Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

FAZ: Το ελληνικό πείραμα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα

Σε άρθρο-σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα FrankfurterAllgemeine εκτιμά ότι η Ε.Ε. στην περίπτωση της Ελλάδας προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, ένα πείραμα με «ανοιχτό» αποτέλεσμα.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε και πάλι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
Παράλληλα, προσθέτει, ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να μη συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνοντας ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει.
Από την άλλη, επισημαίνει η FAZ, η Κομισιόν βρίσκει «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά» όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα βοήθεια.
Το σημερινό δημοσίευμα της FAZ για την ελληνική πολιτική σκηνή |
Παρ’ όλα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν έχουμε αποκομίσει ένα μάθημα από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, αυτό είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά, σημειώνει.
Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει η FAZ, κάνει το αντίθετο: Έχει δημιουργήσει μιανοοτροπία πολιορκίας και ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι θύμα πιέσεων. Αυτό βέβαια φαίνεται να ικανοποιεί τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν περάσει πέντε χρόνια λιτότητας. Όμως, υπογραμμίζει, δεν αρκεί για να αναδιαρθρωθεί ένα κράτος.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία. Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναμένουν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχύ του, όμως όχι την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις.
Αλλά και στην περίπτωση (αν και όχι πιθανή) που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τίποτα στη διάθεση που επικρατεί στη χώρα, η οποία -παρά τα λάθη της προηγούμενης τρόικας- εξακολουθεί να ενεργεί σαν να αρνείται να περάσει στον 21ο αιώνα.
Η FAZ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. πάντα αναμιγνυόταν στα εσωτερικά των χωρών-μελών της, καθώς αυτή είναι η φύση της. Όμως στην Ελλάδα προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει για πρώτη φορά έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμείΑυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ένα πείραμα με «ανοιχτό» αποτέλεσμα.

olympia
http://greeknation.blogspot.gr/2015/07/faz.html

Σέρβος Μητροπολίτης: Το ΝΑΤΟ είναι ο διάδοχος του ναζισμού

"Το ΝΑΤΟ είναι ο κύριος διοργανωτής της σφαγής στηΣερβία, όπως τώρα εφαρμόζεται στην Ουκρανία. Είναι ένας διεθνής οργανισμός, διάδοχος του Ναζισμού". Αυτό δήλωσε ο Σέρβος μητροπολίτης Αμφιλόχιος κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής  στο χωριό Μιλοσέβιτσι στο Μαυροβούνιο, αφιερωμένης στον Άγιο Προκόπιο. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι Επίσκοπος Αμφιλόχιος θα είναι ο επικεφαλής της ομάδας της σερβικής εκκλησίας για συνομιλίες με τη σχισματική εκκλησία των Σκοπιων, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για αδελφοκτόνους πολέμους που ωθεί στον κόσμο.
 
«Θυμηθείτε το 1943 όταν ήταν η Γερμανική κατοχή. Βία και σφαγές. Με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσε ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι, ενήργησε και το ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο επίσκοπος Αμφιλόχιος.
 
--
 
               
 

Η Ρωσία τινάζει τη Γερμανία στον αέρα!

Αφού η Γερμανία τους έφερε για δεύτερη φορά τον πόλεμο μέσα στη γη τους, στην Ουκρανία, τώρα η Ρωσία αποφάσισε να διεκδικήσει από τη Γερμανία τις πολεμικές αποζημιώσεις από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ποτέ δεν κατέβαλε, αν και ηττημένη χώρα.
Τα χρήματα που οφείλει η Γερμανία στη Ρωσία υπολογίζονται σε 4 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τινάζεται στον αέρα το «οικονομικό θαύμα» της Γερμανίας.
Τη σύσταση ομάδας εργασίας του ρωσικού κοινοβουλίου αποφάσισε η Ρωσική Βουλή για την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Ρωσία από τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ενέργεια αυτή σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να απαιτηθούν οικονομικές αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος, σχεδόν 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Izvestia.
Η πρωτοβουλία σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι μια άμεση απάντηση στις εμπορικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το Μάρτιο αλλά και για τη συνεχή υποστήριξη των αυτονομιστικών μαχητών στην Ανατολική Ουκρανία
«Στην πράξη, η Γερμανία δεν κατέβαλε τίποτα στην ΕΣΣΔ για το κύμα της καταστροφής και της βαρβαρότητας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Μιχαήλ Degyaterov, βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας, ο οποίος έχει προτείνει την ομάδα εργασίας…
πηγή:tilegrafima.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/50547/i-rosia-tinazei-ti-germania-ston-aera

