έδρα τη Χάγη.
Με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία αναδείχθηκε το ζήτημα της εθνοκάθαρσης, την απομόνωση δηλαδή καθορισμένης περιοχής από εθνική ή εθνοτική ομάδα χωρίς να αφεθούν ίχνη, εθνοκάθαρση την οποία ο ΟΗΕ αποδέχθηκε ως σχέδιο Γενοκτονίας.
Τα μέτρα εθνοκάθαρσης είναι τα εξής: 1.Διοικητικά και γραφειοκρατικά (επεμβάσεις στις νόμιμες αιρετές αρχές, απομάκρυνση από τους δημόσιους οργανισμούς τα μέλη της παθούσας ομάδας, διακρίσεις στην διανομή ανθρωπιστικών αγαθών και δικαιωμάτων). 2.Άλλα μη βίαια μέτρα (καθοδηγούμενες αρνητικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, δημόσια αναφορά σε πολίτες με την εθνική/εθνοτική τους ιδιότητα, ανώνυμες απειλές κατά της ζωής των μελών της παθούσας ομάδας). 3. Μέτρα τρομοκρατίας (μεθοδευμένες μεμονωμένες πράξεις, βιασμοί ληστείες, μαζικές μετακινήσεις των μελών της παθούσας ομάδας, που εκτελούνται από τα Σώματα Ασφαλείας και μένουν ατιμώρητες ή τιμωρούνται με συμβολικές ποινές ). 4. Στρατιωτικά μέτρα (δολοφονίες των ηγετών της παθούσας ομάδας, πολιτικοί, αιρετοί, υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, αρπαγή ομήρων και χρησιμοποίησή τους ως ανθρώπινες ασπίδες).
Ο κος Φίλης είχει γράψει τα ίδια σε δημοσίευμά του στην Αυγή. Ο κος Φίλης είναι εκτός τόπου και χρόνου. Μένω έκπληκτος με τη στάση του. Θα μπορούσε αντίστοιχα ο Αρμένιος ή ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας να μην αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία; Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο αίτημα της αναγνώρισης, από την Αρμενία και τη Σουηδία, μέχρι τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.Θα συνεχίσουμε με τους συναγωνιστές στο εξωτερικό, έχοντας πάντα δίπλα μας τις ψυχές των προγόνων μας. Μας αρκούν!", καταλήγει ο κ. Μαλκίδης.

http://news247.gr/eidiseis/politiki/pampontiakh-omospondia-kai-istorikoi-kata-filh-einai-arnhths-ths-istorias-zhtame-thn-apopomph-toy.3752298.html?utm_source=News247&utm_medium=MintaXasete_article&utm_campaign=24MediaWidget

Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ιστορία της ανθρωπότητας

Βάρβαρος είναι όποιος πιστεύει στη βαρβαρότητα
Claude Levi-Straus
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στην Ιστορία της ανθρωπότητας οι γενοκτονίες είναι τόσο συνηθισμένες που μοιάζει λες και οι άνθρωποι είναι απευθείας απόγονοι των μυρμηγκιών.
Απ’ τις πιο κοντινές (χωροχρονικά) γενοκτονίες, όπως εκείνες των Αρμενίων και των Ποντίων ή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μέχρι τις πιο μακρινές, όπως την πλήρη εξάλειψη των Τασμανών (δείτε παλιότερο κείμενο “Γενοκτονία!”http://sanejoker.info/2013/06/genocide.html), διαφαίνεται μια δολοφονική μανία που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο θηλαστικό.
Οι αιτίες κάθε γενοκτονίας, αν δούμε πίσω απ’ τις προφάσεις και τις επιφάσεις, είναι πάντα οι ίδιες: Κυριαρχία και Κέρδος.
Η Θρησκεία, το Έθνος, η Φυλή είναι σαφώς ιδεολογήματα που χρησίμευσαν (και χρησιμεύουν) ως παραπετάσματα ή ως λάβαρα, για να πείθονται οι θύτες ότι πράττουν κάτι ορθό.
Ό,τι είναι Ιερό, κάθε δόγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην Εξόντωση του Άλλου.
~~
Αν εξαιρέσουμε την τελευταία γενοκτονία, την παγκόσμια και νεοφιλελεύθερη, υπάρχει μια άλλη (όχι τόσο γνωστή ούτε τόσο προβεβλημένη) που κατέχει τα σκήπτρα της πιο αποτρόπαιης. Είναι η γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής, των αυτόχθονων κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου, που εξολοθρεύτηκαν απ’ τον “ανώτερο πολιτισμό” των Ευρωπαίων.
Το μέγεθος αυτής είναι εξωπραγματικό και η γενοκτονία συνεχίζεται στις μέρες μας.
~~{}~~
Οι Μεγάλες Αντίλλες (Κούβα, Ισπανιόλα, Τζαμάικα) είχαν 1,5 εκατομμύριο αυτόχθονες το 1492, όταν τους “ανακάλυψε” ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Το 1550 δεν είχε απομείνει ούτε ένας Ινδιάνος σ’ αυτά τα νησιά.
Εξήντα χρόνια. Ενάμιση εκατομμύριο νεκροί και η εξαφάνιση ενός πολιτισμού.
~~{}~~
Όταν οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τη Βραζιλία, το 1500, υπολογίζεται ότι κατοικούσαν εκεί περίπου 3 εκατομμύρια Ινδιάνοι.
Το 1950 δεν ήταν περισσότεροι από 150.000
Και καθώς η γενοκτονία συνεχίζεται, σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 100.000.
Σχεδόν τρία εκατομμύρια νεκροί.
~~
Κάθε “πρόοδος” του βιομηχανικού πολιτισμού ωθεί ολοένα τους Ινδιάνους προς αφιλόξενες περιοχές, αν δεν τους εξοντώνει απροκάλυπτα.
Το 1968 οι αρχές παραδέχτηκαν ότι υπάλληλοι της υποτιθέμενης Υπηρεσίας Προστασίας των Ινδιάνων δωροδοκούνταν από εταιρείες για να τους επιτρέπουν να πουλούν τις γαίες όπου κατοικούσαν Ινδιάνοι.
Ή να κλείνουν τα μάτια όταν τους εξοντώνουν με τις πιο φριχτές πρακτικές: Ομαδικές δολοφονίες με πυροβόλα, καταστροφή των χωριών με δυναμίτιδα, δηλητηρίαση με αρσενικό και φυτοφάρμακα.
~~
Η νομολογία της Βραζιλίας για τους Ινδιάνους έχει ως βασικό στόχο την “ενσωμάτωση τους στην εθνική κοινότητα”.
Πώς το κάνει;
Το κεφάλαιο ΙΙ του Θεσμικού Πλαισίου αναφέρει: “Κάθε Ινδιάνος που δεν έχει αφομοιωθεί βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους και δεν τον προστατεύει το Σύνταγμα της Βραζιλίας”.
Ο “αφομοιωμένος” Ινδιάνος δεν είναι πια Ινδιάνος, αφού απαρνιέται την κουλτούρα του. Τοποθετείται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας. Αφομοίωση σημαίνει εξαθλίωση, επαιτεία, αλκοολισμό, πορνεία.
Ο Ινδιάνος αυτός δεν έχει νομική υπόσταση ούτε στις σχέσεις του με τους άλλους ούτε ως ιδιαίτερη οντότητα, και δεν μπορεί να προβεί σε δικαιοπραξίες.
Το Θεσμικό Πλαίσιο δεν αναγνωρίζει στους Ινδιάνους το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης (την οποία κατέχει, ελέγχει και διαχειρίζεται το Ομοσπονδιακό κράτος).
Τα άρθρα 34, 35 και 36 του τρίτου μέρους επιτρέπουν την εκτόπιση ολόκληρων ιθαγενών πληθυσμών μ’ ένα απλό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λόγους όπως η “εθνική ασφάλεια” και η “ανάπτυξη της περιοχής για λόγους εθνικού συμφέροντος”.
Το άρθρο 60 του Θεσμικού πλαισίου κάνει λόγο για την “ψυχική εξέλιξη” των Ινδιάνων!
~~{}~~
Οι Αυτοκρατορίες
Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπήρχαν 112.000.000 Ινδιάνοι στο Μεξικό πριν την άφιξη του Κορτές, το 1512.
120 χρόνια μετά δεν ήταν παραπάνω από 1.200.000!
Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Μιλάμε για την εξόντωση 110 εκατομυρίων ανθρώπων (που ήταν ψυχικά ανώριμοι).
