Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, Πλακίλλας Βασιλίσσης, Μνήμη στ’ Αγίας Οικουμενικής Συνόδου, Πάπα, Θεοκλή, Βαλεριανού νηπίου, Μακαρίου Οσιομάρτυρα






Η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού(εορτή Σταύρος, Σταυρούλα)

Η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. το 326 η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει, και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της. Πηγαίνοντας εκεί η Αγία Ελένη αρχίζει να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διατάζει να γκρεμιστεί ο ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς, μη ξέροντας ποίος είναι ο Τίμιος Σταυρός ακούμπησε, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων, μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας το σώμα της διαδοχικά και στους τρεις σταυρούς. Μόλις ακούμπησε η γυναίκα στον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν. Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και Σε μέρος ψηλό για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι. Ο Σταυρός είναι το όπλο όλων των χριστιανών κατά του διαβόλου.

Απολυτίκιο. Ήχος α’.Σώσον Κύριε τον λαόν σου, και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος, και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα.

Κοντάκιον. Αυτόμελον Ήχος δ’.
Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ εκουσίως, τη επωνύμω σου καινή πολιτεία, τους οικτιρμούς σου δώρησαι, Χριστέ ο Θεός, Εύφρανον εν τη δυνάμει σου, τους πιστούς Βασιλείς ημών, νίκας χορηγών αυτοίς, κατά των πολεμίων, την συμμαχίαν έχοιεν την σην, όπλον ειρήνης, αήττητον τρόπαιον.










Μνήμη της Ευσεβεστάτης Βασίλισσας Πλακίλλας

Αυτή ήταν σύζυγος του Θεοδοσίου του Μεγάλου (379-395), πολύ ευσεβής και φιλάνθρωπη. Σ' όλη της τη ζωή περιποιείτο τους πτωχούς και μοίραζε αφειδώς στους έχοντας ανάγκη εκείνα που τους ήταν απαραίτητα. Επισκεπτόταν τους ασθενείς και τους περιέθαλπε με τα ίδια της τα χέρια. Έτσι, σαν καλός Σαμαρείτης αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά.







Μνήμη της Αγίας στ’ Οικουμενικής Συνόδου
Έγινε στην Κωνσταντινούπολη κατά των Μονοθελητών το έτος 680








Ο Άγιος Πάπας
Άντεξε τα φοβερότερα βασανιστήρια, χωρίς να πάψει στιγμή να δέεται προς τον Θεό. Καταγόταν από την πόλη Λαράνδου της Λυκαονίας. Όταν ο Γαλέριος εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των χριστιανών, ο άγιος Πάπας υπέστη ένα από τα σκληρότερα μαρτύρια. Στην αρχή τον κτύπησαν με πέτρες στα σαγόνια, μέχρι που του τα έσπασαν. Κατόπιν τον κρέμασαν ανάποδα και τον μαστίγωσαν ανελέητα. Έπειτα του ξέσχισαν τα πλευρά και τις πληγές του έκαψαν με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά ο Άγιος Πάπας, υπέφερε όλα αυτά με καταπληκτική υπομονή και δοξολογούσε τον θεό μέχρι της τελευταίας του πνοής.








Ο Άγιος Θεοκλής
Μαρτύρησε δια ξίφους.







Ο Άγιος Βαλεριανός το νήπιο
Μαρτύρησε δια ξίφους.








Ο Οσιομάρτυρας Μακάριος ο Νέος
Υπήρξε μαθητής και μιμητής του Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης Νήφωνα (1486-89, 1497-98). Ήταν ωραίος στο σώμα και την ψυχή και ζηλωτής στις αρετές. Τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου και γι' αυτό πήρε άδεια και ευλογία από τον Πατριάρχη Νήφωνα, αποχώρησε από το Άγιο Όρος και πήγε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρήκε ένα συγκεντρωμένο πλήθος Οθωμανών, στους οποίους δίδαξε με θέρμη το μυστήριο της ενσάρκωσης του Χριστού. Αγριεμένοι οι Οθωμανοί, όρμησαν κατά του Αγίου και με μαχαίρια και ξύλα πλήγωσαν πολύ το σώμα του, και αφού τον συνέλαβαν τον έριξαν στη φυλακή. Την επομένη μέρα ο Μακάριος στο κριτήριο, άκουσε αμετάπειστος τις κολακείες και τις υποσχέσεις των Τούρκων, που προσπαθούσαν να μεταστρέψουν το φρόνημα του. Στις προτροπές αυτές ο Άγιος απαντούσε: "Μακάρι και σεις να γνωρίζατε την αληθινή και ακατηγόρητη πίστη μας και να είχατε βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος, και να είχατε ελευθερωθεί από την πλανεμένη θρησκεία σας". Οι Οθωμανοί όταν άκουσαν αυτά, τον βασάνισαν πιο άγρια και τελικά τον αποκεφάλισαν το 1527. Κατ' άλλες πληροφορίες το μαρτύριο του Αγίου έγινε το 1507.

Η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού


Η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. το 326 η Αγία Ελένη πήγε στους Αγίους Τόπους να προσκυνήσει, και να ευχαριστήσει τον Κύριο για τους θριάμβους του γιου της. Πηγαίνοντας εκεί η Αγία Ελένη αρχίζει να αναζητά τον Τίμιο Σταυρό. Φτάνοντας στο Γολγοθά διατάζει να γκρεμιστεί ο ναός της Θεάς Αφροδίτης. Εκεί βρίσκουν τρεις σταυρούς, μη ξέροντας ποίος είναι ο Τίμιος Σταυρός ακούμπησε, ο επίσκοπος Ιεροσολύμων, μίας ευσεβέστατης νεκρής γυναίκας το σώμα της διαδοχικά και στους τρεις σταυρούς. Μόλις ακούμπησε η γυναίκα στον Τίμιο Σταυρό αναστήθηκε. Μαθεύτηκε γρήγορα το νέο και πλήθος κόσμου άρχισε να έρχεται για να προσκυνήσουν. Ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό και Σε μέρος ψηλό για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι. Ο Σταυρός είναι το όπλο όλων των χριστιανών κατά του διαβόλου

Ρε που πάμε..

Με έκανε να χαρώ που θα είναι πολλοί ηλικιωμένοι στην βουλή.
Θυμήθηκα τον Αντρέα Παπανδρέου και το «τιμημένα γηρατειά».

ετσι..

Όσο για το πάθος των άλλων κομμάτων να υπερασπιστούν το Σημίτη που τον έδιωξε το ΠΑΣΟΚ και να το κατηγορήσουν για ασέβεια στον πρώην πρωθυπουργό πιστέψτε με έχουν τους λόγους τους και σίγουρα δεν είναι συναισθηματικοί.

ΓΙΩΡΓΟ...

Είναι πολύ που ακόμα πρέπει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ ώστε να μας πείσει για αλλαγή.