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το τρίτο πακέτο

Μετά την έγκριση και των τελευταίων προαπαιτούμενων ανοίγει πλέον και ουσιαστικά ο δρόμος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το τρίτο πακέτο. Οι συνομιλίες αναμένονται εξαιρετικά δύσκολες, εκτιμούν αναλυτές.
Όπως είπε προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Μπερτ φαν Ροζεμπέκε, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής:
«Οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας ξεκινούν την Παρασκευή. Οι δανειστές είπαν ότι θα διαπραγματευτούν μόνον όταν θα έχουν υλοποιηθεί τα έξι προαπαιτούμενα μέτρα τα οποία ήταν κάπως αόριστα. Οι Έλληνες ισχυρίζονται ότι έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε. (…) Τα ενδιαφέροντα λοιπόν ξεκινούν από την Παρασκευή. Τώρα θα δούμε εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία επί ενός πολύ πιο εκτενούς και εξειδικευμένου πακέτου».

Σειρά αναγκαίων πλην διαφιλονικούμενων μεταρρυθμίσεων

Οι διαπραγματεύσεις, όπως εκτιμά ο ειδικός, θα είναι σκληρές και δύσκολες καθώς θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία επί μιας σειράς μέτρων που είναι αρκετά διαφιλονικούμενα στην Ελλάδα:
«Μιλάμε, για παράδειγμα, για μια πραγματικά φιλόδοξη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για άνοιγμα αγορών, το περιβόητο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Μιλάμε επίσης για πολύ λεπτά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων τα φαρμακεία, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που είναι πολύ σημαντικά στην Ελλάδα, για εξειδικευμένα μέτρα στην αγορά εργασίας που αφορούν τις συλλογικές συμβάσεις και τις μαζικές απολύσεις. Μιλάμε επίσης γενικότερα για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Θα πρέπει να δούμε λοιπόν εάν ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να βρίσκει στο μέλλον πλειοψηφίες για τις τόσο βαθιές αυτές μεταρρυθμίσεις».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι νέοι ψήφισαν κατά των μέτρων»

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει ο Μπερτ φαν Ροζεμπέκε, στο εξαιρετικά δύσκολο αυτό εγχείρημα ο Αλέξης Τσίπρας χρειάζεται τη στήριξη των πολιτών:
«Ξέρετε, η όλη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις έχει δυο όψεις. Η μια αφορά στο δημοσιονομικό, αυτό που βαφτίζουμε ως πολιτική λιτότητας και η οποία σημαίνει περικοπές. Ίσως μπορούν να γίνουν ακόμη σε ένα δυο σημεία, ωστόσο δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Η ελληνική οικονομία θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και να είναι σε θέση να προσφέρει δουλειά και θέσεις εργασίας. Αυτό που μου προκαλεί απορία, για να είμαι ειλικρινής, είναι γιατί δεν μπορούν να ‘πουληθούν' αυτές οι αλλαγές, το άνοιγμα των αγορών, ως ευκαιρία για τους νέους. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι νέοι άνθρωποι ψήφισαν στο δημοψήφισμα κατά αυτών των μέτρων».
Υπάρχει πραγματική εναλλακτική επιλογή ως προς τα δύσκολα αυτά, για πολλούς, μέτρα που αναμένεται να ληφθούν; Ο ειδικός είναι κατηγορηματικός:
«Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές. Η εναλλακτική επιλογή είναι η έξοδος από την ευρωζώνη που για την Ελλάδα θα είχε επώδυνες συνέπειες. Σε τελική ανάλυση ο λαός θα πρέπει να το αποφασίσει αυτό. Εάν δεν υπάρξει σε μόνιμη βάση μια στήριξη των πολιτών γι΄ αυτά τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, εάν δεν τα κάνουν κτήμα τους, τότε πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα δεν θα αποφύγουμε το Grexit».

Άτυπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρ. Παυλόπουλο

Μπορεί η επίσημη αφορμή να είναι η 41η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όμως θεωρείται βέβαιο πως το γεύμα θα εξελιχθεί σε άτυπο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εσωτερική πολιτική κατάσταση, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.
Στο γεύμα θα παρακαθήσουν o πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Αντί του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που θα απουσιάζει, θα παρεβρεθεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης.


 
Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιείται δύο 24ωρα σχεδόν μετά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή και ενώ η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία με τους δανειστές έχει ήδη ξεκινήσει.
Παράλληλα, έντονη είναι η φημολογία για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας-γέφυρα που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και την καταψήφιση των μέτρων από 31 βουλευτές του.
Την ίδια στιγμή νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση προκαλεί η ξαφνική εμπλοκή με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, με άγνωστο να παραμένει εάν τελικά η επικεφαλής της αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου θα βρεθεί σήμερα, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιολόγηση γύρω από την εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων έναντι των δανειστών.
Μέσα σε αυτό το κλίμα των εξελίξεων, οι πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι, δύο εβδομάδες σχεδόν μετά το τελευταίο συμβούλιο, όπου όλοι -πλην του Δημ. Κουτσούμπα (ΚΚΕ)- είχαν συμφωνήσει για επανακκίνηση των διαπραγματεύσεων.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/609982/nea-synantisi-paylopoyloy-me-toys-politikoys-arxigoys#ixzz3gnibta4A

«Θίχτηκε» ο ΓΑΠ για τα CDS και επιτίθεται στον Καμμένο: Είναι δειλός και τραμπούκος

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου (σ.σ: ναι, στα χαρτιά τουλάχιστον, υπάρχει ακόμα αυτό το... κόμμα!) επιτίθεται στον επικεφαλής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για την αναφορά του στην πολύκροτη υπόθεση των CDS στη Βουλή.
Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΔΗΣΟ χαρακτηρίζει «δειλό και τραμπούκο» τον κ. Καμμένο, τονίζοντας ότι έχει καταδικαστεί από τη Δικαιοσύνη για την υπόθεση των CDS δύο φορές ως «υβριστής και συκοφάντης».
«Συνεχίζει κατά συνήθεια και κατ' επάγγελμα να ασχημονεί, κρυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική του ασυλία», προσθέτει στην ανακοίνωσή του το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «στοχοποιεί πολιτικούς του αντιπάλους συνειδητά και συστηματικά. Για να αποκρύψει την πολιτική του ασυνέπεια και δημαγωγία».


 
Παράλληλα, το ΚΙΔΗΣΟ επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι είναι εταίρος και υπουργός της Κυβέρνησης, διερωτώμενο εάν ο Αλέξης Τσίπρας «θα ήθελε να τον κατηγορούν για κάποιο υποτιθέμενο σκάνδαλο με το οποίο δεν έχει ανάμειξη».
«Τι κάνει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός της "πρώτη φορά κυβέρνησης της Αριστεράς"; Συνεπικουρεί τον κ. Καμμένο στην εργολαβία της στοχοποίησης;», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Παράλληλα, πυρά εξαπολύονται και προς τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ευάγγελο Μεϊμαράκη για την πρόσκληση να «επιστρέψει σπίτι του».
«Ο δε κ. Μεϊμαράκης, αντιλαμβάνεται ποιον κάλεσε "να επιστρέψει στο σπίτι του", δηλαδή στη ΝΔ, όταν το παραλήρημα του κ. Καμμένου ήταν σε πλήρη εξέλιξη;», διερωτάται και καταλήγει: «Ντροπή».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/political-parties/story/610076/thixtike-o-gap-gia-ta-cds-kai-epitithetai-ston-kammeno-einai-deilos-kai-trampoykos#ixzz3gngzv5QC

Κωνσταντοπούλου: Tα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από τις τράπεζες

Έμπνευση και παράδειγμα προς τις επόμενες γενιές πρέπει να αποτελέσουν όσοι έχασαν τη ζωή τους για «να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι», σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν δίστασε να τονίσει ότι «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από τις τράπεζες και τις αγορές».
«Ήταν μια πολύ συγκινητική, πολλαπλώς συμβολική, εμψυχωτική και αισιόδοξη εκδήλωση όχι μόνο μνήμης αλλά και δημοκρατικής θέσης και στάσης», δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής στο περιθώριο της εκδήλωσης Μνήμης για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών - ΣΦΕΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ ΕΣΑ).