Οι αυτοκρατορίες των Μάγια και των Ίνκας, που χρειάστηκαν πολλούς αιώνες για να οικοδομηθούν,  καταστράφηκαν μέσα σε είκοσι χρόνια (από τους αιμοσταγείς Αλβαράδο και Φρανθίσκο Πιθάρο).
Στα εδάφη της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, που ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια το 1519, μετά από τριάντα χρόνια υπήρχαν μόνο 6 εκατομμύρια, ενώ στα τέλη του 16ου αιώνα έφταναν το ένα εκατομμύριο.
Άλλα 24 εκατομμύρια νεκροί Ινδιάνοι.
~~
Η εξόντωση των Ινδιάνων συνεχίζεται και στις μέρες μας. Σφαγές στην επαρχία Τσιάπας, στη Γουατεμάλα, στην Κολομβία, στο Περού, στη Χιλή.
Οι Ινδιάνοι είναι θύματα των πολυεθνικών, του κρατικού στρατού και των εμπόρων ναρκωτικών.
~~{}~~
Ηνωμένες Πολιτείες
Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι Ινδιάνοι που κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική ανέρχονταν σε 10 έως 12 εκατομμύρια άτομα.
Το 1900 είχαν απομείνει μόλις 250.000
Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η γιορτή της εξόντωσης 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.
~~
Πέρα από τη μακροχρόνια και τραγική αλληλουχία σφαγών, παραβιάσεων των συνθηκών και επιδημιών, στις οποίες οι Ινδιάνοι δεν διέθεταν ανοσία, οι Ευρωπαίοι έκλεψαν τα εδάφη των Αμερινδιάνων και κατέστρεψαν τους αρχέγονους πολιτισμούς τους.
Οι “ειδικές περιοχές για Ινδιάνους” είναι τα πρώτα στρατόπεδα εξόντωσης, αφού ιδρύθηκαν το 1851.
Οι κακές συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτές τις περιοχές (που υπάρχουν ακόμα και σήμερα), έχουν ως συνέπεια το ένα στα τρία παιδιά να πεθαίνει στους πρώτους έξι μήνες από τη γέννηση του.
Υπάρχουν “ειδικές περιοχές” όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι κάτω από τα 46 έτη, όταν στην υπόλοιπη χώρα (αναφερόμαστε πάντα στις ένδοξες ΗΠΑ, μην το ξεχνάτε), είναι τα 76 έτη.
Οι αυτοκτονίες των Ινδιάνων είναι διπλάσιες από εκείνες των λευκών. Το 75% του πληθυσμού τους υποσιτίζεται.
Ο ένας στους τέσσερις είναι αλκοολικός, ενώ τα ναρκωτικά, και κυρίως το φτηνό κρακ, κάνουν θραύση σ’ αυτές τις “ειδικές περιοχές”.
~~{}~~
Εν κατακλείδι:
Το μέγιστο ιδεολόγημα του δυτικού κόσμου είναι η υποτιθέμενη ανωτερότητα του πολιτισμού του. Οι σφαγές δικαιολογούνται επειδή οι σφαγιασμένοι είναι κατώτεροι πολιτισμικά, ηθικά ή ψυχικά.
Ο πολυσχιδής Λεβιστρός (δες παλιότερο κείμενο http://sanejoker.info/2012/07/levi-strauss-and-barbarians.html) χαρακτηρίζει τις δυτικότροπες κοινωνίες ως “θερμές κοινωνίες”. Αυτές παράγουν “πολιτισμό”, έχοντας ως καύσιμη ύλη τους ανθρώπους, επενδύοντας ακριβώς στις οικονομικές και λοιπές ανισότητες.
Έτσι χτίστηκαν οι Πυραμίδες και ο Παρθενώνας, έτσι δημιουργήθηκε το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ.
Πάνω σε πτώματα ανθρώπων (κατώτερων ανθρώπων).
~~
Το 1492 δεν πρέπει να θεωρείται η χρονιά που ο Κολόμβος “ανακάλυψε” την Αμερική, αλλά η αρχή της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Πληροφορίες άντλησα από το άρθρο του Ρόμπερτ Πακ, “Η γενοκτονία των Ινδιάνων”, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη “Μαύρη Βίβλο του Καπιταλισμού”, εκδόσεις Λιβάνη, μετάφραση Άγγελος Φιλιππάτος.
Είναι ένα ογκώδες βιβλίο, 765 σελίδων, που όμως δεν χωράει όλα τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται σ’ αυτόν τον πλανήτη εν ονόματι της απληστίας, του υπερκέρδους, της εξουσίας, του έθνους, της φυλής, του θεού.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η φωτογραφία είναι του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο
Το σκίτσο είναι του R. Cobb, “Thanksgiving”.
Προσθήκη:
Επειδή πολλοί εξανίστανται ότι οι Αυτοκρατορίες των Μάγιας και των Ίνκας δεν απαριθμούσαν 112.000.000 ανθρώπους και ρωτάνε για την πηγή, ας δώσουμε τη βιβλιογραφία του Ρόμπερτ Πακ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο (και ξέρει γαλλικά)
“Rapport des dominicains de l’ Isle Espagnole a M. de Chievres”, στο Las Casas et la defence des Indians, Ed. Juillard, Παρίσι, 1971
Felix Reichlem, Les Amerindiens et leur extermination deliberee, Ed. Pierre-Marcel Fabre, Λοζάνη, 1987
Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία, αν ήταν 110 εκατομμύρια ή 50 εκατομμύρια ή ένας.
Τέλος, μην πιστεύετε δογματικά όσα γράφει η Wikipedia. Το αλάθητο το έχει μόνο ο Πάπας -και η Βίβλος.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Γελωτοποιός http://sanejoker.info/
http://www.nostimonimar.gr/genocide-of-indians/