Παράλληλα, η κα Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Τιμώντας εκείνους που αγωνίστηκαν κατά της δικτατορίας, της τυραννίας, της απολυταρχίας, της ανελευθερίας, τιμώντας εκείνους που έχασαν τη ζωή, την υγεία, τη σωματική τους ακεραιότητα, εκείνους που έδωσαν την ψυχή τους και την ελευθερία τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, κινητοποιούμαστε και διακινούμαστε προκειμένου και με το παράδειγμά μας να αποδώσουμε τιμή, αλλά και να αποδώσουμε στις επόμενες γενιές μια ελεύθερη, δημοκρατική χώρα, όπου τα δικαιώματα και οι ελευθερίες είναι πάνω από τις τράπεζες και τις αγορές».


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/609935/konstantopoyloy-ta-dikaiomata-kai-oi-eleytheries-einai-pano-apo-tis-trapezes#ixzz3gncGkIjH

Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΠΟΝΗΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΩΜΑΤΟΣ

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη μέθοδος για την επιβολή της κάρτας του πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όσους ακόμα είχαν την ελάχιστη αντίσταση σε όλα αυτά, με απώτερο και βασικό στόχο το ηλεκτρονικό φακέλωμα που ευαγγελίζεται εδώ και πολλά χρόνια η Νέα Τάξη Πραγμάτων.
 
Ο πανικός, η απελπισία, η εσχάτη ανάγκη, η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγαθών στην σημερινή συγκυρία, ήταν το καλύτερο πρόσχημα για την επιβολή του πλαστικού χρήματος, για την επιβολή των πιστωτικών καρτών, για την περεταίρω ηλεκτρονικοποίηση της καθημερινής μας ζωής. Έτσι ακόμα και γέροι και γριές που δεν είχαν καμία σχέση με όλα αυτά, τώρα τους αναγκάζουν με απάνθρωπο τρόπο να στέκονται ώρες στις ουρές για να βγάλουν μια κάρτα, την κάρτα της «σωτηρίας» τους για να πάρουν τα τετρακόσια και πεντακόσια ευρώ της πενιχρής του σύνταξης.
 
 
Θα πείτε και πιο είναι το κακό σε όλα αυτά ; Ερώτηση αφελής για αφελείς και για αδαείς, για ανθρώπους που μέχρι σήμερα το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν εμείς να περνάμε καλά και ας πνίγονται όλοι οι άλλοι!

 
Δεν θα κάνω ανάλυση για τις συνέπειες του ηλεκτρονικού φακελώματος. Για το θέμα αυτό έχουν γραφτεί τόμοι ολόκληροι. Εκείνο που θα επισημάνω είναι ο τρόπος που μας το επέβαλλαν τώρα σε μια χώρα που σε κάποιο βαθμό, είτε για λόγους πίστεως, είτε για λόγους άγνοιας, αντιστέκονταν σε αυτή την προοπτική.
Με το ηλεκτρονικο φακέλωμα λένε ότι θα καταπολεμηθεί η παρανομία. Αφελής δικαιολογία για αφελείς και ηλιθίους! Είναι κανόνας πως όταν αναπτύσσεται η τεχνολογία της καταπολέμησης της παρανομίας, αναπτύσσεται παράλληλα η τεχνολογία της παρανομίας. Η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας έφερε την έκρηξη των κάθε λογής χάκερς.

Αλλά αλλού είναι το επίμαχο σημείο. Με το ηλεκτρονικό φακέλωμα ο άνθρωπος γίνεται ένα απρόσωπο νούμερο καθοδηγούμενο και υποταγμένο στους ηλεκρονικούς διαχειριστές της ζωής του, ακόμα και της ανάσας του. Το κόλπο ήταν όμορφα στημένο και όλοι εμείς σήμερα είμαστε αναγκασμένοι να πέσουμε στον λάκκο που μας έχουν σκάψει και να πούμε και από πάνω ευχαριστώ!

Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή κατάσταση που μας έχει περικυκλώσει, ας κρατήσουμε το νου και τη καρδιά εν αφύπνιση γιατί έρχονται και άλλα πολλά που για τα οποία θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσουμε. Το «θηρίο» μουγκρίζει άγρια έτοιμο να μας κατασπαράξει!

Το μεγαλύτερα όπλο μας, οι πνευματικοί μας ποιμένες, όσοι απέμειναν «Όρθιοι», προσευχή, ετοιμότητα, αφύπνιση και αλληλεγγύη, προπαντός το τελευταίο.


Σαν σήμερα το 1923 υπογράφθηκε η Συνθήκη της Λωζάνης

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει τα ελληνοτουρκικά σύνορα: Στη στεριά, ο μέσος ρους του ποταμού Έβρου. Στη θάλασσα, αποδίδεται στην Ελλάδα κάθε νησί, νησίδα και βραχονησίδα, που βρίσκεται πέρα από τα τρία μίλια από τις μικρασιατικές ακτές, εκτός από την Ίμβρο και την Τένεδο.

Κατάργησε την Συνθήκη των Σεβρών που δεν είχε γίνει αποδεκτή από την νέα κυβέρνηση της Τουρκίας που διαδέχθηκε τον Σουλτάνο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την εκδίωξη από την Μικρά Ασία του Ελληνικού στρατού από τον Τουρκικό υπό την ηγεσία του Κεμάλ Ατατούρκ, εμφανίστηκε η ανάγκη για αναπροσαρμογή της συνθήκης των Σεβρών. Στις 20 Οκτωβρίου 1922 ξεκίνησε το συνέδριο που διακόπηκε μετά από έντονες διαμάχες στις 4 Φεβρουαρίου 1923 για να ξαναρχίσει στις 23 Απριλίου. Το τελικό κείμενο υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου μετά από 7,5 μήνες διαβουλεύσεων.
Η Τουρκία ανέκτησε την Ανατολική Θράκη, κάποια νησιά του Αιγαίου, συγκεκριμένα την Ίμβρο και την Τένεδο, μια λωρίδα γης κατά μήκος των συνόρων με την Συρία, την περιοχή της Σμύρνης και της Διεθνοποιημένης Ζώνης των Στενών η οποία όμως θα έμενε αποστρατικοποιημένη και αντικείμενο νέας διεθνούς διάσκεψης. Παραχώρησε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, όπως προέβλεπε και η συνθήκη των Σεβρών, αλλά χωρίς πρόβλεψη για δυνατότητα αυτοδιάθεσης. Ανέκτησε πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη της την επικράτεια και απέκτησε δικαιώματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτειά της εκτός της ζώνης των στενών.
Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να πληρώσει σε είδος (ελλείψει χρημάτων) τις πολεμικές επανορθώσεις. Η αποπληρωμή έγινε με επέκταση των τουρκικών εδαφών της Ανατολικής Θράκης πέρα από τα όρια της συμφωνίας. Τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Τουρκία με τον όρο ότι θα διοικούνταν με ευνοϊκούς όρους για τους Έλληνες. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχασε την ιδιότητα του Εθνάρχη και το Πατριαρχείο τέθηκε υπό ειδικό διεθνές νομικό καθεστώς.
Σε αντάλλαγμα, η Τουρκία παραιτήθηκε από όλες τις διεκδικήσεις για τις παλιές περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εκτός των συνόρων της και εγγυήθηκε τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Με ξεχωριστή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποφασίστηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών από τις δύο χώρες και η αποστρατικοποίηση κάποιων νησιών του Αιγαίου.
Η ανταλλαγή μειονοτήτων που πραγματοποιήθηκε προκάλεσε μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών. Μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα 1.650.000 Τούρκοι υπήκοοι, χριστιανικού θρησκεύματος και από την Ελλάδα στην Τουρκία 670.000 Έλληνες υπήκοοι, μουσουλμανικού θρησκεύματος. Η θρησκεία και όχι η ράτσα αποτέλεσε το βασικό κριτήριο για την ανταλλαγή. Σύμφωνα με το άρθρο 2β της συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι. Αυτό οφείλεται στο ότι κατά την οθωμανική αυτοκρατορία η θρησκεία μετρούσε πολύ περισσότερο από ότι η εθνικότητα και από την άλλη πλευρά η Τουρκία ήθελε όλοι οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης να παραμείνουν. Στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται ο όρος Τούρκος αρκετές φορές ως συνώνυμο με τον μουσουλμάνο επειδή στο σύστημα των Οθωμανικών μιλέτ (ήταν κύριο στοιχείο στην διοίκηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) όλοι οι μουσουλμάνοι ανήκαν σε μια ενιαία κοινότητα.
Μεταξύ των ανταλλάξιμων περιελαμβάνονταν επίσης οι Έλληνες του Πόντου, αλλά και τουρκόφωνοι Έλληνες, όπως τουρκόφωνοι Πόντιοι και Καραμανλήδες, καθώς και ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι, όπως οι Βαλαάδες της Δυτικής Μακεδονίας. Μαζί με τους Έλληνες, πέρασε στην Ελλάδα και αριθμός Αρμενίων και Συροχαλδαίων. Εξαιρέθηκαν από την ανταλλαγή οι Έλληνες κάτοικοι της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης (οι 125.000 μόνιμοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, των Πριγκηπονήσων και των περιχώρων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι πριν από τις 30 Οκτωβρίου 1918) και οι κάτοικοι της Ίμβρου και της Τενέδου (6.000 κάτοικοι), ενώ στην Ελλάδα παρέμειναν 110.000 Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης.
Πηγή: Βικιπαιδεία