Η μεγάλη παγίδα των πλειστηριασμών

 Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου
Σε πολιτικό επίπεδο έχει μεταφερθεί η διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια, καθώς το ζήτημα μπορεί να αποτελέσει κοινωνική και κατ’ επέκταση πολιτική ωρολογιακή βόμβα το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας με αριθμούς η αρχική θέση των δανειστών είναι ότι πρέπει να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας μόνο το 17% όσων έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ η κυβέρνηση στοχεύει στο 72%.
Καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα αντιστοιχεί στην κάλυψη του 50% περίπου των νοικοκυριών με στεγαστικό δάνειο και απομένει να προσδιοριστούν τα συγκεκριμένα όρια ετήσιου εισοδήματος και αξίας του ακινήτου, με βάση τα οποία θα καθορίζονται οι δικαιούχοι προστασίας για την πρώτη κατοικία με τον «νόμο Κατσέλη».
Σε μια τέτοια περίπτωση, ασφαλώς θα πρόκειται για έναν πολιτικό συμβιβασμό και μια υποχώρηση από την αρχική θέση των δανειστών οι οποίοι, εκφράζοντας κυρίως τη θέση του ΔΝΤ, επιμένουν να υπάρχει νομοθετική κάλυψη μόνο για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά, έτσι ώστε να επικρέμαται η απειλή του πλειστηριασμού για τους περισσότερους δανειολήπτες, σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία επιδιώκει να προστατεύσει και τα «μεσαία» νοικοκυριά.
Το ζήτημα, όμως, είναι ότι ακόμα και μια τέτοια διευθέτηση, θα ανοίξει την πόρτα σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για μια μεγάλη κατηγορία δανειοληπτών οι οποίοι δεν παύουν να είναι θύματα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, έστω και εάν τα εισοδήματά τους ή η αξία του σπιτιού τους ξεπερνούν το όποιο όριο τεθεί.
Οι συνέπειες της κρίσης είναι γενικευμένες αλλά ασύμμετρες, με όσους έχουν δάνεια να αντιμετωπίζουν ένα βάρος περισσότερο, είτε καταφέρνουν να τα εξυπηρετούν είτε όχι.
Ένα νοικοκυριό που πήρε στεγαστικό δάνειο με τα δεδομένα της προηγούμενης δεκαετίας, αντιμετωπίζει σήμερα ένα τριπλό πρόβλημα: Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί, η αξία του ακινήτου επίσης, αλλά το βάρος εξυπηρέτησης του δανείου παραμένει σταθερό.
Στην πραγματικότητα, η λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση», πέραν της γενικευμένης οικονομικής καταστροφής που προκάλεσε, δημιούργησε μια επιπλέον αδικία σε βάρος όλων όσων είχαν κάποιου είδους δάνειο, καθώς το πραγματικό βάρος του τελευταίου αυξήθηκε και μάλιστα σημαντικά.
Το μεγαλύτερο μέρος από την πρόσθετη αυτή ζημία που υπέστησαν οι δανειολήπτες δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, αφού η απώλεια της αξίας του ακινήτου παραμένει θεωρητική, δεδομένου ότι τα νοικοκυριά διατηρούν το σπίτι τους.
Όμως η λεγόμενη «εκκαθάριση» των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες, εάν καταλήξει σε πλειστηριασμούς θα έχει ως αποτέλεσμα να αποτυπωθούν οι ζημιές, καθώς οι τιμές στις οποίες θα αλλάζουν χέρια τα ακίνητα θα είναι πολύ κατώτερες από τις σημερινές και θα οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα συνολικά τις αξίες στην κτηματαγορά.
Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει αρνητικά όχι μόνο τα θύματα των πλειστηριασμών και την κτηματαγορά, αλλά και τις τράπεζες, αφού τα ακίνητα που είναι ενεχυριασμένα έναντι των δανείων -και των εξυπηρετούμενων- θα χάσουν την αξία τους.
Επιπλέον, οι τράπεζες δεν έχουν αυτή τη στιγμή κίνητρο για να αποκτήσουν μαζικά ακίνητα, τουλάχιστον στο βαθμό που πρόκειται για μικρά «λαϊκά» ακίνητα, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα (πρόσθετο κόστος, βάρος διαχείρισης) από όσα πιθανόν θα τους λύσει.
Οι πλειστηριασμοί ακινήτων, επομένως, θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία αλλά και στην οικονομία και το πρόβλημα δεν θα ξεπεραστεί εάν γίνουν «λίγοι» πλειστηριασμοί ή εάν περιοριστούν σε κάποιους υποτιθέμενους «έχοντες» των 25-30.000 ευρώ ετησίως.
Στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα ύστερα από πέντε χρόνια μνημονίου, ύφεσης και γενικευμένης δυσπραγίας, τα όρια ανοχής σε τέτοια φαινόμενα είναι πρακτικώς ανύπαρκτα.
Δεδομένου άλλωστε ότι το ελληνικό Δημόσιο, ύστερα και από την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση που ξεκινά, θα έχει διαθέσει περί τα 40-45 δισ. ευρώ για να καλύψει ακριβώς τα κεφάλαια που έχασαν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας δεν έχουν την παραμικρή λογική, πέραν από εκείνη της εμμονικής προσήλωσης των δανειστών στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες πρακτικές.
http://www.ert.gr/i-megali-pagida-ton-plistiriasmon/

Προκλητικές δηλώσεις Πρόκληση Γιούνκερ για το Αιγαίο: Θα τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;

Πρόκληση Γιούνκερ για το Αιγαίο: Θα τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους;

«Tα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά 

Αιχμές κατά της άρνησης της Αθήνας να προχωρήσει σε κοινές περιπολίες με την Τουρκία άφησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας χθες από την Φρανκούρτη.



Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα εσωτερικά σύνορα πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Και αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι τα εσωτερικά σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά πρέπει να φυλάξουμε καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα», ενώ εξέφρασε τη δυσφορία και την απορία του για τις αντιδράσεις που συνάντησε η πρότασή του για τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο.

«Είχα π.χ. προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή», επισημαίνοντας ότι θα υποβάλει σχετική πρόταση ήδη εντός του έτους.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr

Τώρα λέει ότι «ως υπουργός υποστηρίζω της θέση της κυβέρνησης» Αναδίπλωση Φίλη για τη γενοκτονία μετά την επίθεση Καμμένου-ΑΝΕΛ

Αναδίπλωση Φίλη για τη γενοκτονία μετά την επίθεση Καμμένου-ΑΝΕΛ

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε «ανιστόρητα» όσα είπε για τη γενοκτονία ενώ η Μαρίνα Χρυσοβελώνη κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον υπ. Παιδείας

Σε φάση κομψής αναδίπλωσης για όσα υποστήριξε σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων βρίσκεται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.