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/609928/san-simera-to-1923-ypografthike-i-synthiki-tis-lozanis#ixzz3gkzbo2rt

Στους Ιάπωνες πωλήθηκαν οι Financial Times

Ο εκδοτικός οίκος Pearson συμφώνησε να πωλήσει τον όμιλο Financial Times στον ιαπωνικό όμιλο Nikkei, έναντι ποσού 844 εκατ. λιρών (1,31 δισεκ. δολαρίων, 1,2 δισεκ. ευρώ) σε μετρητά, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες σήμερα.
Η συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου του περιοδικούThe Economist, το οποίο ανήκει στον FT Group.
Ο όμιλος Νικέι αυτοπροσδιορίζεται ως ο μεγαλύτερος όμιλος ανεξάρτητων μέσων οικονομικής ενημέρωσης στην Ασία.
Η εφημερίδα που διαβάζουν ηγέτες, επιχειρηματίες και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Οι Financial Times, η εφημερίδα την οποία διαβάζουν οι ηγέτες και οι άνθρωποι που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε όλο τον πλανήτη, η οποία αλλάζει χέρια, χαρακτηρίζεται από πολλούς η αδιαφιλονίκητη "βίβλος" του επιχειρηματικού κόσμου.
Αναγνωρίσιμη αυτόματα από το σομόν χρώμα των σελίδων της, η εφημερίδα θεωρείται το κυριότερο έντυπο αναφοράς διεθνώς σε ό,τι αφορά την οικονομική και χρηματοοικονομική πληροφόρηση, παρότι οι στήλες άποψης και τα άρθρα της έκδοσης, που συνήθως χαρακτηρίζεται φιλελεύθερη, δεν βρίσκουν τους πάντες σύμφωνους.
"Είναι η σημαντικότερη εφημερίδα για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, με ένα διεθνές κοινό το οποίο ξεπερνά εκείνο της μεγάλης ανταγωνίστριάς της, της Wall Street Journal. Είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος για πολλούς λόγω της εγκυρότητας των πηγών της και της δύναμης των σχολίων της και των αναλύσεών της που καλύπτουν τόσο τις αγορές και την οικονομία όσο και τις πολιτικές εξελίξεις", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιβ Σίφερς, καθηγητής οικονομικής δημοσιογραφίας στο City University του Λονδίνου.
Οι FT, η εφημερίδα που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1888, γνώρισαν αμέσως επιτυχία στη Βρετανία, πριν αποκτήσουν μια αληθινά παγκόσμια διάσταση με την εξαγορά του εντύπου το 1957 από τον εκδοτικό οίκο Pearson, στον οποίο ανήκει το φύλλο μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα, η οποία απασχολεί πάνω από 600 δημοσιογράφους, τυπώνεται σήμερα ταυτόχρονα σε πάνω από είκοσι πόλεις σε όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη ως το Τόκιο, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και το Ντουμπάι.
Με ένα κοινό το οποίο υπολογίζεται ότι ανέρχεται καθημερινά σε πάνω από 2 εκατομμύρια πρόσωπα, οι Φαϊνάνσιαλ Τάις έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα να διαβάζονται περισσότερο στο εξωτερικό από ό,τι στη χώρα όπου εκδίδεται η εφημερίδα.