Τη μερική αλλαγή στάσης του κ. Φίλη ο οποίος είπε ότι ως «υπουργός υποστηρίζω της θέση της κυβέρνησης» προκαλεσαν αφενός τα άγρια επεισόδια σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου και αφετέρου η διπλή επίθεση από τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Πάνου Καμμένου και Μαρίνας Χρυσοβελώνη.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε τον υπουργό Παιδείας «ανιστόρητο» κάνοντας λόγο για δήθεν μοντέρνες φωνές, οι οποίες στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων, αρχίζουν και ξεχνούν ή να παραλλάσσουν την Ιστορία.

Προχώροντας, μάλιστα, ένα βήμα περισσότερο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι ως απάντηση στην προχθεσινή «πολιτική πράξη» του υπουργού Παιδείας, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλα τα στρατόπεδα της Ελλάδας.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον Νίκο Φίλη δηλώνοντας ότι «το αν θα παραμείνει ή θα φύγει, είναι πρωτοβουλία του πρωθυπουργού».

Επισήμανε, δε, πως είναι η δεύτερη φορά που ο κύριος Φίλης προκαλεί με δηλώσεις του, μετά τα όσα είχε πει για «φραγκοδίφραγκα». «Θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Διαφορετικά, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να έχει βαρύνουσα σημασία η πολύ μεγάλη αντίδραση των πολιτών και δεν αναφέρομαι μόνο στους ποντιακούς συλλόγους, αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του συγκυβερνώντος κόμματος.
http://www.protothema.gr/politics/article/524755/anadiplosi-fili-gia-ti-genoktonia-meta-tin-epithesi-kammenou-anel/

Αναστέλλεται η είσπραξη διοδίων στα Τέμπη την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη

Αναστέλλεται η είσπραξη διοδίων στα Τέμπη την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη

Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων Πυργετού, Μακρυχωρίου, Πλευρικού Μακρυχωρίου και Πλευρικούς Γυρτώνης - Θα γίνουν εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας 

Αναστέλλεται η είσπραξη διοδίων στους σταθμούς διοδίων Πυργετού, Μακρυχωρίου, Πλευρικού Μακρυχωρίου και Πλευρικούς Γυρτώνης κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας στην Κοιλάδα των Τεμπών την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.



Επιπλέον, οι τιμές διοδίων του σταθμού διοδίων Μοσχοχωρίου θα διαμορφωθούν ως εξής:

Κατηγορία 1: 2,40 ευρώ με μετρητά, 2,10 ευρώ με πομποδέκτη

Κατηγορία 2: 3,50 ευρώ με μετρητά, 3,10 ευρώ με πομποδέκτη

Κατηγορία 3: 8,60 ευρώ με μετρητά, 7,60 ευρώ με πομποδέκτη

Κατηγορία 4: 12,10 ευρώ με μετρητά, 10,70 ευρώ με πομποδέκτη.

Οι τιμές διοδίων σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς που διαχειρίζεται η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου θα παραμείνουν ίδιες.

Υπενθυμίζεται ότι η κοιλάδα, το προαναφερόμενο διήμερο θα μένει κλειστή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ στην συνέχεια θα παραδίδεται στην κυκλοφορία.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια της διακοπής της κυκλοφορίας στην Κοιλάδα των Τεμπών, καθώς και οι παρακαμπτήριες διαδρομές, έχουν ανακοινωθούν από την Ελληνική Αστυνομία.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, στο τηλέφωνο 2410 741440 καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr
http://www.protothema.gr/greece/article/524666/anasteletai-i-eispraxi-diodion-sta-tebi-tin-prosehi-tetarti-kai-pebti/

Στους δρόμους (μετά τους μαθητές) συνταξιούχοι και άτομα με αναπηρία!

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ θύελλα σαρώνει από την αρχή της εβδομάδας ολόκληρη τη χώηρία.
Οι συνταξιούχοι, με τη συμμετοχή περίπου 2.500 ατόμων, ξεκίνησαν χθες το πρωί την πορεία τους από την πλατεία Κλαυθμώνος και κατέληξαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπία τους επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο για τις περικοπές στις συντάξεις τους.ρα με διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και άλλες πόλεις... προετοιμάζοντας το έδαφος για την κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Πέμπτη 12 Νοεμβρίου. Την αρχή έκαναν την περασμένη Δευτέρα οι μαθητές με συλλαλητήρια στην πρωτεύουσα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις και χθες έδωσαν τη σκυτάλη σε συνταξιούχους και άτομα με αναπ
Ταυτόχρονα με το συλλαλητήριο των συνταξιούχων άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή ζητώντας ισότητα και αξιοπρεπή διαβίωση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Εν τω μεταξύ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας προχώρησαν χθες φοιτητές, ενώ τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν περίπου 250 νεαροί εισέβαλαν στο αμφιθέατρο του υπουργείου ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Νίκο Φίλη.
Τα πνεύματα ηρέμησαν με την εμφάνιση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία είχε σύντομο διάλογο με τους φοιτητές κατά τον οποίο τους ζήτησε να παραμείνουν προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους, χωρίς ωστόσο να τους πείσει.
Συμβολικές καταλήψεις δημοτικών κτιρίων στην Αθήνα (δημαρχεία Αιγάλεω και Κορυδαλλού) και σε άλλες πόλεις της χώρας πραγματοποίησαν χθες μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

http://www.dimokratianews.gr/content/55015/stoys-dromoys-meta-toys-mathites-syntaxioyhoi-kai-atoma-me-anapiria

Φιάσκο το παζάρι για ελαφρύνσεις λόγω Προσφυγικού

Η υπόγεια διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση για το Προσφυγικό, ζητώντας ανταλλάγματα, φαίνεται ότι εκφυλίζεται επικίνδυνα!
Αρχικά ετέθη στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι εταίροι να κάνουν «δώρο» στην Ελλάδα την άμεση ρύθμιση του χρέους και παράλληλα η Ελλάδα να φιλοξενήσει περισσότερους μετανάστες. Στη συνέχεια το σχέδιο βρήκε εμπόδια και ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να δηλώσει: «Εμείς δεν βάζουμε στο ζύγι τις αξίες του ανθρωπισμού». Πλέον αυτό το ανεπίσημο παζάρι φαίνεται ότι καταλήγει σε φιάσκο, αφού τώρα η ελληνική πλευρά δείχνει να αρκείται σε (μικρά) ανταλλάγματα που αφορούν επιμέρους ζητήματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και ο ΦΠΑ στα νησιά, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει με άδεια χέρια!
Ακόμη όμως και γι' αυτά τα δύο αιτήματα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έπεσε σε τοίχο, αφού άκουσε χθες από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να του απαντά ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους θεσμούς!
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς και όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε βγήκε ακόμη μία σημαντική είδηση, που αφορά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Οπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου με βασικό θέμα το Προσφυγικό. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός (και σε αυτό συμφώνησε και ο Σουλτς) θα πάει στην Τουρκία εκ μέρους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Μήνυμα
Ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους επιχείρησε να στείλει το μήνυμα ότι οι απαιτήσεις για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων πολιτών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, την ώρα που ζητείται από την Ελλάδα να παρέχει στέγη και τροφή στους πρόσφυγες, είναι παράλογες και ζήτησε να δείξει η Ευρώπη στην Ελλάδα την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα στους πρόσφυγες.
Από τη μεριά του, ο Μάρτιν Σουλτς σχολίασε ότι δεν θέλει να εμπλακεί στο έργο της Κομισιόν, ειδικά από τη στιγμή που στην Αθήνα βρίσκεται ταυτόχρονα με τον ίδιο και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο σημείωσε γενικόλογα:
«Πρέπει να προστατέψουμε την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια του προγράμματος». Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι υπάρχουν κάποιοι που το καλοκαίρι προετοίμαζαν το Grexit και τώρα, με την προσφυγική κρίση, αποδεικνύεται πόσο ανόητοι ήταν.
Ν. Ελευθερόγλου
http://www.dimokratianews.gr/content/55018/fiasko-pazari-gia-elafrynseis-logo-prosfygikoy

Με τροπολογία θα περάσει η κυβέρνηση την αύξηση του ΕΦΚ | Νέες αντιδράσεις Επαναφέρουν το φόρο στις ελληνικές μικροζυθοποιίες

Μετά την καταψήφιση της διάταξης του πολυνομοσχεδίου που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις μικρές ζυθοποιίες από τους Ανεξάρτητους Ελληνες την περασμένη Τετάρτη και τους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να βρουν τη... χρυσή τομή ώστε να την επαναφέρουν με τροπολογία στη Βουλή. Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη τροποποιούσε το καθεστώς του μειωμένου συντελεστή ΕΦΚ για την μπύρα που παράγεται από τα μικρά ζυθοποιεία και των οποίων η παραγωγή δεν ξεπερνά τα 200.000 εκατόλιτρα ετησίως. Οπως ήταν φυσικό, αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη του κλάδου.