Ο όμιλος των FT έχει πέντε διεθνείς εκδόσεις: στη Βρετανία, στην ηπειρωτική Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Ασία και στη Μέση Ανατολή. Η έκδοση της εφημερίδας στη γερμανική γλώσσα, η Financial Times Deutschland, ανεστάλη το 2012.
Η Φαϊνάνσιαλ Τάιμς αυτοπροσδιορίζεται ως μια "εφημερίδα του παγκόσμιου επιχειρείν" (World Business Newspaper) στο πρωτοσέλιδό της. Οι συνδρομητές της έντυπης και της ηλεκτρονικής έκδοσής της ανέρχονται σε 720.000. Ο αριθμός των αναγνωστών της on line ξεπέρασε το 2012 εκείνους της έντυπης έκδοσής της και αντιπροσωπεύει πλέον το 70% των συνδρομητών της.
Η έκδοση των FT αντιλήφθηκε έγκαιρα τη σπουδαιότητα του Διαδικτύου. Ο ιστότοπός της δημιουργήθηκε το 1995 και η εφημερίδα ήταν η πρώτη που δημιούργησε, εν έτει 2001, τον μηχανισμό "paywall", ο οποίος διατηρεί μεγάλο μέρος του περιεχομένου διαθέσιμο μόνο για τους συνδρομητές.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είναι μια από τις εφημερίδες που χειρίστηκαν "με τον καλύτερο τρόπο τη μετάβαση στις ψηφιακές εκδόσεις", τόσο χάρη στην "ικανότητά της να πουλάει συνδρομές" όσο και "λόγω των αποκλειστικών πληροφοριών της". Η βάση των συνδρομητών της κρίνεται επίσης ιδιαίτερα πολύτιμη για τους διαφημιζόμενους, οι οποίοι μπορούν να φθάνουν σε ένα κοινό υψηλής προστιθέμενης αξίας", εξηγεί ο Σίφερς.
Η τιμή της ετήσιας συνδρομής—306 ευρώ η απλή, 450 η premium—είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη. Αλλά οι αναγνώστες της, πολλοί εκ των οποίων είναι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, στελέχη του χρηματοοικονομικού τομέα και άλλα πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις, είναι γενικά ανώτερης εισοδηματικής τάξης.
Ο όμιλος FT είναι εξάλλου διαφοροποιημένος, καθώς διαθέτει διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες. Τα εκπαιδευτικά εργαλεία του αξιοποιούνται από τα δύο τρίτα των 50 μεγαλύτερων σχολών εμπορίου, διοίκησης επιχειρήσεων κ.ά., όπως είχε ανακοινώσει με ικανοποίηση ο ίδιος ο όμιλος.
Προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές και είχε εξαγοράσει το 2010 μια εταιρεία μακροοικονομικών αναλύσεων για λογαριασμό επενδυτικών τραπεζών, την Medley Global Advisors.
Η εφημερίδα, η οποία εκδίδεται έξι ημέρες την εβδομάδα, καλύπτει την δραστηριότητα και ειδήσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στις αγορές, αλλά δημοσιευει επίσης εκτενείς πληροφορίες για τις εσωτερικές, τις διεθνείς και τις πολιτιστικές ειδήσεις.
"Η μείωση της κάλυψης της διεθνούς επικαιρότητας από τις άλλες βρετανικές καθημερινές εφημερίδες δημιούργησε ένα κενό που οι FT, οι οποίοι ήταν είχαν ήδη ευρεία κάλυψη" των διεθνών ειδήσεων, "έσπευσαν να καλύψουν με μεγάλη χαρά", σχολίασε ο Ντέιβιντ Κίναστον, συγγραφέας ενός βιβλίου για την ιστορία των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/609886/stoys-iapones-polithikan-oi-financial-times#ixzz3gkjO6OK2