«Μας στοχεύουν»
«Φωτογραφική» χαρακτηρίζει τη διάταξη-παλινωδία, η οποία προβλέπει την αύξηση του ΕΦΚ της μπύρας που παράγεται από τις μικρές ζυθοποιίες ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ), κ. Νίκος Ζωγόπουλος.
«Πρόκειται για μια φωτογραφική διάταξη που στόχο έχει να ενισχύσει τα ολιγοπώλια και να πλήξει την ΕΖΑ και τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (μπύρα Βεργίνα) που παράγουμε περίπου 200.000 εκατόλιτρα ετησίως», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο. 
Σύμφωνα με τον κ. Ζωγόπουλο το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, καθώς θα διαλύσει τη δομή των μικρών ζυθοποιείων ως προς την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές. «Για τα 200.000 εκατόλιτρα που παράγουμε πληρώνουμε φόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ. Τώρα θα αυξηθούν στα 4,5 εκατ. ευρώ. Είναι παράλογο να χτυπάνε έτσι μια εταιρεία που μέσα στην κρίση αναπτύχθηκε πάνω από 50% και μόνο το 2015 πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 5,5 εκατ. ευρώ», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΖΑ. 


Γωγω Κατσελη
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/155764/epanaferoun-to-foro-stis-ellinikes-mikrozuthopoiies/

Τι φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης - τρόϊκας για τα κόκκινα δάνεια Απειλούνται με έξωση 150.000 δανειολήπτες

Απειλούνται με έξωση 150.000 δανειολήπτες
Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, να «κλειδώσει» η συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για την προστασία της κύριας κατοικίας, βάζοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων νοικοκυριών με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. 
Οι διαβουλεύσεις για τα κριτήρια υπαγωγής των «κόκκινων» δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη με το οικονομικό δίδυμο της κυβέρνησης (Γ. Σταθάκης-Γ. Χουλιαράκης) να παζαρεύει προστασία για 2 στα 3 υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Για το 35% περίπου των νοικοκυριών που επί της ουσίας μένει στον... αέρα έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις περί «αναδόμησης» του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, η συζήτηση όμως γι’ αυτό το ζήτημα είναι σε εξαιρετικά πρωτόλειο στάδιο.

Κολοτούμπα

Οι δανειστές έχουν βάλει νερό στο κρασί τους, αλλά η κυβέρνηση απ’ ό,τι φαίνεται έχει κάνει μεταστροφή από την υπόσχεση πως δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνέψουν τα σπίτια των Ελλήνων, αφού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παύει να ισχύει η πλήρης προστασία από τους πλειστηριασμούς. 
Η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών. Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν στον «Ε.Τ.» πως θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης. Αλλες πηγές δίνουν την εντύπωση ότι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.

Τα κριτήρια

Αρμόδια στελέχη επισημαίνουν πως τουλάχιστον σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών έχει καταγραφεί σύγκλιση. Η ελληνική πλευρά -βάσει εκτιμήσεων- έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Η τελευταία, επισήμως, γνωστή πρόταση των δανειστών αφορά σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ. 
Να σημειωθεί πως την πενταετία της μεγάλης «έκρηξης» στις χορηγήσεις στεγαστικών δανείων (2005-2009) το μέσο ύψος δανείου που χορηγούσαν οι τράπεζες ήταν 110.000-120.000 ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ελήφθησαν δάνεια και 200.000 ή και 300.000 ευρώ. Εκεί εκτιμάται ότι πάτησαν οι θεσμοί, ζητώντας το όριο στα 120.000 ευρώ. 
Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης επιβεβαίωσε πως οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκλίνουσες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πρόκειται για πρόταση που δεν έχει συζητηθεί, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. 
Μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν αποκλίσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Ιωάννα Φεντούρη
http://www.e-typos.com/gr/oikonomia/article/155762/apeiloudai-me-exosi-150000-daneioliptes/